CDA wil gezin met te hoge hypotheekschuld “helpen”

Gezinnen met te hoge hypotheekschulden die nu door de kredietcrisis in de problemen komen, moeten volgens het CDA worden geholpen.

Elly Blanksma-van den Heuvel (cda) Volgens voormalig Rabobank medewerkster en bankiers dochter Elly Blanksma van het CDA zijn er naar schatting 60.000 gezinnen die hun huis met een kortdurende lening hebben gekocht en in de problemen komen, omdat ze worden geconfronteerd met een stijgende rente.

“Het is onwenselijk als deze gezinnen allemaal in de schuldhulpverlening terechtkomen en verplicht hun huis moeten verkopen”, aldus Blanksma dinsdag.

Zij wil woensdag minister Wouter Bos van Financiën tijdens een Kamerdebat vragen de problemen in kaart te brengen. Ook moet hij met de financiële sector op zoek naar oplossingen voor deze huizenbezitters.

Lenen

Dankzij de lage hypotheekrente de afgelopen jaren hebben veel banken volgens het CDA-Kamerlid aan mensen te veel geld geleend gezien hun inkomen. “De norm is dat je niet meer dan 4,5 keer je jaarinkomen mag lenen, maar negen keer je inkomen kwam net zo goed voor.”

Blanksma vindt dat banken in deze gevallen net zo goed verantwoordelijk zijn voor eventuele problemen bij een stijgende rente als de mensen die de lening zijn aangaan.

In deze gevallen zouden banken volgens haar bijvoorbeeld de looptijd van de hypotheek kunnen verlengen met de lagere rente.

Zelfredzaam

Tegelijkertijd wil het CDA-Kamerlid dat Bos met collega-bewindslieden van Onderwijs aan de slag gaat om mensen meer zelfredzaam te maken op het gebied van hun huishoudboekje.

Zij wijst erop dat momenteel 2,5 miljoen mensen in Nederland “financieel ongeletterd” zijn en 4,2 miljoen “laconiek of onzeker” omgaan met geld. Blanksma vreest dat jongeren te veel opgroeien in “een heb-cultuur”.

Bron: nu.nl

Share Button

9 Reacties

 1. Ivo Zegt:

  Deze oud Rabo-medewerkster pleit voor steun aan 60.000 gezinnen. Nobel, erg nobel! Om in de bres te springen voor je oud-werkgever.

 2. Dutch_renter Zegt:

  Het CDA krijgt mijn stem.

  Deze partij laat zien het hart op de goede plaats te hebben. Meer geld naar defensie en arme huizenkopers.

  Dat halen we wel bij die luizige huurders, die de sameleving sowieso ondermijnen met hun onverantwoordelijke levensstijl.

 3. Kapotjeplov Zegt:

  Ik ben hier fors op tegen! Wie zich brand moet gewoon op de blaren zitten.

  Verstandige mensen hebben gewoon een langere renteperiode genomen en daarvoor een hogere rente moeten accepteren. Onverstandige mensen namen de laagst mogelijke rente met bijbehorende korte looptijd. Die komen nu door hun foute keuze in de problemen en dat zou dan nu beloond moeten worden door overheidssteun??? Wat voor een signaal geef je dan af? Doe maar raak en als de poep de ventilator raakt komt vadertje staat je wel weer helpen…

  Door dit soort acties kunnen de onroerendgoed jongens en fincanciers gewoon blijven doorgaan met torenhoge prijzen te vragen, want de consument kan maar raak blijven lenen. Zo wordt de huizenmarkt nooit gezond.

 4. DelTycho Zegt:

  Weer zo’n politicus die ze niet op een rijtje heeft. Wie risico wil lopen, moet inderdaad maar lekker voor de consequenties opdraaien.

 5. Niels Zegt:

  Klinkt als een manier om de prijzen kunstmatig hoog te houden…

 6. Huiseigenaren die hun hypotheek niet kunnen betalen, moeten door de staat worden gered | huizenmarkt-zeepbel.nl Zegt:

  […] Zie ook: CDA wil gezin met te hoge hypotheekschuld “helpen” […]

 7. Peter Zegt:

  Pure corruptie, stemmen kopen is het met een andermans geld. Gezinnen worden al door tal van regelingen voorgetrokken en de alleenstaanden (een flinke en groeiende groep) mag overal lekker aan mee betalen.

  Als ze werkelijk willen dat mensen agressief gaan worden en de pleuris uitbreekt moeten we echt dit soort associale ideenen gaan uitvoeren!

  Ik heb altijd al gezecht dat in de praktijk sociaal zijn, betekent dat je het individu niet respecteerd en associaal behandeld.

 8. kees Zegt:

  ze zegt in het begin van het gesprek: “rentestijging” 🙂 inside informatie?
  Later corrigeert ze dit met “mogelijke…”

 9. frank Zegt:

  CDA: zieltjes winnen!!

  Veel huizenbezitters wilde alleen maar zo snel mogelijk van hun sloep een jacht maken, nu zullen ze het maar gewoon moeten doen met een reddingsvest!!

  Belachelijk dat belastinggeld voor dit soort doeleinden gebruikt gaat worden…

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.