Column Kees de Kort | 2015 wordt jaar van propaganda en goedkope pr

2015 wordt het jaar van de propaganda, goedkope pr, halve waarheden en gekonkel met cijfers. Dat is de voorspelling van BNR’s macro-econoom Kees de Kort. “Er ligt een enorme ruimte voor journalisten om goed hun werk te doen.”

Of hij er vertrouwen in heeft dat dat ook gebeurt? “Ik hoop het wel. De economische realiteit wordt natuurlijk niet beter, is mijn voorspelling. Maar de pogingen van verantwoordelijke autoriteiten om er wat van te maken, worden groter en groter. Dus er is erg veel ruimte voor goede journalistiek.”

Dan: “Maar, om het maar eens voorzichtig te formuleren,  ben ik bang dat de economie in 2015 niet beter wordt dan in 2014.” Ook niet een klein beetje beter? De Kort: “Nee. Ruim slechter. Ruim slechter.”

bron:  BNR Nieuwsradio

Share Button

69 Reacties

 1. dr.t Zegt:

  Haha net als 2014 veel slechter zou worden dan 2013. Het refelectief vermogen staat op een laag pitje bij onze Kees. Daar staat tegenover staat dat als je blijft roepen dat het slechter wordt, je vroeg of laat altijd wel een keer gelijk krijgt. Ook als je blijft roepen dat het beter zal worden overigens,

 2. dr.t Zegt:

  Reflectief bedoel ik.

 3. Willem Nass Zegt:

  dr.t,

  Wat gaat er dan beter worden? Leg eens uit.

 4. luisindepels Zegt:

  2015 wordt het jaar van de propaganda, goedkope pr, halve waarheden en gekonkel met cijfers.

  Heeft hij het nou over deze site?

 5. tinus Zegt:

  Waarschijnlijk zal veel afhangen wat in Griekenland gaat gebeuren.

 6. johan Zegt:

  dr.t,

  Door kunstmatige ingrepen ,zoals zeer lage rente (ECB) en stimulerende middelen (Overheid) in 2014 is het leven van de Eurozone verlengd, maar het sterven is niet te voorkomen, waarbij de pijn steeds groter wordt.

 7. DenVrolijkeHuurder Zegt:

  dr.t:
  Haha net als 2014 veel slechter zou worden dan 2013. Het refelectief vermogen staat op een laag pitje bij onze Kees. Daar staat tegenover staat dat als je blijft roepen dat het slechter wordt, je vroeg of laat altijd wel een keer gelijk krijgt.Ook als je blijft roepen dat het beter zal worden overigens,

  Ehhh, misschien is het je nog niet opgevallen, maar JIJ bent hier de kapotte klok die 2x per dag de juiste tijd aangeeft.

  Over zelfreflectie gesproken…

 8. Adamus Zegt:

  tinus:
  Waarschijnlijk zal veel afhangen wat in Griekenland gaat gebeuren.

  Die stappen weer uit de euro 🙂 NOT

 9. ps Zegt:

  Adamus, 🙂

  “Mit dem Währungswechsel in Litauen kommt es auch zu Änderungen beim Stimmrecht im Rat der Europäischen Zentralbank (EZB). Bei geldpolitischen Entscheidungen tritt ein Rotationsprinzip in Kraft.”

  “Bundesbank-Chef Jens Weidmann wird deshalb künftig alle fünf Monate im EZB-Rat ohne Stimmrecht sein.”

  heute.de/der-euro-…itauen-36545796.html

 10. a Zegt:

  tinus:
  Waarschijnlijk zal veel afhangen wat in Griekenland gaat gebeuren.

  Griekenland wordt een non-event. Onze bankenvriendjes hebben ruim de tijd gekregen om alle belangen in Griekenland af te bouwen. Een faillissement van Griekenland zou op dit moment nauwelijks meer een probleem vormen voor de Eurozone. Even ter herinnering: op de dag dat de Griekse problemen doorsijpelden op de beurs verdampte er wereldwijd meer geld aan beurswaarde dan de heel Griekse staatsschuld. Griekenland is minder dan 2% van de Europese economie. Het moment van de waarheid voor de Eurozone wordt als Frankrijk, Spanje of Italië in serieuze problemen komen. Het is mijn overtuiging dat dat vroeg of laat gaat gebeuren. Enige manier waarop de Eurozone levensvatbaar is, is het accepteren van een permanente geldstroom van Noord naar Zuid. Ik geloof er niet in dat het electoraat in Noord dat op lange termijn gaat accepteren.

 11. johan Zegt:
 12. a Zegt:

  DenVrolijkeHuurder: Ehhh, misschien is het je nog niet opgevallen, maar JIJ bent hier de kapotte klok die 2x per dag de juiste tijd aangeeft.

  Over zelfreflectie gesproken…

  Haha, dat is inderdaad helemaal waar. Na jarenlange prijsdalingen zien we anderhalf jaar van prijsstabilisatie / lichte stijging die goed verklaarbaar is door lagere rentestanden en kunstgrepen. Het is tekenend hoe partijen in dit anderhalf jaar meteen terugschieten in oude reflexen: het gaat weer goed! Er wordt volledig voorbij gegaan aan het feit dat de fundamenten nog steeds slecht zijn. Voorspellen op een één jaars horizon is sowieso onzin, maar op lange termijn kun je wel degelijk voorspellen. Persoonlijk ben ik me vanaf 2006 gaan interesseren voor de huizenmarkt. Ik kwam tot de conclusie dat de prijzen fors naar beneden zouden gaan. Toen de crisis uitbrak dacht ik dat de prijzen binnen een jaar of 7 met 40% tot 50% zouden zakken. Echter, de prijsdaling ging veel trager omdat er door centrale banken met de rente werd gesjoemeld en omdat er een enorm vangnet van prijs ondersteunende subsidies en garanties werd opgetuigd. Was mijn voorspelling daarmee niet juist? Inmiddels heb ik mijn voorspelling aangepast, voortschrijdend inzicht noemt men dat. Ik zie dat de autoriteiten er alles aan doen om asset prijzen in de lucht te houden en ik verwacht dat ze dat blijven doen. In plaats van een “snelle” crisis waarin onevenwichtigheden met een schok ongedaan worden gemaakt, krijgen we een 2 of 3 decennia lange etterende crisis à la Japan. Ik verwacht nu geen crash meer, maar langzaam verder dalende huizenprijzen. En ja, daar zullen best af en toe jaartjes met kleine stijgingen tussen zitten.

 13. JP Anema Zegt:

  De economische realiteit wordt niet beter = mijn voorspelling. Jaja… Helemaal waar… Je kunt alleen van fouten leren & groeien als je fouten ook kunt toegeven. En dat doen de beleidsmakers en toezichthouders nog steeds niet. Ze denken dat alles “zonder pijn” overwaait. Vergeet het er zal nog enorm veel “bloed gaan vloeien”. Hoe eerder hoe beter, pas dan kun je opnieuw beginnen.

 14. lorenzo Zegt:

  a : er is nu gegaan 380 miljard naar Griekenland , moeten we dat niet eerst terugontvangen , respijt de door jouw genoemde ( slechts) 2 % ?

 15. Adamus Zegt:

  maff:
  Deutsche Mark,
  Alive and kicking

  en de beste wensen

  Ondertussen in Europa

  ‘History repeats because human nature is always the same.’

  Europeans hording cash armstrongeconomics…creased-6-4-in-2014/

  Kan nooit meer dan €950 miljard zijn (op 500miljoeninwoners). Of er worden digits omgezet in cash USD? Denk het niet.

 16. Adamus Zegt:

  johan:
  telegraaf.nl/dft/n…op_zakt_terug__.html

  ‘Maar prijzen stijgen’ 😉

 17. Henk Zegt:

  dr t. en luisindepels, het is al een tijdje niet meer zo krachtig wat jullie laten horen. Waar het me eerst stoorde, wordt het nu lachwekkend. Beetje beledigen, semi grappig doen… Ik vraag me af of jullie “doel” hiermee wel bereikt wordt!? Voor mij geldt al een tijdje, hoe harder jullie roepen (snel reageren op een nieuw onderwerp op de site), hoe meer ik er van overtuigd ben dat de lijn naar beneden gaat. Ik kan me ook volledig vinden in het verhaal van “a”. Goed stuk, volgens mij wijzen een groot aantal signalen in die richting en wordt het de komende 20 jaar een verdere daling in huizenprijzen, met af en toe een hik naar boven.

 18. johan Zegt:

  Adamus,

  De laatste 6 maanden geen stijging van de woningprijs , zie Kadaster.

 19. erik(trolnogimmerhier) Zegt:

  Henk, Voorlopig zijn er tig maatregelen genomen om er voor te zorgen dat de huizen prijzen naar beneden gaan. Geen aflossingsvrij, max hypotheek fors naar beneden, max hypotheek in stappen naar 100% etc etc. Blok doet alles wat jullie willen. Ondanks al deze maatregelen zien we de markt niet meer verder dalen in grote steden en trekken de verkopen ook in omliggende gemeente al aan. Logisch want want er is geen alternatief. Huren zijn ook vreselijk duur en wacht maar tot de koppeling er komt aan de WOZ in de grote steden gaat men dat echt merken, waardoor de bereidheid om te kopen alleen maar zal toenemen. De rente gaat echt niet giga meer stijgen de komende jaren, ik zie de woningmarkt dan ook op hetzelfde peil blijven hangen de komende jaren.

 20. DenVrolijkeHuurder Zegt:

  a,

  Helemaal waar.

  Mensen als Dr. T gaven er in het verleden al vaker blijk van moeite te hebben met het herkennen van onderliggende factoren en lange termijn trends.

  Reacties van Dr. T, Laszlo, etc, kenmerken zich vooral door een haast ADHD-erig reageren op het moment dat er ergens een cijfertje opduikt dat een breuk met de trend naar beneden zou moeten voorstellen. Op tegenargumenten wordt niet gereageerd. Erg typisch, steeds maar weer.

 21. tinus Zegt:

  De rente blijft de komende jaren (kunstmatig) laag. Omdat de prijs van geld – rente – de belangrijkste driver is van de woningmarkt hoeven we geen scherpe daling te verwachten.

  Meest voor de hand liggende scenario is dat de prijzen de komende jaren fluctueren tussen een lichte daling en een lichte stijging.

  Als de boomers over tien jaar langzaam het tijdelijke met het eeuwige zullen verruilen, zullen we een toenemend aanbod van interessante huizen zien.

  Ik kon daar niet op wachten, reden waarom wij eind dit jaar een nieuwbouwwoning hebben gekocht. Ik neem de mogelijke waardedaling van het huis daarbij voor lief.

  Enige zekerheid voor mij is dat de jaren dat ik nog langer moet wachten niet terug krijg.

 22. Deutsche Mark Zegt:

  economist.com/blog…/te/bl/ed/birthright

  Duitsland staat niet alleen onder Nederland, maar moet ook o.a. Ierland en Taiwan voor zich dulden.
  Wat doet Mark na het bekijken van deze nonsens: prullebak open-lijstje erin-prullebak dicht…

 23. László Zegt:

  DenVrolijkeHuurder: Laszlo, etc, kenmerken zich vooral door een haast ADHD-erig reageren op het moment dat er ergens een cijfertje opduikt dat een breuk met de trend naar beneden zou moeten voorstellen.

  Pardon!
  Regelmatig gebruik ik de woorden ‘niet dalen’, mijn voorspelling voor de huizenprijzen voor 2015 tussen -2% en 2%, waarbij ik de plus realistischer acht.
  Daarbij sluit ik regelmatig af met de woorden:
  “De crisis is nog niet voorbij”.

  BTW, weinig anderen die zich uit durven spreken met hun verwachting, alleen maar meehuilen met Kees de Kort.

  En dat noemt zich de VrolijkeHuurder.

 24. Zilversmid Zegt:

  DenVrolijkeHuurder: Reacties van Dr. T, Laszlo, etc, kenmerken zich vooral door een haast ADHD-erig reageren op het moment dat er ergens een cijfertje opduikt dat een breuk met de trend naar beneden zou moeten voorstellen. Op tegenargumenten wordt niet gereageerd. Erg typisch, steeds maar weer.

  Het is bijna grappig, ware het niet dat het best zorgwekkend is.

  Wat je hier omschrijft is meer van toepassing op gemiddelde zeepbeller.

  Hier wordt elk klein minpuntje enorm opgeblazen, wordt alles er met de haren bijgesleept om een punt te maken en
  wordt ontkend dat de markt inmiddels al een maand of 18 stabiel/stijgend is.

 25. a Zegt:

  lorenzo:
  a : er is nu gegaan 380 miljard naar Griekenland , moeten we dat niet eerst terugontvangen , respijt de door jouw genoemde ( slechts) 2 % ?

  Dat geld is allang afgeschreven want dat kunnen ze never nooit niet terug betalen en dat weten onze politici echt wel. Overigens klinkt 380 mrd. heel veel, maar op de totale economie van Europa van meer dan 14.000 mrd. euro valt het best wel mee. De omvang van de economie van Griekenland is iets van 185 mrd. euro (dus eigenlijk maar iets meer dan 1% van de EU). Griekenland krijgt, linksom of rechtsom, gewoon wederom een haircut van minimaal 200 mrd. euro. Zij het door afschrijving, zij het door lagere rentebetalingen, zij het door het doorrollen van obligaties, doesn’t matter… die 200 mrd. euro (best case scenario) zijn we kwijt. Als we de Grieken nog verder afknijpen omdat we tegen beter weten in toch al het geld terug willen dan lopen de kosten alleen maar verder op omdat de maatschappelijke en economische schade die dit beleid aanricht(jeugdwerkloosheid 50%, 1/3e vd bevolking onder de armoedegrens, forse toename van criminaliteit, forse toename van zelfdoding, forse toename van geestesziekten) de verdiencapaciteit van de Grieken steeds verder aantast. Dat is dan nog even los van het feit dat ik het persoonlijk wanstaltelijk vind hoe wij binnen Europa met onze medeburgers (de arme Griek in dit geval) omgaan.

 26. a Zegt:

  lorenzo:
  a : er is nu gegaan 380 miljard naar Griekenland , moeten we dat niet eerst terugontvangen , respijt de door jouw genoemde ( slechts) 2 % ?

  Dat geld is allang afgeschreven want dat kunnen ze never nooit niet terug betalen en dat weten onze politici echt wel. Overigens klinkt 380 mrd. heel veel, maar op de totale economie van Europa van meer dan 14.000 mrd. euro valt het best wel mee. De omvang van de economie van Griekenland is iets van 185 mrd. euro (dus eigenlijk maar iets meer dan 1% van de EU). Griekenland krijgt, linksom of rechtsom, gewoon wederom een haircut van minimaal 200 mrd. euro. Zij het door afschrijving, zij het door lagere rentebetalingen, zij het door het doorrollen van obligaties, doesn’t matter… die 200 mrd. euro (best case scenario) zijn we kwijt. Als we de Grieken nog verder afknijpen omdat we tegen beter weten in toch al het geld terug willen dan lopen de kosten alleen maar verder op omdat de maatschappelijke en economische schade die dit beleid aanricht(jeugdwerkloosheid 50%, 1/3e vd bevolking onder de armoedegrens, forse toename van criminaliteit, forse toename van zelfdoding, forse toename van geestesziekten) de verdiencapaciteit van de Grieken steeds verder aantast. Dat is dan nog even los van het feit dat ik het persoonlijk wanstaltelijk vind hoe wij binnen Europa met onze medeburgers (de arme Griek in dit geval) omgaan.

 27. Keesje Zegt:

  Ik mis de huizenpoll 2015 met hoeveel de huizen naar ieders verwachting zullen stijgen of dalen, komt die weer?

 28. ps Zegt:

  Deutsche Mark,

  Dat is ook nonsens!

  Evenals de zwarte Piet van de huidige politieke spanningen in Europa toe te spelen aan Putin, het stokpaardje van de VS, NAVO en EU.

  De praktijk is anders: los van de provocaties vindt op 15 januari a.s. een overleg plaats tussen Putin, Merkel, Hollande en Poroschenko over de toekomst van de Oekraïne. Een positieve ontwikkeling.

  Alles wat daar tegenin gaat (ook Den Haag maakt daar onderdeel van uit) of negeert, is uit op een nieuwe Koude Oorlog.

  De VS, NAVO en de EU, plus vazallen in Den Haag behoren met hun Oost-Europa beleid dan ook in de prullenbak, willen we Europa opbouwen i.p.v. afbreken!

  spiegel.de/politik…anuar-a-1010619.html

 29. Deutsche Mark Zegt:

  ps,

  In de economische oorlog tussen D en US heeft D aan Rusland een belangrijke bondgenoot. Logisch dat de US die bondgenoot door het handige Oekraine-spelletje probeert buiten spel te zetten. Hopelijk zonder succes, want dat is beter voor mijn en Europa’s portemonnaie.

 30. Deutsche Mark Zegt:

  telegraaf.nl/dft/n…an_Roger_Lips__.html

  Van Geit in het vorige topic.

  Vastgoedman???
  Boef!

  En dan wegrennen als het spannend wordt: laffaard…

  (leeuwtjes-geitjes, Lorenzo kom er maar in)

 31. lorenzo Zegt:

  László: weinig anderen die zich uit durven spreken met hun verwachting,

  Ik droom van blogs en verjaardagsfeestjes waar niemand het weet , zelfs lorenzo niet en dat is maar goed .

 32. Tijl Zegt:

  erik(trolnogimmerhier),

  Ok, wanneer de WOZ waarde onderdeel gaat uitmaken van het bepalen hoe hoog de huur mag zijn van een woning dan breekt de pleuris uit in de grote steden, met name in Amsterdam.

  Kijk hier maar eens naar: wozinformatie.nl/p…mID=5885&bc=faq

  Oftwel, de waarde van alle woningen in Amsterdam wordt uiteindelijk bepaald door een klein percentage woningen die op de “woningmarkt” verkocht zijn. Dit klopt natuurlijk van geen kanten.

  Dit jaar mogen huurders een belachelijk bedrag aan huur betalen voor hun corporatie woninkje omdat er afgelopen jaar een aantal “luxe, gerenoveerde appartementen” voor veel te veel geld zijn verkocht aan stelletjes met veel geschonken geld, startersleningen en meer van die ongein.

  Dat zijn gewoon maffia praktijken, anders kan ik het niet noemen.

 33. lorenzo Zegt:

  Deutsche Mark:
  telegraaf.nl/dft/n…an_Roger_Lips__.html

  Van Geit in het vorige topic.

  Vastgoedman???
  Boef!

  En dan wegrennen als het spannend wordt: laffaard…

  (leeuwtjes-geitjes, Lorenzo kom er maar in)

  Kortgeleden hier nog geponeerd de stelling dat we moeten accepteren dat elk mens latent slecht is.

 34. lorenzo Zegt:

  a: Dat geld is allang afgeschreven want dat kunnen ze never nooit niet terug betalen en dat weten onze politici echt wel. Overigens klinkt 380 mrd. heel veel, maar op de totale economie van Europa van meer dan 14.000 mrd. euro valt het best wel mee. De omvang van de economie van Griekenland is iets van 185 mrd. euro (dus eigenlijk maar iets meer dan 1% van de EU). Griekenland krijgt, linksom of rechtsom, gewoon wederom een haircut van minimaal 200 mrd. euro. Zij het door afschrijving, zij het door lagere rentebetalingen, zij het door het doorrollen van obligaties, doesn’t matter… die 200 mrd. euro (best case scenario) zijn we kwijt. Als we de Grieken nog verder afknijpen omdat we tegen beter weten in toch al het geld terug willen dan lopen de kosten alleen maar verder op omdat de maatschappelijke en economische schade die dit beleid aanricht(jeugdwerkloosheid 50%, 1/3e vd bevolking onder de armoedegrens, forse toename van criminaliteit, forse toename van zelfdoding, forse toename van geestesziekten) de verdiencapaciteit van de Grieken steeds verder aantast. Dat is dan nog even los van het feit dat ik het persoonlijk wanstaltelijk vind hoe wij binnen Europa met onze medeburgers (de arme Griek in dit geval) omgaan.

  Nou , als de rest van de knoflook ( gezond) eters deze precedent heeft vernomen zal het geen 380.000.000.000 eurotjes blijven die u moet ophoesten in de vorm van belastingen….
  Als repliek op de arme mede griek in dit geval ; een land waarin belasting betalen geen prioriteit heeft ,opgebouwd is op corruptie , en het voorafgaand belazeren van de Eu ook best genoemd mag worden …
  Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen : terugbetalen en luisteren naar de EU , dat zal de uitkomst zijn .

 35. Deutsche Mark Zegt:

  lorenzo: Kortgeleden hier nog geponeerd de stelling dat we moeten accepteren dat elk mens latent slecht is.

  Wat ik niet weersproken heb. (mens=mislukte mutatie nr1 op aarde)

 36. László Zegt:

  lorenzo: waar niemand het weet , zelfs lorenzo niet

  Weten en verwachting door elkaar halen, zielig. Huil maar lekker mee met Kees de Kort.

 37. johan Zegt:

  Hetzelfde verhaal in de Telegraaf telegraaf.nl/dft/n…op_zakt_terug__.html was waarschijnlijk niet positief ,dus kreeg het even later een gedaanteverandering telegraaf.nl/dft/n…_houden_vaart__.html

 38. ps Zegt:

  Deutsche Mark,

  Om het in goed Duits te zeggen: you get the picture! 🙂

 39. Juan belmonte Zegt:

  Adamus: ‘Maar prijzen stijgen’

  Prachtig beeld weer.

  Drs Kees de kort heeft meteen weer een punt na deze telegraaf voorspelling.
  Waar is Maurice “64% van de Nederlanders denkt dat koopwoningprijzen stijgen dit jaar” de Hond gebleven ?

  En dr Clavan ?

 40. tja Zegt:

  tinus: Als de boomers over tien jaar langzaam het tijdelijke met het eeuwige zullen verruilen, zullen we een toenemend aanbod van interessante huizen zien.

  Ja, van die totaal gedateerde woningen met jaren 70 tegeltjes in de badkamer waar je eerst nog voor een ton aan mag opknappen. En dan toch nog de hoofdprijs voor vragen, zie nu al tal van voorbeelden die al jaren te koop staan….

 41. tja Zegt:

  tja: Ja, van die totaal gedateerde woningen met jaren 70 tegeltjes in de badkamer waar je eerst nog voor een ton aan mag opknappen. En dan toch nog de hoofdprijs voor vragen, zie nu al tal van voorbeelden die al jaren te koop staan….

  Zoiets dus: huizenzoeker.nl/ko…196-198/details.html

 42. Matthijs Zegt:

  Kees heeft het bij het juiste eind.
  Hij heeft groot gelijk dat cijfers enorm positief worden gepresenteerd. Hij vraagt dan ook om journalisten die een achter de cijfers kijken en niet alles klakkeloos overnemen van de de Peter Boelhouwers van deze wereld.
  Verschillende groeicijfers of prijsstijgingen zijn gewoon niet te staven. Stijgende huizenprijzen? In de randstad misschien, de rest daalt gewoon. Economische groei? Niet bij mij of iemand die ik ken. Chinese economische groei? Import que grondstoffen correleren daar niet mee.
  Werkloosheid gedaald? Heeft meer te maken met een terugtrekkende actieve beroepsbevolking en aanpassing van criteria van het ‘werkloos’ zijn.
  Slecht enkele voorbeelden; Het is hard, maar Kees heeft gewoon gelijk, iig veel meer dan onze beleidsmakers. Moeten we somber zijn? Dat zeker niet, gewoon lekker je ding blijven doen.

 43. maff Zegt:

  Van de twittertjes 🙂

  Vanavond 19.00 uur interview over @Deflatieinaantocht met Eric @Mecking en @ElmerHogervorst bij @BNRBeurswatch: http://bit.ly/BNR-live

 44. László Zegt:

  Matthijs: Kees heeft het bij het juiste eind.

  Hij kan niks anders roepen dan dat het slecht gaat, daar wordt hij voor ingehuurd. Als hij positief gaat doen is hij niet leuk meer en kan hij een andere baan gaan zoeken.

 45. Jodha Zegt:

  Deutsche Mark,

  Maslow heeft hierin een punt. Hij stelt dat ieder mens in principe goed is, en dat ‘skecht’ gedrag wordt opgewekt doordat eigen behoeften niet kunnen worden vervuld. Van geld heb je nooit genoeg, allereerst omdat 97% voor schuld is gedrukt en je in een rente-dragende economie met gereguleerde inflatie nooi terug kunt betalen. Geld is daarom een duivels spel (the-saurier vrij toepasseljk…), heden in privaat oligopolie. Tijd om de haagse familie met een stem hierin aan te spreken.

 46. Adamus Zegt:

  Deutsche Mark:
  telegraaf.nl/dft/n…an_Roger_Lips__.html

  Van Geit in het vorige topic.

  Vastgoedman???
  Boef!

  En dan wegrennen als het spannend wordt: laffaard…

  (leeuwtjes-geitjes, Lorenzo kom er maar in)

  Doet zaken op bankiersniveau. Welke bankier is er tot nu toe gegijzeld?

 47. Adamus Zegt:

  Zilversmid: Het is bijna grappig, ware het niet dat het best zorgwekkend is.

  Wat je hier omschrijft is meer van toepassing op gemiddelde zeepbeller.

  Hier wordt elk klein minpuntje enorm opgeblazen, wordt alles er met de haren bijgesleept om een punt te maken en
  wordt ontkend dat de markt inmiddels al een maand of 18 stabiel/stijgend is.

  Zozo newpositivo, welkom.

 48. László Zegt:

  Matthijs: Hij heeft groot gelijk dat cijfers enorm positief worden gepresenteerd.

  Klopt, maar ze zijn nu eenmaal niet negatief.

  Matthijs: Hij vraagt dan ook om journalisten die een achter de cijfers kijken en niet alles klakkeloos overnemen van de de Peter Boelhouwers van deze wereld.

  Hij is natuurlijk de enige die dat doet, hij is overal negatief over, ook over zijn collega’s.

  Matthijs: Verschillende groeicijfers of prijsstijgingen zijn gewoon niet te staven.

  Eh, je bedoelt prognoses (dat wordt door meer mensen hier verwisseld, CBS en CPB en zo).
  Nogmaals, de cijfers zijn niet negatief.

  Matthijs: Economische groei? Niet bij mij of iemand die ik ken. Werkloosheid gedaald?

  Om mij heen gebeuren wel positieve dingen. Er wordt weer wat makkelijker van baan veranderd. De december giften (van baas en in de familie) waren groter dan vorig jaar.

  Matthijs: Heeft meer te maken met een terugtrekkende actieve beroepsbevolking en aanpassing van criteria van het ‘werkloos’ zijn.

  Niet waar, dat was eind vorig jaar zo, nu daalt de wekeloosheid juis minder hard omdat de mensen weer terugkomen op de arbeidsmarkt.
  Een paar jaar in het verleden leven, dat is een veel voorkomend verschijnsel hier.

  Matthijs: Moeten we somber zijn? Dat zeker niet, gewoon lekker je ding blijven doen.

  Daar zit m de kneep, met mensen als KdK worden mensen somber gemaakt, uitendelijk heeft 90% van de arbeidsmarkt gewoon werk, gaat op vakantie etc. Wat moet je dan met zijn pessimist als KdK?

 49. Makelaar 2 Zegt:

  Hallo allen,

  Zoals u wellicht in voorgaande reacties is opgevallen probeer ik de huidige situatie in de markt zo goed mogelijk weer te geven. Zonder opsmuk en probeer persoonlijke belangen naar de achtergrond te brengen. 2014 is voor ons een topjaar geweest. (Laat dit even goed tot u doordringen)

  Dit ondanks een lawine aan negativiteit eind 2013 waarbij enkele “experts” er van overtuigd waren dat 2014 het jaar van de waarheid werd en er een bloedig slagveld zou plaatsvinden in onze branche. Zoals al aangegeven niets is minder waar en voorlopig komen er weer kantoren bij, niet dat wij hier blij mee zijn overigens, maar het gebeurt. Natuurlijk als je de markt in 2014 gaat fileren en ontleden dan zijn er opvallende feiten te bespeuren. Maar U zult met mij eens moeten zijn, dat dit eigenlijk altijd al is geweest. Ook 10 jaar terug waren er specifieke zaken gaande die meer of minder succes veroorzaakte.
  Ook voor 2015 kunt U leeuwen en beren op ons pad zien en U hoort mij niet zeggen dat succes voor 2015 gegarandeerd is, maar wij zien volop kansen en zijn er van overtuigd dat het nieuwe jaar weer voldoende in beweging zal zijn en dat er voldoende kansen zijn om er weer een goede boterham uit te kunnen persen.

  Klinkt simpel, Succes kun je echt afdwingen, mits je vasthoudend en ondernemend bent en je je eigen kansen creëert.

  Veel wijsheid gewenst.

 50. László Zegt:

  maff: Eric @Mecking

  Hé, die is toch van Geld, Goud en Zilver (2011).
  De kan echt in de toekomst kijken, als je op zijn advies in 2011 goud gekocht hebt, heb je nu een rendement van -25%.

  Echt iemand met verstand van zaken, maar in de toekomst kijken kan niemand. Een wtenschapper die anders suggereert is geen knip voor de neus waard.

 51. Frans Zegt:

  Ten eerste wil ik erop wijzen dat er niet gekeken wordt naar de ontwikkeling in de huizenprijzen in inflatie gecorrigeerde termen.

  Prijsstijgingen in grote steden zal gedeeltelijk worden veroorzaakt door kapitaalvlucht, dus door buitenlandse investeerders.

  Eric zegt: “Henk, Voorlopig zijn er tig maatregelen genomen om er voor te zorgen dat de huizen prijzen naar beneden gaan”
  Ik zou dat anders formuleren: “er worden tig maatregelen die er voor moesten zorgen dat de huizenmarkt kunstmatig hoog bleef afgebouwd omdat ze niet meer houdbaar zijn”

  Het probleem met Griekenland is het probleem van de Euro zone: deze is inherent gedoemd om te mislukken, backed into the cake. De steun aan de Grieken is niet de steun aan het volk, maar aan de banken. Vanwege grote posities van buitenlandse entiteiten in Griekse staatsobligaties wordt Griekenland “overeind” gehouden. Bij normale marktwerking had Griekenland failliet moeten gaan en uit de euro moeten stappen. Dat was veruit het best voor Griekenland geweest.
  De hulp aan Griekeland is dus puur eigenbelang van de banksters en de landen.
  Geen nood, we hebben Super Mario die binnenkort met QE gaat beginnen: opkopen van staatsobligaties van pensioenfondsen et al.
  Griekenland is gewoon leeggeroofd door hedgefunds.

  Cijfers en markten: ALLEMAAL gemanipuleerd. Kees de Kort bekijkt de cijfers, ziet tegenstrijdigheden en trekt zijn conclusies. Dit is niet het werk van een beroepspessimist, maar het werk van serieus naar macro data kijken, en de positieve spin eraf halen die door de banksters en overheden eraan gegeven wordt.

  Voorspelling: vanaf November de start van de big bang. Fasten your seat belts!

  De problemen die naar boven kwamen in 2008 zijn niet opgelost, zijn alleen maar erger geworden. We maken de doodsstrijd mee van de USD, zitten midden in de financiële oorlogen, en echte oorlogen die echter te maken hebben met voorgenoemde oorlogen.

  De wereldwijde economische collapse heeft een dusdanig grote impact dat je blindstaren op Nederland ronduit belachelijk is te noemen. De tekenen hiervan zijn zo alom aanwezig, gekoppeld aan de grote complexiteit, dat het onbegonnen werk is om dit toe te lichten.

 52. lorenzo Zegt:

  László: Weten en verwachting door elkaar halen, zielig. Huil maar lekker mee met Kees de Kort.

  Kees is een verstandig man , die iets zegt , zeldzaam derhalve .
  Lorenzo doet hier nooit huilen , is zakelijk en hoeft niet te weten 2 min of 2 plus , kan ook niet zoals gezegd . Immers wat moet ik ermee ? Weet jij het ?

 53. lorenzo Zegt:

  Deutsche Mark: mens=mislukte mutatie nr1 op aarde)

  Waarvan akte ; op dicovery veel (wilde) dieren films , een verademing want intelligentere wezens en elke manoevre heeft echt een doel.

 54. László Zegt:

  lorenzo: Lorenzo doet hier nooit huilen

  Nee, dat is janken. Net doen of je Elmo bent, hoe diep kun je zakken. Angst en weglopen.
  Zakelijk? Heb je daar voorbeelden van?

 55. Cynicus economicus Zegt:

  ps: Ook dit jaar gewoon door blijven wapperen!
  fugly.com/media/IM…ing_bull_fighter.jpg

  Ja,ja, een beetje stuntvliegen in een koddig kostuum, dat kan iedere cabaretier leren, daarvoor hoef je geen Belmonte te heten. Maar het zware werk kunnen we toch beter aan de echte vaklui overlaten.

  Deutsche Mark: Hier nog niet zichtbaar, maar Bob Maas twittert dat de indicator in December op 105 is blijven staan.

  De indicator!!. Noem mij de indicator en ik verklaar u de wereld. De indicator, die maat aller dingen, reflectie van ons kosmisch bewustzijn, peillood van ons planetair welbevinden, compactificatie van ons visionaire zelf. Gestrand! Op 105!
  Quelle horreur.
  Lorenzo, Lazlo, Voerman, please, doe er wat aan, verzin een list.

 56. ps Zegt:
 57. László Zegt:

  Cynicus economicus: Gestrand! Op 105!
  Quelle horreur.

  Dat is dus minimaal positief, niks meer, niks minder. Dat KvK suggereert dat daar juichverhalen van gemaakt worden vind ik onzin, het gaat gewoon niet naar beneden.
  En dat vindt hij niet leuk, maar ja wat vindt hij wel leuk.

 58. maff Zegt:

  #allesdoordehelft

  Doorsnee vermogen ….. is al door de HELFT ( begin 2013 19.000 staat er nog niet bij ) …..
  huizenmarkt-zeepbe…/images/halvverm.png

  Vermogensverdeling …… HELFT bevolking heeft geen vermogen
  marketupdate.nl/wp…rmogensverdeling.png

  En … this is just the beginning 🙂

  BCG Back to Mesopotamië
  The Looming Threat of Debt Restructuring

  http://www.bcg.at/documents/file87307.pdf

  Nog 570 miljard togo duzzzz ( ha, en daar komt ie weer, de HELFT van de pensioenpotten, maar ook de Helft van vermogen in huizen, proest 🙂 )

  László,

  Toe het boek der boeken uitkwam ( in 2005 ) was de goudprijs $450 nu ongeveer $1200 🙂

  Voor ps 🙂 3.bp.blogspot.com/…vbGs/s400/gs%2B3.png

 59. lorenzo Zegt:

  Cynicus economicus: Lorenzo, Lazlo, Voerman, please, doe er wat aan, verzin een list.

  Alvorens iets over een zekere list te zeggen zie ik een gelijkschakeling met Lazlo die gemaakt wordt , wier emoties nu even het hoogtepunt bereiken in dit theater is mijn constatering .
  Veel emoties impliceert minder ( de hersenpan is natuurlijk een beperkt gegeven) , cognitieve gedachten , en dat is te zien .
  De feiten : 105 , weer een mummer indicator die alles moet zeggen . Echter , een geflatteerde markt (..) is waar we naar kijken , dat zal eerst bestudeert moeten worden . Als dat gebeurt is en op de juiste actuatoren geanalyseerd gaan we inzien dat een getal , 105 lees ik , niet veel waarde heeft , eigenlijk niets .
  Slechts een gegeven om de geitjes op een zeker spoor te zetten , en dat zal ook nu weer lukken .
  De focus op ( betreft een herhaling) : 2,2 min of 2.2 plus is iets voor blogs en verjaardags feestjes . Ik vind het prima , hoewel een overgang naar het onderwerp ‘auto
  ‘ dan toch veelal gewenst is .

 60. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Daarom: break the system:
  zonnewind.be/image…on-sad-hill-news.jpg

 61. Henk 6 Zegt:

  Net interview van mecking en Hoogervorst gehoord op BNR.
  Ik wil het niet met ze eens zijn!, ik wil het niet ik wil het niet, ik wil het niet…..
  Ik luisteren niet meer.

  Ik ga met Bob en Rob van de veh naar het ontkennings klasje.
  Die gasten zijn namelijk wel goed om mij gerust te stellen. Dat wil ik horen!!!!!

 62. Henk 6 Zegt:

  Net interview van mecking en Hoogervorst gehoord op BNR.
  Ik wil het niet met ze eens zijn!, ik wil het niet ik wil het niet, ik wil het niet…..
  Ik luisteren niet meer.

  Ik ga met Bob en Rob van de veh naar het ontkennings klasje.
  Die gasten zijn namelijk wel goed om mij gerust te stellen. Dat wil ik horen!!!!!

 63. Henk 6 Zegt:

  Ik luister niet meer , maar post dubbel sorry….

 64. Henk 6 Zegt:

  Makelaar 2:
  Hallo allen,

  Zoals u wellicht in voorgaande reacties is opgevallen probeer ik de huidige situatie in de markt zo goed mogelijk weer te geven. Zonder opsmuk en probeer persoonlijke belangen naar de achtergrond te brengen. 2014 is voor ons een topjaar geweest. (Laat dit even goed tot u doordringen)

  Dit ondanks een lawine aan negativiteit eind 2013 waarbij enkele “experts” er van overtuigd waren dat 2014 het jaar van de waarheid werd en er een bloedig slagveld zou plaatsvinden in onze branche. Zoals al aangegeven niets is minder waar en voorlopig komen er weer kantoren bij, niet dat wij hier blij mee zijn overigens, maar het gebeurt. Natuurlijk als je de markt in 2014 gaat fileren en ontleden dan zijn er opvallende feiten te bespeuren. Maar U zult met mij eens moeten zijn, dat dit eigenlijk altijd al is geweest. Ook 10 jaar terug waren er specifieke zaken gaande die meer of minder succes veroorzaakte.
  Ook voor 2015 kunt U leeuwen en beren op ons pad zien en U hoort mij niet zeggen dat succes voor 2015 gegarandeerd is, maar wij zien volop kansen en zijn er van overtuigd dat het nieuwe jaar weer voldoende in beweging zal zijn en dat er voldoende kansen zijn om er weer een goede boterham uit te kunnen persen.

  Klinkt simpel, Succes kun je echt afdwingen, mits je vasthoudend en ondernemend bent en je je eigen kansen creëert.

  Veel wijsheid gewenst.

  Leuk om je verhaal te horen, moedig je aan om dit te blijven doen.

  Ik ben benieuwd naar je lange termijn visie. Een huis kopen doe je voor de lange termijn. Welke kansen en risico’s zie je en hoe adviseer je je klant daarover..

 65. Deutsche Mark Zegt:

  Henk 6:
  Ik luister niet meer , maar post dubbel sorry….

  Spreken is zilver, dubbelposten is goud… 🙂

 66. Juan belmonte Zegt:

  Deutsche Mark: Spreken is zilver, dubbelposten is goud…

  Dan heeft Juan
  Met enkele herhalingen
  Zo hier en daar
  Het niet al te slecht gedaan.

  Sin poesia
  No se puede torear

 67. Drummer Zegt:

  “Een topjaar voor makelaars”.

  Ja, dit soort berichtje zien we veel aan het einde van 2014.

  Maar ja, volgens de NL economische halleluja-roepers, en zeker in makelaarstermen, wordt iedere promille stijging
  -d.m.v. kunstmatige ingrepen- al uitgelegd als ‘topjaar’.

  Verkoperspraat voor mensen die graag naar de mond gepraat willen worden, en dat zijn er nogal wat, weten we inmiddels allemaal.
  Dus die taktieken blijft men volhouden, want iedere klant is weer een paar ton…

  Verkoperspraat: het is altijd goed.
  Zoals de verkoper in de winkel tegen het passende vrouwtje die bijkans uit haar gordijnblouse barst, zegt: ‘staat u bééldig mevrouw’!

  Alsof een verkoper ooit zal zeggen dat ze er gewoon niet uitziet, totaal geen smaak heeft, totaal geen gevoel voor mode heeft, of dat over een maand alles voor de halve prijs weggaat.

  Je zegt wat mensen willen horen, en velen willen alleen maar horen wat ze willen.

  “Prachtig mevrouw…en kijkt u eens goed in de spiegel? Deze tint past heel mooi bij uw haarkleur!”

  In het geval van makelaardij, appeleert men aan het gevoel van mensen niet buiten de boot te vallen door het dieptepunt in huizenprijzen te missen, en weer duurder uit te zijn.

  “Denkt u nog na over deze blouse mevrouw? Ik kan echter niet garanderen dat ze er morgen nog hangen want ze vliegen werkelijk de winkel uit!”

  Je haalt de economische halleluja-roepers er hier ook zó uit.

 68. Drummer Zegt:

  “van mensen die niet buiten de boot willen vallen”

 69. Mr. Marty Zegt:

  Kees de Kort is de man van het jaar! Er zijn er niet veel die het publiekelijk door een andere bril bekijken.

  Voorspelling woningmarkt 2015:
  – halvering aantal transacties tov 2014.
  – gemiddelde prijsdaling 10%.

  2016 wordt nog slechter met een daling van 15%. De bodem zal dan in zicht komen, tenzij mensen deflatiekoorts krijgen (langer wachten tot het goedkoper wordt).

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.