Hypotheekmarges in Nederland hoger door aflossingsvrije tophypotheken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geeft aan dat de hypotheek risico’s in Nederland veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld Duitsland. Daarom zijn banken genoodzaakt de marges te verhogen zodat het risico voor de belastingbetaler kleiner wordt en de bonussen gegarandeerd blijven.

In Duitsland is het onmogelijk een hypotheek te krijgen als je niet over eigen vermogen beschikt. Vaak moet je zo’n 40.000 euro zelf meenemen. Duitse banken verstrekken gemiddeld tot 80 procent van de waarde van de woning, terwijl Nederlandse banken tot maximaal 125 procent verstrekken.

Ook het fenomeen ‘aflossingsvrij’ is ondenkbaar in Duitsland: na 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost, terwijl het merendeel van de Nederlanders een substantieel deel aflossingsvrije hypotheek heeft.

Edith Schippers (VVD). Onze kersverse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil het niet geloven

Share Button
Tagged with: , ,
70 comments on “Hypotheekmarges in Nederland hoger door aflossingsvrije tophypotheken
 1. Dow Jones says:

  Ik maak me eigenlijk zelfs een beetje boos over de premise van dit onderzoek, want het is weer zo’n overduidelijke poging van de Vereniging Eigen Huis om de prijzen op te stuwen. Iedereen weet dat de hogere Nederlandse hypotheektarieven ontstaan doordat Nederlandse banken hogere risico’s lopen op hun onroerend goed portefeuille. Dat heeft weer alles te maken met het zogenoemde “pricing gap”, ofwel de overwaardering van Nederlandse huizen (met ongeveer 24% de hoogste ter wereld), die op zijn beurt weer voortkomt uit het Nederlandse systeem van hypotheekrenteaftrek en aflossingsvrije hypotheken. Bizar eigenlijk dat de NMa zich deze vraag openlijk durft te stellen.

 2. Charlie says:

  Ik begrijp werkelijk niet waarom het risico voor de belastingbetaler LAGER zou zijn als Nederlandse banken MEER tophypotheken hebben verstrekt tegen ook nog eens een HOGERE rente.

 3. ll says:

  U betaalt een te hoog rentepercentage t.o.v. andere landen. Overstappen naar een andere bank kan ook al niet meer, omdat de waarde van de huizen aan het zakken zijn. Een andere bank zal U alleen om deze reden niet meer accepteren. Kortom U zit in de tang.

 4. adamus says:

  24% van de huurders wil binnen een jaar verhuizen en 40% daarvan, dus nog geen 10% van de plannenmakers wil kopen……..bla,bla,bla.

  http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=2&maand=11&jaar=2010&tijd=08:02&lengte=5&titel=Radio-archief

 5. Merijn Knibbe says:

  Ik verwijs u allen (nogmaals)naar de Eurostat-cijfers: na Ierland (volstrekt en vokomen en totaal uit de hand gelopen – en dat is geen overdrijving) en Spanje is Nederland het land waar de investeringen van huishoudens in huizen het hoogst waren (Ierland: nog twee keer zo hoog). In Ierland gebruiken ze momenteel de pensioengelden om de banken overeind te houden, in Spanje is de zaak ineengeklapt. In Nederland trouwens ook al als je naar de verkopen kijkt en naar de tekorten van steeds meer gemeenten op de grondexploitatie. Het alarmerende: ondanks een daling van de prijzen met (CBS) 6 tot 7% en een daling van de verkopen met ruim 30% stijgen de hypotheekschulden nog steeds.

  Mijn opvatting: misschien moeten we de pensioengelden gaan gebruiken om de problemen op de huizenmarkt op te lossen – maar niet om de banken overeind te houden.

 6. FT says:

  Merijn,

  Dat gaat niet lukken.
  De pensioenfondsen gebruiken het geld om tolweg van aan te leggen, zodat ik via de tol de rente op mijn eigen geld kan ophoesten.

 7. Dow Jones says:

  @5: Ik neem aan dat je dat ironisch bedoelde, dat stukje over het oplossen van de problemen op de huizenmarkt door pensioengelden aan te spreken…

 8. nhz says:

  @1:
  NMa is vooral een politiek orgaan, het gaat om ‘vertrouwen’, om de algemene publieke opinie. Ze zullen dus alles aanpakken wat het vertrouwen in de huizenmarkt kan beschadigen, zoals het idee (van VEH, maar ik denk ook van veel domme kopers) dat de hypotheekrente in Nederland ‘veel te hoog wordt gehouden’. Waarom horen we NMa niet over de veel te lage spaarrente?

  @5:
  waarom zouden de pensioenfondsen de huiseigenaars moeten redden? Laat ze maar lekker allemaal failliet gaan (en dan niet volgens WSNP, maar wat mij betreft levenslang afbetalen). Nederland is een stelletje verwende kleuters die keihard aangepakt moeten worden, anders wordt het nog veel erger. Als je het aan VEH overlaat dan betalen huiseigenaars straks geen cent belasting meer, kosten (dus) de huizen nog veel meer dan nu en worden alle niet-scheefleners helemaal kapotgemaakt om het kaartenhuis nog wat langer overeind te houden.

  Als ze klagen over hoge rente zou ik zeggen: de bank wil vast een voorstel voor lagere rente doen als ze de hypotheek aflossen zodat die hooguit 80% is, op basis van een realistische waardering van de huizen (vergelijkbaar met het buitenland bijv. de Oosterburen). Dat betekent voor de gemiddelde polderbewoner vermoedelijk dat ze eerst 50-75% van de hypotheek moeten aflossen, ben benieuwd of ze dat overhebben voor een verlaging van het rentetarief van 4.8 naar 4.0%. Dit nog even afgezien van de vraag waar ze die aflossing vandaan gaan halen.

 9. Kapotjeplov says:

  Als de marges vanwege het risico van aflossingsvrij hoger zijn, waarom moet ik dan meer rente betalen op een lineare of annuïteitenhypotheek, dan op een even hoge aflossingsvrije hypotheek? Laat degene die aflossingsvrij lenen zelf hun broek ophouden!!!

 10. nhz says:

  @9:
  je betaalt ook meer vanwege allerlei andere factoren zoals de excessieve huizenprijzen in NL; mijns inziens zit daar momenteel het grootste risico. Als de huizenprijzen overal halveren is de kans dat de bank zijn geld ooit krijgt (gecorrigeerd voor inflatie) minimaal. Iemand met een aflossingsvrije hypotheek zal misschien eerder in problemen komen dan iemand met een conventionele hypotheek, maar in principe kan de bank ze wel levenslang blijven plukken. Zolang er geen massale werkeloosheid is is het risico daarvan voor de bank een stuk kleiner.

 11. Martijn says:

  “Onder druk wordt alles vloeibaar.”

  Pensioengelden (die zijn afgedwongen) waren voor pensioenen, niet voor iets anders.

  Nu zien we mensen als Knibbe hierboven al oproepen tot mobilisatie van die gelden; want er zou een probleem zijn dat dat rechtvaardigt.

  Aan het eind van het verhaal hebben we zo vaak gesteld dat die gelden ‘ingezet’ mogen worden dat ‘de burger’ het wel gelooft.

  Uiteindelijk worden daar dan allerlei ambtenaren en ander gespuis van betaald.

  Eigenlijk ook een soort sociale-verzekeringactie.

  Lieden die niet in ‘de marktsector’ aan het werk kunnen krijgen een uitkering in ruil voor veel papierschuiven.

 12. nhz says:

  @11:
  ja, ik vrees ook dat ambtenaren momenteel veel troeven in handen hebben. Dit is het tijdperk van Big Government, wat voor regering er zit maakt helemaal niks uit (niet in de VS en niet in de polder). Tekorten bij het ABP gaan gewoon linksom of rechtsom verhaald worden op belastingbetalers en spaarders. Als het ABP dan ook nog de huizenprijzen (en WBV’s) moet gaan steunen dreigt een dubbele strop voor belastingbetalers en spaarders. Of eigenlijk driedubbel als je in een ambtenarenstad woont zoals ik, want de huizenprijzen blijven hier lekker doorstijgen (officiele daling 1.7% in de afgelopen 2 jaar, maar da’s eerder door een verschuiving in de verkoop dan door echte prijsdalingen).

 13. dalen says:

  Ik citeer een klein stukje van het 2e Kameroverleg van gisteren. Meer is te vinden hier

  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/nota_en_wetgevingsoverleggen/index.jsp

  http://www.tweedekamer.nl/images/OSV002-1011_tcm118-213745.doc

  “De heer Koolmees (D66): Dank u, voorzitter.
  Ik kom bij mijn volgende punt, misschien ook een uitlokker voor interrupties, namelijk de fiscale behandeling van het eigen huis. We weten allemaal dat de hypotheekschuld intussen is opgelopen naar ruim 600 mld. Dat is bijna heel ons bbp. Vooral in de afgelopen vijftien jaar, sinds 1990, is de schuld heel snel gestegen: een verzesvoudiging. Zelfs in reële termen is hij tweeënhalf keer gestegen in de afgelopen jaren. Waar komt dit vandaan? Het antwoord is simpel: vanuit de fiscale stimulering van de hypotheekschuld in de afgelopen vijftien jaar en de financiële innovaties van de afgelopen vijftien jaar. De financiële innovatie in de vorm van de opkomst van de spaar- en levenhypotheken heeft ervoor gezorgd dat mensen hun schulden zo lang mogelijk open kunnen laten staan. Vergelijk dat met de ouderwetse hypotheekvormen als de annuïtaire hypotheek, waarbij men gelijk begon met het aflossen van de schuld. De spaarhypotheek is fiscaal zo veel aantrekkelijker dat er nauwelijks meer annuïtaire hypotheken worden afgesloten. Je bent een dief van je portemonnee als je dat doet. Het bijzondere aan dit systeem is dat de extra kosten die hiervan het gevolg zijn, worden gedragen door de overige belastingbetalers, en dat vooral de banken hiervan profiteren. Als burger en als bank heb je er namelijk belang bij om de schuld zo lang mogelijk open te laten staan, niet af te lossen, 30 jaar te profiteren van de hypotheekrenteaftrek en pas na 30 jaar af te lossen. Dit is een subsidie voor banken en ook voor burgers, die wordt betaald door de overige belastingbetalers.”

 14. adamus says:

  Mijn opvatting: misschien moeten we de pensioengelden gaan gebruiken om de problemen op de huizenmarkt op te lossen – maar niet om de banken overeind te houden.

  ja de pensioenuitkering alvast contant maken voor het deel wat reeds onder water staat.
  Wordt het rendement in eerste instantie nog minder. Zo rigoreus gaat men het echt niet aanpakken.

 15. adamus says:

  Dalen, staat het antwoord van de VVD fractieleider er ook bij.
  Wat moet je vriend Weekers hier van vinden?

 16. dalen says:

  Ook Weekers wil hervorming belastingstelsel. Zal ook moeten omdat er veel mensen verdwijnen bij de belasting en alles dus eenvoudiger ingericht moet worden. (Vlaktaxs?)

 17. John says:

  Goed betoog van dhr Koolmees.

  Het antwoord van de coalitie is lekker ouderwets: praat niet over het H-woord, want dat zaait onrust.

 18. Marketwatch says:

  @ 14: “…die wordt betaald door de overige belastingbetalers”

  deze groep die betaald voor de rest noemt men ook wel huurders…

 19. Juan Belmonte says:

  @artikel

  De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geeft aan dat de hypotheek risico’s in Nederland veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld Duitsland

  Dat is interessant.
  Vraag is hoe dat inzichtelijk te maken is, hoe groot zijn die risico’s dan ?

 20. Juan Belmonte says:

  @14 Dalen

  Je bent een dief van je portemonnee als je dat doet. Het bijzondere aan dit systeem is dat de extra kosten die hiervan het gevolg zijn, worden gedragen door de overige belastingbetalers, en dat vooral de banken hiervan profiteren. Als burger en als bank heb je er namelijk belang bij om de schuld zo lang mogelijk open te laten staan, niet af te lossen, 30 jaar te profiteren van de hypotheekrenteaftrek en pas na 30 jaar af te lossen. Dit is een subsidie voor banken en ook voor burgers, die wordt betaald door de overige belastingbetalers.

  Hehe, eindelijk een politieke partij die logischg rederneert, de heer Prof Dr Lans Bovenberg had het eerder ook al (met iets minder woorden, iets abstracter) gezegd.

  HRA was mede-oorzaak van de schuldenberg. Vroeger deden alleen de rijken het: maximaal lenen om blijvend maximaal te kunnen aftrekken, inmiddels doet iedereen het en is de truc dus te transparant geworden.

  🙂

 21. Juan Belmonte says:

  Maar ueh, lekker de lijn Balkenende doorzetten: waar we niet over praten bestaat niet 🙂

  Ondertussen is de Tombola Top Tien de Tombola Top Tienduizend geworden.

  De maakbaarheid van de samenleving: subsidies instandhouden (HRA) met subsudies(o.a. startersleningen), het overkomt zelfs diegenen die voor graag liberaal doorgaan.

 22. dalen says:

  @ 20

  inderdaad. Dus voeden die brave man met gesprekstof en een link naar deze site.

  Zie hier zijn CV

  http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/koolmees_wouter/index.jsp

  e-mail w.koolmees@tweedekamer.nl

 23. Adamus says:

  Ook Weekers wil hervorming belastingstelsel. Zal ook moeten omdat er veel mensen verdwijnen bij de belasting en alles dus eenvoudiger ingericht moet worden. (Vlaktaxs?)

  Ja, dat wilden Zalm et al. ook.
  Werkers staat vierkant achter hra, dat komt uit zijn tenen.
  Die 5000 die eruIt moeten was spin ivm cao onderhandelingen. Bovendien gaat het met de pensionering snel. Er werken veel lui die daar vanaf de middelbare school aanwezig zijn.

 24. Adamus says:

  Juan, koolmees heeft op min.v.Fin gewerkt….

 25. Adamus says:

  inderdaad. Dus voeden die brave man met gesprekstof en een link naar deze site.

  Ik ken die gast ergens van. Even navragen,maar ik denk dat al zijn vriendjes behoorlijke hra klantjes zijn.

 26. Juan Belmonte says:

  Welnu de hypotheekadviseurs worden straks door de consument betaald en de goeden gaan de belangen van consumenten verdigen.

  Hier gratis motto’s te halen (naast gratis cabaret 🙂 )

  U bent een Kamikaze Koper als u nu koopt:
  – k.k. gaat eraan
  – HRA is morsdood. Wie nu nog met 100% HRA over 5 jaar rekent leeft niet Europa. De prijzen van nu zijn nog steeds gebaseerd om de doorgaande overwaardespiraal en HRA tot in de eeuwigheid.

  Maar er is ook De Tombola Top Tienduizend met voor wie de daling van huizenprijzen nog steeds ontkent (Maurice de Hond bijvoorbeeld) wat feiten.

  Faisiez-vos jeux
  Rien ne va plus

  Time to hear the truth 🙂

 27. adamus says:

  Dalen, die linkjes willen niet geopend worden.

 28. nhz says:

  @13:
  opmerkelijk, in de Kamer worden soms dus toch wel de juiste vragen gesteld!
  @16:
  persoonlijk zou ik zeker niet beginnen met bezuinigen op belastingambtenaren, er zijn talloze andere categorieen waarbij wieden veel meer rendement heeft. Of zou dit komen omdat de afkoopsommen voor gewone belasting amtbenaren bij ontslag relatief laag zijn?

  @18:
  niet alleen huurders, maar ook huiseigenaars die géén tophypotheek hebben. Die bestaan namelijk ook nog …
  En een deel van de huurders draagt feitelijk niks bij, want die krijgen alleen maar geld toe; da’s in de polder een zeer aanzienlijke groep.

  @26:
  die hele website http://www.tweedekamer.nl/ ligt plat geloof ik. Zou NVM of VEH een DOS attack georganiseerd hebben omdat toch het H-woord te sprake kwam? Of is heel het volk bang aan het nalezen wat er in de verklaringen staan?

 29. Juan Belmonte says:

  @nhz
  opmerkelijk, in de Kamer worden soms dus toch wel de juiste vragen gesteld!

  Inderdaad, goed begin.
  Maar onvolledig.
  De kamer is onvolledig geinformeerd…. 🙂

  Toch durfde D66 kennelijk niet hardop te zeggen dat het grootste gedeelte van de HRA gebruikt wordt door mensen die het niet nodig hebben:
  – 10 % topverdieners heeft gemiddeld méér vermogen dan hypotheek en pakt 30% van HRA
  – 10% daaronder gedlt iets soortgelijks.
  – samen grabbelen die 20% topverdieners ruim 50% van de HRA bij elkaar……

  Dus grotendeels onnodige subsidie (HRA) die met andere subsidies (starterssubsidie) in stand gehouden wordt door liberalen (volgt u Juan nog ?)

  Kijk dat men HRA niet plotsklaps moet afschaffen is wel duidelijk, maar hoeveel druk is er nu nodig om HRA nu aan te pakken ?
  Nu is niet het beste moment roept men al 20 jaar…. Wanneer dan wel ?

  Wie durft dan hardop te zeggen dat het grootste gedeelte van HRA ten goede komt aan veelverdieners die het NIET NODIG hebben ?

  Op een rij:
  – Links ligt te slapen (komt vaker voor, dames, HRA is puur inkomensplitiek),
  – de liberalen wilen niet (vanwege de inkomenspolitiek) en verschillen van de Vooruitziende Vrijdenkende Democraten
  – de prominente economen onder CDA leden hebben zich ook in het kamp van de realisten geschaard maar durven niet hardop te praten (de fluisternomen)
  – D66 doet een poging en speelt de bal “bijna hard genoeg” maar die haalt het doel niet (komt ook vaker voor, ze hebben wel gelijk maar halen het niet, jammer hoor)…
  – de Partij voor de Dieren broedt op een jachtverbod voor muggen (ocherm, arme beestjes worden geregeld bewust geplet ! )….

  Le gusta la carne al toredor 🙂

 30. nhz says:

  Ondertussen: is de grootste boevenbende op de planeet zelf bestolen? Stel je voor dat uitlekt hoe ze systematisch het Casino van Wall Street manipuleren voor hun eigen voordeel, de FBI zit er bovenop want dit soort ‘trade secrets’ (zeg maar gewoon voorkennis en omkoping van autoriteiten) van Goldman Sucks zijn representatief voor het hele verdienmodel van de BV Amerika.

  http://www.wired.com/threatlevel/2010/11/sergey-aleynikov/#more-20382

 31. nhz says:

  @28:
  “Toch durfde D66 kennelijk niet hardop te zeggen dat het grootste gedeelte van de HRA gebruikt wordt door mensen die het niet nodig hebben”

  logisch toch, gezien wie er op D’66 stemmen.

  Links ligt niet te slapen maar doet alsof; linkse politici profiteren minstens zo hard van de HRA als hun rechts collega’s.

 32. Juan Belmonte says:

  @31 Vroeger nhz

  Denk je nou zo’n felle mevrouw als Femke Halsema, die kan wel een logisch verhaal met verve uit de doeken doen.

  Jammer hoor, de energie is er wel, ze zal het ook goed bedoelen, nu de logica nog…

 33. Juan Belmonte says:

  En mevrouw Cohen, manlijke theedrinker theedrinker, heeft misschien wel de logica maar mist het vuur.

  Dat wordt hem ook niet.

 34. Juan Belmonte says:

  Mejuffrouw Roemer (nieuwelinge) doet het ook aardig maar raak schieten op doel is toch maar een beperkt mensen gegeven.

 35. Juan Belmonte says:

  Kortom, De Nederlanden blijven zo hangen als enige Europees land – als zou de huizenmarkt alleen door HRA ineenstorten-

  Welk een geloof in de maakbaarheid van de samenleving.

  De Hypotheekschuld (officiële DNB) is 100% BNP. Een gemiddeld huis kost 300.000 euro dus 10 maal Bruto Jan Modaal = 10 Jan Mo’s.

  Nee dames en heren, als de politiek maar keurig blijft zwijgen blijft alles bij het oude 🙂

  De Balkenende-doctrine over het zwijgen over HRA 🙂

 36. ll says:

  Is deze al langs gekomen…..de quick scan van de AFM

  http://www.nma.nl/Images/Quick%20scan%20definitief_tcm16-140886.pdf

  Duur lenen op de kapitaalmarkt ?

 37. ll says:

  Volgens Mises is lenen op de kapitaalmarkt alleen voor hypotheken met een looptijd vanaf 10 jaar.

 38. Juan Belmonte says:

  Excuses, nu doet Juan aan verwarring.

  Een gemiddeld “koopenhuurhuis” is gewaardeerd op 240.000 euro, 8 maal maal het bruto jaarsalaris van jan Modaal.

  Een gemiddeld KOOPhuis is gewaardeerd op 300.000 euro, 10 maal het bruto jaarsalaris van Jan Modaal.

 39. Juan Belmonte says:

  @ Il

  Vriend Mises heeft gelijk gekregen, u kon begin 2010 maar beter snel kopen, immers de rente was toen laag.

  De Tombola Top Tienduizend bestond nog niet en iedereen had nog vertrouwen in Maurice de Hond…

  Inmiddels is de rente lager.
  K.K. staat ter discussie.
  HRA wordt in de tweede kamer over gepraat (men durft nu wat te zeggen)

  Verder zullen de huizenprijzen niet dalen……. 🙂

  Gratis cabaret 🙂

 40. Juan Belmonte says:

  Wie het laatst liegt
  betaalt het gelag !

  Juan begint nu pas te begrijpen watti bedoelt…

 41. adamus says:

  De Boele Staal bankiers zeggen: huge!

 42. adamus says:

  Dat is interessant.
  Vraag is hoe dat inzichtelijk te maken is, hoe groot zijn die risico’s dan ?

  De Boele Staal bankiers zeggen: huge!

 43. adamus says:

  Vriend Mises heeft gelijk gekregen, u kon begin 2010 maar beter snel kopen, immers de rente was toen laag.

  en om volledig te zijn Juan, wel alles vermelden:

  “heb je al opslag gevraagd aan de baas” zei Mises.

  btw: het is weer de tijd voor functioneringsgesprekken.

 44. adamus says:

  logisch toch, gezien wie er op D’66 stemmen.

  een partij die Rotterdamse Bloemhof problemen weet terug te brengen tot “kookluchtjes in het trappenhuis”. De enige aanhand die A.P. daar had is ie wel kwijt.

 45. Juan Belmonte says:

  @43 Het wordt steeds leuker nu Juan minder volledig wordt 🙂

 46. adamus says:

  btw: Bloemhof = PvdA deelraad.

 47. Juan Belmonte says:

  Immers er ontbreekt iets belangrijks:
  – een antwoord van DNB 🙂

 48. KariZ says:

  Kees, spannende dag morgen, Martijn zegt dat het tegen zal vallen voor ons.

  Dan maar bijkopen 🙂

 49. adamus says:

  Kariz, weet ook niet wat er bedoeld wordt. Voel ook geen drang om actie te ondernemen. Nadeel fysiek vs digitaal.

 50. john says:

  @29 nhz

  Bedankt, bij verre het interessantste artikel deze week.

  Ongelooflijk dat de wereldeconomie drastisch verstoord kan worden door algoritmes van verschillende bedrijven die een wiskunde/hardware oorlog met elkaar voeren.

  Valt nog mee dat de FBI in is geschakeld en de meneer in kwestie niet gefolterd in een of ander riool terug is gevonden.

 51. nhz says:

  @48:
  het lijkt me dat fysiek in dit geval het voordeel heeft dat je niet in verleiding komt om domme dingen te doen. Zeer grote kans op een paar dagen met ‘false moves’.

  @49:
  ik denk niet da G$ met HFT direct de wereldeconomie verstoort, maar vooral de money flow in de virtuele economie. Op termijn veroorzaakt het natuurlijk wel problemen in de echte economie omdat het 100% parasitair gedrag is: ze doen niks nuttigs en in ruil daarvoor klauwen ze een steeds groter deel van de produktiviteit van de hele wereld in eigen zak. Waar ze naar eigen goddelijk inzicht natuurlijk 100% recht op hebben …

  Met de ‘deserteurs’ loopt het vaak slecht af hoor, ook (juist?) als de FBI is ingeschakeld. Hij mag hopen dat er een andere schurkenbende is die hem in bescherming neemt, maar dat wordt moeilijk als je van G$ afkomstig bent.

 52. john says:

  @50
  De DowJones is al een keer stilgelegd na een overklaarbare daling veroorzaakt door high-frequency trading.
  Hier nog een interessant artikel:
  http://zerohedge.blogspot.com/2009/07/goldmans-4-billion-high-frequency.html

 53. nhz says:

  @48,49:
  pre-FED gouddump vandaag om 16 uur begonnen; benieuwd of ze in één sessie onder de $1260 komen. Eén van de weinige zaken waar de FED niet machteloos is, al blijft het een zeer tijdelijke aangelegenheid.

 54. adamus says:

  ja, papier hè NHZ. Er worden weer wat sukkels van hun centen afgeholpen 🙂

 55. adamus says:

  Je hoop van 1260 is ijdel lijkt me. Er gaan mensen of fysieke uitlevering vragen. Zou je dat zelf ook niet doen? Gewoon als dreiging.

 56. KariZ says:

  1260 lijkt me wat ver…maar aan de andere kant, we zijn ook binnen 2/3 weken van 1260 naar 1380 gegaan…everything can happen…

  Ik denk dat niek hier iig gelijk heeft: ‘Zeer grote kans op een paar dagen met ‘false moves’.

  Het schijnt 500 miljard te worden…we zullen zien…eerst maar eens wat baantjes trekken, QE of niet het leven gaat door 🙂

 57. nhz says:

  @54:
  en niet te vergeten: effe een paar miljard winst voor G$ucks in een uurtje; daar doen we het tenslotte allemaal voor.

  @55:
  ik denk niet dat mensen fysieke uitlevering gaan vragen als de prijs 5 of 10% daalt. Ik zou zelf eerder fysieke uitlevering vragen als het hard gaat stijgen.

  @56:
  600 miljard dus, stockmarket gedraagt zich als konijntjes in de koplampen, en de enige actie is bij goud en de dollar die wild op en neer gaan terwijl alle woorden van de Fedsters op een goudschaaltje gewogen worden.

 58. adamus says:

  denk niet dat mensen fysieke uitlevering gaan vragen als de prijs 5 of 10% daalt. Ik zou zelf eerder fysieke uitlevering vragen als het hard gaat stijgen.

  geloof er niks van dat je dat durft 😉

 59. adamus says:

  Einde van het jaar >1600 Kariz.

  Mening over HeliBen’s aktie is denk ik: “lekker belangrijk” en vervolgens overgaan tot orde van de dag.

 60. nhz says:

  @58:
  ik zie er momenteel gewoon het nut niet van, als ik nou 50% van mijn vermogen in goud had was het wellicht een ander verhaal.

  @59:
  op lange termijn misschien onbelangrijk, maar vergeet niet dat de goudprijs bepaald wordt door meer dan alleen kleine goldbugs. Als bijv. hedgefunds of meneer Soros besluiten dat er elders (bijv. in de emerging markets) meer te verdienen valt zijn ze zo weer weg en kan de goudprijs (tijdelijk) ver omlaag.

 61. nhz says:

  @53-60:
  goud is binnen een halve dag alweer terug op $1365, dat was snel maar gezien de forse daling van de dollar overnacht te verwachten. Ben benieuwd of we nu een false move de andere kant op krijgen (of nog meer manipulatie …). FED zal wel dik tevreden zijn, want de dollar duikelt omlaag, de US stockmarket stijgt verder en het geld stroomt weer binnen bij de banksters, terwijl de resterende 99% van de bevolking steeds armer wordt (meestal zonder dat ze het in de gaten hebben).

 62. nhz says:

  hilarisch, dollar daalt een paar procent en de rente op treasuries duikt tegelijk nog verder omlaag. Kopers zijn al na één dag de rentewinst voor een heel jaar kwijt aan inflatie, maar ze kunnen er geen genoeg van krijgen. harakiri, meer iets voor de Japanners eigenlijk …

  je kunt dus wel nagaan dat er behalve de FED en de TBTF banken die spelen met belastinggeld niemand meer US Treasuries koopt.

 63. KariZ says:

  @61 goud gaat erg hard (of beter gezegd: de $ gaat erg hard!)

  Nog ff en we hebben een ‘shortsqueeze’, tijd voor de papieren tijgers om in te grijpen lijkt me.

  @59 Ga jij sinclair achterna? 🙂

 64. KariZ says:

  @60 ‘op lange termijn misschien onbelangrijk, maar vergeet niet dat de goudprijs bepaald wordt door meer dan alleen kleine goldbugs. Als bijv. hedgefunds of meneer Soros besluiten dat er elders (bijv. in de emerging markets) meer te verdienen valt zijn ze zo weer weg en kan de goudprijs (tijdelijk) ver omlaag.’

  Kleine bugs spelen geen rol in dit schaakspel. Het zijn de ‘giants’ (centrale banken) die zorgen voor de beweging.

  Op het andere forum las ik geloof ik dat er sinds begin 2010, in heel europa 1 miljoen munten van 1 ounce verkocht waren. Niet verkeerd maar niet genoeg voor grote moves.

 65. nhz says:

  @63:
  het opvallende is dat er in euro goud helemaal niks gebeurt; zit nog steeds in de nauwe EUR 940-990/ounce trading range van de afgelopen 2 maanden. Ik moet toegeven dat dit een klein pluimpje voor de euro waard is, al lijkt het me van tijdelijke aard.

  We zullen zien wat er de komende dagen gebeurt, maar in dollars kan dit alleen maar fout aflopen – nothing goes straight up en als dat wel het geval is dan gaat de VS voor het eind van het jaar Zimbabwe achterna en dan heb je binnen de kortste keren WO3.

 66. nhz says:

  @64:
  je moet ook niet kijken naar fysieke kopers, dat zet helemaal geen zoden aan de dijk voorlopig. De goudprijs wordt nu opgedreven door kopers van papiergoud (omzet véél groter dan wat er in fysiek omgaat …), en dat zijn voor een deel ook kleine spelers die hedgen tegen inflatie en/of currency devaluatie.

 67. KariZ says:

  @65. Kijk hier eens naar Niek, kun je je wel in vinden denk ik.

  http://jsmineset.com/wp-content/uploads/2010/11/November0310Dollar.pdf

  Euro: hebben we het eerder over gehad, maar een hoge goudprijs is niet ongunstig voor de Euro. Ook al heeft de Euro grote problemen en zal het $-systeem er alles aan doen om dat in de picture te krijgen.

  In perspectief:

  Griekse econ. is iets van <5% van de Euro economie.

  Californië, waar het minstens zo slecht gaat, is de 9e economie van de wereld.

 68. KariZ says:

  @66 hmmm…. ik denk dat er meer grote $ partijen baat hebben bij een lage goudprijs en dus oneindige hoeveelheid papieren short contracten de wereld in blazen.

  Maar ik weet daar te weinig vanaf, vandaar fysiek 🙂

  Kun je hier eens kijken:

  http://harveyorgan.blogspot.com/

 69. Adamus says:

  van het jaar Zimbabwe achterna en dan heb je binnen de kortste keren WO3.

  VO3

 70. nhz says:

  @67:
  de US$ was pas nog oversold op de charts, dus de verdere duikeling is technisch gezien zeer bijzonder. Je kunt alleen maar konstateren dat Heliben de brandstoftank heeft aangevuld voor een verdere duikvlucht omlaag. De vraag is hoe lang de andere landen nog als konijntjes in de koplampen blijven toekijken, ik schat dat met nog een paar van zulke dagen Toyota c.s. aardig failliet gaan raken. Zoiets als wat deze week gebeurt loopt binnen korte tijd uit op hyperinflatie, grootschalige handelsoorlogen en allerlei andere ellende. Amerikanen zullen ook niet blij zijn met $ 100 olie, daar komen we volgende week alweer in dit tempo. Je zou zeggen dat de FED zijn opperste best doet om zichzelf op te heffen, en dan ook nog het 100-jarig bestaan gaan vieren op Jekyll Island, je moet maar durven…

  69:
  VO3 – voedsel oorlog?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*