Lenen taboe voor huiseigenaar

Tienduizenden huizenbezitters met een hypotheek en een modaal inkomen krijgen binnenkort geen lening meer voor grote aankopen, zoals een auto. Nieuwe regelgeving snijdt de weg naar dergelijk krediet definitief af.

Volgens het CBS hebben huishoudens in 2009 ruim een miljard minder geleend dan in 2008.

Hiervoor waarschuwt voorzitter Martin Aalders van de VFN, de vereniging van kredietverstrekkers zoals Interbank, Ribank en De Lage Landen. Huiseigenaren die een lening van 10.000 euro willen afsluiten, hebben straks een inkomen nodig dat boven de 40.000 euro ligt, beweren de kredietinstellingen.

De VFN wijst vandaag tijdens haar jaarcongres op de negatieve gevolgen van het door toezichthouder AFM gepresenteerde plan om consumenten te behoeden voor te hoge schulden. Deze plannen worden binnenkort in de wet vastgelegd.

Onderdeel van het AFM-plan is een sterke inperking en soms zelfs een verbod op leningen voor mensen die een hypotheek hebben.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
256 comments on “Lenen taboe voor huiseigenaar
 1. adamus says:

  Schon der alte Apostel Matthäus war dagegen. “Ihr sollt euch nicht Schätze sammeln auf Erden” überlieferte er mit antikapitalistischer Wucht, “wo sie die Motten und der Rost fressen und wo die Diebe nach graben und stehlen.”

  🙂

 2. adamus says:

  Das Ersparte nicht verbuddeln, okay – aber konnte das Sparbuch Sünde sein?

 3. nhz says:

  zielig voor Martin en zijn collega drug pushers. Moeten ze toch een paar maanden langer sparen voor de nieuwste Porsche Cayenne; als het doorgaat, want de Kamer zal er wel weer een stokje voor steken.

 4. tinus says:

  Een wijze geest op de site van de Telegraaf vindt er dit van:

  “Tja, dan moet de regering niet raar opkijken als de economie maar niet wil groeien. Immers: door geen geld te lenen aan bepaalde groepen, gaat de koopkracht aanzienlijk achteruit.”

  Altijd fijn om in de vroege ochtend zo hartelijk te kunnen lachen om de onnozelheid van een medeburger…

 5. Jasper says:

  Ik ben van mening dat er een totaalverbod moet komen op consumptiekrediet. Mensen moet gewoon sparen (lees: werken) voor dit soort luxe goederen. Alleen hypothecaire leningen zouden we moeten toestaan voor particulieren. En dat uiteraard ook met mate.

 6. nhz says:

  @5:
  waarom is een huis anders dan andere consumptie artikelen, omdat het 20 jaar meegaat en op een vaste plek staat? Lijkt me nogal willekeurige maatregel. Er valt ook wat voor te zetten om bijv. auto’s te financieren omdat dat voor sommige mensen hun mogelijkheid om inkomen te verwerven verbetert – kun je van een (duurder) huis niet zeggen.
  Veel beter lijkt me een sanering van het hele kredietwezen: woekerrentes verbieden, WSNP onmogelijk maken en terug naar een ouderwets soort faillissement waarbij schuldenaar en schuldpushers samen voor de rekening opdraaien en het de maatschappij geen cent kan kosten.

 7. adamus says:

  Altijd fijn om in de vroege ochtend zo hartelijk te kunnen lachen om de onnozelheid van een medeburger…

  net zoals Piet Eichholz alles normaal vindt wat hij doet, vindt het grote gros van onze medeburgers het ook. Men kan zich er wel in vinden.

 8. harde werker says:

  lenen, lenen, betalen, betalen.. cayenne is zooo passe, liever nieuwe Panamera! 😉 kan dit van de overwaarde van mijn 130% gefinancierde huis of moet ik eerst wachten op de hyperinflatie?

  je kunt met modaal inkomen en hypotheek soms niet eens een creditcard nemen, zegt toch voldoende. Met de tsunami van scheidingen gaat het bloed door de straten lopen… van de vermoorde schuldpushers en tussenpersonen…

 9. harde werker says:

  om met de woorden van eicholz en anderen hier te quoten: wij van wc-eend adviseren wc-eend 😉

 10. adamus says:

  ik zie bij Deutsche Bank / HBU niets meer over goud.

 11. lorenzo says:

  Ik merk hier heeft ook al niemand een lening , ik ga weer even verder zoeken ……

 12. Goudbelegger says:

  Sommige processen gaan atomisch.. we weten welke een goede kans maken.. Dit was trouwen in 5 jaar..

  ——-

  Tiger Woods’ ‘fling’ with young neighbour is final straw for Elin Nordegren after golfer ‘confesses to 120 affairs’

 13. Goudbelegger says:

  s

 14. Keezzz says:

  Zielig hoor… Mensen die wel verantwoordelijk genoeg zijn om een huis te kunnen kopen maar het maar niet voor elkaar krijgen om een klein beetje(10k) spaargeld achter de hand te hebben. Wat zullen deze mensen schrikken wanneer volgend jaar hun vastgoed belegging met 5-10% gedaald is volgens het WOZ papiertje…

  Reken hier alvast uit je winst:

  http://www.kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/kadaster/wat_doen_we/waardeindex.html&navig=/kadaster/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

 15. nhz says:

  @15:
  vastgoed belegging gedaald? Ach, dan gaat de hypotheek gewoon van 115% naar 125%. Niemand die er wakker van ligt in de polder … Onze politici vinden zelfs 200% hypotheken onder sommige condities nog normaal; als het geld maar blijft rollen (lees: de schulden aan de bankiers blijven oplopen).

 16. harde werker says:

  banken zijn van de staat lees ik hier wel eens dusss, het nieuwe socialisme? laat mij niet lachen!

  ik denk dat de lucht uit de markt gaat, eigen geld weer gewaardeerd moet gaan worden en de schuldsaneringen na 3jaar de restschuld alsnog bij de eisers moeten komen. Als dat eerlijk verteld gaat worden is de pret eraf van banken en 200% hypotheken.

  ik gun niemand deze ellende maar ik ga ook niet betalen voor de buurman zijn camper/jetski/3e auto/ 4e vrouw en 3e liefdesbaby 😉

 17. harde werker says:

  en ja, dagje vrij vandaag.. anders kan ik niet posten haha.

  ik heb altijd geleerd van thuis en op school dat je geld achter de hand moet hebben om dingen te doen en te kopen.. terwijl ik dat om mij heen steeds minder zie.

  mssn spaar ik wel teveel en moet ik ook een 200% hypotheek nemen ipv inflatierisico en spaarrente bij omvallende banken… echt waar, de bank bestaat bij spaarders… en niet bij creatieve producten en medewerkers. Eigen geld is en blijft eigen geld waar men dingen van kan kopen.

 18. adamus says:

  Hoorde recent van iemand die nu schuldsanering ingaat. Voor tonnen, geen idee hoe ze het voor elkaar gekregen hebben. 3 tot 5 jaar. Huren nu een huis op de vrije markt voor 900 euro, in afwachting van een sociale huurwoning. Goedkoper huren is niet van invloed op de aflossing volgens de RC.

 19. Patrick says:

  Geld wordt weer een schaars goed.

  Deflatie 🙂

  (laat ons even begaan Mises)

 20. nhz says:

  @21:
  hoor ik ook regelmatig, via-via (en veel gevallen hoor je natuurlijk nooit, want niemand wil dit aan de grote klok hangen). Ik vind het echt ongehoord dat dit mogelijk is. Zelfs de auto etc. mogen ze meestal houden, in die drie jaar hebben ze het nauwelijks zwaarder dan vele andere Nederlanders die aan de onderkant van de samenleving zitten. En na die 3-5 jaar mag je gewoon weer een tophypotheek nemen, zelfs BKR registraties etc. worden gewist!

 21. Patrick says:

  @23 “komt u over een jaar maar terug” 😉

  Wat denk je dat er gebeurt als het aantal mensen dat in de schuldsanering terecht komt de komende jaren verveelvoudigt?

  Ook dat soort regelingen gaat uitgekleed worden.

 22. nhz says:

  @24:
  het laatste wat ik hoorde was dat de verantwoordelijke instanties veel meer personeel en geld krijgen. Nee, ik zie het nog niet uitgekleed worden.

  Wat ik wel verwacht is dat ze bij hele groepen straks categorisch de schuld gaan kwijtschelden, om de wachttijd overzichtelijk te houden. Eén jaar gewacht om te starten met WSNP? zielig, even een kursusje ‘verantwoord met geld omgaan’ van een week en we strepen de schuld direct door. Hoeveel hypotheek had u willen hebben?

 23. adamus says:

  nhz, kan best veel geld naar toe en de bureaus bestaan al. Van Eden en partners (outplacement) doen ook al jarenlang in outplacement voor vluchtelingen 🙂 Hadden gisteren een grote bijeenkomst in Zeist. Overal is geld voor.

 24. Goudbelegger says:

  @25 gewoon een volgende scam van de overheid, je hebt de taskforce vet, de taskforce suiker, de taskforce jeugdwerkeloosheid, waarom dat erger is dan normale werkeloosheid weet ik niet, heeft de pvda waarschijnlijk ooit verzonnen voor stemmen, het lijkt me juist veel minder erg omdat deze kindjes zelf geen kindjes, huis, auto etc. hebben, taskforce achterstandswijken en nu de taskforce schulden. Maar voor de gelovers in de overheid, jullie hebben gelijk, deze is niet te groot en ze hebben het beste met ons voor. Koop dus geen goud.

 25. adamus says:

  Schuldsanering is ook een gedrocht, maar de faillissementswetgeving hoefde niet veranderd te worden als ik het goed heb.
  Failliet: overheid/fiscus doet niet mee aan accoord.
  Schuldsanering: bovenstaanden worden gedwongen mee te werken.

 26. harde werker says:

  ik weet er eentje van nog geen 30jaar met 2ton schuld en hypo van 3 ton.. alles van waarde op andermans naam en na drie jaar weer iedereen uitlachen… hij beseft alleen niet dat de lopende schulden bij incasso’s, financieringsbanken en pirvemensen gewoon na die tijd blijven.

  een doodschop!!

 27. chantal says:

  zijn er hier nog altijd die in deflatie geloven?

  “Belgische inflatie stijgt tot 1,80 procent”
  http://www.tijd.be/artikel/Belgische_inflatie_stijgt_tot_1-80_procent.8909694-0.art

 28. Goudbelegger says:

  Deze is echt grappig. En herkenbaar..

  http://www.youtube.com/watch?v=NOZKLtIIUZE&feature=related

 29. Goudbelegger says:

  En deze dan over huizen ‘my mortgage broker told me to falsify my income and pick a payment’….

  http://www.youtube.com/watch?v=O_vehva2HLc&feature=related

 30. adamus says:

  29

  degene waar ik het over heb die is echt over drie jaar alle schulden kwijt. Of hij moet zich niet aan de opdracht houden dan kan het opgeheven of verlengd worden.

 31. adamus says:

  29

  je moet natuurlijk wel de rest van je leven de administratie bewaren; voor je het weet staat er een bedrijf als Schuman uit Ede/Wageningen aan de deur.

 32. nhz says:

  @29:
  “hij beseft alleen niet dat de lopende schulden bij incasso’s, financieringsbanken en pirvemensen gewoon na die tijd blijven.”

  is dat zo, dat valt toch ook allemaal onder de sanering? Volgens mij werkt het zoals adamus in 33 aangeeft, maar wellicht dat schulden die je vergeten bent er buiten vallen.

  Het is m.i. net als wat regelmatig gebeurt bij faillissementen van BV’s: net voor de BV failliet gaat koopt de directeur nog even een vette mercedes enz. enz. voor rekening van de firma. De schuldeisers krijgen geen cent en meestal kunnen ze de auto gewoon houden. Na het faillissement kunnen ze de druk gewoon opnieuw uithalen (nou ja, de volgende BV mag je dan niet meer zelf oprichten maar kun je gewoon kopen). Reken maar dat veel van die WSNP lieden voordat ze de sanering in gaan nog even uitgebreid de bloemetjes buiten zetten: het is toch allemaal gratis!!

 33. nhz says:

  @35:
  correctie “Na het faillissement kunnen ze (= de fraudeurs) de truc gewoon opnieuw uithalen ” leve de dyslexie 😉

 34. Dalen says:

  @ 28

  “” Schuldsanering is ook een gedrocht, maar de faillissementswetgeving hoefde niet veranderd te worden als ik het goed heb.”

  Is wel degelijk aangepast. Zie o.a. de Wet van 24 mei 2007. Er is nu een dwangakkoord mogelijk en een een lichtvaardig beroep op de saneringsregeling is niet meer mogelijk.

  Bovendien heeft Kortmann een hele nieuwe insolventiewet geschreven waar men op zit te broeden.

 35. Dalen says:

  @ 35

  “Het is m.i. net als wat regelmatig gebeurt bij faillissementen van BV’s: net voor de BV failliet gaat koopt de directeur nog even een vette mercedes enz. enz. voor rekening van de firma.”

  Die vlieger gaat echt niet op.
  Dat is paulianeus handelen en is bij wet verboden. De curator kan alles binnen een jaar terugbrengen en terugdraaien ten gunste van de boedel.

  Curatoren zijn slimmer dan je denkt.

 36. K@rel says:

  @30 Sowieso sterke deflatie op de huizenmarkt!

  Zijn er meer mensen die net als ik elke maand meer geld overhouden??

 37. Dalen says:

  @ 30 Chantal

  Ik sprak vandaag een makelaar in Belgie en na wat doorpraten liet hij mij zien hoeveel panden al in prijs gezakt waren. Hij gaf ook het advies nog een jaartje alles aan te zien. Is wat tegenstrijdig met zijn belang maar hij had ook nog belangen.

  Kijk maar eens op immoweb.be en kijk naar update. Je ziet veel prijsverlagingen. Ik zie ook steeds meer borden te huur en te koop.

  Moet wel zeggen dat er nog veel geld onder de mensen zit in Belgie en dat men daar iets mee wil. Vandaar dat er nog appartementen verkocht worden voor belegging.

 38. Dalen says:

  ook nog belangen. Moet zijn ook nog andere belangen.

 39. chantal says:

  juist, het verdwijnen van de belastingsparadijzen kwam niet te vroeg (of laat). Nu zit men daar met al dat verdoken geld, en men wil het ergens naar toe.
  Afgaan op een individuele makelaar vind ik moeilijk. Prijzen in vlaanderen van huizen zijn gestegen met 1,1%
  http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/1096860/2010/04/23/Villa-s-werden-flink-goedkoper-in-2009.dhtml
  En dat terwijl die zelfde huizen nu 20% minder grond hebben.
  Dus vind ik ze redelijk hard gestegen nog.
  Er zijn natuurlijk ook plaatsen waar het vastgoed daalt, en misschien zit uw makelaar op zo een buurt.

 40. Dalen says:

  @ 42

  Ik woon in Vlaanderen en zie goed wat er aan de hand is. Kijk maar eens op immoweb en selecteer diverse plaatsen en selecteer update. Je ziet dan veel prijsaanpassingen.

  Het bericht in HLN is gebaseerd op oude berichtgeving en waarschijnlijk gekleurd. Verleden jaar zou ik het er mee eens geweest zijn maar nu zie ik een ommekeer.

 41. Ronald says:

  @chantal 30: Ja ik geloof zeker nog in een deflatie scenario. De huidige ontwikkelingen in Griekenland, Portugal, Spanje etc. maar ook in de overige landen en op provincie en gemeente nivo ga ik er vanuit dat de overheden gedwongen worden om flink minder uit te geven, ook verwacht ik dat de rentetarieven omhoog gaan. Op termijn verwacht ik wel inflatie maar de eerste paar jaar nog niet.

  Sowieso moet je bepalen welke definitie je neemt voor inflatie. De gepubliceerde inflatiecijfers gaan alleen over de prijs van een beperkt setje goederen. Ik neem liever de definitie op basis van geldhoeveelheid en omloopsnelheid omdat die veel relevanter is als je wil kijken naar de gevolgen van inflatie / deflatie

 42. Patrick says:

  @42 Chantal, zoals ik het lees zijn alleen de huizen in de meest courante prijsklassen gestegen.

  De villa’s zijn flink gedaald.

  In Nederland is dit beeld ook herkenbaar: problemen op de huizenmarkt beginnen immers bij de duurste huizen…

  Mijn idee is dat de belgische huizenmarkt precies hetzelfde doormaakt als de Nederlandse, maar met een vertraging van ongeveer anderhalf jaar.

 43. chantal says:

  ik zou het een beetje raar vinden dat Belgie achter loopt. Ik vind dat Nederland gewoon harder gaat, en dat had ik hier ook voorspeld (-20%). Dat komt volgens mij door dat er bij jullie echt wel gegoogeld is geweest met aflossingsvrije kredieten en super top hypotheken. En belgie is dat allemaal niet zo grof geweest.

  Het dalen of stijgen van huizen heeft in mijn opziens ook niets te maken met inflatie of deflatie, maar enkel met marktwerking.
  Als morgen het verboden zou worden om te lenen voor een huis, dan zal marktwerking zorgen voor een totale crash. Heeft dan op zich niets te maken met deflatie. Patatjes, autos, motos, caravans, etc kunnen nog altijd stijgen dan. En als dan jaren later er terug mag geleend worden, dan schieten huizenprijzen weer omhoog. Dat is dan ook geen inflatie, maar marktwerking

 44. Dalen says:

  Ja goochelen zijn we goed in.

  Kijk maar

  Corporaties verkochten 1000 keer pand door
  Uitgegeven: 29 april 2010 13:04
  Laatst gewijzigd: 29 april 2010 13:19

  DEN HAAG – Woningcorporaties verkochten in de afgelopen vier jaar ruim duizend panden via de zogenoemde abc-constructie. Hierbij wordt een pand voor steeds meer geld doorverkocht.

  © NU.nl/Chris HeijmansDe praktijk kwam voor bij 145 van de in totaal ruim vierhonderd Nederlandse woningcorporaties.

  Dat blijkt uit een ”verkennende analyse” door de VROM-inspectie. Hierin zijn de woningcorporaties bekeken op ”een verhoogd risico op fraude”. De inspectiedienst voerde de controle uit in opdracht van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) naar aanleiding van ”een aantal recente incidenten bij woningcorporaties”.

  Waardestijging

  Bij twintig corporaties betrof het een abc-transactie met een waardestijging van meer dan 1 miljoen euro per transactie. Wel merkt de inspectiedienst op dat een dergelijke transactie een ”volstrekt legitieme reden” kan hebben.

  De inspectiedienst constateerde verder dat bij 96 corporaties de bedrijfslasten toenamen, terwijl het aantal woningen onder beheer afnam. Bij 216 bleken de lasten harder te zijn gestegen dan de opbrengsten. Bij twee corporaties betrof het een stijging van meer dan 1000 procent.

  Onderzoek

  Vorige week maakte woningscorporatie De Key bekend onderzoek in te stellen naar een aantal mogelijk dubieuze transacties met vastgoedhandelaren. Eerder lieten ook Rochdale, SGBB en Servatius zulke transacties met vastgoed onderzoeken.

  De ruim vierhonderd onderzochte woningcorporaties bezitten 32 procent van de woningen in Nederland (2,4 miljoen woningen) en beheren een maatschappelijk kapitaal van honderden miljarden euro’s.

 45. ll says:

  Lol, was net bij Rabo voor verlenging van de woonhuisverzekering, en wat blijkt, van de WOZ waarde, die al omlaag was, gaat er nog eens 10 % standaard vanaf. Dat is in 1 jaar een daling van de waarde van 13 %.

 46. Bouke says:

  Je valt toch van je stoel als je dit bericht leest. Als iemand met een modaal inkomen een maximale hypotheek neemt en dan nog wil lenen voor een auto, dan mag dat niet meer. Hoe kan iemand daar boos over worden?

  Dan neem je even geen auto. Of je koopt er eentje voor 1000 euro. En als je dat niet kan betalen, dan ga je maar fietsen.

  Ik ga weer op mijn stoel proberen te kruipen.

 47. Okkie says:

  Het is opvallend hoeveel Telegraaf-lezers er van slag raken als ze zich niet meer in te hoge schulden mogen steken.

 48. Tomba says:

  @ 49 Bouke

  De AFM weet van de hoed en de rand. De HRA gaat eraan, en deze nieuwe regel is ervoor om de mensen waar de grootste pijn gaat komen te behoeden voor een bankroet.

 49. Juan Belmonte says:

  @44 Ik neem liever de definitie op basis van geldhoeveelheid en omloopsnelheid omdat die veel relevanter is als je wil kijken naar de gevolgen van inflatie / deflatie

  Goed punt

 50. Juan Belmonte says:

  @51 Eens.

  Op het moment dat schulden een maatschappelijk probleem zijn dan wel dreigen te worden en de prijs van schulden (rente) de functie van risico (op niet terugbetalen) niet weer kan geven, komen er andere mechanismen in werking.

 51. Juan Belmonte says:

  @44 Nieuw begrip: b>kerndeflatie

  🙂

 52. Juan Belmonte says:

  @44 Nieuw begrip: kerndeflatie

  🙂

 53. Patrick says:

  Minder leningen, schulden aflossen, defaults van overheden en banken en bedrijven ,derivaten crunch, strengere toezichthouders etc.etc.

  Dat is de Geldhoeveelheid.

  Minder besteedbaar inkomen, bezuinigingen, lagere uitkeringen, sparen, hogere kosten levensonderhoud etc.

  Dat is de omloopsnelheid.

  Geldhoeveelheid x omloopsnelheid

  Waar is nou je INFLATIE??

 54. Patrick says:

  Om maar even de definitie van Ronald @44 aan te houden…

 55. Juan Belmonte says:

  @56 Bij de supermarktoorlog ?

  3 halen 2 betalen, of is dat géén inflatie ? 🙂

 56. Juan Belmonte says:

  Paginagrote advertenties van topmerken (b.v. hästings bedden) met -20%.

  Is dat een teken van inflatie ?

 57. Juan Belmonte says:

  De Tomboal Top Tien met huizenprijsdalingen van -30% tot -80% is dat inflatie ?

 58. Dalen says:

  Even een citaat uit het topic bericht.

  “De VFN wijst vandaag tijdens haar jaarcongres op de negatieve gevolgen van het door toezichthouder AFM gepresenteerde plan om consumenten te behoeden voor te hoge schulden. Deze plannen worden binnenkort in de wet vastgelegd.”

  Ik heb alleen een wetsvoorstel voorbij zien komen dat ziet op het aan banden leggen van reclame voor krediet, met name op de tv. AFM kan ook geen wetsvoorstellen maken.

  Wel staat er allang in de Wft dat kredieten geen normen mogen overschrijden. Daarnaast is er de bankencode die door de banken zelf met voeten wordt getreden. Maar ja wat zijn normen en wat is onverantwoord lenen. De AFM komt meestal met een handhavingsbeleid en voorbeelden en wanneer ze sanctioneren.

  Tot op heden nog niets gezien.

  Zo en nu een wijntje. Morgen geen telefoon die afgaat. Weleens lekker.

 59. Juan Belmonte says:

  Of is de leegstand in commercieel vastgoed van 5.000.000 m2 inflatie ?

  Da’s een toename van verdiencapaciteit of was het nu krimp?

  Stieren en koeien, dat onderscheid is niet zo moeilijk. Daarentegen links en rechts, debet en credit, in- en deflatie zijn lastiger uiteen te houden, ze reageren nog steeds niet op rode lappen 🙂

 60. Juan Belmonte says:

  Goed plan Dalen, un vino tinto, Absinth is te groen voor Juan hoewel een goede vino verde natuurlijk prima is 🙂

 61. Juan Belmonte says:

  @61 Bankieren was ooit een activiteit met prudentie, saai, degelijk, voorzichtig conservatief. Met lage rentes rendeert méér, dus werd alles soepel.

  Inmiddels moet alles snel, hip nieuw zijn. Tja….

 62. Juan Belmonte says:

  Overheden die de aankop van auto’s sponsoren is dat een teken van inflatie?

 63. Juan Belmonte says:

  Nescio 🙂

 64. Dalen says:

  @
  “Stieren en koeien, dat onderscheid is niet zo moeilijk”

  Ik zie het verschil niet na een wijntje. Je merkt het geloof ik wel als je er tegenaanloopt.

  Van Absinth ga je je oor afsnijden. Een schilder deed het ook eens.

 65. Juan Belmonte says:

  @ Dalen,

  Koeien loeien
  Stieren tieren

  Daarentegen is iets verk(n)oeien en iets verstieren weer soortgelijk, taal is ook best lastig..

  Als u Juan helpt met onderscheid L&R, d&c, helpt Juan u met stieren en koeien…

  Absinth is idd voor geniale gekken en slecht voor het gehoor

 66. Juan Belmonte says:

  @59 Nieuw begrip: Nachtrustinflatie

  een variant op “dan verkopen we toch gewoon de boot ?”
  Dàt had je nou niet moeten zeggen.

 67. Juan Belmonte says:

  @69 Hopelijk kan De Grave bij PGGM wel de governance verbeteren, waar dat bij DSB niet lukte.

  Vraag is dan welke krant deze mevrouw leest. De governance bij DSB is enigszinds anders vóór en na De Grave, nu zijn curatoren er de baas en de vraag is of dat slecht is. 🙂

 68. Patrick says:

  @71 Frank de Grave had bij de DSB net genoeg tijd om z’n nieuwe lease auto uit te zoeken.

  Volgens mij heeft ie er niet meer in rondgereden 🙂

 69. Juan Belmonte says:

  Waaruit blijkt dat het niet altijd verstandig is om te leasen … 🙂

 70. Marco says:

  Is het dalen van waarde van de sector, waar ik in werk, de tuinbouw ook deflatie? Bijv mijn werkgever wilde 3 jaar geleden uitbreiden/vervangen van een afdeling kassen. De getaxeerde waarde was toen bijv 1,5 miljoen euro van het bedrijf. In augustus 2009 heeft hij de knoop doorgehakt en de beslist dat hij ging vervangen. prijzen van ijzer en aluminium waren dusdanig gezakt dat het al 1 ton aan materiaalprijzen scheelde. De bank was het er niet mee eens en taxeerde zijn bedrijf op zeg maar 7 ton. De marktwaarde heeft mijn werkgever na deskundige(?) taxatie gekregen op bijv 30% onder de waarde van 2 jaar geleden.

 71. Goudbelegger says:

  Er is nu deflatie, simpel, dat kun je niet ontkennen en dat is ook heel mooi. Maar de kans op inflatie op langere termijn is toch het grootst.

  Voor mij maakt het niet uit want goud en goudaandelen zijn het enige wat stijgt met deflatie.

  Verder zou er een crisis kunnen komen waar goud, goudaandelen en voedsel zullen stijgen in prijs en de rest zal dalen.

  Mijn mening, misschien kunnen anderen het veel beter voorzien. Wat mij betreft is de echte crisis deze week begonnen.

 72. Juan Belmonte says:

  De opbouw van de kredietcrisis is begonnen toen de rente kunstmatig laag gehouden werd (tov geldgroei).

  De kredietcrisis werd serieus zichtbaar op 14/9/2008 met de val van Lehman en de verschillende nationalisaties van financiele instellingen.

  Zicht op de zeepbel in NL is J.i. begonnen bij verplichte veilingen van vastgoed. Van onzichtbaar naar transaparant. Wie weet is TTT tijdelijk, Tombola 2010, wie weet gaat vastgoed langdurig dalen.

  Denk maar aan de adviezen van hoogleraren, die met een Ir. titel kwamen nog het meest logisch over….

 73. Juan Belmonte says:
 74. Juan Belmonte says:

  En niet te vergeten mevrouw Dr. Ir. Maartje Martens in een recente reactie die het lezen waard is:

  http://www.vkblog.nl/bericht/256480/Huizenmarkt_zeepbel

  Lezers die deze blog vaker lezen vragen zich nu af “en waar is nu de humor”?.

  Die is dit keer om de 64% van Maurice de Hond maar niet te noemen (oh, toch genoemd: geen humor 🙂 )

 75. floor says:

  Nee goudbelegger, mensen zullen het niet meer kunnen betalen, dat is die rode draad die overal doorheen loopt en die je moet volgen.
  En wanneer mensen het niet meer kunnen betalen zakt alles in prijs anders wordt het niet meer verkocht.
  En naarmate er minder verkocht wordt kunnen mensen het nog minder betalen aangezien er steeds meer mensen hun baan verliezen.
  Dat is die deflatoire spiraal waar overheden zo doodsbang voor zijn.
  Dan zijn ze echt de regie kwijt, naar mijn bescheiden mening zijn ze dat nu ook al, maar overheid is goed in de schijn ophouden.
  En……… wanneer we in die deflatoire spiraal terecht komen, gaat dat goud ook naar benee.
  Mensen moeten hun schulden aflossen en gaan alles te gelden maken, ook goud.
  Denk niet dat schulden wanneer dan ook kwijt gescholden zullen worden.
  So take your pick.

 76. adamus says:

  Juan,

  een wieckse witte op een stationsterras in de provincie voor € 3,50 is echt wel inflatie. Vraag mises maar wat het 10 jaar geleden in Maastricht kostte.

 77. adamus says:

  72
  patrick dat was in de tijd dat Mercedes nog een levertijd had……

 78. adamus says:

  71 juan,

  en je kunt er nog steeds leningen afsluiten.

 79. adamus says:

  Overheden die de aankop van auto’s sponsoren is dat een teken van inflatie?

  dat is minstens een aanzet tot inflatie.

 80. adamus says:

  nescio? j.van Oudshoorn. Jaap Harten.

 81. adamus says:

  67 Dalen,

  een stier staat meestal aan een touwtje; valt ie niet te diep.

 82. adamus says:

  Floor, mensen moeten het kunnen betalen. Al moeten anderen het voor ze doen, linksom, zelfs rechtsom, het maakt niet uit.

 83. adamus says:

  marco, ik denk dat het markwerking is in de tuinbouw. Concurrentie Spanje, zelfs continent Afrika. Zowel bloemen en groententeelt.
  Ook heeft de bank (rabo?) haar voorkeuren voor bepaalde gebieden in NL. Rabo doet ook aan sanering, al wordt dat niet duidelijk naar voren gebracht. Ze zijn ook consumentenbank dus familie van je baas kan ook klant zijn. Die ton verschil in materiaalprijs zal over de jaren gezien niet uitmaken denk ik. Tenminste als de handel goed is.

 84. Goudbelegger says:

  @79 het gaat erom wat de overheid gaat doen om dat te verhelpen dat mensen steeds minder kunnen kopen. Dat kan juist nog veel erger worden voordat de inflatie ook veel erger wordt, exact wat je niet zou denken. Sterke inflatie ontstaat ook alleen maar in landen waar het economisch slecht gaat, ook exact wat je niet zou denken..

  Het draait allemaal om de economie, die moet slecht gaan en dat gebeurt, en dan de overheid, die moet Keynesiaans zijn en dat zijn ze, 1 + 1 = 1.000.000.

 85. simpy henky says:

  Ik snap eigenlijk niet dat hier regelgeving voor nodig is. Het probleem zit hem volgens mij hierin: De banken kunnen niet faillet. Als dit wel zou kunnen dan keken ze wel uit, voordat ze ook maar een cent uitlenen. Nu is het zo dat iedereen kan halen, zoveel als hij maar wil, en vadertje staat past wel bij als het misgaat. Nu moet hier regelgeving voor komen. Kun je zien hoe communistisch ons land inmiddels geworden is. De economie moet rollen en is gebaseerd op vraag en aanbod. Als partijen in die economie foute of verkeerde dingen doen (wat ze zelf geld kost) dan bloeden hier de juiste mensen voor en niet de belasting betaler.
  Den Haag kan dan ook beter maar regelen dat de banken failliet kunnnen gaan want dan hoeven ze niet meer gered te worden met staatsschuld opdrijvend belastinggeld en de banken kunnen zelf bloeden voor de domme dingen die ze doen.

 86. adamus says:

  JP wenst ons en vooral de de K.fam. een hele fijne dag toe, “zoals zo’n dag hoort te zijn” . Veel Zeeuwse tradities, passend bij zo’n historische stad 🙂 Terug naar de fifties en zaklopen.

 87. nhz says:

  @38:
  in theorie kan het aangepakt worden, in praktijk niet. Slechts een paar % van deze gevallen wordt echt (strafrechterlijk) aangepakt. De meeste curators halen hun eigen inkomen eruit en houden het dan voor gezien.

  @42:
  Belgie had toch zo’n inkeerregeling voor zwart geld, waarbij je het geld kon witten door het te gebruiken voor aankoop van een huis in Belgie? Voorzover ik begreep moest het dan wel een paar jaar bij een notaris op een rekening staan, maar verder geen centje pijn. Ik ken iemand die zo bijna een miljoen gewit heeft.

  Gaan we in NL vast ook nog zien als de huidige bangmakerij van Jan Kees niet meer werkt, en de huizenmarkt verder onderuit glijdt.

  @47:
  prive personen en speculanten (ik denk makelaars en schimmige BV’s uit de drugs/coffeeshop sector) doen dat in mijn omgeving ook op grote schaal. Er zijn hier monumentenpanden die in een jaar 6x van eigenaar wisselden en dan bijv. 3x zo duur werden. Maar het komt ook voor dat een pand ineens voor de helft verkocht wordt van wat er 2 maanden eerder voor betaald heeft, dan heeft er nog iemand een verrekenbaar verlies op te strijken bij de belasting. Even rondneuzen bij het Kadaster en je valt van je stoel van verbazing (N.B.: het gaat hier om huizen in mijn directe omgeving, dus ik kan zo zien of ze gesplitst zijn ofzo, dat is zelden het geval).

  @51:
  de HRA gaat NIET eraan want geen enkele politieke partij is daar voor te vinden. Maar ik denk dat de AFM weet dat de belastingen en andere kosten straks sterk omhoog gaan, en dat daarom een rem op krediet nodig is (mede in het belang van de overheid, die straks al die onverantwoorde gelduitleners mag gaan helpen).

  @59:
  de woninginrichtingsbranche heeft het al een tijdje zwaar, ongeveer sinds het slechter gaat op de huizenmarkt. Die kortingen beschouw ik NIET als deflatie, bovendien is altijd de vraag hoe realistisch de officiele prijs is – er zijn firma’s die standaard 50% korting geven, bij bedden zou het me verbazen als er minder dan 50% marge in de adviesprijs zit.

 88. Okkie says:

  @69:
  Het is walgelijk dat vakbondsvertegenwoordigers zich riante salarissen laten uitkeren door PGGM ten koste van de pensioendekking. Ik snap niet hoe zo’n grove belangenverstrengeling wettelijk toegestaan is.

 89. nhz says:

  @61:
  zolang er bij hypotheekreclame nog geen verplichte waarschuwing is a la ‘pas op: lenen kost geld!’ stelt het allemaal niks voor.

  @80:
  ik kom weinig op cafeterrassen; naar mijn indruk zijn de prijzen ietsje lager dan 2 jaar geleden, maar véél hoger dan 10 jaar geleden. Ik noem de recente ontwikkeling dan desinflatie, er loopt een klein beetje lucht uit de bubbel maar de prijzen zijn nog steeds enorm geinflateerd, vrijwel overal.

  @86:
  betalen? zo ouderwets, het enige wat telt is of mensen het kunnen lenen … en daar heb je dan weer politici voor, om te zorgen dat zelfs de grootste luilak voor enorme bedragen kan lenen, dit soort consumptief genot kun je tenslotte niemand ontzeggen. En om dit allemaal mogelijk te maken moet de rente blijven dalen en de kredietvoorwaarden soepel blijven.

  @89:
  helemaal mee eens.

  @90:
  het is hier om te beginnen alvast lekker druilerig weer. Ik ben nog niet buiten geweest, maar schat dat er meer beveiliging dan publiek rondloopt. ERG gezellig allemaal; misschien straks even een wandelingetje maken, kijken hoever ik kom tot de eerste paspoort controle.

 90. nhz says:

  @92:
  nog vrolijker is dat Agnes en de andere bandieten vervolgens ook de hypotheekrente willen aftoppen boven 250K salaris en woningen van 1 miljoen. Zo is volkomen duidelijk dat ze volwaardig lid zijn van de elitaire club van grootgraaiers, geheel in de geest van Wim Kok. Totaal ongeloofwaardig die vakbeweging, een en al egoisme en verantwoordelijkheid 0,0.

 91. adamus says:

  91 in theorie kan het aangepakt worden

  grotendeel bluf en intimidatie. Zaken worden niet afgewikkeld op vakmanschap. Ik durf zelfs te stellen dat degenen die een keer een faillissement van dichtbij hebben meegemaakt, meegewerkt hebben en waarbij de curator vervolgens tracht de zaak te naaien te volgende keer weten hoe de zaak echt kan tillen. Het zijn rekenwonders hoor die juristen 🙂 Vakmanschap is niet zeggen: “ik heb toestemming van de RC” en “de belastingdienst stelt ook een bedrag ter beschikking”. We zien nu toch ook hoe het bij DSB gaat. Bluf en zakkenvullen.
  Advocaat meld zich aan bij rechtbank en het geld druppelt lekker door. Werk wordt dan ook nog door een leerling uitgevoerd. Zie het ook als overheidssteun voor een sector 🙂

  Die auto’s die nog even snel gekocht worden? Meeste auto’s zijn lease denk ik, dus het gaat er om wie het contract overneemt.

 92. adamus says:

  Gaan we in NL vast ook nog zien als de huidige bangmakerij van Jan Kees niet meer werkt, en de huizenmarkt verder onderuit glijdt.

  ken nog wel een paar mensen die als expat nog wat centjes in Zwitserland hebben. 50 tot 150K, beetje lullige bedragen. Vergeten wordt dat ze ook voor die paar jaar buitenland gekort worden op de Aow straks. Die korting blijft, ook bij inkeer.

 93. nhz says:

  @95:
  ik heb helaas ervaring met diverse faillissementen van ondernemers waarvan ik veel geld tegoed had. De ervaring was steeds hetzelfde: de zaak wordt uitgebreid belazerd en de eerste eerlijke curator moet ik nog tegenkomen; even snel zakken vullen, dat is waar de meesten in geinteresseerd zijn. Het is ook stuitend als je meemaakt hoe er bij mensen met huizen van vele miljoenen, een duur wagenpark voor de duur en bedrijven met honderden miljoenen omzet zogenaamd niks te halen valt voor een curator. Is allemaal prima geregeld in Nederland, je moet alleen wel bij de club horen (wat rechters, deurwaarders enz. kennen) om hiervan te kunnen profiteren.

 94. adamus says:

  91

  inkoop exbtw x 2 tot 3. Matrassen zit een heel erg goede marge op, “gezondheid”.
  Interieurinrichting is altijd meegereden op het treintje van de financieringsmogelijkheden en de nieuwbouw. Vloerbedekkingen en wand-plafondafwerkingenworden zelfs bij de hypotheeklening meegenomen (nieuw wordt vaak casco opgeleverd met gaten in de muren).

 95. Okkie says:

  @nhz:
  Het voorstel van de FNV levert nooit genoeg op om de pensioenleeftijd te kunnen handhaven. M.a.w. de kosten van de vergrijzing worden op jongeren afgewenteld. Zelfs de PVDA durft openlijk te spreken over afbouw van de HRA, dus je mag van een vakbond verwachten dat ze hier nog een tandje bijzetten in plaats van de HRA in stand te houden.

 96. Goudbelegger says:

  @95 Exact. Weer klopt dit : ) Klant van me ging failliet, kreeg nog geld van ze, curator draaide het om dat zij ineens iets van Euro 20.000 van mij kregen, dat bedrijf had het verkeerd in de boeken gezet, curator nam het gewoon over, heb ze uitgescholden over de telefoon, gedreigd met aangifte bij de politie, dat werkte. Jaar later… probeerden die smerige ratten het nog een keer…

  Leg inderdaad dossier aan, telefoongesprekken opnemen. In Nederland is het niet meer zo moeilijk om gigantisch genaaid te worden terwijl je niks hebt fout gedaan..

  Zaken worden niet afgewikkeld op vakmanschap. Ik durf zelfs te stellen dat degenen die een keer een faillissement van dichtbij hebben meegemaakt, meegewerkt hebben en waarbij de curator vervolgens tracht de zaak te naaien

 97. adamus says:

  nhz daarom heeft het ook geen zin om zelfs maar de vordering in te sturen. De curator wil graag alles van je weten en vervolgens mag je niet mee-eten.
  Ik denk overigens wel dat lui die, op het oog, vrolijk door kunnen gaan soms een leuk bedrag aan de curator overmaken voordat de put gedempt wordt. Kleine penetentie dus.
  RC’s zijn beginnende rechters. Tegenwoordig moeten juristen als toelating een rekenvaardigheidstest doen. Ik heb dus ook familieleden die daarom afgevallen zijn 🙂 Tien jaar geleden zouden ze nog ongestraft een ravage aan kunnen richten.
  Leuke deeltijdbanen hè.

 98. Okkie says:

  @Goudbelegger (off-topic):
  Zie hier hoe de vrijheid van meningsuiting wordt gehandhaafd in de heilstaat van je idool.
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1374941.ece/Zelfkritiek_gaat_Israeli_s_slecht_af

 99. Goudbelegger says:

  @99 nou een keer helemaal met je eens okkie, dit is gewoon een feit. Alleen al via de ‘beleggingen’ van de pensioenfondsen moeten jongere generaties de waarde hoog houden en die troep blijven kopen. Zal uiteindelijk niet lukken, wordt nog zeer interessant.

  ——-

  de kosten van de vergrijzing worden op jongeren afgewenteld

 100. lorenzo says:

  Gezien de reacties stel ik voor de topic-titel te veranderen in : “praten over lenen taboe voor huiseigenaren”.

 101. Goudbelegger says:

  @102 zal even filmpje voor je zoeken op youtube inzake Israel, eerst wat anders doen. Wilders is echt juist tegen alles waar we het op dit forum over hebben, vriendjespolitiek, het circuitje, te hoge belastingen, teveel overheid.

 102. adamus says:

  “lenen doe je zo”

 103. nhz says:

  @99:
  het is duidelijk dat de huidige vakbeweging er vooral is voor veel te veel verdienende boomers, die tevens belang hebben bij huizenhoge huizenprijzen. Die HRA inperking mag van de FNV baasjes vast beginnen over 5-10 jaar, als ze allemaal riant met VUT of pensioen zijn en er dus weinig last meer van hebben. Inderdaad, alle kosten afwentelen op de jonge generatie. Knap hoe ze het regelmatig voor elkaar krijgen dat jongeren meeprotesteren met de vakbond …

 104. adamus says:

  105 GB

  mag daar gefilmd worden……

 105. Okkie says:

  @105:
  Wilders wil de hypotheekrenteaftrek in stand houden. Geef hier eens een goede argumentatie voor.

 106. adamus says:

  “lenen” ik heb in de huurwijk buurkinderen van 14 tot 20 jaar die alles op de pof hebben. Wehkamp, mobilephones, computers, scooters, electrische gitaar met versterker etc. Die gaan denk ik nooit meer aan een koophuis komen. Bovendien wonen ze op hun 20ste nog thuis, ze kunnnen ook geen huurhuis betalen. Sommigen hebben gehuurd, maar wonen weer thuis; eerst moet alles afbetaald zijn.

 107. Okkie says:

  @108:
  Als klokkenluider kun je tot levenslang veroordeeld worden dus dat nodigt niet uit tot vrije nieuwsgaring.

  @105:
  We hebben het op dit forum in de eerste plaats over de huizenmarkt. Wilders doet er alles aan om de zeepbel in stand te houden. Het afbouwen van de HRA zal uiteraard meer geld opleveren dan het korten van een paar multiculturele subsidies. Ik zie in zijn plan geen belastingverlaging gebeuren, want dat kan hij helemaal niet betalen.

 108. adamus says:

  ja, Wilders wil laten zien wat onze kernwaarden zijn 🙂

  Joods-gristelijk; 1 stroming in heel NL. Er is niet zoveel te kiezen. Overigens wat Wilders doet kon je in de jaren 70 net zo goed van kvp’ers horen die naar de vvd overliepen.

  JoodGristelijk: Zum kotzen.

 109. Okkie says:

  @adamus:
  Wehkamp hanteert een rente van 16%. Dat is wel de laatste plaats waar je iets moet lenen.

 110. Okkie says:

  Dat maakt het zo wrang dat er mensen zijn die denken dat je met lenen je koopkracht vergroot.

 111. adamus says:

  Er wordt ook driftig aan het “koopkrachtplaatje’ gewerkt. De derde dinsdag komt er ook weer aan.

 112. adamus says:

  Wilders: 10.000 meer blauw op straat of zoiets. Geef een mavo3’er een uniform……..en fascisme wordt de norm.

  Niet dat het onder Cohen of CDA anders wordt.

 113. Risp says:

  Lenen, lenen, lenen…

  Las een interessant artikeltje.

  http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Aantal+flexwerkers+stijgt+sterk&story_ID=524311

  Veel lenen, hoge hypotheken…
  en 34% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft niet eens een vaste baan ? 1/3 van alle werkenden in Nederland zijn flexwerkers, die kan je gemakkelijk ontslaan, weinig zekerheid, weinig (financiele) stabiliteit.. Wist niet dat het persentage zo hoog was.

 114. Risp says:

  Zeg eh… Goudbelegger,

  Wist jij dat de goudaandelen een mega bubbel zijn ???
  Er zijn namelijk meer aandelen goud, dan goud op de hele wereld.Bij een echte crisis heb je niets meer aan aandelen goud, wel lijfelijk echt goud.

 115. adamus says:

  Risp, daarom moet je er op het juiste moment uit stappen. Wanneer dat is? Fysiek goud is een verzekering, waarde vastleggen. Aandelen is beleggen, een gokje. Goudbel. zegt zelf ook af en toe dat 97% verliest op de beurs.

 116. Risp says:

  Met andere woorden… als er echt (super-) deflatie komt (en dat is nog maar de vraag), dan zijn aandelen goud niets meer waard.Goudaandelen is een papiertje waarop je de intentie uitspreekt deze in te wisselen voor goud, verders niks. Ze zijn nu leuk, vanwege het hefboomeffect. Verder is het een grote zeepbel.

 117. chantal says:

  weet iemand wat het laatste dollar record was voor goud?

 118. Risp says:

  Als je in het begin aandelen banken had gekocht was je rijker geworden dan met goud. Wat ik gedaan heb dus.
  Was overigens geen gokje, het is een heel simpel systeem.

  1. Bank heeft geldproblemen.
  2. Staat zegt: Hier bank, heb je miljoenen en miljarden.
  3. Ik koop direct bank aandelen.
  4. De banken hebben economische groei. En natuurlijk hebben banken economische groei, we hebben ze gratis miljarden gegeven en dat geld lenen banken aan ons terug met een hoger rendament.
  5. Daardoor stijgen de aandelenkoersen van banken.
  6. Daardoor heb ik ook economische groei.

  Kan je ook commodies (grondstoffen) aanbevelen. Orienteer je op de valutahandel, koop aandelen in de mijnbouw en landbouw. AEX surfen is ook heel leuk, maar dan moet je wel een beetje weten welke richting we opgaan. Leuk voor de korte termijn.

 119. Juan Belmonte says:

  @80 Goed punt,

  Juan denkt niet dat er geen inflatie was de afgelopen 10 jaar, (wel dus). Dat blijkt uit uit de prijs van witbier. Eerder is het tegenovergestelde: kijk eens naar de explosie van de huizenprijzen, voor uw honderd gulden uit 1995 koopt u nu héél weing vierkante milimeters grond:-)

  Alleen nu op dit moment is er krimp, prijzen dalen van allerlei goederen in supermarkten, beddenwinkels, autohandel, noem maar op. Aanbieder gebruiken nu het prijsinstrument waar zij voorheen veel meer in merkenbeleving van hun produten.

  De vraag is: levert NL voldoende toegevoegde waarde (tov buitenland) om zich de huidige grondprijzen te kunnen blijven veroorloven ?

 120. Juan Belmonte says:

  @114 Wehkamp hanteert een rente van 16%. Dat is wel de laatste plaats waar je iets moet lenen.

  Kennlijk is 16% de marktprijs voor het risico op niet terugbetalen bij lenen. Wehkamp is een marktpartij de ECB niet. 🙂

 121. Risp says:

  Een ounce goud staat nu op de 1175. Dat is de hoogste stand aller tijden.

 122. Juan Belmonte says:

  @109 Eens,

  waar Hästens voorheen erin slaagde om tegen belachelijk prijzen bedden te leveren, worden ze nu (om volumes te behouden) gedwongen tot het geven van KORTING.

  Unilever: volume groeit fors, omzet veel minder. 2 Axe halen 1 betalen heeft natuurlijk “zijn prijs”.
  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/unilever_c/6627823/__Hogere_volumes_voor_Unilever__.html?p=30,1

 123. Risp says:

  Overigens kan je uit de prijs van witbier (stijgen of dalen), niet bepalen of er inflatie is. Dit omdat er meerdere factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld hogere belastingen, cafe’s die de zaak flessen, de plaats waar je je drankje koopt (op een A lokatie kost het bier duurder dan op een B lokatie).
  Er is op dit moment wel inflatie. De prijzen al met al worden duurder. Dacht dat de benzine bij de pomp niet echt goedkoper aan het worden is (heb zelf nu geen auto).
  Overigens is economie een krachtenveld waarin deflatatoire en inflatoire krachten voortdurend aanwezig zijn.

 124. Juan Belmonte says:

  @109 Winkeliers Hästens slapen slecht..

  Nachtrustinflatie 🙂

 125. Juan Belmonte says:

  @18 Precies: importen uit China (en Polen voor het verbouwen) houden de boel betaalbaar en voegen producten aan het consumentenpalet toe die 10 jaar geleden 5 maal duurder waren.

 126. chantal says:

  @126 (heb het zelf gevonden)
  2december 2009 : goud op 1211$

  http://www.taxfreegold.co.uk/highestevergoldpriceinusdollars.html

 127. Juan Belmonte says:

  130 moet zijn @128…

 128. Juan Belmonte says:

  Off-topic: de heer Roubini geeft aan dat de rentes van de centrales banken mogelijk niet eeuwig op nul kunnen staan, heel raar…

  “Het risico dat het over een paar jaar goed fout gaat, is groot, vooral omdat er in Washington geen bereidheid lijkt te zijn nu al in te grijpen. Maar op een gegeven moment gaan de markten zelf hun conclusies trekken en dan kan het hard gaan”, aldus Roubini.

  http://www.telegraaf.nl/dft/6635358/__Schuldenprobleem_is_een_wereldwijde_zaak__.html?p=14,1

  Vraag is wie -buiten Goldman Sachs dan, die voeren naar eigen zeggen God’s werk uit- heeft inzicht in het “gegeven moment”.

  Dat is overigens oop het verhaal van Kees de Kort, Griekenland is symbool-politiek.

 129. Juan Belmonte says:

  De overgang van:
  – opgepotte toekomstige inflatie
  naar
  – huidige inflatie

  gebeurt (waarschijnlijk) “op een gegeven moment”

 130. Juan Belmonte says:

  Inflatie eurozone loopt verder op

  Oei-oei-oei, het is wel 1,5 %
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6635904/__Inflatie_eurozone_loopt_verder_op__.html

  Page 3: nu “voorlopige schatting”
  Page 23: straks een herziening van een correctie op de cijfers.

  Politieke statistiek vergt veel communicatie

  🙂

 131. Buddy says:

  @ 124

  De vraag is: levert NL voldoende toegevoegde waarde (tov buitenland) om zich de huidige grondprijzen te kunnen blijven veroorloven ?

  Als ervaren int’l zakenreiziger kan ik daarop een stellig NEE antwoorden.
  Wij zijn niet slimmer dan Amerikanen, Oost-Europeanen, Chinezen, …

  De verdere transformatie naar een diensten economie maakt de kloof nog groter.

  En een vergrijzende bevolking in een kil, koud, nat, vochtig kikkerland heeft maar een beperkte aantrekkingskracht op slimme ondernemende avonturiers van buitenaf.

 132. Okkie says:

  @Risp:
  Ik wist ook niet dat het aandeel flexwerkers inmiddels zo hoog was. Hoeveel flexwerkers zullen een hypotheek en consumptieve leningen hebben? Een aanzienlijk deel ervan maakt geen kans op een vaste baan.

 133. Risp says:

  Aan Okkie,

  Jep… ik schrok er ook van. Ik denk dat je wit wegtrekt hoeveel flexwerkers een hypotheek hebben en/of leningen. Moet denk ik wel, Nederland is top hypotheken/consumentenleningen ter wereld. En 1/3 van de beroepsbevolking is blijkbaar flexwerker.

  Een tikkende tijdbom dus, deze mensen kunnen zonder problemen direct ontslagen worden. Geen enkele rechtszekerheid. Als dit groots omvalt krijg je een giga domino – effect.

 134. Goudbelegger says:

  @ okkie, dit filmje, vanaf 0.50 wordt het interessant. Wat die Joden doen daar word je inderdaad niet vrolijk van..

  http://www.youtube.com/watch?v=SQyIKyd2gqA

 135. Goudbelegger says:

  Wat betreft leningen en hypotheken, of dit om flexwerkers gaat of niet is niet zo heel relevant. Als er geen werk is dan wordt een flex werker gedumpt, iemand in loondienst wordt ontslagen, die profiteert wat langer van het systeem via ww maar daarna komt hij in dezelfde situatie als de flexwerker.

 136. Goudbelegger says:

  Zal er daarna over ophouden maar het is zeer interessant dat er in Israel Joden zijn die geen Israel willen en alleen in Jeruzalem willen leven onder een Palestijnse regering… Wordt ondermeer in onderstaand filmpje toegelicht. Dat had je nooit verwacht.

  Het schijnt ook voorspeld te zijn in de Tora dat als Joden proberen een eigen staat op te richten er alleen maar ellende van zal komen. Heel apart.

  http://www.youtube.com/watch?v=6RjnvQHWyLE&feature=related

 137. nhz says:

  @122: ongeveer $1225.

  @126: niet dus. De euro goudprijs is wel een all time high.

  @125:
  je mag aannemen dat een deel van de mensen die lenen tegen zo’n tarief bij voorbaat inschatten dat ze het nooit gaan terugbetalen; rente is dan niet meer relevant 🙂

  @135:
  de officiele inflatie is nog laag, maar de PPI cijfers (+8-16%) en commodity indexen (+20-25%) spreken boekdelen. Ik denk dat veel prijzen met zo’n 10% omhoog gaan dit jaar.

 138. Risp says:

  mbt reactie 140

  Flexwerker of in loondienst is wel degelijk interessant.Iemand in loondienst mag je niet zomaar ontslaan. Een persoon in loondienst heeft toch wel rechten.
  Een flexwerker daarentegen mag je zonder moeite op straat zetten. Heel gemakkelijk zelfs, deze flexwerker heeft geen rechten. Dat is ook de reden waarom veel bedrijven liever flexwerkers hebben. Is ook niet voor niks.

 139. Okkie says:

  @140 Goudbelegger:
  Flexwerkers kunnen zonder opgaaf van reden worden gedumpt. Dit is voor mensen met een vast contract een heel ander verhaal. Als flexwerker vlieg je er dus als eerste uit.

  @141:
  Het is apart wie van de Israëlische bevolking Wilders uitgerekend als vrienden uitzoekt.

  @nhz:
  Het zal veel mensen niet duidelijk zijn om hoeveel rente het gaat.

 140. Risp says:

  Veel Israeliers zijn zelf als de dood voor de Joodse Organisaties die Wilders steunen. Deze organisaties hebben het niet zo hoog op met mensenrechten of andersdenkenden. De groepen die Wilders steunen zijn ultra rechts radicalen. Voorstanders van het grote Israel, kolonialisten, voorstanders van de oorlog in Irak en Afghanistan, tegen homorechten en vrouwen vaak ook niet als gelijk zien. Op de één of andere manier hoor je Wilders ook niet over de veroorzakers van deze economische crisis… hoe zou dat nu komen.
  Veel Israeliers weten zelf ook dondersgoed dat de Joodse groeperingen uit zijn op een strenge Joodse staat met een zeer strenge leer. Ze hebben nu met name de Palestijnen om zich op vast te bijten. Maar als die oorlog een keer ophoudt, keren ze zich tegen de eigen joodse liberalen. Dat wordt een burgeroorlog in Israel.

 141. Juan Belmonte says:

  @Nhz

  Daarmee doet u een deeluitspraak over “het moment”, is goed mogelijk, Juan snapt dat niet zo goed.

  Vwb huizenprijzen gelooft Juan in de gedachten heer Hugo Priemus: een jarenlange daling, verlies toegeven kost tijd.

 142. Juan Belmonte says:

  Today, buying a home in Atlantic City is a gamble.
  Equilibrium Home Price: $159,117.00
  Overpriced: 54%
  12-month Price Forecast: -9%

  LMM calculates its equilibrium price and home value forecast based on trends in local jobs and income as well as the historic movement of home prices

  http://finance.yahoo.com/loans/article/109408/tomorrows-real-estate-trouble-spots?mod=loans-home

  Zo nu eerst een Bud
  (Budget Beer)

  P.S. Merci Smurf 🙂

 143. Okkie says:

  @146:
  Die buitenlandse financiering van zijn politieke partij is gewoon eng en had allang verboden moeten worden. Heel eigenaardig ook voor iemand die mensen met een dubbel paspoort niet vertrouwt. Het valt te betwijfelen of Wilders de Nederlandse belangen wel weet te onderscheiden van die van extreme clubjes die voorstander zijn van de etnische zuivering van Israël.

 144. Juan Belmonte says:

  De polder zit nog steeds in de ontkeningsfase, die duurt hier gewoon ietsje langer, net alle andere fasen….

  Page 23:
  – ABN AMRO en Fortis genationaliseerd wegens verliezen uit USA “opgepotte toekomstige inflatie”,
  – DSB failliet wegens gebrek aan terugbetalers (uitlenen lukte wel) ,
  – krimp NL beroepsbevolking
  – groei NL faillissementen en dus krimp BNP,
  – groei gedwongen huisveilingen
  – aantrekkende export
  – rente ECB op 1%
  – HRA onder discussie
  – (s)t(r)ophypotheken aan banden om nieuwe scheefleners toch maar te voorkomen
  – symboolpolitiek rond Griekenland met kans op stijgende lange rente EU en USA
  – Funda boven 200.000 #
  – gemeentelijke tekorten te voorzien
  – Keynessiaanse opleiding bij velen
  – poldertraditie dat niemand kan verliezen

  Nee “huizen” zullen duurder worden 🙂

 145. dawg says:

  @ 149 Okkie

  Volgens mij is dit een site over de zeepbel op de huizenmarkt en wat daar mee samenhangt. Wat heeft het voor zin om hier te pas en te onpas
  maar weer je mening over Wilders te spuien? Gaap.

 146. Hans2 says:

  Zo te zien kruipen alle nsb’ers en jodenhaters weer onder hun rots vandaan…
  Een antal Nederlanders zijn 70 jaar na dato nog steeds een stel vieze fascisten.

 147. nhz says:

  @146:
  de groepen die Wilders steunen zijn tamelijk groot, en sowieso de club waar het grote geld zit. Wat dat betreft is Wilders dus slim, de mensen in Israel die wat toleranter zijn zijn naar mijn indruk vaak wat minder ‘joods’ en (dus?) wat minder op geld gericht.
  m.i. is al dat gezeur over islam terrorisme een afleidingsmanoevre, nog afgezien van de vraag wie 911 georganiseerd heeft valt het economisch en maatschappelijk gezien in het niet bij de ontwrichting die de terroristen van Wall Street veroorzaken – en die zijn nou typisch van de bloedgroep waar Wilders mee doolt.

  @149:
  het is ook héél Amerikaans, want daar steunen vergelijkbare organisaties als AIPAC ook op grote schaal politici die volgens hun instructies stemmen. Stemmen zijn te koop en het ligt voor de hand dat het in NL ook steeds meer zo gaat werken.

  @150:
  de grote vraag lijkt mij momenteel wanneer de lange rente in de EU gaat oplopen; het besmettingsgevaar lijkt me levensgroot als na 10 mei blijkt dat Griekenland hoe dan ook een bailout krijgt. Wie durft nog Duitse staatsobli’s te kopen tegen 3% rente als ze straks voor 1000 miljard aan PIGS obligaties moeten garanderen, die tegen een kunstmatig lage rente verstrekt zijn?

 148. nhz says:

  @152:
  De zwartwitdenkers zijn in ieder geval weer onder hun steen vandaan gekropen: als je niet 100%, onconditioneel vóór Israel bent dan ben je antisemiet en een smerige fascist; fijn dat weten we dan ook weer. Prettig dat de wereld zo simpel in elkaar zit.

 149. Juan Belmonte says:

  @151 Uw opmerking is wel een reactie waard.

  Juan is Spanjaard en mag daarom niet stemmen in de Polder en is in principe neutraal in de politieke arena.
  Het kan natuurlijk zijn dat de opkomst of neergang van een bepaalde politiek stroming een effect op de huizenmarkt heeft, waarmee dan relevant en interessant.

 150. Goudbelegger says:

  @144 ja, zit wat in, als het echt slecht gaat mogen vaste mensen trouwens ook ontslagen worden als het economisch nodig is voor het bedrijf.

  @152 het ligt veel genuanceerder, bekijk dit korte filmpje van een Jood in Israel maar eens..

  http://www.youtube.com/watch?v=p2mTgq-jw8M&feature=related

 151. dawg says:

  @ 151 Juan,

  Tuurlijk, maar iedere partij die een standpunt heeft over de hra en de huizenmarkt neemt eveneens standpunten in ten aanzien van andere maatschappelijke thema’s, zoals bijvoorbeeld de oorlog in het Midden Oosten. Als de Pvda, het CDA of de VVD iets te berde brengen over de huizenmarkt komt die oorlog nooit ter sprake, waarom dan wel als het om Wilders of de PVV gaat?

 152. KariZ says:

  http://www.nu.nl/economie/2238069/europeanen-sparen-iets-minder.html

  Vond ik ook een mooie:

  spaart men nu minder of teert men in op eigen vermogen?

 153. dawg says:

  @ 158 KariZ

  Inkomen dat niet wordt besteed aan consumptie wordt per definitie gespaard. En dat betekent dan weer dat het vermogen toeneemt. Je moet berichtjes als deze echter altijd met de nodige voorzichtigheid interpreteren, want wat wordt hier bedoeld met sparen? Op een spaarrekening zetten, oppotten, aandelen kopen, pensioenpremies afdragen?

 154. adamus says:

  KariZ

  ik las het vanmiddag ook. De vraag stellen is hem beantwoorden. Hoef je geen econoom voor te zijn.

  Tendentieus dit soor persberichten.

 155. adamus says:

  hans2

  Een antal Nederlanders zijn 70 jaar na dato nog steeds een stel vieze fascisten.

  hoe dom kun je zijn. Zielepoot. Lekker makkelijk WO2 erbij halen. Godwin! De echte fascisten lopen nu rond in Israël en ook in Iran.

 156. dawg says:

  Algerije, Dafur, Jemen, Pakistan, Nigeria?

 157. adamus says:

  VS, latent in NL, etc.

 158. Okkie says:

  @dawg:
  De uitkomst van de volgende verkiezingen gaat hoe dan ook een grote invloed op de huizenmarkt hebben namelijk wel of geen (geleidelijke) afschaffing van de HRA.

 159. adamus says:

  nee hoor Okkie, gewoon over periode van drie jaar tijd een inflatie van 20 tot 30%.

 160. Okkie says:

  @157:
  Het geldt helaas niet voor alle partijen dat ze over een veelheid van onderwerpen een mening hebben. Bij het ontbreken van een visie over de economische toekomst van NL kom je dus vanzelf op het enige onderwerp van die partij uit.

 161. dawg says:

  @ 166 Okkie

  Wilders vertegenwoordigt een groep kiezers die zich niet gerepresenteerd voelt door de gevestigde partijen. Zij geven uitdrukking aan dat gevoel door zich uit te spreken voor Wilders’opvattingen en op hem te stemmen. Zoals dat dus hoort in een democratie. Wilder wegzetten als een extremist zal de opvattingen van zijn gevolg over zaken als immigratie, islam en integratie echt niet veranderen. Zij willen gehoord worden.

 162. Buddy says:

  @ 127

  Unilever Unox tomatensoep 2008 bij JUMBO 1,05/blik
  Korte tijd later 2009
  nieuwe recept extra gevuld
  wederom bij Jumbo 1,35/blik
  Smaak en Inhoud hetzelfde als voorheen. (Klantenbedrog of Misrepresentation verboden bij wet maar geen haan die ernaar kraait hier in NL)

  Inflatie? of pricing power van Unilever omdat klanten te lui zijn om een ander merk te proberen?
  Ik denk dat NL inmiddels ook teveel ONSLOWs (keeping up appearances) kent.
  En dat beloofd niet veel goeds voor de toekomst.

 163. adamus says:

  moest het even opzoeken: http://en.wikipedia.org/wiki/Onslow_(Keeping_Up_Appearances)

  kun je zien een winkelcentrum waar een AH en een Dirk zitten.

 164. adamus says:

  the joneses

 165. lorenzo says:

  Okkie , een geleidelijke afschaffing van HRA is jaren geleden al ingezet …….

  Laat het volk nu maar kiezen wie voor of tegen afschaffing is ….

 166. Okkie says:

  @lorenzo:
  De HRA is al afgetopt op huizen boven 1 miljoen via de eigenwoningforfait. Als de VVD aan de macht komt, zullen ze dit zeker willen terugdraaien.

  Bij geleidelijke afschaffing denk ik aan een maatregel die op termijn tot het volledig verdwijnen van HRA leidt bijvoorbeeld lineaire afbouw over 30 jaar (of sneller), maar zoiets is nog niet ingevoerd en hangt sterk af van de verkiezingsuitslag.

 167. nhz says:

  @155:
  ik denk wel dat het samenhangt, net zoals je een samenhang ziet tussen bewegingen in cultuur en kunst (bijv. de switch een jaar of twee geleden naar veel films en strips met een ‘dark’ karakter) en de economie. Maar dat is niet hetzelfde als oorzaak / gevolg. Ik denk niet dat de politiek hier veel invloed gaat hebben op de huizenbubbel, aangezien toch alle neuzen in dezelfde richting staan. De wal zal het schip der staat gaan keren, vermoedelijk als de rente omhoog uitbreekt.

  @158:
  in de VS werd afgelopen jaar zogenaamd veel gespaard; ik denk niet dat er iemand dat echt gelooft, tenminste niet ‘sparen’ in de zin waarin dat in het dagelijks leven gebruikt wordt.

  @164:
  ik denk het niet dus, aangezien geen enkele partij serieus iets aan de HRA wil doen; het is hooguit symboolpolitiek, die dus ook weinig geld oplevert en niks aan het probleem verandert.

  @168:
  uit de VS lees ik al jaren hoe ze steeds kleinere verpakkingen (in precies dezelfde vormgeving) leveren voor hetzelfde bedrag. Blijkbaar schat men in dat je de klant zo kunt beetnemen. Of zou het zijn om de dikkerds op te voeden, dat je met wat minder van dezelfde troep ook gelukkig kunt zijn?

  @172:
  alle partijen zijn tegen afschaffing (een aftopping in 30 jaar ofzo heeft financieel de komende 5-10 jaar nauwelijks effect) en vóór een beetje polderen (voor de vorm doen alsof je iets aan de HRA doet, dus bijv. aftoppen bij 1 miljoen). Een verschil is wel dat sommige partijen eventueel iets willen doen aan andere fiscale regelingen die HRA meer of minder aantrekkelijk kunnen maken, zoals hoogte huurwaardeforfait of het boxensysteem. Als de politiek zijn zin krijgt dan heeft NL ook over 30 jaar nog steeds het meest absurde huizensubsidie systeem ter wereld, met afstand.

 168. Goudbelegger says:

  @171 bijna niemand snapt het, probeer m’n ouders weer eens uit te leggen dat hun pensioenfondsen al in AEX aandelen zitten en dat ze zelf dat vergif moeten verkopen en gouden munten moeten kopen zodat ze gespreid zitten in AEX aandelen, goud en geld. Dat is toch redelijk? Heb je in ieder geval niet alles op één paard gezet maar ze worden alleen maar kwaad. En ik communiceer dan niet zoals hier maar poeslief, zeerrrrrr voorzichtig van ‘zou het misschien niet kunnen dat..’, ‘wellicht is het toch verstandig..’ maar ze willen gewoon niet nadenken, alles gaat zo door zoals het nu is en je mag alleen iets positiefs zeggen. Prima.

 169. ll says:

  Door het putje, 159 Miljard, en het wordt steeds meer, eerst was het nog 15+30=45

  Een lening die lang van zijn leven nooit terug zal worden betaald.

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aXnz2ISjx9Hk&pos=3

 170. lorenzo says:

  Okkie , zoals gezegd is de HRA de afgelopen jaren al uitgekleed , een klein beetje is er nog . Dat hebben we niet eens door en dat weet de politiek ook.
  Het is dus ook niet belangrijk hoe de verkiezingsuitslag er uit gaat zien inzake de HRA…
  Dit alles nog buiten het feit dat het in Europa op een zeker moment ook niet meer mag.

 171. lorenzo says:

  nhz : hou eens op met zeuren . Man , we zijn het meest volgevreten volkje ter wereld.
  Ik was net ergens en geen mens te bekennen , o ja allemaal massaal op vakantie. Ik was het vergeten.
  Volgevreten zijn we , we lijden massaal aan het Paris syndroom en maar janken en zeuren……

 172. boefke says:

  @175.

  Idem. Goed nieuws-show of je mond houden is het credo. Best inderdaad.

  Onze generatie (ben zelf 31) zal de boeken ingaan als de generatie die de 20 jaren van voorspoed gekend heeft in hun eerste deel van hun leven. Wat hebben de meeste ermee gedaan? VERBRAST en daarnaast gigantische schulden aangegaan. Geweldig guy’s, maar nu is het paybacktime. We zullen de komende 10 jaar zien hoe het ook kan in de economie, en dit zal langzaam maar zeker (hopelijk) de ogen gaan openen van velen. Terug naar de realiteit wordt het credo, auw wat zal dat zeer doen bij velen.

 173. nhz says:

  @178:
  volgevreten ja, op mijn kosten. Ik doe niet aan die consumptie gekte mee en wordt toch gedwongen mee te betalen. Waarom mag ik niet klagen, zit je zelf bij de vastgoed maffia??

 174. adamus says:

  Wat Lorenzo betreft kan het afgeschaft worden want het stelt niets meer voor. Het is dan ook onbegrijpelijk dat men zich er in de politiek nog druk over maakt. Elco Brinkman snapt er ook niets van, Wilders helemaal niet en Rutte nog minder…..

 175. dalen says:

  @ 178

  “Volgevreten zijn we , we lijden massaal aan het Paris syndroom en maar janken en zeuren……”

  Moet dan aan die kalkoen denken van adamus die zich 34 december ook nog volvreet omdat hij niet weet dat het kerst is.

 176. dalen says:

  34= 24

 177. dalen says:

  @ 175

  “maar ze willen gewoon niet nadenken, alles gaat zo door zoals het nu is en je mag alleen iets positiefs zeggen. Prima.”

  Dat zijn de gewilde slachtoffers die overal op inzetten wat die geweldige adviseur van de bank zegt. Tot op heden deed ik het tegenovergestelde en het beviel mij prima. Heb weleens bijgehouden welke portefeuille ze mij aanboden. Als ik het advies had gevolgd had ik nu op zijn gunstigst 25% van mijn vermogen over.

  Maar ja bankiers zijn God dus die kan je niet tegenspreken. De rest zijn plebs.

  Momenteel leg ik het geld liever contant in de kluis dan dat ik het die rovers gunt.

  Kreeg deze week weer een wetsvoorstel onder ogen dat iedere vorm van bonussen aan bestuurders van financiele instellingen door de RvC of het aangewezen orgaan teruggedraaid kan worden.

  Aanpakken die incompetente zakkevullers.

 178. dawg says:

  @ 179 boefke

  En wie zijn “we” dan vraag ik me bij dit soort uitspraken altijd af. Een land als de VS leeft de laatste jaren duidelijk boven z’n stand. ‘t Besteed in z’n totaliteit meer dan ‘t verdient en moet dat finacieren met buitenlands kapitaal. Kapitaal dat bijvoorbeeld uit China komt. Een land dat a.h.w. een spiegelbeeld is van de VS.: ‘t zet een groot deel van z’n inkomensgroei om in besparingen.
  Een analogie kan je maken m.b.t. de verhoudingen tussen de PIIGS en de noordelijke EU-lidstaten: de PIIGS hebben te lang op de pof geleefd en de noordelijke lidstaten hebben te lang op de pof geleverd. Zolang dat de schuldverhoudingen uit het lood zijn gegroeid.

  Wat geldt voor de betrekkingen van landen onderling geld ook binnen de afzonderlijke landen. Er zijn huishoudingen die in de afgelopen jaren een deel van hun inkomen hebben gespaard, net zogoed als dat er huishoudingen die zich tot aan de nok toe hebben volgezogen met schulden.

  “We” en “ons” doet me in deze context een beetje te veel denken aan de preekjes van Bos en Balkendende met de suggestie dat we allemaal een beetje verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de kredietcrisis.
  Alsof “wij” hebben besloten de onroerend goed boom in Spanje te financieren en dat land voor 1.150 miljard euro te lenen. ( zit Nederland voor 125 miljard in) En alsof “wij” als collectief hebben besloten om een grotere hypotheek te nemen op ons huis dan goed voor ons was.

 179. lorenzo says:

  adamus : wat ik hier allemaal lees is dat wij , het kiesvolk, er zo weinig van begrijpen . Ik heb uitgelegd waarom …

 180. lorenzo says:

  NHZ : op jouw kosten …is het dan niet zo dat je de boot gemist hebt ? Met enige intelligentie had je best kunnen verdienen de laatste 20 jaar. Die klaagzangen allemaal : 2 /3 autos voor de deur, nu allemaal weer op vakantie , volgevreten pensioen fondsen , al met 65 jaar met pensioen . Nou , 3/4 al met 55 is de praktijk.

  ik maak veelal onderscheid tussen 2 groepen : 1 . die altijd aan de kant heeft gestaan en 2 . de potverteerders.
  we hebben allemaal de keuze gehad 1 van die groep te kiezen , al naar gelang de intelligentie ( d.h derhalve niet potverteren ).
  En dan al die maffioso : , de groep die nu eenmaal besodemieterd wil worden houdt de mafioso in stand. Je ertegen verzetten , ach….dan moet er echt nog iets geleerd worden 🙂

  Ga een keer met me mee, naar spanje , portugal als voorbeeld . Ga ik je leren relativeren in de grootste zin van het woord.
  We zijn zo volgevreten in nederland , over 10 jaar komt er echt meer besef en het belangrijkste , zijn we veel gelukkiger .

 181. adamus says:

  inderdaad op vakantie. Wij hebben veel door NL gefietst en het klopt. Financiëel gezien kun je beter naar het buitenland op vakantie gaan 😉

  Alle slechte leningen, van ons geld, ook van de beleggingshypotheek, is door de “As van Zuid” o.a. naar de PIIGS gegaan. Cohen heeft kort geleden nog gezegd dat de “AS VAN ZUID” de motor van de economie is. Er wordt zelfs een miljarden kostend metrolijntje voor aangelegd.
  Zonder “PIIGS” zouden de winsten van de banken lager zijn geweest 🙂

  We hebben inderdaad collectief, in een wave, besloten megahypotheekleningen af te sluiten.
  Ik hoor nog dagelijks bij de dertigers dat ze een goede deal hebben gedaan voor 260K von en 10% extra voor de afwerking. En niemand van de ouderen die ze de poten rechttrapt. De ouderen denken zelf ook nog steeds in een huis van 500K te wonen. Recent nog iemand uit Roosendaal het lijstje van Spongebob doorgemaild. “Er klopt niets van”. Triest.

 182. adamus says:

  over 10 jaar komt er echt meer besef en het belangrijkste , zijn we veel gelukkiger .

  Mooi voor de kersttoespraak van onze MP.
  “wij pakken uw centjes af en u wordt gelukkig”.

 183. dalen says:

  @ 187 Lorenzo

  Je verhaal hier boven zou hout snijden als alles eerlijk en transparant geweest. Dit is echter in vrijwel geen enkel geval zo. Er is niets voor niets de Transparantie EU-techtlijn en de MIFID EU-richtlijn door Brussel opgesteld. Juist omdat veel beleggingen, hypotheken enz. niet transparant waren, en dikwijls nog niet, en daarnaast meer verborgen kosten hadden dan het ooit op zou brengen.

  Menigeen zal nog schrikken als de beleggingspensioen of de spaarhypotheek of de beleggingshypotheek afloopt. Het resultaat zal veelal negatief zijn.

  Dat anderen, zoals nhz, wat meer nadenken en voorzichtiger zijn, wil nog niet zeggen dat zij de boot, (die niet zeewaardig is) gemist hebben.

  Dat je had kunnen verdienen dat weet ik ook wel. Ik heb ook zwaar meegeprofiteerd en ik ben er van overtuigd dat je nog steds vel kan verdienen aan de ellende van anderen.

  Het punt is wat hier wordt gemaakt dat de pleps ziende blind zijn en hoewel ik vind dat een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen, het erg triest. Immers men wordt bedonderd door valse beloftes, zie mijn uitleg hierboven.

 184. lorenzo says:

  ”wij pakken uw centjes af en u wordt gelukkig”.

  remedie : slimmer zijn en niet allemaal op een heel klein stukje van deze aardbol willen wonen.

  Nu wil ik dat laatste ook relativeren : we zijn natuurlijk ook wel een beetje verslaafd aan zeuren / janken/ files/ procedures met de buren/ alles duur …..

 185. dalen says:

  Transparantie EU-techtlijn moet natuurlijk zij Transparantie EU-richtlijn.

  steds vel = steeds veel

 186. lorenzo says:

  Dalen : besodemieterd door de hypotheek adviseur ?
  Naar de rechter en niet zeuren.
  Ergo : Dat simpele ding in het vervolg , in 5 minuten, zelf samenstellen .

  De eerst koopzondag allemaal verplicht een cursus financien volgen.

  We zijn zo volgevreten in het beste land op aarde.

 187. dalen says:

  Krijg de indruk dat je alles te simpel ziet. Misschien zit je gezellig op een terras?

  De praktijk is wat weerbarstiger dan je het nu stelt.

 188. lorenzo says:

  Wellicht heeft een zekere intelligentie geleidt tot een terras die veelal in de praktijk staat (..) i.t.t de computer in een kamertje van klagend nederland.

 189. adamus says:

  mail from my ipodtouche, rechtstreeks vanuit de groententuin 🙂

 190. Goudbelegger says:

  Moet Lorenzo helemaal gelijk geven, er is zo veel rijkdom in Nederland, dat is onvoorstelbaar, zeker vergeleken met andere landen, veel rijker kan niet en dat met die massaimmigratie, de sociale sector, huizenmaffia, te grote overheid, het is ongelofelijk.

  Maar alle anderen hebben wat mij betreft ook gelijk.

  Lorenzo heeft het over het nu, wij hebben het over hoe het wordt. Ik weet ook wel dat we rijk zijn maar denk dat alles binnen weken, misschien wel dagen in kan storten, overheidsinkomsten, beurzen, pensioenfondsen, huizenprijzen.

  Ik wil het niet, daar heeft het niks mee te maken, is gewoon logica, als je jezelf wil indekken spreid dan wat en koop wat goud, dit is geen negatief verhaal.

 191. adamus says:

  Dalen, dat er een wet voor nodig is om “beloningen” terug te draaien zegt al hoe goed de marktwerking in de financiële sector is.

 192. nhz says:

  @184:
  ik heb ook nog een vermogensadvies van twee banken liggen uit 2000, die ga ik nog lang bewaren als waarschuwing. Had bij mij in tien jaar tijd ook minstens 50% verlies opgeleverd, nog even afgezien van de kosten die ze in rekening brengen. Bonussen terugdraaien ben ik erg voor, gezien de collectieve wanprestatie van deze sector – maar ik zie het niet gebeuren, zeker niet in NL.

  @187:
  het gaat mij helemaal niet om verdienen, het gaat mij om principes. Die twee groepen van jou daar hoor ik allebei overduidelijk NIET bij. Spanje en Portugal ken ik vrij aardig, ik heb er familie wonen. Ben het met je eens dat relativeren van materiele welvaart hier hard nodig is. Doe ik zelf al lang hoor, ik heb ooit heel veel verdiend (en heel veel belasting betaald) en verdien nu door omstandigheden helemaal niks, voor mij maakt dat allemaal niks uit.

  @189:
  ja, ik ben ook bang dat als er wat fundamenteel verandert aan de materiele welvaart in NL het onder dit voorwendsel gebeurt (zodat een heel kleine club zich nog meer te buiten kan gaan aan materiele uitspattingen; blijkbaar past dat goed in de joods-chr. traditie, ondanks alle praatjes).

  @195:
  met intelligentie heeft het allemaal weinig te maken. Ik denk dat vooral intelligente mensen met verantwoordelijkheids gevoel (ja, die bestaan …) de dupe zijn van deze gekte.

 193. dalen says:

  @ 197

  “als je jezelf wil indekken spreid dan wat en koop wat goud, dit is geen negatief verhaal.”

  Mee eens. Was lang sceptisch en had maar voor 2% van het vermogen in gouden munten maar zie nu dat het 5 over twaalf is. De munten waren nog uit de gld tijd en als je dan in euro voor een hoger bedrag moet inkopen twijfel je.

  @ 198

  Ja is waar. Er zijn zelfs 2 wetsvoorstellen en een AMvB deze week aan de praktijk ter consultatie gelegd. De geluiden die ik hoor dat iedereen het er over eens is dat er maatregelen moeten worden genomen. Het leuke is dat de Ondernemingskamer en de HR ook anticipeeren op nieuwe wetgeving en gedragscode’s als maatschappelijk aanvaard beschouwt. Dus de ontsnappingsroute naar de rechter is afgesloten.

  Bonussen zoals het uitkeren van opties bij een gestegen beurskeurs ivm een overname, kan dus niet meer.

  Wat dat aangaat kwam Groenink (ABN) nog goed weg. Met de nieuwe wetgeving wordt dit soort excessen dus teruggedraaid.

 194. Okkie says:

  Volgevreten? Kan goed zijn, maar als ik op vakantie ga dan is het niet van geleend geld.

 195. adamus says:

  voor mij maakt dat allemaal niks uit.

  niks verdienen went ook hoor.

 196. lorenzo says:

  de relatie volgevreten en geleend geld zie ik niet , 3 keer per jaar op vakantie gaan valt daar m.i. wel onder.
  Klagen hoort er daarentegen weer niet bij.

 197. lorenzo says:

  goudbelegger : lorenzo keek 20 jaar geleden al vooruit , is derhalve niet volgevreten en heeft de boot ook niet gemist.
  Anti-cyclisch leven noem ik dat.

 198. nhz says:

  @171:
  zie ook “A Hyper-Inflationary Great Depression Is Coming ”
  http://www.marketoracle.co.uk/Article19100.html

  @202:
  zeker weten, en niet op vakantie gaan went ook best hoor 🙂

  @203:
  die relatie tussen volgevreten en geleend zie ik wel degelijk, al gaat het niet altijd op. De grootste (over)consumenten zijn meestal degenenen die konstant boven hun stand leven, en dat kan alleen dankzij geleend (veel te goedkoop) geld. Die types heb je zowel bij de lage als de hoge inkomens.

 199. lorenzo says:

  205 , we zijn al volgevreten zonder lenen ( anti cyclisch leven ). We zien het alleen niet meer.
  Arme mensen zijn daarom ook vriendelijke mensen , die vooral willen geven.

 200. KariZ says:

  @197

  ‘die massaimmigratie’

  …pfff komt ie weer…zet eens een andere plaat op kerel.

  Ik wil jou nog wel eens zien als je 70+ bent en de hele dag in dezelfde luier ligt te rotten. Denk maar niet dat jouw kinderen je gaan verzorgen…moeten immers werken tot hun 67e (en hebben een hoge hypotheek af te betalen hehehe)

  Je doet me denken aan mijn oma…hele leven kankeren op die turken en marocies dat ze daardoor niet meer kon zitten in de tram….laatste paar maanden goed verzorgt door een hoofddoekje…vrouwtje kwam ook nog op de begrafenis en hield een (kort) ontroerend praatje.

  Paar weken later viel bij mij pas het kwartje, die cirkel was ook weer rond 🙂

  Toen nog langs geweest om een linnenkast uit de boedel van mijn oma te brengen. Klein flatje in Delft, teringklus met zo’n klein liftje. Zij in de verzorging, haar man bijna afgestudeerd Ing. aan de TU. 2 kleine kinderen van 1 en 3 ofzo….m’n oom en ik zaten daar op de grond thee te lurken…ik dacht, die 2 kleintjes gaan over 40 jaar mijn luier verschonen…

  Pas op wat je zegt Goudbelegger…nog ff en ze staan je te voeren met een plastic lepeltje terwijl jij die goudstaven onder je bed hebt liggen…

  Voor de rest overigens wel eens met je verhaal.

 201. KariZ says:

  Ing. moet zijn Ir.

  Toch?

 202. dalen says:

  @ 207

  Ik heb jaren gewoond in Australie en Canada en nu in Belgie. Weet wat het is om buitenlander te zijn. Ik heb me altijd wel aangepast en hard gewerkt om mijn hoofd boven water te zetten.

  De situatie die je schets komt mij bekend voor maar je kan niet ontkennen dat dit toch de witte raven zijn.

  Je punt is misschien dat we niet mogen generaliseren en dat ondersteun ik derhalve.

 203. adamus says:

  210

  die NL boeren zijn iets te productief en te ondernemend t.o.v. de socialistische Zweed. Komt overigens in Denemarken ook voor, die scheve oogjes. Ook zijn kennissen van mij vanuit Frankrijk naar Cananda doorgeëmigreerd. Die konden ook niet meer met de socialisten omgaan.

 204. adamus says:

  209

  Zal Sarko niet erg vinden. Laat ouwe techniek graag achter zich ten faveure van kernenergie.

 205. adamus says:

  207

  nu moet ze zelf ook nog gaan studeren.

 206. KariZ says:

  @211 Ik woon in Den Haag en heb m’n ogen niet in mijn zak zitten…sterker nog ik ben weleens beroofd (door 4 antillianen toen ik 15 was, buit voor hun was nie veel hehehehe)…maar de schrik zat er wél in bij mij. Maar wat moet je dan? alle antillianen op de boot zetten? Come on…

  Ben ook pragmatisch en denk weleens; wie gaan er zorgen voor de boomers, de generatie van mijn ouders?

  Weleens in een verzorgingstehuis geweest?

 207. KariZ says:

  @212 ‘die NL boeren zijn iets te productief en te ondernemend’

  Je bedoelt Mega-stallen in combi met antibiotica?

  Timmer zo’n vent dan maar op de bek 😉

 208. dalen says:

  @ 215

  Heb alles gezien. Zag mensen de hele dag vastgebonden liggen in hun eigen ontlasting.

  Loop al wat langer mee. Weet wat recht en onrecht is. Dat er veel mis is in de wereld hoef je mij niet te vertellen.

  Je kan niet ontkennen dat ook in NL bepaalde groepen, waaronder ook Nederlanders, hoognodig aangepakt moeten worden.

 209. KariZ says:

  @214…mag hopen dat ze iets van een papiertje had toen ze voor mijn oma zorgde.

  ….of zou ze een oogje op die linnenkast gehad hebben hehehehe

 210. dawg says:

  @ 215 KariZ

  De situatie die jij schets in 207 is wel de spreekwoordelijke uitzondering. Werken in de zorg is namelijke helemaal niet populair onder allochtonen. Ze zijn, met uitzondering van Surinaamse Nederlanders, nl. zwaar ondervertegenwoordigd in zorgverlenende instellingen.

  Als er niets in die situatie verandert vergroot massaimmigratie het personeelsprobleem in de zorg alleen maar, want ook allochtonen worden ouder.

 211. KariZ says:

  @Dalen 211 en 216

  Heb zelf gestudeerd in Leiden en ook daar struikel je tegenwoordig over de hoofddoekjes….en niet alleen bij rechten/letteren…óók bij het LUMC

  ‘Je kan niet ontkennen dat ook in NL bepaalde groepen, waaronder ook Nederlanders, hoognodig aangepakt moeten worden.’

  Da’s een nuance waar ik me helemaal ik kan vinden. Tuurlijk heb ik een hekel aan de irritante rotzooi trappende ‘kutmarokkaantjes’….

  Kan me alleen niet zo vinden in de ‘oplossingen’ van de PVV.

  Netzomin als een verhoging van de koopsubsidie er een zou zijn voor de Ned. huizenmarkt.

  Zijn allemaal schijnbewegingen om de massa te behagen.

 212. adamus says:

  Weleens in een verzorgingstehuis geweest?

  jawel. Ab Klink kwijlt bij het idee van de wonderschoonmaakdoekjes……Voor de rest flink veel verdovende middelen. We zijn van alle markten thuis; op een doortrapte manier de JoodsGristelijke dood insturen zitten we niet mee.

 213. KariZ says:

  @219…tuurlijk zijn het uitzonderingen maar het is wel de toekomst of we dat nu willen of niet. Van mij mogen ze want ik moet er niet aan denken zulk werk te doen, zou het echt niet kunnen. Verder zie 220.

  ‘Als er niets in die situatie verandert vergroot massaimmigratie het personeelsprobleem in de zorg alleen maar, want ook allochtonen worden ouder.’

  En als de AOW in het land van herkomst wordt opgesoupeerd is het óók niet goed. Hehehehe

 214. adamus says:

  219

  ja.

 215. KariZ says:

  @221…tjeezus ja, zo’n ‘geval’ heb ikzelf onlangs voor het eerst meegemaakt.

  Tante viavia familie, 1 x gezien. 85 jaar, helemaal de weg kwijt, lastig, snachts roepen om naar huis te gaan en onrustig, rest van de afdeling wordt wakker..drama voor die nachtzustertjes.

  Hoppa spuit erin en stil is tante. En als ze eenmaal zijn begonnen…

  Ach god was daar maar zo’n hoofddoekje met van die amandelbruine ogen om mijn handje even vast te houden…komen de kinderen later de linnenkast brengen 🙂

  …ach zuster blijf nog even ga niet weg…

 216. adamus says:

  En als de AOW in het land van herkomst wordt opgesoupeerd is het óók niet goed. Hehehehe

  keynesiaans gezien klopt dat ja. Aow is uitkering naar NL maatstaven en het is de bedoeling dat daarmee het NLwinkeltje blijft draaien.

 217. KariZ says:

  @225…maar wat zegt K. dan over hun ‘zorgvraag’ (ook zo’n eufemisme om je reet mee af te vegen).

  Zo’n ab Klink ik zó ontzettend gewiekst…doet me ineens denken een J. Goebbels.

  Ff tussendoor: kreeg net ineens een ABN-Amro deja vu: van 17 naar 19 naar 24 naar 32 naar ??? miljard

  alleen dan nu in het groot:

  http://www.nu.nl/economie/2238836/akkoord-noodhulp-griekenland.html

 218. KariZ says:

  En als ze die 120 niet bij elkaar weten te schrapen kunnen ze altijd nog GS bellen..

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/30/AR2010043001336.html

 219. adamus says:

  216

  jij zegt het.

  volkskrant economie vandaag: 9 van de 10 russische fruitbomen komen uit NL. Apetrots!

  9 van de 10 zaadbedrijven in NL zijn van Monsanto en Novartis of Syngenta. Nog trotser 🙁

 220. adamus says:

  223

  langzaam opbouwen met opiaten, ‘s nacht dan spoken zien en dus Haldol erin opvolgend met nog meer meuk. Irakese geriater erbij die niet aan euthenasie doet maar wel sederen (dormicum). Hollandse methode went snel. Laten we het maar niet over toezicht hebben.

 221. adamus says:

  225

  krijgen ze misschien wat extra om even vooruit te kunnen?

 222. KariZ says:

  229 tjeezus kees…zo gaat het echt hè/ Hoe weet jij dit?

  en dan dat sederen…Klink zou er een stijve van krijgen…’kosten neutraal én pijnloos’.

  En het ligt toch al zo ongemakkelijk. Dag in dag uit met die puntige goudstaven in me rug.

 223. KariZ says:

  …’doorliggen’ heet dat geloof ik.

  Is daar dan geen extra pilletje voor te krijgen Kees?!?

 224. adamus says:

  de·cu·bi·tus heb je matrasjes voor…..kan zich overnacht voordoen (net als een bankprobleem)

  hoe weet ik dit. Privé met het bijltje gehakt en dacht er nog iets aan te kunnen doen door de geldstroom te gaan volgen. Weinig kans; allemaal slagers die hun eigen vlees keuren. Er zijn ook nog inspecteurs, mislukte hbo’ers rechten uit een uppermiddleclass milieu.
  Ik gun iedere oudere bezoek van de “old man’s friend”. Griepje met longontsteking, coma en wegglijden.

 225. ll says:

  Jaap.nl heeft nu 250.601 woningen te koop staan……

  Gaat wel erg snel nu, toch

 226. lorenzo says:

  234 , fijn dat leedvermaak , maar ook niet zeuren als de intelligentie er voor heeft gezorgd de boot gemist te hebben…..

 227. Okkie says:

  @dawg:
  Er is geen sprake van ‘massaimmigratie’. De netto groei door immigratie was 5000 in 2010 (bron CBS).

 228. Buddy says:

  @ 236
  5000 x 250.000 = 1,250 miljard extra netto kosten waar geen baten tegenover staan.

  oftewel had de politiek 5000 “gemiddelde” nieuwbouwwoningen gratis beschikbaar kunnen stellen aan NL woningzoekers.

  Change! Yes, we can!

 229. Buddy says:

  @ 237

  CMBS geplaatst bij een niet bekend gemaakte professionele belegger.

  Wie is die zgn professionele belegger? De Nederlandse staat?

 230. dawg says:

  @ 236 Okkie

  ‘t Is maar hoe je het bekijkt. Er is ook massaemigratie. ‘t Migratiesaldo was een tijdje geleden zelfs een paar jaar achtereen negatief.

 231. nhz says:

  @212:
  het probleem hierbij is dat de NL boeren in het buitenland een oneerlijke uitgangspositie hebben dankzij ons krankzinnige systeem van HRA, huizensubsidies en de bijbehorende grondprijsopdrijving.

  Een beetje NL boer die naar Canada emigreert koopt daar zo 10 bedrijven op, en in Oost-Europe misschien wel 100. Het zijn direct herenboeren.

  @213:
  oude techniek inwisselen voor nog oudere techniek dus 😉

  @215:
  ik ben ooit wel eens zwaar te grazen genomen door een club goed gekleed wit tuig. Politie wilde niet eens aangifte opnemen, want ze kenden de daders: zoontjes van de burgemeester en andere belangrijke inwoners van een heel erg witte VVD gemeente. Met ‘allochtonen’ geen slechte ervaringen, al is het me duidelijk dat er vooral bij de jeugd ook veel tuig tussen zit.

  @219:
  het viel mij recent op dat er in de verzorging hier in de buurt veel Surinamers en Molukkers werken; misschien heeft het wat tijd nodig …

  @227:
  nog even en alle fruitbomen in de wereld zijn van Monsanto, Novartis, Syngenta etc. zelfs zonder dat ze er ooit iets mee te maken hebben gehad.

 232. Ain says:

  Even een citaat uit het artikel dat ik onder 237 heb geplaatst. Vooral de tweede alinea is interessant:

  Verkoop van pakketten leningen weer uit slop

  “Verpakte leningen die worden afgelost met betalingen uit woninghypotheken, de zogeheten residential mortgage-backed securities (rmbs), verlaten al langer diverse banken om als belegging te dienen van professionele investeerders als pensioenfondsen en hedge funds. Op die manier zijn de leningen van de balans van de bank, die dan weer nieuwe hypotheken kan afsluiten.

  Nederlandse banken lopen voorop, vooral door het goede imago van de hypotheekmarkt. Subprime bestaat hier niet en Nederland kent het kleinste aantal wanbetalers in Europa. Delta Lloyd was de eerste sinds de val van Lehman Brothers die een dergelijk product verkocht, voor €900 miljoen. Gevolgd door Friesland Bank (€560 miljoen). In 2010 was het de beurt aan SNS Bank (€1,4 miljard), NIBC (€750 miljoen) en Rabobank-dochter Obvion (€944 miljoen).”

  Onlangs maakte Fortis Nederland bekend voor €4 miljard aan rmbs te hebben geplaatst bij een buitenlandse investeerder, waarmee het totaal voor dit jaar voor Fortis op €7 miljard kwam.

  En hoewel het om grote bedragen gaat, is het niets vergeleken met de hoogtijdagen van de securitisatie. In 2005, 2006 en 2007 werd er in Europa jaarlijks voor €400 miljard aan verpakte leningen in de markt gezet. Obligaties gebaseerd op hypotheken, huurinkomsten, consumentenkrediet of autofinancieringen. Het vond allemaal betrekkelijk eenvoudig een nieuwe eigenaar.

 233. Okkie says:

  @dawg:
  Ik neem aan dat een aanzienlijk deel van de emigranten ook van niet-Nederlandse afkomst is. Voor de zorgsector lijkt mij alleen het migratiesaldo van belang.

 234. Ain says:

  Het huis waar de Gooise vrouwen is opgenomen is 27% in prijs gedaald. Vraagprijs is nu nog slechts 3.8 miljoen.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6645481/__Villa_Gooische_Vrouwen_in_de_bonus__.html?p=9,1

 235. Ain says:

  Nog zo’n Blaricums verhaal:

  “Het riante onderkomen van Gelderloos in Blaricum staat voor €2,8 miljoen te koop. Hij kocht het stulpje in 2005 voor €2,2 miljoen, en sloot daarvoor een hypotheek af van €3,5 miljoen.”

  ??? 3.5 hypho voor 2.2 kosten? Ben ik nu blond of dom?

  http://www.quotenet.nl/lifestyle/paul-gelderloos-scarlet-verkoopt-zijn-villa.php

 236. Ain says:

  Dat is dus zeg maar een hypho van 160% waarde. Nee, er zijn geen subprime in Nederland. Zie 237. Wij hebben een hele betrouwbare hyphoteekmarkt.

  ahum.

 237. nhz says:

  @264:
  inderdaad, mijns inziens is het grootste deel van de NL huizenmarkt subprime, waarbij met stip voorop het contingent NHG wat inmiddels het overgrote deel van alle nieuwe hypotheken is.

  Ze beginnen met gemiddeld 113% hypotheek, wat via slinkse constructies en gestage waardedaling in de loop van de tijd oploopt naar nog veel hogere waardes. In de meeste landen zouden ze van 113% al een hartaanval krijgen, maar in de polder is gelden blijkbaar andere regels …

  @245:
  zal wel weer te maken hebben met maximale (legale) belastingontduiking; allemaal fijn geregeld in Nederland. Nu gaat lorenzo gelijk weer klagen dat die HRA niks voorstelt, maar ik ben het daar dus absoluut mee ONeens.

 238. Ain says:

  Ja, in reactie op 247. Kan iemand mij uitleggen hoe je een hypotheek van 160% krijgt? Veel eigen vermogen? Voor wat het waard is, in het artikel staat namelijk ook:
  “In 2007 stond hij met een vermogen van €113 miljoen nog fier op plaats 223 in de Quote 500, maar knikkerde er een jaar later hard uit toen hij zijn schulden ging terugbetalen die hij in zijn telecombedrijf Scarlet gestopt had.”

 239. dalen says:

  @ 242

  Op zich is securitisatie natuurlijk helemaal niets mis mee. Na de val van Lehman is dat ook gewoon doorgegaan, zij het wat minder omdat iedereen zeer angstig was om als besmette bank aangewezen te worden.

  Securitisatie is prima als je het gebruikt om bepaalde toekomstige waarde snel contant te maken. Wij deden dat in de jaren 80 al voor een vriend van mij in Canada die een autolease maatschappij had. De restwaarde van de auto’s werd zo snel contant gemaakt. Waardoor de liguide geldstroom flink toenam en het bedrijf snel groeide.

  Het gaat natuurlijk fout als er enorme pakketten met ondoorzichte hypotheken of wat voor derivaten ook worden verhandeld.

  Dus securitisatie is prima en geeft welvaart mits goed gebruik. Er zijn nu voorstellen op EU-niveau om securitisatie van risico pakketten onder toezicht te zetten en zelfs te verbieden.

 240. nhz says:

  @248:
  veel eigen vermogen, zoals bij de klanten van DSB? blijkbaar kun je zonder eigen vermogen ook nog meer dan 160% hypotheek krijgen 😉

  Veel van die ‘geslaagde ondernemers’ zijn grote schurken, ze worden groot doordat ze de schulden op anderen afwentelen en de winsten zelf opstrijken. Soms werkt de bank hier aan mee en wordt zelf slachtoffer van het spelletje.

 241. lorenzo says:

  nhz , als je mijn woorden , ik denk willens en wetens , niet WIL begrijpen , in casu omdraait zie ik geen basis te antwoorden.
  Jammer maar voor iemand die niet de boot heeft gemist begrip.

 242. Okkie says:

  Subprime in NL
  In 2004 en 2005 werden in tenminste 12% van de gevallen hypotheken afgesloten waarbij gebruik werd gemaakt van de maximale leenconstructie van 9x het inkomen en een 6 jaars rente (op dat moment laag).
  http://www.hypotheekleed.nl/documenten/Onderzoek%20NHP%20inzake%20probleemhypotheken,%20augustus%202008.pdf
  Bij verlengen van een hypotheek wordt in het algemeen een veel hogere rente gerekend dan bij een nieuwe hypotheek dus die mensen kunnen nu hun lol op. In 2006 en 2007 voldeed 25% van de afgesloten hypotheken niet aan de AFM gedragscode voor de hoogte. Van de afgesloten hypotheken is 48% bijna volledig aflossingsvrij.

 243. nhz says:

  @252:
  het probleem bij aflossingsvrij is dat het moment van afrekenen potentieel heel ver in de toekomst ligt; de politiek kan het probleem dus nog heel lang vooruit schuiven en hopen dat het zich vanzelf (via stevige inflatie) oplost – dus dat zal ongetwijfeld de insteek worden.

  De gevallen met bijv. 6-jaar rentevast met hoge leverage uit 2004 en 2005 zouden nu moeten gaan resetten, dus daar komen de problemen binnenkort wel bovendrijven. Maar ik verwacht zelf de grootste problemen in het NHG segment, en dan pas over 5-10 jaar als die 113% hypotheken inmiddels in 150% hypotheken veranderd zijn, en de rente een stuk hoger ligt.

 244. Goudbelegger says:

  @207 Achterlijk ben je.

  Kwek de kranten niet na maar ga zelf eens denken. Hebben we echt een miljoen allochtonen nodig om wat oudjes te verzorgen???

  Hoe dit principe echt werkt…. ga eens nadenken…

 245. Frouke says:

  Lenen taboe voor huiseigenaar: prima, prima. Dan kunnen we ons eindelijk weer eens op de fiets verplaatsen zonder de uitlaatgassen en het lawaai van de poffer in zijn leen/lease-auto. Als iedereen is uitgepoft wordt het een stuk aangenamer in Nederleenland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*