Levenscyclus van een zeepbel

In de grafiek hieronder ziet u het DNA van een zeepbel. De grafiek geeft het waarschijnlijke verloop van het leeglopen van de wereldwijde vastgoedzeepbel weer. De verschillende fasen in een zeepbel worden ondersteund door 500 jaar economische geschiedenis. Elke keer is de situatie natuurlijk anders, maar er zijn altijd veel gelijkenissen.

Levenscyclus van een zeepbel

bron: Jean-Paul Rodrigue – Hofstra University

Share Button
Tagged with: ,
9 comments on “Levenscyclus van een zeepbel
 1. Piet says:

  Grappig, maar wat dit met DNA te maken heeft is me niet duidelijk. Misschien moeten we toch maar meer in de kennis economie investeren.

 2. Bouke says:

  @Piet De terminologie ‘DNA’ is natuurlijk alleen beeldspraak; het gaat om de inhoud.
  Het plaatje is erg leerzaam. Het laat zien dat een prijs heel ver van de fundamentele waarde af kan wijken. En dat je te snel kan denken dat een niet-fundamentele beweging tot staan is gebracht (de traps). Helaas weet niemand waar de omslagpunten liggen 😉

 3. Igor says:

  Ja, een herkenbare patroon. Jean-Paul heeft een zeer interessante blog.

 4. frank says:

  Het zijn websites als dit die de ‘fear’ periode doen ingaan. Naar een heel diep dal sturen en dan teleurgesteld geraken omdat alles terug stijgt.

 5. Martin says:

  Jazeker Frank ,’t is allemaal de schuld van http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl dat er duizenden miljarden als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

 6. roy says:

  de originele engelse tekst bij de grafiek:

  Lifecycle of a Bubble

  This is the DNA of a bubble. As the months and years progress we should be able to track the UK housing market as it follows it’s path along much the same route as this chart.

  At the time of writing (Feb 2008) I would say that we are in the ‘Denial’ stage. Make sure you are strapped in tightly and get ready for the ride!

  dit geeft precies aan waar we ons nu bevinden, nog ff geduld dus!

  ps frank ik moet martin gelijk geven dit is niet echt handig van je.

 7. Lex says:

  Zo is het frank… Als we maar blind zouden blijven geloven in eeuwige winsten zonder onderbouwing in de echte economie, zou het sprookje werkelijkheid worden (kuch).

  Voor de duidelijkheid: figuren die het bovenstaande dogma aanhielden (en waar jij waarschijnlijk wel toe behoort) zijn de oorzaak van de huidige crisis, niet degenen die waarschuwden voor de harde realiteit.

 8. johnny says:

  frank, ik zit te denken aan put-opties voor vastgoed. Eerst een web-site ontwikkelen en dan hupsakee…….kassa !

 9. Ieder markt kent zijn technische en fundamentele handelaren. Een theorie is te kopen als de markt weer boven de ‘mean’ line komt. Je hebt dan wel is waar de bodem gemist, maar hebt wel de ‘capitulation’ uit gezeten.
  Probleem is dat er in iedere grafiek verschillende mean lines te trekken zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*