D66:aanpak woningmarkt is breekpunt

D66 stapt niet in een kabinet dat niet bereid is de woningmarkt aan te pakken. Dat zei D66-lijsttrekker Alexander Pechtold in het lijsttrekkersdebat in Carré in Amsterdam.

D66:aanpak woningmarkt is breekpunt

D66 wil de hypotheekrenteaftrek aanpakken en de huren verhogen. Pechtold noemde deze veranderingen op de woningmarkt zelfs ‘een breekpunt’ voor deelname van D66 aan een kabinet.

De kans dat D66 in een coalitie gaat met CDA en VVD lijkt daarmee steeds kleiner te worden. Die partijen willen namelijk de hypotheekrenteaftrek niet aanpassen.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: , ,
80 comments on “D66:aanpak woningmarkt is breekpunt
 1. nhz says:

  LOL! geen enkele politieke partij is bereid de woningmarkt serieus aan te pakken, zoveel is al lang duidelijk, allemaal gerommel in de marge. De Nederlandse huizenbubbel zal onder zijn eigen gewicht instorten, het enige wat de politiek gaat bereiken is uitstel en dus nog meer schade op een later tijdstip. Ieder volk krijgt de regering die het verdient; een beter parlement voor deze natie van scheefleners is nauwelijks denkbaar.

 2. Henri says:

  Zucht.. Ik wordt een beetje moe van al die breekpunten. Het zorgt voor ontzettend moeilijke formaties, want geen partij wil verkiezingsbeloftes breken.

  Met de huidige breekpunten is er geen enkele coalitie mogelijk met linkse en rechtse partijen. En wat stemt de kiezer? De ene helft links en de andere helft rechts.

  Het zou zoveel handiger zijn als het CDA zegt: wij willen de HRA niet aanpakken en D66: wij willen de HRA afschaffen. Geen breekpunten. Dat valt er nog wat te onderhandelen.

 3. Jorge says:

  @2
  Het CDA, zoals het er nu uitziet, zal heel veel zeteltjes inleveren op 9/6.
  De kans dat JPB wederom premier wordt is vrijwel nihil.
  JPB wordt, na de verkiezingen, bedankt voor de bewezen diensten (ook namens de RABO Bank) en weg zijn alle zgn breekpunten.

  Het CDA is gehecht aan pluche en zullen altijd voor meeregeren kiezen (denk aan PAARS !), dan maar zonder JPB.

  Wait and see…

 4. Goudbelegger says:

  Inderdaad, die balkenende, wat een walgelijk smerig mannetje, hoeveel keer is ie nu premier geweest? 5x?

  Na het zuur het zoet?????????????

  Bewezen diensten…. voor de lobbyisten zeker..

 5. KariZ says:

  CDA speelt het strategisch goed. Ze zorgen gewoon dat ze niet in de regering komen. Andere partijen zullen de hete kolen uit het vuur halen, o.a. HRA. De huizenmarkt zal problematischer worden en het CDA staat aan de zijlijn te roepen; ‘zie je wel, was bij ons nooit gebeurt…was een breekpunt’.

  Je moet wel heel ijdel zijn wil je komende jaren het pluche op…

 6. hans says:

  Goeie zaak dat d66 de woningmarkt wil aanpakken. Ik vind de aanpak wel wat wat soft, maar beter iets dan niets. In ieder geval beter dan de populistische struisvogelpolitiek van het cda en de vvd. Die overal willen hervormen behalve daar waar de vermogende babyboomers last van hebben. Lekker de starters de rekening laten betalen (opzadelen met onnodige grote schulden). Geen stem voor de vvd van mij deze keer.

 7. John says:

  @3 & @4
  Ik denk inderdaad niet dat CDA staat te springen om mee te regeren. De formatie gaat dit keer zeer lastig worden. Overigens zijn er nog verschillende manieren om huizenbezit zwaarder te belasten zonder dat de hypotheekrente direct wordt aangepakt. B.v. verhoging van eigenwoning forfait.

 8. johanna says:

  Pechtold’s breekpunten zijn voldoende soepel geformuleerd om zich niet vast te zetten, hij verdient in ieder geval lof voor de wijze waarop hij niet om de hete brij heendraait, al is het partijprogramma tav. de hervormingen wel wat timide uitgevallen.

  Ondanks de pose van pontificale ernst waarmee Balkenende de burger probeert te overtuigen van de ondraaglijke zwaarte van het bestaan zonder hra en de heldenrol, die hijzelf -ditmaal als brekebeen vooraf-, kan vervullen om de hra in volle glorie te handhaven, sluit hij toch een verlaging van de netto fiscale subsidie op het eigen huis via een verhoging van de forfaitaire belasting niet uit.

  Tenzij er een CDA-VVD-(PVV) kabinet komt, zal de fiscale behandeling van eigen huis veranderen, al zal een compromis meer de gevoeligheden van de deelnemende partijen representeren dan een overheersend inzicht in de noodzaak van fundamentele veranderingen.

  Hoorde vanmorgen nog eens hoezeer de TU Delft, vitaal voor onze r&d, moet bezuinigen terwijl wij aan de andere kant miljarden verspillen teneinde -om met Hans Wijers te spreken-‘de prijs van een enorme hoeveelheid steen op peil te houden’.

 9. Steve says:

  @Henri,

  Hoe meer breekpunten hoe beter. Een lange formatie betekent onzekerheid in de markt. Dit kan de huizenmarkt een flinke duw naar beneden geven.

  Politiek gezien wordt dit een uitstekend moment om de markt onderuit te laten glijden omdat niemand verantwoordelijk is en de stemmen al binnen zijn.

  Aangezien alle partijen beweren de huizenmarkt intact te willen laten zou het voor iedereen handig zijn als de crash gebeurde als toevallig even niemand keek.

 10. KariZ says:

  @7 ‘Aangezien alle partijen beweren de huizenmarkt intact te willen laten zou het voor iedereen handig zijn als de crash gebeurde als toevallig even niemand keek.’

  Da’s ook een mooie ja…dan is niemand de schuldige…

  Ikzelf geloof allang niet meer in een CRASH van de Ned. huizenmarkt.

  Banken zitten er simpelweg te diep in.

  Denk maar niet dat je als starter nog een huis kunt kopen als de markt gecrashed is. Geen bank die dan nog uitleent.

  Of je moet starter zijn met heel wat eigen centjes 🙂

 11. Martijn says:

  Ikzelf geloof allang niet meer in een CRASH van de Ned. huizenmarkt.

  Banken zitten er simpelweg te diep in.

  Ik neig naar dezelfde visie, al zaten de banken er in de VS natuurlijk ook diep in toen het gebeurde.

  Als het niet meer te houden is gaat het, en dat zou voor de NL huizenmarkt ook op kunnen gaan.

 12. Dirk says:

  @Kariz

  Een voorwaarde voor een crash is juist dat alleen mensen met cash nog kunnen kopen en de markt voor veel mensen, vooral starters “te gevaarlijk” is. Mensen die hun huis heel lang te koop hebben staan worden dan alsnog geforceerd om hun verlies te nemen. Deze huizen komen terecht in een lege markt, waar niemand nog iets durft. Dan zal het nieuws bovendien slechter worden en lijkt het wel alsof de markt alleen maar kan dalen en de overheid staat aan de kant. Gevolg hele forse dalingen.
  Dit is een niet heel onwaarschijnlijk scenario voor het komende jaar, eigenlijk tot aan volgend jaar zomer als het nieuwe kabinet eindelijk zijn plannen bekend maakt. Als het nieuws dan slecht is (toch HRA deels beperken), dan kan dat zelfs positief uitpakken voor de huizenmarkt, omdat de onzekerheid weg is.

 13. adamus says:

  Je moet wel heel ijdel zijn wil je komende jaren het pluche op…

  wat is Wouter Bos toch stil……

 14. KariZ says:

  @10 Dirk ‘….lijkt het wel alsof de markt alleen maar kan dalen en de overheid staat aan de kant’.

  Da’s nu net de crux als je het mij vraagt…er is in Ned. geen markt…althans geen vrije markt, dat weten we toch allemaal.

  Banken, allerlei overheden (prov. / Gemeenten), projectontwikkelaars, makelaars, pensioenfondsen (met hun eigen vastgoed-ontwikkelingbureau’s), grondspeculanten etcetc.

  Ze zitten er allemaal tot over hun oren in, en allemaal hebben ze vriendjes en vriendinnetjes op beleidsniveau. Van wijkagent tot eerstekamer lid (bij wijze van spreken).

  Dalen gaan we overigens nog wel natuurlijk, maar er gaat op korte termijn in Ned. écht geen 50-70% vanaf…no way.

 15. KariZ says:

  @12 Als de woningmarkt met dat niveau valt gaat de pinautomaat op slot…zo simpel is het volgens mij.

  Wat in Wognum kan kan in de rest van de polder ook. 🙂

 16. adamus says:

  verhoging van eigenwoning forfait.

  dat betekent dat degene die afgelost heeft wordt ontzien. Er zal toch iets anders verzonnen worden.

  Er gaat geen prijsdruk van onderaf meer komen. Jonge piloten die een taxidiploma gaan halen en door studie al 150K schuld hebben en er zijn vast wel meer voorbeelden. Dat zaait allemaal angst in de vriendengroep. Bij bank onslagen 40min met handdrukje en hypo van 700K en vrouw(tje) met 3 dgn pwk baan die ook nog op de tocht staat ……hier en daar is echt de pleuris uitgebroken. “kinderopvang doen we voorlopig niet meer”.

  Ik denk ook dat het op een gegeven moment gaat. Het is met solidariteit niet te redden.
  Laat de vvd het maar opknappen. Wel/geen hra breekpunten gaan er niet toe doen.

 17. nhz says:

  @4:
  denk ik ook, anderzijds is het niet voor niets dat de meeste partijen NU al zeggen dat ze ingrepen willen die na 2015 (en heel geleidelijk) ingaan, dus NA de volgende verkiezingen. Stelletjes oplichters …

  @8:
  ik denk wel dat die crash gaat komen, maar misschien pas over een paar jaar en zeker niet door politieke ingrepen maar gewoon door (uitgestelde) marktwerking, bijv. omdat de rente flink gaat stijgen. Pas daarna durft de politiek iets aan de HRA te doen, want dan ligt de markt toch op z’n gat.

  @3,11:
  JP en Wouter krijgen straks véél vettere baantjes bij een grote bank of in Europa, als dank voor aan het bedrijfsleven bewezen diensten.

  @12:
  maar het blijft een pyramidespel, en die kunnen nooit eeuwig duren. Je kunt niet duurzaam meer dan 100% van de begroting uitgeven om de huizenprijzen nog verder op te stuwen. Het lijkt me dat, mede door de economische situatie, de grens wel bereikt is van wat door de politiek aan de huizenmarkt kan worden verspild. Alleen een verder dalende rente kan dan de prijzen nog verder opstuwen, en de kans daarop lijkt me statistisch vrijwel nul, als je wat verder kijkt dan pakweg een jaar vooruit.

 18. spongebob says:

  Dat de banken WEIGEREN de huizenmarkt substantieel af te waarderen is een feit.
  Net als in spanje de afgelopen jaren gebeurde wordt in NL de prijs door de banken gesteund om maar geen boekverlies te hoeven lijden.
  Het bewijs daarvan is ook op huizen-veilingen te zien. Een huis gaat dan niet naar een handelaar of particulier maar wordt gekocht door de bank om een paar maanden later weer te koop te komen.
  In januari werd b.v. dit huis: http://www.funda.nl/koop/huijbergen/huis-74043264-staartsestraat-23/ geveild en bood de bank 284.000 ( kosten ca 6.300 ) op.
  Nu staat het weer te koop voor een vraagprijs van 349.000.
  Er is niets aan het huis veranderd, er is duidelijk op de foto’s te zien dat er een wietplantage in heeft gezeten (kijk naar de ramen die dichtgetimmerd zijn geweest)en het is maar de vraag of de vorstschade aan de verwarming/waterleiding nu is gerepareerd.

  Langzaam dringt het besef door dat de goede tijden voorbij zijn en dat we niet allemaal rijk kunnen worden door simpelweg een huis te kopen.

 19. adamus says:

  Het lukt de curator van DSB niet om de bank te verkopen.
  Opbrengst laatste week: 1 voetballer. Mensenhandel doet het nog wel in barre tijden 😉

 20. lorenzo says:

  We noemen Spanje als vergelijkings materiaal (..) en vraag me af of we weten waar het land ligt , uberhaupt.
  Ik lees hier ook dat sommige nog niet in de veronderstelling zijn dat de HRA en aanhorigheden al jaren aangepakt is i casu wordt.
  Het stemvolk kiest die partij die de HRA in stand houd……
  Dat kan dus niet.

 21. KariZ says:

  @17 JP noemt dat VOC-mentaliteit!!

 22. adamus says:

  KariZ

  Desi for President

 23. Juan Belmonte says:

  @16 Spongebob, el rey de la Tombola Top Tien

  🙂

  En wederom een blogger die gewoon de werkelijkheid weergeeft door feitenmateriaal met bronvermelding te delen.
  De koetjes en kalfjes journalisten turen ondertussen onverstoord door is de duisternis, op zoek naar koplampen ?

  Overigens staat in het CPB rapport ook dat dit soort praktijken plaatsvinden. Het is ook te verwachten, maar kan niet onopgemerkt blijven.

  Het uitstellen van het onuitstelbare blijft onvoorstelbaar maar ook waar. Krampachtig krachtig zijn wellicht de juiste woorden.

 24. Martijn says:

  18

  Ik heb horen zeggen dat de HRA niet mag van Brussel.

 25. KariZ says:

  @20…wordt het hele jaar door sneeuw.

  KdK was weer lachen gieren brullen vandaag. Over HRA gesproken

  http://www.bnr.nl/radio/columns/kort/

 26. adamus says:

  Daarom wil Wilders ook van Brussel af. pffff

 27. adamus says:

  enige stabiele factor deze week is de goudprijs, Martijn. Heeft Brussel nog geen bezwaar tegen gemaakt.

 28. KariZ says:

  @22 Dat wordt wat als Neelie komt om ons land te redden van de ondergang. Tis Cohen niet gelukt (jobstijding: http://www.encyclo.nl/begrip/JOBSTIJDING )

 29. johanna says:

  Pechtold’s breekpunten zijn voldoende soepel geformuleerd om zich niet vast te zetten, hij verdient in ieder geval lof voor de wijze waarop hij niet om de hete brij heendraait, al is z’n partijprogramma tav. de hervormingen wel wat timide uitgevallen.

  Ondanks de pose van pontificale ernst waarmee Balkenende de ondraaglijke zwaarte van het bestaan zonder hra accentueert alsook de heldenrol die hij kan vervullen om de hra in volle glorie in stand te houden -ditmaal als brekebeen vooraf-,sluit hij toch een verlaging van de netto subsidie voor eigen huis via een verhoging van de forfaitaire belasting niet uit.

  Waarschijnlijk zal de fiscale behandeling van het eigen huis dan ook veranderen, al zal het compromis eerder de gevoeligheden van de diverse partijen representeren dan een overheersend inzicht in de noodzaak tot fundamentele veranderingen .

  Hoorde vanmorgen nog eens dat de TUDelft, vitaal voor onze r@d, moet bezuinigen, terwijl we aan de andere kant miljarden verspillen teneinde -om met Hans Wijers metafoor te spreken-‘de prijs van een gigantische hoeveelheid steen hoog te houden’.

 30. Hugo says:

  @22

  Ik weet dat Brussel erg veel dingen doet die niet mogen (volgens zichzelf). Waarom landen zich nog wat van Brussel aantrekken (behalve als het zo uitkomt) is mij een raadsel. Wat dachten die pipo’s te kunnen doen? Gewoon even de AIVD aan het werk zetten. Dossiertje corruptie aanleggen en probleem opgelost / 20 jaar vooruit geschoven. Huidige fiatstelsel crasht toch wel voor die tijd. Extend and pretend, all the way down.

 31. Juan Belmonte says:

  @16 Deel 2

  Dat de banken WEIGEREN de huizenmarkt substantieel af te waarderen is een feit.

  VROM kwam gister in NRC met een update: er staat 7 miljoen meter kantoor leeg in NL, Juan staat bij (laatste cijfer) 5,5 miljoen.

  Kortom: bij BOG hetzelfde relaas, maar ach, who cares ?

 32. KariZ says:

  @28 Zolang de ambtenaren hun koopkracht plaatje maar op orde hebben (vrij naar KdK).

 33. Juan Belmonte says:

  🙂

 34. Juan Belmonte says:

  Gelukkig is de situatie zo absurd dat het vrijwel onmogelijk is om er niet om te schuddebuiken 🙂

 35. adamus says:

  Hugo, Brussel wordt gebruikt om dingetjes er door te drukken op nationaal niveau. Een middelvinger zou vaak passend zijn, maar alles wordt bekonkeld door nationale ambtenaren. De Leiders beklinken het slechts.

 36. adamus says:

  700 ha kantoorruimte leeg dus. Ik zou het met 3 vermenigvuldigen. Ik ken ook nog een paar dga’s met 2/3 leegstand. Ik weet zeker dat die niet zijn meegenomen in de cijfers.

  Hoeveel bedrijfsruimtes staan er leeg? Ik zie bij de A2 Utrecht ook weer veel zichtlocaties in aanbouw.

 37. adamus says:

  Hoe houd de ambtenaar zijn koopkrachtplaatje voor de kop.

 38. Goudbelegger says:

  Merk nou ook dat MKB bedrijven de broekriem gaan aantrekken. Maar onderstaande verhalen in het circuitje van de consultants, advocaten, beleidsmedewerkers etc. heb ik echt nog niet gehoord..

  ———-

  Jonge piloten die een taxidiploma gaan halen en door studie al 150K schuld hebben en er zijn vast wel meer voorbeelden. Dat zaait allemaal angst in de vriendengroep. Bij bank onslagen 40min met handdrukje en hypo van 700K en vrouw(tje) met 3 dgn pwk baan die ook nog op de tocht staat ……hier en daar is echt de pleuris uitgebroken. “kinderopvang doen we voorlopig niet meer”.

 39. Goudbelegger says:

  AEX bedrijven betalen iets van 50% minder aan accountantskosten??? Weet niet precies hoeveel maar dat merk ik overal bij bedrijven dat ze externen korten, in een keer is er een soort virus rondgegaan.

 40. Hugo says:

  @32

  Wie benoemd en stuurt die ambtenaren aan? Mijn inschatting, de partijtoppen van alle gevestigde partijen. Zo af en toe gaat Bilderberg Bea even babbelen om zo de IMP’s vast te stellen en deelt deze mede aan de partijtoppers. Mogen die gaan in de arena gaan vaststellen of het vee met een groen, paars of grijslabeltje in het neo feodalistisch / neo facistisch stelsel wordt opgenomen. Houdt het vee van. Wat mij betreft is dat de reden dat alle kabinetten hetzelfde zijn. Hier is een leuke megalomane speech van de Potugees centrale bankster Vítor Constâncio (Loyd B. van GS verbleekt erbij). Wat een hoer is die vent maar ja dat kan je van politicus, econoom en centraal bankier in 1 verwachten. http://www.bis.org/review/r100525c.pdf. Leuke bekentenis, deze bailout was gepland. …..including the creation of an European Monetary Fund that has been forseen in very early discussions about monetary union… Tip zet wel even een teiltje klaar.

 41. adamus says:

  straks GBP, USD gelijke wisselkoers. € moet nog op de knieën worden gedwongen. Daarom wil IMF/USA meebetalen aan bail out. USD wordt vervolgens wereldmunt. Zoiets heb ik ergens gelezen. Landen die zich er niet aan houden, worden dan militair aangepakt. Griekenland heeft al een USA/Nato leger…..

 42. adamus says:

  Ook zoiets leuks vandaag door Van der Veer/vh. Shell. Gas gaat voor ons veel duurder worden, het moet immers helemaal uit Rusland komen.

 43. Hugo says:

  Ja lachen he terwijl Italie het gas tegen koude oorlog tarieven uit Slochteren krijgt. Trouwens, mijn gok is dat Jeroen die olievelden in Irak heeft gekregen vanwege de gouddump van de NL bank. Toch knap hoe Trix dat heeft ingepikt.

 44. Hugo says:

  De dollar en pond gaan er sowieso aan. Teveel ervan in particuliere handen, heerst zo lastig. Goud is veel beter voor de komende paar honderd jaar. Daarna kan het papier weer komen. Blijft het volk lekker bezig.

 45. adamus says:

  44 hugo,

  zonder de oranje’s geen handel. Aardje naar het vaartje.
  Je wordt wel heel achterdochtig Hugo.

 46. huizenhyper says:

  Ik heb na jaren wachten de beslissing genomen om toch maar te huren. Wel de wat duurdere huur, maar dan bij een woningstichting. Ik betaal best fors, en heb nog veel moeten doen aan dit huurhuis.
  Ik huur duur, en ontvang GEEN ENKELE subsidie of aftrek.
  Dit bedrag is voor mij acceptabel gezien mijn inkomen.
  Ik heb de huur en alle kosten afgestemd op mijn inkomen zodat ik niet in de problemen kom.
  En nu wil D66 de huren verhogen?
  D66 zal het voor mij dus niet worden. Dat is MIJN breekpunt.

 47. Charlie says:

  http://www.openupyoureyes.nl/woningen.php

  Nieuwbouw appartementen in het Rotterdamse Lloydkwartier staan voor 60% onverkocht. 6 ton voor 200m2 en uitzicht over de Maas. Zonder groen, zonder garage en nog steeds torenhoge maandelijkse servicekosten (waarvoor?!).

  Makelaars bieden kijkers IKEA-bonnen en andere goodies, in plaats van een reële verlaging van de verkoopprijs, omdat anders de veel lagere verkoopprijs in het kadaster komt te staan en nieuwe kopers de ruimte biedt om nog lager te bieden.

 48. Charlie says:

  “open up your eyes” – hoe verzin je de titel van zo’n bouwproject. Prachtig!

 49. bankschroef says:

  @48, je kunt nog anti-kraak gaan wonen, de meest rendabele woonvorm op dit moment, je helpt daarmee ook de arme speculant een beetje, die hebben het best wel moeilijk door de crisis en vormen een nieuwe kwetsbare groep in onze samenleving. 🙂

 50. bankschroef says:

  @1, inderdaad. Wat kan Pechtold of wie dan ook bereiken met binnengehaald forfait, HRA aftopping af wat dan ook. Waar moet dat geld heen? Iedere bijstorting ter stimulering van doorstroming draagt bij aan het in stand houden van de feitelijke onbetaalbaarheid. De overheid zal tandeloos blijken te zijn en onze kinderen de dupe.

 51. ll says:

  Spaanse banken lenen niet meer op de kapitaalmarkt, maar alleen nog bij de ECB. Spanje meer dan 900.000 huizen te koop. Club Med heeft geleend om haar levensstandaard te verhogen. Zuid Europa is een fake, maar wat ik niet snap is dat velen dit wisten, maar niet werden gehoord.

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/edmundconway/7770265/Is-Europe-heading-for-a-meltdown.html

 52. adamus says:

  Ook mooi:

  “Hear me now, what the wealthy and powerful know: real value does not have to always be stated or converted throughout time. It need only be repriced once during the experience of life, that will be much more than enough!”

 53. ll says:

  Deflatiespiraal.

  Schulden – bezuinigen – bezuinigen kost groei – minder groei etc.

  Pimco explains

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/6826-gross-tekortreductie-brengt-nieuwe-zorgen.html

 54. adamus says:

  Il,

  misschien een extra bijlage voor het boekwerk van de commissie de Wit. De Wit, een hele aardige man.

 55. adamus says:

  IL 4 tot 6% rendement vind ik nog knap.

 56. adamus says:

  De commissie de Wit had ook het www op kunnen gaan. Hadden ze hier ook kunnen chatten.

 57. nhz says:

  @41:
  ik denk dat een en ander vooral geregeld wordt via het old boys network, zoals dat ook in NL bestaat (de +/- 200 personen die feitelijk heel Nederland in handen hebben). Internationaal dus bijv. Bilderberg en hun loopjongens. Partijen zijn nauwelijks meer van belang tegenwoordig, partijbesturen zijn m.i. ook zelden meer van belang; de echte afspraken worden daar niet gemaakt.

  @44:
  volgens mij heeft Jeroen die olievelden gekregen volgens de afspraak die ze met twee collega’s hebben gemaakt, nog voor de inval in Iraq – de instemming van Balkje met de inval in Iraq heeft een en ander afgezegend.

  @53:
  Club Med leent dus feitelijk bij ons, en op die manier gaat Europa gezamenlijk ten onder aan de kleptocratie. Van wie gaat NL straks lenen om hun giga huizenbubbel overeind te houden, en alle sukkels schadeloos te stellen? Ook van de ECB, inflate-or-die scenario dus.

 58. Johan says:

  @48

  Als je nu een vrije sector prijs betaalt voor je huurwoning hoef je denk ik niet zoveel te vrezen van de politiek. Het huuraanbod in de vrije sector stijgt namelijk aardig en bovendien zal zelfs de vrije sector zich moeten houden aan de maximale huurverhogingspercentage.
  De discussie richt zich voornamelijk op de sociale huurmarkt.

  Ik zou vooral de VVD vrezen. Die zeggen het hardst te bezuinigen en tegelijkertijd zou iedereen er op vooruit gaan. Je moet wel erg naief zijn om dat te geloven.

 59. Hugo says:

  Adamus,

  Ik heel achterdochtig aan het worden? Ik ben altijd al achterdochtig geweest richting mensen die claimen hun macht van god hebben gekregen en voor de zekerheid dat met ‘goed’ geweld (lokaal en mondiaal), de drukpers en gigantische hoeveelheden propaganda afdwingen. Zeker als de boodschap van lui is woeker door ons voor ons is goed, woeker moet. Zodra ik de optie ‘ik wil geen slaaf meer zijn’ heb zal mijn achterdocht richting die lui minder worden. Gezien het feit dat de ontwikkelingen juist de andere kant op gaan ziet ik dat niet snel gebeuren.

 60. nhz says:

  @60:
  in de ‘vrije sector’ is de markt net zo verstoord als elders. Bij mij in de buurt staat zeker 80% van het huuraanbod leeg, prijzen zijn huizenhoog en zakken niet. Maar dankzij overheids invertenties blijft die rare situatie bestaan, vooral door HRA die zorgt dat het rendabeler is om een huis leeg te laten staan (en HRA te claimen) dan het te verhuren.

  Als de HRA er aan gaat dan kan de huur in de ‘vrije sector’ m.i. flink omlaag in plaats van omhoog, want de subsidie op leegstand die we nu hebben vervalt dan. De huur in de gesubsidieerde sector zal wel omhoog gaan, maar daar zie ik geen probleem in. Alleen moeten WBV’s dan eens ophouden met goedkope woningen te slopen, want dat drijft de gemiddelde huren op. Met die slooppanden is meestal niets mis, behalve dan voor de WBV zelf.

 61. ll says:

  Modellen, altijd weer de modellen. De modellen, die geen rekening kunnen houden met de menselijke factor. Oeps, het CPB heeft een nieuw model gebruikt in de huizenmarkt, en nu zijn er twijfels of het model wel de juiste gegevens uitbraakt.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/05/27/Verkiezingsprogramma-s-nadelig-voor-woningmarkt.html

 62. ll says:

  Eerst het boeltje stutten, voordat men economische huizenrenovatie uitvoert.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/05/28/Prijs-huis-daalt-ook-bij-VVD.html

 63. adamus says:

  partijbesturen zijn m.i. ook zelden meer van belang;

  wat was het een schande, “de 200 van Mertens”….

  Ik heb recent gezien dat bij de wethoudersbenoeming van d66 in R’dam, Pechtold de dienst uitmaakte (via studentenver.)

 64. KariZ says:

  Met dank aan Mises en Martijn zuig ik de laatste weken alles van ANOTHER, FOA en FOFOA op als een spons.

  En wanneer ik dan zo’n cobouw artikeltje lees of een verkiezingsdebat zie, heb ik het gevoel in een soort surreeële wereld te leven.

 65. KariZ says:

  @66 Misschien dat Mises of Martijn nog een kort de relatie euro/olie/goud uit kan leggen. Ik snap dat nog steeds niet.

  Ben maar amateurtje… 🙂

 66. adamus says:

  zo is dat Kariz.

  “Elke bouwvakker weet dat je bij een renovatie (van de economie, red.) eerst goed moet stutten.”

  in dit geval ben ik voor slopen.

 67. adamus says:

  ……ANOTHER, FOA en FOFOA op als een spons.

  en het dan gaan uitleggen aan mensen die zich er helemaal nooit voor geïnteresseerd hebben? 😉

 68. KariZ says:

  jij bent ook om he kees?

  PGA-er dat je d’r bent 🙂

  (physical Gold Advocate).

 69. nhz says:

  @74:
  en dan zeggen ze ook nog dat terugbetalen moeilijk wordt door de toegenomen concurrentie – van ING zeker, die ook tientallen miljarden direct of indirect kreeg toegeschoven. Ze zijn lekker bezig in Den Haag. En straks moet misschien Rabo ook nog gesteund worden omdat die door de (valse) concurrentie van AAB, ING, Leaseplan en allerlei andere flauwekul banken ook in problemen komt (dit nog even afgezien van problemen door de huizenmarkt).

  Om problemen echt uit de hand te laten lopen moet je de politiek zijn gang laten gaan.

  Griekse toestanden? Het Binnenhof met toebehoren platbranden zodat ze daar een paar jaar buitenspel staan lijkt me heel goed voor het land. Jammer van de historische gebouwen dan. En als we dan toch bezig zijn, doe dan maar gelijk al die torens van de megalomane ministeries erbij, ruimt lekker op.

 70. adamus says:

  jij bent ook om he kees?

  vorig jaar en vorig weekeinde. Maar misschien wel te weinig gekocht (vorig jaar dan)

 71. adamus says:

  ‘Terugbetaling staatssteun ABN onzeker’

  zelf wist het als een ervaren balletje balletje speler te verklaren.

 72. adamus says:

  zelf = Zalm

 73. adamus says:

  Van het Binnenhof een werelderfgoed maken, met echte wassen beeldjes. “Kijk eens hoe het toen was”.

 74. KariZ says:

  @76, ik ken dat. Achteraf altijd fout gedaan…lijkt de beurs wel 🙂

 75. nhz says:

  @79:
  wassen beeldjes in plaats van het soort politici dat we nu hebben, lijkt me prima idee. Kan er veel minder verprutst worden in de samenleving, en bespaart kapitalen aan salaris, corruptie en wat al niet meer.

 76. adamus says:

  Daarna maken we de balans op, en wordt het bedrijf aan de markt teruggegeven.”

  inderdaad surrealistisch. ( Dat museum was in aanbouw, maar wordt teruggeven aan de echte wereld).

 77. Nou, says:

  @ 65

  Het centraal planburo concludeert dat de huizenprijzen in alle gevallen tot in de verre toekomst(5 jaar) veel stabieler zullen blijven dan ze de afgelopen jaren zijn geweest.

  d66 : 1.9 % daling per jaar
  PVdA : 1.36% per jaar

  En dat het verschil tussen de meeste politieke partijen helemaal verwaarloosbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*