Bijna 6 procent van de woningen niet bewoond

Van de ruim 7 miljoen woningen in Nederland op 1 januari 2008 was 5,7 procent (ofwel ruim 400 duizend) niet officieel bewoond. Dat wil niet zeggen dat ze leegstaan, maar dat er niemand woont die in het bevolkingsregister is ingeschreven. Het zijn vooral de kustgemeenten die een hoog percentage niet-bewoonde woningen hebben. Dat hangt samen met het aantal tweede woningen in deze gemeenten.

Vooral kustgemeenten met veel niet-bewoonde woningen

Vooral de kustgemeenten, met een recreatief karakter, hebben veel niet-bewoonde woningen. Koploper is de Zeeuwse gemeente Sluis waar bijna 22 procent van de woningen niet bewoond is door iemand uit het bevolkingsregister van deze gemeente. Niet alleen Zeeuwse gemeenten, maar ook de Waddeneilanden hebben relatief veel niet-bewoonde woningen.

Verder is in de drie grootste steden 10 procent of meer niet bewoond. De gemeente Den Haag heeft met bijna 13 procent het hoogste percentage niet bewoning van de grote vier. Dit wordt mede verklaard door de wijken Scheveningen en Kijkduin (kustrecreatie).

Niet-bewoonde woningen per gemeente

Niet officieel bewoond is niet leegstand

Dat woningen niet officieel bewoond zijn, betekent niet dat zij leeg staan. Woningen kunnen zijn bewoond door personen die niet voor inschrijving in het bevolkingsregister in aanmerking komen of worden gebruikt voor andere doeleinden zoals praktijkruimte, kinderopvang of studio’s en dergelijke of als tweede woning.

Ook kunnen woningen niet bewoond zijn omdat de bewoner elders vertoeft door opname in een zorginstelling, of omdat de persoon bij iemand is ingetrokken, maar voor de zekerheid de woning aanhoudt. Daarnaast worden woningen door illegalen bewoond.

Leegstand door verhuizing en renovatie

Bij een verhuizing kunnen mensen voor een bepaalde tijd twee woningen hebben. Ook bij grootschalige renovatieprojecten staan er tijdelijk woningen leeg. Verder zijn er nog woningen waarvoor de sloopvergunning is verstrekt, maar nog niet gesloopt zijn. Deze woningen zijn dus niet direct voor derden beschikbaar ter bewoning. Leegstand betreft ook woningen die nog niet verkocht of verhuurd zijn, zowel nieuwe als bestaande.

bron: cbs.nl

Share Button
Tagged with: ,
12 comments on “Bijna 6 procent van de woningen niet bewoond
  1. charles says:

    iets met tekort aan woningen en iets met nederland is anders bla bla bla

  2. Simon says:

    So What !.

    Is weer een artikel aangegrepen om de huizenmarkt in een negatief daglicht te zetten …

    Grappig, want dit gaat om vakantiewoningen, woningen die gerenoveerd worden en ook huurwoningen in de vrije sector (btw huurwoningen worden zo nu en dan ook gerenoveerd) en woningen die te koop staan.

    gaat nergens over …..

  3. Spaarvarken says:

    Hoezo woningnood en een kleine woningvoorraad waardoor de huizenprijzen niet zo scherp zullen dalen ???

    Ook deze verhalen blijken kul-verhalen opgehangen door NVM en hypotheekverstrekkers.

  4. Joris says:

    Dit artikel hoort niet op deze blog thuis. Haal hem er maar vanaf.

  5. Niek says:

    interessant, hoewel het raden blijft naar de achtergrond van die ‘leegstand’; de overheid wil het niet weten dus dat zal wel zo blijven. In de grote steden klopt soms op 20% van de adressen de bewoner niet met het bevolkingsregister, een belangrijke reden daarvoor is subsidie/uitkerings fraude.

    De 10% leegstand in Sluis heeft weinig te maken met recreatie maar vooral met woning speculatie (o.a. door rijke Belgen de laatste jaren). Er zijn daar diverse anti-speculatie wetjes actief die zeer makkelijk ontdoken kunnen worden. In de kleinere dorpjes in Zeeland staat ook heel veel leeg en te koop (voor de hoofdprijs).

  6. Okkie says:

    @Simon:
    Hoezo negatief daglicht? Dit artikel toont aan dat er geen tekort is aan woningen zoals zovelen beweren. Overigens zijn recreatiewoningen niet meegenomen in het onderzoek.

  7. Simon says:

    @Okkie

    Er zijn veel mensen met een 2de woning die NIET geregistreerd staan als een recreatriewoning …

  8. Simon says:

    @Okkie

    op navolging van bericht 8

    Kijk maar eens naar de waddeneilanden, als dat geen recreatiewoningen zijn ……

  9. Okkie says:

    @Simon:
    Ik ben alleen bekend met de omgekeerde situatie namelijk dat mensen een recreatiewoning bewonen. Het lijkt mij niet dat een recreatiewoning geregistreerd hoeft te zijn.

  10. Lex says:

    @Simon Hou eens op alles te proberen onder controle te houden (wat toch niet lukt). Wij kunnen voor ons zelf wel nadenken over wat deze feiten inhouden, daar hebben we jou (of Joris) niet voor nodig om dat ons te vertellen of ‘ons tegen te beschermen voor jouw (niet onze) eigen bestwil’.

    Dit artikel over leegstand laat in ieder geval zien dat verhalen over een groot tekort aan woningen of grond met een grote zak kunnen worden genomen. Daarnaast kun je je eens afvragen waarom bijvoorbeeld recreatiewoningen in Nederland, als zo’n beetje het enige land ter wereld, in een aparte categorie worden geplaatst zodat ze niet permanent bewoond mogen worden. Erg merkwaardig met een woningtekort, want het is natuurlijk vrij schandalig als overheid om je bevolking daarmee op te zadelen. In andere landen, zoals Frankrijk, is het recht op betaalbare woonruimte zelfs vastgelegd in de wet.

  11. Niek says:

    @Simon(8):
    “Er zijn veel mensen met een 2de woning die NIET geregistreerd staan als een recreatriewoning …”

    als ik er even van uitga dat die woningen terecht niet als recreatiewoning geteld worden, en dus normale woningen zijn dan lijkt me dit argument zwaar tegen jouw eigen standpunt te pleiten.

    Hoe kan er sprake zijn van een tekort als veel mensen twee woningen hebben, waarvan ze er dus per definitie één niet (of nauwelijks) gebruiken? Natuurlijk wil iedereen een 2e/3e woning als de prijzen stijgen (is namelijk vaak puur voor speculatie, en zels indien niet dan kost het ‘niks’ in een stijgende markt). Ik ben benieuwd of dit straks ook nog zo is. Ik woon in zo’n regio met veel tweede woningen en er staat daarvan extra veel te koop momenteel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*