DNB: premie NHG-hypotheek moet omhoog

 

Logo VNG NHG

De premie die huizenkopers betalen bij het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet omhoog.

‘Te duur’
De huidige regeling die woningbezitters beschermt tegen een forse restschuld bij gedwongen verkoop kost de overheid te veel geld. Dat heeft Lex Hoogduin, directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag gezegd tijdens een presentatie over financiële stabiliteit. ”De premie is op dit moment niet kostendekkend, past niet bij de risico’s en moet omhoog”, aldus Hoogduin.

Mate van stijging nog niet duidelijk
Met hoeveel de eenmalige premie, die momenteel 0,55% van de hypotheeksom bedraagt, precies omhoog zou moeten, kon de DNB-directeur niet zeggen. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen moest verkopen met 80 procent tot 985.

Wat had de Rabobank in 2008 al een praatjes…

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
186 comments on “DNB: premie NHG-hypotheek moet omhoog
 1. Martijn says:

  Ook leuk:

  http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2010/oproep_tot_burgelijke_ongehoorzaamheid_corporaties.aspx

  Als zelfs de corporaties al geen zin hebben om huurder te laten betalen voor wat ze huren…

  Wat is hun belang hierbij?

 2. Marketwatch says:

  Veel vrienden/familie van Aedes, met dikke salarissen, zitten zelf in desbetreffende huurhuizen?

 3. Hugo says:

  Weer een bijzonder stuk;

  ….forse restschuld bij gedwongen verkoop kost de overheid te veel geld

  In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal mensen …….. tot 985.

  We hebben zeg 12k aan huizenomzet voor gemiddeld 250k. Dus aan premie +- 16,5 miljoen binnengeharkt. Als je daar nog geen 1300 huiseigenaren per jaar mee kunt bailen weet ik het ook niet meer.

  Dat de NHG na het klappen van de zeepbel instant failliet is is duidelijk. Dat de NHG de overheid nu geld kost is echter onzin. Premie verhogen helpt niet om de NHG te redden. Die is terminaal.

 4. Claude says:

  @5 Volgens mij bestaat er ook niet echt de mogelijkheid om met terugwerkende kracht of door middel van hogere rentes (extra risicorente of iets dergelijks) bestaande NHG-hypotheken extra te verzekeren, want op een verzekering lijkt het natuurlijk. Nu mogen de nieuwe NHG-hypotheken meebetalen voor de oude. Trekken de gemeenten zich na 1 januari overigens niet terug?

  Maar wellicht wordt wel gedacht aan een marginale verhoging van de premie.

 5. Dow Jones says:

  Even back to topic…

  De collectieve Nederlandse hypotheekschuld bedraagt 630 miljard euro. Het WEW (Waarborgfonds Eigen Woning) van de NHG bevatte enige tijd terug nog zo’n 400 miljoen euro. Dat is dus in het meest gunstige geval een dekking van zo’n 0,6%. Zou het risico van gedwongen verkoop op deze wijze volledig afgedekt zijn? Ik denk het niet…

  Ook leuk om te weten dat de overheid garant staat voor het WEW. Drie keer raden wat er gaat gebeuren als het fonds leeg is en er te weinig nieuwe hypotheken worden afgesloten om het weer te vullen. Premies omhoog? Inderdaad… en daarna zal de NHG aankloppen bij de overheid omdat men anders niet meer aan de contractuele verplichtingen kan voldoen.

  Regeren was toch vooruitzien? Het was zó duidelijk dat dit zou gaan gebeuren, maar men reageert pas als het water aan de lippen staat en er weer een buffer onhoudbaar blijkt te zijn geweest. Het moge duidelijk zijn hoe dit gebrek aan vooruitziend vermogen bekostigd gaat worden…

 6. ll says:

  Dow Jones, de feiten over WEW

  Per 31 december 2009 heeft de stichting € 110 miljard aan leningen gewaarborgd en bedraagt het fondsvermogen circa € 580 miljoen.

 7. Nou, says:

  Hugo, Je cijfers zijn in orde. Maar als 1300 “eigenaren” 16.5Me verdelen is er 12.700 euro per “eigenaar” Dat lijkt me een reeel bedrag.

  Die 80% stijging voorspelt niet veel goeds.

  Inderdaad DOW, De belastingbetalers zullen met de gebakken peren gaan zitten.

 8. Nou, says:

  Ik heb wel eens voorgesteld om:

  1. met iemand te trouwen
  2. Een huis te kopen dat andere mensen op het oog hebben.
  3. Scheiden.
  4. Het huis met verlies doorverkopen aan de partij die het huis wil hebben.

  De andere partij zou dan voor ons hetzelfde doen.

  Bij de NHG wordt net gedaan alsof scheiden je overkomt net zoals overlijden. Maar ik weet zeker dat er zat mensen zijn die om financiele redenen trouwen. Dus dat diezelfde mensen om financiele redenen scheiden lijkt me een open deur.

 9. floor says:

  Wat ik van de kleine lettertjes van NHG weet is dat wanneer men andere uitstaande schulden heeft, men kan fluiten naar NHG, NHG is er voor de banken.
  En andere schulden heeft iedereen tegen de tijd dat ie zn huis met verlies in de verkoop MOET gooien.

 10. Martijn says:

  NHG is er voor de banken.

  Welke winst pakken banken er van?

 11. Roffa says:

  Allen, we kunnen rustig gaan slapen de tudelft (economen?) heeft berekend dat de prijzen niet gaan dalen.

  http://bit.ly/gVcru2

  Let op de uisluitsels!

 12. Jesse says:

  Ik ben momenteel onderzoek aan het doen naar de NHG en zal binnenkort de resultaten publiceren op mijn site. Ik kan in ieder geval al vast vertellen dat er op grove wijze misbruik wordt gemaakt van de NHG. Omdat NHG securitisaties AAA ratings hebben, verstrekken banken hypotheken van slechte kwaliteit, laten de klant NHG kopen en verkopen ze vervolgens op de securitisatiemarkt. Er wordt pas gekeken of er aan de voorwaarden is voldaan als er een claim wordt ingediend. Of de claim wordt ingewilligd maakt niet meer uit voor banken die het risico d.m.v. securitisatie al hebben afgedragen. Mijn primaire focus is op het moment een serie securitisaties van de SNS Bank (PEARL) waarin uit de eigen prospectussen al blijkt dat er niet aan de voorwaarden is voldaan. Dit, terwijl er in de prospectus zelf wordt beweert dat de SNS ter goeder trouw heeft gehandeld en geen enkele reden ziet waarom er niet zou worden uitgekeerd. In NHG securitisaties die ik heb onderzocht (met een totale waarde van €12 miljard) ligt de gemiddelde LTFV ratio (lening als percentage van de executiewaarde) van de hypotheken in 72% van de gevallen boven de 100%. Kortom dit zijn shit leningen en de NHG met haar 0.5% reservekapitaal gaat het van ze lang zal ze leven niet redden. To be continued.

 13. Martijn says:

  Er is ook helemaal geen bubbel.

  In begin tachtig was er een enorme crash waardoor de huizenprijs onder de waarde uitkwam, en gecorrigeerd voor inflatie en welvaartsstijging is de markt sindsdien eigenlijk enkel gecorrigeerd.

  Dit stijle grafiekjes van halverwege de negentiger waren enkel een inhaalslag.

  En we weten dan ook nog dat inflatie in werkelijkheid veel hoger was dan waar meestal mee wordt gerekend, dus mogen we eigenlijk nog best wat meer corrigeren.

  Dan staat nu de rente laag, en prijzen ook.

  Zie maar eens hier: http://www.geencommentaar.nl/2008/08/14/heeft-nederland-ook-een-huizenprobleem/

 14. Martijn says:

  @14

  Dank voor je antwoord, lijkt me een heldere zaak: HRA is slechts de stempel op het pakketje zodat het gemakkelijk doorgeschoven kan worden.

  Kortom dit zijn shit leningen en de NHG met haar 0.5% reservekapitaal gaat het van ze lang zal ze leven niet redden. To be continued.

  Dat is maar de vraag als er achteraf getoetst wordt, nietwaar?

  Hoe gemakkelijk kan de NHG daar dan onderuit komen?

  Als het klopt wat floor zegt, en wat je zelf zegt (er werd al niet aan de voorwaarden voldaan bij afsluiten) dan lijkt het probleem me vooral bij de in de problemen geraakte bewoner en de (nieuwe) eigenaar van de hypotheek te blijven.

  Floor, heb jij nog een andere lezing van de bankvoordelen van de NGH?

 15. nhz says:

  @2:
  300 euro, terwijl een huurder rustig 1-2 maanden afsluitprovisie (dus vele malen meer) plus een flinke borg moet betalen aan een bemiddelaar als ze daar willen huren. Maar ja, huurders zijn er om uitgeknepen te worden dus daar kijkt niemand van op. En maar klagen, die huiseigenaars.

  @5:
  inderdaad, stelletje sukkels bij DNB. Deze oproep komt minstens 15 jaar te laat, en dat weten ze donders goed daar. Als het kalf aan het verdrinken is begint men na te denken over het dempen van de put.

  @6:
  in de praktijk wordt het gewoon betaald door alle belastingbetalers, want het WeW fonds is 2 jaar op als deze trend doorzet.

  @7:
  er is 1-2 jaar terug al berekend dat een marktconforme premie 4-5% zou zijn, en dat was nog bij de toenmalige grens van 265K (ofzo), nu dus nog meer premie nodig. Bij zo’n opslag wil niemand meer een NHG kortom, de politiek koos ervoor de adviezen te negeren en de kop in het zand te steken zoals altijd. Hopen dat de storm overwaait, ik hoop dan maar dat de storm deze struisvogels meeneemt dat ruimt tenminste op.

  @10:
  reken maar dat er gefraudeerd wordt met die NHG garantie, zelfs uit de persberichten van WeW zelf kun je dat halen als je tussen de regels leest. Blijkbaar beginnen ze nu wel de touwtjes een beetje aan te trekken, maar al die frauduleuze hypotheken uit het verleden (piggybacks etc.) daar valt nu niets meer aan te doen.

  @14:
  ik zeg het al jaren, NHG is de poldervariant van subprime.

  @15:
  die ‘Chris’ is vast makelaar of hypotheekadviseur, gezien zijn enthousiasme over de cijfers van NVM. Hopelijk heeft hij zich op het moment dat hij dat schreef vol ingekocht in de huizenmarkt, met maximale leverage. Way to go, Chris!

 16. nhz says:

  P.S.: ondertussen lijkt de pleuro definitief door het afvoerputje te gaan, vandaag nieuwe alltime high van euro goud? Je zou denken dat het financiele systeem nu echt op instorten staat … maar geen paniek, volgens de euro kleptocraten is er niets aan de hand en kunt u rustig gaan slapen.

 17. ll says:

  Jesse, maar dat is toch de omgekeerde wereld. Dus omdat WEW garant staat hebben deze producten klasse AAA ? Maar weet de WEW dan wel waarvoor ze garant staan ? Blijkbaar niet. \

  En is er ook bekend wie deze securitisatie’s in handen hebben ?

  Ik heb gevraagd aan de AFM, de DNB en een beleggingsoffice, maar niemand weet het, of wil het niet weten. Dus wie komt er straks claimen, uit welk werelddeeel, als de onderliggende waarde van de beleggingen de lading niet meer dekt.

 18. nhz says:

  @18:
  volgens mij is het precies dezelfde reden dat hypotheken van Fannie en Freddy in de VS zo makkelijk verhandeld werden voor topprijzen: met de impliciete garantie van de overheid (die inmiddels expliciet is gemaakt, net als in Nederland feitelijk al het geval is).

  Ik ben ook wel benieuwd wat er straks te claimen valt als alle scheefleners stoppen met betalen; zou wel eens kunnen uitvallen zoals nu in de VS, dat alle NHG wanbetalers gewoon in hun huis blijven omdat de zaak juridisch niet rond te krijgen is. Als je gewoon een Rabo hypotheek zonder NHG hebt dan heb je wel pech denk ik …

 19. Wilbert says:

  @7
  Een klassieke verzekering gaat uit van een kans dat iets gebeurd, het aantal mensen dat zich er tegen verzekerd heeft en komen zo tot de prijs van de verzekering. In een normale polis worden zaken die de kans op uitkeren drastisch doen toenemen, waardoor de verzekeraar failliet zou gaan, uitgesloten. Denk aan rampen, rellen en oorlogen.

  De NHG is in die zin geen verzekering, maar meer een door de politiek/banken gewenst vangnet zoals de volksverzekeringen dat zijn.

 20. Rapture says:

  @1: ‘De Europese Commissie beschouwt toewijzing van door met staatsgarantie gefinancierde corporatiewoningen aan die huishoudens met een hoger inkomen als illegale staatssteun. ‘

  Dan mogen ze zich gelijk even buigen over de HRA, ben benieuwd naar hun interpretatie.

 21. Juan Belmonte says:

  @15 Martijn

  Eens.

  Voor mensen die enkel naar de histische prijsontwikkeling van huizen kijken is er altijd een -al dan niet wetenschappelijk- verhaal van te maken: NL heeft géén huizenprobleem.

  waardoor ik denk dat al te grote huizenellende aan Nederland voorbij zal gaan.

  Zo ook deze auteur en daar is niets mis mee. Gewoon een mening.

  Met dergelijke verhalen kunt (ook) u mogelijk zelfs een doctorsgraad behalen (in een gamma wetenschap) getuige de casametrie en nog wat andere recente wetenschapelijke theorien.

  De kern van de kritiek van Juan op dit soort vrij eenzijdige visies is dat de schuldenkant onderbelicht blijft. En dat terwijl IJland en Ierland wel dagdagelijks in het nieuws zijn.
  De kern van Juan’s kritiek op deze eenzijdige visies is dat de motor van de overwaardespiraal een keer futloos raakt: de alsmaar toenemende hypotheekschuld die intromers in het pyramidespel dwingt om alleen de financieren ipv te financieren en af te lossen.

  Want het is lenen…
  en terugbetalen. 🙂

  Zelfs minister van financiën Drs Jan Kees de Jager heeft het tegenwoordig niet alleen over lenen maar ook over terugbetalen.

  En dan gaat het over Ierland. Wellicht dat het relaas in post 15 toegepast op ierland USA Spanje ook geen vuiltje aan de lucht ziet.

  Alleen in USA IERLAND SPANJE zijn de vastgoedmarkten WEL ingeklapt.
  En Nederland heeft een hogere financieringsgraad dan die voorbeelden waarbij de bel barstte. En een lagere betaalbaarheid.

  We zullen het allemaal wel zien. Juan zegt
  NU KOPEN = Kamikaze Kopen

  Immers u betaalt niet een prijs die gebaseerd is op de beleving:
  “een huis is waard” wat
  – tweeverdieners
  – maximaal
  – aflossingsvrij
  – tegen kunstmatig lage rente
  – met rentehalvering door HRA voor 100% over 30 jaar
  kunnen lospeuteren bij een bank.
  Dat is zo een halve ton euro’s.

  Daarenboven K.K. gaat eraan die betaalt u nu zo teveel.
  Gemiddeld gaat het dan om 6% * 330.000 euro = zeg 20.000 euro.

  U kunt de 7 redenen om NU een huis kopen geloven en u had eind 2009 kunnen kopen (er is voldoende aanbod) toen Maurice de Hond zijn VEH spin “64% van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen in 2010 niet dalen.”

  U kunt ook zelf nadenken.
  Kijk bijvoorbeeld eens naar de Tombola Top Tienduizend. Die ontkracht heel duidelijk Maurice de Hond’s sprookje.

  360 kilometer file.
  Tsjonge wat is Hogehuizenprijsminnend NL gelukkig !

  Faites-vos-jeux.
  Rien ne va plus 🙂

 22. nhz says:

  het NVM / staatspropaganda kanaal had vandaag weer alle aandacht voor terrorisme, de schermutselingen tussen de Korea’s en de PVV soap. Geen woord over de NHG perikelen of de euro-crash, natuurlijk wel weer volop aandacht voor de eeuwige zeurpieten van de VEH, ditmaal over de OZB. Gaat u vooral lekker slapen…

 23. nhz says:

  @21:
  ik wed dat Jan Kees met de EC heeft afgesproken dat ze daar voorlopig niks over zeggen.

 24. nhz says:

  @22:
  “Want het is lenen… en terugbetalen.”

  als zelfs EU landen alleen nog maar lenen en niets meer terugbetalen, wat moet er dan van hun burgers verwacht worden … meedoen aan de grote gratis geld party zolang het nog kan, dus.

 25. Juan Belmonte says:

  Als de Erasmus Universiteit uitrekent dat er tussen vraag en aanbod 38% zit en de markt zit op slot, dan denkt Juan inderdaad ook dat

  al te grote huizenellende aan Nederland voorbij zal gaan

  Logisch ook, hierboven staat “voor Jan met de korte achternaam” een verhaal dat er meer risico’s in NHG zitten

  al te grote huizenellende aan Nederland voorbij zal gaan

  Gratis cabaret 🙂

 26. Juan Belmonte says:

  Juan herhaalt, laten we onzelf dan maar volleig bealchelijk maken (half belachelijk is gewoon niet lollig) dus

  De NHG moet naar 3.000.000
  Gratis Geld, money for nothing
  Hoort zegt het voort

  In Holland staat een huis
  ….
  Van je hela hola hopsasa

  In Holland staat een huis
  🙂

 27. Dalen says:

  Had vandaag toevallig het laatste nummer van het vaktijdschrift “Vastgoed”voor de de makelaardij weer in handen. Wat een geldverspilling met die onzinnige verhalen die een kopij zijn van het algemene nieuws. Allemaal blijde gezichten maar de teneur is toch kommer en kwel.

  Stond wel een interessant artikel in van iemand die een nieuwe organisatie van makelaars in het leven had geroepen omdat de andere te star en veel te duur zijn.

  Daarbij een overzicht van de kosten die aangesloten makelaars bij de diverse organiaties hebben.

  Wat me opviel is dat aansluiting bij de NVM 15.000 euro kost plus 7.500 euro per vestiging. Daarnaast natuurlijk een fikse maandelijkse bijdrage.

  Maar ja daar heb je natuurlijk wel wat voor! Opper Ridder Pinokkio Ger Hukker. Is reeds diverse malen aan zijn reukorgaan geopereerd omdat hij tussen de draaideur vast zat.

  Anyway, ik snap nu waar die belachelijke tarieven vandaan komen.

  Makelaars kom er maar in.

 28. Dalen says:

  Ja Juan lach jij maar. Ik ga op advies van ING, en die weten het, alvast aandelen kopen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8299789/__ING__2011_wordt_goed_jaar_voor_aandelen__.html?p=16,1

  2011 wordt een goed jaar, alles vergeten en vergeven. Banksters denken immers met u mee.

  Wordt inderdaad een goed jaar als je instapt wanneer de AEX onder de 100 punten staat n.a.v. alle zorgen en je een (tijdelijk) ritje maakt naar 140 punten.

 29. Juan Belmonte says:

  @dalen

  Juan moet gewoon lachen om gratis cabaret 🙂

  De heer Hukker is dagelijks op BNR, schateren met die man, een kip zonder kop, heerlijk gekakel.

  Hahahaaaaaa 🙂

 30. nhz says:

  @27:
  de nationale huizendans.

  ik zapte net even tussen ‘TV Makelaar’ en ‘Idiocracy’, gaat naadloos in elkaar over. Verschrikkelijk, wat een achterlijk land is dit gelet op de stupiditeit die er in dat programma langskomt. Zelfs een debiel zou moeten doorhebben dat-ie beetgenomen wordt …

  @29:
  die Pieter Wind heeft een mooie rol in Idiocracy misgelopen …

 31. Dow Jones says:

  @8 (ll)…

  Ik zie dat ik sowieso een klein (?) rekenfoutje heb gemaakt. Ik had de komma nog een plaatsje naar rechts moeten verschuiven (het is dus eigenlijk ongeveer 0,6 promille (!) en niet procent)… maar laten we dan maar meteen uitgaan van jouw getallen. Dan komt de dekking neer op 580 miljoen euro gedeeld door 110 miljard euro is gelijk aan 0,5%. Nu is het natuurlijk onzin om te veronderstellen dat het fonds de hele collectieve hypotheekschuld zou moeten afdekken, maar ik vind het wel veelzeggend dat het WEW fonds zó mager is. Bovendien, het feit dat slechts 110 miljard euro van de meer dan 600 miljard euro aan hypotheekschuld door het WEW wordt afgedekt neemt natuurlijk niet weg dat de rest van de hypotheken helemaal niet gegarandeerd is.

  Nog bedankt voor het rechtzetten van die cijfers; ik had even geen tijd om alles helemaal exact te checken. Maar goed, 400 miljoen of 580 miljoen, het is ongeveer van dezelfde orde. Het lijkt me nogal krap als het echt misgaat op de huizenmarkt. Weer een gratis verzekering waarvoor de overheid garant staat?

 32. Dow Jones says:

  @16 (nhz)…

  Bedankt voor die informatie. Ik was hier niet van op de hoogte, maar het lijkt me inderdaad wel logisch wat je zegt, zeker nu met de NHG van 3,5 ton…

 33. nhz says:

  enigszins off-topic:

  Ik lees net dat na UK en Zweden nu ook Denemarken een lening aan de Ieren gaat verstrekken. Slimme jongens allemaal, lekker geld uitlenen tegen stevige rente waarvoor de euro-belastingbetalers en spaarders garant staan. Je zou hopen dat we nu eerst eens afspreken dat de verstrekkers van zulke leningen meebetalen als het misgaat maar nee, Euroland staat voor onbeperkte gratis-geld party fun, op kosten van de euro burgers. Stelletje criminelen …

 34. Charlie says:

  VS, Dubai, Letland, Griekenland, IJsland, Ierland, …

  Het komt dichtbij. En snel ook.

  Pensioenen struikelen, goudprijzen rijgen records aan records, er worden zilvercoups gepleegd, dalende huizenprijzen, onwetende, liegende en populistische politici …

  En als vrienden met een onnozele blik hun huizencarrière vervolgen met de volgende hypotheek van (slik) EUR 750000, is het kansloos om die strop van hen proberen af te pakken. Ze willen het zo graag!!

  Kamikazekopers. Een raar volk.

 35. Duitser says:

  Dat kan een dure grap worden en zeker nog meer mensen daar vanaf houden: Bij een huis van 250.000 is dat al 1375 euro. Bij een verdubbeling van de premie is dat al meer dan 2500 euro. In Duitsland moet je zulke ‘nebenkosten’ zelf financieren. Dekt de Nederlandse hypotheek deze kosten ??

 36. Dalen says:

  @ 34 Duitser

  Bedankt voor je bijdrage.

  Hoe bevalt het leven in Duitsland. Ik denk er serieus over om daar te gaan wonen, althans voorlopig een tweede woning aan te schaffen. Mij benauwd een beetje de kafkaiaanse regeltjes. Dat is ook de reden dat ik Nederland lang geleden ben ontvlucht.

 37. ll says:

  ‘Woningbouw wordt in Rotterdam 25 procent goedkoper’ 10-11-2010 – REGIO ROTTERDAM Nieuwe woningen onder de twee ton worden in Rotterdam ongeveer 25 procent goedkoper. Dit zei de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed) vanmorgen tijdens de presentatie van afspraken met vertegenwoordigers van het zogenoemde Marktplatform: directeuren van Woonstad (Willem Klos), Syntrus Achmea Vastgoed (Rob Vester) en Era Contour (Job van Zomeren). De scherpere prijzen zijn volgens de wethouder haalbaar door efficiënter te werken, met deelnemende partijen sluitende afspraken te maken over welke projecten prioriteit hebben, daarin transparant te zijn en door het versterken van het onderling vertrouwen. ‘Het is niet nodig om honderd keer met een architect te praten. Tien keer is wel genoeg. Door zulke efficiencyslagen zijn we in staat om de kosten drastisch te verlagen’, aldus Karakus.

 38. Sam says:

  Nee, Wij hebben er ook 40k afgekregen met een briefje en zonder een bezoekje van de gemeente

 39. nhz says:

  @41:
  dat wordt een interessante discussie. Want Kareltje weet ook dat als de NHG premie kostendekkend wordt, of zelfs maar 2x hoger dan nu (= bij lange na niet kostendekkend) dat dan niemand meer een NHG hypotheek wil en dit stukje pyramidespel gelijk instort.
  Want de enige reden dat mensen NHG nemen is de +/- 0.75% korting die je zo krijgt op de hypotheek, gratis geld dus. Zodra je moet ‘bijbetalen’ wordt het een heel ander verhaal.

  Kareltje is trouwens ook een ongelofelijke leugenaar, want zijn fonds kan bij lange na niet een crisis zoals in 1980 doorstaan (werkeloosheid boven 10% en prijsdaling 40%; volgens mij gaat NHG al bij 10-15% prijsdaling in korte tijd failliet).

  En die ideele doelstelling van NHG? Je moet maar durven, om het spekken van huiseigenaars als idealisme te verkopen.

  Ik denk trouwens NIET dat ze de premie flink verhogen, politiek ondenkbaar.

 40. Hugo says:

  Amsterdam gaat mensen helpen failliet te gaan, ahem een huis te kopen van de woningbouwvereniging;
  http://www.nu.nl/economie/2386058/amsterdam-helpt-lage-middeninkomens-bij-koop.html

 41. nhz says:

  @43:
  Amsterdam gaat zorgen dat er nog jaren stevige groei zit bij de uitvoeringsinstanties voor de WSNP. Ze gokken er zeker op dat ze daarvoor extra geld van het rijk gaan krijgen en daarmee nu alvast de gaten bij het Grondbedrijf kunnen opvullen.

 42. floor says:

  Grootste dievenbende die er bestaat die woningcorporaties.
  Ik wens al die aspirant kopers veel succes met de ellende die hen te wachten staat bij verkoop cq terugkoop door deze boeven.

 43. nhz says:

  enigszins off-topic:
  wikileaks dump van allerlei diplomatieke correspondentie rond Irak etc. lijkt aanstaande te zijn:
  http://www.wired.com/threatlevel/2010/11/wikileaks-cables/

  Weet niet hoe betrouwbaar dit bericht is, aangezien Wired sinds enige tijd nauw lijkt samen te zijn met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het bericht suggereert dat de meest gevoelige informatie er nog niet bij zit (lijkt me slim als het Wikileaks team een stok achter de deur houdt: de Amerikanen doen momenteel alle moeite om, geholpen door hun vele foute bondgenoten, het Wikileaks team geheel buiten gevecht te stellen).

  Gaan we nu eindelijk horen hoe het zit met de zilverlingen van Balkje, de Hoop Keffer en al die andere schurken?

 44. Get a Life! says:

  Goed hoor dat ze lijken te anticiperen op iets dat komen gaat..

 45. johanna says:

  De (verhoging van de) NHG en de daarmee veranderende betekenis van het huis als onderpand voor de lening, is inderdaad vooral bedoeld geweest om een grotere groep minder kredietwaardige leners voor de banken interessant te maken, alsook opdat de banken hun leningen profijtelijker zouden kunnen securitiseren zoals @14 Jesse bevindt.

  De overheidsgarantie en de daardoor (te) lage risicopremie maakte dat de overheid nog verder verstrikt raakte in het belangenweb van de fin. lobby.; het wel gehoorde argument dat de NHG-voorwaarden de praktijken rond de hypotheekverstrekking enigszins zouden disciplineren is evenmin aangetoond, integendeel, ben benieuwd naar Jesse’s onderzoeksresultaten.

  Risicomanagement op deze wijze, betekent vaak juist de aanmoediging of gelegenheid om meer risico te nemen.

  Hoewel Wellink en Bos destijds de verhoging v.d. NHG grens aanvankelijk afwezen, gingen ze uiteindelijk overstag door sterke druk (van links tot rechts) vanuit de kamer (bijv. Rutte: “de koper heeft nu een steuntje in de rug nodig”. Opmerkelijk steuntje trouwens voor Rutte’s “man die zelf wat van z’n leven maakt en geen betutteling nodig heeft” ) en door dagelijkse, hetzerig getoonzette, oproepen in de wakkere krant, de spreekbuis van de lobbygroepen (“Minister Bos,grijp nu eindelijk eens in” ed.)

 46. Martijn says:

  @nhz

  Zilverlingen?

 47. Adamus says:

  Een gouden toekomst zul je bedoelen, nhz.

 48. Adamus says:

  Mooi hè, hoe “groen flinks” dat oplost.

 49. Claude says:

  Mooie soundbite van de NVM naar aanleiding van het bericht in het FD vanochtend:

  ‘Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), verbaast zich over de opmerkingen van Hoogduin. “Hij geeft geen onderbouwing voor zijn voorstel en er is nog 700 miljoen euro beschikbaar bij de NHG. Dit plan vermindert bovendien de leencapaciteit.”‘

  http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2010/dnb_premie_nhg-hypotheek_moet_omhoog.aspx

 50. nhz says:

  @48:
  zilverlingen: wat er betaald is voor de Nederlandse steun voor Iraq aanval en deelname bij oorlog in Afghanistan. sneaky Keffer dealtjes, mooie EU baantjes etc.

  @51:
  als het de leencapaciteit vermindert dan is het politiek DOA …

 51. Goudbelegger says:

  @43 alles en iedereen is een aan de overheid gelieerde boevenbende geworden Floor.

  Verlang naar iets anders, vrije keuzes, huizen voor een normale prijs, minder stress, minder werken, meer groen. Hoe interesseert me niet meer.

 52. Adamus says:

  Zelfs inHolland heeft al een reichskommissar.
  Of een onderwijspaus, zo je wilt, om het misbruik van acolietjes nu tegen te gaan.

 53. Goudbelegger says:

  In Amerika wordt zomaar een filmploeg van RT gearresteerd. Een Friese Commissaris van de Koningin wil geld heffen om in de natuur te lopen om het overheidsmonster in stand te houden, in plaats van z’n overbodige nepbaan af te schaffen.

  Voel me geknakt, de tulp is gebroken.. : I

 54. nhz says:

  @54:
  gaat Doekle nu scherp opletten dat niemand daar meer verdient dan hijzelf? dat zal weinig zoden aan de dijk zetten … net zoiets als Lodewijk de Waal op ING laten passen.

  @55:
  nog even en het is nieuws als je in de VS NIET gearresteerd wordt, als buitenlandse journalist of gewoon reiziger van niet evident joods-christelijke afkomst.

 55. Martijn says:

  @52

  Verlang naar iets anders, vrije keuzes, huizen voor een normale prijs, minder stress, minder werken, meer groen. Hoe interesseert me niet meer.

  Je bent inmiddels klaar voor babbels à la A.H.

  Pas je daar wel een beetje mee op?

 56. Goudbelegger says:

  @55 dat is wel typisch voor het establishment denken, iedereen die iets anders wil is een fascist. Belachelijk.

  En altijd dat referen aan Hitler word ik ook niet goed van. Hitler was een socialist, we hebben nu socialisme en kapitalisme grotendeels verwoven met de overheid, hij zou het Westen van nu prachtig gevonden hebben, overal zit de overheid tussen, net zoals hij het geregeld had.

 57. Adamus says:

  Grootste dievenbende die er bestaat die woningcorporaties.
  Ik wens al die aspirant kopers veel succes met de ellende die hen te wachten staat bij verkoop cq terugkoop door deze boeven

  Zal mijn klasgenoot van de lagere school het niet mee eens zijn; was een paar jaar geleden betiteld als top10 grootverdiener in corporatieland 🙂

 58. Adamus says:

  Je bent inmiddels klaar voor babbels à la A.H

  Albert heyn?

 59. Martijn says:

  @57

  Jij leest niet waar het om draait in mijn opmerking. Problemen met kritiek?

  Jij stelt:
  – Ik wil <>
  Hoe interesseert me niet meer.

  Je wil dus iets en het interesseert je niet meer hoe je dat gaat krijgen.

  Iemand als Hitler – is puur illustratief bedoeld, voor mijn part neem je de tandenfee – hoeft jou dus maar iets te beloven en je vind verder alles wat die persoon doet prima.

  Inclusief het trekken van alle tanden in de hele wereld behalve de jouwe – om maar even bij Hitler weg te blijven.

  Zo lang jij krijgt wat je wil is goed.

  Dat is in elk geval de manier waarop ik je opmerking las. Wellicht bedoelde je het anders – dat hoop ik dan maar, maar zo niet wou ik je toch even waarschuwen.

 60. Martijn says:

  @57

  Ter aanvulling: mij hoor je niet vertellen dat de huidige situatie geweldig is.

  Maar moesten we daar wat op verzinnen dan het liefst wel met beleid.

  En liever niet met hebzucht; ik wil iets en zal het krijgen ongeacht hoe.

  Dat is juist de gedachte die ons hier bracht, voor zover ik kan nagaan.

 61. Goudbelegger says:

  @54/ 55 onderstaand filmpje Russia Today, ze filmen bij een academie waar blijkbaar al tientallen jaren agenten opgeleid worden voor regimes in Zuid Amerika. En hup, opgepakt..

  Zag het fascisme aankomen, die golf zitten we wat mij betreft middenin, dacht dat Amerika weer aan de goede kant zou staan, niet dus. Die oorlogen ook, allemaal bedrijven die het genereren, Haliburton etc., die bodyscanners zit blijkbaar ook een bedrijf achter die zwaar inzet op die dingen, zekere Chertoff regelt dat, zal maar niet verder over die man uitwijden, google hem maar eens, want dan krijg je weer commentaar..

  http://www.youtube.com/watch?v=wXro0-p9650

 62. Goudbelegger says:

  @60 ik ben ook niet goed, wil absurde dingen, gewoon werken en zelf 90% houden, dat anderen ook zo kunnen leven, meer vrijheid. Een huis voor een redelijke prijs in plaats van de helft naar de overheid gaat, niet tanken en dan 65% belasting betalen etc.

  Je wordt zomaar op deze aarde gegooid en later ben je een slaaf en daar mag je niks van zeggen in deze tijd want degenen die er beter van worden willen niet dat dit systeem stopt, prima maar dit is niet vol te houden, je ziet het toch, wordt de perfect storm, begin dat steeds minder erg te vinden.

 63. Martijn says:

  dacht dat Amerika weer aan de goede kant zou staan, niet dus.

  Ongeveer al het slechte komt van de Amerikaanse elite.

  In die zin staat Amerika voorop aan “de verkeerde kant” zolang het volk dar niet in opstand komt.

 64. Martijn says:

  Ongeveer al het slechte komt van de Amerikaanse elite.

  Moet lezen: Ongeveer al het “slechte” komt van de Amerikaanse elite.

  Ik ben god niet en vind het lastig over goed en kwaad te oordelen; vandaar de aanhalingstekens.

 65. Martijn says:

  @63

  Met veel van je wensen kan ik het best eens zijn of ze begrijpen.

  Pas alleen op voor valse profeten. Dat is eigenlijk alles wat ik wilde zeggen.

 66. ll says:

  Klopt dit verhaal, wie oh wie, ik heb er nog niets over gehoord

  ” Wie na 1 december langer dan een maand in het rood blijft op zijn rekening, riskeert dat de bank die rekening blokkeert tot het negatieve saldo aangezuiverd is. Dat is een gevolg van een nieuwe wet over consumentenkredieten die dan in werking treedt.
  De wet is de omzetting van een Europese richtlijn die het consumentenkrediet in Europa harmoniseert en de consument beter beschermt tegen overmatige schuldenlast.”

 67. nhz says:

  nummering onder voorbehoud want ik zie blijkbaar andere nummers dan o.a. Martijn

  @59:
  ja, ik ken hier via-via ook wel zo’n omhooggevallen PvdA partijbaasje die zomaar even 3 ton per jaar binnenharkt als baasje van de WBV. En daarbovenop ongetwijfeld nog grote bedragen via sneaky dealtjes met projectontwikkelaars, makelaars etc. Is natuurlijk een zeer capabele man die gelijk weg zou zijn naar het buitenland als ze hem minder zouden betalen …

  @64 GB:
  ik denk dat veel van die wensen van jou prima te realiseren zijn als je gewoon materieel met minder genoegen neemt. Ik zie het overal om me heen: mensen hangen zichzelf een molensteen om de nek omdat ze minstens een even mooi huis / auto / vrouw (… vul maar in) als de buurman willen. Trek je eigen plan en doe niet meer mee aan de gekte, leef je een stuk rustiger.

  @68:
  kan me niet voorstellen, ik heb begrepen dat een aanzienlijk percentage van de Nederlanders doorlopend rood staat op de bankrekening. Misschien lossen ze het op door het negatieve saldo automatisch om te zetten in een lening ofzo 😉

  overigens: ik hoorde vandaag dat de deposito garantie per 1 januari a.s.weer terug zou gaan naar 38.000 euro. Maar per 1/1/2011 zouden we toch europabreed minimaal 100K spaargeld gegarandeerd hebben per rekening(houder)? Iemand die weet hoe het zit? anders morgen maar eens de bank bellen …

 68. Get a Life! says:

  @67: Wat is je bron?

  Kan hier niets over terugvinden. dnb.nl geeft in elk geval gewoon 100k aan… Maar het is altijd handig met enige regelmaat te controleren of jouw bank(en) nog onder deze regeling vallen.

 69. nhz says:

  @70:
  gehoord van een kennis. Maar afgaande op de info bij DNB
  http://www.dnb.nl/binaries/stb%202009%20-%20306_tcm46-221041.pdf

  … lijkt het dat per 1/1/2011 europawijd tot 100.000 euro gegarandeerd wordt. Als Europa dan nog bestaat 😉

 70. Adamus says:

  Ja, 100k, maar eigelijk is dat 38k van 2002.
  Vandaar de verwarring. We kunnen helaas niet alles bij het oude laten.;-)

 71. nhz says:

  FWIW: bankrun op de euro?
  nu niet een run op de flappentappers, maar in electronische vorm; dat is een stuk gevaarlijker:
  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2010/articles/1123_Tikkende_tijdbom.xml

 72. floor says:

  Nigel Farrage

  http://tundratabloids.com/2010/11/7855.html

  en hierna ook de link er onder betreffende de March from Wood Quay Dublin ff aanklikken en beluisteren.

 73. Dow Jones says:

  @61-62 (Goudbelegger)…

  Nu ik je posts zo lees, moet ik zeggen dat ik het op bepaalde punten wel met je eens ben. Ik vind ook dat de belastingen in dit land te hoog zijn, en dat mensen niet vrij zijn om hun eigen leven in te richten. Het is die levensgevaarlijke mix van overheid en markt waar mijns inziens de schoen wringt. Men stelt bijvoorbeeld een verzekering tegen ziektekosten verplicht en geeft de vrije markt vervolgens de kans prijsafspraken te maken en de bevolking uit te wringen.

  Ik heb er geen bezwaar tegen om belasting te betalen als dat geld ten goede komt aan onderwijs, zorg en een fantastisch openbaar vervoer en wegennet. Jammer genoeg verdwijnt een aanzienlijk deel van de belastingopbrengsten in het “stimuleren” van de woningmarkt. Het is echt vrij bizar als je erover nadenkt. Van ons belastinggeld wordt de HRA gefinancierd, waardoor de prijzen van huizen (en dus de kosten van wonen voor starters) stijgen, waardoor vervolgens de gemeenten weer meer OZB kunnen heffen. Dat ruikt een beetje naar een piramidespel…

  Goudbelegger, misschien was ik iets te direct toen ik je ervan beschuldigde een speculant te zijn. Als je rijk wordt van het gestolde angstzweet dat men goud noemt, blijf ik wel bij mijn oordeel, maar als je streeft naar een meer objectieve en rechtvaardige maatschappij (dit begint wel erg als “Atlas Shrugged” te klinken), moet ik je gewoon gelijk geven. Ik blijf echter wel met een dilemma zitten. Mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben, zoals bijvoorbeeld mijn ouders, een huis huren en verder alleen spaargeld bezitten en een bescheiden pensioen, moeten die ook in de “Perfect Storm” ten onder gaan? Ik vind dat onrechtvaardig, en ik vind het getuigen van lafheid om daar onverschillig of cynisch over te doen en te vluchten in goud.

  De ziekte van deze tijd is het wantrouwen. Werk er niet aan mee om het aandeel van de NV Wantrouwen nog verder op te stuwen.

 74. Peter says:

  @74,

  Je moet problemen en potentiële oplossingen natuurlijk wel kunnen ventileren (stap 2 in iedere oplossing). Het is onwerkelijk om dit als negatief te bestempelen en tegelijk ook het jezelf indekken als laf te benoemen. Als je dingen wil veranderen heb je in onze maatschappij een breed draagvlak nodig en daar hoort je mening laten horen impliciet bij, ook als de boodschap mensen zich onprettig laat voelen.

  Wat betreft eerlijk of niet, dat is natuurlijk gekleurd en waarschijnlijk vanuit een heel statisch wereld model bekeken. Het gegeven is nu juist het leven nooit statisch is geweest of zal zijn. Dus waarom zou er geen grote verandering plaatsvinden in onze eigen beperkte levensduur?

  Helaas is het ingeburgerde mode om alles om als heen als een vrijwel statische omgeving te beschouwen. Zo spreken vaak over rechten die uiteindelijk in een heel andere tijd tot uiting zouden moeten komen dan de tijd waarin ze afgesproken / “opgebouwd” zijn. Pensioenen is een mooi voorbeeld, maar ook bepaalde socialistische wetgeving valt hieronder zoals minimum loon, uitkeringen, HRA, NHG en nog wel meer dan dit.

  Gevolg van deze statische benadering en vermeende rechten is dat we iedere aantasting daarvan en dus verandering van het systeem te vuur en te zwaard bestrijden (alles is immers verweven). Ook die lieve mensen die heel hun leven hard hebben gewerkt. Als de dijk dan toch breekt, en de perfecte storm iedereen raakt is het dan verkeerd om te zeggen: Voor een deel zeker ook je eigen schuld?

  Ik denk het niet en ik zou het vreemd vinden als je zo beschouwd tot een ander antwoord komt.

  Gegeven dit antwoord is het dan juist om individuen die tegen deze muur van onwil niet langer op kunnen boxen als laf te bestempelen als ze zaken voor hunzelf zo goed als ze kunnen gaan regelen? Of verwacht je dan van deze mensen dat de uit sympathie mee verzuipen in een prefecte storm en in de verdere aanloop ernaartoe hun mond houden?

  Els een soort slaven van de onrealistische “socialistische” medemens dus!

 75. Get a Life! says:

  @72: Ik begrijp dat de twijfel over een vruchtbare toekomst voor de EUR elke minuut afneemt.
  Maar het bericht van Rene Tissen op RTL.nl is wel een beetje heel erg kort door de bocht. Je gaat bijna denken dat hij een mega-short positie in de EUR heeft lopen…

  Vooralsnog zie ik nog niet echt dat er op dit moment een heuse bankrun plaatsvindt. Dat zie ik in elk geval niet terug in de grafieken vd euro.

  Er gaat hoe dan ook op heel korte termijn iets gebeuren. Maar ik denk niet zo dramatisch als wordt beschreven.

  Mensen met schulden zullen schulden behouden. Mensen met spaargeld zullen hun spaargeld behouden. Wat de ‘waarde’ ervan zal zijn is afwachten. Vooralsnog weiger ik te vluchten in edelmetalen, dit lijkt zich tot de grootste zeepbel ooit te ontwikkelen.
  Als het kapitalisme echt zo in elkaar zit dat mensen van goede wil het hardst benadeeld worden dan is er voor mij geen enkele reden om hier in de toekomst deel van uit te maken.

  Overheden en banken kunnen heel erg ver gaan. Maar er is een grens. Die lijkt zo langzamerhand bereikt. Als de situatie escaleert zoals de heer Tissen ons wil doen geloven dan zal dit onherroepelijk oorlogen tot gevolg hebben.

  Overigens zie ik dat er nu ook hoekwoningen van 120m met 300m3 inhoud voor 600k (Hilversum) te koop worden aangeboden dus het lijkt erop dat makelaars nu al bezig zijn met het creëren van hyperinflatie! 🙂 Gaat u maar rustig slapen!

 76. KariZ says:

  @76 ‘Mensen met schulden zullen schulden behouden. Mensen met spaargeld zullen hun spaargeld behouden. Wat de ‘waarde’ ervan zal zijn is afwachten.’

  :))

  Ok we wachten af.

 77. dalen says:

  @ 76

  “Vooralsnog weiger ik te vluchten in edelmetalen, dit lijkt zich tot de grootste zeepbel ooit te ontwikkelen.”

  Dit angstige gevoel beklemd mij ook. Ik heb nog goud en zilver van de vorige hype liggen, waarvan ik dacht dat dit me wel zou redden. Gekocht nadat het meer dan 50% was gekelderd, niet wetende dat het nog eens tientallen procenten ging zakken. Nu na 30 jaar en er nooit naar omgekeken te hebben is het op het prijspeil toen ik het kocht. Moet bekennen dat de tijden nu weer iets anders zijn. Destijds was er sprake van een eventuele wereldoorlog.

  Ik krijg nu minimaal 4 e-mails per dag om vooral goed en of zilver te kopen en in elke krant lees ik wel iets over.

  Nogmaals dit beklemd mij en ik heb het idee dat je veel eerder had moeten instappen en dan had kunnen winnen aan de manupilatie, die er ongetwijfeld is.

  Kan iemand mij cijfers aanleveren dat banken massaal in het goud of zilver stappen? Immers, als er wat te verdienen is, zijn zij er als de kippen bij. Nu heb ik het idee dat zij weer iedereen een oor aannaaien, gelijk jaren geleden en gelijk alles wat door hen te manupileren valt.

  Ook nu ben je kennelijk zeer dom als je niet in edelmetalen vlucht. Was dat met huizen ook niet zo?

  Het spijt maar ik blijf zeer wantrouwig en heb maar maximaal 10% in edelmetaal. God weet hoe je het weer ooit verkocht krijgt. Ze zien je al aankomen als alles weer normaal is en de prijzen zijn aan het dalen, of de verwachting is dat het daalt.

  Weet iemand hoe ik bijvoorbeeld 10 kilo zilver (toch geen enorm vermogen) aan de man kan brengen met winst.

 78. Get a Life! says:

  @77: Wat ga jij doen dan?

 79. Patrick says:

  @78 Dalen, ik heb het hier al eens eerder gezegd: geen van mijn collega’s op het werk (verzekeringsmaatschappij nota bene) denkt wezenlijk na over de “grotere” items laat staan over edelmetalen.

  In mijn familie zijn er enkele mensen die wat verder nadenken dan gemiddeld, maar niemand heeft ooit iets gezegd over edelmetalen.

  Mijn volledige vriendenkring (goed opgeleid) verkeert in de veronderstelling dat de economie aan het herstellen is, dat de huizenmarkt volgend jaar ook wel weer herstelt, en niemand heeft ooit ook maar één woord gerept over edelmetalen.

  In de mainstream media hoor ik geen woord over geldontwaarding, krimpende economieën, laat staan over edelmetalen.

  Hoe komen mensen op het idee dat edelmetalen in een zeepbel zitten?

  Omdat op schimmige fora in de U.S. en zoals hier een paar mensen vaak over goud praten?

 80. Sam says:

  ‘België is het volgende Ierland’

  Chantal?? Kom er maar in….

 81. Get a Life! says:

  @78:

  Ik ben in 2001 in goud ($251) en zilver ($4,20) gestapt en extreem goede winsten behaald (Bema Gold Corp) maar ben ook erg hard gevallen (Durban Roodepoort Deep). Hierdoor was de uiteindelijke winst weer voor 80% verdwenen. Ben er in 2008 voorgoed uitgestapt en wil met speculeren niets meer te maken hebben. Sowieso niet nu high frequency trading (aka handel met voorkennis) voornamelijk de dienst uitmaakt.

  Te vroeg? Misschien.. Maar ik weet inmiddels hoe corrupt en onethisch dit wereldje is. De kleine belegger zal in een oogwenk genadeloos worden afgestraft. De smerigste spelletjes worden op het hoogste niveau gespeeld. Het is een illusie om te denken dat je hiervan kunt winnen. JP Morgan Chase en Goldman Sachs… Misschien kunnen jullie die spike in Apple nog herinneren van een paar maanden terug… Als er een crash komt (en dat is zeer aannemelijk) is het in een paar seconden gebeurt.

  Je kunt misschien beter wat potten voedsel in je keldertje hebben staan. Voor een ounce goud kun je heel wat potten bonen scoren. Je blijft ook langer in leven..

 82. Get a Life! says:

  @80: Vergelijk het eens met 10 jaar geleden. Ik werd destijds echt voor gek verklaard. Dat is nu wel anders… In mijn kennissenkring wordt wel degelijk over goud gepraat. En de media is er inmiddels ook niet vies meer van. Nogmaals, 10 jaar geleden had zelfs Middelkoop het nog niet over goud.

 83. ll says:

  Spanje is nu aan de beurt. Huizenprijzen gaan in totaal bijna 50 % zakken. De boekhoudregels van de banken eisen dat na 2 jaar op de balans houden van slechte leningen, deze nu binnenkort met 30% afgewaardeerd MOETEN worden. De impliceert een lading foreclosures.

  Duitsland en Frankrijk willen nu een hele grote pot, van wel 1.5 Triljoen om de Euro ´lees banken ´te redden.

 84. Patrick says:

  @82,83 For the record, als ik het heb over goud en zilver dan praat ik over fysiek goud en zilver in mijn handjes of in een allocated kluisje bij Brinks o.i.d.

  Goudmijnaandelen, ETF SLV/GLD en dat soort dingen zijn in mijn optiek interessant voor traders, niet voor mensen die een lange termijn bescherming zoeken tegen geldontwaarding of gijzeling van hun pensioenen.

 85. KariZ says:

  @79. Ik ben met een deel van mijn spaarcentjes ‘in edele metalen gegaan’.

  Geen aandelen…fysiek.

  ‘Goud is riskant, geld ook’.

  http://www.nrc.nl/digitaleeditie/NH/20101113___/3_015/article1_image.html

 86. KariZ says:

  The Ultimate bubble?

  http://www.youtube.com/watch?v=SbUvvfJakfI&feature=player_embedded

  Dit was 6 maanden vóór de QE2 van Bernanke.

 87. Get a Life! says:

  Bedankt voor de link..

  Vandaag in NRC.Next overigens een (kansloos) verhaal van een VEH mannetje die pleit voor afschaffen overdrachtsbelasting.

 88. nhz says:

  @87(?):
  opvallend goed artikel voor NRC, dat van Schaberg.

  Ik denk dat er bij goud hooguit tijdelijk sprake is van iets te veel optimisme (of dus teveel pessimisme over de alternatieven). Maar als je kijkt naar de samenleving als geheel dan weet ik zeker dat de ‘blow-off top’ nog moet gaan plaatsvinden, en vermoedelijk is dat nog wel een aantal jaren in de toekomst. In het afgelopen jaar begonnen twee kennissen er ineens over, en in beide gevallen a la ‘een enorme bubble, dat is wel het laatste waar je nu in moet beleggen’, terwijl ze de bubble op de huizenmarkt niet eens zien. Van Chinese taferelen zoals in dat filmpje (#88?) zijn we nog heel ver verwijderd …

 89. KariZ says:

  78 Dalen ‘Kan iemand mij cijfers aanleveren dat banken massaal in het goud of zilver stappen?’

  http://1.bp.blogspot.com/_J8L-e47yFE0/S4_mIWQO9-I/AAAAAAAAAT0/IfMCVfv0BHw/s1600-h/RUSSIANAU_jan_opt.jpg

 90. floor says:

  Juist wanneer de media over goud gaat praten moet je weg wezen.

 91. Dalen says:

  @79

  “wat ga jij doen” Was dat voor mij bedoeld? Ik moet eerlijk zeggen ik weet het niet. Ik zit ook met cash waar ik me zorgen over maak. Vandaag weer naar een openbre verkoop woning in Belgie geweest en bemerk dat de animo te kopen minder wordt. Ik denk dat je met onroerend goed, mist laag aangekocht, redelijk inflatie gedekt ben. Nogmaals ik weet het niet. Heb in het verleden enorm me neus gestoten met al die speculaties. Goed, zilver, aandelen, zogenaamde mooie bouwgronden enz.

  Ik ben nu dus zeer voorzichtig.

  @81

  “Belgie de volgende Ierland”

  Ik vind het prima maar waarop baseer je dat? Volgens mij drijft in Belgie de economie prima op vooral denk het (zwarte)verdiende geld. Er zit zat geld onder de bevolking.

 92. Dalen says:

  goed= natuurlijk goud

 93. KariZ says:

  http://www.businessweek.com/news/2010-03-18/central-bank-gold-holdings-expand-at-fastest-pace-since-1964.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_content=gold%2Cinvestment%2Cmarket

  Op dit moment ‘verdwijnt’ fysiek goud grotendeels in niet-speculatieve bunkers en kluizen van de CB’s. Jaarlijkse productie is ca. 2500 ton per jaar. Ca. 25% door China en zij exporteren niet.

  We zijn op weg naar een nieuw monetair systeem, los van de $. Na QE2 zal zelfs de grootste financieel-analfabeet dat moeten onderkennen.

  Wat de toekomst brengt weet niemand, maar dat goud een grotere rol zal gaan spelen is wat mij betreft zeker.

  Fysiek goud is zo krankzinnig schaars t.o.v. de hoeveelheid fiat wat rondklotst in de wereld. Wat als PGGM of ABP 1% van hun portefeuille in fysiek stoppen?

 94. KariZ says:

  @90 je blijft als een kip zonder kop in je eigen mantra geloven…

  Doet me een beetje denken aan de gemiddelde huizenbezitter hier in de polder…

 95. Get a Life! says:

  Ik vind het persoonlijk erg interessant te weten wat er zal gebeuren ALS de EUR klapt.

 96. KariZ says:

  Reken er maar niet op dat je er blij van wordt.

  Zeker als je geen maatregelen hebt genomen om jezelf te beschermen 🙂

 97. floor says:

  Als een kip zonder kop KariZ?
  Kun je niet iets vriendelijker zijn tegen lieden met een eigen mening?
  Want misschien vergis je je uiteindelijk wel met al die sites waar jij je wijsheid vandaan haalt.

 98. Claude says:

  http://www.omroepzeeland.nl/130888/2010-11-24/gedeputeerde-zeeuwse-huizenprijzen-mogen-niet-dalen.html

  Gedeputeerde: huizenprijzen mogen niet dalen

  De Zeeuwse huizenprijzen mogen niet verder dalen. Dat zei gedeputeerde Harry van Waveren tijdens de presentatie van het woningbehoefte-onderzoek in Middelburg.

  De Zeeuwen moeten door te renoveren en te verbouwen er voor zorgen dat de waarde van hun woning behouden blijft. Alleen op die manier blijft de woningmarkt op peil.

  Overheden en huiseigenaren moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Als het gaat om onaantrekkelijke of onverkoopbare woningen moeten die gesloopt worden.

  Vooral van die laatste zin gaan je haren natuurlijk recht overeind staan. Cash for clunkers, Zeeuwse stijl.

 99. angelique says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8303763/__A_dam_helpt_lage_inkomens_bij_koop__.html

  Het is een initiatief van de gemeente, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Stichting Opmaat. Kunnen gesubsidieerde instellingen op de vrij markt opereren, waarschijnlijk wel maar mogen ze dat ook?

 100. Dow Jones says:

  @83 (Get a Life!)…

  “10 jaar geleden had zelfs Middelkoop het nog niet over goud.”

  Ik hoor de laatste tijd niet veel van Willem Middelkoop, dus ik weet eerlijk gezegd niet hoe hij tegen de huidige situatie aankijkt. Hij heeft een tijdje terug nog geroepen dat goud best nog door kan stijgen naar 5000 dollar en dat hij er dan pas aan zou gaan denken zijn posities weer af te bouwen. Ik geloof dat dit verhaal wel een kern van waarheid in zich heeft, in die zin dat er nu nog geen echte reden is om uit goud te stappen en dat het geen kwaad kan voor Middelkoop om de vraag naar goud nog een beetje te kietelen, maar een zekere mate van overdrijven is Willem Middelkoop natuurlijk ook niet vreemd. Hij had absoluut gelijk toen hij het beleid van Greenspan als onverantwoordelijk omschreef en toen hij Nout Wellink verwijten maakte, maar ik denk dat hij niet beseft dat de meeste mensen instortende financiële systemen helemaal niet zo leuk vinden. De meerderheid zal dus liever wat bezuinigingen accepteren dan een oorlog meemaken. Het is natuurlijk wel tragisch dat elke generatie weer zulke bezuinigingen moet ondergaan door slecht beleid, maar tot we ons lesje echt leren zijn we gedoemd deze routine te herhalen.

  Ga er trouwens maar van uit dat Willem Middelkoop nu al volop aan het kijken is naar de volgende kans. Hij heeft het af en toe al over Peak Oil gehad; dat wordt het volgende verhaal. Met goud kun je verder niks, dus als het straks weer beter gaat, kun je het aan de straatstenen niet kwijt, maar er blijft altijd nog wel vraag naar olie. Dan gaat iedereen dus weer in de olie, en dan gaan de speculanten daar weer mee aan de haal totdat een vat Brent 300 dollar kost en er weer een nieuwe oliecrisis is.

  Wanneer gaan we nu weer eens gewoon nadenken met zijn allen?

  Duurzaamheid op alle gebieden zou het devies moeten zijn: financieel, ecologisch en sociaal. Duurzaamheid is trouwens sneller te realiseren dan al die omslachtige andere oplossingen bij elkaar. Kernenergie is géén oplossing (eindig), kost miljarden, is extreem gevaarlijk (ja, echt waar, nog steeds, ondanks al die mooie verhalen) en een kerncentrale is pas op zijn vroegst over twintig jaar operationeel. Ik snap echt niet waar die mythe van kernenergie als de zakelijke, rationele oplossing vandaan komt. Het is gewoon een leugen die bewust in stand wordt gehouden om het monopolie op energie te centraliseren.

  Ik zie een zelfde patroon voor wat betreft ons financiële systeem. Laat u zich toch niet meer zo voor de gek houden. Niets is voor niets.

 101. floor says:

  Meneer van Waveren is dus ook helemaal knettergek.
  Verwacht dus dat het volk zijn eigen onaantrekkelijke onverkoopbare woningen gaat slopen.

 102. Claude says:

  @103 Waarschijnlijk wel gewoon tegen een mooie vergoeding hoor. Cash for bricks…

 103. ll says:

  Zijn de banken nu dan een sadistisch spelletje aan het spelen om de Euro om zeep te helpen. ?

  Wiens belangen dient dit, en hoe kan je ‘maatregelen nemen’.

 104. Claude says:

  @105 Het gaat wel hard inderdaad nu ineens. Waarom? Ik weet het niet, maar als 1 euro straks 2 Zuid-euro’s worden, dan dient dat denk ik degenen die belangen hebben in zuid-Europa.

 105. Patrick says:

  @103 Ja precies, en dan ook nog even 40.000 euro spaarcenten in een verbouwing steken van een huis dat steeds minder waard wordt, om de omzet van de lokale bouwbedrijven een beetje op peil te houden. Of nee beter nog, 40.000 euro bijlenen.

  Bij ieder voorstel van dergelijke briljante lieden koop ik 1 ounce goud bij 😉

 106. Get a Life! says:

  @102:

  Olie, ik weet het niet… Heb je dit al eens gezien?

  http://dai.ly/bnMu7U

 107. Dow Jones says:

  @75 (Peter)…

  Zal ik eens iets grappigs zeggen? Wat jij schrijft is zo compleet het tegenovergestelde van wat Superman zou hebben gezegd…

  Je gaat uit van een volstrekt onrealistisch zelfbeschikkingsbeginsel. De overgrote meerderheid van de bevolking heeft geen idee van beleggen, wat CDO’s nu ook alweer precies waren, hoe je turbo’s gebruikt, en kan nog geen obligatie van een optie onderscheiden. En dan moeten deze mensen in goud gaan handelen om zichzelf “in te dekken”? Dat is gewoon niet realistisch.

  Ik zal het maar niet te veel gaan hebben over de objectivistische theorieën van Ayn Rand, want ik heb al vaker gemerkt dat ik haar boeken heel anders lees dan liberalen of neo-conservatieven. Toch zijn die boeken interessant bij het bestuderen van de Amerikaanse maatschappij en welhaast verplichte kost als je de huidige crisis wilt begrijpen (Greenspan was een zéér persoonlijke – Platonische – vriend van Ayn Rand). Wat mij aanspreekt in de boeken van Rand is de waardering die ze toont voor het scheppend vermogen van de mens, maar op de een of andere manier is haar filosofie (die ook zeker niet hermetisch is) in latere decennia gepeverteerd en ontaard in abject egoïsme, waarbij het moreel geoorloofd is andermans lijden te negeren. Sorry, daar ben ik waarschijnlijk te sociaal, empathisch, volwassen en realistisch voor.

 108. nhz says:

  @93:
  veel deskundigen zeggen dat Belgie er bijna net zo slecht voor staat als Portugal, en slechter dan bijv. Spanje.

  @98(?) KariZ:
  bedoel je mijn opmerking over goud?
  Ik zit voor 10% in goud dus het lijkt me duidelijk dat ik de waarde er wel van inzie. Maar net als Dalen heb ik in het verleden mijn vingers al genoeg gebrand aan allerlei zaken die volgens de praatjesmakers ‘the sure thing’ zijn. Niets is zeker, ook $ 55.000 Gold niet.

  @99 Get A Life:
  wat er gebeurt als de Euro klapt: ik denk dat onze politici en economen het net zo min weten. Terug naar af, in veel opzichten denk ik. En ik denk niet dat goudkevers dan buiten schot gaan blijven, er zal overal geplukt worden om de schade voor de idioten (scheefleners, foute politic etc.) zo beperkt mogelijk te houden.

  @102:
  dezelfde meneer van Waveren beweerde trouwens 2 jaar geleden in de krant dat de huizenprijzen in Zeeland veel te hard gestegen waren, en dat makelaars eens wat realistischer prijzen moesten hanteren …
  Dit is hetzelfde slag politici dat DeltaNuts laat investeren in zonneenergie, om dan twee jaar later het betreffende bedrijf failliet te laten gaan; en ondertussen natuurlijk hard lobbyen voor miljardensubsidies voor een nieuwe kankercentrale in Borssele. Ze zijn nu tot de orde geroepen t.a.v. Thermfos, maar je hoort niemand over de hogere leukemie in Borssele en omgeving (komt niet door Thermfos, gezien de wind!).

  @104 (Dow Jones);
  helemaal mee eens.

 109. nhz says:

  P.S.: net interview met meneer van Waveren beluisterd: hoe clueless kun je zijn, onvoorstelbaar. En dat moet dan de provincie besturen, de boertjes van buuten die hier normaal de dienst uitmaken zijn dan misschien nog minder erg. Maar misschien moeten we blij zijn dat de Zeeuwse Staten niet direct iedere prijdaling van woningen verboden hebben 🙁

 110. Charlie says:

  Grappig. Ik beleg volgen het principe van het Permanent Portfolio:

  25% goud
  25% aandelen
  25% staatsobligaties
  25% cash

  Zodra een asset op 15% of 35% staat moet je de 4 assets herbalanceren.

  Niks bubble. Niks gokken. Gewoon steady rendement. Al 30 jaar.

  Zie http://www.marcdemesel.be/

 111. Charlie says:

  Oja. En vastgoed zit er niet in!

 112. Get a Life! says:

  @112: wat is je gemiddelde rendement tot op heden? En hoelang voer je dit principe al uit?

 113. Juan Belmonte says:

  Off-topic.

  Ons financiële stelsel is zodanig dat de stresstesten nu structureel jaarlijks gedaan worden:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8325649/__Stresstest_voor_banken_wordt_jaarlijks__.html?p=20,1

  Want ….
  de beste stuurlui
  dempen de put

  op tijd 🙂

 114. Juan Belmonte says:

  In juli slaagden slechts zeven van de 91 Europese banken die tegen het licht werden gehouden, niet. Het ging om vijf Spaanse, een Duitse en een Griekse bank

  Er waren geen Ierse banken bij, bij de niet-slagers, de test was 4 maanden geleden.

  Het zal dus wel goed zitten met de Ierse banken 🙂

 115. Juan Belmonte says:

  8 Redenen om NU een huis te kopen

  Voor de eerste 7: zie NVM site (die kunnen dat beter uitleggen dan Juan, die is wat technisch).

  De achtste staat in post 116: het ging in juli 2010 uitstekend met de Ierse banken….

 116. ll says:

  Stress testen waren onder verantwoordelijkheid nationale toezichthouders, niet van Europese.

  http://www.nu.nl/economie/2386253/stresstest-banken-was-nationale-zaak.html

 117. ll says:

  Sinterklaas, gooien, gooien, gooien, lekker in het rond…..

  http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a0WVFZjQzInU&pos=1

 118. Juan Belmonte says:

  @119 ze hebben Suske en Wiske en de Poenschepper nog steeds niet begrepen …

 119. Juan Belmonte says:

  @118 liggen de nationale overheden van Europese landen dan niet in Europa ?

  Oftewel waarom zouden daar verschillen mogen optreden. Financiële stabiliteit is .. financiële stabiliteit.

  Sorry Il, Juan begrijpt regelmatig allerlei dingen niet zo goed…..

 120. ll says:

  Of de Bovenbazen, van Maarten Toonder, met een inleiding van Willem Middelkoop

  http://www.selexyz.nl/product/9789023455844/toonder-m-/de-bovenbazen/

 121. Juan Belmonte says:

  Over bovenbazen:

  De kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL laat weten dat er niet goed gehandeld inzake bouwfraude.

  http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2010/advocaten_vastgoedfraude_fiod_losgeslagen.aspx

  De feiten worden niet ontkend, de manier waarop de feiten naar boven schijnt niet goed geweest te zijn….

  Lekker transparant die polder, het had allemaal maar beter onder de dure zoden kunnen blijven ?

  Wat is er nog meer dat wij niet weten als er geen belastingonderzoeken gedaan worden ?

  Dat zijn de mannen die van de Hogehuizenprijzen (en kantoor) maximaal geprofiteerd hebben.

  Vooral doorgaan zo, het publiek slikt toch alles.

 122. Juan Belmonte says:

  FIOD losgeslagen of het totale NL toezicht hopeloos drijfzand als dit soort praktijken niet gewoon aan het licht komen.

  We hebben geen moraal meer bij overheid die controlerend zou moeten zijn en geen hersens of geen ballen bij onderzoeksjournalisten.

  De volledig ge-emancipeerde samenleving, alles komt altijd wel goed, we komen er samen wel uit 🙂

 123. Juan Belmonte says:

  De NVM draait de boel dus weer eens om en dat is ook logisch als u geen fatsoen heeft.

  Kansloze club.

  NVM staat voor transparantie 🙂
  Hahahahahahaaaaaaaa

 124. floor says:

  Wanneer Portugal ten onder gaat, gaat Spanje er onherroepelijk achteraan.
  En dan is geen enkel bedrag groot genoeg.
  Italië lijkt me ook een lekkertje trouwens, het zou me niet verbazen wanneer blijkt dat die het nog bonter gemaakt heeft dan Griekenland.

 125. Juan Belmonte says:

  @126

  Zie 116 zelfde verhaal:

  Er waren geen Ierse banken bij, bij de niet-slagers, de test was 4 maanden geleden.

  Het zal dus wel goed zitten met de Ierse banken

  Vervang Ierse door Italiaanse …

 126. floor says:

  Daarom, ben benieuwd.
  Spaanse banken zitten trouwens tot over hun oren in Portugal, dus die is gegarandeerd.
  Maar het lijkt me logischer wanneer Duitsland het veiligheidskoord (als in bergbeklimmen) voor die tijd ff doorsnijdt.

 127. nhz says:

  @117-120:
  jaarlijkse stresstest: het volume van de overheidspropaganda wordt opgevoerd; ze denken zeker dat het publiek ze gelooft als ze harder schreeuwen? Vanaf 2012 iedere week een stresstest, als Europa dan nog bestaat?

  @125-127:
  bouwfraude: Jan V en zijn maatjes hebben genoeg centjes bij elkaar geklauwd om alle bijterige advocaten van Nederland voor jaren in dienst te nemen, dus je weet van te voren wat er gaat gebeuren. Geen enkele grote fraudeur gaat een serieuze veroordeling krijgen, ik wed dat Jan straks wegkomt met nog steeds tientallen miljoenen op zijn bankrekening. Ter kompensatie zal justitie wat kleine visjes openbaar fileren. Misdaad loont in de polder, zeker als het met vastgoed te maken heeft want mensen uit die sector zijn onaantastbaar.

  @128-130:
  De Portugese economie stelt niks voor vergeleken met de Spaanse, zowel wat omvang als inhoud betreft. Feitelijk gezien is het risico van een kettingreactie bij problemen in Portugal beperkt, minder dan bijv. indertijd bij Griekenland. Het sentiment (aangewakkerd door speculanten) kan wel een eigen leven gaan leiden. Ik denk dat de EU gewoon per direct moet gaan afspreken dat obli speculanten mee de pineut zijn als het misgaat. Wedden dat een groot deel van de druk dan gelijk van de keten is? Momenteel kunnen zakenbanken als G$ gewoon scoren voor open doel, daar moet echt een eind aan komen. Maar helaas, de Euro kleptocraten durven niet en als ze zo doorgaan dan geef ik de euro (en EU) niet meer dan 1-2 jaar, hooguit.

 128. Juan Belmonte says:

  Spaanse banken en tot over de oren is J.i. veel meer een binnenlandse aangelegenheid:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40114

  en:
  http://www.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje

  “Opeens” werd bekend dat er 2200 spookdorpen in Ierland zijn…

  Juan zal u een geheimpje verklappen, Paco de Puttengraver is een populaire naam (niet noodzakelijkerwijs beperkt tot 1 persoon).

  We wachten keurig af, keurig opgevoed.

 129. ll says:

  Ha, maar in Olland staan spookflats met dwaallichtjes gebouwd op drijfzand.

  Iedereen kan ze zien, in elke stad, maar niemand ziet ze.

 130. KariZ says:

  @98(?) KariZ:
  bedoel je mijn opmerking over goud?

  Nee had het over 97.

 131. Get a Life! says:

  Wanneer zorgt iemand er eens voor dat Wellink gewoon stopt met zijn kansloze gezwets. Ondertussen is wel bekend wat zijn missie is. Lekker niets hervormen en alles langzaam dood laten bloeden.

  http://www.fd.nl/artikel/20790961/wellink-keert-zich-tegen-splitsen-banken

 132. Juan Belmonte says:

  In het NRC artikel in post 130 staat namelijk het volgende.

  Volgens de centrale bank van Spanje zijn de huizen 30 procent overgewaardeerd. Sommige deskundigen vinden dat een voorzichtige schatting.

  Juan rests his case.
  (er is overigens niets mis met het proces van feiten verzamelen, het staat gewoon op de NRC website…. 🙂 )

 133. Peter2 says:

  @109: Dow Jones,

  Ik zie je grap m.b.t. superman niet en zo’n fictie figuur lijkt mij ook niet relevant.

  verder schreef je:

  “Je gaat uit van een volstrekt onrealistisch zelfbeschikkingsbeginsel. De overgrote meerderheid van de bevolking heeft geen idee van beleggen…”

  In praktische zin is de pure volledige zelfbeschikking zoals in de vrije natuur er niet meer. Dat neemt niet weg dat we in heel veel situaties wel kunnen bepalen wat, hoe en wanneer we iets doen zonder directe met dodelijke consequenties te maken te hebben. Onrealistisch is het zelfbeschikkingsbeginsel dus allerminst.

  Ook de expliciete link die je legt tussen zelfbeschikking en kennis van alle beleggingsvormen die zie ik niet. De vrijheid om te beleggen, die heb je en heel veel meeste mensen doen het ook. Meestal op eenvoudige en vrij passieve manieren. De een koopt een huis met het idee van beleggen, de ander heeft aandelen of heeft via zijn pensioen enigszins gespreid belegd.

  Weten al die mensen precies wat ze doen? Waarschijnlijk niet, maar het is niet verboden fouten te maken. Fouten horen gewoon bij de vrijheid om zelf beslissingen te mogen nemen. Ik heb ook niet geschreven dat iedereen in goud zou moeten gaan om zichzelf in te dekken. Ik ageerde enkel tegen het idee dat iemand die dit wel bewust doet laf zou zijn. Ik zie het als een keuze maken en daarmee bewust een risico aangaan, en daar kan niets lafs aan zijn.

  Wat betreft lijden van anderen negeren, dit is wel een heel subjectief/zweverig onderwerp. Stel iemand maakt een grote fout waardoor de zelf voorziene/gedroomde levensstandaard nooit haalt of behouden kan worden. Dat zal door sommigen als persoonlijk lijden opgevat worden, maar ik zie dit zeker niet zo.

  We worden niet geboren om ongeacht onze latere beslissingen en activiteiten gelukkig te zijn. Als we er geen invloed op zouden kunnen hebben, zijn we gewoon huisdieren of nog abstracter, steentjes die niets voelen. Gelukkig zijn is immers niet een absolute staat van welzijn, maar een relatieve. Zonder dynamiek, geen geluk en ook geen lijden…gewoon helemaal niets eigenlijk. Je kunt dan net zo goed dood zijn!

  De dromen van mensen ten koste wat het kost via collectieve middelen in stand houden is dan ook een heel kwalijke zaak. Zij die geholpen worden voelen zich nog steeds slecht en hetgeen waar je de welvaart vandaan steelt, die nu ook.

  Gegarandeerd rendement en voor sommigen dus gegarandeerd geluk bestaat dus niet. Bij het toch nastreven hiervan veroorzaak je meer “leed” dan dan je wegneemt.

  En het staat eenieder vrij een ander te helpen. Dat hoeft echt niet collectief ingevuld en onder dwang uitgevoerd te worden.

  “in latere decennia gepeverteerd en ontaard in abject egoïsme, waarbij het moreel geoorloofd is andermans lijden te negeren. Sorry, daar ben ik waarschijnlijk te sociaal, empathisch, volwassen en realistisch voor.”

  Weet je dat socialisme precies het tegenovergestelde is van sociaal zijn? Het is dat de woorden enigszins op elkaar lijken, de inhoud doet dat echt niet. En gezien wat je van een ander verlangt denk ik niet dat je sociaal bent, maar eerder socialistisch.

  Empathisch ben je slecht selectief, want je wil een andermans kans op geluksgevoel afbreken om ergens anders de pijn van verkeerde beslissingen te verzachten.

  Verder zijn mensen die fouten maken, maar niet de gevolgen willen dragen niet volwassen, laat staan realistisch.

  Eigenlijk is je zelfbeeld 100% het tegenovergestelde van wat je beschrijft. En je moet niet denken dat iemand die veel harde standpunten inneemt zomaar een dogma aanhangt. Voor mijzelf is het volledig levenservaring, geleerd van mijn eigen fouten dus. Die geïndoctrineerde mening die jij nog steeds verkondigt heeft voor mij in ieder geval mijn vroegere problemen enkel versterkt en zelf mede veroorzaakt. Het afschudden van het dogma van socialistisch moeten denken is bevrijdend en verbeterd je leven en geluk!

  En toch is het nu niet zo dat ik geen hart heb en niets steun. Er zijn ook heel veel rijke mensen die een groot deel van hun vermogen aanwenden om anderen te helpen. Maar socialisme, via de staat en geweld gedwongen geld ophalen om een “zielige” groep e helpen…dat veroordeel ik ten zeerste. Het trekt vooral onverantwoordelijke mensen en profiteurs aan die er voor zorgen dat we collectief slechter af zijn.

 134. Juan Belmonte says:

  Het is prima dat Dr. Wellink een las breekt voor de schaalgrootte van banken in NL, anders komen ze internationaal niet mee.

  Het is nog heel veel beter wanneer die (grote) financiële instellingen zo opereren dat ons maatschappelijk financieel stelsel niet zo in het geding komt dat ze genationaliseerd worden (of erger).

  Over de teloorgang van ABN AMRO en Fortis is hier waarschijnnlijk het laatste woord niet over gezegd, daar zullen we nog wel 5 verschillende onderzoekscommissies voor nodig hebben 🙂

 135. Charlie says:

  Karamba! Ik zie nu pas de video van de Rabobankbobo (laten we hem “Rabobo” noemen).

  Wat bizar dat zo’n volgevreten kapitalist met een uitgestreken gezicht durft te beweren dat de overheid kansloze sloebers met subprime hypotheken moet ondersteunen! Ja hallo, daar betaal ik geen belasting voor!
  En het draait hier natuurlijk gewoon om het pure eigenbelang van deze kleptocraat. G*dver!

  ‘t Wordt nu echt tijd om m’n spaargeld ergens anders neer te zetten.

 136. Charlie says:

  Jankende WBVs, zielige scheefhuurders en de criminelen van RotsVast, boegbeeld van particulier verhurend Nederland. Goed bezig, jongens.

  http://nos.nl/artikel/200762-zorg-over-inkomensgrens-huurders.html

 137. Charlie says:

  @114 Get a Life

  Even de link @112 checken, dude.

 138. floor says:

  Geloof dat de Rabo nog al stevig geinvesteerd heeft in Ierland, kan me vergissen dan mag u mij terugfluiten, maar meen dat ergens gelezen te hebben.
  Zo niet, dan was het in ieder geval in een ander land wat op de rand van de afgrond bengelt.

 139. Goudbelegger says:

  @74 inderdaad ben ik een speculant zoals iedere ‘belegger’ een speculant is. Het woordje ‘belegger’ is verzonnen om het speculeren iets anders te laten voorkomen waardoor jan en alleman er in stapt en de aanbieders van financiële producten miljarden kunnen verdienen.

  @136 indrukwekkende teksten van jou Peter, zo’n niveau lees je niet vaak. Wat doe je in het dagelijks leven als ik vragen mag?

 140. Martijn says:

  @75

  Mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben, zoals bijvoorbeeld mijn ouders, een huis huren en verder alleen spaargeld bezitten en een bescheiden pensioen, moeten die ook in de “Perfect Storm” ten onder gaan?

  Laat die mensen dan toch ook wat goud kopen. Fysiek. Wat gaat gebeuren gaat gebeuren, ongeacht wat je er van vindt.

  @floor

  Praten de media massaal over goud?

  Ik zie vooral kookprogramma’s en makelaars babbelen.

  Over papieren producten lees ik ook wel eens wat.

 141. Martijn says:

  @75

  Ik vind dat onrechtvaardig, en ik vind het getuigen van lafheid om daar onverschillig of cynisch over te doen en te vluchten in goud.

  Man, man man.

  Heb jij enig idee hoe hard mensen die in 2000 goud kochten werden uitgelachen door alle huizenspeculanten.

  Heb je enig idee hoe je in 2008 nog steeds werd uitgelachen?

  Of hoe mensen nu roepen dat goud ‘gestold angstzweet is’ of dat het een bubbel is omdat ‘je er zoveel over tegenkomt in de media’.

  Niet dat goudkopers zielig zijn, maar een laffe vlucht?

  Als versteend in de stront blijven zitten omdat ‘we er nou eenmaal met zijn allen zijn ingelopen en nota bene met de beste bedoelingen’ dat is pas laf.

  Ik misgun je ouders niets, maar nu geen actie ondernemen, in een verrot systeem blijven zitten en mensen die er wel wat van proberen te maken uitschelden voor ‘laffe vluchters’…

  Ik vind dat niet getuigen van grote klasse.

  Niet dat iedereen daarvan zou moeten getuigen, ik begrijp best dat het lastig is voor praktisch iedereen, maar wees voorzichtig met oordelen over anderen.

  Probeer liever te begrijpen wat er speelt en daar naar te handelen. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.

 142. Martijn says:

  Hoe komen mensen op het idee dat edelmetalen in een zeepbel zitten?

  Omdat op schimmige fora in de U.S. en zoals hier een paar mensen vaak over goud praten?

  Persoonlijk heb ik het vermoeden dat sommige mensen deze crisis een nieuw begrip hebben geleerd en dat graag testen op alles wat ze tegenkomen.

  En op fora waar dat woord (bubble, zeepbel) vaak genoemd wordt (doorgaans in verband met hypotheken of andere papieren producten) gaat het nou eenmaal ook wel eens over goud.

  Dan is de link snel gelegd…

  Of ze daarmee de werkelijkheid eer aandoen zal moeten blijken, ik denk zelf van niet.

  Hoe zou dat momenteel in Hongarije zitten? Zouden de slimmeriken daar nu ook massaal hun goud verkopen voor HUF omdat het gele spul in een bubbel zit?

 143. Martijn says:

  De Euro staat er – als we de media die ons dagelijks platgooien met berichten over goud (smiley)moeten geloven – slechter voor dan ooit en is zelfs binnenkort geschiedenis.

  Is het dan niet vreemd dat hij nog zo sterk noteert tov de dollar?

  Of zou er in de media meer kletspraat verkocht worden dan wij doorhebben?

 144. Peter2 says:

  @143: Goudbelegger,

  “doe je in het dagelijks leven als ik vragen mag?”

  Ik schrijf maatwerk computer software. Tegenwoordig is dit vrijwel altijd op web technieken gebaseerd. Dus HTML en CSS/javascript voor de browser en de rest draait op een applicatie en database server.

 145. Adamus says:

  ik vind het getuigen van lafheid om daar onverschillig of cynisch over te doen en te vluchten in goud

  Begrijpt dow nu waarom het spaargeld van zijn ouders eraan gaat? Ze hebben niets, behalve een belofte!
  Dat is helaas niet door ‘goudbelegger’ veroorzaakt. Daarvoor zul je bij anderen moeten zijn en niet bietsend en huilend de verkeerde beschuldigen.

 146. Charlie says:

  @147
  Vergelijk de waarde van de Euro vooral met die van de Dollar.

  Vergelijk je de waarde van de Euro, Dollar en andere wereldmunten met de waarde van goud, dan zie je dat alle munten elk jaar sinds 2000 meegedaan hebben aan de wedstrijd geld-ontwaarding, om zo zich maar uit de crisis te kunnen exporteren.

  http://www.kitco.com/kitco-gold-index.html

 147. Goudbelegger says:

  @148 ok, bedankt, was benieuwd wat iemand die zo goed schrijft en redeneert voor achtergrond heeft. Los van je intellectuele capaciteiten is ook belangrijk of je voor jezelf werkt, wat je hebt meegemaakt etc. voor je tot bepaalde inzichten komt natuurlijk.

  Wat dat betreft begrijpen degenen in loondienst bij een groot bedrijf en de ambtenaren de harde opstelling van zzp’ers, kleine ondernemers toch niet.. Als ik zou typen wat ik echt dacht..

  @145 over harde teksten gesproken. Pas je op dat je niet teveel A. H. achterna gaat?? : )

 148. Goudbelegger says:

  @149 da’s een goeie Adamus, vanavond op de BRT een ‘analist’ die met een leugenachtige kop het steeds over de ‘speculanten’ had die munten kapot maakten en rentes naar boven stuwden… je zag gewoon dat hij zelf niks geloofde van z’n verhaaltje maar ja, dit is weer het algemeen geaccepteerde verhaal van de overheden en de pers die ze gewoon napraat.

 149. Claude says:

  @146 Nou Martijn, in Hongarije zijn momenteel Argentijnse toestanden aan de gang: http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_europa/Hongaarse_pensioenfondsen_woedend_op_regering.8991683-3140.art

  “De Hongaarse overheid heeft in het kader van ingrijpende bezuinigingen al de bijdragen van 14 maanden overgetapt van de privépensioenfondsen naar de pensioenkas van de staat en wil nu dus ook het resterende geld uit de private fondsen in handen krijgen. Wie weigert in te gaan op de vraag van de overheid en dus de private pensioenfondsen trouw blijft, verliest het recht op een overheidspensioen, maar moet niettemin blijven bijdragen tot het nationale pensioensysteem.”

 150. floor says:

  @ 144
  Alsjeblieft zeg, heb je enig idee over wat voor mensen je het hebt, kun je je uit deze posting nu echt geen enkel beeld vormen?
  En deze mensen moeten goud kopen van jou, ga je schamen!

 151. 7 December: Revolutie! says:

  Beste lezers,

  We kunnen hier nog jaren praten over een systeem dat niet functioneert. Maar ondertussen zien we met lede ogen toe dat een steeds selectere groep mensen zich verrijkt aan een steeds grotere groep ‘slaven’ van het huidige systeem.
  De economische groei van de afgelopen jaren is geen welvaartsgroei geweest. Werken is belangrijk, maar het moet wel maatschappelijk nut hebben. Maar de afgelopen jaren hebben we alleen maar harder gewerkt om zinloze financiële systemen in stand te houden.
  De banken moeten weer dienstbaar worden aan de bakker, de timmerman, de bouwvakker, de ingenieur, de wetenschapper, de onderwijzer, de dokter, etcetera. Niet andersom. Consumptief krediet moet worden afgeschaft. Huizenprijzen moeten de intrinisieke waarde weerspiegelen, waardoor mensen met wat spaargeld en een kleine lening binnen een paar jaar ook echt eigenaar zijn van een huis als ze dat willen. En als ze wensen te huren moet dat ook tegen kostprijs plus een reële marge kunnen. Maar het huidige systeem zal dat niet toelaten.

  Doe daarom op 7 december mee aan de financiële revolutie. Neem desnoods een paar tientjes op, al was het alleen maar om de bankiers en politici te laten zien: het roer moet om.

  Een bankrun bied geen oplossing op zichzelf. Het betekent mogelijk wel het einde van het huidige systeem of toont de noodzaak tot grondige hervormingen. De ondergang van het systeem zal iedereen raken en een nieuw systeem zal niet perfect zijn. Maar jaren lang gefrustreerd toekijken hoe onze beschaving langzaam achteruit glijd is ook geen oplossing.

  Kom nu in actie: haal je geld weg bij de banken.

  7 December: de revolutie begint!

 152. floor says:

  En daarmee is gelijk mijn standpunt ten aanzien van goud duidelijk geworden.
  99,999999999999999% van de wereldbevolking kan zich geen goud permitteren>>>>>>>>>>> goud gaat het niet worden.

 153. Claude says:

  @155 “Consumptief krediet moet worden afgeschaft. ” Hoezo?

 154. Goudbelegger says:

  @154 Floor, ze hoeven toch niet voluit te gaan, kunnen toch een paar ounces kopen? Of een flink aantal grammen voor de verhandelbaarheid, geeft een prettig gevoel, klein beetje zekerheid.

 155. Adamus says:

  Vooral van die laatste zin gaan je haren natuurlijk recht overeind staan. Cash for clunkers, Zeeuwse stijl

  Die Zeeuwen kleien het wel bij mekaar.

 156. floor says:

  Nee goudbelegger,de grote massa in Nederland kan zich dat zelfs niet permitteren, laat staan in de rest van de wereld, dus zullen we die 99,9999999% maar gelijk afschrijven dan?

 157. Adamus says:

  Claude Zegt:
  25 November 2010 om 5:27 pm
  @103 Waarschijnlijk wel gewoon tegen een mooie vergoeding hoor. Cash for bricks…

  Dat gaan o.a. de ouders van dow betalen en ook de 75+ schoonmoeder die haar haar hypotheekvrije huisje heeft verkocht. Maareh, heb vertrouwen in onze min.v.Fin. et al..

 158. floor says:

  Even voor de goede orde, heb een foutje gemaakt met de nummertjes, mijn posting 159 moet @ 149 MARTIJN zijn.
  Excusez- moi

 159. Charlie says:

  @floor

  Als je geen spaargeld hebt hoef je ook niks te beschermen.

  Als je wel spaargeld hebt kun je al voor 30 euro een gram goud kopen.

  Als je diep in de schulden zit om een te duur huis af te betalen is dat heel zuur, maar niet mijn schuld.

 160. Adamus says:

  Nee goudbelegger,de grote massa in Nederland kan zich dat zelfs niet permitteren, laat staan in de rest van de wereld, dus zullen we die 99,9999999% maar gelijk afschrijven dan?

  Sterker, bijna 100,00% kan zich zowiezo niets veroorloven. Huizenbubbels, leverage etc.

 161. Charlie says:

  @floor

  Die vergissing in @posting maakt niet uit. Ik denk dat Martijn en ik vrij behoorlijk overeenkomen qua mening.

 162. Charlie says:

  @floor

  Een paar seconden later besef ik me een redelijke standpunt:

  Spaarders vrezen voor de waarde van hun spaargeld.

  Leners vrezen voor de waarde van hun onderpand.

  En wie profiteert?

 163. floor says:

  @ Adamus, dank voor het verifiëren van hetgeen ik meende ergens gelezen te hebben.

 164. floor says:

  Charlie, ik huur ter jouw informatie, rest van dit forum weet dit al veel langer, jij komt hier nog niet zo lang.
  En ik had het tegen Martijn niet tegen jou.
  Gewoon je klep houden dus.

 165. Patrick says:

  Die warme amicaliteit op dit forum, heerlijk 🙂

 166. Patrick says:

  Floor, iedereen die meer dan 50 euro spaargeld heeft kan goud kopen als ie dat wil. Dat 99,9% dat niet kan is dus klets.

  Mensen die geen goud kunnen kopen hebben blijkbaar geen spaargeld, en dan valt er ook weinig te beschermen nietwaar?

 167. Patrick says:

  Oh Floor, zilver “the poor man’s gold”…iets voor jou? 😉

 168. Patrick says:

  Deze man weet precies hoe het zit, respect.
  Jammer dat hij niet weet dat er inmiddels geen weg meer terug is.

  http://www.zerohedge.com/article/nigel-farage-european-parliament-euro-game-just-who-hell-do-you-think-you-are-you-are-very-d

 169. Charlie says:

  @floor

  Amicaliteiten daargelaten, wat is nou jouw reden om niet 25% van je spaargeld in goud om te zetten?

 170. KariZ says:

  @180 ik vermoed dat die betonnen plaat voor haar hoofd een beetje in de weg zit.

  Het zal er op neerkomen dat men instapt als we 500,- euro per ounce verder zijn.

  Fear and Greed weet je wel…

 171. John says:

  @155 “Consumptief krediet moet worden afgeschaft. ” Hoezo?

  Ik ben het wel met die stelling eens. De meeste goederen vervallen snel in waarde en zijn voor iedereen bij elkaar te sparen. Als je het niet bij elkaar kan sparen zou je het ook niet moeten kopen.
  Neem een auto. Je hebt al een kleine tweedehands voor een paar duizend Euro. Dat kan iedereen sparen, want de gebruikskosten (bezine, belasting, APK) zijn per jaar al hoger.
  Wil je een grotere/mooiere auto: sparen!
  Waarom zou je hiervoor moeten kunnen lenen?

  Dat een huis niet bij elkaar te sparen valt (ook niet bij lagere prijzen) lijkt me duidelijk. Maak daar dan een uitzondering op, maar zorg wel dat de huizenprijzen niet opgeklopt zijn en stel strenge voorwaarden aan zo’n lening op. Ook hier geld dat een klein deel best eerst gespaard mag worden.

 172. nhz says:

  @139:
  Wellink: niets hervormen (doet de man uberhaubt nog iets anders dan de Donald Duck lezen) en ondertussen het hoogste ambtenarensalaris van Nederland opstrijken. Natuurlijk wil hij niks veranderen. Ome Nout is een super-ambtenaar, zo eentje die alleen in de polder kan bestaan.

  @145:
  inderdaat stuitend dat het NVM journaal een criminele organisatie als Rotsvast aan het woord laat over de huizenmarkt. ‘ernstig gebrek aan huurwoningen tussen 650 en 900 euro'(ofzo), ja: omdat Rotsvast voor een huurwoning die de eigenaar 600 euro per maand kost minstens het dubbele vraagt. Een appartementje van 80 m2 in mijn provinciestadje kan makkelijk 2000 euro per maand kosten, en dan krijg je ook nog een kontrakt waar de honden geen brood van lusten. ‘marktwerking’ noemen ze dat waarschijnlijk, maar het is juist kenmerkend voor een markt waarin de klanten zijn klemgezet door de overheid en de handige jongens van Rotsvast hun zakken kunnen vullen met de ellende van anderen.

  @149:
  mee eens dat het gaat gebeuren, in één of andere vorm. De geschiedenis leert dat altijd de gewone mensen gepakt worden, ook (vooral) wie altijd verantwoordelijk was. Ik denk wel dat het wantrouwen jegens de financiele sector nu zo groot begint te worden dat veel mensen niks meer vertrouwen, ook goud niet; een soort doemdenken dus.

  @152:
  euro sterk t.o.v. dat andere WC papier bedoel je? Volgens mij staan ze allebei op het punt van doortrekken …

  @155:
  nog duidelijker grafiek van de race naar de bodem voor fiat papier:
  http://tinyurl.com/2w34z7y

  @159:
  geld weghalen bij de banken prima, maar hoe? Die bankrun van 7 dec. gaat niks helpen, al neemt iedereen 500 euro op dan is het nog niks voor de banken (en lang voor die tijd zijn de flappentappers leeg en is het game over, voor die dag in ieder geval). Als je nou eenvoudig kon overboeken naar een betrouwbare bank buiten de EU/VS invloedsfeer waar je geld redelijk veilig is maar nee … ik zou het niet weten. Zelfs de Zwitsers doen dapper mee met de race naar de bodem en als het om schurken gaat heb je ze daar natuurlijk ook in overvloed.

  @173:
  tot nu toe profiteerden de banken (aan provisie/rente), de huiseigenaars met tophypotheek (speculeren met leverage) en vooral de vastgoed maffia. De vraag is hoe lang dat zo blijft.

 173. nhz says:

  @182 John:
  waarom niet lenen voor een auto en wél voor een huis? Waarom zou de overheid sturen waar mensen hun geld aan uitgeven? Als iemand liever zijn geld besteed aan een mooie auto of dure vakanties, dan is dat toch zijn zaak?
  Wat mij betreft moet gewoon alle subsidie op schuld (dus alle belastingaftrek, HRA etc.) en alle overheidsgaranties (NHG etc.) en achterdeurtjes om aan schuld te ontsnappen (zoals de WSNP) per direct worden afgeschaft. Dan kan iedereen gewoon zelf bepalen of hij wil kopen of huren, en mag de markt bepalen wat nog een verantwoord bedrag is om te lenen. Als de overheid stopt met die eeuwige bailouts van schuldenaars en domme banken, dan is de pret snel over.

 174. Adamus says:

  Nhz, natuurlijk wil de overheid sturen. Duizend huizen bouwen betekent een sporthal of een politiebureautje openhouden. Zo wordt dat verkocht.
  TINA, there is no alternative, we laten ons vanalles wijsmaken, zie het als een massale opiumverslaving.
  De Zeeuw de Jager zegt dat Ierland ons geen geld gaat kosten. Eigenlijk levert het ons iets op, immers gaat Ierland door het putje dan zijn wij ook “alles” kwijt.

  Overigens die andere Zeeuw, Balkenende heeft beloofd dat in sept. 2008 de heipalen massaal de grond in zouden gaan….hij gaat nu werken op de uni van Bas Jacobs, groot kenner van de huizenfinanciering.

 175. Martijn says:

  @floor

  Maakt het wat uit of mensen in Afrika al dan niet goud kunnen kopen?

  Hun invloed op wat financieel ‘belangrijk’ is in het Westen is toch nul?

  Ik weet dat ik het in het belachelijke trek, maar verwacht jij dat rijstkorrels het nieuwe geld worden ‘omdat iedereen dat wel kan betalen’?

  Dat is toch een rare stelling?

  Wat al dan niet hoog gewaardeerd wordt, wordt toch bepaald door mensen met geld?

  En zoals gb zegt kan men prima één of meerdere ounces kopen.

  Verder begrijp ik niet zo goed hoe je hier kan roepen over ellende in Italië, Spanje, Portugal etc. en dan tegelijkertijd menen dat goud in een bubble zit.

  Wat denk jij dan verstandig is?

  Aandelen? Of die opties van je? Iets anders?

  En wat die mensen (genoemde ouders) betreft: ik denk dat het verstandig voor hun financiële toekomst is om goud aan te schaffen, vandaar mijn advies.

  En daarbij kijk ik eigenlijk niet zozeer naar het soort mensen. Dat is ook niet van belang voor de uitkomst van de beslissing toch. Goud gaat meer waard worden (of niet) ongeacht het type mens.

 176. Dow Jones says:

  @141 (Peter2)…

  Bedankt voor je lange antwoord. Jammer dat je mijn grapje niet begrijpt, ik vind namelijk dat humor vaak een goede manier is om zaken aan de kaak te stellen en dat beelden daar soms bij helpen.

  Ik zou weer op elk punt afzonderlijk kunnen ingaan, maar daar gaat het hier niet om. Het gaat meer om het mensbeeld dat je hier neerzet. Ik zal hieronder dus – na een algemene inleiding – slechts één punt dat ik cruciaal vind bespreken.

  Ik maak uit je woorden op dat het iedereen vrij staat te beleggen in goud, opties en obligaties en dat die optie volledig realistisch is. Maar dat is gewoon niet waar, en dat weet je volgens mij zelf ook. Je zou ook kunnen zeggen dat iedereen nu maar dollars moet kopen en het ritje naar 1,15 dollar uit moet zitten voordat je die dollars weer verkoopt en de euro weer begint te stijgen. Dan maak je toch een leuke winst in een paar weken tijd. Je kunt ook iets handigs doen met hefbomen en short posities, dan kun je nog meer “verdienen.” Het punt is alleen dat niemand dat doet, want de meerderheid van de bevolking werkt in de produktie, zorg, onderwijs, dienstverlening et cetera, en is daar gewoon niet mee bezig of snapt het allemaal niet zo goed. Goud kopen? Hoe werkt dat dan, moet ik dan bij de juwelier zijn? Dat werk. Je weet dat het in de praktijk zo werkt, en toch houd je vast aan een neo-liberale visie die aan de basis ligt van de huidige vertrouwenscrisis in de maatschappij.

  Het mag misschien een verrassing zijn voor de meeste dogmatisch liberalen, maar de overgrote meerderheid van de mensheid houdt er niet van om in de bijstand te zitten en een leeg leven te leiden. Die figuren zijn er natuurlijk wel, maar dat is een marginale groep. De meeste mensen doen gewoon hun best en proberen er iets van te maken. Op hun levensweg vinden ze echter soms zaken die ze daarvan weerhouden, zoals al dan niet aangeboren ziektes, willekeurig ontslag of relatieproblemen. Ik hecht eraan te vermelden dat dit bij mij niet het geval is. Ik ben hoog opgeleid, ik heb een leuke goedbetaalde vaste baan en als het moet, doe ik de honderd meter dichter bij de tien dan bij de vijftien seconden, en over relaties heb ik ook niet te klagen. Maar ik ben realistisch genoeg om te zien dat dat niet voor iedereen geldt en dat iedereen op een dag opeens oud en behoeftig kan zijn. Betekent dit dan dat ik mijn levensgeluk moet inleveren om een ander een stukje gelukkiger te maken? Ik zou niet eens weten hoe je je dat voorstelt…

  Moet Usain Bolt minder hard gaan lopen omdat iemand anders helemaal niet kan lopen? Nee, en dat heb ik ook nergens beweerd. Hij hoeft daarom ook niet harder te gaan lopen trouwens. Deze zaken staan volledig los van elkaar. De prestatie van de een is op geen enkele wijze gekoppeld aan die van de ander.

  Dan komen we nu bij wat volgens mij een cruciaal punt is:

  “Empathisch ben je slechts selectief, want je wilt andermans kans op geluksgevoel afbreken om ergens anders de pijn van verkeerde beslissingen te verzachten.”

  Deze opmerking heeft op geen enkele wijze betrekking op wat ik beweerd heb en staat zelfs haaks op mijn betoog. Je gaat hier uit van een zogenoemde “fixed sum” theorie, waarbij het stukje taart wat de een meer heeft aan een ander wordt gegeven die minder heeft. Daar ben ik het volledig mee oneens, dat is gewoon dogmatisch communisme, en ik ben niet eens socialist. Waar ik het over heb is de rol van de overheid en gerelateerde instellingen die ons leven beïnvloeden. Volgens mij zou het wenselijk zijn dat overheden, (centrale) banken en pensioenfondsen een volwassen en realistische inschatting maken van het financieel kennisniveau van burgers en klanten en op een volwassen, realistische en verantwoordelijke manier proberen bescherming te bieden tegen bedreigingen waartegen men zich redelijkerwijs niet kan beschermen. Dit is mijns inziens een van de voornaamste taken van een overheid. Als de overheid deze taak verzaakt, zullen degenen met een kennisvoorsprong onevenredig profiteren van degenen met een kennisachterstand, hoewel dat wellicht juridisch niet eens strafbaar is. We hebben hiervan – vooral tijdens de DSB-affaire – voldoende voorbeelden gezien.

  Het mag bekend verondersteld worden dat Nederland en Ierland de minst strenge financiële regelgeving van Europa hebben en daar zelfs een deel van hun welvaart aan te danken hebben. De vraag is echter wel wie deze welvaart de facto financiert. Is dat de Ierse belastingbetaler die nu de rekening betaalt van een lakse bancaire sector? Is dat de DSB-klant met een onbetaalbare tophypotheek en een overbodige koopsompolis? Is dat de belegger die dacht onroerend goed te kopen in “booming” Dubai? Het betreft hier in de meeste gevallen gewoon oplichting en dat heeft alles te maken met een falende overheid, een lakse AFM en een niet geheel onafhankelijke NMa. De consument kan dus op geen enkele wijze verantwoordelijk worden gehouden voor deze misstanden (tenzij je het hebt over de consument die deze praktijken electoraal mogelijk heeft gemaakt).

  Dus, om dit betoog even samen te vatten, ik wens je alle geluk met je verstandige beleggingen (geenszins ironisch bedoeld) en ik hoop dat je goede keuzes maakt, maar ik druk je ook ten zeerste op het hart verder te kijken dan je directe eigenbelang. Je ziet hoe de algehele malaise in Ierland op het moment iedere Ier treft, ook diegenen die verstandig belegd hebben. Het is zaak dat we nu gaan onderkennen waar de problemen waar we mee te maken hebben in de kern vandaan komen. Dat is namelijk niet een gebrek aan individueel beleggersinstinct, maar heeft alles te maken met een gebrek aan verantwoordelijkheid voor het welzijn van de maatschappij als geheel. En misschien hebben we daar inderdaad wel inspirerende beelden voor nodig, hoe belachelijk dat ook mag lijken.

  Het was een grapje, maar toch…

  http://www.youtube.com/watch?v=x9mIWerpEgg

 177. Fabienne says:

  Ben benieuwd, samen met de verhoging van de NGH zal het voor starters allemaal niet makkelijker worden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*