Hoe de economisch machine werkt

Een goede uitleg over hoe de economisch machine werkt.

bron: economicprinciples.org

Share Button
Tagged with:
48 comments on “Hoe de economisch machine werkt
  1. anderhalf keer modaal says:

    Toch wel leuk, even een rustige en overzichtelijke uitleg over het fenomeen economie (en geschiedenis). Er zit wel een foutje in. De ‘central bank’ in dit filmpje is geen onderdeel van de overheid ondanks dat veel mensen dat wel denken.

  2. Charlie says:

    Hierbij mijn samenvatting:

    Dit filmpje behandelt op simplistische wijze de ontwikkeling van economie op basis van de kleine schuldcyclus, de grote schuldcyclus en productiviteit.

    De kleine schuldcyclus legt het principe uit van krediet, schuld en aflossen dat bij elke lening speelt: Schuld ontstaat uit krediet. Door het krediet uit te geven aan productieve zaken, kan de lening met rente terugbetaald worden uit inkomen.

    De grote schuldcyclus wordt veroorzaakt het zelfversterkend effect dat iemand die meer leent meer kan uitgeven en meer kan verdienen en daardoor meer kan lenen. Dit gaat door totdat de totale schuldenlast te groot is voor het totale inkomen.

    Vanaf minuut 19 wordt de huidige fase (deflatie) van de wereldeconomie behandeld:

    Wat kan er gedaan worden om de schuldenlast te verlichten?
    * Overheid, bedrijven en consumenten verlagen hun uitgaven en lossen hun schulden af om de rentelast af te bouwen.
    * Schulden worden kwijtgescholden. Crediteuren moeten verliezen nemen.
    * De overheid belast de rijken en verdelen het onder de grote massa om het inkomen van de grote massa te ondersteunen.
    * De centrale bank “print geld” om financiële assets te ondersteunen en staatsobligaties te kopen om de overheidsuitgaven te ondersteunen. Er mag niet teveel geld geprint worden, omdat er dan te hoge inflatie kan ontstaan.

    Op deze manier wordt de schuldenlast zodanig afgebouwd, dat de debiteuren weer kredietwaardig worden en mensen meer kunnen gaan uitgeven en zo de economie weer groeit.

  3. Charlie says:

    Aanvulling op de samenvatting:

    De derde grote economische beweging in dit filmpje is productiviteit en wordt in dit filmpje als een gegeven beschouwd, doordat mensen leren en efficiënter kunnen werken.

    De kleine en grote schuldcyclus zorgen voor groeistuipen en krimpbeweginen in de economische groei.

  4. ulrich says:

    INteressant stukje van BIR org, is al melding gemaak top twitter

    Markets precipitate tightening

    15 September 2013

    Announcements in May that the Federal Reserve envisaged phasing out quantitative easing reverberated through global financial markets. They triggered a surge in benchmark bond yields that spilled over across asset classes and regions. Equity prices in both advanced and emerging market economies fell sharply, as did a number of emerging market currencies. The downward pressure on prices abated in early July when the Federal Reserve, the ECB and the Bank of England reassured markets that monetary policy would remain accommodative until the domestic recovery was on a solid footing. In advanced economies, equities quickly recovered and yields, despite their rise, remained low by historical standards. This led to a continuing squeeze of credit spreads and increased issuance of riskier bonds, a phenomenon reminiscent of the exuberance prior to the global financial crisis.

    The market-led tightening of financial conditions generated serious tremors in emerging market economies. Together with the already deteriorating outlook for growth in these economies, this amplified pressures on local bond, equity and foreign exchange markets, all of which compounded vulnerabilities created by dependence on fickle foreign capital.

  5. azijnseikerT says:

    @Robin Hood,

    “De overheid belast de rijken en verdelen het onder de grote massa om het inkomen van de grote massa te ondersteunen.” Dit gebeurt al volop hoor.

  6. Jean-Paul says:

    azijnseikerT: “De overheid belast de rijken en verdelen het onder de grote massa om het inkomen van de grote massa te ondersteunen.” Dit gebeurt al volop hoor

    “There’s class warfare, all right, but it is my class, the rich class, that is making war and we are winning”.

    Warren Buffet (multimiljardair)

  7. Frans says:

    Pure bankster propaganda!
    Een mevrouw K, Uw Thee filmpje.
    Dit filmpje houdt je alleen maar dom.

  8. Frans says:

    Charlie: Hierbij mijn samenvatting:

    Ik dacht dat het filmpje al een samenvatting was…..
    Met veel grote interesse heb ik gekeken wat er niet wordt verteld.
    Ik stel voor aan dit debiele filmpje verder maar geen aandacht te schenken.

  9. Frans says:

    het woord hersenspoelen komt bij mij op bij het kijken naar deze vid….
    Moet je ook even naar de bron kijken…

  10. Dawg says:

    ‘k Mis in het filmpje de invloed van fractioneel bankieren. De cyclussen worden gedreven door credit, dwz bancaire geldcreatie. Dat zou bij full reserve niet zomaar kunnen, in ieder geval niet in de mate waarin dat nu wel gebeurt. Bij full reserve banking kan immers niet meer uitgeleend worden dan er gespaard wordt.

  11. Charlie says:

    Frans: Ik dacht dat het filmpje al een samenvatting was…..

    Klopt. Maar vast niet iedereen wil een half uur besteden aan het bekijken van het filmpje.

  12. Charlie says:

    Dawg:
    ‘k Mis in het filmpje de invloed van fractioneel bankieren. De cyclussen worden gedreven door credit, dwz bancaire geldcreatie. Dat zou bij full reserve niet zomaar kunnen, in ieder geval niet in de mate waarin dat nu wel gebeurt. Bij full reserve banking kan immers niet meer uitgeleend worden dan er gespaard wordt.

    De vraag is hoe groot de rol van fractioneel bankieren is en of full reserve banking de oplossing zou zijn. Full reserve banking zet weliswaar een maximum op de creatie van schulden, maar het houdt niemand tegen om de schulden te gebruiken om niet-productieve zaken mee te financieren, zoals het opdrijven van huizenprijzen of het kopen van consumptiegoederen. Zie http://www.debtdeflation.com/blogs/manifesto/

    Wat mij betreft had het filmpje meer aandacht mogen besteden aan psychologische factoren bij mensen: hebzucht bij leners en banken, moral hazard van bankiers en wanbetalers, etc.

    Verder vind ik het wel erg vreemd dat wordt aangenomen dat productiviteit altijd stijgt. En dat uiteindelijk met of zonder schuldencyclus altijd dezelfde productiviteit wordt gehaald. Dat zou betekenen dat we beter af zouden zijn zonder het systeem van lenen en aflossen.

  13. Steven says:

    het blijft natuurlijk fout dat een instelling “geld” uit het niets uitleend en daar dan gratis rente over vangt.

    Voor dat “geld” hoeven ze namelijk niets te doen. Loopt het in de soep dan zijn er opeens maar 4 oplossingen:

    1. men moet het aflossen
    2. laat dat geld maar zitten en iedereen die uit heeft geleend is de Sjaak (dus ook niet-banken)
    3. de rijken lossen het wel effe af voor de anderen
    4. we printen die schulden gewoon weg

    Lijkt me dus logischer dat die banken opgedoekt worden en alleen mensen/bedrijven die productief zijn geld mogen uitlenen.
    Zo ging het overigens ook binnen mijn vriendenkring op de middelbare school bijv.: hij die gewerkt had kon wat uitlenen aan anderen zodat die dat weer terug konden betalen als die wat extra’s verdienden. (zonder rente overigens meestal: maar soms ook wel hoor)

  14. Dawg says:

    Charlie: maar het houdt niemand tegen om de schulden te gebruiken om niet-productieve zaken mee te financieren, zoals het opdrijven van huizenprijzen of het kopen van consumptiegoederen

    Klopt. Als men schuld aangaat voor speculatieve doeleinden in plaats van productieve kunnen er nog steeds speculatieve bubbels ontstaan. Denk alleen dat die bubbles veel eerder in de kiem gesmoord worden doordat de rente eerder oploopt.

  15. Steven says:

    Dawg: Denk alleen dat die bubbles veel eerder in de kiem gesmoord worden doordat de rente eerder oploopt.

    Die rente loopt alleen op als er een tekort aan geld is. (effe op zijn boerenmanier: ik vind het best dat je 100 euro leent, maar ik heb zelf bijna niks dus wil er 110 euro voor terughebben). Maar dat is dus niet het geval: de fed kan geld maken zoveel als ze willen dus ook de rente laaghouden.

  16. Steven says:

    Dawg,

    ben het dus met je eens. 😉

  17. Dawg says:

    Steven: Die rente loopt alleen op als er een tekort aan geld is. (effe op zijn boerenmanier: ik vind het best dat je 100 euro leent, maar ik heb zelf bijna niks dus wil er 110 euro voor terughebben). Maar dat is dus niet het geval: de fed kan geld maken zoveel als ze willen dus ook de rente laaghouden.

    Dat laag houden van de rente begint al met het fractioneel bankieren. Als alleen de besparingen uitgeleend konden worden zouden het aanbod van krediet lager en de rente hoger zijn. Pas als het mis loopt en de kredietpiramide gaat instorten neemt de centrale bank het stokje over.

  18. De Pessimist says:

    Leuk filmpje en kan aanzetten tot nadenken over de situatie waarin we nu zitten ..

  19. Steven says:

    ps,

    geweldige filmpjes. Vooral zo grappig dat ze Voerman’s leeftijd zijn en wel (of misschien ook?) dat maffe geld-uit-het-niets systeem inzien. En ja bah die bonussen ook nog..

  20. Keesje says:

    De eerste doorstromers op de huizenmarkt zijn gesigaleerd.

    http://twitter.com/Woonfraude/status/381795870020087810/photo/1

  21. ps says:

    Steven,

    Heb je net ‘Andere Tijden’ gezien over de eens zo florerende spoorwegindustrie in NL?
    Nu zitten we met de zgn. dienstensector (financiële tussenpersonen, banken, makelaars e.d.).
    We moeten dus weer terug naar een maakeconomie: het bouwen van schepen, vliegtuigen, auto’s en spoorwegmateriaal en toekomstgerichte huizen (geen Vinex of revolutiebouw) waarvoor echte bedrijven met vakmensen nodig zijn.
    Dat vereist inzicht van ‘de politiek’.

  22. Steven says:

    ps,

    nee niet gezien… Maar ben het met je eens. De meeste politici hebben overigens geschiedenis (Rutte, Verhagen en zo) of Rechten (Balkenende) gestudeerd. Die denken misschien wel in termen als het roer omgooien en zo, maar een hele zware technische studie kunnen ze niet. En daar moeten we het uiteindelijk wel van hebben. (denk ik)

    Onze Duitse buurvrouw Merkel (met Natuurkunde) lacht waarschijnlijk om het simpele zieltje Rutte.

    Maar de wal keert het schip zoals NHZ het vaak vertelde: waar is ie overigens?

  23. Charlie says:

    De maker van het filmpje is Ray Dalio, oprichter en directeur van één van de grootste hedge funds: Bridgewater (niet te verwarren met Blackwater).

    Dat geeft toch te denken. Want zijn principes (http://www.bwater.com/Uploads/FileManager/Principles/Bridgewater-Associates-Ray-Dalio-Principles.pdf) maken dan een sympathieke indruk, ik vermoed dat hij zijn miljarden niet op een vreselijk sympathieke manier heeft verdiend.

    Hier nog het achterliggende document, voor degene die meer wil weten: http://www.bwater.com/Uploads/FileManager/research/how-the-economic-machine-works/ray_dalio__how_the_economic_machine_works__leveragings_and_deleveragings.pdf

  24. Charlie says:

    Overigens vind ik de titel van het filmpje wel slecht gekozen. Het vertelt niet hoe de machine van de economie werkt, maar vooral hoe de financiering van de economie in hoofdlijnen werkt (en stuk gaat).

  25. Charlie says:

    Ik vraag me soms af hoeveel “we” in de afgelopen 5 jaar nu verder zijn gekomen qua inzichten. Ik zie veel dezelfde talking heads voorbij komen die op tergende wijze hun eigenbelangetje verdedigen. Het zal wel komen doordat in deze fase van deleveraging verliezen genomen moeten worden, maar dat nog niet altijd vast ligt door wie. Dat spelletje is nu volop gaande. Wie gaat de verliezen nemen!?

    Misschien maakt dit filmpje dat extra duidelijk, juist omdát het vrijwel geen politieke of psychologische factoren noemt.

  26. Charlie says:

    ps:
    Steven,

    Nu zitten we met de zgn. dienstensector (financiële tussenpersonen, banken, makelaars e.d.).
    We moeten dus weer terug naar een maakeconomie

    Zie http://www.amazon.com/The-Postcatastrophe-Economy-Rebuilding-Avoiding/dp/B004MKLRYM

  27. ps says:

    Steven,

    ‘Nach dem Wahltag kommt der Zahltag’

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/22/die-stunde-der-wahrheit-nach-der-wahl-kommt-die-grosse-enteignung/#comments

    Moet je opletten wat er met de huizenprijs gebeurt, vooral in NL met zijn zeepbel.

  28. ps says:

    Charlie,

    Zo is het maar net!
    Hoewel de VS in tegenstelling tot NL wel een belangrijke maakeconomie heeft, moeten ze toch af van de FIRE (Finance, Insurance and Real Estate) economy.

  29. Steven says:

    ps,

    die lelijke puist gaat er hopelijk af.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/2008-2013.png

  30. De Pessimist says:

    ps: Hoewel de VS in tegenstelling tot NL wel een belangrijke maakeconomie heeft, moeten ze toch af van de FIRE (Finance, Insurance and Real Estate) economy.

    Hoe kom je erbij dat NL geen maak economie heeft ?Nederland heeft een geweldig grootte maak economie van varkens tot kippenslachtmachines philips asml shell dow dsm akso .Ga zelf maar even bij het cbs opzoeken hoe groot ons industrieel overschot is en in welke sectoren het zit .

  31. De Pessimist says:

    De Pessimist,

    100 jaar geleden was 85% van de bevolking nodig om voedsel te verbouwen dat liep snel terug na de industrialisatie nu kan 5% van de beroepsbevolking alle monden voeden .Tot aan eind jaren 60 van de vorige eeuw had de industrie steeds meer behoefte aan werknemers daarna liep de vraag naar arbeid hard terug terwijl de productiviteit snel opliep .Toen kon dat prima wordn opgevangen met langer onderwijs.
    De maak industrie zal nooit meer een arbeidsintensieve tak worden net als de landbouw geen mankracht meer nodig heeft.
    http://www.strikemag.org/bullshit-jobs/

  32. Steven says:

    Steven,

    En dat vind ik nog het meest grappige: Er wordt in die grafiek geen enkele rekening gehouden met een lijn die onder de jaarlijks gemiddelde stijging gaat. Ach maakt niet uit: we zien het vanzelf wel. (handjes af van vastgoed voorlopig lijkt me het devies)

  33. Frans says:

    “Video not found”
    Dat is maar goed ook dat die propagande rotzooi hier niet meer te zien is.

  34. De Pessimist says:

    Wel een ander leuk filmpje over een andere film
    waarin Robert Reich spreekt over het elimineren van de middel klasse .
    http://billmoyers.com/episode/full-show-inequality-for-all/

  35. NewKidInTown says:

    De Pessimist: http://www.strikemag.org/bullshit-jobs/

    Dank voor deze link, zou toch iedereen aan het denken moeten zetten. Ik vraag me wel af, hoeveel procent van de mensen “weet” dit van zichzelf of van z’n eigen job ?
    Lijkt me niet lekker werken en slecht voor je gevoel voor eigen”waarde”.

  36. ll says:

    Good Morning, alles bubbels ?

    Vandaag bent u als gemiddelde huiseigenaar slechts 25 euro armer geworden ……, valt mee toch ? 😉

    DEBT MONSTERS ……. BCG

    Nog ff over de debt-monstertjes ( uit 2011 BCG ) , NL staat nu vandaag op 288% schuld van GDP :-), even ter vergelijking en precies hetzelfde als Spanje in 2010 ……..

    http://www.bcg.com/documents/file77295.pdf

  37. Keesje says:

    NewKidInTown,

    Ik vermoed dat best veel mensen dat weten, of weten dat ze weggeautomatiseerd kunnen worden, vooral veel ‘managers’ ook, maar de meeste denken toch : nu, nu, nu en later? Weten we niet, kan wel met pensioen dan zijn….en voor een deel van hen klopt dat ook! Er zijn ook de hoogopgeleidden die geen aan kunnen vinden die goed aansluit aan hun studie 🙂

  38. lorenzo says:

    FD : nog 1.5 miljoen actieve beleggingspolissen met dito ellende , eigen huis heeft 1500 mensen aangeschreven te helpen analyseren omdat eigen initiatief ontbrak (..). Uiteindelijk kwamen er ”10 langs op kantoor” waarbij er ”7 besloten actie te ondernemen”.
    Verklaring gevonden voor de stijging in leden van de 50 plus partij en die van die blonde meneer met nu zelfs ruim 30 zetels in de peilingen.

  39. eric406 says:

    Buma wil onder meer het toetsingsinkomen voor de toeslagen zo aanpassen dat de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait niet meer meetellen bij het bepalen van de zorgtoeslag. Dit moet 430 miljoen opleveren.

    Hier zullen de trollen niet blij mee zijn

  40. papo says:

    Ook in southpark hapert de economische machine:

    http://www.southpark.nl/full-episodes/s13e03-margaritaville

  41. Frans says:

    papo:
    Ook in southpark hapert de economische machine:

    southpark.nl/full-…13e03-margaritaville

    Hij is leuk! 🙂

  42. Nico de Geit says:

    In het filmpje duurt de weg naar beneden 2, 3 jaar. Ik denk dat het langer gaat duren. Het gaat al sinds 2008 bergafwaarts maar niet hard. Alles wordt ingezet om de neerwaartse spiraal te voorkomen of af te remmen.

    Het vervelende is dat het alle kanten op kan: hyperinflatie of juist deflatie. Geld opmaken is altijd goed natuurlijk.

  43. blabam says:

    “spending drives the economy”

    FOUT!

    production drives the economy.

  44. Plato says:

    Bullshit filmpje. Met geld drukken los je niets op. Eigenlijk moet je een economie bekijken als een ruileconomie zonder geld. De een maakt wat, een ander ook en ze ruilen hun producties. Alleen maar om dit ruilproces te vereenvoudigen wordt er geld gebruikt, maar eigenlijk is het alleen maar belofte om iets te leveren. Wat dat betreft zijn geld en krediet identiek. Zodra de andere partij niet meer kan leveren, is de afspraak waardeloos. Jammer, maar je kan het geld en krediet afboeken. Door geld te drukken, beloof je iets te leveren wat je nooit kan waar maken. De centrale bank maakt niets. Het is dan ook alleen maar voor de gekhouderij. Zolang de mensen er in trappen werkt het, maar na een tijdje komen ze er achter dat het loze beloften zijn en valt het hele vertrouwen in het geld weg. Met andere woorden: de dollar en de euro worden gewoon waardeloos. De Chinezen en Arabieren weigeren ons nog te leveren. We moeten het allemaal weer zelf gaan doen. Er moet dan nieuw geld komen om het vertrouwen te herstellen. Waarschijnlijk met als onderpand goud.

  45. Harrie says:

    http://vimeo.com/70410563 Ook een filmpje maar dan de andere kant.

  46. Plato says:

    Leuk filmpje, maar klopt ook geen zak van. Heel sugestief door eerst de grap met die cent te laten zien. Waarschijnlijk is winst in het filmpje ook een soort rente. Dan gaat het wel erg de richting uit van het gedachtengoed in das Kapital van Marx. Sparen geeft ruimte tot het investeren in machines. Met die machines neemt de productiviteit toe. Voor dat sparen mag dan toch best een relatief kleine vergoeding gegegeven worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*