Schultz (VVD): Tophypotheek normaal

VVD-minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus van Infrastructuur en Milieu snapt niets van de ophef die Jan Nagel maandag maakte in Pauw & Witteman over tophypotheken van sommige policiti.

Nagel, die op dit moment met zijn nieuwe partij 50Plus aan de Provinciale Staten meedoet, vond het belachelijk dat policiti als Piet Hein Donner (CDA) en Ivo Opstelten (VVD) enorme tophypotheken hebben.

Zo kocht Donner in 2005 een huis van 920.000 euro, en heeft daarbij een hypotheek van 1,1 miljoen euro. Opstelten blijkt nog het meest te profiteren van de hypotheekrenteaftrek: zijn hypotheek bedraagt maar liefst 1,3 miljoen euro.

Nagel vindt het niet kunnen dat rijken gesubsidieerd worden middels de hypotheekrenteaftrek, terwijl ouderen met steeds minder rond moeten komen. Premier Mark Rutte geeft overigens het goede voorbeeld, hij heeft slechts een hypotheek van 90.000 euro.

VVD-minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

“Ik begrijp het verhaal niet helemaal, de heer Donner heeft een huis van 920.000 en heeft een hypotheek van 1,2 miljoen, dat is drie ton verbouwingen en dan ben je er”, aldus VVD-minister Schultz in een reactie op Nagel. Haar liberale partij wil dan ook niets doen aan de hypotheekrenteaftrek.

Peter Berends

Nagel is wat traag, nors en onduidelijk, maar heeft zeker een punt.
(Kleuter Pauw mag nu wel eens volwassen worden
, als is hij daar bang voor…)

bron:  FOK.nl

Share Button
Tagged with: , ,
167 comments on “Schultz (VVD): Tophypotheek normaal
 1. Boudewijn says:

  Ik ben altijd een VVD stemmer geweest. Maar deze arrogantie van de minister en daarnaast het in stand houden van subsidie op schulden begint me een wel een beetje van gedachte te veranderen!!!! Helaas ga ik dan ook stemmen op een partij tegen het H-woord…

 2. p.j.v.a. says:

  Nagel met z’n 50+ is de hypocrisie ten top.
  Geen groep die het ooit zo makkelijk heeft gehad (komt er ook niet meer) en zo snel z’n hypotheek heeft kunnen aflossen.
  En maar klagen en de aandacht afleiden.

 3. Boudewijn says:

  Je hebt gelijk maar alle politici hebben zelf allemaal een duur koophuis…. Kortom je gaat toch ook niet tegen jezelf zeggen dat je overbodig bent in een bedrijf??

 4. Boudewijn says:

  Nog een jaar en dan is het crisis. Kijk maar hoe onstabiel alles wordt in de wereld alles wordt te duur. De huizenprijzen zijn veel te duur…… Ik zie de prijzen elke maand nog wel 1% naar beneden gaan!

 5. RealisT says:

  “de heer Donner heeft een huis van 920.000 en heeft een hypotheek van 1,2 miljoen, dat is drie ton verbouwingen en dan ben je er”

  Voor minder dan 920.000 Euro koop je tenslotte ook niks fatsoenlijks meer in dit land. Iedere koper weet bovendien ook dat je flink moet verbouwen om de boel weer een beetje toonbaar en up-2-date te maken. En dan is 3 ton gewoon heel bescheiden.

  Kijk, dat die Nagel nou zo dom is, kan Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus toch ook niets aan doen?

 6. Starter says:

  @5
  Meen je dat nou serieus? Of mis ik een emoticonnetje.

  En het gaat m ook niet om de verbouwing op zich natuurlijk, het gaat er om dat die verbouwing niet met spaarcentjes maar met geleend geld wordt betaald. En laat hij nou net over de rente van de geleende geld 60% terugkrijgen met zijn topinkomen.

  Hulde voor dhr Nagel en schande voor dat stelletje elite wat zo arrogant lacherig loopt te doen als Nagel een levensgroot probleem aan de kaak probeert te stellen.

 7. Frans says:

  Wat een kansloze vertoning! Schultz die een beetje superieur lachend dhr Nagel niet serieus neemt, en vervolgens pleegt Pauw karakter moord door dhr Nagel te verwijten dat hij chagerijnig is. Gewelidge inhoudelijke reactie hoor, gefeliciteerd!
  Schultz zou eens flink billenkoek moeten krijgen! Verwend kreng.
  @1 : doe wat je niet laten kan.

 8. Frans says:

  En nog even om niet zelf het verwijt te krijgen om inhoudsloos kritiek te geven: de HRA is een verkapte vorm van belasting heffen. (chew on that)

 9. RealisT says:

  @6

  Ik neem aan als je de tweede alinea van mijn reactie nog eens goed naleest, je wel zult begrijpen dat ik vindt dat die VVD-trut totaal van de pot gerukt is. Mevrouw praat daar over een beetje verbouwen ter waarde van 3ton alsof het niets is. En dat terwijl de meeste Nederlanders al moeite genoeg hebben een een behoorlijk huis voor datzelfde bedrag te vinden (zeker in de randstad) en te betalen.

  Gelukkig houdt ze zich bezig met belangrijker zaken zoals de max. snelheid met 10km/h op een paar wegen verhogen. Briljant! Die brengt haar salaris wel op.

 10. RealisT says:

  @10

  ik vind!

 11. Starter says:

  @ 10
  oke dan zit ik met jou op 1 lijn

 12. nhz says:

  ik vond die Melanie altijd al een ongelofelijke aso, maar hiermee bewijst ze weer eens dat de hele bende van Rutte in een inrichting thuishoort, in plaats van op het Binnenhof. En natuurlijk is Nagel als vertegenwoordiger van de babyboomers ook hypocriet in deze discussie. Afgrendelen dat plein en sleutel weggooien.

  @7:
  over de tophypotheken van de omroep coryfeeën zullen we het maar niet hebben; vast onderdeel van de vastgoed maffia.

 13. Nou says:

  Het ministersalaris is 139.000 euro /jaar. Dus als je 5 keer je salaris mag lenen(wat niet zou mogen omdat het geen vaste aanstelling is.) Dan kan Donner maximaal 7 ton lenen.

  Daarom verbaast het natuurlijk ook niemand dat meneertje Donner nog meer dan een miljoen verschuldigd is aan een obscuur bankje.
  Dat riekt erna dat deze bank wel heel goedkoop wat politieke invloed heeft gekocht.

 14. nhz says:

  @14:
  reken maar dat veel van deze lieden enorme bijverdiensten hebben (wellicht tijdelijk geparkeerd in een stichting ofzo). Zelfs een stuntel als Jaques Wallage haalt met bijbaantjes al iets van 6 ton per jaar binnen …

 15. Dow Jones says:

  Probleempje met posten…

 16. ll says:

  Probleempje bij de wbv’s, het verdienmodel verdient niet meer.

  ”Het huidige verdienmodel van de corporaties gaat ervan uit dat de waarde van zowel de woningvoorraad als de vastgoedportefeuille zal toenemen en daardoor nieuwe projecten garandeert. Ruim 90% van de corporaties vindt dit model echter niet meer toereikend voor de financiële planning ”

 17. Ain says:

  Op de site van de televaag is dit ‘nieuws’ met koeienletters weergegeven. Marc Rutte heeft een bescheiden hypotheek van 90.528,50. Daar kan je niets van zeggen….

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9092653/__Hypotheken_onze_ministers__.html

 18. Ain says:

  + ook daar een inmiddels 200+ reacties..brengt in ieder geval de discussie op gang..

 19. nhz says:

  @18:
  vooral de reacties op dat artikel zijn leuk; geheel voorspelbaar hoeveel oerdomme conservatieve klets er langskomt van de televaag lezers.

  Rutte heeft inderdaad een nette hypotheek, maar zijn standpunten over HRA zijn net zo hypocriet als die van de andere nep-liberalen.

 20. RealisT says:

  @19 + 20

  Het opvallende van dat soort discussies is dat er altijd weer genoeg lieden bij zijn die het afschaffen van de HRA voor de grootverdieners onrechtvaardig vinden, terwijl ze zelf waarschijnlijk nog niet eens in de buurt komen van wat zo’n Donner per jaar binnenharkt. Een soort van Stockholm syndroom zeg maar. Of misschien hopen ze zelf ooit ook 3x de Balkenende norm te gaan verdienen.

 21. nhz says:

  @21:
  het lijkt me typisch het soort lieden die nu alvast VVD stemmen omdat ze hopen dan straks, als ze veel meer verdienen, ook schandalig te kunnen profiteren. Zeg maar type kleine ondernemer met 20k bruto inkomen, of lagere ambtenaren die al tien jaar van plan zijn om voor zichzelf te beginnen. Het valt me altijd weer op hoeveel van die wannabees er VVD stemmen, tegen beter weten in want de meesten zullen nooit meer dan een dubbeltje worden.

 22. dr.t says:

  God hebben jullie in het verleden een baantje misgelopen in het plaatselijke socialistisch aktieblaadje. Wat is er nou in godsnaam op tegen met het nemen van een miljoen aan hypotheek, voor degenen die het zich kunnen veroorloven.
  Een beetje belastingaftrek om de nivellerende werking van ons stelsel te verzachten zorgt tenminste ook voor wat stimulans om voor een succesvolle carrièrre te gaan. Lijkt me geen verkeerde prikkel gezien het grote aantal mensen dat gemankeerd of kansarm aan de kant staat (al gebruik ik liever de term aangeleerde hulpeloosheid.

  En 14, 15 deheer Donner lijkt me nou bij uitstek iemand aan
  wie een bank risicoloos geld kan lenen.
  Telg van een regentenfamilie tot vele generaties terug.
  Het gaat er niet om wat je verdient, maar hoe betrouwbaar je positie. Iemand als Donner kan waarschijnlijk tien keer zijn eigen woning financieren.
  Ter illustratie,
  een jaar of vier geleden was nog maar 50% van de vermogensopbouw afhankelijk van arbeid. Wat iemands inkomen bedraagt is dus zo irrelevant voor een aanzienlijk deel van de aanvragers.
  En gelet op de beursontwikkelingen en economische indicatoren ´the good times are coming back´ !

 23. Klaassie says:

  Goed dit filmpje te zien. Ik was al bijna weer van plan op het CDA te kiezen, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. Persoonlijk vind ik het heel jammer dat bij het CDA het (gedeeltelijk) beperken van de hypotheekrenteaftrek absoluut niet bespreekbaar is en dat als “grote” middenpartij. Maar de reden wordt steeds duidelijker, de leidende figuren van het CDA maken zelf dus ook ruimschoots gebruik van de bestaande regelingen. Dat dit bij VVD gebeurd ok (althans begrijpelijk vanuit de achterban gezien), maar bij het CDA had ik meer rentmeesterschap verwacht en niet alleen het denken aan eigen portemonnee.
  Het is jammer dat CDA het H woord niet wil bespreken, omdat de linkse partijen (dus zonder het CDA) niet eerder een meerderheid in de tweede kamer zullen krijgen dan wanneer het hoogtepunt van crisis bereikt is, dus wanneer het te laat is….

 24. RealisT says:

  @23

  “Een beetje belastingaftrek om de nivellerende werking van ons stelsel te verzachten”

  en

  “Iemand als Donner kan waarschijnlijk tien keer zijn eigen woning financieren”

  Je hebt de ironie van wat je schrijft niet echt door, he?

  “En gelet op de beursontwikkelingen en economische indicatoren the good times are coming back”

  Sterker nog: die hele kredietcrisis zit gewoon tussen de oren. Tsjakka! 🙂

 25. Scrutinizer says:

  Om voor de hand liggende redenen ben ik tegenstander van marktverstoringen allerhande waaronder de HRA (maar ook huursubsidie etc).
  Dat gezegd zijnde, als die nou toch eenmaal bestaat, waarom dan een onderscheid maken tussen een woning die “pasklaar” is en een die verbouwd werd en daarmee (laten we aannemen) in waarde toeneemt t.o.v. de aanschafprijs?
  Of iemand nou nieuwbouw koopt voor een bedrag 100 of een gelijkwaardig ouder pand waar wat kosten aan zijn voor 75 en 25 kosten maakt door het te renoveren, waarom zou dit anders behandeld moeten worden en het gaat om resp. 20% en 30% van de aanschafprijs.
  Het is natuurlijk de verhouding die telt. Aan een groot landhuis valt -in bedrag- nou eenmaal meer te renoveren (na X aantal jaar) dan aan 2 kamerflatje, maar daarom nog niet procentueel.
  Als iemand voor 200k een huis koopt en 240k leent omdat ie voor 40k (ofte 20%) rennovatiewerken laat verrichten, zou er dan evenveel heisa om zijn?

  Ik herneem mijn uitgangspunt: de HRA (o.a.) dient m.i. op de schop, maar als ie er is, ben ik niet verontwaardigd door het feit dat iemand 20-30% meer leent dan de aanschafwaarde van zijn te renoveren oud pand.

 26. dr.t says:

  25 Beurscrisis achter de oren

  Het zou me niet verbazen, ook een vermeende zeepbel heeft maar een beperkte levensduur en het dieptepunt, AMF voorwaarden aan banken ´waar bemoeien ze zich mee´ is inmiddels bereikt.
  Alles wijst erop dat het ergste inmiddels achter de rug is.
  Zeker gelet op de feitelijke stand van de beurs kun je uberhaupt niet meer van een crisis spreken.
  De opleving van de economie in het bijzonder, afnemende begrotingstekorten, verbetering in de positie van hypotheeknemers, zorgt ervoor dat de huidige discussie binnen een jaar of twee volstrekt achterhaald is.

  Net zoals de zeepbel tav van internetbedrijven nu alleen nog maar lachwekkend overkomt.

  De huidige discussie over de HRA is een bezuiningsthema of beter een armoedethema, wie betaalt de rekening.
  Er moet bespaard worden links om of rechtsom.
  Men gunt daarbij het licht in andermans ogen niet, waarvan akte hier.
  Binnen een jaar of drie heeft echter het bezuinigsthema weer aan waarde verloren en kan er eindelijk weer eens vooruit gekeken worden.

 27. Daphne says:

  Die discussie tussen Nagel en Schultz doet de zaak helaas geen goed. Want natuurlijk vind ik dat de HRA afgeschaft moet worden. En dr.t: als je aan de inkomensverdeling niet al te veel wil veranderen, moet je ook zijn voor het afschaffen van de HRA, maar dat dan gepaard willen laten gaan met een vlaktaks. Het huidige systeem werkt gewoonweg niet. En wat betreft het kunnen krijgen van hypotheken die hoger zijn dan de waarde van het huis: dat is gewoon idioot. Het is namelijk risicovol, zeker in combinatie met aflossingsvrij en HRA. Want wat als de waarde van het huis minder wordt? Wanneer er geen NHG en WSNP zou zijn, zou ik die waardedaling niet zo problematisch vinden: dan moeten mensen er immers zelf voor opdraaien. Nu zijn er allerlei mogelijkheden om waardedalingen op de belastingbetaler af te wentelen. En, je kunt het in het huidige stelsel volgens mij vrij makkelijk misbruiken: meer lenen dan nodig en dan daar minder rente over betalen dan dat je ontvangt op je spaarrekening. Tel uit je winst…

 28. dr.t says:

  Daphne een hoger hypotheek krijgen dan je wilt is idioot, zolang als je geen vermogen hebt ter garantstelling.
  Mijn betoog ging in op het aspect dat vermogen uit arbeid voor een groot deel niet relevant is.
  Verder hangt de discussie hier van vooronderstellingen aan elkaar, de huizenmarkt zakt met 50 procent, waar dan
  – de economie zakt -terwijl de beurzen stijgen- over welke zeepbel hebben we het eigenlijk.

 29. Daphne says:

  @dr.t: het moet niet zo zijn dat het ongunstig is je spaargeld in je huis te steken. Ik vind het best wel schandalig dat veel mensen nu tegelijkertijd een torenhoge hypotheek en een dikke spaarrekening hebben. Echt zonde van het belastinggeld gewoon…

 30. dr.t says:

  Ik zou zelf ook alle lasten gewoonweg aflossen, als ik de kans krijg.
  Maar de HRA kan niet los gezien worden ten opzichte van andere nivellerende maatregelen, als overdarchtsbelasting huurwaarde forfait en ons progressieve belastingstelsel.
  Je hoort bij iedere vekiezing bijvoorbeeld de slogan voorbijkomen de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen zonder dat er een limiet aan dat uitgangspunt wordt gesteld.
  En de vraag waar dat limiet zou moeten liggen zou juist interessante discussiepunt zijn.
  Wat is het maximum wat de overheidn onder de noemer van solidiariteit kan claimen.
  Bedenk daarbij dat onder de noemer BTW rijkere mensen sowieso ook al een meer dan evenredig deel afdragen.
  Wanneer is het genoeg. De overheid is een gedrocht dat steeds maar meer wil claimen, en wil uitdijen.
  Alleen het liberalisme, wat niet eens bestaat omdat de VVD een belangenpartij is, lijkt in theorie tegengas te bieden.
  De rest stelt zich afhankelijk op, wat voor een overheid wel zo prettig is.

 31. nhz says:

  @23 dr.t:
  je bent duidelijk het type VVD stemmer waar ik het hierboven over had.

  Yep, het ging prima op de beurs vandaag. Wapenhandel en olieboeren draaien weer top, en Nederland is voor beide uitstekend vertegenwoordigd. Voedsel en andere commodities breken opnieuw records, fantastisch!! Speel je tijdens je werk van die spelletjes waarbij je veel punten krijgt voor overreden omaatjes?

  Wel even afwachten hoe de beleggertjes reageren vanavond op 2% daling van de DJI, als de HFT traders er tenminste niet voor zorgen dat we toch weer in de plus eindigen.

  @27:
  “maar als ie er is, ben ik niet verontwaardigd door het feit dat iemand 20-30% meer leent dan de aanschafwaarde van zijn te renoveren oud pand.”
  en je hebt er zeker ook geen bezwaar tegen dat dit doorgaans volledig voor risico van de belastingbetaler gebeurt, als er wat misgaat? Er zijn niet voor niks richtlijnen over wat een verantwoorde hypotheek is. Een verbouwing van 100K maakt een huis echt niet per definitie 100K meer waard, al dacht men dat vroeger wel.

 32. Hugo says:

  Dat miepje (Schultz) doet me een beetje denken aan Marie Antoinette. Let them eat cake… Kort daarna werd haar hoofd van de romp gescheiden.

 33. RealisT says:

  @28

  Zo is het! De ons aangeprate crisis was de zeepbel. De enorme stijging van huizenprijzen over de afgelopen 20jaar de echte economie. Genereerde immers heel veel schuld, dus welvaart. Gelukkig gaan we na een kort oponthoud weer terug naar normaal. Ik ben helemaal uitgerust en er klaar voor! Jij ook?

 34. dr.t says:

  33
  Een milonair in NL zonder inkomen krijgt in NL makkelijk een hypotheek is mijn ervaring.
  Waarom ook niet. Als ik zelf bankdirecteur zou zij had ik juist daar geen enkel probleem mee.
  En ik ben geen VVD er maar een liberaal. Alleen jammer dat er geen liberale partij/ radicale vermindering rol van de overheid, limiet aan het stellen vanoverheidsuitgaven, alsmede belastingheffing- bestaat in NL.

 35. nhz says:

  @36:
  ik kan je uit ervaring zeggen dat je ongelijk hebt over die miljonairshypotheek; je kunt dan hooguit een hypotheek krijgen tegen voorwaarden die uiterst ongunstig zijn vergeleken met wat 99% van de scheefleners krijgt. Dit nog even afgezien van het feit dat een hypotheek voor een miljonair zonder inkomen fiscaal zeer onaantrekkelijk is.
  Dat is ook gelijk het hele probleem met HRA voor miljonairs zoals onze politici: het is gewoon legale belastingontduiking en heeft niks te maken met de noodzaak om geld te lenen. Ongetwijfeld is dit dezelfde groep mensen die dagelijks scheld op de personen die ten onrechte een uitkering van pakweg 10.000 euro per jaar krijgen.

 36. nhz says:

  P.S.: weet niet of het al gemeld was, maar vandaag kwam het nieuws dat de huizenmarkt in de VS verder achteruit blijft gaan (op basis van de Case-Shiller index, betrouwbare indicator). Alleen in Washington was er een stijging, niet toevallig natuurlijk in ObamaNation.

  Gelukkig is Nederland anders 😉

 37. nhz says:

  aardig overzichtje van hoe fantastisch het momenteel gaat in de wereld, van Reggie Middleton:
  http://www.zerohedge.com/article/inevitable-has-finally-been-admitted-europe-macro-experiment-has-ignited-inflation-without-c

  Hij houdt aan het eind een wat verwarrend praatje met diverse versprekingen, begin april komt hij bij ING praten over waardering van real estate. De banksters zullen wel watjes in hun oren stoppen want in de polder is toch alles anders (of zou het gaan over het ING portfolio waarvan het risico nou lekker bij de NL belastingbetalers zit?).

 38. Nou says:

  @15,

  Tja waarschijnlijk heb je gelijk.

  Schande! Het salaris dat wij als burger betalen aan de ministers is ervoor zodat zij full time onze belangen behartigen.

  Helaas blijven de Nederlanders stemmen op politici die belangen van anderen behartigen. En wetten maken waar alleen opeters voordeel bij hebben.

 39. nhz says:

  P.S. #39:

  grafiekjes laten het duidelijk zien: Japan real estate 75% omlaag in 21 jaar, en daalt nog steeds. US real estate 4 jaar aan het dalen, daling recent weer stevig ingezet, on track voor minstens 75% daling (vermoedelijk in kortere tijd).

  Nederland ondanks véél ergere bubble 5-7% daling en we’re done! volgens de Pinokkio’s van deze wereld. Slaap lekker dr.t 🙂

 40. nhz says:

  @40:
  je moet ook bedenken dat deze lieden hun echte beloning (van hun vrindjes, niet van de burgers ditmaal) pas krijgen als ze de politiek uitgaan. Zie recent weer Bos, Balkenende, Eurlings, enz. Levenslang topgraaien als dank voor een paar jaar de juiste beslissingen nemen in opdracht van de grote schurken van het land. Het is gewoon allemaal één criminele bende.

 41. Maria says:

  Hebben we het indeze discussie over inschrijvingen bij het Kadaster of hebben we het over daadwerkelijke hypotheekbedragen die zijn opgenomen bij een bank. Een aantal jaren geleden was het vrij normaal dat de inschrijving hoger was, dit omdat, als men de hypotheek zou willen verhogen, er geen tweede gang naar de notaris nodig was.

 42. K. Ritisch says:

  @43 Maria

  Ik vermoed dat u doelt op het onderscheid tussen het bedrag van de hypothecaire lening en het bedrag aan hypotheekstelling.

  BEDRAG VAN HYPOTHECAIRE LENING
  Hoogstwaarschijnlijk heeft Quote zich gebaseerd op het bedrag aan hypothecaire lening. Dit is het bedrag dat de hypotheekgever (koper) ter beschikking gesteld krijgt door de kredietverstrekker. Dit bedrag kan achterhaald worden door in het Kadaster een uittreksel uit het hypotheekregister op te vragen.

  BEDRAG VAN HYPOTHEEKSTELLING
  Het bedrag van de hypotheekstelling is altijd hoger dan het bedrag van de hypothecaire lening. (bedrag hypothecaire lening + totaal berekende rente inkomsten voor bank) Het bedrag van de hypotheekstelling is zeg maar het maximale bedrag dat de bank middels parate executie kan verhalen. De rente wordt hierbij betrokken omdat qua verdienmodel de bank geen risico wil lopen. Het bedrag van hypotheekstelling is niet zichtbaar op het uittreksel van het hypotheekregister. Daarvoor moet apart de hypotheekakte opgevraagd worden. Bij het Kadaster noemen ze dat brondocumenten. Doorgaans is dit een prijzige aangelegenheid, zeker bij grotere aantallen. Ik vermoed daarom dat Quote zich niet op de hypotheekakten heeft gebaseerd.

  MEERDERE HYPOTHECAIRE LENINGEN OP 1 HYPOTHEEKAKTE
  Dit kan, mits ofwel de waarde van de onroerende zaak waarop het hypotheekrecht is gevestigd is gestegen (overwaarde), ofwel er substantieel is afgelost. (of een combinatie van beiden) Afhankelijk van de berekening van de dekkingswaarde kan er dan sprake zijn van een nieuwe beleenbare voet. Dan wordt er een nieuwe hypothecaire kredietovereenkomst aangegaan, zonder dat daarvoor bij de notaris een nieuwe hypothecaire inschrijving vereist is.

  Heb ik hiermee uw vragen wellicht kunnen beantwoorden?

  Vr. groet,

  K. Ritisch

 43. K. Ritisch says:

  EEN MILJONAIR KRIJGT MAKKELIJK EEN HYPOTHECAIRE LENING
  M.i. sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval (Wat is een miljonair?) en op dit moment naar mijn ervaring zeker geen wet van meden en perzen. U stelt dat als u bankdirecteur zou zijn,u geen probleem zou hebben met het verstrekken van een hypotheek aan een miljonair. Heeft u zich wel eens verplaatst in de positie van de bank? Als een bank een lening verstrekt van miljoenen aan een “miljonair”, dan loopt de bank in potentie qua verdienmodel en risico’s t.a.v. het eigen vermogen e.d. een veel groter risico als bij 10 leningen van pak hem beet 2 tot aan de categorie kopers “Jan Modaal / starters”, waar de markt het toch van moet hebben… De rente-inkomsten bij een miljoenenlening zijn wel interessant voor een bank natuurlijk.

  JUIST AAN IEMAND ALS DONNER KAN RISICOLOOS GELD GELEEND WORDEN?
  Zonder aanzien des persoons: geld lenen is nooit zonder risico en geld lenen kost geld.

  U stelt dat het niet (sec) gaat om het inkomen, maar om hoe betrouwbaar de positie is van iemand. Ik neem gemakshalve even aan dat eventueel nepotisme zich niet zodanig flagrant zou openbaren en bovenal, niets is zo veranderlijk als “de positie” van iemand. De kaders worden ook gezet door de ECB,DNB,AFM, Basel-akkoorden en meer van dat soort spul: een riskmanagement en verdienmodel voeren als bank op basis van de reputatie van een persoon of diens familie past hier niet echt in me dunkt. Maar wellicht doelde u op zekerheidstellingen zoals hypotheken en ander bancaire zekerheden zoals borgtochten en pandrechten?

  WAT IS EEN LIBERAAL?
  Met het risico uitgemaakt te worden voor socialist of liberaal (afhankelijk van het hokje waarin je geplaatst wordt, zijn het beiden scheldwoorden geworden) vraag ik mij af waar het nu echt om gaat: de huizenmarkt weer aan de gang krijgen toch?

  Als je de “eigen kracht” van een mens/consument tot uitgangspunt neemt (doen socialisten en liberalen toch beiden mag ik hopen?), dan zouden woningen in de eerste plaats betaalbaar (= ook aflosbaar) moeten zijn. De inkomens en koopprijzen staan m.i. niet meer in verhouding tot elkaar.

  Een belastingsubsidie zoals de HRA, die oorspronkelijk bedoeld is om het eigen woningbezit (en niet het hebben van hoge leningen) te stimuleren, mag er toch niet toe leiden dat “miljonairs” op een buitenproportionele wijze belastingvoordeel genieten op kosten van de maatschappij, terwijl met het verkregen belastingvoordeel meestal niet wordt afgelost? Ik zal nimmer pretenderen dat ik een “echte” socialist of liberaal ben, maar subsidie is toch doorgaans niet iets waar liberalen voorstander van zijn of is dit de incidentele uitzondering die met een logische en concludente onderbouwing gerechtvaardigd kan worden? Immers, “miljonairs of wat ervoor door moet gaan” hebben doorgaans genoeg (financiële) “eigen kracht”.

  Persoonlijk zie ik ondernemerslust liever beloond door een belastingverlaging in de IB en/of Vpb, dan middels een ondoorzichtige en indirecte belastingsubsidie, waarmee onnodig geld wordt rondgepompt, met alle mogelijke kwalijke gevolgen van dien.

  Uiteraard mag de overdrachtsbelasting ook verdwijnen en kan er zeker ook het nodige gesleuteld worden aan de huursubsidie.

  Maar goed, Dr. T., wellicht heb ik u niet juist begrepen. Ik pas er echter voor om dit soort discussies te simplificeren tot polarisaties tussen “socialisten” en “liberalen”, wat daar ook voor door mag gaan.

 44. Cinelux says:

  Met een beetje geluk zijn die panden van Donner en Opstelten monumentenpanden (zo te zien aan de foto’s) dat er ook een leuke subsidieregeling aan te pas komt.
  Zoals Brinkman in Leiden.

 45. ll says:

  3 Ton aan verbouwingen, voor 1 familie ? Dat is schijten op het volk dat aan de kant staat. Dat zijn 23 jaarlijkse bijstandsuitkeringen.

  Trouwens, ondertussen worden de grondwaarden toch wel afgeboekt.

  ”Volgens Rietdijk zijn banken bezig met het gecontroleerd afboeken van grondwaarden. “En daardoor wordt de kredietruimte van bedrijven alleen maar kleiner. En steeds vaker worden er door opdrachtgevers bankgaranties geëist waardoor bouwers aan alle kanten klem worden gezet. Een van onze leden sprak laatst van een bedrijfsgenocide op onze sector. Dat is wellicht een wat boude uitspraak, maar feit is wel dat een beetje pech je als onderneming nu fataal kan worden. Hulp is dan vaak ver te zoeken.” Wat dat betreft zegt Rietdijk het eigenlijk ongelofelijk te vinden dat de banken, “zowel internationaal als nationaal veroorzaker van de kredietcrisis” met zoveel overheidsteun overeind zijn gehouden en nu weer volop in het zadel zitten. “Zelfs de bonuscultuur is terug en met opslagen proberen ze nu zo snel mogelijk de verliezen weer terug te verdienen. Wij als sector betalen daarvoor het gelach.”

 46. Adamus says:

  46

  Wij en onze politici zijn de oorzaak hè. Kijk eens hoe Schulltz ook weer het voorbeeld geeft. Tekorten op laten lopen ook geen item, eerder niet en nu niet.

 47. ll says:

  @ adamus, over politici gesproken, gisteren op Belgische TV dat David Cameron een tour aan het maken is in het Midden Oosten, met onder zijn begeleiding een aantal zakenmensen, waaronder een paar wapenleveranciers, die een contractverlening willen hebben…..

 48. ll says:

  Op ander draadje, in de Kaukasas schijnt dit weekend de pleuris te gaan uitbreken. Olie en gas uiteraard, mensen zijn zich aan het bewapenen.

 49. Testingtesting123 says:

  HRA is voor misselijke vrouwtjes als Schultz gewoon een legale vorm van belastingontduiking.

  In het gesprek kwam naar voren dat ze het huis gekocht had voor 220.000 gulden (of zoiets).
  Toen heeft ze de overwaarde opgenomen door een hypotheek af te sluiten van 620.000 euro.
  150.000 euro overwaarde op een spaarhypotheekrekening gezet tegen 5%. Dat groeit in 30 jaar weer mooi aan tot 620,000.
  Hield ze dus nog mooi 450,000 euro over voor een verbouwinkje.
  Ze kan dus mooi de rente die ze over de lening betaalt, 5% van 620,000 = 31,000 aftrekken van haar belastbare inkomen. Daar krijgt ze 52% van terug.
  En woont ze voor 1,240 euro netto per jaar.
  De VVD:
  Oneerlijker kunnen we het niet maken, er lacherig over doen wel.

 50. nhz says:

  @48:
  Die missie van Cameron draait volledig om wapenleveranties, en daarnaast om olie. Gaat altijd goed samen. Je vraagt je af waarom onze Uri niet meereist met het gezelschap. Als je de laatste verhalen zo hoort komt de bulk van de wapens die nu gebruikt worden om burgers af te slachten in Libie etc. misschien wel uit Nederland. VOC mentaliteit is weer terug waarschijnlijk …

 51. firsttimer says:

  Een ieder hier zou t zelfde doen,als Donner, als ie de mogelijkheid daarvoor had
  Deze man maakt gewoon gebruik van de fiscale mogelijkheden, niks verkeerd mee, denk ik
  Wat verkeerd is, dat veel mensen niet eens meer een hypotheek kunnen afsluiten vanwege de strengere normen van de banken

 52. Adamus says:

  1stTimer doe als Donner, gewoon in de politiek gaan en de regeltjes hetzelfde houden of aanpassen aan jouw begeerten.

 53. Adamus says:

  In het gesprek kwam naar voren dat ze het huis gekocht had voor 220.000 gulden (of zoiets

  Welk jaar was dat?

 54. Adamus says:

  ll Zegt:
  23 February 2011 om 10:36 am
  Op ander draadje, in de Kaukasas schijnt dit weekend de pleuris te gaan uitbreken. Olie en gas uiteraard, mensen zijn zich aan het bewapenen.

  Zullen Putin et al. dan toch het definitieve lontje gaan aansteken?

 55. Adamus says:

  Schultz heeft een husband die geen kleinverdiener is; wie zegt dat de aftrek via haar loopt?

 56. Roy says:

  Wat een geklets hier.
  Het is toch algemeen bekend dat politici nevenfuncties hebben en daarmee meer verdienen dan alleen het ministersalaris. Geen wonder dus dat ze net als andere vermogende Nederlanders binnen het thans toelaatbare hoge hypotheken afsluiten. Dat heeft niets met graaien of diefstal te maken, maar is gewoon gebruik maken van de mogelijkheden die we blijkbaar met z’n allen willen. Als heel Nederland tegen de HRA zou zijn, dan was hij al lang afgeschaft.

 57. testingtestin123 says:

  Nou ja, geklets hier.
  Feit is wel dat Melanie daar met boter op haar hoofd lacherig doet tegen iemand die een valide argument heeft.
  Jammer dat P&W, Jan Nagel chagerijnig noemen in plaats van het rekensommetje te maken in comment 50.

 58. Adamus says:

  Witteman is ook een VARA grootverdiener en Paauw doet het ook wel leuk geloof ik. Prima. Punt is ze halen het uit de ruif die “ons belastinggeld” heet.

 59. testingtestin123 says:

  @59 Adamus,

  Daar heb je wel een punt, iedereen die iets in de pap te brokkelen heeft trekt zijn hypotheekrente maximaal af.
  P&W weten waarschijnlijk heel goed waar Nagel op doelt.

 60. Bruno says:

  @58 Jammer dat je rekensom niet klopt.
  48% van 31.000 is 14.880 per jaar en niet 1240.

 61. nhz says:

  @57:
  Het zorgwekkende van wat deze bestuurders doen is dat ze het foute voorbeeld geven, en op zijn minst de verdenking op zich laden dat ze belang hebben bij handhaving van de status quo, waar overigens al lang GEEN meerderheid van de bevolking voor is. Wat democratie …

  Ondertussen (speciaal voor dr.t, ja de poldereconomie loopt weer als een trein!!):

  Hogere consumptie door gasverbruik

  Nederlandse huishoudens hebben in december 1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand in 2009. De groei is vooral te danken aan het hogere gasverbruik.

 62. John says:

  @59 Adamus,

  Daar heb je wel een punt, iedereen die iets in de pap te brokkelen heeft trekt zijn hypotheekrente maximaal af. Dan kun je kritiek erop maar het beste snel de kop indrukken.

 63. firsttimer says:

  @53
  Roomser als de paus?
  of ga jij nog wegenbelasting betalen als je een hybride auto koopt!! onzin
  niemand die dat doet
  het is gewoon gebruik maken van de mogelijkheden, en daar is niks mis mee, nogmaals het hapert aan de politiek, ik wou wel eens zien hoeveel er werd afgelost op t moment dat de HRA werd afgeschaft

 64. Okkie says:

  @23 dr.t.
  Het gaat er niet om wat Donner zich kan veroorloven, maar om de misselijke manier waarop hij zijn belastingaftrek wil maximeren terwijl hij het geld gewoon op de bank heeft staan.

 65. Daphne says:

  Tuurlijk handelen individuen naar hun eigen belang. Je kunt het mensen dus denk ik niet verwijten dat ze optimaal gebruik maken van de mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken. Het is aan de politiek onder ogen te zien hoe schadelijk dit allemaal is en dingen te veranderen!

 66. Okkie says:

  @57
  Heel leuk gevonden, maar zolang de meerderheid van Nederland de voordelen geniet van HRA is de rest de pisang.

 67. RealisT says:

  @65

  “Sub prime addiction is a much bigger problem than heroin and cocaine for any society”

  Funny you should say that. I’ve made de comparison with heroin addiction before on other blogs. The responses were mostly like one would expect to see from addicts: anger. Take away their everyday fix and people turn violent.

  This is of course the main reason why no politicians in their right mind will suggest any major changes. At best their proposals span decades so that current owners (voters) won’t be effected. No one addresses the fact that any loss of value is an academic discussion at best. Even a 20-30% price drop as a result of cutting HRA is nothing compared to the 500% increase in prices we’ve seen in the past 2 decades. Only those who bought very recently and financed to the max (e.g. interest only) may have a problem. So the entire country is held hostage because of a few idiots.

 68. Okkie says:

  @52
  De mazen van de wet opzoeken terwijl je bulkt van het geld, is gewoon onethisch. In feite wijken Schultz en Donner hier niet af van de woekeraar uit Wognum.

 69. rick says:

  @okkie,

  Hoeveel verdient Nederland aan buitenlandse bedrijven die hier belastingarbitrage toepassen.
  Als je genoeg verdient dan gelden er andere regels.
  Grote bedrijven betalen hier toch ook veel minder belasting dan kleine zelfstandigen.

 70. xenobinol says:

  @70:

  Dat heb je mooi verwoordt

 71. RealisT says:

  @70

  Daar zit ‘m nu net het probleem. Je wordt over algemeen niet rijk door ethisch gedrag, dus is het ook te verwachten dat dit soort figuren alles uit de kast halen om zo veel mogelijk te profiteren.
  De enige die dit probleem kan aanpakken is de politiek. En die zit – zoals blijkt – zelf vuistdiep in de voordeelregeltjes. Van links tot rechts.

  Pas als de HRA regeling nog veel duurder gaat worden of Brussel zich ertegenaan gaat bemoeien, zal er iets veranderen. Beide opties zijn m.i. zeer waarschijnlijk.

 72. nhz says:

  @68:
  en desondanks is er al lang een meerderheid voor beperking of afschaffing van de HRA.

  Zelfs Vereniging Geleend Huis ziet in dat de huidige weg onhoudbaar is. Het huidige kabinet vertegenwoordigt absoluut niet een democratisch (meerderheids) standpunt, maar het belang van een kleine groep, de vastgoed maffia, de veel verdieners en andere financiele elite. Heeft met democratie helemaal niks te maken. Maar ja, VVD heeft niet voor niks de partij voor democratie, ze weten er blijkbaar alles van hoe dat werkt (of beter gezegd hoe je het voor eigen gewin kunt manipuleren).

  @69:
  yes, cold turkey NOW!

  @71:
  de meeste van die bedrijven kosten ons alleen maar geld, in tegenstelling tot wat politici altijd beweren. Maar ze leveren doorgaans wel supervette baantjes voor geflipte politici op, daarom willen we ze graag hier houden – ook als ze geen cent belasting betalen maar wel miljoenen aan subsidies en voorzieningen binnenhalen, en ook nog een faillissement van de schatkist riskeren.

 73. dr.t says:

  66.Okkie Zegt:
  23 February 2011 om 2:19 pm
  @23 dr.t.
  Het gaat er niet om wat Donner zich kan veroorloven, maar om de misselijke manier waarop hij zijn belastingaftrek wil maximeren terwijl hij het geld gewoon op de bank heeft staan.

  Reactie
  In NL komt het op mij over dat het een nationale sport is om zoveel mogelijk van de belastingdienst terug te krijgen.
  Alleen naar het gedrag van rijkeren kijken en dat als misselijkmakend typeren, verraad een eenzijdige kijk op het geheel.
  Ik zie er geen enkel probleem in, dat iedereen profijt trekt.
  Er zijn zo verschrikkelijk veel regelingen die mensen met een laag inkomen bevoordelen, dat het flauw is om afwijzend te reageren als het muntje een keer de andere kant opvalt.

  Maar zoals ik al eerdere stelde, de discussie over de HRA is in de mode omdat er links of rechtsom bezuinigd dient te worden en niemand gunt elkaar iets.

 74. Bruno says:

  @74. Democratie als in directe vertegenwoordiging van het volk bestaat m.i. niet. Het is eerder andersom. De politiek vertegenwoordigt de lobyisten van het bedrijfsleven /instellingen en ‘verkoopt’ de ideeën van deze lobbyisten aan het volk (en maken er zelf maximaal gebruik van).
  Zolang hun positie niet wordt bedreigd door verkiezingsnederlagen of beschadiging door de media, verandert er weinig.
  Negatieve beeldvorming, zoals nu over Schultz en Donner, is dus zeer waardevol.

 75. RealisT says:

  @75

  “Maar zoals ik al eerdere stelde, de discussie over de HRA is in de mode omdat er links of rechtsom bezuinigd dient te worden en niemand gunt elkaar iets.”

  Nee! De discussie over de HRA heeft niet primair te maken met bezuinigingen, maar met spekken van de zakken van organisatoren van een pervers pyramidespel. Banken steken zo makkelijk 30% of meer aan rente in hun zak. Idem dito voor lokale overheden en projectontwikkelaars. Toekomstige kopers zijn gebaat bij lagere prijzen, dus minder maandlasten. Huidige eigenaren hebben baat bij het opdrijven van prijzen en het in stand houden ervan. Dat is ook het punt dat telkens door politici naar voren wordt geschoven: als je aan de HRA komt, dalen de prijzen. Dikke boehoe voor de babyboomers.

  De jeugd betaald de rekening zonder ooit de voordelen van vorige generaties te genieten. Regeren is achteruit zien.

 76. RealisT says:

  @75

  Dikke boehoe voor de babyboomers en de scheefleners!

 77. RealisT says:

  OT

  ‘Stop met de euro, eerst politieke en sociale unie’

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/0223_1415_tissen_stop_met_doormodderen_eu.xml

  Die Ieren gaan waarschijnlijk een dikke middelvinger naar Europa opsteken. Wel de lusten van jarenlang soepsidie, niet de lasten.

  en o.a. voor Juan:

  ‘Spaanse vastgoedmarkt blijft zorgenkindje’

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/08/0223_1245_Spaanse_vastgoedmarkt_blijft_een_zorgenkindje.xml

 78. xenobinol says:

  @77: QFT

  Juist de manier waarop door de HRA op ondemocratische manier zo’n economische invloed word uitgeoefend maakt het een pervers systeem. Helaas zijn velen blind voor de uitvloeiselen van het systeem en is men enkel gefocust op zijn eigen belangen. Verdeel en heers in optima forma.

 79. dr.t says:

  ‘Juist de manier waarop door de HRA op ondemocratische manier zo’n economische invloed word uitgeoefend maakt het een pervers systeem.’

  Volgens mij was er voor zover ik me kan heugen geen kamermeerderheid te porren voor afschaffing van HRA, dus ik begrijp niet zo goed waar je het over hebt.

  En prijzen van huizen stegen weliswaar, maar het lijkt me sterk dat de HRA daarvoor volledig verantwoordelijk is. Anders zouden de prijzen nog steeds stijgen.

  Verder is afschaffing van HRA niet eerlijk omdat huizenkopers een langdurige verplichting zijn aangegaan en het vreemd is de spelregels tussentijds te veranderen.

  In de huidige situatie dalen de prijzen al trouwens een procentje of meer per jaar.
  Dus als de starters nog een of 5-10 jaar thuis blijven, ontstaan er wellicht kansen.
  Lijkt heel wat maar voor een huurwoning is het voor velen geen probleem om op de wachtlijst te staan, maar goed dan heb je wel qua woonlasten een lot uit de loterij getroffen.

 80. Dow Jones says:

  @28 (dr. t)…

  “Het zou me niet verbazen, ook een vermeende zeepbel heeft maar een beperkte levensduur en het dieptepunt, AFM voorwaarden aan banken ‘waar bemoeien ze zich mee’ is inmiddels bereikt. Alles wijst erop dat het ergste inmiddels achter de rug is.
  Zeker gelet op de feitelijke stand van de beurs kun je überhaupt niet meer van een crisis spreken. De opleving van de economie in het bijzonder, afnemende begrotingstekorten, verbetering in de positie van hypotheeknemers, zorgt ervoor dat de huidige discussie binnen een jaar of twee volstrekt achterhaald is.”

  Sorry, maar zoveel misvattingen in één post, daar moet ik toch nog even op reageren…

  Iedereen weet dat de beurs op het moment een “low-interest-rate ritje” maakt. De beurzen hangen natuurlijk sowieso van bedrog en speculatie aan elkaar (je koopt immers geen “stukje bedrijf”, een veel gehoorde misvatting), maar nu is het wel heel erg inflatoir allemaal. Al die winsten op de beurzen slaan echt helemaal nergens op; de financiële markten worden gewoon door de centrale banken weer TERUG GEBRACHT naar het niveau van voor 2008. Dat heeft niets te maken met echt economisch herstel.

  Weet u wat een échte, betrouwbare indicator van economisch herstel is? Groei van de koopkracht van de consument… Al het andere zijn statistieken die het ponzi scheme nog iets langer laten bestaan. Over de housing bubble kunnen we kort zijn. Kijk even naar het pricing gap (30% vanaf de top). Er zit dus nog zo’n 20% in het vat. Tot die tijd zal de huizenmarkt disfunctioneel blijven. Er kwam trouwens deze week nog bewijs voor deze stelling. Huizenprijzen blijven gewoon doorgaan met dalen, MAAR… het aantal verkopen was op sommige plekken ietsje gestegen. Zou het zo kunnen zijn dat het aantal verkopen weer op het niveau van voor 2008 komt als het pricing gap eenmaal compleet verdwenen is?

  Hey, als dat geen eye opener is? Gewoon nog zo’n 20% van de verkoopprijs af en de boel functioneert alweer vrij aardig. Het is nu zelfs aangetoond! Dan op termijn ook nog even de HRA afschaffen en dan wordt het land ook weer financieel gezond.

  Cheerio,

  Dow Jones

 81. RealisT says:

  @81

  “Volgens mij was er voor zover ik me kan heugen geen kamermeerderheid te porren voor afschaffing van HRA, dus ik begrijp niet zo goed waar je het over hebt.”

  Waarom zou dat toch zijn?

  “En prijzen van huizen stegen weliswaar, maar het lijkt me sterk dat de HRA daarvoor volledig verantwoordelijk is. Anders zouden de prijzen nog steeds stijgen.”

  De prijzen zijn vooral gestegen door de lage rente, de tweeverdieners en ongezonde vormen van hypotheken. Maar de HRA maakt het allemaal nog erger. Het zorgde voor een extra steiging. De politiek moeten ingrijpen toen de rente laag stond.
  Maar dat doen ze niet, want de HRA is voor velen vooral een middel geworden om met zo weinig mogelijk eigen geld, zo groot mogelijk te wonen. Niemand wil ingrijpen als het goed gaat, stagneert of de boel juist weer op gang komt. Kortom nooit dus.

 82. dr.t says:

  Weet u wat een échte, betrouwbare indicator van economisch herstel is? Groei van de koopkracht van de consument…

  Dow Jones even voor mijn begrip. koopkracht stijging hobbelt toch achter economisch herstel aan.
  Als ik krantenberichten lees dan tref ik aan dat de werkloosheid afneemt en er meer vacatures beschikbaar komen.
  Ook een bedrijf als Randstad dat als eerste profiteert van herstel groeit weer weer.

  De verwachting is er dat arbeid schaarser wordt. Dan hebben we het niet een sover de vergrijzing.

  Het duurt nog even voordat economisch herstel zich verder vertaalt naar aanname personeel en hogere lonen. Er moet nou eenmaal eerst wat verdient worden voordat er weer wat wordt uitgegeven.
  Bovendien heeft de crisis bedrjven geleerd te bezuinigen en kwam men er zo achter dat hetzelfde werk ook door minder mensen verricht kon worden.

  Verder van economisch herstel lijkt me toch echt sprake. Duitsland, een belangrijk exportland, draait als een tierelier, tevens meer vraag uit China.
  Allen de consumentenbestdeingen blijven achter, maar dat zie ik zoals betoogd wel goedkomen.

 83. Okkie says:

  @75 dr.t.
  Ik gun bijstandsmoeders en oudjes die van een kaal AOW moeten rondkomen wel een huurtoeslag in tegenstelling tot mensen die tonnen per jaar wegslepen. Zelf maak ik geen aanspraak op toeslagen en ik heb er ook geen behoefte aan.

 84. dr.t says:

  De prijzen zijn vooral gestegen door de lage rente, de tweeverdieners en ongezonde vormen van hypotheken. Maar de HRA maakt het allemaal nog erger. Het zorgde voor een extra steiging.

  De HRA bestaat al sinds 1883. Gesteld dat de invloed van de HRA een constante is, dan verklaar je er dus niet grote prijsstijgingen mee.
  Wil dus niet zeggen dat het geen invloed heeft maar het kan verschil nu eenmaal niet volledig verklaren.

  Ongezonde vorm van hypotheek? Zolang het aantal wanbetalers erg klein is , zeker in vergelijking met het aantal wanbetalers inde huursector, lijkt er voor mij niet veel aan de hand te zijn.
  Je hoort nu wel eens verhalen van mensen die een jaar of 15 altijd alles keurig hebben betaald en dat de bank ineens extra voorwaarden gaan stellen.
  Lijkt me nier reëel, zeker niet als je kijkt naar hoeveel wangedrag een huurder zich kan permiteren voordat ie een keer uit zijn woning wordt gegooid.

 85. dr.t says:

  steiging is uiteraad stijging

 86. KariZ says:

  Dr. T: als je nu begint om het ‘economisch herstel’ eens af te zetten tegen de chronisch oplopende schulden.

  M.a.w. we ‘groeien’ nú op kosten van de toekomst.

 87. dr.t says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/harmvanwijk/9104138/__Als_u_links_kijkt__ziet_u_rechts_niets__.html?p=33,1

  Is een mooi artikel, waarin de visie van de heer Rogers aangehaald wordt.
  Haakt in op stijging voedselprijzen, bijdrukken van geld, goud zilver etc.

 88. adamus says:

  Maar de HRA maakt het allemaal nog erger. Het zorgde voor een extra steiging. De politiek moeten ingrijpen toen de rente laag stond.

  ook de bestuursvoorzitter van VolkerWessels vindt het nu een heel slecht moment om over hra te kletsen; dat zou al het goede werk van BouwendNL teniet doen 🙂 Bovendien trekt de bouwmarkt over 2 jaar weer aan, aldus het voormalig lid RvB ReedElsevier.

 89. ll says:

  @ t””Je hoort nu wel eens verhalen van mensen die een jaar of 15 altijd alles keurig hebben betaald en dat de bank ineens extra voorwaarden gaan stellen. ””’

  Wat zijn dat dan voor verhalen? Hier in Olland ????

 90. Goudbelegger says:

  Omhooggevallen huppelkutjes zijn nogal talrijk de laatste jaren..

  ————-

  I’m dirty cash, the one that you asked for
  I’m wanted by the rich and the poor
  More and more, you just can’t reject it
  You’re the junkie and I inject it
  Into your blood stream, it’s like a bad dream
  Money’s the theme, do you know what I mean

  http://www.youtube.com/watch?v=Omee-z0lnI0&NR=1

 91. dr.t says:

  91

  Ja heel bekend , bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt verlengen of moet veranderen.

 92. RealisT says:

  @90

  “Bovendien trekt de bouwmarkt over 2 jaar weer aan”

  Knap dat deze man zo goed de toekomst kan voorspellen. Die moeten we in de gaten houden voor wanneer de volgende crisis zich aandient. Of bedoelt hij met bouwmarkt soms de Gamma? Dat kan natuurlijk ook. 🙂

  Maar tegen de tijd dat het eventueel weer een beetje beter gaat zal meneer de bestuursvoorzittert het ongetwijfeld ook geen goed moment vinden. Iets met fragiel herstel de nek omdraaien enzo. Zo kunnen we dus nog generaties om de HRA-brij heen draaien.

 93. dr.t says:

  Dr. T: als je nu begint om het ‘economisch herstel’ eens af te zetten tegen de chronisch oplopende schulden.

  M.a.w. we ‘groeien’ nú op kosten van de toekomst.

  Wel mee eens, bijdrukken van geld is de oplossing niet. Afwaardering van de euro/dollar wel.
  Daarmee wordt een evenwichtsmechanisme in werking gesteld.
  In principe is het vrij simpel, bijdrukken geld, meer schulden betekent dat je uiteindelijk met je munt minder kan kopen en dat is precies de bedoeling. Het leidt tot minder uitgaven, maar wel weer tot een betere exportpositie.

  Jammer alleen dat China niet wil meedoen, omdat daar de overheid de waarde van een valuta vaststelt.
  Jammer ook voor landen als Griekenland dat wordt gedwongen mee te liften met de euro.

  Jammer ook de de dollar nog altijd het internationale betaalmiddel is, anders was de munt allang in waarde gezakt.
  De VS calculeert dat in, men krijgt er echt pas een probleem als olie in een andere valuta wordt afgerekend.

 94. nhz says:

  @82:
  “Wel de lusten van jarenlang soepsidie, niet de lasten.”

  en als er één schaap over de dam is volgen er meer.

  @84:
  de hypocrisie blijft er vanaf spatten.

  @89:
  “De HRA bestaat al sinds 1883. Gesteld dat de invloed van de HRA een constante is, dan verklaar je er dus niet grote prijsstijgingen mee.”

  wél, want het zorgt dat de prijsstijgingen in Nederland minstens 2x groter waren dan elders. HRA is de winstverdriedubbelaar voor de hoge inkomens. HRA is niet de oorzaak van de bubble, wel de factor die het hier kompleet uit de hand liet lopen. En die op de weg omlaag ook voor extra schade gaat zorgen.

  Over wanbetalers snap je duidelijk ook weer niks. Vraag eens hoeveel wanbetalers er voor US subprimehypotheken waren in 2005, het jaar voor de top. Ik wed dat het ver onder de 1% was.

 95. nhz says:

  @98:
  “Wel mee eens, bijdrukken van geld is de oplossing niet. Afwaardering van de euro/dollar wel.”

  leg eens uit wat het verschil is.

  “In principe is het vrij simpel, bijdrukken geld, meer schulden betekent dat je uiteindelijk met je munt minder kan kopen en dat is precies de bedoeling.”

  De bedoeling van jouw woort waarschijnlijk, omdat je een vette hypotheek en/of andere schulden hebt. Maar voor mensen die financieel geletterd zijn en wat verdiend en gespaard hebben is dit beleid pure diefstal.

  “Jammer alleen dat China niet wil meedoen, omdat daar de overheid de waarde van een valuta vaststelt.”

  ja vast, China heeft de hele wereldeconomie in de houtgreep met hun beleid om de munt laag te houden (zijn er trouwens landen die de munt niet laag houdt?). Stop eens met luisteren naar de Fabeltjeskrant en het gezwets in Amerikaanse ‘economische’ talkshows zoals op CNBC. De wereld zit toch echt een beetje anders in elkaar.

 96. nhz says:

  @100:
  correctie: De bedoeling van jouw soort waarschijnlijk

 97. dr.t says:

  Over wanbetalers snap je duidelijk ook weer niks. Vraag eens hoeveel wanbetalers er voor US subprimehypotheken waren in 2005, het jaar voor de top. Ik wed dat het ver onder de 1% was.

  Ik heb het over de situatie over NL.
  In de VS werden banken wettelijk verplicht een hypotheek te verstrekken aan huishoudens die dat nooit konden terugbetalen. Was een idee van links..
  In NL zie je het omgekeerde, mensen die het kunnen betalen mogen het niet van AMF.

  vervolgens In principe is het vrij simpel, bijdrukken geld, meer schulden betekent dat je uiteindelijk met je munt minder kan kopen en dat is precies de bedoeling.”

  Dat is niet de bedoeling in de zin dat ik er zo blij mee ben, maar in de zin dat het een noodzakelijk gevolg is van het bijdrukken.
  Ik noem het een evenwichtsmechanisme en het is goed dat dat bestaat want het zorgt voor evenwicht.. meer wl ik niet zeggen.

  (zijn er trouwens landen die de munt niet laag houdt?).
  Dat is inderdaad een probleem maar vroeg of laat dondert het wel in elkaar.
  Een vlucht voor spaarders in grondstoffen, edelmetalen etc ligt voor de hand. Alleen als daarvoor niet gekozen wordt is een spaarder de klos. Kortom wat is het probleem?

 98. dr.t says:

  Nogmaals

  telegraaf.nl/dft/g…_niets__.html?p=33,1

 99. nhz says:

  ook vandaag gaat het weer uitstekend met het economisch herstel, alleen jammer dat de wapenleveranties een beetje stagneren, dus effe een klein dipje op de beurs. Bovendien, vanaf vandaag wordt QE3 ingeprijsd dus hoppa, vanaf morgen gaan we weer maandenlang omhoog (of omlaag met de dollar en pleuro, voor wie echt oplet).

  En niet somberen over de hoge prijs van olie $110), volgens Geithner (TurboTaxTimmy) hebben de centrale banken alles onder controle. Bovendien is de US economie nu zo sterk dat een hoge olieprijs niks meer uitmaakt.

  enkele leuke uitspraken vandaag van ex-FED governor Hoenig over hoe de US economie er voor staat:

  # U.S. HAS `DEEPLY’ UNDERMINED FREE-MARKET CAPITALISM
  # WARNS OF ESCALATING SERIES OF CRISES WITH RISING COSTS
  # LARGE FINANCIAL FIRMS CAN EXPECT BAILOUTS IN FUTURE
  # SAYS BIG FINANCIAL FIRMS MUST NOT HOLD ECONOMY `HOSTAGE’
  # BIG FIRMS `HAVE SIGNIFICANT INCENTIVES’ TO INCREASE RISK
  # TOO-BIG-TO-FAIL FIRMS POSE `GREATEST RISK’ TO ECONOMY
  # LARGE FIRMS WERE `GAMING’ CAPITAL STANDARDS PRE-CRISIS
  # BIG FINANCIAL FIRMS ENJOY `HUGE’ FUNDING ADVANTAGE

 100. nhz says:

  @102:
  “In NL zie je het omgekeerde”

  zoals bij NHG bedoel je, die scheefleners die in een vrije markt never nooit niet die hypotheek zouden krijgen? De NL huizenmarkt is minstens zo subprime als die in de VS, wij spreken elkaar nog over een paar jaar. Tot dan slaap lekker 😉

  “Alleen als daarvoor niet gekozen wordt is een spaarder de klos. Kortom wat is het probleem?”
  Je bedoelt dat spaarders maar gewoon al hun geld in grondstoffen moeten steken, en anders is het hun eigen schuld dat ze bestolen worden? Lekker sociaal standpunt, terwijl de overheid en CB’s alles doen wat ze kunnen om de scheefleners de hand boven het hoofd te houden.

 101. dr.t says:

  Als je weet dat de waarde van een valuta omlaag zal duikelen dan is er een keuze.

  Je berichtgeving over stijgende olieprijzen illustreert het. Hetzelfde geldt voor zilver dan wel goud.

  Mijn geld heb ik geïnvesteerd in een project waarbij de winstmarges nog veel groter zijn, maar als de opbrengst daarvan weer binnen is, dan steek ik het direct in edelmetalen.

  Regeren is voor uit zien, en als je de andere kant op kijkt ben je de klos. Je kan dat asociaal benoemen, ik noem het dom.

 102. Hugo says:

  Voor de deflationisten. Zelfs het ministry of truth kan ‘wat’ inflatie niet meer wegdefiniëren;
  http://www.nu.nl/economie/2453789/voeding-wordt-duurder.html

  Absurde, ”De Nederlandse consumenten hebben tot dusver niet veel van de stijgende prijzen op de wereldmarkt gemerkt”

  Of; waardoor vlees duurder kan worden…

  Zo veel desinformatie in 1 stuk kom je niet vaak tegen.

 103. Hugo says:

  @106 (dr.t)

  Als de bevolking niet meer (kan) sparen wordt er roofbouw gepleegd op de economie. Kapitaalformatie wordt hierdoor onmogelijk gemaakt en de middenklasse uitgeroeid. Dat noem ik dom.

 104. nhz says:

  @106:
  “Je kan dat asociaal benoemen, ik noem het dom.”

  ik noemde het asociaal, maar met de kwalifitcatie dom kan ik het ook eens zijn 😛

  waar het mij om gaat is dat het absurd is om te verwachten dat gewone spaarders allemaal in commodities vluchten om hun kapitaal te beschermen, daar komen alleen maar grote ongelukken van. Is uiteindelijk ook niet in jouw belang, want ooit zorgt dit soort stupide beleid ervoor dat niemand meer geld wil uitlenen en dat de rente skyhigh wordt.

  @107:
  nee, weinig gemerkt van bijv. de koffie die 25% duurder werd deze maand terwijl, de grote verhoging nog moet komen (zeggen ze). Noten plus 40%, diverse zuivelartikelen + 30%. Bij het Ministry of Truth zullen ze wel geen koffie etc. drinken.

 105. nhz says:

  @109:
  P.S.: ik wed dat de inflatie voor een gewone burger nu al meer is dan de scheefhuurders boete die Rutte van plan was. Nog even en er gaan zelfs scheefleners pijn leiden …

 106. Adamus says:

  Maar kapitaal lene we toch, aflossingsvrij het liefst. Daar gelooft de middenklasse in.

 107. Adamus says:

  111

  Waar blijven onze <25jr boze zoontjes, zoals in de arabische wereld of misschien straks Azië of Griekenland?

 108. Hugo says:

  @109/110

  De kleding gaat van de zomer ook fors duurder (ik hoor schattingen van rond de 30%). Energie en gezondheidszorg hebben we het verder niet over :(.

  @111
  ”Dit kan niet goed gaan”
  Natuurlijk wel want de regering gaat het leger tegen de bevolking inzetten. http://www.nu.nl/binnenland/2450642/legerbaas-wil-militairen-inzetten-in-nederland.html

  ”Volgens hem is de in Irak en Afghanistan opgedane praktijkervaring ook nuttig in de civiele maatschappij.”

  De toekomst straalt ons tegemoet…
  (ironisch bedoeld)

 109. marianne says:

  Ah Adamus, daar las ik toevallig iets over, heeft met de demografische leeftijdsopbouw te maken.
  In het midden oosten is alles jong en opstandig, in Europa alles oud en belegen.
  Zit er dus niet in hier als ik het goed begrepen heb.

 110. Hugo says:

  Verslagje met wat sfeerbeelden uit Athene vandaag;
  http://www.zerohedge.com/article/video-burning-greek-policeman-class-warfare-escalates-protesters-scream-dont-obey-rich%E2%80%94fight

  Mensen die van hun geloof afvallen willen wel eens wat onrustig worden.

 111. Goudbelegger says:

  @111 welkom bij de club. Stem pvv, de eerste echte daad tegen een Nederland dat kapot gemaakt wordt.

 112. Goudbelegger says:

  Mooie video, goede reacties.

  The cops are paid to protect the corrupt politicians.

  Now that is what i cocktail is supposed to look like, i do rather enjoy the amount of thumb ups for this video it shows that people are realizing that sometimes violence is the only way to end Tyranny, i am dearly sorry for all the state employees that will be killed, but then again go get a job that isnt involved with terrorizing citizens.

  MrTakeBackAmerica 5 minuten geleden 2

 113. Adamus says:

  @107:
  nee, weinig gemerkt van bijv. de koffie die 25% duurder werd deze maand terwijl, de grote verhoging nog moet komen (zeggen ze). Noten plus 40%, diverse zuivelartikelen + 30%. Bij het Ministry of Truth zullen ze wel geen koffie etc. drinken.

  De hema nam alvast een voorschotje; cashewnoten €35, terwijl het in de biowinkel nog onder €20 pkg is.
  Die Libiër heeft heel wat op zijn geweten 😉
  pkg

 114. Goudbelegger says:

  @111 deze video is voor je kinderen.

  http://www.youtube.com/watch?v=I39D5Tqg8Jg

 115. Adamus says:

  Hugo Zegt:
  23 February 2011 om 9:26 pm
  Verslagje met wat sfeerbeelden uit Athene vandaag;
  zerohedge.com/arti…y-rich%E2%80%94fight

  Mensen die van hun geloof afvallen willen wel eens wat onrustig worden.

  Die Grieken hebben hun levennin eigen hand hoor, om Taleb aan te halen: “ze zullen niet rennen om de trein te halen”.
  We hebben gezien hoe het met de infrastructuur van de olympische spelen van 2000 is afgelopen: het interesseert ze geen fuck.

 116. nhz says:

  @113:
  te druk bezig met omaatjes omver rijden of monsters afknallen op de playstation (hoewel ik nu misschien eerder de generatie van 25-45 te pakken heb …). Tja, die Arabische leiders zullen nu wel spijt hebben dat ze niet een fractie van hun miljarden besteed hebben om gratis playstations ofzo uit te delen aan de jeugd …

  @118:
  bij mij op de markt gingen de cashews in januari van 12.50 naar 17.50 euro per kg; denk niet dat ze uit Libië komen ;(
  Biowinkel loopt hier ook wel eens achter met prijsverhogingen, heeft waarschijnlijk minder ‘just-in-time-delivery’.

 117. Dow Jones says:

  @87 (dr. t)…

  “Als ik krantenberichten lees dan tref ik aan dat de werkloosheid afneemt en er meer vacatures beschikbaar komen. Ook een bedrijf als Randstad dat als eerste profiteert van herstel groeit weer. De verwachting is dat arbeid schaarser wordt. Dan hebben we het niet eens over de vergrijzing.”

  Ik had het over een toename van de koopkracht, niet over een toename van de werkgelegenheid en onderbetaalde baantjes. Ik vind het treffend dat zelfs David Cameron, toch een Brits conservatief, al inziet dat onrealistisch divergerende inkomens aan de basis liggen van de huidige financiële crisis en dat extra kredietverstrekking voor de lagere en modale inkomens heeft gefaald als “duurzaam” instrument om de koopkracht op peil te houden. De inkomensverschillen zullen dus realistischer moeten worden. Cameron had het in dat verband zelfs al over bandbreedtes.

  Ik weet dat het eng klinkt voor sommige romantisch kapitalisten met een negentiende-eeuws wereldbeeld, maar dat is de toekomst. Ik vind het echt vreemd dat men zich daar in Nederland nog niet eens van bewust lijkt te zijn en dat men gewoon blijft vasthouden aan een belastingsysteem dat in de praktijk niet eens een vlaktaks kent, maar zelfs de hoogste inkomens bevoordeelt. Hoeveel belasting zouden Ivo Opstelten en Piet Hein Donner nu écht betalen? Ik denk dat ze – na wat handig geschuif met de nationale leensubsidie HRA en aftrekposten – vrij veel overhouden van hun jaarinkomen. Ik zou niet gek opkijken als dat op zo’n 70% per jaar uitkomt. Vergelijk dat eens met het bedrag dat een jonge onderwijzer of een arbeider overhoudt na aftrek van alle vaste lasten. Oh ja, even voor de duidelijkheid, ik zie de zorgverzekering en sociale verzekeringen ook gewoon als belastingen. In een beschaafd land (Zweden bijvoorbeeld) worden die kosten namelijk gewoon betaald uit de belastinginkomsten. In Nederland doen we dat anders: daar belasten we de modale inkomens maximaal, en met de opbrengsten subsidiëren we dan de villa’s in het Gooi…

  Inderdaad, dat is pas écht een progressief belastingsysteem… Het geeft niet als men erop uit is een plutocratie te vestigen, maar geef dat dan ook gewoon eerlijk toe. Mijn oplossing: schaf die achterlijke subsidie (HRA) uit de tijd van de veldwachter en de paardentram af en voer per direct een vlaktaks in > einde van het grote parasiteren op de overheid. Gewoon handen uit de mouwen en werken allemaal. En een huisje kopen? Natuurlijk, vooral doen, maar dan wel eerst even net zoals in Duitsland gewoon 20% van de koopsom contant op tafel leggen… en alles aflossen in dertig jaar, maar dat spreekt voor zich. Een kind weet namelijk zelfs dat je iets moet teruggeven als je het hebt geleend.

  Cheerio,

  Dow Jones

 118. nhz says:

  @122:
  “David Cameron, toch een Brits conservatief, al inziet dat onrealistisch divergerende inkomens aan de basis liggen van de huidige financiële crisis ”

  maar je gelooft toch niet dat Cameron daar ook maar iets aan gaat doen? Hij is de premier van de banksters, de rest kan stikken. Net zoals Obama dat is in de VS en zoals het in veel westerse landen helaas geregeld is.

  Wat belasting betreft: o.a. Groenlinks heeft al eens uitgerekend dat de hogere inkomens gemiddeld 30% belasting betalen dankzij HRA, dus veel minder dan de lage inkomens. Ze kunnen het grootste deel van hun geld inderdaad onbelast incasseren via het eigen huis. De echte topinkomens betalen vermoedelijk nog veel minder, ik heb wel eens gehoord effectief minder dan 10% (voor mensen boven de Balkenende norm).

  Ik ben ook voor een vlaktaks, met gelijktijdige afschaffing van HRA en bijna alle andere aftrekposten (want er zijn meer van die zaken waar ernstig misbruik van gemaakt wordt, al is het dan minder massaal dan bij HRA).

 119. RealisT says:

  @122

  Helemaal mee eens.

  “Ik vind het treffend dat zelfs David Cameron, toch een Brits conservatief, al inziet dat onrealistisch divergerende inkomens aan de basis liggen van de huidige financiële crisis en dat extra kredietverstrekking voor de lagere en modale inkomens heeft gefaald als “duurzaam” instrument om de koopkracht op peil te houden.”

  Wellicht dat men ook hier over pakweg 20 jaar in de politieke arena toegeeft dat de scheefleners-samenleving is mislukt.

  “Gewoon handen uit de mouwen en werken allemaal. En een huisje kopen? Natuurlijk, vooral doen, maar dan wel eerst even net zoals in Duitsland gewoon 20% van de koopsom contant op tafel leggen… en alles aflossen in dertig jaar, maar dat spreekt voor zich.”

  Idd. Als we van nieuwkomers verwachten dat ze inburgeren en de handen uit de mouwen steken teneinde een zinvolle bijdrage aan de samenleving te leveren, mogen we van onszelf verwachten tenminste hetzelfde te doen.
  Maar ja, iedereen is voorgerekend dat hun stapel stenen minstens 2x zo veel waard wordt en de schuld na dertig jaar desnoods met een enkel jaarsalaris kan worden afgelost. Resultaten uit het verleden bieden opeens wel garanties voor de toekomst. Dus waarom moeite doen als je ook slapende rijk kunt worden? En anders ‘na mij de zondvloed want iedereen zit dan in hetzelfde schuitje’.

  Probeer die mentaliteit maar eens om te buigen…

 120. Hugo says:

  @119 (GB)
  Ieder land zou ‘een Ijslandje’ moeten doen.

  Adamus, loop jij nog vol enthousiasme achter die wortel ‘leven in eigen hand’ aan?

  @DJ,
  Je post vaak geweldige ‘overpeinzingen’ welke ik van inzicht vind getuigen. Wat ik niet zo snap is hoe je de EU als oplossing kunt zien. Het kan zijn dat het te maken heeft met het feit dat ik in zo decentraal mogelijke systemen ‘geloof’.

 121. Sam says:

  @89 dr t

  Ik denk niet dat er in 1883 52% van je loon werd ingehouden…dus…blablablaa maar verder

 122. Okkie says:

  Cyberaanval en branden Rabo opgeëist.
  http://www.indymedia.nl/nl/2011/02/74035.shtml

 123. Goudbelegger says:

  @129 zo…. Iemand zei laatst dat Amerika en Europa precies tegenovergesteld reageren op economische depressies. In Amerika willen ze meer vrijheid en individu en minder overheid. In Europa willen altijd, altijd, altijd weer meer overheid, socialisme, communisme. Helaas lijkt dat ook nu weer te kloppen.

 124. Amanda says:

  @128, 129

  De revolutie is nog maar net begonnen. Zowel de Europese als de Amerikaanse aanpak zal falen, omdat ze beiden uitgaan van het principe dat het huidige monetaire systeem overeind moeten blijven. Een systeem dat mathematisch niet meer hersteld kan worden. Of je daar nu een sociaal of liberaal beginsel voor gebruikt maakt uiteindelijk niet zo heel veel uit, het eindresultaat blijft nagenoeg hetzelfde.

  Als de voedsel en energieprijzen hier in Nederland straks met tientallen procenten gaat stijgen, dan slaat hier de vlam ook in de pan. We kijken hier wel eens met verbazing naar het feit dat de bubbels, zoals de huizenmarkt, nog zo lang stand houden. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd. Een groot deel van de bevolking neemt de moeite niet om na te denken over de houdbaarheid van het systeem en klampt vast aan de gedachte dat het allemaal wel overwaait. Slechts weinig mensen zien in dat we gewoon aan het aftellen zijn naar de volledige instorting van de wereldeconomie en de machtsorde. We hebben verzuimd om de bubbels langzaam leeg te laten lopen en de koers van de economie te veranderen naar een duurzame en zelfredzaam systeem. We stoppen niet voordat we van de klif afrijden. We realiseren pas dat er een klif is op het moment dat we in de vrije val zijn beland. En niemand weet wat daarna gebeurd.

 125. Goudbelegger says:

  Niemand? Bestudeer de geschiedenis, krijg je een goed idee.. Er zijn ook voorspellingen. Bereid je gewoon voor op WW III, kan het alleen maar meevallen.

 126. nhz says:

  @131:
  nog even en de ambtenarenbond eist 5% loonsverhoging in plaats van 2%. Waar dat allemaal van betaald moet worden interesseert niemand.

  @132:
  ja, als de huidige ontwikkelingen zo nog even doorgaan hebben we ruim voor de zomer weer een onvervalste oorlog. Niet noodzakelijk WWIII, maar de Yanks zullen ongetwijfeld toeslaan in Noord-Afrika of het Midden-Oosten, want hun imperium staat nu echt op instorten; waarschijnlijk onder het mom van bescherming van Israel. Tekenend hoe Obama en Hitlary voortdurend met dubbele tong spreken over de revoluties in de Arabische wereld. Recht op vrijheid bla, bla, bla – mits het vrijheid voor westers georienteerde dictators, westerse multinationals en andere grote schurken is.

 127. Okkie says:

  NHG gunt tweeverdieners een hogere hypotheek.
  http://www.wegwijs.nl/3934/

 128. dalen says:

  @ 132

  “Bereid je gewoon voor op WW III, kan het alleen maar meevallen.”

  Je kan zomaar gelijk hebben.
  Gisteravond stonden er 2 mannen en een vrouw voor de deur die hetzelfde voorspellen. Ik had ze al eens eerder gezien. Ze gingen van deur tot deur.

 129. dalen says:

  @ 133

  Als de opstand in Afrika naar het westen overslaat dan kan dit ook niet uitblijven.

  “Bankrun”

  http://www.fd.nl/artikel/21501798/koreaanse-bankensector-rommelt

  Nu maar hopen dat Jan Kees snel klaar is met zijn wetsvoorstel om een bankrun te voorkomen. Ach de straf is maximaal 4 jaar, volgens het wetsvoorstel. Als dan tocht WO III komt, zit je goed verzorgd.

 130. Goudbelegger says:

  @136 we kunnen niet alles weten. Ik weet niet of iemand de toekomst kan voorspellen. Zeggen ‘het kan niet’ en arrogant lachen, wat 99% van in ieder geval de nederlanders doet, prima, maar wat weten we? Dat weten we niet.. Er zijn voor mij teveel ‘toevaligheden’ om het niet serieus te nemen. Verder zie ik regelmaat..

 131. dalen says:

  @ 138

  Volledig met je eens. Dat de wereld gemanipuleerd wordt door enkelen vrees ik ook al jaren en dat leert de geschiedenis ook.

  Helaas laten de plebs zich vrijwillig naar het slachtblok brengen, hoewel er nu delen in de wereld zijn die daar een halt aan brengen.

  Voor het westen vrees ik dat de ogen nooit open gaan. Las vanmorgen ergens weer eens een gekleurd bericht dat het “nergens zo goed wonen is als in Nederland”.

 132. Dow Jones says:

  @138 (Goudbelegger)…

  Okay, so the end is nigh…

  Laten we dan in ieder geval wel een toepasselijke muzikale begeleiding uitkiezen. Dan wordt het einde in ieder geval artistiek nog een beetje interessant en dus draaglijker.

  http://www.youtube.com/watch?v=oDgBGtIBVVg

  Dit is trouwens het leidthema uit het derde deel van de Omen trilogie, The Final Conflict, een van de sterkste composities van Jerry Goldsmith. Je hoort de “ziel” in de muziek. Zou het zo kunnen zijn dat muziek een expressie van de ziel is en dat een zuivere ziel niet immoreel handelt? Misschien moeten we ophouden met cynische en defaitistische betogen en gewoon weer gaan ervaren hoe de wereld er echt aan toe is. We hebben op het moment te maken met zeer grote financiële problemen, maar om nu maar meteen te doen alsof alles al bij voorbaat verloren is.

  Ik weet dat dit misschien nogal zweverig klinkt, maar volgens mij kan de noodzakelijke ommekeer alleen bereikt worden op een dieper geestelijk niveau. Machteloze verontwaardiging over bankiersbonussen en apocalyptische voorspellingen zullen ons niet verder brengen. Het is zelfs bewezen dat dit soort “aanklachten” een averechts effect hebben. De burger ziet er namelijk een vrijbrief in om zelf ook financieel onverantwoordelijk te gaan handelen, en dat lijkt mij niet de bedoeling.

  Ik weet niet hoe u erover denkt, maar het lijkt mij verstandig om een Derde Wereldoorlog proberen te voorkomen, gewoon omdat het heel goed zou kunnen dat niemand dat na gaat vertellen. Ik geef direct toe dat goud zeer goed tegen radioactiviteit bestand is, maar mensen zijn een stuk fragieler.

  Hardly indestructible…

  http://www.youtube.com/watch?v=gSq8ZBdSxNU

  Cheerio,

  Dow Jones

 133. Goudbelegger says:

  @140 Onderstaande heb je goed gezien en is exact wat ik bij mezelf ook merk, ik zie overal ratten, ratten, ratten, liegen, stelen, bedriegen, voel me een sukkel als ik het niet zelf ook doe. Gisteren bij die imbeciel van een Frits Spits, komt er een eerste kamer mevrouwtje op de radio, ik ga stoppen met de politiek vanwege m’n eigen bedrijf, ik zag de bui al hangen…., fritsje de zwakzinnige imbeciel niet, ‘oh, wat voor bedrijf’, ‘organisatieadvies voor lagere overheden’…………………………….. ja hoor, daar gaan we weer………… Celente geeft dit ook aan, iedereen ziet hoe de overheid en Wall Street het land leegroven, dat is het voorbeeld. Als de nood aan de man komt dan is de drempel erg laag.

  Wat betreft WW III en the apocalpys, er is maar een relatief kleine groep nodig die het leger in wil en wil vechten en de ellende kan beginnen. Steeds blijken er genoeg te zijn die het doen. Deze keer niet? Wie kan dat stoppen? Las laatst een uitspraak van iemand ‘de leiding van een land is alles’ en daar zit veel in.

  Maar ok, zal even dimmen, je moet anderen niet belasten met negatieve praatje, sorry. Nu nog een dingetje dan, Celente denkt ook dat we van kleinere geschillen naar steeds grotere gaan, hij ziet de dingen vrij goed, tja.

  Wat betreft die zuivere ziel, wat dacht je van een ziel die opgegroeid is in rustige, stabiele omstandigheden..

  ——

  burger ziet er namelijk een vrijbrief in om zelf ook financieel onverantwoordelijk te gaan handelen, en dat lijkt mij niet de bedoeling.

 134. nhz says:

  @139:
  gelukkig ziet het er naar uit dat Assange echt achter de tralies gaat (of erger), dus kunnen we nog jarenlang blijven genieten van alle sneaky manipulatie die zorgt dat we het zo goed hebben.

  @140:
  misschien is het wel tijd voor een grote schoonmaak op planetaire schaal.

 135. wilson says:

  @142

  “misschien is het wel tijd voor een grote schoonmaak op planetaire schaal.”

  Planetair is slechts één van negen treden van de Maya-piramide.

  Zie Carl Johan Calleman

  http://www.calleman.com/content/articles/Nederlands/Zesde_NACHT.pdf

 136. Dow Jones says:

  @141 (Goudbelegger)…

  Ik ben het met je eens dat het soms voelt alsof je gek bent wanneer je nog gewoon werkt voor je geld, omdat je zoveel incompetente types om je heen de boel ziet leegroven. Het thema van de blinde hebzucht kwam trouwens al aan bod in het eerste deel van Oliver Stone’s Wall Street, waar de vader van Buddy Fox probeert een mooi bedrijf te redden, terwijl zijn eigen “verloren” zoon met Gordon Gekko een kannibalistische constructie aan het opzetten is dat datzelfde bedrijf te gronde zal richten.

  Wall Street is natuurlijk maar een film, een verhaaltje, maar wie de Bijbel een beetje kent, zal het verhaal van “the prodigal son”, de verloren zoon, erin herkennen. Dit zijn universele thema’s en die gaan verder dan wetgeving en berekeningen. In essentie gaat het erom dat Buddy in het reine moet komen met zijn vader; alleen daardoor zal hij weerstand kunnen bieden aan de Luciferische Gordon Gekko. Het zou te ver gaan om op dit forum psychologische verhandelingen te gaan houden, maar ik denk dat onze maatschappij de vaderfiguur fundamenteel ondermijnt en dat daar veel kwaad uit voortkomt. Ik geloof dat Pim Fortuyn ook zoiets schrijft in zijn Verweesde Samenleving, maar dat zou ik nog eens even moeten nakijken. Eenzelfde thema komt trouwens voor in de onderschatte film “Boiler Room”, waarin de relatie tussen vader en zoon ook essentieel is voor de ontwikkeling van het plot. Kijk even als je tijd hebt. Deze films zijn interessanter dan men vaak denkt.

  Boiler room (from 2:51 – disregard Spanish subtitles)…

  http://www.youtube.com/watch?v=0wa7EggNzBE

  Wall Street trailer…

  http://www.youtube.com/watch?v=ufNMfPwcZi8

  Ik kon geen beter fragment vinden, maar er zitten twee korte shots van Charlie en Martin Sheen in die een goede indruk geven…

  Cheerio,

  Dow Jones

 137. Adamus says:

  Tien jaar wintersporten bij koophuis URETERP

  Je krijgt daar ook meteen de ouderlingen op bezoek. Wel erg gereformeerd daar en dan ook nog op zondag vertrekken voor wintersport. De nood is echtnaan de man.

  http://www.funda.nl/koop/eerbeek/straat-coldenhovenseweg/nr-46/
  Tonnetje van de prijs af na 2 jaar! Nu te huur voor 795

 138. nhz says:

  @145:
  ach ja, na de bouwfraude affaire is er behalve klokkenluider Bos niemand echt aangepakt. Dan kun je verwachten dat bedrijven er gewoon mee doorgaan. En waarom zouden politici ook de kip met gouden eieren slachten …

  @147:
  de voorkennis-economie denk ik; verder inderdaad allemaal fabeltjes.

 139. wilson says:

  Off topic:

  “Over de komende voedselschaarste:
  De mensheid moet serieus afslanken”

  http://www.zonnewind.be/landbouw/voedselschaarste.shtml

 140. nhz says:

  @149:
  tja, mensen vreten zich dood in grote delen van de wereld, en dan wordt er gezeurd over voedselschaarste (= dat er meer geproduceerd moet worden). Meer produceren zal niks veranderen aan de honger in arme delen van de wereld, in tegendeel.
  Een stevige voedselcrisis zou wel eens heel gezond kunnen zijn om de schaapjes in het westen de ogen te openen. Maar ik vrees dat voordat het zover is de kamerbrede politiek al klaar staat met mega voedselsubsidies of voedselbonnen voor iedereen (behalve voor spelbrekers die geen hypotheek of huursubsidie hebben, dat spreekt vanzelf).

 141. buttlight says:

  als het goed begrepen heb heeft mevrouw schultz een huis van 215000 euro met een hypotheek van 620000 euro vreemd. 300% meer dan de waarde van het huis. als de hypotheek rente aftrek word aangepakt heef deze vrouw een extreem groot probleem. welke bank geen iemand een hypoteek van 300% met een tijdlijk contrac minister verdient 100000 ongeveer dus dat is 6X jaar inkomen 4,5X is max. bij een vaste aansteling.

  voorde mensen die zich afvragen hoe dit kan kijk een naar slag om europa, daarzie je dat als je amtenaar, parlementlid enz. ben bij het eu parlement in brussel je 70% korting krijg op een auto van de auto industie als je een auto koop en zegt dat je bij het parlement werk.

  nu mijn steling banken doen schijnbaar het zelfde alleen met politici u krijg een feitlijk onmogelijke hypotheek. wij de banken doen alleen een galkoort om u nek. als er iets tegen ons belang in gebeurt valen wij de banken meschien om. en u de politicus gaat mee in onze val en gaat in de lucht hangen en stiken op u hyptheek.

  als ik me goed heriner bij mijn aansteling als amtenaar gold het volgende.
  u mag niet in diens treden als u finacele situactie u beinvloed baar maakt.
  tevens kan met op deze grond ontslagen worden.

 142. daniel says:

  Mevrouw Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, een verbouwing van drie ton!?. Ik zou blij zijn als ik een huis kon kopen van drie ton!
  Ik ben er ook voor, zoals de VVD, dat de belastingdruk in Nederland omlaag gaat en dat je nog wat overhoud van je verdiende loon.
  Echter de hypotheekrenteaftrek is een subsidie aan de banken (hogere leningen) en drijft de prijzen van het onroerend goed op. Dus als u een echte liberaal bent zet u morgen een streep door de hypotheekrenteaftrek! EN het is ook een subsidie aan mensen die toch al eer verdienen!

 143. Goudbelegger says:

  @143 apart dat dat stukje begint met de aanname dat er iets groters gaat gebeuren dan de overgang naar een volgende cyclus. Dit is trouwens wel de 13e cyclus en dit is met 20 het belangrijkste getal voor de Maya’s. Misschien is daarom de impact groter dan gemiddeld? Lijkt me trouwens sterk maar wat weten we hierover, niet veel. Het schijnt trouwens een eer voor de Maya’s geweest te zijn om te leven in een overgangsperiode.

  @144 helemaal eens met je vaderfiguur opmerkingen, we leven in een achterbakse vrouwelijke maatschappij. Het is absurd dat vrouwen zo in de macht gepusht worden terwijl ze qua intelligentie, rust en eer niet mee kunnen komen met mannen. LET WEL, als ze op eigen kracht er komen, Thatcher, prima, maar Nederland zit vol met vrouwen aan de top die daar gewoon neergezet worden zonder kwaliteiten. Resultaat, afbraakbeleid, verkeerde verdeling van gelden, kinderen zonder moeder ongelukkig, mannen verwijfd, slap en ook achterbaks. Als ik met ‘mannen’ praat heb ik soms het idee dat het vrouwen zijn, angstig praten ze politiek correct volkskrant standpuntjes na.. Als dit fout gaat dan hebben we het helemaal aan onszelf te danken.

 144. Adamus says:

  Nu maar hopen dat Jan Kees snel klaar is met zijn wetsvoorstel om een bankrun te voorkomen. Ach de straf is maximaal 4 jaar, volgens het wetsvoorstel. Als dan tocht WO III komt, zit je goed verzorgd

  Heerlijk in het oranjehotel “trouw aan het Vaderland ende dispereert niet”. En iedere derde van de maand een gesprekje met de reclasseringsambtenaar:”gaat het een beetje mhr Dalen?”.

  Heeft Lakeman al iets over die wet gezegd?

 145. Adamus says:

  Maar de Maya’s bestaan niet meer. Hoe snugger waren ze nu echt.

 146. Goudbelegger says:

  @154 dat is niet echt de essentie van wat voor ons belangrijk is Adamus. Ze gaven aan dat er cycli zijn waarin ongeveer dezelfde dingen gebeuren. Voordat de spanjaarden kwamen hadden ze hun eigen ondergang al voorspeld.

  Laat het minste wat je er uit haalt zijn wat ll ook al zei, we ontwikkelen cyclisch, niet lineair.

 147. Adamus says:

  als het goed begrepen heb heeft mevrouw schultz een huis van 215000 euro met een hypotheek van 620000 euro vreemd

  Wanneer heeft ze het huis gekocht? 1998? Toen is er nl iets veranderd waar veel vvd’ers van op de hoogte waren 😉

 148. Illegaal says:

  Goud ontwikkelen.
  Indigenos:

  http://www.youtube.com/watch?v=PAQ4piIm8JE

  En diamant en coltan halen we ook, en hoe! Leg het die mensen even uit.
  Het is niet alles goud!

 149. Dow Jones says:

  @152 (Goudbelegger)…

  Inderdaad; dat (die gefeminiseerde en nogal laffe consensuscultuur) is een gevolg van het ontbreken van het filosofisch verdiepende, heroïsche en wijze element van de vaderfiguur in de moderne westerse maatschappijen. Natuurlijk ben ik voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen, maar zo’n quotum als nu bijvoorbeeld in Noorwegen bestaat vind ik echt een gotspe. Dat gaat zo’n land alleen nog maar meer Jorritsma’s, Schultz-Verhaegens en Sharon Dijksma’s in de top van grote bedrijven en overheidsinstellingen opleveren. Maar goed, Noorwegen kan wel een paar miljard over de balk smijten, met die oliereserves. Toch is het echt tragisch dat men denkt dat dat de goede weg is, zo’n quotum.

  Ik vind het trouwens treffend (en zelfs redelijk racistisch) dat Noorwegen wel in staat is een quotum gebaseerd op seksegelijkheid in te voeren, maar niet een quotum dat als doel heeft evenredige participatie van etnische minderheden te bewerkstelligen. Interessant, blijkbaar houdt het blikveld in Noord Europa daar dus op. Dus: al die subsidies, quota en kruiwagentjes afschaffen en gewoon op eigen kracht laten zien wat men kan. Als men dan toch niet voldoende kennis, kunde of talent blijkt te bezitten, gaat men die eerst maar even verwerven. Dat lijkt me toch de beste oplossing, gewoon een meritocratie, of in eenvoudige taal: loon naar werken.

  Cheerio,

  Dow Jones

 150. Naief? says:

  @158 Dow Jones…

  Ik ben toch zeer benieuwd hoe je talent kunt verwerven.

 151. Adamus says:

  DJ en GB ik kan me geen vrouw als voorzitter van Bouwend Nederland voorstellen of Neprom. Of “life science” DSM of montagebedrijf Philips.

 152. Dow Jones says:

  @159 (Naïef)…

  Ja, talent verwerven lijkt inderdaad lastig, maar toch is talent – net als muzikaliteit – geen constante. Je kunt talent namelijk wel degelijk faciliteren door eraan te werken. Net zoals je, door er niets mee te doen, talent kunt laten doodbloeden.

  Ik gebruik de discussie over quota voor vrouwen “in de top” trouwens zelf vaak als lakmoesproef. Mannen en vrouwen met een sportieve instelling kunnen daar namelijk nooit vóór zijn. Je zou als overheid natuurlijk wel de vinger aan de pols moeten houden en eens even stevig moeten onderzoeken waarom er in bepaalde bedrijven nog steeds zo’n Enron haantjescultuur bestaat. Maar een quotum van 40%, dat binnen een decennium of zo gehaald moet worden? Dat lijkt me niet realistisch.

  Het is ook maar de vraag of zo’n lomp criterium voor elke bedrijfstak kan gelden. Ik denk dat we bijvoorbeeld nooit 40% vrouwen onder computerprogrammeurs of theoretisch wiskundigen gaan zien. Laat mensen toch gewoon zelf kiezen wat ze willen… en gelukkig worden op hun eigen manier.

  @160 (Adamus)…

  Nee, maar een topvrouw bij de NS zou misschien best een goede zet zijn i.v.m. de vele steken die dat bedrijf de afgelopen jaren heeft laten vallen in de communicatie met de klanten. Vrouwen hebben toch meestal betere contactuele eigenschappen dan mannen. Maar we moeten oppassen met dit soort generalisaties. Gewoon de beste persoon voor de positie, daar moet het om gaan, en niet om het halen van de door de politiek gestelde targets.

  Cheerio,

  Dow Jones

 153. Steven says:

  Ach. Ook al kan Donner de hypotheekrente aftrekken. Dan betaalt ie nog elk jaar 20.000 euro voor een huis dat halveert in prijs binnen vijf jaar. Niet iets om jaloers op te zijn. Wel leuk voor ons dat ie het heeft laten verbouwen(voor 3 ton!), want als ie een beetje smaak heeft hoeft de latere koper dat niet meer te doen.

 154. Steven says:

  @ dow Jones

  Zit wat in wat je zegt. Overigens zie ik in peuterspeelzalen en zwembaden liever wel vrouwen werken. 🙂

  Overigens werk ik zelf in een puur technisch bedrijf en er werkt geen enkele vrouw (uitvoerend). Die waren er wel, maar losten de technische vragen gewoon niet goed genoeg op en werd hun contract dus niet verlengd. daar was niks sexistisch aan: ook mannen die niet voldeden kregen uiteraard geen contractverlenging, maar daar komen er bij ons ook gewoon veel meer binnen. Denk overigens dat in bijv. China wel meer vrouwen geschikt zijn voor technisch werk, omdat ze er gewoon harder voor werken.

  Voor mij waren technische vakken juist makkelijker dan taal en zo. En wat blijkt? Bij jongens wordt taalgevoel en planning wat later goed inelkaar gezet in de hersenen dan bij meisjes.

  Overigens verbaast het me dat in de politiek zo veel rechten, geschiedenis en zo gestudeerd werd. Als er een noord-zuid lijn moet worden aangelegd wil ik daar een IR zien en geen meisje (of jongen) die stapels rechtenboeken braaf uit haar/zijn hoofd heeft geleerd en met ellebogenwerk via de gemeenteraad wethouder is geworden. (even als voorbeeld, ik noem geen namen)

 155. Steven says:

  3 keer overigens in mijn tekst: ha ha mijn taalgevoel is nog steeds niet goed 🙂

 156. Goudbelegger says:

  Man, man, man. Trieste teksten. Vrouwen kunnen niks behalve kinderen opvoeden en banen die daar op lijken, verpleegster, stewardess. De hele wereld is uitgevonden en gebouwd door mannen. Gewoon feiten. En dan moeten we een genuanceerd verhaal op gaan hangen?? Walgelijk.

 157. Steven says:

  @165 ha ha. Jij nuanceert i.i.g niet nee.

 158. nhz says:

  @165:
  kan ik het echt niet mee eens zijn, en je eerdere opmerking over minder intelligent al helemaal niet want dat is gewoon aantoonbaar onjuist. Ook in wetenschap en techniek zaten en zitten uitstekende vrouwen, ze hebben alleen veel meer moeite om gehoord te worden of hogerop te komen. Ben het er wel mee eens dat er een soort natuurlijke aanleg in bepaalde richting is, maar meer dan dat is het niet. En onderschat niet hoe de opvoeding allerlei vooroordelen bevestigd: pop voor de meisjes, meccano bouwdoos voor je jongens; doe het andersom en verbaas je over het resultaat.Misschien is het tegenwoordig wel zo’n puinhoop in de wereld omdat overal sociaal zwakbegaafde, rechtlijnige technici en wetenschappers de dienst uitmaken … soms kun je beter iemand hebben met goed sociaal inzicht en desnoods wat minder technische kennis (in principe zou je daar makkelijk iemand voor moeten kunnen inhuren, aangezien wetenschap en techniek zogenaamd ‘objectief’ is).

 159. Steven says:

  @ nhz. Bij de noord-zuid lijn in Amsterdam hebben ze ook van alles ingehuurd. Had toch liever iemand in de top gezien die een beetje zelf kon rekenen en doordenken. Overigens zijn intelligente techneuten op een hoog nivo vaak ook sociaal heel vaardig, maar je ziet ze niet omdat ze helaas weinig in de politiek e.d gaan en dus minder op tv. Het 1 sluit het ander echt niet uit.

  maar goed. ik ben weer off. het gaat over huizenprijzen en die miep hierboven die een hypotheekje van een miljoen heel normaal vindt.

 160. Illegaal says:

  Hee goudzoeker 2 vrouwen in de ruimte en nog een paar op de grond. Technologisch hoogstandje. NASA de laatste vlucht van de Discovery, hoor je niks over in het nederlandse nieuws, werken zeker veel vrouwen. Leve de nederlandse kenniseconomie, en jij natuurlijk! Kijk al dagen ademloos in admiratie. Teamwork.
  Ach… moest even
  http://www.ustream.tv/channel/nasa-hd-tv
  Hoeveel vrouwen zitten er en jouw PVV? Zorgen zeker niet voor voldoende vuurwerk

 161. Illegaal says:

  Oh, voor ik het vergeet, er werken ook nog allochtonen. Negers dus. En ze moeten ook nog terug naar de aarde (hun gezinnen, familie en vrienden) hoe stom kun je zijn.
  Als je een twitter of faecebook of enige andere -acount hebt kun je, via die link ook nog in de ruimte lullen; Leef je uit!

 162. Dow Jones says:

  @167 (nhz)…

  Ik ben het met je opmerking over rechtlijnigheid en sociale zwakbegaafdheid onder exacte types eigenlijk wel eens. Er was een tijd terug een documentaire op VPRO’s “Tegenlicht” waarin werd onderzocht hoe wiskundige wonderkinderen, de zogenoemde “quants”, aan de basis stonden van veel problemen in de financiële wereld. Kort gezegd komt het hier op neer: de quants bouwen een extreem complexe mathematische constructie, die vervolgens vaak wordt toegepast voor high speed trading in de financiële wereld. Hun superieuren begrijpen er niets van, maar zien dat de “black box” geld oplevert en geven dus het groene signaal. Als de superieuren de black box wel hadden begrepen (en niet gewoon blind zouden gokken), zouden ze gezien hebben dat de mathematische constructies van de quants in de echte wereld vaak tot problemen leiden (eindigheid van grondstoffen, milieuproblemen et cetera). Men communiceert echter niet goed en dus worden de “briljante” vondsten van het wiskundige wonderkind zonder blikken of blozen tot beleid gemaakt, met alle gevolgen van dien.

  Het zou dus goed zijn als de superieuren van de quants ook een beetje konden rekenen, zoals Steven zegt, maar ik denk dat het hier ook om een moreel vraagstuk gaat. Waarom ontwerpt een quant een roekeloze financiële constructie? Misschien is dat te wijten aan een autistische stoornis, maar het zou ook kunnen dat er financiële prikkels vanuit de financiële instelling zelf achter zitten. Hier moet in ieder geval eens goed naar gekeken worden, want dergelijke prikkels leiden tot kortzichtige trucs om rendement te maken. Bovendien is het zo dat – hoe gek dat voor sommige wiskundigen ook mag klinken – ook de wiskunde niet altijd gelijk heeft. Het is eigenlijk zelfs zo dat de wiskunde altijd met modellen werkt en er dus altijd – per definitie – een beetje naast zit in beschrijvingen van de echte wereld. Dat vergeet men nogal eens.

  Ik vind dus dat communicatie tussen “sociaal bewuste” managers en wiskundig begaafden nodig is om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. Dat is trouwens niet eenvoudig. Het vereist eigenlijk van de manager dat hij of zij beide “talen” (ik zie wiskunde ook als een soort taal) beheerst. En zo zie je dus maar weer dat de enige goede leider toch een soort van universele mens dient te zijn, volgens het ideaal van de renaissance.

  Stelling van de week: Een specialist kan nooit een goede leider zijn.

  Wat we nodig hebben is een verdiepend, gepassioneerd generalist die alle disciplines intelligent weet te verbinden. Iemand met overzicht en diepe kennis op alle gebieden. Het is echt jammer dat ik in de politiek weinig mensen zie die aan die beschrijving voldoen. Weten jullie er een?

  Cheerio,

  Dow Jones

2 Pings/Trackbacks for "Schultz (VVD): Tophypotheek normaal"
 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Gert Brouwer, Huizenmarkt Zeepbel. Huizenmarkt Zeepbel heeft gezegd: Schultz (VVD): Tophypotheek normaal: VVD-minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus van Infr… http://bit.ly/gYRSLs […]

 2. […] liberale partij wil dan ook niets doen aan de hypotheekrenteaftrek.Peter BerendsLees verder op de huizenmarkt-zeepbel siteGerelateerde tags: Economie, Huizenmarkt, huizenmarktzeepbel, Hypotheekrenteaftrek, Schultz, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*