Koopwoningen weer iets goedkoper

Verkochte bestaande koopwoningen waren in september gemiddeld 0,6 procent goedkoper dan in september 2009. De prijsdaling was iets groter dan de 0,4 procent in augustus. In de voorgaande acht maanden was de prijsdaling juist geleidelijk aan kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Vrijstaande woningen waren in september het meeste in prijs gedaald. De verkoopprijzen hiervan lagen 1,8 procent lager dan in september 2009. Ook hoek- en tussenwoningen waren goedkoper. Appartementen en twee-onder-een-kapwoningen waren nagenoeg even duur als een jaar eerder.

Regionaal bezien zijn de verschillen in prijsontwikkeling groot. Alleen in Friesland en Gelderland waren de prijzen hoger dan een jaar eerder, in alle andere provincies waren ze lager. In Groningen was de prijsdaling met 3,2 procent het grootst.

Ten opzichte van augustus 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in september met 0,5 procent. Dit is iets meer dan de prijsdaling in augustus toen de prijzen gemiddeld 0,2 procent daalden ten opzichte van een maand eerder.

In september wisselden bijna 10 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is 6,5 procent minder dan in september 2009. Het aantal verkochte vrijstaande woningen en de twee-onder-een-kapwoningen nam toe. Van de overige woningtypen lag het aantal transacties lager dan een jaar eerder.  Er werden in de eerste negen maanden van 2010 iets meer woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2009.

bron: CBS

Share Button
Tagged with: ,
60 comments on “Koopwoningen weer iets goedkoper
 1. Charlie says:

  Artikel geeft de indruk dat het nog steeds bergafwaarts gaat met de huizenprijzen.

  Toch vind ik bijbehorende afbeelding een ander beeld schetsen:

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/BC5091BF-83F8-4563-BF3B-6676B91EC54A/0/20101021m11g1.gif

 2. Adamus says:

  Vertel!

 3. John says:

  @1

  In dit soort grafieken is het maar net wat je wilt zien. Ten eerste is het een statistisch gedrocht: jaar op jaar statistieken die je per maand gaat afzetten.
  Ten tweede zou je erin kunnen zien dat de opgaande lijn afvlakt onder de 0%. Dat zou het begin van een W curve kunnen zijn. Of dat er een stabiele maar heel langzame daling wordt ingezet.

 4. lxiv says:

  Die grafiek geeft niet de prijs maar de afgeleide weer.
  Dus als hij onder de nul blijft is er nog steeds sprake van een daling.
  Verder kun je er niet zo veel mee. Interessanter is de daling van maand-op-maand, maar dan spelen seizoenseffecten weer een rol en is er te weinig data voor betrouwbare statistiek.

 5. Okkie says:

  @John
  Het ergste is nog dat hierin niet eens de echte verkoopprijs zit, maar de prijsindex welke prijsfluctuaties eruit filtert.
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5678D612-1CF9-40B1-8147-4956666B0BAC/0/MethodebeschrijvingPrijsindexBestaandeKoopwoningen.pdf
  Ik zie liever de echte verkoopprijs tegen de tijd uitgezet.

 6. Okkie says:

  Zie ook over de prijsindex:
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D41BE709-B8AC-40FF-BB54-76E1E83B88A1/0/Waaromisdegemiddeldekoopsomgeengoedehuizenprijsindicator.pdf
  Men deelt de gemiddelde koopsom door de gemiddele WOZ-waarde zogenaamd om te corrigeren voor kwaliteit, maar het is niet zo moeilijk om na te gaan dat dit de prijsdaling behoorlijk zal afvlakken omdat de koopsom en WOZ-waarde aan elkaar gekoppeld zijn.

 7. Okkie says:

  Wie o wie beschikt over de echte data?

 8. John says:

  @5

  Helemaal mee eens. Ik wil gewoon de harde cijfers zien. Als ze dan zonodig willen corrigeren voor seizoenen en de boel willen middelen: prima, maar dan wel graag in een ander kleurtje of grafiekje. Ik filter die ruis er zelf wel uit.

 9. peter 15 says:

  Ik vind deze site heel aardig om de huizenprijsdaling mee te volgen:
  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt

 10. floor says:

  De journalistiek maakt er ook een zootje van hoor.
  Volgens de ene site is de werkeloosheid licht gedaald en volgens de andere site licht gestegen.
  De chaos is compleet zullen we maar zeggen.

 11. Goudbelegger says:

  Zal ook wel weer belastinggeld zijn. Eén van de 10.000???? fondsen en stichtingen in dit land..

  ————–

  Waddenfonds
  Het Waddenfonds is een fonds voor extra investeringen in projecten in en rond de Waddenzee op ecologisch en economisch gebied. Het Waddenfonds heeft een bedrag van 800 miljoen beschikbaar. Dit bedrag zal binnen een periode van 20 jaar worden besteed. Inmiddels is het uitvoeringsprogramma Waddenfonds 2010-2014 (pdf 1 Mb) goedgekeurd, en start de derde tenderrronde dit voorjaar.

 12. Get a Life! says:

  Ik schrok ook wel een beetje van dit bericht over de lobbyclubs in de zorgsector…

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3260228.ece/_Lobbyclubs_zorg_geven_jaarlijks_miljard_uit_.html

 13. Charlie says:

  Bezoekers van deze weblog hebben de slag gemist en hopen op een forse correctie van de huizenprijzen om alsnog in te kunnen stappen.

  Aan de afgeleide curve van begeleidend bericht van CBS zie ik toch duidelijk dat de prijsdaling op z’n eind is. De volgende meting zullen huizenprijzen gemiddeld weer gestegen zijn.

 14. Charlie says:

  Oftewel: Het instapmoment is NU.

 15. Jeroen says:

  Leuk voor Charlie dat ‘ie de toekomst van een nogal complexe markt baseert op een enkel grafiekje en de rest van de wereld buiten beschouwing laat. Het lijkt wel een bankster, die kijken ook niet verder dan hun bonus…

 16. dalen says:

  @ 14

  Gelijk heb je. Vooral op de curve letten want die is leidend (of beter gezegd lijdend). Je oproep zal zeker iedereen aansporen om snel een woning te kopen!

  @ 15

  wishful thinking

 17. Robald says:

  @1 de trend wijst duidelijk naar een stijging van de huizenprijzen. Tenzij is weer een daling aankomt; dan is het nu de top.
  Wat denk je zelf?

 18. Ludwig von Mises says:

  Heb je het gehoord goudbelegger?

  http://www.z24.nl/beurs24/artikel_177115.z24/AFM_waarschuwt_voor_goudkoorts.html

  ” AFM waarschuwt voor goudkoorts”.

  Waar zouden we toch zijn zonder de AFM.

  Mises waarschuwt voor tips. Vooral van burocraten. Tenzij ze Mises heten.

 19. pedro says:

  @1 Om deze grafiek iets zinnigs laten zien is om de inflatie erin te projecteren. Dan kun je als huizenbezitter zien hoeveel geld je ‘verdient’ hebt in die maand. Om er mee in de toekomst te kijken kun je net zo goed in je koffiedik kijken.

 20. sven says:

  @ 14

  Jezus man hoe kortzichtig kun je zijn!

  Het instap moment is voor mensen verschillend. Maar als je met eigen geld kunt instappen zit er een zeer grote kans in dat het erg lang kan gaan duren om de bodem in de prijzen te kunnen gaan zien.

  Als je kijkt naar de hypotheekrente dan KAN deze niet veel omhoog.(dus je kunt zolang wachten als je wilt)
  Als je kijkt naar de economische toekomst dan moet je concluderen dat men toch graag wat minder schulden wil gaan bezitten.
  Als je kijkt naar de overheidsfinanciën dan zal de burger meer van zijn verdiende geld moeten afstaan aan de overheid in de toekomst.
  Als je kijkt naar de inkomens, dan zullen deze niet veel meer gaan stijgen.
  Als je kijkt naar het aantal flink toegenomen wanbetalers dan weet je dat een zeer grote groep mensen in de nabije toekomst geen huis meer gefinancierd krijgt bij de bank.
  Banken zullen hun hypotheekrente niet veel gaan verhogen omdat de verkopen dan nog verder terugvallen terwijl er een enorme voorraad aan huizen beschikbaar is die onverkoopbaar zijn met de huidige prijzen.

  Mensen wacht met een huis kopen totdat de prijs dusdanig is dat het niet onmiddelijk verkocht moet worden als er wat tegenzit wat betreft de financiën!!!!!!

 21. Mike says:

  Voor onze goudliefhebbers, goudbeleggers, golddiggers etc. etc.

  Zie onderstaand bericht.
  http://www.z24.nl/beurs24/artikel_177115.z24/AFM_waarschuwt_voor_goudkoorts.html

  Wisselkoersen kunnen roet in het eten gooien. Ben benieuwd wat de reclameman ‘Middelkoop’ hier van vindt.Daar moet een mooie draai aan gegeven worden. Nog wat ‘azijn’ erbij en we gaan weer goud kopen.

 22. Martijn says:

  Mike,

  Koop jij toch lekker geen goud joh, wat maakt ons het uit.

  Het AMF waarschuwt overigens voornamelijk voor papiergoud en dubieuze ondernemingen, en geeft aan dat je ook fysiek goud in eigen bezit kan kopen.

  En die analyse over olie geeft aan dat de inflatie vooral in de VS lijkt te versterken, en minder in Europa.

  Niet zo gek, zo zeiden we hier al eerder, want Europa heeft een ander beleid mbt goud dat uiteindelijk de Euro stabieler zal houden dan de dollar.

  Wie weet merken we daar nu het effect van.

  Overigens is OPEC alweer bezig de goudprijs verder op te stuwen, om zo de VS de (cost-push; de gevaarlijke variant) inflationaire duimschroeven wat verder aan te draaien.

  Europa gaat daar dan bij het huidige euro-niveau véél minder last van krijgen.

  Maar goed, jij geloofde vast ook dat de euro zou klappen een tijd terug.

  Blijf je toch lekker in papier?

  Of koop een huis …

 23. Okkie says:

  @14
  Ach gut, weer zo’n kloon van Hukker. Negeer lekker de honderden euro’s per jaar aan koopkrachtdaling die gezinnen tegemoet zien.

 24. Robald says:

  @25 Nog lang niet iedereen zit aan zijn maximale hypotheek hoor! Er zijn heel veel huishoudens met een paar ton aan potentiële overwaarde op dit moment. Misschien wel de meerderheid van de huizenbezitters.
  Er zit dus ook nog rek naar boven in!
  Maar de werkelijkheid is dat die huishoudens nu vaak in een levensfase zitten dat ze geen grote financiele risico’s meer willen lopen.
  De markt blijft lekker op het slotje met jarenlang langzaam dalende prijzen. Of niet natuurlijk en dat maakt speculeren leuk.

 25. Juan Belmonte says:

  Bedankt voor de herinnering Charlie

  Bezoekers van deze weblog hebben de slag gemist en hopen op een forse correctie van de huizenprijzen om alsnog in te kunnen stappen.

  Er zijn ook diverse bloggers op deze site en het is weer de hoogste tijd voor een Tombola Top Tienduizend versie 3

  De Tombola Top Tienduizend versie 2
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
  19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
  20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
  21)

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan obv http://www.veilingbiljet.nl

  Maar niet vergeten, die 64% die volgens Maurice de Hond geen prijsdaling verwachte eind vorig jaar, die moeten toch op een gegeven moment wat veel “te koop” borden gaan zien ?

  De heer Mr G Hukker, voorman van de kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL, zelfs die heeft het nu over onrealistische vraagprijzen.

  En Juan Belmonte’s vragen straan nog steeds open, de economen op Mejudice hebben hier ook niet inhoudelijk op gereageerd.

  Juan Belmonte blinkt kennelijk uit in wartaal 🙂

 26. Juan Belmonte says:

  Juan, de wartaal-man,
  waardeert Charlie om zijn feitelijke en inhoudelijke bijdrage.

  (u herinnerde Juan aan iets)

 27. Juan Belmonte says:

  @Spongebob

  Wordt er nog wat geveild
  zoo heeden
  ten dage

  ?

 28. Juan Belmonte says:

  De heer Mr. G. Hukker legt nog een keer uit dat er nogal wat overcapaciteit

  http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/BNR_campagne/2%20Kantoorruimte.ashx

  Hukker loopt met ruim 7 miljoen weer achter de feiten aan, 8 miljoen meter is de opgave die men in NRC leest en die komt van een insider Rudie Stroink.

  Die overcapaciteit is er al een tijd. NVM biedt (nu) oplossingen voor overcapaciteit op BOG ?

  haha haha hahaha haaaaaa 🙂

 29. Juan Belmonte says:

  http://nieuws.nvm.nl/actual/oktober_2010/bevolkingskrimp_niet_te_stoppen.aspx

  ‘Bevolkingskrimp niet te stoppen’

  ???????

  Het staat er alsof gebleken is dat na diverse pogingen toch maar niets aan te doen blijkt.
  ….
  In het diepste geheim werd er door de NVM aan een oplossing gewerkt, een manier om de bevolkingskrimp te stoppen. 🙂

  Want dat was 5 jaar geleden nog helemaal anders, toen was een bevolkingskrimp niet te voorzien.

  Maar de makelaarsorganisatie NVM heeft getracht een oplossing voor dit maatschappelijke probleem te zorgen.

  Wat maatschappelijke bewustzijn, weldoenders die NVM-ers.

  Wat een bak 🙂

 30. Patrick says:

  Juan, ik vind de update frequentie van de Tombola-top-tienduizend wat laag.

  Kun je hem in het vervolg iedere femto-seconde updaten?

  Dank je.

 31. Juan Belmonte says:

  Goed punt, nu Juan’s geduld op is van nano naar femto 🙂

 32. Patrick says:

  Juan, by the way, kunnen we eens een lijstje maken met de top tien van meest belachelijke vraagprijzen? dat lijkt me ook wel amusant 🙂

 33. Juan Belmonte says:

  Die is niet moeilijk te maken Patrick, zoals Martijn ook eerder aangaf zijn er ook verkopende partijen die bewust hoger gaan prijzen om er later een flinke korting op te kunnen geven.

  Alleen maken die “slimmerikken” zichzelf volledig belachelijk, er is immers keuze voldoende en de trend is dalende dus geduld kost de verkoper geld.

  Maar het duurt nog wel even voordat ook die mensen dat doorkrijgen 🙂

 34. Juan Belmonte says:

  Maar Juan zou zeggen, maakt u er eens eentje, Juan houdt wel van een partijtje schuddebuiken….

  🙂

 35. nhz says:

  @12:
  je mag hopen dat ze dan straks dit fonds weer vullen door de overbodige ambtenaren in de Waddenzee te dumpen. Ik vrees dat we dit soort ellende de komende jaren op andere departementen gaan zien; er is in geen 20 jaar meer bezuinigd op ambtenaren, dus de komende jaren kun je dat ook vergeten. Ik zie Rutte echt niet die goudgerande ontslagregelingen en rechtsposities aanpassen, hij heeft veel te veel vriendjes die dan boos zouden worden. Hooguit het voetvolk dat er net werkt zal aangepakt worden, in plaats daarvan komen er dan nog meer overbetaalde adviesburootjes over de vloer.

  @14,15:
  LOL!!

  @19:
  en volgende week maandag VPRO goudzoekers over de echte goudzoekers 🙂

 36. Lio says:

  Wat mij opvalt in deze discussie is dat er gesproken word over huizenprijzen.
  Deze statistiek zegt namelijk niets over de huizenprijzen, maar geeft weer wat er gemiddeld betaald is voor woningen in een bepaalde periode.
  Het kan namelijk zijn dat de gemiddelde aankoopprijs ligt is gedaald terwijl er meer woningen uit een hoger prijs segment zijn verkocht voor een lagere prijs.
  Omgekeerd is natuurlijk ook mogelijk dat er gemiddeld meer is betaald voor slechtere woningen.

  Met andere woorden, deze statistieken hebben een andere uitleg nodig naar gelang de verhouding tussen vraag en aanbod.

  zie:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/methoden/dataverzameling/korte-onderzoeksbeschrijvingen/2008-bestaande-woningen.htm

  en

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D41BE709-B8AC-40FF-BB54-76E1E83B88A1/0/Waaromisdegemiddeldekoopsomgeengoedehuizenprijsindicator.pdf

 37. Charlie says:

  Ik begrijp de argumenten die de boventoon voeren op deze website wel (ik huur zelf ook nog), maar ik schat in dat de prijsstijging van verkochte woningen de komende maand (als je het grafiekje van het CBS doortrekt ja) licht boven de 0% uitkomen.

  En natuurlijk is het aanbod van woningen veel groter dan wat ‘normaal’ is en het volume van verkochte woningen laag. Maar ik zou niet weten waarom het CBS niet te vertrouwen zou zijn. Je moet gewoon kijken naar de wijze waarop ze hun getallen berekenen.

  We kunnen hier met z’n allen wel keihard gelijk hebben, maar we moeten beseffen dat er genoeg mensen zijn die er meer voor over hebben om ergens te wonen dan wij hier met z’n allen.

  Bezoekers van deze website staan met hun huurhuis raar te kijken naar de sprongen van de kopersmarkt, maar ze staan wel aan de zijlijn en dat levert zo te lezen een boel frustratie op.

 38. nhz says:

  @39:
  “maar we moeten beseffen dat er genoeg mensen zijn die er meer voor over hebben om ergens te wonen dan wij hier met z’n allen.”

  meer voor over, van andermans geld. Ik kan je garanderen dat de groep die nu nog met eigen geld en voor eigen risico koopt minimaal is. Als de overheid ophoudt met subsidiëren en garanties geven (‘het handje er onder houden’) stort de vraag met minstens 95% extra in.

  Het CBS heet bij mij al jaren het Ministry of Truth, en Hein Vergeer is wat mij betreft Ger Hukker in het kwadraat.

 39. Robald says:

  @39: Als je denkt dat de grafiek nu door het nulpunt heengaat, moet je NU gaan kopen beste Charlie!

  Nogmaals: Als je de grafiek van het CBS bekijkt zou je gelijk moeten hebben, maar ik zie nog nergens indicatoren dat huizen ineens duurder zouden moeten gaan worden ipv goedkoper. Reken ook nog eens met een inflatie van 2% en de nullijn ligt ineens veel hoger! 😉

 40. nhz says:

  @38:
  inderdaad, je kunt er feitelijk niks mee. Ik heb al eerder gemeld dat in mijn omgeving de transactieprijzen vooral lijken te dalen doordat mensen véél minder huis voor hun geld krijgen. In plaats van een krotje met 75 m2 woonoppervlak voor 175K kopen mensen nu een studiootje van 45 m2 voor bijv. 115K.

  Dit is wel in een provincie hoofdstadje waar het geld in het rond spuit vanwege een overmaat ambtenaren. Anderen melden dat in slechtere wijken / steden de prijzen van eenvoudiger woningen wel degelijk flink dalen, en ook dat zou mij niks verbazen. Want dat is de groep die relatief weinig profiteert van HRA etc.; in de villawijken zie ik de prijzen nog niet direct dalen gezien de bijna 10 miljard per jaar die daar naar toe stroomt, maar omdat de duurste woningen langer te koop staan kan het daar lijken dat de prijzen dalen.

  Er is geen woningmarkt in Nederland; het is gewoon één grote puinhoop die voor 99% door overheidsinterventie bepaald wordt.

 41. nhz says:

  Ballast Nedam CEO: kabinet leidt tot meer interesse woningen

  Ballast Nedam merkt een toenemende interesse van klanten in koopwoningen door het beleid van het nieuwe kabinet, maar dat leidt nog niet direct tot meer verkopen.

  “Het is gewoon positief dat er duidelijkheid is en dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid blijft”

  “De ingredienten die nodig zijn voor herstel lijken er aan te komen. Maar het vertrouwen komt te voet en gaat te paard”

  Het bedrijf spreekt nog steeds van een onveranderd marktbeeld van toegenomen concurrentie en prijsdruk voor zowel vastgoed als infrastructuur.

  “We waren na het eerste halfjaar niet al te vrolijk en dat zijn we nog steeds niet” zegt Bruijninckx.

  Kortom, de kids uit de bouwsector zeuren om nog meer snoepjes. NHG grens naar 1 miljoen om onze stoere jongens te helpen? We zullen zien hoe liberaal dit kabinet is, ik voorspel voor het eind van het jaar nieuwe steunmaatregelen voor de bouwmaffia en de woningmarkt. Liberaal gehalte nul komma nul.

 42. Charlie says:

  Ik heb nu ook even gekeken hoe het CBS tot deze statistieken komt en ik begrijp totaal niet waarom de WOZ wordt meegenomen in deze berekeningen.

 43. FT says:

  @juan,

  Ik heb weer een paar aanmeldingen voor de TTT. Allemaal van Funda!!!
  Welk percentage wil je als ondergrens hebben?

 44. nhz says:

  @44:
  het CBS produceert al vele jaren geen echte statistieken meer maar uitsluitend ‘spin’. Net zoiets als die onzin over ‘besteedbaar inkomen’ waar ze een paar jaar geleden mee begonnen zijn, of de ongekende manipualties om de CPI cijfers laag te houden terwijl iedereen kan zien dat bijna alles steeds duurder wordt. De bedoeling is politiek: de indruk te wekken dat het prima gaat en dat iedereen in NL het bijna even goed heeft. Zelfs die fabrieksdirecteur of topambtenaar heeft nauwelijks meer te besteden dan een bijstandsmoeder, als je het CBS mag geloven. Huizenprijzen zelfde verhaal: nothing to see here, gaat u vooral rustig slapen.

 45. FT says:

  @Patrick 34,

  Wat versta jij onder de meest belachelijk vraagprijzen?
  Te hoog? Te laag? of anders?

  Ik vindt de volgende belachelijk:
  Van 349500 voor 349000
  Van 389500 voor 388000
  Spetterende prijs verlagingen dus 😉

 46. Patrick says:

  @FT Ik bedoelde met name mensen die voor een rijtjeswoning met dakkapel 460000 euro vragen, dat soort lui.

  Maar ik moet zeggen, ik lach me inderdaad ook een kriek om mensen die in 2007 begonnen zijn op 589000 en die nu na drie jaar zakken naar 585000…

  Kennelijk hebben veel mensen het idee dat als je 50% teveel vraagt voor je huis, het ook gewoon verkocht wordt alleen het duurt wat langer 🙂

 47. FT says:

  Patrick,

  Ik ken ook een paar gevalletjes van debiele prijs verhogingen.
  Ik ben van mening dat de prijs van vandaag in de orde van grootte van ca 2005 zou moeten liggen. Via miljoen huizen kun je precies tot de datum terug kijken.
  Wat ik zie is dat mensen huizen in 2005/2006 soms zelfs 2008 hebben gekocht en deze nu voor de dubbele prijs proberen te verkopen. Terwijl de prijs ongeveer hetzelfde zou moeten zijn misschien een paar centen hoger vanwege een fantastiche opknapbeurt.

 48. spongebob says:

  Voor Juan en alle geinteresseerden:
  Hier de gegevens van de veiling 21 oktober 2010 Gilze Rijen.
  http://www.nvmwb.nl/veilingen-archief.asp

  Overlangelstraat 24, TILBURG, WOZ ???, opbrengst 216.000, kosten ca 11.900

  Hoefstraat 247, TILBURG, WOZ ???, opbrengst 35.000, kosten ca 5.100

  Kijkduinlaan 102, TILBURG, WOZ 299.000, opbrenst 255.000, kosten ca 7.600

  Zuidhollandsedijk 185/187, KAATSHEUVEL, WOZ ???, opbrengst 360.000, kosten ca 11.000

  Zuidhollandsedijk 179/181/183, KAATSHEUVEL, WOZ ???, opbrengst 245.000, kosten ca 11.000

  Besterdring 175, TILBURG, WOZ 130.000, opbrengst 91.000, kosten ca 6.000

  Bellinipark 11, DRUNEN, WOZ 230.000, opbrengst 185.000, kosten ca 6.500

  Ranonkelstraat 23, BREDA, WOZ 317.000, opbrengst 249.000, kosten 7.000

  Kruidenlaan 282, TILBURG, WOZ 161.000, opbrengst 117.000, kosten ca 7.000

  Prins Bernhardplein 12, KAATSHEUVEL, WOZ ???,opbrengst 166.000, kosten ca 7.100

  Stationsstraat 19, BERGEN OP ZOOM, WOZ 760.000, opbrengst 560.000, kosten ??, (RaBo hypotheek 1.35 miljoen)

  Wilhelminapark 142+142A, TILBURG, WOZ 459.000,opbrengst 224.000, kosten ??

  Hoefstraat 249B+249D+249F,TILBURG, WOZ 459.000, opbrengst 325.000, kosten ca 30.000

 49. spongebob says:

  Bij Ranonkelstraat 23, verbaasde ik mij over de onbegrijpelijk hoge woz. voor zo’n hutje. Maar de bank/wew bood flink mee (vanwege de hoge hypotheek) om de prijzen vooral te steunen.

 50. FT says:

  En een poll bij RTL op de website. ca 50% struisvogels:

  Trekt de huizenmarkt in Nederland in 2011 aan?
  Ja, huizen worden volgend jaar duurder: 21%
  Ja, huizen worden veel duurder: 4%
  Nee, de huizenprijzen blijven gelijk: 22%
  Nee, de huizenprijzen dalen verder: 32%
  Nee, de huizenprijzen kelderen: 20%

  Aantal stemmen: 520

 51. nhz says:

  @47:
  ja die zijn leuk, daar is iemand echt wakker aan het worden 😛

  @49:
  “Wat ik zie is dat mensen huizen in 2005/2006 soms zelfs 2008 hebben gekocht en deze nu voor de dubbele prijs proberen te verkopen. ”

  is bij mij in de stad volstrekt normaal. Maar ja, ambtenarenstad … wat wil je.

  @52:
  hoeveel mensen met een woning te koop zouden er bezwaar maken tegen een te hoge WOZ taxatie (bijv. meer dan 60% van de prijs waarvoor hun huis te koop staat)? Talloze denk ik, misschien ook een goede categorie voor ‘belachelijke vraagprijzen’.

 52. FT says:

  nhz,

  Hier nog een:
  12-12-08: Te koop voor 349500. 28-05-09: Veranderd van 349500 naar 342500. 05-09-09: Veranderd van 342500 naar 339000. 14-01-10: Veranderd van 339000 naar 338000. 18-10-10: Veranderd van 338000 naar 337500

 53. FT says:

  nhz,

  Er hoeft maar 1 huis in de buurt gedwongen voor een lage prijs verkocht te worden en de gemeente kan de hele buurt afwaarderen. Het begint met eenbezwaartje hier en een bezwaartje daar, maar 01-01 is weer in aantocht. Als het belletje eenmaal begint te rollen ….. Van de ca 5 miljoen huizen staan er maar enkele procenten te koop. Alle andere bewoners (95%) hebben baat bij lagere lasten.

 54. Juan Belmonte says:

  @56 FT

  Er hoeft maar 1 huis in de buurt gedwongen voor een lage prijs verkocht te worden en de gemeente kan de hele buurt afwaarderen.

  Dat is exact wat Drs. Kees de Kort ook beschreef.

 55. Juan Belmonte says:

  @spongebob

  Merci maar weer.

  De Tombola Top Tienduizend komt zo wel vol Juan kan inderdaad beter verwijzen naar
  http://www.nvmwb.nl/veilingen-archief.asp

 56. nhz says:

  @55:
  duidelijk geval van achter de prijsontwikkeling aan lopen; wordt dus nooit verkocht zo …

  @56:
  in nieuwbouwwijken wel een risico, in de binnenstad waar alle huizen anders zijn (bij ons tenminste …) zullen ze er wel wat op verzinnen. En anders gaat gewoon het OZB tarief (of rioolrecht, parkeerbelasting, enz.) extra omhoog 😉

 57. FT says:

  Wat ik het meest triest aan #55 vindt is het feit dat mensen denken dat bij prijzen boven 3-ton het verlagen van de vraagprijs met 500 of 1000 euro gaat helpen. Ik denk eerder he omgekeerde, het geeft aan dat deze mensen financieel helemaal vast zitten. Er valt dus ook niet meer te onderhandelen.
  Deze huizen moet je op de opendag met een bezoekje vereren en goe3d aantekeningen maken. Dan weet je straks waar je oip biedt bij de veiling.

 58. Charlie says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*