Woning in vizier Den Haag

In Den Haag circuleren ongeveer vijf concrete voorstellen die ten minste 20% bezuinigen op de overheidsuitgaven voor de woningmarkt. Zowel de hypotheekrente-aftrek als de huurmarkt komt onder vuur te liggen.

zie ook: Makelaarsorganisatie NVM ziet vergaande ingrepen in de fiscale aftrek van hypotheekrente helemaal niet zitten.

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
45 comments on “Woning in vizier Den Haag
 1. Jasper says:

  Dat klinkt veelbelovend, maar het is maar erg de vraag hoe dit politiek uitgewerkt gaat worden.

  De linkse partijen zullen de lagere klasse, de zwakkeren van de samenleving in hun termen, die straks zijn huis niet meer kunnen betalen willen ondersteunen.
  De rechtse partijen zullen de veelverdieners, de “hardwerkende mensen” in hun termen, niet te hard willen pakken.
  Uiteindelijk komt er waarschijnlijk een gedrocht van een met compromissen doorspekte regeling komen die de schatkist niks opleveren, maar wel een hele zooi ambtenaren aan het werk zal houden.

 2. bigD says:

  een scherpe daling in de huizenprijzen, wat […] gunstig is voor starters

  Een omslag in het denken van het FD. Zijn we de ontkenningsfase eindelijk voorbij?

  In ieder geval heeft politiek Den Haag een vliegertje opgelaten voor de afschaffing van de HRA. Eens kijken wat de volksmedia hiervan gaat vinden.

 3. Jasper says:

  “In alle scenario’s wordt ook de huurmarkt aangepakt. Het meest kansrijke plan is om de huurprijs voortaan te baseren op de woningwaarde in plaats van het aantal vierkante meters nu. ”

  Zal je net zien dat de politiek HRA nog even ongemoeid zal laten, maar wel alvast deze regeling doordrukt zodat huurders meer mogen betalen omdat er overgewaardeerde huizen in hun omgeving staan. Als de huren omhoog schieten, zullen veel huurders een koopwoning willen en zo houden we de bubbel nog wel een aantal jaar in stand….

 4. adamus says:

  gefaseerde invoering en compensatie nodig

  de crisis is dus nog niet over; “compensatie”.

 5. adamus says:

  Ach Duitsland de industrie op poten houden, wij de huizenmarkt, spanje weer wat anders etc.
  Plan is nog steeds om samen door het ijs te zakken.

 6. adamus says:

  Jasper, rechtse partijen bestaan niet meer. Ze liggen allemaal aan het overheidsinfuus.

 7. ll says:

  Huis en hypotheekschuld samen is Box 3, betekent altijd vermogen, dus betalen i.p.v. teruggave…..

 8. nhz says:

  @3:
  “In alle scenario’s wordt ook de huurmarkt aangepakt. Het meest kansrijke plan is om de huurprijs voortaan te baseren op de woningwaarde in plaats van het aantal vierkante meters nu. ”

  toch ben ik wel benieuwd wat ze doen als dan later door HRA aftrek de huizenprijzen gaan kelderen. Nu een drastische huurverhoging (over de hele linie) is onmogelijk zonder de huursubsidie drastisch te verhogen, wat vast niet de bedoeling is. Maar als ze huren aan prijzen koppelen zou t.z.t. een drastische huurdaling wel degelijk mogelijk zijn. Ben benieuwd wat de ambtenaren daar op gaan vinden.

  @7:
  wat optimistisch … je mag hopen dat ze geen clausule inbouwen dat mensen met negatief vermogen in box3 belasting terug krijgen, want dan voorzie ik een crash van de schatkist.
  Ik wed dat zeker 20-40% van de huiseigenaars negatief vermogen heeft in box3, op basis van een actuele (realistische) waardering van de woning.

 9. adamus says:

  Woningcorporaties en institutionele beleggers hebben toch nog veel overwaarde in het o.g.?

  Ze moeten ook gaan verhuren tegen marktprijzen, we zullen zien wat die zijn. Pensioenfondsen lever maar in…….. Komen ze tekort, verkopen tegen “marktwaarde” of transferfonds van de overheid als de prijs er nog een tijdje op moet blijven.
  Sky is the limit zegt werkgroep 21th floor.

 10. KariZ says:

  Aanpakken van de huurmarkt, zónder de HRA aan te pakken is politiek onverkoopbaar….vooral niet door het ‘links-progressieve’ kabinet wat er aan zit te komen.

 11. nhz says:

  @9:
  de grote spelers hebben doorgaans veel overwaarde (hoewel sommige vast ook maximaal bijgeleend hebben, en uitgegeven aan oude cruiseschepen opknappen enzo), maar daar is box3 niet van toepassing …

  Ik denk ook niet dat de overheid echte marktwerking wil, dus ze zullen van alles verzinnen om dat tegen te gaan en vooral om alle ‘verworven rechten’ te beschermen (zeker de komende drie maanden).

  Voor je het weet koopt NHG ieder huis met hypotheekproblemen op tegen ‘marktwaarde’ (aankoopprijs plus een realistische vergoeding van bijv. +10% per jaar voor de zogenaamde huiseigenaar), en dan laten ze de ‘eigenaars’ er gewoon tegen een mooie huurprijs in zitten. Dan hoeft niemand op de vrije markt te verkopen en kan de bubble nog wat langer doorsudderen. Zoiets als wat nu in de VS gebeurt, waar dankzij Obama huizen die al zeker 50% in waarde gezakt zijn gewoon tegen 100% hypotheekbedrag door de FED worden opgekocht (dit dan vooral ten goede van de banken en minder van de voormalige eigenaars).

 12. nhz says:

  @10:
  in lijn van het vorige kabinet lijkt me aannemelijk dat ze iedere echte maatregel ver vooruit schuiven, bijv. nu aankondigen met nog een zware commissie voor de details, en ingangsdatum over ruim 4 jaar (volgend kabinet, dat de spelregels dan weer kan terugdraaien). Alleen een keiharde aanpak van de vrije huurmarkt is makkelijk, want er is geen politicus die het interesseert wat daar gebeurt (en al helemaal niet een links kabinet, waar ze huurders in de vrije sector als vogelvrij grootkapitalistisch wild zien). Nee, ik ben niet optimisch over wat hier uit komt.

 13. adamus says:

  waar ze huurders in de vrije sector als vogelvrij grootkapitalistisch wild zien)

  ik neem aan dat je de oma’s met de aanleunwoning ook meetelt. Anders houdt het al snel op. Een oude tante(80) kon een dergelijke woning alleen nog kopen via de corporatie en woont nu tussen de huurders voor een ander prijsje. Nog een paar jaar en het huisje kan met zwaar verlies doorverkocht worden. Uiteindelijk gaat de zaak onderuit, maar dat dacht ik in 1971 ook. We zijn nu 40 jaar verder (Goudbelegger).

 14. KariZ says:

  @12 Om met Kees de Kort (KdK) te spreken, op het Binnenhof ontbreekt het aan enige sense of urgency…

  Het is wachten op de tucht van de markt –> hoge rente (zie Griekenland).

 15. adamus says:

  14

  maar dan blijft nog de vraag staan: “wie gaat het betalen”.

 16. adamus says:

  “Alleen een keiharde aanpak van de vrije huurmarkt is makkelijk”

  Ik zie niet goed hoe dat moet gebeuren. Ik zie gewoon teveel eengezinswoningen leegstaan hier in de wijk. Woningen van 680 voor de socialen en 780 voor de vrijen. Staan leeg en al 4 maanden met plakkaat op het raam. Midden van het land.
  Of denkt de staat een fictief huurbedrag toe te gaan rekenen en het verschil is voor Den Haag?
  Ik kom daar niet uit. Maar mocht de overheid nog meer ingrijpen dan weet ik dat bij een heleboel 2 verdieners het aantal gewerkte uren teruggedraaid gaat worden. Niet iedereen is gek.

 17. Dimdab says:

  http://www.wegwijs.nl heeft weer een nieuwe poll. Allemaal even stemmen. Ik ben benieuwd hoe Wegwijs de uitslag gaat presenteren als een meerderheid voor afschaffing is. 🙂

 18. KariZ says:

  Wij allemaal…wat mij betreft is de vraag hoe?

  1. Belastingverhogingen
  2. QE
  3. devaluatie euro
  ??????????????????

  We gaan in ieder geval welvaart inleveren…t.o.v. Azië zeker.

  Opzich niet onlogisch na de krankzinnige welvaartsgroei van de laatste 15 jaar….oh nee die was juist gebaseerd op alsmaar toenemende schulden. 🙂

 19. John says:

  Een dratische ingreep in de hypotheek rente aftrek is simpelweg niet mogelijk.
  Door deze aftrek liggen de huizenprijzen 30-40% hoger dan in de ons omliggende landen.
  Een te drastische ingreep zou tot gevolg hebben dat de banken balans technisch echt failliet zijn.
  In de huidige economische omstandigheden is de enige mogelijk om de lucht er langzaam uit te laten lopen. Vanaf nu ieder jaar 3% minder aftrekbaar van de koopsom is eigenlijk de enige mogelijkheid.
  Eventueel in combinatie met het beperken van het maximale tarief.

 20. KariZ says:

  @17 mijn stem is binnen…kinderachtig dit….maar wél leuk 🙂

 21. Dalen says:

  @1

  Hoorde op bnr radio een Tweede Kamer PVDA-lid (naam is me ontschoten) zeggen dat hij voorstander is van het eerste scenario. Als dit niet door zou gaan, dan moet er zwaar worden ingegrepen in onderwijs, verzorging enz. Voor hem is er geen alternatief. Hard ingrijpen en ff pijn hebben was zijn conclusie.

  Vergis je niet, VVD is er zwaar op tegen, niet tornen aan de HRA is hun leus.

  Weet je nu wat je moet gaan stemmen.

  Yes we can Cohen

 22. KariZ says:

  @19 ik denk dat ja daar gelijk in hebt. Misschien maar tijd om de RABO ook in handen v.d. bel. betaler te nemen. 🙂

  Serieus, het scenario voor een langzaam maar zeker afglijdende huizenmarkt over een langere periode wordt bewaarheid.

  Alleen ernstige inflatie kan dit scenario keren. Buiten dat zullen meer en meer huiseigenaren technisch ‘onder water komen te staan’.

 23. adamus says:

  Vergis je niet, VVD is er zwaar op tegen, niet tornen aan de HRA is hun leus.

  ongeveer die enige partij die er voor is overal tegen te zijn. Ze hebben daar wel het licht gezien hoor. Ik had verwacht dat hun erudiete vorige leider Bolkestein iets meer wijsheid in de club zou hebben gebracht. Bolkestein is geen libertariër dat was al duidelijk.

 24. Hugo says:

  @18

  Creatief boekhouden tot het einde. Allicht met QE. Even goldman inhuren voor een paar honderd miljoen en er ‘verdwijnen’ zomaar tientallen miljarden schuld voor pak m beet 10 tot 15 jaar. Kunnen veel landen positieve verhalen over vertellen. In sommige landen worden deze boekhouders centraal bankier en promoten ze deze om ECB voorzitter te worden. Nu NL nog om!

 25. adamus says:

  Er is een categorie die niet wil meebetalen aan gratis wonen. Ze hebben het nog niet door, maar als het duidelijk wordt welke richting het opgaat.
  Is ook de groep waarvan bv. de kinderopvang toeslag gaat verdwijnen. Ze gaan zomaar 1K netto per maand achteruit.

 26. adamus says:

  25

  toppunt van fiat maatschappij.

 27. nhz says:

  @13:
  tja, het duurt meestal veel langer dan je denkt voor de zaak echt instart; en dan in NL nog eens tien jaar later 🙁

  @14,15:
  laat maar komen die tucht van de markt. Als de rente teruggaat naar normale waardes (de jonge generatie heeft geen flauw idee wat normaal is) dan is geen HRA or subsidieregeling er meer tegenopgewassen; dan is het overgrote deel van de huizen in NL écht onverkoopbaar tenzij met minstens 50% korting.

  @16:
  zolang het aantrekkelijk is om een huis leeg te laten staan (HRA, overbruggingskrediet etc.) werkt de markt niet. Bij mij in de regio is het aanbod op de huurmarkt minstens verviervoudigd in de afgelopen 1.5 jaar, maar de vraagprijzen blijven langzaam oplopen. Er wordt zelden wat verhuurd. Bij de WBV staat er trouwens ook best veel leeg, maar officieel is de wachtlijst nog steeds 4-5 jaar.

  @17:
  ik denk dat er nog wat meer stemmers even bij wegwijs langs moeten wippen. Kun je gelijk lachen om de schaamteloze flauwekul die daar langs komt …

  @18:
  2 en 3 absoluut, doen ze al tien jaar in feite en het wordt steeds erger. Vandaar alweer een nieuwe low in de pleuro t.o.v. o.a. AU/NZ $. Het hele $/pleuro blok blijft zinken als een baksteen.
  1 gaat ook wel komen denk ik, in stiekeme vorm dus hogere eigenwoningfortait, hogere eigen bijdrage, minder aftrekposten etc.

  @19:
  drastische ingreep kan best zolang ze HRA (voorlopig) handhaven voor bestaande gevallen; zolang de kopers hun hypotheek blijven betalen is er voor de bank niks aan de hand.

  Ik vind het onderbrengen van eigen huis (+ hypotheekschuld) in box3 een uitstekende optie vergeleken met wat we nu hebben. Dan wordt schuld niet langer gesubsidieerd (= gestimuleerd), wordt een huis behandeld als een willekeurige andere investering (die wel extra geld kost, dus gelijk uit met de pret) en heeft iedereen in principe dezelfde aftrek. En het is VEEL eerlijker dan het huidige systeem wat enorm in het voordeel is van veelverdieners met tophypotheek en mensen die niet met geld kunnen omgaan. Bovendien kan dan de inkomstenbelasting dramatisch omlaag, naar 20-25%. Dan kan iedereen weer zelf beslissen waar hij zijn geld aan uitgeeft, in plaats van dat verplicht een groot deel van je inkomen naar de vastgoed maffia gaat.

 28. adamus says:

  De vvd stemmers in mijn omgeving, vooral dga’tjes met contructies. Consultants met o.g. BV, management BV en veel aflossingsvrij (4miljoen), zitten nu in de piepzak. Werk neemt ook niet echt toe……overheden (!) gaan meer zelf doen (althans proberen).

 29. nhz says:

  @21:
  PvdA voor eigen huis in box3?? Kan het me niet voorstellen, maar het zou wel heel mooi zijn; was dan vast niet Depla of Tang, of ze hebben het voorstel niet goed begrepen …

  @22:
  alleen hoge inflatie met lage rente kan het tij keren. Ik denk niet dat dat nog lang gaat lukken, kijk wat er op de beurs gebeurt de laatste weken: het geld spuit in het rond en zoekt zijn uitweg in de gewone wereld. Er is stevige inflatie EN rentestijging in aantocht.

 30. adamus says:

  KariZ Zegt:
  18 March 2010 om 11:04 am
  Bedrijventerreinen in Nederland:

  http://videoplayer.neos.nl/fd/index.php?item=2021

  krijgt zo’n gastje ook een salaris uitbetaald? 🙂

  “wij hebben een model ontwikkeld”

  “er staat een potje van 400 miljoen klaar”

  “6000 ha herontwikkelen”

  een nieuwe korte broek voor die jongens en opzouten.

 31. nhz says:

  @28:
  wat ik aan VVD’ers ken zijn vaak ook kleine ondernemers (weliswaar met een stuk minder kapitaal / lening) die de inkomsten zien afnemen en hopen dat de stijging van hun aandelen en waarde van hun huis (met tophypotheek) zorgt dat hun pensioen toch nog op orde komt.
  Als dit fout afloopt gaat de VVD misschien wel een hoop kiezers mislopen, want ze stemmen uitsluitend uit egoistische principes voor die partij (met liberaal heeft het niks te maken, veel kleine ondernemers zijn trouwens verre van liberaal en grazen liefst uit de overheidsruif of profiteren van een door overheidsvriendjes gegarandeerd monopolie).

 32. adamus says:

  nhz

  eens. Eigenlijk is het een heel bang, conservatief clubje.

 33. KariZ says:

  Overigens leuke reacties op fd.nl

  ‘100% bedrog! R. Fabrie, 9:44 uur

  Eerst mensen een huis laten kopen met de bestaande HRA en dan ineens bij die lopende contracten de HRA drastisch verlagen. Dat is 100% bedrog door de overheid! Bovendien hebben mijn kinderen hun huis gekocht met een deel aflossingsvrij. Als mijn vrouw en ik er niet meer zijn kunnen ze ons huis verkopen en met de opbrengst die lening aflossen, zo was de bedoeling. En dan nu ineens gaat de belastingdienst daar een fictieve aflossing voor berekenen? Mag ik dan ook verwachten dat ze dan mijn huis belastingvrij krijgen? Nee, want daarover worden nog eens successierechten geheven. En gemeenten zullen de OZB ook nog eens flink verhogen want die komen ook geld te kort. Kortom de huisbezitter wordt komende jaren gepakt want hij heeft nog niet alles ingeleverd aan ons linkse tuig! Onze (linkse) overheid is 100% onbetrouwbaar en pleegt voortdurend oplichting! Voor de overheid moet je nooit meer iets voor willen doen! En inderdaad, wanneer gaat er eens 50% ambtenaren uit? Nee die blijven buiten schot omdat ze zelf mogen bedenken’.

  Hehehehe KariZ geniet hiervan, hééérlijk 🙂

 34. John says:

  @33 KariZ
  Heeeerlijk he, al die tijd nerveus lachend naar de overwaarde verhalen moeten luisteren. Net alsof je het je familie en vrienden echt wel gunde.
  Maar EINDELIJK is onze tijd gekomen, nu mogen we op onze beurt op feestjes eens lekker de verstandige huurder uit hangen.
  Er komen echt heerlijke tijden aan!

 35. nhz says:

  @33:
  wat een zwartkijker die Fabrie. Als dit doorgaat gaan zijn kinderen VEEL minder successierechten betalen over dat huis; tel uit je winst 🙂

  Fabrie heeft vermoedelijk nog nooit serieus belasting betaald, dankzij het ‘linkse tuig’. Nee, eerlijk is voor Fabrie dat je eerlijk gestolen geld eeuwig mag houden. Ik vrees dat dit representatief is voor de gemiddelde huizenbezitter …

 36. KariZ says:

  ‘Er komen echt heerlijke tijden aan!’

  Nou dat weet ik dan weer niet. En ik gun ieder z’n succes. Denk alleen dat we met z’n alle de broekriem aan moeten halen, de 1 meer dan de ander.

  Maar dat het over is met het vanzelfsprekende rijk worden ómdat je een huis gekocht hebt, da’s wel lekker ja.

  Mensen zullen weer na gaan denken over het kopen van een huis en hun persoonlijke situatie zal de doorslag geven…en niet omdat je anders ‘een dief van je eigen portemonnee bent’, zoals ons jaren is aangepraat.

 37. adamus says:

  33

  KariZ, die sukkel heeft niet door dat ook de in zijn ogen rechtse vrienden met hem “meedenken”.

  BNR nu Prem over woningmarkt

 38. adamus says:

  35

  “geld” hebben we in bruikleen. Fabri snapt het nog niet 🙂

 39. RealisT says:

  Ik zag vandaag weer eens een advertentie voor een nieuwbouwproject in de buurt (Veluwe) waarmee ze nu 2+ jaar aan het leuren zijn. Vrijstaand (minimaal 50cm ruimte tussen de buren) voor slechts 480.000 Euro.
  Dat is inclusief ramen, deuren en een dak, maar exclusief sanitair en een kookeiland.

  Blijkbaar heeft het geweldige aanbod van een gratis BBQ niet geheel gewerkt, dus bieden ze nu de mogelijkheid aan om de oude woning in te kunnen ruilen.
  Straks krijgen we nog een enorme markt van tweedehands woningen erbij! Gelukkig zal de politiek wel ingrijpen en met een extra belastingmaatregel komen. Een verwijderingsbijdrage oid voor iedereen die een nieuw huis koopt.

  Wat leven we toch in een interessant tijd…

 40. adamus says:

  de makelaarsmeisjes worden ook steeds jonger.

 41. nhz says:

  @40:
  bij mij in de regio (Zeeland) zijn diverse ‘wonen aan het water’ wijken in ontwikkeling, waar ook 400-500K als een mooi instapbedrag geldt voor een ‘vrij’stand huisje. Ook daar neemt de projectontwikkelaar soms de oude woning over (met wat kondities, in principe is het voor twee jaar en als hij dan niet verkocht is gaat het de voormalige eigenaar toch geld kosten).

  De meeste van die wijken gaan vermoedelijk nooit gebouwd worden aangezien de krimp hier al begonnen is. Alleen heeft de ambtenarij hier dat nog niet in de gaten, die denken nog steeds dat alles verkocht wordt als je de (grond)prijs maar hoog genoeg opschroeft.

  Een verwijderingsbijdrage voor een nieuw huis, of over de bouwsom bij uitbreiding van een bestaand huis, lijkt me trouwens een redelijk idee. Er is bijna niks zo vervuilend als een nieuw huis, zeker als er nog bruikbare oude huizen zijn en helemaal met de moderne betonkolossen die alleen al aan bouw een gigantische hoeveelheid energie en materiaal kosten. Misschien kunnen de tweedehands huizen dan eindelijk in prijs omlaag, want die kosten bij mij in de regio doorgaans veel meer dan een nieuw huis wat toch wel merkwaardig is zelfs als je de minder gunstige lokatie van nieuwe huizen meerekent.

 42. RealisT says:

  @nhz (42)

  “Misschien kunnen de tweedehands huizen dan eindelijk in prijs omlaag, want die kosten bij mij in de regio doorgaans veel meer dan een nieuw huis wat toch wel merkwaardig is zelfs als je de minder gunstige lokatie van nieuwe huizen meerekent”.

  Ik blijf het ook merkwaardig vinden dat tweedehands huizen vaak nog duurder zijn dan nieuwe. Bij een mooi monumentaal pand kan ik me nog wel iets voorstellen, maar bij die troosteloze meuk die ze de afgelopen 40 jaar hebben gebouwd zie ik de meerwaarde niet.

  Veel oude (tussen)huurwoningen van 35-45 jaar oud gingen hier tot voor kort nog voor 230k+ weg. Zo’n woninkje zonder isolatie, verouderde leidingen, verrotte dakgoten, ketel/geiser >25 jaar oud en een antieke bruynzeel keuken. De meeste kopers verbouwden er dan ook al snel 30k aan. Dus de volgende sukkel moet er flink meer voor geven. Maar eigenlijk zijn die woningen nu al verouderd, laat staan als we nog eens een paar jaar verder zijn.

  Maar misschien hopen al die kopers stilletjes dat hun huisje ook een monumentaal pandje wordt…

 43. nhz says:

  @43:
  ik doelde niet op monumentenpanden (vaak uniek dus wat de gek er voor geeft; en gekken zijn er nog genoeg, in ieder geval in mijn stad). Ik denk dat het wel uitmaakt dat je bij nieuwbouw kunt kiezen uit 20 dezelfde huizen en bij tweedehands er vaak veel minder dezelfde zijn (die te koop staan); dat maakt het makkelijker voor het vastgoed gilde om de prijs omhoog te praten. En als je perse in een bepaalde wijk in het centrum wilt wonen dan heb je meestal veel minder keus dan in een buitenwijk.

  Maar ik zie hier ook in oude buitenwijken prijzen van 200-300k voor tussenwoningen van 30-50 jaar oud, die m.i. feitelijk vrijwel niks meer waard zijn (afschrijftermijn 50 jaar? misschien nog optimistisch). Voor 200-300K koop je hier een nieuw rijtjeshuis. Ik snap dus ook niet hoe zulke prijzen voor tweedehands nog mogelijk zijn.

 44. @44 Monumentenpanden kunt u gewoon tussen de failliete-boedel-vielingen vinden:

  http://www.troostwijkauctions.com/nl/onroerend-goed-veiling/01-12900/00/

  Toplokatie ! Topprijs?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*