Onderzoek erfpacht bij woningbouw

De gemeente Doetinchem gaat onderzoeken of erfpacht een middel kan zijn bij woningbouw in Doetinchem. GroenLinks deed het voorstel dat de gemeenteraad in grote meerderheid heeft overgenomen.

Bij erfpacht blijft de gemeente of andere grondbezitter eigenaar van de bouwgrond. De huizenkoper hoeft alleen te betalen voor de woning die hij of zij bouwt. Daarnaast betaalt de huizenbezitter jaarlijks een pacht voor de grond waar zijn of haar huis op staat.

Volgens GroenLinks is erfpacht een stimulans voor met name starters om een huis te kopen. Omdat het een stimulans is zullen meer mensen gebruik maken van de regeling. Dat betekent dat er meer gebouwd kan worden en zo zullen meer bouwvakkers aan het werk blijven of geholpen worden, is de gedachte van GroenLinks.

Het college zal voor het eind van het jaar zijn bevindingen over erfpacht aan het papier toevertrouwen. Dan zal het college ook onderzocht hebben welke erfpachtconstructie voor zowel de gemeente als de erfpachter het beste is.

bron:  Gelderlander

Share Button
Tagged with: ,
10 comments on “Onderzoek erfpacht bij woningbouw
  1. John says:

    Amsterdam vangt er paar jaar een miljoentje of 120 van.
    Veel mensen realiseren zich niet wat erfpacht precies inhoudt, je gaat je huis nooit volledig bezitten en bent totaal overgeleverd aan de overheid wanneer ze je erfpacht opnieuw gaan vaststellen. Voor mij in ieder geval nooit een huis op erfpachtgrond.

  2. Bouke says:

    @John

    Ik ga ook never nooit niet erfpacht kopen (of het moet eeuwigdurend zijn afgekocht, zoals in Utrecht veel gebeurd). Volledig overgeleverd aan iemand anders, die de prijs kan verhogen totdat het huis dat erop staat niets meer waard is.

  3. arjen says:

    Zou ook nooit een huis willen kopen dat staat op grond dat niet van mij is. Je bent geheel aan de lokale overheid (of andere grondbezitter)overgeleverd wat de hoogte van de erfpacht betreft. Heeft de gemeente een tekort.. geen probleem dan gooien we de erfpacht omhoog! Nee, zou niks voor mij zijn, dan nog liever huren.

  4. Okkie says:

    Bij een appartement heeft volle eigendom niet zoveel meerwaarde omdat je altijd grond en ruimte met anderen deelt en dus aan de VVE bent overgeleverd. De canon is aftrekbaar van de belasting.

  5. Okkie says:

    Trouwens, de meeste mensen zullen hun huis nooit volledig bezitten i.v.m. aflossingsvrije hypotheek.

    Ik vind het belachelijk dat GroenLinks het bouwen van nog meer woningen meent te moeten stimuleren. Deze stimulans is uiteindelijk een sigaar uit eigen doos. Als je ergens 30 jaar denkt te blijven zitten is afkopen altijd voordeliger. Alleen als je tussentijds wilt verhuizen is het de vraag of de koper van jouw huis de grond wil betalen.

  6. bigD says:

    Erfpacht, waarom niet? Voor de juiste prijs dus echt wel!

  7. kees says:

    IJburg wordt voor 49 jaar afgekocht en de prijzen zijn daar 30% gestegen in 5 jaar tijd! Dus eigenaar van de grond wel of niet maakt financiëel gezien niet uit. Let even op: die waardetoevoeging is dus met geleend geld gerealiseerd. Niet alleen banken kunnen aan woekerwinsten doen, ook hun klanten 😉

  8. John says:

    Voor veel mensen staat het afkopen van erfpacht voor 50 jaar gelijk aan het bezitten van een woning op eigen grond.
    Je huis wordt echter ieder jaar minder waard in het geval van erfpacht, de grondprijs over 50 jaar is waarschijnlijk aanzienlijk meer dan wat het huis nu kost.

  9. John says:

    Op IJburg, zijn de prijzen inderdaad met 30% gestegen. Voornamelijk veroorzaakt door de beste marketingtruc van vorige eeuw. Het concept dat het opgespoten eiland in Amsterdam zou liggen. Had het de naam gehad die het verdiende “Halvermere” dan waren de prijzen met 30% gedaald. Duurt alleen nog ff voordat de bewoners daar ook achter zijn.

  10. kees says:

    @9

    bovendien waait je hoofddoekje daar ook nog van het hoofd. Of pet natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*