Nout Wellink verwacht dat de hypotheekrenteaftrek gewijzigd gaat worden

Nederland kruipt op dit moment weliswaar uit de economische recessie, maar er zijn nog tegenslagen te verwachten. Voorzitter van De Nederlandse Bank, Nout Wellink zei dit in Buitenhof. Hij waarschuwde dat de werkloosheid tot 2011 nog zal toenemen. En de pijn van het fors toegenomen begrotingstekort zal de Nederlandse bevolking in de toekomst zeker gaan voelen omdat er op een aantal terreinen bezuinigd moet gaan worden. Hij noemde volkshuisvesting expliciet.

In 2006 zij Wellink al dat de hypotheekrente-aftrek de markt verstoort. Aan het oorspronkelijke doel van de regeling, het stimuleren van het eigen huizenbezit, draagt de regeling al lang niet meer bij, stelt Wellink. “Waar het op neerkomt, is dat mensen die een huis bezitten aan elkaar de bonus van de hypotheekrenteaftrek doorschuiven. Voor hen is er geen probleem. Maar starters op de woningmarkt komen hier niet meer tussen, of zij moeten zich diep in de schulden steken om die bonus te betalen.”

Nout Wellink in Buitenhof

bron: Buitenhof, nu.nl

Share Button
Tagged with: ,
62 comments on “Nout Wellink verwacht dat de hypotheekrenteaftrek gewijzigd gaat worden
 1. Dalen says:

  Zou Nellink toch nog eens verstandige dingen gaan zeggen? Gaat hij nu ook wat doen of is dit voor zijn opvolger?
  Zijn beleid was altijd een beleid van achteraf gekletst.

 2. Okkie says:

  Dat gedeelte heb ik gemist omdat het volgens ll pas om 12.15 begon ;-).

 3. Okkie says:

  Deze weblog staat trouwens nog op zomertijd.

 4. Realist says:

  De overheid is al druk bezig om op allerlei terreinen geld uit de burger te persen. Zie ook het rekeningrijden (wie denkt dat ie daar uiteindelijk goedkoper mee uit is, verdient een liegende en bedriegende leider als JP).

  De HRA gaat er aan. Punt!

  Ondertussen worden diverse partijen al zenuwachtig en bedenken allerlei truukjes om de onvermijdelijke terugval in de prijzen te voorkomen. Opkopen van oude meuk, een extra lening bovenop een sub-prime hypotheek. En dan maar hopen dat er genoeg kamikaze-starters zijn die denken dat ze onsterfelijk zijn.

  Dit is echt de beste film die ik in jaren heb gezien.

 5. Boefke says:

  en van die Kamikaze-starters, zijn er nog best heel wat te vinden. Zo zie ik om me heen nog steeds de ene super-deal opgevolgd worden door de volgende super-deal 😉

 6. Okkie says:

  Het wordt interessant om te zien hoe zo’n super-deal in de toekomst uitpakt.

 7. Dalen says:

  @6 Je moet gewoon kopen met een tophypotheek en leven als God. Als het fout gaat, is het voor de overheid. Gewoon even in de schuldsanering en na mij de zondvloed.

  In Nederland moet je profiteren en nooit zorgen dat je geld bezit. Geld hebben betekent dat je een vermoedelijke terrorist bent. Dus profiteer van alle regels die ons geweldig kabinet verzint.

  Als je iets bezit, wordt je ook in de toekomst zwaar gestraft.

 8. Huizenzoeker says:

  Of de HRA er nu aan gaat of niet, ik wil een huis kopen en niet jaren wachten tot het eindelijk zover is dat een kabinet vuile handen wilt maken.

  Geef mij maar 6 keer mijn inkomen, maar dat kan ik helaas nergens krijgen…

 9. kees says:

  ik wil ook een huis met inbouwkeuken met cheques voor plasma, keukenapparatuur , houten vloeren , boenmachines en bij aankoop gratis 25 jaar alles gepoetst plus dit alles verwerkt in de hypotheek.

 10. LXIV says:

  Wellink heeft natuurlijk gewoon gelijk met zijn standpunt. Of je nu een huis van 4 ton koopt met HRA of een huis van 2,2 ton zonder HRA maakt qua maandlasten aflossingsvrij niets uit.
  Maar als starter kun je toch beter in de tweede situatie zitten: dan is van tevoren sparen nog mogelijk (nu is dat geld in een put gooien) en heeft aflossen ook zin.

 11. Joselito says:

  @10 LXIV: een huis van 4 ton met HRA is hetzelfde huis voor 2,2 ton zonder HRA.

  Betekent dit dat (bij marktwerking, momenteel staat de markt vrijwel stil) de prijzen met 45% omlaag kunnen ?

 12. kees says:

  11
  als we de voorstellen van deze week tot ons nemen kunnen we toch vaststellen dat van marktwerking met of zonder hra geen sprake mag zijn? Iedereen wil zijn tengels ertussen hebben m.i.
  Nouter houdt zijn mond.

 13. Martin says:

  Zolang er in het Binnenhof vooral mensen zitten die zelf in een pandje wonen dat 7, 8 ton of meer kost beslissen ze nog steeds over de toekomst van de waarde van hun eigen bezittingen.
  Dit soort belangenvestrengeling veroorzaakt stinkende wonden van zachte heelmeesters.
  Zal mij benieuwen waar dit op uitloopt.
  Maar het geeft wel aan wat voor mafiosi er rondlopen op het binnenhof. Geen gemotiveerde bestuurders, maar zakkenvullers met teveel mogelijkheden.
  Ze zouden onder curatele gesteld moeten kunnen worden.
  Ik heb elders op deze site alweer een verhaal gelezen van rasmongool Eberhard Van der L.
  Mijn besluit staat nu vast: ik ga niet meer stemmen, ik ga emigreren voor dit schip zinkt.
  Nout is realistischer. Of het goed voor de economie? dat weet ik niet, maar toch:
  Nout for President!

 14. ll says:

  @ Joselito Missing 400 k hypotheken liggen waarschijnlijk gedeeltelijk als onderpand bij de ECB en ook in het buitenland als zijnde CDO’s met AAA rating bij hedge funds , China enz. zou dat ook de reden niet zijn mogen zakken, want dan komen de claims hier naar toe ?

 15. ll says:

  @ Jolita , Sorry 600 miljard en dat de huizenprijzen niet mogen zakken, want de ING zit met een pakketje uit de US van 200 miljard en onze pakketjes met de eigendomsrechten liggen niet in Nederland, maar elders.

 16. Joselito says:

  @14,15 Il Wellicht is er een CDO link, waar de risico’s dan liggen is een tweede gegeven, meer een politiek thema.

  Mij interesseert in eerse instantie een aantal inhoudelijke vragen:
  1) hoeveel is de (werkelijke) totale waarde van NL koophuizenmarkt in termen van aantal maal het nationaal inkomen BNP.
  2) Hoeveel is de (werkelijke) totale nationale hypotheekschuld (in BNP)
  3) in het licht van de huidige economische ontwikkelingen, waar zitten risico’s bij waardedalingen, wat is het proces dat plaatsvindt in het doorstroommodel in de huizenmarkt
  4) hoe verhoudt deze situatie zich tot andere landen (waaronder ook situatie in Japan, deflatie)
  5) is obv bovenstaande er een aantal scenario’s te onderkennen voor de ontwikkeling van de NL economie, NL werkloosheid, lange en korte rente, NL huizenprijs.

  M.i. zou de regering hier leidend in moeten zijn, welicht leest Joselito niet de juiste kranten, mij ontgaat dit. Bij in gebreke blijven is het aan het parlement om hier kaders te zetten en een visie/maatregelen af te dwingen. Bij ingebreke blijven is het aan de journalistiek/media om dat aan de politiek aan de kaak te stellen. Bij in gebreke blijven, krijgt men dit soort weblogs waar de feitelijke discussie buiten de politiek plaatsvindt.

  Laten we brood brood en wijn wijn noemen. 🙂

 17. Joselito says:

  Holland mijn Appelland, raar dat deze vragen spelen als er officiele statistieken zijn……..

 18. ll says:

  Doe mijn best, is een leuke puzzel voor mij, maar ik denk dat alleen het antwoord ligt bij het kadaster. Nu ergens op dit forum is er al over gediscuseerd , ene Victorino was hier ook mee bezig.

  Ik heb
  bij het kadaster gelezen dat er een miljoen handelingen per jaar plaatsvindt, zij zouden toch met een druk op de knop alle gegevens moeten vinden.

  Bent U er al persoonlijk naar toe gegaan ?

 19. ll says:

  De totaal aantal aanwezige huizen staan bij het C.B.S.

  Alles uitgesplitst

 20. ll says:

  Risico’s en waardebepalingen bij IMF.

 21. ll says:

  @ Joselito, punt 4 Eric Mecking historicus.

 22. ll says:

  @ Joselito punt 5. Hiernaast staat bij “ingezonden vragen en antwoorden, door E. Mecking ” wel de oplossing voor vraag 5.

 23. ll says:

  @ joselito, heb gegevens van 2004 , toen was de totaalwaarde van huizen 1.052 miljard, uit het NRC.

 24. kees says:

  Risico’s en waardebepalingen bij IMF.

  waar halen die hun gegevens vandaag?

 25. ll says:

  @ 24 Geen idee, maar oude jaarrapporten zijn een ietsje anders dan de laatste, manipulatie ? Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan zo is het toch meneer, als je mekaar niet meer vertrouwen kan, dan blijf je nergens meer. Waar moet je de info. dan vandaan halen? Ik probeer alleen mee te denken.

 26. ll says:

  @ 24. Het verschil was een daling tussen het ene en andere rapport van – 30 % naar – 5 %, maar misschien is het IMF ook tot de conclusie gekomen, dat Nederland toch anders is ……..

 27. tr says:

  Wij zijn starter, maar aangezien de hypotheekrente in Nederland niet afgeschaft zal worden zolang het cda of de vvd in de regering zitten zullen de prijzen niet of nauwlijks dalen.
  Niemand verkoopt, tenzij gedwongen (gedwongen verkoop komt nauwlijks voor omdat de overheid wel bijspringt)

  Rest ons 3 dingen te doen:
  1. levenlang huren (nooit het voordeel van belastingaftrek zoals anderen krijgen)
  2. veel te duur huis kopen (rest van je leven werken voor een simpel rijtjeshuis)
  3.kijken in welke landen het wel goed is geregeld.

  Wij gaan voor het 3e, helemaal nu je tot je 67e moet doorwerken. (hoezo maatregel werkt averechts) Ik wens iedereen in Nederland veel succes

 28. Martijn says:

  @Torreador

  De euribor is niet de gemakkelijkste indicator. Sinds het begin van de echte ellende (Lehman) garandeert de ECB veel interbancaire leningen, waardoor het risico daarop minimaal is. Als gevolg daarvan blijft de euribor – rente is voor een deel een vergoeding voor risico – ook relatief laag.

 29. chantal says:

  @28
  Wachten op goedkope huizen, waarbij je dan ook nog hra krijgt, is inderdaad stupid. En gelukkig maar.
  De beste belegging zouden kogels zijn…

 30. Ludwig von Mises says:

  Famillie, V / J ?

  “De 11-jarige Frans-Mexicaanse stierenvechter ‘Michelito’, neemt het ondanks zijn leeftijd in Peru op tegen een jonge stier.”

 31. Martijn says:

  @Chantal (30)

  Jij wordt met de dag vrolijker?

 32. kees says:

  LvM
  er zijn ook meisjes van 13 die de elementen willen trotseren met een zeilboot, meisjes 13 die niet meer mogen wedstrijdschaatsen. Gek, er lijkt altijd wel een overheid of belangenclubje een stokje voor te steken.

 33. kees says:

  De beste belegging zouden kogels zijn…

  in het veen kijkt men niet op een turfje,
  als de nood aan de man komt…….

 34. Joselito says:

  @31 Ludwig von Mises:

  Joselito en Victorino zijn inderdaad stierenvechters en geestverwanten (geen familie)waarbij de eerste het meest dicht tegen de NL cultuur aanzit, u kunt hem vergelijken met Bartje (en zijn bruine bonen).

  Ze denken vanzelfsprekend beiden dat ze de beste zijn, echter Victorino deed de eerste ronde, Joselito nu de tweede:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierenvechten
  Ze hebben beiden een voorkeur voor rode lappen en rood vlees zonder groente, dat heeft de stier immers al op 🙂

 35. F says:

  Kijk Nout die draait er geen doekjes meer om en durft het verboden H-woord,weliswaar met een hete aardappel,in de mond te nemen.

  We krijgen deflatie mensen en nog niet zo zuinig.
  De overheids stimulatie zal binnenkort ophouden,wat er ook allemaal geschreeuwd wordt de laatste weken door politiek links of rechts.Ze moeten bezuinigen en dan weten we het wel,dat ze dit gaan zoeken bij de burger…jaja U en ik.

 36. S says:

  Komt er nou deflatie of hyperinflatie? Of eerste een paar jaren deflatie en dan hyperinflatie?

  Het stuk waar hier een hele discussie over plaats vond is kan ik niet meer vinden? Verwijderd? Was van 11 november geloof ik.

  Op cijfers kan je bijna niet meer af gaan, criteria worden namelijk gewoon aangepast als de cijfers niet meer rooskleurig zijn. Doe je dat niet word je namelijk afgezeken en zo kan je lekker problemen vooruitschuiven naar anderen.
  Dus ik roep de politiek op om eens samen te werken. Vooral samen doen en denken… Ondertussen is elke partij voor het afschaffen van hra (zelfs groenlinks die de duurste huizen bezit), waar wachten we nog op?

 37. kees says:

  Beide, infl. en defl.
  Overheid is naarstig op zoek naar extra belastingen.
  C.derK van Zd Holland al gehoord?
  “het betreft slechts een kleine belastingbijdrage”.

  Men is bang dat er minder auto gereden gaat worden in geval van deflatie? Dus inflatie belastingen.

 38. S says:

  Ik snap het nog niet helemaal.
  Belastingen zullen idd wel omhoog gaan en anders wel verkapt (door bijvoorbeeld bouwgrond duurder te maken). Er is ook geen keus met deze begrotingstekorten. Deze tekorten kunnen echter ook met (hyper)inflatie worden weggewerkt.
  Maar wat gaat er nu gebeuren?
  Deflatie? Of is het nog te moeilijk te voorspellen?

 39. F says:

  De overheid is op zoek naar geld,in welke vorm dan ook.Die kachel kunnen ze laten branden door te bezuinigen op uitgaven(oa HRA)en laten stijgen door extra belastingen op te leggen.
  Inflatie-deflatie maakt even niet uit,we gaan gewoon met zijn allen de komende jaren minder overhouden aan het eind van de maand.
  Sommige zaken zullen wel goedkoper worden(deflatie),maar de roverheid pakt dat handig aan en compenseert met extra taxen en bezuinigingen(wat voor de burger weer inflatie betekend)

 40. F says:

  dus -1(deflatie) + 1(inflatie) = 0

  ze zijn toch niet gek in Den Haag zeker!

 41. kees says:

  legeskosten gemeenten zijn in een normale gemeente €85 per inwoner (omgerekend) dat is dan 1,5 miljard. Mijn oortje fluistert dat legesinkomsten teruggaan naar 500 miljoen.
  Het is waarschijnlijk aan de lage kant.

 42. J.Vermeulen says:

  yippie. Afschaffen die hypotheekrenteaftrek en vervangen door een systeem dat recht doet aan de werkelijke bedoelingen ervan. Dat mensen met de lagere inkomens met behulp van aftrek ook in staat zijn een eigen huis te kopen.
  Vrijwel al het geld gaat nu naar de hogere inkomens, waarvoor het in principe niet was bedoeld. Waaronder ook vele politici die dit instrument in stand houden uit eigen belang. Het is toch te gek dat mensen met minima via de belasting moeten meebetalen aan de hypotheekrenteaftrek van miljonairs. Schei toch uit man

 43. kees says:

  43
  Weer een nieuw systeem? Geen systeem is de oplossing.
  We hebben al systeembanken en dat is erg genoeg.

 44. kees says:

  43
  vergis niet niet, ook de rijken hebben problemen; ze moeten wel de nodige cash genereren om de aftrek te houden. Al die dga’s met een aflossingsvrije/var.rente hypotheek van 2miljoen op hun kantoorpand moeten nu wel een bord in de tuin zetten met “te huur”. Verkopen lukt al niet meer. Denk je dat eens in.

 45. kees says:

  Het is toch te gek dat mensen met minima via de belasting moeten meebetalen aan de hypotheekrenteaftrek van miljonairs.

  huurtoeslag, studerende kinderen krijgen toelage……etc.

 46. S says:

  Uiteindelijk hebben de minima vaak wel de meeste voordelen. Mensen die net iets meer verdienen (door gewoon (hard) te werken), het grote gros, die betalen het. Top en minima niet.

 47. Peter says:

  @47

  Er zijn uitersten te vinden die beide standpunten rechtvaardigen, maar dat doet niet zo ter zaken.

  De meeste geldstromen via de overheden zijn gewoon fout aangezien staats socialisme van nature corrupt is tot op het bot. In beginsel moet iedereen voor zichzelf kunnen zorgen en over eigen middelen kunnen beschikken, anders is je natuurlijke bestaansrecht *nul*. Voor diegene die niet zonder hulp kunnen, moet de direct omgeving maar bepalen of zij hier vrijwillig aan bijdragen. In eerste instantie zal dit familie zijn en hier ben je meteen af van het onvrijwillig geld aftappen van andere groepen in de samenleving.

  Een kleine gebruikers belasting is te rechtvaardigen voor zaken als infrastructuur, defensie en zeer beperkte sociale voorzieningen. Dit is te prefereren boven het rondpompen van geld en politiek van bovenaf bepalen wie welk voordeeltje gaat krijgen ten kosten van wie. Met natuurlijk de ambtenaar als gegarandeerde eeuwige winnaar en de gemiddelde werker als eeuwige verliezer.

 48. Martijn says:

  The trouble with socialism is that you eventually run out of other people’s money

 49. F says:

  Bos: Hypotheekrenteaftrek sneuvelt binnen paar jaar

  DEN HAAG – De regeling voor hypotheekrenteaftrek gaat binnen enkele jaren op de helling. Dat voorziet minister Bos (Financiën). Volgens de PvdA-bewindsman draait een volgend kabinet de bestaande regeling de nek om.

  „Mijn voorspelling is dat het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven”, zo zei Bos gisteren op de Universiteit van Amsterdam, waar hij sprak in zijn hoedanigheid van minister.

  Hoewel verkiezingen in uiterlijk 2011 zullen uitmaken of de PvdA überhaupt in een volgend kabinet plaats mag nemen, zijn de uitlatingen saillant aangezien dit kabinet studeert op miljardenbezuinigingen om het huishoudboekje van het rijk weer op orde te brengen.

  Door de economische crisis moet een tekort van jaarlijks circa 35 miljard euro worden weggewerkt. Ambtelijke werkgroepen zoeken daarom voor het kabinet naar forse kostenbesparingen. De hypotheekrenteaftrek wordt ook onder de loep genomen, zei het kabinet eerder al.

  Bos benadrukt dat een ingreep in de aftrek alleen geleidelijk kan verlopen omdat de huizenmarkt anders in ’chaos’ wordt gestort. „We moeten wel uitkijken, het moet zorgvuldig gebeuren omdat de woningmarkt zeer snel reageert op wat mensen verwachten dat er met hun huis en hun vermogen gebeurt”, aldus Bos. Dat geldt volgens hem ook voor de gelijktijdige ingrepen in de huursubsidie.

  Het beperken van de fiscale aftrek voor woningen is een lang gekoesterde wens van zijn PvdA. In het laatste verkiezingsprogramma uit 2006 staat dat de maximale aftrek moet worden teruggebracht van 52 naar 42 procent.

  Geschokt

  Bij de VVD is geschokt gereageerd op de uitspraken van Bos. „Een compleet fout signaal”, reageert VVD-Kamerlid Remkes. „Over afschaffen van zo’n belangrijke maatregel voor mensen begin je niet midden in de crisis en zeker niet nu de huizenmarkt instabiel is. Een grote fout.”

  Kamerlid Omtzigt van regeringsfractie CDA: „In deze economisch slechte tijden zitten we zeker niet op dit soort bespiegelingen te wachten.”

  Het kabinet stemde in maart al in met een extra belasting voor de 16.500 woningen boven een miljoen euro. Daarbij werd de hypotheekrenteaftrek zelf nog niet aangepakt. Bos erkende gisteren die nieuwe belastingheffing als „de achterdeur” te zien om zo de hypotheekrenteaftrek te kunnen beperken. „Het maakt niet zoveel uit of het via de voor- of achterdeur gaat. Wij doen het via de achterdeur. Het komt op hetzelfde neer.”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5363833/___Renteaftrek_sneuvelt_snel___.html?p=6,1

 50. chantal says:

  geleidelijk aan, volgend jaar misschien…
  dus vlug nog instappen, en profiteren zover je nog kan.

 51. Marketwatch says:

  Nou babyboomers in NL, snel dat huis proberen te verkopen en cashen die overwaarde voordat het verdampt is.

  Het is net als op de beursvloer “Cash is a fact, profit an opinion”

 52. chantal says:

  er gaat niets verdampen. Sociaal huren zal ook aangepakt worden, wat koopprijzen de hoogte zal induwen of corrigeren.

 53. Hans says:

  @53 Chantal: wat ben jij triest… De huizenprijzen gaan halveren. Dat weet je zelf ook wel.

  Ivesteren in vastgoed. Wel een beetje dom

 54. ll says:

  @ 52, de slimme babyboomers hebben allang verkocht hoor…..

 55. chantal says:

  @54 ik dacht dat mensen die beledigen triest waren…
  Ga je binnen een paar jaar wakker zijn, als uw gehoopte 50% er niet is doorgekomen?

 56. Martijn says:

  er gaat niets verdampen. Sociaal huren zal ook aangepakt worden, wat koopprijzen de hoogte zal induwen of corrigeren.

  Sociale huurders hebben nu dankzij een overheidsbijdrage aan hun huur meer te besteden. Die bijdrage gaat wegvallen, hoe gaat dat huizenprijzen opdrijven?

 57. chantal says:

  euh, als je geen 400€ huur moet betalen, maar ineens 600€ doordat die subsidie wegvalt, dan krijgen die mensen ook 600€ aan geld, waar ze evengoed een huis mee kunnen afbetalen. Dus gaat de verkoop van woningen stijgen, wat de prijs omhoog zal trekken.

  En ik zal niet meer mee moeten betalen voor die hun huur.

 58. Marketwatch says:

  Mensen die huursubsidie krijgen dat zijn alleen uitkeringtrekkers chantal. Als je werkt in NL dan verdien je al teveel en heb je dus geen recht op huursubsidie.

  Als men de huursubsidie zou willen afschaffen dan moeten de uitkeringen omhoog (wat ik dus niet zie gebeuren aangezien er bezuinigd moet worden) anders kunnen de mensen met een uitkering in NL op straat gaan leven.

  Extra voordeeltje voor het kabinet van het afschaffen van de HRA is dat als gevolg van een stevige prijsdaling van koophuizen de sociale huurprijzen logischerwijs ook mee zullen dalen en er dus minder huursubsidie nodig is.

 59. Martijn says:

  Ik neig er in deze toch een beetje naar het eens te zijn met Marketwatch.

  De subsidietrekkers zullen echt niet massaal de koopmarkt gaan bevolken zodra hun subsidie wegvalt; daar hebben ze simpelweg het geld niet voor.

 60. J.Vermeulen says:

  The trouble with kapitalism is that “We nu tot onze nek in een crisis zitten.”

 61. Melissa says:

  Which came first, the pborlem or the solution? Luckily it doesn’t matter.

1 Pings/Trackbacks for "Nout Wellink verwacht dat de hypotheekrenteaftrek gewijzigd gaat worden"
 1. […] zie ook: Nout Wellink verwacht dat de hypotheekrenteaftrek gewijzigd gaat worden […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*