Starter wenst lagere lasten

Potentiële huizenkopers willen liefst goedkoper gaan wonen, zodat hun maandlasten straks lager uitpakken. Het geld dat zij nu besparen door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting steken ze liever in hun eigen zak dan dat ze op zoek gaan naar een duurder huis.

zie ook: ING Marktanalyse woning- en hypotheekmarkt in Nederland

Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek van ING naar de woningmarkt, dat vandaag is verschenen. Dit is het eerste onderzoek naar hoe consumenten aankijken tegen de verlaging van de overdrachtsbelasting.

„De laatste jaren hebben de huizenprijzen een glijvlucht gemaakt en veel consumenten houden er rekening mee dat het eind nog niet in zicht is. Bovendien blijft onzekerheid over mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek boven de markt hangen. Daarbij ontbreekt bij veel consumenten het vertrouwen in de economische groei”, licht ING-directeur marketing hypotheken, Dennis Noordervliet, toe.

Lees verder op de site van De Telegraaf

Share Button
Tagged with: ,
40 comments on “Starter wenst lagere lasten
 1. Tufkaj says:

  “in eigen zak”, wat een aso’s toch die starters!

 2. wordt geen kamikazekoper says:

  In hetzelfde artikel geeft ING aan dat slechts 16% van de ondervraagden die een huis te koop hebben staan de vraagprijs verhoogd heeft nav de verlaging van de overdrachtsbelasting.
  Er zijn dus ook kamikazeverkopers!

 3. Dow Jones says:

  Dus eigenlijk zegt ING dat de huizenmarkt stagneert omdat de prijzen nog steeds te hoog liggen…

  Cheerio,

  Dow Jones

 4. dalen says:

  Natuurlijk geloven de mensen er niet meer in. Het heeft lang geduurd maar eindelijk beseft ook Jan in de straat dat het feestje over is.

  Ook de leugens en verzinsels van Jan (pff zou bijna wat invullen hier, slik ik even in) niet meer.

  Ik citeer maar Kees de Kort vandaag

  “En dan zijn er nog wat faites divers uit eigen land. Zo denkt onze minister van financiën dat de Grieken alle geleende bedragen gaan terugbetalen. Of er zat gisteren wat in het eten van Jan Kees of hij is boeddhist geworden en geloofd hij nu in een volgend leven waarin alles beter gaat. Voor z’n geloofwaardigheid is het echter een stuk beter als hij stopt met het uitkramen van allerlei onzin als er ergens een microfoon staat. Dan was er het CPB met mogelijk volgende bezuinigingsverhalen als het ergens gaat tegenzitten. Laten we nou eerst eens wachten op de inhoud van de Miljoenennota die volgende week gepubliceerd wordt en dan eens kijken wat de uitgaven in 2010, 2011 en 2012 waren en gaan worden om te zien wat er van al die bezuinigingsretoriek overblijft.”

  Het “zoet” komt er nu aan. Heb geduld!!

 5. Dow Jones says:

  En wat haalt RTL-Z uit het ING-rapport? Samenvattend, een hoop positivistisch simplistiese (vrij naar Koot en Bie) retoriek…

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/vertrouwen-in-woningmarkt-stijgt.xml

  Wat een kletsverhaal. We staan aan het begin van een tweede recessie, en ING ziet nog best een paar gezellige plusjes. Hoe noemt Kees de Kort dat soort mensen ook alweer?

  Bovendien pleit ING voor een volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting. Gaan we straks dan i.p.v. 1 miljard euro per jaar extra nu 1,5 miljard euro per jaar extra in het zwarte gat gooien dat men woningmarkt placht te noemen?

  Cheerio,

  Dow Jones

 6. Frans says:

  @ Dow: de roze brillen brigade? 🙂

 7. ll says:

  100 miljard voor Griekenland ?

  Zit NIET in de begroting ?

  Dollars in de markt gegooid ?

  200 miljard garantiestellingen ?

  Heeft geen zin meer dudes, we zijn gecrashed…..

 8. dr.t says:

  Starter wenst lagere woonlasten.
  Wie niet? Kortom een flutonderzoek.
  Uiteraard wil een starter liever structureel minder geld spenderen aan de aflossing van een hypotheek, dan het eennmalig ontvangen van een ‘korting’ dankzij de verlaging van de overdarchtsbelasting.

  Maar is dat nu een nieuw vermeldingswaardige item op deze site? Dacht het niet.

  Maar alles wat het negatieve sentiment kan voeden is welkom, zal de beheerder van deze website gedacht hebben.

 9. dr.t says:

  Zo´n beetje het tegendeel van objectieve berichtgaring. Zal wel te maken hebben met de ´gouden´ tijden van de zwartkijker welke nu is aangebroken in de eeuwige stroom van gebeurtenissen.

  Maar goed nu gaat het er enorm slecht aan toe en in de middeleeuwen en de gouden standaard leefden de mensen uiteraard vele malen prettiger.
  Laten we dus maar gauw alles gaan afbreken.

 10. Claude says:

  Goh, de overdrachtsbelasting blijft ook na 1 juli 2012 van kracht. Aldus de miljoenennota. Hadden ze beter nog in het ongewisse kunnen laten om een hausse in juni nog te kunnen bewerkstelligen. Oh well.

 11. Ronald e says:

  offtopic:

  Ik vroeg me af wat er gebeurt met de waarde van Griekse euro munten en biljetten als Griekenland failliet gaat. Voor zover ik weet worden deze door de Griekse centrale bank gedekt. Weet iemand hoe dit zit?
  Kan me voorstellen dat als ze waardeloos worden de rest van Europa dit nog liever even stil houd om ellende in het dagelijks betalingsverkeer te voorkomen.

 12. Dawg says:

  Ronald e,
  De Griekse staat kan niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Dus moeten de schulden op de een of andere manier gesaneerd worden. Maar daarmee blijft Griekenland nog wel bestaan. Hell, ze blijven waarschijnlijk nog gewoon deel uit maken van de euro-zone ook.

 13. dalen says:

  @ 10

  Failliet wil nog niet zeggen uit de euro.

  @ 8 zwartkijken hoeft ook niet wel realistisch nadenken.

  Het feestje dat heet “geld uitgeven dat nog verdiend moet worden” is de eerste 20 jaar voorbij.

  Veel mensen zitten waarschijnlijk met een enorme restschuld. Ik kan me goed voorstellen dat je daar niet happy van wordt.

  Begreep van een kennis die bij HR zit, dat dagelijks mensen binnenlopen die het niet meer zien zitten.

 14. hugo says:

  @5 (dwag)

  ‘Putting out the fire with gasoline”

  En er wordt overwogen om nog een heel aantal volle gasflessen op het vuur erbij te gooien. Knallen zijn toch altijd leuk. Zeker voor de bevolking (sarcasme)

  ”The leveraging of the EFSF — I think this is something that he will put on the table,”
  http://www.zerohedge.com/news/tax-cheating-treasury-secretary-lies-again

 15. xenobinol says:

  Een kennis van mij heeft 8 jaar geleden een huis gekocht. Jarenlang heb ik zijn verhalen moeten aanhoren “waarom huur je nog man” kopen is veel goedkoper en het huist wordt je eigendom.
  Nu blijkt dat hij 100% aflossingsvrij gekocht heeft en al zijn overwaarde heeft zien verdampen. Feitelijk ‘huurt’ hij dus net als ik 🙂
  De lage hypotheeklasten zijn wel aantrekkelijk maar hoe zit dat met de last van een onderpand dat in waarde daalt?

 16. hugo says:

  @12 (dalen)

  ”Het feestje dat heet “geld uitgeven dat nog verdiend moet worden” is de eerste 20 jaar voorbij. ”

  Kan dit hoogst geleveragde fractional banking fait systeem niet hebben. We gaan exponentieel met de schulden (zijn we eigenlijk al aan het gaan). Zodra de exponentiele curve wordt verlaten is het game over.

 17. hugo says:

  @15 (Hugo)

  Fait = uiteraard fiat.

 18. marianne says:

  Het lijkt mij veel zinniger om de zuidelijke landen de euro te laten behouden, gaarne incl. Frankrijk, mag Sarko daar de boel gaan terroriseren.
  En de noordelijke landen er dus uit.
  Blijven de schulden staan in euro’s en devalueren ze maar een eind raak.

 19. Dawg says:

  @15 hugo

  Lijkt het wel op. En die schulden gaan defaulten of de inflatie moet ze een handje helpen. In beide gevallen is de spaarder de lul. Een spaarder zorgt er dus voor dat ie zover mogelijk wegblijft bij dat fiatsysteem.

  disclaimer:
  Dit is geen oproep tot een bankrunn.

 20. hugo says:

  Ben laatst gewezen op werken van Carroll Quigley (nog niet gelezen)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Carroll_Quigley

  1 van zijn bevindingen;
  The powers of financial capitalism had another far reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private hands able to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole. This system was to be controlled in a feudalist fashion by the central banks of the world acting in concert, by secret agreements, arrived at in frequent private meetings and conferences. The apex of the system was the Bank for International Settlements in Basle, Switzerland, a private bank owned and controlled by the worlds’ central banks which were themselves private corporations. The growth of financial capitalism made possible a centralization of world economic control and use of this power for the direct benefit of financiers and the indirect injury of all other economic groups

  In de EU is men ver gevorderd. Waarom zouden de mensen die ons dit gedrocht hebben gebracht nu op eens hun leven beteren?

 21. Adamus says:

  Hugo

  LvM.

  Geinig. Heb de link geopened. Laat ik dat boek nu in de kast hebben staan.

  http://www.cyberclass.net/turmel/quig00   “Tragedy and Hope” by Dr. Carroll Quigley
  ISBN 0913022-14-4
  Ik can the evolution of civilizations ook aanbevelen van dezelfde auteur. (quigley)

  en als ik dan toch bezig ben: Sri Aurobindo, the human cycle.

  The Cycle of American History. Schlesinger.
  Omdat je altijd terug naar de bron moet.

  Veel leesplezier

  Juli 2010 hier op zeepbel langsgekomen 🙂

 22. hugo says:

  @18 (dwag)

  Helemaal eens. Ik zie de beurs ook niet als een alternatief aangezien die ook gebaseerd is op die toxische meuk & ook nog eens door quants hft etc etc wordt geregeerd. Mocht je deze vpro docu niet hebben gezien, een aanrader.
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/money-and-speed.html

 23. hugo says:

  adamus,

  Bedankt! Heb ik gemist. Veel van wat toen aan tips is voorbijgekomen heb ik met plezier gelezen en zal je tips zeker aanschaffen en lezen.

 24. Adamus says:

  Hugo,

  De mensen die geacht worden de straat op te gaan hebben dat fillempie niet gezien en gaan daar ook niet naar kijken. Tot nu toe gaat alles zijn gangetje en “Kamps helpt de vakbond” . Weer geen actie tegen inflatie…….

 25. Adamus says:

  Tips van LvM en Martijn geciteerd 😉

 26. Adamus says:

  “voorlopig”

  Het kan meer worden als het fragiele herstel zich doorzet 🙂

 27. Nou says:

  ze gaan de HRA pas afschaffen de week nadat NHZ een huis heeft gekocht. Voorlopig niet dus 🙂

 28. Dawg says:

  hugo,

  Inderdaad, ook de beurs. Eigenlijk alle financiele activa waar je een tegenpartijrisico mee loopt of activa waarvan de waarde opgeblazen is met het te goedkope krediet. Maakt het keuzeprobleem voor de spaarder in ieder geval lekker overzichtelijk.

 29. marianne says:

  Ik vind dat het weer tijd wordt voor een hypotheekrente van 13%, kan er best wel bij en of we nu linksom of rechtsom de afgrond instorten, het is de enige manier om dat kleine beetje echte kapitaal, de spaarcenten dus, binnen boord te houden.

 30. Juan Belmonte says:

  dr.t: Starter wenst lagere woonlasten.
  Wie niet? Kortom een flutonderzoek.

  Het is Dr t nog steeds niet opgevallen dat de geïntergreerde woningmarkt in elkaar geploft is ?

  Geen flutonderzoek, een onderzoek dat aantoont dat de brandstof op is om huizen nog lange zo hoog te waarderen.

  Als:
  1) Schuldcreatie fors wordt ingeperkt
  2) een jaar na de introductie van de Tombola Top Tienduizend, zelfs de NVM stelt dat 20% van de huizenprijs af moet om langdurige te koop staande huizen van eigenaar te doen wisselen
  3) de ING stelt dat mensen liever in hun eigen zak dan dat ze op zoek gaan naar een duurder huis
  4) Iedereen zich bewust is van Kamikazekoperschap als men op lange termijn met 100% HRA rekent

  .. dan is de motor onder Hogehuizenprijsminnend NL toch gewoon stilgevallen wegens gebrek aan brandstof ?

  Zie Dr Ir Maartje Martens.

  Je gaat het pas zien
  als je het doorhebt 🙂

 31. Juan Belmonte says:

  marianne: Ik vind dat het weer tijd wordt voor een hypotheekrente van 13%

  Marktrente voor Griekse staatleningen, een land waar Hypotheekschulden lager liggen is 15%.

  Vroeger, toen alles nog wat normaler was een marktrente op Staatsobligatie lager dan marktrente in de private sfeer (b.v hypotheken).

  Kunstmatig lage rente maakt meer Schulden dan je lief is.

 32. Frans says:

  Grappig, gisteren of eergister schreef ik op dit blog: ik hoop dat de EU landen tegen Geithner zeggen: take a hike, vandaag in Zerohedge:
  Europe Tells Geithner To Take His Advice And Shove It.
  Geithner kwam de US banken verdedigen die CDS-en hebben verkocht, en dus zwaar moeten bloeden als Griekenland failliet gaat…..

 33. lorenzo says:

  27 en..de web-site van NHZ online komt in 2019: http://www.behouddewoningwaarde.nl , wel even een ander nick-name tegen die tijd , natuurlijk.

 34. FT says:

  @Juan (30)

  2) een jaar na de introductie van de Tombola Top Tienduizend, zelfs de NVM stelt dat 20% van de huizenprijs af moet om langdurige te koop staande huizen van eigenaar te doen wisselen

  Ik begin het vermoeden te krijgen dat de club van Pinokkio er actief mee aan de slag is gegaan.
  Wat mij is opgevallen, sinds ca 1 september worden huizen voor een lagere vraagprijs op Funda gezet. Zag je voorheen dat een huis voor een paar centen hergeplaatst werd, nu is het heel van een korting van 5%-10%. Grofweg 30% van de huizen die dagelijks wordt aangeboden is een herplaasting en daarvan is ca de helft voor een substantieel lagere prijs.

  Zou het dan nu echt beginnen? of is dit een tijdelijk effect van de vakantie periode?

 35. Claude says:

  @34 Als je de cijfers van Huizenzoeker wilt geloven, dan is er inderdaad een (marginale) stijging van huizen die in prijs zijn verlaagd en daalt de gemiddelde vraagprijs gestaag http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

  Maar nog niet echt spectaculair. Au contraire. De gemiddelde prijs per m2 is nog steeds vrij constant en de gemiddelde vraagprijs is in een jaar met nog geen drie procent afgenomen.

 36. Tufkaj says:

  FT,

  65% blijkt uit mijn cijfers. Ik zoek de post er bij zodra ik weer over een pc beschik 😉

 37. hugo says:

  @23 (adamus)

  ”De mensen die geacht worden de straat op te gaan”

  Ik ben jaren geleden gestopt met de straat op te gaan. Heeft geen enkele zin. De deals zijn al gesloten. Handtekeningen in de achterkamertjes geplaatst inc de belofte de bevolking te negeren / kapot te slaat en desnoods genocide te plegen. Verstandige mensen bereiden zich voor en/of vertrekken. Alleen als je bereid bent (burger) oorlog te voeren is er een reden om de straat op te gaan als je het mij vraagt. Ik ben dat niet.

  @28 (dwag)
  Jup, 2 keuzes wat mij betreft en aangezien ik niet kan kiezen schaf ik beide aan 🙂

 38. Opzich logisch dat mensen er niet voor kiezen om een duurder huis aan te schaffen. Waarom dat extra risico lopen in deze roerige tijden als je nu al goed zit en tevreden bent met je woning.

  Typisch weer zo een stimulering’s regel waar niet over nagedacht is. Het kabinet zit vol prutsers.

  My 2 cents,
  Groet,
  Sabrina Muis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*