Klachtenregen treft Rabobank

De Rabobank neemt klachten over de OpMaat-Hypotheek niet serieus. Dat blijkt uit een enquête onder 6000 klanten met een OpMaat-Hypotheek.

Van hen geeft bijna 85 procent aan de klachtafhandeling onvoldoende te vinden.

De stichting Woekerpolisclaim (WPC) vindt dat de bank zijn verantwoordelijkheid voor de problemen met de hypotheek al tijden ontloopt en wil nu via een publieksactie bereiken dat dat verandert.

De Rabobank heeft sinds 1996 ruim 100.000 OpMaat-Hypotheken verkocht. Later bleek dat er veel verborgen kosten zitten in de hypotheek, zoals een hoge premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Daardoor sparen klanten vaak veel minder voor de aflossing dan ze dachten. Ruim 10.000 OpMaat-klanten hebben zich daarom aangesloten bij WPC om de schade te verhalen.

De klachten lopen uiteen. Twee derde van de klanten vindt dat er nog geen concrete oplossing is gevonden. Eenzelfde aantal vindt dat de bank te weinig verantwoordelijkheid neemt. De helft van de Raboklanten vindt dat de bank onvoldoende antwoorden geeft op vragen.

Een op de vijf respondenten gaf aan inmiddels geen OpMaat-Hypotheek meer te hebben. Een ruime meerderheid van hen heeft nu een andere hypotheek bij de Rabobank. De anderen hebben hun huis verkocht of stapten over naar een andere bank.

De Rabobank heeft tot nu toe geweigerd met WPC te onderhandelen. In de plaats daarvan zegde de bank in 2007 toe met alle klanten afzonderlijk te gaan praten. Twee jaar later heeft een kwart van de klanten nog geen gesprek gehad. Van de klanten die wel met de bank gesproken hebben, is driekwart ontevreden over de geboden oplossing.

,,De bank stelt in de meeste gevallen als oplossing voor om meer geld te storten,’’ zegt Jeroen Wendelgelst, voorzitter van WPC. ,,Maar dat is geen oplossing. Klanten willen hun schade vergoed hebben.’’

Wendelgelst wil daarom met de Rabobank om tafel om over de problemen te praten. ,,Tot nu toe weigerde de Rabobank dat. Wij hopen dat de nieuwe bestuursvoorzitter Piet Moerland wel met ons wil praten. (Moerland treedt komende week aan als nieuwe topman, red.) Samen kunnen we de zaak snel oplossen. Het is ook in hun belang dat de klanten tevreden zijn.’’

WPC roept alle gedupeerden op de Rabobank met een klacht te bellen. Ook kan via de site van de stichting een brief worden gestuurd naar Moerland. De nieuwe topman wordt persoonlijk aangesproken in de standaardbrief. ,,Zo willen we de Rabobank onder druk zetten,’’ verduidelijkt Wendelgelst. ,,Als we de zaak nu oplossen, kost het echt geen honderden miljoenen. Hoe langer we wachten met een oplossing, hoe duurder het wordt.’’ De Rabobank wilde gisteravond niet reageren.

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
10 comments on “Klachtenregen treft Rabobank
 1. Boefke says:

  Verrassend dat Woekerpolisclaim nog zo’n grote mond durft te hebben, als jezelf in de beklaagdenbank zit. BOEVENBENDE!!

  Over verzekeringsproducten/pensioenverzekeringen en hypotheekconstructies kunnen we éénsluidend zeggen dat die er duidelijk op gebaseerd zijn de kas van de verzekeraars te spekken. Dat wij daar als achteloze consumenten intuimen/intuimden is voor mij een kwestie van uithuilen, opnieuw beginnen en als belangrijkste: NOOIT MEER IN ZEE MET DEZE DIEVEN!

 2. Okkie says:

  Ik vind het wel raar dat WPC de aftrekbaarheid van lijfrentepremies weer wil uitbreiden. De overheid behoort geen wanproducten te financieren.

 3. kees says:

  maar hoe staat het nu met het uit elkaar spatten van de zeepbel?

  Mensen die zulke hypotheekcontracten zijn aangegaan hebben toch echt zelf getekend.

  Klanten hebben de Rabo in die tijd ook gedreigd naar een andere bank te gaan indien ze niet dezelfde producten aangeboden zouden krijgen zoals bij de concurrentie. Ik ken ze:”wij gaan naar DSB”. Dat de Rabo daar ingestonken is, is een ander verhaal, want het was altijd een paternalistisch clubje.

 4. Niek says:

  ik zeg het al jaren: dit wordt Legiolease in het kwadraat, en het gaat dus vele jaren duren voordat de puinhoop uitgezocht is (en de schade doorgeschoven is naar vooral de mensen die er niks mee te maken hadden).

  Alle superslimme huiseigenaars van toen (u kent ze wel, de mateloos irritante types waar je tot voor kort op ieder feestje tegenaan liep) zijn nu ineens ‘zielig’, ‘beetgenomen’ enz. en moeten geholopen worden. Vooral natuurlijjk het PvdA type dat dik gegokt en geprofiteerd heeft zonder een cent op zak. Wie wél geld (over) heeft mag vermoedelijk zelf voor alle schade opdraaien, analoog aan de ‘oplossing’ van de politiek voor de Legiolease affaire.

  Ik vrees dat diverse politieke partijen (PvdA, PVV, Groenlinks?) hier grote scoringskansen gaan zien.

  In dit verband pleit het trouwens voor Rabo dat ze, i.t.t. ‘staatsbanken’ zoals ABNAMRO en ING, niet meedoen met gektes zoals variabele hypotheken met extreem laag kort rentetarief. Dat is net zo goed vragen om ongelukken als de gevallen waar het hier om gaat.

 5. michzelluf says:

  Het is inderdaad overal een grote boevenbende met die banken!

 6. Buddy says:

  De Nederlandse woekerpoliscultuur had nooit en te nimmer kunnen ontstaan wanneer Nederlands onderwijs op maat was geweest.

  Met Paars (Zalm/Kok) is de hele boel in slaap gesust.

  De tijd is aangebroken dat deze lieden van het Nederlandse draaideuren circuit voorgoed hun biezen pakken.

  Kok ING
  Zalm ABN AMRO
  Heemskerk ABN AMRO / Rabo
  etc.

  Let op: Waarschijnlijk zien we de Nederlandse maestro’s weer terug bij de wat grotere pensioenfondsen.
  Maar gelukkig hoeven we vanaf 2011 niets meer te vrezen.

 7. kees says:

  AD 6

  je slaat harry B. van de provincie NH over.

 8. Okkie says:

  @Buddy:
  Net als bij Legiolease speelt inhaligheid een grotere rol dan het gebrek aan kennis. Veel financiele producten zijn zelfs voor hooggeschoolden ondoorgrondelijk. Je kunt echter met je boerenverstand bedenken dat geld niet gratis is.

  Ik verwacht geen grote omwentelingen in 2011. Hoe denk je dat jouw held de problemen van de kredietcrisis op gaat lossen?

  De door jouw beoogde partij is trouwens onderdeel van het probleem aangezien ze de HRA in stand wil houden. De HRA stimuleert mensen een hogere hypotheek te nemen en minder af te lossen. Alleen als mensen zo dom of inhalig zijn als Gerard Koerntjes, lenen ze meer dan ze mogen aftrekken.

 9. christoffel says:

  ik begreep vandaag dat RABO dit product niet langer verkoopt; nu nog even de stoep schoonvegen, het is een nette club, toch ?

 10. Jasper says:

  Ze hebben die mensen natuurlijk gedwongen te tekenen.

  De boeven.

  En, wat erger is, gedwongen de maximale hypotheek te nemen.

  De schurken.

  Tegen, nog erger, variabele tarieven.

  De graaiers.

  Op, schandelijk, 2 salarissen zonder er bij te vertellen dat een arbeidscontract ook kan aflopen.

  De criminelen.

  En dan ook nog de hypotheeknemers voorliegen dat je met een beleggingsverzekering ieder jaar gagarandeerd vooruit boert. (Helaas hebben we dat niet op schrift, maar het was echt zo.)

  Al met al boeven en schurken en graaiers. Dat is duidelijk. Die bankiers.

  Om van de politici maar niet te spreken. En de pensioen graaiers.

  Allemaal schorum. Geen nette mensen zoals jij en ik. Die zouden zoiets nooit doen. Die zouden netjes waarschuwen tegen de risico’s.

  hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*