CDA: laat ouders ook aflossen

Het CDA wil het makkelijker maken voor ouders om hun kinderen te helpen bij het aflossen van hun hypotheekschuld.

Op die manier kan er iets worden gedaan aan de enorme hypotheekschuld in Nederland van meer dan 900 miljard en is de schatkist minder kwijt aan hypotheekrente-aftrek. Die kost nu jaarlijks 13 miljard.

De huidige regeling waarbij ouders hun kinderen belastingvrij 50.000 euro kunnen schenken, moet worden versoepeld. CDA-kamerlid Omtzigt wil dat bedrag verhogen. Ook wil hij dat ouders dat bedrag kunnen uitsmeren over meerdere jaren.

Grootouders

De regeling zou niet alleen voor ouders moeten gelden, maar ook voor grootouders die hun kleinkinderen een handje willen helpen.

bron: NOS

Share Button
31 comments on “CDA: laat ouders ook aflossen
 1. Paul99 says:

  Ook dat nog:

  De Nederlandse economie bevindt zich in een recessie. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de economie met 0,7 procent. Omdat ook in het derde kwartaal sprake was van een krimp van 0,4 procent, verkeert de economie nu in een recessie.

  Vooral consumenten geven minder uit.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3180861/2012/02/15/Nederland-in-recessie-krimp-van-0-7-procent.dhtml

  Dat zal de prijzen op de woningmarkt wel lekker opstuwen 🙂

 2. ll says:

  Hunk. Hoe komt de NOS nou weer aan dit cijfer van 900 miljard aan hypotheekschuld ?

  Dit is echt lachen 🙂

 3. nhz says:

  allemaal belastingvrij, werkelijk schandalig voorstel weer van deze partij van asocialen. Huiseigenaars (de bovenlaag van de samenleving, uiteindelijk) gaan alweer geholpen worden op kosten van de belastingbetalers, want daar komt het op neer.

  En ik wed dat het gratis geld direct gebruikt wordt om een groter huis te kopen, en niet om af te lossen. De enige bedoeling van deze maatregel is het verder oppompen van de huizenbubble, dat over lagere schuld is kletspraat voor de buehne; precies zoals je van de partij van Elco Brinkman kunt verwachten.

 4. deutsche mark says:

  De consumenten geven minder uit aan o.a. auto’s en meubels. Meubels heb je zonder nieuw huis toch niet nodig, en zou er dan in plaats van rijdend blik meer geld voor aflossing besteed worden?!
  De uitgaven voor energie gaan overigens in dit kwartaal wel weer stijgen ,daar was het fris genoeg voor.

  Het belastingrecht op gebied van schenkingen te versoepelen is weer een typische rechtse hobby. Welk onderzoekje kwam ook alweer tot de conclusie dat de CDA de sociaalste kiezers heeft? Die moeten zich dan maar snel herorienteren.

 5. Paul99 says:

  nhz:
  allemaal belastingvrij, werkelijk schandalig voorstel weer van deze partij van asocialen. Huiseigenaars (de bovenlaag van de samenleving, uiteindelijk) gaan alweer geholpen worden op kosten van de belastingbetalers, want daar komt het op neer.

  Misschien wel schandalig, zeker wel schandalig maar ook heel begrijpelijk.
  Als de doorsnee politicus iets wil bereiken, kijkt hij in z’n gereedschapskistje en waarempel, bovenaan vindt hij een fiscale stimuleringsmaatregel, nam hij de moeite om ook eens verder onderin te graaien, zou hij nog meer fiscale stimuleringsmaatregelen vinden.
  Lekker makkelijk, andermans geld uitgeven, want daar komt het gewoon op neer.

 6. Frans says:

  Weer een maatregel ten behoeve van de banken.
  CDA: bank-(oudste beroep ter wereld)-en

 7. Lex says:

  Huh? Dus nu moeten pappie, mammie, opa en oma voor de huidige generatie de huizenprijzen ophoesten. Welja, weer een middel om de huizenprijzen op te drijven en kunstmatig hoog te houden.

  Dus niet meer aflossen tot je pensioen, maar de aflossing gewoon uitsmeren over 3 generaties.

  Hallo CDA, letten we even op….. Zeker poep in hun hoofd…..!

 8. Marco says:

  Daar heeft de Rabo toch de generatiehypotheek voor gehad?

 9. V says:

  Ik ga er vanuit dat met belastingvrij wordt bedoeld dat er geen belasting op de overdracht betaald hoeft te worden en niet dat de schenking aftrekbaar is van de inkomstenbelasting van de ouders. Mogelijk loopt de overheid hiermee wel 1,2% aan vermogensbelasting mis. Daar staat tegenover dat als dit daadwerkelijk in de aflossing van een hypotheek wordt gestopt van de kinderen het de overheid weer zo’n 2% aan HRA scheelt.
  De adder onder het gras is echter dat dit vooral interessant wordt voor mensen die bijna dood gaan. Door nog even hun volledige vermogen te schenken worden de erfenisbelasting omzeild. Als deze maatregel teveel van dit soort gevallen kent dan kan het saldo ook weer negatief worden.

 10. floor says:

  Er zullen maar weinig ouders zijn, laat staan grootouders, die het zich kunnen permitteren om hun kind(eren) even 50K of meer te doneren. Misschien wanneer je er één hebt, maar met drie kinderen wordt het al een stuk lastiger.
  Deze actie van het CDA is pure discriminatie, het is een soort verkapte afschaffing successierechten, mits er een hypotheekschuld mee wordt afgelost.
  Stel er zijn 3 kinderen, één woont in een huurhuis en de andere twee in een koopwoning.
  De langstlevende ouder komt te overlijden en de erfenis gaat door drie, alleen het kind in het huurhuis moet dan dus belasting afdragen over zijn/haar deel wegens het gebrek aan (hypotheek)schuld!
  Krankzinnig verhaal maar aangezien deze regeling tot 50K al bestaat en nu dus “versoepeld en verhoogd” dient te worden kun je er vanuit gaan dat het gewoon niet werkt.
  Er zijn helemaal niet zoveel ouders die even 50K van de plank ritsen, de meesten zitten zelf nog met een onafgeloste hypotheek want je was toch dief van je eigen portemonnee wanneer je de afgelopen 20 jaar aflostte?

 11. floor says:

  Vrijstellingen schenkingsrecht.

  Kinderen per jaar E 5030,00
  Kinderen van 18-35 jaar éénmalig E 24.144,00
  Kinderen van 18-35 jaar éénmalig E 50.300,00 mits de schenking wordt gebruikt voor studie of eigen woning.
  Dit laatste bedrag van 50.300 willen ze gaan verhogen en bovendien het totaalbedrag uitsmeren over enkele jaren.
  Dan hoeven de ouders het niet in één keer op te hoesten.

  Het vrijstellingsbedrag bij een erfenis, is voor een kind slechts E 19.114 terwijl de belastingtarieven bij beiden hetzelfde zijn, 10% van het deel boven de vrijstelling tot E 118.708

 12. Eugene says:

  Mijn ouders hebben zelf geen erg rijke jeugd gehad en hard gewerkt om hun eigen hypotheek af te lossen en ondertussen ook nog mijn studie te betalen.
  Uiteindelijk zien ze dat alles beloond in een bevroren pensioen en het uitkleden van alles wat in hun nog korte toekomst nog zekerheid kon bieden.
  Ik zorg liever voor mezelf! Help indien ook nog mijn ouders. Ik zie overigens veel vrienden om mij heen die de kunst van het consumeren goed verstaan! Ouders zijn niet allemaal rijk en/of gek.

 13. nhz says:

  V: De adder onder het gras is echter dat dit vooral interessant wordt voor mensen die bijna dood gaan. Door nog even hun volledige vermogen te schenken worden de erfenisbelasting omzeild. Als deze maatregel teveel van dit soort gevallen kent dan kan het saldo ook weer negatief worden.

  adder onder het gras?? Dit is precies waarvoor het bedoeld is. CDA had misschien ook nog even moeten uitleggen dat als deze rijke boomers hun geld wegschenken t.b.v. een nog hogere hypotheek van de kinderen, ze niet alleen veel erfbelasting besparen maar straks ook niet worden aangeslagen om bij te dragen in hun eigen zorgkosten. Win-Win!! behalve dan voor de belastingbetalers.

  floor: Deze actie van het CDA is pure discriminatie, het is een soort verkapte afschaffing successierechten, mits er een hypotheekschuld mee wordt afgelost.
  Stel er zijn 3 kinderen, één woont in een huurhuis en de andere twee in een koopwoning.

  ja, ik wacht nog op het voorstel dat je die 50.000 euro mag gebruiken om 5-10 jaar lang de huur van te betalen 😉 Oh nee, daar verdienen de banken niet aan dus komt er niet van.

  floor: alleen het kind in het huurhuis moet dan dus belasting afdragen over zijn/haar deel wegens het gebrek aan (hypotheek)schuld!

  dat kind is dus dom geweest en moet gelijk een huis kopen, en anders vet belasting lappen 😉
  CDA zal het ons allemaal nog eens inpeperen, natuurlijk onder het mom dat ze de hypotheekschuld willen verlagen (wie dat gelooft is hopeloos verloren). Rentmeesterschap betekent voor het CDA iedereen slaaf maken van de rentmeesters.

  floor: Er zijn helemaal niet zoveel ouders die even 50K van de plank ritsen,

  ik denk dat je dat onderschat. Op het totaal van de bevolking is het misschien maar een paar %, maar het gaat wel om enorme bedragen. Ik hoor regelmatig van mensen van mijn leeftijd die een heel huis kopen (cash) omdat ze een erfenis gekregen hebben; in bepaalde lagen van de bevolking zit héél veel geld, ik ken bijv. diverse mensen uit het onderwijs die ver boven een miljoen, hebben dankzij allerlei mooie regelingen (met soms daarbij ook nog een riante WAO uitkering).

 14. renren says:

  De ouders kunnen het geld beter aan iets leuks besteden inplaats van de aflossing van hun (klein)kinderen te besteden.

 15. Scheefhuurder2 says:

  Opnieuw een foute maatregel zonder visie (maar van dit kabinet zijn we niet anders gewend): het is discriminerend en niet bevordelijk voor de sfeer in een gemiddeld gezin. De een ouder jonger dan 35, dan ander ouder. De ene huurt, de andere koopt. Het ondersteunt de extreme huizenprijzen en is alleen in belang van banken. En ja, er zit een hoop cash geld bij een relatief kleine groep Nederlanders en ook daarom disriminerend tov. rest van NL. Doet mij denken aan hypoconstruct waarbij ouders een lening afsluiten op hun huis en dat vervolgens in kader van 50k-regeling doosluizen naar zoon/dochterlief voor aanschaf van een huis: rondpompen van overwaarde! Uit vrije wil gaan ze echt niet eerder aflossen.

 16. floor says:

  Scheefhuurder2,
  En die ouders zouden zichzelf nog wel eens flink in de vingers kunnen snijden met die lening van destijds, wanneer de prijzen genoeg zakken staan zij zelf ook onderwater.

 17. Juan Belmonte says:

  @artikel.

  Februari 2012.
  De Huizenprijzen zijn zó hoog dat het CDA bij gebrekn aan uitwerking van andere Kunstgrepen komt met een nieuwe Kunstgreep om Huizenprijzen Hoog te Houden:

  ouders mogen aflossen op hypotheken van hun kroost.

  De reden: de kinderen kunnen kennelijk zelf niet aflossen. Immers Hogehuizenprijsminnen door huizen gesubsidieerd te leasen is de norm.

  Wellicht wordt hier over een paar jaar wel heel merkwaardig tegen aan gekeken, het plan wordt vooraslsnog ontvangen als één van de normaalste zaken op aarde, niet als het paard achter de wagen spannen.

 18. FT says:

  En denken ze nog aan een regeling voor kinderen om ouders financieel te ondersteunen?

  En als ik de schuld van min ouders aflos, dan wil ik geen aanslag voor de erfbelasting over dat bedrag.

 19. Voerman says:

  Ik snap niet hoe de NOS erbij komt om een zo dom en volkomen on-onderbouwd luchtballonnetje notabene van een partij die pas over een paar jaar gaat doen wat nu in een congres besloten is….nou ja, vul zelf verder maar in…
  Dat dit forum er een serieuze dicussie van brouwt snap ik ook niet.

 20. nhz says:

  Voerman: Dat dit forum er een serieuze dicussie van brouwt snap ik ook niet.

  volgens mij hebben de meesten hier wel door wat dit soort politieke proefballonnetjes inhouden; het is vooral een indicatie dat het CDA het bubbledenken nog niet voorbij is. En dan weet je ook weer wat je van dit kabinet kunt verwachten: het orkestje op de Titanic speelt vrolijk door (er zal af en toe wel eens een pak melk omvallen, maar daarmee heb je het wel gehad volgens kapitein Mark).

 21. Joost says:

  900 miljard!? Kan de NOS even bij het CDA nagaan waar dit cijfer vandaan komt?

 22. Juan Belmonte says:

  Joost: 900 miljard!? Kan de NOS even bij het CDA nagaan waar dit cijfer vandaan komt?

  Opmerkelijk, 900 miljard particuliere woningmarkt gerelateerde hypotheekschuld, niet eens opgemerkt in eerste instantie.

  Zolang er geen netto of bruto bijstaat is waarschijnlijk alles bijna waar 🙂

 23. Juan Belmonte says:

  Paul99: De Nederlandse economie bevindt zich in een recessie. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de economie met 0,7 procent.

  in de serie:
  volledige verrassingen 🙂

 24. Godebaert says:

  Ach, daar komt dat dekselse CDA – met de reflexen van een 107 jarige – weer met een buitengewoon sluw plan om de reddeloos verloren huizenmarkt te redden.

  Opoe mag geld ophoesten. Belastingvrij.

  Onwillekeurig gaan mijn gedachten uit naar de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland alle soldaten en de oorlog had verloren en uit wanhoop vrouwen en kinderen naar het front stuurde.

 25. Godebaert says:

  Correctie: Duitland stuurde niet vrouwen en kinderen, maar bejaarden en kinderen.

 26. bankschroef says:

  wanneer opa & oma met zo’n lokkertje domweg afzien van de dure cruise of een overwinterappartement in het buitenland, en het geld dan toch maar in de hypotheekput van de zielige kinderen gooien, lijkt het mij prima

 27. Wimpie says:

  Prima toch,

  De ouderen hebben de prijzen ook opgeblazen. Hiermee wordt dat weer recht getrokken. Deze maatregel helpt juist de prijzen te dalen, want lagere hypotheek –> lagere vraagprijs. Zie het als een soort boetedoening.

 28. Voerman says:

  Wimpie:
  Prima toch,

  De ouderen hebben de prijzen ook opgeblazen. Hiermee wordt dat weer recht getrokken. Deze maatregel helpt juist de prijzen te dalen, want lagere hypotheek –> lagere vraagprijs. Zie het als een soort boetedoening.

  Heb jij zelf ook (nog) ouders?

 29. Voerman says:

  Wimpie:
  Prima toch,

  De ouderen hebben de prijzen ook opgeblazen. Hiermee wordt dat weer recht getrokken. Deze maatregel helpt juist de prijzen te dalen, want lagere hypotheek –> lagere vraagprijs. Zie het als een soort boetedoening.

  Heb jij zelf ook (nog) ouders?

 30. Dow Jones says:

  nhz: volgens mij hebben de meesten hier wel door wat dit soort politieke proefballonnetjes inhouden; het is vooral een indicatie dat het CDA het bubbledenken nog niet voorbij is. En dan weet je ook weer wat je van dit kabinet kunt verwachten: het orkestje op de Titanic speelt vrolijk door (er zal af en toe wel eens een pak melk omvallen, maar daarmee heb je het wel gehad volgens kapitein Mark).

  Jammer dat dit blog geen “thumbs up” symbooltje heeft…

  Ciao

 31. Visualdjs says:

  Goed artikel. Heb hier al eeerdr wat over gelezen.Iemand die nog meer weet hierover?Wil het namelijk gebruiken voor een schoolopdracht. Dankje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*