Uitstel van executie voor probleemgevallen met NHG hypotheek

Logo VNG NHG

Huiseigenaren met die vallen onder de Nationale Hypotheek Garantie krijgen waarschijnlijk ruimte om een betalingspauze in te lassen als ze financieel in de problemen komen.

Dit zegt directeur Karel Schiffer van het Waarborg Fonds Eigen Woningen (WEW) tegenover Z24. Het WEW is het fonds dat de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert.

Waarborg Fonds Eigen Woningen is met minister Eberhard van der Laan van VROM in gesprek over het invoeren van een nieuwe regeling. Die moet mensen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie die vanwege echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid in financiële problemen komen, toestaan een achterstand op het betalen van hun hypotheek op te lopen.

Hypotheek loopt op met de extra schuld
“Het idee is dat iemand die op een huis van twee ton bijvoorbeeld een hypotheek heeft van 1.000 euro in de maand, gedurende twaalf, 24 of 36 maanden een betalingspauze te geven. Met het bedrag dat op deze manier niet wordt betaald, laat je de hypotheek vervolgens oplopen”, aldus Schiffer.

Wordt er 24 maanden niet betaald, dan wordt de hypotheek in bovenstaand voorbeeld dus verhoogd van 200.000 tot 224.000 euro. Mensen zouden hier niet extra voor hoeven te betalen.

Werktijdverkorting
De regeling waar over gepraat wordt, lijkt een beetje op de regeling voor werktijdverkorting volgens welke bedrijven die vanwege de financiële crisis in de problemen zijn gekomen overtollige werknemers tijdelijk in de WW kunnen stallen, geeft Schiffer toe. Het idee achter deze regeling is dat het zonde is als je werknemers meteen moet ontslaan, omdat je ze straks – als het weer beter gaat – misschien weer nodig hebt.

Door toe te staan dat mensen in financiële problemen tijdelijk hun hypotheek niet betalen, voorkom je dat ze gedwongen hun huis moeten verkopen, met alle ellende van dien, terwijl ze na twee jaar misschien wel weer in staat zijn hun lasten te dragen, legt Schiffer uit.

“Ongetwijfeld zijn er na zo’n betalingspauze toch nog enkele gevallen, waarin het huis wel nog verkocht moet worden, maar in andere gevallen waarschijnlijk niet,” zegt Schiffer.

“We moeten alleen nog de goedkeuring van de minister hebben,” aldus Schiffer. “Die hoop ik op 1 april te hebben, zodat we de regeling op 1 juni kunnen introduceren.”

Woonlastenfaciliteit
De regeling zou in feite een nieuwe invulling zijn van de bestaande Woonlastenfaciliteit. Volgens deze regeling kunnen woningbezitters met een NHG-hypotheek die buiten hun schuld in financiële moeilijkheden zijn gekomen, geld lenen om hun hypotheek te kunnen aflossen. Deze regeling is in de praktijk alleen zeer ingewikkeld, waardoor hij nauwelijks wordt gebruikt.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Van der Laan van VROM eind vorige maand daarom al dat hij de regeling in overleg met het WEW een “nieuwe structuur” wil geven.

Hoe groot de kans is dat de nieuwe structuur van deze regeling de vorm krijgt van een hypotheekpauze? “Heel groot”, zegt Schiffer. “De minister heeft al aangegeven dat hij enthousiast is.”

Een woordvoerder van minister Van der Laan bevestigt dat er gesprekken plaatsvinden, maar zegt dat het ministerie “geen tussenstanden” naar buiten wil brengen.

bron: Z24.nl

Share Button
Tagged with: ,
9 comments on “Uitstel van executie voor probleemgevallen met NHG hypotheek
  1. janhuur says:
  2. Ronald says:
  3. benny more says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top