Uitstel van executie voor probleemgevallen met NHG hypotheek

Logo VNG NHG

Huiseigenaren met die vallen onder de Nationale Hypotheek Garantie krijgen waarschijnlijk ruimte om een betalingspauze in te lassen als ze financieel in de problemen komen.

Dit zegt directeur Karel Schiffer van het Waarborg Fonds Eigen Woningen (WEW) tegenover Z24. Het WEW is het fonds dat de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert.

Waarborg Fonds Eigen Woningen is met minister Eberhard van der Laan van VROM in gesprek over het invoeren van een nieuwe regeling. Die moet mensen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie die vanwege echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid in financiële problemen komen, toestaan een achterstand op het betalen van hun hypotheek op te lopen.

Hypotheek loopt op met de extra schuld
“Het idee is dat iemand die op een huis van twee ton bijvoorbeeld een hypotheek heeft van 1.000 euro in de maand, gedurende twaalf, 24 of 36 maanden een betalingspauze te geven. Met het bedrag dat op deze manier niet wordt betaald, laat je de hypotheek vervolgens oplopen”, aldus Schiffer.

Wordt er 24 maanden niet betaald, dan wordt de hypotheek in bovenstaand voorbeeld dus verhoogd van 200.000 tot 224.000 euro. Mensen zouden hier niet extra voor hoeven te betalen.

Werktijdverkorting
De regeling waar over gepraat wordt, lijkt een beetje op de regeling voor werktijdverkorting volgens welke bedrijven die vanwege de financiële crisis in de problemen zijn gekomen overtollige werknemers tijdelijk in de WW kunnen stallen, geeft Schiffer toe. Het idee achter deze regeling is dat het zonde is als je werknemers meteen moet ontslaan, omdat je ze straks – als het weer beter gaat – misschien weer nodig hebt.

Door toe te staan dat mensen in financiële problemen tijdelijk hun hypotheek niet betalen, voorkom je dat ze gedwongen hun huis moeten verkopen, met alle ellende van dien, terwijl ze na twee jaar misschien wel weer in staat zijn hun lasten te dragen, legt Schiffer uit.

“Ongetwijfeld zijn er na zo’n betalingspauze toch nog enkele gevallen, waarin het huis wel nog verkocht moet worden, maar in andere gevallen waarschijnlijk niet,” zegt Schiffer.

“We moeten alleen nog de goedkeuring van de minister hebben,” aldus Schiffer. “Die hoop ik op 1 april te hebben, zodat we de regeling op 1 juni kunnen introduceren.”

Woonlastenfaciliteit
De regeling zou in feite een nieuwe invulling zijn van de bestaande Woonlastenfaciliteit. Volgens deze regeling kunnen woningbezitters met een NHG-hypotheek die buiten hun schuld in financiële moeilijkheden zijn gekomen, geld lenen om hun hypotheek te kunnen aflossen. Deze regeling is in de praktijk alleen zeer ingewikkeld, waardoor hij nauwelijks wordt gebruikt.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Van der Laan van VROM eind vorige maand daarom al dat hij de regeling in overleg met het WEW een “nieuwe structuur” wil geven.

Hoe groot de kans is dat de nieuwe structuur van deze regeling de vorm krijgt van een hypotheekpauze? “Heel groot”, zegt Schiffer. “De minister heeft al aangegeven dat hij enthousiast is.”

Een woordvoerder van minister Van der Laan bevestigt dat er gesprekken plaatsvinden, maar zegt dat het ministerie “geen tussenstanden” naar buiten wil brengen.

bron: Z24.nl

Share Button
Tagged with: ,
9 comments on “Uitstel van executie voor probleemgevallen met NHG hypotheek
 1. janhuur says:

  Gaan we dit ook voorstellen voor alle mensen die door hun eigen schuld in de problemen komen. Misschien is dit ook iets voor mensen met huurachterstand, mensen die hun energienota niet betaald hebben, mensen met belastingschuld etc.

 2. Ronald says:

  En wat als na die 24 maanden de huizenprijs met 20% is gezakt?

 3. Bouke says:

  Typisch beleid van ‘uitzitten’: over 2 jaar is de sores over, dus
  als we die tijd kunnen overbruggen, dan zijn we klaar.
  Fout. Ten eerste weten we helemaal niet hoe lang de sores economische laagconjunctuur zal duren; ten tweede is een echte daling van de huizenmarkt niet zomaar ingelopen, zoals Ronald ook al aangeeft.
  Ofwel je begint met een hypotheek van 200.000 bij een huis dat 250.000 waard is en je eindigt met een hypotheek van 225.000, terwijl je huis nog maar 200.000 waard is. En wie zegt dat de hypotheek dan wel betaalbaar is?
  Soms moet je saneren. De pleister er snel aftrekken en niet gaan aanmodderen.

  Dit is nou typisch zo’n oorzaak van de trage prijsreactie op de huizenmarkt…

 4. Arjan says:

  Wat een onzin…

  “Het idee is dat iemand die op een huis van twee ton bijvoorbeeld een hypotheek heeft van 1.000 euro in de maand, gedurende twaalf, 24 of 36 maanden een betalingspauze te geven. Met het bedrag dat op deze manier niet wordt betaald, laat je de hypotheek vervolgens oplopen”, aldus Schiffer.

  Na drie jaar blijft er exclusief de kosten koper een schuld over van bijna €100.000,-(daling 30%, €60.000,- + €35.000,-)

  Op 8 februari zegt Schiffer:

  “Voordat onze reserves op zijn moet er heel wat aan de hand zijn. Er zit 520 miljoen euro in ons fonds.”

  Ruw genomen kunnen in de komende drie jaar maxinaal 5200 huizenbezitters geholpen worden.

 5. xandr says:

  @Arjan, inderdaad, ze kunnen slechts een handjevol mensen helpen.

  Wederom, Schiffer is een mongool. Aangezien deze meneer heel veel belastinggeld in gevaar brengt, en daarmee mijn geld — en potentieel zelfs mijn/onze vrijheid — wens ik deze meneer hele nare dingen toe.

 6. Peter says:

  op de NHG site: “Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sluit u een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek voor de aankoop of verbouwing van een woning af. Bovendien bespaart u honderden euro’s per jaar. Nieuwsgierig geworden? Klik hier”

  in het artikel: “Wordt er 24 maanden niet betaald, dan wordt de hypotheek in bovenstaand voorbeeld dus verhoogd van 200.000 tot 224.000 euro. Mensen zouden hier niet extra voor hoeven te betalen.”

  Is/wordt geld gratis?

  Blijkbaar wordt er bij de de NHG-club geredeneerd dat echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid geen risico’s vormen die meegenomen moeten worden in de acceptatie van een hypotheek.

  Lekker verantwoord, veilig en vooral voordelig zo’n oplopende NHG hypotheek!

  De vraag is alleen voor wie dat geldt

 7. Peter says:

  Benieuwd met wat voor nonsens dhr Schiffer morgen weer komt. Hij lijkt het stokje van dhr Heemskerk te hebben overgenomen.

 8. riks says:

  Dit is landsverraad en eigenbelangenpolitiek

  gatverdamme… op een gegeven moment stort het toch wel in dit kunnen ze niet zo laten en anders wordt t lekker emigreren voor ons jongeren…

  klote-politiek
  smerige bureaucrate perverselingen

 9. benny more says:

  Hou toch op. Begin nu gewoon weer eens met het aftrekbaar maken van de comsumptieve rente. Daarnaast de winst uit de verkoop van de woning te belasten en niet eerst belansting terug te geven en bij verkoop alles onbelast te laten. Zeg het maar eerlijk het is een klik fonds en het spel is uit de hand gelopen. Jaren lang hebben de huizen kopers hun huis als geld machine gebruikt niet alleen voor hun huis. Ga maar na huizen uit de 80er jaren met een verkoop som van 100K gulden zijn nu belast met een hypotheek van 120 % tegen een bedrag van 320K €, en de burger maar betalen aan de bestedingsdrift van mensen die nooit spaarzaam hebben geleefd.
  JP weet zelf wel dat dit de manier is om stemmen te winnen. WB heeft het begrepen, echter ze praten en durven NIETS en doen ook niets. Vroeg of laat MOET het er toch van komen. Dat noemen we een uitgestelde rekening en die zal moeten worden betaald, met harde munt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top