DSB belooft leven te beteren

Een niet goed, geld terug-hypotheek. Geen provisie meer, een vast bedrag als beloning. Koopsommen eruit. En renteverlenging tegen hetzelfde tarief als de lagere prijs voor nieuwe klanten.

DSB AFM

SB Bank wil met deze kostbare ingrepen zware kritiek bestrijden, terwijl toezichthouder AFM klachten over te dure DSBkredieten onderzoekt. DSB slaat terug: dat veel grootbanken zijn leningen oversluiten, en ze zelfs verhogen, „betekent dat DSB nooit de duurste kán zijn”.

Bij bestuurder Hans van Goor liggen 134 klachtendossiers op zijn bureau. Die moeten voor de zomer zijn opgelost. De vrees is dat de AFM toch een boete kan uitdelen. DSB zegt „als een leider verantwoordelijkheid te pakken, maar ook voor de toekomst maatregelen te nemen”.

„Als klanten te veel mochten hebben betaald, dan krijgen klanten een maandelijkse korting”, verduidelijkt Van Goor de koers. Een onafhankelijke deskundige zal beoordelen of huiseigenaren te veel betalen. Blijven er conflicten met klanten, dan schakelt DSB een onafhankelijke ombudsman in.

„Er ís kritiek van klanten, dat is de realiteit”, zegt hij. „Of die kritiek terecht is, onderzoeken we. Het zijn in ieder geval signalen. Waar we tekort hebben geschoten, grijpen we voor de toekomst nu in. DSB moet de beste consumentenbank van Nederland zijn, basta”, zegt bestuurslid Van Goor.

DSB Bank vraagt voortaan €1750 per hypotheek, ongeacht de prijs. Nu geldt provisie, een percentage over de hele hypotheeksom, die meestal hoger uitpakt. Vaste tarieven gelden voortaan ook voor verzekeringen. Hypotheekbezitters krijgen bij verlenging dezelfde rente als die in de advertenties voor nieuwe klanten. Vroeger golden hogere tarieven.

De grootste ingreep is sinds gisteren de ’tevredenheidsgarantie’ bij hypotheken. Wie na afsluiting ontevreden is, krijgt tot zes maanden na ondertekening zijn geld boetevrij terug. Dat geldt ook voor alle afsluit-, administratie- en notariskosten, evenals daarbij afgesloten verzekeringen. Deze niet goed, geld terug-garantie is de eerste in de markt.

„Als bij het oplossen van de 134 klachten blijkt dat er mensen in betalingsproblemen zijn gekomen en zich zorgen maken over hun hypotheek, dan garanderen wij die hypotheek, zoals de dekking van de Nationale Hypotheek Garantie. Mocht het fout gaan, dan zijn ze gedekt”, zegt Van Goor.

Na klachten bij de AFM over ondoorzichtige leningen en adviezen, heeft de bank ook zijn adviesteksten voor adviseurs aan klanten verbeterd. „In begrijpelijke taal, met afbeeldingen erbij. Als adviseurs dat protocol volgen, kunnen klanten nooit dubbel of naar hun inkomen te duur verzekerd zijn.” Dit protocol voor kredietverstrekking heeft de steun van de AFM gekregen.

DSB zegt ook gestopt te zijn met de beruchte woonlastenbeschermers, tegen koopsom. Daarop werd destijds tot 25 tot 85% provisie verdiend.

Nadat het AFM-onderzoek begin april bekend werd, hebben particulieren zich met enkele honderden klachten gemeld, ook bij DSB.

DSB-hypotheken zouden onnodig duur zijn door extra kostbare verzekeringen. Bovendien lossen klanten vaak niet af, ze betalen vooral rente.

Van Goor: „Uit onze eigen onderzoeken blijkt dat mensen vaak niet goed weten wat ze in huis hebben. Vaak is het probleem ook niet door ons veroorzaakt, maar door andere kredietverstrekkers.” Hij verwijst naar een geval met acht extra financieringen bij creditcardbedrijven, winkelpassen en rekening-courantkredieten. „Met rentes van 16 tot 18%. Daardoor ontstaan financiële problemen.”

DSB zegt ondanks felle kritiek prudent te financieren. In dertig jaar, stelt Van Goor, heeft DSB Groep nog geen kwartaal verlies gedraaid. „We hebben nog nooit in een jaar, ook in de kredietcrisis, meer dan €7 miljoen aan afschrijvingen op leningen gehad. Dat is minder dan 0,1% van het totaal. Omdat wij weten waar het moet stoppen.”

Van de 100 verzoeken om geld wijst DSB er naar eigen zeggen 90 af. Van Goor: „Wij zien de problemen uit de VS nog komen, na de vorige. Daar anticiperen wij nu op.”

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: ,
18 comments on “DSB belooft leven te beteren
 1. Eric says:

  OP zijn de verbeteringen die ze door willen voeren goede punten, eens zien of de andere banken aan volgen.

  Vooral deze vind ik erg prettig:

  Hypotheekbezitters krijgen bij verlenging dezelfde rente als die in de advertenties voor nieuwe klanten.

  Dit zou eigenlijk normaal moeten zijn, nu zit er soms 1 % verschil tussen!

 2. Eric says:

  OP moet zijn op zich

 3. sven says:

  Als op de 100 aanvragen maar 10 worden gehonoreerd, zie ik géén enkel lichtpuntje voor de huizenmarkt de komende jaren.

 4. M says:

  @Sven

  In elk geval zijn er nu weinig lichtpuntjes te zien. Dat jij uit besparing ook het licht aan het eind van de tunnel hebt uitgedaan is te begrijpen, maar toch denk ik dat een aantal jaren vooruit spreken altijd gewaagd is.

 5. sven says:

  @ M

  1 jaar is alleen zo om.
  De economische toestand niet, ben ik bang.

 6. Bouke says:

  @Sven

  DSB wijst 90% van ALLE kredietaanvragen af. Een groot deel van wat DSV doet zijn PL’s en doorlopende kredieten. Ik denk niet dat er veel hypotheekaanvragen worden geweigerd; DSB zal toch veelal wel een hypotheekofferte sturen.

 7. Jeff says:

  DSB Maffia valt door de mand, DSB kan dapper vertellen dat zij niet getroffen zijn of worden, maar als de crisis voorbij is bestaat DSB echt niet meer..

 8. patrick says:

  Het verkrijgen van kredieten is geen recht, dus als DSB 90% van de aanvragen opzij legt is dat prima. Geld lenen moet alleen kunnen als iemand zelfstandig in staat is de schulden in te lossen. Verder juich ik hun plannen toe, het is in ieder geval een stap in de goede richting.

  Mij zullen ze overigens nooit vangen voor een leven op de pof, maar alle kredietverslaafden moeten toch ergens naar een dealer kunnen.

 9. Niek says:

  @Bouke(6):
  inderdaad, die 90% afwijzing daar schermen ze al jaren mee. DSB is een bank die heel goed doorheeft (beter dan de grote banken) hoe je met publiciteit (inclusief bezit van een voetbalclub enzo) de indruk van het grote publiek kunt manipuleren, en zo voordeel behalen. Net als veel andere uitspraken voor niemand te controleren.

  Dat ze in een tijd van konstant stijgende huizenprijzen nauwelijks afschrijvingen hadden ach … dat gold twee jaar geleden ook nog voor 90% van de grote hypotheekbanken in de VS, die nu allemaal failliet of overgenomen zijn. Bij veel calamiteiten vangt NHG trouwens de eerste klap op, en niet DSB.

 10. Roland says:

  is het niet zo dat de clientele van DSB gewoonweg niet zulke dure huizen (met bijbehorende hypotheek) heeft als de andere banken?

  en aangezien het lagere segment woningen gewoon minder in huizenprijs daalt er ook minder afschrijving is?

  boerenlogica?

 11. Roland says:

  plus wat niek (reactie no.9) zegt.. als die hypotheken aan de DSB clientele ook nog is afgedekt met een NHG? dan kunnen ze niet eens afschrijving hebben.

 12. sven says:

  @ 11

  De DSB gaat dan dus WEL afschrijvingen hebben, want er staat ” zoals “. Deze klanten vallen dus niet onder de NHG, maar de bank bootst het na VOOR DE KLANTEN, zodat de KLANTEN niet met een restschuld blijven zitten. De DSB bank heeft het initiatief genomen om hier zelf voor op te gaan draaien.

  WEL GOED LEZEN !

 13. Niek says:

  @sven(12):
  ik zou die conclusie niet trekken, ik denk dat wel degelijk de bulk van die DSB hypotheken onder NHG valt. Misschien niet alles, bij bijv. 200% hypotheken is het de vraag of ze zoiets voor elkaar krijgen. Maar ik ken voorbeelden van hypotheken boven een miljoen met NHG dekking (4x de officiele grens), dus het zou me niet verbazen als ze dat bij een 200% hypotheek ook voor elkaar krijgen.

  NHG accepteert blijkbaar van alles, officieel zouden ze t.z.t. wellicht uitkering kunnen weigeren als blijkt dat de hypotheek toch niet aan de voorwaarden voldoet, maar voorzover ik weet is dat tot nu toe nog nooit gebeurd (zou ook dubieus zijn omdat er dan zogenaamd wel jarenlang premie voor betaald is).

 14. trans says:

  Fantastique poste, pérennise de cette façon

 15. Adamus says:

  Piketty. Misschien een herijking van het begrip ‘la richesse’? Wat is er met de Volmac/Nina internetmiljardairs’ hun vermogen gedaan? Privévliegtuigen, raceauto’s, Saab etc. Is geen echte rijkdom. Wat ze hadden zullen ze in 2 generaties hebben opgesoupeerd en hebben daar Diederik niet voor nodig 😉

  Een echte nederlandse rijke heeft een stichting met 1200 ha landbouwgrond, 3000 ha bos en houdt vermogen op peil door af en toe een deal met natuurmonumenten te doen (voorbeeldje).

 16. mademoiselle says:

  Je vois directement que vous connaissez bien ce thème

 17. Un extrême remerciement au webmaster du site

 18. double says:

  Un post vraiment plein de jolis conseils

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*