NVM: woningen opnieuw goedkoper

Het afgelopen kwartaal daalde de prijs van de gemiddeld verkochte woning met 1,1%, in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Een hoekwoning daalde met 1,8% het sterkst in prijs. Ook appartementen lieten met -1,6% een sterke prijsdaling zien. Voor tussenwoningen en 2-onder-1-kapwoningen bleef de daling beperkt tot respectievelijk -0,7% en -0,4%. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over het derde kwartaal 2011.

Ook in vergelijking met een jaar eerder is de prijs het afgelopen kwartaal weer verder gedaald. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu 2,1% lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de daling ook al ruim 2%. In vergelijking met een jaar eerder zijn de prijzen van tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen het sterkst gedaald (respectievelijk -2,8%, -2,6% en -2,4%).

Lees verder op nvm.nl

Share Button
Tagged with:
41 comments on “NVM: woningen opnieuw goedkoper
  1. ll says:

    Kijk ereens aan, hier komt geen model aan te pas, nhz ;), gewoon rekenwerk.

    Aantal bestaande hypotheken in Olland is 3.5 miljoen, de rest is al afgelost….rekenen we dus ook niet mee in de totale waarde van de woning, want er zit géén hypotheek meer op.

    3.5 miljoen x de prijs hierboven is 231.000 per woning = totaal waarde woningen 808.500.000.000,- ,woningen met hypotheken.

    Nu heeft Ernst & Young uitgerekend dat de totale openstaande schuld aan hypotheken voor woningen 1.004.000.000.000,- is.

    Dit zou dus impliceren dat nu 1/5 van de totale uitstaande hypotheken onderwater staat, bij de banken…..Dat betekent dus dat de onderliggende waarde 1/5 lager ligt dan de uitstaande schulden.

    Maar wat er op levenhypotheken is gespaard bij de verzekeraars weet niemand, geen cijfers 😉

    Oekoenoemen zullen ongetwijfeld andere cijfertjes te voorschijn halen. 🙂

  2. Jaap says:

    En dat in tijden dat de hypotheekrente laag is, 4% lagere overdrachtsbelasting en een NHG plafond tot 350.000. En een discussie over de hypotheekrente-aftrek zal binnenkort ook wel weer eens plaats vinden. Er komen nog een paar HELE ZWARE JAREN op deze Nederlandse huizenmarkt af.
    Persoonlijk denk ik tot de volgende verkiezingen in 2014/2015. Dan is de lucht er wel uit. Ligt dan ook wel een beetje aan de hoogte van de hypotheekrente natuurlijk.

  3. Claude says:

    Eichholtz in de Telegraaf: “Geen vraaguitval. Geen overaanbod. Huizenmarkt relatief gezond. ”

    Relatief gezond als in ten opzichte van Dexia?

  4. Steve says:

    @Jaap,

    In Japan dalen de prijzen al 2 decennia. Japan is waarschijnlijk een ‘gids’ land waar een hoop van de dingen die ons te wachten staan al zijn gebeurd (e.g. demografische implosie).

    http://www.doctorhousingbubble.com/japanese-asset-bubble-lessons-from-the-economic-asset-bubble-of-japan-the-heisei-boom-what-parallels-exist-between-the-japanese-asset-bubble-and-our-current-financial-environment/

    De Japanse aandelen beurs index bevindt zich op niveaus van begin jaren ’80, dertig jaar geleden!

    M.a.w. dit is geen dipje waarna weer een leuk ritje omhoog volgt maar een heeeeele lange hobbelige rit naar beneden. Decennia dus.

  5. Jaap says:

    @Steve,

    Ik geef je groot gelijk dat het met 2014/2015 niet voorbij zal zijn. Door negatieve de berichtgeving van de afgelopen jaren duurt het inderdaad nog minstens een extra decennia om mensen weer aan een koophuis te krijgen. Maar een prijsdaling zal dan eerst maar tot een stilstand komen.

    In Duitsland waren mensen na de Duitse hereniging heel erg optimistisch over de Duitse eenheid. Massaal werd in het oosten gekocht. De boom bleef eerst maar uit en de hypotheekrente’s stegen door sterke buitenlandse vastgoedmarkten. Nu 15 jaar later zijn de rente’s laag en kopen mensen weer een huis. Dat kan ook wel eens andersom gebeuren. In Duitsland en Engeland stijgen de huizenprijzen namelijk alweer.

  6. deutsche Mark says:

    Als inwoner van Dld. wil ik wel even korrigeren, dat de prijzen van bestaande huizen definitief niet stijgen. De kosten voor nieuwbouw stijgen, en dus ook de prijzen ervan. Verscherpte energiewetten en duurder bouwmateriaal drijven de kosten op. Prijzen voor grondstukken zijn min of meer stabiel.

    En “Oost-Dld” is een heel eigen verhaal. Daar zijn uitsluitend de “hot-spots” in de grote steden met werkgelegenheid populair. Daar stijgen de prijzen idd. Het “platte land” ontvolkt daarentegen en herbergt steeds meer spookdorpen, waar de bewoners massaal wegtrekken.

  7. Jaap says:

    @Deutsche Mark,

    Daar geef ik je gelijk. Er zijn inderdaad echte spooksteden in Mac-pom, Thüringen en Brandenburg, maar als de cijfers op immobilienscout24.de mag geloven dan zijn er ook in het oosten gebieden rond Berlijn en Dresden waar ze met 20% per jaar stijgen. Die donkerblauwe gebieden zijn bijna onbewoond. Van een echte markt kun je daar niet echt spreken.

    http://www.immobilienbewertung.immobilienscout24.de/karten/#kaufpreisentwicklung_wohnung

  8. hugo says:

    @5 (jaap)

    ”In Duitsland en Engeland stijgen de huizenprijzen namelijk alweer.”

    Kan je dat onderbouwen? Ik hoor nl totaal andere berichten. Volgens de UK telegraph zijn de prijzen op zijn best ‘stabiel’ -0,5% tov september vorig jaar. http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/houseprices/8796052/UK-house-prices-tread-water-in-September-Nationwide.html

    In Duitsland werd eind mei gerapporteerd dat ook daar de prijzen begonnen te dalen.http://www.immobilien-magazin.at/?pageid=6&postingid=1758&comments=1

  9. deutsche Mark says:

    @Jaap,

    Dit is een kaartje waar ik niet veel waarde aan hecht. Als ik het uitvergroot liggen in mijn gemeente gedeelten met >+20% en >-20% naast elkaar.
    Het is maar, wat er toevallig aangeboden/verkocht wordt.
    Hochsauerland ist ook donkerrood, maar van +20% of meer is daar helaas geen sprake. Dat zou ik aan het humeur van de mensen in mijn omgeving gemerkt hebben.

  10. Jaap says:

    @Hugo en Deutsche Mark,

    Index huizen:
    http://www.immobilienscout24.de/de/immobilienbewertung/immobilienindex/preisentwicklung_wohnhaeuser.jsp

    Index woningen:
    http://www.immobilienscout24.de/de/immobilienbewertung/immobilienindex/preisentwicklung_wohnungen.jsp

    Index grote steden:
    http://www.immobilienscout24.de/de/immobilienbewertung/immobilienindex/IMX_Topstaedte.jsp

    Ik woon zelf ook alweer een paar jaar in Duitsland en kom regelmatig voor mijn werk in Engeland. Dat van Engeland heb ik uit de krant. Vooral de grote steden doen het heel goed.

  11. dr.t says:

    In NL doen de grote steden het relatief ook beter dan dorpen in randgebieden.

    De werkgelegenheid concentreert zich in de randstad. Jongeren trekken daarom daar naar toe.
    Woon je in Limburg of bijvoorbeeld de Achterhoek dan loop je veel meer risico’s.

    Ik woon in de buurt van de Zuidas. Zo’n beetje het meest gewilde deel van Amsterdam.
    Daar zullen de prijzen echt niet meer dan 10% zakken. Sterker nog ik verwacht dat op langere termijn een stijging.

    Het is namelijk geen pretje om dagelijks in de file te staan en mensen met topbanen hebben geld genoeg.

  12. deutsche Mark says:

    Op iets langere zicht:

    http://www.immobilienscout24.de/de/immobilienbewertung/immobilienindex/preisentwicklung_wohnhaeuser_lang.jsp

    Dit bevestigt precies wat ik voorheen al schreef:
    “dat de prijzen van bestaande huizen definitief niet stijgen. De kosten voor nieuwbouw stijgen, en dus ook de prijzen ervan. Verscherpte energiewetten en duurder bouwmateriaal drijven de kosten op. Prijzen voor grondstukken zijn min of meer stabiel.”

    Ik ben al bijna 20 jaar terug “geemigreerd”, en heb dus flink wat langetermijnbewegingen kunnen gadeslaan.

  13. Claude says:

    @11 “Ik woon in de buurt van de Zuidas. Zo’n beetje het meest gewilde deel van Amsterdam.” De Rivierenbuurt is een beetje jaren 90 Dr. T.

    Bovendien bestaat Amsterdam vooral uit appartementen. Daar willen vooral twintigers/begin dertigers wat kopen. Die krijgen al lang niet meer 8x het toekomstig mogelijk jaarsalaris en worden extra geraakt door de GHF. Hoe gaan die de appartementen van 4 ton of hoger betalen? Los of ze er al zin in hebben. Dat ook nog tegen een verwachte daling van de prijzen over de komende jaren? Dat Amsterdam gewild is, uiteraard. Maar dat is allang in de prijzen ingecalculeerd. Vergelijk eens voor de lol op Funda prijzen van appartement in Amsterdam met Rotterdam. Dat ligt echt niet aan een ander soort fundering hoor.

    Bovendien, en dat is het enge van Amsterdam in vergelijking met de Achterhoek of Limburg, is een relatieve daling van 10% absoluut gezien in Amsterdam een nachtmerrie (zeker voor de 2007-2009-kopers) en in de genoemde andere gebieden twee keer minder op vakantie.

    Verder heb je nog het risico van het Nieuwe Werken, waar mensen graag wat verder van het werk kunnen wonen in plaats van 4k per m2 te betalen, het beperkte aantal jaren dat je in Amsterdam wilt wonen (hallo Haarlem!), erfpacht en andere gemeentelijke lasten die in Amsterdam nogal opspelen.

    Claimen dat Amsterdam immuun is, lijkt me dus nogal onzinnig.

  14. Jaap says:

    @Hugo en Deutsche Mark,

    Daar moet ik ook nog ff bij zeggen dat de index 100 van 2007 is !! Dus voor Lehmann Brothers, Fukushima, Griekenland etc. De enige reden voor deze stijging die ik kan bedenken, is dat daarna de hypotheekrente erg naar beneden is gegaan. In Duitsland moet je namelijk aflossen en de hypotheekrente is niet af te trekken van de belasting. E e n twee procent maakt dan een wereld van verschil uit.

    De Duitse huizenmarkt rond de Nederlandse grens zwemt mee op de Nederlandse. Gaan de prijzen in Nederland omlaag dan gaan ze in de grenstreek ook omlaag.

  15. Jaap says:

    @12 Deutsche Mark,

    Als de Nederlandse, Engelse of Spaanse regering zulke grafieken zien dan krijgen ze tranen in hun ogen. De Duitse economie (inc. vastgoed) is erg goed door de crisis gekomen. Ik ben geen FDP of CDU stemmer, maar hoed af voor deze prestatie. Doordat zij geen gekke dingen hebben uitgehaald (bijv. hypotheekrente-aftrek) was er geen bubble. Puur vraag en aanbodmarkt ! En gaan de prijzen omlaag dan hebben de meeste mensen het verschil al lang dubbel en dik afgelost. Zo werkt dat namelijk in Duitsland.

  16. deutsche Mark says:

    De reden dat ik hier de laatste maand regelmatig meelees is, dat ik erg geinteresseerd ben waar buiten de zuid-europese ellende nog andere rotte appels onder het vloerkleed verstopt liggen. De NL-huizenzeepbel/hypotheekschuldenlast lijkt me er eentje, en niet bepaald een kleintje.

    Op grond hiervan begin ik steeds meer te tenderen naar een mening, dat Duitsland beter snel dan langzaam een verlaten vd EU moet gaan voorbereiden. Ik heb het gevoel dat “wij” in Dld. straks het enige land in de EU zijn die alle anderen moeten gaan redden. Omdat dat niet kan, kunnen we er maar beter gelijk uitstappen. Dan krijgen we de daarmee verbonden klap voor onze kop iig nog in relatief “gezonde” toestand te verwerken. Misschien overleven we de ellende dan, en kunnen met de sterke groeieconomieen elders op de aardbol als afnemers van onze produkten nog een gedeelte van de verworven welvaart behouden.
    Al die westeuropese luchtbellen-gelddienst-economietjes zonder tastbare produktie (bv GB en NL) gaan imho slechte tijden tegemoet. Als er niks meer te jatten en bellenblazen valt zijn deze economieen ten dode opgeschreven. In een duitse auto willen die chinesen graag rijden, maar een angelsaksies financieel produkt dat niks bijzonders voorstelt zullen ze echt niet in huis halen.

  17. deutsche Mark says:

    @15

    De duitse prestatie heeft niets met de politiek van CDU en FDP te maken. De FDP regeert pas sinds kort mee, en dat is niet bepaald een succes. Zelfs hun kiezers zien dat in, en deze partij zou nu maar 3% halen.
    De huidige politieke lijn werd door SPD/Grünen onder Schröder vormgegeven, en door de CDU/SPD coalitie min of meer voortgezet. Enige aanpassingen voor de CDU achterban daargelaten.

  18. Jaap says:

    @Deutsche Mark,

    Ik denk ook vaak zo. Maar vergeet niet dat de Euro Duitsland +/- 15% extra export oplevert. Er is een duidelijk export überschuss. Dat is ook wel eens aangekaart door andere Europese landen. Wij Duitsers, Nederlanders moeten dan ook Griekse produkten kopen i.p.v. Chinese. En een Europees belastingstelsel zou ook een oplossing zijn. Een rijke Griek kan niet meer zo makkelijk vluchten en de hypotheekrente-aftrek kan gelijk in de prullenbak.

  19. deutsche Mark says:

    @Jaap,

    die 15% extra export gaat door de bezuinigingen in de zwakke EU-landen beslist afnemen. Dld. moet van dit gedeelte onafhankelijk worden.
    Griekse produkten zijn overwegend oninteressant, wat kan ik daar kopen behalve zure Retsina en verkleurde uitgedroogde asperges? Mijn lievelings vakantiebestemming is het ook al niet.
    Europese belastingen is geen oplossing voor dit probleem.

    Zonder de haven in R’dam zou NL overigens ook een tamelijk arm land zijn, laten we dat niet vergeten.

    Wat mij betreft had in de laatste 30 jaar in Dld. alleen Schröder een goede visie voor de toekomst, die uiteindelijk verkeerd is omgezet.

    Een “EU” met NL (haven), Dld. (ingenieurswerk), Polen/Tsjechie/Slowakije (goedkope produktiekrachten)en Rusland (grondstoffen) zou een prima funktionerend geheel geweest zijn.
    Helaas waren er teveel economische en politieke corrupte krachten om dit mogelijk te maken. En nu zitten we met de brokken.

  20. hugo says:

    @10 (jaap)

    Bedankt voor de DL links, yoy inderdaad een kleine toename. Je onderbouwing van de UK kan ik echter niets mee. Ik hou het daar op stabiel / licht dalend in prijs ondanks de forse inflatie aldaar.

  21. nhz says:

    dr.t: Ik woon in de buurt van de Zuidas. Zo’n beetje het meest gewilde deel van Amsterdam.
    Daar zullen de prijzen echt niet meer dan 10% zakken. Sterker nog ik verwacht dat op langere termijn een stijging.

    De Zuidas, het fraude middelpunt van Nederland. Over opgepompte prijzen gesproken, Jan V kan er vast meer over vertellen. En verder drijft het op financials, ook zo’n degelijke sector die garant staat voor eeuwige groei.

    deutsche Mark: Al die westeuropese luchtbellen-gelddienst-economietjes zonder tastbare produktie (bv GB en NL) gaan imho slechte tijden tegemoet. Als er niks meer te jatten en bellenblazen valt zijn deze economieen ten dode opgeschreven. In een duitse auto willen die chinesen graag rijden, maar een angelsaksies financieel produkt dat niks bijzonders voorstelt zullen ze echt niet in huis halen.

    eens behalve dan met het laatste, want voorlopig schijnt er in het Oosten helaas ook interesse te zijn in de angelsaksische oplichters constructies. Vermoedelijk omdat veel van de managers in die sector aan ‘prestigieuze’ Amerikaanse en Engelse business schools zijn opgeleid en hun welvaart danken aan meespelen van het grote pyramidespel.

  22. hugo says:

    @16 (DM)

    Als potentieel rotte financiële appel zou ik de UK tippen om in de gaten te houden. Derivaten, off balance producten, slechte overheidsfinanciën, giga garanties van die bijna failliete overheid, burgers volgetankt met schulden. Geen fraai plaatje daar. Daarom zijn ze aan het printen. Net weer 75 miljard bij gaan drukken. Gezond land doet dat niet…. http://www.zerohedge.com/news/bank-england-expands-qe-%C2%A375-billion-total-%C2%A3275-billion-keeps-rate-unchanged

  23. nhz says:

    Jaap: Wij Duitsers, Nederlanders moeten dan ook Griekse produkten kopen i.p.v. Chinese.

    Allemaal een hangmat en een fles olijfolie in plaats van iPods, flatscreens etc. Dat zal er wel ingaan bij de bevolking 🙂

    Jaap: En een Europees belastingstelsel zou ook een oplossing zijn. Een rijke Griek kan niet meer zo makkelijk vluchten

    ach kom, dat geloof je toch zelf niet? De echte rijken betalen zelden serieus belasting, niet in NL en niet in Griekenland. Alleen de manier waarop dat geregeld wordt is een beetje anders, daar heet dat voor ons ‘fraude’ en hier heet dat ‘financiële dienstverlening’.

    deutsche Mark: Een “EU” met NL (haven), Dld. (ingenieurswerk), Polen/Tsjechie/Slowakije (goedkope produktiekrachten)en Rusland (grondstoffen) zou een prima funktionerend geheel geweest zijn.

    Wat mij betreft ook nog Turkije erbij, een groot land met een gemiddeld jonge, goed opgeleide en zeer ondernemende bevolking, dat een brug kan slaan met het snel groeiende Midden-Oosten (ik bedoel dan dus niet dat éne landje waar we nu wel veel zaken mee doen). Bovendien hebben o.a. NL en Duitsland kwa historie en bevolking al een stevige link met Turkije …

  24. deutsche Mark says:

    @nhz,

    ja dat laatste bedacht ik me ook, net nadat ik op “reaktie verzenden” gedrukt had.
    Maar goed, “voorlopig”. Dan is de vraag “hoe lang nog?” legitiem.
    En net als onze tastbare produkten kunnen ze deze troep ook namaken.

  25. deutsche Mark says:

    @Hugo,

    gelukkig hebben ze hun britse Pond nog.

  26. Zilversmid says:

    Off topic:

    Blijft toch bijzonder om te zien hoe de ‘experts’ zich soms uitlaten in de media. Gisteren Sylvester Eijffinger die tussen neus en lippen door zegt dat goud een bubble is.

    Dit zijn de mensen die de aandelenbubble niet zagen aankomen, zelfs niet zagen toen ze er middenin zaten. Hetzelfde met de huizenbubble.

    Kijken wat hij zegt als eind van het jaar goud op 2000+ staat.

  27. hugo says:

    @25 (DM)

    Eens, wat het Euro gebeuren heeft laten zien is dat als je geen eigen munt hebt de financiële industrie je pas echt te grazen neemt. Geen verdediging meer mogelijk….

  28. Adamus says:

    Jaap: De Duitse economie (inc. vastgoed) is erg goed door de crisis gekomen

    De echte crisis is nog niet eens begonnen!

  29. Jaap says:

    @29 Adamus,

    Kan goed zijn, maar een hoop centen op de bank is misschien wel een groter risico (inflatie) dan een woning of huis in een Duitse stad. Dat is ook een reden waarom mensen hun spaargeld nu in vastgoed steken. Door die Grieken zit de angst voor inflatie er namelijk goed in bij de Duitsers.

  30. floor says:

    @ Jaap
    En wonen moet je toch niet waar?
    Maar Duitsland gaat echt uit die euro stappen hoor, met een “niet zichtbare maar wel aanwezige” extra staatschuld van 270% (cijfer 2005)van het bbp betreffende pensioenen, kunnen ze hun lol op. Wil je daar nog iets van maken zul je echt een eigen munt moeten hebben anders ben je dadelijk zelf een Griekje.
    Het krimpen van de chinese economie is voor Duitsland trouwens een ramp, China is buiten Europa de grootste importeur.

  31. AVE says:

    @30
    “Die Bauwirtschaft brummt in Deutschland” en inderdaad door inflatieangst. En dan nog eens vooral in de stedelijke gebieden.Het klopt wat je zegt.

    Veel Duitsers steken hun geld momenteel in woningverbetering en vastgoed. Waarom? Inderdaad uit inflatieangst. Als je ze dan vraagt wie dat huis nog kan kopen als de inflatie toegeslagen heeft kijken ze je gek aan.

    Overigens, als je ca. een kilometer of 50 buiten een stedelijk gebied kijkt voor een woning, dan zie je ineens prijzen waarbij de gemiddelde Nederlander ineens denkt van “o, doet u er mij dan maar twee”.
    En die 50 kilometer woon-werk afstand, daar draait een Nederlander zijn hand niet voor om. Een Duitser wel.
    Maar ja, “ich versteh in manchen Sachen nur noch Bahnhof”

  32. Jaap says:

    @Floor,

    Klopt, wonen moet je toch en als je in Duitsland met deze lage hypotheekrente wat eigen vermogen meeneemt, ben je zelfs met 1 a 2 % aflossing per jaar, maandelijks hetzelfde kwijt dan huren. Door de inflatie word je geld minder waard, dus ook je hypotheekschuld. Dat is een gratis lesje economie voor beginners.

  33. Jaap says:

    @32 AVE,

    Het grote verschil in huizen-consumptie-gedrag, tussen Nederlanders en Duitsers, is dat een Duitser voor zijn leven koopt en wil daar gelukkig worden. Een Nederlander koopt op zijn 25e eerste 1-kamerflat dan een paar later met zijn of haar partner een huisje. Dan gaan ze uit elkaar en het gaat maar verder met kopen, kopen, kopen. Daar is de Duitser veel conservatiever.

  34. Jaap says:

    Kortom de Duitser denkt niet bij z’n aankoop aan het verkopen. Dat doet de Nederlander maar al te graag. Want we kennen allemaal wel mensen die daar heel veel geld mee hebben verdient. Dat is het grote probleem in Nederland. Het zit in de kop. En het moet er nu maar eens uit !!!

  35. nhz says:

    deutsche Mark: gelukkig hebben ze hun britse Pond nog.

    al zou British Ounce inmiddels een betere benaming zijn 😉

    floor: met een “niet zichtbare maar wel aanwezige” extra staatschuld van 270%

    we mogen wel oppassen dat ze NL niet inhalen, want dat zit met de hypothekenbubble meegerekend nog iets hoger 😉

    Jaap: en het gaat maar verder met kopen, kopen, kopen.

    dat zal er ook mee te maken hebben dat de prijs/kwaliteit verhouding in de polder waanzinnig slecht is, waardoor mensen veel meer gedwongen zijn om nog een paar keer te ‘upgraden’ zodra de centen het toelaten. Voor hetzelfde bedrag als die 1-kamerflat van de 25-jarige Nederlander koopt de Duitser een gezinswoning met tuin in een niet te grote stad (en soms zelfs in een grote stad met alle voorzieningen).

  36. Jaap says:

    @36 nhz,

    Als je elke 5 jaar +/-10% kosten koper moet betalen dan moeten de huizenprijzen wel stijgen. Het is beter om gewoon tussen 30-40 wat te kopen waar je minstens 20 jaar woont.

    Klinkt misschien gek voor een Nederlander, maar hier in Duitsland, is het ook niet erg raar als er al 3 generaties in een huis hebben gewoond. Het blijft in de familie. Sommige wonen zelfs samen in een mehrfamilienhaus. Gigantische bakken waar ook plaats is voor opa en oma.

    Niemand spreekt hier ook van fictieve winsten, maar eerder hoe de financiering in elkaar steekt (aflossing en hypotheekrente). Liever betaalbaar en zeker wonen dan je met (Nederlandse) fictieve winsten rijk rekenen.

  37. deutsche Mark says:

    Yep, Jaap heeft het helemaal door.
    Ik heb ook pas gebouwd na m’n 35e. Als je verwacht nog te gaan verkassen kun je in Dld. beter huren. Met verkopen is bijna altijd een verlies verbonden.
    De meeste duitsers bouwen maar 1 keer, en verhuizen daarna alleen nog naar de begraafplaats.

    @32 AVE, heeft niet helemaal gelijk: de nieuwbouw in Dld. gaat niet echt flitsend. De bouwprijzen zijn voor veel 1-verdieners te hoog geworden, en de meeste subsidies verdwenen of verlaagd.
    Woningverbetering wordt, om verpaupering tegen te gaan, momenteel beter gesubsidieerd en daar maken veel duitsers nu gebruik van.

  38. AVE says:

    @ Deutsch Mark,

    Ik huur een woning in het diepe zuiden van Duitsland, althams mijn werkgever betaalt. Mijn gezin woont in Nederland. De hypotheeklasten zijn hoger, de woonomgeving bekrompener qua uitstraling. In mijn Duitse huurwoning heb ik riant uitzicht, is de Biergarten nebenbei, maar toch ben ik blij wanneer ik weer in Nederland ben. Wat is dat toch?

  39. nhz says:

    deutsche Mark: Als je verwacht nog te gaan verkassen kun je in Dld. beter huren.

    in Nederland ook, zeker nu 🙂

    deutsche Mark: De bouwprijzen zijn voor veel 1-verdieners te hoog geworden, en de meeste subsidies verdwenen of verlaagd.

    Ja, die indruk had ik ook. Ik heb ruim tien jaar geleden gekeken naar de mogelijkheid om een Huf Haus te laten bouwen, wat toen redelijk betaalbaar was maar bouwen in NL was problematisch. Pas opnieuw gekeken, maar inmiddels blijkt de prijs 2-3x hoger en zijn het toch wel hele dure huizen. Die prijsstijging is vergelijkbaar met de stijging van nieuwbouw hier, en véél hoger dan de officiële inflatie. Huf is hoge kwaliteit prefab waarbij alles ook door de Duitsers in elkaar gezet werd, ik weet natuurlijk niet in hoeverre dit representatief is voor de algemene bouw in Duitsland maar toch wel merkwaardig.

  40. Jaap says:

    @39 AVE,

    Gek dat heb nou helemaal niet. Maar ik zit ook niet tussen de Lederhosen en Schwaben maar in Berlijn. Duitsland is groot (voor Europese begrippen). In Hamburg is het heel erg anders dan in Stuttgart. In het kleine Nederland ziet zelfs Groningen eruit als Haarlem.

  41. Het is best mogelijk dat de woning prijzen de komende tijd nog dalen gezien de economische onzekerheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*