CBS over startende huishoudens

Door:

Vandaag kon je in het nieuws lezen dat 70% van de starters koos voor een huurwoning en dat het aantal starters was gestegen in 2011. Dit was gebaseerd op een onderzoek van het CBS en voer voor lobbyisten. Zo suggereert VEH dat starters gaan huren omdat ze niet kúnnen kopen (en dus ‘steun’ nodig hebben). Blijkt immers uit hun woonwensenonderzoek. Tsja, noem mij één organisatie die actief is op de woningmarkt die het presteert om een rapport te produceren dat níet bijdraagt aan haar doelstellingen?

Afijn. Het onderzoek en de koppen richtten zich op de starters en doorstromers. Wat ik echter miste waren de uitstromers, die zijn niet te vinden in de cijfers. Echter, als je bekijkt hoe de ontwikkeling is geweest voor het totaal aantal huishoudens, en daar de instromers (starters) vanaf haalt, zou dit een betrouwbaar beeld moeten geven over de uitstromers. Wat blijkt? Het aantal starters nam weliswaar toe met 9%, het aantal uitstromers nam toe met 60%.

Hierbij kun je er vanuit gaan dat het percentage eigenwoningbezit onder de uitstromers de komende jaren overigens flink stijgt. De babyboomers bezitten immers veel vaker dan hun voorgangers een koopwoning.

In onderstaande tabel vind je de cijfers uit het CBS linkje, maar dan geordend op een manier die ik zelf prettiger vind lezen. Hierbij heb ik ‘woningcorporatiewoning’ afgekort naar ‘woco’ en ‘overige huurwoning’ naar ‘huur’:

uitstroom1

Oh, wat dus ook nog opviel is dat het aantal starters dat in een Woningcorporatie-woning terecht kwam ‘slechts’ met 5% steeg. De toename van starters naar overige huurwoningen was een stuk groter, met 16%.

Bron: Woningmarktcijfers

Share Button
Tagged with:
26 comments on “CBS over startende huishoudens
 1. Tip says:

  Babyboomers hebben het meest kunnen profiteren van de huizenmarkt de afgelopen decennia. Jammer dat de meeste van deze genartie niet begrijpen dat dit niet een gezonde was en nog steeds niet is. De rekening wordt doorgeschoven naar volgende generaties. Want de rekening moet toch uiteindelijk betaald worden.

 2. Tip says:

  gezonde situatie

 3. Bart says:

  De rijkdom van de babyboomers bestaat alleen op papier. Want de prijs van bezit wordt pas bepaald bij verkoop. Ook het inkomen van de babyboomers groeit al 15 jaar nauwelijks.

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/23/bedrijven-steeds-rijker-maar-inkomen-bevolking-groeit-al-15-jaar-nauwelijks/

 4. diesel60 says:

  Ben 30 jaar geleden gestart met huren.
  En hoop dat nog 30 jaar te doen.
  Als je minder als 650 eu per maand betaald niet aan beginnen zijn bijna allemaal jaren 70 huizen of VINEX nog erger.
  Eigen geld? Zal je hard nodig hebben om op te knapen.
  Laat staan dat je 30 tot 40000 mee kan brengen naar de Bank om een hypotheek te krijgen.

 5. Kouwenhoven says:

  Bart: De rijkdom van de babyboomers bestaat alleen op papier. Want de prijs van bezit wordt pas bepaald bij verkoop. Ook het inkomen van de babyboomers groeit al 15 jaar nauwelijks. waarheidzoeker.nl/…-15-jaar-nauwelijks/

  Dit klopt niet.

  Kijk even naar de generatie van de ouders van de babyboomers. Mijn grootouders waren mensen ‘kleine luyden’: geen arbeiders, maar ‘lower middle class’.

  Een fiets was een groot bezit. Na lang sparen konden ze een bromfiets kopen. Na hun arbeidzame leven kregen ze AOW en een pensioentje. Ze waren tevreden, maar het bleef in zeker zin sappelen.

  Fast forward naar 2013. De babyboomers krijgen de pensioengerechtigde leeftijd. Ze hebben twee auto’s, waarvan een behoorlijk dure en een kleinere voor de vrouw. Ze hebben een caravan, elektrische fiets, gaan drie keer per jaar met vakantie, enz.

  Dan heb ik het over mensen die verder nog steeds in dezelfde sociale klasse zitten, dus lower middle class.

  Ze begonnen al jong te werken, na de MULO (mannen) of huishoudschool (vrouwen) en hebben in hun jeugd de ‘nette armoede’ van hun ouders gekend. Maar hun enorm gestegen welvaart ten opzichte van hun ouders is onmiskenbaar en is niet te verklaren door een hogere opleiding of een miraculeus gestegen arbeidsproductiviteit.

  Voor een deel komt dit door de stijging op de huizenmarkt. Daarnaast door de welvaartsstaat. Ik ken vele voorbeelden. D

  Let wel: ik gun het hun van harte. Ze waren te goeder trouw (ik heb het niet over beleidsmakers, maar relatief eenvoudige mensen). Je ziet het ook pas achteraf. Maar de rekening gaat wel degelijk betaald worden door de volgende generatie(s).

 6. Inon says:

  @tufkay,

  Uitstroom kan worden veroorzaakt door verhuizing naar niet particulier-huishouden (verpleegtehuis e.a.), neem ik aan? Dat lijkt me inderdaad de grote groep, gezien vergrijzing. Zijn er nog andere redenen om als uitstromer te worden beschouwd?

  Wat gebeurt er met huurders/huisbezitters die emigreren, overlijden of bij ander huishouden intrekken? Zitten die in jouw uitstroom getal, of juist niet omdat je uitgaat van het totaal aantal huishoudens met verhuisbeweging min starters woningsmarkt min doorstromers huizenmarkt?

  Je hebt ook zittenblijvers: mensen die geen beweging vertoonden op de woningmarkt. Die houd je buiten beschouwing?

 7. tufkaj says:

  Inon: Zijn er nog andere redenen om als uitstromer te worden beschouwd?

  Je noemt ze zelf al. Het zijn huishoudens die ophouden te bestaan, dus emigreren, overlijden of gaan samenwonen.

 8. Pipo says:

  Ik snap echt geen kont van dit artikel. Alleen de titel al: “CBS over woningcijfers”, dat is toch geen samenvatting van het artikel… Heeft het CBS een fout gemaakt, is er iets aan de hand met de uitstroom. Wat is uitstroom eigenlijk? Sorry tufkaj, ‘t is onduidelijk voor mij.

  Wil iemand dit begrijpelijk uitleggen?

 9. ll says:

  Tufkaj, snap het ook niet, sorry …….

  Maar heb misschien wel iets voor je gevonden van voor 1999 , koopprijsontwikkeling en de fiscale behandeling van eigen huis, hoop dat je er wat aan hebt, OTB in opdracht ministerie van financien 🙂 had het al geplaatst in vorige topic …….

  http://dare.uva.nl/document/18424

 10. tufkaj says:

  ll: Tufkaj, snap het ook niet, sorry …….

  Had ik het te moeilijk gemaakt, sorry 😛 Was ook niet echt een stuk met een begin een midden en een eind maar wist ik veel dat hij ineens voor een groot publiek zou zijn 😉

  Kwam er op neer dat alle cijfers in de media gaan over starters en doorstromers, maar de toename in uitstromers met +60% het grootst is en toch niet wordt belicht.

  Dank voor je link, staan mooie tabellen in met rentestanden en inkomens.

 11. Frans says:

  tufkaj: Had ik het te moeilijk gemaakt

  Nou te moeilijk, misschien te onoverzichtelijk/onduidelijk? 🙂
  De poging wordt echter zeer op prijs gesteld! 🙂

 12. Frans says:

  ll:
  Tufkaj, snap het ook niet, sorry…….

  Maar heb misschien wel iets voor je gevonden van voor 1999 , koopprijsontwikkeling en de fiscale behandeling van eigen huis, hoop dat je er wat aan hebt, OTB in opdracht ministerie van financienhad het al geplaatst in vorige topic …….

  http://dare.uva.nl/document/18424

  Dat is werkelijk waar een prachtig rapport, goed om mee te nemen op vakantie, en het eens lekker te bestuderen! 🙂

 13. henk says:

  Percentage stijging uitstromers zegt bijzonder weinig. Ik denk dat het een goed idee is om de verschillen instroom-uitstroom te vergelijken met aantal bijgebouwde woningen in 2010 en 2011, per categorie woco/non woco. Dat geeft aan of het aantal leegstaande woningen af of toeneemt.

  De huidige cijfers zeggen bijzonder wijnig op zichzelf. Ook bizar dat er nog geen cijfers over 2012 zijn. We leven al over halverwege 2013-2014

 14. De ontwikkelaar says:

  Hoe zat dat ook al weer met die starter die ons uit de brand zou helpen?!

  Begrijp ik dat we ruim 1,5 jaar op dit soort cijfers moeten wachten?

  1 maand lijkt mij meer dan genoeg. Iedere maand een update.

  Wat is dat voor club, dat CBS???

 15. Voerman says:

  Tufkaj, wat wil je in godsnaam aantonen of bereiken met deze warrige informatie?
  Niemand snapt er kennelijk wat van.

 16. Steven says:

  poeh poeh. Hier een leuke voor vooral Frans:
  http://nos.nl/teletekst/#128_01

 17. Steven says:

  En hier onder weer zo’n typische advertentie van een appartement in Amsterdam. Geen boekenkast, boek of open geslagen krant te zien. Alles in hetzelfde stijltje, Die plant in de gang is helemaal treurig. Het enige wat er torenhoog boven uit komt is weer de prijs.

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-48860885-silodam-212/fotos/#foto-3

 18. Steven says:

  (en met service kosten en erfpacht)

 19. ll says:

  Steven,

  Geweldig nieuws 🙂 , die man is door een hel gegaan ……. je gelijk krijgen bij een bank is zó vreselijk moeilijk, heb het ook meegemaakt, de tegenwerkende krachten en machten zijn zó groot 🙂 Hij werd voor gek verklaard, daar zijn ‘ze’ meesters in ………

 20. ll says:

  Yoppata, daar gaat weer 1 miljard aan spaargeld de lucht in …… de prijs van geld ? de rente ? Gewoon geen cent meer uitgeven, totdat de rente stijgt :-), als iedereen dat nu doet dan gaat het wat sneller ……., maarrrr we zijn op de goede weg :-), en lekker gaan aflossen, werkt ook prima ……., ( maar 80 miljard aan spaargeld ? )

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/sparen/21789921/___Spaarders_zien_miljard_euro_in_rook_opgaan___.html

 21. renren says:

  ll:
  Yoppata, daar gaat weer 1 miljard aan spaargeld de lucht in …… de prijs van geld ? de rente ?Gewoon geen cent meer uitgeven, totdat de rente stijgt , als iedereen dat nu doet dan gaat het wat sneller ……., maarrrrwe zijn op de goede weg , en lekker gaan aflossen, werkt ook prima ……., (maar 80 miljard aan spaargeld ? )

  telegraaf.nl/overg…_rook_opgaan___.html

  “Tjade Groot, hoofd vermogensbeheer bij OXBY. Volgens hem moeten spaarders daarom overwegen om met een deel van hun geld gespreid te gaan beleggen.”

  Dan kunnen wij dit professioneel afromen zodat wij een budgetneutraal resultaat bereiken met sparen.

 22. lorenzo says:

  Steven: En hier onder weer zo’n typische advertentie van een appartement in Amsterdam. Geen boekenkast, boek of open geslagen krant te zien. Alles in hetzelfde stijltje, Die plant in de gang is helemaal treurig. Het enige wat er torenhoog boven uit komt is weer de prijs.

  tja , als de meute zich weer verenigd en allemaal op hetzelfde stukje erfpacht wil zitten is klagen over de prijs m.i. niet van toepassing (de geitjes en de leeuwtjes)

 23. Recht says:

  Welnee, spaargeld is 326 miljard. Is weer zo’n clubje (Oxby) met een zogenaamd onderzoek die de pers wil halen. Zij hebben alleen de uitsluitend spaarders met min. 15.000 euro geteld. da’s 80 miljard. Die andere 246 miljard aan spaargeld vergeten we gemakshalve even. Oxby levert beleggingsdiensten aan part. met min 15.000 spaargeld. Oftewel: onderzoekje afgestemd op eigen doelgroep met een weinig verrassende uitkomst.

 24. Dawg says:

  ll: Yoppata, daar gaat weer 1 miljard aan spaargeld de lucht in …… de prijs van geld ? de rente ? Gewoon geen cent meer uitgeven, totdat de rente stijgt , als iedereen dat nu doet dan gaat het wat sneller ……., maarrrr we zijn op de goede weg , en lekker gaan aflossen, werkt ook prima ……., ( maar 80 miljard aan spaargeld ? ) telegraaf.nl/overg…_rook_opgaan___.html

  “Gewoon geen cent meer uitgeven”. En dan? Gaan we nog een paar graden steiler omlaag in een krimpscenario. Er blijft dan geen bank overeind. Centrale banken kunnen daarop alleen maar reageren met nog meer financiele repressie (QE, ZIRP, OTR, bail-ins, you name it): en ondertussenj steeds meer geld in de financiele sector en een economie die krimpt.

  De enige kans om je vermogen zoveel mogelijk te beschermen tegen de financiele repressie is is het weg te halen uit het fiatssysteem voordat het te laat is. ‘k Zie werkelijk geen alternatief. We zitten midden in de grootste bankroof ever.

 25. Jolanda says:

  wat babyboomers hebben hebben ze. Deze zijn vroeger ook begonnen met niets.
  wat starters moeten leren is sparen.
  als je 24 jaar bent en alles steeds verbrast hebt aan telefoon kleding en vakantie dan moet je niet zielig doen dat je geen huis kunt kopen.

  aankomende jaren zal het nog moeilijk zijn maar dan is het bewustzijn weer ingesteld op sparen en kan iedereen weer kopen.

  jeugd succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*