Bouwsubsidies leveren weinig op

door Barbara Sanders

Woningbouwsubsidies aan gemeenten leveren nauwelijks extra woningen op. De regelingen halen de bouwproductie wel naar voren zolang de maatregel geldt, maar als de subsidies weer stoppen, zakt de bouw harder in dan daarvoor.

n crisisjaar 2009 werd in de bouwproductie nog een opvallende plus gerealiseerd van 5%. De toenmalige groei werd vooral gerealiseerd in gemeenten die aanspraak konden maken op de regeling Besluit Locatiegebonden Subsidie (BLS) van het rijk. In het hierbij gemaakte actieplan waren woningbouwafspraken gemaakt met twintig stedelijke regio’s om in totaal 360.000 woningen aan de voorraad toe te voegen. Hiermee was een subsidie van circa 600 miljoen gemoeid.

Effect

De subsidieregeling die eind 2009 afliep, had inderdaad effect. In dat jaar werden in de subsidieregio’s, ondanks de economische tegenwind, bijna 10% meer nieuwbouwwoningen gemeld. In de rest van Nederland daalde het aantal nieuwbouwwoningen in 2009 juist met 6,7%. De stimuleringsmaatregelen haalden echter alleen de woningbouwproductie naar voren. Uit de cijfers van 2010 blijkt namelijk dat de woningbouw in de subsidieregio’s juist een extra grote krimp lieten zien ten opzichte van de rest van Nederland.

In deze regio’s daalde het aantal gereedmeldingen in 2010 met 35% ten opzichte van een daling van 25% in de andere gemeenten zonder woningbouwafspraken. De toename die regio’s met de subsidieregeling in 2009 realiseerden, werd door een sterkere daling in 2010 weer grotendeels teniet gedaan.

Beperkte toename

Voor 2011 verwacht ING Economisch Bureau een zeer beperkte toename tot 60.000 gereedgemelde woningen en in 2012 62.000. Een stijging van de rente en aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek maken het potentiële kopers lastig.

De interesse bij consumenten naar nieuwbouwwoningen is ook laag. Jan van der Doelen, sectormanager Bouw van ING: „De concurrentie van bestaande woningen is door het huidige ruime aanbod momenteel groot. Een voordeel van een bestaande woning ten opzichte van nieuwbouw is dat de woning vaak veel sneller beschikbaar is. Bij nieuwbouw loopt de periode van overhandiging van de sleutel na het moment van aankoop daarentegen op tot ruim boven één jaar. Daarnaast hoeft er bij bestaande bouw niet van een plattegrond gekocht te worden, wat voor veel kopers vaak lastig is.”

bron Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
56 comments on “Bouwsubsidies leveren weinig op
  1. nhz says:

    één grote oplichterij dus; handige gemeentes die even vangen van het rijk door op papier de produktie vooruit te schuiven. Verdwijnt in de zakken van de gemeentes (die het vervolgens rondstrooien) en bouwbedrijven. Even 600 miljoen down the drain, resultaat voor de gewone burger nul komma nul. Voor de woningbouwsubsidies uit 2010 zal ongetwijfeld hetzelfde gelden.

    Waarom staat de Kamer niet op zijn achterste benen om deze geldverspilling uit te zoeken?
    ___________________

    enigszins OT:

    ik las recent een artikel waaruit blijkt dat de auto ondanks de hard gestegen verkoop dit jaar als statussymbool minder belangrijk wordt; de recente surge in verkopen lijkt dus eerder een laatste stuiptrekking (geholpen door grenzeloze overheidssubsidies).

    Misschien gaat hetzelfde bij huizen gebeuren, en zijn straks veel burgers gewoon niet meer zo geinteresseerd in een groot/duur/luxe huis, en besteden ze hun geld liever (of noodzakelijkerwijs) aan andere zaken. Ondertussen blijven de gemeentes en bouwbedrijven lekker bouwen voor de financiële elite. Ik kreeg net weer een folder in de bus voor een nieuw bouwplan nabij mijn woonplaats; twee-onder-één-kappers met prijzen ‘vanaf’ 425K, maar de bulk zo vanaf 600K. Snelle beslissers krijgen 50K korting (op de prijs die minstens 250K te hoog is …).
    Uitgaande van de 4.5x inkomen norm moet je een gezinsinkomen van 100-150K hebben voor zo’n woning. Zulke inkomens zijn er hier wel, maar de meeste daarvan zijn oudere ambtenaren met twee goede banen, en niet de startende gezinnetjes die volgens de folder in zo’n woonwijk gaan wonen (en dan hebben ze ook nog de obligate Porsche of Audi voor de deur staan …).

  2. nhz says:

    over subsidie gesproken: zilver kun je vandaag kopen met 25% korting t.o.v. een week geleden. Maar ik heb zo’n vermoeden dat er nu ineens minder interesse om te kopen is.

    Zou dat bij huizen ook zo werken, dat als ze gaan leuren met 50K snel-beslis-korting mensen argwaan krijgen en voorlopig liever niet kopen? Of zijn er nog steeds voldoende schaapjes die snel toeslaan om de korting niet mis te lopen?

  3. Dow Jones says:

    Nog even dit (off-topic)… ING ziet een en ander iets realistischer in…

    De opleving van de Nederlandse woningmarkt eind 2010 is van korte duur geweest. De interesse in koopwoningen is recentelijk weer afgenomen. Dat concludeert bank en verzekeraar ING op basis van de eigen Woonindex en de consumentenenquête van het CBS.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/18/ing-opleving-huizenmarkt-van-korte-duur.xml

    Er staat trouwens nog een foutje onderaan de gelinkte pagina: 185.000 aangeboden koopwoningen moet eigenlijk – volgens Funda – 235.775 woningen zijn…

    Het gaat de laatste tijd trouwens wel heel erg hard op Funda; er komen zo’n vijfhonderd aangeboden koopwoningen per dag bij. Als dat zo doorgaat, gaan we het kwart miljoen niet ergens aan het begin van augustus, maar al begin juni zien.

    Cheerio,

    Dow Jones

  4. j says:

    Dus er komen zo 60K huizen per jaar bij. Hoeveel worden er jaarlijks eigenlijk gesloopt?

    Mijn beeld was trouwens dat er vorig jaar maar iets van 15K a 30K nieuwbouw huizen verkocht waren? (wat een toename was t.o.v. het jaar daarvoor).

  5. dalen says:

    @ 3

    “Het gaat de laatste tijd trouwens wel heel erg hard op Funda; er komen zo’n vijfhonderd aangeboden koopwoningen per dag bij.”

    Klopt met hetgeen ik 2 wkn geleden zei dat een makelaar vertelde dat hij schrok van het stijgende aanbod. Meer dan 20 per week in een klein dorpje in Brabant.

    PS

    Belde gisteren een makelaar voor een bezichtiging maar meneer had geen tijd, ‘s avonds uitgesloten, op zaterdag werken we niet enz.

    Ik zal wel een briefje in de bus doen bij de verkoper.

  6. xenobinol says:

    Dit is toch geen nieuws? Iedereen weet dat een tijdelijke subsidie op de piek van de zeepbel zinloos is, we moeten gewoon constant doorgaan met subsidiëren!

  7. Dow Jones says:

    Van de NOS website…

    http://nos.nl/artikel/238135-ing-ziet-stagnatie-op-woningmarkt.html

    De interesse [in het kopen van een woning] neemt af. De dubbele dip op de woningmarkt is een feit. Omdat de rente dit jaar verder zal stijgen en de hypotheekregels per 1 augustus nog strenger worden zal de situatie er ook niet op verbeteren.

    Het woord “double dip” (voor de woningmarkt) is gevallen…

    Financieel nieuws…

    Zoals verwacht, verhoogt de ECB de korte herfinancieringsrente nog even niet, maar wacht men daar nog een maand mee. Ik had dat een half jaar terug exact zo voorspeld: renteverhogingen in kleine stappen (25 basispunten) in april, juli en het najaar (oktober en/of november en december). Prudent beleid, lijkt me. Het is beter dat de korte herfinancieringsrente op termijn duurzaam boven de drie procent uitkomt, dan dat er door “schokken” op de markten straks weer een stap terug moet worden gedaan. Nu kunnen de markten (en consumenten) de stijgingen van de rente inprijzen en zich erop instellen. In ieder geval is het goed dat het laagste rentetarief ooit op deze manier voorgoed vaarwel wordt gezegd.

    Alea iacta est…

    De grote paradigmaverschuiving is begonnen: het einde van het tijdperk van de inflatie als generator van welvaart. Ik verwacht trouwens niet dat iedereen begrijpt wat ik bedoel, maar stel gerust vragen.

    Cheerio,

    Dow Jones

  8. nhz says:

    @7:
    prudent ECB beleid, euro klapt gelijk dik 2% omlaag. In dit tempo blijft de inflatie gierend vooruitlopen op de ECB rente en hebben de babystapjes van de renteverhoging dus GEEN ENKEL EFFECT. Ze kunnen beter helemaal niks doen; voor de spaarrente maakt het trouwens ook niet uit, want die blijft gewoon lekker op ruim 2% bij de grote banken. Zal ook wel voor eeuwig zo blijven, al komt de inflatie boven de 10%. Je moet ook wat om zielige huiseigenaars de hand boven het hoofd te houden (ik las gisteren dat in Oost-Europa tussen de 11 en 17% van de huiseigenaars met hypotheek in default is! Wordt hier niets over gezegd, misschien heeft ING teveel belangen daar?).

    Het tijdperk van inflatie als generator van welvaart is nog maar net begonnen, wat de Bernank betreft. En met een G$ucks man aan het hoofd van de ECB vanaf deze zomer krijgen we hier precies hetzelfde beleid, op naar Weimar! En dan een Derde Wereldoorlog om het allemaal af te ronden (passend onderwerp voor vandaag, waarom zou je bevrijding vieren als de politici nooit een barst leren, en de grote schurken zelden straf krijgen).

  9. BalancedView says:

    @7

    Geldcreatie d.m.v. schuldcreatie brengt welvaart d.m.v. inflatie? Zoiets?

  10. Juan Belmonte says:

    @7 Dow Jones

    Goede link

    ING concludeert daarom dat de huizenprijzen dit en volgend jaar nog verder zullen dalen. De verkopersmarkt van voor de crisis is omgeslagen in een kopersmarkt en dwingt huiseigenaren te zakken met hun prijs.

    Mag de NVM nog een keertje uitleggen waar nu precies:
    – de 7 redenen om TOEN een huis te kopen vandaan komen
    – de Slimmer Z zit


    (speculatie van Juan)

    wellicht een gebrek aan inzicht in de woningmarkt 🙂

    hahahahaaaaaaa
    (wat een bak)

  11. nhz says:

    euro inmiddels 2.5% omlaag; sterkste daling sinds afgelopen zomer. Misschien hadden sommige spelers verwacht dat de ECB de sterk oplopende inflatie serieus zou nemen?

  12. bjk says:

    off topic.
    heb het forum een tijdje niet kunnen volgen, misschien een dubbelpost, maar beter dat dan dat jullie dit filmpje missen.
    battle tussen Keynes en Hayek…
    http://econstories.tv/#1
    ..sad but true..

  13. Juan Belmonte says:

    @11

    Wie is nog er nog serieus nhz, de NVM, de ECB (Griekse lange rente ruim > 10%, de FED met langdurig kunstmatig lage rentes, carpe diem, de grappenmakers staan aan de roeren, Suske en Wiske en de guitige roergangers 🙂

    Alleen Theodoor Gillissen (bank) adverteert dat ze serieus met uw geld omgaan … héél serieus (aldus henzelf)….

  14. Dow Jones says:

    @8 (nhz)…

    Ik ben ook niet extatisch blij met het beleid van de ECB, geloof me. Ik zou ook veel liever een rente van 4% zien, nu al – we mogen niet vergeten dat we ons nog steeds in extreem genereuze monetaire tijden bevinden. Toch vind ik het een goed teken dat de ECB het keerpunt heeft gemaakt en is begonnen aan een zeer geleidelijke verhoging van het leidende rentetarief. Dat kun je van de Fed en de BoE, ondanks mooie woorden en beloftes, nog steeds niet zeggen. Dat deze stijging niet zo hard zal gaan als in de zomer van 2008 (het bekende trapje van Trichet) moge duidelijk zijn. Toch zie ik een rente van tussen de 1,75% en 2,00% voor het einde van dit jaar als realistisch. In 2012 zal deze rente nog verder oplopen – langzaam, hoewel de inflatie voor de eurozone nog geruime tijd boven de twee procent zal blijven. Ik heb dus al ingecalculeerd dat sparen in 2011 en de eerste maanden van 2012 nog licht verlies zal geven, indien afgezet tegen de inflatie en de vermogensrendementsheffing. Dat is jammer, maar er valt verder weinig aan te doen. Hedgen met goud of zilver lijkt me in ieder geval steeds minder verstandig worden. Vooral v.w.b. zilver heeft Goldman recentelijk weer een mooi (?) stukje manipulatie laten zien, wat de koers onevenredig neerwaarts onder druk heeft gezet. Desondanks is zilver de afgelopen tijd toch wel heel erg op een bubble gaan lijken. Volgens mij kan goud nog wel een flink stuk door, maar je kent mijn mening over goud: als de goudprijs eenmaal begint te dalen (in euro’s), gaat het hard, en dan wil alleen de industrie het nog hebben. Hedgen met aandelen olie of gas lijkt me dan verstandiger.

    Na de eerste maanden van 2012 zal er volgens mij een langzame verandering gaan plaatsvinden in het financiële paradigma waar ik het in mijn vorige post over had. De liquiditeit die nu door de ECB gecreëerd is zal, wanneer de schulden in de GIPS landen worden geherstructureerd, vooral gebruikt worden om banken solvabel te houden en niet in het systeem terechtkomen. Bovendien zal na 2013 Basel III in werking treden, waardoor deze solvabiliteitseisen voor grote systeembanken strenger zullen worden. Sinds ongeveer 2008 zijn in ons land (waar mensen vrij laat met pensioen gaan) bovendien de baby boomers met pensioen aan het gaan, een verdere indicatie dat de electorale basis voor inflatie aan het verdijnen is.

    Er is eigenlijk maar één scenario waarbinnen hoge inflatie mogelijk is: als de ECB wordt gelieerd aan een politiek orgaan en dus niet langer onafhankelijk kan opereren. Dan wordt het wel heel gemakkelijk voor overheden om garant te gaan staan voor particuliere en bedrijfsschulden en deze dus de facto op de balans te zetten. Ze worden daarna immers vrij gemakkelijk door verruimend monetair beleid opgelost. Zo ver is het echter nog niet, maar ik deel wel je wantrouwen tegenover de agenda van Goldman Sachs in een dergelijke kwestie. Als Draghi dat spel (bankieren voor de overheid) gaat spelen, is alles inderdaad verloren…

    De euro heeft vandaag inderdaad flink moeten inleveren (zo’n 1,5%). Nogal overdreven, dat verlies, lijkt me, maar goed, sinds mei 2010 was de euro tegenover de dollar al dertig cent gestegen, dus er kan wel iets vanaf. Toch blijft het een vreemde beweging. Ik denk dat er een flink stuk short in de markt zit. Is Soros weer bezig?

    Cheerio,

    Dow Jones

  15. Hugo says:

    @2 (nhz)

    Nog even aankijken of er geen 5e! margin hike komt in 2 weken (ik hoop het) en dan een dagje naar DL (scheelt nog eens 12% btw). Een troy ounce is een troy ounce. Dat kan je van die Euro junk niet zeggen.

    Sinds januari amper gekocht (ivm de 19% btw) en dit begint op uitverkoop te lijken. In december was het een +-23 Euro.

  16. Hugo says:

    @7 (Dow Jones)

    Ik ben heel benieuwd hoe inflatie (geld drukken) tot welvaart leidt. Eens dat iedereen in Zimbabwe miljardair is maar om dat nou gelijk te stellen aan welvaart…

  17. nhz says:

    @13:
    Juan, bij de les blijven: Griekse rente is inmiddels dik boven de 20% (wedden dat er daar scheefleners zijn die 2% rente betalen, net als in Spanje? dus 10x zo weinig als hun eigen overheid …).

    De Bernank is wél serieus, doet een week lang het tafelzilver in de uitverkoop (dat hij niet kan leveren is een detail waar we niet over moeten zeuren). Misschien kunnen ze deze maand dan voor één keer de zilverprijs meenemen in de inflatiecijfers 😉

    Ondertussen heeft de Bernank ook uitgevonden dat je auto kan lopen op water in plaats van olie, want de olie is vandaag ook 10% goedkoper geworden. En dan maar hopen dat we geen waterprijzen bubbel krijgen met QE3…

    @14:
    there’s no fever like gold fever, behalve de silver fever dan 😉

    30% omlaag in een week, ongekend. Maar verder beetje vergelijkbaar beeld met goud, al was de stijging en daling nu daar veel kleiner. Ik heb sinds januari ook niets meer gekocht en wacht nu even af. In euro’s zitten we al bijna een jaar in een trading range van grofweg 960-1060 euro/ounce; denk wel dat we daar snel ook een grote beweging gaan zien. Zoals het nu er uit ziet ga ik binnenkort weer commodity fondsen kopen.

    @15:
    ik kan in dit verband het rapport van Atlantic Capital aanraden, o.a. over de onzin van GDP berekening, gevaar van het FED inflatie standpunt en de gevolgen van omschakelen naar meer zelfvoorziening.
    http://www.scribd.com/doc/54663217/April-2011-Special-Report

  18. jan says:

    als we nou met zijn allen boven de vraagprijs gaan bieden dan komt de markt wel weer in beweging en krijgt ed v der Bijl toch nog gelijk, en stijgen de prijzen weer 10 % per jaar tot in de eeuwigheid, amen

  19. vincent says:

    offtopic: maar waren zilver en goud niet de weg om te gaan? Wat is er aan de hand op de zilvermarkt??

    http://www.nuzakelijk.nl/beurs/2508215/zilver-weg-forse-daling.html

  20. Wilbert says:

    @4
    CBS cijfers, per jaar, toevoegingen eigen woning, onttrekkingen eigen woning.

    2006 55.563 5.664
    2007 60.738 5.055
    2008 57.907 5.181
    2009 60.414 4.114
    2010 37.073 3.345

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37263&D1=7,12&D2=0&D3=4,9,14,19,24,29,34,39,44,49,54,59,64,69,74,l&VW=T

  21. Frans says:

    Precies wat ik al eerder schreef: de melkkoe van de gemeentes begint op te drogen, en nu zie je ze de gekste sprongen maken. (Van onze belastingcenten natuurlijk). Ik noemde het roeien tegen de stroom in.
    En wat blijkt: inderdaad! Het helpt geen @_*#!@_#*

  22. bigD says:

    @nhz(11)
    “euro inmiddels 2.5% omlaag; sterkste daling sinds afgelopen zomer. Misschien hadden sommige spelers verwacht dat de ECB de sterk oplopende inflatie serieus zou nemen?”

    Of is dit het begin van de terugkerende deflatie-angst waar ik het al een paar maanden over heb?

    Ik ben reeds voor gek verklaard op dit forum, dus het is nu aan de (hyper-)inflatie profeten om hun geloofwaardigheid te behouden! :-p

  23. ll says:

    BigD, hoezo voor gek verklaard, niet door mij hoor. 🙂

    Ik constateer een ( tijdelijke ? ) prijsinflatie, door een gemanipuleerde grondstoffenmarkt, maar de echte ware corrigerende prijsdeflatie is onderweg hoor.

    Kijk naar het verleden, inflatie en deflatie wisselden elkaar af, om in evenwicht te blijven. Na de jaren dertig is er bijna alleen maar inflatie geweest, wat nu op een afgrijselijke manier moet worden gecorrigeerd, het evenwicht is volledig zoek geraakt, en door de centrale banken nog verder gemanipuleerd.

    Centrale banken zijn de inflatie-motor, maar de motor is gestopt, we hebben recht op deflatie. ;), we zijn gewoon opgelicht. Het ‘echte’ geld gaat nu haar waarde krijgen.

  24. Goudbelegger says:

    Mijn inzicht wat ik al een poosje zeg, eerst deflatie, dan zeer sterke inflatie tot hyperinflatie omdat de overheden de boel gaan ‘helpen’. Ze zijn allemaal Keynesiaans dus je kan wel willen dat er deflatie komt maar dat kun je echt vergeten. De echte crisis moet nog beginnen, zo rond september 2011??

    Als je niet veel geld hebt is het niet zo belangrijk, als je wel een redelijk bedrag hebt is het juist zeer belangrijk om over na te denken en om je geld in te zetten………….

    Stijging voedsel, goud, goudaandelen.

    Daling huizen, reguliere aandelen.

    Rente die je krijgt van de bank, laag 2%, 3%, rente die je moet betalen, hoog, 10%, 15%, 20%.

    Maar het kunnen ook Zimbabwiaanse toestanden worden dat alles stijgt maar reguliere aandelen en huizen zullen dan minder stijgen dan voedsel en goud.

  25. nhz says:

    @20:
    wat er de afgelopen paar dagen gebeurde is zware manipulatie, en geen marktwerking. Dus wat dat betreft zou ik zeker niet direct conclusies trekken. Als straks ook de DJI keldert dan kun je misschien gaan vermoeden dat er weer deflatie angst is (snel, start de black helicopters!!).

    Wat ECB betreft: de inflatie blijft stevig oplopen, 2.7% gemiddeld en 4-5% in de periferie is VER boven de norm. En ze doen dus niks, terwijl ze ook nog toegeven dat het risico is voor een verdere (grote) stijging. We worden voorbereid op een ECB die geregeerd wordt vanuit Broadstreet 85 in NYC.

    @21:
    er zou deflatie op kunnen treden als de markt zijn werk kan doen, maar de kans dat dat gebeurt is m.i. nul komma nul. Ze laten nog liever de hele wereld terugzakken in het Stenen Tijdperk. De banksters en de politiek, ze zijn volledig afhankelijk van inflatie; dus QE3 t/m 20 ofzo is gegarandeerd, en vanaf deze zomer hetzelfde beleid bij de ECB (over Japan hoeven we al helemaal niet meer te praten).

  26. Bouke says:

    @21 Il
    De afwisseling van deflatie en inflatie in tot het begin van de 20e eeuw had voornamelijk te maken met de gevolgen van het weer/de landbouw op de inflatie. Het inflatiemandje bestond voornamelijk uit eten en als er in een bepaald jaar een slechte oogst was, dan stegen de prijzen enorm. Bij een normale oogst het jaar erna, daalden de prijzen weer. Kortom: inflatie en deflatie wisselden elkaar toen af.
    Ik zie niet in waarom dit nu nog zou moeten gelden.
    Ik zie juist gebeuren dat na een lange periode van inflatie het geld hergedefinieerd wordt (er gaan 3 nullen af o.i.d.) en men vrolijk verder gaat. Geld is uiteindelijk natuurlijk ook alleen maar papier waar getalletjes op geschreven zijn.

  27. Goudbelegger says:

    @22/ 21 ik denk dat er even deflatie kan komen als de economie straks van een klif valt maar dat de overheid dan gaat ‘helpen’.

    @23 wat jij beschrijft zijn prijsstijgingen vanwege schaarste, dat is geen inflatie. Inflatie is een toename van de geldhoeveelheid. Ik zeg het zelf misschien ook niet goed met deflatie.

    Waarom zou dat nu niet meer kunnen gebeuren? Er zijn nog nooit zoveel mensen op aarde geweest en het weer is niet goed, oogsten kunnen tegen vallen. Daarnaast kan er echte inflatie, bijdrukken van geld, makkelijker dan ooit met al het digitale geld.

    En even wat nullen erbij en eraf zonder een depressie of oorlog.. tja..

  28. Dawg says:

    @22 Bouke

    Vergeet ook niet dat het begin van de 20e eeuw het tijdperk van de gouden standaard was. Dit legde begrenzingen op aan de hoeveel geld die geschapen kon worden (en het drukken van de rentestanden. Sinds de jaren ’70 leven we met standaardloos geld. De enige rem op de geldhoeveelheid is nu het beleid van de centrale banken.

  29. nhz says:

    OT maar wel over subsidies:

    fishy … ongekende mogelijkheden voor manipulatie, ik voorspel een bubble in opgevist plastic. Zeker als je weet dat de plastic verwerking door de NL gemeentes één grote bende is, waarom zou je het verwerken als het meer oplevert door het ‘in zee te kieperen’. Helemaal voor gemeentes in Zeeland en andere kustregio’s …

    De Europese Commissie overweegt de noodlijdende visserijsector in te zetten in de strijd tegen de milieuvervuiling. Ze wil hen betalen voor het opvissen van plastic dat in zee is beland. Een woordvoerster van eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) heeft dat vrijdag bevestigd.

    Het is de bedoeling van Damanaki de vissers financieel te compenseren voor maatregelen die de EU neemt om overbevissing van de zeeën tegen te gaan. Door hen te subsidiëren voor het opvissen van plastic, krijgen vissen, zeevogels en andere dieren bovendien meer levensruimte.

    In de Middellandse Zee begint deze maand een proefproject voor het opvissen van plastic. Damanaki komt in juli met uitgewerkte voorstellen.

  30. Goudbelegger says:

    @25 goed dat het gebeurt maar je hebt denk ik gelijk. Roemenen verzamelen plastic op de vuilnisbelt, verkopen het voor Euro 1 per kg. aan vissers, die leveren het voor Euro 10 in bij de Europese Commissie.

  31. Adamus says:

    prudent ECB beleid, euro klapt gelijk dik 2% omlaag

    T.o.v ? Een boel is relatief hoor.

  32. Adamus says:

    fishy … ongekende mogelijkheden voor manipulatie, ik voorspel een bubble in opgevist plastic. Zeker als je weet dat de plastic verwerking door de NL gemeentes één grote bende is, waarom zou je het verwerken als het meer oplevert door het ‘in zee te kieperen’. Helemaal voor gemeentes in Zeeland en andere kustregio’s …

    Ik zie er wel een papiermarkt in.

  33. Adamus says:

    ….Al dat gedoe met fysiek.

  34. Adamus says:

    Doe mij ook maar een plastic pilot; het ijsselmeer is wel erg schoon.

  35. KariZ says:

    van Gansewinkel

    ‘Afval bestaat niet’

  36. nhz says:

    @25:
    blijkbaar was er wat anders aan de hand (ja de pleuro knalt wel degelijk omlaag t.o.v. alles): Griekenland zinspeelt op het verlaten van de euro zone. Wordt natuurlijk overal ontkend, maar de grootste pleuro daling in jaren zegt alles. Einde van het Europese experiment?
    http://www.zerohedge.com/article/breaking-greece-threatens-leave-eurozone-reintroduce-own-currency

  37. nhz says:

    P.S.: gelukkig heeft JK ons beloofd dat het geld voor Griekenland niet weg is maar met winst terugkomt. Pfft, valt dat effe mee, ik zou bijna denken dat we voor meer dan tien miljard de boot ingaan. Dat wordt bezuinigen op sociale zekerheid, ten bate van de Griekse hangmatjes …

  38. BenBau says:

    Ik stel voor om Portugal ook nog even snel wat toe te stoppen. Als zij er ook uitgaan kan de pensioenleeftijd hier mooi naar 70 om alle verdwenen miljarden te compenseren. 70 is een mooi rond getal, veel mooier dan 67.

  39. nhz says:

    @32:
    het schijnt dat Griekenland o.a. uit de euro wil omdat ze vinden dat Portugal een veel mooiere deal heeft gekregen. Dat soort gekissebis kun je verwachten als er geen duidelijke afspraken zijn. Als ik Spanje was zou ik vlug 500 miljard vragen tegen soepele kondities, voordat het geld helemaal op is. Ondertussen rolt de Griekse elite over de grond van de lach …

  40. Get a Life! says:

    @nhz

    Je hebt je duidelijk nog niet voldoende in de zilvermarkt verdiept. Deze ‘crash’ was volledig georchestreerd (maar zeer welkom). Hopelijk beschouw je deze heftige correctie als een potentieel instapmoment, kijk de komende handelsdagen nog even aan.
    Of ben je nog steeds van mening dat zilver te duur is? 😉

  41. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    Af en toe goed om de stem van Hogehuizenprijsminnend NL weer eens op te zoeken want er staan serieuze berichten in de kranten de laatste twee maanden en op zijn tijd is wat gratis cabaret wel te waarderen (wat is de heer Mr G Hukker toch stil …):

    Volgens mij geldt dit ook voor de voorspellingen over vastgoed en de woningmarkt.
    Prijsdaling
    Al sinds 2009 wordt er geroepen dat de lucht uit de woningmarkt zeepbel moet. Maar volgens mij is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Zelfs nu, nu het aanbod groter is dan de vraag, blijft de prijs redelijk stabiel. Zolang er nog geen sprake is van massa ontslagen en mensen massaal moeten verkopen, gebeurt er gewoon niet zo veel. Nederland is massaal geld aan het oppotten, er wordt gewoon weinig uitgegeven door de onwennige situatie. Terwijl bijvoorbeeld al wel het eerste kwartaal een record aantal verkopen van nieuwe auto’s plaats heeft gevonden; waarschijnlijk de inhaalslag van lease auto’s.
    Verwachting
    Het is volgens mij dus gewoon een kwestie van afwachten wat er gaat gebeuren, hoopvolle of doemscenario’s terzijde. De markt zal zich ontwikkelen zoals die zich ontwikkelt, voorspellingen en verwachtingen zullen daar niet zoveel invloed op hebben. Maar ik zie nog niet zo heel snel dat consumenten hun prijzen met 25 of 30% gaan verlagen, ik denk dat ze gewoon niet gaan verkopen. Lekker blijven zitten en niet bewegen, zolang je niet verkopen moet, is er niets aan de hand

    http://www.vastgoedpro.blogspot.com/ (11 april)

    De heer Ed van de Bijl, de man van de in 2010 verwachte prijsexplosie:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

    Vooralsnog dus geen prijsexplosie, maar dat terzijde….

    🙂

    Dan weer terug naar de redernatie van deze briljante denker 🙂

    Iets van:
    er is kennelijk niets aan het handje zolang er maar niet tegen lagere prijzen verkocht wordt.

    Hahahahahaaaaaaaaaa.
    (wat een bak)

  42. Juan Belmonte says:

    Wel sportief datti nog vorig jaar dacht in termen van prijsexplosies en nu de waarden prijsdalingen gewoon opschrijft.

    Met de kennis van TOEN
    hatti nog graag iedereen
    een Slimme Z aangepraat…

    Met de kennis van nu zegt-i
    WACHTEN met verkopen, niet verkopen.

    Welnu dat moet dan een mooi vooruitzicht zijn voor dienstverleners die het van aan- en verkopen moeten hebben. (/)

    Sinds 2005 is Ed in het vastgoed werkzaam. Aanvankelijk als Directeur bij Landelijke Makelaars Vereniging LMV, na fusie met RVT in december 2009 als Algemeen Directeur bij VastgoedPRO – de enige beroepsorganisatie voor vastgoedprofessionals in Nederland. Ed is Bedrijfskundige (2001), na in commerciële economie te zijn afgestudeerd in Amsterdam (1993).

    Gelukkig begrijpt Juan een heleboel niet (incluis een aantal mensen). 🙂

  43. Dow Jones says:

    @16 (Hugo)…

    Even goed lezen, die post, en je zult zien dat ik precies het tegenovergestelde beweer. Ik vind buitensporige inflatie – net als elk ander weldenkend mens – de grootste bedreiging van welvaart en veiligheid…

    Cheerio,

    Dow Jones

  44. ll says:

    Voor nhz en andere liefhebbers over WEW

    Bij leegraken WEW pot.

    50% rentelose lening van de staat, 50% rentelose lening van de gemeente. ( beide nu al failliet )

    NHG hypotheken gemiddeld 5 tot 6 keer inkomen.

    Gesecuritiseerde NHG hypotheken in 2006 19%, en nog veel meer info 🙂

    http://www.nyfer.nl/documents/RapportWaaromwerktdeWLFniet.pdf

  45. MikeStrike says:
  46. nhz says:

    @40:
    ik denk dat ik uitstekend op de hoogte ben, maar ook bij de huidige prijs ga ik niet instappen.

    @42:
    Ja, Ed heeft gestudeerd voor het professioneel oplichten van klanten.

    @44:
    interessant document, ga ik één dezer dagen eens helemaal doorlezen.

    Briljant idee zo’n renteloze lening 😉 Als het WeW klapt dan is de rente in Nederland vermoedelijk 10-25% net als in Nederland. Ik denk niet dat het electoraal slim is om de personen die verantwoordelijk waren voor de crash van de Staat der Nederlanden dan ook nog te belonen met een hypotheekrente die dan helemaal nergens meer op slaat.

  47. ll says:

    Juan, laatste bericht van Ger Hukker 18 april 2011 🙂

    ‘ Dit jaar dalen de prijzen naar verwachting met ongeveer 5 procent en ook voor 2012 zijn de verwachtingen niet rooskleurig, aldus Ger Hukker, topman van NVM, bij de presentatie van de woningcijfers over het eerste kwartaal. “We zitten midden in de magere jaren. Dertig jaar hebben we alles mee gehad, maar die tijd is nu voorbij”, stelt Hukker ‘

  48. nhz says:

    @44:
    correctie op mijn bovenstaande opmerking: de renteloze lening is voor het WeW zelf, en niet voor de scheeflener. Maar uiteindelijk is het natuurlijk lood om oud ijzer, de kosten worden feitelijk verhaald op derden (belastingbetalers).

    Overigens interessant rapport als je ziet dat het uit 2006/2007 is, dus zeg maar vijf jaar oud. Je kunt de meeste grafiekjes van toen rustig doortrekken naar nu, al tien jaar geleden begon de zaak langzaam uit de hand te lopen, en er is (zoals te verwachten) helemaal niets gedaan. Interessant is bijv. de zeer sterke toename van NHG hypotheken voor ‘verbouwing’ (een lik verf op het pand en gelijk een nieuwe Porsche voor de deur) en de karakterisering van de klanten (de Nederlandse subprime, geen twijfel mogelijk). Het rapport mijmert nog even over ‘moral hazard’ vooral i.v.m. de woonlastenfaciliteit, maar verder worden er geen onaangename conclusies getrokken. Gezien de opdrachtgever (geldschieter) was dat ook niet te verwachten 🙁

  49. Juan Belmonte says:

    @44 Il

    Paragraaf 1.4 Risico’s is onderbouwd met cijfers tot midden 2006 da’s 5 jaar geleden.

    In 2006 zou de totale LTV van huizen met hypotheek al richting 70% gaan. Met 1700 miljard aan particulier woningbezit en grofweg 80% daarvan belast met een hypotheek komen we dan einde 2010:

    Woningbezit belast met hypotheek 0.80*1700 = 1360.

    Som hypotheken (einde 2010) is 622 miljard euro.

    Gemiddelde LTV (2010) is dan spectaculair gedaald naar 622 / 1360 = 26%.

    Opmerkelijk maar weer van 60% naar 25% waar een stijging de verwachting was. (?)

    Maar Juan zou wel ergens een rekenfout gemaakt hebben of de cijfers uit dit onderzoek kloppen of een combinatie van beide.

    🙂

  50. Juan Belmonte says:

    @47 Il merci !

    Da’s nieuws, waarom vindt Juan dat niet in de Telegraaf en op NVM.nl terug 🙂

  51. Juan Belmonte says:

    Verder op 50

    Juan had eerder de NVM van een gebrek aan kennis van de huizenmarkt beticht:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-05-2011/bouwsubsidies-leveren-weinig-op/#comment-73514

    maar zal dat bij deze en met deze ferme quote herroepen 🙂

  52. Juan Belmonte says:

    Maar iets uit te leggen over de campagnes:
    – 7 redenen om NU een huis te kopen
    – Slimme Z
    heeft de NVM wel, ze zijn volstrekt belachelijk … en erg grappig.

    Daar zal de afdeling communicatie van de NVM wel geen tijd voor hebben 🙂

  53. Hugo says:

    @43 (DJ)

    Goed te horen, ik meen dat ik goed had gelezen;

    ”De grote paradigmaverschuiving is begonnen: het einde van het tijdperk van de inflatie als generator van welvaart.”

    Als je schijnwelvaart had getikt had ik je meteen begrepen. Zelf vind ik elke vorm van inflatie veroorzaakt door monetair beleid een schande. Deflatie is normaal in een normale economie welke vooruitgaat (natuurrampen en oorlog daargelaten)

  54. Adamus says:

    Hugo Zegt:
    5 May 2011 om 8:09 pm
    @7 (Dow Jones)

    Ik ben heel benieuwd hoe inflatie (geld drukken) tot welvaart leidt. Eens dat iedereen in Zimbabwe miljardair is maar om dat nou gelijk te stellen aan welvaart…

    DJ heeft de klok niet eens horen luiden, hij moet eens een kleinere broek aantrekken. Een bankrekening staat gelijk aan harde pegels LOL

  55. Juan Belmonte says:

    @49 Helaas heeft niemand Juan gecorrigeerd. 🙂

    Gemiddelde LTV (2010) is dan spectaculair gedaald naar 622 / 1360 = 45 %.

    Maarueh, komt-i:
    de crux blijft overeind immers 45% is kleiner dan 60% !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*