VVD: meer lenen met garantiehypotheek

De strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek moeten niet gelden voor huizen die vallen onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Regeringspartij VVD pleit voor een uitzondering.

Sinds 1 augustus is de hoogte van de hypotheek beperkt tot 106 procent van de waarde van de woning. Ook mag de hypotheek voortaan voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn en wordt het moeilijker om af te wijken van de inkomensnorm. Hierdoor moeten consumenten worden beschermd tegen overkreditering.

Voor hypotheken die onder de NHG vallen, wordt door de banken geen uitzondering gemaakt. Huizenkopers met zo’n garantie kunnen daardoor twee procent minder lenen. VVD-Kamerlid Matthijs Huizing vindt dat niet terecht. “Bij woningen onder NHG staat immers het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker”, redeneert hij.

Volgens het Kamerlid hebben de kredietverstrekkers pas recentelijk de NHG-norm aangepast en was er tijdens een debat dat hij in mei met minister van Financiën Jan Kees de Jager voerde nog geen sprake van. Daarom heeft hij in schriftelijke Kamervragen de bewindsman om opheldering gevraagd.

De strengere regels voor hypotheken gelden wat de banken betreft voor alle nieuwe hypotheken, ook die met een NHG, schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken op haar website. “De banken kiezen hiermee voor heldere, eenduidige normen.”

bron: Nieuws.nl

Share Button
38 comments on “VVD: meer lenen met garantiehypotheek
 1. nhz says:

  en dan een week later ook meer lenen zónder garantiehypotheek? Wat kunnen we nog meer verzinnen om de huizenprijzen op te stuwen? De nep-liberalen lijken nogal desperate, zijn ze bang dat vóór de volgende verkiezingen de polderbubble klapt en Rutte geen tweede termijn krijgt?

 2. j says:

  1li·be·raal bn, bw; -raler, -st (pol) voorstander ve zo groot mogelijke vrijheid op economisch en cultureel gebied, ve zo gering mogelijke overheidsbemoeienis

  Terug naar de tekentafel, VVD.

 3. josh says:

  Op de persoonlijke site van
  Matthijs schrijft hij:
  “Om al deze uitdagingen aan te gaan zal de Nederlandse bestuurscultuur moeten veranderen. De laatste jaren gaat het in de politiek helaas meer om de tegenstellingen dan om de gezamenlijke stip op de horizon. Minder politiek en meer bestuur is nodig. Het management van de BV Nederland zal zelf ook meer ondernemerschap en lef moeten tonen. En als dat getoond wordt verdient dat respect ook al worden er fouten gemaakt want dat doen we allemaal. Nu voert de angst voor kritiek en het mogelijke verlies van zetels de boventoon.”
  Einde citaat.
  Zie ook de vorige mailer, Matthijs!

 4. BalancedView says:

  Dus de overheid gaat private instellingen nu dwingen om meer risico te nemen? Sterker nog, de naar eigen zeggen meest liberale partij van NL gaat dit doen?

  Kan het nog bizarder?

 5. Frans says:

  VVD = holmaten van de banken.
  Ik blijf erbij dat er achter de schermen gewoon deals worden gemaakt tussen de politiek, voornamenlijk de VVD en de banken. Hier wordt gewoon een toneelstukje opgevoerd: de banken komen er goed vanaf, de VVD komt er goed vanaf. (Tenminste in de perceptie van de argeloze burger)

 6. mark says:

  De banken zijn strenger dan ze van de regering moeten. De banken hebben de strengere hypotheek regels alleen maar om hun eigen balans te beschermen. Die zien het rentespook en prijsdalingen ook wel aankomen. Die doen hun best om amerikaanse toestanden te voorkomen. Jammer dat de VVD hier niet bestuurlijk op reageert.

 7. ll says:

  Tuurlijk, nog meer lenen 😉

  Eventjes een update.

  Staatsschuld geleend 400 miljard.
  Huishoudens geleend 1004 miljard.
  Garantie,s Ned. Staat 200 miljard.

 8. Zeepsop says:

  @5

  het is inderdaad een leuk toneelstukje onder het motto “ow kijk eens hoe wij voor onze arme burgers opkomen die helemaal niet meer maximaal mogen lenen, stem op mij”

 9. Martijn says:

  de Verenigde Vastgoed Debielen moeten ook weer eens wat roepen…

 10. Martijn says:

  @3

  Het management van de BV Nederland

  Van de BouwVereniging Nederland zeker…

 11. Dawg says:

  “Bij woningen onder NHG staat immers het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker”, redeneert hij.

  Ja lullo, dat is nou net het grote probleem.

  En mevrouw Blanksma weent zachjes mee met Matthijs Huizing:

  “CDA-Kamerlid Elly Blanksma doet een dringend beroep op de banken zich te houden aan de normen zoals die bij de Nationale Hypotheek Garantie zijn vastgelegd. ,,Anders komt er nog meer onzekerheid op de woningmarkt”, aldus Blanksma.”

  http://www.z24.nl/economie/artikel_231440.z24/Coalitie__norm_NHG-hypotheek_niet_aanpassen.html

  Blanksma werkte in haar vorige even jarenlang voor de RABO.

 12. Dawg says:

  En terwijl de schuldenaar wordt gekoesterd:

  “De inflatie is in juli gestegen naar 2,6 procent. In juni bedroeg de inflatie nog 2,3 procent. Na het lage niveau in juli 2009 is de inflatie de afgelopen twee jaar opgelopen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).”

  “De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn voornaamste rentetarief donderdag zoals verwacht gehandhaafd op 1,50%.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/31/ecb-handhaaft-rentetarief-op-1_5_dowjones931458.xml

 13. Jorge says:

  @ 5

  Eens, het is een toneelstukje voor de Bühne, triest.

  VVD is, zoals bekend, een afkorting van ‘Vereniging Van Dieven’ en dat verklaart een hoop.

 14. Claude says:

  @13 Eerst de Rabobank-annuïteiten-hypotheek dat wordt afgeschoten door de politiek, nu dit. Zal beste een toneelstukje zijn, maar het komt wel behoorlijk amateuristisch over.

  Trouwens, een overheid dat banken gaat opleggen dat mensen meer moeten kunnen lenen (tot ver boven de executiewaarde). Ik weet het niet hoor. :S

 15. Starter says:

  relevant berichtje op dit topic:

  http://www.nu.nl/geldzaken/2581559/banken-huiverig-oversluiters.html

  verder in de media

  http://www.nu.nl/geldzaken/2582022/cda-wil-betere-uitleg-opbouw-rente-hypotheek.html

  Wanneer komt nou de algehele nieuwe woningvisie van Rutten? Voor of na de zomer, zou hij er al uit zijn?

 16. j says:

  @14 ” een overheid dat banken gaat opleggen dat mensen meer moeten kunnen lenen (tot ver boven de executiewaarde). Ik weet het niet hoor”

  Was het niet Bush die met een paar banken af sprak dat iedereen zoveel moest kunnen lenen om een huis te “kopen”?

 17. nhz says:

  @14(Claude):
  ach, leuk geprobeerd van onze bestuurders maar het zal niet veel helpen. Inflatie en rente op de kapitaalmarkt stijgen nu veel sneller dan het kabinet steunmaatregelen erdoor kan drukken. Volgende maand kan de hypotheekrente opnieuw flink omhoog, en als de ECB bezig blijft met de rente omlaag manipuleren dan gaat ze zelf één dezer dagen door het afvoerputje. En terecht, want feitelijk is de ECB al failliet.

  Waarom leent een spaanse scheeflener nog steeds tegen 1.5% rente (plus een beetje), terwijl de Spaanse staat 6.5% betaalt? Waarom betalen de Griekse scheefleners een paar % hypotheekrente terwijl de Griekse staat 30% betaalt op 10-jarige leningen? En hoe lang nog kan de BV Nederland wegkomen met 3% rente op langlopende obligaties, terwijl ze garanties verstrekken aan het EFSF die ze met geen mogelijkheid kunnen ophoesten? Clown Barroso wist vandaag voor de zoveelste keer te melden dat het prima gaat met Europa en dat het EFSF nóg groter moet worden. Misschien kan hij er een Youtube filmpje van maken en er dagelijks naar verwijzen, het wordt zo genant om hiervoor 2x per week een persconferentie te geven …

 18. nhz says:

  @16(j):
  volgens mij begon dat onbeperkt lenen onder Clinton, in ieder geval in opdracht van de Democraten (zeg maar onze PvdA): iedereen moest geld kunnen lenen voor een riante woning, ook als je geen cent te makken had. En ‘discriminatie’ op basis van afkomst of ras was helemaal verboden, dus werden allerlei truken bedacht om ook kansarme zwarten en hispanics massaal ‘huiseigenaar’ te maken. Altijd fijn als de overheid bij wet regelt dat iedereen gelijk is, de geschiedenis toont keer op keer hoe goed dat werkt.

 19. ll says:

  Is het PTT soms met vakantie ? 🙂

  De dominostenen vallen stuk voor stuk om, en we maken het allemaal live mee.

 20. Get a Life! says:

  PPT bedoel je! 🙂

  Ben serieus benieuwd wat er in hemelsnaam moet gebeuren om het sentiment te draaien. Osama is tenslotte ook al dood..

 21. Hugo says:

  @19 (Get a Life)

  QE3

 22. Harry says:

  Slecht plan, maar die 2% gaat het verschil echt niet maken. De prijzen blijven dalen met of zonder die 2% Het duurt in Nederland alleen wat langer als in de rest van de wereld, no more no less! heb geduld.

 23. ll says:

  @ Get a Life

  Tuurlijk PPT :-), een beetje dom.

 24. ll says:

  @ Hugo, tuurlijk QE3, je laat als FED je land toch niet in een economische chaos storten ? 🙂

  Je zet gewoon de persen weer aan, en laat je opvolger het weer oplossen 😉

 25. Get a Life! says:

  Met QE3 zullen de markten stijgen maar draait het sentiment niet… Het is een bevestiging dat het allemaal niets uithaalt, alleen stijgende grondstoffen, inflatie en onrust.. Ach ja, what else is new.

 26. ll says:

  Get a Life, dat is nou weer jammer, die prijsinflatie, de olie is nu net zo lekker aan het zakken 😉

  http://money.cnn.com/data/commodities/?iid=C_MT_Commodities

 27. Get a Life! says:

  Mijn goud en zilver gaan door het dak. Grappig dat het artikel nu goud met een woning vergelijkt. Heb ik hier eerder ook al eens aangehaald.

  Op de top kun je voor 500 oz – 1000 oz zilver een gemiddelde woning kopen, net als in 1980 het geval was. Sinclair gaf aan dat de 2e fase afgerond is. Op termijn zal er weer een (stevige) correctie komen alvorens de blow-off top zich zal vormen.
  Soros gaf al aan dat goud de ultieme bubbel is. Daarvan is nu nog lang geen sprake, maar dit zal op een gegeven moment zeker het geval zijn.

  Grappig om te zien dat steeds meer mensen zicht bewust worden van edelmetalen.

 28. ll says:

  ” Overgeleverd aan eigen bank
  AMSTERDAM – Banken staan niet te springen om de hypotheeklast over te nemen en dus staan hypotheekklanten in de kou.”

  Dit staat dus in de telegraaf.

  En nou zou men zich af moeten afvragen waarom ?. Waarom willen de banken geen extra hypotheeklasten ?

  Wat weten zij dat wij niet weten, nou ja behalve de lezers van dit draadje dan, natuurlijk 😉

 29. nhz says:

  @19(ll):
  kan ook zijn dat er ergens een plus of min fout staat in een nieuw trading algoritme.

  @21(Hugo):
  precies, dit is precies wat Ben de tovenaarsleerling wil om met QE3 van start te kunnen gaan. Nog een paar van zulke dagen en het is weer FED dag, met QE3 baked in the cake.

  @25(Get a Life):
  vandaag daalden de grondstoffen even mee, ook (niet toevallig) precies wat Ben nodig heeft. Zie je wel, die gierende inflatie was ‘tijdelijk’ en het daalt al weer, kunnen we zonder probleem weer een paar biljoen $ en pleuro bijdrukken. Over een paar weken (als QE3 is ingeprijsd) zien we dan wel weer, in de VS is al afgesproken dat de inflatie berekening opnieuw herzien wordt. Ik denk dat ze in Nederland energie, voedsel, overheidsdiensten en verplichte verzekeringen ook maar snel uit het inflatiecijfer moeten halen want zulke ‘volatiele’ zaken verstoren alleen maar het beeld van een stabiel lage inflatie.

  ***

  Ondertussen: voor het eerst moet je nu in de VS officieel rente betalen voor je spaargeld. Het is maar 0.13% maar dat kunnen we natuurlijk iedere maand ophogen zodat het langzaam aan echt pijn gaat doen.
  http://www.zerohedge.com/news/short-term-yields-going-negative-bony-announces-it-will-charge-13-bps-fee-deposits

  met een G$ucks voorman straks aan het roer van de ECB kan het niet lang duren voordat sparen in de EU ook nominaal geld kost (gecorrigeerd voor inflatie en belasting kost het al zeker tien jaar geld). Voortaan definiëren we ‘sparen’ gewoon als sparen voor de banksters en politici, in plaats van sparen voor jezelf.

 30. nhz says:

  @27(ll):
  tja, ik snap eigenlijk niet waarom Barroso niet gelijk IEDERE bank in de EU verplicht om een gunstige hypotheekofferte te maken voor IEDERE hypotheek waarvan de rentevaste periode afloopt, of waarbij de scheeflener een andere reden heeft om van de verplichtingen af te willen.

  Kan de VEH dit misschien even aanhangig maken bij het Europese Hof? Het is toch werkelijk schandalig dat mensen die slapende rijk proberen te worden niet automatisch de allerbeste offerte krijgen, al was het maar van een bank in IJsland (nog niet in de Pleurozone, maar de kleptocraten in Brussel doen hun uiterste best om dat snel rond te krijgen). Onvoorstelbaar dat je daar zelf op moet letten en moeite voor moet doen. Helemaal in een land waar de huizenprijzen ALTIJD stijgen, en je zou verwachten dat banken in de rij staan om de scheeflener een nog scherpere offerte te doen om NOG meer te lenen.

 31. nhz says:

  ik bedoel maar, waar moet het heen met het grootste hedgefund ter wereld (BV Nederland) als slapende rijk worden met vastgoed door de banken niet meer als een onwrikbaar gegeven wordt beschouwd?

 32. hugo says:

  @27 (Get a Life)

  Steeds meer CB’s gebruiken goud als reserve asset ipv de Dollar. Ik betwijfel of er in goud een serieuze bubble kan ontstaan. Fiat meuk is altijd de bubble de afgelopen millennia en faalt altijd. Beloften (fiat) zijn waardeloos, zeker als je geregeerd wordt door corrupte EU (financiële) bobo’s gemixt met (officieel ex) hardcore communisten (10 vd 25) welke wel weten hoe je een dictatuur runt.

  @29 (nhz)

  Ik heb begrepen dat er in Griekenland nu een debat in het parlement wordt gevoerd of mensen welke hun geld in het buitenland willen stallen 10 of 20% ‘export’ belasting over dat geld moeten betalen. Financial repression, welke overheid heeft er geen ervaring mee?

 33. ll says:

  NHZ, de politici hebben de afgelopen 20 jaar de belangen van de burger vergeten.

 34. Nou says:

  Als de VVD onze maanlasten te laag vindt, kunnen ze dan niet beter hogere belastingen heffen?

 35. Bouke says:

  Wow, 2% extra lenen. Eens kijken hoeveel hoger ik nu kan gaan bieden op die woning die ik op het oog heb. Oohh, bij een gemiddelde woning al gauw 5.000 euro. En ik hoef er slechts de helft van af te lossen in de komende 30 jaar!

  Als je die 2% extra leencapaciteit nodig hebt… ga huren!

 36. Steven says:

  even iets anders. Ik kijk voor de gein ook elke dag op Funda. Na het besluit dat de overdrachtsbelasting werd verlaagd, steeg het aantal woningen naar 247.000!. De zondag er op werd het aantal plotseling weer 245.000. Dat was duidelijk even snel het bestand opschonen om het aantal omlaag te krijgen. Nu staan er nog steeds 245.000 te koop dus het maakt allemaal niet uit. Had ik zelf een huis dan haalde ik zo twintig procent van de prijs er af en geef het als een hete aardappel snel door aan de “gelukkige” nieuwe lener. 🙂

 37. Troy Ounce says:

  Garantie van wie? De Staat heeft het geld ook niet.

  VVD eikels, de enige reden waarom dat jullie dit roepen is om herkozen te worden.

 38. Benny more says:

  Scheefwonen, dat is dus als iemand te veel verdient om in een huir woning te wonen, of is dat als iemand te weinig verdient om zelf een huis te betalen en afhankelijk is van een subsidie.
  Er was een tijd dat mensen een huis kochten met een premie A of B alles om de koopmarkt te stimuleren. Een relatie van ons heeft dat in de 80 jaren ook gedaan kocht een huis van 110.000 gulden met een directe premie anders had het 140.000 gekost. Nog steeds wonen ze in dat huis en inmiddels staat de hypotheek teller op 350.000 EURO wat dat huis nu niet waard is.
  Stel dat een huurder op basis van een hoog inkomen er dan toch voor kiest om te kopen en na een periode zijn baan verliest wat in deze tijden niet echt ondenkbaar is, mag hij dan terug naar zijn oude niveau dat hij wel betalen kon, niet dat kan dan niet meer want daar zit inmiddels een andere europeaan in die met zn alle 1.5 miljard oplevert.
  Laat iedereen nou gewoon betalen wat hij of zij kan betalen en hou toch eens op met regeltjes en regeltjes.
  In Italien is 95 % van de huizen vrij van hypotheer, in Nederland is dat 5 % daarom gaat het hier zo schijnbaar goed, als dit morgen omgedraaid zou worden staat nederland er net zo voor als Italien, en heus dat gaat komen. De Duitsers hebben eerst na de tweede wereld oorloh hun land op moeten bouwen dat heeft een ieder veel geld gekost, toen kwam de herreniging toen mocht de burger , weer betalen, en nu vraagt Barosso de Euro te redden, en kijk daar hebben de Duitsers geen zin meer in, ze vinden het mooi geweest.
  Heeft dat dan invloed op de huizen markt in Nederland, ja zeker dat gaan we hier voelen.
  Zolang de banken de kranen niet meer openzetten voor een fictieve onderpand als een stapel stenen worden er in Nederland geen duitse cabrios meer gekocht en is er minder belasting innamen, noem het maar een neerwaardse spiraal, ja daar zitten we nu in.
  Ik wens u een gelukkig en gezond 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*