Toetsrente hypotheken omhoog

Voor het 3e kwartaal 2009 heeft het Contactorgaan Hypothecair Financiers besloten de Toetsrente Gedragscode Hypothecaire Financieringen te verhogen van 5,6% naar 5,8%. De wijziging gaat in per 1 juli.

De toetstrente wordt gebruikt bij het berekenen van de maximale hypotheek bij hypotheken met een rentevastperiode van minder dan 10 jaar. De verhoging houdt in dat mensen die een hypotheek willen afsluiten met een kort rentevaste periode minder kunnen lenen dan voordien.

bron: homefinance.nl

Share Button
Tagged with: , ,
29 comments on “Toetsrente hypotheken omhoog
 1. Ludwig von Mises says:

  Niet onderstandig om overmoedige starters tegen zichzelf te beschermen, de premie laag te houden en de overheid te vrijwaren van al te grote risico’s.

 2. allert says:

  Nog te laag, 12 jaar geleden werd mijn hypotheek nog even tegen 8% aangelegd, heb er wakker van gelegen maar werkt wel heel verduidelijkend over wat er in de loop van je hypotheek kan gebeuren.

 3. piet selderie says:

  Goede maatregel. Maar de handhaving er van laat helaas nogal eens te wensen over. Met alle gevolgen van dien!

 4. Mieke says:

  ..bij DSB dachten ze kennelijk dat dat percentage per maand was…..

 5. Ludwig von Mises says:

  @ Mieke. DSB financierde niet onder nationale hypotheekgarantie. Starters die van die regeling gebruik maakten zijn niet overgefinancierd, zitten nu niet in de poblemen en zullen ook niet in de problemen komen, tenzij ze hun baan verliezen. Dat kan altijd gebeuren.

 6. Niek says:

  @1:
  muizestapje in de goede richting, maar het zou veel beter zijn als de overheid helemaal geen risico liep. Het is geen taak van de overheid om huizen speculanten tegen zichzelf te beschermen, resp. voor de schade op te draaien als het toch mis gaat; dat is een taak voor de kopers/verkopers en de hypothekers.

 7. kees says:

  @6
  waar de overheid -wie zijn dat?- wil zich er tegenaan bemoeien anders wordt het nut van de overheid ter discussie gesteld.

 8. Ludwig von Mises says:

  @ Kees.

  “de overheid” dat zijn wij. Er zijn elementen die de arme zieltjes willen redden. SP, GL. Maar de meerderheid zal het niet toestaan.

 9. Okkie says:

  @8:
  De SP was helaas als enige partij tegen verhoging van de NHG.

 10. Ludwig von Mises says:

  De SP / Maoistische Marxistische partij wil alles gratis weggeven aan de onderklasse en haat werkenden, huiseigenaren, aandelenbezitters. Iedereen die niet voor de oveheid werkt. Daar is iedereen het wel over eens op deze site.

  Verhoging van de NGH is een goede zaak als dat er toe leidt dan mensen binnen hun macht financieren en afbetalen.

  Weten jullie dat een moderne middenwoning in bijvoorbeeld Maleisie ook anderhalve euroton kost?

 11. Okkie says:

  @Ludwig:
  In de huidige situatie draaien werkende huurders/spaarders op voor de problemen van speculatieve huizenbezitters.

  Verhogen van de NHG zou niet zo erg zijn als de inleg van kopers de risico’s afdekte maar dat is niet het geval.

 12. Ludwig von Mises says:

  @ Okkie. Huurders en spaarders zijn niet de kurk waar deze samenleving op drijft hoe graag je het ook zou willen denken.

  Artsen, advocaten, ingenieurs, ondernemers zijn de kurk waar deze samenleving op drijft. Die huren niet.

  kan je mij een risico berekening voorleggen die laat zien dat de inleg de risico’s niet afdekt. Want anders is het een ongemotiveerde statement.

 13. Hans says:

  @ 12,

  “Artsen, advocaten, ingenieurs, ondernemers zijn de kurk waar deze samenleving op drijft. Die huren niet.”

  Wat ondernemers en ingenieurs betreft geef ik je gelijk maar je maakt zeker een grap voor wat betreft advocaten 😉

 14. Ludwig von Mises says:

  @ Hans. Ik begrijp wat je bedoeld. Laat ik formuleren juristen, en dan nog moet ik mezelf deels ongelijk geven.

 15. Wowly says:

  Jee, wat word hier een boel verkondigd. Er zitten hier een stel techneuten, niet gespeend van enige moraal, zaken te roepen waar ik me niet in kan vinden….

  Als er iets is waar het land op drijft dan is het wel de werkende klasse, en dan heb ik het niet alleen over artsen, advocaten, ingenieurs….please…..

  Ik heb sterk het gevoel dat hier een aantal belanghebbenden laten zien hoeveel inzicht ze hebben in de materie, om hiermee hun verloren gegane status op te krikken. Er worden regelmatig erg zinnige zaken besproken hier, zolang die belanghebbenden hun gemak houden. Echter, als die opnieuw hun mondje roeren…..

  Wowly

 16. Ludwig von Mises says:

  @ Wowly.

  Ik wil de werkende klasse inclusief arbeiders niet tekort doen. Maar organiseren, leidinggeven, ontwerpen, investeren en risico nemen en wat nog meer zie ik de de gemiddelde fabrieksarbeider of bouwvakker niet doen. En die zitten in een huurwoning en sparen.

  Zonder de denkende klasse zouden we in het stenentijdperk leven.

  Daar ging het even over.

 17. Ludwig von Mises says:

  Overigens ben ik geen techneut maar technocraat.

  Smiley.

 18. frank says:

  @ 12

  NHG ‘dekt’rond de 100 Miljard aan hypotheken. Eigen vermogen in de pot is 500 Miljoen. Een leverage of hoe je het noemen wilt van 200.., zal menig bank jaloers op zijn.

  Maar wel een triple a status omdat het rijk toch garant staat…

  Afijn, die 500 miljoen op die uitsaande 100 miljard is natuurlijk peanuts als het goed mis gaat, waar het wel naar uit ziet.

 19. Ludwig von Mises says:

  @ 18

  En de HNG dwingt kopers om minimaal 50% af te lossen. Het probleem zit bij duurdere woningen. Het rijk staat niet garant bij NHG financieringen alhoewel dat in de praktijk, ook bij financiers anders wrdt geinterpreteert.

  500 Miljoen op 100 miljard kwijtraken zou betekenen dat een half procent van de leners het VOLLEDIGE

 20. Ludwig von Mises says:

  @ 18

  En de HNG dwingt kopers om minimaal 50% af te lossen. Het probleem zit bij duurdere woningen. Het rijk staat niet garant bij NHG financieringen alhoewel dat in de praktijk, ook bij financiers anders wrdt geinterpreteert.

  500 miljoen op 100 miljard kwijtraken zou betekenen dat een half procent van de leners het VOLLEDIGE bedrag dat is gefinancierd tekort komt.

  Of 5% van de hypotheeknemers tien procent tekort komt.

  Zal niet gebeuren. Van leverage kan je niet spreken, het is een verzekering, geen financiering.

 21. kees says:

  @18

  die huizen brengen nog wel iets op bij executie.

 22. Ludwig von Mises says:

  @ 21.

  Ik executeer relatief zeer weinig panden in de categorie NHG.

  En als het gebeurt keert NGH doogaans niet uit omdat de eigenaar dingen heeft gedaan die niet mogen. Verhuren zonder toestemming met stip op 1.

 23. Jeroen says:

  @Ludwig (20)

  Het is vrij gemakkelijk om een veel somberder beeld te schetsen. Er zijn zat mensen die nog niet zo lang geleden ‘op de top’ hebben gekocht, minstens 110 % hebben gefinancierd en nu problemen met betaling krijgen. Als die over een half jaar of 1 jaar voor een executieveiling staan zien ze dat hun woning al is gedaald tot 80 % van de oorspronkelijke marktprijs (we hebben al bijna 10% achter de kiezen…), vervolgens krijgen ze op de veiling maar 75 % van die dan geldende marktprijs (en dan hebben ze nog geluk, onder 70 % is eerder regel dan uitzondering…). Opbrengst: 0.8*0.75/1.1=55 % van de oorspronkelijke hypotheek. Een gat van 45 % heb je dus zo, dan hebben we het dus over 1 procent van de modale NHG deelnemers die ‘failliet’ kan gaan voordat de pot leeg is….

 24. Jeroen says:

  Het is op zich wel eens aardig om in te schatten hoe de recessie van invloed kan zijn op de NHG pot. Laten we daarvoor eens aannemen dat de gemiddelde NHG-deelnemer met 2 ton hypotheek zit, en na een executieveiling met een 45 % schuld achterblijft (zie mijn vorige post), dat is dus 90.000 euro.

  We kunnen er de komende paar jaar zomaar 300.000 extra werkelozen bijkrijgen (ietwat pessimistische schatting van het UWV). Laten we eens aannemen dat 50 % daarvan een eigen huis heeft, daarvan 75 % in de NHG zit, en daarvan 1 % in de moeilijkheden komt. Wat gaat dat kosten:

  300.000 * 50 % * 75 % * 1 % * 90.000 euro = 11.250 executieveilingen * 90.000 euro = 1 miljard.

  Dat is 2 maal de huidige draagkracht van de NHG pot. Oeps!

  De berekening staat uiteraard vol aannames, maar die aannames zijn helemaal niet ‘bijzonder onvoorzichtig’ en dan nog kan het totaal van de berekende som een factor 2 omlaag terwijl de NHG dan nog steeds failliet is… Ik zie hier echt wel potentiele problemen in de nabije toekomst.

 25. Niek says:

  @10:
  niet mee eens, de steun voor NHG komt bij uitstek van alle gevestigde partijen en nu eens niet van de ‘socialisten’ of ‘marxisten’ ineens. Met je standpunt over NHG plafond ook helemaal oneens, de premie is onrealistisch en daarom is de hele regeling ontoelaatbaar, en een verhoging van het plafond helemaal schandalig (zie ook Okkie nr. 11).

  middenwoning in Maleisie: klets, ik heb een bejaarde kennis die in Thailand (gemiddeld een stuk duurder dan Maleisie) een middenwoning op mooie lokatie, aan zee, heeft gekocht voor ruim 20K euro. Was zo goedkoop dat hij de woning ernaast ook maar gekocht heeft en doorbraakje gemaakt, zodat de huishoudster permanent kan ‘inwonen’. Er zijn natuurlijk in al die landen superdure lokaties, zoals resorts van westerse projectontwikkelaars waar alles even duur is als hier in NL; maar dat geeft alleen maar aan hoe dom hun klanten zijn.

  @12:
  daar is recent een rapport over gemaakt door een financiele stuurgroep (ik dacht van een universiteit) die stelde dat voor een plafond van 350K euro de premie 4.5-5.5% zou moeten zijn. Dus 10x hoger dan nu.

  @Wowly(15):
  misschien bedoeld Ludwig dat bankiers (waar hij zich toe rekent) drijven op financiele onbenullen zoals artsen die doorgaans teveel geld hebben en waarvan je het makkelijk kunt lospeuteren …

  @18:
  die triple-A status staat al op de nominatie voor afwaarderen bij Fitch (persbericht uit mei of juni), ik voorspel dat het binnen enkele maanden definitief gebeurt. En dat is dan nog maar de eerste stap op de glijbaan.

  @19:
  onjuist, het rijk staat WEL, VOLLEDIG, garant bij alle NHG hypotheken. Net zo goed als in de VS de overheid garant staat voor alle Fannie@Freddie hypotheken. Gevolg: wanbeleid want niemand loopt meer risico (afgezien van wat zakcentjes), behalve de belastingbetaler.

  @22:
  volgens het laatste rapport van het waarborgfonds keert NHG in het overgrote deel van de schade gevallen WEL uit. Misschien heeft de bank van Ludwig een bijzonder subprime segment van de markt?

  @24:
  ik voorspel dat het gat in het NHG fonds de 10 miljard euro ver te boven zal gaan, binnen enkele jaren.

 26. Okkie says:

  @Ludwig nr.12:
  Volgens mij wordt deze weblog grotendeels bevolkt door hurende ondernemers en ingenieurs. Of alle advocaten zoveel toevoegen aan deze maatschappij waag ik te betwijfelen.

  Zolang de huizenprijzen in een opgaande lijn waren, was je gek als je bleef huren maar de situatie is nu totaal omgekeerd.

  De overheid gaat er zelf vanuit dat de risico’s van de NHG niet worden afgedekt en dat zij dus garant moeten staan.

 27. Okkie says:

  @Wowly:
  Ludwig is geen techneut, maar iemand die de balie van de lokale bank poetst.

 28. Niek says:

  @27:
  dat ‘technocraat’ heeft voor mij trouwens ook een slechte bijsmaak (mensen die tegen beter weten in geloven in de onfeilbaarheid van de techniek, en denken dat ze op basis van hun kennis van een klein stukje werkelijkheid de hele wereld kunnen begrijpen, beheersen en voorspellen). Maar het past wel bij de manier waarop Ludwig zich op het forum presenteert.

 29. kees says:

  denken dat ze op basis van hun kennis van een klein stukje werkelijkheid de hele wereld kunnen begrijpen, beheersen en voorspellen).

  is ontzetten leuk als je 18 bent de economie zien als mv=pt (boekje van A.Heertje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*