‘Rijk blijven’

Column: Willem Middelkoop

Willem MiddelkoopIn de voorbereiding voor mijn nieuwe boek ‘Overleef de kredietcrisis’ vroeg ik me laatst af hoe we eigenlijk zo rijk zijn geworden na de Tweede Wereldoorlog. In de periode van de wederopbouw werden veel bedrijven opgericht, die letterlijk met dubbeltjes en kwartjes omzet en winst bij elkaar sprokkelden.

In de loop van de jaren zestig en zeventig zijn veel van deze bedrijfjes groter en groter geworden. Doordat ze ook steeds meer winst gingen maken ontstonden kansen voor agressievere financiële partijen.

Groei

Bankiers kwamen er al snel achter dat er veel meer geld te verdienen viel met overnames, beursgangen en het opzetten van financiële constructies, dan met het verkopen van spaarbankboekjes. Daarnaast stegen vanaf begin jaren tachtig de huizenprijzen vrijwel continue. De babyboomgeneratie is op deze manier slapend rijk geworden. Doordat steeds meer mensen in de jaren negentig een goedbetaalde baan kregen – ook steeds meer vrouwen gingen werken – kwam de spiraal omhoog in een steeds hogere versnelling.

Door de grote groei van het eigen vermogen van Nederlandse banken en de grote vraag naar hypotheken werd er in ons land alleen al tussen 2002 en 2007 voor 400 miljard aan nieuw hypotheekgeld uit het niets gecreëerd. Dat is meer dan veertigduizend euro per hoofd van de bevolking. Duidelijk is dat deze gigantische geldcreatie, onder verantwoordelijkheid van De Nederlandsche Bank (DNB), compleet uit de hand is gelopen.

Wat is normaal?

Nu de kredietcrisis voor de gezonde afkoeling zorgt, komen we er pas achter dat de economie de laatste vijftien jaar in de turbostand terecht was gekomen. Maar het vervelende is dat de meeste mensen de turbostand normaal zijn gaan vinden. Sterker nog: we vinden dat we recht hebben op een nieuw huis. We vinden dat we recht hebben op een lagere rente. En natuurlijk hebben we recht op twee keer per jaar een vakantie. Ik heb zelfs al een politicus horen verkondigen dat goedkoop kunnen lenen eigenlijk een grondrecht voor elke bewoner van deze aarde zou moeten zijn.

Maar wat zijn de gevolgen van dit alles voor beleggers? Nu het eerste beursherstel een feit is, zijn de volgende conclusies te trekken:

 • De zogenaamde BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) lijken voor beleggers veel interessanter dan de oude westerse beurzen en economieën
 • De vlucht naar ‘real assets’ vanuit ‘paper assets’ gaat door. Hoge prijzen voor het gele en zwarte goud zijn het bewijs hiervoor
 • Maar door de hoge prijzen gaan ‘real (estate) assets’ wereldwijd snel in prijs omlaag. Er lopen op dit moment zeker 15 onroerend goedbubbels in snel tempo leeg. Zo dalen de prijzen in de Verenigde Staten, Engeland, Ierland, Spanje en Dubai en Amsterdam met meer dan 10% per jaar. Commercieel vastgoed is nu aan het instorten met name in de VS. De richting van de beweging is duidelijk om met Kees de Kort te spreken, maar waar het dal komt te liggen weet niemand
 • Scheeps CV’s zijn na vastgoed de volgende hoek waar de klappen vallen
 • De korte rente blijft nog heel lang heel laag

Hierdoor daalt mijn ING Euribor hypotheekrente voor de komende zes maanden van 4,8 procent naar 2,3 procent kreeg ik net te horen. Ik had nooit verwacht dat ik zo veel van de ECB zou gaan houden.

Willem Middelkoop
3 juli 2009

bron: SNS Fundcoach

Share Button
Tagged with:
112 comments on “‘Rijk blijven’
 1. Boefke says:

  Niets nieuws onder de zon lijkt me.

  Zo nu ben ik de 1e met een reactie, Ludwig de rest van de comments-lines zijn weer voor jouw 😉

  MvG

  Boefke

 2. Ludwig von Mises says:

  Hierdoor daalt mijn ING Euribor hypotheekrente voor de komende zes maanden van 4,8 procent naar 2,3 procent kreeg ik net te horen. Ik had nooit verwacht dat ik zo veel van de ECB zou gaan houden.

  Hoe die gedachte vast, en zet vooral je rente niet vast Middelkoop. Jij bent voor mij straks, oude momentum jagert…

  Zo goed, Boefke?

 3. Bas says:

  Wat een verademing zeg, om het commentaar te lezen van iemand die het WEL snapt. WILLEM FOR PRESIDENT!

 4. Ludwig von Mises says:

  De korte rente blijft nog heel lang heel laag

  Ja, klopt. Een jaar of vier. Spaar ze, he. Want lang financieren kan dan niet meer.

 5. Boefke says:

  inderdaad, de laatste happers, zullen nog even mogen genieten van hun lage maandlasten en worden daarna keihard de nek omgedraaid.

  Allemaal variabel financieren, en welnu.

 6. Ludwig von Mises says:

  Of doen wat ik zeg. Lang financieren. En niet boven je budget kopen.

  Dat betekent op 1 salaris, niet meer dan 30% aan woonlasten uitgeven, na minstens een paar jaar arbeidsverleden zodat je recht hebt op ww mocht er een tijdeljk pobleem komen. En niet 3 ton voor een tussenwoning nertellen.

  Mij diunkt hele redelijke adviezen. Maar ik begijp dat je denkt dat ik een NSBer / oeps, DSBer ben.

  Jullie hebben wat mijn broertje de wetenschappert noemt het stressrat syndroom. Zo vaak pijnprikkels ervaren dat je niet meer ziet wanneer je geholpen wordt en volstrekt fatalistisch blijft zitten waar je zit.

 7. Ludwig von Mises says:

  Het begint een beetje frustrerend te worden om afgezeken te worden door mensen die niet eens lezen wat ik zeg omdat ze het een te lang verhaal vinden.

 8. Nothus says:

  @Ludwig

  Waar woord. Nu is 30% DTI op een modaal inkomen van 30k = netto 20k = 7k te besteden aan huis. = EUR 600/maand aan rente+aflossing. Rente voor 15 jaar is.. zeg 6%, inclusief aflossing dus modaal kan zich huis permiteren van pm EUR 175,000. Mooie “target”. Zoals gezegd, ik gok op <100k max over 3 jaar, maar dat is een ander verhaal.

  Overigens, had iemand al gezegd dat het veel fijner is om een huis van 100k te kopen bij 10% rente, dan 200k bij 5%? Ja, maandlasten bij 100% financiering zijn hetzelfde. Maar:
  1) die 10% kk voor de uitzuigers is de helft.
  2) meegebracht eigen geld doet veel “meer”.
  Laat maar komen dus, die hogere rente. LOLZ

 9. Ludwig von Mises says:

  @ Nothus.

  Wat een verfrissend geluid. Ik had me vanmiddag in de stad vorgenomen om deze site te laten voor wat het is, de kant van het grootkapitaal te kiezen en iedere starter die ik tegenkom een huurhuis in te lullen. God weet dat dat de makkelijke weg is en nog lucratief ook.

  Maar je bengt me weer op andere gedachten. Zal er nog eens over nadenken.

 10. Hans says:

  @8,

  3)Eventueel de optie tot oversluiten hypotheek in 30 years to come
  4)veel sterkere onderhandelingspositie bij aankoop huis met verkopers die in nog hogere nood zullen zitten

 11. kees says:

  Ik ken mensen met een Gooise woning gekocht in 1992 voor €450K, hypotheek opgepimpt tot 2000K, aflossingsvrij, var.rente. Ik heb tot voor kort gedacht dat VanLanschot met dichtgeknepen billen zat en de hele portefeuille zou moeten herwaarderen; het gaat allemaal met een sisser aflopen.

  Wil dit zeggen dat dat een hele goeie zet geweest is voor deze huiseigenaar?

 12. Ludwig von Mises says:

  kees Zegt:
  4 July 2009 om 4:48 pm
  Ik ken mensen met een Gooise woning gekocht in 1992 voor €450K, hypotheek opgepimpt tot 2000K, aflossingsvrij, var.rente. Ik heb tot voor kort gedacht dat VanLanschot met dichtgeknepen billen zat en de hele portefeuille zou moeten herwaarderen; het gaat allemaal met een sisser aflopen.

  Wil dit zeggen dat dat een hele goeie zet geweest is voor deze huiseigenaar?

  Nee, die zal eruit gelazerd worden.

  NB: ik heb geen idee, werkelijk geen idee waarom iemand die mijn stukken geleest heeft zou denken dat ik vind dat deze huiseigenaar verstandig is geweest.

 13. Ludwig von Mises says:

  Hans Zegt:
  4 July 2009 om 4:39 pm
  @8,

  3)Eventueel de optie tot oversluiten hypotheek in 30 years to come
  4)veel sterkere onderhandelingspositie bij aankoop huis met verkopers die in nog hogere nood zullen zitten

  Tuurlijk Hans. Wacht vooral nog een jaar of 4 met het oversluiten naar 30 jaar rente. Tot ie op de top is. Variabele rente blijft immers laag, zegt Middelkoop. Nou dan weet je het wel, als Middelkoop het zegt.

  Serieus, voor mensen die wel lezen. 30 jaar rente is van 4.6 naar 5.8 gegaan in 1 jaar. Gewoon, om eens over na te denken op deze zonnige dag. Zou zomaar kunnen doorzetten, die trend.

 14. Hans says:

  @13 Ludwig,

  Leer aub eerst eens lezen voordat je op mijn bericht reageert!

  Het gaat hier om het oversluiten van hypotheken die pas over een paar jaar worden afgesloten als de rente al heel hoog is zoals Nothus aangeeft. Zij zullen over 10 a 15 jaar mogelijk wel weer de optie hebben om over te sluiten tegen een lagere rente. Jij zal die optie zo goed als zeker niet hebben in de 30 jaar dat je aan je hypo vast zit 😉

 15. Hans says:

  “Serieus, voor mensen die wel lezen. 30 jaar rente is van 4.6 naar 5.8 gegaan in 1 jaar. Gewoon, om eens over na te denken op deze zonnige dag. Zou zomaar kunnen doorzetten, die trend.”

  Fantastisch nieuws! Op naar de
  14% maar weer, dan zal ik geen eens een hypo nodig hebben 😉

  Hoe komt het trouwens dat jij zo weinig cash hebt wijze L? Ik lees hier dat jij zo een fantastisch betaalde baan voor het het leven hebt en echt alles over investeren pretendeert te weten. Waarom ben jij dan zo afhankelijk van de bank en lenen?!

 16. Ludwig von Mises says:

  @ Hans. Excuus, jouw opmerking was wat cryptisch. Overigens begrijp ik je verduidelijking misschien ook niet helemaal goed. Je bedoeld dat over 15 jaar de ypotheekrente laag zal zijn?

  Betreffende mijn persoonlijjke situatie. Ik waardeer je zorg. Maar geen zorg.

 17. Ludwig von Mises says:

  Ik denk persoonlijk, maar dat is persoonlijk, dat het wel eens een jaar of 30 kon duren voor je lang onder de 6% kon financieren. Maar dat gaat de tijd leren.

 18. Ludwig von Mises says:

  Een extra hypotheek voor mijn volgende woning, kort te financieren tegen een hoge rente die daarna zal dalen, dat zie ik me wel doen over 15 jaar.

  Zijn we het dan eens?

 19. Niek says:

  @Boefke(5):
  Allemaal variabel financieren, en welnu.

  natuurlijk, dit is waar de politiek op aan stuurt. En tegen de tijd dat de variabele rente van bijna 0 echt niet meer houdbaar is komen ze met Amerikaanse oplossingen,

  @7:
  probeer het dan kort en overzichtelijk te houden …

  @8:
  helemaal mee eens, al is dat meegebracht eigen geld in de praktijk wel een voorwaarde (zonder zal het niet werken).

  @kees(11):
  een dergelijke situatie speelde bij mij in de omgeving een jaar of vijf geleden. In een luxe woonwijk aan het water (prijsklasse grofweg 700K-2M euro) stond onofficieel bijna de helft van de woningen te kopen, en bijna alle hypo’s waren van RABO. Veel van de hypo’s waren relatief recent afgesloten of overgesloten op basis van zeer hoge waarderingen van de huizen.

  Er zijn uiteindelijk helemaal geen gedwongen verkopen geweest, terwijl daar alle reden voor was. Veel bewoners moesten wel oversluiten tegen iets minder gunstige kondities (bijv. rente opslag). Niet in belang van Rabo om zo’n halve wijk te liquideren, dan vangen ze bijna niks. Ze gokken erop dat de bewoners van zo’n wijk (bovengemiddeld opleiding/inkomen) in de komende jaren genoeg inkomen bij elkaar schrapen om de hypotheek toch af te betalen.

  Het blijft wel een gok, want m.i. had het ook heel slecht voor Rabo kunnen aflopen als de markt niet vrolijk doorgestegen was.

 20. Ludwig von Mises says:

  @7:
  probeer het dan kort en overzichtelijk te houden …

  Komt ie. Huren gaan omhoog. Lange rente ook. Korte rente ook over een paar jaar.

  Nog decennia lang.

 21. Niek says:

  Wat Middelkoop betreft:

  doorgaans heeft hij een goed inzicht in dit soort zaken, maar zijn vreugde over de daling van de korte rente snap ik niet goed. Op dat punt met Ludwig eens, het is een muizenval waar hij wellichterg spijt van krijgt als over een jaar de lange rente nog een stuk hoger ligt dan nu. Ooit moet hij weer oversluiten, en ik geloof niet dat ze de korte rente nog jarenlang laag kunnen houden.

 22. Ludwig von Mises says:

  Er zijn uiteindelijk helemaal geen gedwongen verkopen geweest, terwijl daar alle reden voor was. Veel bewoners moesten wel oversluiten tegen iets minder gunstige kondities (bijv. rente opslag). Niet in belang van Rabo om zo’n halve wijk te liquideren, dan vangen ze bijna niks.

  Als de rente maar betaald wodt intereseert het een bank niet hoe dom je financiert.

  Zodra je de rente niet meer kan betalen wordt je eruit gelazerd en kan je huren en nog 15 jaar terugbetalen.

  Kort genoeg?

 23. Ludwig von Mises says:

  @ Niek 21. Weer eens. Het wordt nog eens een gewoonte.

  Ik denk dat de korte rente uiterlijk een jaar of 3 laag gehouden wordt.

 24. Ludwig von Mises says:

  De babyboomgeneratie is op deze manier slapend rijk geworden.

  Zegt Middelkoop.

  Zou zomaar kunnen zijn dat ze slapend arm gaan worden de komende jaren.

  Zegt Mises

 25. Niek says:

  @22:
  inderdaad, met de aantekening dat ik weet dat een aantal van die bewoners een tijd geen/weinig rente betaald hebben (werkloos geworden en niet kunnen verhuizen etc.); maar die moesten dus een aangepast kontrakt tekenen. Ik ben wel benieuwd of de Rabo dit in de huidige marktsituatie ook nog zou aandurven.

  @24:
  dat zou goed kunnen inderdaad, bij de pensioenen is het al begonnen, nu de babyboomer huizen nog. Onmogelijk om al die dure panden te verkopen aan starters en upgraders tenzij de inkomens enorm gaan stijgen.

 26. kees says:

  @22/@19

  Er staan heel wat woningen te koop in Bilthoven boven de 1miljoen en veel van mensen waar de cashflow ook begint te haperen. Ze betalen de rente voor een deel uit de overwaarde! Zit natuurlijk ook hypotheek bij dat grotendeels is afgesloten voor 1998 en kan -als ik het goed heb- nog aftrekbaar zijn. Heb je laag inkomen dan wordt de aftrekbaarheid natuurlijk minder interessant lijkt mij.

  De verkoopprijs/executiewaarde van die huizen is natuurlijk fors omlaag gegaan. Hoe verantwoord een kleine bank als van Lanschot dat in de boeken? Bert Heemskerk kan daar misschien interimmer worden en gaat het op de hoop van de Rabo? 😉

 27. Ludwig von Mises says:

  Panden boven de 6 ton gaan een probleem worden als je niet hebt afbetaald en of verkeerd gefinancierd.

  Daaronder een ander verhaal, paar jaar en dan loopt de markt voor huizen tot 6 ton wel weer.

 28. Ludwig von Mises says:

  Re van Lanschot. Ik ken de boeken niet. Maar als ze in de problemen komen, zullen ze door een grootbank worden overgenomen en private banking afdeling worden.

  Hun klanten hebben een probleem zodra ze de rente niet meer betalen.

 29. kees says:

  @19 niek

  twee maanden geleden sprak ik een vermogensbeheerder, geheel off the record, en die had uitgevlooid dat er in Bilthoven 101 huizen boven 1miljoen te koop stonden. Ik kom op funda niet op 101 😉 . Misschien wordt dus niet alles aan de grote klok gehangen.

 30. kees says:

  @21

  middelkoop kan waarschijnlijk zijn hypotheek in een keer met zijn cash aflossen als het hem niet meer aanstaat. Hij houdt wel van diverse ijzertjes in het vuur.

 31. kees says:

  @19natuurlijk, dit is waar de politiek op aan stuurt. En tegen de tijd dat de variabele rente van bijna 0 echt niet meer houdbaar is komen ze met Amerikaanse oplossingen,

  dat de politiek (wie zijn dat?) ergens op aanstuurt lijkt mij erg onwaarschijnlijk; er wordt gewoon op een vrijdagachternamiddag beslist en de politiek zegent het maandag af. Verwacht echt geen visie van de politiek. Van SP tot Wilders vonden ze Bos allemaal een toffe kerel.

  We gaan investeren in de olympische spelen -JP is dan 72 zei hij- en anders het wk voetbal samen met Belgie. Hoewel dat laatste gevoelig ligt ivm Fortis. Ja de komkommertijd is gegonnen.

 32. Niek says:

  @26:
  inderdaad, de problemen beginnen pas als het inkomen wegvalt; ik ken de verhalen van ondernemers … dan heb je aan de HRA ook helemaal niks meer en mag je zelf het volle pond betalen terwijl je veel minder inkomen hebt.

  @29:
  inderdaad, ik denk dat er veel verborgen leed is 😉
  Bij die woonwijk waar ik over sprak stond nog niet 10% op internet te koop, en misschien 5% had een bord in de tuin. Maar ik weet uit uitstekend ingelichte krijgen dat ruim 50% onofficieel te koop stond. Een hele wijk vol verkoopborden werkt natuurlijk ook niet zo gunstig 😉

  @30:
  inderdaad, had ik even niet aan gedacht. Ik heb een kennis die het ook zo doet, hij betaalt nu ruim 1.5% rente op zijn hypotheek van ING, maar kan desnoods alles in 1x aflossen. En het betreft maar de helft van de hypo, de andere helft heeft hij indertijd op 5 of 10 jaar gefinancierd.

  @31:
  op aansturen: niet bewust, maar wel impliciet. De politiek probeert gewoon uitstel van de grote afrekening te krijgen, en eeuwig lage rente is de makkelijkste oplossing. Na de verkiezingen zien ze dan wel weer verder. Dat dat op langere termijn niet werkt (en de zaak alleen erger maakt) willen ze daar niet snappen. Voorlopig verwacht ik nog veel gekrakeel uit het parliarment over hoe de banken veel te hoge rente vragen etc., en dat het volk recht heeft op superlage rente (wat ze nu dus ook krijgen via de staatsbanken, ook al kost het de staat een lieve duit).

 33. kees says:

  @32/31

  time can pass and time can heal. (but it don’t ever pass the way I feel)

 34. Ludwig von Mises says:

  Manager Sir Alex Ferguson stapt in vastgoed

  LONDEN (AFN) – Manager Sir Alex Ferguson van voetbalclub Manchester United denkt ook verstand te hebben van de vastgoedmarkt. Gesteund door investeerders uit het Midden-Oosten én de bekende televisiepresentator Sir David Frost gaat hij op zoek naar vastgoedobjecten die te hard in prijs zouden zijn gekelderd.

  Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times zaterdag. De investeringsmaatschappij van Ferguson en Frost, aAim Capital Finance, heeft zich volgens de krant al verzekerd van meer dan 1 miljard pond sterling (1,2 miljard euro) aan toezeggingen van Arabische investeerders.

  Tsja. Wat moeten we hier van denken…

 35. kees says:

  Naast hun schoenen lopen; net zoiets als Dirk for president.

 36. Ludwig von Mises says:

  Hmmm. Kan zomaar zijn dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Wat moet je anders met je miljard. Aan een bank uitlenen? Long term interest…

 37. kees says:

  voorspelling: korte rente lang laag

  kan dan bijna de conclusie trekken dat middellange rente ook laag blijft?

 38. allert says:

  Heb, voordat mn pc crashte dus kan het niet meer terugvinden, een grafiek gezien (google op termen rente, geschiedenis oid) rentes in afgelopen eeuw, ik weet niet meer exact maar kwam er op neer dat de rente zich normaal beweegt tussen 5,5 en 8%.
  De langlopende rente verhogingen van jasper/mises en co wijzen vooral op het indekken van de banken tegen het terugkeren, of zelfs doorschieten zoals rond ’82, van de rentes naar normale hoogtes. als dat doorschieten net zo gebeurt als toen, kan je 10jaar lang hele hoge rentes verwachten. De vraag wanneer dat gebeurt wordt eerder in deze draad al beantwoordt op binnen 3 jaar.
  Dit laatste wordt veel eerder in 1 van de onderwerpen op deze site zelfs op eind 3e kwartaal van dit jaar verwacht.
  Mijn advies voor de nieuwe starter zonder geduld of eigen geld min.15 jaar vast en helemaal aflossen na 30 jaar, van mij mag dat een eis voor de HRA worden, aftrekken van je inkomen alleen over dat deel wat aantoonbaar afgelost gaat worden door de betreffende hypotheek.

 39. M says:

  @Ludwig

  Hierdoor daalt mijn ING Euribor hypotheekrente voor de komende zes maanden van 4,8 procent naar 2,3 procent kreeg ik net te horen. Ik had nooit verwacht dat ik zo veel van de ECB zou gaan houden.

  Middelkoop doet niet aan lang finanicieren, in tegenstelling tot wat jij predikt.

 40. M says:

  @39

  Ik zie dat Ludwig (2) het ook al gezien had.

 41. M says:

  Ik denk persoonlijk, maar dat is persoonlijk, dat het wel eens een jaar of 30 kon duren voor je lang onder de 6% kon financieren. Maar dat gaat de tijd leren.

  Ik ben vooral benieuwd naar hoe het financiële systeem er over 30 jaar uitziet, dat zal de grootste factor zijn voor de rente. Sinds de koppeling met goud in ’71 de deur uit ging hebben we het iets langer dan 30 jaar uitgehouden tot de huidige crisis.

 42. M says:

  LONDEN (AFN) – Manager Sir Alex Ferguson van voetbalclub Manchester United denkt ook verstand te hebben van de vastgoedmarkt. Gesteund door investeerders uit het Midden-Oosten én de bekende televisiepresentator Sir David Frost gaat hij op zoek naar vastgoedobjecten die te hard in prijs zouden zijn gekelderd.

  Het is niet altijd zonneschijn (dalende prijzen). Gemiddelde dalingen van 50% zijn in sommige markten al gesignaleerd. Dat betekent dat er uitschieters bij zitten die nog veel verder gezakt zijn. Deze man heeft gelijk, dit soort kansen zijn once-in-a-lifetime.

  M kijkt ook al rond voor een vakantiewoning. Cash.

 43. Niek says:

  @42:
  het lijkt een beetje op wat er in de VS vorig jaar al gebeurde, en die ‘vultures’ waren dus te vroeg want het meeste vastgoed daalt sindsdien vrolijk verder. De Obama bounce is in de vastgoed sector geen sukses (ongeveer het enige wat sinds de verkiezingen niet flink steeg …). Dus ik denk dat dit alleen slim is als die meneer echt een hele goede kijk op vastgoed heeft, en voldoende cash om zonder veel leverage te kunnen inkopen.

 44. M says:

  @Niek (43)

  Hij had een miljard meen ik gelezen te hebben. Maar goed, ik zou ook niet met al te veel geleend geld in de markt gaan zitten. En ik zeg ook niet dat de hele markt weer gaat stijgen, maar wel dat er soms properties voor hele lage prijzen (ver onder de de huidige markt zelfs) worden aangeboden door partijen die in de knoei zitten met hun liquiditeit.

  Er zijn zeker kansen op de markt. Genoeg. Maar zoals altijd zul je je er een beetje in moeten verdiepen. Eens.

 45. allert says:

  Even voor grofheid de reële bubble in alle landen op 35% zetten, dan koop je met een miljard een hoop voordeel als je voor -50% inslaat. laat die grote vissen maar zwemmen, gaat niet zo heel vaak mis.

 46. Wim Jansen says:

  @ Niek ik denk dat als de mogelijkheid zich voordoet , dat je het beste alles kunt aflossen. zelf heb ik dat ook gedaan ben vrij van hypo-,heb een huis van € 785.000,–. altijd knalhard gewerkt , en voel me in deze malaise lekker rustig ben 53 jaar doe rustig aan met werken, zorg dat ik in de 42% schijf blijf met IB heb een eenvoudig leven gebruikte auto, geen leningen financieringen lease enz. zag de bui al jaren aankomen,———— dit is volgens mij het begin van een onverklaarbare grote onoplosbare ellende in dit land….. ik moet wel zeggen dat iedereen die een torenhoge hypo heeft er persoonlijk schuldig aan is, niemand heeft het hun verplicht, maar de hypoaftrek[BALKENENDE] is er mede schuldig aan.. er komt een mega werkloosheid aan in de toekomst, en ik weet niet hoe de mensen dit opgelost gaan krijgen.. de DSB zaak is nog maar een fractie wat er werkelijk staat te gebeuren……wat denkt u er van NIEK ??

 47. Ludwig von Mises says:

  M Zegt:
  4 July 2009 om 10:48 pm
  @Ludwig

  Hierdoor daalt mijn ING Euribor hypotheekrente voor de komende zes maanden van 4,8 procent naar 2,3 procent kreeg ik net te horen. Ik had nooit verwacht dat ik zo veel van de ECB zou gaan houden.

  Middelkoop doet niet aan lang finanicieren, in tegenstelling tot wat jij predikt.

  Reply: Iemand anders had het punt beter geadresseerd. middelkoop gaat cash aflossen als het moment daar is.

 48. Ludwig von Mises says:

  Wim Janssen: Ik moet wel zeggen dat iedereen die een torenhoge hypo heeft er persoonlijk schuldig aan is,

  Reply: Eens.

 49. Ludwig von Mises says:

  M Zegt:
  4 July 2009 om 11:27 pm
  @Niek (43)

  Hij had een miljard meen ik gelezen te hebben. Maar goed, ik zou ook niet met al te veel geleend geld in de markt gaan zitten.

  Het gaat om volumes en hoe bescherm je je cash. Wat moet je anders met dat soort geld. Olie hebben ze al..

 50. Ludwig von Mises says:

  M Zegt:
  4 July 2009 om 10:56 pm
  Ik denk persoonlijk, maar dat is persoonlijk, dat het wel eens een jaar of 30 kon duren voor je lang onder de 6% kon financieren. Maar dat gaat de tijd leren.

  Ik ben vooral benieuwd naar hoe het financiële systeem er over 30 jaar uitziet, dat zal de grootste factor zijn voor de rente.

  Mises denkt dat krediet verzekeringen tegen die tijd – gestandardiseerd en gereguleerd verhandeld op een transparante beurs – een geaccepteerd onderdeel van het systeem zullen zijn.

 51. Wim Jansen says:

  @ Ludwig[48] is het dan redelijk dat de NED-STAAT deze mensen weer moet helpen ??…ik denk NEE .Juist door dezulken te helpen helpt de STAAT de boel verder naar de knoppen CDA /PvDA.. Diegenen die principieel en correct, geweest zijn en alles ordelijk hebben doen verlopen .,moeten die dan afgestraft worden met het falende beleid van anderen ?? heb ik daarvoor altijd zuinig aangedaan ,zoals goedkope-of -geen vakanties ,eenvoudige leefstijl enz. NEE , ik ben het niet van plan om die ongeordende feestneuzen te helpen met mijn belastinggeld

 52. kees says:

  @51

  toch denk ik dat dat gaat gebeuren. Heffingen worden populairder bij de HH politici/bestuurders.
  Schulden aftrekbaar en spaargeld belasten is een leuk voorbeeld van die mentaliteit. Een overheid geeft nooit iets voor niets, het eigenaardige is dat het niet teruggehaald hoeft te worden degenen die het gekregen hebben of ondersteund zijn. We hebben de politiek om dat soort zaken af te handelen.

 53. johnny t says:

  Emigreren dus. Ik merk hier vele financieel onafhankelijke mensen . , maar is de geest dat ook ?

 54. Ludwig von Mises says:

  Wim Jansen Zegt:
  5 July 2009 om 9:23 am
  @ Ludwig[48] is het dan redelijk dat de NED-STAAT deze mensen weer moet helpen ??…ik denk NEE

  Wim. We moeten onderscheid maken tussen het helpen van individuele gevallen en de economie. Mensen die onverstandig hebben gefininacierd worden niet geholpen en gaan de rekening betalen, maar over de komende 30 jaar – wanneer jouw generatie het nodig heeft. Daar is het Bos om te doen.

  Hou er rekening mee dat er ook generatiegenoten zijn die zich 40 jaar stuk hebben gewerkt in de fabriek, zuinig aan deden, nooit met vakantie gingen maar niets konden spraren.

  Die verdienen een volgende generatie die hun AOW betaalt. Die zal er niet zijn als we alle grootbanken laten klappen.

  Zodra iemand zijn rente en aflossingen niet meer betaald aan bankier Bos en cornuiten wordt ie uit zijn huis gelazerd.

  Of het nu een miljonair, middenklasser of DSB type is.

 55. Ludwig von Mises says:

  kees Zegt:
  5 July 2009 om 10:40 am
  @51

  toch denk ik dat dat gaat gebeuren. Heffingen worden populairder bij de HH politici/bestuurders.
  Schulden aftrekbaar en spaargeld belasten is een leuk voorbeeld van die mentaliteit.

  Kees. Get real. Ouderen worden ontzien bij het leven. Als je je huis netjes hebt afbetaald is dit niet jouw probleem. Heffingen komen er voor scheefhuurders en mensen die variabel financieren.

  Niet voor mensen die hun huis netjes hebben afbetaald.

  Mensen die hun overwaarde telkens hebben opgenomen gaan echt niet een bedrag op hun rekening bijgestort krijgen.

  Wie rente en aflossingen niet betaalt, wordt uit zijn koophuis gelazerd en kan 30 jaar lang hogere huren voldoen.

 56. Ludwig von Mises says:

  @ 53. Kijk het nog een paar jaar aan Johnny. Sinds deze crisis remigreren veel mensen juist omdat ze zich realiseren dat we hier een beter systeem en nog werk hebben.

  Laat je niet van de wijs brengen door alle sentimenten die nu heersen. Mensen die financieel prudent waren zijn teleurgesteld dat ze nu niet op slag rijk zijn en eventjes cash een huis stevig afgeprijsd kunnen kopen.

  Zelfs DSB wil maar 40 man uit het huis gooien. Zullen er wel meer worden, mar met honderduizenden tegelijk gaat gewoon niet gebeuren.

  Mensen die niet financieel prudent waren zijn teleurgesteld omdat ze zich realiseren dat ze een afschuwelijke vergissing hebben gemaakt.

 57. JW says:

  Ik verwacht zelf dat de rente laag blijft.
  de rente gaat alleen omhoog als er inflatie is.
  er is nu eerder sprake van deflatie dan van inflatie in europa.

  het rijkere japan heeft ook altijd geld erbij gedrukt tegen lage rente om de economie proberen te stimuleren. hetzelfde wat de europese bank nu probeert te doen.

  Als de consumptie in europa niet op gang komt, wat ook niet gebeurde in japan.
  zullen de huizenprijzen niet stijgen, maar ook niet hard dalen.

  in japan zakte de huizenprijzen langzaam gemiddeld 4%/jaar, reeds 18 jaar lang.
  ik verwacht zelf dat in nederland de huizenprijs geleidelijk zakt.
  Voor de meeste partijen is een langzame daling vervelend, maar wel goed te behappen.

  http://www.globalpropertyguide.com/Asia/Japan/Price-History

 58. Ludwig von Mises says:

  @ JW. Hebben we het nu over de korte rente of de lange rente?

  Hoeveel geld heeft de Japanse CB gedrukt volgens jou? VS zit nu op 6000 dollar per inwoner in 1 jaar. Cash.

  Europa heeft 1000 euro per inwoner in de economie gebracht. Is het jouw bekend dat de centale bankiers de “fout” van japan. Too little, too late, proberen te vermijden?

  En dat ze werkelijk als gekken geld pompen in plaats van piecemeal zoals de japanners?

 59. Ludwig von Mises says:

  Als de consumptie in europa niet op gang komt, wat ook niet gebeurde in japan.

  Japan is een export land. Je kan geld drukken wat je wilt, de externe vraag neemt daardoor niet toe.

 60. Buddy says:

  @56

  Remigratie van wie? Maak industrie verdwijnt in NL. Enige sector die groeit is zorg. Daarvoor hoef je niet te remigreren. Dergelijke slechtbetaalde beroepen zijn er in het buitenland in overvloed.

  Beter systeem? Volgens mij is het NL systeem rap aan ‘t desintegreren. Volgend jaar 100 miljoen staatsschuld per dag erbij.
  Bos wil dat pensioenfondsen in NL investeren. Maw zonder de pensioenvermogens wordt lenen te duur en loopt het systeem te snel leeg.

  Werk? Praat ‘ns met een ZZP-er of kleine zelfstandige over een maandje of 3.
  NL bedrijven weten niet hoe ze hun kenniswerkers kunnen inzetten. Over ondernemerschap gesproken?
  Nu wil men deze groep in overheidsinstellingen onderbrengen.

 61. Niek says:

  @46:
  helemaal mee eens; geen risico’s nemen die je financiele mogelijkheden te boven gaan (sterker nog, de overheid zou dit m.i. op de huizenmarkt gewoon strikt onmogelijk moeten maken), en de tering naar de nering zetten (zouden meer Nederlanders moeten doen, maar dat is not done vandaag de dag).

  In hoeverre dit voor je prive financien het beste is durf ik niet te zeggen. In geval van stevige inflatie blijft een flinke schuld gekoppeld aan een asset dat van die inflatie profiteert erg aantrekkelijk, zeker als je het hele risico als het fout gaat kunt afschuiven zoals velen nu doen. Dus ik hoop maar dat er aan dat soort praktijken snel een einde komt en dat mensen weer zelf verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor hun financiele situatie, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten etc.

 62. Niek says:

  @51:
  ook helemaal mee eens

  @53:
  emigreren naar de meer aantrekkelijke landen is niet bepaald simpel. Binnen de EU is het vaak lood om oud ijzer (huizenprijzen zijn buiten NL wel veel aantrekkelijker, maar de meeste andere socialistische flauwekul en regelgeving heb je er net zo goed).
  Zoals Ludwig in 56 ook zegt, er komen nu ook flink wat mensen terug (bijv. uit Oz en New Zealand) omdat de sociale voorzieningen hier toch de soepelste van de wereld zijn (voor mij een reden om weg te willen, maar ja …).
  Dat mensen met hogere opleiding wegtrekken uit NL is al zeker 10 jaar aan de gang, ik denk dat dit voorlopig rustig doorgaat en misschien wat harder naarmate de regering meer werk gaat maken van helpen/belonen van de grootste schurken en de echte sukkels.

 63. Niek says:

  @JW(57):
  er is nu eerder sprake van deflatie dan van inflatie in europa.
  onzin, dat is wat politici en media je willen laten geloven. Er is van geen kant deflatie, de money supply is booming, en de (zwaar gemanipuleerde) CPI maakt voor het eerst sinds de ECB bestaat een beetje pas op de plaats, vergeleken met de giga inflatie sinds de start van de euro (meer dan 100%) stelt het helemaal niks voor.

  Als er in ongemanipuleerde CPI cijfers voor een maand of zes op rij sprake zou zijn van een stevige daling, DAN zou je over deflatie kunnen gaan denken. Dit gaat never nooit niet gebeuren in de euro zone, lang voordat het zover is hebben de EU kleptocraten het ECB bestuur afgezet en zelf het roer in handen genomen.

 64. Ludwig von Mises says:

  @ 60. Werk? Praat ‘ns met een ZZP-er of kleine zelfstandige over een maandje of 3.
  NL bedrijven weten niet hoe ze hun kenniswerkers kunnen inzetten. Over ondernemerschap gesproken?

  ZZP ers vedienen wat ze toekomt. Ik ken batterijen van die types die uurtarieven vragen waar je drie jaar geleden een top advicaat voor kon inhuren. Hebberigheid wordt afgestraft.

  Maakindustrie weg? Wij zijn een handelsland. We hadden geen maakinsutstire om te gebinnen. Wij bouwen machines die chip bouwen (ASMI) Wij ontwikkelen electronica (Enig idee hoeveel patenten phillips en de campus in eindhoven hebben) ABN is een nieuw betaalnetwerk aan het opbouwen onder leiding van mijn andere kleine broertje. Het is net alles handenarbeid dat de klok staat.

  100 miljoen euro per dag is zorgelijk. De scheven ogen van Bos naar penioenfondsen ook.

  Maar een verloren generatie nog meer en het is die verloren generatie die de rekening zal betalen. Niet de boomers, dat ergeten ze nog wel eens.

  Daarbij wil ik nogmaals wijzen op de riante studieregelingen, WIR, WAO instroom, riante VUT regelingen, het ontzien van de ouderen bij het afschaffen van de pre pensioen regelingen en verhoging AOW.

  In de jaren 80 is het zelfde voo de boomers gedaan. We zijn er prima uitgekomen. Gun de jeugd een kans de idiote studieschulden die ze zijn aangedaan terug te betalen en denk na.

 65. Ludwig von Mises says:

  Niek Zegt:
  5 July 2009 om 11:47 am
  @JW(57):
  er is nu eerder sprake van deflatie dan van inflatie in europa.
  onzin, dat is wat politici en media je willen laten geloven. Er is van geen kant deflatie, de money supply is booming, en de (zwaar gemanipuleerde) CPI maakt voor het eerst sinds de ECB bestaat een beetje pas op de plaats, vergeleken met de giga inflatie sinds de start van de euro (meer dan 100%) stelt het helemaal niks voor.

  Niek. Eens, eens.

 66. Niek says:

  @Buddy(60)
  mee eens, paar aanvullingen:

  ik hoor regelmatig dat mensen terugkomen naar NL voor een uitkering; in veel landen is het leven van een uitkering onmogelijk of zeer miserabel, in Nederland kun je er van feesten als je een beetje handig bent. Blijkbaar heb je na een paar jaar emigratie ook nog recht op een huurwoning als zogenaamd al je geld op is (wel aansluiten achter de asielzoekers …).

  Hierdoor gaat het systeem nog harder achteruit, en uiteindelijk zullen pensioenen en uitkeringen vast flink gaan dalen (in reele termen, vermoedelijk niet nominaal want dat valt teveel op).

  Het is hier in de afgelopen 15 jaar een voodoo economie geworden die verregaand draait op financiele dienstverlening en speculatie met huizen. Daar kan een land niet van bestaan en dat gaan we de komende jaren merken. Ook is hier jarenlang financieel wanbeleid gestimuleerd, zowel bij overheid en grote bedrijven als bij prive personen – ook daarvan gaat nu de rekening komen, het volk is volstrekt verkeerd opgevoed door de boevenbende aan de top.

  NL Kenniseconomie? Ach kom, de jaarlijkse subsidie voor huiseigenaars is meer dan het hele budget voor onderwijs en gezondheidszorg bij elkaar …

 67. Ludwig von Mises says:

  @53:
  emigreren naar de meer aantrekkelijke landen is niet bepaald simpel.

  Tamelijk eenvoudig als je wat te bieden hebt.

  Ik heb gewerkt in het soort landen dat iedereen hier bewonderd. In Singapore begon ik om 0830 en eindigde mijn werkdag om 21.00 / 22.00.

  Ik zie de respondenten hier dat niet doen.

  We hebben hier een 9 tot 5 mentaliteit en om met zalm’s advies aan starters te spreken, de slavernij is hier inmiddels afgeschaft.

  Dat is een goede zaak.

 68. Ludwig von Mises says:

  Niek Zegt:
  5 July 2009 om 11:53 am
  @Buddy(60)
  mee eens, paar aanvullingen:

  ik hoor regelmatig dat mensen terugkomen naar NL voor een uitkering

  Het gaat hier dan om mensen die in Europa werkeloos zijn geworden. Want anders heb je recht op bijstand. 600 euri’s per maand.

 69. Ludwig von Mises says:

  in Nederland kun je er van feesten als je een beetje handig bent. Blijkbaar heb je na een paar jaar emigratie ook nog recht op een huurwoning als zogenaamd al je geld op is

  Niek. Komop. Moet ik weer de stad in om af te koelen straks. Hou op met populistisch geneuzel.

 70. Niek says:

  @64:
  grotendeels mee eens; het probleem van dat ‘handelsland’ is wel dat NL tegenwoordig heel weinig toegevoegde waarde levert, dat maakt het kwetsbaar bij een wereldwijde economische neergang zoals nu. Bedrijven als ASML, Philips etc. (ik heb er de nodige kennissen) zijn uitzonderingen, die overigens ook steeds meer overhevelen naar het buitenland en soms alleen nog hier zitten vanwege subsidies en belastingvoordelen (geen ontwikkeld land heeft zulke lage belastingen voor grote bedrijven als NL).

 71. Ludwig von Mises says:

  NL Kenniseconomie? Ach kom, de jaarlijkse subsidie voor huiseigenaars is meer dan het hele budget voor onderwijs en gezondheidszorg bij elkaar …

  Huiseigenaren worden niet gesubsidieerd. Mensen die lenen om een huis te kopen krijgen korting op hun belasting. Wat wil je Niek. Hogere belastingen voor huizenkopers?

 72. Niek says:

  @67:
  ik denk dat Singapore niet maatgevend is; wellicht aantrekkelijk voor iemand uit de financiele dienstverlening, maar zulke landen nemen heel weinig mensen op (of alleen op tijdelijke basis, zonder echte verblijftsvergunning).
  In de meeste grotere, westers georienteerde emigratielanden buiten EU (Australie, NZ, Canada enz.) zijn de eisen heel strikt geworden, en in de praktijk kun je daar met goede opleiding en ervaring vaak ook nauwelijks meer terecht – tot voor kort wel als je een spijker in een plank kon slaan, maar dat is precies de groep die nu terug komt omdat de huizenbubble daar ook gebarsten is.

  @68: ik doelde inderdaad op bijstand, is overigens voor een gezin met kinderen een stuk hoger en in sommige gemeentes (zoals waar ik woon) krijg je daar bovenop voor duizenden euro’s gratis per jaar van de gemeente. Kan ik geen medelijden mee hebben, veel mensen met een laagbetaalde baan hebben het slechter.

  @69: ik ken drie voorbeelden uit mijn naaste omgeving dus 100% zeker weten dat het kan; ik ken geen details op basis waarvan zo iemand (met voorrang) een huurwoning krijgt, misschien gewoon omdat ze nu onder de sociale dienst vallen.

  zo, nu ga ik ook eens wat nuttigs doen.

 73. Ludwig von Mises says:

  Begijp een ding goed, Niek. Ik ben het over het algemeen met je eens. Er zijn veel profiteus, maar die zitten in huurwoningen met huursubsidie als als scheefhuurder og met een uitkering en worden gepampered do de socialisten.

  W gaan er iets aan doe, Donner schopt uitkeringtrekkers aan het werk, Van der Laan pakt scheefhuurders aan, HRA zal zeker van karakter veranderen.

  De rekening van dit al wordt in de vorm van inflatie gepresenteerd. Aan jou en ook aan mij. Allemaal waar. Ouderen die prudent waren en niet meer werken hebben een probleem. Poten af van pensioenen. Eens.

  Maar de erkenden nu allemaal op straat schoppen is neit de oplossing van het probleem. Het verergerd de zaak.

  Tarieven van ZZPers staan onder druk. Non valeurs worden ontslagen. Hebberige ZZPende snotneuzen staan zonder ww recht op straat. Er wordt actie ondernomen. Maar in redelijkheid.

 74. Mikey says:

  @64 Ludwig,

  Ben je een beetje jaloers op onze verdiensten loonslaaf 😉

  Werkloosheid gaat naar 10% en daar zitten zzp’ers inderdaad nog niet bij mee gerekend dus je hebt gelijk die gaan echt hele zware jaren tegemoet.
  De slimmeren onder ons hoeven echter maar 4 maanden per jaar te werken om break-even te spelen met salaris loonslaaf. De echt slimme zzp’ers (zoals ondergetekende) doen zowel profit als non-profit en zijn zo ook nog redelijk recessie-proof.

  Mikey

 75. Niek says:

  @71:
  belastingkorting is voor mij hetzelfde als subsidie, en de hele reden dat deze huizenbubble buiten proporties gegroeid is. Ik vind dat iedereen gewoon zelf moet betalen wat hij wil hebben, niks belastingkorting of subsidie.

 76. Ludwig von Mises says:

  @ Mikey. Ik herinner me jou nog, oude ruziemakert. Daarom praat ik niet meer met je.

  Ben wel blij dat je een keer niet iemand van leugens beschuldigd. Dank, ook uit naam van Chantal.

  Je gaat erop vooruit, met je 90.000 euro omzet in je huurwoninkje.

 77. Niek says:

  @74:
  ik denk dat Ludwig wel een punt heeft t.a.v. de vele ambtenaren en loonslaven die de afgelopen jaren voor zichzelf begonnen zijn tegen een 2-3x hoger inkomen dan ze vroeger kregen. Daar zat een groot deel van de groei van het ZZP bestand, en ik denk ook dat daar grote klappen gaan vallen. Kon allemaal dankzij gratis geld en dat feestje loopt op zijn eind.

 78. Ludwig von Mises says:

  Niek Zegt:
  5 July 2009 om 12:06 pm
  @71:
  belastingkorting is voor mij hetzelfde als subsidie, en de hele reden dat deze huizenbubble buiten proporties gegroeid is. Ik vind dat iedereen gewoon zelf moet betalen wat hij wil hebben, niks belastingkorting of subsidie.

  Als dat ertoe leidt dat de belasingen worden verlaagd ben ik het met je eens. Treft wel de ouderen, niet werkenden het meeste… Ik vaar er wel bij.

 79. Ludwig von Mises says:

  Niek Zegt:
  5 July 2009 om 12:09 pm
  @74:
  ik denk dat Ludwig wel een punt heeft t.a.v. de vele ambtenaren en loonslaven die de afgelopen jaren voor zichzelf begonnen zijn tegen een 2-3x hoger inkomen dan ze vroeger kregen.

  Je hebt ondernemers en ondernemers zullen we maar zeggen. Ik kijk naar wat iemand kan bijdragen, of iemand een plezierige collega is maar ook maar tarief. Types als Mikey zijn er bij mij op de afdeling dan ook niet meer.

 80. Ludwig von Mises says:

  De slimmeren onder ons hoeven echter maar 4 maanden per jaar te werken om break-even te spelen met salaris loonslaaf. De echt slimme zzp’ers (zoals ondergetekende) doen zowel profit als non-profit en zijn zo ook nog redelijk recessie-proof.

  Daar gaat dan je CV.

 81. kees says:

  @64
  je hebt het al een paar keer over studieschuld gehad, maar student kreeg (krijgt?) toch ongeveer €200 studieloon per maand en de rest moesten de ouders bijspitten.( incl. lidmaatschap van msvTragos).

 82. Ludwig von Mises says:

  @ 64. Hmm. Deze student moest lenen omdat de ouders teveel verdienen en niet wilden betalen. Bijbaantjes erbij, dan red je het wel. Heb overigens al afgelost.

  Studenten met ouders die modaal verdienen krijgen nu ongeveer 450 per maand. Dat is natuurlijk te weinig om van rond te komen. Kamerhuur doet al een dergelijk bedrag. 20.000 euro schuld is ongeveer de norm voor uitwonende studenten.

  Begrijp me goed, ik klaag niet maar vind wel dat je als maatschappij niet de economie de nek om kan draaien, onze schulden zijn een erfenis van het beleid uit het verleden.

  Dan is het enigzins realistisch dat niet alleen de volgende, inmiddels werkende generatie de rekening betaalt door ontslagen te worden.

 83. kees says:

  De slimmeren onder ons hoeven echter maar 4 maanden per jaar te werken om break-even te spelen met salaris loonslaaf.

  zou ik niet te hard roepen, opdrachtgevers zouden eens wakker kunnen worden.

 84. Wim Jansen says:

  @ Niek 75 inderdaad al die belastingkortingen en subsidies leiden tot hogere belastingen ,…een vlaktax zonder aftrekposten lijkt me zo gek nog niet.

 85. Ludwig von Mises says:

  @ Wim Jansen.

  Zal ook wel gebeuren. Inflatie is een vlaktaks… Waakt ook de niet werkenden…. Vooral. Gepensioneerden en zo.

 86. Wim Jansen says:

  @ Ludwig , als er een vlaktax komt zonder aftrek,en subsidie ,dan zullen menige huizenbezitters financieel best zwaarder komen, want als er inflatie komt, dan lijkt het mij dat de rente tzt ook zal stijgen….dan is dit voor menig huis [eigenaar] nog maar het begin van de ellende………….?

 87. Ludwig von Mises says:

  @ Wim. Begrijp me goed. Inflatie is een achterbakse vorm van belating die door overheden wordt gebruikt die geen belasting durven te heffen. Tegelijkertijd zie ik dat het nu blijkbaar niet anders kan.

  De goegemeente die haar zaakjes niet in orde heeft stemt tegen ieder verantwoordelijk voorstel tot het te laat is. California is exemplarisch.

 88. Mikey says:

  @Ludwig 76,

  “@ Mikey. Ik herinner me jou nog, oude ruziemakert. Daarom praat ik niet meer met je.”

  Waarom reageer je dan 😉
  Ben je nog steeds boos dat ik heb aangetoond dat je een financiele blunder hebt gemaakt?
  En laat de fantast Chantal er maar lekker buiten.

  @ Ludwig 80,

  Verklaar je nader…
  Opdrachtgevers zitten namelijk juist te springen om mensen met brede ervaring die niet zoals sommigen met oogkleppen in het leven staan!

 89. Hans says:

  @ Ludwig,

  Ik maak me eigenlijk wel zorgen om je financiele positie en het is een legitieme vraag.

  Je klinkt namelijk als een gokverslaafde die je uren, zelfs dagenlang kan vertellen hoe het spelletje werkt maar ondertussen wel diep in de schulden zit.

  Als jij zoals je beweert zo een goede baan hebt en zoveel van beleggen/investeren af weet, waarom heb je dan zo weinig cash en ben je zo afhankelijk van de bank???

  Als een simpele amateur hobby belegger als ik een kleine 30k als extraatje in 2008 kon verdienen met de crash dan had iemand met jouw pretenties een veelvoud daarvan moeten kunnen cashen! Dus nogmaals veklaar je nader waarom je zo afhankelijk van financiering bent…

 90. Ludwig von Mises says:

  @ Wim 86

  “want als er inflatie komt, dan lijkt het mij dat de rente tzt ook zal stijgen….dan is dit voor menig huis [eigenaar] nog maar het begin van de ellende?

  Dat is afhankelijk van de financiering die een huiseigena heeft. Als men een lange financiering met vaste rente heeft genomen, maakt het niets uit.

  Voo diegenen die variabel gefinancierd hebben is toekomst perspectief en de hoogte van de financiering van belang. De meesten die variabel hebben gefinancierd zullen vrees ik voor een onplezierige verrassing komen te staan.

 91. Ludwig von Mises says:

  @ Wim.

  Zie bijvoorbeeld het ondergaande lieve loesje uit de telegraaf:

  Ludwig von Mises Zegt:
  30 June 2009 om 10:02 pm

  “Kapé Breukelaar
  AMSTERDAM – Toen ik in 2003 mijn nieuwe huis kocht heb ik de hypotheekrente voor zes jaar vastgezet tegen 4,3% over € 375.000 aan schuld. Die rentevaste periode loopt binnenkort af. Nu krijg ik van de ABN AMRO een aanbieding om de hypotheek weer vast te zetten en ik schrik van de rentes. Vijf jaar vast kost 6,1% en tien jaar vast zelfs 6,7%. Dat betekent dat mijn rentelasten met meer dan € 550 per maand omhoog gaan. Wat kan ik hieraan doen?”

 92. Ludwig von Mises says:

  Hmm. Het komt Ludwig voor dat Hans en Mikey dezelfde zijn.

  Je naam veranderen en dan opschrijven “dus nogmaals, verklaar je nader” nadat Mikey dezelfde woorden gebruikte is tamelijk dom.

  Eufemistisch gesteld dan he.

 93. Ludwig von Mises says:

  Deze en andere threads nog eens nagekeken. Hansworst en Mikey zijn dezelfde ruzieachtige persoon. Geen inhoudelijke reactie mijnerzijds derhalve.

  Smiley.

 94. Wim Jansen says:

  @ Ludwig- een lage rente voor een huis wat bijna 2 x te duur is, vormt op zich een heel duur resultaat. ,,volgens mij gaan de huizenprijzen zakken. werkloosheid stijgt, meer uitkeringen , bedrijven minder omzet dus minder btw inkomsten en winstresultaten, kortom de staat geeft meer uit,door de recessie,en er komt minder binnen, gevolg o.a de hypoaftrek op de helling of aftoppen-afschaffen. dus resultaat nog meer shit voor iedereen.

 95. Ludwig von Mises says:

  @ Wim jansen.

  We moeten over een termijn van 30 jaar kijken. De lage -zelfs of juist – lange rente compenseert de hoge huizenpijzen in de lagere pijsklasse.

  In rente zit het risico van niet terugbetalen en het inflatierisico verdisconteerd. Die zullen beiden toenemen. Rente dus ook. Daar zijn e het over eens.

  Maar huizen tot, zeg twee ton, zijn niet te duur. Ik zou nu, ook lang gefinancierd, niet boven 2.5 ton willen kopen omdat ik jullie mening deel dat de huizenmarkt is overgewaardeerd. Maar IMO met name het duurdere segment.

  We moeten differentieren naar prijsklasse. Mensen gaan downgraden. Niet alleen van koop naar huur maar ook van dure koopwooning naar goedkopere koopwoning.

  Met name de boomers met cash of overwaarde zullen geneigd zijn tot die oplossing. Daarbij blijven er nieuwe starters komen.

 96. Ludwig von Mises says:

  Overigens vind je ook in de lagere prijsklasse soms overmoedige vraagpijzen. Sommige mensen hebben wat moeite aan te passen aan de nieuwe werkelijkhed blijkbaar.

 97. Ludwig von Mises says:

  De Hypotheekrente zal denk ik inderdaad langzaam uitgefaseerd worden en/of afgetopt worden voor de hogere inkomens.

  Raakt weer de duure huizen het meeste.

  Starters van de Nederlandse markt jagen zal de overheid niet graag doen.

 98. Hansss says:

  @ 92 Ludwig,

  Nou daar lul je je weer zielig onderuit! Geef nu maar antwoord op mijn vraag…
  BTW ben jij nu Ludwig von Mises, jasper, Chantal, …. tja what goes around comes around.
  Het valt op dat zodra je met stevig wordt aangepakt op je eigen onzin je op de man gaat spelen, sneu hoor

 99. Hansss says:

  @ 97 Ludwig
  De Hypotheekrente zal denk ik inderdaad langzaam uitgefaseerd worden en/of afgetopt worden voor de hogere inkomens.
  Raakt weer de duure huizen het meeste.
  Starters van de Nederlandse markt jagen zal de overheid niet graag doen.”

  En waar baseer je deze wijsheid op???? Graag onderbouwing geven ander blijft het gelul in de ruimte

 100. Hansss says:

  @95,

  “Maar huizen tot, zeg twee ton, zijn niet te duur. Ik zou nu, ook lang gefinancierd, niet boven 2.5 ton willen kopen omdat ik jullie mening deel dat de huizenmarkt is overgewaardeerd. Maar IMO met name het duurdere segment.”

  Wat een onzin, leg het verschil tussen de in jouw ogen 2 seperate segmenten dan eens uit! Ze zij allebei namelijk overgewaarderd sukkel

 101. Hanss says:

  @ ludwig,

  Best wel geestig dat jij in 1 zin over 2 ton en 2,5 ton spreekt. Dat is een verschil van 50k oftwel 25% procent!!! Je verzint deze onzin werkelijk ter plekke

 102. Hukker for president says:

  Waarom zou je het goedkopere appartement van €200.000,- (Volgens Jasper minder gevoelig voor een daling) kopen als het huis van €300.000,- morgen ook €200.000,- is? Ook het lagere segment is overgewaardeerd! Er is maar 1 woningmarkt in Nederland, daar valt de toekomstige ghetto Almere ook onder.

 103. kees says:

  De prijzen onder de twee ton gaan er waarschijnlijk ook aan. Pappa en mamma doen nu nog mee in die prijsklasse als ondersteuner. P en M gaan ook in de piepzak zitten, kinderen zien ook om zich heen (deeltijd) werkloosheid. Huisjes van 180 kunnen naar 110 gaan. Zou zomaar kunnen. 300 kan naar 190 etc.
  Aan huizen boven 500 is eigenlijk helemaal geen behoefte meer……..we gaan het wel zien.

  Ik ben nog steeds op zoek naar het stukje grond om een passiefwoninkje op te bouwen.
  Wel met eigen geld.

 104. Martin says:

  Hier in de buurt is een landgoed met kasteel, een aantal boerderijen, en vele, vele hectares grond.
  In 1938 verkocht voor 40.000 gulden, 18.000 euro. Ik zag de Telegraaf advertentie vorige week nog ergens liggen. Misschien is er ook nog 300 gulden of zo afgedongen, misschien wel 400, 40.000 voorwaar een immens bedrag, waar sommigen een leven lang of langer voor moesten werken destijds.
  Op het moment ding je 18.000 euro in 3 minuten af op een afgetrapte woningbouwwoning.
  Ik zie een inflatiemonster, of getalverruwing, zo u wilt, u ook?
  Voor 18.000 euro koop je immers amper nog een fatsoenlijke automobiel.
  Het landgoedje met extra’s doet vermoedelijk een miljoen of 6.
  Dat is niet elk jaar een stijging van 18.000, maar vele malen meer. Destijds ging de adellijke familie eruit omdat ze het niet meer konden trekken financieel. De nazaten wonen hier ook in de buurt, zij hebben zich reeds 18000 maal voor den kop geslagen.

 105. Wowly says:

  Tja, ik heb niet echt verstand van de materie, behalve wat ik hier en daar opvang en mijn eigen boerenverstand. En dat zegt dat de rente te lang te laag is geweest. Ik heb een redelijk salaris, maar nog steeds niet gekocht. Ik kan er gewoon niet bij dat mensen die véél minder dan mij verdienen dermate kostbare/gewaardeerde huizen kopen die ík met goed fatsoen niet kan betalen…… Ik vind het vervelend om te zeggen, en ben bang dat velen in de financieele problemen komen, maar van mij mag de rente flink omhoog. Zo zullen mensen niet geneigd zijn een te duur huis te kopen. Overigens verwacht ik niet dat een hoge rente lang zal aanhouden, omdat dan de markt in zijn geheel zal worden geremd. Overigens mag de HRA worden afgeschaft in zijn geheel, indien de woekerrente’s van de banken worden genormaliseerd. Gewoon de rente van de ECB aanhouden.

  Waarom gaan die vraagprijzen nog niet omlaag? Ik zou graag een huis gebruiken wat groot genoeg is voor mijn gezin, maar kan niets vinden, of het is 1,5 ton te duur. Zou graag wat bouwen, liefst een energieneutraal huis, maar de grondprijzen zijn schrikbarend hoog. Waarom word er zo weinig bouwgrond vrijgegegeven? Als er genoeg is zal de prijs logischerwijs zakken. Misschien zelfs tot redelijke proproties.

  Tot zover mijn naieve vragen

  Wowly

 106. Niek says:

  @85:
  ja, daar zit wat in wat de inkomens betreft. Maar als je naar vermogens en schulden kijkt is het bepaald géén vlaktaks …

  @95:
  ik voorspel dat de ‘goedkope’ huizen veel goedkoper worden zodra de NHG (wegens onbetaalbaarheid voor de overheid) wordt afgeschaft. De prijs in dat segment wordt uitsluitend bepaald door het bedrag waarvoor een simpele burger risicoloos en zonder een cent op zak een lening kan krijgen (of zoals kees zegt, door wat de ouders aan overwaarde etc. kunnen ophoesten).

  Ik denk ook dat mensen gaan downgraden, en dat uiteindelijk ook de prijzen van de goedkoopste huizen daaronder gaan leiden. Als ik rondkijk in mijn omgeving dan zie ik een enorm aanbod in het 175K-225K segment waarbij er enorme verschillen zijn in wat je voor je geld krijgt; dat kan niet zo blijven.

  @Martin(104):
  de inflatie is inderdaad enorm, maar in de huizenprijzen was het de laatste 20 jaar nog erger dan het het algemene prijspeil. Om een voorbeeld te geven (zo na te lezen in oude koopakties):
  het monumentale pand waar ik ooit in woonde kostte eind 18e eeuw 5000 gulden (bewoond door één van de directeuren van de eerste NL multinational), eind 19e eeuw 1800 gulden (barre tijden hier, het geld was op), zelf gekocht in 1990 voor 360.000 gulden en nu is het 1.5 a 2 miljoen euro waard (maar ik woon er al een tijdje niet meer, helaas).

 107. Niek says:

  @Wowly(105):
  “Gewoon de rente van de ECB aanhouden.”

  de ECB rente is onzin en heeft niets te maken met wat de rente zou zijn in een vrije markt, of bijv. met wat de (werkelijke) inflatie is. De ECB heeft zolang ze bestaan de rente kunstmatig laag gehouden en daardoor meegewerkt aan deze ongekende bubble. Daar moeten we vanaf, geld moet gewoon kosten wat het waard is: inflatie (kompensatie voor geldontwaarding) plus een risico premie (die hoger is naar mate mensen onverantwoorder leningen aangaan). En de kosten moeten betaald worden door wie geld leent, niet andersom zoals nu.

  Zodra er weer verstandige rentetarieven berekend worden zullen de huizenprijzen (en andere prijzen die gebaseerd zijn op goedkoop krediet, in plaats van wat een klant er eigenlijk voor wil betalen) zich aanpassen. Aan de ‘betaalbaarheid’ zal uiteindelijk weinig veranderen, anders zou niemand meer kunnen wonen en zou een groot deel van de huizen leegstaan.

  Het feit dat vele Nederlanders wonen in huizen die véél te duur zijn voor hun inkomen laat zien dat de situatie onhoudbaar is; de ‘betaalbaarheid’ is voor die groep gebaseerd op de verwachting dat de rente eeuwig zal blijven dalen, en de huizenprijzen eeuwig blijven stijgen.

 108. Hans- says:

  Zoals Willem Middelkoop al een paar jaar terug zij:
  De welvaart is niet verdient, maar gefinancierd.
  Dus,… dat moet terug betaald worden, en dat duurt …JAREN
  En na die jaren terug naar af, vergeet het maar.
  ( behalve als wij een nog stommere regering krijgen)
  Trouwens, vind een TOP hypotheek net zo iets als LEGIO LEASE.
  Systemen die ze nooit hadden moeten toestaan.
  (met dank aan de AFN, en DNB.)

 109. kees says:

  @108
  En na die jaren terug naar af, vergeet het maar.
  ( behalve als wij een nog stommere regering krijgen)

  die zinsnede snap ik niet.

 110. Hans- says:

  @109
  weer de welvaart anno 2005-2007

 111. Niek says:

  in het kader van het inflatie/deflatie debat:

  (zomaar even een onderwerp gepakt waar het bij past)

  Het agriculturals fonds van Jim Rogers, RICI Agri, is weer aangeland bij de laagste waarde ooit. De fondsen voor commodities algemeen en energie zitten nog niet op all-time lows, maar zijn wel in een paar weken tijd zeer sterk gedaald en lijken ook op zoek naar nieuwe dieptepunten. Dit wijst op weinig inflatie, of zelfs deflatie.

  Grote vraag is of dit het gevolg is van manipulatie door de centrale banken (overal weer deflatie verhalen in het nieuws, terwijl de money supply enorm blijft stijgen) of dat we echt richting deflatie gaan. Ook opmerkelijk hoe de NL huizenmarkt tegen de trend ingaat (als je de NVM mag geloven), terwijl de prijzen in US en UK en vele andere landen blijven zakken.

 112. KariZ says:

  An Interview With Marc Faber:

  http://www.mcalvany.com

  Inflatie/deflatie zal ongetwijfeld ter sprake komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*