Heertje: als kippen zonder kop

Lenen en consumeren

Door de cijfers over het consumentenvertrouwen worden analisten, economen en commentatoren in ons land op het verkeerde been gezet. Als kippen zonder kop praten ze elkaar na. Het is juist heel goed dat we minder consumeren.

Consumptie
In hun ogen betekent afnemend consumentenvertrouwen het afnemen van consumptieve bestedingen en daardoor blijven we in de recessie zitten. Een nieuwe variant van deze gebrekkige zienswijze is het afnemen van het prijsniveau, waardoor consumenten nog meer geneigd zouden zijn, af te zien van consumptie en deze uit te stellen tot later, omdat zij dan goedkoper kunnen kopen.

zie ook: Hoe is de Nederlandse consumptie-economie onstaan?

Werkelijkheid
De werkelijkheid is omgekeerd aan dit doemscenario. Het afnemen van de consumptieve bestedingen in de Verenigde Staten is waar de hele wereld al enkele tientallen jaren op zit te wachten. Afnemen van de groei van de materiële consumptie is precies wat we ook in Europa uit een oogpunt van duurzaamheid nodig hebben.

Meer sparen
Minder schulden en meer sparen, is in het rijke Westen het devies. Als consumentenvertrouwen weer toeneemt, moet het niet neerslaan in meer consumptie, maar in een hogere spaarquote. En dan is er wereldwijd maar een vraag: worden de extra besparingen via een goed werkend financieel systeem omgezet in investeringen in duurzaamheid ? Als dat gebeurt wordt mondiaal voorzien in de behoeften van mensen van nu en straks aan kwaliteit van hun bestaan. Een betere consumptie kun je niet hebben. Het wordt tijd de oogkleppen af te zetten en het gloren van de toekomst te onderkennen. Minder materiële groei en meer immateriële, duurzame voorzieningen. De consumenten hebben die les begrepen, nu de zogenaamde deskundigen nog.

Arnold Heertje

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
9 comments on “Heertje: als kippen zonder kop
 1. Ludwig von Mises says:

  Heertje. Is dat niet de economieleraar die zijn boekenverzameling twee keer verpand heeft om te gokken op de beurs en toen het misging de rabobank voor een paar miljoen gulden het schip in liet gaan?

  Nou, hij zal het wel weten.

 2. kees says:

  elementaire economie voor het havo onderwijs 🙂

 3. Buddy says:

  Waar zal Heertje de nieuwe belastingbetalers vandaan halen?

  Let op! Is deze man geen PvdA clown?

 4. Ludwig von Mises says:

  De bedoeling is in ieder geval dat we ophouden met spulletjes kopen volgens deze man. I

  Interresant idee van economie.

 5. M says:

  De bedoeling is in ieder geval dat we ophouden met spulletjes kopen volgens deze man. I

  Interresant idee van economie.

  Dat valt best mee. Ik weet dat je naar woorden kijkt. Economie en ecosysteem liggen niet zo ver van elkaar. Bedrukt geld maakt niet de enige kosten van ons economische systeem, en ecologie kan je niet bijdrukken.

  Zo gek is die Heertje ook weer niet.

 6. allert says:

  Heb ooit op school geleerd dat het westen de helft minder energie en de helft minder grondstoffen moet verbruiken om in 2020 het zelfde welvaart niveau te hebben als in 2000.
  Dit door de opkomende markten in azie/india.
  Het idee van Heertje ligt in deze lijn, heeft niets met ecosysteem te maken alleen met beschikbaarheid/betaalbaarheid.

 7. allert says:

  En we zitten nog lang niet op de helft alleen de tijd wel.

 8. ludwig von mises says:

  Allert.

  Dit soort onzin leer je van onderwijzers als Heertje. Heertje woont op een professor salaris in een tussenwoning omdat ie al zijn geld vergokt op de markten.

  De helft grondstoffen en energie verbruiken is in mijn boek een welvaartsverlies van precies 50%

  Die Malthusianse duurzaamheidsonzin kan me de pot op.

 9. ruud says:

  @Ludwig
  Jij zou nooit genoegen nemen met een tussenwoning natuurlijk.
  Duur-zaam heid is niet gelijk aan welvaart eerder aan wel-zijn.
  Als de cartridge leeg is een nieuwe printer kopen dat is goed voor de economie. Misschien maar wel belachelijke onzin en gemeengoed en ergerlijker.
  Als wij maar blijven kopen nemen we onzin op de koop toe en verandert er niets, en blijft alles bij hetzelfde. Oude wijn in nieuwe zakken. Iedereen die er belang bij heeft probeert te benadrukken dat het weer goed gaat met de economie zodat het geld waar ze van moeten leven weer
  rolt en het hele speculalatiecircus weer verder kan zodra ze de boel hebben gesust. Alsof er niets funtamelers ad hand is!Wat is de agenda?
  Jij klinkt ook als een leraar maar dan eentje die verbitterd is en weinig argumenten aandraagt ik vraag mij af waarom je blijft geloven dat meer inderdaad meer is wanneer jij zelf Heertje beschuldigd van gokken. Wie gedraagt zich hier eigenlijk arrogant?
  Wellicht heeft Heertje wél iets geleerd. Niet als kasteelheer maar met zijn boerenverstand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*