Heertje: als kippen zonder kop

Lenen en consumeren

Door de cijfers over het consumentenvertrouwen worden analisten, economen en commentatoren in ons land op het verkeerde been gezet. Als kippen zonder kop praten ze elkaar na. Het is juist heel goed dat we minder consumeren.

Consumptie
In hun ogen betekent afnemend consumentenvertrouwen het afnemen van consumptieve bestedingen en daardoor blijven we in de recessie zitten. Een nieuwe variant van deze gebrekkige zienswijze is het afnemen van het prijsniveau, waardoor consumenten nog meer geneigd zouden zijn, af te zien van consumptie en deze uit te stellen tot later, omdat zij dan goedkoper kunnen kopen.

zie ook: Hoe is de Nederlandse consumptie-economie onstaan?

Werkelijkheid
De werkelijkheid is omgekeerd aan dit doemscenario. Het afnemen van de consumptieve bestedingen in de Verenigde Staten is waar de hele wereld al enkele tientallen jaren op zit te wachten. Afnemen van de groei van de materiële consumptie is precies wat we ook in Europa uit een oogpunt van duurzaamheid nodig hebben.

Meer sparen
Minder schulden en meer sparen, is in het rijke Westen het devies. Als consumentenvertrouwen weer toeneemt, moet het niet neerslaan in meer consumptie, maar in een hogere spaarquote. En dan is er wereldwijd maar een vraag: worden de extra besparingen via een goed werkend financieel systeem omgezet in investeringen in duurzaamheid ? Als dat gebeurt wordt mondiaal voorzien in de behoeften van mensen van nu en straks aan kwaliteit van hun bestaan. Een betere consumptie kun je niet hebben. Het wordt tijd de oogkleppen af te zetten en het gloren van de toekomst te onderkennen. Minder materiële groei en meer immateriële, duurzame voorzieningen. De consumenten hebben die les begrepen, nu de zogenaamde deskundigen nog.

Arnold Heertje

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
9 comments on “Heertje: als kippen zonder kop
  1. Ludwig von Mises says:
  2. Ludwig von Mises says:
  3. allert says:
  4. allert says:
  5. ludwig von mises says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*