Hoe onafhankelijk is hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz?

Auteur: Jesse Frederik
Piet Eichholtz onafhankelijk?
Piet Eichholtz is een veelgeraadpleegd professor vastgoedfinanciering aan de universiteit van Maastricht. De kwaliteitskranten, de Volkskrant, het Financieel Dagblad en het NRC Handelsblad gebruiken hem sinds 2006 tezamen 52 keer als bron. Eichholtz wordt vaak gepresenteerd als een onafhankelijke expert, maar is dat wel zo?

Sinds 2006 heeft Eichholtz een gesponsorde leerstoel van Fortis. Inmiddels is deze leerstoel ondergebracht bij ANB/AMRO. Bovendien heeft Eichholtz menig nevenfunctie in de vastgoedsector. Naast zijn werkzaamheden als hoogleraar is Eichholtz ook oprichter en mede-eigenaar van financieel adviesbureau Finance Ideas, werkt hij als adviseur bij Rabo bouwfonds en zit hij in de raad van advies van vastgoedbelegger Redevco en vastgoedontwikkelaar RO Groep. In het verleden was Eichholtz ondermeer ook werkzaam bij de NIBC bank en bij het ABP.

Eichholtz laat zich vaak positief uit over de vastgoedmarkt. Toch wordt Eichholtz in slechts één van de 52 artikelen waarin hij als bron wordt gebruikt geïdentificeerd als een hoogleraar die betaald wordt door Fortis/ABN. Dit enige artikel gaat dan ook over gesponsorde leerstoelen. In geen enkel artikel wordt het scala aan nevenfuncties van Eichholtz genoemd.

De Eichholtz lobby

In zijn mediacontacten neemt Eichholtz vaak een vastgoedvriendelijk standpunt in. Eind 2007 prees Eichholtz bijvoorbeeld de Amerikaanse aanbieders van Nederlandse ‘subprime’ hypotheken ELQ, dochter van Lehman Brothers, en Sparck, dochter van Citigroup. ‘Belachelijk dat grote banken mensen ‘met een vlekje’ nooit willen helpen,’ zei Eichholtz tegen het AD. Een jaar later zat Eichholtz voor een Kamercommissie, waar hij constateerde dat er in Nederland geen woningmarktcrisis zou plaatsvinden. “Nederland [heeft] geen subprime hypotheekmarkt,” constateerde Eichholtz. Ook geloofde hij dat de crisis, net als in 1998 toen het hedgefonds LTCM crashte, snel zou overwaaien.

Later speelde Eichholtz een rol bij de lobby voor maatregelen die de crisis op de woningmarkt een halt toe zouden moeten roepen. Eichholtz pleitte voor het verhogen van de nationale hypotheekgarantie (NHG) grens. Al in december 2008 was door de kamer een motie aangenomen over het verhogen van de NHG. Toenmalig minister Bos weigerde hier echter uitvoering aan te geven omdat hij de verhoging te riskant en bankvriendelijk achtte. In mei 2009 verschijnt een onderzoek van Eichholtz en promovendus Cosemans dat concludeert dat de verhoging van de NHG de woningmarkt zal helpen en de risico’s op verliezen voor de staat gering zijn. “De conclusie ondersteunt de lobby van de bouw- en woningmarkt van de afgelopen vijf maanden richting het kabinet,” schrijft het Financieel Dagblad in reactie op het onderzoek.

Lees verder Follow the Money
.
Share Button
Tagged with: ,
25 comments on “Hoe onafhankelijk is hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz?
 1. R-KNOW says:
 2. lorenzo says:
 3. lorenzo says:
 4. Marieke says:
 5. analyze says:
 6. Claude says:
 7. Claude says:
 8. Marketwatch says:
 9. Martijn says:
 10. philipulus says:
 11. philipulus says:
 12. Claude says:
 13. philipulus says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*