Hoe onafhankelijk is hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz?

Auteur: Jesse Frederik
Piet Eichholtz onafhankelijk?
Piet Eichholtz is een veelgeraadpleegd professor vastgoedfinanciering aan de universiteit van Maastricht. De kwaliteitskranten, de Volkskrant, het Financieel Dagblad en het NRC Handelsblad gebruiken hem sinds 2006 tezamen 52 keer als bron. Eichholtz wordt vaak gepresenteerd als een onafhankelijke expert, maar is dat wel zo?

Sinds 2006 heeft Eichholtz een gesponsorde leerstoel van Fortis. Inmiddels is deze leerstoel ondergebracht bij ANB/AMRO. Bovendien heeft Eichholtz menig nevenfunctie in de vastgoedsector. Naast zijn werkzaamheden als hoogleraar is Eichholtz ook oprichter en mede-eigenaar van financieel adviesbureau Finance Ideas, werkt hij als adviseur bij Rabo bouwfonds en zit hij in de raad van advies van vastgoedbelegger Redevco en vastgoedontwikkelaar RO Groep. In het verleden was Eichholtz ondermeer ook werkzaam bij de NIBC bank en bij het ABP.

Eichholtz laat zich vaak positief uit over de vastgoedmarkt. Toch wordt Eichholtz in slechts één van de 52 artikelen waarin hij als bron wordt gebruikt geïdentificeerd als een hoogleraar die betaald wordt door Fortis/ABN. Dit enige artikel gaat dan ook over gesponsorde leerstoelen. In geen enkel artikel wordt het scala aan nevenfuncties van Eichholtz genoemd.

De Eichholtz lobby

In zijn mediacontacten neemt Eichholtz vaak een vastgoedvriendelijk standpunt in. Eind 2007 prees Eichholtz bijvoorbeeld de Amerikaanse aanbieders van Nederlandse ‘subprime’ hypotheken ELQ, dochter van Lehman Brothers, en Sparck, dochter van Citigroup. ‘Belachelijk dat grote banken mensen ‘met een vlekje’ nooit willen helpen,’ zei Eichholtz tegen het AD. Een jaar later zat Eichholtz voor een Kamercommissie, waar hij constateerde dat er in Nederland geen woningmarktcrisis zou plaatsvinden. “Nederland [heeft] geen subprime hypotheekmarkt,” constateerde Eichholtz. Ook geloofde hij dat de crisis, net als in 1998 toen het hedgefonds LTCM crashte, snel zou overwaaien.

Later speelde Eichholtz een rol bij de lobby voor maatregelen die de crisis op de woningmarkt een halt toe zouden moeten roepen. Eichholtz pleitte voor het verhogen van de nationale hypotheekgarantie (NHG) grens. Al in december 2008 was door de kamer een motie aangenomen over het verhogen van de NHG. Toenmalig minister Bos weigerde hier echter uitvoering aan te geven omdat hij de verhoging te riskant en bankvriendelijk achtte. In mei 2009 verschijnt een onderzoek van Eichholtz en promovendus Cosemans dat concludeert dat de verhoging van de NHG de woningmarkt zal helpen en de risico’s op verliezen voor de staat gering zijn. “De conclusie ondersteunt de lobby van de bouw- en woningmarkt van de afgelopen vijf maanden richting het kabinet,” schrijft het Financieel Dagblad in reactie op het onderzoek.

Lees verder Follow the Money
.
Share Button
Tagged with: ,
25 comments on “Hoe onafhankelijk is hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz?
 1. R-KNOW says:

  Kan iemand een link van bovenstaand artikel door tweeten naar Rob Mulder en zijn vriend Daan Keij. Want die zeggen alles na wat de professor zegt. Bedankt.

 2. tinus says:

  Het zou me niets verbazen als de VEH dhr. Eichholz zo nu en dan iets toestopt, zodat vervolgens kan worden gepronkt met zijn onafhankelijke en wetenschappelijke inzichten.

  Of maak ik me nu schuldig aan smaad?

 3. lapje says:

  Bestaat er geen digitale schandpaal op internet?

 4. lorenzo says:

  maar ja , hoe onafhankelijk is het gemiddelde verjaardags feestje anno 2013. Tenenkrommend , ik stel vaak, vergeefs, voor over autos te gaan praten.

 5. lorenzo says:

  2011 toch ?

 6. Marieke says:

  Deze “geleerden” mogen zeggen wat ze willen. We kunnen toch zelf om ons heen kijken en conclusies trekken. Jammer dat Den Haag dat (blijkbaar) niet kan. Mijn oma heeft geen scholing genoten en zei:”welke malloot is zo dom dat hij zoveel betaald voor een hut, dat kan toch niet goed blijven gaan?”.

 7. V says:

  De objectiviteit binnen zowel de vastgoed als de financiële takken in de academische wereld is ver te zoeken. Veel hoogleraren hebben nevenfuncties op hetzelfde onderwerp als waar ze onderzoek op doen. De waarheidsvinding komt per definitie is het nauw als de persoon in kwestie niet gebaat is bij de waarheid. De spagaat waar deze personen in terecht komen leidt in het slechtste geval tot falsificatie en/of corruptie en in het gunstige geval tot het neerleggen van een van beide functies. In de meeste gevallen kiezen deze personen er echter voor om heel selectief met de waarheid om te gaan. ngemakkelijke waarheden worden doelbewust vermeden.

  1. Neem alleen hoogleraren aan die genoeg hebben aan een academische cariërre zonder nevenfuncties.
  2. Wees bereid om als overheid de volle 100% te betalen voor kwalitatief onderzoek.
  3. 20 onafhankelijke wetenschappers in Nederland op het gebied van vastgoed moet voldoende zijn. Zo kunnen de kosten beperkt zijn.
  4. Voor onderzoek in bedrijven of instellingen voor hun interne beleid of ontwikkeling kunnen beter direct wetenschappers worden ingehuurd. Ze kunnen dan zelf bepalen hoe objectief of subjectief dat onderzoek moet zijn. Uiteraard zal er ook interne behoefte zijn naar een kritische (objectieve) blik, maar als ze iets publiceren dan mag je er van uit gaan dat dit alleen gunstige resultaten zijn.
  5. De pers heeft de taak om de onafhankelijkheid van onderzoek te toetsen voordat ze er over publiceren.

 8. Frans says:

  Zie hier weer een reden om onafhankelijk te denken!!
  DIt is symptomatisch voor de wereld waarin we nu leven.
  Dit is onderdeel van de REDEN waasrom we nu zijn waar we zijn.
  De politici worden ook platgelopen door lobbyisten zoals Piet. Vooral mensen met de schijn van wetenschap aan de kont zoals Piet zijn natuurlijk waardevol voor de banken.
  Dit is meteen de reden dat je op een blog als deze veel meer de waarheid tegenkomt als in de reguliere media: niemand van “the powers that be” heeft er belang bij dat u zelf denkt en erachter komt hoe de zaken werkelijk zitten.
  WEES KRITISCH, DENK ZELF!!!!

 9. analyze says:

  dit soort mensen zou ik geen traanje om laten als hij het doelwit van terroristen zou worden

 10. rob says:

  boeiend!
  Er is nu zo veel rumoer…en dan juist op dit moment dit stuk..

  KLASSE KLaas Knot..goed bezig!

  http://www.z24.nl/economie/artikel_244922.z24/DNB__pak_hypotheekrenteaftrek_aan.html

 11. asd says:

  @1-9

  Jullie hebt allemaal gelijk. Hoe nu verder?

  Zoveel mogelijk publiciteit geven aan de mentaliteit van deugnieten als Eicholtz cs en hun sponsoren, zoals op dit weblog al gebeurt.
  Verder in persoonlijke contacten en “soms op verjaardagsfeestjes”,Lorenzo.

  Een vorm van politiek bedrijven, die op den duur effect zal hebben.

  Ook om over andere uitwassen in de samenleving na te laten denken.

 12. ll says:

  Mooi stuk Jesse 🙂

 13. Claude says:

  Belegger: Weekers: niet tornen aan hypotheekrenteaftrek http://www.belegger.nl/nieuws/2606823/weekers-niet-tornen-hypotheekrenteaftrek.html

  Dat is een afwijzing binnen het uur. Ach, iedereen in de EU wacht nu het Griekse referendum af, potentiele huizen(ver)kopers de volgende verkiezingen. Verschil is dat je bij het Grieks referendum nog niet zeker wat wat de uitkomst is, bij de verkiezingen wel. De HRA gaat eraan.

  Overigens komt Knot met veel redenen dat de schuld omlaag moet. Bijvoorbeeld die 400 mia die het buitenland moet ophoesten zodat mensen in Nederland drie jaar en elf maanden hun tweede huis in de verkoop kunnen houden onder volledige aftrek. Als dat problematisch gaat worden (en dat zou in een wereld van selecteve haircuts best wel eens kunnen), dan kan Fransie uit Weert nog wel meer willen, maar moeten we eindelijk onze eigen broek gaan ophouden.

  Overigens denk ik dat een procent of 12 al opgelost is (of beter: afgelost is) wanneer de huidige gespaarde bedragen als afgelost dienen te worden beschouwd. Vermindert de private leenquote en zorgt voor minder HRA. En het doet nauwelijks pijn.

 14. Marketwatch says:

  Offtopic:

  Na mijn eerdere melding dit jaar over de problemen in de gemeente Apeldoorn (afschrijving zo’n 70 miljoen grondbedrijf), blijken de problemen nog groter te zijn/worden:

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/9789643/Nieuwe-dreun-voor-Apeldoorn.ece

  Zou Apeldoorn de eerste gemeente in NL worden, die met de twijfelachtige eer van een artikel 12 gemeente, te gaan strijken??

 15. Martijn says:

  @11 asd

  dit soort mensen zou ik geen traanje om laten als hij het doelwit van terroristen zou worden

  Mooi dat je nu denkt iemand te betrappen, maar tegelijkertijd blijkbaar geen enkele twijfels weet te plaatsen bij de gefabriceerde terrorisme-angst.

  Internetfora staan bol van dergelijk slap geouwehoer.

 16. asd says:

  @16 (Martijn)

  Speciaal voor jou Martijn, analyze this ;-):

  http://www.youtube.com/watch?v=960UNEiOdTo

 17. philipulus says:

  NOU! dat geloof je toch niet, zit ik op nu.nl een bericht te lezen (‘Financiële stabiliteit in gevaar’
  Laatste update: 2 november 2011 14:35 info
  AMSTERDAM – De aanhoudende schuldencrisis en de zwakke ontwikkeling van de economie brengen de stabiliteit van de financiële sector in gevaar.
  ), omdat 1/3 van het bericht de kwalijke invloed van de HRA behelsde, word ik opeens uit het bericht gesmeten, en na opnieuw het bericht te hebben aangeklikt, blijkt het gedeelte over de HRA opeens te zijn verdwenen.

  Iemand het originele bericht nog gezien? (oorspronkelijke bericht was van 14:24).

  werd daar iemand te loslippig?

 18. 406 says:

  Ach de ene helft van de wetenschappers pleegt plagiaat, en verzint onderzoeksresultaten. De andere helft is ronduit corrupt. De één zadelt ons op met miljoenen griepvaccinaties en de ander met miljoenen extra schuld. Kunnen die mensen niet gewoon allemaal met Mauro meegaan?

 19. 406 says:

  Houden we Mauro hier

 20. philipulus says:

  Zie nu pas dat Claude (13) me WAY voor was, let u maar even op hem, niet op mij.

 21. Claude says:

  Reactie VGH/NVM en politieke partijen in de Volkskrant: ‘Knot is niet goed op de hoogte van de woningmarkt’
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3010687/2011/11/02/Knot-is-niet-goed-op-de-hoogte-van-de-woningmarkt.dhtml

 22. Heiny says:

  Offtopic:

  DNB adviseert hypotheekrenteaftrek aan te pakken

  http://www.nu.nl/economie/2657445/dnb-adviseert-hypotheekrenteaftrek-pakken.html

  Het wordt steeds spannender op de woningmarkt!

 23. nhz says:

  V: 3. 20 onafhankelijke wetenschappers in Nederland op het gebied van vastgoed moet voldoende zijn. Zo kunnen de kosten beperkt zijn.

  1 lijkt me al meer dan genoeg; wat heeft dit nou met wetenschap te maken, helemaal niks toch? Als de vastgoed maffia creatieve financierings mogelijkheden zoekt mogen ze dat zelf uitvinden (op eigen kosten). Wetenschappelijk gezien totaal oninteressant wat er in die sector gebeurt; het uitzondering wellicht van wat historisch onderzoek (zoals die Herengracht Index). Het is feitelijk pure prostitutie wat hier plaatsvindt, net zo goed trouwens als bij economie en in steeds sterkere mate bij bijv. medisch onderzoek.

  V: 5. De pers heeft de taak om de onafhankelijkheid van onderzoek te toetsen voordat ze er over publiceren.

  mooi idee, maar daar komt natuurlijk nooit wat van. Ik zie dagelijks talloze ‘wetenschappelijke’ nieuwtjes op biomedisch gebied. De meeste zijn zwaar biased, en er staat eigenlijk nooit bij wie de studie gedaan heeft en wat zijn/haar belangen zijn. Het wordt allemaal geslikt voor zoete koek (ook door officiele wetenschappelijke publicaties trouwens).

  analyze: dit soort mensen zou ik geen traanje om laten als hij het doelwit van terroristen zou worden

  ach, ik hoop dat Piet nog lang met zijn huis blijft leuren voor 990K en straks minstens een paar ton onder water staat met de hypotheek. Al zal er dan wel weer een bevriende bank een handje toesteken, in ruil voor wat wederdiensten.

  Marketwatch: Zou Apeldoorn de eerste gemeente in NL worden, die met de twijfelachtige eer van een artikel 12 gemeente, te gaan strijken??

  hoezo, artikel 12 komt volgens mij veel vaker voor. Bij mij in de buurt zijn er twee gemeentes die daar meer dan tien jaar onder vielen (misschien nog wel, weet ik niet zeker).

  Martijn: dit soort mensen zou ik geen traanje om laten als hij het doelwit van terroristen zou worden

  Mooi dat je nu denkt iemand te betrappen, maar tegelijkertijd blijkbaar geen enkele twijfels weet te plaatsen bij de gefabriceerde terrorisme-angst.

  doelwit van financieel terroristen misschien?
  😉

  Claude: De druk om de hypotheekrenteaftrek te hervormen begint intussen erg groot te worden. Alleen CDA, VVD en PVV verdedigen dit bolwerk nog

  dat is dus wel een kamermeerderheid; en in de praktijk is er een overweldigende meerderheid in de Kamer VOOR handhaving van HRA in enigszins afgezwakte vorm (wat ze dan ‘afbouwing’ of op zijn lorenzo’s ‘afschaffing’ noemen. Helaas, stelletje sukkels …

  Claude: Reactie VGH/NVM en politieke partijen in de Volkskrant: ‘Knot is niet goed op de hoogte van de woningmarkt’

  De diverse uitlatingen in de media van Knot (ook t.a.v. euro en Griekenland bijvoorbeeld) zijn een verademing vergeleken met zijn voorganger. VEH laat steeds vaker zijn ware gezicht zien, gewoon de spreekbuis van de vastgoed maffia, met een stroom van volstrekt infantiele en leugenachtige persberichten.

 24. philipulus says:

  @ Claude 24: “Hij is niet goed op de hoogte van de woningmarkt’, zei de woordvoerder.”

  Maar welke informatie Knot zou ontberen, dat laat men dan weer in het midden.

  (wel jammer dat het “aan de schandpaal nagelen” van Eichholz nu een beetje op de achtergrond dreigt te geraken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*