Brabant stopt steun huizenkopers

De provincie Noord-Brabant staakt anderhalf jaar eerder dan gepland de hulp aan woningkopers, woningbezitters en projectontwikkelaars wegens de crisis. Van de maximaal 400 miljoen euro die de provincie had gereserveerd voor een volledig pakket maatregelen , is maar ongeveer de helft nodig.

Gedeputeerde Staten hebben dat woensdag bekendgemaakt. Van de 250 miljoen die was gereserveerd om de woningmarkt in beweging te houden na het uitbreken van de economische crisis in 2008, heeft de provincie na afloop van de maatregelen eind 2010 volgens de prognose 110 miljoen euro gebruikt. Met het geld kregen projectontwikkelaars hulp bij de financiering van ongeveer veertig grote bouwprojecten. In totaal zullen met de regeling vijfduizend woningen worden gebouwd.

Ruim vierhonderd Brabantse woningkopers schreven zich tot dusver in voor een garantieregeling van de provincie. Die koopt hun oude huis, als dat na twee jaar niet is verkocht.

Gedeputeerde Ruud van Heugten constateerde woensdag dat vooral de markt voor goedkopere koopwoningen in Brabant weer stabiel is. „De consument is gewend aan het beeld van de recessie”, zei hij in een toelichting. „De bouw is nog niet uit het dal en zit echt nog wel in een dip, maar onze maatregelen hebben hun werking gehad”, voegde hij toe.

bron: bndestem

Share Button
Tagged with: ,
185 comments on “Brabant stopt steun huizenkopers
 1. adamus says:

  om maar eens een trendbreuk te veroorzaken, meteen ter zake voor deze draad 🙂

  http://jsmineset.com/2010/05/31/jims-mailbox-451/

  mooie paraboo Nhz.

 2. adamus says:

  parabool/parabolus.

 3. nhz says:

  al 110 miljoen over de balk gegooid dus, proficiat Brabant. Hebben de grote jongens weer riant hun zakken mee kunnen vullen.

  @1:
  tot nu toe een perfecte cup-and-handle (gen parabool dus). Maar m.i. is de vaart er teveel uit, zodat een doorbraak van @1250 vast een valse uitbraak zou worden, waarna de koers zwaar terugvalt (wellicht van $1350 naar $1000 of nog lager). Gezonder zou zijn als we eerst nog naar $1150 gaan en wat meer paniek in de markt zien, en daarna een uitbraakpoging.

 4. KariZ says:

  Niek is bang dat de ‘bodem’ eruit valt…

  Lastig thee drinken zonder bodem.

  Goudgerand kopje.

 5. nhz says:

  P.S.1:
  overigens is deze grafiek alleen op $Gold van toepassing, in euro is het plaatje heel anders. Daar was er een uitbraak in april 2010 die nog niet teruggetest is, en waar dus een sterke terugval mogelijk blijft.

 6. KariZ says:

  @3…je bent eigenwijs…daar hou ik wel van. 🙂

 7. adamus says:

  Alles is mogelijk. Morgen kan de hemel op je hoofd vallen. In Zeeland is de stemming altijd iets meer bedrukt. Dat jij vertrouwen hebt in geld waar de koningin niet eens meer op afgebeeld is (digitaal). Wonderbaarlijk. Misschien inherent aan de provincie? Het is niet uitzonderlijk dat een haas in de koplamp kijkt? Afhankelijk van de chauffeur wat er gebeurd.

 8. adamus says:

  K… gebeurt.

 9. nhz says:

  @8:
  op eilanden en andere uit natuurlijk oogpunt riskante lokaties schijnen bewoners doorgaans wat voorzichtiger te zijn inderdaad; is een nuttige evolutionaire aanpassing, je ziet dat ook in bijv. het Zeeuwse bedrijfsleven dat relatief weinig last heeft van de crisis omdat er hier minder speculatieve activiteiten zijn.

  Bij een technisch patroon mag je al blij zijn als het statistisch gezien in 55% van de gevallen klopt.

 10. adamus says:

  Brabant Bijna Blut. Essent verpatst, geld weggezet tegen 0%, dus ook geen inflatiecorrigerende inkomsten meer.

 11. adamus says:

  je ziet dat ook in bijv. het Zeeuwse bedrijfsleven dat relatief weinig last heeft van de crisis omdat er hier minder speculatieve activiteiten zijn.

  dat laten jullie aan de dienaren van de kroon over?
  ik dacht dat er nog zoiets als het gat van Vlissingen was? Ik zie ook nog wel eens mopperen over grondspeculatie…..

 12. adamus says:

  statistisch……is de valkuil van het heden. Daar geloven Bernanke en Trichet ook nog in. Of ze proberen ons dat in ieder geval wijs te maken. Blijkbaar is het jouw spoor. Allez.

 13. adamus says:

  Ruud van Heugten

  voerde in de 2de kamer, namens het cda, het woord over de antikraak . Nieuwe positivo.

 14. adamus says:

  al 110 miljoen over de balk gegooid dus, proficiat Brabant. Hebben de grote jongens weer riant hun zakken mee kunnen vullen.

  iets met “transmissie” heet dat tegenwoordig.
  Van RWE naar huizenmarkt; zou nooit rechtstreeks gelukt zijn.

 15. adamus says:

  Waarom moet de vaart in goudprijs zitten? Je snapt de functie niet.

 16. adamus says:

  Hebben we allemaal al een bedragje gepind voor het geval dat?

 17. adamus says:

  KariZ je probeert wel OT te blijven?

 18. KariZ says:

  OT?

  Trouwens wonderbaarlijk dat jij al die beleidskneusjes kent Kees. Ik vind dat commentaar van jou wel grappig 🙂

  jij zit echt de hele fuckin’ dag in de tuin he met je laptop.

  Huis goed verkocht en nu lekker rentenieren zeker 😉

 19. KariZ says:

  Misschien helpt dit om Niek over de streep te trekken:

  http://www.goldsubject.com/buy-gold-and-withdraw-your-support-of-the-system/

  Blaas het systeem op Niek! Help mee!

 20. adamus says:

  300K noem ik geen topprijs voor een huis, maar inderdaad er was na bijna 20 jaar wat afgelost.

  Verder om 5.00uur gaan tuinieren. Betaal nu bijna 800 huur, maar heb in de buurt wel een akkertje kunnen vinden en moest dan ook veldsla oogsten.
  Zo blijf ik een beetje in business. Mijn andere 10 ha. liggen een paar uur rijden van mijn woonplaats/midden vh land. Ik zie mezelf nog niet richting Ganzendijk/Leer/Oldenburg of zo vertrekken.

 21. nhz says:

  @12:
  voor de huizen/grond bubble geldt dit inderdaad niet, dat is een landelijk fenomeen. Overigens aanvankelijk sterk onder invloed van Randstad bewoners die hier de prijzen opdreven, maar inmiddels doen de Zeeuwen ook vol mee.

  @13:
  juist niet, ik geef aan dat het maar statistiek is, niks meer. Geldt dus ook voor die cup-and-handle, in 40-45% van de gevallen gaat het vanaf het randje omlaag ipv omhoog.

  @16:
  ik kijk naar RSI, volume etc. om te kijken hoe sterk de trend is. Trends op licht volume zijn kwetsbaar.

  @20:
  was ik wel van plan, maar niet tot elke prijs.

 22. adamus says:

  Heb dat artikel ook gelezen KariZ, je moet natuurlijk niet negatief denken….maar omhalen die boel. Er zijn ook mensen die vrezen dat de ECB die 1000 miljard echt in de wereld gaat zetten. Hebben ze waarschijnlijk al gedaan, het moest alleen nog afgedekt worden. Mijn idee dan. Er moet dus nog eens 1000miljard tegenaan?

 23. adamus says:

  @20:
  was ik wel van plan, maar niet tot elke prijs.

  welke prijs ga je nu betalen? Dat is de vraag.

 24. KariZ says:

  Klasse! Goud, je eigen grond…enkel nog machinepistolen en wat landmijnen en klaar is Kees 🙂

  Heb onlangs me eerste goud gekocht, rijkelijk laat dus.

  Aandelenport. gedecimeerd en lekker in fysiek gegaan. Beter laat dan nooit. Dankzij Martijn, ANOTHER & FOA. Ijzersterk verhaal lijkt me zo. Maar misschien zit ik er wel compleet naast. We zien wel.

 25. adamus says:

  nhz,

  die prijsstijging op het platteland, daar hebben boeren altijd aan meegeholpen. Bedrijf verkocht, meestal aan kinderen, vervolgens een luxe auto en een dik huis gekocht. Status; “kijk mj, ik heb goed geboerd”. Ik ken ze die weigerden bij de Rabo te pinnen, ze wilden bediend worden. Of ze het geld maar even klaar wilden leggen.

 26. adamus says:

  KariZ het is al decennia te laat. Is geloof ik vanaf 19xx al 60 keer over kop.

 27. adamus says:

  ik zeg nog zo: “geen bermbommetje”. Wapens: vergunning voor nodig en ik heb er niets mee. Maar er verdwijnt wel eens wat van het tuintje. Ik kan geen schoffeltje laten liggen, dat is jammer. Het zijn meestal sukkels die jatten, eigenlijk niet eens de moeite om te slaan, maar een nat pak is geen mishandeling? Toch?

 28. adamus says:

  M. zit iets dieper in goud dan een paar procent 🙂
  heeft het gelijk aan zijn zijde.

 29. adamus says:

  Overigens door niets te doen ondermijnen we het systeem ook……

 30. KariZ says:

  Niek is een intelligente vent maar heeft in dit geval gewoon zijn huiswerk niet gedaan 🙂

  @27 je hebt gelijk.

 31. KariZ says:

  @28 of een ongelukkige struikelpartij eindigend in een hooivork.

  Kan toch?

  @30, niet altijd

  http://www.nu.nl/economie/2260458/nederlanders-sparen-weer-flink.html

 32. Dim says:

  Genoemde Ruud van Heugten (CDA) is een van de schrijvers van het rapport woningmarkt CDA uit juni 2009:

  http://www.vdab-talent.nl/Docenten-Info/H-Woord/Eindrapport_woningmarkt_CDA.pdf (pdf ~ 271 Kbytes)

  Lange tekst, maar erg interessant om te lezen. Het rapport bevat een paar goede analyses van oorzaken van de huidige crisis op de woningmarkt, maar beveelt toch aan om met alle mogelijk middelen de zeepbel verder op te blazen (blz 23: “Alle huidige
  instrumenten (zoals garantieregelingen en startersubsidies) om de starter te ondersteunen dienen bespoedigd en versterkt te worden.”) > Ik draag Ruud van Heugten voor voor de Ger Hukker-award!

 33. nhz says:

  @23:
  als ik lees dat er weer een record bedrag door de banken bij de ECB gestald is, dan is het meeste blijkbaar nog niet in de economie aangeland; maar dat kan inderdaad wel snel wijzigen.

  @24:
  ik heb een paar lagere nivo’s waarop ik ga bijkopen, als we daar niet meer terug komen dan blijft het bij de huidige beperkte allocatie.

  @26:
  ja, bij mij in de buurt zijn er ook vooral herenboeren over. Ik hoorde deze week nog dat twee kleine tuinders 7 resp. 11 miljoen gekregen hebben voor hun bedrijfje, was nodig voor een (kleine) nieuwe woonwijk. Die bedrijfjes waren misschien een paar ton waard, afgezien van de grond.

  @31:
  ik lees niet alleen goldbug websites, vandaar.

  nu het toch weer over huizen en goud gaat, ik probeerde gisteren herhaaldelijk iets te posten maar zie het nog steeds niet, dus nog maar eens:

  RBS markets had een aardig stukje over ‘huizenprijs al 60% gedaald’, gemeten in goud namelijk voor een gemiddelde woning. De prijs ging van 7 kg in 1996 tot 21 kg in 2003 en terug naar 8 kg in 2010.
  Ik schat dat een huis 25 jaar geleden ongeveer 1.5 kg goud kostte, en rond 1970 vermoedelijk nog minder. Blijft dus raden waar de bodem is.

 34. adamus says:

  nhz, met een paar onsjes kun je straks de boot naar Engeland nemen. Geen probleem. Of vluchten naar Zeeuwsvlaanderen.

 35. nhz says:

  @35:
  Engeland is wel het laatste waar ik nu naar toe zou gaan; gaat m.i. (opnieuw) hardstikke failliet. Zeeuws Vlaanderen is op de aantrekkelijker lokaties (met redelijke voorzieningen) nog bijna net zo duur als de rest van Zeeland. Nee, als het kan dan wil ik straks verder weg dan alleen om de hoek en dan is (veel) fysiek goud onhandig, daarmee kom je echt niet door de paspoort controle heen. Dit nog even afgezien van het gesjouw en diefstal risico 😉

 36. adamus says:

  (Zorg)voorzieningen om de hoek van de deur; inderdaad het ultieme angstgevoel in NL verwoord 😉 Boven de 50 kom je echt NZ niet meer in denk ik. Misschien als contractarbeider, kiwiplukker of zo.

 37. adamus says:

  @28 of een ongelukkige struikelpartij eindigend in een hooivork.</i.

  ik vat hem nu pas. Dat was dat bejaarde stel ergens in Brabant, toch?

 38. adamus says:

  aantal 100gr. stukjes kun je een mooi enkelbandje van rijgen.

 39. adamus says:

  Hoe eerder UK failliet gaat, deste eerder kun je het goud misschien te gelde maken, aldaar.

 40. nhz says:

  @37:
  voorzieningen: ik was dus niet van plan mijn eigen voedsel te gaan verbouwen etc. Er zijn daar nogal wat plaatsjes die niet eens meer een supermarkt hebben. En als uitgaan zich verplicht beperkt tot in je eigen tuin zitten wordt het ook saai 😉

  NZ: De leeftijdgrens is overigens 55, beetje afhankelijk van opleiding/vermogen/ervaring etc.
  Dus het is nog niet helemaal uitgesloten, en anders maar als toerist nietwaar? Er schijnen mensen te zijn die pendelen tussen NZ (maximaal 9 maanden per jaar) en Oz.

  @40:
  het no.1 vaderland van de banksters lijkt me de laatste plek om je goud te gelde te maken; als dat al kan, want tegen de tijd dat het uit de hand loopt zie ik de Britse politici goud wel verbieden.

 41. adamus says:

  nhz, er zijn maar heel weinig mensen die iets met goud doen. Wordt zwaar overtrokken allemaal.

  Ja, de stad heeft ook voordelen. Eigenlijk woon je op een plek om nooit meer weg te gaan 🙂 Niet te vergelijken met Goes om maar iets te noemen.

 42. adamus says:

  So let’s get something straight – food is like money, in every way.

  Food is a currency – actually, a collection of currencies. Different foods have different values (qualities) as currencies do. Thus, they have different exchange rates – some foods yield greater returns (lifestyle benefits) than others. And like smart investment decisions, smart food choices are wonderful long-term growth vehicles for your financial and literal health.

  vond hem wel leuk.

  http://manvsdebt.com/eating-yourself-into-debt/

 43. nhz says:

  @42:
  afgezien van die huizenbubbel en de plaatselijke politiek is het lang niet slecht hier. Maar ja, dat kun je vast op veel lokaties op de wereld zeggen.

  @44:
  ja, en dat op een goldbug website. Als ik mijn giraal goud voor het gemak als fysiek aanmerk (beetje valsspelen moet kunnen, in principe kan het uitgeleverd worden) hoor ik nu al bij de echte hamsteraars 😉

 44. option trader says:

  Vraag over Goud.

  Stel er breekt paniek uit. Dow Jones crashed (-89%).
  Wat kan Goud maximaal staan volgens de historische Dow/ Gold Ratio op a; DJ 1000 punten en b; DJ 500 punten?

  Iemand idee?

 45. adamus says:

  nhz, enig idee wat dat uitleveren gaat kosten?
  Of wil je het niet weten? Ik zou eens een proefje doen.

 46. adamus says:

  Stel er breekt paniek uit

  doet er dan niet meer toe, bovendien is dat de functie van goud niet.

 47. adamus says:

  http://www.dekritischebelegger.nl/bric/brazilie/brazilie-carnaval-en-credit-cards-2/

  schulden maken, printen, grote bek oefenen via Turkije. Bekende verhaal.

 48. Hugo says:

  lol, komen de price conrols eraan? Deflatie mag niet mensen, hier weer een voorbeeldje;
  ‘PvdA wil prijsafspraken zzp’ers toestaan’
  http://www.nu.nl/nieuws/2260803/pvda-wil-prijsafspraken-zzpers-toestaan.html

 49. KariZ says:

  @48 hehehehe jij bent ook helemaal FOA ineens :

 50. adamus says:

  KariZ, verhuizen naar de Bijlmer is ook een optie en wapens is daar normaal en aanschaf geen probleem.

 51. adamus says:

  mooie dooddoener Kariz 🙂

 52. adamus says:

  helemaal Foa; daarom doet de huizenprijs er voor mij ook niet zoveel toe. Ook vind ik, met nhz, dat moderne bouwtechniek achterhaald is. Ik ben nog niet helemaal “vergeestelijkt”.

 53. Okkie says:

  Volgens de Volkskrant (R.Giebels pg.29) is het nog steeds volstrekt normaal om een aflossingsvrije tophypotheek met variabele rente te hebben.

 54. Hugo says:

  Gelukkig kunnen we altijd op de Europese politici vertrouwen om van een probleem een gigantisch probleem te maken.

  “It’s astonishing how political the ECB is becoming, that’s a bad development.”

  ”Italy’s Il Sole 24 Ore, meanwhile, reported that Draghi’s star was rising after Weber’s public outburst against the bond buys on May 10,”

  Jay krijgen we hier dan ook een Goldmannetje (ok officieel ex) aan het roer van de drukpers?

  Ik heb wel eens een slechte soap gezien maar deze Europese soap is toch wel heel erg slecht aan het worden. Als dat tuig nog een paar jaar zo doorgaat veroorzaken ze echt een burgeroorlog op dit continent.

  http://www.reuters.com/article/idUSLDE65018L20100601

 55. adamus says:

  Hugo, Vos zegt dit zonder bijbedoelingen. Ze is meer geïnteresseerd in het wel of niet aanwezig zijn van lichaamsbeharing van de zzp’er. Naief en niet slim. Kroepoekje van de pvda en nu teruggezet.

 56. Hugo says:

  adamus, ik denk dat dit soort ‘soundbites’ moeten worden gefiatteerd (smiley). Allicht dat Vosje (heeft altijd streken) dit niet door heeft maar Bosje et al weten donders goed dat deflatie niet mag/zal gebeuren.

 57. adamus says:

  Die Italiaan heeft de schijn tegen; dat hij Italiaan is bedoel ik.

 58. adamus says:

  Geen burgeroorlog. Ik zie niemand de straat op gaan. Misschien een paar fundamentalistische joden of moslims.

 59. Hugo says:

  Hier niet idd, een Hollander slikt bijna alles. Zeggen ze ook van de Ieren maar ook zij hebben het parlement inmiddels bestormt. Grieken en Fransen (om wat te noemen) zijn toch uit ander hout gesneden.

 60. Hugo says:

  Over die Italiaan, daar zouden de Zuid Europeanen net wat anders over kunnen denken. Ze weten dat ze al 10 jaar welvaart van het Noorden kunnen inpikken. Wat nu als er een echte Zuid Europeaan komt? Die Fransman deed het al prima, nog zuidelijker nog beter? Zou zomaar kunnen.

 61. adamus says:

  Hugo, dat gaat niet gebeuren. Heeft Frankrijk niet zojuist een pak goud geruild met Iran? De Duitser wordt het. Anders einde oefening.

 62. KariZ says:

  ‘Kroepoekje van de pvda’

  HEHEHEHEHE 🙂

  Kwam haar nog weleens tegen op Hollands Spoor toen ik nog in Leiden studeerde…heb altijd een zwak gehad voor pindaatjes. Bij menig Toko hier in DH staan er snoepjes achter de counter…

  Beetje gekke flaporen heeft Vosje.

  Afknapper.

  @55 Okkie. wie leest er nog kranten?

  Mijn baas leest NRC en is geïntresseerd in de ‘kredietcrisis’. Komt steevast tijdens lunch met allerhande weetjes en nieuwtjes die op het net al zeker 6 mnden uitgemolken zijn…*GAAP*

 63. KariZ says:

  @63. Eens.

  Anders haalt de mof de ijzerbeslagen laarzen weer uit het vet.

  Deine ehre heist treue

  http://www.youtube.com/watch?v=xwwqTfFVAvI

  Mag toch? Binnenkort het WK!!

  🙂

 64. adamus says:

  http://www.youtube.com/watch?v=og0EinKrAVE

  Italie kan ook nog ver komen.

 65. KariZ says:

  Commercie speelt er trouwens handig op in natuurlijk

  http://www.youtube.com/watch?v=xMwE6G3_X0U

 66. adamus says:

  Straks zegt je baas nog dat het eigenlijk een schuldencrisis is. Heeft ie Maarten Schinkel gelezen.

 67. adamus says:

  Nuon is toch al van de Duitsers? Rwe.

 68. KariZ says:

  Ja? Of was dat Vattanfall, die zweden?

  Was dat Essent?

 69. KariZ says:

  Bijna geen toeval dat zowel die duitsers als Italianen zo vaak WK’s gewonnen hebben?

 70. KariZ says:

  Eneh…kraag deze net binnen van me zwager, ook FOA adept sinds kort:

  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2010/maart/vooruitblik.html

  Zet die maandag 4 okt. ff in je agenda Kees, na het onkruid wieden. 🙂

  Ik hoop dat Jim Rogers weer komt!!

 71. Hugo says:

  adamus, compromis sluiten net zoals met Duisenberg? Weber 3 jaar Goldman Italiaan voor de volle termijn? De ‘Zuidelijken’ weten dat DL zwak staat nu niemand is meegegaan met die short acties verbieden.

  Einde oefening zie ik niet. Duitsland (bond auction failure) en de banken, de landes banken en hun ING, Deutsche Bank, alleen maken het erg lastig om een Neuro te maken. Zeker als je de staat van andere ‘solide’ staten zoals NL bekijkt. Ok, Luxemburg doet t echt goed.

  ik zie die link frankrijk goud betalen aan Iran niet. Ik weet dat Iran 48 miljard Euro heeft omgewisseld in eerst dollars en toen goud, zoals het hoort. Heb je een linkje voor me?

 72. adamus says:

  There is talk of another Northern European currency backed by gold. If that happens the dollar will fall because it won’t be able to compete. Those in the southern tier will have to return to their own currencies and do as Argentina did ten years ago. Those long dollars do not get too comfortable. The corporatist fascist corrupt model will fail because it is already bankrupt, as will many other countries.

  http://www.marketoracle.co.uk/Article19989.html

 73. adamus says:

  Ik moet zoeken Hugo, ik heb het vanavond gelezen.

 74. adamus says:

  https://www.kitcomm.com/showthread.php?t=62839

  dacht deze, maar het wemelt van die Iran berichten.

 75. KariZ says:

  ‘There is talk of another Northern European currency backed by gold.’

  Ik geloof er niet in.

  Ze zijn ook niet groot genoeg. Da’s 1 van de voorwaarden om de $ als Res. Curr. van de troon te stoten.

  Wie heb je als Northern?

  DL, Ned. ???? Bel. soort ITA. Denemarken doet nie echt mee. Kan niet dat werkt niet.

  Omvang is belangrijk. Daarom moet Turkije bij de EU (geen persoonlijke mening). 80 miljoen inwoners en een definitieve brug tot het Arabisch Schiereiland (OLIE / GOUD).

 76. adamus says:

  KariZ 4 okt is alles al nagenoeg winterklaar 🙂
  Winterrogge dit keer ook.

  Hugo, er blijft dan niet veel meer over. Samen de depressie doorstaan.

 77. adamus says:

  Je denkt dat Turkije de EU chanteert met die lonkerijtjes naar het Oosten?

 78. adamus says:

  Northern. Meeste landen doen niet eens mee aan de €. Waarom zouden ze dan met het nieuwe eurootje meedoen. Lijkt me ook erg twijffelachtig.
  Misschien zitten de Duitse banken ook veel meer in de shit dan we weten.

 79. adamus says:

  Veel nieuwtjes komen ook van US sites. En voor hen is Amsterdam nog steeds de hoofdstad van Scandinavië.

 80. adamus says:

  De euro zou ook 15% hebben ingeleverd tegenover de usd. Maar wat zegt dat nu? De usd kan wel 30% ingeleverd hebben t.o.v weet ik wat. Ze zijn allebei door het ijs aan het zakken.

 81. adamus says:

  Verder geloof ik ook niet in die ruggesteun met goud. Ik denk dat de landen elkaar nog een beetje in de greep willen houden met het idee dat het mogelijk zou zijn. Ze weten beter, maar dat wordt niet hardop gedacht. Politiek hè. Gewoon 25 jaar doorrommelen. De een zal het beter hebben dan de ander. Mazzel voor sommigen (niet alle ambtenaren) en het juiste gedaan hebben door anderen.

 82. Martijn says:

  @76

  Nu weer de euro voor het Noorden. Volgens de internets zijn we een paar weekenden terug ook al teruggegaan naar de Deutsche Mark. Er waren dronken bankiers die ‘hun laatste euro’s’ uitgaven en werden proefdrukken gezien.

  Wist je trouwens dat Obama geen birth-certificate heeft en waarschijnlijk een alien from outher space is?

 83. Martijn says:

  Ik weet dat Iran 48 miljard Euro heeft omgewisseld in eerst dollars en toen goud, zoals het hoort. Heb je een linkje voor me?

  Je stond er bij? 48mia is geen kattepis en Iran doet denk ik niet in papiergoud.

  Dat soort berichten lijken mij niet al te betrouwbaar.

 84. Martijn says:

  Heeft Frankrijk niet zojuist een pak goud geruild met Iran?

  Hedde ge doar ene link voan?

 85. adamus says:

  http://www.youtube.com/watch?v=Ae1STWdcQJo&feature=related

  nationalisatie van goud

  we laten ons niet bang maken.

 86. adamus says:

  Obama is echt wel in de US geboren. Een geboortebewijs is goud waard voor de Afrikaan. Zijn familie is echt niet zo slordig om het niet te hebben.

 87. adamus says:

  Allemaal gelekt door een oostduitse secretaresse. die Nutte, het snolletje. Waren drukproeven van de Oostduitse mark naar later bleek. Heb ik geen link van.

 88. Martijn says:

  Waren drukproeven van de Oostduitse mark naar later bleek.

  Hehe. Als Duitsland zich toch terugtrekt dan maar helemaal. Kan ook de muur weer terug in Berlijn.

  Die internets toch…

 89. adamus says:

  🙂

 90. nhz says:

  @47:
  1% met een minimum van i kg dacht ik; maar is een tijd geleden dat ik gecheckt heb.

  @55:
  denk ik ook, en daarom kun je wel vergeten dat ze daar serieus beperkingen aan op gaan leggen – want dan zijn er veel te veel ‘gedupeerden’ in kringen die meetellen.

  @61:
  ik denk dat dat hier ook zwaar kan omslaan als er serieus wat aan de HRA enzo gedaan wordt. Hollanders slikken veel, maar je moet niet aan hun aftrekposten komen. Waarschijnlijk ook een factor in de voorzichtige houding van de hele politiek.

  @74:
  paranoia, Griekse tragedie, Euro-islam – gaan ze Geert Wilders uitnodigen?

  @82:
  als het aan Nederland ligt (zie de recente praatjes rond de euro) doen Georgie en Israel ook direct mee. Betere vrienden kun je niet hebben, durft er gelijk niemand meer nee te zeggen.

 91. KariZ says:

  Terwijl wij hier in de polder zitten te bakeleien over HRA en dergelijke…

  Op FOFOA wordt gepoogd een antwoord te geven op enkele fundamentelere kwesties.

  Two questions that seem to come up a lot are 1) how do you see the world after the Freegold phase transition, and 2) what if things don’t fall the way you foretell? In this section I will attempt to address both of these questions with the assistance of links to two of my older posts.

  Zéér de moeite waard!

 92. KariZ says:

  Who are the productive engines of the world? In a very general sense they are the Middle East for oil and Germany and China for manufacturing. And to a lesser extent the BRICS. These are the surplus areas. The rest of us are running trade deficits. Who needs whom?

  en…

  Next look at gold versus debt, particularly US Treasury debt, the “paper-producing engine” of the financial and monetary world today. Treasury debt (new or past issued) has a ceiling in its price, unlike gold. It cannot go any higher than its ceiling and it is there now. The ceiling is the 0% yield. The only thing that can happen beyond that is compression into the ceiling, as yields farther and farther out on the yield curve are pushed toward the 0% boundary. This is happening now.

  This is connected to everything in today’s crisis. Once the Treasury bubble pops, everything else will collapse too. Conversely, any number of unknown things, “Black Swans”, could pop this Treasury bubble. It is the US Achilles’ heel right now.

  (…)as this debt collapse happens, gold can and will recapitalize our world with its broken balance sheet built on debt. Gold will, simply because it is impossible for fiat to do it.

 93. Martijn says:

  Hehe

  http://www.reuters.com/article/idUSLDE65115U20100602?type=marketsNews

  TEHRAN, June 2 (Reuters) – Iran’s central bank will sell 45 billion euros from reserves to buy dollars and gold, state-owned media said on Wednesday, signalling a u-turn on a long-standing policy to limit exposure to the currency of its most powerful enemy.

  Geweldige strategie natuurlijk, van te voren aankondigen dat je iets gaat dumpen en iets anders gaat kopen. Een betere garantie op gunstige prijzen bestaat er niet…

  Erg geloofwaardig allemaal.

 94. nhz says:

  @97:
  dat verhaal over de ‘production engines’ kan door technologie heel snel achterhaald worden. Dat geld zeker voor olie, maar ook voor snelle ontwikkelingen rond rapid prototyping / 3D printers; de voorgangers van de ‘replicator’ uit Star Trek zijn volop in ontwikkeling, en het opkomende belang van DNA technologie. Er gaan tijdens deze crisis ongetwijfeld nieuwe hoofdrolspelers opduiken.

  @98:
  ook ongeloofwaardig dat ze nu zoveel euro’s zouden verkopen terwijl de euro al een tijdje zwaar oversold is, en ze vast meer dollars dan euro’s in portefeuille hadden. Helemaal in kombinatie met de geruchten dat Israel kernwapens aan het plaatsen is zo dicht mogelijk bij de Iraanse grens.

 95. adamus says:

  zal me niets verbazen als Israël de kernwapens gewoon in de Iraanse tuin heeft staan. Laat die Iraniër maar preken, terwijl hij gewoon op ontplofbare grond staat.
  Gewiekstheid zijn ze kwijt las ik gisteren; ik geloof dat niet zo snel.

 96. adamus says:

  KariZ, blijft vraag: hoeveel goud moet je hebben om ongeveer hetzelfde leven te leiden. Niets is zeker.

 97. KariZ says:

  @101 Ja, onderschat die Mossad niet.

  @102. Nooit genoeg heb je natuurlijk.

  De meest gangbare formule die ik tegenkom is: 30/30/30

  30% goud
  30% cash
  30% andere assets

  Met 10% speelruimte…

  cash blijf je nodig hebben in deze wereld maar ik kan me voorstellen dat de post andere assets verminderd wordt, en ten goede komt aan Goud.

 98. nhz says:

  @100:
  hebben ze ook nog een dumbed-down versie voor politici?

  @103:
  pas maar op, als de goudprijs te hoog wordt dan wordt transmutatie rendabel en stort de hele basis van dat fantastische freegold systeem gelijk weer in 😉

  Ik wil niet beweren dat je voor $ 30.000 per ounce goud kunt maken uit lood (ofzo), maar ik zou het niet bij voorbaat uitsluiten.

 99. Martijn says:

  pas maar op, als de goudprijs te hoog wordt dan wordt transmutatie rendabel en stort de hele basis van dat fantastische freegold systeem gelijk weer in 😉

  Ik wil niet beweren dat je voor $ 30.000 per ounce goud kunt maken uit lood (ofzo), maar ik zou het niet bij voorbaat uitsluiten.

  Hoeveel aanwijzingen heb je in die richting?

 100. nhz says:

  @105:
  een paar grote bedrijven zoals Mitsubishi investeren al jarenlang miljarden in onderzoek naar transmutatie op industriele schaal, vooral i.v.m. kernafval. De gebruikte techniek lijkt gebaseerd op ‘cold fusion’. Ik weet niet wat een realistische prijs is voor het ‘ontstralen’ van kernafval, maar voor $30.000 per ounce kun je vast een hoop doen als de techniek eenmaal rijp is.

 101. Martijn says:

  106

  Lijkt me als ik zo rondkijk een van de minst relevante redenen om ergens in te investeren.

 102. Martijn says:

  107

  Of me van investeringen te onthouden…

 103. KariZ says:

  @106…als ze van zoutwater nog geen zoetwater kunnen maken (op indutriële schaal)…zal wel lopen denk ik dan.

 104. adamus says:

  ja, KariZ ook zoiets. Als Israël iets zou willen is het dat wel.

 105. adamus says:

  Ook de USA is nogal slordig omgegaan met waterbronnen.

 106. adamus says:

  nhz, voordat je je beter gaat voelen zal de helft van je kapitaal vervlogen zijn; dat proces gaat gewoon door.

 107. adamus says:

  KariZ ik denk dat er niet veel mensen in NL zijn die meer dan 15K fysiek goud hebben. Laat staan 50K of meer. Meeste gelden staan bij pensioenfondsen, levensverzek.mij etc. Incl. stortingen in levendeel van hypotheken.

 108. adamus says:

  “vervlogen” is niet het juiste woord. Er is niets natuurkundig aan. Gewoon geconfisqueerd.

 109. Martijn says:

  @112

  Niet vervlogen, dan heb ik het.

 110. nhz says:

  @109:
  foute insteek: dat kan natuurlijk wel, de vraag is altijd wat het mag kosten. Het eiland Lanzarote heeft al iets van 50 jaar een eigen ontziltingsinstallatie – moest wel, aanvoeren per tanker is daar te duur. Er zijn vast vele andere voorbeelden.
  Er bestaan inmiddels (experimentele) portable nuclear reactors die overal uit zout water zoet water kunnen maken, en kleinere installaties op basis van zonne-energie en reverse osmose techniek, met een beperkte capaciteit (aan industriële versies wordt gewerkt, op basis van dieselolie bestaat het al). Israel heeft ook ontziltings installaties (ik dacht op basis van kerncentrale), het probleem is gewoon dat het duur is (veel energie kost), niet dat het ‘onmogelijk’ is. Voor veel landen is aanvoeren van zoet water per tanker voorlopig goedkoper.

  @112:
  de zekerheid waarmee sommigen hier menen te weten dat de goudprijs binnenkort ballistisch gaat is voor mij reden on extra voorzichtig te zijn …

 111. KariZ says:

  @113 yep. Ik heb het ook niet in goud (15K).

  Maar zal een stuk meer hebben dan de gemiddelde 30-er. 🙂

  @115. Ja zo is het.

 112. Martijn says:

  de zekerheid waarmee sommigen hier menen te weten dat de goudprijs binnenkort ballistisch gaat is voor mij reden on extra voorzichtig te zijn …

  Ik wist het twee jaar geleden ook al en vanaf EUR 700/ounce vind je de prijs te hoog en verwacht je correcties.

  Een kritische houding is overigens prima.

 113. Patrick says:

  Volgens mij stijgt Goud helemaal niet in waarde.

  Goud is de nul.

  Op dit moment daalt bijna alles t.o.v. Goud, dat is wat er gebeurt.

  De vraag is dus niet: zal goud nog meer stijgen, maar “zullen andere assets nog meer dalen ten opzichte van Goud?”.

  Als je m zo stelt wordt t al een stuk minder moeilijk voorstelbaar, toch?

 114. Patrick says:

  Adamus, er komt steeds meer druk op papiergoud. Als de chaos compleet wordt kon papiergoud weleens niet veel meer waarde behouden dan papier-currency.

  Er is nu al veel onrust over de leveraging binnen Comex e.d. (1:100 fysiek:papier)

 115. adamus says:

  nhz, je geeft al aan dat de hele truckendoos openblijft met dure energie. Maar goed laten we maar op het www verbreiden dat ze ook stiekem goud kunnen maken. Mijn vrouw zal zeggen bij het horen van termen als nucleair, ballistic……; ja, wat zei ze ook alweer?

 116. option trader says:

  @ 121

  Als papiergoud valt, valt fysiek goud ook.

  Ik heb nog geen antwoord op vraag 46…….wie o wie?

 117. adamus says:

  patrick, wie houdt het langst zijn “handeltje” droog? Of heeft de langste adem en is op tijd weg.
  Canada is een safe haven heb ik begrepen………

 118. Patrick says:

  123 boude bewering, leg ns uit.

  46 Giswerk, kan en ga ik geen uitspraak over doen.

 119. Patrick says:

  Adamus, ik ga mijn sociale kring niet overboord gooien om in mijn eentje gelukkig te worden in Canada met een paar goudstaven in mn hand.

  Voorlopig zie ik nog deflatie in ons landje, dat begint pas net.

  De kunst wordt om op het moment dat de currencies gaan vallen en de boel echt link wordt met hyperinflatie e.d., om dan in de juiste assets te zitten.

  Mijn eigen timing heeft er al vaak meer dan een jaar naastgezeten moet ik eerlijk bekennen, daarom cumuleer ik zoetjesaan op gezette tijden fysiek goud, ongeacht korte termijn prijsontwikkeling.

 120. Martijn says:

  Als papiergoud valt, valt fysiek goud ook.

  Jij ziet het verschil tussen beide niet?

  Krijg je van al die opties…

 121. Patrick says:

  @116 Nhz, als ik zou beweren dat het gros van alle assets voorlopig nog flink in waarde daalt ten opzichte van een constante factor als Goud, maakt dat het gemakkelijker om het te geloven?

 122. Patrick says:

  @123 ik neem hierbij een call optie op jouw fysieke goud.

  Als je papiergoud 50% is gedaald mag je mij jouw fysieke goud leveren waarbij ik jou garandeer dat jouw verlies op fysiek slechts de helft is van je verlies op papier.

  Een goeie hedge voor jou als je ervanuit gaat dat fysiek dan ook 50% gedaald is, toch?

  Waar moet ik tekenen?

 123. nhz says:

  @118:
  onjuiste weergave van wat ik hier eerder gemeld heb, ik heb zowel ver onder als ruim boven de EUR 700 goud gekocht (de laatste portie op EUR 840). Of de prijs te hoog is hangt van het moment af; momenteel vind ik 1200 euro heel rijkelijk gewaardeerd, er zou zo 40% af kunnen.

  @121:
  die onrust is er al jaren.

  @122:
  Ben Bernanke heeft al twee keer gesuggereerd dat de FED de ontwikkelingen op dit terrein in de gaten houdt. Ik zou het niet negeren, al was het maar omdat ze zouden kunnen doen ALSOF ze rendabel transmutatie kunnen uitvoeren.

  @126,128:
  als je in deflatie gelooft dan is bewering 128 in het algemeen niet korrekt. Op lange termijn zullen paper currencies zeker minder waard worden, kan niet anders. Op korte termijn is het verhaal veel minder zeker, na de enorme stijging van het afgelopen jaar (zeker in euro).

  Ik geloof niet in deflatie, wel in een volgende deflatie-scare die net van start is gegaan. Uiteindelijk produceert dat weer extra inflatie, maar zover zijn we (de beurs) nog niet denk ik.

  @46:
  gaat naar parity, dus DOW $500, goud $ 500. Maar dat is vast niet wat de vraagsteller wilde horen 🙂

 124. Patrick says:

  @130 Of DOW 20.000, Goud 20.000…

 125. Patrick says:

  Nhz, ik geloof in krediet-deflatie. Alle assets die op krediet gebaseerd zijn gaan voor de bijl, zeker ten opzichte van Goud. Dat gebeurt nu al.

  (hyper)inflatie is het eindscenario, niet wat er nu gebeurt.

 126. option trader says:

  @ 130 en @ 131

  Ik ben blij met de antwoorden

  Als het klapt dan klapt het. Als het stijgt dan stijgt het.

 127. KariZ says:

  Voor Niek:

  ‘Locking ourselves out of the real surge.’

  🙂

  Hoop dat ik op tijd was.;)

 128. Speel geen mooi weer says:

  Luister gewoon naar Kees de Kort en je weet dat het allemaal onzin is wat ged. Ruud van Heugten ons voorspiegeld.

 129. KariZ says:

  Nog 1-tje dan van FOFOA:

  http://2.bp.blogspot.com/_cvdgPlEKW9k/SsAQXJJPDGI/AAAAAAAAAwA/-1ngZyZNZFs/s1600-h/price092409.gif

  The taxman is at our door. The mother of all taxes is now due. But curiously, there is a refuge. There is a haven in which you can hide. Can you guess what it is?

 130. nhz says:

  @138:
  wat de taxman betreft: over (winst op) goud moet je wel degelijk belasting betalen. In NL is dat nog relatief gunstig onder het huidige systeem (ik twijfel er geen moment aan dat ze dat wijzigen als de goudprijs hard gaat stijgen), maar in de VS zou iemand die het grootste deel van zijn vermogen in goud stopte gedwongen worden te verkopen als de prijs hard gaat stijgen, simpelweg vanwege de tax man. Of is het idee dat je al dat goud zwart gaat kopen en zo permanent de taxman ontwijkt? (iets wat op bepaalde goldbug sites als normaal wordt gezien, maar lijkt me in EU inmiddels vrijwel onmogelijk voor grotere hoeveelheden).

 131. Martijn says:

  @139

  De EU heeft de btw op goud niet voor niets vrijgegeven.

 132. Patrick says:
 133. adamus says:

  inderdaad patrick. Er zullen dan ook mensen zijn die denken laat een ander dat “meetinstrument” maar kopen. Of nog erger: laat de overheid het maar oplossen.

 134. adamus says:

  Martijn, wil je daarmee zeggen dat de overheid nooit iets voor niets geeft. Wij mogen leuk spelen maar de meester pakt straks de bal af na het speelkwartiertje.

  zoals Jankees vandaag op BNR: de overheid gaat de ondernemer stimuleren. Niet minder lastig maken maak ik er dan van.

 135. nhz says:

  @140:
  in VS zit er voorzover ik weet op goud noch zilver VAT, tenminste voor out-of-state aankopen. Maar je betaalt wel tax over de waardestijging.
  En als de EU het niet zou vrijgeven dan denk ik dat mensen met wat meer kapitaal de BTW wel via een speciaal BV’tje zouden verrekenen.

 136. Martijn says:

  Martijn, wil je daarmee zeggen dat de overheid nooit iets voor niets geeft. Wij mogen leuk spelen maar de meester pakt straks de bal af na het speelkwartiertje.

  Dat valt nog te bezien.

  Als het gaat om een voetbalwedstrijd tegen een andere school kan de meester het niet allemaal zelf doen.

  Voor de internationale positie van de EU is het niet slecht als de burgers de juiste investeringen doen.

  China denkt daar hetzelfde over.

 137. adamus says:

  kweenie of JanKees dat bedoelt met de ondernemer stimuleren.

 138. adamus says:

  nhz, ik ken iemand in de VS die heeft geloof ik alle plinten van zijn huis van zilver. Het is blijkbaar ook een bouwstofje.

 139. nhz says:

  @149:
  “bestolen van meer dan 15 kilo goud met een waarde van bijna 15 miljoen euro. ”

  1 miljoen euro per kilo dus; als ik de goldbugs was zou ik maar snel gaan verkopen aan deze prijs 🙂

 140. adamus says:

  zo zie je maar er wordt meer over geluld dan gepoetst.

 141. Patrick says:

  Haha NHz, ik ga meteen een mailtje sturen dat ik bereid ben die 15 kilo goud te vervangen tegen 10 miljoen 🙂

  Of is er een wereldwijd complot en lekt Rolex nu ongewild de “gold-revalued-price” uit waar Fofoa het al die tijd over heeft???

  Ik ga Alex Jones bellen!

 142. adamus says:

  Martijn, de overheden investeren liever zelf voor de inwoners. Ze zijn voor het goede, wij voor het kwade. In tijd van 1.5 jaar 30 miljard reduceren tot 9. Zalm vindt dat normaal en het volk hoor ik er verder ook niet over.

 143. adamus says:

  goudbelegger, wonen is niet moeilijk. Dat is er van gemaakt. Mensen klemzetten en chanteren dat is alleen het gevolg van een vaste plek. Het hoeft weinig te kosten. Kun je ook wel zijn op de volkstuincomplexen bij Amsterdam. Mensen wonen er bijna.

 144. nhz says:

  @155:
  leuk overzicht, kleine huizen (vaak met mooi design en allerlei energiebesparende technieken) zijn al zeker een jaar of drie trendy, gezien alle boekjes die er ineens over verschenen. Ik volg het al een tijd maar in dit overzicht staan er heel wat die ik nog niet kende.

  grappig ook het commentaar, bijv.

  Posted by American Patriot Wed Jan 6, 2010 1:40pm PST

  No offense to anyone, but get a reality check. The size of the US home did fall for the first time last year due to THE WORST FINANCIAL DISASTER IN THE US SINCE THE GREAT DEPRESSION. It will go back up now that the economy is recovering.

  Let wel, een Amerikaan vind minder dan 2000 sqft (190 m2 ofzo) een klein huis. Ik heb wel eens in een woonprogramma gezien hoe zo’n stelletje US dumbo’s ongeveer failliet ging aan de energierekening en reparaties van hun (inderdaad relatief heel goedkope) Florida superhome van 800m2 ofzo. Sommige mensen verdienen het gewoon 🙂

  ik denk dat we in NL ook noodgedwongen gaan downsizen, omdat de grotere huizen voor de meesten niet meer betaalbaar zijn en de politiek gaat zorgen dat de prijzen nog jarenlang veel te hoog blijven. Dus meer splitsen in appartementen (bij mij in de stad sinds een paar jaar heel populair bij project ontwikkelaars en huisjesmelkers), vaker huizen verhuren of verkopen per kamer (voor studen, Polen, enz.), en vermoedelijk ooit ook kleinere nieuwbouw (20 jaar te laat, maar beter laat dan nooit).

  Small is beautiful (Schumacher, early seventies?).

 145. adamus says:

  nhz, heb je bij de AAB nu een x bedrag aan goud of x aan gewicht?

 146. adamus says:

  nhz, Polen krijgen tegenwoordig ook een huurhuis van de corporatie. Kop NH weet ik uit eerste hand.

 147. nhz says:

  @158:
  ik koop in porties van 20K euro, dan is het makkelijk bij te houden wat je rendement is. De hoeveelheid in kg kun je wel gewoon zien in je portefeuille.

  @159:
  ik ga morgen denk ik eens kijken bij de WBV wat de mogelijkheden hier zijn om te huren als je geen inkomen hebt maar wel teveel geld op de bank. Ik vrees stalinistische toestanden net als vorige keer, dan ben ik snel weer weg; maar je weet nooit, er schijnt een hoop leeg te staan.

  Ook leuk: ik heb bij de bank een nieuwe creditcard aangevraagd omdat de oude op bedrijfsnaam stond, beetje lastig met de boekhouding nu daar eigenlijk niks meer gebeurt. Ze zijn over die nieuwe al 5 weken aan het nadenken, vermoedelijk omdat ik als ‘inkomen’nul heb opgegeven en ze daar dan ook nog drie jaar loonstrookjes voor wilden zien als bewijs. Met de maandlimiet die ik heb aangevraagd is het saldo op de rekening met mijn pensioen nog lang niet op, maar dat zal het programma dat de aanvragen regelt wel niet snappen 😉

 148. adamus says:

  nhz, heb je geen accountmanager?

 149. nhz says:

  @161:
  ja, als hij er nog werkt tenminste; ik heb de gewoonte zulke zaken lekker op hun beloop te laten, kijken of ze er uit komen zonder dat ik er over moet bellen 🙂

 150. Martijn says:

  @158

  AAB levert alleen uit in hele kilo’s. Verder zoals Niek zegt.

 151. nhz says:

  @163:
  ik dacht dat het ook kleiner kan, maar dat ze dan extra rekenen. Alleen hele kilo’s is mij ook best, als de levering maar netjes verloopt. Misschien moet ik eens een testje gaan doen 😉

 152. KariZ says:

  @Niek 160…porties van 20K

  Dan maak ik me geen zorgen meer om jou hoor 🙂

  Ik weet dat de prijzen van woningen hoog zijn, maar waarom doe je dan niet wat Mises zegt: gewoon kopen en 30 jaar vast. Rente nog steeds extreem laag. En HRA aanpassingen alleen voor nieuwe gevallen…

  Hele wereld valt ineen en jij zit gebakken met enkele porties 20K.

  Appeltje eitje, ik zou het wel weten.

 153. nhz says:

  @165:
  Ik heb wegens ziekte momenteel geen inkomen en denk niet dat dit snel verandert, ik moet dus alles cash betalen en heb helemaal niks aan HRA, lage rente etc. Als ik in mijn woonplaats een leuk huis wil dan ben ik een groot deel van mijn vermogen daaraan kwijt.

  Kortom, kopen is voor mij onaantrekkelijk ook op langere termijn gezien (prijzen gaan zeker 50% dalen, helemaal als je het vergelijkt met het bedrag in goud weg zetten …). Bovendien wil ik eigenlijk gewoon weg uit het huizenbubbelparadijs, voordat de zaak hier helemaal instort want dat is met dit beleid onontkoombaar.

 154. adamus says:

  de rest van de wereld gaat aan lange periode van depressie ontkomen? Ik ben daar niet zeker van.

 155. adamus says:

  KariZ, spaarrekeningen kunnen geblokkeerd worden. Dan heb je niets aan een goudrekening.

 156. adamus says:

  nhz, misschien zouden we ook grote schoonmaak kunnen houden in NL? Te beginnen met het koningshuis. Vervolgens de hele pvda kliek etc.

 157. adamus says:

  en de wiet vrij natuurlijk 🙂

 158. Martijn says:

  @164

  Voor zover ik het kan inschatten blijft AAB voorlopig jouw primaire kanaal. Dan zou ik zeker eens een testje doen.

  Ik ken overigens iemand die het girale goud destijds voor AMRO heeft opgezet en nog met de broodjes heeft rondgelopen in Zwitserland. Toen was het gedekt, hoe dat nu zit weet ik niet, al ben ik bekend met het verhaal dat ze je vertellen.

  Ik ben verder trouwens weg uit de mijnen, heb wat winst gepakt en ga het even aankijken. Ik kan altijd weer instappen, maar weet het nu even niet.

 159. Juan Belmonte says:

  @33 DIM EENS

  CDA spreekt van het rapport opkoopfondsen en Steun door ouders. Oftewel: weer méér huizenplanologen en minder markt.

  Waarom moet een huis in Nijmegen (NL) 50% duurder zijn dan een soortgelijk huis net over de grens in Duitsland? Is dat dan enkel winst, Hogehuizenprijzen of is er ook een keerzijde van de vetlederen medaille ? Juist niet-starters en scheefleners die niet meer kunnen terugbetalen en in luchtkastelen woonden.

  Op DSB vastgoed-onderpand is 38% afgewaardeerd, aldus voormalig minister Bos, dat is nog minder dan de 50% in het Nijmegen voorbeeld, dus er kan nog wel iets gebeuren in de polder.

 160. adamus says:

  hele kilo’s, uit een stuk. Niet lekker particulier mee te handelen dus.

 161. adamus says:

  Verder lijkt het mij niets dat AAB er een bedrag tegenover zet. Bedrag en hoeveelheid blijven gelijk, terwijl ze het niet in beheer hebben, maar een belofte tot uitleveringsmogelijkheid. Bij goldmoney.com verandert het bedrag met de koers heb ik begrepen.

 162. adamus says:

  http://www.fgmr.com/germans-voting-with-their-pocketbook.html

  preken voor eigen parochie blijft leuk om te lezen.
  Ik lees niets over hoeveelheden die Duitsers kopen.

 163. Martijn says:

  Bedrag en hoeveelheid blijven gelijk, terwijl ze het niet in beheer hebben, maar een belofte tot uitleveringsmogelijkheid. Bij goldmoney.com verandert het bedrag met de koers heb ik begrepen.

  Bedrag verandert uiteraard mee, gewicht blijft hetzelfde. Je koopt in grammen en kan per 1000gr laten uitleveren.

 164. adamus says:

  dus waardering hetzelfde als goldmoney.

 165. Martijn says:

  @177

  In principe wel. Je kan alleen niet real time kopen. Het gaat met vastgestelde afslagmomenten één of twee keer per dag.

 166. Martijn says:

  http://www.businessinsider.com/jpmorgan-hit-with-record-fine-in-the-uk-for-mixing-billions-in-client-cash-with-its-own-money-2010-6

  Dat kan met goud/zilver ook zomaar gebeuren, ook bij Deutsche Bank (die het nu voor ABN regelt).

 167. nhz says:

  @171:
  inderdaad, het verhaal bij AAB klinkt goed maar ik weet ook niet wat het in de praktijk waard is; het is duidelijk dat bijna niemand fysieke levering vraagt (duurde een paar weken voordat mijn vragen daarover beantwoord werden …).
  Wat de mijnen (en goud zelf) betreft: eens, situatie nu even onzeker. Bij stijging boven $1250 zou ik wel een positie innemen (met turbo’s ofzo), maar ik denk dat we nu eerst korrigeren naar minimaal @1165, maar misschien wel terug naar @1000 (+/- EUR 840?). Kan ook zijn dat die correctie pas komt nadat we $1350/1400 gezien hebben, maar zoals ik hier al eerder aangaf vind ik de trend momenteel niet zo sterk.

  @173:
  klopt, maar dat ben ik ook nooit van plan geweest. Voor mij gaat het om waardebehoud, niet om wisselgeld voor als de pleuris uitbreekt in de polder.

  @174,178:
  het verschil is m.i. minimaal, je portefeuille wordt bijgehouden in grammen die ze omrekenen naar actuele waarde. Alleen werkt AAB op basis van openingskoers en niet op basis van realtime koersen. Dat heeft dan weer als voordeel dat je niet geneigd bent te traden bij snelle fluctuaties 🙂

  Overigens kun je wel realtime handelen bij grotere hoeveelheden, ik heb het een keer gedaan voor 40.000 euro geloof ik, weet niet precies wat het minimum is. Je krijgt dan via-via de HBU aan de telefoon met een koers, en kunt dan ja of nee zeggen. Provisie is in dat geval ook iets gunstiger.

  @179:
  inderdaad, maar niemand kan mij 100% garanderen dat zulke zaken (of andere procedurele / juridische problemen) bij goldmoney, bullionvault etc. niet kunnen optreden. Je moet ze gewoon op hun blauwe ogen geloven dat het allemaal goed geregeld is. En nogmaals, fysiek laten uitleveren zou ik hooguit doen voor een paar kg, voorlopig tenminste.

 168. Martijn says:

  En nogmaals, fysiek laten uitleveren zou ik hooguit doen voor een paar kg, voorlopig tenminste.

  Je kan ook zelf bankkluizen huren. Misschien ook niet honderd procent safe, maar dan beheer je in elk geval wel zelf wat er in ligt. En als je er meerdere neemt bij verschillende filialen kan je het risico ook wat spreiden.

  Bij amsterdamgold kan je trouwens bij de producent (Schöne) laten opslaan, en koopgoud.nl (ik ken de directeur) biedt ook gealloceerde opslag aan (in Zurich en Frankfurt).

 169. Hugo says:

  @Martijn (88&98)

  48 miljard is kattenpis. Dat rolt elke week vers van de ECB pers. Als Trichet & zijn baasjes hun best doen rolt er binnen een weekend 500 miljard vers swap geld van de pers.
  Over die strategie, ik vind m slim. Prijs gaat het niet meer om. Het is allemaal politiek. Ik zie dit eerder als ECB & LBMA testen. Zover ik weet (correct me if Iam wrong) zijn er geen grote hoeveelheden fysiek meer voor handen. 48 miljard is 48 miljoen ounces welke Iran waarschijnlijk niet zal krijgen. Aangezien de koopkracht van de Euro achteruit holt zitten ze in een hoek. Wat is er dan lolliger om met die confetti in de markt waar alles om draait een beetje te gaan zieken? Aankondigen zal er voor zorgen dat er meer partijen zich gaan bemoeien. Precies wat Europa en de Iraniers nodig hebben. Ze zullen de order vast via een Europese bank laten lopen, zeg de Deutsche bank. Als je de leveringsverplichtingen van de LBMA bekijkt (80 ton) zou die extra fysieke vraag vanuit Iran het voor die club nog lastiger maken dan het al is. Anders een 25% bonus cash. De Iraniers zien in dat dit allicht hun laatste kans is nog wat te pakken te krijgen. De prijs in confetti maakt niet meer uit.

  Als zo de LBMA op wordt geblazen hebben ze Deutsche Bank bij de ballen en zijn de Dollar en Pond toast. Dat is dan weer uitstekend wisselgeld in het nucleare vraagstuk.

  De ECB en de politici doen er echt alles aan om duidelijk te maken dat de Euro betaalmiddel is. De Euro(pa) verdragen zijn minder waard dan het papier waarop ze zijn gedrukt. Iran heeft dat begrepen en dumpt die zooi. Zou iedereen met spaargeld moeten doen. Papiergoud met claim op fysiek is minder slecht dan fiat aanhouden en je kan er in de politieke arena wat mee bereiken. Aanhouden op je CB balans heb je niets aan. wordt je alleen maar bestolen. Zie Sarko victorie kraaien nu de Euro zo is gekelderd (wilde hij in jan al) http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=auPNr_h_v.9o

 170. Martijn says:

  @182

  48 miljard is kattenpis. Dat rolt elke week vers van de ECB pers.
  Zover ik weet (correct me if Iam wrong) zijn er geen grote hoeveelheden fysiek meer voor handen. 48 miljard is 48 miljoen ounces welke Iran waarschijnlijk niet zal krijgen.

  Dat is ook wat ik bedoelde: 48mia aan fysiek goud is geen kattepis. Dat is 1,5mio kilo; daar zou Middelkoop 136 jaar zijn topomzet (30kilo/dag) voor moeten draaien.

  In papier valt het, zoals je zegt, inderdaad te overzien. 48mia is ongeveer 2 mnd BNP voor Iran.

  De Iraniers zien in dat dit allicht hun laatste kans is nog wat te pakken te krijgen. De prijs in confetti maakt niet meer uit.
  Niet onmogelijk. Dan zou het een mooie stunt zijn.

 171. Hugo says:

  Allicht dat je dit stuk in nov hebt gemist;

  ”On Thursday, the Central Bank announced plans to inject 5 million newly-minted gold coins into the domestic market in order to control rising coin prices and restore balance in the market.”
  ………
  ‘The planned central bank intervention appeared in part to be an attempt to help bring down inflation and reduce liquidity in the economy. Iran’s year-on-year inflation stood at 7.6 percent in October, continuing a downward trend that began in late 2008.’
  http://www.tehrantimes.com/index_View.asp?code=208083

  Is het op en willen ze nog een rondje doen?

 172. adamus says:

  het Iraanse volk gaat morren?

 173. adamus says:

  48 miljard is kattenpis. Dat rolt elke week vers van de ECB pers.</i)

  = 2500 miljard per jaar.

 174. Hugo says:

  Turkije morde al eerder?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*