Hollandse zaken: Gek van de schuld

Hollandse zaken Presentatie: Cees GrimbergenHoe houd je je staande als de jaren durende geldzorgen ver boven je hoofd groeien? Zouden banken en andere schuldeisers meer aan hun zorgplicht moeten voldoen en coulanter moeten zijn?

Ruim honderdduizend huishoudens hebben een forse betalingsachterstand op hun hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie.
Dat betekent veel stress, gekmakende stress. Schuldeisers die in de rij staan. Hoge boetes omdat schulden niet op tijd worden afgelost, waardoor de schuld nog groter wordt. Daar gaat dan de boeterente van rond de 12 procent overheen. En als het ‘onder water staande’ huis uiteindelijk gedwongen verkocht of geveild is, resteert een schuld van vele tonnen. Huisartsen zien het aantal mensen met psychische nood door geldzorgen verdubbelen.

Hoe houd je je staande als de jaren durende geldzorgen ver boven je hoofd groeien? Zouden banken en andere schuldeisers meer aan hun zorgplicht moeten voldoen en coulanter moeten zijn?

holzak

bron: Hollandse zaken

zie ook:

Share Button
Tagged with: ,
288 comments on “Hollandse zaken: Gek van de schuld
 1. Latida says:

  Wat een l~lverhaal hangt Blok op in de onderste video.

  Hij stort vele duizenden mensenin de problemen met zijn huurverhogingen met zijn verhuurdersheffing en onder het mom van scheefhuurders aanpakken.

  Wat hij daar zegt klopt van geen kanten.

  Hollandse Zaken, het drama begint vorm te krijgen, er is een heleboel verborgen en verdoezeld, maar de problemen worden steeds groter, dat is duidelijk.

 2. mafketell says:

  a.

  http://www.scribd.com/doc/220913280/The-Dutch-Propery-Market-in-Focus-2013

  4.1 miljoen huiseigenaars 2013, kijk er eens aan, weer een change , maar nu verandert alles weer ……

  4.1 miljoen – 18% afbetaalden …….. is nog maar 3.3 miljoen met een hypootje ….. ( was 3.5 miljoen )

  Het gemiddelde hypotheekbedrag
  groeit nu elke dag

  LTV 100%, geen wonder dat De Dijss een beetje bleek ziet …….

 3. Henk 6 says:

  OF topic.

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

  Je ziet de vraagprijzen in anderhalf jaar tijd snel dalen. Ik denk dat het gat tussen vraagprijs en transactieprijs aan het verkleinen is.

  Vroeger was er een gat van bijna 100k tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde tranascatie. Nu lijkt dit gat kleiner te worden. Is dit het einde van de verkopers staking? Gaan we naar de acceptatiefase?

  PS hier de cijfers van Bloemendaal, daar gaat het van gemiddeld 800k naar 650k in anderhalf jaar….

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/noord-holland/bloemendaal/bloemendaal/

 4. Drummer says:

  Ik leef mee met de echt schrijnende gevallen, maar doorgaans heb ik er niet zo’n medelijden mee.

  Ik zag hier eens zo’n serie over financiële analfabeten…mijn broek zakte er van af.
  Dat is voorbij de domheid, dat zijn gewoon mensen die in een ander land met minder vangnetten, allang keihard met zichzelf geconfronteerd waren.

  Met mensen die geen financieel analfabeet zijn maar juist heel berekenend willens en wetens dingen willen kopen waar ze geen geld voor hebben maar speculeren een verwachten dat de rest opdraait voor een sociaal vangnet voor als het misgaat, en dan zielig doen als ze in de problemen komen, kan ik al helemáál geen sympathie opbrengen.

 5. ps says:

  ps:
  Drummer,

  Generatie Y zet ‘m op!
  volkskrant.nl/vk/n…et-het-hoogste.dhtml

  Een goed interview met Thierry Baudet!
  http://www.vpro.nl/speel.program.40956268.html

 6. Mark says:

  ps:
  Drummer,

  Eens!
  En daarom: bye bye neo-liberalisme!
  Generatie Y zet ‘m op!
  volkskrant.nl/vk/n…et-het-hoogste.dhtml

  Dus Y-mensen kiezen voor minder produktiviteit en meer geluk (hoe definieer je geluk uberhaupt) gaan het lekker rustig aan doen volgens dat stuk. Vraag me af hoe ze dat willen financieren, of gaan de mensen die wel voor carriere (ook een vorm van geluk; jezelf op die manier maximaal ontwikkelen) dat gedwongen financieren dmv belastingen? Wat een ideologische kolder dat artikel. Ik mag hopen dat mijn generatiegenoten breder kijken dan alleen hun eigen persoon en niet asociaal de toeslagenmachine induiken.

 7. dr.t says:

  God wat een misere weer in dit artikel. Kan er niet eens een keer iets vrolijkers geplaatst worden?

 8. rmottae says:

  Voor vrolijk nieuws > lees de financiele telegraaf
  maar of het klopt ???

 9. rmottae says:

  Echt gebeurd:

  Hoewel de prijs nog lang niet op de bodem ligt heb ik vorige week toch op een huis geboden. We zien het maar als een consuptiegoed en niet als een investering. We willen het gewoon nu en kunnen ons het verlies veroorloven.

  Ik dacht heeeeeel schappelijk te zijn door de gecalculeerde kadasterprijs te bieden (gewoon de index op de oorspronkelijke aanschafprijs loslaten) want het vrouwtje wilde het gewoon graag.

  Dit was het antwoord van het makelmannetje:
  ” Het opening voorstel is voor de verkoper niet bespreekbaar gezien de waarde van voorheen.
  De eigenaar wil hier dan ook zeker geen tegen voorstel op doen ”

  Wat gaat er in zo iemand om ???????????????
  We hebben het ook niet echt over gangbare prijsjes

 10. Apekool says:

  rmottae:
  Dit was het antwoord van het makelmannetje:
  ” Het opening voorstel is voor de verkoper niet bespreekbaar gezien de waarde van voorheen.
  De eigenaar wil hier dan ook zeker geen tegen voorstel op doen ”

  Tja, heb ik al drie maal meegemaakt. Helaas zijn de panden later gewoon verkocht (wel telkens 2 jaar later), dus ik had kennelijk ongelijk.

  Zolang verkopers denken dat er anderen zijn die meer (teveel) willen betalen en voldoende geduld/tijd hebben zal dit blijven gebeuren.

  Jij als koper kan makkelijk argumenteren dat
  – de HRA er af gaat binnen een jaar of 10
  – de LTV criteria naar 80% gaan
  – de vraagprijzen vaak pre-crisis gebaseerd zijn
  – de algehele financierbaarheid omlaag gaat
  … maar dat zegt die verkoper niets, tenzij er druk op de ketel staat.

 11. Keesje says:

  Nieuwe BMW twv 25.000 gratis bij aankoop huis:

  http://www.telegraaf.nl/s/22574650

 12. Keesje says:

  rmottae,

  “Ik dacht heeeeeel schappelijk te zijn door de gecalculeerde kadasterprijs te bieden (gewoon de index op de oorspronkelijke aanschafprijs loslaten) ”

  Ik snap het niet…..?

 13. Keesje says:

  Mark: Dus Y-mensen kiezen voor minder produktiviteit en meer geluk (hoe definieer je geluk uberhaupt) gaan het lekker rustig aan doen volgens dat stuk. Vraag me af hoe ze dat willen financieren, of gaan de mensen die wel voor carriere (ook een vorm van geluk; jezelf op die manier maximaal ontwikkelen) dat gedwongen financieren dmv belastingen? Wat een ideologische kolder dat artikel. Ik mag hopen dat mijn generatiegenoten breder kijken dan alleen hun eigen persoon en niet asociaal de toeslagenmachine induiken.

  Samenwonen meerdere personen / koppels. Of geen kinderen nemen, Of in het buitenland gaan werken of wachten op de erfenis, offe……gewoon niet bij je ouders uit huis gaan, blijf en lekker geld spenderen aan uiterlijk, auto, kleertjes en kappers, 5x op vakantie en alle nieuwste gadgets?

 14. Keesje says:

  Keesje,

  Overigens hebben y-mensen gelijk om het rustiger (lees: voorzichtiger met hun luchamelijke en geestelijke gezondheid) aan te doen: de WIA is flink uitgekleed en lager tov het vroegere WAO. Het is nu ook heel lastig om als je ongeschikt bent dit ook hard te krijgen en daarnaast ook de volle 100% afgekeurd te worden. Oude gevalletjes laten ze maar een beetje doorgaan, maar nieuwe aanmeldingen worden keihard doorgelicht. Voor 100% WIA ben je echt zo ongeveer armen en benen kwijt……

 15. lorenzo says:

  “Ik dacht heeeeeel schappelijk te zijn door de gecalculeerde kadasterprijs te bieden (gewoon de index op de oorspronkelijke aanschafprijs loslaten) ”

  Tja, heb ik al drie maal meegemaakt. Helaas zijn de panden later gewoon verkocht (wel telkens 2 jaar later), dus ik had kennelijk ongelijk.

  Derhalve :
  2 maal het gedachtengoed van de burger , de reden dat de prijzen zijn zoals ze zijn en ik vind het prima.

 16. Frans says:

  n.a.v. Hollandse zaken:
  Opvallend hoezeer de mensen nog in de matrix zitten van de decennia lange hersenspoeling van de banksters.
  Helemaal wordt niet genoemd dat het bussiness model van de banken is risico versus rente.
  Dit betekent dat de banken dus ook een risico MOETEN lopen, want anders is het money for nothing and the girls for free.
  Opmerking over de ongeletterheid van sommige burgers op financieel vlak hierboven: heb je je wel eens afgevraagd hoe dat komt? Waarom wordt op de baisschool geen onderwijs gegeven en echte goede informatie over hoe de wereld in elkaar zit financieel en monetair?
  Waarom wordt niet onderwezen hoe bijna elke oorlog te maken heeft met de banksters??
  Precies: dom houden de mensen. Er zitten grote belangen achter om de mensen zo dom te houden als uit het genoemde TV fragment blijkt: alle sprekers snappen de ballen ervan waarom de wereld zo in elkaar zit als hij zit. Onbegonnen werk overigens om mensen die zo in de matrix zitten wakker proberen te schudden.
  Shit, waarom doe ik de moeite om dit allemaal op te schrijven???
  Hee, ik denk ineens aan George Carlin: keep the people stupid, just clever enough to do their work.

 17. maarten says:

  Latida,
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/04/whoa_dude.html

  Frans? Frans kom er maar in, Frans, fraahans

 18. Adamus says:

  Blok zou ook een kek brilletje moeten aanschaffen: beterzien. #ongeloofwaardig #diplomafraudegymnasium

 19. rmottae says:

  Apekool: Tja, heb ik al drie maal meegemaakt.Helaas zijn de panden later gewoon verkocht (wel telkens 2 jaar later), dus ik had kennelijk ongelijk.

  Zolang verkopers denken dat er anderen zijn die meer (teveel) willen betalen en voldoende geduld/tijd hebben zal dit blijven gebeuren.

  Jij als koper kan makkelijk argumenteren dat– de HRA er af gaat binnen een jaar of 10– de LTV criteria naar 80% gaan– de vraagprijzen vaak pre-crisis gebaseerd zijn– de algehele financierbaarheid omlaag gaat
  … maar dat zegt die verkoper niets, tenzij er druk op de ketel staat.

  als er echt druk op de ketel staat dan kunnen ze vaak juist niet.
  gek genoeg gaan ze nog meer geld verliezen maar zijn ze niet meer zelf bij machte om hun verllies te couperen.
  Slaaf van de bank.

 20. Apekool says:

  Frans:
  Helemaal wordt niet genoemd dat het bussiness model van de banken is risico versus rente.
  Dit betekent dat de banken dus ook een risico MOETEN lopen

  Hier zit de crux: verander de wet zodanig dat de schuld vastzit aan het object (het huis), niet de persoon die de schuld aangaat.

  De financier wordt dan gedwongen goed naar de risico’s te kijken (die zijn immers direct voor eigen rekening) en voldoende onderpand af te dwingen, bijvoorbeeld in de vorm van 20% aanbetaling.

  Degene die de schuld aangaat neemt ook een veel bewuster risico door die aanbetaling en heeft een belang om deze af te betalen. Omgekeerd kan hij z’n verlies nemen als de nood aan de man komt.

 21. Frans says:

  De banken zouden in sommige gevallen gedwongen moeten worden om genoegen te nemen met aflossing van de hypotheek zonder rente over de gehele periode.
  Bank foute inschatting gemaakt, onzorgvuldig geweest met inschatten risico: jammer, maar ga maar op de blaren zitten.
  @ maarten: STFU

 22. Frans says:

  @ Apekool: helemaal mee eens! In de US is dit in vele staten zo geregeld!

 23. Aurely says:

  Ja hoor. Ken iemand die inmiddels zn persoonlijke schuld al voor 75% aan rente betaald heeft. Mja. Steeds net pech met baan e.d. Op een gegeven moment mag iemand wel wat slack hebben.

 24. Juan belmonte says:

  Frans:
  @ Apekool: helemaal mee eens! In de US is dit in vele staten zo geregeld!

  Was die maatregel in de USA dan ook effectief, dwz is zeepbelvorming voorkomen ?

 25. Adamus says:

  ikke:
  Nou, wij zitten dus ook met een probleem.
  Net 6,5% huursverhoging gehad van 671,- naar 715,-.
  Het hele huis netjes gemaakt ook nieuwe voor en achtertuin. Zelf een nieuwe keuken erin gezet, een houtkachel en heb spaargeld voor zonnepanelen.
  Wij mogen ons huis ook kopen met koopgarant en zijn dan maar 520,- kwijt, beter dan die 715,-, toch.
  Het gaat bij mij van wel niet wel niet, ik kan er niet meer van slapen. Ze weten in den Haag wel wat ze de mensen aandoen. Ja want wat moet je doen?
  We willen hier nog jaren blijven wonen, want we wonen hier heel erg prettig.

  Kopen en over 2 jaar verkopen. Verlies is voor ……:-)

  Kunnen vieze trucjes mee uitgehaald worden: kun je over 3 jaar in je eigen treintje wonen. Genoeg gezegd.

 26. Frans says:

  Juan belmonte: Was die maatregel in de USA dan ook effectief, dwz is zeepbelvorming voorkomen?

  Nee, dat heeft daar weinig mee te maken. De maatregel is effectief omdat het mogelijk is welliswaar zonder huis te eindigen, maar ook zonder schuld. any time.

 27. Drummer says:

  Frans,

  —————

  Mja ik vind dat je je daar niet achter kunt verstoppen.
  Je hebt je hele leven met geld te maken, op een gegeven moment moet je het zelf gaan verdienen en uitgeven.
  Dan krijg je ook nog kinderen, hypo, enz.

  Het klinkt hard, maar er zijn mensen die eigenlijk gewoon autistisch zijn op financieel gebied.
  Kunnen ze zelf ook niks aan doen, maar als overheid zouden ze dat wel moeten kunnen aanpakken, om die mensen tegen zichzelf te beschermen, en ook de andere burgers die voor de schade mogen opdraaien.

  Dat aanpakken zouden ze net zo voortvarend als ze ‘gewone’ burgers aanpakken op ieder facet van hun leven.

  Het begrip ‘persoonlijke vrijheid’ heeft in NL in amper 2 decennia een rappe inflatie gehad…net als eigenlijk alles hier.

 28. Frans says:

  Drummer,

  Ach, wat maakt het allemaal uit in een land (wereld) die onder global bankster occupation gebukt gaat…
  De manier van geldscheppen door prive centrale banken deugt voor geen meter: daar begint het mee. Dit is het allerbelangrijkste gegeven.
  Fuck the banksters!

 29. Frans says:

  Drummer: Het begrip ‘persoonlijke vrijheid’ heeft in NL in amper 2 decennia een rappe inflatie gehad…net als eigenlijk alles hier.

  ??

 30. Frans says:

  Kijk, de constructieve ideeen waarmee ik kom zijn in feite zeer gematigd: als het aan mij ligt gaan het hele financiele stelsel op de schop, en wordt de creatie van geld een staatsaangelegeheid. In dit model moet het onmogelijk voor de staat zijn om schuld te hebben.

 31. Frans says:

  Hoe lang pikt het volk het nog dat ze worden beroofd door de banken?
  (rethorische vraag)

 32. Juan belmonte says:

  Frans: Nee, dat heeft daar weinig mee te maken. De maatregel is effectief omdat het mogelijk is welliswaar zonder huis te eindigen, maar ook zonder schuld. any time.

  Ah en zou dat dan een reden kunnen zijn voor off-balance product en ??

  Dan neemt eigenlijk niemand van de twee partijen eigenaarschap van de schuld die ze met elkaar aangaan, die wordt onpersoonlijk doorverkocht. Aan beleggers die vertrouwen op een oordeel van krediet beoordelaars.

 33. Frans says:

  Juan belmonte: Ah en zou dat dan een reden kunnen zijn voor off-balance product en ??
  Dan neemt eigenlijk niemand van de twee partijen eigenaarschap van de schuld die ze met elkaar aangaan, die wordt onpersoonlijk doorverkocht. Aan beleggers die vertrouwen op een oordeel van krediet beoordelaars.

  Dat is natuurlijk al gebeurd in de US (en Europa) slice en dice, verpakken, laten keuren door de corrupte rating agency’s en doorverkopen die prut.
  Fraai staaltje oplichterij die niet zou mistaan in de louche autohandel. Vergelijkbaar zou ik zeggen.

 34. Frans says:

  Drummer: en ook de andere burgers die voor de schade mogen opdraaien.

  Luister Amice, we draaien met zijn allen al skrikkelijk hard op voor de huizenbubbel die is geblazen en nu leegloopt. De schade is al gedaan.

 35. ikke says:

  Wat voor vieze trucjes bedoel je dan, en gaan de huren weer omlaag? Ik heb met veel oudere mensen gesproken, maar dat is nog nooit gebeurd.
  Het gaat niet om zo’n hele hoge hypotheek.
  Volg deze site al heel lang, maar de meeste doemscenario’s zijn nog niet gebeurd en ga ze ook niet afwachten. Ik heb altijd het onderhoud van ons huurhuis zelf betaald en iedereen vraagt of het een koophuis is. Misschien is het toch beter om verder te gaan, anders wordt het leven zo zuur door al dat gemopper.

 36. Dawg says:

  Ranzig toneelstukje van Monasch met z’n vraagjes aan Blok over NIBUD-normen voor huurders. Monasch is van de partij die voor de verhuurdersheffing/huurbelasting heeft gekozen. Corporaties daarmee het de noodzaak/het alibi heeft gegeven de huren verder op te schroeven.

 37. Drummer says:

  Frans: ??

  Dat behoeft toch geen uitleg?

  Persoonlijke vrijheid is om te kunnen gaan en staan waar je wilt, zónder dat er een overheidsapparaat in je nek loopt te hijgen om je een boete te kunnen aansmeren die allang nergens meer over gaat, behalve om geld uit je zak te kloppen.

  ————–

  Frans: Luister Amice, we draaien met zijn allen al skrikkelijk hard op voor de huizenbubbel die is geblazen en nu leegloopt. De schade is al gedaan.

  ————–

  Nou, ik vind dat alleen degenen ervoor opdraaien die moeten betalen voor de potjes van degenen die belastingaftrek krijgen voor hun verkeerde speculaties.

 38. ikke says:

  Ja, voor huurders geld er geen Nibud norm maar voor kopers wel en die wordt elk jaar bijgesteld.
  Blok heeft nooit antwoord gegeven op de vraag wat je voor welk loon mag verhuren. Jansen van de SP heeft het ook al opgegeven en is vertrokken, hij is nu wethouder in Utrecht. Jansen was de enige met scherpe vragen voor Blok. Ik mag vanaf 1 juli 43,00 euro meer huur betalen, omdat we scheefwonen. Het is maar de vraag waar het eindigt ? Of we nu kopen of huren het zal toch altijd een gok blijven, en zonder hra kunnen we het ook betalen want dan zitten we op jawel 715,00.

 39. ikke says:

  Nee, adamus we wonen hier al 12 jaar hoor we gaan echt niet over 2 jaar verhuizen, jammer dat je zo snel oordeelt over mij. We hebben leuke buren en vrienden in de straat, dat is pas onbetaalbaar!!!!

 40. Juan belmonte says:

  Frans: Dat is natuurlijk al gebeurd in de US (en Europa) slice en dice, verpakken, laten keuren door de corrupte rating agency’s en doorverkopen die prut.
  Fraai staaltje oplichterij die niet zou mistaan in de louche autohandel. Vergelijkbaar zou ik zeggen.

  Zou
  Om de autohandel minder louche te maken
  Het een goed idee zijn
  Om mensen hun al dan niet louche auto ook verplicht te mogen inruilen bij de leverancier ?

  Gaat een hoop beun de hazen bewust maken van de kwaliteit die ze leveren ….

 41. Latida says:

  ikke,

  12 jaar huur betaald en het nu willen kopen, tsja..

  12x500x12 is ongeveer 72,000 euro reeds aan huur betaald.

  Tel even op wat je over de komende 30 jaar gaat betalen, waarschijnlijk met de rente erbij 2 keer zoveel als de aankoopprijs, plus de 12 jaar dat je al huurt.

  Ook geef je niet aan of je zelf spaargeld meebrengt of niet.

  Stel dat de aankoopprijs 150,000 euro is, daar kun je de komende 20 jaar voor huren

  Of je koopt met alle risicco#s vandien, dat de HRA eraf gaat bijoorbeeld. Maar goed, als je 150K leent betaal je over dde komende 30 jaar misschien ongeveer 300K, daar zou je in principe ook 40 jaar huur voor kunnen betalen. Tel je voorgaande 72K aan hur erbij op en ineens heb je 372K betaald voor je huisje van 150K die misschien straks 130K waard is.

  Ben benieuwd of je hier dat rekensommetje met ons wil delen, laat maar zien hoe je de beide mogelijkheden voor jezelf in je persoonlijke finnaciele planning giet, zou het in ieder geval voor mezelf uitrekenen als ik jou was, een goede huurwoning die goed te betalen is, en een goed gevulde spaarrekening daarnaast kan ook de nodige zekerheid bieden.

 42. Latida says:

  “vanaf een bepaald punt heeft het stimuleren van eigenwoningbezit geen economisch effect van betekenis meer. Immers, de buurtveiligheid en tevredenheid nemen namelijk niet langer evenredig toe.

  Dat laatste zou voor de overheid reden moeten zijn om de bestaande regeling voor de hypotheekrenteaftrek te heroverwegen en de reikwijdte ervan in te perken.”

  http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/10/12/effect-van-eigen-woningbezit-op-leefbaarheid-in-de-buurt-is-beperkt/

 43. Cytherea says:

  Vorig jaar 0,5% extra huurverhoging wegens scheefhuren gehad en dit jaar weer 0,5%. Vorig jaar (2013) was het peiljaar 2011 en in 2014 is het peiljaar 2012.
  Maar ik ben ontslagen in 2012 en dus heb ik bij bezwaar verzocht om het peiljaar te verleggen. Ik woon helemaal niet scheef met mijn ww- uitkering. Begin 2015 mag ik ioaw aanvragen. En dan krijg ik het echt zwaar. Maar peiljaar verleggen ho maar. Mijn bezwaar is niet gehonoreerd.
  Dadelijk heb ik een uitkering en allerlei toeslagen en dan denk ik, wie draait er nou eigenlijk op voor die scheefwonerstoeslag van mij?

 44. Steven says:

  Cytherea,

  Denk dat als je voor een klein appartementje boven de 500 euro betaalt sowieso niet scheefhuurt. Maar men vindt dat helaas wel zo. Als die huurverhogingen doorgaan de volgende jaren ga ik gewoon weg uit Nederland. (kopen zie ik uiteraard niet zitten).

  Maar denk eerder dat voor die tijd de huren zullen dalen. (dat je een deel van een villa kan huren of zo, dat was ook in de jaren 70 vaak een mogelijkheid)

 45. Frans says:

  Drummer: Nou, ik vind dat alleen degenen ervoor opdraaien die moeten betalen voor de potjes van degenen die belastingaftrek krijgen voor hun verkeerde speculaties.

  En waar gaat die belastingaftrek naar toe??
  We hebben gewoon verhoogde belastingen om de banken te spekken. Het lijkt alsof de HRA er voor de burger is, maar het wordt uiteindelijk uit eigen zak betaald. Natuurlijk is er de scheefgroei dat alleen huizenbezitters ervan profiteren, maar het punt blijft dat het in eerste instantie de banken bevoordeeld, en in mindere mate de burger, die er trouwens door de opdrijving van de huizenprijzen er alleen in de gevallen van aankoop op het juiste moment en verkoop op het jusite moment van heeft geprofiteerd.

 46. mafketell says:

  Frances Coppola ( een vrouw n.b 😉 ) die frauduleuze en illegale handelingen gaat legaliseren ?
  Ben er beduusd van ……. ik dacht toch echt dat ze het aan zou pakken …….

  http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2014/04/30/its-not-just-banks-that-are-too-big-to-fail/

  ‘ e storing bij de Rabobank is nog niet verholpen. Sinds woensdagavond kunnen klanten van de bank niet meer internetbankieren.’ bestaat ie nog ?

 47. mafketell says:

  Rabo failliet ?

 48. mafketell says:

  Ex vriendje van mijn dochter werkt er als systeembeheerder, zal hem ff proberen te bereiken ……

 49. richard de koning says:

  Nieuwbouw van 21% naar 5% procent “hoopt” maxime verhagen. Ik zeg goed plan. Als je een oude woning hebt ben je wel genaaid dat dan weer wel.

  Helaas is het nog niet zover.

 50. Quentor says:

  ikke:
  Nee, adamus we wonen hier al 12 jaar hoor we gaan echt niet over 2 jaar verhuizen, jammer dat je zo snel oordeelt over mij. We hebben leuke buren en vrienden in de straat, dat is pas onbetaalbaar!!!!

  Met Koopgarant dan gewoon kopen. Veel betere mogelijkheden om een huis te kopen ga je de komende tijd niet krijgen en het risico is beperkt omdat de woco hem in het ergste geval van je terugkoopt. Belachelijke en schandalige regeling overigens dat Koopgarant, maar ik zou hem ook gewoon grijpen als ik de mogelijkheid kreeg.

  Bizar dat je wel een verhuurdersverheffing moet betalen omdat je teveel verdient, maar dat je vervolgens wel 25% van de aankoopprijs gesubsidieerd krijgt.

 51. Nick says:

  ps: Een goed interview met Thierry Baudet!http://www.vpro.nl/speel.program.40956268.html

  Aanrader.

 52. Quentor says:

  Quentor,

  Ik ben overigens geen idioot die denkt dat vanaf volgend jaar de prijzen weer gaan stijgen en je nu toch echt moet gaan kopen. Het wordt allemaal veel slechter, maar ik zou toch, als ik jou was, deze kans pakken.

  Al die koperssubsidies gaan binnenkort ook wel op de schop, kan niet anders.

 53. Nick says:

  Opvallend dat “financieren” hier altijd centraal staat. Of eigenlijk altijd de enige term is. Waar zou dat vandaan komen?
  Waarom is leven afgeleid van geld en geld niet van leven?
  Van homo sapiens naar homo economicus.
  Wat is geluk…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruto_nationaal_geluk
  ‘t Meten van productiviteit is ook zo’n ding.
  Hoe dan ook, schuld als centraal gegeven lijkt geen geluksbevorderende factor. Zie ook de huisarts in ‘t filmpje hierboven. Zijn niet altijd mensen die vrijwillig de toeslagenmachine indoken.
  En er zijn prijzen zo hoog gestegen dat ze voor velen niet meer te financieren zijn.
  Er is een generatie jong volwassenen die voor een groot deel geen volwassen leven kan starten zonder een schuld aan te gaan die knaagt aan andere tamelijk gangbare zaken van het bestaan. En dan heb ik het niet over in de zon lezende studenten.
  Niet echt een teken van een bruisende en florissante samenleving. O, wacht… dat was tot een paar jaar geleden nog het geval. Maar toen voorschot op de toekomst genomen. Ook op die van anderen. Door a-sociale fiscale renteaftrekmachine ondersteund.
  Met alle gevolgen van dien.
  Hoe hoog is de jeugdwerkloosheid? Iets van 15%? Sommigen verlengen dan de studie. Soms lezend in de zon. Al zullen er ook wel wat minder serieuze types bij zijn.

 54. Nick says:

  Frans: In de US is dit in vele staten zo geregeld!

  En er is ook dit, North Dakota, staat met minder dan 1 miljoen inwoners:
  http://www.motherjones.com/mojo/2009/03/how-nation%E2%80%99s-only-state-owned-bank-became-envy-wall-street
  Enige staat die geen problemen had met schuldencrisis.
  Weliswaar andere cultuur dan veel plaatsen, maar ook gezond verstand keuzes op basis van 90 jaar oud mandaat.

 55. Nick says:

  Nick,

  Vervolg:
  Met excuses voor al de merkwaardige “-isms” waarin men vaak denkt:

  http://www.alternet.org/corporate-accountability-and-workplace/why-socialism-doing-so-darn-well-deep-red-north-dakota
  […] In 1919, the Non-Partisan League, a vibrant populist organization, won a majority in the legislature and voted the bank into existence. The goal was to free North Dakota farmers from impoverishing debt dependence on the big banks in the Twin Cities, Chicago and New York. More than 90 years later, this state-owned bank is thriving as it helps the state’s community banks, businesses, consumers and students obtain loans at reasonable rates. It also delivers a handsome profit to its owners — the 700,000 residents of North Dakota. In 2011, the BND provided more than $70 million to the state’s coffers. Extrapolate that profit-per-person to a big state like California and you’re looking at an extra $3.8 billion a year in state revenues that could be used to fund education and infrastructure. […]

 56. Nick says:

  Nick,

  Vervolg.

  Deze is ook wel de moeite waard en overzichtelijk:

  “How to Ease the State’s Budget Crises: Own a Bank

  The experience from North Dakota indicates the following advantages:” […]

  http://publicbankinginstitute.org/advantages.htm

 57. Nick says:

  Sorry,

  Nick,

  Was een antwoord op

  Mark,

 58. ps says:

  Nick,

  Helemaal juist!
  Dat is nu eenmaal één van de uitwassen van het neoliberalisme waarin het VK en de VS koplopers zijn. En natuurlijk vazalstaat NL!

  “A mortgage is a terrible investment.
  You’re probably better off renting”
  https://theweek.com/article/index/260761/a-mortgage-is-a-terrible-investment

 59. lorenzo says:

  Drummer: Het klinkt hard, maar er zijn mensen die eigenlijk gewoon autistisch zijn op financieel gebied.

  85 % , we zien nu het resultaat .

 60. lorenzo says:

  Drummer: Kunnen ze zelf ook niks aan doen

  studeren lijkt me , in prive .

 61. lorenzo says:

  Drummer: om die mensen tegen zichzelf te beschermen,

  o, op die manier .

 62. lorenzo says:

  WSNP, faillissementswet , bijstand met toeslagen , gemeentekredieten . Allemaal magnifieke fasciliteiten om de makkelijke gang naar schuld te promoten .
  Im bepaalde kringen zijn de woorden ” 3 jaar schuldhulpverlening” nog gebruikelijker dan ”marlboro”.
  Je zult maar nederlands belasting betaler zijn.

 63. Nick says:

  Drummer: Frans, […]maar als overheid zouden ze dat wel moeten kunnen aanpakken, om die mensen tegen zichzelf te beschermen, en ook de andere burgers die voor de schade mogen opdraaien.

  Was voorheen ook zo door allerhande regelgeving en wetten. O.a. scheiding van zakenbanken en spaarbanken. En zo nog wat zaken. In jaren ’90 afgeschaft. We kregen toen ineens ook al de “bijzondere talenten” met bonussen voor de “marktwerking”.
  En ontwikkelde zich de wereld van het zgn. “FIRE”: Finance, Insurance, Real Estate.
  http://en.wikipedia.org/wiki/FIRE_economy

  En ook de privatiseringen met wat ze noemen de “vrije markt” die natuurlijk alleen maar gegarandeerde markt voor private belangen is. Inclusief de bijbehorende veelverdieners en bonussen etc. Die mensen bindt je zo aan je (bepaald soort mensen valt daarvoor) en blijft het makkelijk(er)in stand.

  Bijv. gezondheidszorg. Onlangs nog hot item in afgetapt gesprek tussen minister BuZa van Estonia en mw. Ashton van EU over Oekraine.
  Net na doden op Maidan. Eventuele minister wisten ze ook al. Maar die twee in dat gesprek zijn beiden géén Oekrainers dus… Vermoed dat dat een soortgelijk privaat systeem moet worden. Soort van FIH : Finance, Insurance, Health. (En declaratiesystemen en big pharma, maar dat zeg je er gewoon niet bij.)

  Zie ook “Shock Doctrine” van Naomi Klein.

  Zie ook recente gebeurtenissen rond NZa hier te lande…

  NB zit wat te knutselen met die quote functie, weet niet of dat goed gaat

 64. Tsjaa..... says:

  De Shock Doctrine van Naomi Klein is flauwekul.

  Overigens was het telefoongesprek vooral spraakmakend door het feit dat er gezegd werd dat demonstranten en politieagenten door dezelfde soort kogels gedood waren en de nieuwe interimregering er geen onderzoek naar wilde doen.

 65. Nick says:

  Nick,

  Hoe Frans daarin terecht gekomen is, is me een raadsel. Dat moet dus Drummer zijn.

 66. Nick says:

  Juan belmonte: Ah en zou dat dan een reden kunnen zijn voor off-balance product en ??

  Nee, het omgekeerde was het geval. Toen de tijd van de foreclosures aanbrak waren het hamerstukken bij rechtbanken. (Duurde ca. 1 minuut per casus.) Foreclosures waren er massaal. Papierwerk deugde van geen kanten en huisuitzettingen werden na enige tijd aangevochten met als argument : bewijs maar dat je de hypotheeknemer bent. Die beweging startte onder burgers met hulp van een enkele advocaat die het vuur uit de sloffen liep.
  Banken konden daarop vervolgens niets overleggen t.g.v. het, voor de verpakte en doorverkochte hypotheken, opgetuigde MERS systeem. Papierwerk was daarbij op grote schaal vervalst. Valse handtekeningen etc.
  Toen het de bevolking langzaam was gaan dagen wat er gebeurde stond het land op zijn kop. Een enkele state governor verbood verdere huisuitzettingen.
  En pas daarná kwam justitie in beweging. Met boetes voor banken en schikking met de overheid als gevolg.
  Zie Google voor vervolg.
  ‘k Sluit niet uit dat die schikkingsbedragen naar rekeningen bij dezelfde banken gingen als die ze betaald hadden. Dat dan weer wel.
  Een zootje. Zacht uitgedrukt.

 67. a says:

  Henk 6:
  OF topic.

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

  Je ziet de vraagprijzen in anderhalf jaar tijd snel dalen. Ik denk dat het gat tussen vraagprijs en transactieprijs aan het verkleinen is.

  Vroeger was er een gat van bijna 100k tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde tranascatie. Nu lijkt dit gat kleiner te worden. Is dit het einde van de verkopers staking? Gaan we naar de acceptatiefase?

  PS hier de cijfers van Bloemendaal, daar gaat het van gemiddeld 800k naar 650k in anderhalf jaar….

  huizenzoeker.nl/wo…mendaal/bloemendaal/

  Verschil tussen de gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde transactieprijs wordt natuurlijk ook sterk beïnvloed door het feit dat goedkopere woningen veel couranter zijn dan duurdere woningen. Eigenlijk zegt een vergelijking tussen de gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde transactieprijs dus heel weinig.

  Mark: Dus Y-mensen kiezen voor minder produktiviteit en meer geluk (hoe definieer je geluk uberhaupt) gaan het lekker rustig aan doen volgens dat stuk. Vraag me af hoe ze dat willen financieren, of gaan de mensen die wel voor carriere (ook een vorm van geluk; jezelf op die manier maximaal ontwikkelen) dat gedwongen financieren dmv belastingen? Wat een ideologische kolder dat artikel. Ik mag hopen dat mijn generatiegenoten breder kijken dan alleen hun eigen persoon en niet asociaal de toeslagenmachine induiken.

  Ben ik het mee eens. In iedere generatie heb je mensen die (te) hard werken, die lui zijn, die ambitieus zijn, die privé boven werk stellen of andersom. Deze generatie heeft het nu in economisch opzicht zwaar: moeilijk werk te vinden en lonen staan onder druk. Dat betekent dat relatief gezien een groter deel van deze groep niet aan de bak komt. Dat kun je voor jezelf dan goed praten door te stellen dat je werk en carrière niet zo belangrijk vindt. Het stukje over die afstudeerscriptie is ronduit tenenkrommend. Alsof ik en anderen wel genoten hebben van het schrijven van mijn afsstudeerscriptie. Soms moet je investeren, even iets doen wat je minder leuk vindt, omdat het op lange termijn meer oplevert dan het je nu kost. Dat geldt voor alles: je studie, je baan, je rijbewijs halen, je relatie, enz. Als er nou eenmaal iets is wat jouw individuele vrijheid en flexibiliteit geeft dan is dat een goede afgeronde opleiding. Maar goed, dropouts heb je in iedere generatie en dropouts zelf maken altijd een mooi verhaal zodat ze aan zichzelf kunnen verkopen dat ze niet gefaald hebben (ik vond het niet leuk, ik kies voor mezelf, het past niet bij me, enz.). Als het maar niet aan hen zelf ligt.

 68. a says:

  rmottae:
  Echt gebeurd:

  Hoewel de prijs nog lang niet op de bodem ligt heb ik vorige week toch op een huis geboden. We zien het maar als een consuptiegoed en niet als een investering. We willen het gewoon nu en kunnen ons het verlies veroorloven.

  Ik dacht heeeeeel schappelijk te zijn door de gecalculeerde kadasterprijs te bieden (gewoon de index op de oorspronkelijke aanschafprijs loslaten) want het vrouwtje wilde het gewoon graag.

  Dit was het antwoord van het makelmannetje:
  ” Het opening voorstel is voor de verkoper niet bespreekbaar gezien de waarde van voorheen.
  De eigenaar wil hier dan ook zeker geen tegen voorstel op doen ”

  Wat gaat er in zo iemand om ???????????????
  We hebben het ook niet echt over gangbare prijsjes

  Zelf vergelijkbare verhalen meegemaakt. Soms was de verkoopmakelaar het ronduit met mij eens, maar wilden of konden de verkopers het gewoon niet. Er zat dan vaak nog 50k tussen hun prijs en de mijne (segment +/- 350k). Uiteindelijk is dat de reden geweest dat ik naar het lagere segment ben gaan kijken (200k-225k), omdat de verschillen en risico’s daar veel kleiner zijn. In dat segment is inmiddels mijn bod wel geaccepteerd, dus waarschijnlijk ga ik deze zomer alsnog, tegen mijn eigen verwachting in, de stap naar een koopwoning zetten.

  Keesje: Samenwonen meerdere personen / koppels. Of geen kinderen nemen, Of in het buitenland gaan werken of wachten op de erfenis, offe……gewoon niet bij je ouders uit huis gaan, blijf en lekker geld spenderen aan uiterlijk, auto, kleertjes en kappers, 5x op vakantie en alle nieuwste gadgets?

  Dat doen er genoeg en ik geef ze groot gelijk. Pluk de dag (maar bouw wel je financiële buffers op en geef geld alleen uit aan dingen die voor jou echt belangrijk zijn en waarde toevoegen aan je leven).

 69. a says:

  lorenzo:
  “Ik dacht heeeeeel schappelijk te zijn door de gecalculeerde kadasterprijs te bieden (gewoon de index op de oorspronkelijke aanschafprijs loslaten) ”

  Tja, heb ik al drie maal meegemaakt. Helaas zijn de panden later gewoon verkocht (wel telkens 2 jaar later), dus ik had kennelijk ongelijk.

  Derhalve :
  2 maal het gedachtengoed van de burger , de reden dat de prijzen zijn zoals ze zijn en ik vind het prima.

  Klopt. Ook heb huizen verkocht zien worden voor prijzen die ik het absoluut niet waard vind. Zolang er echter iemand is die het wel betaalt, heb ik ongelijk. Vaak heb ik overigens ook wél gelijk, want een hoop van die huizen staan na jaren nog steeds te koop.

  Juan belmonte: Was die maatregel in de USA dan ook effectief, dwz is zeepbelvorming voorkomen ?

  😀

  ikke: Wat voor vieze trucjes bedoel je dan, en gaan de huren weer omlaag? Ik heb met veel oudere mensen gesproken, maar dat is nog nooit gebeurd.
  Het gaat niet om zo’n hele hoge hypotheek.
  Volg deze site al heel lang, maar de meeste doemscenario’s zijn nog niet gebeurd en ga ze ook niet afwachten. Ik heb altijd het onderhoud van ons huurhuis zelf betaald en iedereen vraagt of het een koophuis is. Misschien is het toch beter om verder te gaan, anders wordt het leven zo zuur door al dat gemopper.

  Mijn advies zou zijn: staar je niet blind op doemscenario’s, maar calculeer wel slechte scenario’s in dan kan het alleen maar meevallen. Puur op basis van jouw informatie is geen zinnig advies te geven, wat verstandig is hangt van vele factoren af. Als je een fors inkomen heb (3 maal inkomen = waarde huis), vermogen opgebouwd heb (kk + 20% eigen inbreng) en lang in deze woning wil blijven dan kan kopen een prima keuze zijn. 150k koopprijs zegt mij niks zonder dat ik het onderpand ken, dus ook dat is niet te beoordelen vanaf hier.

 70. Luisindepels says:

  Philippulus,

  Zou zo’n jongen nou nog geld krijgen voor zo’n stukje broddelwerk?

 71. Drummer says:

  Frans: En waar gaat die belastingaftrek naar toe??
  We hebben gewoon verhoogde belastingen om de banken te spekken. Het lijkt alsof de HRA er voor de burger is, maar het wordt uiteindelijk uit eigen zak betaald. Natuurlijk is er de scheefgroei dat alleen huizenbezitters ervan profiteren, maar het punt blijft dat het in eerste instantie de banken bevoordeeld, en in mindere mate de burger, die er trouwens door de opdrijving van de huizenprijzen er alleen in de gevallen van aankoop op het juiste moment en verkoop op het jusite moment van heeft geprofiteerd.

  Het ‘sigaar uit eigen doos verhaal’, dat is niet wat ik bedoelde.
  Dat is gewoon een vast gegeven inmiddels.

  Wat ik meer bedoelde is hier ook al heel vaak gezegd eigenlijk.
  Dat (onverantwoord) financiëel speculeergedrag van particulieren hier eigenlijk beloond wordt door een overheid, zolang dat geld vastzit in een hypotheek.
  En dat hangt eigenlijk samen met jouw verhaal.

  Het stukje ‘extra de dupe worden’ van burgers die daarvoor op moeten draaien, is hier ook al genoemd: de spaarders.

  Ja, dat alles uiteindelijk naar banken terugvloeit, beseffen zich steeds meer mensen.
  Maar velen zijn een slaaf van hun eigen consumptiegedrag, kuddementaliteit en/of domheid.

  Degenen die wel voor zichzelf kunnen nadenken, worden met de dag kwaaier over een overheid die ze in feite in een val lokt, en dan zwaar laat betalen.
  Dan heb ik het over een eveneens groot deel mensen die wél verantwoord bezig zijn met hun toekomst, het opbouwen van een gezin, en die zelfs met een solide financiëel huishouden, geen enkele bewegingsvrijheid hebben.

  Da’s geen échte vrijheid.

  lorenzo: 85 % , we zien nu het resultaat .

  Ik zou met de term ‘financiële analfabeten, zelf een scheiding aan willen brengen tussen mensen die in een hoogconjuctuur een zo hoog mogelijke hypotheek namen in een welvarend westers land, in de wetenschap dat die toch wel op zou draaien voor eventuele calamiteiten, en mensen die gewoon compulsief geld lenen en lening op lening stapelen, zonder het zich te beseffen eigenlijk.
  Voorbeelden daarvan waren hier ooit te zien in een clip.

  ———–

  Mensen worden hier uitgekleedt op een manier, die allang voorbij de schaamte en onbeschoftheid is.
  Maar mensen moeten zich ook beseffen, dat eigen arrogantie, ijdelheid en hebzucht, ook debet is aan onze eigen beleving.
  Aan collectief genaaid worden kunnen we niet direct iets concreets doen, aan die eigen beleving wel:

  – minimaliseer waar je kan, in alles
  – niet op je internet/telefoon! gebruik het internet slim voor aankopen e.d. manieren van geld besparen
  – ga collectief over de grens met gezamenlijke boodschappenlijstjes om groter te kunnen inkopen
  – hou ontwikkelingen op je werkplek goed in de gaten, denk vooruit, wees niet naïef, niks is vanzelfsprekend
  – leef gezond. zorg voor je ontspanning, sport, hobby’s, vrienden, goed en bewust eten enz.
  Geen geld hebben en ook nog ziek zijn door eigen schuld=niet ideaal
  – besef, dat minimaliseren een mentaliteitsverandering inhoudt (bijv: doe es een jaartje langer met je mobiel met een sim-only abbo)

  Het is heel moeilijk concrete dingen te voorspellen, aangezien ze daar in Den Haag bewust rookgordijnen opwerpen, naast dat ze zelf maar wat aan het klooien zijn om de sinkholes te repareren.

 72. Tijl says:

  Wat gebeurt er wanneer die Chinese 3D huizenprintert actief wordt op de Nederlandse markt? 200 m2 voor 5000 euro. VEH/NVM draaien nu al door met hun meldpunt.

 73. aa says:

  Tijl,

  Klinkt allemaal leuk dat3d printen, maar de techniek is echt nog niet zo ver dat je een vergelijkbare kwaliteit kan maken. De prints zijn meer een soort van luxe kippenhokken. Er kan nog geen elektra, riool of fundering geprint worden. 5000 euro is dus volledig onzin. Kijk wel met veel belangstelling naar deze ontwikkelingen.

 74. Tijl says:

  Wat kost 200m3 bouw dan denk je op de traditionele wijze, zonder electra, riool en fundering?

  Echt een compleet andere orde van grootte.

 75. aa says:

  Tijl,

  Stichtingskosten eengezinswoning 120m2 circa 75k

 76. aa says:

  Tijl,

  En je vergelijkt een dacia toch ook niet met een jaguar!?

 77. lorenzo says:

  Drummer: Ik zou met de term ‘financiële analfabeten, zelf een scheiding aan willen brengen tussen mensen die in een hoogconjuctuur een zo hoog mogelijke hypotheek namen in een welvarend westers land, in de wetenschap dat die toch wel op zou draaien voor eventuele calamiteiten, en mensen die gewoon compulsief geld lenen en lening op lening stapelen, zonder het zich te beseffen eigenlijk.
  Voorbeelden daarvan waren hier ooit te zien in een clip.

  U beperkt het dus tot deze 2 feiten , ik ga verder : legio (..) 50 plussers hebben een vastgoed cv aangeschaft voor 50.000 euris ( dus buiten het toezicht..) , hoewel het lezen van een prospectus in deze ruim van belang is. Velen zijn hun centjes al kwijt .
  Financien behelst meer dan een huis kopen …… waarbij btw de hypotheek (een zekerheids recht) wordt genoemen door de geldgever (welke ook niemand leest) . U krijgt de lening .

 78. lorenzo says:

  Auto’s worden voor ruim 70 % gefinancierd gekocht . U niet , maar anderen , zeg maar.

 79. DenVrolijkeHuurder says:

  aa:
  Tijl,

  En je vergelijkt een dacia toch ook niet met een jaguar!?

  Lol. Huizen met een 3D printer gaan straks concurreren met Nederlandse Vinex huizen.

  Wil je die goedkope schroothokken gelijk stellen aan een Jaguar in je metafoor? De NL vinexwijken zijn opgebouwd met de goedkoopste aan materiaal die ze konden vinden.

 80. erik(trolnogimmerhier) says:

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/05/02/April-beste-maand-op-woningmarkt-in-zes-jaar

  De laatste paar roepende zullen ook net als vele andere de afgelopen tijd hier verdwijnen, om met het schaamrood op de lippen de weg naar de heerlijk geurende appeltaartjes te maken.

 81. aa says:

  BS. Kijk maar eens naar die geprinte huizen. Lijkt meer op een bouwkeet.

  DenVrolijkeHuurder,

 82. Lex de Lurker says:

  Erik, ergens hoop ik dat je gelijk hebt en stabiliteit terugkeert op de vitale markten. Huizenmarkt, arbeidsmarkt. Maar ik vrees toch van niet.

  Er is een stuwmeer aan potentiele kopers ontstaan en die worden nu zo positief beinvloed dat ze instappen. Goed, dat is nodig om de markt op gang te helpen, maar als de rest van de indicatoren de gezondheid niet ondersteunt, dan vlakt dit straks af en zijn de mensen die nu kopen, net zo zeer slachtoffer van het systeem als de mensen die kochten in 2007/2008.

  De tijd zal het leren

 83. Dystopia says:

  Nick: NB zit wat te knutselen met die quote functie, weet niet of dat goed gaat

  De tekst die je wilt quoten selecteren en wanneer highlichted op (quote) onder de naam van de poster die je wilt citeren klikken. De quote staat nu met de syntax in je commentaar box. Schrijf eronder je commentaar.

  De shock doctrine van Naomi Klein is geen onzin.

  Fanny May Freddie Mac revisited.
  “Die beiden US-Immobilien-Finanzierer Fannie Mae und Freddie Mac könnten im Fall einer weiteren schweren Krise auf Hilfen aus Steuergeldern von insgesamt bis zu 190 Milliarden Dollar angewiesen sein. Das habe der Stresstest der beiden Institute ergeben, teilte die zuständige US-Aufsicht am Mittwoch mit.”
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/05/01/us-steuerzahlern-droht-bailout-der-immobilien-finanzierer/

  Maar natuurlijk, geen stress! Wel test, test, test…

 84. Dystopia says:

  erik(trolnogimmerhier): schaamrood op de lippen

  Ach so. De blaaskaken hebben het maar druk.

 85. HappyHuurder says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Ach Makelaarsland….kakelaarsclubje dat nodig bijgeschoold dient te worden op het gebied van statistiek… afgelopen maanden is keer op keer gebleken dat ze er (ver) naast zaten.

 86. Apekool says:

  erik(trolnogimmerhier):
  vastgoedmarkt.nl/n…ingmarkt-in-zes-jaar

  Zitten in die 150000 bezichtigingen ook de “ruim 140000” van de openhuizendag? http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2055514/nvm-open-huizen-dag-druk-bezocht.htm

  De woningmarktindicator van makelaarsland (3% marktaandeel)zegt dat er 17000 huizen verkocht zijn in april, even wachten nog op de echte cijfers.

  Ook leuk: “Uit onderzoek van Makelaarsland blijkt dat één op de elf bezichtigingen binnen drie maanden tot een aankoop leidt.” – da’s misschien wat optimistisch als je de openhuizendag meerekent.

  Wikipedia zegt: Makelaarsland is met een marktaandeel van 3% marktleider in Nederland. Vanaf de start in 2005 zijn er door het bedrijf 17.500 woningen verkocht (per 2014).

 87. Dystopia says:

  Maxime, geen Eelco: BTW tarief bouwgrond moet omlaag om de boel gezond te maken. Worden woningen dan betaalbaarder of worden er teveel te dure woningen in de markt gezet? De geesten rijp maken om vanwege gederfde belastinginkomsten ook een extra sociale verhuurverhoging in te voeren zeker. Leve de integrale visies op de woningmarkt. Het tuinonderhoud is vorig jaar Maart ook van 21 naar 6% gegaan net zoals renovatie. Bent u minder gaan betalen bij de kapper toen ook daar het BTW tarief omlaag ging? Over knippen en geschoren worden gesproken. A kingdom for a horse. Alles om te voorkomen tot een realitisch prijspeil van woningen te komen waardoor de hypotheekslaven hun levensstijl zouden moeten gaan aanpassen. We verzinnen iets waardoor ze niet nog erger in hun bewegingsruimte beknot worden. De verantwoordelijken voor deze doffe ellende zijn huurders en belastingbetalers en niet de sector. De kapper had het ook verdiend.

 88. Dystopia says:

  @PS

  Hoe zeg je dat ook alweer in het Afrikaans, dat fenomeen dat zich voordoet wanneer een luchtbel leegloopt. Equivalent van ‘When the shit hits the fan’.
  De oorsprong van het gezegde is lastig te achterhalen al bestaat er een verhaal over een gat in het plafond…
  https://www.youtube.com/watch?v=MyZwDcLGknU

 89. Terpstra says:

  3D printen is de toekomst !
  Voorlopig is het al een revolutie bij kleine ontwerpen maar is het kwestie van 10 jaar doorontwikkeling en je zet hele grote constructies en dus ook huizen neer in 24 uur zonder bouwvakkers.
  Op internet is er al steeds meer over te vinden, kijk ook eens hier:
  http://www.contourcrafting.org
  De prijs van een huis zal met 3D printen nog maar een fractie zijn van wat het nu kost.

 90. ML says:

  Grote vraag van vandaag (op woningmarktgebied) is echter: hoe sterk is de lobby van Bouwend NL? BTW op bouwgrond naar 6% klinkt als de volgende steun waar om gesmeekt wordt.

  Waar was Maxime toen de grondprijzen werden gelanceerd? Heb ik zijn verzet hiertegen gemist?

  HappyHuurder: erik(trolnogimmerhier),
  Ach Makelaarsland….kakelaarsclubje dat nodig bijgeschoold dient te worden op het gebied van statistiek… afgelopen maanden is keer op keer gebleken dat ze er (ver) naast zaten.

  Als onze Trol een scriptie zou moeten schrijven zouden zijn meest geraadpleegde bronnen waarschijnlijk Wikipedia, Facebook en de Telegraaf zijn.

 91. ps says:

  Dystopia:
  @PS

  Hoe zeg je dat ook alweer in het Afrikaans, dat fenomeen dat zich voordoet wanneer een luchtbel leegloopt. Equivalent van ‘When the shit hits the fan’.
  De oorsprong van het gezegde is lastig te achterhalen al bestaat er een verhaal over een gat in het plafond…
  https://www.youtube.com/watch?v=MyZwDcLGknU

  Leuk! “Als die kak spat”, eigenlijk een oud 17de-eeuws NL gezegde via de VOC geïmporteerd en blijven hangen bij Sarie Marijs en “ek sal jou krij”-land.

  Mandy-makel-trollebol begrijpt er nog steeds geen reet van:
  http://www.youtube.com/watch?v=22qCnAAG_dY

 92. Dystopia says:

  ps,

  Aha, heb je die verklaring via Ewoud Sanders?
  En die betekenis toen in de 17e eeuw, afgeleid van?
  Wat een leuk stel! 😛

 93. Dystopia says:

  Terpstra,

  Maar… wordt het ook betaalbaar met een basisinkomen?

 94. Dystopia says:

  Apekool: Makelaarsland is met een marktaandeel van 3% marktleider in Nederland.

  Huh? wazegu…

 95. Drummer says:

  lorenzo:
  Auto’s worden voor ruim 70 % gefinancierd gekocht . U niet , maar anderen , zeg maar.

  Auto’s, smartphones, tablets, breedbeeldjes, you name it, waar eigenlijk geen geld voor is. Zodat er nog meer overblijft voor uitgaan, kleding, shoppen, you name it.
  Waar eigenlijk geen geld voor is.

 96. Dystopia says:

  Hoogleraar Dirk Bezemer over huizenprijzen en schuld, lekker zo doorgaan. http://www.youtube.com/watch?v=l2QNhjR7X98

 97. Dystopia says:

  Willen we meer of minder schuldgedreven economie?
  Een tweekoppig monster als huidier blijven voeden en dan hopen dat ie je niet leeg eet?

 98. Dystopia says:

  Niet produceren is key maar het geproduceerde aan de man brengen heeft toekomst. Sort of High Frequency Management die niet meer weg gaat. Everpresent Newspeak. http://www.youtube.com/watch?v=4jkGcApZduM
  To master the situation educate perfect slavedom for profit.

 99. Maria says:

  Komisch als je erover nadenkt, we betalen alles zelf.
  Met de HRA sponsoren we de banken, met de huursubsidie sponsoren we de woningcooperaties en particuliere investeerders.

  Nog niet eens gesproken over alle andere zaken waar toeslag voor wordt gegeven: zorgtoeslag, kinderbijslag, huurtoeslag, studiebeurs.

  Al eens gerealiseerd dat die zaken zo duur zijn omdat we dat met z’n allen toch betalen?
  Groots gemene deler, iedereen een klein beetje en de opbrengst voor een paar %!!

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/en-de-huren-blijven-stijgen.php

 100. Dystopia says:

  En als Volkert is omgelegd dan functioneert onze rechtsorde waar ze als democratie heeft gefaald. Geen haat, geen wraak, gerechtigheid. De polderjournalistiek zit om werk verlegen. Fuck Chelsea Manning, levenslang! Ze hebben wel wat beters te doen, de riooljournalisten dan zich met onderzoeksjournalistiek bezig te houden. Wat levert het hen op? Bij de Telegraaf verdienen ze meer, onrechtvaardig!

 101. Maria says:

  Voorbeeldje van de zorgtoeslag:

  Daarstraks gesproken met een tandarts. Flink geinvesteerd in z’n praktijk met o.a. een nieuwe stoel met toebehoren. In de bijbehorende boortoestand pasten boren die zo’n € 200,= tot € 300,= per stuk kosten. Helaas, worden niet meer geleverd voor Nederland, wel voor de Aziatische landen. Geschikte boren voor de Nederlandse markt kosten nu € 1.100,=.

  Tuurlijk gaat die jongen kijken of hij die Aziatisch boren geimporteerd krijgt, maar het geeft toch heel duidelijk aan dat we niet meer met een marktwerking van doen hebben.

  Ons zorgsysteem is ook gebaseerd op het subsidie systeem, net zoals de HRA en de huurtoeslag. Dat is de enige reden dat de prijzen de lucht in schieten en de 99% betaalt voor de 1%.

  Die 99% denkt iets te winnen, maar het is “penny wise, pound foolish!

 102. Dystopia says:

  Maria,

  Bedankt voor de link!

  Ik zag gisteren een kindje van drie de kinderwagen van zijn kleine broertje of zusje duwen in een guerrilla outfit. Een speelpak in camouflage design. Mama die druk bezig was met het elektronische bord voor haar kop (mobieltje) en ernaast liep, keek mij wezenloos aan toen ik mij, spontaan onthutst de zinsnede: ‘warchild?’ liet ontvallen… Wat bezielt mensen tegenwoordig?

 103. Dystopia says:

  En daarvoor had ik nog zo’n kleuter gezien in net zo’n outfit maar ik kan het niet vinden. Deze wel onder meer: http://www.marktplaats.nl/a/kinderen-en-baby-s/carnavalskleding-en-verkleedspullen/a1002257197-soldatenpak-voor-kinderen.html?c=827ab967057e9f5ff33a0fad145c2c0e&previousPage=VIP_SIMILAR_LISTING
  Grappig…

 104. Dystopia says:

  http://www.amazon.com/Aeromax-Camouflage-Suit-Size-18Month/dp/B000FBLR2E The population of Ukraine is 44,854,065 people. Gaan wij ook de dienstplicht weer invoeren naai ze dan vast in het pak.

 105. Dystopia says:

  Maria,

  Mijn tandarts gaat elk jaar non profit op vakantie naar Malawi om aan achterstallig onderhoud te doen. Laat ie zich niet op voorstaan. Ze zijn er wel. Laat onverlet dat wat Frank Zappa ooit zei: “Politics is the entertainment branch of industry.”
  Vermaak, infotainment, beleving het dagelijks brood van de massamedia, propaganda in z’n zuiverste vorm. Definieert ons. Moet je willen. Ontspanning tot in het oneindige is niet saai.

 106. Dystopia says:

  Elk antwoord werpt een nieuwe vraag op, overal, en dus zijn vragen altijd welkom. Waar ze ook vandaan komen en dat maakt hem dan ook weer zo leuk, Naom Chomski. Wanneer je gewend bent aan de gesubsidieerde kwaliteit (om het even of dat fonds nu direct of indirect door bedrijven in de wereld komt) het gaat om de inhoud. Waar heb je wel het geduld voor? Fast food for thought? Over leren en hoe het georganiseerd is van een grote denker die zich niet beperkt tot slechts interviews geven aan een polderelite van intellectuelen waar dan ook ter wereld, die het allemaal zo goed denken te weten.
  Student debt and indoctrination

 107. Frans says:

  Maria: Komisch als je erover nadenkt, we betalen alles zelf.
  Met de HRA sponsoren we de banken, met de huursubsidie sponsoren we de woningcooperaties en particuliere investeerders.

  Probeer ik al veel langer de mensen aan het verstand te brengen: HRA is verkapte belasting. (Waarvan de opbrengsten naar de banken gaat)
  Zie ook eerder commentaar hier.
  Bijna alles is erop gericht om de banken te spekken en te redden. De financiele verkachter waarvoor als beloning alles wordt gedaan wat maar mogelijk is, nadat de gevolgen van die verkachting (de depressie) is ingetreden.
  Zo simpel is het, de people in the know lachen zich rot.
  Mensen zijn blijkbaar niet is staat dit soort eenvoudige waarheden te zien. Maar goed, ze leven in de matrix.

 108. Frans says:

  Dystopia: wat Frank Zappa ooit zei: “Politics is the entertainment branch of industry.”

  Hier zegt dus Zappa, al veel en veel eerder voordat ik hier de term heb geintronduceerd, dat we leven in een wereld van corporate fascism, oftewel het samengaan van de regererende macht met de belangen van de grote corporaties. (en banksters niet te vergeten, maar dat is in feite 1 pot nat)

 109. Maria says:

  Frans: Probeer ik al veel langer de mensen aan het verstand te brengen: HRA is verkapte belasting. (Waarvan de opbrengsten naar de banken gaat)
  Zie ook eerder commentaar hier.
  Bijna alles is erop gericht om de banken te spekken en te redden. De financiele verkachter waarvoor als beloning alles wordt gedaan wat maar mogelijk is, nadat de gevolgen van die verkachting (de depressie) is ingetreden.
  Zo simpel is het, de people in the know lachen zich rot.
  Mensen zijn blijkbaar niet is staat dit soort eenvoudige waarheden te zien. Maar goed, ze leven in de matrix.

  Frans,

  Ik neem aan dat het verkrachter en verkrachting moet zijn!

 110. Dystopia says:

  Frans,

  Geïntroduceerd klinkt een beetje als een Registered trademark Frans, niet doen. Het is benevens niet waar maar fijn dat je de terminologie bezigt. De politiek is gegijzeld door het bedrijfsleven dat steeds meer vermogen vergaart, daar gaat het om en dat de politiek niet in het belang van de bevolking werkt maar in het belang van steeds groter wordende bedrijven. Eens gaat het licht op.

 111. Keesje says:

  Terpstra:
  3D printen is de toekomst !
  Voorlopig is het al een revolutie bij kleine ontwerpen maar is het kwestie van 10 jaar doorontwikkeling en je zet hele grote constructies en dus ook huizen neer in 24 uur zonder bouwvakkers.
  Op internet is er al steeds meer over te vinden, kijk ook eens hier:
  http://www.contourcrafting.org
  De prijs van een huiszal met 3D printen nog maar een fractie zijn van wat het nu kost.

  Als het huis zo goedkoop wordt, gaat de grondprijs ongetwijfeld flink een paar keer over de kop, vooral op gewilde lokaties.

 112. Dystopia says:

  Dystopia,
  Oorlog daarentegen kan de gemoederen een uitlaatklep bezorgen. Bereid je voor… alsof je daartoe gelegenheid kreeg. We hadden het druk, druk geweldig druk met wat eigenlijk? En in de jaren dertig?

 113. Dystopia says:

  Kortom…

  Stemmem voor het Europees Parlement is niets anders dan het stemmen voor een managementscultuur die heel veel geld kost en ons niets anders brengt dan een zichzelf voedende technocratische bestuurslaag. Wat ze ook zeggen. Ik kom net kijken… Ondervindt het niet aan den lijve omdat ik mij niet uitgeleverd heb. Stemmen heeft zin omdat onzin niet te vermijden valt? Onzin!

 114. Dystopia says:

  Maar stem vooral op de psychpharmica die het mogelijk maakt zondebokken verantwoordelijk te stellen waaar het hooguit sedatie of.. whatever betreft. Vertegenwoordiging mooi woord! Ech ging, ging, ging….

 115. Juan belmonte says:

  erik(trolnogimmerhier):
  vastgoedmarkt.nl/n…ingmarkt-in-zes-jaar

  De laatste paar roepende zullen ook net als vele andere de afgelopen tijd hier verdwijnen, om met het schaamrood op de lippen de weg naar de heerlijk geurende appeltaartjes te maken.

  Prachtig lichtpunt.

  De structuurwijzigingen in de nl woningmarkt
  Zijn er gewoon.

  Holland gaat over van een mildste van maandlasten gebaseerd op gesubsidieerd (100% HRA ) huizen leasen 100% aflossingsvrij)
  Naar
  Eerst sparen (20% volgens dr Wijffels)
  En dan gewoon lenen en weer terugbetalen.

  Gevolg woningprijzen dalen met 40% tov top in 2008.
  Heeft Redevco bedacht, een vastgoedprofessional.

  Met wat meer geduld wordt het verder zichtbaar.

  Appeltaarten blijven niet lang vers.
  Blijven bakken dus 🙂

 116. Juan belmonte says:

  Koopmans
  Is
  Koning 🙂

 117. Juan belmonte says:

  Buenas noches
  Juan

 118. Dystopia says:

  waar ech echo is.
  Of ik boos ben. Het zal mijn tijd wel duren. Ik heb geen kinderen.

 119. Dystopia says:

  Juan belmonte,

  Steeds dezelfde bak is aan inflatie onderhevig maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Get the gist!

 120. Dystopia says:

  In de ierenwereld werken feronomen als lokstof beter maar ja wat te doen wanneer op 2 inkomens geleend kan worden. Het schijnt dat hamburgers steeds populairder worden. Biedt de geur van geroosterd vlees uitkomst? Het zou mij niet verbazen. Ze verzinnen van alles nu omdat ze de huizenstenen aan de straatstenen niet kwijt kunnen behalve bij een barbeque event met golf arrangement. Kunnen het lijen zeg maar, geen geld op de bank en toch bespaar. Knap! Oh, wacht fff. tijd kopen ook iets.

 121. Dystopia says:

  Kosten koper Muhahaaaaaaaaaa
  Te laat!

 122. Dystopia says:

  Een perfide piramide, toys ‘r us.

 123. Frans says:

  Maria:
  De deceptie van het burgerkapitalisme:

  adbroere.nl/web/nl…urgerkapitalisme.php

  Fraaie link weer Maria! 🙂

 124. Frans says:

  Dystopia:
  Geïntroduceerd klinkt een beetje als een Registered trademark Frans, niet doen.

  Je hebt gelijk, onmiddelijk na het verzenden van de boodschap en het nalezen realiseerde ik me dat het had moeten zijn geintroduceerd in dit blog. De term zelf las ik al minstens 5 jaar geleden, en heb hem vaak horen uitspreken door Bob Chapman.

 125. Steven says:

  Frans,

  Maria,

  Ja mooie link. Toch mis ik weer het beetje zelfnadenken van de bevolking. Je leeft in een systeem dat nooit perfect is geweest. Vroeger was al het bezit aan de koningen of andere machthebbers (bij het communisme bijv.). Zelf kan je dan een zeer hoge lening aan gaan waarvan je gewoon kan uitrekenen wat het kost na verloop van tijd.

  Dus als huizenprijzen duur zijn moet je je er niet scheel voor gaan lenen en dat geldt ook voor een auto of zo.

  Als je gewoon niet te veel leent dan is het prima te doen hier. En tuurlijk willen banken verdienen en natuurlijk willen sommige politici ook later bankier (rijk)zijn.

  Als je je zelf opstelt als een oude jager-verzamelaar kan je van alles doen, maar in de schulden steken is vaak gewoon speculeren. (zeker voor een te dure hut)

  maar het is weer laat: dus tot later.. 😉

 126. scheefhuurder says:

  Ook huurverhoging gehad, zit nu op 718,-
  ik dacht dat de huren maar tot 700,- zouden gaan, nieuwe regelgeving, maar was er al bang voor, dat er een addertje onder het gras zou zitten. Zou iemand mij kunnen vertellen hoe het precies zit.
  Zie info volgende link:
  http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/4/Meer-huurhuizen-vanaf-700-euro-maar-maximum-aan-sociale-huur-1499719W/

 127. Ikke says:

  Dat dacht ik eerst ook, helemaal blij de huur kan niet boven de 700,00, maar helaas
  Ze mogen het dus wel. Onze buren zitten nog op of rond 530,00 en kregen via een brief te horen dat hun huur niet boven de 700,00 kan uitkomen. Bij ons stond er niets we komen van 671,00 huur, we zijn dus nu vrije sector, 715,00!
  Ik heb heel wat brieven van buurtgenoten gezien, en onze buurman die al vrije sector huurt
  750,00 die kreeg 4 procent! Het is dus een regelrechte chaos!!!!
  Ze mogen bij ons tot 1024,00 gaan want dat zijn ze volgens de punten waard.
  Als de regering zo doorgaat zit je er zo aan!

 128. Nico de Geit says:

  Wat mij opvalt is dat er heel veel mensen zijn die hun hypotheek niet tot hun schulden rekenen maar tot hun bezit of zoiets. We hebben te maken met een psychologisch probleem, ontkenning van de harde werkelijkheid, het leven in een droomwereld vol foute aannames. Daar hoort ook het jarenlang wachten op een bigger fool bij en het wachten op en geloven in herstel. Het heeft wel iets weg van een gokverslaving.

 129. mafketell says:

  Nico de Geit: Wat mij opvalt is dat er heel veel mensen zijn die hun hypotheek niet tot hun schulden rekenen maar tot hun bezit of zoiets

  Geit, what’s in a name …… In het Engels is het mortgage is uit het Frans, mort = dood en gage = loon, dood van je loon duzzzzzz, een hypootje lijkt en klinkt heel wat anders, ook psychologie ?

  Ondertussen heeft Wegwijs een berekeningetje gemaakt van wat je eigenlijk betaalt voor je huis, geen idee of het klopt maar voor een huis van 200k betaal je 344k 🙂

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2014/05/waarom-een-hypotheek-van-euro-200000-jou-euro-344000-kost

 130. mafketell says:

  mafketell,

  Uit het etymologisch woordenboek ( historische verklaringen ) ‘hypotheek (geldlening met onroerend goed als onderpand)’

 131. erik(trolnogimmerhier) says:

  ikke, goh mensen worden wakker, wat ik al 2 jaar geleden liep te roepen gaan mensen nu voelen.

  Sociale huren mogen gewoon door stijgen tot maximale puntengrens van woningen. Dus gewoon boven de liberalisatie grens, van 699,-. Als je op een gewilt plekje woont in een mooie woning kan dit dus zomaar 1000 euro worden. Sommige woningcorperatie’s laten de huren op max 90% staan om leegstand te voorkomen. In Amsterdam of Utrecht kan je dit vergeten, daar gaan de huren gewoon gelijk lopen met vrije sector. Tot nog toe kan je na terugval in inkomen huursubsidie krijgen(met max bedrag 699 euro waar je de huursubsdie over krijgt) maar ook dit gaat volgend jaar waarschijnlijk veranderen. Je strot wordt dus langzaam ingeknepen in je sociale huurwoning, wow wat een vrijheid en flexibiliteit in de huurmarkt. Raar dat mensen kopen die het kunnen is het dus niet.

 132. erik(trolnogimmerhier) says:

  Scheefhuurder: Max 700 euro alleen als je inkomen dus niet hoger is dan 43k.

 133. erik(trolnogimmerhier) says:

  Kan mijn huur jaar op jaar fors stijgen? Wanneer houdt dat op?
  Uw huur kan jaar op jaar fors stijgen, maar mag nooit hoger worden dan de wettelijke maximumhuurprijs volgens het puntenstelsel. Helaas is die maximumhuurprijs de afgelopen jaren wel fors hoger komen te liggen, door veranderingen in het puntenstelsel

 134. ps says:

  Mientras tanto in españa:

  “‘Our €250,000 Spanish villa sold for just €87,000’
  Falling property values and soaring costs are forcing expats home – where some face fresh difficulties”

  http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/expat-money/10792602/Our-250000-Spanish-villa-sold-for-just-87000.html

 135. erik(trolnogimmerhier) says:

  Sterkte heren!

  Als het beleid straks aangepast wordt en de WOZ waarde ook wordt meegenomen in de max huur puntengrens, kan je in de populaire woongebieden je borst natmaken voor huurverhogingen die snel de huur op 1000 euro per maand zetten. Kijken hoe snel die scheefhuurders gaan kopen!

 136. Berlina says:

  In het kader van huurverhogingen heb ik ook nog een aardige.

  Door omstandigheden (scheiding) was ik begin dit jaar naarstig op zoek naar een huurwoning. Uiteindelijk heb ik dat gevonden; een rijtjeshuis uit 1973 die van binnen prima is gerenoveerd. Vrije sector uiteraard, 895 euroojes.

  Het huurcontact meldt dat de verhuurder (naar het schijnt iemand met 600 huizen!) de huur jaarlijks zal verhogen met:
  – de inflatie (CPI van maart)
  – daarbovenop de mogelijkheid dit extra te verhogen met maximaal 3%punt.
  Dat laatste is natuurlijk tricky want geen criteria en waarom zou de verhuurder het dan niet gaan toepassen? Die gaat natuurlijk voor rendementsmaximalisatie. Maar soi, ik had weinig keus. Dan maar met die vreemde clausule.

  Nu heeft het CBS de CPI van maart op 0.80% vastgesteld dus mijn maximale verhoging zou dan 3.80% mogen zijn. Kreeg onlangs per brief een verhogingsvoorstel van 3.83%. Een beetje voor de buhne heb ik gereclameerd dat dit niet in lijn met het contract is waarop de contactpersoon mij waarschijnlijk zand in de ogen probeerde te gooien door:
  – eerst te beweren dat de overheid een MINIMALE huurverhoging van 4% voorschrijft;
  – later over te gaan op inkomensafhankelijke verhoging van 6.5% (>43k)

  Mede dankzij dit blog ken ik inmiddels tamelijk van de hoed en de rand dus ik heb de goede man maar ‘ns proberen uit te leggen dat de geliberaliseerde en niet-geliberaliseerde sector los van elkaar staan en je daar niet selectief uit kan gaan plukken maar vreemd is het wel. Of die man weet het echt niet (-> raar) of hij weet het wel en probeert mij een loer te draaien (-> raar).

  Heeft iemand nog een tip hoe hiermee mee om te gaan? Aangetekende brief met bezwaar? Bestaat er nog een instantie die zich tegen de geliberaliseerde sector aanbemoeit?

  Dank!

 137. Maria says:

  Gisteren een hele grote vastgoedbezitter gesproken. Hoe men het zich voorstelt dat huurders die verhogingen kunnen betalen! Als zelfs zo’n man dat zegt, hoe kan het dan mogelijk zijn dat dat Blokje zo’n balk voor z’n hoofd heeft?

 138. ps says:

  mafketell,

  Oehhh…nasty! 🙂

 139. ps says:

  mafketell,

  🙂

  Inderdaad de trend is: http://www.campers.nl/

 140. Latida says:

  Wat mij met name opvalt is dat belangenverenigingen van huurders enorm gefragmenteerd zijn en zich doorgaans beperken tot een organisatieniveau van de desbetreffende woningstichtingen.

  Vreemd genoeg is er geen, of kan ik deze niet vinden, landelijke organisatie die zich voor de belangen van huurders inzet en ook politiek een vuist kan maken.

  Dit zorgt ervoor dat huurders in vrije sector opgejaagd wild zijn.

  Men zou zich op landelijk niveau moeten organisaeren als men werkelijk druk op de politiek wil zetten, want de huidige situatie lijkt natuurlijk nergens op.

 141. mafketell says:

  Oh Eric trollebol ……. U brengt vast Prof.Dr.M.Francke ( hier welbekend met zijn casametrisch modelletje ) op het idee voor een nieuw waarderingssysteem voor de WOZ waarden, gebaseerd op het puntensysteem van de huurwaarden ……. en, gegarandeerd weer een zeepbelconstructie …….. 🙂

 142. lorenzo says:

  ps: Mientras tanto in españa:

  “‘Our €250,000 Spanish villa sold for just €87,000′
  Falling property values and soaring costs are forcing expats home – where some face fresh difficulties”

  telegraph.co.uk/fi…-for-just-87000.html

  Nu je kans grijpen : de obligatierentes staan op het laagste punt ooit , investeerders trekken aan (vandaar die rente ), vorig jaar is er voor ruim 3.000.000.000 aan spaans vastgoed gekocht door de BRIC landen , dit jaar naar verwachting het dubbele.
  De rest van je leven janken op een blog of de zon en 1.50 euro voor een wijntje met uitzicht .

 143. ps says:

  Dystopia,

  Wat? Oh dat! Ja via Ewoud Sanders, en die heeft het weer van dat:
  http://www.youtube.com/watch?v=GL_RGoJ7PSw

 144. lorenzo says:

  mafketell: Nico de Geit: Wat mij opvalt is dat er heel veel mensen zijn die hun hypotheek niet tot hun schulden rekenen maar tot hun bezit of zoiets

  …anders betaal je (steeds meer) huur ,lekker afbetalen die toko , woon je later voor niets en /of extra pensioen.
  Mits je zo een droogkloot bent die zijn leven op een plek wil slijten .

 145. erik(trolnogimmerhier) says:

  Bladiebladiebla: Gewoon dokken scheefhuurders. Terecht overigens dat die 25% van de WOZ waarde wordt meengenomen in het nieuwe puntenstelsel op deze manier moet je gewoon voor een goede locatie gaan betalen en anders hop in galop naar Almere, of andere rand locatie’s die goedkoper zijn. Het is toch van de zotte dat iemand in het zelfde huis 200 euro betaald waar een ander er 900 voor moet neerleggen.

 146. ps says:

  lorenzo,

  Tuuuurlijk makeltrollenzo:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/expat-money/10792602/Our-250000-Spanish-villa-sold-for-just-87000.html

  “Lenny Varg • a day ago

  Having JUST moved to Spain to rent, and being here 3 months, here is the news……..Brits are selling up, but, not to return home, but to rent. The only ones buying here now are the Ruskies and the Chinkies. The Spanish are up the creek without a paddle, and when they do get a paddle, they dont use it properly. They have NO idea how to manage assets, and are as corrupt as hell, seriously. And the laws here mean NOTHING, as they are changed like the tides of the sea (well, not the Med obviously). DONT buy, rent. You have been warned !”

 147. ps says:

  lorenzo,

  Heerlijk met de camper eropuit.
  Je komt nog eens ergens. Wat een vrijheid!
  http://camper.startpagina.nl/

 148. lorenzo says:

  157 , helemaal onder de indruk van deze persoon : ik heb mijn feiten (derhalve geen emoties)terloops ook gegeven .
  Er zijn trouwens nog veel meer mogelijkheden in de wereld, het leven is dan ook kort. Geniet .

 149. lorenzo says:

  ps: lorenzo,

  Heerlijk met de camper eropuit.
  Je komt nog eens ergens. Wat een vrijheid!
  http://camper.startpagina.nl/

  Ik hoor hier dat dat de trend nu is ….ik zie slechts de rijkdom , een huis is eerste levenbehoeft namelijk , voor klokkenluiders en rijke nederlanders is een capmper een mooie aanvulling.

  Zij genieten dus en dat maakt mij ook blij , om redenen die ik zojuist genoemd heb.

 150. lorenzo says:

  ps. welk type camper heeft u ?

 151. ps says:

  lorenzo,

  Tuuuurlijk makel-trollebol, campers zijn er alleen maar voor de rijke stinkerds:

  http://www.campersite.nl/kopenhuren/gebruikte-campers.php

 152. lorenzo says:

  ps:
  lorenzo,

  Tuuuurlijk makel-trollebol, campers zijn er alleen maar voor de rijke stinkerds:

  campersite.nl/kope…ebruikte-campers.php

  Heel goed , als de aanschaf van een tweedehands porsche.
  Mijn aandacht gaat vooral naar de voor de arme sloeber zo belangrijke zaken als het hebben van een vaste woon- en verblijfpplaats in NL .
  De opbouw van de AOW vereist dit , de zo geliefde en te ontvangen toeslagen , huursubsidies en ander gerief in collectieve zin.
  Maar had ik al gememoreerd dat een camper een privilege inhoudt voor de financieel niet hulpbehoefenden ?
  Nou , weer veel uitleg , doe het graag maar kost wel een hoop tijd.

 153. mafketell says:

  Ondertussen in Ierland.

  Grote auction …..

  http://www.daft.ie/sales/1a-magheracorran-convoy-donegal/938662/ in auction gisteren, geen info of ie verkocht is ………

  http://property.trovit.ie/house-donegal-convoy-pictures

 154. Buddy says:

  Off-topic

  Huizenprijzen Belgische Ardennen blijven dalen

  Veel Nederlanders met bezit van onroerend goed in de Belgische Ardennen volgen de ontwikkeling van de prijzen met argusogen. Voor het type huis dat Nederlanders doorgaans hebben in de Ardennen is de markt beperkt. Vlamingen hebben een andere smaak en Walen bouwen nieuw of zoeken een bestaand huis in een ander prijssegment.

  Prijsbederf door Nederlanders
  Nederlanders hebben eind vorige eeuw en begin deze eeuw in de Belgische Ardennen zo’n beetje alles gekocht wat los en vast zat. Met in het jaar 2001, het jaar vóór de invoering van de Euro, een absoluut hoogtepunt. Huizen en grondstukken gingen als zoete broodjes tegen belachelijk hoge prijzen over de toonbank en nog waren de prijzen in de ogen van de Nederlanders goedkoop.Menig Vlaming kon in die tijd maar weinig sympathie opbrengen voor de koopdrift van de Nederlanders en het daarmee gepaard gaande prijsbederf.

  Veel Nederlanders met problemen
  Dus zo´n 12 tot 15 jaar geleden kocht menig Nederlander in de Belgische Ardennen een vakantiehuis, ouderen kochten een huis om permanent in de Ardennen te komen wonen en menig jongere wilde de ultieme uitdaging aangaan door in de Ardennen een Bed and Breakfast te beginnen.
  Onroerend goed werd gekocht met het Nederlandse sentiment voor wat betreft het prijsniveau.

  Prijzendruk wordt alsmaar hoger
  De Nederlanders die juist toen een vakantiehuis kochten blijken nu vaak in zwaar weer te zitten.
  Veel pensionado’s trekken, om uiteenlopende redenen, na enkele jaren weer terug naar Nederland.
  Terwijl de jongelui het runnen van een Bed and Breakfast hebben onderschat en tot de ontdekking komen dat een B&B een activiteit is om erbij te doen.
  Juist deze drie groepen hebben huizen gekocht die interessant zijn voor een nu zwaar afkalvend segment van Nederlanders.

  Vraagprijs is de prijs die de markt dragen kan
  Een verantwoorde vraagprijs kan men zelf heel goed bepalen.
  Men neemt het aanbod in de buurt en maakt vervolgens per huis op basis van objectieve criteria een prijs – kwaliteitsanalyse. Vervolgens bepaalt men welke plaats het te verkopen huis daartussen inneemt. Dit laatste vraagt discipline en objectiviteit.
  Als men dan daar iets onder gaat zitten met de prijs verkoopt men gegarandeerd. Want gekocht en verkocht wordt er nog steeds.

  Misschien eenvoudiger gezegd dan gedaan maar het levert een prima resultaat op voor degenen die hun huis snel willen verkopen om over liquiditeiten te beschikken.

  Iemand die wil verkopen moet een marktconforme prijs vragen, een prijs die de markt dragen kan. Een prijs die potentiele kopers bereid zijn te betalen en ook kunnen betalen of financieren.

  Dus een prijs die bij de tijd past. Een prijs die over een paar maanden dus best weer lager kan zijn dan nu.

  Chris Kruijssen
  15 februari 2013

  http://www.ardennenwie.nl/
  Onbezorgd kopen

 155. Adamus says:

  ps:
  Mientras tanto in españa:

  “‘Our €250,000 Spanish villa sold for just €87,000′
  Falling property values and soaring costs are forcing expats home – where some face fresh difficulties”

  telegraph.co.uk/fi…-for-just-87000.html

  Maar de recessie is voorbij.

 156. Adamus says:

  Keesje: Als het huis zo goedkoop wordt, gaat de grondprijs ongetwijfeld flink een paar keer over de kop, vooral op gewilde lokaties.

  Wat is de grondstof? Aarolie/gas gerelateerd?

 157. Adamus says:

  lorenzo: …anders betaal je (steeds meer) huur ,lekker afbetalen die toko , woon je later voor niets en /of extra pensioen.
  Mits je zo een droogkloot bent die zijn leven op een plek wil slijten .

  Je weet de gemeenplaatsen goed aan te vullen.

 158. Cartoonist says:

  De trol erik zegt:

  Raar dat mensen kopen die het kunnen is het dus niet.

  Het rare is dat de meeste mensen niet KUNNEN kopen, kopen betekent namelijk betalen en afrekenen. Een hypootje nemen betekent huren van de bank. (bankslaaf)

  Sociale huren mogen gewoon door stijgen tot maximale puntengrens van woningen. Dus gewoon boven de liberalisatie grens, van 699,-. Als je op een gewilt plekje woont in een mooie woning kan dit dus zomaar 1000 euro worden..

  In het trollen bewustzijn kan alleen de huur stijgen. Dat rente ook kan stijgen overstijgt het benul van een zeepbeltrol. Rente kan zomaar bij iedere oversluiting van het hypootje (ach dat betalen we toch makkelijk) flink verhoogd worden. En aan het rentepercentage is geen maximum gebonden. (zgn. vrije markt weetjewel)

  Trol maar lekker verder erik.

  p.s. mijn huur gaat per 1 juli met exact 1.02% omhoog.

 159. Adamus says:

  Adamus,

  Euroshopper

 160. Adamus says:

  Cartoonist,

  Rente gaat nooit 13% worden -dacht ik in 1981……..kreeg wel 7 of 8% op spaarrekening, dat gaat niet meer komen.

 161. Adamus says:

  ING Trotse hoofdsponsor van Carré
  Sinds 2011 werken het Koninklijk Theater Carré en ING samen. Via onze sponsoring streven we ernaar kunst en cultuur voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Klanten vinden het leuk dat we een icoon als Carré steunen, een prachtig theater met een mooie historie.

  Bedankt.

 162. Juan belmonte says:

  Adamus,

  9% spaarrente adamus

  Zie 2:55 in deze gouden oldtimer

  ► 4:29► 4:29
  http://www.youtube.com/watch?v=SA3GmB9Bxfc
  Van Kooten en de Bie – Jacobse en van Es – Bezuinigen.

 163. Juan belmonte says:

  Ennueh

  Never say never again

 164. a says:

  scheefhuurder:
  Ook huurverhoging gehad, zit nu op 718,-
  ik dacht dat de huren maar tot 700,- zouden gaan, nieuwe regelgeving, maar was er al bang voor, dat er een addertje onder het gras zou zitten. Zou iemand mij kunnen vertellen hoe het precies zit.
  Zie info volgende link:
  elsevier.nl/Politi…ciale-huur-1499719W/

  Je huur wordt verhoogd totdat je de “marktconforme huur” bereikt hebt. De hoogte hiervan is bekend bij je WoCo en is als het goed is ook aan jou gecommuniceerd.

  Nico de Geit: Wat mij opvalt is dat er heel veel mensen zijn die hun hypotheek niet tot hun schulden rekenen maar tot hun bezit of zoiets. We hebben te maken met een psychologisch probleem, ontkenning van de harde werkelijkheid, het leven in een droomwereld vol foute aannames. Daar hoort ook het jarenlang wachten op een bigger fool bij en het wachten op en geloven in herstel. Het heeft wel iets weg van een gokverslaving.

  Met als dieptepunt opmerkingen als “wij kunnen XX euro aan hypotheek krijgen”… raarrrrrr

  erik(trolnogimmerhier): Sterkte heren!
  Als het beleid straks aangepast wordt en de WOZ waarde ook wordt meegenomen in de max huur puntengrens, kan je in de populaire woongebieden je borst natmaken voor huurverhogingen die snel de huur op 1000 euro per maand zetten. Kijken hoe snel die scheefhuurders gaan kopen!

  In de minder populaire gebieden gaat de huur dan zeker dalen… ik huur momenteel “sociaal” voor 600E per maand een appartement dat een WOZ van ongeveer 140k heeft. Met de stelregel max. jaarhuur = 4,5% WOZ zou ik dus 140k * 4,5% / 12 = 525 betalen.

  Berlina: Heeft iemand nog een tip hoe hiermee mee om te gaan? Aangetekende brief met bezwaar? Bestaat er nog een instantie die zich tegen de geliberaliseerde sector aanbemoeit?

  Het verhaal wat je hier vertelt gewoon in een brief zetten. Zeggen dat je per een huur gaat betalen van en dat je met een hogere huur niet akkoord gaat, omdat dat naar jouw mening in strijd is met het huurcontract. Daarbij vermeld je in dezelfde brief aan de verhuurder dat jij niet anders dan via de rechter akkoord gaat met een hogere huur. Geen verhuurder die daar zijn vingers aan gaat branden met alle bijbehorende kosten.

 165. a says:

  a: Je huur wordt verhoogd totdat je de “marktconforme huur” bereikt hebt. De hoogte hiervan is bekend bij je WoCo en is als het goed is ook aan jou gecommuniceerd.

  Met als dieptepunt opmerkingen als “wij kunnen XX euro aan hypotheek krijgen”… raarrrrrr

  In de minder populaire gebieden gaat de huur dan zeker dalen… ik huur momenteel “sociaal” voor 600E per maand een appartement dat een WOZ van ongeveer 140k heeft. Met de stelregel max. jaarhuur = 4,5% WOZ zou ik dus 140k * 4,5% / 12 = 525 betalen.

  Het verhaal wat je hier vertelt gewoon in een brief zetten. Zeggen dat je pereen huur gaat betalen vanen dat je met een hogere huur niet akkoord gaat, omdat dat naar jouw mening in strijd is met het huurcontract. Daarbij vermeld je in dezelfde brief aan de verhuurder dat jij niet anders dan via de rechter akkoord gaat met een hogere huur. Geen verhuurder die daar zijn vingers aan gaat branden met alle bijbehorende kosten.

  Hier ging dus iets mis, kennelijk werken de “” niet. Moet zijn: “zeggen dat je per (datum huurverhoging)” en “een huur gaat betalen van (vorige huur maal 1,038%)”….

 166. mafketell says:

  Nou ja zeg, schaduwbankieren is gewoon gewoon geworden, maar het is FRAUDE ……….. de bankenlobby reikt ver zó ver, van de twittertjes …….. Schrijvers over schaduwbankieren ……..

  http://www.economiedocu.nl/remco-schrijvers-schaduwbankieren/?utm_campaign=Twitter&utm_medium=twitter&utm_source=twitter

 167. mafketell says:

  En voor de liefhebbers, een echte onvervalste Steve Keen 🙂 …. Ook van de twittertjes …….

  http://www.businessspectator.com.au/article/2014/4/28/economy/why-krugman-needs-new-school-thought

 168. mafketell says:

  Uit de oude doos 1996 over schaduwbankieren, en het toezicht ontbrak …..het wachten was op regels die er nooit kwamen …………. tot nu toe heeft DNB nog geen regels ontwikkeld …..

  Ongekende groeimogelijkheden …… de hypootjesmarkt omvat 450 miljard GULDEN ( 1996 ) en laat je daar derivaten op los in een SPV kan die markt verdriedubbelen VK en dat is precies gebeurd eikels …… het was pure opzet en DNB keek ernaar …. en deed nikxxxxxx

 169. mafketell says:

  En wat gaat de ECB nu doen ? Je blijft lachen ….. die gaat die frauduleuze handel ( schaduwbanken ) legaliseren door een steunfonds op te richten voor de schaduwbanken, dat ze maar niet omvallen, als ze in problemen komen, want die zijn to big to fail ……. Sorry dudes moest er ff uit 🙂

  https://collapseofindustrialcivilization.files.wordpress.com/2012/06/tobigtojail.gif

 170. mafketell says:

  Gelatenheidsfase ? ……..

 171. ps says:

  Mafketell, Clarke & Dawe leggen het weer eens haarfijn uit hoe het zover heeft kunnen komen:
  http://www.abc.net.au/7.30/content/2009/s2508710.htm
  (zie video aan de rechterkant)

 172. Maria says:

  mafketell,

  Ban the “Banksters”!!!!!

 173. ML says:

  Adamus: Rente gaat nooit 13% worden -dacht ik in 1981……..kreeg wel 7 of 8% op spaarrekening, dat gaat niet meer komen.

  Eens, Maar zodra hypotheekrente van 3,5% naar 5% gaat zullen media dit brengen als ‘moordend hoog rentepercentage’

  Ik zie overigens de hypotheekrente eerst nog naar 3% gaan.

 174. Cartoonist says:

  Adamus: Rente gaat nooit 13% worden -dacht ik in 1981……..kreeg wel 7 of 8% op spaarrekening, dat gaat niet meer komen.

  Dan zat je toch bij de verkeerde bank.

  Ik kan me nog bij “Mees & Hope” spaarrente herinneren van meer dan 10%

  http://www.knhb.nl/pdf/1981-1990/HockeySport_1980_1981_39-40/HockeySport_1980_1981_39-40_986.pdf

 175. Steven says:

  mafketell,

  Heb met verbazing gekeken naar deze natuurkundige. Als oplossing ziet hij een transparanter systeem zonder veel risico’ s en hij was toch blij dat de Fed het opgelost had. Ik heb juist het idee dat het bankensysteem gewoon moet vallen. (de zweep en bezem er over). Denk dat hij toch nog een beetje te veel in dit systeem denkt en niet beseft dat geldcreatie vanuit private banken een zieke manier is om de wereld te financieren en geheid een keer op zijn bek valt. (kom er maar weer in Maria en Frans)

 176. Steven says:

  als je de geldpers hebt bezit je de wereld.. Dat hebben die systeembanken dus: ze kunnen zo veel geld maken als ze willen en vangen er nog rente over ook!

 177. Adamus says:

  Cartoonist: Dan zat je toch bij de verkeerde bank.

  Ik kan me nog bij “Mees & Hope” spaarrente herinneren van meer dan 10%

  knhb.nl/pdf/1981-1…0_1981_39-40_986.pdf

  Nooit voor lange tijd vastgezet.

 178. Adamus says:

  Steven:
  als je de geldpers hebt bezit je de wereld.. Dat hebben die systeembanken dus: ze kunnen zo veel geld maken als ze willen en vangen er nog rente over ook!

  En toch allemaal blij dat het systeem gered is door Wouter&Jeroen. Stel je voor….:-)

 179. Adamus says:

  ML: Eens, Maar zodra hypotheekrente van 3,5% naar 5% gaat zullen media dit brengen als ‘moordend hoog rentepercentage’

  Ik zie overigens de hypotheekrente eerst nog naar 3% gaan.

  Hoe lang vast?

 180. Steven says:

  Adamus: En toch allemaal blij dat het systeem gered is door Wouter&Jeroen. Stel je voor….:-)

  De rente gaat dan wel naar nul, maar dat kan ze geen bal schelen: ze maken geld gratis! Als ze 45 jaar in een kolenmijn hadden gewerkt lenen ze het echt niet uit tegen euribor rente. rare wereld. Maar blijf strak kijken wat er gebeurt want het is een zijden draadje waar ze aan hangen.

 181. Cartoonist says:

  Adamus,

  hypo-rente van 3.5% naar 5% is een verhoging van zo’n 42%.

  Ik denk toch dat eerder de hypo-rente met 42% stijgt dan dat de huur met 42% stijgt.

  En de hypo-rente van 3% naar 5% is een renteverhoging van 67%.

  Daar kun je nog heel wat jaartjes mee scheef blijven huren voordat die huurverhoging effektief doorgevoerd is.

 182. Steven says:

  ondertussen op IJburg:

  Te koop voor boven de 5 ton, maar de twee verkochten een ton lager.

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/straat-jan-vrijmanstraat/

 183. Maria says:

  Steven: De rente gaat dan wel naar nul, maar dat kan ze geen bal schelen: ze maken geld gratis! Als ze 45 jaar in een kolenmijn hadden gewerkt lenen ze het echt niet uit tegen euribor rente. rare wereld. Maar blijf strak kijken wat er gebeurt want het is een zijden draadje waar ze aan hangen.

  We hangen allemaal aan een zijden draadje!
  Er wordt wanhopig gezocht naar een lont om een kruitvat te laten exploderen. Het lijken de jaren voor de 1e WO wel. Frans Ferdinand was toen het kruitvat en de bankiers voeren er wel bij.

  Wat zei moeder Rothschild ook alweer:

  Als mijn zonen geen oorlog willen gebeurt dit ook niet. Maar ze willen het wel.

 184. Maria says:

  Steven:
  ondertussen op IJburg:

  Te koop voor boven de 5 ton, maar de twee verkochten een ton lager.

  funda.nl/koop/amst…t-jan-vrijmanstraat/

  Koop je hier voor de helft! En niet zo volgebouwd!

 185. Steven says:

  Maria,

  uitzicht is echt verschrikkelijk daar soms..

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-47911447-fritz-dietrich-kahlenbergstraat-32/fotos/#foto-18

  Is N.B wel verkocht.. Ik zocht slechts een minuut. (zien de kopers nou echt niet dat het volledig smakeloos is?)

 186. Maria says:

  Steven,

  Lijkt wel een station, maar wel met slaapkamer!
  Armoede, voor een hoge prijs!

 187. Steven says:

  oorspronkelijke vraagprijs… 335.000

 188. mafketell says:

  Good Morning Zeepbellers 🙂 Ondertussen in Japanistan ( Dr.t, leest u nog mee ? )

  De sushi QE door Saxo

  http://www.thesushitimes.com/wp-content/uploads/2014/02/abenomics-japan-economy-infographic.jpg

  En nu het resultaat …….. dalende lonen ……. van de twittertjes uiteraard, de doodstrijd is begonnen.

  moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/de-doodsstrijd-is-begonnen-japanse-lonen-dalen-in-snel-tempo/article-4000610699887.htm

  1200 jaar werken voor een geldlening, met dalende lonen ?

 189. Adamus says:

  Steven:
  Maria,

  uitzicht is echt verschrikkelijk daar soms..

  funda.nl/koop/amst…at-32/fotos/#foto-18

  Is N.B wel verkocht.. Ik zocht slechts een minuut. (zien de kopers nou echt niet dat het volledig smakeloos is?)

  Met die buurt zijn de kopers op het eerder gebouwde deel ook niet zo blij. Het is geen hippe buurt geworden richting steigereiland.

 190. Adamus says:

  Steven:
  ondertussen op IJburg:

  Te koop voor boven de 5 ton, maar de twee verkochten een ton lager.

  funda.nl/koop/amst…t-jan-vrijmanstraat/

  Leuk is dat onderhoudsvrije grasveldje 🙂

 191. Adamus says:

  Maria: We hangen allemaal aan een zijden draadje!
  Er wordt wanhopig gezocht naar een lont om een kruitvat te laten exploderen. Het lijken de jaren voor de 1e WO wel. Frans Ferdinand was toen het kruitvat en de bankiers voeren er wel bij.

  Wat zei moeder Rothschild ook alweer:

  Als mijn zonen geen oorlog willen gebeurt dit ook niet. Maar ze willen het wel.

  Moederskindjes hè.

 192. Adamus says:

  Maria:
  De moeite van het lezen waard:

  volkskrant.nl/vk/n…EU-ingerommeld.dhtml

  Zonder gulden geen schulden of ff BuBa bellen. Wat was het mooi in die tijd (?)

 193. Terpstra says:

  Wat een waardeloos tendentieus stuk in de Volkskrant zeg. De Euro, EU en de steeds verder gaande samenwerking in Europa is van levensbelang voor onze kleine open economie. We hebben er juist heel veel geld aan verdient, mede door de vele multinationals in ons land maar ook het MKB heeft er zeer veel aan. Persoonlijk ben ik ook heel blij mee, nooit meer grenscontroles of dat gedoe bij de GWK’s ( weet iemand nog wat dat ook weer waren) altijd weer kwaad om de hoge wisselkosten weten we nog ?

 194. Steven says:

  Terpstra,

  Yep. de euro is gewoon handig. Nog handiger zou een munt zijn gebaseerd op edelmetaal. Dan kan je over de hele wereld reizen zonder te wisselen. (mits ze niet rekenen in ounces en pounds en zo, maar in grammen en kilo’ s). Vroeger was namelijk het enige nadeel van edelmetaal dat elke regio met een ander gehalte en gewicht rekende: dus had je toch ook geldwisselaars nodig. http://www.vvlg.be/echo_files/tmb2_663-nl-imgBron.jpg

 195. eric406 says:

  Terpstra:
  Persoonlijk ben ik ook heel blij mee, nooit meer grenscontroles of dat gedoe bij de GWK’s ( weet iemand nog wat dat ook weer waren) altijd weer kwaad om de hoge wisselkosten weten we nog ?

  Dat is dan ook het enige positieve. En zelfs daar heb je nu geen last meer van. Je trekt gewoon je geld uit de muur op de plaats van bestemming. Komt geen GWK aan te pas. En als je wilt weten

 196. Steven says:

  directeur bankbiljetten ECB… ha ha.

 197. Nico de Geit says:

  Maria: Wat zei moeder Rothschild ook alweer:

  Als mijn zonen geen oorlog willen gebeurt dit ook niet. Maar ze willen het wel.

  Dan zullen die zonen wel boos zijn dat ze steeds meer macht aan het verliezen zijn. De Rothschildbankiers spelen vooral een belangrijke rol in het Westen, en het Westen raakt steeds verder in verval, terwijl Azië en de Brics-landen stijgen.

  Veel Duitse bedrijven – zoals Mercedes en BMW – zijn gefinancierd door Duitse families. Interessant om te zien hoe het verder gaat.

 198. Steven says:

  Dan nu iets positiefs. Hoe internationaler wil je het hebben? Moeder Amerikaans, vader Afrikaans en deel jeugd in Indonesië:

  https://www.youtube.com/watch?v=-_6L96bjmYE

 199. Nico de Geit says:

  Binnenkort in de aanbieding: sfeervol boerderijtje in het Gelderse Tricht, op nog geen tien kilometer afstand van het bruisende Culemborg:

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/5/Gevonden-vrouw-66-door-misdrijf-om-het-leven-gekomen-1515180W/

  (De 66-jarige bewoonster werd thuis de hersens ingeslagen)

 200. Nico de Geit says:

  Er komen in Nederland steeds meer horror-woningen.

 201. Steven says:

  waar is Bubbelonia? (snorkel)
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  we hobbelen nog wel even door nach unten. De lichtpuntjes zijn om ons gelijk bij te lichten.

 202. Maria says:

  OT maar: nieuwe site Burgerforum:

  http://www.burgercomite-eu.nl/

 203. Steven says:

  ps,

  shhhtt.. zeg het niet tegen babyboomers (o.a mijn ouders en Voerman): die hebben alles helemaal zelf verdiend en jongeren moeten niet zeuren. 😉

  Als ik mijn ouders een grafiek laat zien overigens, dan snappen ze er niets van lijkt het. (Beiden afgestudeerd geograaf)

 204. ps says:

  Steven,

  😉

 205. Nick says:

  Terpstra: Wat een waardeloos tendentieus stuk

  Oh, ik vind het nogal overzichtelijk en feitelijk met een sarcastische ondertoon, boventoon zo u wilt.
  Maar de korte opsomming van zaken geeft ook meteen aan waar ieder voor zich de grens kan stellen: tot hier of daar en niet verder. Prettig overzichtje als je wat wilt kiezen.

  Terpstra: door de vele multinationals

  Die waren er ook al voor de EU en Euro. Zou het misschien hún wens zijn geweest?

  Terpstra: ook het MKB heeft er zeer veel aan.

  Zoals? Er kunnen mij enige voordelen ontgaan, maar in het verleden werden internationale contracten veelal afgesloten in stabiele vreemde valuta als D-mark, USD. Uiteraard kon zowel koerswinst als –verlies op termijn optreden, maar in het algemeen leverde dat niet bijster veel problemen op. Zeker niet met D-mark waar gulden aan gekoppeld was. Verzekeringen waren er ook nog.
  Echt kleine bedrijven doen doorgaans niet veel op de internationale markt. Er zijn ook veel kleinere bedrijven die alleen maar leven van juist de lokale markt. Kleinere aannemers, schildersbedrijven, bijv. zelfs met 40 man personeel. Die gaan hun NL regio zelfs niet uit. Nu met hangen en wurgen vanwege de ingezakte markt soms 125 km verderop. Maar dat is voor lokale bedrijven een hele stap.

 206. Stoelgang says:

  Terpstra:
  Wat een waardeloos tendentieus stuk in de Volkskrant zeg. De Euro, EU en de steeds verder gaande samenwerking in Europa is van levensbelang voor onze kleine open economie. We hebben er juist heel veel geld aan verdient, mede door de vele multinationals in ons land maar ook het MKB heeft er zeer veel aan. Persoonlijk ben ik ook heel blij mee, nooit meer grenscontroles of dat gedoe bij de GWK’s ( weet iemand nog wat dat ook weer waren) altijd weer kwaad om de hoge wisselkosten weten we nog ?

  Naïeve sukkelaar dat je daar rondloopt. Zalig zijn de onwetenden, dat blijkt eens te meer ;(

 207. Wie says:

  Steven,

  Ze willen het niet snappen. Na mij de zondvloed.

 208. Wie says:

  Wil de Babyboomer die vind dat die recht heeft op zijn pensioen en zorg opstaan.

  Iedereen staat op.

  Wil de Babyboomer die tot zijn 65 heeft gewerkt en geen hypotheek of andere schulden meer heeft blijven staan.

  Iedereen gaat zitten.

 209. Nick says:

  Terpstra: nooit meer grenscontroles

  Enige keer dat ik aan een grens gewacht heb was om reden dat er een massale hoeveelheid toeristen tegelijk door wilde. Verder altijd een kwestie van raam open en weer dicht en rijden maar.

  Terpstra: dat gedoe bij de GWK’s ( weet iemand nog wat dat ook weer waren) altijd weer kwaad om de hoge wisselkosten weten we nog ?

  Grenswisselkantoren (GWK’s)? Die zijn er nog volop. Op stations met internationale verbindingen kunt u er bijv. terecht.
  Je hoort dat argument nu al jaren (bijna altijd op meewarige toon en alléén als de burger iets instemmends moet laten horen), dat het zo handig is voor iedere burger want als hij met vakantie gaat dan…En heb nog nooit één moment iets van zo’n argument gesnapt. Dat ze dat aanvoeren. Onvoorstelbaar.
  Had er nog nooit één burger over horen klagen. Maar ze houden het al jaren vol.

  Ik heb nog nooit gedoe gehad bij een GWK, ik kwam er niet. Je had lang geleden traveller’s cheques en die kocht je, bij je eigen bank, in een stabiele valuta, in coupures naar wens. Ze waren, als ik me goed herinner, ook meteen verzekerd tegen verlies en diefstal.
  Al naar gelang je cash geld nodig had stapte je het eerste het beste postkantoor of -agentschap of bankfiliaal(tje) binnen en wisselde ze voor lokale valuta. Dat kon in iedere uithoek van ieder land. Kosten waren een paar gulden. Kon hier of daar een paar gulden schelen.
  Even later waren er betaalcheques zoals eurocheques. Zowel in NL als in het buitenland te gebruiken. Kon je uitschrijven in de valuta die je wilde.
  Ook waren er creditcards. Maar lang niet erg gangbaar voor de toerist geloof ik.
  Ook nooit kwaad dus. Je wist de – relatief kleine – kosten van tevoren. En het werkte altijd en overal, zonder probleem.

  Verder was de guldenkoers gekoppeld aan de D-mark. In landen met zwakke valuta zag men graag toeristen met harde valuta. Hadden graag D-marken en USdollars. Hoe zwakker hun munt, hoe liever ze zulke valuta hadden.
  In Oostbloklanden kon men geen vreemde valuta krijgen, en men werd regelmatig heimelijk door vreemden op straat aangesproken of men geld wilde wisselen. Ze konden voor westerse harde valuta dingen kopen die anders buiten hun bereik lagen.

  Je leerde er van. Leerde van en over andere economieën en alles wat ermee samenhing. Het had dus veel positieve kanten.
  Is men tegenwoordig ook kwaad als men zich buiten de EU of het eurogebied begeeft? Of gaat het argument dan ineens niet meer op?

  De onmogelijkheid om als land de eigen economie via monetaire mechanismen bij te sturen is ook niet bepaald een voordeel gebleken. Niet voor de zuidelijke landen en voor de noordelijke evenmin. Het gekerm in NL over “hulp” aan landen als Griekenland zal u niet zijn ontgaan. En de woede van o.a. de Grieken evenmin.
  Alles mede een gevolg van de banken uit onze landen die hen graag leningen – en wie weet met wat voor constructies allemaal – verstrekten om onze goederen af te nemen. Voordeel voor een aantal bedrijven hier misschien, maar dat was van dan van korte duur.

  En wat te denken van een referendum met een uitslag van 60+% ‘nee’ tegen de Europese “grondwet” die er niet veel later in licht gewijzigde vorm toch kwam? Onder een regering die elders meehielp “democratie te brengen” met de loop van een geweer.
  Is democratie nog wat waard? Of is die afgeschreven vanwege o.a. de doffe ellende die men had of zou ervaren bij de GWK’s?
  Nu zitten overal velen bij de loketten als van het UWV e.d. Misschien hadden ze liever aan het GWK loket gestaan. Lekker oefenen met hoofdrekenen. Is weer wat anders dan gebukt door het leven gaan en wat je ook rekent, je krijgt het niet bij elkaar. Zie titel van dit blog…

 210. ps says:

  Maria,

  Nick,

  Stoelgang,

  Terechte reacties.
  Lees maar eens in de FAZ de mening van de President van het Constitutioneel Gerechtshof te Karlsruhe:

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/verfassungsgerichtspraesident-vosskuhle-offene-diskussion-ueber-europa-12922802.html

 211. Maria says:

  ps:
  Maria,

  Nick,

  Stoelgang,

  Terechte reacties.
  Lees maar eens in de FAZ de mening van de President van het Constitutioneel Gerechtshof te Karlsruhe:

  faz.net/aktuell/po…europa-12922802.html

  Uit het stuk: kritiek betekent dat het systeem functioneert.

  Op voorhand zijn al door de EU maatregelen getroffen om EU-criticasters de mond te snoeren d.w.z.

  het systeem functioneert dus niet!!

 212. ps says:

  Maria,

  Juristen kijken nu eenmaal op een bepaalde manier naar zaken. In het geval van de President van het Constitutioneel Gerechtshof is de ondertoon wel duidelijk.

 213. Maria says:

  Nick,

  Wauw!!!!!!!!!!!

 214. Steven says:

  Nick,

  Ik vind het wel makkelijk die Euro. Jij denkt blijkbaar dat Nederland zo superieur is dat het beter zijn eigen munt moest houden. ok. zit wat in…. maar komt op mij wat kinderachtig over.

 215. Steven says:

  met al die hypotheekschulden moeten we blij zijn de euro te hebben, want de gulden zou verschrikkelijk devalueren…

 216. Steven says:

  😉

 217. Steven says:

  punt is natuurlijk dat een euro wel makkelijk is, maar waar baseer je het op? Dat is nu het probleem.

  (het gaat toch weer terug naar edelmetaal zoals al 5000 jaar)

 218. Dawg says:

  Steven: met al die hypotheekschulden moeten we blij zijn de euro te hebben, want de gulden zou verschrikkelijk devalueren…

  Hoezo?

 219. Maria says:

  Steven:
  Nick,

  Ik vind het wel makkelijk die Euro. Jij denkt blijkbaar dat Nederland zo superieur is dat het beter zijn eigen munt moest houden. ok. zit wat in…. maar komt op mij wat kinderachtig over.

  We herdenken vandaag de doden die vielen voor een vrij Nederland en we hevelen zo maar onze vrijheid over naar….. ja wat eigenlijk?

  In ieder geval een instantie die weet hoe ze grote hoeveelheden geld moeten verkwanselen aan non-dingen.

  De basisvoorwaarden waarvan gedacht werd dat de EU een oplossing zou zijn, met name vrede, worden hoe langer hoe meer een hot issue. De “groten der EU” zag ik schreeuwen op een plein in de Oekraine, Hitler was er een kleine jongen bij!!!

  Het gevoel van vrijheid en vrede is bij mij nog nooit zo groot geweest als in de periode waarin het IJzeren Gordijn neer gehaald werd. De wereld lag open en zelfs de irritantheid van de Russen in een super de luxe hotel in Bodrum gaf nog tevredenheid.

  Ik mis de gulden nog steeds, ons mooie papiergeld waaruit ook een bepaalde vorm van arrogantie en trots zijn sprak.

  We worden misvormd tot een grote eenheidsworst met een eenheidsbetaalmiddel.

  Waarom je best doen, hoogstens alleen voor jezelf, niet voor je land en laat dat nu precies de bedoeling zijn geweest.

 220. Maria says:

  Maria,

  Oh en: ga vooral stemmen op 22 mei.

  Mijn advies: Artikel 50 Alexander van Sassen Elsloo

  In ons vrije land mogen alleen de uitslagen niet direct bekend gemaakt worden:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2784/Verkiezingen/article/detail/3644339/2014/04/29/Brussel-verbiedt-Nederland-verkiezingsuitslag-snel-te-melden.dhtml

  Wat een geluk dat we “Geen Stijl” hebben die dit wel voor ons gaat verzorgen! (denk er eens over na, onze stemmenuitslag mag in ons land niet bekend gemaakt worden!!!!!!!tot zondag)

  https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dElGaVRYYVNSeG00YmVyajJ1V2FRNEE6MA

 221. Steven says:

  Dawg: Hoezo?

  een munt met zo veel schuld devalueert. (is de gedachtegang van mij)

 222. Steven says:

  Maria: Waarom je best doen, hoogstens alleen voor jezelf, niet voor je land en laat dat nu precies de bedoeling zijn geweest.

  Dus voor Europa niet en voor Nederland wel? Ik begrijp het echt niet hoor: en ik ben toch echt een geboren Nederlander (en ook niet Joods of andersgezind)

  De Euro is gewoon gemakkelijk. alleen dat Brussel gedoe mag weg (scheelt weer een hoop geld)

 223. luisindepels says:

  Steven,

  Ja, dat stond er al. De vraag was hoezo?

 224. Steven says:

  luisindepels,

  Dan leg ik het maar weer uit (met mijn dronken kop). Als schulden niet te betalen zijn krijg je hyperinflatie: zie http://www.voedselverzekering.nl/wp-content/uploads/inflatie-in-Zimbabwe.jpg

 225. Adamus says:

  Veel Duitse bedrijven – zoals Mercedes en BMW – zijn gefinancierd door Duitse families. Interessant om te zien hoe het verder gaat.

  Daar heeft Frans ook een uitdrukking voor: CF.

 226. Adamus says:

  Steven:
  waar is Bubbelonia? (snorkel)
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

  we hobbelen nog wel even door nach unten. De lichtpuntjes zijn om ons gelijk bij te lichten.

  NL=vakantie

 227. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Binnenkort in de aanbieding: sfeervol boerderijtje in het Gelderse Tricht, op nog geen tien kilometer afstand van het bruisende Culemborg:

  elsevier.nl/Nederl…en-gekomen-1515180W/

  (De 66-jarige bewoonster werd thuis de hersens ingeslagen)

  2x = serie ?? Nieuwe hype en leuke afleiding van het echte werk. Ik denk dan aan Oekraïne.

 228. Dawg says:

  Steven: een munt met zo veel schuld devalueert. (is de gedachtegang van mij)

  Een munt devalueert (eigenlijk moet ik het woord ‘deprecieren’ gebruiken) als op de valutamarkt meer aanbod van die munt is dan vraag.

 229. Adamus says:

  Steven:
  ps,

  shhhtt.. zeg het niet tegen babyboomers (o.a mijn ouders en Voerman): die hebben alles helemaal zelf verdiend en jongeren moeten niet zeuren.

  Als ik mijn ouders een grafiek laat zien overigens, dan snappen ze er niets van lijkt het. (Beiden afgestudeerd geograaf)

  Fysisch of sociaal? 😉

 230. Adamus says:

  Echt kleine bedrijven doen doorgaans niet veel op de internationale markt. Er zijn ook veel kleinere bedrijven die alleen maar leven van juist de lokale markt. Kleinere aannemers, schildersbedrijven, bijv. zelfs met 40 man personeel. Die gaan hun NL regio zelfs niet uit. Nu met hangen en wurgen vanwege de ingezakte markt soms 125 km verderop. Maar dat is voor lokale bedrijven een hele stap.

  Todat de schilder een leuke klus kan krijgen en 10.000 liter nodig heeft. Voor een leuke prijs in Hilden te koop. Probleempje was: inklaring, van G&L, paar weken opslag (want dat leverde ook wat op), etc. Lekker bij Sikkens kopen voor een topprijs. Sikkens levert na een aktie (onderonsje) met opdrachtgever en klus wordt uitgevoerd door BAM c.s.
  ‘CF’ 😉

 231. Adamus says:

  Dawg: Hoezo?

  Houzee

 232. Adamus says:

  Dawg: Hoezo?

  De gulden zou opgevroten worden.

 233. Adamus says:

  Maria:
  Maria,

  Oh en: ga vooral stemmen op 22 mei.

  Mijn advies: Artikel 50 Alexander van Sassen Elsloo

  In ons vrije land mogen alleen de uitslagen niet direct bekend gemaakt worden:

  volkskrant.nl/vk/n…snel-te-melden.dhtml

  Wat een geluk dat we “Geen Stijl” hebben die dit wel voor ons gaat verzorgen! (denk er eens over na, onze stemmenuitslag mag in ons land niet bekend gemaakt worden!!!!!!!tot zondag)

  docs.google.com/sp…00YmVyajJ1V2FRNEE6MA

  SvE en GS zijn telegraaf toch?

 234. Dawg says:

  Adamus: SvE en GS zijn telegraaf toch?

  GS liet anders wel dit filmpje zien:

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZBrmg_R-jK0

  Over die ‘vreedzame demonstranten’ in de Oekraine.

 235. mafketell says:

  Nog maar een keertje, gisteren een beetje mislukt …. maar Snork is er weer, gelukkig maar 🙂

  To QE or not to QE, that’s the question

  De doodstrijd is begonnen Japanse lonen dalen in snel tempo …….. van de twittertjes …..

  http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/de-doodsstrijd-is-begonnen-japanse-lonen-dalen-in-snel-tempo/article-4000610699887.htm#

 236. mafketell says:

  mafketell,

  Abenomics http://gpuri.com/SAXO/abenomics.jpg en gevaarlijk experiment …..

 237. mafketell says:

  Kapitaalvlucht naar het buitenland ? 😉 5 miljard belastingvrije schenkingen dit jaar ….

  http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/3766782/vijf-miljard-belastingvrije-schenkingen.html

 238. hj says:

  gaan we (we??, ik niet) weer:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/lenen/22587094/__Leningen_voor_luxe_stijgen__.html

  als je niet per se een auto nodig hebt, waarom ga je dan lenen om er een te kopen?, status? meedoen? hoe debiel ben je dan wel niet?

  die gasten hebben werkelijk geen idee wat het kost om een auto op de weg te houden

  of is het, maak het OV onbetaalbaar (vgl huren), geef vooral die schoonmakers niks extra, treinen lekker pauper etc, en dan is een eigen auto plotseling veel “goedkoper” en “aantrekkelijker”

  echt niet

  en waarom worden nog steeds dit soort leningen verstrekt?
  winstbejag (rentebetalingen?)

  zomaar even wat gedachten

  groet, hj

 239. hj says:

  dan wordt je vervolgens dus gek door schuld

  en dan is er nog een groep gasten die je – door geleend geld – je auto nog even komt stelen

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22586953/__Weer_meer_auto_s_gestolen__.html

  en nog een leuke: (wat dacht u dan????????):

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22587233/__Vakantie_van_schadevergoeding__.html

 240. svg says:

  Ja,ja, en maar klagen ,maar onderhand http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/722428-1405/groningers-op-vakantie-met-schadevergoeding-van-de-nam?s_cid=home:mediumhud
  Ik woon trouwens zelf in 97xx xx, buiten het risico gebied , maar ik vind dit wel weer tekenend: hoop lawaai , weinig wol.

 241. luisindepels says:

  Steven,
  En waar haalt u het malle idee vandaan dat de Nederlandse schulden onbetaalbaar of onaflosbaar zijn?

 242. tja says:

  Terpstra:
  Wat een waardeloos tendentieus stuk in de Volkskrant zeg. De Euro, EU en de steeds verder gaande samenwerking in Europa is van levensbelang voor onze kleine open economie. We hebben er juist heel veel geld aan verdient, mede door de vele multinationals in ons land maar ook het MKB heeft er zeer veel aan. Persoonlijk ben ik ook heel blij mee, nooit meer grenscontroles of dat gedoe bij de GWK’s ( weet iemand nog wat dat ook weer waren) altijd weer kwaad om de hoge wisselkosten weten we nog ?

  Lees dit boek even en de achtergrond van de auteur, kijken of je dan nog steeds van dezelfde mening toegedaan bent.

  http://www.amazon.com/Rotten-Heart-Europe-Dirty-Europes/dp/057117521X

 243. hj says:

  kortom: hoe meer leningen je kunt “verkopen”, des te meer provisie

  als het kan, doe het dan

  jaja

  en wie betaald dit uiteindelijk? u en ik

 244. Anton says:

  wat achtergrondinfo over het vileine werk van onze banken en het “voordeel” dat we hebben gehad aan de invoering van de Euro:

  http://anecpa.nl/kritieken-2/waarom-de-banken-hebben-gefaald-en-waarom-ze-dat-blijven-doen-als-ze-de-kans-krijgen.html

  http://anecpa.nl/kritieken-2/het-eurosprookje-uitgeblazen.html

 245. Lex says:

  Frans: Precies: dom houden de mensen.

  Dan gaat het hersenspoeler des te sneller 😉

 246. Lex says:

  erik(trolnogimmerhier): De laatste paar roepende zullen ook net als vele andere de afgelopen tijd hier verdwijnen, om met het schaamrood op de lippen de weg naar de heerlijk geurende appeltaartjes te maken.

  Er zijn er ook een boel die niet roepen, en toch ook echt geen appeltaart kopen met schaamrood op de lippen.

  Natuurlijk koop ik misschien een huis, als de prijs ok is. Maar dat geld voor alles wat los en vast zit. Als de prijs ok is, koop ik aandelen als iedereen uitstapt, opties, futures etc. Dus als in een klote financiele situatie en opgeblazen huizenmarkt toevallig iets voorbij komt dat financieel logisch is, krijg ik daar geen schaamrood van op de lippen. En als er toevallig gebak staat, weet ik dat iemand er van af moet, dus ga ik navenant onder de prijs zitten. En moeten ze het niet, dan eten ze de rest van de taart zelf maar op. De deal van de eeuw komt elke dag voorbij.

  Appeltaart heeft gee invloed op mijn koopgedrag. Hey, ik zie dat mijn favoriete aandelen flink gezekt zijn vandaag. Laters, ik ga even wat geld binnen harken zonder er fysieke arbeid voor te leveren 😉 Kan ik morgen ook appeltaart eten zonder steentjes te kopen . 😉

 247. erik(trolnogimmerhier) says:

  Lex: Zou maar uitkijken met die aandelen, schijnt een enorme bubbel in te zitten…..

 248. Adamus says:

  luisindepels:
  Steven,
  En waar haalt u het malle idee vandaan dat de Nederlandse schulden onbetaalbaar of onaflosbaar zijn?

  Er is nog nooit een overheid/staat geweest die schulden heeft afgelost. Particulieren gaan dat ook niet meer doen?

 249. Terpstra says:

  @Adamus, natuurlijk worden particuliere schulden eens afgelost, bij verkoop van het huis bijvoorbeeld. Althans men komt dan een eind 😉

 250. Terpstra says:

  tja,

  Tsja, tamelijk oud boek over de toenmalige situatie ?
  Moet daar nu eerst een zware mondiale economische crisis voor komen om dan vervolgens met dat boek een gelijk te halen ? Kom nou toch.

  Wat optimisme over de EU, politieke en economische integratie mag ook, als je mij vraagt.
  Waar zijn we nou in de wereld als alle Europese landjes alleen aan zichzelf denken en afzonderlijk geen macht zijn ?
  Dan liever de huidige situatie waar we samen zelfs in staat zijn om Invloed uit te breiden tot in de Oekraïne. Dat was tijdens de koude oorlog nog ondenkbaar.

 251. mafketell says:

  Een hypothecair kredietgroei grafiekje in procenten …….

  Waar komen die z.g. nieuwe hypotheken ( kadaster schrijft ze in voor 240k gemiddeld ) nu eigenlijk vandaan ? http://www.wegwijs.nl/media/53470137/grafiek-bancaire-kredietgroei-01_555x497.jpg

  Lol, meer dan 100.000 huizen verkopen met bijna een 0 krediet ? Hoe doen ze dat ? Knap toch ………

 252. Apekool says:

  mafketell:
  Een hypothecair kredietgroei grafiekje in procenten …….

  Waar komen die z.g. nieuwe hypotheken ( kadaster schrijft ze in voor 240k gemiddeld ) nu eigenlijk vandaan ? wegwijs.nl/media/5…groei-01_555x497.jpg

  Lol,meer dan 100.000 huizen verkopen met bijna een 0 krediet ? Hoe doen ze dat ? Knap toch ………

  Volgens mij is dat de GROEItabel – er wordt kennelijk evenveel krediet afgelost als er bijkomt denk ik dan.

 253. Juan belmonte says:

  ps:
  mafketell,

  Mafketell, een bericht van nog een mafketel (Motley Fool)
  fool.com/investing…-is-not-a-great.aspx

  Dr shiller heeft natuurlijk.

  Niet -productieve middelen moeten op de lange termijn
  Het afleggen tegen productieve middelen.

  Net als investeringen in niet productieve middelen (b.v. Een huis)
  Het zal moeten afleggen tegen
  Investeringen in productieve middelen (b.v. Aandelen)

  Zeker in een zeepbel
  Die aan het knappen is
  Met waarderingen die nog deels gebaseerd zijn op gesubsidieerd huizen leasen …..
  🙂

  En bij een krimpende beroepsbevolking
  Maar dat
  Vinden de oekoenomen
  Niet zo’n leuk verhaaltje
  Voor de slapen gaan
  En dus blinkt het NOS journaal uit in
  Lichtpunten 🙂

  Lichtpuntje:
  In april zijn bijna 18.500 unieke hypotheekaanvragen via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verzonden. Dat is een stijging van 75% ten opzichte van april 2013. Daarmee wordt de stijging van het aantal hypotheekaanvragen voortgezet.

  http://www.nvm.nl/actual/mei_2014/hypotheekaanvragen_stijgt_door.aspx

 254. Adamus says:

  Terpstra:
  @Adamus, natuurlijk worden particuliere schulden eens afgelost, bij verkoop van het huis bijvoorbeeld. Althans men komt dan een eind

  Ken een bijna 90jarige die een opeethypo had….die moet honder worden 😉

 255. mafketell says:

  Juan belmonte: In april zijn bijna 18.500 unieke hypotheekaanvragen via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verzonden.

  Hmmmmm, en dat met een negatieve kredietgroei http://mdbriefing.com/Netherlands-credit-growth.png , dan is de NL wel heel erg stevig aan het aflossen …… 🙂

 256. Adamus says:

  Adamus,

  Mag rest van het leven rente betalen. Aflossen is er niet meer bij. Met grote restschuld
  verkocht.

 257. Dawg says:

  Terpstra: Dan liever de huidige situatie waar we samen zelfs in staat zijn om Invloed uit te breiden tot in de Oekraïne. Dat was tijdens de koude oorlog nog ondenkbaar.

  Ja, laten we daar vooral trots op zijn. Als het een beetje tegenzit zijn we, samen met VS, verantwoordelijk voor een burgeroorlog in de Oekraïne.

  En een muntunie zonder politieke unificatie is sowieso een illusie. De euro kan daarom alleen blijven bestaan als de eurozone verandert in een politieke dictatuur. Dat proces is nu gaande.

 258. Juan belmonte says:

  mafketell: Hmmmmm, en dat met een negatieve kredietgroei mdbriefing.com/Net…ds-credit-growth.png , dan is de NL wel heel erg stevig aan het aflossen ……

  Dat krijgt men……
  Bij CARNAVAL op de nl woningmarkt 🙂

 259. Juan belmonte says:

  ps,

  Hahaaaaaaa

  Juan haalt andermans teksten aan.
  En dat was dus alweer niet bedacht Juan
  Zucht kwam-i zelfuitgeroepen maar eens met een nieuw inzicht
  Maar door Juul paradijs en consorten 🙂

 260. Juan belmonte says:

  Die iPad maakt er ook weer iets moois van
  ……
  Zelfuitgeroepen
  Zelf bedacht
  🙂

 261. Juan belmonte says:

  Het is CARNAVAL op de Hollandse huizen-“markt”

  Hypotheekaanvragen door het dak

  Alleen een pleidooi om grondprijzen te verlagen
  Kan de lichtpunten orgie nog verstoren

  ‘Btw bouwgrond moet omlaag naar 6 procent’

  De btw op bouwgrond moet omlaag van 21 procent naar 6 procent. Daarmee worden nieuwbouwhuizen goedkoper, krijgt de bouwsector een impuls en helpt het gemeenten verlost te raken van miljarden euro’s aan bouwgrond die ze sinds de crisis niet verkocht krijgen. Dat zegt Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland vrijdag tegen De Telegraaf.

  “Het Rijk krijgt dan wel minder btw op de grond, maar bedenk wel dat er nu feitelijk geen geld naar de schatkist gaat omdat er gewoon geen bouwgrond wordt verkocht”, aldus de oud-politicus.

  De maatregel zou volgens hem nog meer gunstige effecten met zich meebrengen. “De gemeenten krijgen extra bouwleges en een hogere opbrengst uit de ozb. En er is minder geld nodig voor al die bouwvakkers die thuiszitten omdat ze sinds de crisis geen werk hebben”, aldus Verhagen. In totaal gaat het om zo’n 70.000 bouwvakkers.

  Verhagen vindt dat gemeenten zelf ook water bij de wijn moeten doen door niet langer het volle pond voor de grond te vragen, maar hun verlies te nemen.
  http://www.nvm.nl/actual/mei_2014/btw_bouwgrond_moet_omlaag_naar_6_procent.aspx

  Tsja
  NHG omlaag per 1 juli
  Grondprijzen gaat nog minstens 40% van af

  En TEGELIJKTIJD
  Wil men ons doen geloven
  Tijdens carnaval
  Dat er wederom opnieuw en nogmaals een bodem is bereikt in de huizenprijzen.

  Overtuigend 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*