De Jager voorkomt vroegtijdig einde hypotheekrenteaftrek

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft besloten dat rekeninghouders bij failliete banken niet te maken krijgen met een voortijdig einde van de hypotheekrenteaftrek.

Bij faillissement van een bank kan de curator de hypotheekschulden van bankklanten – meestal gedeeltelijk – verrekenen met het geld dat zij op een spaar- of andere rekening hebben staan. Hierdoor neemt de eigen woningschuld plotseling af en vervalt dus ook een deel van de hypotheekrenteaftrek.

Staatssecretaris De Jager heeft besloten dat in deze situaties de hypotheekrenteaftrek blijft behouden als er binnen een periode van 2 jaar opnieuw een hypothecaire lening wordt afgesloten. De Jager nam het besluit naar aanleiding van het faillissement van DSB. Een soortgelijk besluit werd eerder genomen rond het faillissement van Van der Hoop.

Het beleidsbesluit wordt dinsdag in de staatscourant gepubliceerd.

bron:  MinFin.nl

Share Button
Tagged with: ,
22 comments on “De Jager voorkomt vroegtijdig einde hypotheekrenteaftrek
 1. Anonymous says:

  Leen met staatssubsidie, zet het op de bank en incasseer winst op de rente. Misbruik van een gat in regelgeving? Welnee joh, De Jager wil niks liever.
  Is dit ziek of niet.

 2. leerling says:

  Het schijnt dat hier is uitgegaan dat alle hypo’s bij de DSB moeten worden overgesloten. Meer extra kosten taxatie e.d.

 3. sd says:

  @1. Dit gat heeft een neveneffect. Geld lenen zonder directe aflossing is goed voor de economie. Want bij aflossing moet de geldverstrekker dit geld vernietigen => dus slecht voor de economtie.
  Dit is korte termijn denken, daar is de politiek goed in. Uiteindelijk moet de lening namelijk wel afgelost worden.

 4. kees says:

  3
  maar gedurende de 30 jaar heeft het wel iets geleden aan inflatie. Stel inflatie 2% pjr., rente op rente; blijft dan niets van over.

  Sluit dus nu een hypotheek af, aflossingsvrij en vaste rente voor een topbedrag. Lijkt de conclusie.
  Hoe heeft Balkenende de financiering van zijn nieuwe huis geregeld?

 5. Victorino says:

  @3 SD Weer een meesterzet om maximaal te kunnen blijven aftrekken: uitstel. Politiek slim met de verkiezingen in mei 2010 in het vooruitzicht 🙂

  Helemaal eens SD, het is atijd goed voor economie om zoveel mogelijk geld te scheppen, dat is de laaste 12 maanden prima gelukt (daarvoor die 20 jaar ging het scheppen ook aardig, daar is menig bonus over uitgekeerd) en we staan er dan ook prachtig voor, Kees de Kort (AFS/BNR) weet totaal niet waar hij het over heeft. Man de recessie is voorbij, lenen maar weer ! 🙂

  @4 Kees, als je als potentiele starter nu geld hebt is wachten m.i. slimmer, er zitten 200.000 te koop staande woningen in het vat, k.k. afschaf is een lopende motie en de HRA klap komt nog, plus weliicht nog een aantal andere klapjes rondom banken, woekerhypotheekschandalen, het rommelt in commercieel vastgoed.
  De eerste hyotheek is dan wellicht qua rente iets duurder maar hoeft dan minder hoog te zijn. Huizenprijzen zijn 5% omlaag, er is nog niks af van de prachtige overwaardes uit het poenscheptijdperk.

 6. Martijn says:

  Klapjes rondom banken zijn niet onmogelijk.
  http://www.mejudice.nl/node/298

 7. Victorino says:

  § Martijn Precies, nu begrijpen we waarom NMA speurt naar kartels bij executieveilingen.

  “Tijdens de huidige financiële crisis zijn tussen marktwaarden en boekwaarden van Amerikaanse banken inderdaad grote verschillen ontstaan.”

  Bij DSB noemde de Minister van Financien Bos al eerder een afwaardering van 38%.

  De marktswaarde van onderpanden moet naturlijk wel zo hoog mogelijk zijn anders gebeurt er meer dan alleen het aan Staatssteun toevertrouwen van verzekeraar Eureko. Goed dan de NMA hier nu aan bijdraagt 🙂

 8. Victorino says:

  Gelukkig voor de Amerikaanse banken hebben ze veel CDO´s met de risicio´s van rommelhypotheken verkocht. Had men dat niet gedaan waren de USA wellicht net zo failliet als Ijsland.

  Te koop: eilandje (zitten wel enkele schulden aan en het is er regelmatig koud)
  Tevens te koop: Continent (alleen voor serieuze gegadigden, geen spotbiedingen svp)

 9. Victorino says:

  @8 Jammer voor ons dat dat zo´n beetje het einde betekende van de zelfstandige grootbanken.

  De wereld andersom:
  – liberalisme in het Oosten (China)
  – alles van de staat in het Westen

  😉

 10. leerling says:

  Marktwerking bij de banken in zake hypotheken, als je rentevaste termijn afloopt zit je vast aan de dan geldende rente bij jouw bank en kan je niet vrijwillig en boetevrij overstappen naar en andere bank. Je zit vast met je verzekeringen, die worden dan waardeloos. Marktwerking in de hypo’s, daar moeten we naartoe.

 11. Victorino says:

  @10 Als men een hyotheek afsluit is het verstandig ook na te denken over de verwachte woonduur en gewenste wijzigingen gedurende de gehele looptijd: verhuizing, oversluiting, vervroegde aflossing en vooraf nagaan welke financiële producten hoe interacteren bij zulke gebeurtenissen. Maar dat is erg inhoudelijk en dat kan niemand zonder jazeker de hypotheekadviseur. Nederland is steeds hoger opgeleid en toch ook steeds afhankelijker van echt blaffende waakhonden.

 12. leerling says:

  @ 10 Stel je hebt wat extra geld en je wilt bij een aflossingsvrije hypotheek wat gaan aflossen, dan blijf je toch over het totale bedrag rente betalen. Die blijft staan tot de 30 jaar is verstreken. Dus aflossen heeft totaal geen zin. Dan kan je die centjes beter ergens anders parkeren. Maar niet bij dezelfde bank.

 13. kees says:

  @11Maar dat is erg inhoudelijk en dat kan niemand zonder jazeker de hypotheekadviseur.

  ik kom nu hbo’ers tegen, zelfs juristen die 30 jaar geleden niet meer dan mavo zouden halen.
  In mijn directe omgeving dus. Die solliciteren op banen als handhavingsambtenaar van de gemeente Katwijk of zo iets. Het “hoger opgeleid” zijn wordt aardig genivelleerd. Hun Nederlands is ook nog eens slechter dan de Oma van 77.

 14. Martijn says:

  Veel hoger onderwijs komt tegenwoordig neer op het invullen van meerkeuzevragen. Veel definities en voor voorkomende ‘logica’ moet je enkel even afkijken hoe het trucje moet. Van zelfstandig nadenken of interactie tussen student en docent is dan geen sprake meer. Academisch kan je dergelijke praktijken niet noemen en met creativiteit – absoluut noodzakelijk ingrediënt wil je vooruitkomen als maatschappij – is geen sprake.

 15. kees says:

  M, zo gaat dat ja.

 16. Ludwig von Mises says:

  Plaatselijke suffertje:

  “Wie in almere op zoek is naar een eengezinswoning met 4 kamers moet 7 jaar wachten (…) In 2006 was de gemiddelde wachttijd voor een eengezinswoning met kamers nog 5 jaar”.

  Brief met de jaarlijkse huurverlaging al ontvangen?

 17. Ludwig von Mises says:

  13

  Ah, de jeugd van tegenwoordig.
  Grootvader von Mises was als gepromoveerd econoom met daarbij een doctoraal in de Russische taal hoofdonderwijzer op een lagere school.

  Tegenwoordig volstaat een 3 jarige HBO opleiding in deeltijd met de nodige vrijstellingen.

  Maar die baan heeft ook niet meer de standing die die vroeger had.

 18. ZK says:

  Wanneer barst nu eens de ballon/zeepbel. Er wordt dit jaar alleen maar weer lucht toegevoegd aan de ballon via de Jager en consorten terwijl deze langzaam leegloopt.
  Ze moeten hiermee stoppen.

 19. Martijn says:

  Toch vind ik dat weglopen niet zo gek. Zo komt er in elk geval wat meer risico bij de bank terecht die zo verstandig was centen uit te lenen aan mensen die daar niet mee konden omgaan.
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2009/11/strategic-defaults-mortgage-broker.html

 20. leerling says:

  @ 19, moet er wel voldoende woonruimte aanwezig zijn, als de wachttijd nu al 7 jaar is volgens M. is die er niet.

 21. kees says:

  ludwig, Brief met de jaarlijkse huurverlaging al ontvangen?

  die gaat niet komen, immers gecontroleerd door overheid.

  Reed deze week bij deBilt en zag dat er weer een paar imposante panden gekraakt waren. Onverstelbaar dat dergelijk klassieke huizen leeg staan. Waarom de muren paars geverfd moeten worden is mij trouwens een raadsel.

 22. kees says:

  ZK
  lucht toegevoegd aan de ballon via de Jager en consorten terwijl deze langzaam leegloopt.

  dat heet politiek.
  Hebben we Pechtold nog iets zinnigs horen zeggen over de crisis en huizenmarkt? Behalve dat Wouter een fantastische crisismanager is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*