Prominenten CDA-economen zijn tegen de hypotheekrenteaftrek

Drie belangrijke economen van CDA-huize botsen met hun partij over de hypothekrenteaftrek. Zij zijn het er totaal mee oneens met Balkenende de renteaftrek tot een breekpunt heeft gemaakt.

Hoogleraren
Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Het gaat om de hoogleraren Lans Bovenberg, Sylvester Eijffinger en Harry Verbon, die zijn verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Bovenberg: Box 3
Bovenberg pleit ervoor om de woningwaarde en hypotheekschuld in box 3 te plaatsen. Daarmee zou de hypotheekschuld nog slechts aftrekbaar zin tegen 30%.

Eijffinger: in 20-30 jaar afschaffen
Eijffinger wil helemaal van de hypotheekrenteaftrek af. Hij wil daarvoor 20-30 jaar de tijd nemen.

Ook Andriessen tegen
Onlangs vond Balkenende ook een andere prominente CDA’er op zijn weg. Frans Andriessen, voormalig minister van Financiën, vindt dat de hypotheekrenteaftrek geleidelijk op de helling moet.

D66: juist wel ingriijpen in renteaftrek en huren
De hypotheekrenteaftek leidde onlangs ook bij D66 tot een breekpunt, maar dan de andere kant op. Alexander Pechthold wil juist wél wat doen aan de hypotheekrenteaftrek en tegelijkertijd ook aan de huurmarkt.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
140 comments on “Prominenten CDA-economen zijn tegen de hypotheekrenteaftrek
 1. Henri says:

  Niet zo tactisch handig van het CDA om de renteaftrek tot een breekpunt te maken. Je geeft daarmee een potentiële coalitiepartner een carte-blanc op een onderhandelingspunt naar hun keuze want ze weten dat het CDA op dit punt toch niet kan onderhandelen.

  Ook niet handig van deze CDA economen om tegen de partijdoctrine in te gaan. Nou moet Balkenende nog harder scheeuwen dat de HRA bij het CDA veilig is.

  Niet dat ik het erg vind dat het CDA deze problemen heeft. 😀

 2. lorenzo says:

  Het is geen breekpunt van het CDA maar van Balkenende : deze wil de laatste zetels wegkapen om dan te kunnen zeggen dat hij , wederom, veel commentaar heeft gehad ,maar zie : het CDA is weer terug dankzij hem !
  En de maatschappij zucht onder het probleem HRA….

 3. adamus says:

  hra is geen probleem. Gaat zichzelf binnen 5 jaar oplossen zonder de medewerking van politici.

  rente aftrekken over een bedrag wat huizen minder waard zijn geworden: is consumptief krediet. Zet op die gedachte maar eens een fiscaal jurist.

 4. nhz says:

  @3:
  helaas hebben de lokale overheden er ook belang bij de WOZ waarde zo hoog mogelijk te houden, dus voorlopig zal dit nog geen zoden aan de dijk zetten. Zolang we allemaal doen alsof een huis waard is wat er op funda voor gevraagd wordt is er niks aan de hand 😉

 5. adamus says:

  nhz,

  feit is dat de curatoren van DSB hebben aangegeven dat de portefeuille aanzienlijk minder waard is moet dat een houvast geven om de ozb waarde omlaag te krijgen. De heffing per 1000 kan altijd omhoog…….

 6. adamus says:

  ja nhz, zoals een 3 jarige; wat je niet ziet is er niet. Zo denkt de kiezer trouwens ook. In de wieg gelegd om levenslang slaaf te zijn. Massaal stockholm syndroom 🙂

 7. nhz says:

  HuurwaardeforfaitM/b>
  Verbon pleit ervoor om de aftrekbaarheid af te schaffen. Daarvoor zou je volgens hem een periode van 5-10 jaar kunnen gebruiken. Dat kan op verschillende manier, aldus Verbon, zoals eenvoudigweg via het verhogen van huurwaardeforfait.

  opmerkelijk, met die 5-10 jaar wil hij het dus veel sneller doen dan zelfs de zogenaamd linkse partijen die er nog steeds 25-40 jaar voor uittrekken, en dan maar heel gedeeltelijk afschaffen! Aanpakken via het huurwaardeforfait vind ik principieel een slechte methode, want er blijft een oneigenlijk voordeel bestaan voor mensen met een (hoog) box1 inkomen. Overhevelen naar box3 zou eerlijker en eenvoudiger zijn (mits ook de hypotheekschuld in box 3 terechtkomt en aftrekken in box1 niet meer mogelijk is – de variant die door het CDA recent is voorgesteld). En helaas moet je bij het CDA vrezen dat de besparing die dit alles oplevert gewoon opgaat aan meer overheidsuitgaven, in plaats van dat het terugkomt via lagere belastingen.

 8. Get a Life! says:

  Bovenste linkje -> Babyboomers rijk door HRA!

 9. nhz says:

  @9,10:
  duidelijk stukje inderdaad, het verschil met Generation-X en de jongste generatie is schrijnend. Ik vraag me alleen af of het echt zo is dat bijna al die boomers hun hypotheek hebben afbetaald. Ik denk dat een aanzienlijk deel juist riant leeft dankzij bijna gratis lenen en nauwelijks belasting betalen, via HRA. Zo is het in ieder geval in de VS, zou me verbazen als het hier echt veel anders is (al zal de groep die wél de hypotheek heeft afbetaald hier wel iets groter zijn).

 10. Get a Life! says:

  Velen zullen hun woning ‘opvreten’ voordat ze de kist ingaan en blijven lekker wonen. Anderen verzilveren door verkoop en gebruiken het als pensioenvoorziening. Ze hebben de beste tijd meegemaakt. Dat kun je ze niet kwalijk nemen, ze hebben daar zelf niet voor gekozen. Feit is wel dat er nu weer een andere tijd gaat komen. Wellicht dat er na twee generaties (die het enorm moeilijk kunnen krijgen) een generatie komt die het wederom in de schoot geworpen krijgt… Wie in de toekomst kan kijken mag het zeggen.

  Wat ik persoonlijk erg schrijnend vind is dat onwetende starters van nu zomaar voor het leven getekend kunnen zijn als ze zich laten inpalmen door de gladde inhoudsloze praatjes van die zielige zieltjeslokkende lijsttrekkers. Oh ja, en ze mogen ook de pensioenen ophoesten voor de bboomers!

 11. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  Zie topic “Antwoord op kamervragen”

  Vraagtekens stellen bij de 99% Totale NL Hypotheekschuld ten opzichte van het Nationaal Inkomen BNP, lijkt terecht.

  Wetende dat DNB per einde 2004 92% aanhield en dat in de tussenliggende periode 45 Miljard euro hypotheekschuld per jaar bijkwam (zeg 7,5% van huidig BNP per jaar) dan is die 99% per einde 2009 echt een raadsel of een wondertje.

  Zie evt:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/kamervragen-over-de-verstrekkingvan-tophypotheken-door-banken/
  punt 4.

 12. Okkie says:

  http://www.fd.nl/artikel/15386377/rabo-hield-belastende-info-bouwfonds-achter-media Rabobank heeft belastende informatie over malafide praktijken van oud-bestuurders en commissarissen van vastgoeddochter Bouwfonds bewust achtergehouden, onthult de Volkskrant maandag.

 13. Juan Belmonte says:

  En in Utrecht zien we wat de heer Willem Buiter voorspelde:

  http://www.allesoverutrecht.nl/nieuwsutrecht/2010/mei/Nieuw_college_moet_tekort_van_51_miljoen_wegwerken_(2010-05-31).php

  38/51 = 74% van het tekort van 51 miljoen euro is te wijten aan “teleurstellende resultaten bij nieuwbouwprojecten”.

  De grondprijsexplosie is tot een einde gekomen….

 14. adamus says:

  ook DNB hoopte dat het met een sissertje af zou lopen?

 15. Juan Belmonte says:

  16 Tot nu toe heeft DNB het gelijk aan haar zijde, al begint het sissen wel onuitstelbare tonen aan te nemen …..

 16. Juan Belmonte says:

  Kunt u een mooie rekensom maken waar we in 5 jaar van 92% naar 99% en ondertussen er ook 45 miljard per jaar extra aan schulden inpompen ?

  Je gaat het pas zien als je het doorhebt om maar een mooie uitdrukking van Johan Cruijf aan te halen….

 17. nhz says:

  @18:
  ik vermoed dat ze, na overleg met het Ministry of Truth, wat definities veranderd hebben, bijv. dat ‘schuld’ nu ineens ‘investering’ heet en heel anders geboekt wordt. Als je ziet waarover Vergeer vandaag de dag allemaal durft te liegen, dan is zoiets een onbetekenend leugentje om bestwil (ter wille van de aanstaande verkiezingen, wellicht).

 18. Okkie says:

  @nhz:
  Op basis van de belastingschijven betaalt de hoogste deciel (gemiddeld) maximaal 41% belasting en premies. Aangezien de hoogste deciel ook nog eens het meest van de diverse aftrekposten zoals HRA profiteert moet het belastingpercentage wel lager zijn dan de genoemde 45%.

  De lagere inkomens kunnen alleen de basisdekking voor de ziektekostenverzekering betalen en krijgen dus ook minder vergoed. Deze premies horen dus niet thuis in het rijtje van lasten.

 19. nhz says:

  aansluitend op de vraag ‘hoe hoog is de hypotheekschuld’ nu de vraag: hoe hoog is de begrotingstekortM/em>. Het juiste antwoordt komt na de verkiezingen (of misschien wel helemaal nooit …):

  DEN HAAG (AFN) – Het overheidstekort van Nederland valt dit jaar hoger uit dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Het gat op de begroting bedraagt in 2010 volgens de nieuwe schattingen van het ministerie van Financiën 6,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) werd een tekort van 6,3 procent van het bbp voorspeld.

 20. nhz says:

  @20:
  inderdaad, belastingdruk is dus effectief rond de 30% voor de hoogste inkomens, en die premies horen niet in deze berekening. Slechte zaak dat CBS op deze manipulatieve manier nadrukkelijk probeert rechts te steunen (is ook niet de eerste keer …).

 21. Okkie says:

  Ook een grappige website over babyboomers:
  http://www.hate68.com/

 22. adamus says:

  ach, allemaal minor details. Kijk eens wat onze fascistische vrienden vandaag weer hebben uitgevroten. NHZ?

  Staatje met de rug tegen de muur en permanent op oorlogspad. Wat gaat Maxim er van zeggen 🙂

 23. adamus says:

  wat een gelul over babyboomers tot 1960.
  Rond 1980 wat er voor afgestudeerden niet eens werk, laat staan een hypotheek. Groot geouwehoer van lieden die van die tijd niets weten.

 24. adamus says:

  hate68:

  van Mierlo fris en fruitig; wat een niveau die site.
  3xNix zou ook ook mooi .com zijn.

 25. nhz says:

  @24:
  ja, nazi’s v2.0. Zal er verder maar geen woorden aan vuil maken. Er gaat weer veel extra geld stromen de komende weken naar de juiste vrienden, die de zaak goed in de media kunnen verdedigen.

  @25:
  ik denk dat het verhaal wel klopt, maar dat de tijdsgrens die ze voor de boomers leggen voor NL niet klopt, enigszins afhankelijk van hoe lang je opleiding was. Bij de generatie vanaf 1955 ofzo waren de vooruitzichten al minder; ik zit zelf officieel net in Generation-X maar op de uni had ik meer gemeen met de generatie van 1955-1960 (beetje idealistisch / ideologisch) dan met wat er na mij kwam (strebers, no-nonsense carrieremakers, al liep dat vaak anders dan ze gepland hadden).

 26. Okkie says:

  @adamus:
  Het is wel wat generaliserend, maar het is goed dat er wat tegengeluid is aangezien babyboomers alle officiële kanalen beheersen.

 27. nhz says:

  @28:
  Ik denk ook dat het hoog tijd is dat er meer balans in de berichtgeving over dit soort zaken komt. Gelukkig voor de boomers is de kritiek vooral op internet te vinden, en niet in de gedrukte pers of de grote TV zenders die zij bij voorkeur raadplegen 😉

 28. floor says:

  Ik ben van ’53 en ken voldoende afgestudeerde boomers die het echt niet gemaakt hebben hoor en het ook niet meer gaan maken.
  ZZP’er geworden, hetgeen in ieder geval inhoud dat er al langere tijd geen pensioen meer opgebouwd wordt, met alle gevolgen van dien voor na de 65 jarige leeftijd.
  Hebben het dus gewoon nog een tijd uitgezongen maar teren al jaren in.

 29. Hans2 says:

  @ 27,

  Oh gossie je maakt er dit keer geen woorden aan vuile neo-nazi…

 30. azijnseiker says:

  Als de hypotheekrenteaftrek afgeschaft wordt en de woningmarkt gereorganiseerd gaat worden. Komt er dan ook een decomensatieregeling voor degene die het meest van deze markt heeft geprofiteerd? Of moeten we alles maar afschuiven op de volgende generatie.

 31. adamus says:

  Okkie, ik heb altijd aangenomen dat boomer zijn beperkt was tot en met 1954. Nu blijk ik er zelf bij te horen….. Wordt het toch tijd dat ik die kanalen eens opzoek, of ik heb die boot gemist.

  Jij gaat er vanuit dat boomers allemaal bij de grote conglomeraten werken (werkten/ meestal deden alsof} of door de vakbond aangevuurde bedrijfstakken. Dream on.

 32. ll says:

  @ azijnzeiker, de babyboom gaat ook een keer de pijp uit, dan plukken de erfgenamen er alsnog de vruchten van, tenminste als dan de markt niet is ingestort.

 33. adamus says:

  floor,

  hier 0 pensioen. Wel blauwe brieven. Waarschijnlijk wordt daar het pensioen van een paar miljoen overheidsdienaren incl. aanhang van betaald.

  J
  Laat ik het niet hebben hoe dom de jongere hoog opgeleide generatie bezig is. Nemen alles voor zoete koek aan.

 34. ll says:

  Economisch Instituut voor de bouw EIB

  Hervorming in de woningbouw

  http://www.eib.nl/Hervorming.pdf

 35. ll says:

  CPB rapport over partystandpunten is niets waard.

  Woningmarkt is ziek

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/06/01/Analyse-CPB-vol-verkeerde-aannames.html

 36. Martijn says:

  Dank voor de links, ll.

  nhz, al wat van dat gele spul bijgekocht? 998 alweer. Je kan het het beste rustig blijven bijkopen, voor je het weet ben je te laat.

 37. Mark says:

  CDA prominenten zeggen wel vaker verstandige dingen. De machthebbers in de partij doen er alleen zo weinig mee.

  Voorbeeld? Van Agt en Andriessen hebben grote kritiek op de houding van het CDA t.o.v. Israel. Al jaren. Wat doen Balkenende en Verhagen ermee? Niets.

 38. adamus says:

  jawel, Mark. Verwijzen naar internationaal of vn recht of zoiets om eigen onderzoek te starten.
  Zo doen echte slagers dat.

 39. adamus says:

  de babyboom gaat ook een keer de pijp uit

  dan komt de fiscus ook eerst langs.
  Goudgele materie kun je probleemloos nalaten 😉

 40. adamus says:

  IL,

  het is weer ouwe koek. Begin jaren 80 lagen ze ook op de stoep bij de corporaties.

 41. nhz says:

  @38:
  nee, helaas. Ik koop niet in een parabolische uptrend; voor je het weet valt de bodem eruit. Ik geloof niet dat we in één keer doorgaan naar een paar duizend $/EUR per ounce, dus ik wacht rustig op de correctie. Tot het zover is moet ik het doen met de huidige bescheiden positie.

  @39:
  nee, dan Wilders. Die snapt tenminste dat je met een goede opmerking op het juiste moment de partijkas flink kunt spekken 😉

  @41:
  ik ken de details niet, maar heb de indruk dat in de nieuwe wetgeving van Jan Kees erven weer aantrekkelijker is geworden, d.w.z. dat de fiscus doorgaans minder krijgt?

 42. Martijn says:

  Ik koop niet in een parabolische uptrend; voor je het weet valt de bodem eruit.

  Je geloof in de €/$ als meetlat is in elk geval ijzersterk.

  Er zijn mensen die het over een parabolische downtrend van beide munten hebben. Wie het zo ziet rent liever hard weg dan rustig te blijven zitten.

 43. Goudbelegger says:

  Voor de Belgen maar bij ons zal het niet veel anders zijn. Bevestigt exact wat ik dacht, het grootste deel van de overheidsuitgaven gaat naar ambtenaartjes EN pensioenen voor de ambtenaartjes. Maar ja, de massa is achterlijk en de ‘intelligentsia’ leven in een droomwereld, zitten zelf voor het grootste deel direct en indirect bij de overheid, tja, dan houdt het gewoon op, dan komt er geen rustige weloverwogen herstructurering van de overheidsbegroting maar alleen maar een enkeltje afgrond, prima, het Westen, de problemen zijn in alle Westerse landen hetzelfde, krijgt wat ze verdient.

  http://www.demorgen.be/dm/nl/989/schuldklok/integration/prm/frameset/schuldklok/schuldklok.dhtml

 44. Goudbelegger says:

  @44, hoor 38 overal, goed teken.

 45. Goudbelegger says:

  Wat mij betreft is er maar één scenario mogelijk voor goud, het is zo eenvoudig, verbaas me er altijd over dat bijvoorbeeld ingenieurs hun technische kennis en intelligentie niet kunnen gebruiken voor de beurs.. Gelukkig maar, kunnen niet techneuten ook nog ergens wat verdienen.

 46. Goudbelegger says:

  Correctie, in België gaat meer geld naar uitkeringen dan naar ambtenarensalarissen. Hoe dat mogelijk is, maar ok, resultaat is hetzelfde.

 47. adamus says:

  de fiscus krijgt nooit minder. Het is de bedoeling dat er eerder geschonken wordt. Ofwel die keuken kan dan eerder aangeschaft worden. Nalatenschap wordt fiscaal juist ontmoedigd.

  Kindereren die de schenking ontvangen kunnen het ook op een spaarrekening zetten. Zoals in mijn familie bij Roparco voor heel veel jaren. De inflatie doet dan ook zijn werk. Dus wat is gunstig?

 48. adamus says:

  goud 3349 per ons. Waar is die parabool of zie jij die?

 49. adamus says:

  Wie het zo ziet rent liever hard weg dan rustig te blijven zitten.

  is het dan niet handiger om over te stappen op golmoney van Turk?

 50. nhz says:

  @44:
  voor short gaan in een parabolische downtrend geldt vanzelfsprekend hetzelfde verhaal. Nothing goes straight up – or down. ‘Maar goud is anders’ – yeah right, waar heb ik dat eerder gehoord.

 51. S says:

  Ik voorspel het einde van de carrière van Balkenende.

  (en hiermee hoop ik niet op medelijden- en/of sympathie-stemmen)

 52. Goudbelegger says:

  Onderstaande klopt al niet maar ok. Ga die discussie niet aan : )

  Nothing goes straight up – or down.

 53. nhz says:

  @53:
  einde politieke carriere wellicht, maar hij zal ongetwijfeld rijkelijk beloond worden met een paar vette baantjes voor zijn steun aan Iraq, de huizenbubble etc.

 54. nhz says:

  @54:
  één van mijn vorige hobbies is raketten bouwen; ik weet alles van paraboolcurves hoor, zowel omhoog als omlaag 😉

 55. nhz says:

  ‘Gevaren huizenmarkt China groter dan in de VS vóór de crisis’

  De problemen in de Chinese huizenmarkt zijn ernstiger dan in de VS vóór de financiële crisis omdat ze een potentiële zeepbel combineren met het risico van sociale onrust.

  Dat zegt Li Daokui, een professor aan de Tsinghua Universiteit en een lid van het beleidsbepalende monetaire comite van de Chinese centrale bank. Volgens Li Daokui moeten recente overheidsmaatregelen om de huizenmarkt af te koelen deel uit maken van maatregelen op de langere termijn om de huizenprijzen onder controle te krijgen.

  waaruit maar weer blijkt dat de Chinese beleidsmakers een stuk verstandiger zijn dan die in de VS en Europa; hier is struisvogelpolitiek nog steeds de norm.

 56. Goudbelegger says:

  @56 dat bevestigt dan mijn eerdere opmerking..

  Maar inderdaad, bepaalde processen ontwikkelen zich hetzelfde. Dat maakt ze voorspelbaar.

 57. adamus says:

  Ik zie het verband niet met die raket en beweging en statistiek op dode bomenpapier……

 58. adamus says:

  Maar inderdaad, bepaalde processen ontwikkelen zich hetzelfde. Dat maakt ze voorspelbaar

  je bent er uit gestapt?

 59. KariZ says:

  Niek heeft FOA / ANOTHER niet gelezen???

 60. Ferry Teels says:

  Supply and demand:

  http://paulfeilers.googlepages.com/CalvinandHobbesLemonadeStand400x1106.jpg

  Mark Rutte: “HRA afschaffen? Als de hypotheekrenteaftrek niet al bestond zou ik hem morgen invoeren” Campagne2010.
  Stoer hè.

 61. Martijn says:

  We zullen zien hoe het loopt.

  Op zit moment kan er inderdaad nog van alles gebeuren maar het zou mij niet verbazen als sommige mensen straks hard moeten rennen om de prijs in te halen.

  Ik sprak al eerder de verwachting uit dat nhz wel eens prijsjager zou kunnen worden.

 62. adamus says:

  http://goldmoney.com/is-gold-in-a-bubble.html

  van de slager himself. Als antwoord op Arends WSJ.

 63. Goudbelegger says:

  @60 uitgestapt? Nee, stap nog steeds in met elke Euro die ik kan lenen, stelen of waar dan ook vandaan halen. Het is nu alles of niets.

 64. adamus says:

  Martijn, de verwachting is blijkbaar dat de prijs binnen een jaar naar $800 gaat. We zullen het wel zien. Misschien zit ik er naast. Geld op de bankrekening levert ook niets op, dus koop ik af en toe nog een onsje. Wordt tijd dat Middelkoop wat sneller doorwerkt in die gieterij. Spulletjes die ik een week gekocht heb kan ik in ieder geval zonder verlies doorverkopen……
  Jammer vind ik wel dat alle info over goud eigenlijk op de US gericht is en vanuit die geest ook beredeneerd wordt. Ik ga er vanuit dat de € niet verdwijnt en het hier dus minder erg zal of kan worden.

 65. Martijn says:

  @67

  Het is goed mogelijk dat het hier minder erg wordt, maar leuk hoeft het niet te worden.

  En goud is internationaal. Ellende in de VS zal ook hier de prijs stuwen.

  En in die onzin van mensen Arends moet je niet trappen, daar zit de echte bubble.

  Martijn, de verwachting is blijkbaar dat de prijs binnen een jaar naar $800 gaat.

  “De verwachting”?

 66. nhz says:

  @63:
  ik doe niet aan prijsjagen, heb ik al eens eerder uitgelegd. Geleidelijk bijkopen doe ik wel, maar dan op momenten dat er rust of beter nog paniek is bij de goldbugs. Ik stel niet dat goud een bubble is, wel dat er soms sprake is van extreem bubble sentiment (als de goldbugs gaan zeggen dat de prijs nooit meer omlaag kan), dan wordt ik extra voorzichtig.

  @67:
  ik denk dat $700-900 momenteel een reele waardering is, tenzij je denkt dat het systeem gaat instorten en dat de dollar/euro etc. binnenkort volledig verdwijnen. De vergelijking met $850 in 1980 is dubieus, dat was een echte paniekpiek waar slechts een enkeling van geprofiteerd heeft – krijgen we binnenkort wellicht ook weer, maar daarna valt het terug.

  Om terug te komen bij de eerdere vergelijking: een raket waarvan de motor opgebrand is kan nog een tijd lang verder omhoog schieten, maar vanaf dat moment zou ik er zeker niet onder gaan staan.

  @66:
  “Het loopt minder storm bij de makelaars”
  wanneer was de laatste keer dat het storm liep? Moet jaren geleden zijn gezien de voorraad …

 67. bigD says:

  Goud is niet de zeepbel. Fiat geld is de zeepbel. Als je een parabool wil zien hoef je alleen maar te kijken naar de grafieken van geld- en kredietcreatie (M1 en M3 in het bijzonder). M3 begint nu aardig te stotteren, maar M1 bepaald nog niet, zeg ik met een gevoel voor understatement. Goud blijft een gok op de bereidheid van de centrale banken om geld te drukken… dan weet ik wel welke investering de beste verwachtingswaarde heeft.

  Het is een beetje alsof je gokt dat het morgen niet sneeuwt in Amsterdam, met een uitkering van 10x je inleg als je gelijk hebt. Het leuke is dat er nog genoeg verkopers zijn van deze weddenschap.

 68. adamus says:

  “De verwachting”? niet mijn verwachting hoor, maar ik ben wel op zoek naar evt. blinde vlek in mijn eigen redenatie.

 69. adamus says:

  Iemand nog iets op het web kunnen vinden over die noordelijke Euro?
  Duitsland als werkplaats voor een demografisch imploderend Rusland? Apart verhaal.

 70. adamus says:

  Goud, wat kun je, als het zover is met 5K of 15K of 25K aan goud doen? Ik probeer me dat soort zaken ook een beetje voor te stellen.

 71. adamus says:

  Het is een beetje alsof je gokt dat het morgen niet sneeuwt in Amsterdam, met een uitkering van 10x je inleg als je gelijk hebt.

  als je het stuje van Turk leest zul je zien dat het daar niet om gaat.

 72. adamus says:

  bereidheid om geld te drukken.

  bedrijven als Airbus, KLMAFr. etc. moeten ook nog op de been worden gehouden. Dus dat printen zal wel lukken.

 73. nhz says:

  @73:
  als de euro en dollar niet meer bestaan heb je aan baar goud ook heel weinig denk ik. Dus daar plan ik niet voor, in zulke barre omstandigheden zijn een eigen groentetuin en wapens vast meer waard 🙁

 74. adamus says:

  Ik zag recent nog een klassefoto van pas afgestudeerde KLM piloten. 30x 150K lening en geen baan…….Ook een branche die op sterven na dood is.

 75. adamus says:

  nhz, enig idee wat een wapen kost tegen die tijd?
  500K?

 76. nhz says:

  Blauwestad Groningen ontploft
  Heertje over de noordelijke vastgoed fraude.
  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/heertje/2010/articles/0531_Column_Arnold_Heertje_Blauwestad_Groningen_ontploft.xml

  It’s only when the tide goes out that you learn who’s been swimming naked.

 77. Goudbelegger says:

  @70 exact.. dit is een ‘leuk’ kort filmpje daarover, niet saai, goed te kijken. 1970, de zwakzinnigen aan de macht, de verzorgingsstaat…

  Inflatie hoeft trouwens niet, deflatie mag ook, oorlog ook.

  http://www.youtube.com/watch?v=jkvCtvJuZZ8

 78. Martijn says:

  @69

  Wel eens een bal (ballon) onder water gedrukt?

 79. nhz says:

  @78:
  proberen een wapen te kopen van iemand, met goudstaaf in je hand? lijkt me geen goed idee …

 80. Martijn says:

  maar ik ben wel op zoek naar evt. blinde vlek in mijn eigen redenatie.

  Verstandig, een must voor iedereen die het er goed vanaf wil brengen. Zoek ik ook naar.

 81. Martijn says:

  @72

  Lijkt mij onmogelijk, maar ‘the internet’ speculeert graag.

 82. Goudbelegger says:

  @73 als de echte ineenstorting komt zal de maatschappij in Europa daarna weer opgebouwd worden, dan is jouw goud nog veel waard, dan heb je er wat aan, niet als alles ingestort is inderdaad maar bij de opbouw, bijna zeker dat we dan weer geld gedekt door goud krijgen, is eigenlijk altijd zo geweest, hoe lang? 10.000 jaar?? op de laatste 40 jaar na, heeft ook geen hond het over……..

 83. Goudbelegger says:

  @81 : )

 84. nhz says:

  @81:
  yep, als hij eenmaal boven water komt is het met de stijging snel gedaan 😉

 85. adamus says:

  nhz, die tuin heb ik al.
  Maar de producten die er vanaf zouden kunnen komen leveren mij te weinig op. Ik merk er niets van dat groenten etc. duurder worden, tenminste niet als potentiële producent. Moestuin is voor het platteland. Unilever is voor de rest. Straks i.p.v. toeslag gewoon foodtickets. Ook een ideale manier om voedsel en waren autoriteit een nog belangrijker functie te geven en te koppelen aan “jeugd en gezin”. Ab KLink gaat nu kwijlen.

 86. Martijn says:

  @86

  Dan is het nu de vraag waar het waterpeil ligt.

  Volgens mij wordt er iedere dag nog water bijgedrukt en zijn we nog lang niet boven.

 87. adamus says:

  nhz, is het nog gelukt met dat DB filiaal in je woonplaats of doen ze er niet meer in?

 88. adamus says:

  waterpeil kan nog wel even omhoog. Zolang de A2 en A1 nog volstaan met leaseauto’s in de file, dus onproductieve tijd, gaat het goed. Af en toe gewoon op het viaduct kijken.

 89. adamus says:

  Huurders met een uitkering ontvingen het vaakst huurtoeslag.

  belangrijke conclusie!

 90. adamus says:

  water bijdrukken; de zee komt met bodem en al omhoog. Er lopen meerdere filmpjes tegelijk. Die bal in het trage deel.

 91. adamus says:

  Ik vind het wel gaaf dat er mensen zijn die gewoon 150K of meer aan goud kopen. 🙂

 92. bigD says:

  Goud is een transitie munt tussen de huidige fiat munten en de nieuwe munteenheden. Een store of value.

  Als je in Armageddon gelooft, dan heb je ook niks aan een moestuin en een wapen. The Road van Cormac McCarthy ooit gelezen?

 93. nhz says:

  @89:
  het waterpeil stijgt inderdaad, de vraag is dus vooral waar de bal nu is, onder of boven water.

  @90:
  nog niet langs geweest, mede vanwege het feit dat ik binnenkort moet gaan verhuizen en de aankoopprijs toch niet erg aantrekkelijk is.

  @92:
  gisteren al gemeld: zwaar manipulatieve berichtgeving, volstrekt foute weergave van de feiten. Schande dat het Ministry of Truth zich op deze manier met de politiek bemoeit.

  @96:
  met store of value ben ik het eens, dat is ook de reden dat ik mijn goudpositie wil vergroten. Maar ik ga er dus niet in één stap in duiken.

  Ik geloof niet in Armageddon, wel in potentieel economische instorting en grote sociaal / maatschappelijke /politieke veranderingen op een termijn van 1-10 jaar. Zodra de economie serieus hapert komt er overal voedseltekort, en op termijn nog veel meer tekort omdat de hele moderne landbouw baseert op goedkope en overvloedige energie/water/kunstmest, pesticiden, internet, just-in-time en goedkope transporten, enz.

 94. Martijn says:

  het waterpeil stijgt inderdaad, de vraag is dus vooral waar de bal nu is, onder of boven water.

  Ik neig er naar te geloven dat het voor mij een weet is dat de bal nog flink onder water zit.

  Maar je kent mijn positie, we zullen zien.

 95. Goudbelegger says:

  @95 is ook een film van gemaakt. Als dat gebeurt zal het niet overal even erg zijn. Maar alles is al voorspeld als je daar in ‘gelooft’. Op Internet is alles te vinden.

  Onderstaande vind ik wel heel veel. Oh, wacht even, modaal… gemiddeld.. ik snap het. Gemiddelde hartslag in het mortuarium is soms ook 60.

  Het gemiddelde Nederlandse huishouden verdiende in 2008 ruim 56.000 euro.

 96. adamus says:

  nhz, ik zag gisteren een boer kunstmest strooien op een zojuist met gier geïmpregneerd weiland….

  ik hoor de boer uit Kattendijke nog klagen dat de subsidie opdroogde. 30 ha, en de loonwerker deed het werk…..

 97. adamus says:

  Het gemiddelde Nederlandse huishouden verdiende in 2008 ruim 56.000 euro.

  pa, moe, 2kinderen of zoiets. Incl. de kostgeld betalenden.

 98. adamus says:

  tekort, JIT. Inderdaad als je ziet hoe een bedrijf als bonduel werkt. En nu ook Wessanen/deRit met natuurvoeding (wat een naam). En Unilever met de biosoepjes uit Spanje. Allemaal kansloos op termijn. Hoeft het niet eens crisis voor te worden.

 99. adamus says:

  Ik probeer mijn voorzorgsmaatregelen te treffen. Aan de andere kant kan ik me niet voorstellen dat de rest van NL zijn goede leventje gaat inleveren.
  Gelukkig zijn er maar weinig goudkopers, dus confiscatie zal ook niet zo’n vaart lopen. Mocht het helemaal mis gaan dan mag er misschien alleen met het nieuwe geld gehandeld worden. Dan wordt goud gezien als zwarte handel. Voorlopig moet JanKees die cdRohm nog uitpluizen.

 100. Goudbelegger says:

  De overheid zit denk ik nu wel op een hoogtepunt wat betreft macht, grootte.. Op een top lijkt het altijd onaantastbaar.

  —–

  Megasalaris voor GGZ-manager DELFT – De crisismanager die een einde moest maken aan de de wantoestanden in het in opspraak geraakte GGZ Delfland, blijkt 65.000 euro per maand te hebben verdiend.

 101. Mieke says:

  @ 12 G a Life
  Rijkdom van de afgelopen 25 jaar is m.i. voornamelijk ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed. Steeds duurdere huizen kopen dmv ‘doorrollen’ heeft het risicoaspect van de koper(s) steeds verder vergroot. De totale afwaardering vanaf de top vd markt zal minimaal 70% bedragen en op een laag niveauu de komende jaren blijven liggen. De huizenprijzen zullen weldra ónder de hypotheekwaarde komen te liggen. Naar beneden gaat altijd harder en sneller dan naar boven!

  Pinautomaten aan de voordeur zijn definitief verleden tijd.
  Het grootste gedeelte van de generatie babyboomers 1945/1960 zullen door overmoedigheid hun pensioenjaren in armoede moeten doormaken. Het opgebouwde kapitaal kan linea recta naar de hypotheek. De huidige jonge generatie zullen geen kans meer krijgen om kapitaal op te bouwen….zeker indien men grote verplichtingen (o.a. hypotheek) aangaat.
  De kondratiev winter zal in de komende 10 jaar keihard toeslaan. De tijden van excessen zijn voorbij.

  Alleen als men de situatie erkend en inziet, zijn er mogelijkheden om als hele kleine minderheid de komende decennia er bovenuit te komen.

  Dat velen dit niet (willen) zien, hoort bij het saneringsproces. Men wil langzaam murw gemaakt worden…
  Zo is het in elke Kondratievcycli gegaan en zal het weer zo gaan…..

 102. KariZ says:

  http://neithercorp.us/npress/?p=512

  China gaat op eigen benen staan…

 103. nhz says:

  @100:
  je weet maar nooit wat voor ‘gier’ het is …

  @102,103:
  grote bedrijven springen nu in op de bio-hype. Geeft wel aan dat het leeft, maar lijkt me uiteindelijk ook kansloos want het past van geen kant in hun bedrijfsmodel.

  @104:
  diep triest inderdaad, maar ik geef dat recente voorstel dat gemeentes niet meer dan 10% van de totale loonsom aan externen mogen uitgeven geen schijn van kans. Als men het al invoert dan zullen er vast achterdeurtjes ingebouwd zijn om dit soort schurken (meestal ex-ambtenaren) toch tegen absurde tarieven te blijven inhuren. De overheid is pas op haar hoogtepunt als ze 100% van de markt in handen hebben, dus het kan nog wel erger 🙁

  @105:
  de huizenprijzen liggen gemiddeld al onder de hypotheekwaarde denk ik, als je alleen naar de huizen met hypotheek kijkt. Bij recente aankopen was de hypotheek gemiddeld 113%, met de prijsdaling van de laatste 2 jaar zal dat inmiddels 120-125% zijn. De meesten die al lang geleden kochten en nog een hypotheek hebben doen voor het volle pond (80-100%) mee.

 104. adamus says:

  Mieke, de jongeren zonder schulden zullen misschien wel wat op kunnen bouwen. Het zijn de slimmeren die hun behoeftenbevrediging uit kunnen stellen.

 105. adamus says:

  je weet maar nooit wat voor ‘gier’ het is …

  vooral als die grote tankauto’s geen naamsopschrift hebben en je hooguit aan de naam van de carrosseriebouwer op de spatlappen kan zien waar ze vandaan komen; meestal het zuiden.

  Laat Gerda Verburg maar doorrommelen.

 106. Ain says:

  Ik zat net even te kijken op Funda in Borne. Wat mij opviel is dat bij een rijtje huizen wordt genoemd: Veiling per opbod en de datum waarop de veiling plaatsvindt.

  Bijvoorbeeld de Vijverlaan 15: vanaf € 340.000 k.k. (Veiling bij opbod)
  UNIEKE KANS: deze woning wordt verkocht via internetverkoop bij opbod, de nieuwe (ver)koopmethode voor het bieden op woningen. De genoemde prijs is de vanafprijs. De oude vraagprijs was € 425.000,– k.k. Deze nieuwe verkoopmethode geeft potentiële kopers de kans om op een transparante manier op de woning te bieden. De vanafprijs is het startpunt van de internetverkoop. Vervolgens wordt via een aantal biedronden de prijs bepaald.

  zie http://www.funda.nl/koop/borne/p2

 107. adamus says:

  De curator van DSB heeft zich voor een eurootje van AZ ontdaan. De NH ondernemers denken een goede deal te hebben gedaan. Kleine megalomane ondernemertjes. Zoals http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Romeijn zei: onbenulletjes.

 108. adamus says:

  Het kan zo zijn dat de bedrijven het geld lenen van DSB en hun hele hebben en houwen hebben gecedeerd aan de bank 🙂

 109. Martijn says:

  @Ain

  UNIEKE KANS: deze woning wordt verkocht via internetverkoop bij opbod, de nieuwe (ver)koopmethode voor het bieden op woningen.

  Nieuw trucje van Funda. Probeerden ze laatst ook bij een huis in de v Diepenburchstraat in DH. Blijkbaar zonder succes want het ding staat nu weer in de normale verkoop.

 110. Martijn says:

  @104

  Zo is het in elke Kondratievcycli gegaan en zal het weer zo gaan…..

  De vele honderden cycli die passeerden sinds hij in 1913 met zijn theorie kwamen bekrachtigen dat beeld…

  Heb jij überhaupt door waar je het over hebt?

 111. adamus says:

  :-)))

 112. adamus says:

  Mieke is een soort van Jehova’s getuige.

 113. dawg says:

  @104 Mieke

  “Rijkdom van de afgelopen 25 jaar is m.i. voornamelijk ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed.”

  Piramidespelletjes kunnen geen welvaart scheppen. ‘t Zijn zero-sum-games waarbij degene die te laat instapt z’n vermogen verspeelt.

 114. KariZ says:

  @114. Ook op zoek in DH?

  Ik zie woningen in de archipelbuurt langzaam maar zeker mijn budget ‘inschuiven’.

  🙂

  Nu nog opzoek naar wapens en een moestuin 😉

 115. Okkie says:

  Het gaat bij EenVandaag (weer eens) over de HRA.

 116. nhz says:

  @109:
  precies, Gerda rommelt zo door dat er de komende generatie op geen enkel stuk grond van betekenis nog fatsoenlijke biologische landbouw mogelijk is; alles helemaal volgeplempt met antibiotica, zware metalen, pesticiden enz. Zijn we gelijk van het gezeik over gezond voedsel af, wat de minister betreft. Mensen met tekenbeet problemen die niet geholpen worden adviseer ik wel eens een varkenslapje te proberen 😉

  @110:
  dat is volgens mij afkomstig van die bekende veilingsite, hardstikke fake allemaal met heel hoge startprijzen. Zelfs het minimumbod is vaak al veel meer dan de eigenaar zelf betaald heeft.

  @118:
  geen welvaart, wel schijnwelvaart – je kunt de waardestijging wel degelijk uitgeven, zolang de bank de centjes niet terug vraagt (stel je voor, de hele Tweede Kamer zou als één blok in verzet komen, zóó ouderwets dat terugbetalen!). In die zin ben ik het met beide eens, pyramidespelletje ja maar voor veel mensen (de schuldenaars, scheefleners etc.) was die welvaartsstijging er wel degelijk. De vraag is nu alleen wie de rekening daarvoor gaat betalen.

 117. adamus says:

  kariz, je wilt ook kruid verbouwen?

 118. nhz says:

  @120:
  er zaten een paar goede items in, meneer Boot durft ook steeds meer te zeggen voor de camera. Maar Wouter Kurpershoek snapt er volgens mij nog helemaal niks van … ook grappig dat de PVV de enige partij is waarvan de meerderheid van de kiezers voor handhaving van HRA is; ja, Wilders wil veel veranderen in Nederland 😉

 119. adamus says:

  zo’n wiki stelt ook niet veel voor

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Trichet

 120. nhz says:

  @124:
  het schijnt dat veel van die VIP wiki’s van hogerhand gewijzigd worden, meestal zorgen ze dan voor een pr verhaal of een absoluut minimale hoeveelheid info. Wiki is allang niet meer onafhankelijke info, ik ken vele voorbeelden van zwaar gemanipuleerde pagina’s (vaak door overheids instellingen, soms ook commerciele belangen).

 121. nhz says:

  @126:
  opmerkelijk stukje, één dag voor de verkiezingen, hoog proefballonnetjes gehalte.

  “Bij een vlaktax komt er één tarief voor de inkomstenbelasting, van bijvoorbeeld 35% of 40%.”

  ik dacht eerder aan 20-25%, in kombinatie met volledige afschaffing van HRA.

  Wat CDA nu voorstelt is m.i. nog steeds maximale subsidie op schuld, héél dom. Een huiseigenaar met hoog inkomen en dure woning is in hun voorstellen nog steeds beter af mét tophypotheek en HRA, dan wanneer hij zijn huis afbetaalt.

 122. adamus says:

  cda draagt zichzelf met aanhang ten grave. Zelfs dat doen de jongeren niet meer voor ze.

 123. KariZ says:

  Strategische blunder van jewelste…of mis ik wat?

  VVD in een zetel…HRA in de pocket en maandelijkse ziektekosten naar 300,-

  Kun je in ieder geval thuis blijven wonen wanneer je ziek bent 🙂

  Halen komen ze het toch wel

 124. nhz says:

  @129:
  het is gewoon een groot roulettespel geworden dat bepaalt waar de centjes straks gesnaaid gaan worden resp. wie de schulden op zijn dak geparkeerd krijgt. Voorlopig is de politiek hard bezig om alle zwarte pieten heen en weer te husselen in een soort balletje-balletje. Ja ‘Nederland komt heel goed uit de crisis’, voor wie goedgelovig is. Ik denk dat de politici het zelf ook niet helemaal overzien, uitkomst is op termijn tenslotte sterk afhankelijk van allerlei externe factoren zoals rente, inflatie, economische groei, wel of geen euro, enz.

 125. adamus says:

  Ik denk dat de politici het zelf ook niet helemaal overzien,

  en daar gaan we morgen op stemmen: “dit hebben we nooit kunnen voorzien”, “maar gelukkig zijn we amateurs”. We beslissen natuurlijk wel of we straks ten strijde trekken naar Korea. “Dat weer wel”.

 126. adamus says:

  Overigens morgen paginagroot in de krant: de 7 punten van de NVM.

 127. Patrick says:

  Ze hebben nu “7 risico’s inperking HRA” verzonnen. Lees ze maar ns goed door.

  Het is goedkope bangmakerij uit eigenbelang, echt omgekeerde wereld, niet te geloven.

 128. adamus says:

  Ach in 1973 stapte een kennis van mij al over van d66 naar vvd omdat de hra aangetast zou worden.
  A.Pechtold neemt nu nog 30 jaar de tijd. Politici zullen het niet leren. Alleen de tijd.

 129. nhz says:

  @131:
  daarom heb ik maar besloten om (ook deze keer) niet te stemmen. Bij de stemwijzer bleek weer dat ik het met geen enkele partij voldoende eens ben. Wel eens met Groenlinks op veel punten, maar helemaal oneens als het over economie enzo gaat, en dat is momenteel wel heel belangrijk.

  Overigens nog op zoek naar een huurwoning: het aanbod is veel groter dan 2 jaar terug, maar de vraagprijzen liggen ook een stuk hoger. Het lijkt de koopmarkt wel … Onder 1000 euro per maand is het niet veel soeps, huiseigenaars zijn blijkbaar van mening dat ze op verhuur dik moeten verdienen – ook als ze een huis over hebben.

 130. Patrick says:

  Ik heb een alternatieve versie:

  1 waardedaling huizen:
  de prijzen zullen dalen naar een realistisch niveau waarbij de pijn gelegd wordt bij de mensen die teveel geld hebben uitgegeven dat zij niet hadden.

  2 Stijging maandlasten:
  Door druk op de markt zullen prijzen realistisch worden, waardoor maandlasten ook realistisch zullen worden en mensen niet meer worden gedwongen een idiote schuld aan te gaan.

  3 Pensioenvoorziening in gevaar:
  Door realistische prijzen zullen veel meer mensen in staat worden gesteld hun huis fatsoenlijk af te lossen als spaarpot voor later. Tevens zal door een reële prijsontwikkeling een plotselinge instorting van de markt voorkomen worden.

  4 Beperking doorstroming:
  Als de markt eindelijk eens realistisch is geprijsd en de starters zonder torenhoge lening weer kunnen instappen moet je eens zien wat dat doet voor de doorstroming.

  5 Ook niet-huizenbezitters worden geraakt:
  Met name NU ja. omdat zij de douceurtjes ten bate van de huizenbezitters allemaal mislopen én omdat zij alle subsidies en fondsen ter bescherming van de huizenbezitter gewoon mee betalen.

  6 Minder kansen voor starters:
  De NVM bedoelt hiermee de kans voor starters op een lening die zo hoog is dat de starter én niet af kan lossen én risico loopt op zware onderwaarde als de markt in elkaar tuimelt??

  7 Geen aandacht voor integrale aanpak:
  Aanpak waarvan NVM? Problemen in de woningmarkt? Er was toch niets aan de hand? De markt vertoont toch al drie jaar herstel? Dit was toch die gezonde correctie?

  Schaam u NVM met uw onsmakelijke tentoonspreiding van eigenbelang!

 131. adamus says:

  Genant is uit het vocabulaire geschrapt. Wereldwijd.

 132. adamus says:

  Niet huizenbezitter moet uiteraard meebetalen…… “Die heeft immers ook geprofiteerd van de enorme koopkracht veroorzaakt door overwaarde”.

 133. adamus says:

  Of zoals Elco zei: “zonder de koopwoningen geen leuke parkjes voor arme mensen”.

 134. KariZ says:

  Tjeezus…soms denk ik; we verdienen het ook gewoon om naar de klote te gaan…

 135. nhz says:

  @138:
  niet alleen koopkracht, als je de politici (vooral VVD en CDA) hoort dan is de volledige welvaart in Nederland te danken aan de woningmarkt.

  @140:
  het systeem verdient het wel ja. Maar ‘we’?

 136. WCT says:

  Als zij zo voor hun grondrechten staan, dan moet het hen toch pijn doen hoe de grondrechten voor verschillende groepen verschillend worden toegepast? We zien zelfcensuur door musea, journalisten, spotprenttekenaars op last van de zgn. gevoeligheden van moslims; we zien gescheiden gemeenteloketten voor man en vrouw t.b.v. moslims, nota bene in gebedshuizen; we zien hoe anders- en niet-gelovigen, vrouwen beschimpt door moslims; we zien (dreiging van) geweld tegen de rechtstaat en diezelfde grondrechten uit naam van de islam; Jezus mag worden beledigd, maar oh wee als je iets over Mohammed hebt te zeggen.
  Hier is sprake van een ondemocratische actie van een stel ongelooflijke naïevelingen, stuk voor stuk nog met een fopspeen in de mond en onvoorstelbaar dom. Het CDA openstellen voor Islamieten die grootste vijanden van de Christelijkheid zijn? De islam, dat is een politieke stroming die per definitie ondemocratisch is. Lees de koran er maar eens op na en lees en hoor de uitleg van de imams en ayatolla’s maar eens. De Islam streeft uitdrukkelijk naar een dictatuur. De koran roept op tot oorlog, tot het uitroeien van “ongelovigen”; heeft letterlijk een broertje dood Christenen, Boeddhisten, Hindoes, agnosten, atheïsten en vooral aan Joden.

 137. nhz says:

  @142:
  wat een zielig xenofoob stukje …

  kijk eens hoeveel mensen er in de geschiedenis vermoord, gediscrimineerd, enz. zijn door christenen, joden en de meeste andere groepen die zichzelf zoveel beter vinden dan moslims.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*