Wacht maar, ook deze bubbel spat uiteen

Huizenbezitters denken opnieuw slapend rijk te worden. slaat de euforie op de woningmarkt met verbazing gade. Heeft dan niemand geleerd van de economische crisis?

Van slavernij en tulpenbollen tot brievenbusfirma’s en Airbnb. Onze handelsgeest zorgt er al eeuwen voor dat verdienen op de korte termijn het wint van rechtvaardigere oplossingen voor de lange termijn. De negatieve gevolgen zijn voor anderen of toekomstige generaties. In de handel geldt immers het recht van de sluwste, zeker in de woningmarkt.

Huizen kopen en daarmee zoveel mogelijk verdienen is hét gesprek op verjaardagen. Het ene huis is al twintig procent meer waard geworden in één jaar, en dat van de ander nog meer. Over de ellende van de ingestorte huizenmarkt enkele jaren geleden heeft niemand het meer. Nee, vanaf nu kunnen de huizen alleen maar meer waard worden. Slapend rijk! Niemand verliest, iedereen wint.

Lees verder op nrc.nl

Share Button
Tagged with:
348 comments on “Wacht maar, ook deze bubbel spat uiteen
 1. Gerard says:

  grote verliezer momenteel zijn de doorstromers. Starters met normale omstandigheden kunnen hier (randstad) in ieder geval geen woning meer betalen (expres? om de doorstromers/gepensioneerde uit te melken?). De huizen in Katwijk zh staan maximaal 2weken te koop. gemiddeld eengezinswoning in katwijk is momenteel 320k (met minimaal 30 bezichtigers per woonhuis die te koop staat op een rij en daar mag minimaal 10% overbieding erbij gerekend worden). woningnood is sky high, maar dit (huizenprijzen afgelopen 3maanden) slaat alles

 2. Gerard says:

  ps,

  probleem in nederland is dat er geen permanente bewoning in een bungalow/recreatiewoning mag plaatsvinden 🙂

  volgens mij is nederland ook enige eu-land waarbij dit niet mag(?)

 3. Henk says:

  Ik mag het hopen dat de bubbel barst. Had net nog een makelaar in winners-mood aan de phone en daar word je niet vrolijk van.

  Desalniettemin denk ik dat de bubbel wel (even) stand zal houden. Al die instappers financieren hun miscchien te hoog gewaardeerde vastgoed met bijna gratis geld en lange rente-looptijden van 10 -15 jaar. Zolang ze blijven zitten en niet scheiden is er de komende 15 jaar niets aan de hand.

  Wie heeft de wijheid in pacht hoe deze markt zich op de korte termijn (5 jaa) gaat ontwikkelen??

 4. Arjan says:

  Iedereen hier weet dat je niet slapend rijk wordt van een koophuis. Je moet immers ergens wonen. Verder geen woord over de schaarste en de lage rente in dit artikel.

  Schulden worden nu toch afgelost? Er wordt ook meer eigen geld ingebracht, ondanks dat er nog steeds teveel wordt geleend. Echte pijlers onder de prijzen zijn de lage rente, lenen op twee inkomens, hoge huren en schaarste.

 5. Frans says:

  Dit was ook genoeg aanleiding voor een nieuw topic!
  “Tweeverdieners mogen vanaf 2018 méér lenen voor een huis”

  {_@!(*#_}(*@_}$
  De corrupte regering is weer door de knienen gegaan to suck up to the banks!
  Minder LTV? (Loan to Value)We verhogen gewoon de 60% tweede inkomen wat mee mag tellen voor een hypotheek naar 70%! (Waardoor effectief gemiddeld genomen het leenbedrag weer hoger wordt wat het zou zijn zonder deze “compenserende” maatregel)

  Super tenenkrommend en getuigende van een IQ onder de 80 is de opmerking van een hypothekert:
  “Het besluit is goed nieuws vanwege de ‘exploderende’ woningprijzen, aldus Mark de Rijke van de Hypotheekshop. Het woningtekort wordt er volgens hem niet mee opgelost, maar het maakt het iets makkelijker om een woning te kopen. De Rijke schat in dat het voor een gemiddeld stel uit kan komen op 10.000 á 20.000 euro extra lening>”

  Niets nieuws natuurlijk maar hoe dom moet je zijn om hier in te trappen? Een kompleet debiele redenering van Mark de Rijke. Woningprijzen zijn een derivaat van de markt voor hypotheken.

 6. Arjan says:

  Uit artikel:
  “En gezien de enorme groei van de private schuld zal de volgende crisis een grotere impact hebben dan de vorige.”

  De echt grote prijsstijgingen zijn te zien in de grote steden, en daar vlakt de groei van de hypotheekschuld sterk af. Buy-to-let?

  Schrijver van artikel is niet goed geïnformeerd.

 7. Frans says:

  En ja, ik stoor me verschrikkelijk aan redeneringen van een complete randdebiel, en dat is nog beledigend voor de randdebielen.

 8. BBB says:

  De vraag is of dit een nieuwe bubbel is of dat we in de “return to normal” zitten.Ik denk dat het een combinatie is van beide.

 9. BBB says:

  De lage rente zorgt er in ieder geval voor dat de “return to normal” boven de bubbel gaat pieken.

 10. Latida says:

  Er mag nog niet genoeg geleend worden

  “Minister Dijsselbloem (Financiën) verhoogt opnieuw het gewicht van het tweede inkomen bij de berekening van de maximale hypotheek.

  Daarmee worden tweeverdieners voor de tweede keer in korte tijd ’gematst’. Begin dit jaar steeg het gewicht van het tweede inkomen in de hypotheekberekening nog van 50 naar 60%. Dat scheelt enkele tienduizenden euro’s, zegt Mark de Rijke (De Hypotheekshop) tegen RTL Z.

  De Vereniging Eigen Huis ziet het zo’n vaart niet lopen. „Het is meer een theoretische correctie”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „Over een paar jaar telt het tweede inkomen voor 100% mee.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29055170/__Dijsselbloem_matst_tweeverdieners__.html

 11. Nico de Geit says:

  BBB:
  Delagerentezorgteriniedergevalvoordatde“returntonormal”bovendebubbelgaatpieken.

  Er zijn veel huiseigenaren die onder water staan die zitten te wachten om van hun woning af te komen zonder restschuld.

 12. Hans- says:

  Met het meer lenen door twee verdieners stutten we WEER het PONZI SCHEME!! Hoera voor de overheid!

 13. Nico de Geit says:

  Vreemd en slecht onderbouwd artikel. Geschreven door een student?

  ‘Als je het echt wilt weten: eigenlijk is jouw huis van drie ton, zonder alle belastingvoordelen en speculatie, waarschijnlijk maar twee ton waard. Dat betekent één ton lucht.’

  Als je het echt wilt weten: eigenlijk is jouw huis van drie ton, met de huidige lage rente en toenemende leencapaciteit, waarschijnlijk al vier ton waard. Dat betekent één ton lucht erbij.

 14. Nico de Geit says:

  Volgens het artikel is de kans dat hoogopgeleiden hun baan kwijt raken tijdens een eventuele crisis klein. De laagopgeleiden verliezen hun baan, volgens het artikel. Ik zou dat graag onderbouwd zien. Want al lange tijd is werkloosheid niet meer alleen voorbehouden aan laagopgeleiden. Kijk naar de bouw: 100.000 mensen minder dan in 2008, een halvering.

  Hoge opleidingen zijn in veel gevallen inhoudelijk waardeloos. Een diploma laat zien dat je een ware slaaf bent.

 15. Nico de Geit says:

  Hans-:
  MethetmeerlenendoortweeverdienersstuttenweWEERhetPONZISCHEME!!Hoeravoordeoverheid!

  De hele economie profiteert ervan. Als de overheid de economie aan wil jagen met geleend geld wordt de staatsschuld groter. Nu jagen de muppets de economie aan met geleend geld en staat de schuld op hun naam. Anders zouden de slaven zomaar weg kunnen lopen. Slim.

  Mochten er helikopters voorbij komen die geld uitstrooien, pak dat geld! Maar laat je niet verleiden tot schuld.

 16. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Mochten er helikopters voorbij komen die geld uitstrooien

  In die helikopters zitten muppets die hun geleende geld uitstrooien. Goed geregeld.

 17. Nico de Geit says:

  ‘Wacht maar, ook deze bubbel spat uiteen’

  Ik weet niet wat die knul precies bedoelt, maar die bubble is al even bezig. We hebben het mogelijk over de totale ineenstorting van het Westen. Het is geen bubbeltje.

  2018 ziet er vooralsnog goed uit. De muppets kunnen weer meer lenen. Dan kunnen de pensioenfondsen nog opgebrand worden, dus we kunnen nog even. Piramidespelen lopen nooit goed af, maar voorlopig, geniet.

 18. BBB says:

  Ik hoop dat de link tussen de babyboomgeneratie en de huidige situatie waarin we ons begeven steeds duidelijker wordt. Deze generatie zal tot het gaatje gaan om hun schijnwelvaart in stand te houden. Na mij de zondvloed is het enige wat voor de babyboom geldt.

 19. argon says:

  Ik sprak laatst een Nederlandse piloot, die was geëmigreerd. en hij vertelde me, dat hij waarschijnlijk niet meer terug gaat omdat in Nederland de pilotenbaantjes worden verdeeld op basis van leeftijd.
  wat kunnen we hier uit leren.
  1. de babyboomers drukken onze generatie het land uit
  2. in de helicopter zitten Statler en Waldorf

 20. Latida says:

  “De huizenmarkt is sterk verweven met de economie. Dat maakt het plaatje zo zorgelijk. De bubbel die op dit moment van de huizenmarkt wordt geblazen, zorgt voor enorme economische groei, meer dan 2 procent in 2017. De groei komt dus niet voort uit structurele economische maatregelen, zoals onderwijs of innovatie, maar uit de huizenmarktbubbel.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/27/wacht-maar-ook-deze-bubbel-spat-uiteen-12696961-a1571260

 21. kruidigmeisje says:

  Ik mis wat nuances. Bijvoorbeeld:
  Èr zijn wel nog hele groepen die niet kunnen kopen (doordat het beschikbaar inkomen voor velen niet gestegen of zelfs gedaald is).
  En rijk worden met een huis lukt alleen als je op tijd op de hotspots gekocht hebt. Er zijn ook gebieden waar je verliest op je huis (minder kosten dan als je was gaan huren, maar toch: verliezen ipv winst draaien)

 22. svg says:

  Ga Straks boodschappen doen , ga flink overbieden.

 23. Dr.t says:

  Als je doorstroomt geef je aan de ene kant uit, wat je aan de andere verdiend hebt.
  Niemand met zijn volle verstand koopt een huis om er aan te verdienen.
  Waar het om gaat is de vraag wat je kan aflossen op je hypotheek. Daar zit het verdienmodel.

 24. Arjan says:

  Dr.t: Als je doorstroomt geef je aan de ene kant uit, wat je aan de andere verdiend hebt.

  Toch denk ik dat maar weinig mensen dat weten. Ze denken dat ze rijk worden als hun huis per jaar 10K in waarde stijgt. De realiteit is dat het nul komma niets aan waarde vertegenwoordigt, inderdaad gewoon lucht. Tenzij je gaat verhuizen naar een significant goedkopere locatie om te wonen, of prijzen in een ander woningsegment minder hard stijgen. De auteur lijkt dit zelf niet te beseffen.

  Leuk dat het NRC een opiniestuk plaatst over de woningmarkt, maar laten ze dat dan wel door iemand doen die goed ingevoerd is in de materie en geen onwaarheden verkondigt.

 25. Nico de Geit says:

  De inkomensafhankelijke huurverhoging, die de overheid heeft ingevoerd om scheefhuurders aan te sporen om te verhuizen, zet maar een fractie van de scheefhuurders aan tot verhuizen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29068244/__Inkomensafhankelijke_huurverhoging_zinloos__.html

 26. Latida says:

  Hoe zit dit eigenlijk?

  “Nederland is meen ik het enige land in Europa waar gemeenten het resultaat op hun grondexploitatie algemeen mogen aanwenden. In andere landen zijn grondinkomsten een doelopbrengst. Grond in NL = dus gemeentelijke pinautomaat. Het is vooral deze bepaling die gemeenten in het kamp van de woningenmaffia drijft i.p.v. dat ze haar bevolking vertegenwoordigd. Waarmee dus ook een gedeelte van de prijsontwikkeling wordt verklaard. De andere 2 zijn Mark Rutte’s huurpolitiek en Mario Draghi’s tovergeld. Inktzwarte conclusie: alle drie lagen (gemeente, Rijk en EU) zijn z.g. democratische organisaties die de bevolking (‘demos’) helemaal niet meer dienen. Een echte huizenmarkt in NL komt meer in beeld als gemeenten geen partij meer vormen in het geheel der profiteurs. Ik ga er niet van uit dat het gebeurt.
  SansUnique | 29-08-17 | 10:53

  Nederland is ook het enige land waar gemeenten gewoon tegenvallers niet laten zien op de V&W maar gewoon uit de reserves halen, omdat je burgers mag belazeren. Ik heb het sterke idee dat wat bij BUMA STEMRA is gebeurd business as usual is bij de gemeenten.”

  http://daskapital.nl/2017/08/zo_oververhit_is_onze_woningma.html

 27. maff says:

  Typisch, het BBP groeit in 17 jaar met 12 procent, maar het besteedbaar inkomen is GEDAALD met 3%

  We zijn rijk, maar kopen er niets voor

  http://www.ad.nl/economie/we-zijn-rijk-maar-kopen-er-niets-voor~a76d46d9/

  ps 🙂 https://i.pinimg.com/736x/e8/21/50/e821504bb9adb7f27f2439a4a7e0269a–being-broke-pay-day.jpg

 28. maff says:

  Dr.t: Niemand met zijn volle verstand koopt een huis om er aan te verdienen.

  Hunk ? Ik zie hier niks anders, in ons buurtje worden alle verkochte huisjes omgetoverd tot Airb&b en studenten appartementen, er schijnt nu een soort ( splitsing ) stop in de maak te zijn, maar dat is veel laat …. huis is hier als verdienmodel

 29. BBB says:

  Mensen in Nederland begrijpen niet dat er aan een box1 woning niet verdiend wordt tenzij je uitstapt op de piek. Mensen in Nederland begrijpen ook niet dat dalende huizenprijzen zeer gunstig zijn voor de koopkracht van bijna iedereen. Wat huizen en auto’s betreft zijn Nederlanders de meest achtelijke kopers. Beide zijn basisbenodigdheden om te kunnen wonen en werken. Het is in Nederland belachelijk dat door overheidsbeleid deze basisbehoeftes onbetaalbaar zijn geworden en we gedwongen worden slaven van de bank te zijn.

 30. Arjan says:

  maff,

  Het artikel gaat over mensen die en huis kopen om in te wonen.

 31. Arjan says:

  Arjan,

  Zij denken, en de auteur denkt dat volgens mij ook, rijk te worden van het meer waard worden van hun eigen huis.

 32. Arjan says:

  Wat natuurlijk kul is.

 33. Nico de Geit says:

  Arjan: een huis kopen om in te wonen

  Ontkent wordt dat het gaat om een door goedkoop geld gedreven greater fool-piramidespel. Piramidespelen lopen nooit goed af, maar 2018 ziet er weer mooi uit. Grotere leencapaciteit voor de greater fool muppets.

 34. Nico de Geit says:

  Arjan: hun eigen huis

  Enorme bedragen worden geleend door de muppets. Dat geld pompen ze in de economie. De overheid stimuleert dat. Logisch: beter de schuld op naam van de muppets dan de staatsschuld vergroten om met geleend geld de economie aan te jagen.

  De muppet focust op zijn woning, niet op de schuld.

  Als de muppet een paar ton zou moeten betalen voor lucht om te ademen zou hij focussen op lucht. Hij zou zijn lucht waarschijnlijk oppoetsen en filteren.

 35. Latida says:

  We zitten nog steeds in de return-to-normal fase, dat dit 10 jaar duurt heeft verschillende oorzaken, maar het is nu eenmaal zo.

  De volgende fase wordt de angst fase. Nu alles weer bij het oude is of zou zijn, beginnen er steeds meer mensen aan hun water te voelen dat er ‘iets’ toch niet helemaal goed zit.

  Op de top uitstappen, dat is uiteindelijk de kunst. Het gesodemieter zal net als een jaar of 10 geleden waarschijnlijk in de VS beginnen, om vervolgens naar Europa over te waaien.

  De angstfase in de VS zie je in ieder geval aan een opmars bezig. Existentiele externe dreigingen van buitenlandse vijanden (Rusland, terrorisme, Noord-Korea, China), natuurrampen van bijbelse proporties in het gelovige VS zoals nu die overstroming in Houston, dan is er de dreiging van een president die het volk verdeelt en men bang is voor een burgeroorlog, angst voor het geldsysteem en cryptomunten, aandelen die op record niveau staan.

  Mar goed, de angstfase dus:

  “Topbankiers in VS dumpen eigen aandelen
  Bankiers in de VS verkopen massaal aandelen in hun eigen bank”

  https://www.ad.nl/economie/topbankiers-in-vs-dumpen-eigen-aandelen~aa9e89b1/

 36. Arjan says:

  Latida: Op de top uitstappen, dat is uiteindelijk de kunst.

  Nee

 37. maff says:

  Tientallen Duitse banken zakken voor stresstest

  In het blad dat niet genoemd mag worden

 38. Ex-muppet says:

  Goed bloq. Jaren geleden voor het laatst gelezen. Het heeft mijn ogen als muppet (aldus Nico) geopend. Destijds maximaal geleend voor een simpele jaren 70 hut. Diep onderwater gestaan. Onverkoopbaar en muurvast aan de locatie. Afgelopen jaren flink lopen sparen en lopen aflossen. Het is een heerlijk idee dat onze aangepaste hypotheek (lineair)elke maand lager is. Geen slaaf van de bank meer en goedkoper ga ik niet weer wonen. Niet meer afhankelijk van de HRA. Ik voel me vrij! Dank voor jullie kritische noten dames en heren! G

 39. Latida says:

  Gelezen:

  “In 2013 telt Nederland in totaal bijna 7,6 miljoen huishoudens. Zo’n 37,0% van de huishoudens, ofwel 2,8 miljoen, bestaan uit één persoon. Dit komt overeen met 16,7% van de totale bevolking. Dit percentage zal naar verwachting toenemen tot bijna 43% in 2040. Aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (Bron: Avondland en Identiteit, p.106)”

 40. Latida says:

  Dus 63% van de 7,6 miljoen huishoudens, dat zijn slechts 5,4 miljoen meerpersoons huishoudens op een bevolking van ruim 17 miljoen.

  Een internationale vergelijking

  Hier die cijfers voor 1995, toen was het in Nederland nog 13%,

  http://www.nationmaster.com/country-info/stats/People/One-person-households

  En zie hier, in Groot-Amsterdam zouden in 2011 al meer dan 40% van de huishoudens 1 persoons huishoudens zijn.

  Alleen in Kopenhagen Parijs, Berlijn, Wenen, Oslo en Bern woonden 6 jaar percentueel minder gezinnen dan in Amsterdam.

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_in_the_EU_–_statistics_on_household_and_family_structures

  Ook groeide de omvang van de bevolking in Nederland:

  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00001&plugin=1

  Een groeiende bevolking en meer eenpersoonshuishoudens, dat betekent een steeds grotere schaarste aan zelfstandige woonruimte.

  Veel eenpersoonswoningen bijbouwen dus waar uit de markt blijkbaar grote vraag naar is.

  Binnen Europa is het interessant om te zien dat de bevolkingen in veel landen tussen 2006-2017 gekrompen zijn, namelijk in de 3 Baltische staten, Bulgarije, Griekenland, Kroatie, Hongarije, Polen, Portugal en Roemenie.

  De jongeren trekken er weg en de bevolking wordt steeds ouder. Dit is hetzelfde voor heel Europa.

  Minder mensen in een land betekent meer schulden per inwoner, en meer inwoners betekent een groeiend BBP, ook al is dat met geleend geld..

  Wie gelooft in het eeuwig stijgen van huizenprijzen, moet haast wel tegelijkertijd geloven in een bevolking die ook altijd maar blijft groeien.

  Wie graag de huizenprijzen ziet groeien maar tegelijkertijd tegen immigratie is, zal op het eerste gezicht het verband tussen de twee niet zien, maar het is van tweeën een; bij een dalende omvang van de bevolking is de aanname doorgaans dat dit niet gunstig is voor de ontwikkeling van het BBP.

  Dat bevolkingsomvang zo belangrijk is voor economische ontwikkeling, dat heb ik nog niet eerder zo gezien.

  Maar het beste bewijs ervoor is misschien wel de centrale rol van de ontwikkeling van de huizenprijzen voor het meten van de solvabiliteit van de banken, en de acties vanuit het ECB.

  Verder ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar hoeveel mensen er in niet-zelfstandige woonruimtes wonen maar als kamerbewoners tot meerpersoonshuishoudens worden gerekend.

  Ook daarvan zou ik benieuwd zijn naar de internationale vergelijking van dat getal. Immers, dat betreft tenminste deels ook mensen die in principe in de wachtkamer zitten voor zelfstandige woonruimte, tenzij ze fysiek of geestelijk niet echt niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, of gevangen zitten.

  Hieronder vallen vaak mensen die uit een situatie van dakloosheid proberen te komen, of juist in een soort tijdelijke- danwel noodsituatie zitten.

  Verder mis ik in de algemene berichtgeving hoeveel woningzoekenden er nu eigenlijk zijn, die op dit moment niet of nauwelijks bediend (kunnen) worden.

  Als dat er veel zijn, rechtvaardigt het hoognodige investeringen in het bouwen van kleine zelfstandige woonruimtes tegen concurrerende prijzen, met name in redelijk gelegen krimpgemeentes, mits de gemeente mee zou werken en grond beschikbaar zou stellen, of ruimte om zou gaan met de vergunningen om huizen te MOGEN bouwen.

 41. Nico de Geit says:

  Arjan: Nee

  Goeie onderbouwing ook.

 42. Nico de Geit says:

  Latida: bestaan uit één persoon

  Die cijfers kloppen niet. De basisregistratie wijkt af van de werkelijke situatie.

  Hoe meer nadelen er aan een relatie zitten – zoals alimentatie bijvoorbeeld – hoe minder mensen geneigd zullen zijn dat soort verplichtingen aan te gaan. Vooral de mensen met geld, want die denken vooruit. (Daarom hebben ze ook geld.)

  Eenzame oude wijven zitten tegenwoordig op Facebook en Instagram, met foto’s van vroeger. Krijgen ze toch nog aandacht – en dat is alles dat ze nodig hebben. Tot in de 60, 70 dromen ze van hun prins. Mooi.

 43. Nico de Geit says:

  Ik had net het idee dat ik misschien geen gelijk krijg, en dat het herstel doorgaat – gewoon alsmaar stijgende huizenprijzen, in ieder geval de komende decennia. De laatste keer dat ik dat gevoel had was in 2006.

 44. Latida says:

  Voorsorterende huisjesmelkers die dankzij de huurverhogingen hun rendementen gegarandeerd zullen zien stijgen:

  “Dat leidt er dan weer toe dat vorig jaar zo’n 6% van het totaal aantal verkochte woningen in Nederland naar beleggers ging én het aantal overbiedingen door het dak knalt. De motor achter deze beleggingstrend is vanzelfsprekend de rente die in dezelfde periode lager en lager werd. Nadeel van dit alles is echter dat deze vermogenden het vooral op huizen gemunt hebben waar ook starters en vooral jonge gezinnen op azen. Dit relatief goedkope vastgoed biedt namelijk het beste rendement. Het gevreesde scenario: beleggers plukken woningen voor de startersneuzen weg – waar ze redelijk succesvol in zijn omdat ze de boel met eigen vermogen financieren – zodat die starters diezelfde huizen dan moeten huren en dat tegen hogere maandlasten.”

  http://daskapital.nl/2017/08/beleggers_overspoelen_de_huize.html

 45. Latida says:

  Wie gaat dan straks al die vrijkomende eengezinswoningen kopen?

 46. Latida says:

  En de resulterende marktwerking ten gevolge van het beleid, dan is dit het resultaat:

  “Welnu, van de huizen die vorig jaar voor <€100.000 over de toonbank gingen, vond 15% de weg naar beleggers, tegenover 5% in 2008. Verder werden in 2016 meer dan 10% van de verkochte woningen in Amsterdam, Den Haag, Amstelveen Groningen en Enschede beleggingspandjes – in Maastricht is dit zelfs 20%. In deze vier laatste plaatsen nam het aantal investeerders ook nog eens het hardst toe na 2008. "

 47. Latida says:

  15%!

  Dat zijn dus koophuizen die verder aan de koopmarkt worden onttrokken en dus de vrije huursector in gaan.

  Het gevolg is dan dat er nog minder geschikte koophuizen zijn die voldoen aan de vraag vanuit de markt (Kleine betaalbare woningen voor 1-gezinshuishoudens).

  Een steeds groter wordende mismatch tussen vraag en aanbod.

 48. Latida says:

  Nico de Geit:
  Ikhadnethetideedatikmisschiengeengelijkkrijg,endathethersteldoorgaat–gewoonalsmaarstijgendehuizenprijzen,iniedergevaldekomendedecennia.Delaatstekeerdatikdatgevoelhadwasin2006.

  Ik denk dat het voor een groot deel afhangt van hoe groot de toekomstige instroom van immigranten, vluchtelingen, asielzoekers en gelukszoekers en Nederlandse in het buitenland zal zijn.

  En dan moet je als 4 na kleinste landje in de Eu ook nog eens succesvol een bevolking huisvesten van over 10-20 jaar van 18 miljoen inwoners om de continue groei te faciliteren?

 49. Nico de Geit says:

  Latida:
  Wiegaatdanstraksaldievrijkomendeeengezinswoningenkopen?

  Lijkt me prima geschikt voor vluchtelingen/nieuwe Nederlanders.

 50. Latida says:

  “De huurders gaan mijn pensionering betalen.”

  Zo word er door beleggers inmiddels gedacht.

  Maar als potentiele koper wordt je niet geacht om je woning als belegging te zien?

  Wie aan lange termijn financiele planning doet, houdt natuurlijk wel degelijk rekening met toekomstige waardeontwikkeling.

  Zou je denken.

  Maar verhuren in een schaarstemarkt met een continue stroom van woningzoekenden, ja dat is wel fijn zakken vullen natuurlijk als je een rijtje woningen of stapeltje appartementen verhuurt lekker dicht bij de binnenstad.

  Maar ondertussen, in de provincies, en de honderden dorpen, gehuchten en minder populaire oorden en de wat kleinere en meer afgelegen steden, trekt ook daar de jeugd weg, veroudert de lokale bevolking, en wordt de spoeling steeds dunner qua potentiele kopers, want minder gezinnen.

 51. Nico de Geit says:

  Latida: Een steeds groter wordende mismatch tussen vraag en aanbod.

  Dan zou je verwachten dat de prijzen compleet door het dak zouden gaan. Maar dat is dus niet zo. Gemiddeld zitten we nog onder het niveau van tien jaar geleden.

 52. Arjan says:

  Nico de Geit: Goeie onderbouwing ook.

  Is al tot in den treure hier uitgelegd, zelfs nog in deze draad. Verdere onderbouwing is derhalve onzinnig.

  Lezen en logisch nadenken blijven aandachtspunten voor je.

 53. Arjan says:

  Latida: Wie gaat dan straks al die vrijkomende eengezinswoningen kopen?

  Ik weet niet, die almaar groeiende groep alleenstaanden waar je het ook over hebt?

 54. Arjan says:

  Latida: ja dat is wel fijn zakken vullen

  Ben je een salonsocialist of arme sloeber? Ik denk het laatste.

 55. dr.t says:

  Nico de Geit:
  Ikhadnethetideedatikmisschiengeengelijkkrijg,endathethersteldoorgaat–gewoonalsmaarstijgendehuizenprijzen,iniedergevaldekomendedecennia.Delaatstekeerdatikdatgevoelhadwasin2006.

  Ach Nico, je gaat een keer je gelijk krijgen. Het hestel lijkt fragiel en nog veel hoger dan het huidige peil zou niet zo gezond zijn. Volgens mij zitten we nu op een top en zal binnen twee jaar minder worden.

 56. Latida says:

  Ter vergelijking in Nederland:

  “Het aantal immigranten in 2016 was 230.739, een record. Aan de andere kant was ook het emigratiecijfer met 127.320 nog nooit zo hoog. Netto dus een immigratie-overschot van 103.419. Ook een record. Maar net zoals ieder jaar is het immigratie-overschot van mensen die niet in Nederland geboren zijn hoger, omdat er meer mensen die in Nederland zijn geboren vertrekken dan dat er terugkeren. Het immigratie-overschot van mensen die niet in Nederland zijn geboren was in 2016 114.443. En ja, ook dat is een record.”

  https://www.geenstijl.nl/5138317/altijd-weer-die-klote-indiers/

 57. Latida says:

  Arjan: Ik weet niet, die almaar groeiende groep alleenstaanden waar je het ook over hebt?

  Dat zal lastig gaan als huizenprijzen zijn afgestemd op twee inkomens die beiden voor 100% meetellen, slimmerik.

 58. Latida says:

  Arjan: Ben je een salonsocialist of arme sloeber? Ik denk het laatste.

  Vanwaar de behoefte om te beledigen? Wat een zwaktebod weer. Huilen met de pet op, maar zoals gewoonlijk weer eens geen enkel steekhoudend argument ten berde kunnen brengen.

  Wat jammer is dat toch weer.

  Straks moet de HRA er toch echt nog een keer vanaf, en wie gelooft at de rente nooit meer zal kunnen stijgen, die is moedwillig naïef tegen beter weten in.

 59. Nico de Geit says:

  Rusland – Na de anti-homowet en het verbod op de Getuigen van Jehovah zijn de feministen aan de beurt: ze worden bestempeld als extreme organisatie.

  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-feminists-extremists-putin-crackdown-a7900906.html

 60. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: feministen

  Lijkt me wel handig dat je een melding kunt doen bij de overheid als je weet waar er een verblijft.

 61. Steven says:

  Nico de Geit: Dan zou je verwachten dat de prijzen compleet door het dak zouden gaan. Maar dat is dus niet zo. Gemiddeld zitten we nog onder het niveau van tien jaar geleden.

  Als banken mensen zonder baan een miljoen uitlenen voor een eenvoudige koopwoning (en niet voor iets anders) worden die woningen 1 miljoen waard. Gelukkig hebben ze daar nu wel wat eenvoudige remmen op gezet. Nu gewoon weer kijken waar de idiotie strandt.

  Dat “niet voor iets anders” vind ik zo belangrijk. Waarom die lage rente voor alleen een woning? Waarom niet voor een brommer of startend bedrijf? (en natuurlijk nog die achterlijke HRA).

 62. Mr. Marty says:

  Woningmarkt anno 2017:
  De huidige kopers zijn doorstromers en beleggers.
  25% van alle verkochte woningen is zonder hypotheek aangekocht. Slechts 6% van alle transacties is een starter en 13% kent een leeftijd tot 40 jaar. Dat betekent dat de ouderen en de rijken de woningmarkt domineren. (Bron: Kadaster) Ik zeg tijd voor verandering. Ik hoop dat de politiek er een stokje voor steekt bij de formatie! D66 heeft een goede visie voor de woningmarkt. Pechtold zal het een en ander wel weten doorntje drukken. HRA staat op losse schroeven. De bouw van 100000 vrijesector woningen wil de D66 ook. Allemaal middelen die de huidige gekte op de woningmarkt kan afremmen. Ik verwacht dat dit ook van de grond komt.

  Genoeg over de D66. Terug naar de starters, alleenstaanden en de Nintendo generatie. Zij zullen een halt toe kunnen roepen aan de huizenmanie. Ze kunnen simpelweg niet opboksen tegen het overiedingsproces van goed gevulde zakken, doch zijn zij de motor van de economie, de het eerste wagonnetje in de trein van woningtransacties (studentenwoningen, appartementen, eensgezinwoning, 2-onder-1-kap woning, vrijstaan huis, villa, penthouse, bejaardenhuis). Deze doelgroep zal er uiteindelijk voor zorgen dat de woningmarkt stokt, omdat er simpelweg geen nieuwe toetreders meer zijn. Vandaag in een landelijk dagblad stond ook dat sociale huurders die te veel verdienen (scheefhuurders) helemaal niet zijn te porren voor een koopwoning en de huurverhoging voor lief nemen. Hoe lang de hosanna nu aanhoudt is niet te voorspellen. De dalende trend zal te zien zijn in het aantal transacties (aantal huizenverkopen). Dit zal na de formatie van het kabinet en het uitvoeren van de verwachte beleidsplannen wel heel snel kunnen zijn en zullen de rijken, beleggers en ouderen zich realiseren dat ze op de top van de zeepbel hun eenvoudig verdiende centen zien verdampen.

 63. maff says:

  Latida: “Topbankiers in VS dumpen eigen aandelen

  ‘ Brace for impact, Jort Kelder ‘

  http://925.nl/archief/2017/08/30/bankiers-nemen-de-benen-uit-eigen-banken-zijn-kennelijk-een-beetje-overgewaardeerd/

  Bankiers nemen de benen uit eigen banken, zijn kennelijk een beetje overgewaardeerd

 64. Arjan says:

  Latida,

  Latida: Dat zal lastig gaan als huizenprijzen zijn afgestemd op twee inkomens die beiden voor 100% meetellen, slimmerik.

  Wie had het hier over huizenprijzen? Die kunnen ook gewoon naar beneden.

 65. Arjan says:

  Latida: die beiden voor 100% meetellen,

  Hoe kom je daar trouwens bij?

 66. Nico de Geit says:

  Arjan: die almaar groeiende groep alleenstaanden

  In veel gevallen hebben we het dan over mensen die nu maar net rond kunnen komen. Als de economie verslechterd betekent dat al snel armoede. Armoede die in Nederland nog nooit eerder is geweest, derde wereldarmoede, geïmporteerd.

  Sommigen noemen dat gezellig, en als je het niet gezellig vindt ben je een racist en xenofoob. Als de derde wereld zo gezellig is, waarom komen die mensen dan hier naartoe?

 67. Nico de Geit says:

  De invasie van mensen uit de derde wereld gaat echt een probleem worden. Voor Nederlanders en de nieuwkomers. De grote vraag: Waar gaat de blanke vlucht naartoe? We hebben het over een complete volksverhuizing. Zorg ervoor dat je geen achterblijver wordt.

  Een huurder kan makkelijk van het gehuurde af, eventuele waardedaling is niet zijn probleem. Hij weet precies waar hij aan toe is.

  Een invasie van mensen uit de derde wereld, maar, als je logisch denkt, dan gaan de huizenprijzen hier straks ook toch ook richting derde wereld niveau? In de VS zijn daar voorbeelden genoeg van. Woning gekocht voor 500 dollar, deed ooit 500.000,00 $.

 68. Randy says:

  Ik volg jullie website al jaren, altijd maar die bubbel die gaat barsten, gelukkig ook jaren geleden tegen jullie advies in een huis gekocht, we zitten nu echt voor een prikkie en iedere dag genieten wij weer van ons woonplezier.

  Randy

 69. Latida says:

  Arjan: Hoekomjedaartrouwensbij?

  Dat had je hierboven al eerder kunnen lezen, maar goed:

  “De Vereniging Eigen Huis ziet het zo’n vaart niet lopen. „Het is meer een theoretische correctie”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „Over een paar jaar telt het tweede inkomen voor 100% mee.””

 70. svg says:

  Randy:
  Ikvolgjulliewebsitealjaren,altijdmaardiebubbeldiegaatbarsten,gelukkigookjarengeledentegenjullieadviesineenhuisgekocht,wezittennuechtvooreenprikkieeniederedaggenietenwijweervanonswoonplezier.

  Randy

  Nou Randy gefeliciteerd,een huis gekocht poeh,ik ben nog aan het sparen, maar ik kan me indenken dat het een heel fijn gevoel is, huisje gekocht,betaald en afgerekend, heerlijk moet dat zijn!

 71. Nico de Geit says:

  Randy:
  gelukkigookjarengeledentegenjullieadviesineenhuisgekocht

  Randy

  En wat brengt je hier? Ben je ook al niet helemaal zeker van je zaak?

  Maar ik ben het met je eens: de correctie laat errug lang op zich wachten. In 2008 dacht ik: nu gaat het gebeuren. Maar nee hoor. ‘Herstel’ vanaf 2013. En nu zitten we weer op het prijsniveau van 15 jaar geleden. Behalve voor de heel dure panden, want die zijn vaak echt veeel minder waard dan vroeger.

 72. Steven says:

  ps,

  Nico de Geit: want die zijn vaak echt veeel minder waard dan vroeger.

  En wel al die verzekeringen en onderhoud, woz en weet ik veel er voor betalen terwijl ze denken dat het juist meer waard wordt.

  Ik kan u verzekeren dat het kopen van een groot luxe duur huis voor jezelf heel fijn is, maar uiteraard geen goede investering is. (of je moet het kopen als het goedkoop is.. en dus niet nu)

 73. Arjan says:

  Latida: “De Vereniging Eigen Huis ziet het zo’n vaart niet lopen. „Het is meer een theoretische correctie”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „Over een paar jaar telt het tweede inkomen voor 100% mee.””

  Ok, ik lees ook niet alles wat je schrijft, hoewel ik dat artikel wel gelezen had. Lobbypraat als je het mij vraagt. Het blijft overigens een vreemde uitspraak voor een vereniging die de belangen van de huiseigenaren zou moeten vertegenwoordigen. Gelukkig ben ik daar geen lid van.

 74. Nico de Geit says:

  Randy: altijd maar die bubbel die gaat barsten

  Dat is jouw visie. De leencapaciteit voor tweeverdieners neemt volgend jaar weer toe, dus de zeepbel wordt verder opgeblazen.

  Zoveel geld in de economie gepompt via nieuwe hypotheken, dan zou je toch verwachten dat de inkomens ook gaan stijgen? En ieder jaar wordt de totalen hypotheekschuld weer groter. En gaat de rente weer omlaag om het betaalbaar te houden.

  En dan komt een muppet melden dat ie lage maandlasten heeft, vanwege de lage rente. Mooi. Straks komen er nog muppets melden dat ze geld toe krijgen op hun mega-hypotheek.

 75. Arjan says:

  Latida: Dat had je hierboven al eerder kunnen lezen, maar goed:

  “De Vereniging Eigen Huis ziet het zo’n vaart niet lopen. „Het is meer een theoretische correctie”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „Over een paar jaar telt het tweede inkomen voor 100% mee.””

  Ok, ik lees ook niet alles wat je schrijft, hoewel ik dat artikel wel gelezen had. Lobbypraat als je het mij vraagt.

 76. Nico de Geit says:

  Eigenaar Cees Engel van camping Fort Oranje wil met zijn kort geding tegen de gemeente Zundert vooral voorkomen dat er nog stacaravans worden verwijderd…

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29093650/___Gemeente_veroorzaakt_schade___.html

  Op de camping in plaats van dakloos. Krotten, criminelen, krankzinnigen, laag soort volk, enz. Nederland 2017. En het probleem groeit omdat normaal wonen voor nogal wat mensen onbetaalbaar is.

 77. Arjan says:

  Het blijft overigens een vreemde uitspraak voor een vereniging die de belangen van de huiseigenaren zou moeten vertegenwoordigen.

 78. Arjan says:

 79. Arjan says:

  Probeer wat te posten, maar werkt weer es niet.

 80. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Rente gaat niet meer omlaag, is al een jaar stabiel. Hypotheekschulden vlakken af. LTV gaat volgend jaar omlaag naar 100%.

  Grote vraag is wat het nieuwe kabinet gaat verder doen.

 81. Nico de Geit says:

  Hoewel Beyoncé en Jay-Z samen goed zijn voor ruim een miljard dollar, hebben de twee toch bij de bank aangeklopt voor een lening om hun nieuwe stulpje van €58 miljoen te bekostigen. Maandelijkse hypotheeklast: bijna €213.000.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29093470/__Bey_en_Jay_namen_hypotheek__.html

  Lage maandlasten.

  Ik zie een lichtpuntje: mensen met geld worden volgestopt met schulden. Bij een systeemcrisis wordt het geldgebrek mogelijk extra heftig, en kun je tijdelijk heel goedkoop kopen – ze dumpen alles tegen rotprijzen om aan geld te komen. Dat geldt dan vooral voor aandelen en zo.

  Zo’n koopmomentje laat zich niet voorspellen. Maar als het zich voordoet heb je geld nodig om toe te kunnen slaan.

  Geld is nu spotgoedkoop. Maar niemand garandeert dat dat zo blijft.

 82. Steven says:

  zo wat alles om me heen heeft gekocht/geleend met HRA of heeft huursubsidie. Ben denk ik 1 van de weinigen die gewoon zijn huur volledig zelf betaalt. (maar ook edelmetaal spaart en dus rijker wordt)

  waar gaat dit heen? Duurdere huizen is denk ik niet de oplossing. Alles wat aan woongenot betaald wordt kan niet in de echte economie gestoken worden. (lees: duurdere huur is ook voor mij mindere koopkracht)

  Maar het is wel spannend nu: die return to normal grafiek zit nu wel op de max. (toch?)
  https://maplemoney.com/wp-content/uploads/2009/08/bubblesandmanias.gif

 83. Nico de Geit says:

  Arjan: Rente gaat niet meer omlaag

  Dat is een grijs gedraaide langspeelplaat. Hou daar eens mee op! Arme Jan!

 84. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat is een grijs gedraaide langspeelplaat. Hou daar eens mee op! Arme Jan!

  Kijk zelf maar naar het renteverloop het afgelopen jaar.
  Moeilijk he? De feiten.

 85. Nico de Geit says:

  Arjan: Kijk zelf maar naar het renteverloop het afgelopen jaar

  Je zit er veel te dicht bovenop. Iets meer afstand nemen, arme Jan.

 86. Steven says:

  Arjan: Rente gaat niet meer omlaag,

  Dat zei Arjan zelfs. Wat is daar mis mee Nico?

 87. Arjan says:

  Als ik heel ver uitzoom, dan zie ik de rente komen van een historisch hoog punt. 🙂 Over return to normal gesproken… 😉

 88. Steven says:

  Gewoon constant de helicopter view houden en wat geld verdienen en er is niets aan de hand, 😉

 89. Nico de Geit says:

  Steven: Wat is daar mis mee Nico?

  Ik hou al rekening met negatieve rente op mijn spaarrekeningen. Of die 0,1% nu positief is of negatief, wat maakt het uit? 0,2%.

  Hypotheek tegen 0% binnen enige tijd? Zou zo maar kunnen. Gewoon, om de mensen aan het lenen te krijgen.

  En het geld moet ergens ondergebracht worden, het liefst zo veilig mogelijk. Met een hypotheek is er dus een pand en twee muppets die moeten betalen. Het liefst de familie ook erbij. Alles aan elkaar koppelen, muppets en panden.

 90. Steven says:

  Ondertussen denk ik natuurlijk dat we weer ongeveer op de top van de huizenmarkt zitten en wel moeten dalen. (maar buiten dat ik veel weet heb ik geen glazen bol)

 91. Nico de Geit says:

  Straks gaan mensen nog zeggen dat ik een rentestijging verwacht – de rente kan alle kanten op. Om de rente te voorspellen heb je echt een glazen bol nodig. Waarschijnlijk weten ze zelf niet eens hoe het verder gaat/moet.

  Negatieve rente op nieuwe hypotheken? Zou me niet verbazen. Zeker niet binnen bepaalde voorwaarden die veiligheid geven voor de uitlener.

 92. Nico de Geit says:

  Steven: Ondertussen denk ik natuurlijk dat we weer ongeveer op de top van de huizenmarkt zitten

  In 2018 kunnen ze weer meer geld lenen. Dat duidt niet op lagere prijzen. Misschien gaan ze binnen enige tijd allemaal oversluiten naar 0%, daarna naar de geld toe hypo. Tot de uitleners hun geld terug willen natuurlijk. Of het systeem instabiel raakt.

 93. Steven says:

  De andere weg is steeds hogere huizenprijzen. Niemand kan het meer betalen behalve de al zo verwende babyboomers. Ja en dan?
  Wat is het vervolg?

 94. Steven says:

  Gewoon logisch nadenken.. En de prijzen zakken gewoon.: Iedereen weer een huisje en weg met de gekte, 😉

 95. Nico de Geit says:

  Steven: Niemand kan het meer betalen

  Wel met lage rente, of anders met negatieve rente, de geld-toe-hypotheek. En met ‘kunnen betalen’ doel ik op de ‘maandlasten’, en daarmee bedoelen muppets wat ze aan de bank kwijt zijn. Ze denken dat ze huren van de bank.

  De zeepbel kan nog verder worden opgepompt. Hoe groter de zeepbel, hoe groter het vertrouwen. Wat kan er mis gaan zolang greater fools het vertrouwen erin houden?

 96. Nico de Geit says:

  Het is best wel grappig dat die Greater Fools zich hier komen melden. Om te vertellen hoe slim ze zijn geweest om te kopen, en wat een lage maandlasten ze hebben.

  Gelink, Geniaal in Geld: https://www.youtube.com/watch?v=xqFMTMIxeDc

  (Gelink zelf is inmiddels al jaren failliet en de reclame is verboden door de AFM)

 97. Nico de Geit says:

  Na de aflossingsvrije hypotheek de geld-toe-hypotheek? Om er na enkele jaren achter te komen dat dat ook problemen oplevert?

  Het gaat niet alleen om Nederland natuurlijk, het goedkope geld is een wereldwijd probleem.

 98. Latida says:

  Geldstelsel is gammel en onbeheersbaar; Paul Buitink en Edgar Wortmann
  https://www.youtube.com/watch?v=wKIT-GcmxsU

 99. Frans says:

  Hmmmm… 5.000 miljard bijgedrukt door de ECB, de rente zo’n beetje op 0% en de huizenprijzen die stijgen….

  Vreemd, begrijp er niets van haha! 🙂

 100. Frans says:

  Ponzi Economics 🙂

 101. maff says:

  Onttrokken aan HET GROTE WONEN in Grunn

  een lijst met ontrekkingsvergunningen voor kamerverhuur, ontelbaar ….. 68 pagina’s vol met onttrokken huisjes

  Adressen met verleende onttrekkingsvergunning voor kamerverhuur per 18 juli 2017 (pdf 932 kB)

  https://gemeente.groningen.nl/sites/default/files/0verzicht%20verleende%20onttrekkingsvergunningen%2020170718.pdf

  Nu nog een lijstje met de ontrokken huisjes voor Airb&b 🙂

  Ik woon dus ik besta ……

 102. maff says:

  My week in Lucky House: the horror of Hong Kong’s coffin homes

  https://www.theguardian.com/world/2017/aug/29/hong-kong-coffin-homes-horror-my-week

 103. Nico de Geit says:

  maff: lijst met ontrekkingsvergunningen voor kamerverhuur

  De gemeente Groningen gaat vanaf september actief controleren bij kamerverhuurpanden die onder de overgangstermijn vielen, na de vaststelling van de huivestingsverordening in 2015. In deze verordening is geregeld dat kamerverhuurpanden met drie of meer bewoners een onttrekkingsvergunning nodig hebben.

  http://www.gezinsbode.nl/nieuws/72436/na-de-zomer-controles-op-illegale-kamerverhuur/

 104. Nico de Geit says:

  maff:
  MyweekinLuckyHouse:thehorrorofHongKong’scoffinhomes

  theguardian.com/wo…homes-horror-my-week

  Een eigen betaalbare ruimte met privacy die op slot kan. Inclusief snel wifi. Al zou het alleen maar gaan om het postadres, herstel, woonadres.

 105. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Al zou het alleen maar gaan om het postadres, herstel, woonadres.

  Op je woonadres kun je dan ook kantoor houden. Waar woont u? Ik woon in Hongkong. Waar zit jullie hoofdkantoor? In Hongkong. mmmhh….

 106. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Hongkong

  Hongkong heeft weliswaar lage belastingen, maar aan een Hongkong ltd zitten toch wel wat kosten. Jaarlijkse kosten en oprichtingskosten. In Belize heb je dat niet, maar andere ellende.

 107. ps says:

  maff, 🙂

  …nou maff, dat gaat lekker daar in Grunn…
  https://twitter.com/Blisscartoons/status/894961434832101377

 108. ripoff says:

  Ronald Bernard deel3 (4 en 5 volgen nog)
  Yippiejahe corporate F.
  https://www.youtube.com/watch?v=Y0Fwe4YkMa4

 109. ripoff says:

  WTF?
  Of dit waar is weet ik niet.
  https://www.youtube.com/watch?v=pqflrj0gyPU

 110. ripoff says:

  En deel 4 voor de interessanten.
  https://www.youtube.com/watch?v=hYZIODJ999s

 111. adamus says:

  Gerard:
  ps,

  probleeminnederlandisdatergeenpermanentebewoningineenbungalow/recreatiewoningmagplaatsvinden

  volgensmijisnederlandookenigeeu-landwaarbijditnietmag(?)

  wel door ‘Polen’.

 112. adamus says:

  Henk:
  Ikmaghethopendatdebubbelbarst.Hadnetnogeenmakelaarinwinners-moodaandephoneendaarwordjenietvrolijkvan.

  Desalniettemindenkikdatdebubbelwel(even)standzalhouden.Aldieinstappersfinancierenhunmiscchientehooggewaardeerdevastgoedmetbijnagratisgeldenlangerente-looptijdenvan10-15jaar.Zolangzeblijvenzittenennietscheideniserdekomende15jaarnietsaandehand.

  Wieheeftdewijheidinpachthoedezemarktzichopdekortetermijn(5jaa)gaatontwikkelen??

  je wilt niet weten hoeveel ‘familiekapitaal’ meedoet.

 113. adamus says:

  Latida:
  Ermagnognietgenoeggeleendworden

  “MinisterDijsselbloem(Financiën)verhoogtopnieuwhetgewichtvanhettweedeinkomenbijdeberekeningvandemaximalehypotheek.

  Daarmeewordentweeverdienersvoordetweedekeerinkortetijd’gematst’.Beginditjaarsteeghetgewichtvanhettweedeinkomenindehypotheekberekeningnogvan50naar60%.Datscheeltenkeletienduizendeneuro’s,zegtMarkdeRijke(DeHypotheekshop)tegenRTLZ.

  DeVerenigingEigenHuisziethetzo’nvaartnietlopen.„Hetismeereentheoretischecorrectie”,zegtwoordvoerderHansAndrédelaPorte.„Overeenpaarjaartelthettweedeinkomenvoor100%mee.”

  telegraaf.nl/dft/g…weeverdieners__.html

  nu de lonen nog omhoog. Maak de FNV er warm voor.

 114. adamus says:

  Nico de Geit:
  Volgenshetartikelisdekansdathoogopgeleidenhunbaankwijtrakentijdenseeneventuelecrisisklein.Delaagopgeleidenverliezenhunbaan,volgenshetartikel.Ikzoudatgraagonderbouwdzien.Wantallangetijdiswerkloosheidnietmeeralleenvoorbehoudenaanlaagopgeleiden.Kijknaardebouw:100.000mensenminderdanin2008,eenhalvering.

  Hogeopleidingenzijninveelgevalleninhoudelijkwaardeloos.Eendiplomalaatziendatjeeenwareslaafbent.

  iedere werknemer en dus ook hogeropgeleide krijgt nog maar een korte uitkering. Vaste contracten hebben ook niet zoveel waarde. Hoe gaat het met de zzp’ers?

 115. adamus says:

  Latida: Datzallastiggaanalshuizenprijzenzijnafgestemdoptweeinkomensdiebeidenvoor100%meetellen,slimmerik.

  ouders, de boomers dus staan ook wel eens borg.

 116. adamus says:

  Steven:
  Gewoonlogischnadenken..Endeprijzenzakkengewoon.:Iedereenweereenhuisjeenwegmetdegekte,

  bij deze rente doet het er niet toe hoeveel ze onderwater gaan staan. Verhuizen kan niet meer, maar als je zoals iedereen toch een vaste baan hebt 😉 komt de prijsontdekking tegelijk met de erfenis. En dan zijn we veertig jaar verder.

 117. adamus says:

  Nico de Geit:
  Straksgaanmensennogzeggendatikeenrentestijgingverwacht–derentekanallekantenop.Omderentetevoorspellenhebjeechteenglazenbolnodig.Waarschijnlijkwetenzezelfnieteenshoehetverdergaat/moet.

  Negatieverenteopnieuwehypotheken?Zoumenietverbazen.Zekernietbinnenbepaaldevoorwaardendieveiligheidgevenvoordeuitlener.

  wat zeggen ‘de financiële markten’ ?

 118. Nico de Geit says:

  adamus: watzeggen‘definanciëlemarkten’?

  Onzekerder dan ooit. Wat nu met de rente gebeurt schijnt een unicum te zijn in 5.000 jaar. Zelfs toen Jezus de tafels van de geldwisselaars omver wierp was het dus niet zo bont als nu.

  Jezus en de geldwisselaars, starring: goats:

  https://www.youtube.com/watch?v=hdvBYiwta5U

 119. Nico de Geit says:

  De ‘lepers’ zijn tegenwoordig de huiseigenaren die in de problemen zijn gekomen door de oneerlijke geldwisselaars. Als je de geldwisselaars aanpakt komen de lepers massaal naar je toe. En de geldwisselaars willen bloed zien: Jezus gekruisigd.

 120. Nico de Geit says:

  Flatje van 200k. 900 euro per maand huur.

  Stel dat je het koopt: VVE, al snel 150-200 euro per maand. Die 200k pak je uit je geldpakhuis uit Panama, dus je betaalt geen rente. Maar de woning gaat wel naar box 3, dus tik je 1,41% af, ieder jaar. Dat is 2.820,– euro per jaar.

  Kosten koper, ca. 6%. Ga je dood, 20% sterfbelasting. Ga je failliet, alles weg. Je wordt overal op gekort want je hebt een betaalde woning. Je komt in aanmerking voor de ‘eenmalige’ rijkenheffing. Verder doe je mee aan het grote piramidespel, en deel je mee in de winst of verlies.

  Betaal maar gewoon huur en laat dat geld veilig en onbelast in het geldpakhuis in Panama.

 121. Nico de Geit says:

  De campings waar permanent gewoond wordt, of waar permanent verhuurd mag worden, dreigen een beetje de woonwagenkampen van de toekomst te worden. Trailerparken met trailer trash.

 122. Nico de Geit says:

  ’Adviseur neemt soms niet eens de moeite voor maatwerk’

  Deur dicht voor ouderen die hypotheek willen

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29105668/__Oudere_komt_niet_aan_hypotheek__.html

  Neem bijvoorbeeld de 76-jarige vrouw (….) De (extra) lening zou nog geen derde van de woningwaarde bedragen, en toch durfde een bank het niet aan: het pensioeninkomen van de aanvrager was te laag.

 123. Andre says:

  Goedeavond,

  Ik volg deze blog zinds 2010 ofzo.
  De regering van elk land (in dienst van bank sector) maak alles wat is nodig de huidige realiteit in de stand te gouden.(Dat is afspraak tussen G20). Anders ga alles erg mis.
  Zo, grote mis is uitgesteld (afzondelijk meteoryt of super volcano en super nova kan ook:-)).

  Jullie kunnen alles wat verzinnen maar dat heb geen nut.
  “ZE” kunnen alles veranderen, als get is nodig.

  Mvg, André

 124. Nico de Geit says:

  ‘Volgens onderzoek van de Nederlandsche Bank heeft grofweg 10% van de woninghypotheekverstrekkers 90% van hun woning aflossingsvrij gefinancierd.’

  Vaag, vaag, vaag. Dus niet 10% van de hypotheken, maar ‘10% van de woninghypotheekverstrekkers’ – het lijkt wel een raadseltje.

  Die 10% is de Rabobank? Goed voor de helft van alle Nederlandse hypotheken?

 125. Arjan says:

  Nico de Geit: Die 10% is de Rabobank? Goed voor de helft van alle Nederlandse hypotheken?

  Hypotheekgevers bedoelen ze denk ik.

 126. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit:

  …Neem bij voorbeeld de 76-jarige vrouw…

  Lekker, zo’n hypotheek kort voor je (statistisch) overlijden. In NL verwachten mensen ook de raarste dingen.
  Moet je in Dld. mee aankomen. Dan krijg je zelfs met een hoog pensioen nog nul op het rekest.

 127. Voerman says:

  Nico de Geit: Die 10% is de Rabobank? Goed voor de helft van alle Nederlandse hypotheken?

  Je snapt er niks van, Nico!
  De hypotheekverstrekker is de eigenaar van een huis, die het recht van hypotheek verstrekt aan een geldverstrekker.

  Komt nooit goed voor mensen met vastgeroeste misvattingen en domme vooroordelen.

 128. BBB says:

  2031 wordt een probleem voor hypotheekverstrekkers die 50% of meer aflossingsvrij hebben gefinancierd. Die gaan in de maandelijkse woonlasten dan flink omhoog. Ik denk dat dit percentage hypotheekverstrekkers rond de 80% ligt.

 129. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit:

  Straks komen er nog muppets melden dat ze geld toe krijgen op hun mega-hypotheek.

  Die zijn er toch al. Bij die variabele euribor gerelateerde Hypotheken gebeurt dat al een tijdje. Sommige banken leggen de ontvangers van deze negatieve leenrente een spreekverbod op. Is desondanks genoeg over te vinden, en hier al meermaals verlinkt.

 130. dr.t says:

  Frans:
  Hmmmm…5.000miljardbijgedruktdoordeECB,derentezo’nbeetjeop0%endehuizenprijzendiestijgen….

  Vreemd,begrijpernietsvanhaha!

  Wat vooral vreemd er aan is, is dat de euro ondanks dit alles zo sterk blijft. Je zou het omgekeerde verwachten.
  Over bubbels gesproken (of niet) hoe kijk jij tegen de waarde van bitcoins aan?
  Lijkt me echt iets voor jou om er gecharmeerd van te ziijn en er iets van te vinden…?

 131. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: Die zijn er toch al.

  Er zijn nog geen reclamespotjes met de geld-toe-hypotheek.

 132. maff says:

  Ondertussen in Grunn

  Bieden

  https://nvmonlinebieden.nvm.nl/Bieden/BodDoen/88

  Dit soort schippershuisjes waren in de vorige top ( ( 2008 ) maximaal 2 tonnetjes, en nu 38k erboven ….

  Dit is echt ‘de grote gekte’ 😎

  Ps 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=w6MeB5uLflo

 133. Nico de Geit says:

  Voerman: Je snapt er niks van, Nico!
  De hypotheekverstrekker is de eigenaar van een huis, die het recht van hypotheek verstrekt aan een geldverstrekker.

  Ik zie het ook opeens, je hebt gelijk Voerman. Maar ik vond en vind het nog steeds vaag.

  Ik heb moeite met het woord ‘hypotheekverstrekker’. Ik denk dan aan de bank, terwijl de arme sloeber wordt bedoeld. Maar soms, vaak, bedoelen ze toch de bank. Met ‘hypotheek’ wordt dan de ‘lening’ bedoeld.

 134. Nico de Geit says:

  ‘Volgens onderzoek van de Nederlandsche Bank heeft grofweg 10% van de woninghypotheekverstrekkers 90% van hun woning aflossingsvrij gefinancierd.’

  Echt vaag. Hoeveel procent heeft 100% gefinancierd? 120%? Meer?

  90% aflossingsvrij is niet zo’n punt, woning verkopen, klaar. Maar met 160% krediet wordt het lastig. Dan blijft er een giga restschuld.

 135. Nico de Geit says:

  Vrouwen hebben blijkbaar een behoefte om te zorgen. Veel oude wijven maken zich druk om vluchtelingen, nemen er een in huis, of zelfs mee naar bed. Deze vrouw doet de ezelopvang, en biedt nu ook tijdelijk opvang aan een vluchteling-varken.

  filmpje: http://www.telegraaf.nl/tv/29112186/__Zwijnenstal_bij_ezelopvang__.html

  De behoefte om te zorgen kan natuurlijk wel een verklaring zijn voor het toelaten van te veel mensen uit de derde wereld. Vrouwen willen gewoon zorgen, punt. Naar de toekomst kijken ze niet echt. Ze hopen nog lang door te kunnen gaan met hun hobby.

  Vluchtelingen zou je ook onder dat kopje kunnen scharen: hobby. Ga lekker de ezels verzorgen!

 136. Nico de Geit says:

  ps:
  maff,

  IntusseninFrankfurt:
  Wiejarigis…trakteertextra!
  i2.cdn.turner.com/…ros-780×439.jpg

  Daarom is het ook zo raar dat ze die 76-jarige vrouw geen hypotheek willen geven ter waarde van een derde van de waarde van haar woning. (misschien was de rest ook al gefinancierd).

  Het maximaal benutten van leencapaciteit, en het geld uitgeven, jaagt de economie aan. Geld van muppets aanpakken en het oppotten, dat jaagt de economie niet aan.

 137. Eric406 says:

  Nico de Geit: Daaromishetookzoraardatzedie76-jarigevrouwgeenhypotheekwillengeventerwaardevaneenderdevandewaardevanhaarwoning.(misschienwasderestookalgefinancierd).

  Hetmaximaalbenuttenvanleencapaciteit,enhetgelduitgeven,jaagtdeeconomieaan.Geldvanmuppetsaanpakkenenhetoppotten,datjaagtdeeconomienietaan.

  1/3 van de huidige prijs, is meer dan de executiewaarde als de boel klapt.

 138. Deutsche Mark says:

  maff:

  Dit is echt ‘de grote gekte’

  Deze filmpjes over de tulpenmanie kosten wat meer kijktijd, maar die is imho niet weggegooid. Erg interessant, en op diverse gebieden veel parallelen met maatschappelijke ontwikkelingen vandaag de dag :
  https://www.youtube.com/watch?v=Km7Hfax_IOc&list=PL1wOeKGxBqQ8Hbk6t3JpwIDLS3euDAUVH

 139. Latida says:

  Of je je ouders financieel wil steunen:

  “Van Nunen oppert de mogelijkheid van kinderen die aan hun ouders lenen. „Een beetje de omgekeerde wereld, maar na al het geld dat ouders in hun kinderen geïnvesteerd hebben, mag het misschien eens andersom.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29105668/__Oudere_komt_niet_aan_hypotheek__.html

 140. maff says:

  Loek (64) had een restschuld van 102.000 euro: ‘Mijn bank hielp me met een schikking’

  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/loek-64-had-een-restschuld-van-102000-euro-mijn-bank-hielp-me-met-een-schikking

 141. maff says:

  ps: Wie jarig is…trakteert

  🙂 voor het geldwapperende mannetje http://www.mamasjungle.nl/wp-content/uploads/2016/09/bakkentaart.jpg

 142. ps says:

  maff,
  maff,
  🙂

  …de weg is naar boven, maff, gelijk een piramide…
  https://www.youtube.com/watch?v=So0J2VCchVc

 143. cees says:

  Ebru bij koffietijd. Die alwetende toon van ‘r heel vervelend. Prijzen kunnen alleen maar omhoog! Nog vervelender dan ‘ken je de grafieken niet!” De hosanna figuren met plaat voor hun hoofd versus de ‘grafieken-doemvoorspellers”.

 144. Latida says:

  maff:
  Loek(64)hadeenrestschuldvan102.000euro:‘Mijnbankhielpmemeteenschikking’

  rtlnieuws.nl/geld-…me-met-een-schikking

  “Banken schieten niet iedere consument in financiële problemen te hulp. Uitgangspunt is dat klanten hun schulden terug betalen. Welke afweging banken maken voor zo’n schikking, vertellen ze niet. Ze kijken naar de persoonlijke situatie van de klant. Waarom Van de Ven uiteindelijk wél een schikking krijgt, weet hij niet.”

  Ze vertellen dus niet welke overweging maar naar de persoonlijke situatie?

  Zoals het overkrediteren van een huis van €217,000 met een hypotheek van €250,000, en het feit dat de man als ambtenaar bijzonder bedreven is in het opstellen van brieven op poten en men dus bij de bank beducht is voor negatieve berichtgeving en precendentwerking?

  Zijn schikkingen sowieso niet een weliswaar indirecte maar niettemin impliciete erkenning van schuld?

  Ze gaan echt niet met Jantje schikken omdat ie zo hard naar werk heeft gezocht maar ht niet heeft kunnen vinden.

  Wat is hier dus werkelijk aan de hand?

 145. Henk says:

  Dit forum is whisful thinking ……. denken (hopen) dat de madness op de huizenmarkt tot catastrophe moet leiden en dat de slimmerikken onder ons langs de kant van de weg zitten te wachten om van deze opportunity gebruik te kunen maken.

  De werkelijkheid is dat iedereen die in het sinds de jaren 80 in stenen geinversteerd heeft er waarschijnlijk alleen maar veel beter door geworden is. Kleine dip aantal jaren terug om vervolgens weer sky-high te gaan. Meer vraag dan aanbod en gratis geld. Dit wil niet zeggen dat het maar goed moet gaan maar ik denk dat de meeste onder ons met de huidige kennis over het verleden al hun kapitaal en meer in stenen had geinversteerd. Naar het verleden kijken is makkelijk en de toekomst weet niemand (hoewel sommigen 😉

  Toch heb ik een vraag: Wat gebeurd er als de euro onderuit gaat. Ik doel op sterke waarde vermindering van de euro (inflatie) doordat men erachter komt dat er onbeperkt geld is bijgedrukt die geen waarde achterliggende vertegenwoordigd……. is het dan zo dat diegene die kapitaal gespaard hebben dit ziet verdampen (zoals nu met lage rente en redementsheffing en dat diegene die met de gekheid zijn meegegaan met hun mooie huis diep, hun grote schulden zien halveren door de hyperinflatie? …. of is dit een naïeve denkwijze?

 146. Nico de Geit says:

  HYPOTHEEKVERSTREKKER

  Het woord hypotheekverstrekker is een synoniem voor bank. Bij een bank kun je echter meer dingen doen: zoals bankieren en sparen. Waar wordt gesproken over hypotheekverstrekker, wordt écht bedoeld: de bank als de verstrekker van de hypotheek.

  Woord hypotheekverstrekker klopt niet
  Zou je specifiek kijken naar de betekenis van het woord hypotheekverstrekker, dan klopt het niet. Formeel wordt met ‘hypotheek’ nog altijd bedoeld: jouw huis als onderpand van de hypothecaire lening.

  Wil je een huis kopen, dan heb je een hypothecaire lening nodig. In ruil voor die lening neemt de bank een ‘hypotheek’ op jouw huis. Kun jij je lening niet terugbetalen, dan heeft de bank het recht om jouw huis te verkopen.

  https://www.wegwijs.nl/finipedia/hypotheek-afsluiten/hypotheekverstrekker

 147. Nico de Geit says:

  Vrijwel niemand heeft het tegenwoordig meer over een ‘hypothecaire lening’. Iedereen bedoelt in spreektaal met ‘hypotheek’ juist de lening en niet het recht op onderpand. Op vandale.nl zijn beide omschrijvingen goed. Een hypotheek is het onderpand voor een lening, maar ook de lening zelf.

  Duidelijk. Mooi.

 148. Arjan says:

  Latida,

  Hoe krijg je het toch in godsnaam voor elkaar om bij zo’n ‘laag’ hypotheekbedrag bijna de helft van het aankoopbedrag aan restschuld over te houden.

 149. Nico de Geit says:

  Arjan:
  Latida,

  Hoekrijgjehettochingodsnaamvoorelkaarombijzo’n‘laag’hypotheekbedragbijnadehelftvanhetaankoopbedragaanrestschuldovertehouden.

  Omdat het allemaal duurder is dan de gemiddelde lage-maandlasten-muppet denkt. Blijkbaar.

 150. Arjan says:

  Nico de Geit: Omdat het allemaal duurder is dan de gemiddelde lage-maandlasten-muppet denkt. Blijkbaar.

  Dit is nou een typisch voorbeeld van een domme, arme huizenkoper met een aflossingsvrije subprime-hypotheek. Je mag op die leeftijd toch wel iets meer wijsheid verwachten?

 151. Arjan says:

  Dit kan de rente natuurlijk ook weer naar beneden drukken…

  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/starters-nemen-vaker-hypotheek-bij-verzekeraar

 152. BBB says:

  Arjan: Je mag op die leeftijd toch wel iets meer wijsheid verwachten?

  Dus niet. Het is het korte termijn gewin denken van de babyboomers. Problemen en schulden zijn er om doorgeschoven te worden.

 153. maff says:

  Huizen raken langzaamaan op

  ‘ voor een eenvoudig stulpje dat vorig jaar nog van de hand ging voor twee ton moet nu bijna 30.000 euro meer neergeteld worden. ‘

  https://www.ad.nl/amersfoort/huizen-raken-langzaamaan-op~aad7322d/

 154. maff says:

  Oeps, volgend een stijging van 20 euro per maand per persoon voor de zorg

  ‘Zorgpremie stijgt fors door bezuinigingen’

  https://www.ad.nl/economie/zorgpremie-stijgt-fors-door-bezuinigingen~af2021da/

 155. maff says:

  It’s time for central banks to ditch the dead economic model

  http://www.cityam.com/271359/its-time-central-banks-ditch-dead-economic-model

  BEIJING I al in aantocht ? 😉

 156. Nico de Geit says:

  maff: Zorgpremie stijgt fors

  Het is gewoon belasting, verplicht meebetalen voor diensten waar ik nooit gebruik van maak. In plaats van de rem op de uitgaven te zetten leggen ze de rekening gewoon neer bij de burgers.

  Je gezondheid hangt niet van artsen af. De gezondste mensen komen nooit bij een arts. Gaat een gezond persoon naar een arts, dan zorgt die arts er voor dat hij terug blijft komen.

 157. Dirk says:

  Nico de Geit: Enwatbrengtjehier?Benjeookalniethelemaalzekervanjezaak?

  Maarikbenhetmetjeeens:decorrectielaaterruglangopzichwachten.In2008dachtik:nugaathetgebeuren.Maarneehoor.‘Herstel’vanaf2013.Ennuzittenweweerophetprijsniveauvan15jaargeleden.Behalvevoordeheeldurepanden,wantdiezijnvaakechtveeelminderwaarddanvroeger.

  Oh oh oh Geit, zit je weer in de Dark Train!

  Daar moet je natuurlijk niet instappen, moet ik dat weer uit gaan leggen?! pfffff

  Je moet die trein hebben met ballonnen en slingers, kun je zo zien door de raampjes heen, zie je die… INSTAPPEN!!!

  YIHAAAAAAAAA 😉

  Net als muziek…
  Now is the moment! tralalalalala :))))

 158. Dirk says:

  Arjan: Ditisnoueentypischvoorbeeldvaneendomme,armehuizenkopermeteenaflossingsvrijesubprime-hypotheek.Jemagopdieleeftijdtochwelietsmeerwijsheidverwachten?

  Ik denk dat je iets vergeet, na 30 jaar moet de boel toch echt afgelost worden en heb je niet genoten van de HRA.

  Dus ook babyboomers hebben de rekening betaald, maar jij schuift problemen graag naar andere generaties 😉

 159. Dirk says:

  De titel van dit topic, “Wacht maar”.

  We leven nu hoor! LOL

  Wie gaat er nu z’n hele leven lang in een wachtkamer zitten, ben je echt een oen!

  Dus!!! INSTAPPENNNNN!!! 😉

 160. Nico de Geit says:

  Dirk: Je moet die trein hebben met ballonnen en slingers

  De Titanic train en de Titanic Lifestyle. Succes.

 161. Nico de Geit says:

  Dirk: na 30 jaar moet de boel toch echt afgelost worden

  Dat valt nog te bezien.

 162. Dirk says:

  Koop eerst maar is een huis, kun je echt hier meepraten met ons 😉

 163. Nico de Geit says:

  Dirk: We leven nu hoor!

  Dat is waar. Maar nu moet wel al vast gezorgd worden voor voldoende geld voor de oude dag. Als je na je 67e nog 30 jaar leeft, en je geeft 20k per jaar uit, dan moet er 600k in je portemonnee zitten.

  AOW is er straks alleen nog voor hen die het echt nodig hebben. En dat zal een magere AOW worden.

  Nu speculeren op de huizenmarkt, met extreem goedkoop geleend geld, hoe gaat dat aflopen? Als het mis loopt wordt het voor velen een heel arme oude dag.

  Armoede komt als een gewapende bandiet, en die blijft dan, waarschijnlijk de rest van je leven, niet fijn.

 164. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: voldoende geld voor de oude dag

  Dat is geen leuk onderwerp voor de meeste mensen. Je krijgt dan al gauw opmerkingen als ‘waar maak je je druk over’ en meer. Erger: de meeste mensen denken dat ze het prima voor elkaar hebben.

 165. Dirk says:

  Nico de Geit: Datiswaar.Maarnumoetwelalvastgezorgdwordenvoorvoldoendegeldvoordeoudedag.Alsjenaje67enog30jaarleeft,enjegeeft20kperjaaruit,danmoeter600kinjeportemonneezitten.

  AOWiserstraksalleennogvoorhendiehetechtnodighebben.EndatzaleenmagereAOWworden.

  Nuspeculerenopdehuizenmarkt,metextreemgoedkoopgeleendgeld,hoegaatdataflopen?Alshetmislooptwordthetvoorveleneenheelarmeoudedag.

  Armoedekomtalseengewapendebandiet,endieblijftdan,waarschijnlijkderestvanjeleven,nietfijn.

  Kijk eens bij de CBS lonen e.d.

  Gaat allemaal gelijkmatig op (omhoog), maakt niet uit wat je doet of wat je bent, zijn dus helemaal geen vakbonden voor nodig.

  Afschuiven op andere generaties kan je duur komen te staan, dacht je dat babyboomers de hele dag in hun jonge jaren alleen maar op het internet zaten te spelen?
  Als je zo door gaat, zul je nog heel wat naar je kop geslingerd gaan krijgen van jongere generaties.

  Als ik jouw was, zou ik maar vast m’n handen boven mijn hoofd gaan houden i.p.v. op een toetsenboard 😉

 166. Arjan says:

  Dirk: Ik denk dat je iets vergeet, na 30 jaar moet de boel toch echt afgelost worden en heb je niet genoten van de HRA.

  Deze gast is gewoon zwaar de lul met z’n aflossingsvrije tophypotheek. Als je een huis koopt, leg een stevig bedrag in, dan zit je redelijk veilig.

 167. Arjan says:

  Deze gast is gewoon zwaar de l.. met z’n aflossingsvrije tophypotheek. Als je een huis koopt, leg een stevig bedrag in, dan zit je redelijk veilig

 168. Arjan says:

  Arjan,

  Als reply op Dirk

 169. Arjan says:

  Dirk: Dus ook babyboomers hebben de rekening betaald, maar jij schuift problemen graag naar andere generaties

  Ik schuif niks door, constateer gewoon dom gedrag, babyboomer of niet, interesseert me niet.

 170. Nico de Geit says:

  Arjan: Als je een huis koopt, leg een stevig bedrag in

  Dat doet de gemiddelde huizenkoper niet Arjan. De gemiddelde huizenkoper leent maximaal en neemt alleen (studie)schulden mee. En met de huidige extreem lage rente kan heel veel geleend worden. We leven in een wereld die draait op leencapaciteit, Arjan. Daar hebben we het hier al jaren over, het grote piramidespel.

 171. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: en neemt alleen (studie)schulden mee

  En nog even een toelichting voor Arjan: deze mensen hebben dus geen dikke spaarrekening, geen geldpakhuis, alleen SCHULDEN. En vaak kunnen ze maar net rondkomen, sparen dus ook niets. En het zijn er veel.

 172. Dirk says:

  Leen verstandig, maar zie het niet zo zwart allemaal, want lang lopende leningen verdampen voor een heel groot deel.

  Dus stap in de trein en in die tussentijd, geniet ervan 😉

 173. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat doet de gemiddelde huizenkoper niet Arjan. De gemiddelde huizenkoper leent maximaal en neemt alleen (studie)schulden mee. En met de huidige extreem lage rente kan heel veel geleend worden. We leven in een wereld die draait op leencapaciteit, Arjan. Daar hebben we het hier al jaren over, het grote piramidespel.

  Met een studieschuld kun je dus al niet zoveel lenen als iemand die dat niet heeft, en terecht. Dus hier ga je al mank. Subprime-gevalletjes zoals deze dateren allemaal van voor 2013 en zijn vaak voor 2009 afgesloten. Er wordt nog steeds teveel geleend ja. Maar het echte probleem zijn de schaarse huurwoningen en het punt dat starters moeilijk een woning kunnen kopen in de stad. Een luxeprobleem, dat wel.

  Ik weet niet waar je heen wil, je wilt me iets duidelijk maken ofzo? Volgens mij zitten we hier zelfs redelijk op één lijn.

 174. Arjan says:

  Nico de Geit: deze mensen

  Welke mensen bedoel je precies?

 175. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat is geen leuk onderwerp voor de meeste mensen. Je krijgt dan al gauw opmerkingen als ‘waar maak je je druk over’ en meer. Erger: de meeste mensen denken dat ze het prima voor elkaar hebben.

  Heb je het dan over huurders of over huizenbezitters?

 176. Nico de Geit says:

  Arjan: Hebjehetdanoverhuurdersofoverhuizenbezitters?

  Ik heb het over mensen die geen rekening houden met de toekomst. Omdat ze dat niet willen of niet kunnen. Adviseurs gaan nog steeds uit van een volledige AOW, terwijl nu al vaststaat dat de AOW in de huidige vorm straks onbetaalbaar zal zijn. Maar misschien valt het mee.

 177. Nico de Geit says:

  De belangrijkste hypotheekrente op de huizenmarkt, die voor een rentevasteperiode van tien jaar mét Nationale Hypotheekgarantie, is na een korte periode boven de 2% weer onder die magische grens gedoken.

  Door een aantal renteverlagingen komt het gemiddelde tarief nu uit op 1,98%

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29141264/__Hypotheekrente_zakt_nu_weer_iets_onder_2___.html

 178. Nico de Geit says:

  Ik zie al jaren een groot zwart gat. Het is heel knap dat ze het zo lang op afstand hebben weten te houden.

 179. Arjan says:

  BBB: Dus niet. Het is het korte termijn gewin denken van de babyboomers. Problemen en schulden zijn er om doorgeschoven te worden.

  De meeste mensen, boomers of niet, denken er niet bij na. Het gaat om de maandlasten. Wat kan ik lenen? Meer is niet belangrijk. Gelukkig is het risico tegenwoordig aanzienlijk kleiner met de ‘verplichte’ annuitaire of lineaire hypothecaire leningen.

 180. Arjan says:

  Nico de Geit: Ik zie al jaren een groot zwart gat. Het is heel knap dat ze het zo lang op afstand hebben weten te houden.

  Wat is het zwarte gat dat je ziet? Een implosie van de huizenmarkt? Oorlog? Hoe heb je je daartegen ingedekt? Leg eens uit.

 181. Nico de Geit says:

  Arjan: het zwarte gat

  Vooral de AOW wordt een probleem. En speculeren op de huizenmarkt kan een flinke strop opleveren, terwijl er juist vermogen opgebouwd moet worden voor de oude dag.

  Heel veel mensen zijn dus van mening dat huizenprijzen zullen blijven stijgen. Ik zie de fundamenten niet. Het is Ome Willem, deze vuist op deze vuist, gebouwd op lucht. En dan ploft het in elkaar.

  Komt bij: krimpende bevolking, erger: aangevuld met mensen uit de derde wereld die voor een belangrijk deel in de onderklasse verdwijnen.

  Kortom: red jezelf. Ik zie Nederland en veel Nederlanders straks door de goot gaan. Gewoon, omdat Nederland door het toelaten van grote aantallen mensen uit de derde wereld zelf steeds meer gaat lijken op een derde wereldland.

  Oplossingen zijn er, gewoon een Grote Zuivering. Maar daar is geen draagvlak voor. Als de invasie doorzet worden wij straks weg gezuiverd. Ik zit dan verderop. Ik blijf ver weg bij alle zwarte gaten.

 182. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: een groot zwart gat

  Er dreigt al heel lang een negatieve economische spiraal. Het liep vast in 2008, ze lossen het nu op door het nog erger te maken: nog meer schulden.

  Of ik er aan mee wil doen, schulden op mijn naam wil hebben? Nee, natuurlijk niet. In een negatieve economische spiraal moet je de mogelijkheid hebben om lekker achterover te leunen, en desnoods je huur op te zeggen.

  Van je woning gekocht met geleend geld kom je in een negatieve economische spiraal niet makkelijk af. Er zijn heel wat mensen die nog steeds onder water staan, al jaren. Soms meer dan tien jaar! En de neerwaartse economische spiraal is nog niet eens begonnen.

 183. maff says:

  Het is tijd voor radicale actie
  De Steeg

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/column/hans-stegeman/het-is-tijd-voor-radicale-actie

  ‘ We blijven hangen in het handelen dat we al jaren kennen. Dansen op een vulkaan die elk moment kan uitbarsten. ‘

  ps 🙂 https://anticap.files.wordpress.com/2015/11/economic_growth_cartoon_10-20-215_normal.png

 184. maff says:

  Ordos, nog steeds een spookstad

  21 surrealistische foto’s van China’s mislukte ‘stad van de toekomst’

  https://www.businessinsider.nl/surrealistische-fotos-van-chinas-mislukte-stad-van-de-toekomst/

  niet verstuurd ?

 185. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Je kunt ook je woning verkopen als je geld in stenen liquide wilt maken.

 186. Nico de Geit says:

  Arjan:
  NicodeGeit,

  Jekuntookjewoningverkopenalsjegeldinstenenliquidewiltmaken.

  Als je onder water staat gaat dat meestal niet.

 187. Arjan says:

  Nico de Geit: Als je onder water staat gaat dat meestal niet.

  Als je boven water staat wel.

 188. Henk says:

  Vraag:

  Wat te doen:

  – Als je een bescheiden appartement hebt van ~ 200K (volledig afgelost) dat niet veel gedaan heeft en dat waarschijnlijk ook niet gaat doen in muahhh buurt.

  -Cash op de bank hebt voor iets beters (geen hypotheek nodig)

  Deze vragen in relatie tot huidige situatie van

  1- Huizengekte / ongebreidelde prijsstijgingen
  3- Gratis geld / extreem ‘ lange’ rente met lange looptijden
  4- 1.2% rendements heffing over het slapende vermogen op de bank
  5- De grote donkere toekomst die hier geschetst wordt
  6- Hyper-inflatie?

 189. Nico de Geit says:

  Henk: Wat te doen

  Dat hangt van je situatie af. Je zult toch ergens moeten wonen.

 190. Nico de Geit says:

  ‘Wacht maar, ook deze bubbel spat uiteen’

  Ooit, ik wacht al zo lang. Wanneer is het blazen van deze bel begonnen? Was dat niet onder Ronald Reagan en Margeret Thatcher? De bel is dus al bijna 40 jaar oud!

 191. Henk says:

  Nico de Geit: Dathangtvanjesituatieaf.Jezulttochergensmoetenwonen.

  Ik woon al ergens dat was niet de vraag 😉

 192. Henk says:

  Nico de Geit:
  ‘Wachtmaar,ookdezebubbelspatuiteen’

  Ooit,ikwachtalzolang.Wanneerishetblazenvandezebelbegonnen?WasdatnietonderRonaldReaganenMargeretThatcher?Debelisdusalbijna40jaaroud!

  Maar wat zijn de gevolgen als eindelijk (zucht zucht) die bubbel uiteenklapt. Als het hyper-inflatie is dan hebben de personen die zo lezende al 40 jaar aan de zijlijn staan te wachten er niets aan. Diegene die schulden gemaakt hebben zien daarintegen wel hun schulden verdampen. Of zie ik dit verkeerd?

 193. BBB says:

  Henk,

  Als we hyper-inflatie in de eurozone hebben zitten we in een oorlogssituatie en wil je daar niet wonen.

 194. Henk says:

  BBB:
  Henk,

  Alswehyper-inflatieindeeurozonehebbenzittenweineenoorlogssituatieenwiljedaarnietwonen.

  Als ik zo naar de schuldenberg van die Euro land kijk: Griekenland, Italie, Frankrijk …… waarom zouden die landen niet aansturen tot een waarde reductie van de euro om zo hun schuldenlast te verminderen. Jammer voor de spaarrekeninghouders

 195. BBB says:

  Henk,

  Nog een keer dan maar. Inflatie maakt schulden niet minder. Loon-inflatie maakt het aflossen van schulden makkelijker maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.

 196. Arjan says:

  Henk: Of zie ik dit verkeerd?

  Wat is eigenlijk je probleem, je hebt een afgelost huis en een kapitaal op de bank staan, beter kun je het niet krijgen.

 197. Arjan says:

  BBB: Nog een keer dan maar. Inflatie maakt schulden niet minder. Loon-inflatie maakt het aflossen van schulden makkelijker maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.

  Er is inflatie tegen de 2% en de lonen stijgen.

 198. BBB says:

  Met de huidige QE van de ECB had ik gehoopt dat de lonen zouden stijgen. Helaas is het geld wederom naar de financiële wereld gegaan en is door de lage rente het schuldenprobleem alleen maar groter geworden. Nederland en eigenlijk heel Europa is een zinkend schip. Er zullen nog heel wat bubbels leeglopen. In Nederland zullen de gevolgen pas in 2030 echt duidelijk worden tenzij we voor die tijd in oorlog zijn.

 199. BBB says:

  Arjan: Erisinflatietegende2%endelonenstijgen.

  Lonen van wie?

 200. Arjan says:

  BBB: Lonen van wie?

  Als je zo’n vraag stelt, kun je ook wel de vraag gaatn stellen “Inflatie van wie?”. Je snapt hopelijk wel dat het hier om gemiddelden gaat.

 201. BBB says:

  Arjan,

  Inflatie is voor iedereen. Gemiddeld gezien zijn de lonen helemaal niet gestegen en zeker niet boven de (geringe) inflatie van 2%.

 202. Henk says:

  Arjan: Watiseigenlijkjeprobleem,jehebteenafgelosthuiseneenkapitaalopdebankstaan,beterkunjehetnietkrijgen.

  Mijn probleem. Een goedkoop afgelost appartement en kapitaal wat letterlijk staat te verpieteren op de bank.

  Ik maak me zorgen dat dit kapitaal in rook opgaat omdat ik het nergens in inversteer. Stickmarket id geen optie nu voor mij.

  Zou ik een een duurder/mooier appartement / huis moeten aanschaffen door daar een deel in te steken. Is dat wenselijk of juist niet in dit klimaat.

 203. Arjan says:

  Henk,

  Vastgoed kopen om te verhuren misschien? Iets anders kan ik me niet bedenken.
  Een duurder huis kan harder stijgen in waarde, maar ook harder dalen. De lokatie is ook belangrijk en het type huis. Verder is het allemaal glazenbollenkijkerij.
  En wat is je exitstrategie? Je hebt er meestal niet zoveel aan als het huis waarin je woont in waarde stijgt. Geld wat een beetje inflatteert is niet erg als huizenprijzen stevig dalen.

 204. Arjan says:

  BBB: Inflatie is voor iedereen. Gemiddeld gezien zijn de lonen helemaal niet gestegen en zeker niet boven de (geringe) inflatie van 2%.

  Als alleen benzine duurder wordt en je hebt geen auto, is er voor jou geen inflatie.

  Waar baseer je op dat de gemiddelde lonen niet zijn gestegen?

 205. Arjan says:

  In ieder geval zijn de cao-lonen de afgelopen jaren veel harder gestegen dan de inflatie.

 206. Henk says:

  Arjan:
  Henk,

  Vastgoedkopenomteverhurenmisschien?Ietsanderskanikmenietbedenken.
  Eenduurderhuiskanharderstijgeninwaarde,maarookharderdalen.Delokatieisookbelangrijkenhettypehuis.Verderishetallemaalglazenbollenkijkerij.
  Enwatisjeexitstrategie?Jehebtermeestalnietzoveelaanalshethuiswaarinjewoontinwaardestijgt.Geldwateenbeetjeinflatteertisnietergalshuizenprijzenstevigdalen.

  Dankje Arjan ….. maar de enige plek waar de huizenprijzen stevig dalen is op dit forum. Verder hoor ik nog wat mensen mompelen over 2030. Tjaaaa ………… mn angst is dat het geld niet een beetje inflateert.

  Buiten de inflatie betalen we reffingsrendement die al enige tijd hoger is dan de binnenkomende rente. Over het kapitaal dat in huizen wordt gestopt wordt daarintegen geen heffing gerekend. Dat is al direct 1.2% per jaar.

 207. Nico de Geit says:

  Henk: Is dat wenselijk

  Ik zou er voor kiezen om het te spreiden. Nooit al je eieren in één mandje. Ik verwacht deflatie: dat je morgen met je euro meer koopt dan vandaag.

 208. Nico de Geit says:

  Arjan: Vastgoed kopen om te verhuren misschien?

  Ja, leuk. 10% kosten koper, jaarlijks 1,41% VRH, 20% sterfbelasting, onderhoud, waardedaling en gedoe met huurders. En misschien ook nog een rijkenheffing. Laat je euro’s maar in het geldpakhuis.

 209. Nico de Geit says:

  Henk: Over het kapitaal dat in huizen wordt gestopt wordt daarintegen geen heffing gerekend.

  Dat geldt alleen voor je hoofdverblijf, niet voor verhuurde panden. Net als de overdrachtsbelasting, die is ouderwets 6%, alleen je hoofdverblijf 2%.

 210. Nico de Geit says:

  Henk: Dat is al direct 1.2% per jaar

  Boven de 100k is het 1,41%.

 211. Henk says:

  Ja een zorg meer …

  Nico de Geit: Bovende100kishet1,41%.

  Ja .. precies dat bedoel ik ….inflatie + 1.4% + gokken met de valuta door de europese bank stelt mij de vraag of ik het gewoon niet in een huis moet stoppen dan de boel cash aanhouden en het te zien verdampen.

  Iedere 100K euro die cash in een huis wordt gestopt wordt jaarlijks geen 1400 Euro edenmentsheffing over geheven door de fiscus.

 212. Nico de Geit says:

  Henk: Iedere 100K euro die cash in een huis wordt gestopt wordt jaarlijks geen 1400 Euro edenmentsheffing over geheven door de fiscus.

  De vrijstelling voor VRH geldt alleen voor je hoofdverblijf, niet als je het pand verhuurt aan anderen en er niet zelf gaat wonen (als hoofdverblijf dus).

 213. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Waarom noem je de huuropbrengsten niet?

 214. Arjan says:

  Nico de Geit: Ik verwacht deflatie

  Wanneer?

 215. Arjan says:

  Henk: maar de enige plek waar de huizenprijzen stevig dalen is op dit forum.

  Gaat een keer gebeuren, zou wel lang kunnen duren.

 216. BBB says:

  Arjan,

  Ja, 2030.

 217. Henk says:

  Arjan,

  We leven nu …….. als het over een periode van een jaar of 5 zou zijn, zou ik de ‘excitement’op dit forum hierover kunnen begrijpen ………. maar een langere periode zoals wordt aangegeven behelst 20 jaar of meer.

  Je hebt niet het eeuwige leven om aan de kant van de weg passief te gaan zitten wachten op wat komen gaat terwijl anderen in hun aangeschafte onderkomen van hun leven genieten.

 218. Nico de Geit says:

  Arjan: Wanneer?

  Deflatie voor aandelen, OG, edelmetaal, landbouwgrond. Wanneer precies, als je dat toch eens wist….

 219. Arjan says:

  Henk: Je hebt niet het eeuwige leven om aan de kant van de weg passief te gaan zitten wachten op wat komen gaat terwijl anderen in hun aangeschafte onderkomen van hun leven genieten.

  Helemaal eens, het is een beetje een kwestie van inschatten wat er gebeuren gaat. Mensen zoals Nico zien dat heel anders. Die hebben wel een glazen bol. En die kleurt dan gitzwart.

 220. Nico de Geit says:

  Henk: Je hebt niet het eeuwige leven om aan de kant van de weg passief te gaan zitten wachten op wat komen gaat terwijl anderen in hun aangeschafte onderkomen van hun leven genieten.

  Je kunt ook gewoon huren. Probleem blijft dat het makkelijker is een hypotheeklening te krijgen dan een huurwoning te bemachtigen.

 221. Nico de Geit says:

  Arjan: Wanneer?

  Je vraagt feitelijk om de juiste instap- en uitstapmomenten. Erger: je beweert dat een woning geen speculatieve belegging is, maar dat mensen een woning kopen om in te wonen.

  Natuurlijk, je koopt ook landbouwgrond om mais op te zetten. Edelmetaal omdat het zo mooi glimt.

 222. Henk says:

  Het lijkt erop dat we het hier eens zijn dat de correctie heel lang op zich kan laten wachten (15 – 20 jaar)…….. dus ‘ bij wijze van spreken’ kan dit forum wel even op zwart 😉

  nogmaals: bij wijze van spreken dan ……..

  Als je jaren hier meeleest waar het ene na het andere doemscenario passeert, terwijl de dagelijkse realiteit business as usual is. Dit wil niet zeggen dat er geen partijen zijn die onverantwoordelijk bezig zijn of continu zaken proberen te manipuleren maar afgezien van de dip een paar jaar terug lijkt er echt niets aan de hand ………. ja in 2030 misschien ….. maar tegen die tijd kunnen we zelf al meerdere keren overreden zijn op een zebrapad.

 223. BBB says:

  Henk,

  2030 geldt voor Nederland. Helaas zitten we in een unie die de ellende naar voren kan schuiven.

 224. Henk says:

  …. de mensen hebben ‘langlopende’ hypotheken met ‘extreem lage rente’ ……. ik denk dat als de ellende door de unie naar voren wordt geschoven het alleen grote gevolgen heeft voor de spaarders onder ons die behoorlijk wat cash op de bank en weinig/ geen schulden hebben.

 225. Nico de Geit says:

  Henk: business as usual

  ‘Return to normal’:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

 226. Arjan says:

  Nico de Geit: Je vraagt feitelijk om de juiste instap- en uitstapmomenten. Erger: je beweert dat een woning geen speculatieve belegging is, maar dat mensen een woning kopen om in te wonen.

  Natuurlijk, je koopt ook landbouwgrond om mais op te zetten. Edelmetaal omdat het zo mooi glimt.

  Dat was geen antwoord op mijn vraag

 227. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Is geen antwoord op mijn vraag

 228. Arjan says:

  Nico de Geit: Deflatie voor aandelen, OG, edelmetaal, landbouwgrond. Wanneer precies, als je dat toch eens wist….

  Ok, misschien maak je het wel niet meer mee

 229. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Ok, misschien maak je het wel niet meer mee

 230. BBB says:

  Henk,

  Als mensen gaan hopen op kwijtschelding van schulden dan komen ze bedrogen uit. Grootschalige kwijtschelding gebeurd alleen tijdens en na oorlogen. Geen schulden hebben en spullen bezitten waar je tevreden mee bent is de rijkdom van morgen. Schulden maken om je welvaart te verhogen is de nieuwe Dutch disease. De impact op de lange termijn is desastreus. Met de huidige bankhoeren in de politiek blijven we in dezelfde richting gaan. De wal gaat het schip keren in de komende dertiger jaren van deze eeuw.

 231. Henk says:

  Tot over 30 jaar

  Begint een beetje op de All Secure reclame te lijken.

  https://www.youtube.com/watch?v=vcWrrj5amxY

 232. Arjan says:

  Henk,

  Je hebt mensen die wachten op een (enorme) daling en in de tussenliggende jaren kapitalen aan huur betalen. Pure speculatie op huizenprijzen zou ik het willen noemen.

 233. Luisindepels says:

  Arjan: Je hebt mensen die wachten op een (enorme) daling en in de tussenliggende jaren kapitalen aan huur betalen. Pure speculatie op huizenprijzen zou ik het willen noemen.

  Precies. Die types die eerst 200% stijging lijdzaam uitzitten, om vervolgens bij 20% daling te gaan roepen dat ze het altijd al voorspeld hebben. Zie je nou wel.

 234. Luisindepels says:

  OT:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/07/economie-groeit-puur-door-zeepbel-op-huizenmarkt-12888527-a1572689

  Conclusie
  De economische groei komt niet alleen door de opleving van de huizenmarkt. We beoordelen de stelling als grotendeels onwaar.

 235. BBB says:

  Henk:
  Totover30jaar

  De jaren dertig beginnen al over 13 jaar.

 236. Nico de Geit says:

  Arjan:
  NicodeGeit,

  Isgeenantwoordopmijnvraag

  Arjan:
  NicodeGeit,

  Ok,misschienmaakjehetwelnietmeermee

  Je vraag luidt eigenlijk: ‘wanneer stort het financiële kaartenhuis in elkaar?’Dat je zoiets vraagt zegt natuurlijk iets over je.

 237. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Precies.Dietypesdieeerst200%stijginglijdzaamuitzitten,omvervolgensbij20%dalingtegaanroependatzehetaltijdalvoorspeldhebben.Ziejenouwel.

  Zie grafiek: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

 238. ps says:

  maff, 🙂

  …Yellinek, zullen we samen spuiten?…
  https://pbs.twimg.com/media/CCp-QMLWEAAIlHf.png

 239. Arjan says:

  Luisindepels,

  Tja, het was dan ook vooral een opiniestukje door een slecht geïnformeerde schrijver. Goed dat het NRC dit rechtzet.

 240. Arjan says:

  Nico de Geit: Je vraag luidt eigenlijk: ‘wanneer stort het financiële kaartenhuis in elkaar?’Dat je zoiets vraagt zegt natuurlijk iets over je.

  Nee, ik wilde van jou weten wanneer grootschalige deflatie zal gaan optreden, jouw antwoord was dat je het niet weet. Lijkt me een goed antwoord.

 241. Arjan says:

  Nico de Geit: Zie grafiek: huizenmarkt-zeepbe…nl/images/bubble.png

  Ach, misschien dalen ze nog eens keer 10% ofzo, nadat er een stijging van 40% is geweest. Nominaal… Ha ha…

  Het maakt niet zoveel uit, je verliest er sowieso geld op. Doorsparen voor een huis in een hogere klasse kan wel een optie zijn. Maar dan verblijf ik liever in de tussentijd in een luxer en comfortabeler koophuis en gebruik ik het geld uit stenen om dit betere huis te betalen. Ben ik nog goedkoper uit ook.

 242. Arjan says:

  Arjan: je verliest er sowieso geld op

  op een huurwoning dus

 243. Steven says:

  Arjan: Pure speculatie op huizenprijzen zou ik het willen noemen.

  Gewoon de huur betalen met eigen geld en speculeren op zaken die wel interessant/ goedkoop zijn.

  Nu je scheel lenen voor een huis is natuurlijk best wel een beetje dom. Iedereen doet het… dus dan weet je zowieso dat je daar niet rijk van wordt. Geen gezeik iedereen rijk is natuurlijk wel lachen, maar kan niet.

  Dus uit die huizen en zoek een andere leuke investering. je kan er nu nog uit zonder verlies. Volgend jaar ben je denk ik al te laat als het de kant van Japan of zo opgaat. (wat ik dus denk)

 244. Steven says:

  En ik verlies niets op mijn huurwoning. Ik betaal gewoon de huur.

 245. Nico de Geit says:

  Arjan: Maar dan verblijf ik liever in de tussentijd in een luxer en comfortabeler koophuis

  Waarom niet een fijn huis huren zolang het goed gaat? In goede tijden verdien je goed geld en is de huur geen probleem. In slechte tijden kun je beter niet te veel verplichtingen hebben, en van je huurwoning kun je ieder moment af.

  Kopers zitten muurvast, dat is een keuze. En snel je woning verkopen tegen een goede prijs gaat vooral heel makkelijk in goede tijden. In slechte tijden wordt een koophuis een gevangenis.

 246. Henk says:

  Steven:
  Enikverliesnietsopmijnhuurwoning.Ikbetaalgewoondehuur.

  de meeste mensen die huren betalen redelijk wat huur in verhouding tot een hypotheek. Je bent zo goed als je laatste maand huur ……er is geen bezit. De laatste 30 – 40 jaar hebben aangetoond dat kopen, king is.

  Ik vrees dat de deep dark huizenmarkt kijkers hier 2x per honderd jaar hun gelijk gaan behalen.

  Afgelopen 100 jaar zijn er ook twee wereld-oorlogen geweest en ik heb ze beiden mogen missen. Zou toch zonde zijn geweest als ik er de gehele tijd op had zitten wachten.

 247. Arjan says:

  Steven: En ik verlies niets op mijn huurwoning. Ik betaal gewoon de huur.

  Alles wat je betaalt aan huur verlies je.

 248. Steven says:

  Henk: ……er is geen bezit.

  Ik spaar al 20 jaar edelmetaal.

  Arjan: Alles wat je betaalt aan huur verlies je.

  Alles wat jij aan rente betaalt is weg EN je staat het huisje nog in de min ook; dus onderhoud het maar goed en let op de fundering en zo.. Voor je het weet waait het weg zoals in ST.Maarten

  Als goed verdienende huurder is het slechts genieten. (geintje)

 249. Steven says:

  Henk: Zou toch zonde zijn geweest als ik er de gehele tijd op had zitten wachten.

  In Japan zakten de prijzen 70 procent zonder oorlog. In Ierland en Spanje 50 procent. Waarom moet ik die feiten steeds herhalen?

 250. Steven says:

  Laat ik er nogmaals bij zeggen dat ik ook bijna mijn huur-appartement (met voor en achtertuin) heb gekocht van de woco om maandlasten te verlagen.

  Ik zie huren ook niet beter als kopen, maar ik vind gewoon woningen overall te duur in Nederland en daarom niet interessant om er zwaar voor in de min te staan. Het als beleggingsobject zien is al helemaal fout nu denk ik.

  proost. tot later

 251. Henk says:

  Steven,

  Waarom ga je dan niet gewoon voor de lagere woonlasten? De huur stijgt ook ieder jaar.

  Japan – Spanje ….. tja … in Japan is de rente zelfs over de nul procent gegaan. Hier loopt die er tegenaan …..en de huizen gaan nog steeds booommmmmmmm ……dus misschien appels met peren vergelijken.

  Ik heb een collega in Hong Kong gehad, die bij een crisis in een jaar tijd ~35% van de waarde van z’n appartement verloor maar dat in de jaren daarna weer snel terugpakte. Misschien gaat het daar wat harder ….4 a 5 correcties per 100 jaar waar hier 2x ……

  Ik voorzie weining problemen hier voor mensen die hun huis gekocht hebben met een 15 – 20 jaar looptijd tegen een minimale rente.

  Er zullen altijd mensen zijn die zich verbijten op jaar 21: ‘dan breekt de hel voor hen los’.

  We zullen zien ……tegen de tijd hebben ze er hopelijk op 20 jaar van kunnen genieten en zijn ze er uiteindelijk nog steeds eigenaar ervan.

  We vallen in herhaling hier …….zou goed zijn als iemand eens goed in de kristallen bol kon kijken en de defintieve startdatum van verval kan prikken …….. niet te ver in de toekomst …want dat boeit me minder.

 252. Frans says:

  VERY GOOD thinking about banks, mortgages, house a.o. from this gentleman!
  (Could be me! 🙂 )
  https://www.youtube.com/watch?v=Anr4rS1rdYI

 253. BBB says:

  Henk:Ik voorzie weining problemen hier voor mensen die hun huis gekocht hebben met een 15 – 20 jaar looptijd tegen een minimale rente.

  Die problemen komen over 15 – 20 jaar.

  Henk: .zou goed zijn als iemand eens goed in de kristallen bol kon kijken en de defintieve startdatum van verval kan prikken …

  Al. 2030. Kom dan maar terug.

 254. Nico de Geit says:

  Henk: De laatste 30 – 40 jaar hebben aangetoond dat kopen, king is.

  Kijk nou eindelijk eens een keer naar die grafiek:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

  En deze natuurlijk, 400 jaar huizenprijzen: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar.jpg

 255. maff says:

  Het bij DUO geleende geld naar ouders om hypotheek goedkoop af te lossen ?

  Even anders https://www.groene.nl/artikel/even-anders

  10k met een looptijd van zeg 20 jaar scheelt 8k aan rente ( voor de ouders dan )

  Hah, een nieuw verdienmodel duzzzz, de slimbo’s ……

  Ps 🙂 think again https://image.cagle.com/32518/1155/32518.png

 256. Nico de Geit says:

  Henk: Waarom ga je dan niet gewoon voor de lagere woonlasten? De huur stijgt ook ieder jaar.

  Sommige mensen zijn gewoon onverbeterlijk. En ze zijn met veel. Giga-hoge huizenprijzen en ultra lage maandlasten, wat klopt er niet?

 257. Nico de Geit says:

  Deze is ook wel leuk, de Indiër en de Jood: https://www.youtube.com/watch?v=70oQeqSKib0

 258. Nico de Geit says:

  Henk: zou goed zijn als iemand eens goed in de kristallen bol kon kijken en de defintieve startdatum van verval kan prikken

  Volgens Peter Schiff zou dat moment weleens aan kunnen breken zodra de rente oploopt.

 259. Nico de Geit says:

  Henk: …….zou goed zijn als iemand eens goed in de kristallen bol kon kijken en de defintieve startdatum van verval kan prikken …….

  Het kredietplafond is steeds verhoogd. In 2008 kwam een deel naar beneden, maar dat is gestut. Ondertussen is het plafond verder verhoogd. Ook in 2018 kunnen tweeverdieners weer meer lenen voor een woning.

  Wanneer is het niet meer mogelijk het kredietplafond te verhogen? Volgens Schiff, en hij heeft het over de dollar, zit er maar één ding op als het vertrouwen in de munt wankelt, namelijk de rente verhogen. Maar dat kan het systeem helemaal niet aan.

  We gaan dus door met het verhogen van het kredietplafond, wetende dat het ooit een keer fout gaat.

  En dan komen de vragen van lage-maandlasten-freaks: ‘Wanneer gaat dat gebeuren dan?’ Antwoord: Ooit en heel misschien nooit. Ik doe in ieder geval niet mee aan het goedkoop geld lenen tegen lage maandlasten.

 260. Nico de Geit says:

  Peter Schiff over de rente, renteplafond: https://www.youtube.com/watch?v=S-D-h2bb6pE

 261. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: renteplafond

  Herstel: schuldenplafond. Als maar meer schulden. Ooit houdt het op en raakt het systeem instabiel. Ze doen er alles aan om het stabiel te houden, maar soms houdt het gewoon op.

  Het zal er in de praktijk waarschijnlijk op neerkomen dat de slechte leningen, te herkennen aan de ‘lage maandlasten’, geparkeerd worden bij een ‘slechte bank’. De lage maandlasten-muppets worden slaaf van die ‘slechte bank, voorgoed, want ze komen nooit meer van hun schulden af. Enige uitweg: de Staatsloterij.

  Hou er rekening mee dat geld verdienen in een neergaande economische spiraal heel moeilijk is. Mensen die altijd werk hebben gehad kunnen zich dat niet eens voorstellen.

  Voor 2018 gaat het schuldenplafond gelukkig weer verder omhoog. Mooi, we kunnen weer even verder.

 262. Nico de Geit says:

  Als het schuldenplafond naar beneden komt, en voorlopig even niet meer gestut kan worden, ontstaat er schaarste aan geld. Omdat mensen toch geld nodig hebben verkopen ze hun beleggingen, het gaat hier om zwakke eigenaren.

  Zij verkopen hun aandelen, OG, edelmetaal, landbouwgrond, whatever. Als er geen kopers zijn is dàt een mooi aankoopmoment.

  Niet nu kopen wat niet beslist noodzakelijk is. Wacht op geldschaarste.

  Verder natuurlijk je oog gericht houden op plaatsen met toekomst. Waar geen kinderen geboren worden is geen toekomst, althans, beleggingen zullen daar niet in waarde toenemen.

  Overal waar mensen uit de derde wereld worden geïmporteerd zonder goed plan: wegblijven. Of je moet in de asielindustrie zitten, anti-terrorisme, integratie, dat soort dingen. En vooral ook daar geld: trek je geld eruit voordat het geld op is.

 263. Nico de Geit says:

  De gemiddelde muppet snapt natuurlijk weer niet dat er een verband is tussen het schuldenplafond en de waarde van woningen.

 264. Henk says:

  Nico de Geit: Goedverwoord.

  Nico …deze meneer raadt aan om het LIDL huismerk wasverzachter te gaan gebruiken maar geeft zelfs toe het Unilever merk Robijn te gebruiken dat hij koopt bij AH. Vervolgens zegt hij dat ook te blijven doen.

  Als je een boekje schrijft zoals hij en het doel is verkoop dan kan je beter tegen de stroom in te schrijven om aandacht te genereren.

  “The Wealthy renter” …..argumenten ..als je het geld niet hebt om te kopen en flexibel wilt blijven (morgen mischien naar de andere kant van in dit Canada wilt verhuizen) dan is huren een betere optie: Mee eens !!

  Maar als je het geld wel hebt zoals de hijzelf …dan koop je gewoon en blijf je dat doen …..en dat doet de schrijver van dit boekje dan ook gewoon.

  Broodschrijver !!

 265. Nico de Geit says:

  Henk: Broodschrijver !!

  Peter Schiff dan maar, heeft waarschijnlijk iets meer geld, en…. huurt zijn woning. Hij legt uit waarom:

  https://www.youtube.com/watch?v=oVlU9jUvqEo

 266. Henk says:

  Nico de Geit:
  Degemiddeldemuppetsnaptnatuurlijkweernietdatereenverbandistussenhetschuldenplafondendewaardevanwoningen.

  e gemiddelde muppet geniet hopelijk van z’n leven waar de terechte / onterechte zuurkijkers naar grafieken lopen te staren en ooit hopen hun gelijk te krijgen.

  Waar echte rampen voor de consumenten sinds de jaren 70 niet meer zijn voorgekomen …….. kom niet aan met de credit crunch van een paar jaar terug want die hebben de meeste onder ons niet fysiek gevoeld. We zagen op het banken overgenomen worden door de overheid op het staatsjournaal maar dat is iets anders dan fysiek voelen.

  Mesnen zijn gewoon nieuwe 50 inch curved OLED Tv aan het kopen voor hun nieuwe onderkomen terwijl sommige onders ons zich zitten te verheugen dat in 15 – 20 jaar tijd misschien wel de rekening gepresenteerd wordt.

  In 15 – 20 jaar tijd:

  – Kan je al 2x gescheiden en hertrouwd zijn.
  – Iets vreselijks mee gemaakt hebben
  – Promotie op promotie hebben gekregen waardoor de lening tot een lachtertje is verworden.
  – Overreden zijn op het zebrapad terwijl het licht voor jou op groen stond.
  – Etcetc

  No offence but get a life

  Ik kan kan wel leven met voorspellingen die gaan tot ~5 jaar tijd maar 15 tot 20 jaar …..daar spelen gewoon teveel andere variabelen van het leven een rol.

 267. maff says:

  Barstjes in het bouwwerk van de woningmarkt

  ‘ Het aandeel Nederlanders dat vindt dat een koophuis slechter betaalbaar is geworden, nam in een jaar tijd toe van 9% naar 40%. ‘

  https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2017/09/08/12/15/barstjes-in-het-bouwwerk-van-de-woningmarkt

  En als de rente stijgt http://www.inkcinct.com.au/web-pages/cartoons/past/2010/2010-641–passing-on-interest-rate-rises-.gif

 268. maff says:

  De jaarlijkse huurverlaging in aantocht ? 😉

  Groeiende kloof tussen huurprijs corporatie en commerciële verhuurder

  Om huren over de hele linie weer betaalbaar te krijgen is er volgens Paping een huurverlaging van 10% nodig

  https://www.woonbond.nl/nieuws/groeiende-kloof-tussen-huurprijs-corporatie-en-commerci%C3%ABle-verhuurder

 269. Nico de Geit says:

  maff: Om huren over de hele linie weer betaalbaar te krijgen

  Als ik kijk naar de probleemwijk waar ik hiervoor woonde – tien jaar geleden – vind ik de huurongelijkheid het grootste probleem. De nieuwe huurders betaalden toen 700 euro, terwijl de oude huurders 490 euro betaalden voor een zelfde woning. Dat was subsidiabel, dus ze betaalden 240 euro netto.

  De mensen die kochten en de huurders voor 240 euro zitten er nu nog. Dat was wel betaalbaar geweest natuurlijk, maar als je depressief raakt vanwege de wijk is dat ook niet echt wat.

 270. Nico de Geit says:

  Als het waar zou zijn dat mensen een woning kopen om in te wonen, en niet om er speculatieve winst op te maken, zouden ze blij zijn met lagere prijzen. Met lagere prijzen zijn ze dus over het algemeen niet blij.

  Als iemand van aardbeien houdt vindt hij het echt niet erg als ze goedkoper worden. Behalve als hij de bedoeling heeft ze duur door te verkopen, zoals ooit bij tulpenbollen.

  Conclusie: huiseigenaren zijn over het algemeen speculanten, beleggers met overwegend geleend geld, gokkers. Daarnaast speelt gevoel natuurlijk mee, veel mensen willen graag iets van zichzelf. Dat geeft status en een gevoel van volwassenheid. Een eigen plekje onder de zon.

 271. Nico de Geit says:

  Vesta gebouw Arnhem wordt nu in units verhuurd:

  https://www.fundainbusiness.nl/kantoor/arnhem/object-49249511-jansbuitensingel-5/

  OG-speculant had er ooit zijn hoofdkantoor, het geld kwam van ING. OG-speculant ging failliet, ING kocht het pand op de veiling. Voor 6 miljoen of zo. Het pand was jaren als anti kraak in gebruik, wordt nu dus bedrijfsverzamelgebouw.

 272. Arjan says:

  Nico de Geit: Kijk nou eindelijk eens een keer naar die grafiek:
  huizenmarkt-zeepbe…nl/images/bubble.png

  En deze natuurlijk, 400 jaar huizenprijzen: huizenmarkt-zeepbe…nprijzen_300jaar.jpg

  Zucht daar komt Geit weer met z’n fictieve huizenmarkt-zeepbel-grafiek. Henk vroeg om een kortetermijnvoorspelling. Zet de jaartallen (verleden, heden en toekomst) ook eens bij die lijntjes en we praten verder.

 273. Henk says:

  Dankje Arjan ………..

  Uiteindelijk denk ik wel dat Nico de Geit z’n gelijk gaat halen ……..maar wel postuum.

  Hoe zinvol is dat voor men die nu leeft.

 274. Arjan says:

  Latida,

  Je hebt vast zelf je zaakjes wel goed geregeld. 🙂

 275. Hans- says:

  In een markt die alleen maar wordt gemanipuleerd,is voorspellen niet mogelijk.Het gaat volgens het 8 uur journaal prima met Nederland, maar dat zien we niet terug in de lasten, in tegen deel,overal prijs stijgingen, en extra lasten,b.v. parkeren.De benzine prijs kan nog wel wat omhoog,en ook het water, dat is toch belachelijk laag.
  hier liggen nog vele mogelijk heden voor de overheid!En…het gaat gebeuren.Wat doen de salarissen de afgelopen jaren,geen inflatie correctie, geen verhogingen, maar wel voor de graaiers (de overheid)De overheid heeft als taak, de bevolking arm te houden, links om of rechts om, maar geplukt wordt je!We leven in een maatschappij die alleen maar gemanipuleerd wordt, en hoe zit het met het risico als je nu een huis koopt, en over jaren je baan verliest, een risico dat niet behandelt wordt, en in de 60 jaren actueel was. Nu reken we op vadertje staat. (ten onrechte, of zijn we een optima forma zieligheids-volk aan het worden). En gaat het fout, meld je bij vadertje staat, die regelt alles voor je, net als voor de gelukzoekers uit Afrika.Trouwens, de credit crisis bestaat niet dat is een verzinsel van de staat! We hebben toch Mario Draghi!! Hij schept alle tekorten uit het niets, knap`he.Zo iemand had vadertje Drees graag gehad, toen moesten we nog 45 uur/week hard werken in wind en weer.

 276. Nico de Geit says:

  Hans, je vergeet belasting op voedsel. Doe eens een rondje IJsland, dan kun je van dichtbij zien wat ik bedoel: alles duur.

 277. Nico de Geit says:

  Henk: Uiteindelijk denk ik wel dat Nico de Geit z’n gelijk gaat halen

  Ooit, maar het gelijk komt te laat. Ik verwachtte eind jaren ’90 al dat er een correctie zou komen op de huizenprijzen. Die correctie kwam wel, maar pas in 2008. En nu zijn ze dus weer bezig met het verder verhogen van het schuldenplafond, wetende dat het ooit heel erg mis moet gaan.

  Of je deel wilt nemen aan zo’n piramidespel moet iedereen maar voor zichzelf beslissen.

 278. Henk says:

  Ik ken een boertje uit Afrika ….. die hier op medische gronden naartoe gehaald is. Om hem en z’n gezin cirkelt een legertje van professionals en goedwillende vrijwillegers.

  Hier aangekomen mocht hij z’n vrouw (hoofddoek) en 4 kinderen ook laten overkomen. Vervolgens heeft hij in het asielzoekerscentrum, kind 5 verwekt en alsmede kind 6 toen hij een huis had’ gekregen’.

  Al deze kinderen hebben een vader en dat is de Nederlandse overheid.

  De overheid zorgde ook met voorrang voor ruime behuizing voor een gezin van 8 personen.

  Men heeft de vader van het gezin aan werk proberen te helpen. Werk voor hem is een eenvoudige baan waarmee hij uiteindelijk nooit een vroouw en 6 kinderen van kan onderhouden. Helaas is dit niet gelukt. De man had een 2 snelheden uit Afrika meegenomen en dat was traag en trager. Hoewel hij wel al basis Nederlands sprak mistte hij de sociale vaardigheden om met collega’s te communiceren.

  Goede bedoelde hulp zoals een goede fiets ging ook de mist in …die lieten ze buiten in de regen staan verroesten. Hebben geen ervaring met bezit en onderhoud daarvan.

  Voordat dit soort ongein betalen we met ze allen. Levenslang in geval van dit oorbeeld gezin.

  De overheid is verworden tot een onbetrouwbare partner !!

 279. washuurder says:

  Zolang de VVD regeert, zal de huurder het gelach betalen

 280. washuurder says:

  Op dit forum worden reacties selectief getoond, want onder een andere email adres kan al een half jaar geen reacties geplaatst worden, nadat ik melde dat ik mijn huurhuis gekocht had.

 281. BBb says:

  De vraag is hoe snel de huizenprijzen zullen dalen als de rente stijgt.

 282. washuurder says:

  BBb:
  Devraagishoesneldehuizenprijzenzullendalenalsderentestijgt.

  Als de huizenprijzen afhankelijk zijn van de rente, dan zullen deze nog lang stijgen.

 283. Arjan says:

  Hans-,

  Wat een gezeur, ga eens in een ander land wonen en vertel daarna of het in NL echt zo slecht is.

 284. Arjan says:

  BBb,

  Of ze dan gaan dalen is weet je helemaal niet. De laatste keer dat de rente steeg, stegen de prijzen ook vrolijk door. Er zijn meer factoren die de huizenprijzen hoog houden.

 285. Nico de Geit says:

  Bij Funda gezocht op huurwoningen tot 600 euro, krijg je allemaal garageboxen!

 286. Nico de Geit says:

  maff:
  ftm.nl/artikelen/o…n-te-stoppen?share=1

  Overheidwilbesparenopdehuurtoeslagdoorminimainkleinerehuizentestoppen

  psthelordofthelands3.amazonaws.com/l…tor-07635358_low.jpg

  8% per jaar verhuist, en in het artikel wordt er vanuit gegaan dat na 12 jaar iedereen is verhuisd. Dat is dus niet zo. Dezelfde mensen verhuizen steeds, anderen blijven zitten tot hun dood.

  Als je een mooie ruime woning hebt ga je toch niet vrijwillig naar een hok van 40m2!

 287. Nico de Geit says:

  Nico de Geit is ondernemer, pakt al heel veel jaren geld van muppets aan.

  Nico heeft daardoor geld zat. Opeens kreeg hij een brief dat hij heel veel geld kon lenen, tegen een extreem lage rente. Geen interesse.

  Vanochtend werd Nico gebeld: ze willen zijn bedrijf kopen. Nico is wel in voor een gesprek maar gaat de gans met gouden eieren niet verkopen. Althans, niet voor weinig.

  Rare ontwikkeling. Ben wel heel benieuwd naar het gesprek. Straks is heel het Westen in handen van investeringsmaatschappijen etc.

  Heeft geld eigenlijk nog wel waarde?

 288. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Opeens kreeg hij een brief ——

  Vanochtend werd Nico gebeld

  Ik zal niet de enige zijn geweest.

 289. Nico de Geit says:

  Ik lees in het blad dat niet genoemd mag worden dat Amerikaanse bedrijven graag Europese bedrijven kopen, omdat Europese bedrijven over het algemeen geen of weinig schulden hebben. Dat verlaagt hun schuldenratio.

 290. BBB says:

  Arjan:
  Hans-,

  Wateengezeur,gaeensineenanderlandwonenenverteldaarnaofhetinNLechtzoslechtis.

  Het is in Nederland echt zo slecht.

 291. Nico de Geit says:

  Steeds meer corporaties krijgen te maken met overlast door verwarde huurders. Het gaat onder meer om mensen met psychische problemen, dementie of een verslaving die zorgen voor vervuiling of verwaarlozing in en rondom de woning. Ook geluidsoverlast en nachtelijke overlast door bijvoorbeeld psychoses of angstaanvallen komen veel voor.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29208027/___Meer_overlast_verwarde_huurders___.html

  En dat allemaal in hokken van 40m2. En dan ook nog een veelheid aan culturen. Nee, daar kun je beter niet tussen zitten.

 292. washuurder says:

  Zolang de VVD in de regering zit zal dit niet veranderen.
  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/29210720/__Huren_weer_7__duurder__.html

 293. Arjan says:

  Nou berichten komen er weer eens niet door.

 294. Arjan says:

  Steven,

  Mijn huis is veel meer waard dan mijn lening.

 295. adamus says:

  Arjan:
  Nouberichtenkomenerweereensnietdoor.

  aluhat?

 296. adamus says:

  Nico de Geit:
  Steedsmeercorporatieskrijgentemakenmetoverlastdoorverwardehuurders.Hetgaatondermeerommensenmetpsychischeproblemen,dementieofeenverslavingdiezorgenvoorvervuilingofverwaarlozinginenrondomdewoning.Ookgeluidsoverlastennachtelijkeoverlastdoorbijvoorbeeldpsychosesofangstaanvallenkomenveelvoor.

  telegraaf.nl/binne…rde_huurders___.html

  Endatallemaalinhokkenvan40m2.Endanooknogeenveelheidaanculturen.Nee,daarkunjebeterniettussenzitten.

  dementie is echt wel een dingetje hoor. Vooral omdat de omgeving (en familie helemaal niet) het niet herkent.

 297. adamus says:

  Nico de Geit:
  Steedsmeercorporatieskrijgentemakenmetoverlastdoorverwardehuurders.Hetgaatondermeerommensenmetpsychischeproblemen,dementieofeenverslavingdiezorgenvoorvervuilingofverwaarlozinginenrondomdewoning.Ookgeluidsoverlastennachtelijkeoverlastdoorbijvoorbeeldpsychosesofangstaanvallenkomenveelvoor.

  telegraaf.nl/binne…rde_huurders___.html

  Endatallemaalinhokkenvan40m2.Endanooknogeenveelheidaanculturen.Nee,daarkunjebeterniettussenzitten.

  is de bijlmerbajes niet koop?

 298. adamus says:

  Nico de Geit:
  IkleesinhetbladdatnietgenoemdmagwordendatAmerikaansebedrijvengraagEuropesebedrijvenkopen,omdatEuropesebedrijvenoverhetalgemeengeenofweinigschuldenhebben.Datverlaagthunschuldenratio.

  met versgeprinte dollars. Kost dus niets.

 299. adamus says:

  maff:
  Indefilenaardeeersteverdieping
  HuizenjachtinEindhoven

  ed.nl/eindhoven/hu…verdieping~a2e955ac/

  de vraagprijs is te laag 😉

 300. adamus says:

  Henk,

  Misschien kan Merkel er iets mee? #fiets

 301. adamus says:

  Nico de Geit:
  Hans,jevergeetbelastingopvoedsel.DoeeenseenrondjeIJsland,dankunjevandichtbijzienwatikbedoel:allesduur.

  maar wel veel toeristen uit USA. -$$$$

 302. maff says:

  Wat is de waarde van de overwaarde ? ……………..

  Aflossingsvrije hypotheek dreigt molensteen te worden voor 50-plussers

  https://www.ad.nl/economie/aflossingsvrije-hypotheek-dreigt-molensteen-te-worden-voor-50-plussers~abf348bc/

  ps 🙂 https://i.pinimg.com/originals/7d/bf/3d/7dbf3da0e46a2312495b034e16e3605e.jpg

 303. Nico de Geit says:

  Het nieuwe kabinet moet een minister voor Bouwen krijgen om het groeiende woningtekort weg te werken. Nederland heeft zeven jaar te weinig gebouwd, en weet nog altijd geen noemenswaardige inhaalslag te maken. Inmiddels is het tekort aan woningen opgelopen tot maar liefst 200.000 stuks.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/29225704/__NVM__Stel_bouwminister_aan__.html

 304. Nico de Geit says:

  adamus: isdebijlmerbajesnietkoop?

  Is te duur.

 305. maff says:

  Volgens de Funda in ons buurtje, het aantal verkochte huisjes

  10 in juli,
  5 in augustus en
  0 in september tot nu

 306. Nico de Geit says:

  Hoe zou een makelaar zoiets omschrijven?

  https://1.bp.blogspot.com/_c7eePo2owEQ/RvvTgjd-IuI/AAAAAAAAAHU/nh_Z82lh6aI/s400/9.jpg

  Cel, ‘Bijlmerbajes’ (Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel)

  Wonen in Over Amstel….

 307. Henk says:

  makelaars …..overschat volk met de wind in de rug op (op het moment)

 308. Deutsche Mark says:

  Henk,

  De overheid is geen partner meer.
  Het is je tegenstander, of nog iets scherper gesteld, je vijand.
  Uitroeien van de middenklasse is het plan. Wat doen “we” eraan?

 309. Deutsche Mark says:

  Het = Ze natuurlijk.

 310. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: Wat doen “we” eraan?

  Red Jezelf.

 311. Henk says:

  Deutsche Mark,

  Overheid en hun informatiekanalen dienen argwanend worden benaderd. Het kan niet meer voor zoete koek aangenomen worden.

  – Voorbeeld een Zalm die het volk verteld dat hij onder de indruk is van de Griekse prestraties om aan de Euro te voldoen terwijl op dat level algemeen bekend was dat ze boel belazerden. Ialie idem.

  – Massa immigratie. Je zult het ermee moeten doen want het valt niet meer terug te draaien. Ook de politici van weleer hebben moeten weten dat het grote problemen gaat geven als je mensen zonder opleiding en affiniteit met het land binnen laat komen op een voedingsbodem van eenzijdige hulp zonder verplichtingen.

  Dit zijn maar twee voorbeelden (Euro / immigratie) …. ik geloof NIET in complot theorieen maar wel dat het volk dom wordt gehouden en dat hier weinig voor nodig is.

 312. Nico de Geit says:

  Henk: Massa immigratie. Je zult het ermee moeten doen

  Ik niet. Ik ga gewoon verderop wonen, waar ik geen last van ze heb. En pas op met woeste vrachtwagens en zo.

 313. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik ga gewoon verderop wonen

  Dat is dus eerst de wijk uit, dan de stad uit en uiteindelijk het land uit als er geen fatsoenlijke opties meer zijn in Nederland. Maar vooralsnog zijn er nog steeds heel veel mooie plekjes in Nederland.

 314. Nico de Geit says:

  En alweer een nieuwe draad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*