Geldgroei eurozone kleiner dan ooit

De geldhoeveelheid in de eurozone groeit trager dan ooit en de kredieten van de banken aan de privésector dalen meer dan ooit. Deze tegenvallende cijfers suggereren dat er geen inflatiegevaar bestaat en dat de Europese Centrale Bank (ECB) slechts heel geleidelijk haar leningen aan de banken zal afbouwen.

(tijd) – De geldhoeveelheid (M3) steeg in oktober slechts met 0,3 procent jaar op jaar, tegenover 1,8 procent in september. De ECB streeft naar een geldgroei van 4,5 procent.

Monetary aggregate M3

De leningen van de banken aan de privésector daalden in oktober met 0,8 procent jaar op jaar na een terugval van 0,3 procent in september. De kredietverlening aan niet-financiële bedrijven zakte met 1,2 procent na een daling met 0,2 procent de vorige maand. De kredietverstrekking aan de gezinnen verminderde met 0,1 procent na een achteruitgang met 0,3 procent.

Monetary aggregate M3 and M1

Onderzoek van de ECB toont aan dat de kredietverlening aan gezinnen een licht voorlopende indicator is. De kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven daarentegen is een indicator die drie kwartalen achterloopt op de economische activiteit.

‘De geld- en kredietcijfers geven de ECB een sterk argument om haar monetaire stimulans slechts geleidelijk af te bouwen’, zegt ING-econoom Martin van Vliet. ‘Onze werkhypothese blijft dat de ECB in de eerste helft van 2010 de meeste niet-conventionele maatregelen afbouwt en in de tweede helft van volgend jaar de rente begint te verhogen.’

bron: De Tijd

Share Button
Tagged with:
102 comments on “Geldgroei eurozone kleiner dan ooit
  1. Okkie says:

    Is de geldpers kapot?

  2. marcel says:

    Ik zal hem ff nakijken.

  3. kees says:

    Nee Okkie, oce uit venlo is recent overgenomen door Japanner. Er zijn nog wat aanloopstrubbelingen.

  4. Hans says:

    En maar goud kopen… Daar moet je echt wel heel erg simpel voor zijn, goud kopen. De geldhoeveelheid die in omloop is groeit helemaal niet meer. De jaren van torenhoge infatie liggen reeds achter ons. Waar moet die hyperinflatie dan vandaan komen? Van de prijzenoorlog bij de supermarkten bij de dalende lonen of de hogere spaar quotes? Goud is niets meer dan angstzweet, de volgende megabubbel!

  5. bankschroef says:

    Rienk Kamer heeft nog de hele nacht om z’n tekst bij te stellen. Ik lach me dood om dit bericht, zeker als het waar is. 🙂 🙂

  6. Woger says:

    @4 Goud is vandaag weer 1,2% gestegen, al 10% afgelopen maand. Betere beleggingen ben ik nog niet tegen gekomen.

  7. kees says:

    6
    meteen verkopen, dan heb je samengesteld meer dan 120% per jaar.

  8. kees says:

    bschr. waar kan ik die tekst vinden?

    Rienk Kamer heeft nog de hele nacht om z’n tekst bij te stellen

  9. Hans says:

    @6 en? Koop dan een huis. Die zijn de afgelopen 30 jaar 300% in waarde gestegen.

    SCHAPENGEDRAG….

  10. Okkie says:

    Heerlijk geurende knoflook is een bubbel in China, maar duurt niet langer dan de varkensgriep. Ik zie goud ook als speculatieobject hoewel er altijd een bepaalde vraag naar zal zijn (sieraden).

  11. kees says:

    4
    in de huizenbubbelprijs zit opgepotte inflatie; zelf heb ik lang geleden gedacht dat de huizenprijs genoot van de hyperinflatie, inflatie los van de rest van de economie. In mijn idee past er dus wel inflatie voor de rest van de economie om de zaak te equibrileren.

  12. Woger says:

    @7 & @9
    Ten eerste heb ik geen goud, maar vindt het wel leuk om bij te houden.
    Ten tweede wil ik er alleen maar mee zeggen, dat het op dit moment een van de weinige winstgevende (korte termijn) investeringen is (geweest).
    Zoals al vaker gezegd; Als iedereen ineens ergens in gaat beleggen, ben je te laat.

  13. Joselito says:

    Sorry voor het verstoren van de koorts, of deze een goudkoorts of een mexicaanse of een varkenskoorts is zullen we wel weer zien…

    Terug naar het artikel lijkt het erop dat M3 inderdaad structureel (gemiddeld 8%) hoger is geweest dan de rente (zo’n 4%). Dat stond al eerder te lezen op deze blog (nog voor het in gedrukte traditionele media verscheen).

    “Onze werkhypothese blijft dat de ECB in de eerste helft van 2010 de meeste niet-conventionele maatregelen afbouwt en in de tweede helft van volgend jaar de rente begint te verhogen.”

    Pas als de rente hoger (minder kunstmatig laag gegeven de huidige risico’s) wordt en de onvermijdelijke HRA afschaffing (geleidelijk) uitgesproken wordt, zal de betaalbaarheid van woningen een merkbaar effect op de gespannen huizenmarkt hebben. Het wordt dan een woning-markt

    Even afwachten dus voor menigeen die deze blog uit interessevolgt en om met het begin te eindigen, … rustig uit te zieken 🙂

  14. Realist says:

    Pssst….

    Iemand nog een paar leuke pandjes in Dubai kopen? Je weet wel, voordat de rente gaat stijgen.

    @4 + 6

    Wat koop je nu eigenlijk als je goud koopt? Volgens mij alleen een papiertje. Hoe waardevast zal dat blijken te zijn als men erachter komt dat men voor veel meer heeft verkocht dan er fysiek bestaat? Het feit dat iedereen nu koopt is voor mij een teken dat het tijd wordt om uit te stappen.

  15. Okkie says:

    @14:
    Altijd leuk om op Discovery te zien hoe ze sommige megalomane projecten realiseerden zoals een skibaan in de woestijn.

  16. Dalen says:

    Goud is nog steeds niet duur als je de historische prijzen bekijkt en de inflatie van de afgelopen 30 jaar meeneem.

    Ik heb al meer gezegd op dit furom “koop voor maximaal 10& van je vermogen goud en dan bijvoorbeeld gouden munten”. Die hebben verzamelwaarde en goudwaarde.

    Sinds mijn aanschaf is deze belegging ruim 40% gestegen.

    By the way. Morgen ga ik een bod op een huis doen. Vraagprijs was 8 mnd geleden 349k en nu 259K. Ik bied 240k.

    Op de bank vang ik momenteel 5,5% maar mijn deposito loop af dus ga nu maar onroerend goed kopen.

    Niet teveel doemdenken maar je kansen benutten en die zijn er zat. millionaires ontstaan in barre tijden door de kansen te benutten.

    De overheid help je niet. Die zorgt dat je achterkleinkinderen ook nog moeten opdraaien voor hun prutswerk.

  17. Martijn says:

    Jullie snappen het nog niet.
    Dit systeem gaat het niet overleven. Iemand iets over Dubai gehoord vandaag?

  18. Martijn says:

    Wat koop je nu eigenlijk als je goud koopt? Volgens mij alleen een papiertje.

    Jij weer ouwe slimmert?

    Er zijn mensen die momenteel fysiek goud kopen, juist vanwege dat papier. Als die papierbubbel in goud klapt is de beer los.

  19. Martijn says:

    Het feit dat iedereen nu koopt is voor mij een teken dat het tijd wordt om uit te stappen.

    Wanneer kocht jij dan?

  20. 1952 says:

    wel eens over na gedacht dat er meerdere valuta bestaan, zoals b.v. de usa dollar en als deze weg gaat wegzakken zoals nu gebeurt er daar stevig edelmetalen gekocht gaan worden om dit valuta verlies te beschermen, de krapte die op de markt ontstaat in edel metaal drijven daardoor wereldwijd de prijs weer op, dit zal voorlopig nog wel even doorgaan voordat het weer tot rust komt, ik meen dat middelkoop het wel heel goed ziet.
    en…. t’ kan ook niet bijgedrukt worden.

  21. Jaap Visser says:

    Rienk Kamer krijgt groot gelijk: het systeem is in crisis. Mensen lenen geen of weinig geld meer en daarmee zakt de op schulden gebaseerde welvaartsbubbel onderhand steeds verder in. Ook overheden kunnen dat niet meer aan de praat krijgen; het moet van de mensen zelf uit komen.

  22. Martijn says:

    @20 en 21

    Probeer dat maar eens aan slimbo’s als Hans te vertellen. Omdat er net een bubbel in de huizenmarkt is geconstateerd, zien dergelijke lieden niets anders meer dan bubbels. Overal.
    En dan denken dat ze het spel doorhebben.

  23. bigD says:

    Verschillen in inzicht is wat de markt doet bestaan, of het nou huizen, aandelen of goud is.

  24. bigD says:

    En gebrek aan inzicht (ik noem geen namen) daar rekent de evolutie wel mee af!

  25. bigD says:

    @Hans(4)
    “De geldhoeveelheid die in omloop is groeit helemaal niet meer […] goud is niets meer dan angstzweet, de volgende megabubbel!”

    Dat behoeft toelichting. Heb je het hier over M0, M1 of M3? Haal je geld en krediet soms door elkaar?

    Is goud een zeepbel (of “bubble” voor de non-puristen), of is papiergeld een zeepbel die aan het leeglopen is? De waarheid ligt overigens niet in het midden.

  26. ll says:

    Heerlijke nuchtere reacties hier, was wel ff lachen….

    Negatieve rente ?
    Deflatie ?

    Mises, de motor van de wereld is gestopt.

  27. Okkie says:

    @Hans :
    De inflatie volgt de geldgroei vaak met 3 jaar vertraging.

  28. kees says:

    Martijn,

    Dubai. Heel bijzonder dat het invloed op de AEX heeft.

  29. kees says:

    chantal Zegt:
    27 November 2009 om 9:05 am
    ook dit bepaald de inflatie

    bepaalT of bepaaldE ?

  30. kees says:

    26
    Mises, de motor van de wereld is gestopt.

    maakt voor bankiers niet uit; die komen links-of rechtsom aan hun trekken.

  31. Martijn says:

    @Kees (29)

    Minder bijzonder dan het lijkt. Banken hebben tegenwoordig wereldwijd geinvesteerd, alles is verbonden. Bovendien is het ook een waarschuwingssignaal: IJsland was niet alleen. Fear and greed. De afgelopen maanden waren mensen de goedkope dollars aan het gebruiken om te investeren in een zogenaamd herstellende economie. Nu is men weer bang en gaat men kijken waar het veilig is.

  32. chantal says:

    Nederlandse les, of hollandse les?
    Of is hollandse met een hoofdletter?

  33. Martijn says:

    Goud is overigens net gedaald, maar de recente stijging heeft vooral met onzekerheid te maken: goud is veilig. In- of deflatie komen in een omgeving waar landen failliet gaat op de tweede plek, veiligheid is 1.

    Vandaar ook de negatieve rente op Amerikaanse kortlopende staatsobligaties: die worden voor de komende twee maanden als veilig gezien. Veiliger dan banken/cash.

  34. kees says:

    Middelkoop schaft nu goud aan met geleend geld.

    Kunstje deed hij ook met aankoop van Amsterdamse appartementen 10 jaar geleden!

    Zal mij benieuwen wanneer hij eruit stapt.

  35. Jaap Visser says:

    @ chantal

    Hogere energieprijzen zijn op zich geen inflatie (dat is overigens feitelijk geldgroei, niet prijsstijgingen). Aan andere dingen wordt dan minder uitgegeven, dus de prijzen hoeven niet te stijgen. De overheid verpest het herstel nog verder door mensen op kosten te jagen en zo hun spaargeld te plunderen. Juist dat sparen (en afbetalen) is zo nodig om de samenleving weer in balans te krijgen en de schuldenberg weg te krijgen.

  36. ll says:

    @ martijn, Het gaat nu niet meer om de rendementen, maar om de centen.

    Men tracht nu zijn/of haar vermogen veilig te stellen.

    De veiligste manier om je geld te verdubbelen, is het een keer dubbel te vouwen en in je zak te steken.

    Kin Hubbard.

  37. optiontrader says:

    @ 29 Kees

    Bloomberg 26-11-2009

    European banks may have $40 bln exposure to Dubai

    Among the European banks that frequently acted as bookrunners or participants in bond and loan deals were Barclays (UK:BARC 301.20, -15.35, -4.85%) , Deutsche Bank (DE: DBK 47.12, -2.60, -5.23%) , Royal Bank of Scotland (UK:RBS 33.05, -2.65, -7.41%) , BNP Paribas (FR:BNP 54.15, -2.57, -4.53%) , ING Group(NL:INGA 9.06, -0.56, -5.78 %) and Lloyds Banking Group(UK:LLOY 90.09, -4.07, -4.32%) .

  38. chantal says:

    @jaap
    hogere energieprijzen, zullen andere prijzen ook omhoog trekken. Als de bakker maandelijks 200€ meer moet betalen voor zijn electr dan gaat die kost doorvloeien naar zijn klanten. En niet alleen bakkers gebruiken electriciteit.

  39. Martijn says:

    @Kees

    Ik heb wel eens met hem gemaild en weet welke bronnen hij gebruikt. Het zal mij verbazen als hij uitstapt.

    Hoe kom je er bij dat hij geld leent om goud te kopen?

  40. ll says:

    @ 31 Kees, Mises is /was een bankier

  41. Martijn says:

    @ll 37

    Het gaat inderdaad primair om behoud, niet rendement.

    Leuke quote van Hubbard.

  42. Martijn says:

    @39Chantal

    In een systeem met een vaste geldhoeveelheid maakt dat niet uit. Als brood dan duurder wordt kopen geen nieuwe telefoon. Hogere kosten in de ene sector komen dan ergens anders vandaan.

    Pas als er structureel nieuw geld de economie in wordt geduwd krijg je echte inflatie.

  43. Martijn says:

    @Optiehandelaar

    Als wat verdiend?

  44. Martijn says:

    @44

    Als = al

  45. ll says:

    Vandaag op de radio, dat huisvestingsburo’s nu in de problemen komen, geld zit vast in bakstenen en daar kunnen geen rekeningen van worden betaald…..

  46. kees says:

    Hoe kom je er bij dat hij geld leent om goud te kopen?

    heeft hij zelf gezegd.

  47. kees says:

    kees Zegt:
    27 November 2009 om 9:46 am
    Hoe kom je er bij dat hij geld leent om goud te kopen?

    heeft hij zelf gezegd.
    om te bekrachtigen dat banken soms ook wel krediet verlenen.

  48. kees says:

    martijn,
    Minder bijzonder dan het lijkt. Banken hebben tegenwoordig wereldwijd geinvesteerd, alles is verbonden.

    maar het zou niet zo mogen zijn.

  49. kees says:

    @36

    zolang we nog de gebr. depla en dhr samson in de politiek hebben gaat het plunderen nog wel een tijdje door.

  50. kees says:

    martijn,
    Pas als er structureel nieuw geld de economie in wordt geduwd krijg je echte inflatie.

    zoals met de huizenprijzen is gebeurd. Door sparen ook nog eens onaantrekkelijk te maken met als gevolg dat die centen gespendeerd worden werkt de huizenprijs-inflatie wel door. We kunnen dus stijgende prijzen wel als inflatie zien.
    Bij geld uit het niets creëren middels hypotheken kreeg je er nog een woning voor, het bijprinten zoals nu krijg je -hoopt men- vereffening van schulden door. Voor technocraten zal het kloppen; alleen waarom is het dan uit de hand gelopen?

  51. Jaap Visser says:

    @ Chantal

    Mensen kopen hoe dan ook ergens anders minder van, ze hebben tenslotte maar een begrensd inkomen of vermogen. Als vandaag een brood 1000 euro gaat kosten, daalt de vraag naar andere spullen. Geen geld meer voor.

  52. Martijn says:

    maar het zou niet zo mogen zijn.

    Dat weet ik niet. Ik zie wel voordelen in vrije handel en een wereldwijde markt lijkt mij prima.

    Wat niet zo zou mogen zijn is dat Wouter Bos straks weer voor de ellende bij ING moet opdraaien als Griekenland of iets in Oost-Europa ook klappen krijgt.

    Er zijn niet voor niets mensen die stellen dat het systeem in deze vorm aan zijn einde is en een flinke aanpassing nodig heeft.

  53. kees says:

    martijn,
    Hoe kom je er bij dat hij geld leent om goud te kopen?

    BNR interview vorige week over zijn nieuwe boek.
    Van Liempt was de intervieuwer.

  54. chantal says:

    @jaap
    er zijn nog veel mensen die nog reserves hebben op hun inkomen. Die gaan dus minder sparen en meer uitgeven. Gemiddeld gezien heb je natuurlijk gelijk.

  55. Martijn says:

    @Kees

    In de huizenmarkt zat structurele inflatie. Kijk naar de geldhoeveelheid over de afgelopen 20 jaar en je ziet een stijgende lijn: continue, structurele inflatie. Precies wat ik stelde.

    Was de speculatie op de huizenmarkt onder een vaste geldhoeveelheid gebeurt, dan ging men minder op vakantie om huizen te kopen en was de bel veel eerder geklapt.

    Bij geld uit het niets creëren middels hypotheken kreeg je er nog een woning voor
    Daar vergis je je toch. Een hypotheek vergt slechts een handtekening (en een computer). Daar bouw je geen huis mee. Je krijgt er dus ook geen huis voor, dat was er al.

  56. Martijn says:

    @Kees (54)

    Lenen geeft aan dat hij veel vertrouwen heeft (in stijgen van goud).

    Middelkoop zit al sinds begin 2000 in goud, maar destijds was het devies niet met geleende centen te werken. De overtuiging dat goud structureel zou stijgen was er, maar je moest uitkijken dat de lening niet tijdens een tijdelijke dip van goud werd ingevorderd: dan moest je verkopen met verlies.

    Nu gaat Middelkoop er dus van uit dat hem dat niet meer gaat overkomen: goud kan alleen nog stijgen.

  57. kees says:

    Ik vind het wel leuk om mensen bezig te zien een kunstje meerdere malen uit te voeren. Het is weinigen gegeven zoiets succesvol uit te voeren.
    We zullen zien.

  58. Martijn says:

    We zullen zien inderdaad.

    Voor wie geen haast heeft zal het goud werken de komende 5 jaar, of misschien al veel eerder.

  59. Martijn says:

    Nog even over de geldgroei: http://economicedge.blogspot.com/2009/11/central-bankers-taking-over-globe-with.html

    Maak er van wat je wil, volgens mij spat de stabiliteit er niet van af.

  60. Guido says:

    Hier nog een linkje over het kopen van goud. http://www.koopgoud.nl/waarom-goud-kopen-i-7.html

    Mooie uitspraken van de groten der aarde onderaan!

  61. kees says:

    61

    jammer, ik hoor daar niet bij. Ik kan het dan ook niet bevestigen.

  62. bankschroef says:

    @ Middelkoop stapt uit als Jan met de Pet instapt…notabene in zijn goud. Heeft 2x gratis reclame mogen maken bij Pauw @ W. Misschien wacht hij op het effect van de 2e 200 ton die het IMF nog moet verkopen, aan China waarschijnlijk. Maar 200 ton is 0,5 gram per Indiase vrouw. Het gaat dus nergens over. Dit is vooral de tijd om goud te verkopen, anders ligt het weer voor jaren in de kast te wachten. Pas maar op, zeker met een relatief sterke euro.
    En dan de verruiming belastingvrije schenking tot 50.000, wat moet je daar nou mee: om de klap van de WOZ waardedaling straks op te kunnen vangen binnen de familie, huilende dertigers smeken om de erfenis; ‘oud geld’ wordt opgehaald. Geldschrapping. De huizenprijs mag niet teveel dalen, overheid probeert te sturen.
    Commercieel vastgoed is helaas verloren, heeft ook nauwelijks politieke waarde. :-

  63. Okkie says:

    @bankschroef:
    De tijd dat Jan met de Pet instapt is al gearriveerd. Gaan we straks de Stichting Middelkoop Leed of de Stichting Woekergoud meemaken als het edelmetaal weer in waarde zakt?

  64. bankschroef says:

    @64, nee dat denk ik niet, goud is een heel doorzichtig product, zelfs een financiële bijsluiter is overbodig. Een evt schuldige kan ook niet echt worden aangewezen. Ik geloof er niet in, ik verwacht dat we inmiddels toch wel wat wijzer zijn, alhoewel het voor de gek houden van mensen natuurlijk van alle tijden is.

  65. Martijn says:

    @64
    Leuk, een ingenieursopleiding gevolgd hebben en dan weten dat je stukken slimmer bent dan alle bankiers. Die zijn namelijk op dit moment in het goud aan het stappen. Allemaal sukkels…

    @65
    ik verwacht dat we inmiddels toch wel wat wijzer zijn
    Op het moment dat we midden in de grootste financiele crisis van minimaal de afgelopen 80 jaar zitten vind ik het bewonderenswaardig dat jij van wijsheid durft te spreken.

  66. Martijn says:

    @66, 64

    Ik bedoelde centrale bankiers, maar goed. Allemaal idioten natuurlijk.

  67. kees says:

    martijn,
    Die zijn namelijk op dit moment in het goud aan het stappen. Allemaal sukkels…

    als het mis gaat worden de boeien uitgeworpen. Per definitie kunnen het geen sukkels zijn of worden. Redding is er altijd.

  68. Martijn says:

    @Kees

    Redding is er altijd? Je bedoelt zeker met belastinggeld en drukpersen? Lees eens iets over Zimbabwe. Er zijn centrale bankiers die het liever op een andere manier oplossen. Die kopen goud. De tijd zal hun gelijk bewijzen, en daar hoeven ze niet belachelijk lang op te wachten.

  69. Okkie says:

    @Martijn:
    Mensen die weten wat ze deden zijn echt al veel eerder ingestapt. Als je overal leest dat je moet instappen, is het natuurlijk al te laat.

  70. ll says:

    Willem Middelkoop was gisteren op TV en vertelde dat hij had uitgerekend goud t.o. inflatie en dat hij bij 4000 per ounze gaat verkopen en dat zilver t.o.v. goud nog gaat stijgen……

  71. Martijn says:

    @Okkie

    Mensen die weten wat ze deden zijn echt al veel eerder ingestapt. Als je overal leest dat je moet instappen, is het natuurlijk al te laat.

    Ik lees vooral die opmerking. Daar zit de luchtbel. Bij mensen die nu ze in de huizenmarkt gezien hebben dat er bubbels bestaan ineens overal bubbels proberen te zien.

    Lees het nog maar eens na: er is nauwelijks iemand te vinden die onomwonden zegt dat goud nu de beste investering is, iedereen zeurt er achteraan met het luchtbelargument.

    Los daarvan zitten we nu toch echt in een situatie die we nog niet eerder meemaakten. Een grote bubbel in gelddrukkerij en op balansen van banken zagen we nog niet. Een valutaoorlog ook nog niet echt. De wereld is een stukje anders geworden de laatste twee jaar. Misschien moet je daar eens over nadenken.

  72. Martijn says:

    Een grote bubbel = een grotere bubbel.

    Iemand wel eens bedacht dat er op fysiek goud ook een bankrun kan ontstaan? Of geloven jullie nog dat alle papieren eigendomsbewijzen werkelijk gedekt zijn?

  73. Martijn says:

    @71

    Ik heb ook schattingen van 35.000 per ounce gezien. Die hoef je niet te geloven, Willem ook niet, maar voor mij is de richting van bankbalansen, overheidsingrepen en goud duidelijk.

  74. Martijn says:

    @71
    In welk programma was dat?

  75. ll says:

    @74 Bankbalansen zijn allemaal negatief, volgens de regels v.d. ECB zouden de banken nu stante pede failliet moeten worden verklaard, maar gaat de ECB goud kopen om de balansen van de banken weer op orde te brengen ? Snap het niet, de ECB is toch niet zoals de FED ? Koopt de FED ook goud ?

  76. ll says:

    Was een programma van Jort Kelder , dacht op Ned 3, maar weet het niet zeker ….

  77. ll says:

    Ah, misschien beginnetje, ECB heeft veel goud uitgeleend aan de banken, die er trachten rendement uit te krijgen……waar is het goud ?

  78. ll says:

    @ 75 Sorry , was 26.11 Bij ons in de BV

  79. Martijn says:

    @76

    ECB is inderdaad niet zoals de Fed. Volgens mij gaat de Bundesbank goud kopen, of heeft dat al gedaan.
    En het goud wordt gekocht voor als we straks nog verder afglijden. Het zal dan wel degelijk de balans gaan beinvloeden, let maar op.

    De Fed koopt geen goud, maar ik verwacht ook niet dat de VS hun balans nog op orde gaan brengen.

  80. Martijn says:

    @79

    Thanks

  81. Okkie says:

    @Martijn nr.69:
    Je vergelijkt appels en peren. Voor centrale banken is het verstandig om goud in te kopen wetende dat de dollar sterk in waarde zal zakken. Hiermee is het niet perse een goed idee voor particulieren om hun hele vermogen in goud om te zetten.

    Een klein deel van je vermogen in goud hebben, zet geen zoden aan de dijk als het financieel systeem zou crashen, maar dat laatste berust vooralsnog alleen op speculatie.

  82. Okkie says:

    @Martijn nr.72:
    Leg me geen woorden in de mond. Ik heb niet beweerd dat de goudprijs een luchtbel is, maar deze zal naar verwachting een keer gaan dalen. Als de boodschap dat goud een goede investering zou zijn bij de gemiddelde burger is neergestreken (P&W, De Wereld Draait Door, etc) mag je aannemen dat deze boodschap rijkelijk laat is. Dan heb ik het nog niet over het feit dat de boodschapper in kwestie grof verdient aan zijn boodschap.

    Daarentegen volg jij de redenatie van Middelkoop dat het financieel systeem zal klappen en dat is natuurlijk luchtbeldenken in het kwadraat. De geldgroei M3 lijkt vooralsnog mee te vallen, maar als jij aanwijzingen hebt voor het tegendeel zie ik ze graag tegemoet.

  83. Martijn says:

    @Okkie

    Goed, klappen is een groot woord, dat verwacht ik ook niet. De meeste valuta zullen blijven bestaan, het digitale bankieren en aanverwante zaken ook.
    Wel gaat er nog heel veel afgeschreven worden. De derivatenlaag gaat zeer zware klappen krijgen die zullen doorwerken in de rest van de financiele wereld. Zoals Bos ook laatst nog weer even bijsprong bij ABN zullen overheden dat blijven doen. De geldpers gaat dus gegarandeerd aan, en op de valutamarkten zal de strijd oplaaien. In het tumult wat er dan ontstaat zullen mensen uit het dan onbetrouwbare papier in goud vluchten. Niet zozeer om dikke winsten te draaien – de doorgaanse kracht achter een bubbel – maar om hun bezit veilig te stellen. Die vlucht is al begonnen en zal aanhouden tot de onzekerheid weg is.

    Wat Middelkoop betreft: die koopt vanaf 2002 goud en komt daar ook voor uit. Hij verdient er aan, maar het is niet zo dat hij de eerste de beste zwendel heeft aangegrepen die voorbij kwam; hij gelooft in zijn product.

    En geldgroei M3 gaat niet de drijvende kracht achter goud zijn, de onzekerheid in de markten wel. En nogmaals: centrale banken kopen het niet voor niets.

  84. Martijn says:

    En wat het bubbelargument betreft: denk je nou echt dat als de gewone man op dit forum er continu mee aankomt dat er dan geen bubbel in het argument zit?

    Of zijn jullie echt allemaal zo slim?

  85. Martijn says:

    Daarentegen volg jij de redenatie van Middelkoop dat het financieel systeem zal klappen en dat is natuurlijk luchtbeldenken in het kwadraat. De geldgroei M3 lijkt vooralsnog mee te vallen, maar als jij aanwijzingen hebt voor het tegendeel zie ik ze graag tegemoet.

    M3 is niet de enige factor die meespeelt hoor. Wel eens iets over IJsland of Dubai gelezen? Was het hun groei van M3 die ze nekte?
    Nee.

  86. Okkie says:

    Waarom zou ik Amsterdamgold.com moeten vertrouwen?

    Amsterdamgold.com is eigendom van Willem Middelkoop, die een grote naam in de financiële wereld te verliezen heeft als hij de gemaakte afspraken niet na zou komen.

  87. Martijn says:

    @87

    Of Middelkoop wel of niet betrouwbaar is zal erg weinig invloed hebben op de goudmarkt, denk je niet?

  88. Okkie says:

    @Martijn nr.86:
    Jij haalde de geldpers als argument aan.

    Volgens mij is Dubai nog niet failliet en een deel van de opgespoten zooi schijnt al verkocht te zijn. Het kan meevallen, maar de uitkomst blijft koffiedikkijken.

  89. Okkie says:

    @88:
    Klopt, maar waarom zouden we op zijn advies om goud te kopen moeten vertrouwen? Hij zal wel moeten uitstappen voor de grote massa, maar hij zal ons niet vertellen wanneer.

  90. Okkie says:

    @Martijn nr.85:
    De prijs van een speculatieobject vertoont normale pieken en dalen. Er is m.i. sprake van een luchtbel als mensen ten onrechte denken dat de prijs alleen maar omhoog kan gaan of in het geval van de Nederlandse huizenmarkt opgestuwd wordt door allerlei kunstgrepen.

    Voor de goudprijs zie ik nog niets abnormaals gebeuren en daar komt bij dat het materiaal altijd een zekere waarde zal behouden i.t.t. tot een huis dat kan vergaan of aandelen in een bedrijf dat slecht functioneert.

  91. Martijn says:

    Jij haalde de geldpers als argument aan.

    Klopt, maar die heeft meer effecten dan M3. Wel eens naar de staatsschulden gekeken?

  92. Martijn says:

    Klopt, maar waarom zouden we op zijn advies om goud te kopen moeten vertrouwen? Hij zal wel moeten uitstappen voor de grote massa, maar hij zal ons niet vertellen wanneer.

    Hoef je niet te doen. Gewoon zelf kijken wat er om je heen gebeurt en daar je conclusies uit trekken. Middelkoop is daarbinnen geen hele grote factor.

  93. Okkie says:

    @Martijn nr.18:
    Je denkt dus dat de waardepapieren voor goud niet gedekt zijn. Het advies van Middelkoop om maar een staaf in de vriezer te leggen, spreekt me ook niet aan.

  94. kees says:

    Hij zal wel moeten uitstappen voor de grote massa, maar hij zal ons niet vertellen wanneer.

    en dan met dat papiergeld op een bankrekening?

  95. Okkie says:

    @kees nr.96:
    Hij zal tegen die tijd wel in iets anders investeren.

  96. kees says:

    okie,
    Het advies van Middelkoop om maar een staaf in de vriezer te leggen,

    oxidatie, bang dat het uitzet of nog erger, krimpt?

  97. Okkie says:

    @kees:
    Oxidatie? Leuk gevonden, maar het zelf bewaren lijkt mij niet veilig.

  98. S says:

    Kan je niet beter een pallet blikvoer aanschaffen dan een baar goud?
    Stel (worse case) het financiële systeem stort helemaal in of de euro is niks meer waard, kunnen we dan nog genoeg eten importeren?

    Zijn er verwachtingen dat banken weer goud moeten aanhouden om het systeem ‘veiliger’ te maken?

  99. ll says:

    @ S Oorlogsakkers , die in noodgeval ingezet kunnen worden om de bevolking te voorzien van eten, nu helemaal vol zijn gebouwd met huizen, die aan de straatstenen niet meer worden kwijtgeraakt.

  100. S says:

    Hihi(…)
    Ik hoop dat de politici weten in welke omstandigheden de tweede wereldoorlog is ontstaan. En dat ze dan hopelijk (hyper)inflatie voorkomen.
    Ik zeg nadrukkelijk ‘hoop’, want ik schat politici (en meer mensen) niet zo hoog in. Maar de cijfers van M3 vielen nog mee… Maar ‘than again’ wie zegt dat de cijfers kloppen… Ik kan er geen nuttig woord meer over zeggen.

    Oja, waarom zijn nu de reclamespotjes op tv dat je een noodpakket moet hebben?
    Zijn er nog meer ‘dingen’ die we niet weten. Nu drijf ik misschien een beetje door, dus zal ophouden, straks gaan we het nog hebben over complottheorieën en vriendjespolitiek.

  101. Sωеet blog! I found it while surfіng аround on Yahoo Νews.
    Dο you have any ѕuggeѕtions on how to get lіstеd in Υahoo
    Νeωs? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*