PvdA: Mes in hypotheekrente-aftrek

PVdA logo hypotheekrente-aftrek PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt dat het CDA het mes moet zetten in het politiek ‘heilige huisje’ van de hypotheekrenteaftrek nu de top van de PvdA akkoord is gegaan met de verhoging van de AOW-leeftijd.

Ook vindt ze dat CDA en CU het belastingstelsel moeten durven herzien. „Ook de heilige huisjes van andere partijen moeten eraan. Dat geldt zeker voor de woningmarkt”, zegt zij in het AD. „Het geldt zeker ook voor het belastingstelsel. Er is een morele plicht van dit kabinet om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen.”

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , ,
32 comments on “PvdA: Mes in hypotheekrente-aftrek
 1. lorenzo says:

  Ze is zo druk haar eigen hagje te redden, aandoenlijk hoor.

 2. Martijn says:

  Wie weet gaat het binnenkort gebeuren. Dan kan de brief met de maandelijkse huurverlaging nog zo laat op de mat vallen, kopers gaan er niet blij van worden.

 3. Victorino says:

  Ja, HRA afschaf lijkt bespreekbaar te worden, het gaat m.i. pas gebeuren nadat er dalingen met 2 cijfers in de krant hebben gestaan.

  “Ook verwacht ING in verband met uitbetalingen voor het depositogarantiestelsel, aan spaarders van DSB Bank, in het vierde kwartaal een extra last te moeten nemen. “We denken voor ongeveer een derde van de DSB-schuld aan spaarders te moeten in staan”, aldus hoofd risicobeheer Koos Timmermans. Spaarders hebben circa 3,3 miljard euro van DSB tegoed, wat voor ING op een bruto last van circa 1 miljard euro zou neerkomen. ING krijgt vervolgens wel een claim op de bezittingen van DSB Bank”

  LEES: door faillissement DSB is een extra “potje” ontstaan waar ING verliezen denkt te kunnen wijten. Afwaardering onderpanden DSB was toch 700 miljoen (van 1,8 miljard naar 1,1 volgens de heer Bos) en nu zou ING in haar eentje voor 1 miljard op moeten draaien voor DSB en andere banken voor 2 miljard? Ik heb RABO niet horen klagen, bij Icesave wel….

  Er ontbreekt wat regie, zou ik zeggen of er ontbreekt wat informatie of wellicht beide….

 4. PeterKaas says:

  Victorino – leuke analyse – zou eigenlijk ING, RABO, SNS, FORTIS, ABN AMRO (90% van de totale markt van banken) als totaal moeten bekijken. Op basis hiervan kan de “lucht” in de voorzieningen bepaald worden.

 5. Martijn says:

  Terugkoppeling: ellende DSB komt via ING, ABN, Fortis en SNS toch deel terug op het bordje van Wouter ‘Staatssteun’ Bos. Die lening die DNB plotseling terugtrok slaat dus deels terug, en als er nog meer banken klappen krijgen we simpelweg meer ingrepen van staats-Bos-beheer en wellicht toch die langverwachte inflatie.

 6. Martijn says:

  Wat de opmerking van Victorino betreft: mocht het slecht gaan met de huizenmarkt heeft Hukker ook vast een excuus. Het zal dan niet slecht gaan met de markt – die zal integendeel zeer gezond zijn, maar een eventuele verdere daling zal vooral veroorzaakt worden door tijdelijke druk van het klappen van DSB.

 7. Knospe says:

  Dit is het einde voor Hamer. Dit is haar Vogelaarmoment. De timing om dit zo naar buiten te brengen, zonder de opmerking dat het alleen voor >1 miljoen huizen gaat (want dat wil de PvdA momenteel), betekent normaliter in haar omstandigheden einde oefening.

  Dat er nu een discussie op gang gaat komen lijkt mij niet per se duiden op een snelle en in principe noodzakelijke verandering. De hakken zullen in het zand gaat om het electoraal uit te houden. Ik ben benieuwd naar de reactie van het CDA. Eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart, en in principe is de aanloop voor de TK-verkiezingen van mei 2011 al begonnen.

  Voor het CDA lijkt het een steeds beter moment om de stekker eruit te trekken. Bovendien, als Balkenende EU-president wordt, zal dat allicht misbruikt worden om de bom te laten ontploffen.

 8. Big D schudt je wakker says:
 9. Victorino says:

  @5 PeterKaas: Voorzieningen voor slechte leningen stonden per bank in NRC op een rijtje, ik meen 6 weken geleden. Alle banken behalve SNS zaten onder de 100 basispunten(1%) en dat betekent dat of ING de val van DSB niet als reeel risico gezien heeft -heel goed mogelijk natuurlijk- of iets anders.

 10. kees says:

  3 martijn

  op naar 2013; op wiens kosten?

 11. Ludwig von Mises says:

  3:

  “In december van dit jaar betaalt ING 5 miljard euro aan de staat. De resterende schuld, eveneens 5 miljard euro, zal uiterlijk in 2011 worden afbetaald, aldus hoofd risicobeheer Koos Timmermans. De regeling voor terugbetaling van de kapitaalinjectie van de Nederlandse staat is aangepast.

  Ook neemt de bank een last van 1,3 miljard euro om de overheid extra te compenseren voor de garanties die werden gegeven voor risicovolle Amerikaanse hypotheken in bezit van ING. Die last, die uitkomt op 1 miljard na belasting, wordt in het vierde kwartaal genomen.

  ING gaf aan dat de premie die het concern betaalt aan de staat, voor de garantie van het pakket van 22 miljard euro aan Amerikaanse Alt A-hypotheken, zal worden verhoogd. Tegelijk gaat de beheerpremie die de staat aan ING afdraagt, omlaag. Het zijn deze aanpassingen die leiden tot de extra last van 1,3 miljard euro.”

  Het lijkt dat Bos zijn centjes terug krijgt, met opslag.

 12. Martijn says:

  @12

  Lijkt er wel op. Bos is ook geen domme jongen volgens mij.

  We zijn overigens nog niet klaar met de alt-a portefeuille, en mij hoor je niet garanderen dat de 22mia droog blijft.

 13. kees says:

  Er komt blijkbaar een boel geld bij ze binnen.
  Knap.

 14. Ludwig von Mises says:

  Martijn,

  Och, het gaat om een gegarandeerde dollar obligatielening.

  In nominale termen betalen we die wel af straks.

 15. Henri says:

  En weer zoals gebruikelijk een boel skepsis…
  Ik had verwacht dan dan tenminste dit bericht hier wel met gejuich zou worden ontvangen.

 16. Ludwig von Mises says:

  16

  Henri, Hamer, HRA Huizenprijs en Hoera!

 17. Buddy says:

  By Toby Sterling, AP Business Writer
  On 9:15 am EDT, Monday October 26, 2009

  ING received a euro10 billion direct investment lifeline from the Dutch state last October.

  The company said Monday it will use euro5.9 billion of the money raised in the share issue to pay back half of that euro10 billion, plus interest and premiums. “We’re not planning to come back for any more: this is it,” Hommen said.

  The company will also pay the state euro1.3 billion in a compromise to appease the EU. In January the Netherlands assumed the risks for an 80 percent stake in ING’s euro28 billion portfolio of mortgage-backed securities. The sweetheart deal assumed the securities were worth 90 percent of their face value when the real value was much lower.

  The company will book the payment as a one-time charge in the fourth quarter.

  @ 12 von Mises
  Bos heeft helemaal niets te willen. Dit wordt door de EU gedicteerd.

  En het zal nog heel lang duren voordat de echt waarde van die gesecuritiseerde aandelenpakketjes het licht zullen zien.

  Staatsgeheim zullen we maar zeggen.

 18. Martijn says:

  En het zal nog heel lang duren voordat de echt waarde van die gesecuritiseerde aandelenpakketjes het licht zullen zien.

  De dollar is behoorlijk oversold. Toen Lehman vorig jaar viel hadden we eenzelfde situatie. We zagen toen een flinke selloff van dollargerelateerd papier om aan cash te komen. Wie weet zien we binnenkort eenzelfde paniek. Die zal dan wederom met flinke afschrijvingen gepaard gaan.

 19. Ludwig von Mises says:

  19

  Hou er rekening mee dat de dollar nog wat verder verkocht wordt, voor ie weer stijgt.

 20. Martijn says:

  Ik ga op termijn uit van een flink lagere dollar. Of we daar in 1 keer naar toe gaan durf ik niet te zeggen.

 21. Ludwig von Mises says:

  0.52 USDX 2012-2013.

  En dan krijgen we dollar-zeepbel sites en moeten we long de dollar gaan.

  Dan de obligatie crash met de door jou aangekondigde stijgende dollar waarna we long treasuries kunnen.

 22. Buddy says:

  http://www.limburger.nl/article/20091024/REGIONIEUWS01/910239929/1030

  Nog meer ING nieuws. Dit keer de commerciele vastgoedsector.

  Voorlopig zijn ze nog niet uit de problemen.

  @19 Bob Prechter schermt met dezelfde gedachte vwb de richting van de dollar. Dat zou voor ING een goed verkoopmoment van ING direct kunnen betekenen inclusief de hypotheek rommel.

  Echter ik denk net als von Mises dat de dollar voorlopig (USA >10% werkloosheid) in waarde zal afnemen.

 23. Ludwig von Mises says:

  Bob Prechter schermt al 15 jaar met het zelfde verhaal.

  Om Gann te citeren “time is more important then price”.

  Bob zal heus wel eens gelijk krijgen. Nu heb ik het.

 24. Het had allemaal zoveel eenvoudiger gekund. Distribueer naar rato en om niet alle aandelen NN over alle bestaande aandeelhouders ING. Voila, de koers had als een gek gestegen, NN was afgesplitst, mevrouw Kroes had gejuicht en het balanstotaal van ING was naar ongeveer 1x het Nederlands BNP gegaan. BrgdS

 25. S says:

  Uiteindelijk kost het faillissement van DSB de andere banken niet veel. Ze krijgen spaarders en klanten terug. En ze verdienen er nog steeds lekker veel aan (provisies).

  AFM heeft een mooie site gemaakt om je afspraak met een (hypotheek) adviseur te checken (zie uitzending Radar gister). Dan kunnen ze daarna eventueel een onderzoekje doen. Wat een krachtige maatregelen toch. We weten allemaal wat voor resultaat die onderzoeken hebben.

  Waarom niet verplicht overzichtelijke eenduidige papieren verstrekken? Concurrentie op de financiële markt??? Tussen televisie- en telefoonaanbieders kun je switchen, maar niet tussen hypotheekverstrekkers. Nouja alles is mogelijk (wordt ons voorgehouden), maar je moet niet zien hoe.

 26. kees says:

  S
  Tussen televisie- en telefoonaanbieders kun je switchen, maar niet tussen hypotheekverstrekkers.

  wel bij tariefswijziging

 27. kees says:

  26 martijn

  dat gaan ze er niet doorkrijgen bij de acherban.
  Ze zijn tenslotte een soort van liberale partij met een gereformeerde achtergrond.
  Wouter lacht te vroeg.

  Doet me allemaal denken aan de jaren 70 met linkse jongeren. Was er eenmaal poep aan de knikker met een clubje of vereniging dan werd ineens de boekhouder belangrijk. Zo probeerde men zekerheid te zoeken om de hobbie te kunnen redden. Zo zie ik ook de verheerlijking van Bos in deze tijden. Bos tuint er zelf ook in 🙂

  http://mariettehamer.pvda.nl/renderer.do/clearState/true/menuId/21822/returnPage/21811/

  geen partij voor Bos.

 28. Martijn says:

  Havo en Nederlandse taal. En dan met rekensommetjes komen. Het kan, maar overtuigend is het niet.

  Politici bemoeien zich vaak met dingen waar ze van origine geen kennis van hebben.

 29. Martijn says:

  Ik ben benieuwd waar de aspiraties van Bos liggen. Als het met de partij niet lukt ligt er in elk geval genoeg anders voor hem klaar.

 30. Iwanjka says:

  Luister naar dit lied, het zegt alles.

  http://iLike.com/s/AGqOQ

  The House of the Rising Sin, a Mortgage Blues.

  Muzikale groet,
  LunaXme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*