Recordhoogte gemiddelde hypotheeksom door gespannen woningmarkt

Forse daling in aantal hypotheken voor starters

De gemiddelde hypotheeksom is nog nooit zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2017 (€287.000,-). Na een relatief stabiele hypotheeksom over de eerste twee kwartalen van 2017, groeit
de gemiddelde hypotheeksom in het derde kwartaal van 2017 weer. Ook stijgt het aantal verstrekte hypotheken flink, behalve bij starters. Bij deze groep daalt dit aantal met 7 procent. In het derde kwartaal van 2017 zijn 87.000 hypotheken verkocht. Dit is een stijging van ruim 4procent ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde huizenprijs is in hetzelfde jaar gestegen met 7,8 procent. Het woningaanbod is daarentegen met bijna 26 procent gedaald. “Deze spanning op de woningmarkt zorgt voor hoge huizenprijzen en daarmee voor groei van de gemiddelde hypotheeksom”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim. “We zien dat voor starters de gemiddelde hypotheeksom is gestegen naar 232.000 euro, terwijl het aantal verstrekte hypotheken aan deze groep is gedaald met zeven procent. We kunnen daarmee stellen dat de lastige positie voor starters aanhoudt.”
bron: igh.nl
Share Button

405 Reacties

 1. Jo Zegt:

  In 2018 kan je 100 procent van aankoopbedrag van het huis financieren maar je kan als starter wel meer lenen rara hoe kan dat starterslening.nl/…g-grens-2018?page=45
  Huizenprijzen zullen weer omhoog we hebben niet veel geleerd van de crisis

 2. Jo Zegt:

  Jo,

  In vergelijking met 2017

 3. Jo Zegt:

  Jo,

  Toen je nog 101 procent kon lenen

 4. Jo Zegt:

  Je zou zeggen dat je minder kan lenen in 2018 ten opzichte van 2017. Het maximale wat je kan lenen gaat van 101 naar 100 procent. Niets is minder waar de NHG gaat omhoog en niet te zuinig en je kan dus meer lenen. We hebben niets geleerd van de crisis. starterslening.nl/…g-grens-2018?page=45

 5. Marketwatch Zegt:

  Het merendeel van de hedendaagse economen noemt dit eufemistisch: “de economie groeit!”

 6. Latida Zegt:

  “We zien dat voor starters de gemiddelde hypotheeksom is gestegen naar 232.000 euro”

  232.000 x2.2= f510,400 voor een gemiddeld starters appartementje

  “De gemiddelde huizenprijs is in hetzelfde jaar gestegen met 7,8 procent.”

  Dat betekent dat als we dit tempo vasthouden…

  Nou ja kijk zelf maar:

  khanacademy.org/ma…ial-growth-functions

 7. Latida Zegt:
 8. Jo Zegt:

  Latida,

  Ik zei het al met die uitzendbureaus in 2003 ze hebben de hele markt kapot gemaakt, ik voelde me altijd de eeuwige vakantiekracht. Nul komma nul toekomst perspectief, en toen kregen mensen nog weleens vast werk maar nu bijna niet meer. Ik kreeg pas vast werk in 2012 na 1000en 1 baantjes. En nu gaat het zo ‘goed’met de economie en dan hebben mensen zo weinig rechten en alleen maar plichten met die zzp contracten. Vinden ze het gek dat overal mensen burn-out krijgen. Alleen maar stress over wat de dag morgen gaat brengen heb ik nog wel werk? Krijg ik volgende week nog wel uren? Etc en 1 keer ziek of te laat en doei ontslag

 9. Latida Zegt:

  Jo: Ik zei het al met die uitzendbureaus in 2003 ze hebben de hele markt kapot gemaakt, ik voelde me altijd de eeuwige vakantiekracht. Nul komma nul toekomst perspectief, en toen kregen mensen nog weleens vast werk maar nu bijna niet meer. Ik kreeg pas vast werk in 2012 na 1000en 1 baantjes. En nu gaat het zo ‘goed’met de economie en dan hebben mensen zo weinig rechten en alleen maar plichten met die zzp contracten. Vinden ze het gek dat overal mensen burn-out krijgen. Alleen maar stress over wat de dag morgen gaat brengen heb ik nog wel werk? Krijg ik volgende week nog wel uren? Etc en 1 keer ziek of te laat en doei ontslag

  Ik heb oprecht met je te doen. Urenlang onderweg om te forenzen iedere dag. Ieder dubbeltje moeten omkeren. Verplicht worden om overal en nergens voor allerlei onzin op te moeten komen draven op straffe van zowel geldelijke als sociale consequenties die mensen werkelijk tot wanhoop kunnen drijven.

  Veiligheid begint bij een geborgde plek om te slapen. Onderdak dus. Liefst een thuis natuurlijk. Maar heel veel mensen hebben helemaal geen thuis. Die zwerven maar van hot naar her en van bankstel naar logeerkamer bij vrienden en kennissen of ze vluchten het land uit en je hoort er nooit meer iets van. Die kunnen in Nederland helemaal geen eigen huis, laat staan een thuis meer krijgen, van hun leven niet. Ze zijn namelijk de fact ‘niet welkom’.

  En dan heb ik het echt over honderduizenden Nederlanders die nu, op dit moment, letterlijk volledig van anderen afhankelijk zijn om niet op straat te moeten slapen.

  Zelfs vluchtelingen hebben recht op Bed, Bad en Brood, maar zo is het niet voor alle nederlanders. Zij die de regels niet naleven, of die de papieren waterval aan enveloppen door hun brievenbus niet meer aankunnen, zij worden verstoten, sociaal en financieel uitgesloten, onthouden van onderdak, vaak voor een onbetaalde rekening van maar een paar honderd euro.

  Vroeger werd je verteld dat je in Nederland zeker zou zijn van onderdak. Daar waren vroeger wooncorporaties voor opgericht, betaald met belastinggelden:

  https://www.youtube.com/watch?v=18kjJxoeQG0

  Wat ik hiermee wil zeggen is dat hoe het komt komt het, maar bij voortduring wordt de bestaanszekerheid ondermijnd van een steeds groter wordende onderklasse.

  Studieleningen, daar begint het al mee. Onze overheid stuurt brieven naar 17-jarigen en wijst ze daarin met een groot gebaar op de ruimhartige mogelijkheden om goedkoop geld te lenen. Hel en verdoemenis als je het niet terugbetaald en het CJIB achtervolgt je tot het einde der tijden met de boodschap: “We krijgen nog geld van je”.

  Dan komt vervolgens het gasbedrijf voor een ‘gering maandelijks bedrag’.

  Zodat ook zij iedere maand tegen je kunnen zeggen: “We krijgen nog geld van je”

  Allemaal, al die grote bedrijven en overheids instanties, komen 1 voor 1 bij jou langs om je letterlijk net-niet-helemaal kaal te plukken.

  Ze weten precies wat je verdient en wat je uitgeeft, en wat je vaste lasten zijn.

  Recht op privacy heb je dus helemaal niet in Nederland.

  Zelfs Amnesty international heeft Nederland hierop aangesproken op andere serieuze problemen.

  “Irregular migrants continued to be routinely deprived of their liberty and the government still did not adequately consider alternatives to detention. Ethnic profiling by the police continued to be a matter of serious concern.”

  Je wordt in Nederland als dakloze dus uiteindelijk zonder pardon opgesloten. Niet welkom. Ook al ben je Nederlander. ‘Of je past je aan, en anders dan rot je maar op’, is de dominante houding.

  Nou dat is me uiteindelijk dus niet tegengevallen.

  En nog even over Babyboomers, je kunt ze niet allemaal over 1 kam scheren, want je hebt er ook hele goede tussen zitten.

  Zo gaat van Voerman bijvoorbeeld het gerucht dat hij een Captain of Industry is, achter een grote mahoniehouten bureau hier zijn wijsheden spuit, en van sigaren houdt. Wie had dat nou gedacht?

  Verder heb ik hier een boek in de kast staan dat gaat over privacy. Het heet ‘Het recht om met rust gelaten te worden’ en is geschreven door Frank Kuitenbrouwer en is uitgegeven in 1991:

  “In de anderhalf jaar die sindsdien verstreek, heb ik van alles over deze nieuwe Dataprotectierichtlijn gelezen. Zoals het gegeven dat een heel leger aan Amerikaanse lobbyisten in Brussel neerstreek in de hoop om de voorwaarden te verzachten.

  Nooit merkte iemand op dat de nieuwe regels voor Dataprotectie enkel voor bedrijven gaan gelden. Dat de data die alle overheden vastleggen over ons buiten de nieuwe regels vallen.

  Is er ondertussen alleen ook nog een Dataretentierichtlijn. Daarin staat vastgelegd dat Europese telecombedrijven en internetaanbieders alle verkeersgegevens van hun klanten voor minstens zes maanden bewaren. Wie u belt, wordt opgeslagen. Wie u mailde. Welke websites u bezocht.

  In naam gebeurt dit in de strijd tegen ‘het terrorisme’ en de ‘zware misdaad’. Tegelijk is er geen enkel bewijs dat het zo massaal opslaan van verkeersgegevens ook maar éen keer ergens bij geholpen heeft. Het Duitse Constitutionele Hof heeft de opslag dan ook verboden.

  En nooit heeft de Europese Commissie éen zinnig argument kunnen geven waarom alle data over telefoon- en internetverkeer moet worden opgeslagen. Of waarom deze maatregel — die ons allen tot verdachten van terrorisme heeft gemaakt — verlengd moet worden. Waardoor al jaren de speculatie is dat deze maatregel enkel als wisselgeld dient om de relaties met de VS goed te houden. ”

  boeklog.info/2013/…t-gelaten-te-worden/

 10. Luisindepels Zegt:

  Het gaat goed in dit land!

  Wonen = luxeconsumptie. Groter en mooier, nauwelijks duurder.

  Prijspeil nu nog altijd lager dan in 2008, je krijgt dus meer huis voor je (geleende) geld.

  Tegen (veel) gunstigere betaalbaarheid dan in 2008 (zie Calcasa betaalbaarheidsindex of Woon)

  In veel veiligere hypotheekvormen en normen ((deels) aflossing en strengere lti en ltv) dus veel minder risico

  En daardoor tegen minder kosten voor de schatkist

  Perfect? Nog niet. Beter dan 2008? Zeker!

  Het gaat goed in dit land!

 11. Latida Zegt:

  Luisindepels: Beter dan 2008? Zeker!

  Het gaat zo zelfs zo veel beter dan in 2008 dat er anno 2017 de tweede partij van het land beweert dat Nederlanders in eigen land worden gediscrimineerd.

  http://www.rutte3discrimineert.nl

  Juist doordat Wilders het zegt zullen nette mensen juist deze onderwerpen niet ter sprake durven brengen uit angst om met hen vereenzelvigd te worden.

  Wilders is een blamage voor de democratie, die als bliksemafleider fungeert en als zodanig de weg vrij maakt voor de VVD, en dat is goed gelukt.

  Hij kaapt legitieme zorgen onder de bevolking maar gezien zijn track record krijgt hij niets maar dan ook niet voor elkaar, omdat alles wat uit zijn koker komt per definitie door andere partijen wordt verworpen.

  Oftewel er is nog steeds precies dezelfde politieke puinhoop als in 2008, de banken hebben hun aandeel op de hypotheekmarkt weer vergroot, en de pensioenfondsen stoppen de pensioenen met miljarden tegelijk in Nederlandse woningen, en er wordt een plan gemaakt om het mogelijk te maken om met je pensioen je hypotheek af te lossen.

  Sinds 2008 zijn er ruim 1,2 miljoen mensen geëmigreerd, waarvan ongeveer 1/3e autochtone Nederlanders.

  Luisindepels: Prijspeil nu nog altijd lager dan in 2008, je krijgt dus meer huis voor je (geleende) geld.

  Dit klopt. Er zijn nog altijd meer huizen die dalen in prijs dan welke stijgen

  Woningen met prijsdaling 3.48% -0.66%
  Woningen met prijsstijging 0.71% -0.05%

  https://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/

  Luisindepels: Tegen (veel) gunstigere betaalbaarheid dan in 2008 (zie Calcasa betaalbaarheidsindex of Woon)

  Jaar op jaar is de betaalbaarheid echter gedaald volgens diezelfde Calcasa betaalbaarheidsindex

  “Verbetering betaalbaarheid J-O-J: -0.6%”

  calcasa.nl/Media/D…lcasa_WOX_2017K2.pdf

  Verder ontbreekt het bewijs van de stelling.

  Luisindepels: In veel veiligere hypotheekvormen en normen ((deels) aflossing en strengere lti en ltv) dus veel minder risico

  Maar de LTV is nog steeds de hoog en moet straks alsnog naar 90% volgens Dhr. Knot van DNB. En strengere LTI eisen bij een kunstmatig laag gehouden rente betekenen dat bij een stijgende rente het risico op prijsdalingen levensgroot is.

  Bovendien moet er nu voor de studie worden geleend en worden studieschulden niet door het BKR geregistreerd en dus ook niet meegenomen bij de risicoweging van het beoordelen van het financieringsrisico. Best een grote omissie.

  Luisindepels: En daardoor tegen minder kosten voor de schatkist

  En mede daardoor hogere schulden.

  Luisindepels: Beter dan 2008? Zeker!

  Bovendien zijn er steeds meer alleenstaanden. Echter hun situatie is er sinds 2008 absoluut niet beter op geworden. Net zoals het voor starters steeds moeilijker is geworden, zodat zij steeds vaker over de grens gaan kijken of gedwongen worden langer bij hun ouders te blijven wonen. Een leuke betaalbare studentenwoning is al helemaal onbereikbaar voor grote groepen.

  Kortom, het is moeilijker dan ooit om in Nederland passende woonruimte te verwerven.

  Een heel stuk moeilijker nog dan in 2008.

  Verder zou het fijn zijn om een een lijst te zien van ALLE maatregelen die sinds 2008 zijn genomen die relevant zijn en invloed hebben uitgeoefend.

  We zijn nu 9 jaar verder, en nog altijd kunnen grote groepen mensen geen passende woonruimte vinden, een probleem dat zich in rap tempo aan het verergeren is.

  Zelfs nadat er 1,2 miljoen mensen sindsdien zijn vertrokken, er zijn sindsdien ook ruim 1,5 miljoen nieuwe burgers welkom geheten.

 12. maff Zegt:

  Monsterboete voor banken na jarenlange manipulatie wisselkoersen

  welingelichtekring…e-wisselkoersen.html

 13. maff Zegt:

  Draghi Warns Brexit Could Put Financial Stability at Risk
  European Central Bank president calls Brexit an ‘important existential event’ for the EU

  Einde EU ? Ondertussen worden in de UK de ‘buitenlanders’ het land uitgepest, de ziekenhuizen lopen leeg ( personeel ) , en de Hollanders druipen nu ook af, terug naar hun roots, het is druk bij de Hollandse ambassade in London, baby’s die daar zijn geboren met een Britse en een Hollandse ouder krijgen nu 2 nationaliteiten, voor de zekerheid ……. mag niet van Rutte, maar ze krijgen het toch

 14. maff Zegt:
 15. Arjan Zegt:

  Oh jee slecht nieuws voor de huurders alhier die wachten op de grote crash: nu.nl/wonen/501598…na-zestien-jaar.html

  8,2%! Wie had dat twee jaar geleden gedacht.

 16. Latida Zegt:

  Arjan: Oh jee slecht nieuws voor de huurders

  Arjan: Ik vraag me zelf ook af waarom ik nog steeds reageer en heb me al vaak voorgenomen om niets meer te posten.

 17. Voerman Zegt:

  Arjan: Oh jee slecht nieuws voor de huurders alhier die wachten op de grote crash:

  Die komt vast wel een keer, maar nu nog niet!

  Wonen is een passie, net als voetbal, koken, vakanties, auto’s, ga zo nog maar even door……..

 18. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: slecht nieuws voor de huurders alhier

  ‘Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in oktober 2017 ongeveer even hoog als in mei 2007. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog wel ruim 4 procent lager.’

  We zijn dus ruim tien jaar verder en woningen zijn 4% goedkoper dan tien jaar terug? En de inflatie?

  Geen beste belegging dus, en moeilijke tijden staan voor de deur. Zie het Lubach filmpje over lage lonen.

  € 287.000.00 is de gemiddelde hypotheek. Hoe moet je dat betalen als je niet al te veel verdient, als lonen onder druk staan?

  Wat ik mis is een scherpe analyse van mensen die alles grondig op een rijtje hebben.

 19. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: slecht nieuws voor de huurders alhier die wachten op de grote crash

  Voor een huurder is een grote crash op de huizenmarkt helemaal niet zo’n probleem. Maar als je als huiseigenaar aan het speculeren bent met geleend geld, en de markt crasht, en je raakt ook nog eens je werk kwijt, dan heb je een probleem.

 20. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: slecht nieuws voor de huurders alhier

  Wat je dus eigenlijk bedoelt is dat huurders afgelopen jaar 8% rendement mislopen omdat ze niet meespelen met het grote piramidespel. Waar je dus geen oog voor hebt is dat tien jaar geleden huizen duurder waren dan nu, te vermeerderen met inflatie.

 21. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Wonen is een passie, net als voetbal, koken, vakanties, auto’s, ga zo nog maar even door……

  Ja, daklozen ontbreekt het gewoon aan passie.

 22. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Ja, daklozen ontbreekt het gewoon aan passie.

  Scherpe analyse, die hebben vaak geen passie voor wonen.
  Misschien wel voor sex of religie of iets anders waar niet altijd geld voor nodig is. 🙂

 23. Voerman Zegt:

  Voerman houdt niet van voetbal, vindt het een ordinair volksvermaak.
  Voerman heeft echter wel passie voor andere dingen.
  Niet zozeer wonen, het bezit is uiteindelijk het einde van het vermaak.

 24. Nico de Geit Zegt:

  Financiën weigert duidelijke cijfers energielasten

  Het ministerie van Financiën weigert inzicht te geven in hoeveel energiebelasting een gemiddeld huishouden gaat betalen als er geen zonnepanelen geplaatst zijn. Uit navraag blijkt dat in deze cijfers ervan uit wordt gegaan dat straks een deel van de huishoudens zonnepanelen heeft geplaatst en andere energiebesparende maatregelen heeft doorgevoerd.

  telegraaf.nl/nieuw…ijfers-energielasten

  Effe energiebesparende maatregelen doorvoeren: verbouwen voor twee ton. Huren kan ook. Wordt het te gortig zeg je gewoon de huur op en ga je verderop wonen.

 25. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Wordt het te gortig zeg je gewoon de huur op en ga je verderop wonen

  Verderop in dat huurhuis moeten ok zonnepanelen zitten etc. en dat zit ook allemaal in de huurprijs.
  Maakt allemaal geen bal uit.

  Ook huurders kunnen niet meer vluchten! Hooguit een beetje sneller maar naar dezelfde situatie.

  Och, Voerman kan dat nu wel tegen je zeggen, maar je bent het toch over een kwartier weer vergeten.

  Je bent domweg te stom om rationele argumenten te vatten.
  Jarenlang verblijf op dit log heeft niets opgeleverd voor je. Er is vast wel een goede naam voor deze afwijking, maar dat snap je ook niet. 🙂

 26. Dr.t Zegt:

  Nico de Geit: Watjeduseigenlijkbedoeltisdathuurdersafgelopenjaar8%rendementmislopenomdatzenietmeespelenmethetgrotepiramidespel.Waarjedusgeenoogvoorhebtisdattienjaargeledenhuizenduurderwarendannu,tevermeerderenmetinflatie.

  Gebrek aan logica? Of er is sprake van een pyramidespel en dan stijgen de prijzen almaar door. Of de prijzen zijn niet gestegen ten opzichte van een blijkbaar allesbepalende referentiepunt van 2008 en dat ontkracht het idee van de pyramidespel.

 27. Dr.t Zegt:

  Een wetmatigheid valt wel te ontdekken: hoe beter het met de economie en de huizenmarkt gaat, des te luider klinkt het geklaag en gejammer van de zeepbeller.
  Gevalletje cognitieve disonantie?

 28. Voerman Zegt:

  Dr.t: Een wetmatigheid valt wel te ontdekken: hoe beter het met de economie en de huizenmarkt gaat, des te luider klinkt het geklaag en gejammer van de zeepbeller

  Eens!
  Valt echter niet te ontkennen, dat door dik en dun trouw blijven aan hun domme principes.

 29. Jo Zegt:

  starterslening.nl/…g-grens-2018?page=45

  Kijken of het nu wel lukt

 30. Jo Zegt:

  Dus wat is het nou mensen kopen of huren?!

 31. Nico de Geit Zegt:

  Jo:
  Duswatishetnoumensenkopenofhuren?!

  Wonen in Nederland is duur, of je nu huurt of koopt. Wat voor jou het beste is hangt ook heel erg van je persoonlijke situatie af en het segment waarin je wilt wonen.

 32. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: Gebrek aan logica? Of er is sprake van een pyramidespel en dan stijgen de prijzen almaar door.

  De schulden bedoel je, de schulden blijven stijgen om de zeepbel op druk te houden.

 33. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Wonen in Nederland is duur, of je nu huurt of koopt. Wat voor jou het beste is hangt ook heel erg van je persoonlijke situatie af en het segment waarin je wilt wonen

  Dat is dan weer wel een wijze uitspraak.
  Complimenten, Geit, ga zo door!

 34. Peter Z Zegt:
 35. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Voor een huurder is een grote crash op de huizenmarkt helemaal niet zo’n probleem.

  Volgens mij was dat nou precies mijn punt. 🙂

 36. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Wat je dus eigenlijk bedoelt is dat huurders afgelopen jaar 8% rendement mislopen

  Nee

 37. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Nee

  Wat dan, dat het nu een heel slecht moment is om in te stappen?

 38. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Wat je dus eigenlijk bedoelt is dat huurders afgelopen jaar 8% rendement mislopen omdat ze niet meespelen met het grote piramidespel.

 39. Nico de Geit Zegt:

  ‘Het overgrote deel van die hypotheken heeft een looptijd van dertig jaar en zijn dus afgesloten voordat die leenbeperkingen werden ingevoerd. Omdat het vaak om aflossingsvrije hypotheken gaat, zullen ze nog jaren lang een grote invloed hebben op de totale woningschuld. Uit een analyse van economenbllad ESB blijkt dat die schuld, ondanks het groeiend aantal aflossingen, de komende vijftien jaar nog zal blijven stijgen. In 2030, wanneer pas de eerste kentering kan worden verwacht, zal de totale hypotheekschuld van Nederlanders tussen de 800 en 950 miljard euro liggen.’

  elsevierweekblad.n…g-is-dat-erg-561796/

  Er kan dus nog meer lucht in de bubble.

 40. Latida Zegt:

  Vele kleintjes maken..

  “De grote mini pensioenroof gaat door”

  daskapital.nl/2017…enenland_iets_m.html

 41. Latida Zegt:

  “”Een pensioenaanspraak van € 463,00 per jaar correspondeert met de huidige lage rente met een kapitaal van circa tienduizend euro””

 42. Latida Zegt:

  “Leverage and limited liability: A toxic cocktail”

  “There is little doubt that one of the main causes of the Global Crisis was excessive risk-taking by large international financial institutions. This column argues that the combination of very high leverage and limited liability continues to incentivise risky behaviour by bankers. Dealing with this problem requires the alignment of bankers’ incentives with those of society, rather than of shareholders. Deferred compensation in the form of contingent convertibles presents one promising strategy.”

  voxeu.org/article/…ility-toxic-cocktail

 43. Latida Zegt:

  aap en mouw

  “However, to understand the populist resentment among part of the Dutch electorate, one must recognize that the official ‘macro’ indicators that all point to recovery hide a more complex and less sunny reality on the ground. For one, fiscal austerity, while effective in bringing down the government budget deficit, has meant a continued underfunding and understaffing in healthcare, old-age care and education; a trimming of support schemes for the disabled; cuts in public spending on R&D; and insufficient investment in public transportation, renewable energy systems and affordable (social) housing. These outcomes are in direct conflict with traditional social-democratic values, as the austerity-induced scarcities and rationing in healthcare, education, transportation and housing make daily life more difficult, costly and insecure for the majority of the population—even when these scarcities are not immediately ‘visible’ in the macro indicators. An even bigger unmentioned factor is unemployment. The official Dutch unemployment rate is 5.4% of the labor force (December 2016), but this number does not include the underemployed workers who work part-time, are often self-employed and want to work more hours, nor the so-called ‘discouraged workers’ who have given up looking for a job as there are none.

  Recent estimates by the Dutch central bank[2] show that if the underemployed and discouraged workers are included in the counting, the ‘broader’ and more appropriate unemployment rate would be 16% of the labor force—three times as high as the ‘official’ unemployment rate.”

  ineteconomics.org/…-next-domino-to-fall

 44. Latida Zegt:

  en

  “What is left unmentioned as well is that job insecurity in the Netherlands has increased significantly in recent times: the percentage of employees with a ‘secure job’ declined drastically from 56.8% in 2008 to 30.5% in 2014.[3] More than one in five workers is in a temporary job, and about 17% of Dutch employees are self-employed and have to fend for themselves.

  The heightened job insecurity is correlated with a higher incidence of mental depression and sharp increases in the usage of anti-depressants and medication.[4] No wonder that Dutch voters, including those from the middle classes, are most anxious about their financial position, their job and economic prospects”

 45. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Wat dan, dat het nu een heel slecht moment is om in te stappen?

  Ik bedoel niets meer en niets minder dan wat ik gezegd heb. Jij en Steven zijn gewoon eeuwige huurders, hebben altijd gehuurd, en zullen nooit kopen. Prima. Maak je dan gewoon niet druk over de huizenprijzen.

 46. Latida Zegt:

  “Een gemiddelde Nederlander die nu een huis koopt, sluit daar een hypotheek voor af van 287.000 euro.”

  en

  “Een koopwoning kost nu gemiddeld 269.083 euro”

  Nog steeds meer lenen dan kopen.

  De meeste ‘kopers’ zijn dus nog altijd huurders van de bank.

  elsevierweekblad.n…g-is-dat-erg-561796/

 47. Latida Zegt:

  Helder

  “Martin van Rooijen van 50PLUS nam even voor 21.00 uur het woord. Hij heeft 900 minuten spreektijd aangevraagd. Later volgt dan nog PVV’er Edgar Mulder met zelfs 1200 minuten spreektijd. Beide oppositiepartijen willen het belastingvoordeel voor huizenbezitters behouden.”

  telegraaf.nl/nieuw…thondebat-wet-hillen

 48. Latida Zegt:

  Onzuiver financieel corruptief element:

  https://youtu.be/ZWXs5g77hHQ?t=1744

 49. Jo Zegt:

  radar.avrotros.nl/…lag-op-je-hypotheek/ Sommige mensen betalen dit terwijl hun huis sinds de jaren tachtig misschien wel vervijfvoudigd is in waarde. Dus welk risico hebben de banken en verzekeraars gelopen.

 50. maff Zegt:

  Wat als huizen de Funda niet eens meer halen ?

  uploads.disquscdn.…07bebfd2b1f8c27f.jpg

 51. maff Zegt:

  Recordhoogte 1.5 triljoen

  760 miljard euro
  808 miljard euro.

  dit zijn de schulden van de huishoudens

  http://www.regio024.nl/images/SCHULDEN.png

  Olland ……. één groot hedgefund land

 52. maff Zegt:

  maff,

  So sorry Adamus 😉 moet natuurlijk zijn 1568000000000

  Reken je daar de ‘normale’ rente over is die net zoveel als de inkomstenbelasting van ganzzzzz NL

 53. Nico de Geit Zegt:

  Latida: “Een gemiddelde Nederlander die nu een huis koopt, sluit daar een hypotheek voor af van 287.000 euro.”

  en

  “Een koopwoning kost nu gemiddeld 269.083 euro”

  Nog steeds meer lenen dan kopen.

  Het kan ook dat vooral de iets duurdere woningen verkocht worden – dat de bank wél de iets duurdere woning wil financieren en de goedkopere niet. Door zo te handelen gaat de gemiddelde transactie prijs omhoog, en roeptoeteren kranten over ‘stijgende prijzen’.

 54. Nico de Geit Zegt:

  Latida: “Een koopwoning kost nu gemiddeld 269.083 euro”

  Lijkt simpel, maar dat is het niet. Het zal een gemiddelde zijn van alle VERKOCHTE woningen, gedeeld door het aantal.

  Als de bank alleen nog bereid is kasteeltjes te financieren gaat de gemiddelde transactieprijs stevig omhoog.

 55. maff Zegt:

  Nico de Geit,

  Gemiddelde hypotheek 287k
  Gemiddelde koopsom 269k
  Gemiddelde vraagprijs 350k

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

  ps 🙂
  radionz.co.nz/asse…_1610.jpg?1438725557

 56. Nico de Geit Zegt:

  maff: Gemiddelde hypotheek 287k
  Gemiddelde koopsom 269k
  Gemiddelde vraagprijs 350k

  Wat ik dus mis is een kritische analyse. Elsevier verklapt wel wat details, de nog steeds grote invloed van aflossingsvrij en zo, maar breidt dat meteen weer recht met de geruststellende woorden’het komt allemaal goed, ga maar slapen’.

 57. Nico de Geit Zegt:

  Achter gemiddelden kan van alles verscholen liggen.

 58. Nico de Geit Zegt:

  maff: Gemiddelde hypotheek 287k
  Gemiddelde koopsom 269k

  287 / 269 = 1,0669

  Feitelijk worden de kosten koper dus meegefinancierd? Een woning kopen / hypotheek afsluiten moet vooral leuk blijven.

 59. maff Zegt:

  Geit

  Gemiddelde hypotheek per gezinnetje is 217k over een gemiddelde WOZ waarde van 216k

  statline.cbs.nl/St…ublication/?PA=37610

  Gemiddelde onderwaarde heilige huisjes in 2017 1k LOL

 60. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: gemiddelde

  Moet natuurlijk zijn “som van verkoopprijs van alle verkochte woningen”.
  Wiskunde op basisschoolniveau, Geitje.

 61. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Geitje.

  Vanaf 3 december, 1e advent, mag je me aanspreken met ‘Grote Geit’, of ‘GROTE GEIT’. Vanuit het hoge noorden verspreidt de kerstgeit de kerstsfeer over de hele wereld. Zondagmiddag 3 december is de inauguratie van de Grote Geit in Gävle, Zweden. Iedereen is uitgenodigd.

  visitgavle.se/site…/bockinvig2012_3.jpg

  Ter ere daarvan vindt gelijktijdig de Krampuslauf in Graz, Oostenrijk plaats (en nog op heel veel andere plaatsen):

  https://www.youtube.com/watch?v=mojrfw7SJ14

 62. svg Zegt:

  “staat een totale woningwaarde van 1.650 miljard euro”
  Blijkbaar kunnen ze ook al niet meer rekenen bij Elsevier, of men probeert in sprookjes te geloven , deel het bedrag maar in ieder geval door 2 ,en dat is dan echt aan de hoge kant en het zou mij zelfs niet verbazen dat de waarde gelijk is aan de hypotheeksom.

 63. Nico de Geit Zegt:

  svg: “staat een totale woningwaarde van 1.650 miljard euro”

  De waarde is sowieso fictief, want je kunt die woningen niet even allemaal verkopen aan een nieuwe eigenaar. Ten eerste zijn ze niet te koop en ten tweede, als het hele land te koop zou staan, zijn er geen kopers voor.

  Nou ja, die kopers zijn er wel maar die komen uit de derde wereld en hebben geen geld. Dus als je ze een lening geeft om die woningen te kopen willen ze misschien.

  Dat is net zo iets als je dure auto meegeven aan iemand zonder geld. Het enige wat hij hoeft te doen is beloven dat hij hem ooit gaat betalen.

 64. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …wet van de zwaartekracht…
  https://pbs.twimg.com/media/DPOHsahUMAA_Y3q.jpg

 65. svg Zegt:

  1650123456789÷4318794=382079,68
  gesuggereerde waarde gedeeld door het aantal (koop)woningen is het gemiddelde bedrag in waarde, 382 duizend euro zou dus de gemiddelde waarde van een koophuis in Nederland zijn????, laat je nakijken!

 66. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: breidt

  Je Nederlands begint ook al af te nemen.
  “Breidt” met zijn “breit” (stam + t).
  Dat kerstfeest met die Scandinavische geit is trouwens een heidens gebruik uit de 14e eeuw.
  Heeft met de god Thor te maken.

 67. Nico de Geit Zegt:

  svg: gesuggereerde waarde gedeeld door het aantal (koop)woningen is het gemiddelde bedrag in waarde

  Als er een ton betaalt zou worden voor iedere oude brommer, wat zou dan de totalen brommerwaarde zijn in Nederland?

  Dat er vandaag 100k betaald wordt voor een brommer zegt iets over de huidige markt.

  In Griekenland was iedere oude vrachtwagen 300k waard. Want, er zat een vergunning bij. Net zoiets als bij de taxi’s. Zonder vergunning geen vrachtwagen of taxi. En opeens was het over, kwam er een ander systeem. De vrachtwagen- en taxivergunningen waren direct waardeloos.

  Het geld voor die vergunningen was meestal geleend. En die lening moet natuurlijk wel worden terugbetaald.

  Met woningen zal het wel niet zo’n vaart lopen, maar je weet maar nooit. Zonder bevolking die het kan betalen houdt het op – en daar zit dus een probleem.

 68. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Als er een ton betaalt zou worden voor iedere oude brommer

  Voor de meeste mensen niet te begrijpen. Maar stel je nou eens voor dat je alleen auto mocht rijden als je ook een oude brommer had, alleen naar je werk mocht om geld te verdienen indien je aantoonbaar in het bezit bent van een geregistreerde oude brommer, en meer, dan zouden oude brommers heel snel heel veel waard zijn. Want zonder oude brommer ben je niks.

  Huizen zijn in veel gevallen geen zak waard, het is gewoon gecreëerde schaarste, en je zult ergens moeten wonen. Tot mensen het helemaal zat zijn en hun biezen pakken.

 69. Nico de Geit Zegt:

  Kijk, als je nou een paar ton hebt, dan ga je voor dat geld toch geen oude brommer kopen?! Ook al is het een nieuwe brommer, het is gewon te duur. Dan maar even duur een oude brommer huren als het niet anders kan.

 70. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Tot mensen het helemaal zat zijn en hun biezen pakken.

  Op die brommer van een ton?
  Kom je niet ver! 🙂
  Hoeft ook niet, want het is overal hetzelfde of meer van hetzelfde.

 71. Nico de Geit Zegt:

  svg: gesuggereerde waarde

  We hebben het over de theoretische waarde van het piramidespel met woningen in Nederland.

 72. a Zegt:

  Na jaren weg geweest toch maar weer eens gekeken op dit blog. Toen ik hier een jaar of 10 terug voor het eerst kwam, waren er houtsnijdende en onderbouwde analyses van verschillende posters. Mede daardoor heb ik de aankoop van een huis toen uitgesteld tot 2014. Toen toch gekocht. Een beslissing die de domste investering ooit zou zijn volgens de experts hier. Mijn geld moest in goud en zilver (sindsdien gedaald van $45 naar pak hem beet $15 nu?). Ook mijn onderbouwing om aandelen te kopen (wat ik al ver voor 2014 deed), werd belachelijk gemaakt. De wereld en aandelenmarkten zouden instorten. Ik werd voor rotte vis uitgemaakt en persoonlijk aangevallen toen ik overduidelijke onzin en stemmingmakerij hier onderbouwd onderuit haalde. Toen maar gestopt met posten.

  Wil ik nu achteraf mijn gelijk halen? Misschien een beetje, maar het bevestigt vooral dat de toekomst zich ontzettend lastig laat voorspellen. De stelligheid waarmee sommigen huizenprijsontwikkelingen denken te kunnen voorspellen is eigenlijk gewoon lachwekkend. Verstandige mensen evalueren periodiek hun mening en stellen deze bij als de situatie is gewijzigd. Dat deed ik in 2013/2014 ook. Kopen of huren hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Als verstokte vrijgezel zou ik waarschijnlijk ook huren vanwege de flexibiliteit. Op dit moment heb ik een koopwoning, maar dat kan in de toekomst weer anders zijn. Dat meer dan 100% lenen en niks aflossen op je hypotheek niet handig is, is volgens mij evident. Daarom gebeurt dat ook niet meer. Tegen de posters met vastgeroeste denkbeelden zou ik dan ook willen zeggen: blijf niet hangen in het verleden, maar analyseer de situatie zoals die nu is. Probeer de toekomst niet te voorspellen, maar stel je verschillende scenario’s voor (positieve en minder positieve) en zorg dat je ook in de negatieve scenario’s geen onoverkomelijk probleem hebt. Als je geen probleem hebt als de prijzen dalen, hoef je er ook niet dag en nacht mee bezig te zijn cq. wakker over te liggen. Wil je optimale vrijheid? Lekker huren, niks mis mee!

 73. Latida Zegt:

  “Since 2008, the ruling and banking class haven’t even tried to hide the FACT that our system is about oligarchs and theft – anything but capitalism. The same could be said for Europe and most any Western “developed” nation. We have a program called Quantitative Easing, which is a fancy, made-up way of saying money printing and bond market manipulation. We also have, proven in a court of law, rigged FOREX markets – the global currency market. The LIBOR market (loan interest rate market) is also rigged as proven, once again in a court of law.”

  sprottmoney.com/Bl…rimes-rory-hall.html

 74. Istrilyin Zegt:

  Nico de Geit: 287/269=1,0669

  Je vergeet dat veel goedkope woningen gekocht worden door sloebers die 100% financiering nodig hebben (en krijgen), terwijl woningen van een miljoen door de all-cash crowd gekocht wordt. In dat laatste geval wordt het hypotheek gemiddelde niet omlaag getrokken met een 0-euro waarde, er wordt gewoon niets geregistreerd. Dus de verhouding zegt niet zo veel.

 75. Latida Zegt:

  ““Intrekking referendumwet is een coupe op de democratie. De kiezers zijn uiteindelijk de baas, niet de gekozenen”.

  “Het raadgevend referendum wordt beëindigd. Zelfs een referendum over de intrekkingswet zelf wordt zonder de mogelijkheid voor tegenspraak door de regering verworpen. Kortom een wet die nu nog geldig is op het raadgevend referendum wordt daarvoor buitenwerking gesteld.

  Parlementaire democratie en de directe democratie in combinatie werkt niet volgens de regeringspartners. De huidige wet kent zijn beperkingen. Om die reden is er in 7 jaar een wet ontworpen voor een correctief bindend referendum. Ook deze wet wordt niet in behandeling genomen, zelfs een debat hierover wordt niet gevoerd.
  Volgens Van Raak is het een coupe op de democratie met alle gevolgen voor de toekomst. ”

  https://www.youtube.com/watch?v=EfPF-pUD_6o

 76. maff Zegt:

  Luis, het gaat goed in dit land ….. tuurlijk

  Paniek in de tent

  Toezichthouders en ministerie: ‘Betrek intermediair bij aanpak aflossingsvrije hypotheken’

  ‘ Die zou in ieder geval moeten bestaan uit een risico-identificatie, een proactieve klantbenadering, maatwerk en het inrichten van een centraal informatiepunt. ‘

  amweb.nl/financiel…hypotheken-101106156

 77. maff Zegt:

  ps: …wet van de zwaartekracht…

  🙂 anti gravity bouwt huizen als kastelen
  ( Coral Castle ) miamiandbeaches.co…ath-940×526.jpg

 78. Latida Zegt:

  “FSC: ‘Het comité heeft vastgesteld dat de meeste huishoudens met een aflossingsvrije lening naar verwachting op de einddatum een positief huizenvermogen hebben, en dus in beginsel in staat zijn om hun schuld af te lossen door verkoop van de woning. Desondanks kunnen liquiditeitsproblemen bij het aflopen van deze leningen systeembrede gevolgen hebben’. Van de €669 miljard aan hypotheken bestaat ongeveer de helft uit aflossingsvrije hypotheken. Vandaar dat het FSC toevoegt dat ‘vanwege het grote aantal betrokken huishoudens dit gevolgen kan hebben voor de woningmarkt en huizenprijzen’.”

  daskapital.nl/2017…oververhit_veel.html

 79. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …it’s like talking to a…?
  https://pbs.twimg.com/media/C_ap0xMVYAAOgfa.jpg

 80. Nico de Geit Zegt:

  Verbouwing fors duurder

  Mensen die hun huis willen verbouwen, zijn de komende tijd duurder uit. Door een enorm aantal verbouwingen en een tekort aan personeel zitten veel aannemers tot de zomer volgepland.

  Uit cijfers van het CBS blijkt dat de bouwsector minder hard groeit door gebrek aan personeel. Dat probleem wordt de komende jaren nog groter, waardoor verbouwingen nog duurder zullen worden.

  telegraaf.nl/nieuw…bouwing-fors-duurder

 81. Nico de Geit Zegt:

  Ministerie erkent grotere stijging

  Energiebelasting door het plafond

  Huishoudens worden zwaarder belast op de energienota dan eerder is voorgespiegeld.

  telegraaf.nl/nieuw…ing-door-het-plafond

 82. Nico de Geit Zegt:

  Komst Turkse groenteman zorgt voor spanningen

  Een conflict tussen een Turkse groenteman en een bloemiste in Hilversum is compleet uit de hand gelopen. De bloemiste heeft de groenteman bedreigd en bekogeld met zijn eigen sinaasappels.

  telegraaf.nl/video…oor-woeste-bloemiste

 83. Nico de Geit Zegt:

  ’Geef de vrouw de leiding bij verbouwing’

  „Een bekend fenomeen is dat stellen een huis totaal opknappen en uit elkaar gaan als het werk erop zit. Dan zijn ze klaar met het huis, maar ze zijn ook klaar met elkaar.

  telegraaf.nl/nieuw…iding-bij-verbouwing

 84. ps Zegt:

  Daar hoort een gebreitdt muziekje onder, Geit! 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=8rbbI4oI3AU

 85. Nico de Geit Zegt:

  Istrilyin: sloebers

  Ik zou ze geen sloebers noemen maar muppets. Het gaat doorgaans om werkende mensen. Het grote probleem is dat ze te veel lenen, maximaal lenen. En zelfs met die maximale lening kunnen ze heel beperkt wonen.

  Misschien kijken ze later terug en vragen zich af waarom ze zoveel geleend hebben. De rente was toen laag. Vaak duurt het jaren voordat ze doorkrijgen wat voor een astronomisch bedrag ze geleend hebben, en dat het echt terugbetaald moet worden, tot de laatste euro, met rente.

  Voorlopig hebben we nog een erg lage rente. Voorlopig is uitstappen mogelijk door de woning te verkopen. Maar als de huizenprijzen dalen om wat voor een reden dan ook, dan staan ze onder water en zitten ze als ratten in de val. Wie wil nou zoiets?

 86. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Ik zou ze geen sloebers noemen maar muppets. Het gaat doorgaans om werkende mensen. Het grote probleem is dat ze te veel lenen, maximaal lenen. En zelfs met die maximale lening kunnen ze heel beperkt wonen.

  Het geld dat muppets lenen komt in de economie terecht. En op die manier wordt de economie aangejaagd. Muppets denken vaak dat dat altijd doorgaat. De mogelijkheid van een neergaande economische spiraal waarin het moeilijk is om geld te verdienen en schulden af te lossen, ze denken dat het wel mee zal vallen.

  Sterker: ze menen met de aankoop van een woning een slimme zet gedaan te hebben. Oude troep voor veel geld, en de rente op een historisch laag niveau.

 87. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Oude troep voor veel geld

  Dat kan dus ook een woning zijn op een redelijk goede locatie voor 500k die voor 200k gerenoveerd moet worden. Vaak gaan ze met renoveren uit dat er goedkoop aardgas zal zijn, zonder nadenken waarschijnlijk.

  Je kunt voor veel minder geld iets bouwen dat wél voldoet aan de eisen van deze tijd. Het enige dat je ziet is die achterlijke zonnepanelen die onrendabel goedkoop energie terug leveren aan het net.

  Wat de overheid niet kan gebruiken is woningen die geen aansluiting op het net nodig hebben. Alleen internet. En tegen de tijd dat iedereen zonder het net kan komt er een mega-belasting op internet. En fietsen zal ook wel duur worden als iedereen zijn auto weg doet.

 88. Latida Zegt:

  Nico de Geit: En fietsen zal ook wel duur worden als iedereen zijn auto weg doet.

  Dan kunnen we eindelijk roepen dat het uitstekend gaat met de brommermarkt vanwege het consumentenvertrouwen.

  Al zal er dan hoogstwaarschijnlijk een cap komen op het aantal brommers dat per gemeente mag rondrijden, waardoor er wachtlijsten komen om voor een brommer-vergunnig in aanmerking gekomen.

  Fiesten is dan iets voor paupers.

 89. Latida Zegt:

  Sfeerimpressie Nederland 2017:

  “„Vandaag zijn wij bewapend met pepernoten, wees dus lief, anders krijg je op de kloten.” Dit sinterklaasgedicht op de Facebookpagina van de politie in Arnhem vindt het korps achteraf „te ruig van toon.””

  telegraaf.nl/nieuw…g-sinterklaasgedicht

  “Van de uitvaartverzekering horen ze dat de begrafenis niet vergoed zal worden. Voor vergoeding had Gladys nog een week langer zwanger moeten zijn.”

  telegraaf.nl/nieuw…or-mijn-dochter-niet

  “De gemeente vordert 153.000 euro aan ten onrechte betaalde bijstand terug. De Eindhovenaren verkochten in de loop der jaren huisraad, brommers en fietsen. Dat bleek toen de sociale recherche van de gemeente gegevens opvroeg bij Marktplaats.”

  telegraaf.nl/nieuw…ijstand-terugbetalen

  “Om meer volk naar de winkels in het centrum te trekken, heeft de gemeente Veenendaal in 2015 parkeren op ongeveer 1600 parkeerplekken op zaterdag gratis gemaakt. Oneerlijke concurrentie, vindt de commerciële parkeerplaatsuitbater Q-Park, dat naar de rechter én de ACM stapte.

  De rechtbank gaf Q-Park gelijk, en nu vindt ook de ACM dat Veenendaal de parkeertarieven in lijn moet brengen met de werkelijke kosten. ”

  telegraaf.nl/finan…ndaal-is-te-goedkoop

  “Een inwoner van Nuenen (Noord-Brabant) heeft de gemeente voor de rechter gedaagd omdat hij niet wil opdraaien voor de opruimkosten nadat twee keer drugsafval op zijn grond is gedumpt.”

  telegraaf.nl/nieuw…te-na-drugsdumpingen

  “‘Denk wakkert antisemitisme aan'”

  ad.nl/politiek/den…itisme-aan~aa1b1c00/

  “Twee vrouwen die in de nacht van maandag op dinsdag op straat in Amsterdam aan het zoenen waren, zijn mishandeld door een groep jongens. Een van de vrouwen kreeg een trap tegen haar hoofd.”

  telegraaf.nl/nieuw…handeld-in-amsterdam

  “Van ’enkele tientallen’ toegelaten asielzoekers is de verblijfsvergunning ingetrokken omdat ze op vakantie gingen naar het land van herkomst. Dat is uitgerekend het land waarvan ze zeiden dat het er te onveilig was om er te blijven.”

  telegraaf.nl/nieuw…gestraft-om-vakantie

  “Getuige zag slachtoffers schietpartij over straat kruipen”

  telegraaf.nl/video…t-is-verschrikkelijk

  Luisindepels: Het gaat goed in dit land!

 90. Voerman Zegt:

  Latida: waardoor er wachtlijsten komen om voor een brommer-vergunnig in aanmerking gekomen.

  Wie geld leent om een brommer aan te schaffen komt in aanmerking voor een brommerleenkostensubsidie.
  Terugbetaling van de brommerlening is pas na overlijden van de bromfietser verlicht. Daarvoor zal echter de volgende generatie bromfietsers pas aangesproken worden.

 91. Nico de Geit Zegt:

  Ik had opeens zomaar een goed idee over de autovergunning: de overheid moet wegen aanleggen en wegen onderhouden. Dat is heel duur. Voorheen werd het benodigde geld opgehaald middels belastingen en heffingen op gemotoriseerde voertuigen.

  Dat is onrechtvaardig, omdat op die manier jan en alleman zomaar op de weg kan gaan rijden terwijl ze niet hebben bijgedragen aan de opbouw van het wegennet.

  Daarom: de autovergunning. Die koop je voor bijvoorbeeld 100.000 euro bij de overheid, waardoor je mede-eigenaar wordt van het wegennet. Die 100k kun je lenen tegen lage rente.

  Als je de autovergunning niet meer nodig hebt verkoop je hem gewoon weer aan iemand die graag met zijn auto de weg op wil.

  Het is natuurlijk logisch dat mensen die zo’n vergunning niet willen kopen ook geen gebruik meer mogen maken van het wegennet.

  Voor Nederlanders en buitenlanders die geen vergunning willen, of waarvoor geen vergunning beschikbaar is (wegens schaarste) zijn vignetten beschikbaar. Die zijn natuurlijk duur, zo duur dat je beter een autovergunning kunt kopen.

  Logisch dat als mensen willen rijden op de weg dat ze mede-eigenaar moeten worden. Wie een autovergunning koopt en aflost, bouwt vermogen op.

 92. Nico de Geit Zegt:

  Ik geloof dat het in Hong Kong was of zo: daar moet je eerst kunnen aantonen dat je een parkeerplek hebt voordat je een auto op je naam kunt laten zetten.

  Of je parkeerbelasting moet betalen over je (eigen) parkeerplek weet ik niet.

 93. Nico de Geit Zegt:

  Het klinkt misschien krankzinnig allemaal – ooit was er een belasting op vensters en deuren:

  joostdevree.nl/sht…nsterbelasting.shtml

 94. Latida Zegt:

  “Het grootste pensioenfonds van ons land, ambtenarenfonds ABP, verhoogt volgend jaar de premie. ”

  en

  “Ook in 2019 zal de pensioenpremie stijgen, kondigt het pensioenfonds al aan. Eén op de zes Nederlanders is deelnemer of gepensioneerde bij het ABP.”

  telegraaf.nl/finan…hoogt-pensioenpremie

 95. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: autovergunning

  Overdrachtsbelasting 6%, sterfbelasting 20% naar je kinderen, anders meer, en in tussentijd de waarde van de vergunning in box 3.

  En natuurlijk de vaste heffing en eventueel rijkenheffing. En betalen voor vervuiling, ongeacht de brandstof.

  Om weerstand te beperken zou de autovergunning goedkoop geïntroduceerd kunnen worden, te beginnen op nieuwe auto’s. BPM en BTW gooi je weg, met een autovergunning heb je iets.

 96. Nico de Geit Zegt:

  Steeds meer tweedehands ‘stekkerauto’s’ verdwijnen naar het buitenland omdat er hier geen vraag meer naar is.

  Dickmann voorziet voor de komende twee jaar een versnelde afbouw van het aantal stekkerauto’s in Nederland. Zo’n vier jaar geleden waren plug-in-auto’s zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 niet aan te slepen in Nederland door gunstige belastingregels voor leaserijders. Maar die gelden niet meer. ,,Ik heb zelf zo’n V60 plugin. In de eerste vijf jaren was de bijtelling nihil, maar binnenkort gaat dat voor al die auto’s naar 22 procent. En dat is gezien de hoge cataloguswaarde een zeer kostbare verandering. Ik probeer hem te verkopen, maar raak hem aan de Nederlandse straatstenen niet makkelijk meer kwijt”

  telegraaf.nl/finan…ekkert-steeds-minder

 97. Steven Zegt:

  zo zie je maar weer wat een belastingregeltje kan doen. Dus helemaal die HRA.

 98. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Ik probeer hem te verkopen, maar raak hem aan de Nederlandse straatstenen niet makkelijk meer kwijt”

  Je zou die dure auto toch maar volledig gefinancierd hebben, en nog niks afgelost. Dan ben je in de aap gelogeerd, de klos, het haasje, de sigaar, de pineut, enz.

  Achteraf gezien is het sowieso de vraag of die vrijstelling van bijtelling iets heeft opgeleverd, of dat je beter meteen gewoon een benzinemodel had kunnen kopen.

  Beter: ga lopen of fietsen. Werk zo min mogelijk, ga gewoon leuke dingen doen, en betaal zo min mogelijk belasting / werk zo min mogelijk voor een ander – want dat loont blijkbaar niet.

  Wat rendeert tegenwoordig nog wel?

 99. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Ik probeer hem te verkopen, maar raak hem aan de Nederlandse straatstenen niet makkelijk meer kwijt”

  Ik doelde op Nederlandse woningeigenaren.

 100. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Ik probeer hem te verkopen, maar raak hem aan de Nederlandse straatstenen niet makkelijk meer kwijt”

  Die auto kan gewoon naar het buitenland, BPM zit er niet op en BTW kan verrekend. Met een woning ligt dat iets anders. Die kan je alleen verkopen waar die staat.

 101. Steven Zegt:

  met een auto kan je naar het buitenland.. Met een huis niet inderdaad en ook niet meer met een Bolivar.. (een schuldenmunt)

  bnr.nl/nieuws/econ…gt-naar-4115-procent

 102. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Bolivar

  Je kunt je afvragen wat er waar is over de berichtgeving over Venezuela. Het schijnt dat de VS daar een oorlog wil gaan voeren. Dat doen ze dan mogelijk onder het mom van ‘mensen helpen’. Maar dan moet je de muppets wel eerst wijs maken dat het daar niet goed gaat.

 103. maff Zegt:

  Krullebol 🙂

  ‘Zolang de beurs stijgt hoef je je geen zorgen te maken over huizenprijzen’

  rtlz.nl/beurs/zola…n-over-huizenprijzen

 104. Latida Zegt:

  Gemiddelde koopkracht in Europa, onderzoek behelst 42 landen, Nederland op 15e plaats.

  “The Netherlands have an average per-capita purchasing power of €17,901, which puts the country in 15th place”

  Dus minder koopkracht dan de inwoners van Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg, Noorwegen, IJsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en nog 2 andere landen die ik zo snel niet kon vinden.

  gfk.com/insights/p…s-release/pp-europe/

  En hier het kaartje van GFK, gepubliceerd op 14/11/2017

  gfk.com/insights/n…g-power-europe-2017/

  En hier nog een kaartje, over de hoeveelheid omzet per vierkante meter verkoopruimte:

  gfk.com/insights/n…ctivity-europe-2016/

  En dan dit onderzoek, dat over pensioenen gaat:

  ““Countries that provide government-funded pensions – as many of the European countries do – actually have lower levels of confidence than countries such as the USA, where there has been no government-funded pension plan. This suggests that people in Europe have finally become aware that the aging population means that public pensions can no longer be relied upon to support them comfortably in retirement. Conversely, people in the likes of America have grown up knowing that they have to fund their own retirement from the start, and so are in a better mind-set than their newly awakened European counterparts.””

  gfk.com/fileadmin/…etirement_vfinal.pdf

  Dus ondanks dat Nederland een van de hoogste BBP per capita heeft, blijft de koopkracht daarbij enorm achter.

  Het exportoverschot vertaalt zich dus niet in een hogere koopkracht voor de Nederlandse bevolking.

  globalpropertyguid…urope/gdp-per-capita

 105. maff Zegt:
 106. Nico de Geit Zegt:

  Loonstijging ligt ver onder 3%

  ,,De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, maar ik zie nog geen flinke loonstijgingen. Bovendien zijn er nog genoeg sectoren en bedrijven waarmee het slecht gaat. Zij kunnen de lonen niet fors verhogen.”

  De achterblijvende lonen kunnen het nieuwe kabinet nog wel eens een flinke domper bezorgen. De koopkrachtplaatjes van Rutte III zijn namelijk gebaseerd op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin wordt uitgegaan van een loonstijging van 2,3% volgend jaar en 3,5% in 2019.

  telegraaf.nl/finan…ing-ligt-ver-onder-3

 107. Nico de Geit Zegt:

  Hoezo wil de overheid gas in huis verbieden?

  Nederland is het grootste gasdoorvoerland van Europa, maar de eigen huizen moeten opeens van het gas af. Het is de installateurs gegund, maar waar komt die antigasrage – ook bij het kabinet-Rutte III – toch opeens vandaan?

  Achter betaalmuur: elsevierweekblad.n…ed-meer-doen-561693/

 108. Eric406 Zegt:

  Nico de Geit:
  Hoezowildeoverheidgasinhuisverbieden?

  NederlandishetgrootstegasdoorvoerlandvanEuropa,maardeeigenhuizenmoetenopeensvanhetgasaf.Hetisdeinstallateursgegund,maarwaarkomtdieantigasrage–ookbijhetkabinet-RutteIII–tochopeensvandaan?

  Achterbetaalmuur:elsevierweekblad.n…ed-meer-doen-561693/

  Om er extra belasting over te kunnen heffen. De mensen kunnen niet zonder gas, maar door het als milieubelastend te bestempelen, kunnen ze toch meer binnenharken, terwijl de Groningse gaskraan dichtgaat.

 109. Nico de Geit Zegt:

  Fort Oranje? Nee, hier geen Brabanders alleen echte Ernemmers
  Recreatieparken hebben hun imago vaak niet mee. Prostitutie en drugsoverlast zouden er welig tieren. De buren van Recreatiepark Arnhem voelen zich onveilig.

  gelderlander.nl/ar…-ernemmers~ac736b2c/

 110. maff Zegt:

  Deutsche Mark als je nog meeleest, klopt dit LTV verhaaltje ?

  Brief aan Martin Armstrong ……….

  Ook Duitsland creëert vastgoedbubbel
  marketupdate.nl/ni…eert-vastgoedbubbel/

  ‘ Ik heb de indruk dat het publieke model om schulden nooit af te lossen nu langzaam maar zeker wordt overgebracht naar de private sector.” ‘

 111. Nico de Geit Zegt:

  Economie floreert, grootste deel ondernemers juist in de problemen

  gelderlander.nl/dg…-problemen~a316bdca/

 112. Frans Zegt:

  maff:
  DeutscheMarkalsjenogmeeleest,kloptditLTVverhaaltje?

  BriefaanMartinArmstrong……….

  OokDuitslandcreëertvastgoedbubbel
  marketupdate.nl/ni…eert-vastgoedbubbel/

  ‘Ikhebdeindrukdathetpubliekemodelomschuldennooitaftelossennulangzaammaarzekerwordtovergebrachtnaardeprivatesector.”‘

  Martin Armstrong: goed!
  armstrongeconomics…-real-estate-bubble/
  ” ending 100%+ to buy houses is insane”

 113. Frans Zegt:

  moet zijn “Lending”

 114. Latida Zegt:

  Een greep uit de commentaren alhier:

  daskapital.nl/2017…subsidie_welkom.html

  “je kunt niks meer plannen.
  BTW onhoog
  Kwartje Kok
  Energiebelastingen omhoog
  Afschaffen Hillen
  Verplicht aflossen woning
  Verlagen/ afschaffen hypotheekaftrek
  1000 Euro van Rutte
  Verwijnen lage bijtellingscategorieen in de aouto bijtelling
  EtC ETC
  De burger is gewoon aan de stikpaardjes van de zittende bezettingsmacht(eh 2e kamer) overgeleverd. De enige twee zekerheden zijn nog: Belasting betalen en dood gaan.”

  en

  “Slimme overheid. Eerst creëer je opgeklopte waarde in stenen door sinds de tweede wereldoorlog niet te voldoen aan de grondwettelijke plicht om voor voldoende woonruimte te zorgen, en daarna ga je door schaarste ontstane “waarde” kapot belasten.”

  en

  “Ja alles heel logisch. Huiswaarde is gewoon ficitief geld. Dan heb je in de jaren 70 een huis voor 50 duizend gulden gekocht maar je kan er steeds nog alleen maar in wonen ook al is het nu 3 Euro-ton waard. Maar wel de belasting over 3 Euro-ton (geld dat je niet hebt en dat je nooit zou hebben) betalen.”

 115. maff Zegt:

  Wat gaat er gebeuren met het depositogarantiestelsel?

  marketupdate.nl/co…sitogarantiestelsel/

  Take the money and run ………

  cartoonmovement.co…ros_derveniotis.jpeg

 116. Latida Zegt:

  Opmerkelijk. Banken die coulant zijn en dat onder de pet willen houden.

  “Wie zijn huis met verlies moet verkopen, blijft zitten met een restschuld van duizenden tot soms honderdduizenden euro’s. Onbetaalbaar voor velen. Wat banken niet aan de grote klok hangen, is dat ze schikkingen treffen waardoor huizenbezitters duizenden euro’s minder betalen. Daar worden omstreden geheimhoudingsafspraken over gemaakt.

  RTL Z bekeek diverse geheime schikkingen en sprak een aantal consumenten. Ze willen niet bij naam genoemd worden, uit angst dat hun deal wordt teruggedraaid. Ze betalen 10 tot 35 procent van hun oorspronkelijke restschuld, een forse verlaging.

  Soms wordt de volledige restschuld kwijtgescholden. Zo’n deal wordt regelmatig gesloten onder strikte geheimhouding.”

  en

  “Eerder al kwam hij in contact met Sven Hulleman, advocaat en oprichter van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen. Dankzij zijn hulp werd er na de verkoop een schikking met de bank afgesproken. Van de Ven hoeft niet ruim een ton, maar 3500 euro restschuld aan ABN Amro te betalen.”

  en

  “Sven Hulleman, die sinds 2012 processen voert tegen restschulden, ziet vaak geheimhoudingsparagrafen in de overeenkomsten die worden gesloten. Hij zegt dat zijn stichting alleen al voor 28 miljoen euro geheime schikkingen heeft getroffen.”

  en

  “In 2014 kwam aan het licht dat er in de woekerpolisaffaire geheime schikkingen werden gesloten. Sommige consumenten kregen meer compensatie dan anderen. Hierdoor ontbreekt transparantie.”

  rtlz.nl/life/perso…otheekschulden-kwijt

 117. Latida Zegt:

  Volgens het CBS zal de bevolking van 0 t/m 20 jaar tot zeker het jaar 2025 blijven dalen van 3,87 miljoen in 2013 tot 3,71 miljoen in 2025, een daling van 165,000, waarna het aantal weer zou moeten gaan stijgen, zij het langzaam

  Tijdens dezelfde periode 2013- 2025 stijgt de bevolking boven de 65 jaar van 2,83 miljoen in 2013 miljoen naar 3,8 miljoen in 2025 tot 4,2 miljoen in 2030.

  Kijken we samen met het CBS nog een paar jaar verder vooruit:

  2035: 4,54 miljoen 65+ vs. 3.79 miljoen < 20 jaar
  2040: 4,72 miljoen 65+ vs. 3.81 miljoen < 20 jaar

  De groep die er tussenin zit, de groep van 20- 65 jaar, is in principe de bulk van de potentieel werkzame bevolking. Die blijkt tot 2040 ook te dalen:

  2013: 10,1 miljoen
  2025: 9.89 miljoen
  2030: 9.66 miljoen
  2035: 9,41 miljoen
  2040: 9.28 miljoen

  Dat is een daling van de potentiele beroepsbevolking van meer dan 800,000 personen, anderhalf miljoen meer gepensioneerden, en de komende 10 jaar een langzaam teruglopen geboortecijfer.

  opendata.cbs.nl/st…ble?ts=1511651771466

 118. Nico de Geit Zegt:

  De rekening gekregen van het energiebedrijf. Afgelopen jaar opnieuw 2.200 m3 gas verstookt in mijn oude huurwoning. De verhuurder doet niets meer aan de woning, alleen normaal onderhoud. Dus het gaat gewoon zo door, of je moet in de kou gaan zitten.

  Deze woning moet gewoon voor 200k gerenoveerd worden, maar dat gaat de huidige eigenaar, Voermans pensioenfonds, niet meer doen. De woning wordt verkocht als ik weg ga.

  Aardwarmte zou een oplossing kunnen zijn. 99% van de aarde is warmer dan 1.000 graden Celsius. Gaatje boren van 2km en heel veel energie daar.

  We doen het er maar mee. Zoveel aardgas verstoken is toch wel krankzinnig te noemen. Nederland staat vol met oude troep. Hier en daar wat zonnepanelen en een HR-ketel, dat is het.

  Je zou toch maar een vrouw hebben die de thermostaat op 25 zet omdat ze het koud heeft. Ga je zo naar de 5.000 m3 per jaar toe.

 119. Jo Zegt:

  Nico de Geit,

  Ik betaal voor elektriciteit en stadswarmte 160 euro! En ik zit in een Energieklasse A plus woning van 2011. Ik ken mensen in F klasse of slechter en betalen nog minder, volgens de energie maatschappij was alles in orde ook als ik soms moet bijleggen. Stadswarmte is duur ook al zeggen ze van niet en mijn woning is echt geïsoleerd geen tochtgaten of iets.

 120. Nico de Geit Zegt:

  Jo: Ik betaal voor elektriciteit en stadswarmte 160 euro! En ik zit in een Energieklasse A plus woning van 2011.

  Ik betaal € 172,– voor een heel matig geïsoleerde maar heel stijlvolle jaren ’50 woning.

 121. Jo Zegt:

  Nico de Geit,
  Dat bedoel ik

 122. maff Zegt:

  Hij schrijft altijd zó grappig 🙂 Robert Jan Blom

  ‘Bankrun op oude sokken’

  In de pan gehakt door een Hollandse boerenkoolbank

  faillissementsdoss…-boerenkoolbank.aspx

  Ps 🙂 The Chapter 11 howl img00.deviantart.n…ndafilms-d96j5f9.png

 123. ps Zegt:
 124. Latida Zegt:

  1 op de 4:

  “In 2016 stonden er in totaal 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening in de breedste zin van het woord, van hersenletsel tot dementie.

  Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten volgens de stichting nog hoger. Volgens de Hersenstichting bedragen de zorgkosten voor de ziekten jaarlijks ruim 25 miljard euro, ofwel 27 procent van de totale zorgkosten in Nederland.”

  en

  “De onderzoekers beschouwen psychische stoornissen ook als hersenaandoeningen. Dit is meteen ook de grootste groep: bijna 2 miljoen Nederlanders lijden aan een psychische stoornis, zoals persoonlijkheidsstoornissen, depressie of angst- en paniekstoornissen. ”

  nu.nl/algemeen/502…ersenaandoening.html

 125. Latida Zegt:
 126. Latida Zegt:

  60 miljoen bezuinigen op de publieke omroep:

  “Twee weken geleden werd bekend dat de inkomsten bij de publieke omroep van reclamespots veel harder dalen dan verwacht.”

  telegraaf.nl/nieuw…t-broekriem-aanhalen

 127. Latida Zegt:

  Geld dat uit de reguliere roulatie van officiele valuta stroomt zal voor een groot deel buiten uit het zicht van de belastingdienst vallen.

  Transacties in digitale valuta zoals bitcoin zullen waarschijnlijk (nog) niet bij het BBP worden opgeteld, of wel?

 128. Latida Zegt:

  Niet meer welkom.

  “In zorginstellingen zijn ze niet meer welkom en dus komen ze in goedkope huurwoningen terecht. Corporaties weten zich vaak geen raad met de groeiende groep verwarde huurders. ‘De regels moeten veranderen.'”

  trouw.nl/home/groe…orgmijdend~ae41092b/

 129. adamus Zegt:

  maar Rabokindertjes leren omgaan met schuld rabobank.nl/static…ppls/campagne-passi/

  #sponsor

 130. Latida Zegt:
 131. Latida Zegt:

  adamus:
  maarRabokindertjeslerenomgaanmetschuldrabobank.nl/static…ppls/campagne-passi/

  “Wij hanteren de volgende categorieën cookies:

  Minimaal; voor veiligheidsdoeleinden en goed functioneren van Rabobank.nl.
  Persoonlijk; voor het veilig en goed functioneren van Rabobank.nl en het uitvoeren van analyses. Zo kunnen wij de website verbeteren.
  Optimaal; voor het veilig en goed functioneren van Rabobank.nl en het uitvoeren van analyses. Het tonen van passende advertenties, ook op externe websites en het verbeteren van uw klantprofiel. Met deze cookies volgen wij en derden uw internetgedrag en worden er persoonsgegevens verzameld; bijvoorbeeld uw IP adres en bezochte webpagina’s.”

  Ze volgen het internetgedrag en verzamelen persoonsgegevens van minderjarigen en hebben daarbij de optie

  ‘Optimaal’

  als standaard instelling, dus om zo veel mogelijk gegevens verzamelen.

  Optimaal voor wie eigenlijk?

 132. ripoff Zegt:

  Latida
  Transacties in digitale valuta zoals bitcoin zullen waarschijnlijk (nog) niet bij het BBP worden opgeteld, of wel?

  Jawel kwam de vraag tegen bij box3

 133. Latida Zegt:

  ripoff
  Jawel kwam de vraag tegen bij box3

  Bedankt!

 134. Latida Zegt:

  Geboden toekomstperspectief

  “Volgens Jeugdzorg Nederland neemt in de hele jeugdzorg de agressie ’enorm’ toe. Dit komt ook naar voren in de cijfers. 36 procent van de jeugdzorgmedewerkers zegt dat de agressie is toegenomen. Verbale agressie is aan de orde van de dag.”

  en

  “Agressie tegen medewerkers in de jeugdzorg loopt de spuigaten uit. 89 procent kreeg er dit jaar mee te maken.”

  telegraaf.nl/nieuw…ie-tegen-medewerkers

 135. maff Zegt:

  Driekwart woningverkopers in Nederland maakten goudgerande winsten in 2017

  ‘ De verkoopsom van een woning lag gemiddeld €32.000 boven de oorspronkelijke aankoopsom.’

  quotenet.nl/Nieuws…nsten-in-2017-207364

 136. james Zegt:

  Meeste huisverkopers maken dikke winst
  Door PIETER VAN ERVEN DORENS
  1 uur geleden in FINANCIEEL

  AMSTERDAM – Driekwart van de Nederlandse woningen die dit jaar verkocht werden, ging weg voor meer dan de aankoopsom. Gemiddeld bedroeg de verkoopwinst €32.000.

  In Amsterdam ontvingen woningverkopers gemiddels zelfs €131.000 boven de aankoopprijs. Dat blijkt uit een onderzoek dat vastgoeddatabedrijf Calcasa vandaag publiceert.

  Wacht maar!!! Haha, de grafieken! Het hele zooitje klapt in elkaar én dan koop ik dat grachtenappartement van 70m2 voor maar 300 k cash!

 137. james Zegt:

  Geit en Steven zitten vast zwaar in bitcoin sinds 2011.

 138. Latida Zegt:

  james: Driekwart van de Nederlandse woningen die dit jaar verkocht werden, ging weg voor meer dan de aankoopsom

  Moet je wel het hele verhaal vertellen:

  Een kwart verkoopt dus met verlies.

  En:

  “Het slechtste aankoopjaar was 2008. Op woningen uit 2008 werd bij verkoop dit jaar in de helft van de gevallen verlies gemaakt. ”

  Bovendien wordt er met geen woord gerept over verwervingskosten, onderhoudskosten, verhuiskosten, en verbouwingskosten, alsmede het feit dat in de meeste gevallen de winst op gaat aan het kopen van een ander huis dat inmiddels ook in prijs gestegen is.

  Nog tendentieus artikel dus.

 139. Latida Zegt:
 140. Nico de Geit Zegt:

  james:
  GeitenStevenzittenvastzwaarinbitcoinsinds2011.

  Nee, geen bitcoin hier. Ik zit tot mijn nek in euro’s. Ik wacht tot er weer geldschaarste ontstaat. Die ontstaat zodra hyperinflatie dreigt. Ik weet alleen nog niet wat ik moet kopen tegen die tijd.

 141. Nico de Geit Zegt:

  james: Driekwart van de Nederlandse woningen die dit jaar verkocht werden, ging weg voor meer dan de aankoopsom.

  Logisch. De mensen die nog steeds onder water staan zitten muurvast in hun woning. Ze mogen niet verkopen van de bank. De bank gunt ze geen restschuld.

 142. Nico de Geit Zegt:

  james: Wacht maar!!! Haha, de grafieken! Het hele zooitje klapt in elkaar én dan koop ik dat grachtenappartement van 70m2 voor maar 300 k cash!

  Heb je het nou over jezelf of zo, of over anderen? Dus als de prijzen dalen ga jij instappen in een dalende markt?

 143. Nico de Geit Zegt:

  We zitten dus bijna weer op het prijspeil van 2008, niet voor alle woningen, maar sommigen wel. Wat ik me afvraag: is dat bedrag wel gecorrigeerd voor inflatie?

  Persoonlijk heb ik niet veel gemerkt van inflatie in de afgelopen tien jaar. Maar officieel was er inflatie van gemiddeld ca. 2% per jaar.

  Zijn de lonen gestegen t.o.v. 2008? Voor mij is er niet veel veranderd.

 144. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Wat ik me afvraag: is dat bedrag wel gecorrigeerd voor inflatie?

  Nee Geit, algemeen bekend.

  Nico de Geit: Zijn de lonen gestegen t.o.v. 2008?

  Ja Geit, algemeen bekend.

  Nico de Geit: Voor mij is er niet veel veranderd.

  Geen inflatiecorrectie gehad van je werkgever? Of zit je werkloos thuis?

 145. Nico de Geit Zegt:

  Waar de verslaggeving over ‘megawinsten op de huizenmarkt’ me een beetje aan doet denken is aan de verslaggeving over het Oostfront aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

  ‘Mega-overwinning aan het oostfront’. Niet aan het gehele front maar in Amsterdam. En dan ook nog heel selectief, want om die winst te kunnen pakken moet hij er wel zijn.

  Mensen die onder water staan kunnen hun woning in de meeste gevallen niet verkopen, want de bank geeft eenvoudigweg geen toestemming.

  Dat 25% verkocht is met verlies, hoe zit dat precies? Waren dat onderhandse dwangverkopen?

 146. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Of zit je werkloos thuis?

  Nee, ik zit werkloos thuis. Solliciteer me rot voor een baan in loondienst. Mafkees.

 147. Nico de Geit Zegt:

  Oh ja, dan zijn er ook nog mensen die menen dat hun huis in Groningen minder waard is geworden omdat huizenprijzen in Amsterdam stijgen:

  ‘Wij in de provincie Groningen zitten met de ellende. Ons huis staat nu onder water.’

  telegraaf.nl/finan…rs-maken-dikke-winst

  Mooi. Je zou eigenlijk eerst flink in moeten drinken voordat je contact hebt met huiseigenaren.

 148. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: ik zit werkloos thuis

  Ik heb dat wel een tijd gehad in de achterstandswijk waar ik hiervoor woonde: mensen die dachten dat je werkloos bent (en leeft van een uitkering) omdat ze dat zelf zijn.

  Hier is dat helemaal weg, terwijl iedereen kan zien dat ik de hele dag geen reet uitvoer. Niemand denkt hier dat ik van een uitkering leef want met een uitkering kun je hier onmogelijk wonen – het is gewoon veel te duur.

  Mensen die naar je toe komen om te vragen of je van een uitkering leeft, of je werkloos bent. ‘Ga toch werken!!!’ Nee, dat ligt voorgoed achter mij.

 149. Nico de Geit Zegt:

  Mensen die werkloos thuiszitten zijn meestal behoorlijk gefrustreerd. Net als de mensen die leven van een uitkering. Het is niks om jaloers op te zijn Arjan!

  En het wordt dus nog erger: flats met appartementen van 20-40m2. Voor een deel probleemgevallen. Mensen die ‘s nachts gaan schreeuwen en zo, op de muren gaan bonken. Agressie, drugs, criminaliteit en ellende.

 150. Nico de Geit Zegt:

  Opnieuw liquidatie in Utrechtse straat

  Timon Badloe met kogels doorzeefd

  In een woonwijk in Nieuwegein is dinsdagmorgen volgens buurtbewoners de 43-jarige Timon Badloe doodgeschoten. Het incident vond plaats aan de Apolloburg, waar in 2013 ook een man werd geliquideerd.

  John voelt zich niet langer op zijn gemak in de woonwijk. ,,Misschien is het tijd om te verhuizen.”

  telegraaf.nl/nieuw…met-kogels-doorzeefd

  Nederland lijkt steeds meer op een variant van Brazilië.

  ———

  Op 29 november werd een slachtoffer met een smoesje naar de woning van zijn oude vriend Zakaria L. gelokt. Ze kenden elkaar ‘van kinds af aan’. Hij ontving een whatsappje van L., die had nieuwe trainingspakken in huis, of hij wilde komen kijken.

  Een van de mannen werd met een hamer op zijn hoofd zijn geslagen, sigarettenpeuken werden op zijn billen uitgedrukt. Hij kreeg een vork in zijn been gestoken, met een mes werd in zijn arm gesneden. De verdachten zouden hem uitgekleed hebben om hem daarna op te foto te zetten. Het andere slachtoffer probeerden ze te verkrachten met een wc-borstel.

  telegraaf.nl/image…filters:format(jpeg):quality(50)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/3c25a398-d41d-11e7-a5a3-a11e9797cb53.jpg

  Nieuwe Nederlanders

  telegraaf.nl/nieuw…illen-hamer-op-hoofd

  Mooi.

 151. Jo Zegt:
 152. Nico de Geit Zegt:

  Prinses Beatrix heeft het overgrote deel van haar grondbezit, landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten, begin deze maand aan koning Willem-Alexander geschonken.

  Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander hoeven, zoals geregistreerd staat in de grondwet, geen belasting te betalen over de schenking.

  telegraaf.nl/nieuw…ing-willem-alexander

 153. Steven Zegt:

  Latida,

  Laat me raden.

  “De Bank” denkt: hee daar hebben we Bernard weer. De huisjes in Amsterdam worden steeds duurder en hij wil er weer 10 meer bijlenen: Tuurlijk!

 154. Steven Zegt:

  En als je je huis dan met een ton winst in Amsterdam verkoopt na een paar jaar bezit… heeft de koper (Bernard?) toch eigenlijk een ton verlies?

  De laatste koper is de lul.

 155. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander hoeven, zoals geregistreerd staat in de grondwet, geen belasting te betalen over de schenking.

  Hun salaris wordt sowieso door de overheid betaald. Dat mensen schande spreken dat ze geen belasting betalen is de domheid ten top. Wat mij betreft stoppen ze trouwens sowieso met die middeleeuwse poppenkast.

 156. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Net als de mensen die leven van een uitkering. Het is niks om jaloers op te zijn Arjan!

  Inderdaad Nico, ben zeker niet jaloers op jou. Dat ben ik trouwens sowieso niet snel.

 157. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Opnieuw liquidatie in Utrechtse straat

  Eén crimineel dood en twee opgepakt. Nederland is weer 3 loslopende criminelen armer. Zoek verder eens op hoeveel moorden er nou eigenlijk gepleegd worden in Nederland.

 158. Dr.t Zegt:

  De Amsterdammer die zijn woning heeft verkocht is er 130.000 op vooruit gegaan in een mum van tijd.
  Dat zjn heel wat jaartjes huur .11 wel is te verstaan.

  En over huur gesproken, wat heeft huurder er aan over gehouden? helemaal niets ook over een jaar of tien wederom niets.
  Huren kent geen verdienmodel , je bent altijd de klos. Je kan je hoogstens rijk rekenen als het tijdje tegenzit op de koopmarkt, maar dan word je er als huurder zelf niet beter van.
  Ik zou er depressief van worden en dat lijkt best op de stemming die hier best vaak aanwezig is in de reacties.
  De levensvreugde spat er niet echt van af, toch?

 159. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: De Amsterdammer die zijn woning heeft verkocht is er 130.000 op vooruit gegaan in een mum van tijd.

  Maar waar moet hij nu wonen dan, nu hij zijn woning heeft verkocht?

 160. Nico de Geit Zegt:

  Het gaat weer lekker hier, en in de massamedia: ‘Woning kopen, slimme zet’ en ‘met een eigen woning verdien je veel geld’. Slapend rijk worden, wie wil dat nou niet?

  Dr.t: Huren kent geen verdienmodel

 161. Latida Zegt:

  Dr.t:
  DeAmsterdammerdiezijnwoningheeftverkochtiser130.000opvooruitgegaanineenmumvantijd.
  Datzjnheelwatjaartjeshuur.11welisteverstaan.

  Enoverhuurgesproken,watheefthuurdereraanovergehouden?helemaalnietsookovereenjaaroftienwederomniets.
  Hurenkentgeenverdienmodel,jebentaltijddeklos.Jekanjehoogstensrijkrekenenalshettijdjetegenzitopdekoopmarkt,maardanwordjeeralshuurderzelfnietbetervan.
  Ikzouerdepressiefvanwordenendatlijktbestopdestemmingdiehierbestvaakaanwezigisindereacties.
  Delevensvreugdespaternietechtvanaf,toch?

  Je hebt helemaal gelijk wat huren betreft zolang je het over de nederlandse huurmarkt hebt.

  Buiten Nederland is het fenomeen huren echter vaak hele andere koek.

  Zo is het heel ongebruikelijk dat huren duurder zou zijn dan kopen.

  Dit is het resultaat van doelbewust beleid om de huizenprijzen te stutten.

  Er zijn ook landen waar de tekorten aan woonruimte niet zo groot zijn, en men gewoon kan kiezen uit een reeks huurwoningen welke makkelijk te veroorloven zijn.

  En zo hoort het ook voor lage inkomens , studenten, ouderen en armlastigen. Maar ‘zo werkt het in nederland niet’. Dat mag je wel zeggen.

  Voldoende betaalbare woonruimte voor de bevolking is ook een vorm van welvaart.

  Eentje die in Nederland voor veel mensen ontbreekt.

  Dat is ook een vorm van armoede.

 162. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: verdienmodel

  Het verdienmodel van de doorsnee huizenbezitter is speculeren met geleend geld. Succes gewenst.

 163. Latida Zegt:

  Nico de Geit: Maar waar moet hij nu wonen dan, nu hij zijn woning heeft verkocht?

  Met 130,000 kun je in Amsterdam bepaald niet rentenieren, laat staan dat je er een ander huis voor kunt kopen.

  Maar je mag wel duurder kopen en een ‘goedkopere’ (want lagere rente) woning voor aanschaffen met een hogere hypotheek met lagere maandlasten en deels aflossingsvrij met schone energiesubsidie en starterslening en belastingvrije schenkingsregeling met 30 jaar renteaftrek en 2% overdrachtsbelasting en de notariskosten en weer een verbouwing en de vereniging van eigenaren en de verhuiskosten servicekosten energiekosten en gestegen zorgkosten en pensioen en ww-premies en aanvullende verzekeringen tegen brand overstroming en bliksem zonder rente op je spaargeld met je lease auto en je pretpakket aan eigen risico aanvullende tandartsverzekering en je woekerpolis en je renteswap en je zilveren muntjes verpakt in plastic terwijl uitwaterende sluizen op last van natte voeten je onderwaterstaande nationale hypotheekgarantie van je dividendbelasting af wil trekken zodat je onroerend goed belasting in urgente gevallen niet al te veel meebeweegt.

 164. Juan Belmonte Zegt:

  Latida:
  “EengemiddeldeNederlanderdienueenhuiskoopt,sluitdaareenhypotheekvoorafvan287.000euro.”

  en

  “Eenkoopwoningkostnugemiddeld269.083euro”

  Nogsteedsmeerlenendankopen.

  Demeeste‘kopers’zijndusnogaltijdhuurdersvandebank.

  elsevierweekblad.n…g-is-dat-erg-561796/

  Grote klasse.
  Analytisch, begrijpelijk en to the Point.

  Mooi moment voor Juan om weer eens een oude koe uit de sloot te halen:
  Nothing has changed really 🙂

 165. Juan Belmonte Zegt:

  Dr.t:
  DeAmsterdammerdiezijnwoningheeftverkochtiser130.000opvooruitgegaanineenmumvantijd.
  Datzjnheelwatjaartjeshuur.11welisteverstaan.

  Enoverhuurgesproken,watheefthuurdereraanovergehouden?helemaalnietsookovereenjaaroftienwederomniets.
  Hurenkentgeenverdienmodel,jebentaltijddeklos.Jekanjehoogstensrijkrekenenalshettijdjetegenzitopdekoopmarkt,maardanwordjeeralshuurderzelfnietbetervan.
  Ikzouerdepressiefvanwordenendatlijktbestopdestemmingdiehierbestvaakaanwezigisindereacties.
  Delevensvreugdespaternietechtvanaf,toch?

  Goed punt.

  Het monetaire gokexperiment (iedere maand geld creëren ter grootte van een hoofdstad) van dr Alan Greenspan en Dr Draghi (Juan slaat er gemakshalve nog een paar over) moet natuurlijk ergens neerslaan en dat is op populair vastgoed en erg gewilde unieke stukken als kunst en oldtimers, het bereikt de kleine man inderdaad niet.

  Maar wat nu niet is
  Kan een keer komen 🙂

 166. Juan Belmonte Zegt:

  maff:
  DriekwartwoningverkopersinNederlandmaaktengoudgerandewinstenin2017

  ‘Deverkoopsomvaneenwoninglaggemiddeld€32.000bovendeoorspronkelijkeaankoopsom.’

  quotenet.nl/Nieuws…nsten-in-2017-207364

  Bij monetaire experimenten
  Kun je maar beter gewilde dingen bezitten
  Dan geld dat er alsmaar bijgedrukt wordt.

  als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft
  Treden er hele andere mechanismen op.

  Maar ja, nu er rebellie plaatsvind in een provincie die reeds eerder zijn Spaanse identiteit dacht te kunnen verliezen door het stierenvechten af te schaffen
  Staat Juan nergens meer paf van.

  Zijn pet hatti al op (opgegeten) 🙂

 167. Juan Belmonte Zegt:

  Overigens is er maar 1 dorp dat structureel kan ontspringen aan het Romaanse Rijk
  En dat is een Gallisch dorje,
  Geen Catalaans.

  Een gebrek aan stripkunde is een opvoedkundig gat dat grote consequenties lijkt te kunnen hebben

 168. Juan Belmonte Zegt:

  It giet net aon:

  Poging mislukt: Puigdemont zegt ‘no’ tegen Leeuwarden
  lc.nl/friesland/Po…warden-22696392.html

  Jammer hoor.

  Hoe je als lokale bestuurder en ultra-regionalist
  Toch heel internationaal in de schijnwerpers kunt komen te staan 🙂

 169. Juan Belmonte Zegt:

  Leuk om te zien dat waar Juan een kleine 10 jaar lang voor gewaarschuwd heeft
  Als tegenhanger op de lobby van Hogehuizenprijsminnend NL
  Anno november 2017 nog steeds actueel is.

  dnb.nl/nieuws/nieu…-2017/dnb366023.jsp#

 170. Juan Belmonte Zegt:

  De NL woningmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd

  Herinnert u zich deze nog
  Nog
  Nog 🙂

 171. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Maar waar moet hij nu wonen dan, nu hij zijn woning heeft verkocht?

  In een huurwoning toch met al die cash op de bank? Dat is volgens jou toch een slimme zet?

 172. Steven Zegt:

  Jo,

  Dr.t: De Amsterdammer die zijn woning heeft verkocht is er 130.000 op vooruit gegaan in een mum van tijd.

  en daarom zei ik dit:

  Steven: En als je je huis dan met een ton winst in Amsterdam verkoopt na een paar jaar bezit… heeft de koper (Bernard?) toch eigenlijk een ton verlies?

  Denk nou eens gewoon na man. Het is gewoon een rare bubble.

 173. Steven Zegt:

  ik geef voor die leuke oude brommer 1000 euro. Iemand betaalt er 3000 voor en Bernard 4000 (met behulp van banken). De brommer is 400 procent in waarde gestegen. OK? en nu? Hoe nu verder?

 174. maff Zegt:
 175. maff Zegt:

  Juan Belmonte: De NL woningmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd

  Een Hukkertje 🙂 huizenmarkt-zeepbe…ister_informatie.png

 176. maff Zegt:

  ’Laat ouderen profiteren van overwaarde’

  Rijk in stenen, arm in geld

  telegraaf.nl/nieuw…n-stenen-arm-in-geld

 177. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: In een huurwoning toch met al die cash op de bank? Dat is volgens jou toch een slimme zet?

  Maar beste Arjan, dat doe ik nu toch????

 178. Nico de Geit Zegt:

  Steven:
  ikgeefvoordieleukeoudebrommer1000euro.Iemandbetaalter3000voorenBernard4000(metbehulpvanbanken).Debrommeris400procentinwaardegestegen.OK?ennu?Hoenuverder?

  Er is een gebrek aan nieuwe muppets, dus worden er immigranten uit de derde wereld ingescheept. Die nemen het stokje straks over. Het schijnt een daverend succes te worden.

 179. Nico de Geit Zegt:

  maff:
  ’Laatouderenprofiterenvanoverwaarde’

  Rijkinstenen,armingeld

  telegraaf.nl/nieuw…n-stenen-arm-in-geld

  Kijk vooral ook naar het grafiekje.

 180. Nico de Geit Zegt:

  Heb je gewoon al je geld in een oude brommer gestoken en heb je op je oude dag geen geld meer om te eten. Dan moet de overheid je te hulp schieten, volgens stichting eigen brommer.

  Grafiekje: veel mensen onder water met hun oude brommer.

  65+ stapte vaak voordelig in, de generaties na hen betaalden zo maar 10x zoveel voor oude brommers. 20x ?

 181. Nico de Geit Zegt:

  90 euro boete voor vieze brommer

  Brom- en snorfietsen uit 2010 en ouder mogen vanaf 1 januari 2018 de milieuzone niet meer in.

  telegraaf.nl/nieuw…e-voor-vieze-brommer

  Dit mag nog wel, want motorfiets met EU-toelating:

  https://www.youtube.com/watch?v=mURdOSsHyZw

  En dan de relatie met de huizenmarkt: oude brommers worden dus verboden, want vervuilend. Ik verstook hier in mijn jaren ’50 woning 2200 m3 gas per jaar – en daar is niks mis mee????

  Nederland staat vol met oude woningen die al heel lang niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd.

 182. Juan Belmonte Zegt:

  maff,

  Andere Ger,
  André tijden.

  Dat is wel degelijk veranderd,
  de bizarre uitspraken van enkele jaren gelee (gratis humor) is wel op
  en zelfs makelaars geven toe dat de huidige hoofdstedelijke huizenhype
  ongezond gevaarlijk is.

 183. Juan Belmonte Zegt:

  Mooi blogje, nog steeds relevant
  Ik meld me wel weer een keer
  (U las het goed) 🙂

 184. Nico de Geit Zegt:

  Nederlanders steken tientallen miljoenen euro’s in bitcoins

  gelderlander.nl/ec…n-bitcoins~ab92337f/

  Door niet mee te doen loop ik natuurlijk weer heel veel mis….

 185. ps Zegt:

  maff:
  ps,

  thecriticalpathsteemit-production…Zun2FtRV3F_1680x8400

  …to the pub? 😉
  http://www.luckytv.nl/how-harry-proposed/

 186. Latida Zegt:

  “Donderdag is een motie aangenomen waarin de Kamerleden Bart Snels (GroenLinks) “en Elbert Dijkgraaf (SGP) het kabinet oproepen te onderzoeken of de aflossingsverplichting kan worden beperkt tot 70% van het hypotheekbedrag.”

  fd.nl/economie-pol…tie-van-tweede-kamer

 187. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Maar beste Arjan, dat doe ik nu toch????

  Dus je spreekt jezelf weer tegen!

 188. Arjan Zegt:

  Wat hebben jullie trouwens met brommers? Hebben toch niets met huizen te maken? 🙂

 189. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Nederlanders steken tientallen miljoenen euro’s in bitcoins

  Stel je nou eens voor dat Nederlanders miljoenen staken in oude brommers. Dan zouden ze snel meer waard worden.

  Stel je eens voor dat je bij de bank tonnen kon lenen voor een oude brommer, en dat de rente fiscaal aftrekbaar was. En, dat die brommer niet belast werd in box 3.

  De vergelijking met brommers gaat slechts ten dele op, want je kunt uitstekend leven zonder brommer. Maar woonruimte is noodzakelijk om normaal te kunnen functioneren.

 190. Nico de Geit Zegt:

  Residence Heijendael is een keurig park met stuk voor stuk gloednieuwe chalets. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de nieuwe eigenaar/investeerder stevig laten bouwen.

  Roy Barthen heeft als adviseur van de initiatiefnemers van Residence Heijendael bij de gemeente Gennep een plan ingediend. Daarin vraagt het bedrijf om gedurende maximaal 10 jaar 650 buitenlandse werknemers te mogen huisvesten.

  Camping Bos en Heide in Heijen die enkele jaren geleden failliet ging, had een slechte naam. Er gebeurden zaken die het daglicht niet goed konden verdragen. De nasleep van die slechte reputatie speelt de nieuwe eigenaren van de locatie nu nog parten. De nieuwe investeerder wil van het park een succes maken.

  De postbezorgster die liever naamloos in de krant wil, is er niet zo gerust op. ,,Ik heb het gelezen in de krant. 650 mensen bij elkaar op een kluitje zetten. Dat is toch vragen om problemen. Geen goed idee.’’

  gelderlander.nl/ma…-ook-wonen~af9d136f/

  Bij de reacties:

  ‘Wanneer je als Nederlander op een dergelijk park of camping zou willen wonen dan mag dat niet…dus ze mogen hier en de banen komen inpikken en voor een appel en een ei komen wonen. Kortom, de Nederlandse arbeiders en chauffeurs staan al weer 2-0 achter.’

 191. Arjan Zegt:

  Steven: Denk nou eens gewoon na man. Het is gewoon een rare bubble.

  Jij dacht dat die huizen leegstonden?

 192. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Jijdachtdatdiehuizenleegstonden?

  De zeepbel wordt op druk gehouden met goedkoop geleend geld en vluchtelingen uit de derde wereld. Goed bezig.

 193. Nico de Geit Zegt:

  In Canada schijnen ze ‘groene zones’ te hebben rond de stad waarin absoluut niet gebouwd mag worden. Zo blijft de zeepbel op spanning. Ruimte zat, maar ja….groen.

  In Nederland zou dat ook kunnen natuurlijk. Groene zones.

 194. maff Zegt:

  A horror story ……..

  ‘ u heeft straks toestemming nodig om bij uw spaargeld te kunnen.’

  Handen af van ons spaargeld, ECB

  iex.nl/Column/2728…s-spaargeld-ECB.aspx

  assets 😉

  s3.amazonaws.com/l…ngs-cwln7829_low.jpg

 195. Latida Zegt:

  Een gerichte aanpak.

  “Meer dan de helft van de hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bestaat uit aflossingsvrije leningen. Omdat op deze leningen niet regulier wordt afgelost, kunnen aan het einde van de looptijd ervan problemen ontstaan. Huishoudens kunnen te maken krijgen met hogere hypotheekuitgaven in combinatie met een lager (pensioen)inkomen, en daardoor ongewild hun huis moeten verkopen. Op het niveau van individuele huishoudens verschillen de risico’s sterk. Door tijdig hun financiële situatie in kaart te brengen en indien nodig maatregelen te treffen, kunnen huishoudens eventuele toekomstige problemen voorkomen. Kredietverstrekkers en intermediairs spelen een belangrijke rol bij het informeren van klanten over de risico’s en het aandragen van mogelijke oplossingen, zoals extra aflossen en het verkleinen van het aflossingsvrije deel van de hypotheek.”

  en

  “Het comité verwacht dat de sector het ontwikkelen van een dergelijke aanpak voortvarend oppakt en waar mogelijk best practices opstelt.”

  en

  “Het comité heeft al eerder benadrukt dat een meer gelijke fiscale behandeling van vreemd en eigen vermogen wenselijk is, om prikkels tot overmatige schuldfinanciering te verminderen”

  en

  “Aandachtspunten hierbij zijn het voorkomen van ontwijking door internationale ondernemingen, die vreemd en eigen vermogen over landsgrenzen kunnen verplaatsen”

  en

  “Gelet op de huidige ontwikkelingen op de woning- en vastgoedmarkten is het des te belangrijker dat de kwaliteit en onafhankelijkheid van woning- en vastgoedtaxaties geborgd is. Wetgeving voor taxateurs kan hiervoor zorgen.”

  en

  “Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 14 november 2017 gesproken over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken. Naar aanleiding daarvan roept het comité kredietverstrekkers op een gerichte aanpak te ontwikkelen en intermediairs daarbij te betrekken”

  dnb.nl/nieuws/nieu…-2017/dnb366023.jsp#

 196. Steven Zegt:

  Arjan: Jij dacht dat die huizen leegstonden?

  Nee dat zeg ik toch niet? Ze zijn te duur. Veel woningen zijn net als oude brommers gedateerd. Misschien stopt Nederland over een aantal jaar bijvoorbeeld met het hele gasnet. Dan vindt men het maar raar dat vrijwel elke woning nu gasgestookt is met alle risico’ s.
  media.nu.nl/m/t2ax…gestort-explosie.jpg

 197. Arjan Zegt:

  Steven,

  Je had het toch over Benno de prins?

 198. Arjan Zegt:

  Latida: precies dezelfde politieke puinhoop

  Bedoel je nu specifiek de huizenmarkt of Nederland in z’n geheel?

 199. Latida Zegt:

  Nico de Geit: Dat 25% verkocht is met verlies, hoe zit dat precies? Waren dat onderhandse dwangverkopen?

  Daar zullen we waarschijnlijk nooit achterkomen. Voor ons een vraag, maar banken weten het uiteraard wel precies, maar zullen geneigd zijn dat niet aan de grote klok te hangen, wat overigens begrijpelijk is, maar daarom niet minder interessant.

  Juist waar geldproblemen ontstaan zal het meeste verlies worden geleden omdat daar vaak het minste tijd is om stenen liquide te maken en de nood vaak acuut zal zijn.

  Openbare veilingen laten geen grote schommelingen zien, maar wie weet zijn er ergens wel niet-openbare veilingen? Hoeveel woningen worden bijvoorbeeld onderhands verkocht of met kennis van het feit dat iemand zijn woning moet verkopen vanwege geldnood?

  Genoeg verhalen gelezen over ‘Bijzonder Beheer’ om in te zien dat men veel verder kijkt dan je verwacht; en dat men zomaar van een afstand conclusies kan trekken over mensen die zuiver en alleen gebaseerd zijn op het verhaal dat cijfertjes vertellen, die onverwacht grote consequenties kunnen hebben.

  Als iemand zegt dat je voor nog geen 1000 euro in de maand zomaar twee ton kan lenen is er geen vuiltje aan de lucht zolang je dat inkomen hebt.

  Maar probeer maar eens te herfinancieren met een gedaald inkomen als 50+ werkeloze straks.

 200. Steven Zegt:

  Arjan,

  ja ha ha. Die koopt lekker huisjes op en verhuurt ze. Ik denk dus dat hij alleen te veel voor die huisjes betaalt en dus ook veel te veel huur moet vragen. Gaat nu allemaal vast-goed.. maar straks denk ik niet meer.

 201. Latida Zegt:

  Juan Belmonte: Mooi moment voor Juan om weer eens een oude koe uit de sloot te halen:
  Nothing has changed really

  Steven: Dan vindt men het maar raar dat vrijwel elke woning nu gasgestookt is met alle risico’ s.

  Veel mensen die ik buiten Nederland hebben ontmoet vinden gas sowieso eng.

  Maar dat terzijde, je zou denken dat als je op een gasbel blijkt te wonen en je legt daarvoor een nationaal netwerk voor aan om te leveren, dat je bij de afdeling voorraadbeheer er toch wel zorg voor zou dragen dat je er voor de komende 100 jaar als land warmpjes bij kan zitten.

  “Op 29 mei 1959 werd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Kolham (gemeente Slochteren) het eerste Groningse gas ontdekt. Op dat moment was nog onzeker wat de omvang van het gasveld was. In 1960 werd nabij Delfzijl ook geboord. Hier werd in dezelfde zandsteenlaag ook gas aangeboord, met gelijke samenstelling en druk als gevonden in Slochteren. De conclusie was dat in de provincie Groningen een groot gasveld was gevonden. Op 1 juli 1961 vroeg de NAM de concessie ‘Groningen’ aan.

  Een jaar later publiceerde de minister van Economische Zaken de Aardgasnota. Hierin werd, onder andere, bepaald dat de exploitatie van het aardgas in Groningen geregeld zou worden door een maatschap. In deze maatschap had de Staat, via de Staatsmijnen (de voorloper van de DSM en nu EBN) een belang van 50%, Esso (25%) en Shell (25%). In diezelfde nota werd ook de basis gelegd voor de oprichting van de Nederlandse Gasunie. Op 30 mei 1963 werd de concessie aan de NAM verleend.[1]

  Op 22 juli 1959 werd het eerste gas gewonnen. Het gas, onder de akker van boer K.P. Boon, zat 2659 meter diep. Deze grote vondst leidde tot een toenemende belangstelling van andere, buitenlandse, oliemaatschappijen. Er werd vooral gezocht in het noorden van Nederland en onder de Waddenzee. Medio jaren 60 werd het ook mogelijk om te gaan boren op het Nederlandse deel van het Continentaal plat in de Noordzee.[2]

  Het Groningse gas leidde tot het besluit om heel Nederland aan te sluiten op aardgas. De NV Nederlandse Gasunie werd in 1963 opgericht met als taak een pijpleidingnet aan te leggen dat de plaatselijke gasbedrijven van aardgas gaat voorzien. Die bedrijven staakten hun eigen stadsgasproductie en gingen zich enkel richten op de distributie. Het aardgas heeft een afwijkende calorische waarde en een hogere druk waardoor gasverbruikende apparaten als geisers en gasfornuizen van andere branders moeten worden voorzien dan wel geheel worden vervangen.[3]

  Binnen 10 jaar kon driekwart van de Nederlandse huishoudens al over aardgas beschikken. Het belang van olie en steenkool als brandstoffen nam sterk af. Tegenwoordig heeft bijna ieder huis een centrale verwarming en warmwatervoorziening op basis van aardgas. Voor de productie van elektriciteit wordt ook op grote schaal aardgas als brandstof gebruikt.

  De gasbel was zo belangrijk voor de naoorlogse ontwikkeling van Nederland, dat het opgenomen is in de Canon van Nederland (onder nr. 49).”

  en

  “De ramingen voor de omvang van het gasveld zijn vanaf de ontdekking in 1959 fors gestegen. Na het boorsucces in Delfzijl werd de omvang van het gasveld geraamd op 60 miljard kubieke meter. Er werd verder gezocht en de gasramingen werden steeds verder naar boven bijgesteld; in het najaar van 1962 was de schatting 470 miljard m³; in oktober 1963 al 1.110 miljard m³ en 2.000 miljard m³ in 1967.[5] Met de kennis van 2010 wordt de oorspronkelijk winbare gasvoorraad geraamd op 2.700 à 2.800 miljard kubieke meter.[6]

  Als gevolg van de gasproductie neemt de resterende gasreserve van Groningen af. In 1998 bevatte het veld nog ongeveer 1.212 miljard m³,[7] per 1 januari 2006 nog 1.032 miljard m³ en twee jaar later ligt de schatting weer iets hoger, op 1.075 miljard m³.[8] Behalve de productie spelen andere factoren ook een rol bij de omvang van de reserves, zoals nieuwe gasvondsten, veranderingen in de techniek om gas te winnen en de prijs van gas. Bij een hoge gasprijs zijn meer reserves economisch winbaar dan bij een lage gasprijs.

  De Nederlandse aardgasvoorraad per 1 januari 2008 in miljarden m³:[8]

  Locatie 2008
  Groningenveld 1.075
  Overig territoriaal 117
  Continentaal plat 198
  Totaal 1.390

  nl.wikipedia.org/w…sveld_van_Slochteren

 202. Arjan Zegt:

  Steven,

  Een daling van 30% maakt hem de pis niet lauw denk ik. En de huurders zijn er altijd wel in Amsterdam.

 203. Dr.t Zegt:

  Ha Juan ie er weer, voor de nuance en de poetische touch. Ik heb je gemist!

 204. Steven Zegt:

  ach wie weet.. Misschien wordt het de nieuwe Caransa. (denk het niet)

 205. Latida Zegt:

  Ondertussen is het 2017 en is er in Groningen misschien nog maar 800

  Bovendien veroorzaakt het aardbevingen

  Per jaar wordt er ik meen iets meer als 20 opgepompt

  Dus dat zou voldoende moeten zijn voor 30-40 jaar

 206. Latida Zegt:

  “Ondanks de grote koopkrachtstijging in 2016 is het gemiddelde inkomen per Nederlander nog steeds 3% lager dan in 2001”

  twitter.com/phvmul…s/910437679002726400

 207. Latida Zegt:
 208. Steven Zegt:

  Even over Caransa:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Maup_Caransa

  Daar staat een belangrijk zinnetje: “Het fortuin dat hij verdiende, stak hij in onroerend goed in Amsterdam. In een tijd dat de onroerendgoedmarkt in Amsterdam nog relatief goedkoop was”

  Dat is natuurlijk heel iets anders dan een verwende “prins” die zich scheel leent..

 209. Latida Zegt:

  Jo,

  Juan Belmonte: Grote klasse.
  Analytisch, begrijpelijk en to the Point.

  Als je een compliment krijgt moet je altijd dankjewel zeggen.

  Dankjewel Juan, leuk je weer te zien!

 210. Maria Zegt:

  Latida:
  “Ondanksdegrotekoopkrachtstijgingin2016ishetgemiddeldeinkomenperNederlandernogsteeds3%lagerdanin2001”

  twitter.com/phvmul…s/910437679002726400

  Het gaat er niet om wat je verdient, maar wat je overhoudt.
  In Nederland bar weinig, interessant zou het zijn om de stijging van de kosten naast betreffend plaatje te zien.

 211. Eric406 Zegt:

  Dr.t:

  Delevensvreugdespaternietechtvanaf,toch?

  Nee, want het is hetzelfde als getrouwd zijn met een partner die een gokverslaving heeft. Af en toe wordt er wat gewonnen, maar aan het eind draai je samen op voor de schulden.

 212. maff Zegt:

  Gevaarlijke rentemiddeling
  Adder onder het hypotheekgras

  homefinance.nl/nie…ijke-rentemiddeling/

  Pssss 🙂 media2.s-nbcnews.c…ss-slide-desktop.jpg

 213. maff Zegt:

  Ik hoor net van dochterlieff ( UK ) dat ze van alle immigranten de bankrekeningen gaan checken en bevriezen

 214. maff Zegt:

  En een Schmulletje

  De tikkende tijdbom

  schmulladdertjeond…ikkende-tijdbom.html

 215. Arjan Zegt:

  Steven: Dat is natuurlijk heel iets anders dan een verwende “prins” die zich scheel leent..

  Je denkt toch niet dat hij dat geld leent?

 216. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …we hebben recht op…?
  https://pbs.twimg.com/media/DPyOlq5WkAEsnJ6.jpg

 217. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Je denkt toch niet dat hij dat geld leent?

  Het zou me niks verbazen. Overvloed baart overmoed. Het zou me ook niks verbazen dat de verliezen elders worden geparkeerd – misschien is dat reeds voorzien.

  Die panden zitten ongetwijfeld in een B.V. of andere rechtsvorm. Die rechtspersoon leent geld en koopt daarmee panden. Als het mis gaat is de B.V. failliet, en zit de geldschieter met de restanten.

 218. Nico de Geit Zegt:

  maff:
  EneenSchmulletje

  Detikkendetijdbom

  schmulladdertjeond…ikkende-tijdbom.html

  ‘Toch overleed hij pas in 1964, op 90-jarige leeftijd, in zijn suite in het Waldorf Astoria Hotel te New York, waar hij liefst 33 jaar lang verbleef.’

  Meest extreme huurder?

 219. Latida Zegt:

  “De ECB onderscheidt vier systeemrisico’s die ons allen bedreigen:

  a) hard oplopende rentes die financiële markten kunnen laten schudden
  b) achterblijvende winstgevendheid van banken door rommelkredieten
  c) huishoudens, bedrijven en overheden die bezwijken onder de schulden als de rente stijgt
  d) schaduwbankiers die in de problemen komen als de rente stijgt.””

  daskapital.nl/2017…ebben_bubbels_g.html

 220. Luisindepels Zegt:

  Latida: Als je een compliment krijgt moet je altijd dankjewel zeggen.

  Da’s toch wel mooi aan deze site. Zelfs als je onzin verkondigt krijg je nog een schouderklopje van een mede lotgenoot. (en ja, de vergelijking die je maakt is een klein beetje onzinnig, iets met appels en peren)

 221. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Dus als de prijzen dalen ga jij instappen in een dalende markt?

  Jij niet dan?

 222. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Maar waar moet hij nu wonen dan, nu hij zijn woning heeft verkocht?

  Buiten 020 voor een prikkie? Of huren. Misschien wel zo’n slimmerik die zich gelijk bij aankoop woning zich weer heeft ingeschreven op de wachtlijst voor een corporatiewoning en dus nu ongeveer bovenaan de lijst staat. In huize Luis liggen ook nog 2 pasjes voor 010, sinds 2006. Hebbie zo ongeveer gelijk een woning nu, mocht het nodig zijn. Regeren is vooruitzien etc.

 223. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: We zitten dus bijna weer op het prijspeil van 2008, niet voor alle woningen, maar sommigen wel. Wat ik me afvraag: is dat bedrag wel gecorrigeerd voor inflatie?

  Waarom zou je in godsnaam een prijsontwikkeling corrigeren met een prijsontwikkeling van iets totaal anders zoals huren ofzo? Huizenprijzen zijn een onderdeeltje van de inflatie, maar er bestaat geen verzamelcijfer inflatie.

 224. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: De mensen die nog steeds onder water staan zitten muurvast in hun woning. Ze mogen niet verkopen van de bank. De bank gunt ze geen restschuld.

  Bron? Notabene in hetzelfde artikel nog 25% met ‘verlies’ verkocht.

 225. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Ik zit tot mijn nek in euro’s. Ik wacht tot er weer geldschaarste ontstaat. Die ontstaat zodra hyperinflatie dreigt.

  lol. \o/ Niconomics in optima forma: met een berg cash gaan zitten wachten op hyperinflatie

 226. Luisindepels Zegt:

  Latida: Moet je wel het hele verhaal vertellen

  Vertel jij er dan ook nog even bij dat volgens Calcasa in theorie(!) van 96% van alle koopwoningen nu de verkoopprijs hoger is dan de oorspronkelijke aankoopprijs? Iets wat de stamgasten op dit blog tot iets onmogelijks hebben bestempeld blijkt dus gewoon praktijk te zijn.

  (en dat is weer wat anders dan onderwater staan)

 227. Luisindepels Zegt:

  Latida: Sfeerimpressie Nederland 2017:

  Snap je het concept krant en nieuws? Dit soort vrolijke berichten zijn de incidenten waar de krantjes vol mee worden gezet zodat wij lekker beschut in onze veilige huisjes meewarig neeknikkend dat kunnen lezen. Als iets normaal gaat, haalt het de krant niet slimmerik.

 228. Luisindepels Zegt:

  maff: Gemiddelde hypotheek per gezinnetje is 217k over een gemiddelde WOZ waarde van 216k

  Klassieker dit. Manmanman, al die kopstukken hier die zich al 10 jaar zo verdiepen in de materie en dan nog die kinderlijke fouten die een gemiddelde student na 1 maand al niet meer maakt…

 229. Luisindepels Zegt:

  Juan, Latida, Geit, Steven, Maff

  Manmanman. Wat een droevenis en onkunde zo bij elkaar. Als de webmaster een beetje humaan is trekt hij gewoon de stekker hieruit. Maarja, aan zijn tweets te zien is hij ook niet helemaal 100, dus dat zal wel niet.

 230. Jo Zegt:

  Luisindepels,

  Moet wel alles kloppen als je sociaal wil huren moet je op het moment van de toewijzing van het huurhuis niet meer verdienen dan 33000 euro ongeveer, anders kom je niet in aanmerking.
  Helaas komt niemand meer zo makkelijk in een sociale huurwoning. Kopen lijkt makkelijker te gaan.

 231. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: al die kopstukken hier die zich al 10 jaar zo verdiepen in de materie

  Het is langer, al 20 jaar!!! Het verschil kan erin zitten dat de meeste muppets er bovenop zitten – ze kijken van maand op maand – en de ‘kopstukken’ hier meer afstand nemen en gevoel hebben voor macro-economie, dat de meeste mensen ontbreekt.

  300 jaar historie huizenprijzen, nee daar doet de gemiddelde muppet niks mee. Die kijkt niet zo ver vooruit of achteruit.

 232. Luisindepels Zegt:

  Jo: Moet wel alles kloppen als je sociaal wil huren moet je op het moment van de toewijzing van het huurhuis niet meer verdienen dan 33000 euro ongeveer,

  Nee, in ieder geval woonnet Rijnmond zet ook juist een (klein) aantal huizen weg voor inkomens hoger dan 33k (om wijken een beetje gemengd te houden, qua inkomens en werkenden/uitkering). Alleen heb je daar, voor de leukere wijken in Rdam, wel minimaal 10 jaar wachttijd voor nodig.

 233. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Het is langer, al 20 jaar!!!

  Heb je er maar weinig van opgestoken zeg…

  Maar goed, ff lachen: noem eens 3 kanttekeningen bij het werk van Eichholz/OTB. Oftewel: is de reeks 400 jaar huizenprijzen representatief en een juiste weerspiegeling van ‘de’ huizenmarkt in Nederland, of zijn er methodologische kanttekeningen bij te plaatsen?

 234. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: of zijn er kanttekeningen bij te plaatsen?

  Ik kijk naar de grote lijnen, niet iedereen is daartoe in staat.

  Bij het extreem lage rente beleid zijn inderdaad kanttekeningen te plaatsen. Nooit eerder vertoond, zo schijnt. Allemaal om de economische winter uit te stellen?

 235. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: Heb je er maar weinig van opgestoken zeg…

  Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

 236. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Ik kijk naar de grote lijnen, niet iedereen is daartoe in staat.

  Wat een belachelijke, inhoudsloze reactie.

 237. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: extreem lage rente beleid

  De rente is niet alleen laag vanwege de ECB, maar ook vanwege veranderende demografische verhoudingen. Dat weet jij toch ook?

 238. Arjan Zegt:

  Jo: Helaas komt niemand meer zo makkelijk in een sociale huurwoning

  Het is ook de vraag of dat moet. De vrije huursector komt iig maar moeilijk van de grond.

 239. Nico de Geit Zegt:

  Arjan vertegenwoordigt hier de gemiddelde huiseigenaar.

 240. Jo Zegt:

  Arjan,
  Waarom zou de vrije huursector van de grond moeten komen zijn bijna onmogelijk hoge huren.

 241. Nico de Geit Zegt:

  Jo: Waarom zou de vrije huursector van de grond moeten komen zijn bijna onmogelijk hoge huren.

  Vroeger gaven ze slaven drugs, en als ze eenmaal verslaafd waren waren ze min of meer gedwongen om voor het geld dat ze verdienden met werken aan drugs uit te geven. Tegenwoordig doen de slavendrijvers het met woningen: als je wilt wonen moet je de hoofdprijs betalen. Goedkoop wonen wordt vrijwel onmogelijk gemaakt. En zo gaat al je geld op aan wonen.

 242. Arjan Zegt:

  Jo: Waarom zou de vrije huursector van de grond moeten komen zijn bijna onmogelijk hoge huren.

  Omdat sociale huurwoningen in principe bestemd zijn voor de armen en andere hulpbehoevenden. Men vindt in NL dat alles beneden de 710,69 het stempel ‘sociale huurwoning’ moet krijgen, ook al wordt de woning verhuurd door een particuliere verhuurder. Ik zie niet in waarom een vrijesectorwoning aan een minimumbedrag gebonden moet zijn. Op dat punt is de overheid hersendood. Wel ‘scheefhuurders’ een sociale huurwoning uit jagen, maar geen betaalbaar alternatief bieden. Vooral de magere middeninkomens zijn kind van de rekening.

 243. Arjan Zegt:

  Arjan: minimumbedrag gebonden moet zijn

  Juist een maximumbedrag zou een beter idee zijn.

 244. Jo Zegt:

  Arjan,

  En niet te vergeten een scheefwoner die eenverdiener is met gezin wordt zwaarder belast dus komt die wel in aanmerking voor de private sector maar kan moeilijk zijn hoofd boven water houden dat is ook scheef.
  Maar je kan ook in een sociale huurwoning zitten en boven die 710 komen ze geven je een extra huurverhoging. Kan tot 834 euro in Nijmegen.

 245. maff Zegt:
 246. maff Zegt:

  ‘Energierekening wordt in 2021 gemiddeld 175 euro hoger’

  nu.nl/geldzaken/50…-175-euro-hoger.html

 247. maff Zegt:

  Twittertjes

  Niks is wat het lijkt ……..

  https://pbs.twimg.com/media/DP4DDg1UQAAXRxP.jpg

 248. Latida Zegt:

  maff: https://pbs.twimg.com/media/DP4DDg1UQAAXRxP.jpg

  Kan de bron van de data niet zo snel vinden maar als dit waar is dat is dat behoorlijk schokkend.

  Hoge huizenprijzen in stand willen houden betekent overigens dat de immigratie ook hoog gehouden moet worden. Zonder immigratie daalt immers de bevolkingsomvang.

  “Taken as a whole, Europe’s population (including both Muslims and non-Muslims) would be expected to decline considerably (from about 521 million to an estimated 482 million) without any future migration. In the medium migration scenario, it would remain roughly stable, while in the high migration scenario it would be projected to grow modestly.”

  pewforum.org/2017/…ng-muslim-population

 249. Latida Zegt:
 250. Latida Zegt:

  Of je nu dus 20K of 33K bruto verdient per jaar (meer dan de helft meer), dan blijkt dat in de praktijk dus letterlijk geen ene jota verschil te maken, een verschil van €1K in netto besteedbaar inkomen.

  En dan de huurtoeslag, ruim 3000 euro pppj aan lage inkomens.

  Dat is over een periode van 30 jaar meer dan 100,000 euro aan huurtoeslag, goed voor 3-5 bruto jaarsalarissen.

 251. Latida Zegt:

  “25.000 bruto jaarsalaris = 26.434 netto
  50.000 bruto jaarsalaris = 33.641 netto
  Kortom: 25.000 bruto meer verdienen betekent €7.207 per jaar extra”

  twitter.com/jvanwe…s/936615983925604353

 252. Latida Zegt:

  “Volgens hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen ziet het als een onderdeel van een veel breder patroon. De schatkist, waar de overheid de kosten ten behoeve van de samenleving uit betaald, loopt volgens Engelen al decennia terug. “Terwijl er de afgelopen jaren enorm bezuinigd is en ieder dubbeltje drie keer omgedraaid werd wordt er nu een cadeau van 1,4 miljard Euro op jaarbasis weggegeven. Het CPB heeft geen analyse kunnen maken van de mogelijke economische voordelen. De afschaffing van deze regeling zal nooit meer teruggedraaid kunnen worden, zonder de economie dan opnieuw grote schade te berokkenen.

  De oppositie heeft expliciet gevraagd naar de onderliggende argumenten en partijen die voor deze regeling gelobbyd hebben en kregen die informatie niet.
  Een gesprek over de perverse context en uitkomsten van de afschaffing van de dividendbelasting.”

  https://youtu.be/qdn5SOj13Eo

 253. Latida Zegt:

  Luisindepels: Snap je het concept krant en nieuws? Dit soort vrolijke berichten zijn de incidenten waar de krantjes vol mee worden gezet zodat wij lekker beschut in onze veilige huisjes meewarig neeknikkend dat kunnen lezen. Als iets normaal gaat, haalt het de krant niet slimmerik.

  Grappig dat je dat zegt. Want als het om de huizenmarkt gaat schijnt al het positieve wel nieuwswaardig te zijn en absoluut niet gekleurd. Dat is nu juist het hele punt.

  Zie bijvoorbeeld dit plaatje:

  twitter.com/decorr…s/936132440896176128

 254. maff Zegt:

  Hoe maak ik mijn huis gasloos?
  En wat kost dat?

  ad.nl/utrecht/hoe-…t-kost-dat~a7916f29/

  ‘ Mensen moeten vooral niet in paniek raken, zegt van Suylekom ‘ maarrrrr ….. als je even rekent wat dat betekent …… dat wordt hier slopen dan. Huize Maff is nu 131 jaar oud ( steens muurtjes, met scheuren erin door gaswinning ) maar is gasloos afgeschreven …..

  Gelukkig heeft de grond onder het huis nog wat waarde …… locatie, locatie

 255. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: Niconomics in optima forma: met een berg cash gaan zitten wachten op hyperinflatie

  Ik verwacht geldschaarste op een gegeven moment, net als in 2008. Mensen dumpen hun bezittingen om aan geld te komen. Als je dan in wilt stappen moet je wel geld hebben, want de bank leent je niks, wil alleen haar geld terug, met spoed.

  Vertel me liever wat ik zou kunnen kopen in een tijd van geldschaarste.

  Goedkoop een woning kopen in tijden van geldschaarste gaat zo goed als zeker niet lukken, want woningen zijn in Nederland niet onderhevig aan marktwerking. En tegen de tijd dat het zooitje echt in elkaar klapt wil je echt geen eigenaar meer zijn, laat staan wonen in een verpauperend Nederland.

 256. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: hyperinflatie

  Hyperinflatie zou natuurlijk heel erg welkom zijn voor al die mensen met hyper-schulden.

 257. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: hyperinflatie

  Zeg Luis, begrijp ik jou nou goed? Voorspel jij hyperinflatie? Wat is daarvan terecht gekomen in de afgelopen 20 jaar? En in de komende 20?

  Ik heb natuurlijk wat theorieën langs zien komen: als hyperinflatie dreigt wordt de geldhoeveelheid verkleind en gaat de rente omhoog – geld wordt duurder. En dan is het echt niet erg om op een berg euro’s te zitten. En nu ook niet, want zo’n beetje alle beleggingen renderen niet of nauwelijks. En als geld duurder wordt verdampt het rendement op beleggingen.

 258. Arjan Zegt:

  Jo,

  Klopt, ik heb ook niet voor niets een huis gekocht vorig jaar. Flink wat geld in gestopt en nu zit ik in een veel grotere er luxere woning tegen veel lagere maandlasten. Nu was het huren sowieso tijdelijk en kan ik het zelf makkelijk dragen, maar ik had geen zin om iedere maand weer een forse huur te betalen die elk jaar fors verhoogd werd. Nico en co. vergeten altijd te rekenen, maar ik heb dus 25000 euro aan huur weggegooid in die tijd.

 259. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: En nu ook niet, want zo’n beetje alle beleggingen renderen niet of nauwelijks.

  En wanneer verwacht jij dat daar verandering in komt?

 260. adamus Zegt:

  Jo,

  en de overheden gaan naar een flexibele schil van 40% de komende 10 jaar. #payroll

 261. adamus Zegt:

  Nico de Geit: Hyperinflatiezounatuurlijkheelergwelkomzijnvooraldiemensenmethyper-schulden.

  helaas, schulden worden gereset.

 262. Jo Zegt:

  adamus,

  Flexibiliteit komt vaak maar van een kant, en kan je vaak ook geen huis mee kopen, je hebt geen stabiel inkomen.
  Maar ze zijn de hypotheeknormen al aan het veranderen. Krijgen de banken weer hun zin. Vaak hebben mensen met flexibele contracten geen goed arbeidsvoorwaarden geen pensioen lage inkomens. Wil je dan een huis? Met een lage hypotheek of blijf je tobben met de huur. Keuze is gauw gemaakt.

 263. testert Zegt:

  dat hangt er vanaf

 264. testert Zegt:

  herendol overgewardeerd onder gekapitaliseerd

 265. maff Zegt:

  ‘Opkoopbeleid ECB is praktisch mislukt, moreel problematisch maar eindigen kan niet’

  925.nl/archief/201…r-eindigen-kan-niet/

  ps 🙂 Easing forever means squeezing forever cdn.static-economi…0150131_FND001_0.jpg

 266. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: En wanneer verwacht jij dat daar verandering in komt?

  Als we inderdaad in de economische herfst zitten en er is winter op komst, dan zijn de economische vooruitzichten niet best.

  Wanneer het weer gaat renderen bedoel je? Geen idee. Je kan beter iets leuks gaan doen want een mensenleven is te kort om daarop te wachten.

 267. Realist Zegt:

  Goeiemorgen Arjan,

  25000 aan huur weggegooid, maar hoeveel heb je betaald aan overdrachtsbelasting etc. ?
  Hoeveel onderhoudskosten heb je jaarlijks gemiddeld?
  Huren of kopen: het blijft een kwestie van rekenen en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

 268. maff Zegt:

  Nog 29 dagen en je kan je vermogensbelasting voor 2018 al vast uitrekenen 😉 …… of ie nou crasht of niet

  Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

  rtlz.nl/life/perso…-je-bitcoins-betalen

 269. maff Zegt:

  Trage afhandeling hypotheek kost kopers geld

  ‘ Door die vertragingen wachtte hen een boete van 10 procent over de hypotheeksom. ‘

  telegraaf.nl/finan…eek-kost-kopers-geld

 270. Nico de Geit Zegt:

  Vandaag 1e advent. Vanavond de inauguratie van de Grote Geit. Vanuit het Hoge Noorden – Gävle, Zweden – verspreidt de Kerstgeit de komende weken de kerstsfeer over de hele wereld.

  Live beelden: http://www.visitgavle.se/sv/gavlebocken

 271. Nico de Geit Zegt:

  Furchterregend ziehen die schaurigen Krampus- und Perchtengruppen zwischen 16.00 und 18.00 Uhr mit Glockenläuten und lautem Gebrüll vom Amtshaus über die Stubenberggasse – in die Herrengasse – zum Hauptplatz – und verwandeln die Grazer Innenstadt zwei Stunden lang in einen Hexenkessel.

  Über 500 hässliche und gruselige Perchten, Krampusse, Teufel und andere angsteinflößende Gestalten aus den verschiedensten Regionen Österreichs versetzen die BesucherInnen in Angst und Schrecken. Dieses höllische Spektakel sollten Sie auf keinen Fall versäumen. Schauen Sie vorbei!

  Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=NlucIywRBN0

  Vroeger hadden ze in Nederland Zwarte Piet, maar die moest plaats maken voor Witte Dick, een Witte Jood uit Tel Aviv:

  https://www.youtube.com/watch?v=89UfQUVqy_k

  Nederland, wat een land. De huurder kan zo vertrekken, en dat geeft een goed gevoel.

 272. Steven Zegt:

  Ik ben weer eens gaan neuzelen in het babyboom gedoe.
  Na 1986 werd de dienstplicht niet meegerekend met pensioen. Ik weet ook nog dat toen ik de dienst in MOEST de wedde niet verhoogd werd maar verlaagd.

  Het staat er gewoon: brielle.nl/aanvrag…r-pensioen_5349.html

  We kregen minder dan bijstand en dat wordt dus ook niet meegerekend met het pensioen. De mensen van de jaren ervoor (babyboomers) kregen het allemaal wel.

  Vind het uiteindelijk niet zo erg hoor: ben het zo langzamerhand wel gewend.. Maar ik vraag me soms zelfs af of ik tegen die rare maatregelen tegen de generatie NA de babyboomers niet gewoon een rechtzaak kan beginnen. HRA en wet Hillen worden ook heel langzaam afgebouwd zodat ook daar de “zielige” BB’ ers er geen last van hebben en gewoon met hun campers kunnen blijven feestvieren.

 273. Latida Zegt:

  maff: Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

  “De vraag is alleen: hoe controleert de Belastingdienst of je cryptocurrencies hebt, en zo ja: hoeveel je hebt? Die vraag wil een woordvoerder niet beantwoorden om ‘de mensen niet wijzer te maken’.”

  Het antwoord is dus ‘niet’.

  “Maar je bent wel verplicht om je digitale munten bij de Belastingdienst op te geven: ‘virtuele betaalmiddelen’ staan sinds kort onder het kopje ‘overige bezittingen’.”

  En als virtuele betaalmiddelen onder ‘overige’ bezittingen moeten worden opgegeven, hoe controleert men dan de koers?

  “Dan de vraag: welke waarde geef je in april op? Daar is de Belastingdienst duidelijk over: je berekent de waarde van je cryptocurrencies op basis van de koers op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. In april is dat dan 1 januari 2017.”

  en

  “Aan de andere kant: als je op 1 januari 2018 een ton aan bitcoins hebt, betaal je 775 euro aan vermogensbelasting. Dat valt te overzien.”

  en

  “De mensen die de afgelopen weken of maanden cryptocurrencies hebben gekocht, hoeven deze digitale munten dus nog niet op te geven”

  en

  “Als je nog voor het einde van dit jaar je cryptocurrencies omzet naar euro’s en vervolgens een (eerste) huis, auto of ander duur spul koopt, vermijd je dat je in 2019 nog vermogensbelasting moet betalen over de waarde van je digitale munten op 1 januari 2018.”

  en

  “Die gigantische prijsschommelingen kunnen ook in je nadeel werken. Als je op 1 januari 2018 nog een flink aantal cryptocurrencies hebt die later allemaal instorten, betaal je bij je belastingaangifte in 2019 vermogensbelasting over de (hoge) waarde van je digitale munten op 1 januari 2018.”

  Zo te horen wordt dat een kansloze exercitie van de belastingdienst.

  Men sorteert voor om er in voorkomende gevallen belasting over te heffen, maar staat feitelijk machteloos omdat men er totaal geen zicht op heeft.

  Dat er ondertussen door consumenten geld in misschien wel 100 verschillende virtuele valuta wordt geïnvesteerd en dus aan de reguliere, op de euro gebaseerde economie worden onttrokken, en daar ook op duizenden plekken mee kan betalen, en dus ook geen BTW op afdraagt, zal geen positieve uitwerking hebben op de ontwikkeling van het BBP.

  Bovendien lijken het vaak jongere generaties te zijn die met hun technische know-how toch al rondjes rennen om oudere generaties heen.

  Als ze geen fysieke bezittingen kunnen bemachtigen, dan toch wel virtuele bezittingen waarmee ze vrijheid en onafhankelijkheid kunnen verwerven.

  En het interessante is dan ook, dat nu zelfs de Nederlandse belastingdienst virtuele bezittingen erkent als bezit, en dat er belasting over betaald kan worden, het bezit ervan zelf ook officieel legaal is geworden.

  “Het valt dan ook aan te raden om je digitale munten op te geven: als je bitcoins plotseling sterk in waarde stijgen, weet de Belastingdienst dat je jouw winsten niet hebt verdiend met het dealen van drugs op het dark web.”

  Bizarre verdachtmaking en framing, maar inderdaad, ook illegale winsten en zwart geld zal steeds vaker haar weg vinden naar virtuele valuta en voor een aanzienlijk deel ook niet meer terugkomen in de reguliere economie zoals voordien het geval was.

  Ook dat zal geen positieve uitwerking op de BBP hebben, tenzij er juist in Nederland veel succesvolle investeerders in virtuele valuta zouden blijken te zijn.

  Alleen in dat geval zou het een potentiele netto bijdrage aan de zichtbare economie kunnen opleveren, maar dat lijkt tamelijk vergezocht.

  Maar inderdaad, er bestaan vele parallelle valuta die in zowel omvang als gebruik snel toenemen en bovendien nagenoeg onzichtbaar zijn, al helemaal voor de belastingdienst.

  Steeds meer bedrijven accepteren bovendien betalingen met deze valuta, waarvan de herkomst in veruit de meeste gevallen slechts met heel veel moeite kan worden nagetrokken.

 274. Voerman Zegt:

  Steven: Ik weet ook nog dat toen ik de dienst in MOEST de wedde niet verhoogd werd maar verlaagd.

  1e: Als dienstplichtige kreeg je geen wedde maar soldij.

  2e: In die tijd bouwde niemand pensioen op voor zijn 25e tenzij hij in overheidsdienst – of gelijkgesteld was.

  Je fantasie is dus alweer groter dan je kennis, beste Steven!

  Overigens:
  Voerman bouwde vanaf zijn 19e pensioen op, omdat hij militair ambtenaar was. 🙂
  Voerman heeft op een goed moment zijn militaire pensioen- rechten afgekocht als aanbetaling aan een huis.
  Win-win situatie dus.

  Kwestie van nuchter verstand en inschattingsvermogen.
  Hoef je geen boomer voor te zijn!

 275. Latida Zegt:

  Arjan Nu was het huren sowieso tijdelijk en kan ik het zelf makkelijk dragen, maar ik had geen zin om iedere maand weer een forse huur te betalen die elk jaar fors verhoogd werd. Nico en co. vergeten altijd te rekenen, maar ik heb dus 25000 euro aan huur weggegooid in die tijd.

  Daar heb je gewoon voor gewoond hoor. Weggegooid is het dus niet.

  “ik heb ook niet voor niets een huis gekocht vorig jaar. Flink wat geld in gestopt en nu zit ik in een veel grotere er luxere woning tegen veel lagere maandlasten.”

  En nu zit je hier op dit forum je investering te verdedigen?

  Koopwoningen zijn niet gratis. En je investering gaat niet gegarandeerd geld opleveren. Het kan, naar gelang de aard van vele variabelen, ook verlies opleveren.

  Gemiddeld werd 1 op de 4 woningen werd met verlies verkocht. Als je in een verkeerd jaar koopt, zoals in 2008, dan is die kans op verlies zelfs 1 op 2.

  Verder stel je jezelf bij kopen bloot aan meerdere grotere risico’s waar je al dan niet zelf invloed op kan uitoefenen, die je financieel zwaar verlies kunnen opleveren.

  Scheiding, werkeloosheid, maar ook een wijziging van een bestemmingsplan, of een bodemvervuiling of onzichtbaar gebrek aan je huis kunnen allemaal zomaar gebeuren, buiten jou schuld. HRA kan worden afgeschaft, LTV gaat naar 90%, immigratie wordt zwaar beperkt, kan allemaal.

  Vele honderduizneden Nederlandse huishoudens staan nog altijd (fiscaal!) onder water, en veel, zo niet heel veel ‘kopers’ zijn nauwelijks meer eigenaar van het huis dat ze bewonen dan dat ze huurders van de bank zijn.

  Verder is er de onvoorspelbare wetgeving, de dreiging van hogere rente, de noodzaak om te verhuizen voor het werk, of noem al de risico’s nog maar een keer op.

  Er zijn meer mensen die door een koophuis aan de grond zijn gekomen en alles verloren zijn dan door een huurhuis.

  Bovendien zijn huurders in geval van lage inkomens verzekerd van huurtoeslag en kwijtschelding van allerlei zaken, terwijl je met een koophuis dat uit eigen zak zult moeten betalen, uiteindelijk je huis zult moeten verkopen, opeten, en vervolgens nog achteraan de rij mag aansluiten voor dezelfde huurwoning waar je nu zo op afgeeft.

  Er zijn heel eel mensen die denken dat ze de komende 30 jaar wel een paar honderduizenden euro kunnen betalen om hun huis af te lossen.

  Er zijn er in Nederland echter nog heel veel meer die denken dat aflossen in het geheel niet noodzakelijk is vanwege eeuwig stijgende huizenprijzen.

  Dat sprookje mag inmiddels toch op basis van de resultaten uit het verleden wel naar het rijk der fabelen worden verwezen.

  Dat je nu lagere maandlasten hebt is fijn, maar daardoor stel je jezelf wel bloot aan allerlei financiele risico’s waar je zelf niet met 100% zekerheid kan stellen dat ze jou niet zullen overkomen.

  En dan is huren voor veel mensen in veel voorkomende gevallen lang zo dom nog niet.

  Verder heb je het over je lage(re) maandlasten op je hypotheek, maar wees eens eerlijk is dat netto ook het geval?

  Hoe zit dat met verwarmingskosten voor je grotere woning? Onderhoudskosten? Servicekosten en VVE? Jaarlijkse belastingafdrachten? Verzekeringen? Heb je gasleidingen erin liggen? Niet te hopen dat die er straks uit moeten bijvoorbeeld.

  Een huis kopen is geen spel zonder nieten. Verre van dat.

  Miljoenen mensen moeten vooralsnog de komende 10, 20, 30 jaar eerst nog maar eens laten zien dat zij hun huis kunnen afbetalen.

  Vooralsnog is dat maar zo’n 8% van de mensen in Nederland gelukt, nog niet eens 1 op de 10(!).

 276. Steven Zegt:

  Voerman: 1e: Als dienstplichtige kreeg je geen wedde maar soldij.

  Ok. we noemden het volgens mij gewoon loon of zoiets.

  Voerman: Je fantasie is dus alweer groter dan je kennis, beste Steven!

  Ik zocht het gewoon op via google. Dienstplichtjaren jaren van de generatie voor me tellen wel: die van mij niet. zag o.a dit: “Jantje
  IK ben als dienstplichtig marinier in 1950 als 20 jarige in dienst geweest. Waarvan 1 jaar in de west en 1 jaar in opleiding in Nederland. Ik ben in 1977 in overheids diens gegaan bij een gemeente. En toen ik wist dat als men in dienst is geweest en naderhand bij de overheid de dienstjaren meegaan tellen en tropisch dubbel. Ik heb dus bij mijn begin van mijn werk bij de overheid de gegevens op gevraagd bij het minsterie van oorolog dienstijd plaatsing daar werden mijn pensioenjaren met 3 vehooft. Maar die alleen maar als men naderhand in overheids dienst komt. Behalve bi de luchtmacht daar sordt na het uit van het contract een uitkering ineens gedaan”

  Voerman: Kwestie van nuchter verstand en inschattingsvermogen.
  Hoef je geen boomer voor te zijn!

  gewoon een beetje leeftijdsmazzel.

  maar goed:
  VUT
  AOW
  HRA
  Goedkope huisjes toen: dure nu
  enz.
  enz.

 277. Steven Zegt:

  Ik heb ook 7 jaar in overheidsdienst gewerkt, maar krijg dus niets van die dienstplicht en Jantje wel.

 278. Voerman Zegt:

  Steven: IK ben als dienstplichtig marinier in 1950 als 20 jarige in dienst geweest.

  Dan zou je in 1930 geboren zijn en nu dus 87 jaar oud zijn?
  Steven, zet weg die fles, ga slapen en probeer het morgen nog eens! 🙂

 279. Steven Zegt:

  Het viel me gewoon op dat ik net buiten de boot val. Deze viel me laatst ook op:

  hetarbeidsrechtadv…rknemers-verdwijnen/

  Daar staat gewoon letterlijk: “De IOAW komt op termijn te vervallen door enkel nog werknemers die geboren zijn voor 1 januari 1965 aanspraak te geven op deze uitkering”

  Ik ben dus net daarna geboren.
  Dat was dus ook zo met die dienstplicht na 1986…. Ben het heel vaak tegen gekomen. Ik ben net geen verwende babyboomer meer.

  Is niet erg hoor: Heb een baan van 40 uur per week.

 280. Steven Zegt:

  Voerman,

  Dat ging over Jantje.. Het waren de woorden van iemand die wel zijn dienstjaren kan of kon meetellen met zijn pensioen.
  (of had je dat niet eens door?)

 281. Steven Zegt:

  maar proost.. ik zal weer even dimmen.. 😉

 282. Steven Zegt:

  Voerman: 1e: Als dienstplichtige kreeg je geen wedde maar soldij.

  en zelfs daar heb je het weer mis:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wedde_(loon)

  De volgorde voor een beperkte Voerman moet zijn: nadenken, opzoeken, nog een keer nakijken en dan pas posten. 😉

 283. Voerman Zegt:

  Steven: en zelfs daar heb je het weer mis:

  In mijn tijd kreeg de dienstplichtige nog soldij.
  Later werd dat wedde, maar toen had Voerman de dienst al verlaten.
  Sorry, vanuit jouw optiek had je gelijk, Steven.
  Beetje onvolledig van Voerman, maar Voerman is geen persoon die halsstarrig vasthoudt aan een onvolledig of fout standpunt. Nogmaals sorry!

 284. Steven Zegt:

  Voerman: Nogmaals sorry!

  Dank! Leuk dat je dat zo brengt. Soldij en wedde klinken overigens allebei volledig uit de tijd. Tot later! (ik ben nu echt off)

 285. Steven Zegt:

  uiteindelijk heb ik 14 maanden in de bloei van mijn leven soldaatje moeten spelen onder bijstandniveau-loon en krijg daar dus verder later ook niets voor.. OK. (?)

 286. Latida Zegt:

  “Ze voelen zich bedonderd, de burgers van Gelderland en Overijssel. Vanaf 2019 krijgen ze dagelijks te maken met het lawaai van laag overkomende vliegtuigen die naar Lelystad Airport gaan. Tot juni wisten ze nog van niks en nu zijn ze slachtoffer van een politiek spel.”

  volkskrant.nl/binn…tad-airport~a4542314

 287. maff Zegt:
 288. Nico de Geit Zegt:

  ‘Nadat het gezin zich in het ziekenhuis meldde, controleerde de brandweer kort na middernacht de geisers in naburige appartementen. Daarin bleken zo veel slechte geisers te hangen, dat het hele complex werd ontruimd.’

  telegraaf.nl/nieuw…trische-boiler-huren

  #misstanden_in_de_huursector

  #Nederland_richting_derdewereldland

 289. Hans- Zegt:

  Nico, het rendement van de huur flats moet toch max. zijn. Dus onderhoud schiet er bij in!Immers je moet een rendement van minimaal 4 % hebben, en de hedendaagse verkoopprijs van die flats zijn heel hoog, dus de huren zijn flink achter gebleven….dan maar korten in het onderhoud!

 290. Nico de Geit Zegt:

  Latida: Miljoenen mensen moeten vooralsnog de komende 10, 20, 30 jaar eerst nog maar eens laten zien dat zij hun huis kunnen afbetalen.

  Vooralsnog is dat maar zo’n 8% van de mensen in Nederland gelukt, nog niet eens 1 op de 10(!).

  En dat terwijl zij vaak goedkoop zijn ingestapt.

 291. Nico de Geit Zegt:

  Latida: Miljoenen mensen moeten vooralsnog de komende 10, 20, 30 jaar eerst nog maar eens laten zien dat zij hun huis kunnen afbetalen.

  Vooralsnog is dat maar zo’n 8% van de mensen in Nederland gelukt, nog niet eens 1 op de 10(!).

  En een deel van die mensen die erin is geslaagd om hun hypotheek af te lossen heeft te weinig geld gereserveerd voor hun pensioen. Zodra de eigen woning naar box 3 gaat, zwaarder wordt belast en er aan de AOW geknabbeld wordt, dan zou het kunnen zijn dat ze alsnog hun eigen woning op moeten eten. Dat kan bijvoorbeeld met een opeet-hypotheek.

 292. Arjan Zegt:

  Latida,

  Hallo, knock knock, het is 2017 hoor. Wakker worden!

  Je hebt het WEER over mensen met aflossingsvrije hypotheken! Ik heb het over mijn eigen situatie. Wel eens gehoord van aflossing? Met die lage rente komt het aflossingsmodel in de buurt van lineair, waardoor ik zonder extra aflossing na 10 jaar al bijna 30% van de lening kwijt ben, dus hoe groot is het onderwaterrisico? De LTV van mijn woning is op dit moment al 80% en ik heb nog een berg spaargeld.
  Wat de risico’s zijn van koopwoningen is al vaak voorbij gekomen. Blijven huren heeft evenzo risico’s.
  Wat is je probleem eigenlijk?

  Latida: Verder heb je het over je lage(re) maandlasten op je hypotheek, maar wees eens eerlijk is dat netto ook het geval?

  Dat kun je zelf toch wel bedenken? Als de brutolasten laag zijn, zijn de nettolasten dat als vanzelf ook.

  Latida: vervolgens nog achteraan de rij mag aansluiten voor dezelfde huurwoning waar je nu zo op afgeeft.

  Sinds wanneer zijn er wachtlijsten voor particuliere huurwoningen? Ik sta overigens ook al 6 jaar ingeschreven bij de woningstichting, mocht het nodig zijn daarvan nog gebruik te maken.

  Latida: HRA kan worden afgeschaft, LTV gaat naar 90%,

  Ik zou het alleen maar toejuichen!

  Latida: Bovendien zijn huurders in geval van lage inkomens verzekerd van huurtoeslag en kwijtschelding van allerlei zaken,

  Wie zegt dat de huurtoeslag niet wordt afgeschaft in de toekomst? Huurtoeslag krijg je nu al alleen als je een heel laag inkomen hebt.

  Latida: Scheiding

  Scheiding? Van mezelf?

  Het is weer een hoop onzin waar je mee aan komt zetten. Mijn advies: lees eens goed wat er geschreven wordt, alvorens weer met zo’n tendenieuze reactie te komen.

  Latida: En dan is huren voor veel mensen in veel voorkomende gevallen lang zo dom nog niet.

  Zeg ik dat dan?
  Wat loop je de zaken weer te verdraaien, jaloerse trol! Ga iets zinnigs doen, werk zoeken ofzo…

 293. maff Zegt:

  Energienota volgend jaar bijna 190 euro omhoog

  en wie kan dat nog betalen ?

  ad.nl/economie/ene…uro-omhoog~a5180a90/

  ps 🙂 monkey business sandradehaan.nl/im…012/Rutte-aap540.jpg

 294. maff Zegt:
 295. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …maar dan heb je ook watt…
  twitter.com/MStell…s/937567101631565829

 296. Latida Zegt:

  Subsidie voor wie precies? Staat er niet bij.

  “Volgend jaar is er weer 12 miljard euro subsidie beschikbaar om duurzame energieprojecten te stimuleren. Dat is evenveel als er dit jaar voor is uitgetrokken.”

  ad.nl/politiek/wee…me-energie~ab7c26bb/

  Daar wordt op de deur geklopt:

  “Door hogere overheidsheffingen en tariefsverhogingen betalen consumenten zich komend jaar blauw aan energie. Gemiddeld gaat de energienota met bijna 190 euro omhoog, blijkt uit nieuwe cijfers van Gaslicht.com.”

  ad.nl/economie/ene…uro-omhoog~a5180a90/

  en

  “anderzijds waarschuwt DNB voor de financiële positie van de zorgverzekeraars. ”

  en

  “Zorgverzekeraar Menzis is iets pessimistischer. ,,Je ziet nu al een uitholling bij de aanvullende verzekering. De pakketten worden uitgekleed of de premie stijgt’’, zegt een woordvoerder. Menzis maakt zich ook druk om de positie van chronisch zieken. ”

  ad.nl/economie/gro…erzekering~ace8c12b/

 297. klaasje Zegt:

  Steven:
  uiteindelijkhebik14maandenindebloeivanmijnlevensoldaatjemoetenspelenonderbijstandniveau-loonenkrijgdaardusverderlaterooknietsvoor..OK.(?)

  Had je maar bij Korps Commandotroepen of Mariniers moeten dienen. Is onbetaalbaar wat je daarvoor terugkrijgt. Kan geen hoge of lage huizenprijs tegenop.

 298. klaasje Zegt:

  Schenkingsvrijstelling is een groot succes
  Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE
  Updated 9 min geleden
  13 min geleden in BINNENLAND

  DEN HAAG – De schenkingsvrijstelling is een groot succes. Het geld blijkt inderdaad vaak gebruikt om de hypotheekschuld terug te brengen. Wel heeft het de schatkist veel meer gekost dan gedacht.

  Het wegvallen van deze regeling zou een enorm effect hebben op de huizenmarkt volgens de armlastige doemdenkers hier. (Vergeet het maar met die berg munten, iemand die een beetje goed bij kas zit is over het algemeen huizenbezitter).

  Alles was een tijdelijke opleving en die zou genadeloos tot halt komen. Dit werd geblaat in 2016 meen ik…

 299. klaasje Zegt:

  Hoe is het met je zilveren munten Steven? het daalt maar door die zooi.

 300. Dr.t Zegt:

  Nico de Geit: Eneendeelvandiemensendieerinisgeslaagdomhunhypotheekaftelossenheeftteweiniggeldgereserveerdvoorhunpensioen.Zodradeeigenwoningnaarbox3gaat,zwaarderwordtbelasteneraandeAOWgeknabbeldwordt,danzouhetkunnenzijndatzealsnoghuneigenwoningopmoeteneten.Datkanbijvoorbeeldmeteenopeet-hypotheek.

  Als als als stel dat indien en dan. Typisch glazen bol praat.

 301. maff Zegt:

  Proest
  ‘Mother Of All Tokens’

  Dirk Scheringa neemt wraak op banken met crypto-startup: ‘Banken zijn over 10 jaar weg’

  quotenet.nl/Nieuws…r-10-jaar-weg-207790

  Remember Nicolas Dorier 🙂

 302. Nico de Geit Zegt:

  ‘Schrijver Robert Jan Blom draagt geen oranje anjer meer in zijn knoopsgat. En volgend jaar zal hij op Koningsdag niet meer van de partij zijn. Voor Blom, die zich rekende tot een van ’s lands trouwste aanhangers van het Koninklijk Huis, heeft Oranje afgedaan. Reden: het enge winstbejag van pandjesprins Bernhard junior.’

  quotenet.nl/Nieuws…op-winstbejag-207767

 303. jan Zegt:

  Die kop van die Bernard staat me ook totaal niet aan. En z’n vrouw is ook een monster.

 304. maff Zegt:

  Hoe de moeder aller problemen op de woningmarkt te tackelen – verslag van Tweede Kamer-debat

  cobouw.nl/bouwbree…kamerdebat-101255869

 305. maff Zegt:

  ps,

  🙂 It’s all in the game, ‘buy a politician’

  grumblesfromanoldg…d-1-648×288.jpg

 306. svg Zegt:

  “Maxime Verhagen, voorman van Bouwend Nederland, stipte nog eens aan dat er één miljoen huizen gebouwd moeten worden voor 2040. “Dat zal een hell of a job zijn.”

  119 woningen per dag een ……of a job noemen, wat voor een brevet van onvermogen geef je dan wel niet af?!

  bron: cobouw.nl/bouwbree…kamerdebat-101255869

 307. svg Zegt:

  175 woningen per dag bouwen in Nederland is te doen , ….als men maar wil!

 308. svg Zegt:

  O, sorry dat aantal haalt men dus nu al!, maar waarom is dan dat zelfde aantal per jaar bouwen , of zelfs nog iets minder , opeens “A hell of a job”?

 309. ps Zegt:
 310. Arjan Zegt:

  Realist: Huren of kopen: het blijft een kwestie van rekenen en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

  Inderdaad. Maar zoals gezegd geen onderhoudskosten dus, dat wordt sowieso nogal eens overschat door mensen die nooit een koopwoning gehad hebben. Mijn woning is nog niet zo heel oud.

  Overigens had mijn verhuurder al 40 jaar praktisch niets aan mijn vorige woning gedaan. Mijn flink lagere maandlasten bestaan nu grotendeels uit aflossing die door de lage rente substantieel is.

  Reken maar eens uit wat je dat scheelt.

  Als je realistisch bent, koop je een huis of huur je, afhankelijk van je situatie. Vaak gezegd al, hoop dat het blijft hangen.

 311. Nico de Geit Zegt:

  Lekker zelf met pur spuiten:

  https://www.youtube.com/watch?v=Fds3pi8Ib0o

 312. Arjan Zegt:

  Realist: maar hoeveel heb je betaald aan overdrachtsbelasting etc. ?

  Ongeveer 8K na belastingteruggaaf

 313. BBB Zegt:

  Kopen of huren? Beide opties zijn veel te duur. De woonlasten in Nederland zijn gewoon belachelijk hoog en ten gunste van wie eigenlijk? Banken en overheid. Hoe een prachtig klein landje in 30 jaar kapot is gemaakt. En we weten allemaal wie we daar voor moeten bedanken.

 314. Arjan Zegt:

  jan: Die kop van die Bernard staat me ook totaal niet aan. En z’n vrouw is ook een monster.

  Oh, huizen verhuren mag ineens niet meer?

 315. Steven Zegt:

  Met mijn TA ervaring.. lijkt het dat nu de bitcoin zit uit te toppen…. Top zat dus op 17048. (werd een keer tijd met zo’ n digitale munt van waarde nul.

 316. Steven Zegt:

  Dat heb je natuurlijk ook met huizenprijzen die stijgen boven inflatie: het houdt een keer op. (zelfs deze wetmatigheid snapt men niet.. of wil men niet begrijpen omdat het uiteraard verlies geeft uiteindelijk)

 317. maff Zegt:

  Nederland zakt weg

  Alexander Sassen van Elsloo

  https://www.tradeidee.nl/columns/nederland-weg/

 318. maff Zegt:

  Fimpje

  ‘Middenklasse Nederland in nood’

  telegraaf.nl/video…se-nederland-in-nood

 319. maff Zegt:
 320. maff Zegt:
 321. Steven Zegt:
 322. Steven Zegt:

  Deze is ook wel leuk van die “hedgeye”

  d1yhils6iwh5l5.clo…rtoon_02.03.2016.png

 323. Dr.t Zegt:

  BBB:
  Kopenofhuren?Beideoptieszijnveelteduur.DewoonlasteninNederlandzijngewoonbelachelijkhoogentengunstevanwieeigenlijk?Bankenenoverheid.Hoeeenprachtigkleinlandjein30jaarkapotisgemaakt.Enwewetenallemaalwiewedaarvoormoetenbedanken.

  Als je je huis uiteindelijk verkoopt,omdat je bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of klein appartementje wil gasn wonen, dan verdien je een investering in een koop woning toch minstens 4 keer terug? Hoezo kapot gemaakt?
  Het is een goed verdienmodel en een mens moet ergens wonen. Van de meeste huurwoningen wordt een mens bovndien niet al te vrolijk.

 324. Dr.t Zegt:

  En gaan we weer voorspellen hoeveel de woningpijs gaat dalen of juist stijgen. Daar word ik vrolijk van.

 325. Steven Zegt:

  Dr.t: En gaan we weer voorspellen hoeveel de woningpijs gaat dalen of juist stijgen. Daar word ik vrolijk van.

  Aangezien de woningen na de duidelijk verwachte down in 2008 van een procent of 20 weer redelijk herstelt zijn verwacht ik de volgende down niet heel scherp. Ik gok op een nette rustige 10 procent naar beneden in 2018 en daarna een versnelling down. (zoals het verloop van knappende bubbles normaal gaan)

 326. Latida Zegt:

  Hier wordt ik anders bepaald niet vrolijk van.

  Beerput Nederland

  npo.nl/2doc-beerpu…4-12-2017/KN_1694685

 327. Steven Zegt:

  gaat

 328. Steven Zegt:

  als je de bitcoin wilt volgen kan dat hier:
  http://www.bitcoinkoers.org/

  Staat ergens bovenaan: Uw vermogen loopt risico. Handel nu in Bitcoin! 🙂 (en dan natuurlijk kijken naar die 10 procent min in een dagje)

 329. Steven Zegt:
 330. Steven Zegt:

  en waarom op deze huizensite over bitcoins? Kijk naar de grafiek op http://www.bitcoinkoers.org/

  Zet hem op 2h (2 hours) en je ziet de bekende boom-burst grafiek.

 331. Steven Zegt:

  burst=bust

 332. Steven Zegt:

  activerain.com/ima…r118945826163681.jpg

  zo.. genoeg gepost weer. 🙂 Bitcoin inmiddels 17 procent lager.. nog 60 te gaan. (niet vandaag uiteraard)

 333. Arjan Zegt:

  Steven: 2018

  Met 10 procent eraf verdien jij echt je weggegooide huur niet terug

 334. Steven Zegt:

  Arjan: Met 10 procent eraf verdien jij echt je weggegooide huur niet terug

  Ik gooi mijn huurgeld niet weg: ik woon er lekker voor.

 335. Arjan Zegt:

  Steven,

  Waarom wacht je dan zo ongelofelijk lang op een hypothetisch dalinkje van 10%?

 336. Steven Zegt:

  Er wordt veel te veel aandacht gegeven aan de woning. Wonen is belangrijk, maar er bijvoorbeeld 400.000 voor lenen vind ik nog steeds dom zo lang ze historisch te duur zijn…en je zeg maar 30.000 spaargeld hebt. (als voorbeeld)

 337. Tijl Zegt:

  Toch erg handig gedaan die verdeeldheid zaaien tussen kopers en huurders zodat de echte problemen verdoezeld worden.

 338. Latida Zegt:

  “Als we in Nederland over ongelijkheid praten dan wijzen veel mensen erop dat in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, de inkomens veel gelijkwaardiger zijn verdeeld. Ik heb daar twijfels bij. Het kan namelijk niet zo zijn dat de inkomens gelijkwaardiger zijn dan elders en tegelijkertijd de vermogens ongelijker. Immers, vermogen is vooral de accumulatie van (niet-uitgegeven) inkomen uit het verleden. Daarnaast hangt vermogen natuurlijk af van wat je spaart en hoe je investeert, maar de vrije besparingen zijn bij hogere inkomens natuurlijk zowel relatief als absoluut groter. Het is een kwestie van definitie. Wat zie je als inkomen? Er is niet alleen arbeidsinkomen, maar mensen hebben ook inkomen uit vermogen: huur, rente, dividenden, winst, en koers/prijs winsten. En juist die niet-arbeidsinkomsten zijn relatief het hoogst bij de hogere inkomens.

  Daar zit hem wellicht de crux. Omdat we in Nederland de waardestijging van vermogen niet of nauwelijks belasten, wordt dat niet als inkomen gezien en dus ook niet of nauwelijks gemeten. En dat zie je terug in de statistieken en dan lijkt Nederland heel gelijk. In het VK en de VS wordt dat wel als inkomen gezien en ook belast, en zie je ze dus ook in de statistieken terug. In Nederland kunnen we dit niet allemaal goed meten en dus ook niet herleiden tot huishoudens. De Capital Gains zijn immers onbelast en worden dus niet gemeten of bijgehouden. In Box 2 kun je inkomen langdurig en zelfs generaties uitstellen en wordt op die manier niet aan huishoudens toegerekend. Daarnaast hebben huishoudens in Nederland ook nog Box 1 vermogen dat is vrijgesteld van belasting, dat zijn de spaar- en beleggingsverzekeringen die gekoppeld zijn aan de eigen woning, ook de Capital Gains en Capital Income daaruit is onbelast en wordt niet gemeten. Het CBS meet dus niet alle inkomens. Ze meet vooral de belaste inkomens. Belastingvrije inkomens, zoals waardestijgingen van het eigen huis, de effectenportefeuille, de eigen onderneming, ingehouden winst, wordt door het CBS niet gemeten. Als John de Mol en Joop van der Ende hun bedrijf Endemol verkopen voor 2 miljard euro wordt dat door het CBS niet als inkomen gezien want dat is een vermogenstransactie in hun definitie. En ook de waardestijging van hun aandeel in Endemol in de jaren voor de verkoop wordt niet als inkomen gezien, want dat is vermogenswinst en dus belastingvrij. In de statistieken van het CBS kun je dus zeer vermogend worden zonder ooit inkomen te hebben gehad.

  Kortom, weten wij echt zeker dat de inkomens zo gelijk zijn in Nederland? Rekenen we wel al het inkomen mee? En als dat toch zo is, waar komt dan de ongelijkheid in vermogens in Nederland vandaan die bijna net zo groot is als in de VS?”

  cbs.nl/nl-nl/over-…eld-van-ongelijkheid

 339. Latida Zegt:

  “In wat het CBS het besteedbare inkomen noemt, wordt aan huizenbezitters de huurwaarde van het huis als inkomen meegerekend. Als dan de huren sterk stijgen, zoals het geval was de afgelopen zes jaar, dan stijgen de inkomens van woningbezitters automatisch fors mee. Althans, in de statistieken, op de bankrekeningen gebeurt natuurlijk niets.”

  en

  “De rente die woningeigenaren betalen op hun hypotheek wordt afgetrokken van hun besteedbaar inkomen. Hun inkomen wordt daarmee verlaagd. De rentestand, de hoogte van de hypotheken bepalen daarmee ook de ontwikkeling van de besteedbare inkomens en vertroebelen zo het zicht op de inkomens. Ook plat dit de ongelijkheid in de statistieken af, het werkt schijnbaar nivellerend, omdat vooral de hogere inkomens de hogere hypotheken hebben.”

  en

  “De toeslagen die huishoudens krijgen worden nu als besteedbaar inkomen gerekend. De vraag is of dat ook werkelijk zo is voor alle toeslagen. Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag is gekoppeld aan een specifieke uitgave. Is het daarmee nog wel besteedbaar inkomen? Stel dat huishoudens zelf meer moeten bijdragen aan bijvoorbeeld onderwijs, en voor lagere inkomens komt er een ‘onderwijstoeslag’. Onder de huidige systematiek stijgt dan hun inkomen, terwijl het enige dat verandert is dat ze ineens door de overheid als administratiekantoor en betaalrekening worden gebruikt. ”

  en

  “Pensioenpremies worden niet bij het inkomen gerekend, alleen de pensioenuitkeringen. Omdat je geen pensioenpremie betaalt over de eerste 13.000 euro (de franchise) van het loon, heeft dit een nivellerend effect in de statistiek, hogere inkomens krijgen relatief meer pensioenpremie.”

  en

  “De groei in consumentenbestedingen in Nederland lopen fors achter bij die in het buitenland. Dat kan je alleen verklaren uit lagere inkomensgroei. En dat blijkt ook te kloppen, al wordt het gecompenseerd doordat de overheid voor ons consumeert, de individuele overheidsconsumptie via het onderwijs, maar vooral ook de zorg. De overheid neemt dus een steeds groter deel van de bruto koek en geeft dat netto terug in vooral zorg.”

 340. maff Zegt:

  Oh denneboom, wat zijn je beestjes wonderschoon

  rtvnoord.nl/nieuws…eestjes-wonderschoon

 341. maff Zegt:

  Rutte III verlaagt de belasting met nul euro

  ‘Burgers krijgen deze kabinetsperiode toch geen miljarden euro’s belastingverlichting.’

  elsevierweekblad.n…met-nul-euro-567311/

 342. maff Zegt:

  ‘ Makelaars staan niet onder wettelijk toezicht, waardoor het mogelijk is dat verkopers van een woning een factuur krijgen van meer dan 10.000 euro (tot zelfs 30.000 euro)’

  De makelaars winnen de Douche van Koets 2017

 343. Arjan Zegt:

  Steven: 400.000

  360.000 is dat als er 10% vanaf gaat. 40.000, daar kun je een paar jaartjes van huren. Tel daarbij op wat je al de jaren die je gewoond hebt al hebt uitgegeven aan huur. Als die paar jaartjes voorbij zijn en de prijzen zijn toch gestegen zijn of gelijk gebleven heb je sowieso voor niks gewacht en heb je ook niets afgelost.

 344. Arjan Zegt:

  Steven: 400.000

  Het lijkt me ook wel wat hoog in de bol ook daarmee te beginnen trouwens.

 345. Arjan Zegt:

  Tijl,

  Echt weer een reactie van niveau.

 346. maff Zegt:

  Hmmm zit draadje vast ?

  lange pauze 😉

 347. BBB Zegt:

  Als alles zo’n beetje is gezegd hoeft er niet meer gepost te worden. Wachten op 2030.

 348. Arjan Zegt:

  BBB,

  Klopt, voorlopig in ieder geval even lekker bellen blazen met Rutte & co: daskapital.nl/2017…_starters_op_de.html

 349. Nico de Geit Zegt:

  Gevalletje ‘niet langer huurtoeslag’ voorbij zien komen. Er schijnt iets met de woning te zijn, eigendom van kleine woekerende pandjesbaas, vermogen of inkomen van bewoner voldoen aan de eisen.

  De woekerende pandjesbaas, of woningkoning, zit dus nu met een huurwoning die hij verhuurde voor 700 euro, en de bewoner betaalde netto 400 of zoiets. Maar subsidie is blijkbaar niet meer mogelijk.

  Huurder heeft nog niets nieuws gevonden, maar is niet van plan veel langer 700 euro per maand af te tikken voor dit krot in een slechte wijk. Met subsidie was het een koopje, zonder subsidie niet.

 350. Nico de Geit Zegt:

  Ik heb een beetje het 2007-gevoel – alles ging zijn gangetje, wat zou er mis kunnen gaan? Het is altijd afwachten of het uitkomt. Wat brengt 2018?

 351. Luisindepels Zegt:

  Steven: Ik gok op een nette rustige 10 procent naar beneden in 2018 en daarna een versnelling down.

  En wat wordt de aanleiding? Iets in de Nederlandse economie of iets van buiten?

  Die daling van 20% na 2008 duurde al 5 jaar, met een enkele uitschieter in een maand in 2013 naar 10% op jaarbasis, maar de daling per kalenderjaar is ook niet groter geweest dan 6,6%…

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G1&VW=T

 352. Hans- Zegt:

  Als b.v. de bitcoin instort, en de mensen beseffen dat de grafieken ook naar beneden kunnen gaan.Wat zuigt dat met ze mee?

 353. Jo Zegt:

  Ze willen niet dat de huizenprijzen naar beneden gaan want een rijtjeswoning die 2017 bv 265000 kost en 2016 bv 230000 kostte gaat door de nieuwe regels met max 100 procent lenen bij zulke prijzen aardig in de papieren lopen. Dus meer eigen geld meenemen waarmee je niks aflost en alleen maar de kosten dekt. Blijkbaar vindt niemand het erg om dit te doen bij zulke prijzen. Maar ik denk dat kopers het op een gegeven moment wel zat zijn. Dat ziet de vereniging eigen huis en politiek ook. Dus willen ze dat de maximale leengrens niet omlaag gaat. Maar als de prijzen zo hoog zijn moet je nog steeds teveel geld meenemen.
  ad.nl/politiek/hog…r-starters~ad72f239/

 354. Arjan Zegt:

  Nico de Geit,

  Als je maar elk jaar roept dat er volgend jaar een crisis komt, krijg je vanzelf een keer gelijk.

 355. Nico de Geit Zegt:

  Arjan:
  NicodeGeit,

  Alsjemaarelkjaarroeptdatervolgendjaareencrisiskomt,krijgjevanzelfeenkeergelijk.

  Je praat tegen jezelf Arjan. Heb jij 2008 eigenlijk wel bewust meegemaakt, of zat je toen nog op de kleuterschool?

  Erg bang voor verlies ben je ook niet. Dat zal wel komen omdat je niets te verliezen hebt, wat geld betreft.

  2008 bracht niet wat ik verwachtte. Ik verwachtte marktwerking, maar dat bleek een misvatting. Wouter Bos redde de Nederlandse banken. Ging dat niet om honderden miljarden?

 356. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Als je maar elk jaar roept dat er volgend jaar een crisis komt, krijg je vanzelf een keer gelijk.

  En wat is jouw voorspelling/verwachting?

 357. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Als je maar elk jaar roept dat er volgend jaar een crisis/oorlog/hongersnood/tsunami/aardbeving/ramp/invasie door wat dan ook komt, krijg je vanzelf een keer gelijk.

  Zo’n uitlating geeft een behoorlijke inkijk in de denkwereld van onze Arjan. Hij meent daarmee vast heel slim te zijn.

 358. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Erg bang voor verlies ben je ook niet. Dat zal wel komen omdat je niets te verliezen hebt, wat geld betreft.

  Het geld komt gewoon iedere maand binnen, dus wat heb ik te verliezen?

 359. adamus Zegt:

  alles begint met verlangen

  https://buitengewonekans.nl

  museum Scheringa te koop.

 360. Latida Zegt:

  Leennormen. Sowieso een goed idee. De banken hebben er zelfs voor eenieders welzijn ende risico beheersing het BKR voor opgericht.

  Maar STARTERS

  mogen in 2018 op verzoek van alle regeringspartijen

  weer

  meer

  lenen.

  Hoera! Hoera! Hoera!

  Het blijft altijd een verrassing welk konijn er dit keer weer uit de hoge hoed wordt getoverd.

  Maar niet heus. Zoek maar eens op in het archoef hier op de site hoe vaak ze die leennormen naar boven hebben bijgesteld.

  Het lijkt wel op QE, we moeten blijkbaar zelfs danwel vooral tijdens het wonen vooral veel geld bij blijven produceren.

 361. maff Zegt:

  “1000 renteverhogingen”

  iex.nl/Column/2730…enteverhogingen.aspx

 362. maff Zegt:

  BIS waarschuwt voor economische onheil

  globalinfo.nl/Nieu…r-economische-onheil

 363. maff Zegt:
 364. Luisindepels Zegt:

  Latida,

  Lezen en begrijpen is niet je sterkste kant he?

 365. Jo Zegt:

  Latida, Wat heb je er dan aan als je leennorm van 101 procent naar 100 procent gaat maar toch met NHG 20000 meer mag lenen hoera inderdaad huizenprijzen kunnen toch weer omhoog. Lekker krom weer.

 366. Steven Zegt:

  Luisindepels: En wat wordt de aanleiding? Iets in de Nederlandse economie of iets van buiten?

  Ik zeg natuurlijk 10 procent rustig down als een geintje. Als het 10 procent zakt binnen een jaar is iedereen weer in rep en roer. Maar als het met 20 procent stijgt in een paar jaar vindt men dat vrij normaal. Helder kijken naar stijgings en dalings cijfers is gewoon lastig met veel emotie. Als huurder heb ik die niet of nauwelijks en heb ook helemaal geen zin meer om te kopen: zeker niet in Amsterdam van waaruit ik in en uit werk.

 367. Steven Zegt:

  Gekke bij de meeste mensen is dat men veel kleine tastbare dingen interessant vindt om te kopen als ze goedkoper worden, maar bij zaken als huizen en nu bijvoorbeeld die bitcoins wild wordt als ze extreem duur worden.

  Daar kan ik verder niets aan doen. Maar het zijn (volgens mij dan) wel gewoon bubbles.

 368. maff Zegt:

  ‘De smerige trucjes van makelaars komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug’

  ad.nl/economie/de-…j-ze-terug~a88e2e2d/

  Ps 🙂 s3.amazonaws.com/l…gent-rron374_low.jpg

 369. maff Zegt:

  Wonen in een tiny house op een half uur van Amsterdam

  parool.nl/amsterda…-amsterdam~a4545029/

 370. ps Zegt:
 371. Latida Zegt:

  Jo: Latida, Wat heb je er dan aan als je leennorm van 101 procent naar 100 procent gaat maar toch met NHG 20000 meer mag lenen hoera inderdaad huizenprijzen kunnen toch weer omhoog. Lekker krom weer.

  Inderdaad dat en ook het tweede inkomen jaar op jaar met 10% meer mee laten tellen voor het maximale hypotheekbedrag.

 372. Nico de Geit Zegt:

  Binnenkort op tv: ‘Verborgen Gebreken’ een tv-programma over allerlei ellende die de koper ná de koop tegenkomt.

 373. Latida Zegt:

  “Volgens de BIS zijn investeerders massaal bezig om de alarmerende signalen dat de economie bezig is om oververhit te raken, in de wind te slaan. Consumentenschulden zijn ook weer aan het stijgen naar ‘onhoudbare niveaus’”

  globalinfo.nl/Nieu…r-economische-onheil

  Nederland is geen belastingparadijs, er is geen bubbel op de huizenmarkt en een luis in de pels is geen ziekte-overdragende parasiet waar normale mensen niet over zouden peinzen om zich ermee te vereenzelvigen, laat staan om zich als zodanig voor te doen.

 374. Latida Zegt:

  “De Consumentenbond bevestigt dat reisverzekeringen een doolhof van opties, modules, prijzen en keuzes is. „Soms is er geen touw meer aan vast te knopen voor de doorsnee reiziger. ”

  telegraaf.nl/nieuw…ing-vaak-abracadabra

 375. Nico de Geit Zegt:

  Filmpje over de steeds verder oplopende schulden in de VS, uitsluitend nog betaalbaar vanwege de lage rente. Ook (mega) lenen voor een woning komt voorbij:

  https://www.youtube.com/watch?v=T_w3SkWcOQg

 376. Nico de Geit Zegt:

  maff: Wonen in een tiny house op een half uur van Amsterdam

  Jammer dat ze er niet bijvertellen wat het allemaal kost.

 377. Latida Zegt:

  De angstfase..

  “Waar is De Nederlandsche Bank nu zo bang voor?

  Aanvullende polissen zouden de cashcows moeten zijn van de zorgverzekeraars. De winst op de basisverzekering loopt sinds 2013 gestaag terug, en de aanvullende pakketten moeten dat opvangen. Dat gebeurt niet, constateert DNB, omdat mensen handig gebruik maken van de aanvullende polis. Als ze verwachten er gebruik van te maken sluiten ze er een af, en als ze geen zorg meer te declareren hebben stoppen ze er ook weer mee.”

  en

  “De berekenende consument maakt verzekeraars zo het leven zuur. Nu maken de verzekeraars nog winst, maar in dit tempo gaat dat niet lang meer duren. Verzekeraars zouden dan kunnen omvallen. Wat DNB betreft moet er daarom gewerkt worden aan nieuwe aanvullende polissen, bijvoorbeeld pakketten waar een consument niet één, maar drie jaar aan vastzit.”

  telegraaf.nl/finan…rzekering-mijnenveld

 378. Nico de Geit Zegt:

  Binnenkort op tv: ‘Verborgen Gebreken’ een tv-programma over allerlei ellende die de koper ná de koop tegenkomt:

  https://www.youtube.com/watch?v=l0YpIh8bDCs

 379. Latida Zegt:

  Strengere regels? Ammehoela. Je mag je eigen pensioengeld tegen rente teruglenen om het heel misschien over een jaar of 50 nog eens terug te zien.

  “Wat voor de banken een tegenvaller is, vormt voor hun concurrenten op de hypotheekmarkt een kans. Verzekeraars en pensioenfondsen zijn niet gebonden aan de strengere kapitaaleisen van Basel 4. Zij zijn al langer bezig aan een opmars. Dat gaat ten koste van de ‘grote 3’ – Rabobank, ABN Amro en ING. Hun marktaandeel kelderde de afgelopen jaren van bijna 70 naar 50 procent.

  Vooral bij hypotheken met lange rentevaste periodes, van 20 of zelfs 30 jaar, kunnen pensioenfondsen en verzekeraars relatief gunstige tarieven bieden. Met Basel 4 kan daar nog een nieuwe categorie hypotheken bijkomen: de meest risicovolle. Een dergelijke verwachting sprak ook Rabobankbestuurder Brouwer vorige maand uit: ‘Pensioenfondsen en verzekeraars zullen wellicht nog veel actiever worden op de woningmarkt. Voor hen gelden andere regels; zij hebben geen last van Basel 4.’

  Vooral starters op de woningmarkt, zonder rijke ouders, kunnen hierdoor in de toekomst weleens uitsluitend aangewezen blijken op pensioenfondsen en verzekeraars. Zij moeten vaak het aankoopbedrag voor de volle 100 procent lenen. Want welke huizenkoper kan op zijn 30ste nou zomaar een euro of 25.000 ophoesten?”

  volkskrant.nl/econ…-nederland~a4543928/

  Ze gaan dus het geld dat Nederlanders betalen voor hun pensioen en verzekering inzetten om de huizenbubbel zo lang mogelijk in stand te houden totdat er van allebei niets meer over is.

 380. Latida Zegt:

  De populaire man

  “Ik vermoed dan ook dat meer Nederlanders de afgelopen tijd slechte ervaringen met een makelaar hebben gehad. In 2013 had 11 procent van ons nog vertrouwen in de makelaar. Als de hitte op de huizenmarkt aanhoudt, is dat binnenkort waarschijnlijk nul procent.”

  ad.nl/economie/de-…j-ze-terug~a88e2e2d/

 381. Nico de Geit Zegt:

  Latida: “Wat voor de banken een tegenvaller is, vormt voor hun concurrenten op de hypotheekmarkt een kans.

  Dat is dus niet waar. Pensioenfondsen zijn gedwongen door de overheid, wilden helemaal niet.

 382. Nico de Geit Zegt:

  Ik zat te denken met mijn eenvoudige geitenbrein: de babyboomers hebben flink pensioen opgebouwd, en dat zit in allerlei beleggingen. Ze gaan binnenkort hun geld langzaam uit die beleggingen halen. Gaat dat allemaal wel goed?

  Voor sommige beleggingen is het helemaal geen probleem, maar voor andere beleggingen wel.

  En daar komt het gevoel voor macro-economie ook weer om de hoek kijken: veel mensen denken dat er altijd wel een koper voor iets te vinden is. Maar als er 150 verkopers zijn en slechts 100 potentiële kopers is er een probleem. Mensen die gevoel voor macro-economie missen begrijpen dat dus niet.

  In Azië zijn veel mensen. Vandaar dat ik het idee heb dat je in iets moet beleggen dat je eventueel ook daar kunt verkopen. In Nederland moet je in iets beleggen dat een vluchteling graag wil hebben, want vluchtelingen hebben ze zat daar. Nederland wordt een soort Brazilië.

  We gaan het meemaken. En nogmaals: red jezelf.

 383. Steven Zegt:

  Latida: Je mag je eigen pensioengeld tegen rente teruglenen

  Handig! ;).

 384. Nico de Geit Zegt:

  Latida: Ze gaan dus het geld dat Nederlanders betalen voor hun pensioen en verzekering inzetten om de huizenbubbel zo lang mogelijk in stand te houden totdat er van allebei niets meer over is.

  Ik zal er niet raar van opkijken als ze de integratie van mensen uit de derde wereld ook willen gaan bekostigen uit de pensioenfondsen. Het houdt de economie wel lekker draaiend natuurlijk.

  Ooit raakt het geld op, maar dat moment is nog heel ver weg. En ze gaan natuurlijk ook gewoon jaren wachten op herstel van de pensioenfondsen terwijl de economie aan het infuus wordt gelegd van de pensioenfondsen.

  En niet te vergeten: waarschijnlijk straks verplicht bijdragen. Iedereen moet de pensioenkassen vullen.

 385. Nico de Geit Zegt:

  In Rusland nieuwe maatregelen om het aantal nieuw geborenen op te schroeven: ongeveer 200 euro per maand per baby (best veel geld buiten Moskou), de eerste anderhalf jaar, plus dit, plus dat, en….. een hypotheek tegen extreem lage rente – maar dan moet je dus wel een baby nemen, of meer zelfs. Ik geloof dat het doel op ca. drie kinderen per gezin ligt. En als je je man eruit schopt krijg je minder.

  En natuurlijk propaganda via soap-series: Mama Loeba heeft tien kinderen:

  https://www.youtube.com/watch?v=Q2hZ69igHOU

 386. Steven Zegt:

  als je nu rare koerssprongen overal ziet: De fed heeft net de rente verhoogd. (minimaal.. maar toch)

 387. Arjan Zegt:

  Latida: Verzekeraars en pensioenfondsen zijn niet gebonden aan de strengere kapitaaleisen van Basel 4.

  Ah een deel van het antwoord op mijn vraag uit een eerdere draad waarin beweerd werd dat hypotheken fors duurder zouden worden.

  Arjan: Hoe zit het dan met hypotheken die niet bij een bank worden afgesloten? Een steeds groter wordende groep.

  Niemand die erop gereageerd heeft, er worden hier blijkbaar uitsluitend losse flodders afgeschoten. Waarschijnlijk een gemis aan inzicht of kennis? Mijn vraag is dan: wat heeft het dan verder voor zin om dit forum open te houden als er geen discussie is?

 388. Arjan Zegt:

  Latida: “De Consumentenbond bevestigt dat reisverzekeringen een doolhof van opties, modules, prijzen en keuzes is. „Soms is er geen touw meer aan vast te knopen voor de doorsnee reiziger. ”

  En dat kom je even delen op een huizenzeepbel-forum?

 389. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: wat heeft het dan verder voor zin om dit forum open te houden als er geen discussie is?

  Snap je dat nou nog niet?! Ik ga het niet nog een keer uitleggen. Niet gratis in ieder geval.

 390. Steven Zegt:

  Arjan: wat heeft het dan verder voor zin om dit forum open te houden als er geen discussie is?

  De ballon wordt verder opgeblazen. Er is geen discussie over nodig. Verschil is dat veel van ons denken dat die knapt (zie ook de naam van deze site) en dat jij blijkbaar denkt dat het blijft stijgen door rare maatregelen.

 391. Steven Zegt:

  fijne is overigens ook dat we altijd gelijk krijgen. Zeepbellen knappen een keer. Het is alleen de vraag wanneer. Ik dacht al in 2008, maar dat bleek gewoon een dipje te worden. Dan gaat het dus later gebeuren: BBB denkt pas in 2030, maar dat lijkt me wat erg laat.

 392. Nico de Geit Zegt:

  Steven: De ballon wordt verder opgeblazen.

  Arjan wil weten wat er precies gaat gebeuren, en wanneer precies. En als het niet direct gebeurt is het niet waar, enz.

  Blijkbaar ziet hij zelf niet in dat dat niet kan, dat niemand die kennis heeft of kan hebben. Zelfs als je bovenin de piramide zit. Alleen als je zo’n back to the future-boek hebt, dan kan het.

  Aan de flux-capacitor wordt wel gewerkt, dus misschien is tijdreizen binnenkort mogelijk. Maar als iedereen het kan is er al snel niks meer aan.

  Waar zullen we Arjan eens heen sturen in de tijd? Misschien is Arjan wel een tijdreiziger.

  Maar op zich wel een goeie vraag: hoe gaat dit verder, en wanneer ontploft de boel? En hoe gaat het dan verder? Ik kijk vanaf gepaste afstand toe.

 393. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Veel mensen, babyboomers voorop, denken dat het van alle tijden is, dat de zeepbel altijd kan blijven groeien.

  Wat ik me dus afvraag is wat er gebeurt als babyboomers hun bezittingen gaan verkopen en hun pensioen opeisen. Vanwege demografische factoren zijn er gewoon te weinig kopers, en daar is geen rekening mee gehouden.

  In de VS zitten ze daar ook mee: geen pensioen, filmpje:

  YOU WILL NEVER BE ABLE TO RETIRE

  https://www.youtube.com/watch?v=zPsSU4ibw4Y

 394. Latida Zegt:

  Jo,

  Nico de Geit: Dat is dus niet waar. Pensioenfondsen zijn gedwongen door de overheid, wilden helemaal niet.

  Precies. Dat is hier op de site allemaal tot in detail terug te vinden.

 395. Arjan Zegt:

  Grappig die bevestigende reacties van Geit en Steven.

 396. Latida Zegt:

  Steven: Handig!;).

  Is ook een soort bitcoin, maar dan moet je alleen 50 jaar wachten om te kijken of het je iets heeft opgeleverd. Wel blijven inleggen natuurlijk, aan beide kanten, totdat je je hypotheek niet meer kunt betalen dan kun je je pensioen daar ook meteen voor gebruiken, want dat was het het plan vanaf het begin.

  Nu wordt het zo gebracht dat Pensioenfondsen stonden te springen om meer in hypotheken te gaan. Dat was en is niet zo.

  #DeGrotePensioenroof

 397. Latida Zegt:

  Nico de Geit: En ze gaan natuurlijk ook gewoon jaren wachten op herstel van de pensioenfondsen terwijl de economie aan het infuus wordt gelegd van de pensioenfondsen.

  Dat zal waarschijnlijk weer een hoop geleuter zijn over de dekkingsgraad waaraan je kunt aflezen hoe hard je genomen wordt. En anders wel over de ‘indexering’ waar men ook al niet meer op hoeft te rekenen. #DeGrotePensioenRoof is al in volle gang, al jaren.

  Zodra het pensioen wordt geïndividualiseerd, wat staat te gebeuren, zodat men er ook de hypotheek mee mag aflossen, dan is dat natuurlijk ten eerste onder ‘hele strenge’ voorwaarden. Maar dan valt dat hele bouwer uit elkaar en dalen de dekkingsgraden en dan mag iedereen inleveren totdat je uiteindelijk hooguit een fooitje overhoudt als je aan de beurt bent.

  Ik gun het iedereen die er van mag genieten, maar de grote vraag, net als met de groningse gasbel is: Hoe lang nog?

 398. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Arjan wil weten wat er precies gaat gebeuren, en wanneer precies. En als het niet direct gebeurt is het niet waar, enz.

  Blijkbaar ziet hij zelf niet in dat dat niet kan, dat niemand die kennis heeft of kan hebben. Zelfs als je bovenin de piramide zit. Alleen als je zo’n back to the future-boek hebt, dan kan het.

  Aan de flux-capacitor wordt wel gewerkt, dus misschien is tijdreizen binnenkort mogelijk. Maar als iedereen het kan is er al snel niks meer aan.

  Waar zullen we Arjan eens heen sturen in de tijd? Misschien is Arjan wel een tijdreiziger.

  Maar op zich wel een goeie vraag: hoe gaat dit verder, en wanneer ontploft de boel? En hoe gaat het dan verder? Ik kijk vanaf gepaste afstand toe.

  Oeverloos gezwets zonder inhoud, dit is nu wat ik bedoel. Niet ingaan op de argumenten, niet begrijpend kunnen lezen en mensen gaan framen als je ze niet begrijpt, wat een stompzinnigheid.

  Zelfs die bewering dat tijdreizen niet mogelijk is klopt al niet. Ha ha.

 399. Latida Zegt:

  ‘schokken op de financiele markt’

  het is meer schrokken..

  “AMSTERDAM (AFN) – De Nederlandse pensioensector is kwetsbaarder voor schokken op de financiële markten in vergelijking met die van andere Europese landen. Dat blijkt uit een Europese ‘stresstest’, waarbij de weerbaarheid van pensioenfondsen werd getoetst, zo meldde De Nederlandsche Bank (DNB).”

  en

  “In dit scenario werden Nederlandse fondsen volgens DNB stevig geraakt. De gemiddelde dekkings­graad van de deelnemende fondsen daalde met circa een kwart.”

  telegraaf.nl/finan…oenfondsen-kwetsbaar

 400. Latida Zegt:

  “,,Nederlandse pensioenfondsen hebben de ambitie om te indexeren en zij investeren daardoor relatief meer in zakelijke waarden als aandelen, vastgoed, die in het scenario flink werden geraakt.””

  Niemand zag het aankomen

 401. Arjan Zegt:

  Steven: fijne is overigens ook dat we altijd gelijk krijgen. Zeepbellen knappen een keer. Het is alleen de vraag wanneer. Ik dacht al in 2008, maar dat bleek gewoon een dipje te worden. Dan gaat het dus later gebeuren: BBB denkt pas in 2030, maar dat lijkt me wat erg laat.

  Dat zeepbellen een keer uiteen spatten is een feit. Daar hoeft helemaal geen discussie over gevoerd te worden.
  De overheid heeft de touwtjes van de huizenmarkt strak in handen. NHG, HRA, startersregelingen, verhuurbelasting, huursubsidie, zeer ruime leennormen, nieuwbouw, etc. En dan heb je nog die lage rente, die door steeds minder werkend volk laag blijft. Een vrije markt is dus het niet, dus of er een zeepbel is is ook maar de vraag.

 402. Nico de Geit Zegt:

  Latida: totdat je uiteindelijk hooguit een fooitje overhoudt

  Ik ga er vanuit dat velen hun schulden nooit af zullen lossen. Als ze geluk hebben mogen ze in hun woning blijven. Als ze pech hebben eindigen ze met een mega-restschuld in de goot.

 403. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: of er een zeepbel is is ook maar de vraag.

  Typisch een korte termijn visie: tonnen voor een oud huis vind je heel normaal?

  Mijn woning kost 400k. En moet straks voor 150-200k gerenoveerd worden. Dat is echt veel te duur voor mij. Ik woon hier met plezier, en ik betaal maar gewoon mijn lage vaste all-inclusive huur. Ik zit hier voor een koopje. En als ik wil, als er aanleiding toe is, kan ik weg.

  Je zou toch maar een hut gekocht hebben op de Titanic. Dan zit je niet als eerste in de reddingsboot. In deze tijden moet je aan je exit-strategie denken.

 404. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Mijn woning kost 400k. En moet straks voor 150-200k gerenoveerd worden.

  En dan 12k per jaar betalen aan huur. Wat klopt hier niet? a. de huurprijs b. de waarde c. nooit klopt er iets van de wereld volgens Geit.

 405. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: n als ik wil, als er aanleiding toe is, kan ik weg.

  Tja. Heb jij al een andere woning op het oog, waar je voor 3% vd woz waarde mag zitten? Wordt goed zoeken hoor!

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.