Kritiek op dubbelrol Brinkman

Eelco Brinkman CDA lobbygraaierOm dubbele agenda’s te voorkomen is het wenselijk dat Elco Brinkman opstapt bij Bouwend Nederland, vindt PvdA-senator Margriet Meindertsma.

De oproep van Meindertsma heeft te maken met de rol die Elco Brinkman als fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer gaat vervullen. Volgens Meindertsma, tot voor kort voorzitter van de raad van commissarissen bij bouwbedrijf Moes, vallen die twee functies niet te combineren. “Je kunt niet op twee plaatsen tegelijk boegbeeld zijn.” Dat senatoren vaker nevenfuncties bekleden, ziet Meindertsma – die er zelf ook meerdere commissariaten op nahoudt – wel in. “Maar ik ben geen fractievoorzitter die prominent lid is van de eigen partij en deel uitmaakt van wekelijkse overlegsituaties van de partijtop (bewindsliedenoverleg, partijbestuursvergadering, strategische beraden). Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie Nederland, deelt de zorg van Meindertsma. Hij voorspelt zelfs dat een terugkeer van Brinkman in de politiek zich tegen de bouwsector kan keren.

Geheim

Brinkman zelf vindt de aantijgingen onlogisch. Hij is dan ook niet van plan zijn voorzitterschap bij Bouwend Nederland op te geven. “Op korte termijn heb ik geen plannen. Over twee jaar, als ik 65 wordt, maak ik de balans weer eens op.” Met het CDA heeft de man van de shuffle (zijn manier van lopend presenteren) wel afgesproken dat hij een aantal van zijn nevenfuncties neerlegt. “Ik stop in elk geval als commissaris bij DuPont Nederland, Philip Morris Holland en als bestuursvoorzitter van het Rode Kruis.” De kans is groot dat hij commissaris bij Van Nieuwpoort Groep (zand ,grind en beton) en Movares Groep blijft.

bron:  Cobouw.nl

Share Button
Tagged with: , ,
147 comments on “Kritiek op dubbelrol Brinkman
 1. WillemBier says:

  Gaat ook nergens over ook. Die Brinkman heeft 80 (neven)functies ofzo en strijkt daarbij 80 riante “vergoedingen” op. Het gaat daarbij alleen maar om z’n netwerkje. Verder kan de beste man ook niet veel en een visionair is hij al helemaal niet.

 2. BenBau says:

  Eigenlijk staat in dit stukje precies wat er mis is met Nederland (en ongetwijfeld ook in de rest van de wereld). De baantjes-graai-cultuur bij de “elite” is werkelijk onwaarschijnlijk. Het internet legt al deze informatie bloot en zal aan de wieg staan van de apocalyps die de Maya’s voor 2012 in gedachten hadden.

 3. bigD says:

  Wie heeft er samenzweringstheorieën over de politiek en de vastgoedmafia nodig als het corrupte spelzo open en bloot wordt gespeeld in Nederland? Het kan de meeste Nederlanders geen reet schelen zolang er maar niet geschopt wordt tegen hun heilige huisje(s).

 4. Jaap says:

  “Woningmarkt stort in januari in!”

  http://www.wegwijs.nl/3882/

  Neem een lekker bakkie en geniet van een huizenmarkt-horrorverhaal 🙂

 5. Dalen says:

  @ 4 Jaap

  Vraag me af welke belangen de auteur van dit broodje aap verhaal heeft en door welke bril hij de huizenmarkt ziet.

  Het kopje van één vanzijn alinia’s “Hypotheekmarkt gezond” slaat al helemaal nergens op.

  Juist deze markt, mocht men nog van een markt kunnen spreken, is totaal ongezond en gierend uit de hand gelopen. Hij/zij heeft kennelijk geen idee dat juist dit de wortel is van de kredietcrisis en de recessie die nog vele jaren zal aanhouden. Zoals velen hier beweren staan we nog maar aan het begin van de ellende en die gevoelens deel ik wel.

  De opsomming van zijn aangehaalde punten voor wat betreft het inzakken van de woningmarkt is maar zeer ten dele waar. Kennelijk is de auteur een belanghebbende die niet weet wat er leeft onder het volk. De mensen zijn totaal het vertrouwen kwijt in de politiek en het financieel stelsel. Met alle leugens en verhalen die deze partijen verspreiden wordt het met de dag erger. Gelukkig wordt men een beetje wakker en krijgt men door hoezeer men gemanipuleerd wordt.

  Het zal me niet verbazen als er ooit een bankrun komt die niet meer gaat om de centen. Het volk is het spuugzat maar in Den Haag schijnt men dat niet te beseffen. Al met al een gevaarlijke ontwikkeling.

  Dat de prijzen van woningen tot een acceptabel niveau zakken is niet meer dan normaal. De auteur kan dus beter dit soort populistische stukjes in het suffertje schrijven en niet preken dat de woningmarkt weer aantrekt en een strop om de nek wordt voor met name de starters waar hij/zij zogenaamd zo mee begaan is.

  De eerste 10 jaar zal er voor niemand een loonsverhoging inzitten terwijl alle prijzen gieren uit de hand lopen. Tijd dat hier aandacht aan wordt besteed en dan eens denken de woningmarkt.

  Zo en dit wil ik even kwijt.

 6. beurse beurs says:

  Er wordt wel meer onzin geschreven op het internet….is u dat ook al eens opgevallen?

 7. Adamus says:

  Philip Morris, Hans Hille, Brinkman (keelkanker); “we doen wat we rochelen!”

 8. Sam says:

  Er zal binnenkort ook wel weer een afwijking ontstaan in de jaarringen 😉

  http://www.nu.nl/wetenschap/2424446/val-van-romeinse-rijk-af-lezen-in-boomstammen-.html

 9. tinus says:

  Heerlijk voor bouwend Nederland dat hun eigen mannetje in de E.K. komt.

  In het verleden veinsde men tenminste nog dat de banden met de belangenpartij werden verbroken bij een stap in de politiek. “Zonder last en ruggespraak” enzo. Een cynicus zou zeggen dat die banden achter de schermen natuurlijk gewoon bleven bestaan en dat het in die zin winst is het nu voor iedereen zichtbaar is dat Bouwend Nederland in de E.K. zit.

  En Elco, ja, die is de schaamte voorbij.

 10. wilson says:

  @8 Sam

  Hoe zou de IPCC deze toenmalige klimaatsveranderingen kunnen verklaren?

  Als de IPPC in die tijden had bestaan, dan was paardenpoep waarschijnlijk de oorzaak geweest van die klimaatverandering (en). Op deze wijze zou de poep-belasting dan verdrievoudigd zijn.

 11. tinus says:

  Het stukje op Wegwijs is een paar weken terug al langsgekomen op dit forum (en gefileerd).

  Bij het teruglezen viel mijn oog erop dat deze briljante inzichten afkomstig zijn van het
  “Wegwijs Kenniscentrum”.

  Hoe ziet dit centrum er in de praktijk uit? Hebben we het hier over een glimmend kantoor aan de snelweg of juist over een statig band in de binnenstad? Ik zie experts van allerlei pluimage die haastig naar binnen en buiten snellen. Gerenommeerde professionals die hun sporen hebben verdiend in het bedrijfsleven en/of de academische wereld, die het Kenniscentrum hebben gemaakt tot de “powerhouse” die het vandaag de dag is. Een centrum dat tot ver over de landsgrenzen wordt gezien als dé autoriteit op alles wat te maken heeft met de financiele wereld. Kortom, het summum van menselijk kunnen.

  Of is het meer een eenling die op een zolderkamertje zijn frustraties uittikt?

 12. Chippie says:

  Tinus,

  Dat viel mij ok al op. Google de kop (of een deel van de tekst) en je ziet dat diverse nieuwssites de analyse van “Het Wegwijs Kenniscentrum” overnemen. Terwijl er niets te vinden is over de samenstelling, benadering of werkwijze van dit “kenniscentrum”. Blijkbaar ben je tegenwoordig een kenniscentrum als je jezelf zo noemt. Wel genant van al die nieuwsdiensten dat ze dit soort dingen zo klakkeloos overnemen.

 13. ll says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8756474/__Staat_leent_8_7_miljard_euro__.html

  Wat betekent dit nu weer……Willen de beleggers geen inkomsten meer uit vermogen ? Is dit alleen maar het vermogen ZELF veilig te kunnen parkeren ? Zijn de kosten van deze parkeeractie groter dan de opbrengsten ?

 14. dalen says:

  @ 14

  “Wisselkoers zal ook wel een stuk beter zijn dan die van ons destijds?”

  Dat was ook de reden dat gelijktijdig alles minimaal en gemiddeld 10% duurder werd.

  Ik zat destijds op internationale veilingen en bij de omschakelingen werd direkt 30% meer geboden omdat wij niet meekonden.

  Ex minister Zalm nog bedankt

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2005/04_april/30/binnenland/0430_0910_euro_gulden.xml

  Zie ook

  Zalm loog in Kamer over gulden

  http://www.indischebuurt.nl/index.php/weblog/comments/zalm-loog-in-kamer-over-gulden/

 15. Sam says:

  http://www.nu.nl/economie/2424495/daling-aantal-valse-eurobiljetten.html

  Is de moeite niet meer waard zeker,en daarom drukken ze nu weer dollars?

 16. nhz says:

  “Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie Nederland, deelt de zorg van Meindertsma. Hij voorspelt zelfs dat een terugkeer van Brinkman in de politiek zich tegen de bouwsector kan keren.”

  wow, een vlaag van inzicht in de bouwwereld …

  @3:
  inderdaad; de meeste huiseigenaars, vooral die van VVD en CDA huize, zullen dit nieuws met gejuich ontvangen. Go, Elco!

  @5:
  behalve dan banksters, (vooral hoge) ambtenaren bij semi-overheid, politici op alle nivo’s, en alle vriendes van Elco en zijn rebellenclub.

  @10:
  dan moet je de oorspronkelijke artikelen lezen (en niet gelijk conclusies trekken). De afwijkingen hebben vooral te maken met tijdelijke toename van regenval en in één geval een vulkaanuitbarsting (en nee, dus niet met ‘global warming zoals we dat nu hebben, want dat is echt veel sterker dan sinds het begin van deze jaarringen index).

  @14:
  volkomen terecht dat de grote viespeuken nu eindelijk ook eens wat meer energiebelasting gaan betalen. Het is echt van de gekke dat hoe meer energie je verspilt hoe minder je moet betalen (dat begint al als je ruim meer gebruikt dan een normaal huishouden).

  Ik weet niet of de Esten blij zijn; er is zwaar bezuinigd om bij de EU te kunnen horen en straks mogen ze ook nog meebetalen aan de defauls van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, enz. Ik denk dat wel de afweging gemaakt is dat ze te klein zijn om zelfstandig verder te kunnen, en dus weinig keus hebben (behalve dan terug onder de Russische paraplu).

 17. wilson says:

  @17

  “dus niet met ‘global warming zoals we dat nu hebben, want dat is echt veel sterker dan sinds het begin van deze jaarringen index).”

  Ik dacht dat “global warming” inmiddels al een achterhaalde term is en men nu meer spreekt van “climate change”.

 18. Goudbelegger says:

  Je moet gewoon overheidsgerelateerde witteboordencrimineel worden in dit land. Dan loop je binnen zonder risico en zonder te werken.

  Zijn er zoveel die dit doen, had ik ook maar eerder begrepen hoe het werkte.. : (

 19. nhz says:

  @18:
  ja, de term climate change geeft beter weer dat de wijziging niet alleen een (globale) temperatuurstijging betreft, maar veel meer. Ik gebruik hier de term ‘global warming’ om aan te geven wat er de afgelopen decennia opvallend anders was dan in de afgelopen paar duizend jaar.

 20. Frans says:

  KEES DE KORT OVER GER HUKKER!!!
  http://www.bnr.nl/radio/columns/kort/
  Aflevering van Maandag.

 21. dalen says:

  @ 22

  Ja ze doen alles om hun eigen falen te verdoezelen. Wie zoekt zal zondebokken vinden.

  Donner één van de grote scheefleners

 22. Sam says:

  @22

  Je zou, als je kinderen hebt, een jaaar ouderschapsverlof kunnen opnemen om onder de grens te komen.

  Of je laat één inkomen tijdelijk en alleen op papier weer even bij zijn/haar ouders wonen.

  Ga een paar maanden op vakantie o.i.d.

  Hoeveel mag/kan je lenen met een inkomen net boven de 43k

  Weer 100 euro p/m die de consument niet meer consumeert

 23. wilson says:

  @20

  “ja, de term climate change geeft beter weer dat de wijziging niet alleen een (globale) temperatuurstijging betreft, maar veel meer.”

  Er is inderdaad iets gewijzigd, maar gevoelsmatig vind ik ‘t eerder lijken op global cooling dan global warming. Zelfs met drie onderbroeken aan vriezen m’n ballen er zowat af.

 24. ll says:

  Eventjes over het Europese Noodfonds, 440 miljard en IMF de rest.

  Nu blijkt, er is helemaal GEEN Europees Noodfonds. Het geld is er nog lang niet. Het geld voor het fonds moet worden GELEEND.

  De schuldenberg wordt steeds maar groter, en groter.

 25. marianne says:

  Dat zijn onze pensioenpotten die daar voor gebruikt gaan worden.
  De overheid “leent” het geld van het volk.
  Er is geen enkel Eu land wat nog geld heeft, we zijn allemaal failliet, de één alleen een beetje meer dan de ander.

 26. Ain says:

  Wat te doen met al die lege kantoorpanden? Zie reportage EenVandaag

  http://www.eenvandaag.nl/economie/37068/waarom_doen_we_niks_met_de_lege_kantoorpanden_

 27. nhz says:

  @26:
  december was inderdaad erg koud; maar voor de aarde gemiddeld heeft 2010 opnieuw een record gevestigd denk ik, in ieder geval in de top drie. Het probleem met de term is dat die warming ‘global’ is dus gemiddeld voor het jaar en voor de hele wereld, het kan lokaal wel degelijk veel kouder worden, m.n. voor UK vanwege de Atlantic Conveyor Belt; misschien speelt dat in NL ook nog een beetje mee op het moment.

  @27:
  ach, we weten nu dat ieder EU land dat dat wil het geld gewoon kan bijprinten, dus wat is het probleem 🙂
  Zijn de Ieren nou echt slimmer dan de Grieken, of zouden de Grieken te lui zijn om op het gaspedaal van de geldpers te drukken?

  @28:
  ja, als de Euro landen bedrijven waren dan waren ze allemaal al lang failliet verklaard en was een curator de laatste restjes aan het verdelen onder de schuldeisers, met de directie in langdurige hechtenis (als het relatief kleine bedrijven waren, voor de groten gelden vanzelfsprekend andere regels).

 28. nhz says:

  P.S.: waarom maken we Elco niet gelijk president of koning met absolute bevoegdheden van huizenbubbelland? Dan weet iedereen tenminste waar hij aan toe is.

 29. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Voor Juan is het bovenal opvallend dat nu “opeens” een dubbele agenda gezien wordt als een probleem van de heer Mr. Drs. Elco Brinkman.

  Dat mag u gerust opvatten als: dat is toch zijn vak ? 🙂

 30. Goudbelegger says:

  Ja, stop met global warming, noem het climate change, zit je altijd goed, extra koud, warm, allemaal change, allemaal schuld van de mens, de oplossing, meer belasting en meer handel in certificaten en subsidieprojecten.. Tuut tuut. Gek he dat het Westen instort..

 31. Sam says:

  Of je biedt auto aan waar geen BPM en geen wegenbelasting voor betaald hoeft te worden voor slechts een paar 1000k. 1 voor de vrouw 1 voor mij (lease wagen is te duur) en 1 voor kids

 32. Frank says:

  Nederland heeft een structureel overschot aan kantoorpanden: 1 op de 7 staat leeg. Zo’n 6,5 miljoen m2.

  Als de helft daarvan een nieuwe bestemming krijgt komen er zowat 50000 flatjes/appartementjes/studentenkamers bij.Vind ik een positieve ontwikkeling want momenteel staan er maar 200000 panden op Funda,beetje weinig toch?

 33. Dawg says:

  @28 Marianne

  Lenen is zo ouderwets. En quantitative easing is binnenkort misschien ook niet meer nodig. De centrale banken van het eurosysteem mogen het geld gewoon aanmaken als er een bank of zo gered moet worden. Als ze het maar melden aan de ECB. Dat dan weer wel.

  “A spokesman for the ECB said the Irish Central Bank is itself creating the money it is lending to banks, not borrowing cash from the ECB to fund the payments. The ECB spokesman said the Irish Central Bank can create its own funds if it deems it appropriate, as long as the ECB is notified.”

  in:

  http://www.zerohedge.com/article/accelerating-deposit-flight-ireland-forces-irish-central-bank-print-money

  Op rtl z wordt er ook melding van gemaakt.

  Kan dus klaarblijkelijk gewoon.

 34. Frank says:

  29.Ain Zegt:
  17 January 2011 om 7:38 pm
  Wat te doen met al die lege kantoorpanden? Zie reportage EenVandaag

  eenvandaag.nl/econ…_lege_kantoorpanden_

  Dank voor je link

 35. beurse beurs says:

  he goudbelegger,

  Misschien moet je eens wat over jezelf vertellen. Je vindt alle anderen allemaal niets, witteboordencriminelen, subsidietrekkers en dergelijke. Maar je zegt eigenlijk niets over jezelf. Ben jij (de enige) hardwerkende Nederlander op dit forum die geen klaploper is en is het daarom allemaal de schuld van anderen?

 36. dalen says:

  @ 39

  Ja de graaicultuur in NL is bijna te vergelijken met dictatoriale regimes. Het is in de westerse wereld wat meer sophisticated. Het principe is IK IK EN IK

  En iedereen kijkt er naar en sluit de oogjes

 37. Charlie says:

  @39

  Goud kopen als hedge tegen zichzelf verrijkende onderwijsambtenaren vind ik niet direct logisch.

  Het bericht dat falende overheden zichzelf met het printen van digitaal geld kunnen redden (Ierland) verbaasde me wel. Ook al doet de ECB voor heel Europa sinds een jaar ook, zij het met een sluimerend tempo.

  Het gevoel van onbehagen wordt groter en groter.

 38. ll says:

  Oekoenoemen, het geld van de pensioenfondsen in Ierland is op, en omdat de banken daar een bankrun te verwerken hebben heeft Ierland n.b. zelf met medeweten van de ECB de geldpers aangezet. Mag dat ?

 39. Adamus says:

  Charlie ik denk dat in Ierland de stoom van de ketel moet; we kunnen in Eu geen Tunis gebruiken. Voor we het weten slaat het over naar onze “Parijse voorsteden” en weet niemand meer waar het van kwam. Misschien horen we straks “we stonden op het randje”.

 40. Adamus says:

  Il

  Is het alleen digitaal of laten ze munten slaan en hebben ze bestellingen geplaatst in haarlem? http://nl.wikipedia.org/wiki/Joh._Enschedé

 41. Adamus says:

  Gb,

  Een zwarte randstad school met witte baasjes door het putje.
  Vraag is waarom Dales daar werd aangesteld, had tot dan toe geen staat van dienst. Nu ook weer een vreemde manoeuvre: de vakbondsman.
  Verder wordt er heerlijk gelekt en geziekt via het SP personeel, terwijl ze het allemaal zo goed wisten. Een oplossing is om de 50plussers daar een rotschop te geven…verworven rechten!

 42. Dawg says:

  @ 39 Goudbeleggen

  Hogescholen zijn verzelfstandigd. Op afstand van de overheid gezet. Zodat ze “bedrijfsmatig” konden gaan werken. De overheid mag/moet alleen nog maar een zak geld over de schutting gooien en dan maakt die hogeschool uit hoe dat geld besteed wordt. De best of both worlds. Niet onderworpen aan de tucht van de markt en ook niet aan democratische controle. Een recept voor fraude en corruptie. Komt ook voor in de gezondheidszorg, en volkshuisvesting.

  Zet eens een keertje een ander plaatje op dat je afgesleten anti-overheidsrethoriek.

  Fraude komt overal voor waar mensen het niet zo nauw nemen met de ethiek. Ook in het particuliere bedrijfsleven. Als het niet zo was bestonden er geen programma’s als Kassa, Radar etc. Noem jij een 5 aan de AEX genoteerde bedrijven die in de afgelopen tien jaar bij enig smerig zaakje betrokken waren. Kan je de banken alvast wegstrepen want die hadden allemaal hun woekerpolisjes. Wat in de bouw actief was ook: kartels. Deed Heiniken trouwens ook. Boekhoudfraude: Ahold. Moet ik doorgaan?

 43. ll says:

  @ Marianne , thankxxxx

 44. Charlie says:

  We zijn nog maar een klein stapje verwijderd om van deze weblog een nieuw forum te maken dat zilver aanprijst om het systeem omver te werpen.

  http://maxkeiser.com/2011/01/17/today-we-find-that-the-uk-joins-germany-in-what-is-now-becoming-the-second-round-of-the-global-silver-shortage/

 45. Jeroen says:

  @Charlie (50):

  Nee, dit is en blijft een forum over de woningmarkt. Het zou fijn zijn als er wat minder werd gezeverd over goud en zilver.

 46. Dow Jones says:

  @39 (Goudbelegger)…

  Je schreef: “Dat er nog mensen zijn die vertrouwen hebben in de overheid. Gewoon goud kopen want dit gaat echt niet meer goed komen.

  ‘Gouden handdruk InHolland door Arianne Mantel

  HAARLEM – De in november bij de in opspraak geraakte hogeschool Inholland opgestapte bestuursleden Lein Labruyère en Joke Snippe krijgen tot maart van dit jaar gewoon doorbetaald, omdat hun arbeidsovereenkomst nog geldig is. Bovendien krijgen de twee per maart een ’gouden’ handdruk van respectievelijk 175.000 euro en 155.000 euro mee.'”

  Hahaha. Is dit nu wat men een sluitend bewijs voor een redenering noemt? Dit zijn gewoon anekdotes over falend personeelsbeleid, man. Als het moet, kan ik je nog wel een paar minder provinciale misstanden laten zien. Dit is gewoon graaien op het niveau van Jef Patat…

  http://www.urbanusfan.be/stripheld/gewone/027.jpg

  Cheerio,

  Dow Jones

 47. Dow Jones says:

  @50 (Charlie)…

  Ja, echt gezellig is het niet altijd, die T-Party retoriek. Het begint in het zuid-westen van de VS ook al een beetje uit de hand te lopen, af en toe…

  Goud- en zilverspeculanten, ga toch gewoon werken allemaal. Dan blijf je mooi slank en je wordt er ook nog eens gelukkiger van. Het is ook nog eens goed voor dit land en je gevoel van eigenwaarde…

  http://www.wetanz.com/assets/Uploads/_resampled/CabinetLarge-JohnHoweSmaugORIG2.jpg

  Cheerio,

  Dow Jones

 48. Dow Jones says:

  Ik heb gisteren trouwens een interessante documentaire over beleggen in Montenegrijns vastgoed gezien. De documentaire heet “De Risicojongens” en gaat over de speculatieve praktijken van twee snelle en vrij gladde voormalige beurshandelaren. Volgende week volgt deel 2. Je kunt ook op “uitzending gemist” kijken…

  http://player.omroep.nl/?aflID=12012056

  Cheerio,

  Dow Jones

 49. Dow Jones says:

  @19 (Goudbelegger)…

  U schreef: “Je moet gewoon overheidsgerelateerde witteboordencrimineel worden in dit land. Dan loop je binnen zonder risico en zonder te werken. Zijn er zoveel die dit doen. Had ik ook maar eerder begrepen hoe het werkte.”

  Dus eigenlijk zegt u dat u het zelf ook zou doen als u de kans kreeg? Dat klinkt inderdaad erg integer en vertrouwenwekkend.

  Cheerio,

  Dow Jones

 50. Martijn says:

  Nee, dit is en blijft een forum over de woningmarkt. Het zou fijn zijn als er wat minder werd gezeverd over goud en zilver.

  Ach arme Jeroen, wat heb je het toch zwaar.

  Overigens ben ik van mening dat de monetaire component in de woningmarkt wel degelijk van belang is.

 51. Martijn says:

  @53

  Het is ook nog eens goed voor dit land en je gevoel van eigenwaarde…

  Ik denk dat het oprecht goed voor het land is als mensen goud en/of zilver aanschaffen. Dan blijft er nog wat koopkracht over onder de bevolking.

 52. Patrick says:

  @48 Marianne, ik vind t tamelijk schokkend wat er nu gebeurt.

  Was het in de nieuwsberichten niet altijd zo dat we in Europa ons wel moesten onderwerpen aan “austerity” omdat de afzonderlijke landen geen Euro’s KUNNEN bijdrukken?

  Blijkbaar kan het dus gewoon WEL.

  Gaan Portugal, Belgie, Spanje en Griekenland nu ook hun eigen Euro’s bijdrukken als de druk nog wat hoger wordt?

  Wie van jullie weet precies hoe dit in elkaar steekt?

  (PS Martijn en GB: vandaag toch maar weer wat Au bijgekocht, bijdrukken=inflatie)

 53. Dawg says:

  @58 Patrick

  Eensch. Ik zou hier wel eens commentaar van deskundigen op willen hebben. Gebeurt hier wat wij menen te zien of worden er op Zerohedge wat feiten onjuist geinterpreteerd. ‘t Blijft echter oheilspellend stil. Kamervragen, headlines in de kranten, spoedbijeenkomsten van bobo’s? Niets van dit alles.

 54. Patrick says:

  Inderdaad Dawg, de mist beperkt het zicht tot ongeveer 40 meter.

  Mijn gut-feeling zegt me dat er op dit moment op de achtergrond allerlei paniekerige plannetjes worden uitgedacht.

  Als we inderdaad met z’n allen uiteindelijk gewoon Euro’s gaan bijdrukken dan gaan we gewoon dezelfde kant op als de US.

  Ik had altijd nog het idee dat het scenario hier in Europa anders zou gaan lopen dan in de US, maar het begint er nu op te lijken dat we, met vertraging weliswaar, exact hetzelfde doen.

 55. Long Time Lurker says:

  Wie hier volgen dagelijks de huizenmarkt in Amsterdam? Ik bekijk sinds augustus elke dag Funda. Valt me op dat er veel huizen de laatste weken zijn verdwenen die nu weer terug komen. Een goed voorbeeld is minervalaan 7 hs nu 850,000 was 3 weken geleden nog 950,000. Maar komt op Funda terug als NIEUW aanbod.

 56. KariZ says:

  Patrick zit jij op goudforum?

 57. KariZ says:

  ‘Ik had altijd nog het idee dat het scenario hier in Europa anders zou gaan lopen dan in de US, maar het begint er nu op te lijken dat we, met vertraging weliswaar, exact hetzelfde doen.’

  Zeer zorgelijk. Weet ook niet waar dit eindigd. Verschil met de VS op dit moment lijkt de omvang van de operaties en natuurlijk de MTM goudreserves. Cruciale verschillen, maar dat we in hetzelfde schuldenschuitje zitten is wel duidelijk.

 58. Patrick says:

  Kariz, nee ik zit niet op het goudforum. Heb er weleens wat rondgekeken in de draadjes, maar slaag er niet in om meer dan acht fora/blogs tegelijkertijd intensief bij te houden 😉

 59. Charlie says:

  @58, Patrick:

  (PS Martijn en GB: vandaag toch maar weer wat Au bijgekocht, bijdrukken=inflatie)

  Volgens mij kun je beter Griekse staatsobligaties kopen. Krijg je 12% over en ze kunnen alleen maar in waarde stijgen, want de centrale banken kopen ze toch wel.

 60. Patrick says:

  Charlie, 12% in een jaar waarin de Euro 15% minder waard wordt?

  Néh…

 61. KariZ says:

  @64 hehehe dat kan ik me voorstellen, is inderdaad wat veel 🙂

 62. KariZ says:

  @65 Goud = minder risico van een tegenpartij (bankiers, politici, pensioen’kenners’) die wel raad weet met jouw euro’s.

  Handig in deze fase van de crisis. 😉

 63. Charlie says:

  @66, Patrick:
  Nee, staatsobligaties werken anders. Rente op langlopende staatsobligaties nu op 12%. Zodra het risico op die obligaties afnemen (de ECB koopt ze toch wel), dan zal de rente daar op dalen en wordt je obligatie veel meer waard.

  En ja, natuurlijk blijf je risico lopen op haircuts. Persoonlijk zou ik het dus ook niet 1-2-3 doen. Maar alleen gokken op goud is … ook gokken.

  Vandaar dat ik heb:
  25% cash
  25% staatsobligaties (Duitse)
  25% goud
  25% aandelen

 64. Jeroen says:

  @Martijn:Ach arme Jeroen, wat heb je het toch zwaar.

  Nee hoor, integendeel. Zo af en toe gooi ik een (terecht) knuppeltje in het hoenderhok en zie wel hoe er wordt gereageerd. Je doet het heel aardig 🙂

 65. Patrick says:

  Marianne, thanks. Buitenwereld is zo te lezen al net zo verbaasd als wij. De enige die ik al lang had verwacht als commentator is Duitsland. Met hun Weimar erfenis moeten ze toch allergisch zijn voor dit soort zaken…

  @Charlie, obligaties vind ik nu veeeel te linke soep.

  Ik “gok” niet op goud, ik heb de rationele beslissing genomen om een deel van mijn currency in goud om te zetten gebaseerd op feiten die ik om me heen zie.

 66. Charlie says:

  @70, Marianne:
  Mathijs Bouman verwijst naar iets van een antwoord (maar pittige stof) http://dlvr.it/DZWKC

  Kan hier niet uit opmaken of dit fraude is of een vage regel waardoor centrale banken bail-outs kunnen financieren.

 67. Martijn says:

  @72

  Eerst maakte Duitsland nog openlijk ‘ruzie’ binnen Euroland om zo de euro zonder QE laag te houden.

  Wellicht vinden ze momenteel de tijd voor openlijke kritiek (met de dreiging verdeeldheid te signaleren) wat minder opportuun.

  Verder vind ik het wat lastig er iets over uit te zeggen. Had dit niet verwacht en het is geen positief signaal, al blijft Europa het vooralsnog rustig aan doen tov Bernanke (voor wat het waard is).

  Overigens blijft zo’n crisistijd natuurlijk het moment bij uitstek om evt. van de regels af te wijken. Niet dat men er op uit moet zijn (integendeel) maar regels blijven theorie en soms is de praktijk anders.

  Maar nogmaals: lastig hier een mening over te vormen, ik wacht het nog even af.

  Dat geschreeuw vanachter een pc over hoe dom Trichet zou zijn is aan mij niet besteed, ik heb niet de indruk slimmer te zijn.

  Wat we wel kunnen conlcuderen is dat de situatie wel degelijk problematisch is, itt de zo bejubele ‘recoveryverhalen’ in de media van afgelopen jaar.

  En ik denk dat we hieruit ook wel kunnen concluderen dat de zo gehoopte jumpstart van de Nederlandse huizenmarkt uit zal blijven. We gaan dus de daling doorzetten.

  Overigens die la Porte op 1 vandaag: 10% daling uitspreken voor de komende twee jaar… De belangorganisaties zijn aan het warm draaien om de politiek bang te maken (is blijkbaar nu belangrijker dan potentiële kopers over de streept trekken): er gaan beslissingen genomen worden.

  Kostenkoper gaat worden afgeruild (tegen HRA vermoed ik, al hoeft het voor het publiek niet tegelijk te gebeuren). Wat er met grondprijzen gaat gebeuren..

 68. nhz says:

  @44:
  en stel je voor dat mevrouw Sarkozy met 25% van de Franse zilvervoorraad het land uit wil en ontdekt dat er helemaal geen zilver meer is bij de centrale bank … dan heb je helemaal de poppen aan het dansen.

  @47,52:
  het verschil is wel dat bedrijven die die op grote schaal doen zichzelf al snel uit de markt prijzen. Van semi-overheid kun je dat niet zeggen. Koekebakker Labruyere (hij komt hier uit de buurt en is zijn carriere begonnen met zoete broodjes bakken) is een patent incapabele man, vandaar die hoge oprotpremie. En dit is niet de eerste keer dat hij uitgebreid in de koekjespot mag graaien van zijn vriendjes.

 69. ll says:

  Als Ireland haar eigen geldpersje kan aanzetten, wie zegt ons dan dat andere landen dat dan ook niet doen………

  Mises kunt U ons even geestelijke bijstand verlenen, please.

  Dit draadje is duidelijk de draad kwijt.

  ECB buiten spel gezet ?

 70. Juan Belmonte says:

  @61 Long Time Lurker

  Van de markt halen en als splinternieuw aanbieden is één van de NVM trucs, die hen tot makelleugenaars maakt.

  Ze zijn kennelijk niet slim genoeg om te bedenken dat ze dat ten tijde van internet niet (meer) binnenskamers kunnen houden, jammer dan kunnen ze het horen ook.

  De NVM is de kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL, zelfs de premier gaf aan datti wist in welke mate de heer Hukker een hekel had aan het idee van lagere huizenprijzen en daati voind dat dat vooral een probleem voor de NVM was.

  NVM gaat ook gewoon door met campagnes om starters tot het Kamikazekoperschap te verleiden en pompen er flink geld gezien radiospots billboards, etc van de laatste tijd.

  Let op binnenkort treedt de heer Mr. Ger Hukker af als gezicht van de scheefmeters.

 71. Juan Belmonte says:

  Rudie Stroink, self-made-man met TCN en blogger op NVM.nl geeft in ieder geval heldere en realistische beelden van BOG (zakelijk vastgoed).

  Zijn ambities om TCN te verlaten en minister te worden zijn niet verwezenlijkt (zie discussie op dit forum vorig jaar).

  In zijn woorden:
  Ik zit veel in kantoren en bedrijfsgebouwen. Daar is de situatie veel slechter en wij maken een scherpe daling van waarden mee. De vage kantoorpandjes langs de snelwegen of tweederangs winkelcentra hebben het echt moeilijk. Daar kom je dramatische prijsdalingen tegen van wel 40 procent, als er al een koper is. Dat heet deflatie, dat spullen minder waard worden.

  Juan’s woorden zouden zijn:
  kunstmatig lage rente leidde tot te goedkoop kunnen financieren van BOG
  – omdat niemand leegstand wenste te herwaarderen (ook de accountants niet 🙂 ) kon er een fiks overschot ontstaan in BOG en ontstond dus SUSHI op de balansen van vastgoed eigenaars
  – het herwaarderen van SUSHI op de balansen betekent lagere prijzen en dus verliezen
  – SUSHI is dus opgepotte toekomstige deflatie

  Waarmee aangetoond dat het opgepotte toekomstige deflatie is en niet opgepotte toekomstige inflatie (wie had Juan hier vorig jaar ook alweer terecht gecorrigeerd?)

  Maarueh om terug te komen op de NL huizen-markt, hier is de situatie natuurlijk TOTAAL anders, de OESO ziet het met een overwaardering van 48% helemaal verkeerd en de Duitsers waarderen hun huizen gewoon gemiddeld een ton te laag 🙂

  Pues, no me jodas 🙂

 72. Dawg says:

  @74 Martijn

  …..al blijft Europa het vooralsnog rustig aan doen tov Bernanke (voor wat het waard is).

  ‘k Weet niet of je dat nog wel kan zeggen. Het schijnt om zo’n 40 mld euro t gaan en dan praat je over een bedrag dat een kwart van het Ierse bbp gaat.

  Omgerekend naar Amerikaanse verhoudingen komt dan neer op een lquiditeitscrearie van 3,2
  triljoen. Vijf maal zo veel als het bedrag van QE2.

  Misschien hoopt men dat de Ierse banken het geld alleen tijdelijk nodig hebben zolang de slomo bankrun in Ierland aanhoudt en dat de steun weer kan worden ingetrokken als de Ierse rekeninghouders weer terugkomen. If/when…..
  Harop speculeren over de waarschijnlijkheid daarvan maakt de waarschijnlijkheid van het einde aan de bankrun alleen maar kleiner, dus wellicht daarom die radiostilte. Onheilspellend toch wel.

 73. Martijn says:

  Omgerekend naar Amerikaanse verhoudingen komt dan neer op een lquiditeitscrearie van 3,2
  triljoen. Vijf maal zo veel als het bedrag van QE2.

  Dat is toch verdraaien van statistiek? Ik zie voorlopig alleen Ierland geld bijdrukken, niet de gehele Eurozone.

  Trichet zei ook iets met ‘significant’.

  De Eurozone zit volgens mij rond de 16bio. Daarop gezien is het aanzienlijk minder. Ik ga het nog even afwachten…

 74. Martijn says:

  Overigens is het inderdaad niet onmogelijk dat men hoopt het later weer ongedaan te maken.

  En ik ben het met je eens dat het geen optimistisch signaal is (ik heb ook niet anders gezegd).

 75. Dawg says:

  @81 Martijn

  Het is niet mijn bedoeling met statistiek te goochelen, maar wel om aan te geven hoever we in Europa gaan met naakte liquiditeitscreatie om banken overeind te houden. En wat mogen we dan verwachten als er in Spanje, Portugal, Griekenland, of desnoods Belgie
  Banken in de problemen komen?

 76. nhz says:

  @83:
  eens, als Ierland voor tientallen miljarden bijdrukt wed ik dat Griekenland dit al veel langer doet, maar dat de ECB er over zwijgt zolang het niet teveel opvalt. Misschien heeft G$ weer overwerk om de boekhouding mooi te laten lijken 🙁

 77. marianne says:

  Heel erg off topic, maar deze moet ik echt ff kwijt.
  Reclame van Lancaster.

  “Een crème die iedere dag het DNA van uw huid reset”

  Dit houd je toch niet voor mogelijk dat dit soort waanzin op de buis verkondigd mag worden?
  Daar is die Hukker niets bij vergeleken.

 78. nhz says:

  @85:
  als je aan mij vak komt dan moet ik even reageren, dus bij deze 😛

  Ik hou ook niet zo van die reclames die vol zitten met nanosomen, DNAge en allerlei andere onzin. Maar pas op, lees eens dit stukje:
  http://www.newscientist.com/article/mg20927952.900-scorn-over-claim-of-teleported-dna.html
  (registreren noodzakelijk helaas, is wel gratis)

  “Luc Montagnier, who shared the Nobel prize for medicine in 2008 for his part in establishing that HIV causes AIDS, says he has evidence that DNA can send spooky electromagnetic imprints of itself into distant cells and fluids. If that wasn’t heretical enough, he also suggests that enzymes can mistake the ghostly imprints for real DNA, and faithfully copy them to produce the real thing. In effect this would amount to a kind of quantum teleportation of the DNA.”

  DNA teleportatie, da’s nog beter dan een simpele reset. Dit is heel speculatief (nog niet gepubliceerd, maar een paar andere artikelen op dit gebied zijn vorig jaar wél gepubliceerd). Montagnier is niet de minste; als hij iets zegt moet je opletten. Helemaal als hij vanwege alle gezeik door wetenschappers met oogkleppen op (‘kan niet, mag niet, mag niet geplubliceed worden’ etc.) vervolgens besluit om naar China te gaan en daar een nieuw biochemisch onderzoeksinstituut op te zetten. We horen hier vast nog meer van 🙂

 79. Dawg says:

  @86 nzh

  Mooi, dan zijn we nog maar een stapje verwijderd van dit:

  http://www.christineranck.com/blog/?p=123

 80. nhz says:

  87:
  helaas werkt de techniek waar Montagnier over speculeert alleen op zeer korte afstand. ‘Beam me up, Scotty’ in plaats van een Spaceshuttle zal nog wel even science fiction blijven dus 😉

 81. Dawg says:

  @81 Martijn

  En trouwens, is die Ierse actie nou niet net een van die dingetjes die door Another/FOA/FOFOA (I did it again) worden aangekondigd:”saving debts at all costst”. We kunnen die Ierse banken uiteindelijk toch ook failliet laten gaan? Maar nee, eerst wordt de Ierse belastingbetaler tot aan z’n nek in de schulden geladen en vervolgens wordt het onbrekende geld bijgedrukt.

  Terugkijkend in de geschiedenis lijkt het wel of crises zich altijd ruim van te voren aankondigen: je had ze kunnen zien aankomen. Maar als ze zich dan aandienen zijn we toch altijd weer verbijsterd en hebben we moeite onze ogen te geloven. Misschien komt dat wel doordat de geschiedenis zich wel herhaalt, maar elke keer toch net een beetje anders. Misschien gaat de ECB ondanks alle schone beloften en de elgante structuur wel meegesleept worden in de loop van de gebeurtenissen. Gaat het korte termijn belang van de liquiditeitsteun het winnen van het lange termijnbelang van schuld en terugbetaling daarvan.

  Op zich is dat alles geen reden om anders over goud ofzo te gaan denken, Integendeel.

 82. Dawg says:

  @88 nzh

  Dan voorzie ik gewoon de ontwikkeling van een een High Velocity Electromagnetics Imprint Amplifier en een revolutie in teletransportatie.

  En als het even kan ook een cremetje dat er voor zorgt dat de huid van je vrouw van 80 nog net zo mooi is als toen ze 18 was.

 83. Patrick says:

  Dawg, een vrouw van 80 met een babyhuidje die met rollator loopt?

  Ik word er nog niet echt opgewonden van 😉

 84. R-KNOW says:

  Leuke links met daarin ook weer leuke links, o.a. column kees de kort:
  http://www.spacemakers.nl/weblog/2011/01/grenzen/
  http://www.hpdetijd.nl/2011-01-12/bouwen-voor-leegstand

 85. Dow Jones says:

  Vanmorgen op BNR…

  Elco Brinkman draait als een volleerd slangenmens om de scherpe vragen van Paul van Liempt heen:

  http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=19&maand=1&jaar=2011&tijd=09:43&lengte=15&titel=Radio-archief

  Cheerio,

  Dow Jones

  PS – @Moderator: Interessant genoeg voor een aparte thread, denk ik. Met Brinkman in de Eerste Kamer weten we namelijk precies welk geluid we straks gaan horen uit CDA-hoek. Alle kranen open voor de hoge huizenprijs…

 86. marianne says:

  Gewoon Nivea smeren mensen, stuk goedkoper.
  Mijn echtgenoot pleegde altijd te zeggen: “Die rommel is voor de verkoop” toen ie nog directeur was bij zo’n franse firma.
  En van m’n DNA moeten ze afblijven.
  Vond op RTL Z trouwens ook nog een stukje over Ierland van Tissen.
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/0116_2220_ierland_drukt_zelf_geld_dat_kan_gewoon_niet.xml

 87. Dow Jones says:

  @95 (Marianne)…

  Kom op, zeg. Dat stukje is hier al compleet behandeld; dat is toch geen nieuws meer. Het heeft trouwens ook een vrij hoge borrelpraat-factor, maar dat zijn we van René Tissen onderhand wel gewend…

  Cheerio,

  Dow Jones

 88. marianne says:

  Neem mij niet kwalijk Dow Jones

 89. Martijn says:

  @Dawg

  Hoe de kaarten rondom Ierland precies geschud zijn weet ik niet, en ook niet wat Goldman (of vergelijkebare pro-VS instellingen) er mee te maken hebben.

  Trichet deed er in de media vrij laks over, maar ik denk dat hij dat in werkelijkheid anders ziet.

  Wat je zegt is niet onmogelijk: de ECB kan zeker wat worden uitgelokt/meegesleurd.

  En inderdaad, het zal er niet beter op worden en goud zal daar niet lager van gaan.

 90. Martijn says:

  @nhz

  Montagnier is niet de minste

  De relatie tussen hiv en aids ben ik ook wel andere verhalen tegengekomen.

  Toch maar Montagnier geloven?

 91. Long Time Lurker says:

  En vandaag weer 1 in Amsterdam.

  Johannes Verhulststraat 170 hs ‘NIEUW’ op Funda voor 1.495.000 k.k. Maar wacht eens die komt me bekend voor?

  Nog in de cache bij huizenzoeker

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TXCz36A0hn0J:www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/amsterdam/johannes-verhulststraat-170-hs/details.html+Johannes+Verhulststraat+170+hs&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

  11-12-2010 € 1.495.000 ( € 105.000 )
  25-09-2010 Gevonden voor € 1.600.000

  En blijkt dus al eerder naar die prijs te zijn verlaagd.

  Het is gewoon schandalig wat de NVM hier doet. Ik vraag me af of dit huis nu mee doet in de statistieken van hoe lang het te koop staat vanaf het moment dat het als eerste werd aangeboden.

  Nog een punt dit verklaard waarom er zo veel huizen van funda zijn verdwenen in December. Veel huizen zijn helemaal niet verkocht maar worden nu weer nieuw aangeboden. Benieuwd hoe lang dit spelletje gaat duren.

 92. Toon says:

  Het aantal te koop staande huizen op Funda is alweer aan het oplopen.

 93. Starter says:

  @ 100 en 101

  Ik ben ook zéér benieuwd naar de uiteindelijk cijfers van Q4 van het NVM. Denk zelf dat die wel eens lelijk tegen kunnen vallen omdat de financieren van onder voorbehoud verkochte huizen dan niet is rond gekomen.

  Reden genoeg voor Gek Hukker om nu dan echt rond de tafel te gaan zitten en geen onderwerp onbesproken te laten,

  http://nieuws.nvm.nl/columns/rudy%20stroink/zevende_column_rudy_stroink.aspx

 94. nhz says:

  @90:
  tja, het verbaast mij dat ik nog niet volop reclame zie over huidcremes met telomerase. Als je nou een reset van je DNA naar babyleeftijd wil, dan lijkt me dat de eerste keus 😉

  DNA teleportatie is geen mens teleportatie overigens, dus ook daarom heb je er niks aan voor Star Trek achtige taferelen.

  @91:
  eerst de huid, daarna de rest. Sommige wetenschappers denken dat rond 2050 vrijwel alle organen te vervangen/regenereren zijn. Vandaar dat ik mij steeds meer zorgen maak over de pensioenkosten en ziektekosten 🙁

  @99:
  zeker, Montagnier gelooft niet dat HIV de oorzaak van AIDS is; maar dat is een politiek niet acceptabel standpunt waar dus niet over gepraat mag worden in medische publicaties, ook niet als je zelf de ontdekker van HIV bent. Hij is in goed gezelschap van o.a. Lynn Margulis (ooit genomineerd voor Nobelprijs biologie, en o.a. bedenker van de endosymbiont theorie, die zeer belangrijk is voor de moderne celbiologie / biochemie; overigens is zij de ex van visionair Carl Sagan). Ik volg het op de voet o.a. vanwege de wetenschappelijke discussies over Lymeziekte, zie bijv. dit artikel: www1.biogema.de/WEK/312-Margulis-final.pdf

  Onderzoekers die hun nek durven uitsteken in de wetenschap zijn veel interessanter dan de talloze wetenschappelijke ‘ambtenaren’ die alleen geinteresseerd zijn in hun eigen carriere en ieder gevoelig onderwerp uit de weg gaan. Van volhouden dat de aarde plat is en de bijbehorende inquisitie etc. zijn we nooit veel wijzer geworden, helaas is deze methode nog steeds erg populair.

 95. Starter says:

  Wat is me verder afvroeg:

  zou de reclameleus van het NVM: “Huis kopen, slimme zet” door de reclame codecommissie van de straat kunnen worden gehaald wegens misleiding?

 96. Charlie says:
 97. Adamus says:

  Dawg Zegt:

  En als het even kan ook een cremetje dat er voor zorgt dat de huid van je vrouw van 80 nog net zo mooi is als toen ze 18 was.

  en dan meteen nog iets voor de 85jarige prostaat 😉
  En natuurlijk een antiteken creme. Of uiteindelijk het eeuwige maakbare leven; hebben we daar het geloof ook niet meer voor nodig.

 98. Dow Jones says:

  Nu ik nog eens naar Elco Brinkman luister en ook de geluiden van alle aan de woningmarkt gelieerde gremia nog eens aan me voorbij laat trekken, raak ik er eigenlijk steeds meer van overtuigd dat het helemaal niet nodig is om de HRA langzaam af te bouwen. Dat kan allemaal best een beetje sneller.

  De woningmarkt zit vast door de onbetaalbaarheid van huizen in Nederland. Daarvoor zijn in theorie twee oplossingen te bedenken: de prijzen omlaag brengen of de financieringsmogelijkheden verruimen. Voor wat betreft dat laatste punt: we leven in 2011, dus zo’n drie jaar ná het bijna ineenstorten van het financiële systeem door de wereldwijde schuldencrisis. “Steroid financing” is dus überhaupt geen “feasible and realistic option” meer. Er blijft dus de facto maar één mogelijkheid over om de woningmarkt weer in beweging te krijgen: de betaalbaarheid van woningen verbeteren door significant lagere huizenprijzen.

  Dan zullen wellicht liggende spaartegoeden van consumenten aangewend worden om op duurzame wijze onroerend goed aan te schaffen. Als bijkomend voordeel worden de posities van hypotheekverstrekkende systeembanken aanzienlijk versterkt. Bovendien neemt de bestedingsruimte voor consumenten die lagere maandlasten hebben significant toe, zodat de economie een structurele (!) impuls krijgt.

  Nog een klein voordeel: dit is géén grootschalig piramidespel dat aan alle kanten afhankelijk is van overheidssubsidies (zoals de HRA) en dat over vijf jaar echt op instorten staat, maar gewoon een duurzaam financieel scenario. Wat mij betreft (en volgens mij ook steeds meer de bouwbedrijven en de NVM) kan de HRA dus morgen met de vuilnisman mee…

  Cheerio,

  Dow Jones

 99. xenobinol says:

  @107:

  Wat een inzicht, hulde.

 100. Dow Jones says:

  @97 (marianne)…

  No problem.

  Om René Tissen moet je gewoon een beetje lachen. Die man is gewoon zijn zakken aan het vullen op Nyenrode en schrijft af en toe een opruiende column over de euro voor RTL-Z. Hij onderbouwt zijn verdachtmakingen ook nooit met feitelijke verwijzingen. Een beetje een clown dus.

  Dan kun je beter naar Arnoud Boot, Bas Jacobs of Kees de Kort luisteren, of naar mij natuurlijk.

  😉

  Cheerio,

  Dow Jones

 101. marianne says:

  Lees en hoor ze allemaal Dow en weet hoe ik Tissen in moet schatten, don’t worry.
  Maar die andere 3 heb ik niet gehoord over dit onderwerp.

 102. Dow Jones says:

  @108 (xenobinol)…

  Hahaha, ik begrijp wat je bedoelt. Dat is natuurlijk een “inzicht” dat zo voor de hand liggend is als maar zijn kan…

  Maar het ging mij erom dat ik een tijdje dacht dat het verantwoordelijker zou zijn om de HRA langzaam af te bouwen om grote schokken te voorkomen. Ik begin steeds meer te geloven dat dat helemaal niet nodig is omdat heel veel maximaal gekrediteerden er ook best zonder HRA uitkomen. Het zou zelfs kunnen leiden tot nog meer “moral hazard” omdat men begint te denken dat het “zo’n vaart wel niet zal lopen met die HRA.”

  Er was hier laatst een gast (iemand die geen frequent poster is) op dit forum die beweerde dat de HRA niet mocht worden afgeschaft omdat hij anders in de problemen zou komen. Wat bleek? Mijnheer had een hypotheek van 550.000 euro op een gezinsinkomen van 150.000 euro. Sorry, maar dan smelt mijn compassie dus als sneeuw voor de zon. Ik kom steeds meer tot de ontdekking dat heel veel huizenbezitters uit zo’n positie van hebberigheid redeneren. Al dat rekken en traineren is v.w.b. de HRA dus helemaal niet nodig. Afschaffen en wel subiet.

  Cheerio,

  Dow Jones

 103. Martijn says:

  @nhz

  Ik neig er ook zeer sterk naar om aan het verband tussen hiv en aids te twijfelen, was daarom ook benieuwd naar jouw mening.

 104. Dow Jones says:

  @110 (marianne)…

  Ik bedoelde eigenlijk dat Boot, Jacobs en De Kort gewoon beter onderbouwde meningen verkondigen. De kwestie die Tissen aankaartte was namelijk eigenlijk helemaal geen kwestie. Mijnheer Tissen moet echter wel elke week een column aanleveren en dan komt het nog wel eens voor dat niet ieder stukje even “solide” is…

  Cheerio,

  Dow Jones

 105. Dow Jones says:

  Heeft iemand enig idee wie er achter dit initiatief zitten?

  http://www.nederlandsevastgoedmaatschappij.nl/

  Cheerio,

  Dow Jones

 106. xenobinol says:

  http://nederlandsevastgoedmaffia.nl/

  is nog beschikbaar 😉

 107. dalen says:

  @ 114

  Voor dat je zaken doet, zou ik even hier kijken

  http://www.kvk.nl/handelsregister/zoekenframeset.asp?url=https://server.db.kvk.nl/wwwsrvu/html/direct.htm

  Voor 2,50 euro kom je al veel te weten, hoewel het geen garantie is

 108. Adamus says:

  Twee oplossingen te bedenken: de prijzen omlaag brengen of de financieringsmogelijkheden verruimen.

  Of de ( netto?)lonen fors verhogen. het moet wel easy money zijn andera gaat het niet.

 109. Adamus says:

  Dan zullen wellicht liggende spaartegoeden van consumenten aangewend worden om op duurzame wijze onroerend goed aan te schaffen

  Dow Jones het is de bedoeling dat er wat anders met die liggende digits gebeurt; die moeten binnen tien jaar geen KK meer hebben.

 110. Starter says:

  @ 105
  Goed punt. Dien een klacht in:
  reclamecode.nl/con…ault.asp?paginaID=73

  Ik heb het gedaan. Ik heb in mijn eigen bewoording omschreven dat ik het misleidend vind dat de NVM het kopen van een huis aanprijst als een goede zet, terwijl de markt sterkt overgewaardeerd is en je dus vrijwel zeker geen goede investering voor de langere termijn doet.

  Misschien dat andere lieden van dit forum ook willen overwegen een klacht in te dienen. Samen sta je sterker, en het lijkt mij alleen maar beter als er geen nieuwe huizenkoopslachtoffers vallen die we later met belastinggeld weer moeten redden van hun schulden.

 111. dalen says:

  Met ingang van vandaag is het recht om als burger een beluit te laten vernietigen nog verder beperkt. Hopsa op weg naar een geregulierde staat en de burger moet zwijgen!

  http://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Eerste+uitspraak+met+toepassing+relativiteitsvereiste+uit+de+Crisis-+en+herstelwet.htm

  Ondankt alle kritiek destijds bij het voorstel van dit artikel (artikel 1:19Chw) is het ingevoerd en nu zien we wat het resultaat is.

  Zie hier de eerste uitspraak met toepassing relativiteitsvereiste uit de Crisis- en herstelwet

  Economisch belang, lees begroting gemeente, staat voorop

 112. dalen says:

  beluit = Besluit

 113. Adamus says:

  Dalen,
  Gaan we terug naar de napoleontische tijd?
  We mogen alleen doen wat omschreven is, de plichten, de rest mag niet. Zoiets geloof ik.

 114. Dawg says:

  @113 Dow Jones

  “De kwestie die Tissen aankaartte was namelijk eigenlijk helemaal geen kwestie.”

  Want?

 115. dalen says:

  De SER heeft zojuist een advies gepresenteerd mbt tot de zogenaamde “krimpregio’s”

  http://www.ser.nl/nl/actueel/persberichten/2010-2019/2011/20110119.aspx

  Lees ook de aanbevelingen (25 pagina’s mbt de woningmarkt (sloop van woningen etc en anderssoortige woningen))

  http://www.ser.nl/nl/publicaties/adviezen/2010-2019/2011/b29472.aspx

 116. dalen says:

  @ 122

  Om de beginnen geen bankrun (ha ha)”don’t mention the war”

  Rest volgt

 117. Michael says:

  @ 114

  Colofon

  Nederlandse Vastgoed Maatschappij

  Content

  Jaap Janssen Steenberg, Factor T, Oss

  Webdesign

  Arno Korbijn, BIJN Solutions BV, Breda

  Hosting

  Arie van der Giesen, Profhost, Numansdorp

 118. beurse beurs says:

  het schijnt zo te zijn dat Jaap.nl onthoud als er een woning (kort) van de markt is gehaald.

 119. nhz says:

  @106:
  “Of uiteindelijk het eeuwige maakbare leven; hebben we daar het geloof ook niet meer voor nodig.”

  eeuwig leven bestaat ook al, dat heet kanker in de volksmond (denk HeLa). Elk voordeel heb z’n nadeel ;(

  @111:
  ik was dus altijd al voor per direct afschaffen van HRA. In kombinatie met een stevige daling van de IB tarieven, of een eerlijke remake van het boxen systeem.

  @117:
  of a la Bernanke een hogere boete op spaargeld invoeren van bijv. 1% per maand, in kombinatie met een vette premie op kopen van een huis met eigen geld. Zodat alle spaarders gelijk hun spaarcentjes aan een huis besteden …

 120. Martijn says:

  @129

  Dat Farage zo openlijk mag praten spreekt an sich voor Europa – itt de vele verhalen over overheidsondrukking en almacht die we steeds horen.

  Persoonlijk vind ik het erg waardevol dat dergelijke kritieken geuit kunnen worden, en wat dat betreft is het mooi dat Farage zich geroepen voelt.

  Aan de andere kant kunnen we ons wel afvragen wat nou zijn doel is.

  We weten allemaal hoe het Anglo-Amerikaanse blok de dollar tot het einde zal blijven steunen en altijd(!) fel tegenstander van de euro (een concurrent van de dollar) is geweest.

  Ook nu lijkt het Anglo-Amerikaanse blok – en daar getuigen de vele door hen aangestuude financiële media wel van – niets liever te zien dan de teloorgang van de Euro.

  Farage als Brit past wat dat betreft prima in het plaatje, nietwaar?

  Pas maar op welke ‘leiders’ je volgt in deze tijden.

 121. marianne says:

  Ben m’n eigen leider of is het lijder tegenwoordig?
  Geen idee wat ‘ie er mee aan wil Martijn, vind dat hele EU parlement één grote farce.
  Neem nu alleen die zweed maar die het woord neemt, die staat daar toch voor z’n eigen baantje/broekzak te lullen, toch niet voor de Zweden.

 122. Martijn says:

  @131

  Ik deel je kritiek.

  Maar Farage zou zomaar voornemens kunnen zijn het kind met het badwater weg te willen gooien met voorbedachte rade.

 123. nhz says:

  @130:
  “Dat Farage zo openlijk mag praten spreekt an sich voor Europa – itt de vele verhalen over overheidsondrukking en almacht die we steeds horen.”

  In Europa mag je alles zeggen omdat onze politici weten dat het toch niks uitmaakt. In bijv. China en Singapore is het net andersom: sommige onderwerpen zijn taboe, maar als iemand kritiek levert wordt er wel scherp geluisterd en zonodig actie ondernomen. En persoonlijk heb ik de indruk dat dit veel beter werkt, zowel voor de economie/welvaart als voor de vrijheden (die in publiek minder zijn dan hier, maar de situatie is in 20-15 jaar wel al enorm verbeterd).

 124. marianne says:

  Alleen die kauwgum krijgen ze er nooit doorheen daar hoor.

 125. nhz says:

  @134:
  die kauwgum (of beter de afwezigheid daarvan op straat) vond ik al jarenlang één van de grote aanbevelingen van Singapore. Mogen ze van mij hier ook gelijk invoeren, hoge boetes voor kauwgom en andere troep op straat, of bijv. voor hondendrollen die niet opgeruimd worden door het baasje.

  Stel je voor, als ze dat in mijn gemeente invoeren dan verdienen ze 100x zoveel als met de parkeerbelasting, en dan hoeven de boetes nog lang niet zo hoog te zijn als in Singapore. Op een gemiddelde zaterdagavond lijkt het hier soms alsof er een vuilnisbelt geexplodeerd is in de winkelstraten.

 126. marianne says:

  Ja mijn idee, maar daarom zeg ik dus: dat zullen ze nooit terug draaien.

 127. Juan Belmonte says:

  @107 nhz


  Nu ik nog eens naar Elco Brinkman luister en ook de geluiden van alle aan de woningmarkt gelieerde gremia nog eens aan me voorbij laat trekken, raak ik er eigenlijk steeds meer van overtuigd dat het helemaal niet nodig is om de HRA langzaam af te bouwen. Dat kan allemaal best een beetje sneller.

  Juan is voor een geleidelijke aanpassing.

  Maar hoe langer we de heer Drs. Brinkman horen stuntelen met woorden hoe korter de periode wordt waarin de afbouw dient plaats te vinden.

  Die beste man komt toch gewoon niet uit zijn woorden, die heeft meegdaan met de opbouw van overcapaciteit de afgelopen jaaaaren en zit nu met zijn eigen gebakken peren.

  Raar datti dat zelf niet inziet en niet een burgemeesterspost ambieert….

 128. nhz says:

  @137:
  … burgemeester van Almere of Amersfoort bijvoorbeeld …

 129. Juan Belmonte says:

  🙂

  Of Moerdijk, zwaargewicht nodig.

 130. Juan Belmonte says:

  Excuus dat het zo op de persoon is maar wáár zijn nu de leiderschapskenmerken van de heer Brinkman ?

  Anders dan Ontkenningscapaciteiten ziet Juan ze niet, maar Juan heeft natuurlijk ook een beperkt blikveld…

  Wie straks op het CDA stemt in de Eerste Kamer stemt dus vóór Hogehuizenprijsminnend NL, kortom even kansloos als een stem op de heer Dr. P Foruijn, náádat hij was overleden.

  (dat láátste heeft Juan echt nooit begrepen, wie stemt er nu op een dode, dat moeten echte optimisten zijn en dat waren er nogal wat… )

 131. Juan Belmonte says:

  Want HRA is ook ten einde, wie zou dáár nu op willen stemmen ?

  Degenen die geloven in de ontkenningscapaciteiten…

  Brinkman gaat er vast voor zorgen dat de HRA in de Grondwet komt.

  Kijk dàt doet een leider die in zijn eigen heldere verhaal gelooft 🙂

 132. Dawg says:

  “dat láátste heeft Juan echt nooit begrepen, wie stemt er nu op een dode, dat moeten echte optimisten zijn en dat waren er nogal wat…”

  Of desperate mensen, burgers die zich niet meer vertegenwoordigd wisten door de gevestigde politieke partijen.

  Datzelfde zie je terug op Europees niveau. Ook daar weet de burger zich niet vertegenwoordigd door de politieke klasse. Politici als Farage geven die mensen een stem.

 133. Charlie says:

  Wat een gespartel van Elco Brinkman in dat audiofragment. Typisch CDA, onbetrouwbaar, leugenachtig, ontwijkend, egocentrisch en tegenstrijdig.

 134. Charlie says:

  http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3385599.ece/D66-kandidaat_vreest_lobbycircus_in_senaat.html

  D66-kandidaat vreest lobbycircus in senaat
  Eerste Kamerleden dreigen veredelde belangenbehartigers te worden. De Kamer dreigt ‘één groot lobbycircuit te worden’, zegt afzwaaiend burgemeester van Hilversum Ernst Bakker (D66) woensdag in het Nederlands Dagblad. “Ik zou bijna zeggen: lobbycircus.”

 135. nhz says:

  @139:
  yes, kan hij oefenen met de door hem zo vurig begeerde sloop van hele woonwijken 😉

 136. Dow Jones says:

  @137 (Juan Belmonte)…

  Hey Juan, je had de verkeerde stier te pakken. Het was niet nhz, maar ik die dat schreef…

  We zitten wel weer steeds meer op één lijn v.w.b. tempo maken met het afschaffen van de HRA trouwens. Ik heb mijn ideeën over die geleidelijke afbouw van de HRA nog eens grondig herzien. Ik denk dat een geleidelijke afschaffing meer kwaad dan goed doet. Alle horrorverhalen over onbetaalbare hypotheken en onderwaarde zijn namelijk voor de overgrote meerderheid van de huizenbezitters gewoon hysterische klaagzangen. Men wil gewoon niet aan het idee wennen dat overwaarde er even niet meer in zit. Dus, verkopen die Porsche Cayenne, die Mini Cooper S en die speedboat, niet twee keer op skivakantie dit jaar en sparen maar! Dan komt het toch nog goed allemaal.

  Cheerio,

  Dow Jones

 137. Adamus says:

  En Ernst Bakker kan het weten; komt zelf uit die hoek.

 138. Juan Belmonte says:

  @146 Dow Jones

  sorry Dow, zal iets beter opletten 🙂

 139. Martijn says:

  Alle horrorverhalen over onbetaalbare hypotheken en onderwaarde zijn namelijk voor de overgrote meerderheid van de huizenbezitters gewoon hysterische klaagzangen.

  Onze politiek is georganiseerd opportunisme.

  Verdediging van ‘verworven rechten’ hoort daar helaas ook bij.

  “Toen ik het kocht betaalde ik zoveel, en het lijkt me niet eerlijk als ‘de rest van Nederland’ nu ineens gaat zeggen dat het minder waard is. Die moeten er maar gewoon voor zorgen dat de prijs op niveau blijft zeg. Ik heb er nota bene een schuld tegenover staan, dus dat recht heb ik wel.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*