Formatiedag 181: ook de hypotheekrenteaftrek ligt op tafel

Vandaag en in de komende dagen moeten belangrijke knopen worden doorgehakt aan de formatietafel. Over de belastingen, over waar het geld naartoe moet en over de arbeidsmarkt. Ook de hypotheekrenteaftrek wordt besproken.

“Het H-woord, de hypotheekrenteaftrek, dat is altijd explosief”, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. “Ook nu is dat het geval, maar het ligt echt op tafel.” Volgens Fresen zijn er nog geen knopen doorgehakt, omdat het onderwerp heel gevoelig ligt, met name bij de VVD.

Mensen met een eigen huis komen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat de rente die je betaalt op je hypotheek mag opvoeren als aftrekpost bij je belastingaangifte. Hoeveel je mag aftrekken, is afhankelijk van je belastingschijf.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten over het minder ingewikkeld maken van de belastingen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door nog maar twee belastingschijven te gaan gebruiken, in plaats van vier.

“Je moet altijd goed kijken naar de effecten op de verschillende inkomens, want de bedoeling is dat de middeninkomens erop vooruit gaan”, zegt Fresen. “Dat is erg ingewikkeld, maar in een aantal varianten staat dat ook de hypotheekrenteaftrek verder en sneller verminderd zou kunnen worden.”

In Den Haag wordt ervan uitgegaan dat de laatste fase van de onderhandelingen nu is aangebroken.

Bron: NOS

 

Share Button

17 Reacties

 1. BBB Zegt:

  Eindelijk.

 2. BBB Zegt:

  En natuurlijk zullen de bankhoeren van de VVD er niet mee eens zijn.

 3. Aad Zegt:

  Prima! In combinatie met verlaging van de belastingen en dan kunnen we stoppen met geld rondpompen! Een tarief van een procentje of 35, toeslagen en aftrekposten afschaffen en gaan!

 4. washuurder Zegt:

  En de huurders kijken helaas toe hoe hun huren verder stijgen, omdat de VVD in de regering zit.

 5. Arjan Zegt:

  washuurder,

  Meer huurwoningen zijn de oplossing. Alle partijen willen volgens mij meer bouwen, dus ben benieuwd.

 6. argon Zegt:

  Het is niet een vakantie waar je voor leent, maar 30+ jaar werk 😉

 7. xenobinol Zegt:

  Toch absurd dat men nog steeds aan het formeren is, had al lang klaar moeten zijn. Kennelijk zijn er de nodige problemen voor de belanghebbenden dat zij zo lang nodig hebben om de taart te verdedigen. Positief puntje, als de taart kleiner en kleiner wordt dan neemt de bereidheid onderling af om elkaar wat te gunnen, politieke conflicten zullen dus flink gaan toenemen in de nabije toekomst.

 8. Deutsche Mark Zegt:

  Henk,

  De overheid is geen partner meer.
  Het is je tegenstander, of nog iets scherper gesteld, je vijand.
  Uitroeien van de middenklasse is het plan. Wat doen “we” eraan?

 9. xenobinol Zegt:

  Inderdaad de overheid heeft zich tegen het volk gekeerd, de overheid haat u en ziet u enkel nog als kostenpost of pinpas.

 10. Dr.t Zegt:

  ‘de verlubbering van de samenleving’ .

 11. Arjan Zegt:

  Ben eigenlijk wel benieuwd wat er met de LTV gaat gebeuren. Gaat die na 2018 verder naar beneden? Kan het me eigenlijk niet voorstellen… Dát én het afschaffen van de HRA in 1x zou wel heel revolutionair zijn voor een Nederlandse regering.

 12. BBB Zegt:

  Politiek=liegen

 13. BBB Zegt:

  Nederland=mislukte democratie

 14. Steven Zegt:

  Heel veel dingen is gewoon beleid. Dit plaatje is bijvoorbeeld van de Dappermarkt in Amsterdam. Dat is echt vlak bij het centrum en bijvoorbeeld bij het scheepvaartmuseum in de buurt. Ik heb er jaren geleden ook even gewoond. Er zijn dus heel veel sociale huurwoningen of er is ander beleid zodat de “echte” Amsterdammers in Almere en Purmerend gaan wonen en zo. En dan is er toch ook weer aanwas uit de provincie die toch in het centrum willen wonen, maar dit is dus het (of gewoon een) bekend plaatje:
  geheugenvanoost.am…88b3a1785126a%29.jpg

 15. Henk Zegt:

  Deutsche Mark,

  Het enige wat je hebt is je stemrecht.

  Het is land is net als een VVE. Als de meerderheid de bruine poepkleur mooi vindt, dan wordt het die kleur.

  Ieder land krijgt dus de volksvertegenwoordiging die het verdient.

 16. Nico de Geit Zegt:

  En alweer een nieuwe draad.

 17. Marc Zegt:

  We weten allemaal dat de wind waait uit alle richtingen.
  Elke 4 jaar waait deze weer uit een andere richting.
  Of beter gezegd als we gestemd hebben gaat de wind weer draaien. Het punt is alleen dat velen op een gezicht stemmen en niet op een verkiezingsprogramma. Hierdoor krijgen we vele partijen die met elkaar of juist niet willen praten. Tevens kent Nederland een wildgroei aan politieke partijen met ieder hun eigen speerpunt. Ze hebben echter allemaal een ding gemeen, ze willen ons geld op wat voor manier dan ook. Schulden stapelen zich op en moeten ooit terug betaald worden. Onze pensioenen zijn dus ook niet meer veilig. Maar ja, niemand leest verkiezingsprogramma’s dus stemmen ze op ons geld beluste idioten omdat ze een leuk snoetje hebben of omdat ze op TV de juiste dingen zeggen en niet wat ze werkelijk van plan zijn. De kiezer heeft gekozen en we moeten het maar ermee doen, watever ze ook gaan doen de komende jaren. Ik trek mijn eigen plan.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.