Gemeenten hard geraakt door crisis

De Nederlandse gemeenten zijn flink getroffen door de recessie. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben ze daardoor over 2009 en 2010 een tekort van ruim drie miljard euro. Vooral de grote steden hebben door de crisis flink moeten inleveren.

De inkomsten zijn sterk teruggelopen doordat er minder wordt gebouwd. De grondexploitatie brengt daardoor veel minder op, zegt de VNG.

Als de huizenmarkt weer aantrekt, zal dat probleem ten goede veranderen. Maar volgens de de VNG blijven de gemeenten dan nog wel zitten met een structureel tekort van een half miljard euro.

bron:  ANP

Share Button
Tagged with: ,
277 comments on “Gemeenten hard geraakt door crisis
  1. lorenzo says:

    Het feest was lang , intens en heerlijk . Nu hebben we een zeer hoofd , en dat heb je vaker na feestjes. Heel normaal.

  2. nhz says:

    “Als de huizenmarkt weer aantrekt, zal dat probleem ten goede veranderen. Maar volgens de de VNG blijven de gemeenten dan nog wel zitten met een structureel tekort van een half miljard euro.”

    …en als de huizenmarkt NIET snel aantrekt? Ze gaan duidelijk uit van een tijdelijke dip …

  3. ll says:

    @ 2 Tsja, als die half miljard structureel moet worden opgebracht door de burgers, plus het structureel tekort in de begroting van 2 miljard, waar zou dan die groei vandaan moeten komen.

    We zitten in een negatieve spiraal, die nog nauwelijks te stoppen is, helaas.

  4. Goudbelegger says:

    We staan aan de rand van de afgrond maar buiten sites als deze wordt het to-taal niet begrepen. Iedereen die ik ken is rijk, blij, er is werkelijk waar geen vuiltje aan de lucht. Als ik iets zeg dat de overheid te groot is, schulden te hoog, pensioenen onhoudbaar kijken ze me vuil aan. Als ik zeg dat ik niet gewoon negatief wil zijn maar me wil voorbereiden op wat komen gaat wordt er al niet meer geluisterd, is het ‘ja, ja, ben je laatst nog bij Anne geweest?’, ‘Wist je dat die en die hun huis verkocht hebben’.

    Hoe dan ook, de AEX kan best nog enorm stijgen voor de totale crash. Wat is het sterkste gevoel in beleggen? Achter je computertje zitten en het zien stijgen en stijgen en stijgen en dan de boot niet willen missen. Op een gegeven moment koop je.

  5. Martijn says:

    @4

    Je kan vandaag nog instappen, paar muisklikken en je doet mee. Ik zie geen reden tot klagen.

    Smiley

  6. adamus says:

    Maar volgens de de VNG blijven de gemeenten dan nog wel zitten met een structureel tekort van een half miljard euro.”

    als het daarmee af te kopen is. Big deal.

  7. adamus says:

    Goudbelegger, je meisje nog steeds bij je? Je familie maakt zich zorgen over jou, niet over zichzelf. Gewoon empathie en altruïsme. Blijf wel je belastingen betalen natuurlijk, anders moeten ze het bij je op laten halen.

  8. Goudbelegger says:

    @7 praat buiten Internet alleen nog maar een beetje ‘bla bla’. Wat ik echt denk kan ik hier een beetje kwijt.

    Iemand zei eens tegen me dat 95% volgt, 2,5% doet goede dingen en 2,5% doet slechte dingen en zo is het. Celente maakt zich ook kwaad dat iedereen zo volgzaam is maar zo is de mens.

    Lach alleen naar anderen en ondertussen bereid ik me voor. AEX in mei op 410.

  9. adamus says:

    8

    gelijk heb je.

    je zoekt een goed uitstapmoment?

  10. adamus says:

    8

    ha, 95% = loonslaaf.

  11. Martijn says:

    Ach, volgen heeft zo zijn voordeel.

    Het voorkomt dat we allemaal continu het wiel aan het uitvinden zijn; beter volgen we degene die het eerder al deed.

    Veel van wat je ziet is te verklaren.

  12. nhz says:

    @11:
    het zit zelfs in de genen hoor, bij dieren zie je hetzelfde (percentages vooral afhankelijk van of het roofdieren of prooidieren zijn). De evolutie weet precies hoe je game theorie in de praktijk brengt, het is een kwestie van je indekken tegen onheil en tegelijk proberen af en toe een lot uit de loterij te winnen (voor als de conventionele methodes van geld verdienen niet meer werken).

  13. Martijn says:

    @12

    Niet onlogisch.

    Het hoeft ook helemaal niet zo te zijn dat de mensen die “volgen” niet zelf nadenken; volgen kan een hele rationele beslissing zijn.

  14. Goudbelegger says:

    @9 nee heb alleen goudaandelen. Maar kijk af en toe wat naar de AEX, toch belangrijk.

    @12 inderdaad, wij zijn natuur, ook niet teveel over hebben.. Wat dat betreft, wordt nog interessant met de freaks Cohen en bakellende als lijsttrekkers. Hoe reageert het onderbewustzijn van de massa op zulke zwakke genetische ‘leiders’? Ik vermoed nog meer twijfelaars naar d66 en vvd.

  15. Goudbelegger says:

    Wat erkenning voor de eerdere recessie die begon rond 2001. Wat een stress had ik toen, niet normaal. Velen in het MKB hadden het zeer zwaar, ging totaal voorbij aan overheid, grotere bedrijven.

    The first recession of this Supercycle Period was in 2001, consistent with a forecast made in our April 2000 commentary that a recession would begin two to three quarters later. Though the recession was officially designated as just eight months long, our core business cycle work shows it had a 31-month duration, with recessionary conditions in that “jobless recovery” having actually dragged on into the first quarter of 2003, as seen in factors like durable goods includes all-important auto sales) and personal disposable income (which excludes transfer payments like welfare), which never fully recovered.

  16. Martijn says:

    @Goudbelegger

    De zon schijnt vandaag weer, en het wordt weer zomer.

    Laat die stress zo nu en dan lekker thuis joh, heb je niets aan.

  17. adamus says:

    12
    nhz

    nu snap ik waarom white trash in de rij staat bij de sigarenboer annex loterijverkoper.

  18. adamus says:

    goudbelegger,

    ik heb nog een tijdje bij een WBV gewerkt in 1980/81 ook toen ging het aan die lui voorbij. Als je dan van buitenaf komt is het schokkend, voor anderen niet.

  19. adamus says:

    ad 18

    eigenlijk wereldvreemd om het als schokkend te ervaren. Het bestaat gewoon, is onderdeel van ons leven. Denk ik nu.
    Ik zit met een probleempje, de evolutie heeft blijkbaar bepaald dat ze wel andermans centjes mogen pakken.

  20. Dalen says:

    @ 3 de schuld is wel wat meer dan je aangeeft.

    Kijk eens hier hoe diep je shit zit in de wereld.

    http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/mar/09/china-federal-deficit-us-america-debt

  21. KariZ says:

    @18 Vertelde m’n oom me laatst. Hij werkte toen op het ministerie hier in Den Haag, kreeg in 82/83 een loonsverlaging van -10% voor de kiezen…was na het akkoord van Wassenaar. Had toen 4 kleine kinderen en was er niet blij mee…gelukkig géén tophypotheek 🙂

    ‘Loonmatiging voor werkgelegenheid’, heette dat toen.

    Die kant gaan we weer op. In Griekenland zijn ze er al.

    Benieuwd hoe mijn generatie (30ers) gaan reageren op hun eerste loonsverlaging…kán in hun ogen helemaal niet!!

    Spannende tijden…

  22. nhz says:

    @13:
    dat volgens is dus meestal een intuitieve beslissing. Maar voor een buitenstaander kan het wel rationeel lijken 😉

    @17:
    die genetische voorkeur voor volgen of risico nemen is een of/of zaak, gestuurd door hormonen etc. De meesten gaan zich onplezierig voelen van risico nemen (heel nuttig, anders zou de hele stam tegelijk achter een holenbeer aanrennen); ze volgen liever andermans veilige voorbeeld.

    Een enkeling voelt zich juist heel prettig bij risico nemen, maar daar moet je er niet teveel van hebben want dan wordt de populatie snel uitgedund.
    Iemand die normaal volgt zal dus niet af en toe een grote gok wagen (hooguit per ongeluk omdat de hele rij voor hem ook al een staatslot moest hebben).

  23. nhz says:

    @21:
    loonmatiging voor werkgelegenheid? Ik zie het niet gebeuren, de vakbonden zijn mordicus tegen en hun aanhang (bijna klaar voor het vervroegd pensioen) ook. Bij de pensioen discussie zie je al precies hetzelfde, het is allemaal ikke-ikke-ikke.

    Afgaande op de krantenberichten verwacht ik ook dit jaar weer effectief 1-2% loonsverhoging maar dan vooral via eenmalige extraatjes en wat minder via structureel hoger loon. En dus ook meer werkelozen.

  24. KariZ says:

    @23 Klopt. Maar hier is de tijd er blijkbaar dus nog niet rijp voor.

    Wachten op de belegering van de Nieuwe Kerk bij de kroning van Willem IV en de nieuwmarkt…ehh Noord-Zuidlijn rellen in A’dam…

    ‘Geen woning geen kroning!’…door ex-tophypothekers….:)

    l’histoire se répète.

  25. KariZ says:

    Dat laatste zal hier in DH niet gebeuren dankzij wethouder Kool…

  26. Peter says:

    @20, Dalen:

    WOW. Nederland in een jaar tijd eigenaar van 32% meer (=5 miljard dollar exta) eigenaar van schuldpapier van de VS.

    Als je dan bedenkt dat ze dit nooit terug kunnen betalen leveren wij hier heel wat welvaart in om die amerikanen oorlogen te kunnen laten voeren en de ultra rijken (wallstreet personeel) te spekken. En als we er massaal mee stoppen dan keren ze zich net zo gemakkelijk tegen ons!

    China is wel duidelijk aan het afbouwen. Die kunnen hun welvaart ook maar 1 keer besteden en dat doen ze nu meer in eigen land dan voorheen.

  27. nhz says:

    @24:
    ja, ik heb de foto’s nog uit 1980, mocht er ook bij zijn op de Dam; heel apart hoe de sfeer kan omslaan in korte tijd.

    @26:
    het lijkt Griekenland wel; de bonden zouden moeten inzien dat ze het zo alleen maar erger maken, maar nee hoor. En altijd weer akties die vooral het gewone publiek treffen. Als er nou eens flink wat haagse ambtenaren gaan staken (op de ministeries enzo), dat zou nog wel eens een positief rendement kunnen hebben.

  28. nhz says:

    @27L
    maar daar krijgen we vast een aantal riante De Hoop Keffer baantjes voor in retour 😉
    dus vanuit de kleptocratie gezien is het goed besteed, die 5 miljard.

  29. Peter says:

    @26, KariZ:

    Walgelijk, grote delen van de productieve sector moeten flink inleveren, banen gaan verloren en dan zij er weer die kut ambtenaren die de boel platleggen voor meer loon.

    Ik weet dat er stakingsrecht is, maar hoe ver gaat dat eigenlijk. Als dit enkel om meer salaris gaat is het in deze omstandigheden gewoon afpersing en dat is wettelijk strafbaar.

    Wat mij betreft opsluiten en anderen die wel voor het huidige salaris of minder willen werken de vrijgekomen posities geven.

    Het is gewoon onvergefelijk dat met stijgende werkeloosheid meer loon wordt geëist en dat dit kracht wordt bijgezet met economische chantage.

  30. adamus says:

    kariz

    loonmatiging -10%, maar dat had ook van doen met het gaan meebetalen aan aow? Voor die tijd betaalden ambtenaren geen premie aow.

    Let op “loonmatiging”, ambtenaren hebben nooit verlaging gehad.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Akkoord_van_Wassenaar

  31. adamus says:

    Peter, je ziet het verkeerd. Werklozen betalen gewoon belasting, althans het wordt ingehouden van de uitkering. Ambtenaren kunnen dus gewoon betaald worden.

  32. adamus says:

    treasury bonds, China, en geen nagel om hun reet te krabben. Laat Peking dat maar eens naar de comministische binnenlanden communiceren.

    Gaan ze er hun kolengestookte centrales multifunctioneel mee laten fikken? Of misschien wel Zimbabwe opkopen.

    Ook wel leuk NL! Zit ING daar ook fors?

  33. adamus says:

    ambtenaren staken niet, die leggen het werk neer.

  34. adamus says:

    Gemeente Amsterdam wordt nu ook hard geraakt 🙂

    Moeten de leden van pvda niet kiezen of is zoiets gewoon te ruilen?

  35. Woger says:

    @34 Of werken een uur minder.

  36. Woger says:

    PVDA is slim bezig. Degenen die nu inspringen op hun oude plek, mogen dadelijk uitleggen waarom het zo fout is gegaan.

  37. adamus says:

    ja, Wager, 36 uur op 4 dagen, waarvan 1 dag thuiswerken zonder computer. Die ene dag valt dan op woensdag, zodat ‘s middags het kind begeleid kan worden naar de sportclub.

  38. KariZ says:

    hehehehe Adamus…ik geniet van jouw replies…en fuck ja het het is nog waar ook

    PvdA doet het strategisch briljant…eerst kabinet laten klappen…en nu Cohen naar voren laten schuiven. Die man is populair en heeft een babbel gelijk aan Wilders.

    CDA en SP naar de slachtbank. Kabinet PVDA/D66/GL (+CU?)

    Zoiets?

  39. RealisT says:

    @Goudbelegger

    Je staat echt niet alleen in je kritiek op de ‘volgzame’ mens. De meeste mensen willen gewoon de realiteit niet onder ogen zien. Als de tsunami nadert, gaan de meesten staan kijken hoe het water zich eerst terugtrekt. Sommigen lopen zelfs de zee in. Terwijl de dieren (die hun instinct volgen) naar hogerop vluchten.

    Het valt me ook op dat steeds meer mensen uit mijn omgeving kribbiger reageren. Toen ik een jaar of wat geleden zei dat er een flinke crisis aan zat te komen, lachten ze me weg. Vorig jaar lachten ze nog wat zuur. Nu worden ze vaak ronduit kwaad, helemaal als je over hun veel te dure en onverkoopbare huis begint. “Jij weet het allemaal zo goed” snauwen ze je dan toe. Hun excuus is dat IEDEREEN het deed, dus kan hen niks verweten worden. Ik raad ze dan aan om hun hersenen op marktplaats te zetten. Wie weet levert het nog wat op.

    @nhz: de vakbonden zijn mede verantwoordelijk voor de stijgende prijzen met hun onverantwoorde gedram over steeds maar hogere lonen.

  40. KariZ says:

    Cohen verlaat A’dam op de dag dat de boren in werking worden gesteld….profetisch…

  41. adamus says:

    39

    slachtbank……..ik denk dat Pechtold ook moet vrezen.

    maar Cohen stelt zich beschikbaar of gaat het bij acclamatie via de media?

  42. RealisT says:

    @KariZ

    Ik hoop niet dat Cohen het in z’n hoofd haalt om een noord-zuid lijn onder heel Nederland aan te leggen.

    Als het een PvdA/D66/GL kabinet wordt, zullen de belastingen wel helemaal de pan uit gaan rijzen. Bezuinigen is voor hen gelijk aan het geld weghalen bij diegene die nog wat heeft. Wat op lokaal nivo kan, kan natuurlijk ook landelijk worden toegepast.

  43. Goudbelegger says:

    Martijn, ben niet negatief, beetje lopen, wat werken, wat lezen, leuk.

    @40 heel herkenbaar maar ja, misschien is dat zelf nadenken van de natuur voor de meesten te hoog gegrepen dus moeten we ze niet te kritisch benaderen, misschien niet helemaal eerlijk?? Gewoon maar op de beurs proberen te profiteren.

  44. Hugo says:

    @22

    Ik krijg het idee dat hier nogal wat 2,5% ‘ers aanwezig zijn. Er zijn er veel meer nodig. Die ‘mogen’ de sheeple na de crash uit het moeras trekken. Uiteraard naar inzichten van de heren en dames politici. Die denken daar wel de juiste prikkels voor te kunnen introduceren. Ik denk dat het een mega fail zal worden. FDR in het kwadraat. We just have to starve the beast.

  45. adamus says:

    Realist, als iedereen de zee inloopt wordt de waterlijn opgeschoven is de redenatie. In de maakbare wereld dus. Zie je duidelijk bij HRA. “die gaat niet verdwijnen, iedereen zit erin”. Konden de volgers wel een gelijk in hebben.

  46. adamus says:

    43

    Realist, nu je het zegt!

    Ze zijn in Maastricht ook bezig……….heeft Cohen ook gewerkt.

  47. KariZ says:

    @42 ja wellicht…arme Pechtold. Maar winnen zal hij zeker, staat nu op 3. Cohen stelt zich beschikbaar.

    @43 Of een links blok….of iets met wilders?? Koffiedik kijken.

    Ellendige keuze.

  48. adamus says:

    Martijn, ben niet negatief, beetje lopen, wat werken, wat lezen, leuk.

    om de slooterplas 😉

    bankje zitten, thee drinken uit thermosfles, praatje maken…..

  49. adamus says:

    ad 47 heeft ook in Den haag gewerkt…….ook een lekke tunnel.

  50. Martijn says:

    als iedereen de zee inloopt wordt de waterlijn opgeschoven is de redenatie. In de maakbare wereld dus. Zie je duidelijk bij HRA. “die gaat niet verdwijnen, iedereen zit erin”. Konden de volgers wel een gelijk in hebben.

    Tja, democratie is toch een twee wolven en een schaap die stemmen wat er die avond op tafel komt.

  51. adamus says:

    nog mooier is dat het schaapje, de sheeple (1945 George Orwel) gebruik maakt van het stemrecht.

    misschien is het schaap al die jaren wel gevoederd door de wolfjes.

  52. adamus says:

    KariZ, het is maar de vraag of het goed gaat aflopen met SP, 15 zetels. Door lage opkomst zou pvda wat voordeel kunnen krijgen.

  53. Hugo says:

    ‘”If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their Fathers conquered.”

    Kan je rechtstreeks naar Europa vertalen. Grappige is dat Jefferson dit eind 1700 al zei.

  54. Hugo says:

    hij had het toen ook al over currency ipv money…

  55. Peter says:

    @32, adamus:

    LOL….ik weet gelukkig dat je het met een knipoog schrijft.

  56. adamus says:

    55

    toen werd de digitale hefboom gemist. Hij voorzag in ieder geval mogelijkheden.

  57. Martijn says:

    @54

    In 1700 al zei…

    Dit is echt helemaal niets nieuws onder de zon. De romeinen deden het bijvoorbeeld ook al. Vergees je niet in de leeftijd van deze truc.

  58. Martijn says:

    Vergees…?

    Gaat lekker vandaag.

  59. adamus says:

    adamus Zegt:
    12 March 2010 om 3:46 pm
    Martijn, ben niet negatief, beetje lopen, wat werken, wat lezen, leuk.

    om de slooterplas

    bankje zitten, thee drinken uit thermosfles, praatje maken…..met jan en allahman.

  60. nhz says:

    nog even wat goed nieuws over de JSF, kan nog net voor het weekend:

    “A new Government Accountability Office report, issued today, puts it in simple numbers. “Total estimated acquisition costs have increased $46 billion and development extended 2 ½ years, compared to the program baseline approved in 2007,” the report states.

    The cost per plane has risen dramatically as well: The unit cost has ballooned to $112 million per aircraft. When the “system development” phase began in October 2001, the cost was reckoned at $69 million per plane.”

    het goede nieuws is dat als de overheid de leiding heeft (of beter gezegd: als grote bedrijven het beleid bepalen en de overheid ze financieel carte blanche geeft) niemand bang hoeft te zijn voor deflatie 😉

    En dat terwijl dit rechtstreeks in de categorie overbodige gadgets valt, die normaal ieder jaar hard in prijs dalen …

  61. Peter says:

    Ok, dit slaat alles…nu gaat NL gegarandeerd de vernieling in…lees en huiver.

    Cohen: ik wil een fatsoenlijke samenleving….En niet een samenleving waar een tweedeling is.

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/10/0312_1630_Cohen_ik_wil_een_fatsoenlijke_samenleving.xml

    Quote:

    Volgens hem vormen leraren, administratief medewerkers, politieagenten, bouwvakkers, verpleegkundigen en ambtenaren de ruggengraat van Nederland.

    ‘Hun banen te behouden, zorgen dat de kosten van het dagelijks leven bij hen niet onverantwoord omhooggaan door op van alles en nog wat te bezuinigen, daar ligt voor mij een grote prioriteit.’

    Dus alles was Nederland geld kost, herstel verhinderd moet beschermt worden. Dit zou dan een tweedeling voorkomen, natuurlijk…laat de rest maar bloeden.

    Dit soort mensen moeten we in Nederland niet willen hebben, levensgevaarlijk! Vele malen gevaarlijker dan Wilders met zijn ongenuanceerde uitspraken.

    En waar komt ** bouwvakkers ** ineens vandaan in het rijtje ambtenaren??? Logica?

    De pers zegt er geen woord van, totaal niet kritisch naar wat er werkelijk wordt gezegd en babbelt over de consequenties voor de verkiezingen.

    Als dit doorgaat wordt ik nog gedwongen PVV te gaan stemmen ook al is de inhoud daar ver te zoeken. Erger dan de nieuw PVDA kan het niet zijn!

  62. Peter says:

    Dus niet snoeien in de extra’s wan de ambtenaren en meer steun aan bouwvakkers om nog meer leegstaande huizen te bouwen.

    En dat terwijl Nederland in 3 jaar tijd al meer dan 100 miljard extra overheidsschuld heeft opgebouwd. Daar komt dan nog eens de schuld bij van de gemeenten, en van de huizenkopers.

    Natuurlijk, als de prijzen van huizen maar herstellen, komt alles weer goed…hier nog iemand die daar geld op in wil zetten?

    Nog 4 jaar van dit en we zijn in algehele armoede op een heel rijke politieke elite na.

    Ik kan hier wel zo kwaad over worden dat ik zomaar voor geweld ben tegen deze bende. Onze toekomst wordt hier te grabbel gegooid t.b.v. de niksnutten. En een stem heb ik niet, want een groot deel van Nederland is al gehouden bij de financiële ballen en zo’n PvdA(mbtenaren) praatje gaat er dan in als zoete koek.

  63. Peter says:

    Nog wat context:

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/10/0311_1205_Staatsschuld_onder_Wouter_Bos_loopt_op_met_100_miljard_euro.xml

    “Wouter Bos heeft in de 3 jaar als onze minister van Financien de staatsschuld zien oplopen van 250 tot 350 miljard euro. Aan het eind van dit jaar zal de schuld zelfs zijn opgelopen tot 380 miljard euro. In 2010 komt ons land 40 miljard euro tekort op de overheidsbegroting. ”

    Geen wonder dat BOS er snel tussenuit glipt. Die moet ook gedacht hebben…laat mijn opvolgers maar de schuld krijgen.

  64. ll says:

    @ Peter ff rekenen ?
    Staatsschuld 349 miljard, gemeenten 2.5 miljard, hypotheken 650 miljard, begrotingstekort 36 miljard, wat vergeet ik ……

  65. dawg says:

    @ 63 ll

    Bekijk ‘t eens ander: we moeten toch wel een ontstellend welvarend land zijn dat we zulke bedragen kunnen uitlenen.

  66. ll says:

    Jawel Dawg, AAA status zelfs

  67. Peter says:

    @65: ll,

    Bovenaan dit artikel:

    “De Nederlandse gemeenten zijn flink getroffen door de recessie. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben ze daardoor over 2009 en 2010 een tekort van ruim drie miljard euro.”

    Dat is dus het tekort onstaan door vorig jaar plus wat verwacht wordt voor dit jaar. En dit komt bovenop de schulden die ze al hebben, al weer wat jaren geleden moest Den Haag bijvoorbeeld geholpen worden met 1 miljard steun gratis geld van de centrale overheid.

    En als je het artikel leest dan zie je dat er dit jaar aan het einde 380 miljard schuld wordt verwacht. Dus nog eens 30 miljard meer (aangenomen dat er geen nieuwe tegenvallers komen).

    Wat je vergeet is de burger, die geen hypotheek heeft, maar wel werkt. Die mag voor dit feest opdraaien. Gewone mensen met een gewone productieve baan.

    De overige verliezers zullen mensen zijn die uitsluitend in de private sector werkeloos worden door de enorme bezuinigingen die er aan zullen komen in 2011.

    Werkeloosheid kan enkel nog voorkomen worden door een vrije markt te maken voor arbeid. En dat is iets waar niemand aan wil, aan denkt, laat staan over praat.

    Minimum loon moet de afvalbak in, en tegelijk (heel belangrijk) ontslag heel gemakkelijk maken of, en dit heeft mijn voorkeur eenmalig alle vaste contracten ontbinden/omzetten in een halfjaarcontract en vaste contracten voortaan verbieden.

    Alleen dan kan er eerlijke concurrentie zijn en wordt arbeid goedkoper. Na een kortstondige daling (het is geen eindeloze spiraal) komt de kosten van arbeid op een niveau dat het kan concurreren met machines e.d. Op dat moment trekt se werkgelegenheid met name voor de nu vaak buitengesloten burgers aan. Je hoeft tenslotte geen genie te zijn om vuilnis op te kunnen halen, en dus zal er op dit terrein veel concurrentie en dus een lage prijs van arbeid zijn.

    Wat nu gebruikelijk is, dat je als werkeloze gewoon buitengesloten wordt van de maatschappij (als dank voor jaren werk), zodat de mensen met wel een baan een relatief hoog inkomen kunnen houden.

    Hoezo geen tweedeling dankzij “sociaal” beleid?

    PS. Ik kan het weten ik ben begin jaren 90 (was het geloof ik) werkeloos geweest, je wordt door de overheid gebruikt (militaire dienst) en daarna uitgespuugd en geen hond wil met je te maken hebben omdat je een gevaar bent voor hun inkomen in een tijd als deze. Je zou tenslotte eens eerlijk moeten concurreren nietwaar, dat is gewoon niet sociaal!!!

  68. Peter says:

    @66 en @77: “dawg” en “ll”

    “Bekijk ‘t eens ander: we moeten toch wel een ontstellend welvarend land zijn dat we zulke bedragen kunnen uitlenen.”

    Wat begrijp jij niet van krediet?

    Dit is geen geld wat over was door onder consumptie en gespaard was en daarna is uitgeleend. Dit is voor het grootste gedeelte nieuw uitgegeven (vrijwel) ongedekt papier.

    Papier is niet zo duur, en helemaal niet als het merendeel digitaal is. Ze kunnen het in Zimbabwe ook. Je denkwijze in deze laat dus nogal wat te wensen over.

    Komt bij mij niet aan met bekijk het eens positief. Een schuld is niet positief, nooit niet. Geen schuld is altijd beter, en schuld is geen rijkdom maar negatieve rijkdom, dus armoede.

    Jou causaliteit was namelijk: We kunnen enorme bedragen lenen, en dus moeten we wel rijk zijn! Zelfs als je niets hebt kun je met geleend geld een huis kopen wat veel minder waard zal blijken te zijn van wat je ervoor hebt geleend.

    Is dat rijkdom?

    Wie ben je hier aan het belazeren? Ik denk jezelf.

  69. adamus says:

    Peter, enige troost, de nieuwe premier twijfelt aan de 35 miljard bezuiniging. Hij zei niet dat het minder zou worden.

  70. nhz says:

    @62:
    “Dus niet snoeien in de extra’s wan de ambtenaren en meer steun aan bouwvakkers om nog meer leegstaande huizen te bouwen.”

    ik denk dat je bedoelt steun aan bouwvakkers om nog meer huizen NIET te bouwen.

    Want ze worden dankzij de crisiswet betaald om nietsdoent thuis te zitten, twee vliegen in één klap: de subsidie voor de vastgoed sector blijft intact, en de huizenprijzen worden alweer ondersteund door teruglopende produktie. Hoewel, ik denk dat de zwarte bouwproduktie wel fors gaat oplopen dankzij de crisiswet 😉

    @64:
    bedoel je misschien: ‘dat we zulke bedragen kunnen lenen’ ?

    @66:
    mee eens, recht op werk en meedoen in de maatschappij, geen recht op een hoog loon omdat je ooit toevallig een keer een dikbetaald baantje had (geldt m.i. ook voor WAO enz. – waarom meer inkomen dan iemand met bijstand, als je ‘overspannen’ bent geraakt door een baan aan te nemen die boven je nivo was?)

    Maar dit is precies het omgekeerde van wat de vakbonden willen: die willen jaar op jaar hoger loon, ook als het gevolg massa werkeloosheid is. Ik denk dat het zou kunnen helpen als we voortaan regelen dat mensen die het langst in dienst zijn niet per definitie als laatste ontslagen worden, misschien gaan ze daar dan eens nadenken.

  71. dawg says:

    @ Peter,

    Ja gewoon weer elke morgen met de pet in de hand aan meneer de baas alstublieft dankuwel vragen of er die dag misschien nog werk voor je is.

    Leuk neoneoliberaal stokpaardje, maar met de huidige problemen heeft het weinig te maken We zitten nu in een crisis door excessen in het monetaire circuit.

  72. dawg says:

    @ 64 Adamus,

    Nee, ik bedoel UITlenen. Tegenover schulden moeten uiteindelijk ook vorderingen staan.

  73. adamus says:

    dawg

    er gaat iets mis met de nummers geloof ik

  74. ll says:

    @ 71, wat zijn dan de vorderingen, de pensioengelden van 650 miljard , plus de tegoeden op de deposito’s van 200 miljard, kortom gezegd, zijn wij burgers nu kompleet beroofd, als deze crisis nog 20 jaar zo doorgaat …

  75. ll says:

    En hoeveel schulden zitten er nog verborgen op de balansen van de banken……

    Die 369.000. miljard aan derivatentroep moet ook nog verwerkt worden……

  76. dawg says:

    @ 67 Peter

    Niet overdrijven. Nederland heeft zich jarenlang te barsten gespaard. Het merendeel van die besparingen loopt via de pensioenvoorzieningen van de werknemers. Geen giraal krediet van banken, maar echte heuse, besparingen die op de kapitaalmarkt terechtkomen. Zoveel dat we het in Nederland niet eens uit kunnen zetten en daarom maar al jaren netto kapitaalexporteur zijn.

    Wel jammer dat die financiele sector een beetje onvoorzichtig met al die miljarden van ons om gaat.

  77. Peter says:

    @72, dawg:

    Complete onzin, de bestrijding van werkeloosheid is HET item in deze tijd. Mensen die hun baan verliezen zullen dit als een ZEER GROOT probleem ervaren. Het beeld wat je schetst van iedere dag kijken of er werk voor je is voor die dag, is absurde onzin.

    Mensen worden gewoon aangenomen met termijn contracten (nu ook al) en die worden verlengt zolang dat economisch verantwoord is. In Nederland is de 3e verlenging meteen een vast dienstverband. En dan ontstaat er weerstand omdat je meteen een lange termijn risico vormt omdat het bedrijf je niet zomaar kan ontslaan (duur geintje) als het economisch slecht gaat. Altijd een duur traject en heel vervelend voor beide partijen.

    Vaste dienstverbanden gaan aantoonbaar concurrentie tegen, wat arbeid duur maakt en tevens een tweedeling in de maatschappij in stand houd. Mensen die continu via uitzend bureaus schipperen tegen een veel lager salaris en mensen die permanent honkvast voor veel geld een baan hebben. Ongeacht de inhoudelijke bijdrage aan het resultaat van een onderneming. Dus betaald worden naar bijdrage wordt hiermee voorkomen.

    En dan zie je dat iemand die functioneert geen vaste baan krijgt. Het is gewoon te risico vol voor een bedrijf. Dit is niet verzonnen of zo, ik ken dus zo’n geval persoonlijk. Verder is het ook nog eens logisch dat bedrijven zo handelen. Zouden ze dit niet doen dan komen er nog meer banen op de tocht als het bedrijf omvalt. Een bedrijf is wel even wat anders dan een overheid, de tering moet naar de nering gezet worden want anders is het snel over.

    Verder, over het minimum loon. Duitsland kent geen minimum loon, zie je daar mensen iedere dag met de pet bij de baas verschijnen?

    Kortom sociale (bescherm) regels veroorzaken sociale ellende. En in deze tijd is dat meer dan ooit belangrijk om bij stil te staan.

  78. adamus says:

    70

    excessen die gevolgen hebben. De overheden hebben er fors aan meegewerkt. Promoten nog steeds: “maak schulden”. Waarom moesten de banken ondersteund worden? Bedrijven gaan failliet. So what.

    “The problem with socialism,” Margaret Thatcher once said, “is that you eventually run out of other people’s money.”

  79. adamus says:

    Mensen die continu via uitzend bureaus schipperen tegen een veel lager salaris en mensen die permanent honkvast voor veel geld een baan hebben

    mijn ervaring rond 1980. De nitwits die er toen voor vast zaten, zijn nu met vervroegd pensioen.
    Betaal ik ze nog een keer.

  80. adamus says:

    Enig idee waar die pensioenfondsen hun centjes gezet hebben? dawg

    Hefboompjes!

    Ik ben zo vrij om Sweeder van Wijnbergen te citeren: “je snapt er niets van”.

    Dat pensioen waar jij recht op denkt te hebben, wordt uitbetaald uit de rendenmenten van jouw ingelegde geld! Je moet dus uitbetaald worden met gecreëerd geld. Dat hele ABP is een fabeltje met de vakbond, Xander den Uyl, Nijpels, Borghouts als jouw rentmeesters. Fijne oude dag verder.

  81. dawg says:

    @77 adamus

    Eigenlijk ben je een dief van je eigen portemonnaie als je niet een paar plukjes ING, Fortis of ABN scoort. Profiteer je tenminste ook als ze misschien nog eens winst gaan maken. Blijf je slechts belastingbetaler dan mag je alleen voor de verliezen opdraaien. Want die kudtbanken zijn gewoon te groot om in te laten storten. Als je dat wel laat gebeuren gaat gewoon je hele girale betalingssysteem plat. En dan gaat de economie echt plat.

  82. Peter says:

    @77, dawg:

    Ten eerste hypotheken, de grootste schuldenberg in Nederland. Deze is niet gefinanciert met pensioengeld, maar met krediet, dus nieuw uitgegeven geld. Daarin ligt ook de oorsprong van de enorme inflatie in de jaren 90. Het was op een gegeven moment meen ik 30 miljard gulden in 1 jaar dat er meer in circulatie kwam.

    Je moet ook stilstaan waar het pensioengeld in zit en wat het betekend voor de waarde. Je zag hoe snel die pot slinkt als er stront aan de knikker is.

    Zit het geld in Amerikaanse staatsobligaties of in aandelen?

    De eerste moet je maar afwachten wat het lange termijn rendement zal zijn gezien de geld devaluatie. De 2e kan ook gewoon keihard kelderen en dan stelt de pot niet zo veel meer voor. Het is dus een papieren waarde, wat niet hetzelfde is als echter waarde. Je kunt die pot alleen om deze reden al niet gebruiken om af te strepen tegen de schulden (die overigs groter zijn dan de pensioen gelden, zo blijkt uit je eigen getal).

    Bovendien is die “spaarpot” bedoeld voor later en niet om nu de tekorten te goed te praten. Het is een reservering die nergens anders voor beschikbaar is. Bovendien is deze “rijkdom” niet van iedereen, maar enkel van de mensen die nu de beste posities hebben. Er zijn er genoeg die enkel van de AOW rond zullen moeten komen.

    je rekent ons onterecht rijker dan we in Nederland zijn. Wat de Amerikaanse burgers nu over zich heen zien komen, een enorme daling van welvaart, kan hier ook gebeuren als we een economisch onverstandig beleid blijven voeren.

    Ons beleid is mooi bij mooi weer (voor bepaalde groepen), maar denk niet dat het ook lijkt te werken bij een echte crisis zoals we die nog gaan meemaken. Het falen zal door economische realiteit aangetoond worden. Niets is gratis, ook niet een “sterk” (as)sociaal stelsel.

    1 Jaar crisis en een explosie van het tekort en dat is nog maar het begin. Wat als de werkeloosheid op gaat lopen?

  83. dawg says:

    @ 79 Adamus

    Met de ingelegde pensioenpremies kan van alles mis gaan,(tot regelrechte fraude aan toe), maar dat neemt niet weg dat die premies concrete besparingen zijn. Aanbod van kapitaal en dus niet uit het luchtledige geschapen giraal geld.

  84. mos says:

    nou kunnen we volgende week de champagne sabreren? Aanbod op funda over de 200.000 woningen of niet?
    nu:199.977 koopwoningen

  85. adamus says:

    kan hier ook gebeuren als we een economisch onverstandig beleid blijven voeren.

    Beleid doet er niet zoveel meer toe. Dat gaat hier gebeuren. Een “zwarte zwaan” moet je ook afdwingen. In ons geval is het noodlot getart; altijd fout. Tweedeling zal ongekend zijn.

  86. adamus says:

    83

    ruk de hertellers maar aan.

  87. nhz says:

    @75:
    ik kan het niet eens zijn met deze analyse. NL heeft bijv. 235 miljard ofzo aan spaargeld en daartegenover 650-1050 miljard aan hypotheekschuld. Allemaal geen probleem zolang de huizenprijzen huizenhoog blijven, maar als ze serieus gaan dalen wordt het netto wel een heel mager plaatje (ik denk zelfs riant negatief). Al eens uitgerekend hoeveel vorderingen er nog uit staan aan riante pensioenen etc.? Waar gaat dat allemaal vandaan komen als het spaargeld en de overwaarde verdampt? Van heel hard werken door de kleine club die nog wat produktiefs doet ??

    @76:
    probleem ken ik uit ervaring als werkgever; voor je het weet zit je blijvend aan iemand vast (arbeidsburo was indertijd keihard voor kleine bedrijven, is vermoedelijk nog niet veel aan veranderd). Voor een klein bedrijf is dat uiterst riskant en dat betekent bij twijfel over kapaciteiten van de werknemer of perspectieven van bedrijf dat je dan maar niemand aanneemt. Uiteindelijk slecht voor iedereen, met dank aan de hangmat wetgeving.

    @78:
    ook mijn ervaring, helaas.

    @80:
    te groot voor instorten ja, maar dat neemt niet weg dat de gewone aandeelhouders riant genaaid gaan worden. Doen ze in de VS meestal ook zo. Alleen de grote jongens achter de schermen worden schadeloos gesteld.

  88. nhz says:

    @83:
    dat wordt weer doorwerken in het weekend bij funda …

  89. ll says:

    @ 81 hier een stukje oblie’s van het ABP, maar het grootste gedeelte van de beleggingen zitten in STAATSSCHULDEN…

    http://www.abp.nl/abp/abp/images/01%200002%2009%201B_L_obligaties_web_tcm108-66826.pdf

  90. adamus says:

    Aanbod van kapitaal en dus niet uit het luchtledige geschapen giraal geld.

    Ligt er maar helemaal aan……..

  91. dawg says:

    @ 81 Peter,

    Je snijdt nu heel veel zaken tegelijk aan: Beleggingsrendementen, de crisisbestendigheid van ons pensioenstelsel, de arbeidsmarkt, ons stelsel van sociale verzekeringen. Laat ik eens proberen te focussen op wat ik stelde, of althans, bedoelde: tegenover schulden moeten vorderingen staan.

    Wat verandert er is schuld- en vorderingenposities als onze staat een staatsobligatie uitgeeft en die obligatie wordt aangekocht door het ambtenarenpensioenfonds ABP?Simpel de staat krijgt een schuld aan het ABP en het ABP krijgt een vordering op de staat. Op zo’n manier bekeken is staatsschuld in zekere zin een schuld een schuld aan ons zelf. Maar je kan ook zeggen: een schuld van de toekomstige belastingbetaler aan de toekomstige gepensioneerde. En als de staatsobligatie door een buitenlandse belegger wordt gekocht: een schuld van Nederland aan het buitenland.

    Mijn opmerking was vooral bedoeld om duidelijk te maken dat het zomaar klakkeloos optellen van schulden niet altijd even zinvol is.

    Vraag: hoe zou je de netto besparingen van een land dan moeten meten?

  92. dawg says:

    @ 89 Adamus

    Pensioenpremies tellen in de statistieken als besparingen. Is logisch, want inkomen wat niet wordt besteed, wordt per definitie gespaard.

  93. mos says:

    @ 23 en @30.
    Allereerst: de lonen van ambtenaren zijn in de jaren 80 wel degelijk verlaagd. Ik ben niet oud genoeg, maar dat ging volgens mij met een solidariteitskorting.

    ten tweede:
    Het is toch evident dat dat weer gaat gebeuren? ten minste dat is mijn inschatting gebaseerd op de (naderende) recessie en de oplopende tekorten en teruglopende belastingopbrengsten. 35 miljard bezuinigen gaat echt niet lukken, door op de postzegels te bezuinigen.

    Wat kan de overheid doen: de belastingen verhogen (geen echte optie lijkt mij zo). Fors de uitgaven naar beneden brengen. Op welke manier gaat dat makkelijker dan een generieke loonmaatregel.

    De vakbonden zijn bezig met een achterhoedegevecht. In een samenleveing waar 10.000 banen per maand verdwijnen is niet veel draagvlak en begrip voor ambtenaren die loonsverhoging willen. De bonden bewijzen hun leden een slechte dienst.

    mos
    disclaimer: mos is ambtenaar

  94. dawg says:

    @ 76 Peter

    Wat je opmerkingen de over de abeidsmarkt betreft nog even het volgnde. Ik vind het nogal navrant om de relatief zwakke rechtspositie van flexwerkers te gebruiken als argument om dan de rechtsbescherming van andere werknemers ook maar af te breken. Zijn ze tenminste allemaal slechter af. Je lijkt Donner wel.

  95. dawg says:

    @ 92 mos

    Sterker nog, en in weerwil van het populaire vooroordeel dat het op deze site ook vrij goed doet: sinds het begin van de jaren ’80 is de koopkracht van ambtenaren keurig netjes trendmatig gedaald. Simpelweg door de stijging vn de cao-tjes per saldo achter te laten blijven bij de inflatie.

  96. lxiv says:

    Tja, die gemeenten kunnen natuurlijk niet eeuwig doorgaan met het verhogen van de grondprijzen met 10% per jaar.

    Toch is er niks aan de hand hoor. Want de intrinsieke vraag is er nog steeds. Alleen krijgen mensen het niet meer gefinancierd om naast 180K voor het huis ook nog eens 180K voor 300m2 grond te betalen.
    De oplossing is dan ook eenvoudig: haal gewoon wat van die grondprijzen af. Als een gemeente als Amsterdam grond voor ca. 300 euro per m2 gaat verkopen (winstgevend genoeg) dan staan de potentiele kopers in de rij. Kun je zoveel geld verdienen als je wil.
    Als ik een bakker ben en ik heb te weinig inkomsten omdat mijn brood niet verkoopt (kostprijs voor mij 10 cent), dan ga ik dat brood ook niet in prijs verhogen van 2 euro naar 2,50. Dan haal ik er een kwartje af.

  97. mos says:

    @ 94 Ja dat klopt, hoewel ik dat argument van de bonden in de huidige situatie niet erg sterk vind. De beonden hadden toen het goed ging hogere eisen moeten stellen, maar niet,nu de overheidsfinancien een puinhoop zijn zeggen: “ja maar we hebben jaren te weinig gehad.”

    Eisen moet je stellen als je wat te eisen hebt..

  98. adamus says:

    <i.Vraag: hoe zou je de netto besparingen van een land dan moeten meten?

    waarom zou je dat willen? Zoals hier eerder is gememoreerd: de grote lijn, de rest is eigenlijk geneuzel.

  99. nhz says:

    @92:
    35 miljard bezuinigen is heel simpel hoor. HRA, huursubsidie en andere woonsubsidies afschaffen en je hebt al dik 30 miljard terug in de zak.

    Maar ik geef toe dat je dit van onze politici niet hoeft te verwachten, die verhogen liever de energiebelasting en belasting op spaargeld met 35 miljard per jaar (lekker makkelijk …) zodat het feest van HRA, huursubsidie en loonsverhoging op het eerste gezicht gewoon doorgaat.

    @94:
    dat zou ik wel eens met cijfers gestaafd willen zien. In enkele sectoren waar ik een beetje kijk op heb zoals onderwijs en gezondheidszorg (ik bedoel dan zeker niet alleen de managers daar) daar is de koopkracht nu zeker veel hoger dan rond 1980. Het zou me verbazen als de gemiddelde ambtenaar veel slechter af is dan deze twee sectoren (dat moet dan wel, aangezien er al heel veel mensen onder onderwijs en gezondheidszorg vallen).

  100. adamus says:

    mos, dan had je een baan moeten nemen in de sector waar meer betaald werd. Zo werkt de markt.
    Rijksambtenaren hebben een paar jaar geleden nog een leuke aanpassing gehad om marktcomform beloond te worden.

  101. mos says:

    @ 98

    De Nederlandse staat keert jaarlijks 1,2 miljard Euro huursubsidie uit.

    mis ik nog een paar miljard om de 35 te komen…

  102. mos says:

    @ 99 Voor alle duidelijkheid: daar heb je gelijk in. Ik klaag ook niet over de hoogte van mijn salaris. Ben er tevreden mee. Heb andere voordelen: een goed pensioen….
    O shit toch niet… hmmm

  103. Peter says:

    @92: dawk,

    “Je snijdt nu heel veel zaken tegelijk aan”

    Helemaal mee eens, is nu eenmaal zo gelopen. Wel goed voor een volledige discussie en aftasten waar iemand echt staat.

    @92: dawk,

    “Op zo’n manier bekeken is staatsschuld in zekere zin een schuld een schuld aan ons zelf. Maar je kan ook zeggen: een schuld van de toekomstige belastingbetaler aan de toekomstige gepensioneerde. En als de staatsobligatie door een buitenlandse belegger wordt gekocht: een schuld van Nederland aan het buitenland.”

    Helemaal mee eens, blijft natuurlijk nog over: ABP koopt US of Griekse (kan niet meer door rating) obligaties.

    Niet onwaarschijnlijk…en geeft geen goed gevoel.

    @92: dawk,

    “Mijn opmerking was vooral bedoeld om duidelijk te maken dat het zomaar klakkeloos optellen van schulden niet altijd even zinvol is.

    Vraag: hoe zou je de netto besparingen van een land dan moeten meten?”

    Dat is een goede vraag. Zolang je de onderliggende dekking niet kent of op waarde kan schatten heb je een probleem.

    Bij obligaties is het redelijk te doen, het is de toekomstige belasting betaler van welk land dan ook wat gaat betalen. Of…het kan gedrukt worden en dan betaald de huidige bevolking het d.m.v. inflatie. Nadeel bij beide is dat bij een inflationaire trend (en die hebben we), de rentie die bij inschrijven is toegekend wel eens lager kan uitvallen dan de inflatie en dan verlies je er op. Daarom is het monetaire beleid van nu in de VS en veel andere economische blokken zorgwekkend voor de pensioenen. Op papier lijkt het wel toe te nemen, maar in koopkracht voor later wanneer het uitbetaald moet worden en besteed kan worden kan blijken dat het heel weinig waarde vertegenwoordigd.

    Met aandelen idem dito. Als het theoretisch om 1 aandeel gaat, wat gaat dat aandeel waart zijn in de piek van de pensioen golf, wanneer er meer verkoop druk is dan koop druk? Kan zelfs met diversificatie nog wel eens heel verkeerd uitpakken.

    @94: mos,

    Prettig te horen dat er in de grote groep ambtenaren ook nog ook nuchter en reel denkende mensen zitten. Al verwacht ik niet dat die een meerderheid vormt op het geheel, dat zal je niet verrassen.

    Respect voor je bijdrage in ieder geval!

    @95: dawg,

    Je bedoeld diezelfde Donner die deeltijd WW heeft ingevoerd om niet werkende mensen gewoon loon uit te betalen?

    Bovendien veel mensen zijn gedwongen flexwerker door de beschermde positie van de dure vast dienstverband medewerker! De regelgeving die de ene groep beschermt veroorzaakt de slechte positie van de andere groep. Zo moeilijk is dat toch niet in te zien.

    Allemaal gegarandeerd voor het leven werk tegen een arbitrair hoog loon werkt niet natuurlijk, net zo goed als allemaal in de bijstand of in het overheidsapparaat niet werkt. “Geen gezeik iedereen rijk” is gewoon een niet mogelijk, wat wel kan is een eerlijk speelveld schepen. En daar hoort nu eenmaal het afbreken van het vaste dienstverband en minimum loon bij.

    En hier zijn dan ook prima alternatieven voor. Aoals ik eerder aangaf termijn contracten met een maximum termijn van twee jaar. Ook extra rechtsbescherming tegen ontslag voor de duur van een contract is een uitstekend idee. Het principiële punt is dat een contract niet eindeloos is. Dit zorgt voor prijs en kwaliteit concurrentie, waarmee de echte prijs van arbeid wordt ontdekt. Net als jij gaat shoppen en kan kiezen uit twee buurtsupers.

    Verder zullen werkgevers meestal eerst 6 maanden contracten aanbieden. Even kijken wat iemand echt kan (net als nu) en afhankelijk hoe zeker ze van jou en de toekomst van het bedrijf zijn, je langer binden.

    Bijkomend voordeel is dat salarissen voor gewilde mensen niet langer laag gehouden wordt. Als 2 jaar het wettelijke maximum is en men wil jou echt binden, dan zal dat tot uiting moeten komen in het salaris of de secondaire voorwaarden. Dit is dus een enorme impuls in de markt om te doen aan kennis werving. Kan de slogan “Nederland kennisland” toch nog eens waargemaakt worden.

  104. dawg says:

    @ 98 nhz

    Tussen 1990 en 2006 liep de prijsindex op van 100 naar 148

    In diezelfde periode was de ontwikkeling van de cao als volgt:

    totaal cao lonen: 148
    particuliere sector: 151
    overheid: 140
    (onderwijs) 140
    gesubsidieerde sector: 143

    Deze indexcijfers komen van een PDF’je op mijn PC. Vroeger kon je die tijdreeksen gewoon van CBS Statline plukken. Maar helaas publiceren ze die niet meer sinds 2006. Anders had ik je de link graag gegeven.

    Meest opvallend blijft toch hoe “loonmatiging” de grote constante is geweest. Het meest bij de overheid, maar nauwelijks minder bij de particuliere sector. In de jaren ’80 was het zeker niet beter. Integendeel. En al helemaal niet bij de overheid.

    Doordat werknemers ook nog af en toe een periodiekje kregen, voor zover ze niet op hun maximum zaten, was de feitelijk inkomensstijging per huishouden groter dan bovengenoemde cijfers suggeren en des te meer omdat in de jaren ’90 vrouwen ook meer buitenshuis gingen werken, maar de vakbonden zelf kregen vrijwel niets voor elkaar.

  105. Peter says:

    @96: dawg,

    “Sterker nog, en in weerwil van het populaire vooroordeel dat het op deze site ook vrij goed doet: sinds het begin van de jaren ‘80 is de koopkracht van ambtenaren keurig netjes trendmatig gedaald. Simpelweg door de stijging vn de cao-tjes per saldo achter te laten blijven bij de inflatie.”

    En dat is bij bedrijven niet gebeurd dan? En vergeet ook niet dat de secondaire arbeidsvoorwaarden bij de overheid veel beter zijn. Minder werk, vergelijkbaar en vaak hoger loon (voor de lagere functies i.i.g.).

    Nogmaals er is geen recht op een altijd hoger salaris. Ik heb jaren geleden ook ineens met 10% minder moeten doen en daarna een paar jaar geen verhoging gehad. Dit jaar weer wel omdat het bedrijf waar ik werk vorig jaar winst maakte, plus een eenmalig extraatje.

    Er kan gewoon niet uitgegeven worden wat niet eerst verdiend wordt. Als het kan gebeuren dat er slechte jaren zijn dan moet je ook de flexibiliteit hebben om dat te slikken en een stap terug te doen. Als er dan hele mooie jaren zijn krijg je er echt wel weer loon bij.

    Zo werkt het tenminste als je je baas recht in de ogen kan aankijken. Bij blokvorming, aka bonden vs werkgevers zal het spel land minder relevante lijnen gespeeld worden. Maar onderliggen blijft de regel, wat niet eerst wordt verdiend kan ook niet aan loon uitgegeven worden.

    Enige bescheidenheid in een tijd waarin velen hun baan verloren hebben of waarbij dit dreigt te gebeuren is op zeijn plaats. Zeker als je door die mensen betaald wordt voor je werk, zoals in het geval van ambtenaren.

    Iedereen verdient het om naar kunnen mee te doen en zo ook moeilijke tijden zonder al te veel kleerscheuren te doorstaan. Dit maakt mij dan zo kwaad als ik het nieuws lees. Staking dit, eis meer loon dat, Cohen die alle ambtenaren op een gespreid bedje wil laten rusten omdat ze de ruggengraat van de samenleving zouden zijn. En dat terwijl maar weinig ambtenaren in een functie zitten die direct welvaart genereert, ze moeten zelfs betaald worden door die werkenden die dit wel doen en daardoor zelf minder hebben.

    Ik mag hopen dat je de situatie begrijpt. Een stap terug doen hoeft geen pijn te doen. Maar indien je tot je oren in de schulden zit omdat je geloofde in het sprookje dat het altijd alleen maar beter kon gaan dan gaat het echt pijn doen.

    Ik kan je echter gerust stellen, als je echt wil en je je baan niet verliest kan vrijwel iedereen weer greep op de zaak krijgen. Je moet het wel zelf doen en niet verwachten dat anderen die het ook moeilijk hebben alle problemen inclusief die van jou oplost.

    Been there…done that! Ik heb geleerd niet op de samenleving te vertrouwen, die neemt voornamelijk en geeft niet altijd als je het echt nodig hebt. Er is geen enkele garantie en zo moet je dus ook naar de toekomst leren kijken.

  106. Wilbert says:

    @86 nhz

    Nav je reactie op 75
    Niet met je oneens, maar het
    CBS geeft wat andere cijfers als je naar vermogensbestanddelen particuliere huishoudens kijkt.

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=a&D2=0&D3=a&D4=l&HDR=G1,T&STB=G3,G2&VW=T

    Samengevat:
    Bezit: 1896 mld
    Schuld: 697 mld (waarvan 621 mld hypotheek)
    Eigen woning: 1223,6 mld
    Vermogen ex. eigen woning: 606 mld

    Op zich zien bovenstaande cijfers er echt niet zo beroerd uit. Er lijkt redelijk wat buffer te zijn.

    Het probleem zit vooral bij de onderste stenen in de pyramide:

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=a&D2=0,32-43&D3=0,9,13-14,l&D4=l&HDR=G1,T&STB=G3,G2&VW=T

    Bijvoorbeeld in de groep van 25 tot 30 jaar waarvan 198k huishoudens een hypotheek hebben die de waarde van de woning overstijgt (op basis van gemiddelden). Eigen vermogen is er daarnaast amper.
    Eigen woning : 202k
    Hypotheek : 208k
    Vermogen ex. woning : 23k

    Daar gaat een aantal jaar 5% waardevermindering pijn doen, veel pijn.

  107. nhz says:

    @100:
    de 30 miljard is het totaal dat jaarlijks wordt uitgegeven aan HRA, huursubsidie en andere subsidies voor de woningmarkt (ik had het niet alleen over huursubsidie). Ik dacht dat je dit totaalbedrag in de sideline van deze website al kunt vinden, anders even zoeken op internet.
    HRA is netto zo’n 12 miljard per jaar momenteel, en een totaal van 1.2 miljard voor huursubsidie kan nooit kloppen. N.B.: ik kijk dus niet alleen naar wat huiseigenaars of huurders krijgen uitgekeerd, maar naar wat het de overheid kost.

    @103:
    deze cijfers ondersteunen je verhaal, maar kloppen niet met wat ik wel eens heb gezien. Zo was van 1990 tot 2005 de algemene loonontwikkeling +63%, oftewel meer dan de officiele inflatie. Dat heb ik indertijd van de CBS site gehaald. Bij de onderwijzers salarissen in mijn kennissenkring was de stijging veel hoger dan die 63%, namelijk meer dan 100% (waarin vermoedelijk een stuk leeftijd opslag zit?). Merkwaardige discrepanties dus, zal wel te maken hebben met wat er wel/niet bij het loon wordt meegerekend.

  108. dawg says:

    @ 102

    De netto besparingen van een land zijn per definitie gelijk aan het saldo op de lopende rekening van de betalings-balans. Dat saldo is voor Nederland vergeleken met andere lnaden enorm groot. In de afgelopen jaren schommelde het rond de 7% van het bbp.

    Als je alleen op deze site rondkijkt zou je gemakkelijk het idee kunnen krijgen dat Nederlandse huishoudingen alleen maar schulden maken. Eeen aantal doet dat ook in ruime mate, maar er wordt ook heel veel gespaard. Met name door da pensioenstelsel van ons.

  109. Peter says:

    @97: lxiv,

    En wat is de intrinsieke waarde van een vierkante meter grond of een verzameling bakstenen die een huis vormt dan wel?

    Uiteindelijk wat de prijs ook is, die zal opgebracht moeten worden door een inkomen. Dus als de arbeidsmarkt slecht is, moeten de huizenprijzen mee omlaag.

    De verhouding tussen inkomen en verkoopprijs is toch al jaren zoek. Je zou die verhouding eens moeten vergelijken met historische waarden om zo de intrinsieke waarde van bovengenomde te bepalen.

    Ik denk dat je je rot gaat schrikken!

  110. Peter says:

    @98: mos,

    “Eisen moet je stellen als je wat te eisen hebt..”

    Pure wijsheid…je bent vanaf vandaag mijn favoriete ambtenaar 🙂

  111. nhz says:

    @105:
    wat betreft de vermogens, de bulk is dus de waarde van de huizen (die m.i. makkelijk 50-75% omlaag kan). En de overige 600 miljard zijn vermoedelijk pensioenclaims en aandelen die ook niet al te degelijk zijn. Wat de schulden betreft, elders wordt 1050 miljard aan hypotheken gemeld (is op deze site eerder besproken); ik ben benieuwd waar dit verschil vandaan komt. Al met al is het plaatje dan al een stuk minder vrolijk, tenzij je denkt dat de huizenprijzen alleen maar omhoog kunnen.

    En ja, vermogen en schuld zijn HEEL scheef verdeeld. Het gemiddelde spaartegoed van een NL gezin schijnt 60.000 euro te zijn maar het mediane spaartegoed is nog geen 5000 euro. Bij huiswaarde en hypotheken is er ook een heel erg scheve verdeling. Een klein deel van de bevolking loopt geen enkel risico; een groot deel staat het water nu al tot aan de nek.

  112. adamus says:

    103

    hoe is die ontwikkeling nu?

    Ik ken mensen particuliere sector die al 2 jaar hun “bonus” van 2 maanden inleveren en nu toch echt ver onder de eind schaal 13 ambtenaar zitten. Enig idee wat dit gaat betekenen voor de betaalbaarheid van de ambtenaar? Die belastingcenten worden ook niet meer afgedragen.

    Let even op gemeenten waar men van 6 hoofden incl. brandweer naar 4 gaat. De adjunct gemeentesecr.blijft natuurlijk wel. Over sociaal gesproken.

    mij interesseren die getalletjes helemaal niets.

    Kijk naar de richting.

    Waarom ligt de huizenmarkt plat? Krediet!

    de economieleraar:

    http://economiemeijer1973.blogspot.com/2010/03/banen-zijn-niet-schaars.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+economiemeijer1973+%28Economie%29

  113. adamus says:

    107

    zegt wie?

  114. dawg says:

    @ 104 Peter

    Sorry dat ik het zeg, maar ben inmiddels immuum voor het soort moraliserende praatjes dat je over me uitstort. Een loonsvehoging voor een vuilnisman die weer net niet de inflatie bijhoudt is altijd problematisch maar dat een kleine bovenlaag er in Nederland met de buit vandoor gaat is allemaal zeer OK.

    Tussen 1980 en heden is de arbeidsproductiviteit per gewerkt uut met meer dan 50% gestegen als je de inflatie niet meergerekend. Doe je dat wel dan is die stijging ongeveer 100%. Ondertussen bleef Nederland in Europa kampioen loonmatiging. Je hoeft geen Marxist te zijn om in te zien dat dat een keer spaak moet gaan lopen,want wat je produceert moet je ook een keer verkopen. In de VS is de trend van stijgende productiviteit en stagnerende lonen nog extremer. Daar is alle groei bij een steeds rijker wordende elite terecht gekomen. De middenklasse wordt langzaam platgedrukt. Begrijp je nou waarom de monetaire autoriteiten de monetaire teugels tot aan het debiele hebben gevierd. Alles om het volk maar boodschapjes te laten doen. Ook al was het op krediet.

  115. Peter says:

    @105: dawg,

    Ik heb altijd problemen met CAOs als het om salaris gaat. Voor afspraken over bepaalde minimum secondaire voorwaarden of arbeidsomstandigheden zie ik geen probleem. Salaris is daartegen veel persoonlijker, daar moet je niet iedereen over 1 kam scheren.

    Zelf kom ik dus uit een volledig vrije sector, geen bonden e.d. (IT in mijn geval). Ik weest niet hoeveel andere bedrijfstakken zo werken eigenlijk. Maar als je over de particuliere sector praat met als doel een inzicht te verkrijgen wat reële stijgingen zijn zou ik eerder naar het gemiddelde in die sectoren kijken dan naar welke cao dan ook. In ieder geval ook de ceo loze bedrijfstakken meenemen.

  116. adamus says:

    Met name door da pensioenstelsel van ons.

    Voor wat het waard is. Je hebt helemaal niets te vertellen over die fondsen. Daar gaan de old boys van het netwerk over en die snappen het ook niet.

    Zal mij niets verbazen als de huidige jongere ambtenaar heel veel in moet leveren om de oudere van pensioen te kunnen voorzien.
    Hebben we ook 20 jaar geleden gezien bij het basisschool onderwijs.

    Reken er op dat het binnen 2 jaar nog geen 25% waard van wat nu beweerd wordt dat het waard is.
    Wat zijn staatobligaties waard van een technisch failliete overheid, of nog erger belegging in een INGgroup?

  117. dawg says:

    @ 112

    Wie wat?

  118. adamus says:

    “eerst maar even kijken wat de ounceprijs is”
    koot en bie

  119. adamus says:

    Begrijp je nou waarom de monetaire autoriteiten de monetaire teugels tot aan het debiele hebben gevierd. Alles om het volk maar boodschapjes te laten doen. Ook al was het op krediet.

    Obama en Bernanke als socialisten. Ik geloof dat je nog een heleboel terug moet lezen op deze site.

    Onrechtvaardiger zul je niet tegenkomen.

  120. dawg says:

    @ 115 Adamus

    Kan best. Wiet weet welke schandalen en schandaaltjes we zullen gaan vernemen. Maar dat staat allemaal los van mijn punt dat Nederland zich de afgelopen jaren per saldo te barsten heeft gespaard. Als die besparingen in de toekomst in rook blijken te zijn opgegaan zegt dat wel iets over de wijze waarop een goed betaalde elite dat vermogen heeft beheerd. Voor straf gaan we daarom lullige minimumlonertjes , AOW-ers en ambtenaartjes op uitvoerend niveau even flink de duimschroeven aandraaien.

  121. dawg says:

    @ 118

    Begin eens bij Greenspan.

  122. Peter says:

    @115: dawg,

    “Sorry dat ik het zeg, maar ben inmiddels immuum voor het soort moraliserende praatjes dat je over me uitstort”

    Daar doe je echt zelf aan mee door stellingen in te nemen die achteruitgang in ambtenaren salarissen als onethisch/oneerlijk bestempeld. Een houding van…wij hebben recht op.

    In die zin reageer ik enkel en doe ik mijn best met argumenten je de andere kant van het verhaal te laten zien.

    @115: dawg,

    “Een loonsvehoging voor een vuilnisman die weer net niet de inflatie bijhoudt is altijd problematisch maar dat een kleine bovenlaag er in Nederland met de buit vandoor gaat is allemaal zeer OK”

    Dit beweer ik nergens, maar je moet niet verwachten dat een ceo van Ahold een vergelijkbaar salaris heeft van een vuilnisman. Bovendien doet de top bij Ahold dus ook gewoon een stap terug en is de bonus structuur adaptief om korte termijn handelen tegen te gaan. Daar hebben ze het echt begrepen en het gaat dan ook goed met het bedrijf. En goede resultaten betekend goede inkomens, niet mis mee.

    Verder ben ik net als iedereen denk ik hier tegen niet bijdragende mensen die enorme bonussen opstrijken en rijk het veld ruimen als de boel instort.

    Dit alles genereert echter geen “recht” voor anderen om boven hun stand de leven of meer te eisen.

    @115: dawg,

    “De middenklasse wordt langzaam platgedrukt. Begrijp je nou waarom de monetaire autoriteiten de monetaire teugels tot aan het debiele hebben gevierd. Alles om het volk maar boodschapjes te laten doen. Ook al was het op krediet.”

    Dat is het paart achter de wagen spannen. Waarde moet eerst gegenereerd worden en dat gebeurd door diezelfde middenstand. Consumptie is het opmaken van die geproduceerde welvaart. Je gaat geen welvaart/werk genereren door geleend geld uit te geven.

    Het begint toch echt met iets maken wat een ander graag van je wil afnemen. En in een ecomonie die omgevormd is tot 70% kopen/verkopen met geleend geld, is dat lastig.

    Een belangrijke reden dat dit zo gekomen is is simpel:

    De VS heeft jaren lang hun productie capaciteit afgebouwd en is in plaats daarvan meer gaan importeren uit China en Japan.

    Men heeft het laatste decennium geleefd op de speculatieve overwaarde van hun huis (gekocht met goedkoop geleend geld).

    En dit was alleen mogelijk dankzij de overheid en de FED.
    Een veel te lage rente en overheids garanties voor hypotheren, of je die oot af kon lossen op basis van je inkomen of niet.

    Dat is de kern van het verhaal hier. Het losse monetaire beleid is wat de problemen in de VS heeft gegenereerd. Zij hebben in de praktijk gebracht wat van Koten en de Bie met de tegenpartij als satire hebben neergezet.

    De bewering dat er los monetair beleid nodig is om de boel op gang te brengen is krom. Schulen los je niet op met nog meer schulden en als de Amerikanen iets moeten doen dan is het wel produceren, sparen en aflossen.

    Voor de middenstand is het strooien van geld overigens desastreus. Voor de grote banken echter is het fantastisch, zij verdienen op iedere transactie en hoe meer er rondgepompt wordt, des te blijer zij zijn. Het is dus nu juist die overheid die de middenstand kapot aan het maken is.

    Een voorbeeld:

    Als je subsidie op het slopen van je oude auto geeft wanneer als je meteen een nieuwe koopt heeft dat veel effecten.

    * Werkende bruikbare auto’s worden vernietigt (lijkt mij duidelijk)

    * 2e hands auto’s worden relatief zeldzaam.

    Dit is slecht voor mensen met een klein budget en ook voor de handelaren in die auto’s die in een behoefte voorzien. Die zitten ineens met een gigantisch omzetverlies.

    * Mensen gaan meer schulden aan of als ze spaargeld hebben teren daarop in om het voordeeltje mee te pakken.

    Deze mensen zullen dus minder geld hebben om andere spullen te kopen, dat is weer slecht voor de middenstand. Geld kun je maar 1 x gebruiken (tenzij je een bank bent).

    * Fabrieken werken voor even op volle capaciteit. Maar zodra de stimulans de potentiele groep kopers heeft bereikt, stort de vraag voor langere periode in.

    Het netto effect is dus slechts een verschuiving van uitgaven. Verwachte inkomsten uit de toekomst of spaargelden van nu worden nu uitgegeven en niet later uitgesmeerd over een langere tijd.

    Kleine bedrijven in de doelgroep met een klein publiek worden hier uiteraard hard door getroffen, zij voelen de lange termijn effecten en nauwelijks de korte.

    De kosten van de subsidie is ook weer een netto verlies. Alsmede het verlies aan kapitaal (de gesloopte auto).

    Er zijn dus meer verliezen dan die korte termijn vooruit geschoven winst bij de autofabriek. Maar raad jij eens wie daar het meeste voordeel bij heeft…..jawel…de banken.

    Bedenk dat iedere keer er een bedrijfstak geholpen wordt met maatregelen of directe financiële steun dit altijd gebeurd om de banken overeind te houden. Want als de fabriek failliet gaat dan kunnen de banken fluiten naar hun uitgeleende fantasie geld en dus wordt er publiek geld tegenaan gegooid en probeert men zoveel mogelijk de last te verschuiven naar een andere groep die nog niet is omgevallen (de auto kopers in dit geval).

    En dan te bedenken hoeveel banen elders wel niet verloren gaan omdat er overheidsgeld wordt uitgegeven. Dit naast de 2e hands autodealers die een paar verkopers op straat zal moeten zetten en de man die geen 2e hands kan kopen en dus minder kans op werk heeft.

    Ondertussen denk ik niet dat je dit gaat accepteren, gezien je vorige post…maar economie werkt nu eenmaal zoals het werkt en dat is anders dan het “sociale” ideaal dat velen hier in Nederland nog hebben.

  123. dawg says:

    @ 121

    Ik heb nergens de achteruitgang van ambtenaren als onethish /oneerlijk bestempeld, Ik heb die achteruitgang met cijfers gestaafd toen me dat werd gevraagd.

    Je heb kennelijk niet in de gaten dat loonmatiging the name of the game is. Tenminste voor de gewone onder een CAO vallend loonslaaf. Of die nu in de particuliere sector werkt of voor de overheid. Terwijl het een algemeen belang is dat die loonstijging de stijging van de gemiddelde arbeidsproductiviteit volgt. Iemand moet tenslotte al die in steeds minder tijd geproduceerde prachtige spulletjes kopen. En dat gaat niet lukken al je teveel inkomen laat zitten op de verkeerde plaatsen. Tenzij je je overschotten wegexporteert zoals Nederland of China Of tenzij je de kredietverlening opblaast met een kunstmatig lage rentestand, zoals in de VS.
    En waar lees je dat ik dat laatste verstandig beleid vind?

  124. ll says:

    Voor adamus, de inmiddels voltooide, doch leegstaande Symphony aan de Zuidas

    http://videoplayer.neos.nl/fd/index.php?item=2000

  125. ll says:

    Hugh Hendry ..it’s the DEPT stupid

  126. Woger says:

    En op een top van 199996 is de fundameter vannacht plots gezakt met 4000 naar 195853. Voor de 5e keer toeval of …..

    Wat ik niet begrijp is hoe of waarom de NVM dit doet.

  127. Jasper says:

    @ 125, Woger,

    Ik ben nu helemaal overtuigd.
    Het waarom lijkt me duidelijk: mooi weer spelen. Hoe is een betere vraag: mijn lijst staat vol (50) en er gaat al tijden niets af. Sterker nog een paar ‘verkocht onder voorbehoud’ kwamen weer terug.

  128. Goudbelegger says:

    Inderdaad Adamus, rondje sloterplas, weinig praatjes verder, het is geen dorp.

    Wat betreft ambtenaren, ik heb er zelf tussen gezeten, nu in het MKB en geloof me, het zit zeerrrrr scheef. Ja, in het bedrijfsleven zit een kleine groep van zo’n 10%?? in ieder geval een minderheid, die extreem veel verdiend maar de gemiddelde werknemer in het MKB heeft het echt veel slechter dan de gemiddelde ambtenaar. Een ambtenaar verdiend gemiddeld, gemiddeld dus, meer EN kan niet ontslagen worden. Ambtenaren gaan dan altijd piepen dat dat wel kan maar in de praktijk gebeurt dat niet. Kijk ook eens naar de duizenden gesubsidieerde non profit flut oplichtersorganisaties, daar wordt het grote geld ook binnengeharkt… De hele asielzoekersindustrie en integratie industrie bijvoorbeeld….. Onvoorstelbaar.

  129. adamus says:

    123

    5.5 miljoen, gem. A’dam. (x3 neem ik aan)

    gelukkig komt dat geld allemaal weer in de economie, rondstrooien dus. Lees ik hierboven, zodat men straks tot ver in Noord de boodschappen kan doen.

  130. adamus says:

    goudbelegger, die clubjes gaan aflopen. Ze zijn de hete aardappel die doorgeschoven moet worden.
    Naar wie?

  131. adamus says:

    122 “de ambtenaar werkt genoeg”

    wat was nu je punt?

    We mogen blij zijn dat Cohen straks de nieuwe minister president wordt. Die gaat in den Haag hele inpopulaire maatregelen nemen voor het personeelsbestand.

  132. ll says:

    Wat nog vergeten is , is de rente over de staatsschuld is dus zo’n 10 miljard, per jaar tegen een rente van 3.5 %

  133. ll says:

    Sorry, 12.25 miljard rente

  134. ll says:

    En als je dan ff gaat nadenken, gaan die plus/minus 10 miljard naar de pensioenfondsen, wegens lening, dus betalen wij onze pensioenen nog een keertje extra, eerst via het loon, en vervolgens via de belasting…..
    Tsja

  135. nhz says:

    @125:
    je zou bijna denken dat de trukendoos leeg aan het raken is. Denk toch dat ze Michiel Vergeer van het Ministry of Truth moeten gaan inhuren, anders staan we straks echt boven de 200.000 (en net als bij goud, voor je het weet zitten we dan op 300.000).

    @127:
    de echte veelverdieners in het bedrijfsleven zijn feitelijk ook gewone ambtenaren die ‘op de winkel passen’ maar zelf geen enkel risico lopen, niet op salariskorting en niet op ontslag. Het verschil met gewone ambtenaren is dat hun salaris wordt bepaald door de schalen van het Old Boys Network in plaats van de cao.

    Ik zie ook om me heen hoe veel MKB mensen het stukken slechter hebben dan de gemiddelde ambtenaar (die nog helemaal NIKS gemerkt hebben van de crisis), en regelmatig zelfs slechter dan mensen met bijstand (natuurlijk, ze hebben vaak ook betere tijden gehad). Om maar niet te spreken van het tuig dat de hele dag uit de subsidieruif graast, werkelijk onvoorstelbaar wat een salarissen er daar omgaan (wel eens gehoord hoeveel een tolk op een asielzoekerscentrum verdient, zelfs als ze nauwelijks een opleiding hebben? Een gemiddelde ceo is er niks bij …). En al die semi-overheid zoals kinderdagverblijven, reintegratiebedrijfjes, allerlei psychologische coaching voor ambtenaren enz. enz., onvoorstelbaar hoeveel onproduktieve dikbetaalde flauwekul er in dit land is. Zolang de luxe catering hier bij de provincie nog af en aan rijdt hoeven ambtenaren bij mij echt niet te gaan klagen.

    @134:
    ik voorzie een sloopfonds voor pas opgeleverde kantoorparken in de nabije toekomst. Of een fonds om het allemaal om te bouwen tot woonruimte, nadat eerst de bouwsector 5 jaar uit de neus heeft zitten eten op onze kosten, zodat ze die woningen opleveren tegen de tijd dat niemand er meer behoefte aan heeft. Dan kunnen ze opnieuw omgebouwd worden daar bedrijfsruimte omdat we daarmee de economie misschien weer op gang krijgen, enz. Fijn dat we een overheid hebben die alles voor ons regelt.

    Je ziet deze ellende overal: enorme leegstand op oudere bedrijfsterreinen, maar de gemeentes blijven maar uitbreiden. Breed gedragen door de hele PvdA-CDA-VVD bouwmaffia die het helemaal niks interesseert dat ze voor leegstand bouwen, als het geld maar rolt en in de juiste zakken terechtkomt.

  136. 135
    je zou bijna denken dat de trukendoos leeg aan het raken is.

    U onderschat hiermee Hogehuizenprijsminnend NL, veel mensen en organisaties hebben er belang bij (en maken er hun professie van) om koste-wat-het-kost de huizenprijzen op te drijven. Ook als dat de risico’s op niet-terugbetalen met zich brengt.

    Kortom: er zijn nog wel wat noodsprongen voor een kat in nood extra te bedenken zoals:
    -verder bemoeilijken van bouwvergunningen (b.v. om milieuredenen, prima politiek excuus voor welke maatregel dan ook, in dit geval aanbodbeperking)
    – verhogen van minimale leeftijden voor startende huurders (vraagstimulatie)…
    – ga zo maar door

  137. @134 Il DFT artikel

    De experts verwachten meer van een recent besluit van Economische Zaken, dat ook ontwikkelaars aanspraak mogen maken op de zogeheten Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling). Dat kan de kredietverstrekking in de bouw weer op gang brengen.

    Lees:
    1) de lobby van de Projectontwikkelaars wil ook geld van de gemeenschap.
    2) ondanks de kunstmatig lage rente zien banken weinig brood in de financiering van extra bedrijfsonroerendgoed. HEEL RAAR 🙂

  138. @125 NVM moet er aan wennen dat:
    – ze het informatie-monoplie kwijt zijn, allerlei websites maken hun spins met drie woorden belachelijk, het staatsjournaal doet dit nog niet uitgebreid maar ook dat moment komt.

    Internet = transparantie
    Internet eliminates the middlemen
    NVM=middlemen, middelmatig ook nog eens 🙂

  139. nhz says:

    @137:
    ja, alweer een droevig voorbeeld hoe onze overheid de hele economie om zeep helpt door het stimuleren van zinloze activiteiten, ten kosten van nuttige zaken. Als die garanties er komen zien de banken er vast meer in 🙁

    Waarom doen die projectontwikkelaars niet gewoon Leaseplan na, en beginnen ze een eigen spaarbank waarmee ze al hun riskante projectjes (inclusief Jan de Bouvrie factuurtjes, luxe motorjachten enzo) financieren? De politiek vindt het vast prachtig!

  140. @108 Peter

    U raakt m.i.de kern met
    En wat is de intrinsieke waarde van een vierkante meter grond of een verzameling bakstenen die een huis vormt dan wel?
    Uiteindelijk wat de prijs ook is, die zal opgebracht moeten worden door een inkomen. Dus als de arbeidsmarkt slecht is, moeten de huizenprijzen mee omlaag.

    We hebben jarenlang industrie vervangen door appartementen. Want er zat meer toegevoegde waarde in wonen dan in werken, want huizenprijzen stjgen altijd was de boodschap uit de fabeltjeskrant.

    Denkt heel NL nu echt dat het aantal jaar dat een chinese Jan Modaal moet werken voor enkele vierkante meters in de provincie Utrecht zo blijft alsi-i anno 2008 was ?

  141. @139 Op de bedrijfs-OG markt is sprake van overschot.

    De markt=vrije keus van burgers stuurt dan aan op krimp, een gezonde krimp om met de heer Bert Heemskerk te spreken

    Men kan dat natuurlijk -in het kader van het groeidenken- nog jaaaaaaaren blijven ontkennen, maar vooruitstrevend zal dat uitstel niet zijn…. 🙂

  142. dawg says:

    @ 130 Adamus

    Mijn punt zou nu toch wel duidelijk moeten zijn.

    Door de combinatie loonmatiging/pensioensparen heeft Nederland in de afgelopen decennia steeds, vergeleken met andere landen, zeer grote nationale spaaroverschotten gekend. Of met die besparingen ook toekomstige inkomensclaims van bijvoorbeeld gepensioneerden daadwerkelijk gehonoreerd kunnen gaan worden is nog maar helemaal de vraag. Er kan wat dat betreft van alles mis gaan op de kapitaalmarkten. En dat zou dan ook de werkelijke tragedie voor Nederland zijn: jarenlang gespaard voor een vergrijzingsbestendige pensioenreserve, maar nu puntje bij paaltje komt dreigen de revenuen achter de horizon te verdwijnen. Schuldigen genoeg, maar ik ben gewoon niet geneigd die in de eerste plaats te zoeken onder de, voor sommigen op dit forum althans, usual suspects, de onvermijdelijke uitkeringsgerechtigden en ambtenaren.

    En wat die laatste groep betreft. Net zo goed als dat het ontevreden ambtenaren vrij staat hun geluk in de particuliere sector te beproeven doet, wie vindt dat ambtenaren teveel in de watten worden gelegd met hun luizenbaantjes er beter aan om ook overheidsdienaar te worden dan wat rancuneus te zitten pruttelen op een forum. Moet ie wel zorgen dat ie (tegen twee of drie keer Balkenende) directeur wordt van een semi- geprivatiseerd half of heel overheidsmonopolie anders schiet het allemaal nog niet op.

  143. Woger says:

    @142
    wie vindt dat ambtenaren teveel in de watten worden gelegd met hun luizenbaantjes er beter aan om ook overheidsdienaar te worden dan wat rancuneus te zitten pruttelen op een forum
    Dit werkt niet voor iedereen zo. Ik wil graag werken voor mijn geld en zou niet kunnen leven met de gedachte dat ik de hele dag naar buiten moest staren op koste van de hard werkende mens. (OK, licht gegeneraliseerd, geef ik toe).

  144. dawg says:

    @ 143 Woger,

    Precies, maar dan is er ook geen reden om jaloers te zijn op de (raam)ambtenaar.

  145. Woger says:

    nee, ik ben allesbehalve jaloers. Maar ik vind wel dat ie dat niet van mijn belastingcenten moet doen.

  146. dawg says:

    @ 145 Woger

    De realiteit in het leven is dat je moet kiezen. In dit geval tussen lekker hard werken voor een pokkeloontje in het bedrijfsleven of een overbetaald luizenbaantje als ambtenaar. Die keus maak je toch echt zelf.

  147. Woger says:

    Weer gelijk, maar dan mag ik het toch ook niet eerlijk vinden dat mijn hardverdiende centen worden afgenomen om daar overbetaalde ambtenaren mee te betalen.
    Kijk, ik vind het best knap dat sommige ambtenaren gewoon dagen niets lopen te doen. Ik zou er alleen niet voor betalen.
    Ik vind het bijvoorbeeld ook knap dat mensen een doek pakken, daar 2 blikken verf tegen aan gooien en het dan kunst noemen. Ik heb er niets mee, vind het onproductief en wil dus niet elke maand mijn halve salaris naar zijn rekening over maken.

  148. Gelukkig zijn in de USA het management en de auditers niet aansprakelijk voor het bewust verdoezelen van de werkelijke cijfers van Lehman, dat aantoonbaar al eerder failliet bleek dan 14/9/2008.
    Wel waren ze wat “nalatig”.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6272476/__Boekhoudtrucs_ontdekt_vlak_voor_val_Lehman__.html?p=28,1

    We kunnen dan ook met een gerust hart uitzien naar nieuwe cijfers en statistieken, zeker ook na recente Griekse nieuwe inzichten over cijfers.

  149. dawg says:

    @ 147 Woger

    Die overbetaalde ambtenaar vindt het ook helemaal niet eerlijk dat jij veel interessanter en belangrijker werk doet.

  150. nhz says:

    @141:
    op de bedrijfs-OG markt is al zeker tien jaar sprake van overschot (leegstand anno 2000 was in sommige regio’s ook al 20-30%). Omdat de gemeentes blijven volhouden in het bubbeldenken, en de nieuwe bedrijventerreinen uiteindelijk door de burger en niet de bedrijven betaald worden, kan dit wanbeleid jarenlang achter de feiten aanhobbelen. In mijn gemeente wordt nog steeds gelobbiet voor nieuwe bedrijven terreinen, o.a. ten kosten van een zeer uniek stukje natuur/landschap. Dit terwijl de huidige bedrijventerreinen tot in lengte van jaren voldoende zijn, gezien de enorme leegstand en wat er nog braak ligt. Maar de grootdenkers (vooral PvdA) willen nieuwe GROTE bedrijventerreinen zodat ook GROTE bedrijven (die met vette baantjes voor geflopte politici) graag naar zo’n uithoek van het land komen.

    @149:
    feit is dat interessant / belangrijk / gecompliceerd werk lang niet altijd goed betaald wordt (anders zou iedereen het wel gaan doen). Op zich is er dus weinig mis mee dat onbelangrijk werk wat beter betaald wordt. Maar wat ik niet snap is dat een ambtenaar die dag in dag uit niks doet (da’s zeker 20% van het totaal) meer krijgt dan iemand met bijstand, en al helemaal niet dat ze véél meer krijgen.

    @142:
    ambtenaar worden is voor een zelfstandige (en vermoedelijk ook voor iemand uit het bedrijfsleven) onaantrekkelijk omdat je dan de meeste riante arbeidsvoorwaarden van de ambtenaar mist (pensioenopbouw, allerlei extra’s wegens dienstjaren of gewoon wegens het vriendjesnetwerk). Je combineert in dat geval de nadelen van beide modellen, geen echte optie dus.

  151. dawg says:

    @ 152 nzh

    Sommige ondernemers zullen god op hun knieen danken dat ze nooit ambtenaar zijn geworden. Anderen hadden achteraf bezien liever de vastigheid van het ambtenarenbestaan gehad. Maar achteraf kijk je een koe in z’n gat, zegt men wel. En kiezen is nu eenmaal verliezen.

    Overigens begrijp ook niet waarom een bijstandsgerechtigde niet liever ambtenaar wordt.

  152. Wilbert says:

    @110
    Dat verschil tussen 1050 en 621 heb ik in een vorige discussie gezien. Ik snap dat punt niet zo, het lijkt me makkelijk te verklaren.

    Hypotheekverstrekkers hebben voor 1050 mld aan hypotheken uitstaan. Dat is hoe diep zij erin zitten. Hypotheken aan huishoudens voor hun eigen woning nemen daarvan zo’n 60% in.

    De resterende 40% staat uit op commercieel vastgoed: kantoren, winkels, bedrijfsruimte, verhuurde woningen, vakantiewoningen, etc.

    Ik kan helaas geen getallen vinden om bovenstaand hard te maken, maar het ligt nogal voor de hand.

  153. Goudbelegger says:

    De schofsterigste opmerking op dit forum tot nu toe. Heel herkenbare ambtenarenopmerking, alle oplichterij maar arrogant vergoeilijken. Regel 1 van de ambtenaar, NOOIT toegeven dat je liegt, over alles doodserieus praten, hoe stom het ook is.

    ——

    dawg Zegt:
    13 March 2010 om 1:45 pm
    @ 147 Woger

    Die overbetaalde ambtenaar vindt het ook helemaal niet eerlijk dat jij veel interessanter en belangrijker werk doet.

  154. Goudbelegger says:

    We zitten middenin de grote verandering.

    Gratis bezwaar tegen woz waarde.

    wozspecialisten.nl

  155. Goudbelegger says:

    Mee eens, dit is volgens mij de beste sector om snel rijk te worden. Maar om daar nu nog in te stappen is denk ik te laat.

    —-

    En al die semi-overheid zoals kinderdagverblijven, reintegratiebedrijfjes, allerlei psychologische coaching voor ambtenaren enz. enz., onvoorstelbaar hoeveel onproduktieve dikbetaalde flauwekul er in dit land is.

  156. dawg says:

    @ 155 Goudbelegger

    Vind gewoon ook zo’n overbetaald luizenbaantje. Heb je meer aan dan verontwaardiging.

  157. nhz says:

    @151:
    als ondernemer ben ik vastbesloten dat te blijven, ik vind geld (inkomen) veel minder belangrijk dan zelf kunnen bepalen wat je doet.
    Verder denk ik niet dat die vele nutteloze ambtenarenbaantjes ooit nog vrijkomen, de mensen die daar in zitten blijven erin zitten tot de VUT waarbij de betreffende baan, gezien het huidige klimaat, dan vermoedelijk gelijk wordt opgeheven.

    @152:
    zou inderdaad kunnen, interessante vraag is dan nog welk bedrag in tweede huizen zit (en misschien daarvan ook nog een deel in het buitenland, zoals Frankrijk/Spanje?).

  158. dawg says:

    @ 157 nhz

    ‘k Ben deels in dienst van een uitgeverij en deels freelancer. Als zodanig en als huurder en kleine spaarder voel ik vaak een grotere belangen-verwantschap met onderwijzers, verpleegkundigen, kleine zelfstandigen of metaalbewerkers dan met scheefleners, Bernard Wientjes van het VNO, Nout Wellink van DNB of het managersgilde in de semi-geprivatiseerde volkshuisvesting, het onderwijs en de gezondheidszorg. De tegenstelling bedrijfsleven-ambtenarij is wat mij betreft eerder verhullend dan verhelderend.

  159. nhz says:

    @158:
    in grote lijnen wel mee eens, al vind ik dat er door onderwijzers, mensen in de zorg enzo VEEL meer geklaagd wordt over salaris, zonder dat ze er m.i. reden voor hebben (als ze klagen over hoge werkdruk, arbeidsomstandigheden etc. zou ik ze eerder gelijk geven). Ik hoor zelden kleine ondernemers klagen dat ze te laag inkomen hebben (die zien denk ik beter dat dat gewoon eigen verantwoordelijkheid is) en vind dit soort geklaag een typisch verschijnsel voor ambtenaren. Misschien dat gewone werknemers in het bedrijfsleven ook altijd vinden dat ze onderbetaald worden, maar daar ken ik er niet zoveel van.

  160. dawg says:

    @ 159

    Het zijn niet zozeer de onderwijzers of de verpleegkundigen die je hoort klagen, maar de overlegmaffia
    van vakbonden en nep-werkgevers. Bij iedere verkiezingscampagne of Miljoenennota is het raak: een treurzang over de deplorabele toestand van het onderwijs cq zorg, vergezeld van de onvermijdelijke smeekbeden om meer geld. Niet dat dat geld ook maar ooit de werkvloer bereikt. Het blijft gewoon ergens hangen tussen het hoogpolig tapijt van de bestuursvoorzitters en de businesseats bij Sparta. En zo kan het dat Hogescholen slechts 30% van hun budget uitgeven aan hun corebusiness: het geven van onderwijs. Voor zover werkdruk als een probleem wordt ervaren door deze maffia is het dat alleen rond verkiezingstijd. Het uitvoerend personeel trekt ondertussen z’n eigen plan. Voor zover men het zich financieel kan veroorloven gaat men korter werken en als dat geen soelaas biedt stemt men, indien mogelijk, met de voeten. Hoe dat gaat heb ik persoonlijk van vrij dichtbij kunnen zien toen ik samenleefde met een (gelukkig niet al te strenge) meesteres.

  161. @152 Wilbert (en 110 Nhz)

    Laten we over een jaartje maar eens rustig kijken hoe de NL statistieken over de totale NL hypotheekschulden gaan uitvallen, met de kennis van dan wel te verstaan.

    Laten we vaststelllen dat DNB met zo’n 600 miljard euro, Kadaster met “een voorbeeld van 815 miljard” en DNB met een snelle aanpassing twv +180 miljard vorig jaar niet de indruk wekken dat er slechts en enkel een éénduidig beeld van bestaat.

  162. Update voorspelkracht van Maurice de Hond:
    64% van de Nederlanders verwacht geen prijsdaling van huizen in 2010.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/

    Let op:
    Gemiddelde koopsom januari 2010 STIJGT met 0,44% (tov dec 2009).

    Kadaster:
    De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 5,3% lager dan in januari 2009.

    Verkochte woningen: daling ten opzichte van december 2009
    Het aantal verkochte woningen dat bij het Kadaster is geregistreerd, is in verhouding tot voorgaande maand met 50,13% gedaald.

    Lijkt me een significante stijging van 0,44% met hoeveelheid verkocht, ontkurken 🙂

    http://www.kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/kadaster/wat_doen_we/vastgoedgegevens.html&navig=/kadaster/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

  163. Dalen says:

    @ 147 en 153

    Ben het niet eens met schelden op alle ambtenaren. Dat we een kafkaiaanse ingerichte organisatie hebben, kunnen zij ook niets aan doen. Het systeem is gewoon totaal rot en diegenen die hier wel iets aan kunnen doen, vinden dit wel lekker zo.

    Hetzelfde als het schelden op buitenlanders. Ook het gevolg van het rotte systeem dat wij handhaven.

    Ik geef iedereen de keuze wanneer bijvoorbeeld Zwitserland mensen uit andere landen uitnodigt om daar te komen wonen. Stel je kan daar komen wonen met een uitkering van netto 3000 euro per maand en alle sociale voorzieningen, wat doe je dan als je uit een land komt zonder werk en toekomst?

    Ik weet het antwoord wel.

    Het gaat er om dat het systeem gefaald heeft op alle fronten en dat we dit m.i. pas oplossen als iedereen zijn ogen opent en begrijpt dat hij/zij zwaar in de maling wordt genomen door de zogenaamde democratie.

    Maar ja ik ben al jaren roepene in de woestijn.

  164. Woger says:

    @dawg
    Even een paar voorbeelden van ambtenaren wat ik zelf of van dichtbij heb meegemaakt.

    Mijn vader was vroeger aannemer, voornamelijk wegenbouw, en had een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Na 4 maanden was er nog steeds geen antwoord en na navraag bleek dat de 2 ambtenaren die de bouwvergunningen afhandelde knallende ruzie hadden. Beide weigerde daarom om met de andere samen te werken en dus zaten ze beide de hele dag elkaar aan te staren. Uiteindelijk zijn na 5 maanden, door tussenkomst van de burgemeester, de vergunningen verstrekt. Schade Fl.50.000. De ambtenaren konden hiervoor overigens niet ontslagen worden.

    Ik heb zelf als laatste dienstplichtig kaderlid in een compagnie mijn diensttijd vervult. Daar zat een majoor die de compagnie leidde en 0,0 sociale kennis had. Echter dankzij zijn strak van te voren vastgestelde carriere kreeg ie gewoon elke paar jaar promotie.
    Overigens was hij de reden dat ik nooit voor een baas wil werken)

    Vriendin van mij ging weer parttime werken bij een deelgemeente in de buurt. 3 halve dagen per week. Opdracht voor de eerste dag was: 12 brieven uitprinten, vouwen, in enveloppe doen en adresseren.
    2e dag: 56 brieven o alfabet leggen en frankeren. 3e dag 30 brieven frankeren en broodjes halen. Aan het einde van de 3e dag vroeg ze of ze wat meer werk kon krijgen. Op de 4e dag kreeg ze ontslag omdat ze zogenaamd niet kon samenwerken…

    Een vriend van mij werkt bij de provincie. Toen ie een baby kreeg (of eigenlijk zijn vrouw) kreeg ie van zijn 32 uurige werkweek nog 2 maanden 8 uur extra per week vrij. Daarvan werden er 6 gewoon doorbetaald. Deze regeling is overigens ondertussen ingetrokken.

    Al dit soort praktijken zijn in een normale bedrijfsuitvoering niet mogelijk omdat daar kwaliteit, produktie, winst en service verleend moet worden.

    overigens wil ik niet alle ambtenaren over een kam scheren. Er zijn er ook die gewoon werken voor hun geld en zelfs onderbetaald worden.

  165. Dalen says:

    @164

    Zie mijn opmerking hierboven.

    Heb zelf veel contacten met wetgevingsambtenaren. Zij zijn zwaar onderbezet en werken hard en zijn altijd blij met feedback uit de praktijk.

    Dit constateer ik zeker al tien jaar. Feit is dat getalenteerde ambtenaren, en dat zijn er best wel meer dan je denkt, de politiek alleen gebruiken voor een springplank naar beter.

    Nogmaals het ligt meer aan het systeem dan aan de persoon.

  166. Woger says:

    @165 Klopt, ik denk dat het voornamelijk neerkomt op gemeente ambtenaren.

  167. Suzie Q says:

    Misschien off-topic, maar ik kwam net een leuk filmpje tegen die ik jullie niet wilde onthouden:

    http://haha.nu/entertainment/the-credit-crisis-visualized/

  168. dawg says:

    Meanwhile,

    LEAP voorziet een mondiale verscherping van de economische recessie en, jawel, een rentestijging in de tweede helft van dit jaar. Plus nog wat interessante observaties over de betrouwbaarheid van de nieuwsvoorziening.

    http://www.leap2020.eu/GEAB-N-42-is-available!-Second-half-of-2010-Sudden-intensification-of-the-global-systemic-crisis-Strengthening-of-five_a4294.html

  169. adamus says:

    Second-half-of-2010-Sudden-intensification-of-the-global-systemic-crisis-Strengthening-of-five_a4294.html

    bovenstaande in google kopieren en je komt er.

  170. adamus says:

    dawg

    het idee van (lange)de rentestijging etc. is hier de revue al gepasseerd.

    zie ouwe dingetjes van “Mises” een paar maanden geleden.

  171. Vervolg op 162
    Januari -qua aatallen verkopen- was in NL slecht (-50% tov december), het wordt weer lente en daar wordt straks een enorme stijging van verkopen gemeld.

    In UK zien we hetzelfde:
    http://www.vanlanschot.nl/vanlanschot/beleggingsnieuws/beleggingsnieuws.html

    Vanochtend kwam positief nieuws vanuit de Britse huizenmarkt. De prijzen over februari maakten volgens onderzoeksbureau Academetrics de sterkste stijging in zeven jaar tijd door. De gemiddelde prijs voor een woning is in februari ten opzichte van januari met 1,9% toegenomen, de grootste aandikking sinds september 2002. Voor een woning wordt gemiddeld £ 222.008 betaald. Daarmee liggen de prijzen nog zo’n 4% onder het piekniveau van februari 2008. Het onderzoeksbureau geeft wel aan dat de cijfers behoorlijk volatiel zijn vanwege het beperkt aantal transacties. In januari meldde dit bureau nog een daling van 52% ten opzichte van december.

    Verwachting: mediakoppen in april zijn straks “enorme stijging van het aantal verkochte huizen, einde dip, etc”

    Sparen is ook bij statistieken handig.

    But remember, to come back in september
    Geduld.

  172. adamus says:

    174

    het nepgeld doet grote aankopen?

    Deckers- vLanschot- beklaagt zich nogal over het niet lopen van risico door spaarders. Hij heeft alleen maar spaar/beleg-klanten die risico lopen.

  173. adamus says:

    Las in een verdwaalde krant, NHD kennemerland.

    14 bouwkavels in Uitgeest, 37 intekenaars. Opp. 400/700m2.
    Een fantastische opsteker, immers de revenuen gaan naar de renovatie van het sportpark. Goede sponsors 😉

  174. @175 adamus

    Spaarders zijn geen beleggers en worden geacht van een veilige financiele infrastructuur gebruik te kunnen maken: zij sparen juist om de risico’s van beleggen te vermijden.

    Lijkt me dat Deckers- vLanschot juist blij is met spaarders, die de solvabiliteitsratio’s mooi beinvloeden.

    Nepgeld zit meer in nephotels:
    http://www.veilingnotaris.nl/cgi-bin/veiling.cgi?sel=detail;veilingID=14737;veilingMail=1;

    Luchtig hotelleke in Wassenaar kopen ?

  175. @176 Logisch

    Als de gemeenten bouwen vrij zouden geven (ook op boerenland van 6 euro/meter) krijgt de fertigbau het HEEL erg druk, niks geen crisis in de neubouw, wel in de bestaande huizen natuurlijk.

  176. adamus says:

    178

    richtig

  177. adamus says:

    177

    vL is eigenlijk alleen geïnteresseerd in achtergestelde leningen. Dat is ook “spaargeld”.

    GS c.s. zullen niet verzaken alle kleintjes om zeep te helpen, maar over een jaar weten we meer.

  178. Jelmerius says:

    Opmerkelijk bij Funda.. Bij het introductie scherm staat de teller op 261981 aangeboden woningen. Klik je verder dan staat de teller opeens een stuk lager, namelijk 196076.

  179. ll says:

    Pimco was op Buitenhof, en heeft helaas moeten constateren, dat heel Europa, behalve Duitsland, is afgeschreven voor hun beleggingen in oblie’s.

    Europa was eens welvarend, nu een armlastig continent, de toekomstige derde wereld…..

  180. Nou, says:

    Hoi, Jelmerius,

    daar zitten de huurwoningen ook bij

  181. nhz says:

    @174:
    is ook precies als gepland in de UK; ze werken toe naar een huizen crescendo in de maand voor de verkiezingen. Denk dat we in NL ook zoiets gaan zien, m.a.w. tot de zomer zijn nog vele idiote ideen te verwachten om de huizenmarkt overeind te houden. Laten we hopen dat er daarna echt geregeerd gaat worden.

    @178:
    ja, ik wacht op de eerste gemeente die dit inziet en er zijn voordeel mee doet. Misschien ooit als het water ze tot de lippen staat en er geen andere opties zijn om de boel vlot te trekken? In mijn regio geven enkele kleine gemeentes bijv. 50% korting op bouwgrond als je een zeer energiezuinige woning bouwt; goede start, maar ik kan nog wel andere formules verzinnen – zeker voor gemeentes die nu leegloop hebben en graag nieuw bloed zouden zien.
    Ik denk trouwens dat hoogwaardige prefab bouw ook een gouden toekomst heeft als de vele domme bouwbesluit regeltjes ooit worden afgeschaft. Misschien is er zelfs een export produkt van de maken, al zie ik duur NL dat niet vlug voor elkaar krijgen.

    @182:
    die 262K is inclusief buitenland etc. denk ik.

    @183:
    hij was wel zo verstandig om niks over Nederland te zeggen, met al die politici achter de tafel 😉

  182. boefke says:

    @167

    Dat is nog eens netjes weergegeven.

  183. Peter says:

    @183: adamus,

    Nieuw leesvoer, altijd “prettig”.

    Uit het stuk, over “Lehman file rocks Wall Street”.

    “Lehman’s counterparties on the repo trades included Barclays, UBS, Mizuho, Mitsubishi, ABN Amro (now Royal Bank of Scotland) and KBC. They declined to comment or could not be reached.”

    Gaat over 2 x 50 miljard kort lenen om zo tijdelijk de balans mooier te laten zijn (minder leverage op papier).

    ABN Amro en Barclays springen er voor mij uit. ABN heeft dus veel couterparty risico hierin, ben benieuwd wat het ze uiteindelijk gekost heeft. Er weken mogelijk toch niet zulke slimme jongens daar, geen leuke gedachte gezien de bank nu van ons is.

  184. adamus says:

    185

    volstrekt achterhaalde business. Daar hoeven echt geen woorden meer aan vuil gemaakt te worden.

    Welke bank durft het aan, zoals andere industrieën is gebeurd, om de hark erdoor te halen en te saneren. Eigenlijk hoeven alleen de kraanbedrijven overeind te worden gehouden en daar twijfel ik ook nog aan. Zo simpel is de essentie van bouwen. Degenen die nu een hypotheek aangaan investeren in ouwe techniek. M.I.

    wat vingeroefeningen:

    http://dingemansarchitectuur.nl/category/duurzaam/

  185. Goudbelegger says:

    Net terug uit het Gooi. Crisis?? WELKE CRISIS?? Echt, de mensen die denken dat dit een crisis was snappen het niet. Ik begrijp ook niet veel maar ik ga dit geen crisis noemen, zoveel begrijp ik wel.

    Er zijn 2 mogelijkheden.
    1. de echte crisis komt nog.
    2. de echte crisis komt niet meer en er is nooit een echt zware crisis geweest na de ineenstorting van de beurzen.

    Uiteraard ga ik voor 1. Misschien iemand anders op dit forum ook maar voor de rest… iedereen rijk blij.

    Hoorde ook van iemand die op de beurs werkt dat de omzetten van particulieren nu weer enorm zijn, ‘particulieren zitten weer vol in de beurs, richting de helft van de omzetten gaat het’. Binck en Alex doen daar natuurlijk veel in, die zijn supersuccesvol dus.

  186. Peter says:

    Ik wil nog even wat roeren hier, we waren net zo lekker bezig 🙂

    Het fijt dat iemand hard werkt, wil niet automatisch zeggen dat dit een goede zaak is. Als je een semi-contra-productieve functie vervult, dan is harder werken gewoon meer semi-contra-productief werk verzetten. Dus daling van welvaart. Voor iedere regel die een ambtenaar schrijft moet in de private sector een enorme veelvoud hiervan het lezen, begrijpen en eventueel de organisaties erop aanpassen. Dus tenzij de regel echt een flinke verbetering is, geeft het per saldo een negatief resultaat onder de streep voor de BV Nederland.

    Mijn eigen ervaring binnen de overheid:

    Jaren terug heb ik bij het ministerie van buitenlandse zaken gezeten voor IT werk. Daar was iedereen ook altijd heel druk bezig. Maar het merendeel veel van het werk was uiteindelijk niet productief, mede doordat verschillende afdelingshoofden hun eigen persoonlijke agenda hadden en koning op eigen heuvel speelden. Ook de verhouding tussen uitvoerenden / beslissend personeel was compleet scheef (1 matroos, 5 kapiteins, dat idee).

    Een belangrijke oorzaak is denk ik het kunnen gokken voor je eigen carrière/inkomen met andermans geld. Zo waren de resultaten van mijn werkzaamheden na iets meer dan een jaar alweer weggegooid. Toevallig was in die tijd ook mijn afdelingshoofd naar een meer begeerde functie verhuist. Ik denk dat daardoor er een andere balans is ontstaan tussen de betrokken afdelingen. Men doet dan gewoon het hele traject nog maar eens over om de overblijvers tevreden te stellen (van belasting centen).

    En toch kon ik persoonlijk met iedereen daar door een deur (van hoog tot laag in de pikorde). Maar van collectief falen is zeker sprake en dat mag ook wel gezegd worden vind ik. Er is te weinig persoonlijke verantwoordelijkheid, en dus kan iedereen zich gedragen als een groot kind (lees: handelen naar eigen gewin, i.p.v. de betaalde functie, = corruptie).

    Zolang dit proces gevoed wordt met meer belasting centen wordt het enkel erger, en ik denk dat veel mensen het normaal zijn gaan vinden, helemaal als je er onderdeel van uitmaakt. Wat betreft uitlatingen hier, als je personen niet individueel kan aanspreken, dan spreek je de groep aan en dat lijkt mij terecht.

    Dus ik ben het grotendeels eens met de conclusie van Dalen, dat het systeem faalt. Maar zeker oneens met interpretaties dat dit individuen dan ook vrijpleit van kritiek.

  187. Goudbelegger says:

    Klap, klap, klap. Super Peter.

    Zeer frustrerend dat mensen die niet zelf bij de overheid gewerkt hebben dit totaal niet begrijpen.

    en dus kan iedereen zich gedragen als een groot kind

    ik denk dat veel mensen het normaal zijn gaan vinden, helemaal als je er onderdeel van uitmaakt.

  188. Peter says:

    Een lange clip over “architecture for humanity”. Erg interessant om gewoon eens wat anders te zien dan we hier bouwen en tegen hele lage kosten nog wel.

    http://www.youtube.com/watch?v=4Ss9uzrF68Q

    Gaat bijvoorbeeld over bouw van huizen voor de Catrina slachtoffers in de VS, maar ook in ontwikkelingslanden.

  189. Goudbelegger says:

    Hoe dan ook. Ik klaag niet maar weinig erover, daar belast je anderen maar mee, probeer rijk te worden met de consequenties van dit systeem, dat betekent dus goud en goudaandelen kopen omdat het onhoudbaar is..

    George Soros heeft één van m’n aandelen gekocht, het spoot omhoog, dacht al.

  190. Peter says:

    Authors@Google: Cameron Sinclair

    http://www.youtube.com/watch?v=uS_pKPIzuGA

    Wat korter, deels overlappend met de eerdere clip van een paar posts terug. Bekijk gerust eens wat meer van deze man, heel leerzaam.

  191. adamus says:

    190

    goed op papier gezet. Hulde. kort en bondig.

  192. adamus says:

    goudbelegger, of naar het Gooi verhuizen. Schijnt een eigen afgebakende economie te hebben.

  193. adamus says:

    George Soros heeft één van m’n aandelen gekocht, het spoot omhoog, dacht al.

    nu de rest 😉

  194. Peter says:

    Adamus,

    Ook uit je link, een ZEER goede clip.

    http://www.youtube.com/watch?v=WA20Am0pwtA&feature=player_embedded

    Aanrader voor iedereen, kalm, zonder retoriek en met veel wijsheid en kennis van zaken doorspekt. Moet iedereen aanspreken.

  195. Hugo says:

    Heb ook eens nagedacht over de ‘noodzaak’ van stijgende lange rente. Ik denk dat alles uit de kast gehaald zal worden om dat te voorkomen & de komende tijd zal lukken. Ten eerste zal een stijgende lange rente de diverse Europese landen financieel de nek om draaien. Ten tweede zullen de Amerikanen, Engelsen en Europeanen blijven monetariseren. Ten derde zijn de hiervoor genoemde partijen zo corrupt als het maar kan. Ze zullen er dus alles aan doen om het gratis geld te houden. Een mooie route is een handelskantoortje in een belastingparadijs opzetten. Je geeft ze een vergunning via de DSB route. Je ‘verkoopt’ ze wat (commercieel) vastgoed van een omgevallen bank tegen afgeboekte waarde. Vervolgens geef je een ‘lening’ op basis van de mark to fantasy regels. Zo creeer je voldoende werkkapitaal om mee te beginnen. Vervolgens gooi je obligaties in de verkoop tegen lage rentes. Wil niemand ze? Koop je ze gewoon via je eigen handelskantoortje. Deze maakt weer een paar % en kan deze vervolgens weer als onderpand bij de ECB gebruiken voor een nieuwe lening om vervolgens weer extra staatsschulden op te kopen. Zolang je een beetje boven de rente in de VS of UK blijft kan je je handen in onschuld blijven wassen. Wij hebben toch hogere rente dan die twee? Valt het om? Je wordt toch niet vervolgd maar krijgt promotie. Je hebt toch een prachtige innovatie in de markt gezet?

  196. Peter says:

    @201, Hugo:

    Nout Wellink houd wel van dit soort innovaties. Mooie banksector opbouwen en zo. De toekomst voor Nederland ;).

  197. adamus says:

    Hugo, DSB route; de zichtlocaties van het voormalige DSB worden gemeentehuis. Het nieuwe bankieren.

  198. @199 Hugo

    Bovendien wil de wereld devalueren tov. China/BRIC. maar wil China (nog) niet. Dus lekker doorscheppen…:-)

  199. @181 Merci adamus, een beetje veel woorden voor de heer Fuld(ex-Lehman topman) loopt vrij en Toyota op de pijnbank zodat USA weer eigen productjes koopt ?

    @180 Van Lanschot verkocht inderdaad dat soort constructies, verstandig voor hen, RABO heeft nu ook een mooie:

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/willemvanbaarle/6275109/__Casino_Royal_bij_de_Rabobank___.html?p=40,1

  200. ll says:

    Waarom, waarom wordt moral hazard beloont i.p.v. gestraft, waarom moet het volk hiervan de rekening betalen, waarom krijgen de banken steeds meer en meer geld, waarom lopen de schuldigen nog niet met pek en veren op straat, waarom wordt de echte crisis steeds maar weer uitgesteld, waarom spelen politici dit spel mee, waarom wordt de schuldenberg steeds groter i.p.v. kleiner….., ach zomaar wat vragen…..

  201. adamus says:

    203

    de techniek staat voor niets; perpetueel!

  202. Goudbelegger says:

    @199 dat soort geruchten gingen al lang over Amerika. Hoe dan ook, er zijn op den duur altijd consequenties aan foute zaken, in dit geval wegvallen van vertrouwen?? There are no free rides.

    Adamus, heb gespreid over meer dan 60 aandelen, weet niet hoeveel Soros er gaat kopen..

    Als je rijk bent en 10 HUI aandelen koopt is het goed denk ik, ben je niet rijk moet je wat anders doen.

    Novagold was het trouwens.

  203. adamus says:
  204. adamus says:

    http://www.fd.nl/artikel/14409427/bouwmarkten-zetten-prijzenslag

    zij begrijpen dat de woningmarkt aantrekt…….

  205. ll says:

    @ 210, een verbouwing is geen garantie voor overwaarde van uw huis voor de toekomst.

  206. @210 adamus
    Bouwmarkten zijn sterk afhankelijk van nieuwbouw en verhuisbewegingen. Die laatste zijn in het afgelopen jaar als gevolg van de crisis met 10% afgenomen.

    Straks gaat Gamma/CRH als eerste in de bouwwereld langs de heer Brinkman om te pleiten voor afschaf verhuisboete k.k. want wie koopt er nu nieuwbouw nu de boel op slot zit? Heeft de heer Brinkman meteen argumenten om mee te bewegen….

  207. adamus says:

    Brinkman, dat is toch die man die zijn bouwcarrière begon als commissaris bij zijn familie? Pistool op tafel.

  208. ll says:

    @ 213 Rest ons de vraag, wie is het sterkste, de staat of de lobbygroep. De staat heeft de k.k. nodig om orde op zaken te stellen, ook de lobbygroep van de heer Brinkman heeft de k.k. nodig. Beiden zitten dik in de schulden.

  209. adamus says:

    IL
    De “lobbygroep” heeft geen schulden, is een werkmaatschappij. Kan zo weer verdwijnen.
    De Staat heeft ook geen schulden, die hebben wij.

    Niemand hoeft de rug recht te houden, alleen wij.

    Wat de staat wel heeft: monopolie op geweld om de schulden via onze rechte rug te vereffenen.

  210. adamus says:

    218

    Zalm treft het ook niet, alweer bij een bank die heeft lopen kloten.

  211. Goudbelegger says:

    Maar even iets heel anders. Eén van de beste comedies ooit..

    http://www.youtube.com/watch?v=O32vBQt1Ti8

  212. Goudbelegger says:

    Of dit. Kan het ook samenvatten in één zin, ‘alles gaat instorten’.

    http://www.youtube.com/watch?v=-gjKzqTPBFg&feature=player_embedded

  213. nhz says:

    @188:
    bedankt voor de link, duurzaam bouwen altijd interessant. Strobalen huis is ook zoiets wat in NL erg moeilijk is, mag je officieel niet in wonen geloof ik vanwege de regeltjes al kunnen ze in speciale gevallen een uitzondering maken …

    @189:
    omzet van kleine beleggertjes (vooral die van Postbank) is doorgaans een betrouwbare contra-indicator.

    @192:
    ook interessant, architectuur kan een enorme bijdrage leveren aan een betere wereld; Helaas werkt het in NL vaak precies andersom en dit filmpje zou onze overheid vast verschrikkelijk vinden. De overheid zou juist dit soort zaken moeten stimuleren in plaats van de afgrijselijke, enorme, energieverslindende betonboxen die als een kanker het hele landschap verzieken en ook nog de economie om zeep helpen. Het blijft bizar dat een land met zo’n goede reputatie voor architectuur er in eigen land zo’n puinhoop van maakt.

    @208:
    ik ben nog wel over het plan aan het nadenken met een kennis 😉

    @216:
    helaas ja, ze hebben de meeste troeven in handen. Totdat het systeem instort en lobbyen (of zelfs het geweld monopolie) niet meer funktioneert; maar dan is het voor ons ook een beetje te laat.

  214. Dalen says:

    @ 222

    “ik ben nog wel over het plan aan het nadenken met een kennis”

    Misschien is het niet zo ingewikkeld. Je richt een vereniging of liever een “belangenorganisatie van spaarders” op waarbij men zich vrijwillig kan aansluiten. Deze belangenorganisatie kan dan een grote groep kapitaalkrachtige spaarders vertegenwoordigen. Je onderhandelingspositie is dan erg sterk.

    Ik denk dat je veel aanhang krijgt wanneer je een enkel procent meer vergoeding weet af te dwingen. Kijk maar naar de IJSsave spaarders die hun geld blindelings overmaken voor een half procent meer.

    Ik krijg momenteel 2.3%. Dit houdt de (verborgen) inflatie niet bij en zeker niet de vermogensrendementsheffing.

  215. adamus says:

    ad 192
    ik merk om me heen dat de norm de huidige manier van bouwen. Koop of huur, maakt niets uit.

    http://www.strobouw.nl/sbframesetnl.html

    Ik ben van mening: als er een dak is op een constructie dan zijn de mogelijkheden, ook met weinig financiën, nagenoeg onbeperkt.

  216. adamus says:

    223

    Het komt al snel in de sfeer van financiële dienstverlening, dus vergunningen denk ik en die moeten wel uitgereikt worden……

    Ik geloof meer in een slapende bank, maar die hebben Jiskoot c.s. al opgekocht denk ik.
    Vraagje: zo’n bank, stel dat die alleen geld bewaart, blijft die dan toch meedelen in het leed à la DSB?

  217. adamus says:

    ad 225

    Hoe hard gaan politici roepen dat het à sociaal is om geld massaal te gaan verplaatsen en banken op de knieën te krijgen. Die banken moeten dan gered worden; met wiens geld?

  218. Frouke says:

    Het plan om een belangenorganisatie van spaarders op te richten lijkt mij ook een heel goed plan.

    Ik vermoed namelijk dat de spaarder, die ondanks zijn/haar karige of zelfs negatieve rendement in de laatste jaren, met de komende bezuinigingen en/of belastingverhogingen opnieuw de klos wordt.

    Van een kale kip (lener) valt immers niet te plukken. Blijft over: de spaarder.

    Nu moral hazard de norm wordt in Nederland, gezien de grote inspanningen om de huizenbubble in stand te houden met subsidies op schuld, kortingen en garanties, wordt het tijd om de zaak eens om te draaien.

    Want wie garandeert de spaarder dat zijn/haar geld veilig is bij zowel de banken als de overheid?

  219. Dalen says:

    @225

    “Het komt al snel in de sfeer van financiële dienstverlening, dus vergunningen denk ik en die moeten wel uitgereikt worden……”

    Een belangenorganisatie die slechts opkomt voor vrijwillig aangesloten leden hoeft m.i. geen vergunning te hebben. Deze vraag kan je aan de AFM voorleggen.

    @ 226
    “Hoe hard gaan politici roepen dat het à sociaal is om geld massaal te gaan verplaatsen en banken op de knieën te krijgen.”

    Dat zou mooi zijn als men dit ging roepen. Ik heb niet de indruk dat veel mensen de handen op elkaar krijgen voor het beleid van banken.

    PS het is ook niet de bedoeling dat ze failliet gaan maar dat de grove winsten afgeroomd worden en een eerlijke vergoeding geven.

  220. adamus says:

    Dalen

    Dat zou mooi zijn als men dit ging roepen

    backbenchers die al 12 jaar ongezien in de kamer zitten, roepen zomaar iets. Die komen toch niet meer terug.

  221. b.r. andweer says:

    @224

    brandweer ziet je aankomen…

  222. Goudbelegger says:

    Inderdaad NHZ, contra indicator.

    Dacht dat het nog één keer enorm ging stijgen voor de totale ineenstorting maar zelfs dat zit er misschien niet meer in..

  223. adamus says:

    b.r. andweer Zegt:
    15 March 2010 om 4:21 pm
    @224

    brandweer ziet je aankomen…

    welkom kletskous, alias de bange man. Blijf lekker in kluisje van de betonmaffia hangen.

  224. adamus says:

    @189:
    omzet van kleine beleggertjes (vooral die van Postbank) is doorgaans een betrouwbare contra-indicator.

    weet niet meer waar ik het vorige week tegenkwam, maar de kleintjes waren ruim aanwezig op de beurs heb ik begrepen.

  225. Nou, says:

    Aangezien hier allerlei dingen ter sprake komen die zijdelings te maken hebben met de huizenmarkt kan ik ook wel dit stukje adviseren:

    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/11/0315_1405_350_voetbalvelden_aan_kantoorruimte_wordt_niet_meer_verhuurd.xml

  226. adamus says:

    236
    Geweldig de zuidas is pas een torentje ingericht voor scooter financials. Zijn ze snel in de binnenstad voor hun relaties…….De ouwezijds.

  227. @236
    “Uit een studie naar de Nederlandse kantorenmarkt blijkt dat bijna 2 miljoen vierkante meter kantoorruimte al langer dan drie jaar wordt aangeboden. Dat is 28% van het totale aanbod. “Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans dat het nog wordt verhuurd.”

    Leve de langdurige kunstmatig lage rente !

    Met woningen is echter niets aan de hand, er is immers nog steeds sprake van woningnood 🙂

  228. En in de polder geldt het prijs-embargo: gij zult niet zakken in prijs wantr daarmee verziekt u de markt. Een maandje huur kado, tot daaraantoe.

    Kijken of in de tijden van (langdurige) supermarkt-oorlogen het prijs-embargo in de profi verhuur van vastgoed stand houdt…..

  229. Juan denkt: Spanje is anders (Espanja es diférente)

  230. nhz says:

    @225:
    het is niet zo simpel vrees ik, je moet het de spaarders makkelijk maken om mee te doen (over te stappen) en voor je het weet vindt DNB je dan een bank (concurrent) en verbiedt het. Alleen een vereniging daar zijn ze niet bang voor denk ik, maar als het echt ‘flitskapitaal’ wordt wel. Misschien Lakeman eens om advies vragen 😉

    Ik heb zelf momenteel bijna alles op spaarrekening staan tegen minder dan 2.3% 🙁
    maarja, sparen is al jaren niet meer rendabel, een procentje meer of minder nominale rente verandert daar weinig aan. Je zou nu toch minimaal 4-5% moeten kunnen krijgen, gezien inflatie en box3 heffing.

    @228:
    da’s het grootste probleem wat ik zie opdoemen; men gaat alles doen om dit te verbieden, stel je voor dat de kleine spaarders macht krijgen.

    @230:
    de ervaring leert helaas wel dat ondanks het ongenoegen over de banken de politiek geen enkele serieuze maatregel neemt, niet hier en niet in de UK of VS. Allemaal windows dressing, het feest voor de banksters gaat gewoon door. Nee, ik denk niet dat ze in de politiek bang zijn als er meer klachten over de banken komen.

    @236:
    wat een belachelijk artikel, dezelfde flauwekul als dat eeuwige gezeur over onverkoopbare huizen. Ze moeten gewoon de huur verlagen, maar DAT is dus niet de bedoeling want dan daalt de waarde van het gebouw en ontstaat een probleem met de bank (meestal heel veel leverage in commercieel vastgoed). Gewoon de huur hoog houden en doen of het vanzelf goed komt, tot nu toe speelt iedereen het spel gewoon mee.

    @239:
    inderdaad, ik heb ooit wel eens onderhandeld over huur van bedrijfsruimte die al tijden leegstond (en de afgelopen tien jaar ook overwegend leegstond), maar er viel absoluut niet over te praten. Alles kost hier in de provincie gewoon een belachelijke vaste vierkante meterprijs, het is stikken of slikken. In de afgelopen tien jaar nog heel weinig veranderd blijkbaar.

  231. @241 een éénmaal verworven waarde geeft men niet zo 3-2-1 prijs….

    Het verschil tussen prijs en waarde wordt ééns waar.

    Geduld.

  232. Straks -als de zon weer schijnt- gaan de NVM en de Hond weer spinnen met toegenomen volumes in verkopen van woningen.

    En gelijk bij die eerste zonnestralen zullen ze hebben.

    Een lichtpuntje in een lange tunnel…..

  233. Mooie tijden, mooi vak:

    Kredietbeoordelaars:
    – USA tripple AAA
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6289810/__ING__Overheidstekorten_Verenigd_Koninkrijk_en_VS_heet_hangijzer__.html
    – Spanje niet
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6291647/__Kredietbeoordelaar_somber_over_Spaanse_banken__.html?p=21,1

    Bewezen is dat “waarschuwen” (dan toch) in het vocubulaire zit bij de waarderingsindustrie 🙂

  234. nhz says:

    @244:
    stel je voor dat Moody’s, S&P en die andere schurken in Griekenland gevestigd waren ipv in de VS en UK. Dan zouden de ratings er nu vast heel anders uitzien. Ik snap niet dat iemand die leugenaars nog gelooft, het zullen wel vooral van die overbetaalde ‘ambtenaren’ (bij pensioenfondsen etc.) zijn die nog klant zijn; hebben ze een mooi excuus als de prestaties weer onder de maat zijn.

  235. adamus says:

    244

    wij hebben zo’n bureau niet nodig. Logisch.

  236. @245
    In het geval de kredietbeoordelaars ook nog een in Griekenland zouden zetelen haddem vast een bijzondere hypotheek-polis: de Acro-polis 🙂

  237. @247 Goeie !

    Het einde van de emancipatie is in zicht: mannen geven pardoes de Macht op om zich te richten op zorgtaken, vegetarische maaltijden en diervriendelijke konijnenverblijven voor het gerief van de familie (incluis die konijnen natuurlijk).

    De Generaal uit de Eppo zou er zich behoorlijk in verslikken, maar ja da’s zo jaaaaren ’70 en deed zelf zelden een goede greep.

  238. Daar kan de Spaanse luitenant-kolonel Antonio Tejero Molina overigens ook over meepraten, hij heeft ook uiteindelijk zijn Heil in de familie-omstandigheden gezocht.

  239. Goudbelegger says:

    Donner wil dat UWV iets van 35 miljoen EXTRA gaat weggeven aan reïntegratiebureau’s. Die man is gek, leeft in een droomwereld. Dit land is misdadig, als je nog echt werkt voor je geld ben je een Pool of een sukkel. Ben zelf ook dom dat ik niet 10 jaar geleden zo’n bureau’tje ben begonnen, was ik nu multimiljonair met niks doen..

    GRONINGEN – Zeven reïntegratiebedrijven hebben in Oost-Groningen in een jaar tijd slechts vier reguliere banen voor werklozen gevonden. Een project dat 1800 mensen aan de slag moet helpen, kostte gemeenten in die tijd 3 miljoen euro. Dat bleek vrijdag uit een inventarisatie van de Streekraad Oost-Groningen, een samenwerkingsverband van gemeenten als Pekela, Stadskanaal, Veendam en Winschoten.

  240. @Goudbelegger

    Eens.
    U toont aan dat er een moment zal komen waarop we de toegevoegde waarde weer eens anders gaan bekijken. Als iedereen elkaar aan een baan probeert te helpen (en niets anders doet -dat lukt dus per definitie niet), dan voegen we toch geen waarde toe, dan produceren we toch alleen lucht ?

    Beleg niet in Groningen, er gaat niets boven Goud 🙂

  241. nhz says:

    @251:
    tja, je zou eerder denken aan 35 miljoen laten terugbetalen wegens wanprestatie. Hoeveel zou je kwijt zijn aan het omkopen van wat ambtenaren voor weer zo’n lucratieve deal?? Bij ons in de regio zijn het trouwens vaak ex-ambtenaren die die burootjes hebben, dat helpt met opdrachten verwerven ook als je prutswerk levert 🙁

  242. Peter says:

    @251: Goudbelegger,

    LOL, prachtig voorbeeld van interventie politiek.

    Over interventie gesproken…het nieuws vandaag is ook wel schokkend. Frankrijk dat Duitsland aanspreekt om de economie meer te stimuleren en minder te exporteren en meer te importeren.

    Met andere woorden, het begrotingstekort gierend uit de hand te laten lopen, de eigen industrie kapot te maken en meer te importeren (uit Frankrijk, enz).

    Ze werken zich daar (generaliserend) in de ronde voor hun welvaart tegen voor onze begrippen veelal lage lonen en dan krijg je van B landen zulke politieke kritiek over je heen. Zo van maak je eigen land kapot, dan lijkt het net alsof wij niet zo verschrikkelijk gefaald hebben.

    De Duitsers hebben natuurlijk al wel gestimuleerd, maar zijn denk ik niet zo gek dit in het extreme door te zetten. Trouwens wat moet men uit Frankrijk, Griekenland en Spanje kopen dan, wat ze zelf niet beter kunnen maken?

    Het zou mij dan ook niets verbazen dat als dit soort kritiek de norm wordt, Duitsland de middelvinger op gaat steken en zijn eigen weg gaat, los van de Euro en het grootste deel van Europa. (zal voor ons als Nederland ook wel eens een goed medicijn kunnen zijn). Ze willen niet nog eens door de rest van Europa helemaal tot armoede toe uitgekleed worden. We weten allemaal hoe dan toen afgelopen is…

  243. Get a Life! says:

    Hoezo off-topic: Ik heb een vraag die ik maar gewoon in dit draadje stel..

    Ik huur momenteel een woning van een aannemer die failliet is gegaan. De huurovereenkomst is aangegaan voor bepaalde tijd en is telkens, na het verstrijken van deze tijd, vernieuwd. Het oorspronkelijke plan van de aannemer was om de huidige aangekochte woning plat te gooien en er een nieuwe voor in de plaats te zetten. De verkoop van dit nieuwe plan is echter niet van de grond gekomen!
    Er is hier overigens geen sprake van een leegstandswet.
    Mijn vraag: in hoeverre ben ik beschermd als tijdelijke ‘huurder’? Als de woning onder de failliete boedel valt en de curator gaat ermee aan de haal..

    Ik ben overigens een enigzins vermogende huurder die de markt rustig wil afwachten alvorens opnieuw in te stappen.

    Kan ik er zonder pardon uitgezet worden?

    Tnx

  244. adamus says:

    de curator moet het contract naleven dat jij hebt met de aannemer.
    Misschien kun je wel een deal maken met de curator door het te kopen voor een leuke prijs en het t.z.t. verhuren. Voorbeeld contract heb je al.

  245. dalen says:

    @255

    “Kan ik er zonder pardon uitgezet worden?”

    Nee dat kan niet. Het ligt anders als huurder faillit is.

    Nu moet ook de nieuwe koper het contract respecteren.

  246. Nou, says:

    Als je als huurder langer dan een bepaalde tijd zit (volgens mij een jaar) heb je recht op huurbescherming.

  247. adamus says:

    ad 257

    But there is a huge difference between inflation and hyperinflation. The former is quite useful in extracting the wealth from the peasants and funneling it upward to their betters, but the latter is, quite obviously, the final debt rattle of the whole financial system.

  248. Peter says:

    ” De ministers van Financiën van de Eurolanden zijn het in Brussel eens geworden over een reddingsplan voor Griekenland. De EU-leiders moeten er volgende week nog mee instemmen.

    De 16 eurolanden gaan het in geldnood verkerende Griekenland zo nodig helpen, maar op welke manier is niet bekend. Het zal de belastingbetaler geen geld kosten, zegt minister De Jager”

    LOL, sprookjes vertellen an de bevolking (AKA voorliegen)!

  249. @259, 255

    Leegstandswet: kraakrecht is recent afgeschaft, daar heeft u geen last(en geen profijt) van.

    Juridisch is Juan leek maar het lijkt me redeleijk dat bestaande, rechtsgeldige contracten bij een een faillissement (van de eigenaar) en eventueel hierop volgende verkoop van het door u gehuurde pand -los van de kapitaalpositie van u als huurder- door een nieuwe eigenaar overgenomen en gerespecteerd dienen te worden. Een verhuurd vastgoed objact zal dan minder opbrengen dan in omverhuurde staat.

    Een rechtsbijstandsverzekering kan in uw geval alles behalve een woekerpolis blijken 🙂

  250. Get a Life! says:

    Tnx voor jullie input. We gaan het meemaken. Als er duidelijkheid komt zal ik het hier laten weten.

  251. FT says:

    @251
    Verhaal klopt niet helemaal.
    De tekst zou moeten zijn 11 mensen uit de uitkering gehouden. 😉

  252. adamus says:

    De Raad gaat zich er volgende week over uitspreken Peter. De Jager c.s. hebben slechts de technische details besproken! Waarom Sarko dan de Duitsers moet sarren terwijl zij daar belangrijk zijn te wezen? Misschien wil Sarko na die slechte verkiezingen toch niets op zijn bordje krijgen.

    Er gaat helemaal geen akkoord komen?

  253. Peter says:

    @257: Adamus,

    Uit je link:

    “Prechter points out that the Fed is the ultimate narcissistic institution and always does what is best for the Fed. And hyperinflation would be the Fed committing suicide. If they destroy all value whatsoever to the USD, the Fed is quite out of business.”

    Wat zowel betekend dat Prechter (deflatie voorstander) niet snaps that de FED niet hoeft te blijven, het is slechts een instituut om de bevolking te beroven, en dat lukt tot nu toe aardig. De belangen erachter kunnen gewoon tijdig uit de munt stappen en zo ongeschonden uit de monetaire waardevernietiging tevoorschijn komen. En wie zal de bevolking hangen? Daar hebben ze de politici voor 🙂

    Nog even verder lezen, kijken waar ik nog meer doorheen kan prikken 🙂

  254. Peter says:

    @257: Adamus,

    Het geheel is een lang verhaal, en ik ben het zeker niet met alles eens/oneens. Maar ook na een tijdelijke deflatie gaan overheden gewoon failliet door de uit de hand gelopen schulden.

    Op dat moment verliest het bestaande geld zijn waarde en als dit op grote schaal gebeurd, en dat is aannemelijk, dan heb je op grote schaal hyperinflatie / hyperdeflatie.

    Niemand accepteer dan nog geld, en dat is nog erger dan hyperinflatie in de klassieke zin waar het enkel heel snel aan waarde verliest, dus het argument dat er nog genoeg biljetten in omloop zijn komt dan wel erg lachwekkend over.

    Eigenlijk is het allemaal raar woordgebruik, als je beschouwd dat we van de ene op de andere dag geen geld meer hebben. Je kan dat zowel hyper deflatie noemen (suggereert dat het nog waarde heeft), en hyper inflatie (er is zoveel meer geld in omloop dan men accepteert dat het oneindig teveel is en dus waardeloos).

    Fijt is dat het geld wat nog in omloop is nergens meer door is gedekt en dan is het ruilhandel.

  255. Peter says:

    Ter verduidelijking, geld heeft waarde door een zekere dekking. Is het niet in de ideale vorm door meetbaar goud, dan is het wel door de economie die de munt ondersteund.

    Dus als een land omvalt, moet men overnieuw beginnen. Als individueel land kan dat nog wel met een korte roerige overgangsperiode. Als dit in de VS en Europa vrijwel tegelijk gebeurd dan zijn de rapen echter gaar.

    Wij zijn zo verschrikkelijk afhankelijk van eenieder ander geworden met enkel geldstromen die ons verbind dat de maatschappij gewoon in een keer uit elkaar valt. Ineens is er geen water, stroom, brandstof, eten…niets meer.

    Dus waar een voornamelijk arm agrarisch land er wel weer bovenop komt (vanwege weinig specialisatie en afhankelijkheden), zal dit bij ons alleen via een soort extreme “marschal law” kunnen. De saamhorigheid is nu al ver te zoeken in de maatschappij en dat is met dit in het vooruitzicht geen goed teken.

  256. Peter says:

    @265, adamus Zegt:

    “Er gaat helemaal geen akkoord komen?”

    Ik hoop van niet eerlijk gezegd. Eens moet de pijn genomen worden, zij het nu toevallig eerst zichtbaar door de Grieken.

    De rest komt ook nog wel aan de beurt. Als we nu meteen de pijn gaan verdelen dan tasten we ook de minder slechte en goede landen aan en kan tevens het rottingsproces onderhuids gewoon doorgaan/uitbreiden.

    Zachte heelmeesters…stinkende wonden.

  257. ll says:

    Bovenstaand is duidelijk, het licht gaat uit.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_Shrugged

  258. adamus says:

    IL

    is in de plot ook bekend wie het licht uitdeed?

  259. nhz says:

    @269:
    ik denk dat de EU gewoon Goldman $ucks en handlangers gaat inhuren om een bailout van Griekenland te regelen zonder dat de belastingbetalers het in de gaten hebben. Misschien een nieuwe energiebelasting voor heel Europa waaruit via allerlei sneaky emissierechten handel en offshore firma’s stiekum het bailout fonds gevuld wordt?

    tot nu toe maakt de pleuro geen verdere sprongen omlaag, dus het lijkt erop dat de deal nog niet helemaal rond is.

  260. Frouke says:

    In februari zakte de inflatie in het eurogebied licht ten opzichte van januari.

    De inflatie in de eurozone is in februari gedaald tot 0,9 procent op jaarbasis. In januari was er nog sprake van een inflatie van 1,0 procent. In 2008 bedroeg de inflatie in februari nog 1,2 procent. De inflatie op maandbasis bedroeg in de afgelopen maand 0,3 procent.

    0,7 minder inflatie maand op maand. Het gaat aardig deflatie.

  261. nhz says:

    @273:
    ze hebben vast weer een nieuwe truuk bedacht bij het Ministry of Truth. Zijn ze trouwens al begonnen met de huizenprijzen meenemen in de inflatie berekening? Dat is een tijd terug al eens voorgesteld maar wordt steeds uitgesteld. Als de prijzen blijven dalen is het toch een makkelijke manier om het inflatiecijfer omlaag te manipuleren.

  262. Peter says:

    @274, adamus,

    OMG…sloop premie op lokaal niveau. Weet je meteen wat Job Cohen gaat doen als hij teveel zetels wint. Hij was alvast aan het oefenen met Amsterdam met hoe je verwoestend kan wetgeven. De premie is volgens mij nog hoger dan de waarde van de auto’s die gesloopt worden.

  263. mos says:

    @ 255
    Koop breekt geen huur. Dus: de curator gaat het huis verkopen,
    nieuwe eigenaar zal dat moeten respecteren.

    Heel kort samengevat: als er geen sprake is van een bijzondere situatie (huur aangegegaan voor korte duur bv vakantiewoning of als op grond van de wet de gemeente het pand bestemd heeft voor sloop en @255, daar doelt de vragensteller volgens mij op)
    dan kan de verhuurder de overeenkomst niet opzeggen zonder toestemming van de rechter. In de wet staan een beperkt aantal gronden waarop kan worden opgezegd. Ik meen uit mijn hoofd 7. De meest gebruikte in deze situatie is: dringend eigen gebruik.

    Let op: wat wel kan. In hypotheekaktes wordt standaard een huurbeding opgenomen. Dat beding is door de bank geldend te maken tegen een LATERE huurder. Dus als niet de curator maar de bank executeert, en de huurovereenkomst is afgesloten na de inschrijving van de hypotheekakte dan kun je je koffers pakken.

  264. @277 Duidelijke film

    Krimp = Kans ?

    Lijkt wel of heel Nederland een krimpgebied vwb bedrijvigheid, er vindt duidelijk een shake-out op bedrijfs O.G.

    Goed voor de gemeentekassen 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*