Hypotheken in Nederland worden fors duurder

De hypotheken in vooral Nederland worden binnenkort fors duurder. De kosten van nieuwe internationale regels zijn voor de rekening van de klant.

Nieuwe internationale regels schrijven voor dat banken meer reserves moeten aanhouden voor risico’s op hun hypotheekportefeuilles. De kosten daarvan berekenen zij door aan de klant.

Dit meldde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank maandag bij een presentatie van een rapport over hoe het met de Nederlandse economie gaat. Internationaal zijn banken het er over eens geworden dat de risico’s van hypotheken beter moeten worden afgedekt.

Lees verder op de site van Het Parool

 

Share Button

172 Reacties

 1. Arjan Zegt:

  Hoe zit het dan met hypotheken die niet bij een bank worden afgesloten? Een steeds groter wordende groep.

 2. BBB Zegt:

  Wet Hillen in 30 jaar afbouwen. Na mij de zondvloed. Babyboomers ga je schamen. Schandalig!

 3. Latida Zegt:

  Het in eigendom hebben van een afbetaald huis is met de recente beleidswijzigingen nu al in 1 klap ineens een stuk duurder geworden met de verplichte jaarlijkse belastingen.

  Verder zijn de contouren van de ernst van de situatie in Nederland nu duidelijk waar te nemen.

  Zoals ik al eerder zei, gaan we dus nu pas over van de ‘return-to-normal’-fase naar de ‘angst’-fase van de hypecycle.

 4. Magnum Zegt:

  Zo ben ik weer eens. Hoe lang geleden is dat hier al niet geroepen dat wet Hillen er aan zou gaan…

  Het is te lekker heerlijk laaghangend fruit om de opbrengst niet in de begroting te persen. En de het tarief is straks hoe lang nog 0,6 %

  Dikke kans dat bij de herziening van de vermogensrendements heffing later in de race het `budget neutrale` verhaal nog een keer voorbij gaat komen en ze in de loop van de tijd dicht(er) bij elkaar komen te liggen.

  Zit ook een planologische component in gok ik. Ouderen wonen kennelijk naar de smaak van DH te lang in een veel te groot huis en is er nu een tekort aan passende huizen voor gezinnen. Als we die echt allemaal zouden gaan bouwen en de Babyboomers gaan het tijdelijke voor het eeuwige verruilen staat er ergens halverwege deze eeuw enkele hele desolate vinex? locaties te verkommeren. Of deze `uitrook` maatregel helpen is de vraag

  Met het verkleinen van het verschil in behandeling van geld op de bank en eigen woning is de gedachte. Nu kost wonen in een veel te groot huis, behalve de vaste lasten niets extra.

  Oma in het eensgezinshuis van 450k laten wonen kostte haar qua tax nu nul
  Oma in een appartement van 250k en 200K cash een extra aanslag van 8k
  en hoeveel rendement kan ze met weinig risico halen. Dat is per saldo wel even wat minder dan de nul van nu. Dus ze verstookt liever wat meer en blijft lekker zitten. Verhuizen gaat ze alleen als het echt niet meer gaat.

  Afschaffen wet Hillen & combo met de eenmalige verhoogde schenking (rond die tijd van invoer heb ik het hier ook voor bekeken gehouden) maakt het ook mogelijk om een koppel dat van beide ouders een ton krijgt er niet niet 8k wegvalt en er voor de fiscus bij het koppel aan de andere kant niets te halen. Niet zo gek dat dit op grote schaal aan het gebeuren is.

  Heeft iemand de rencente aantallen daarvan beschikbaar want in jaar een (1) liep het echt storm!

 5. Mr. Marty Zegt:

  Duurdere hypotheek vertaald naar hogere rente zal de leencapaciteit doen verkleinen. Dit betekent een neerwaartse druk op de huizenprijzen. Tel daarbij op dat de starters momenteel het onderspit delven doordat de huizenprijzen te hoog zijn en nu zijn weggelegd voor doorstromers die hun uitgestelde koop/verkoop de afgelopen tijd hebben ingelopen. Samen met het opdrogen van de woningvoorraad en de dringende oproep om te bouwen, bouwen, bouwen. Geeft alleen maar aan de markt verstoord is en onder druk staat. Als de rente 1% stijgt scheelt dat op 400k al gauw 200 euro per maand. De hypotheekrente aftrek wordt verder afgebouwd wat de maandlasten aanzienlijk zal verhogen. Allemaal impulsen die voor een neerwaartse druk zorgen in de huizenprijzen. Vanaf nu zak een dalende trend in het aantal transacties worden gezien en zullen de normaliseren. Een normale prijs is wat je fatsoenlijk en acceptabel vind voor bijvoorbeeld een eensgezinswoning voor Jan en Jannie met een gezamenlijke inkomen van 50.000 – 60.000 euro. Dat is dus 250.000. Iedere euro meer is gebakken lucht. Voor dat geld wil je een energiezuinige woning die toekomstbestendig is en geen krot met een energielabel D of hoger. Je moet als potentiële koper een realistische bril op zetten en geen roze bril met de naïeve instelling dat de huizenprijzen eindeloos kunnen blijven stijgen. Tel je knopen. Daarmee wil ik zeggen dat je een weloverwogen beslissing moet nemen die rekening houdt met alle facetten van het kopen van een huis met in achtneming van de fiscale regelgeving, rentebeleid, financiële middelen en economische ontwikkelingen. Een weldenkend mens komt dan tot de conclusie dat je vandaag de dag te veel betaald voor een woning. De vis wordt duur betaald. Of het ooit goedkoper/betaalbaarste wordt ligt aan jou. Als jij je eisen/wense opschroeft en daar naar gaat handelen wel! Succes!

 6. Latida Zegt:

  Wedden dat er zeer binnenkort een half leger financiele adviseurs met een heel scala van sale- en leaseback plannetjes bij ouderen voor de deur staat om ze onder het mom van ‘als u het nou zo doet bent u veel beter af’ de meest kwetsbare ouderen van hun bezit af te helpen?

  Banken staan er al decennialang bekend om dat ze dit doen.

  Ik zal nooit het oude dametje (80+) vergeten die in het midden van de jaren negentig als laatst overgeblevene van een familie met een hoop vastgoed bezit terwijl ze in haar laatste dagen op deze aardbol liep haar complete inboedel aan het weggeven was zodat ‘die rotzakken van de bank het in ieder geval niet in handen krijgen’.

  Inderdaad, ze had haar huis al aan de bank verkocht met als voorwaarde dat ze er ‘mocht’ blijven wonen. De befaamde sale- en leaseback constructie welke in het bedrijfsleven inmiddels zo gangbaar is geworden.

  Het financieel uitbenen van burgers, daar zijn ze heel gewiekst in geworden in Nederland.

  Dat heeft men oa. kunnen zien aan de woekerpolis en de verkoop van swaps, waarbij miljoenen zijn opgelicht.

  Zal het ze nog een keer gaan lukken?

 7. Arjan Zegt:

  BBB: Wet Hillen in 30 jaar afbouwen.

  In 4 jaar of eerder denk ik. Het volgende kabinet haalt er definitief een streep door. Net als die rente-aftrek, 4 jaar geleden was het nog 0.5% per jaar, nu 3%, what’s next?

  Het valt me op dat Klaas Knot op het moment vaak in het nieuws is, heeft natuurlijk alles te maken met de boterzachte maatregelen op de huizenmarkt, zal ie gedurende de regeringsperiode alsnog een verlaging van de LTV kunnen bewerkstelligen? Want die blijft gewoon op 100% staan vanaf 2018. De internationale druk om die te verlagen wordt steeds groter.

 8. Arjan Zegt:

  Ben trouwens ook erg benieuwd hoe de nieuwe regering denkt meer betaalbare vrijsectorwoningen te willen realiseren.

 9. Mr. Marty Zegt:

  @ Arjan,
  Rijksvastgoeddientst kan heel goed een tender uitschrijven en zelf voor projectontwikkelaartje spelen.

  Deze bezit veel grond en gebouwen (rijp voor de sloop of herbestemming).

  Daarnaast is er ook recent een wet aangenomen die grondeigenaren versneld kunnen onteigenen indien de gemeente/overheid vindt dat het een bouwbestemming moet krijgen.

  Kwestie dus van middelen de juiste inzetten.

 10. Mr. Marty Zegt:

  Ze kunnen ook woco’s sommeren om te ontwikkelen.

 11. Steven Zegt:

  Ik rijd voor mijn werk steeds door het groene hart van Nederland. Ook daar kan natuurlijk gebouwd worden. De babyboomers in hun mooie woningen daar willen dat natuurlijk niet, maar het KAN wel.

 12. maff Zegt:
 13. maff Zegt:

  Basel IV en de NL

  ‘ Voor de onderzochte zes Nederlandse banken leiden de compromissen waarschijnlijk tot een kapitaaltekort van tussen de 18 en 25 miljard euro.’ PWC

  Bankrunnetje ? caglecartoons.com/…/09/29/98679_600.jpg

 14. Nico de Geit Zegt:

  maff: Ab Flipse en de aflosboete

  twitter.com/abflip…s/917742806579466240

  Je zou verwachten dat dit een neerwaartse druk op de huizenprijzen zou geven. Echter, mensen kopen op hun gevoel. En ‘huizen worden altijd meer waard’.

  Van je grote woning verhuizen naar een ‘betaalbaar’ appartement? Die appartementen zijn er nauwelijks/niet.

  Ik denk dat het wel even gaat duren voordat mensen gewend zijn aan de nieuwe situatie. Het moet eerst even goed doordringen, gevoeld worden. Vooralsnog kunnen ze in 2018 weer meer lenen, voor de laagste rente ooit.

 15. Nico de Geit Zegt:

  Mensen die hun woning hebben betaald zullen voor het overgrote deel gewoon de jaarlijkse ‘aflosboete’ betalen. Straks de heffing in box 3.

  Het gaat om veel oudere mensen die leven van een pensioenuitkering + AOW. Het ziet er naar uit dat er straks alleen nog AOW is voor hen die het echt nodig hebben – niet voor mensen met honderdduizenden euro’s op de bank of in hun woning. Dat gaat dan in sommige gevallen problemen opleveren.

 16. Arjan Zegt:

  Mr. Marty,

  We zullen zien, moet nog zien of het kabinet er lang zit.

 17. Arjan Zegt:

  maff: aflosboete

  Waarom wordt dit overal aflosboete genoemd? Het is gewoon een kadootje wat veel ouderen niet meer krijgen. Dat moet jullie toch als muziek ik de oren klinken dat die ‘verwende babyboomers’ eens worden aangepakt.

 18. Arjan Zegt:

  Arjan: ouderen

  Henk Krol is woest hoe ouderen keihard gepakt worden. 😀

 19. Nico de Geit Zegt:

  Voor een uitgeleefd appartementje uit de jaren ’80 vragen ze hier 275k. En om het leefbaar te krijgen zal er toch stevig in geïnvesteerd moeten worden.

  Als appartementjes zo duur zijn kun je beter in je veel te grote woning blijven zitten. Dan hou je het wooncomfort dat bij een grote woning hoort, en financieel maakt het ook niet veel uit.

  Beter: huur gewoon iets in de vrije sector.

  Ooit was een eigen woning een goede belegging voor de oude dag. Om te verhuren of om zelf in te wonen, in sommige gevallen allebei. Maar zodra de waarde daalt kun je beter geen eigenaar zijn.

  Wederom maakt de overheid zwaar misbruik van goed gedrag van haar burgers. Mensen werken hard om zelfredzaam te blijven, middels een eigen betaalde woning, de overheid plundert ze.

 20. Latida Zegt:

  Arjan: een kadootje wat veel ouderen niet meer krijgen.

  Heeft niets met leeftijd te maken. Gaat om mensen die een (zo goed als) afbetaald huis hebben.

  Afhankelijk van de waarde van je huis en hoeveel jaar je er nog woont, kan dat best een flinke kostenpost zijn, omdat het ieder jaar weer terugkomt en waarschijnlijk ook regelmatig zal worden verhoogd.

  Gaat het om een huis van een miljoen waar je nog een jaar of 30 wilt wonen heb je het al gauw over 100,000 extra aan belasting wat erin moet.

 21. Nico de Geit Zegt:

  Mensen vinden 900 euro aftikken voor een appartementje ‘weggegooid geld’, maar een krankzinnige investering van tonnen in een oud krot om hetzelfde woongenot te krijgen ‘is een goede belegging’. Want….. eigen woningbezit heeft nu eenmaal een hoge status. En dat verander je niet zomaar.

 22. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Waarom wordt dit overal aflosboete genoemd?

  Omdat die mensen er niet vanuit gingen dat de eigen woning uiteindelijk naar box 3 zou verhuizen. Als ze dit forum hadden gevolgd was het niet als een verassing gekomen.

 23. Latida Zegt:

  Vereniging Eigen Huis is niet blij:

  “Het vermogen dat mensen met hun eigen huis opbouwen wordt in toenemende mate belast. Dat past niet bij het streven om een eigen huis deel te laten zijn van het toekomstige pensioen. Vooral niet omdat het voor ouderen momenteel niet of nauwelijks mogelijk is de overwaarde van hun huis te gebruiken als pensioenaanvulling of voor noodzakelijke aanpassingen van het huis. ”

  en

  “De overheid toont zich hier onbetrouwbaar: de afspraak dat de renteaftrek met 0,5% per jaar wordt afgebouwd gaat vanaf 2020 maar liefst zes keer zo snel. Vooral mensen met hogere inkomens, hogere hypotheken en hogere hypotheekrente worden hierdoor zwaar getroffen.”

  eigenhuis.nl/actue…tie-op-regeerakkoord

 24. Nico de Geit Zegt:

  De overheid heeft geld nodig om het systeem overeind te houden. Fatsoenlijke hardwerkende mensen hebben vaak iets opgebouwd, klaplopers meestal niet. Bij de klaplopers is dus niks te halen. Dus haalt de overheid het bij de fatsoenlijke hardwerkende mensen, opnieuw.

  Waarom zou je nog veel moeite doen als de vruchten van je arbeid constant worden weggekaapt?

  Ook zoiets: belasting op dingen die een gezin nodig heeft, een auto om naar je werk te rijden bijvoorbeeld. Vind je het gek dat er veel te weinig autochtone kinderen geboren worden?!

  Nieuwkomers die alles voor niks krijgen, ja, die dromen van een islamitische heilstaat op Nederlandse bodem. Daar moeten we het van hebben. Mooi.

  Mijn motto: red jezelf.

 25. BBB Zegt:

  Arjan: Waaromwordtditoveralaflosboetegenoemd?Hetisgewooneenkadootjewatveelouderennietmeerkrijgen.Datmoetjullietochalsmuziekikdeorenklinkendatdie‘verwendebabyboomers’eenswordenaangepakt.

  Admin, doe wat aan die apple bug.

  Het eigenwoningforfait en de vermogensbelasting is pure volksverlakkerij van de overheid. Belasting betalen over vermogen waar al belasting over is betaald is m.i. oplichting. Misschien moet de overheid eens over de grens met Duitsland kijken hoe het daar gaat.

  Dit kabinet gaat falen en schuift de rekening wederom naar voren. Vertrouwen in de toekomst is niet mogelijk met een mislukte democratie bestuurd door onbekwame poltici die iedere 4 jaar met andere plannen komen.

  Ik denk dat Arjan gelijk heeft als hij zegt dat HRA en EWF nog sneller aangepast gaan worden door het volgende kabinet in 2021.

  Alles wordt duidelijk na 2030. Dat wordt een periode dat de uitdrukking “Na mij de zondvloed” werkelijkheid wordt voor de babyboomers en hun kroost.

 26. Nico de Geit Zegt:

  De hoge belastingen zijn noodzakelijk om de omvolking te betalen. Je betaalt dus voor je eigen ondergang als je even niet uitkijkt. Veel mensen hebben dat helemaal niet in de gaten. Sterker, ze spelen nog steeds de racismekaart, grapjassen/mafkezen/kneuzen/losers/tv-kijkers/dom volk/ zombies/Nederlanders. Kansloos.

 27. Arjan Zegt:

  Latida: Heeft niets met leeftijd te maken. Gaat om mensen die een (zo goed als) afbetaald huis hebben.

  Joh je meent het. De meeste hypotheken lopen 30 jaar.

 28. Latida Zegt:

  3 miljoen mensen(!) hebben minder dan €940(1) per maand

  “De telraamtoppers van het CBS komen heden ochtend met een licht verontrustend bericht. Drie miljoen Nederlanders zijn financieel kwetsbaar. Hieronder verstaan de statistici individuen tussen de 15 en 64 (scholieren, studenten tellen niet mee) die zelfstandig minder dan de netto bijstand van een alleenstaande à €940 per maand binnenharken.”

  daskapital.nl/2017…derlanders_zitt.html

 29. Arjan Zegt:

  Latida: 100,000 extra aan belasting wat erin moet.

  Schande!

 30. Voerman Zegt:

  BBB: Wet Hillen in 30 jaar afbouwen. Na mij de zondvloed. Babyboomers ga je schamen. Schandalig!

  Valt allemaal wel mee voor de verstandige ouderen.
  Zij hebben immers hun hypotheek reeds jaren geleden afgelost en door de besparing op woonkosten ook nog een aardig spaartegoed opgebouwd.
  Verder ga je de eerste paar jaren nog helemaal niets merken van het schrappen van de wet Hillen en daarna wordt het effect pas over een aantal jaren langzaam voelbaar. Voerman is tevreden, blijft zitten waar hij zit en verroert zich niet.

  De echte slachtoffers zijn waarschijnlijk de onverstandige 50+ers van nu. Maarja….., na de zondvloed geldt voor die dommen: “Nieuwe toekomst – nieuwe kansen.” 🙂

 31. BBB Zegt:

  Voerman: Verder ga je de eerste paar jaren nog helemaal niets merken van het schrappen van de wet Hillen en daarna wordt het effect pas over een aantal jaren langzaam voelbaar. Voerman is tevreden, blijft zitten waar hij zit en verroert zich niet.

  I rest my case. Na Voerman de zondvloed.

 32. Nico de Geit Zegt:

  Ik heb Horrmann – bekend van zijn afgeloste huis – nog niet gehoord over de jaarlijkse aflosboete.

 33. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: nog niet gehoord over de jaarlijkse aflosboete.

  Heeft ook nog nooit bestaan.
  Met het beeindigen van de wet Hillen wordt het huurwaardeforfait wat dan betaald moet worden (30 jaar lang ieder jaar aan te passen) met een nieuw woord “aflosboete” genoemd. Dat woord in deze betekenis kon dus door Hormann nooit gebruikt zijn omdat het eerder nooit bestond. 🙂

  Eigenlijk is het een nieuwe en milde vorm van diefstal.

 34. zeurduif Zegt:

  Maximaal jackpot hier, huis gekocht op top, 18.000 overdrachtsbelasting afgetikt, jaar daarna overdachtbelasting naar 2% en na 9 jaar huis afgelost eindelijk een klein voordeeltje, de wet Hillen.

  Eerst ook pissed dat die afgeschaft werd maar het gaat zoals ik het begrijp geleidelijk. En Rutte maakte nog een zinvolle opmerking : anders valt iedereen over 30 jaar onder de wet Hillen i.v.m. verplicht aflossen. Dan zouden ze het geld wat ze nodig hebben toch rechts of linksom komen halen.

 35. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  had het zien aankomen..always expect the worse.. nederlandse overheid is gewoon je grootste vijand, ze propageren financiele prudentia.. en daarna ben je de sjaak. ze programeren zelfredzaamheid.. je bent de sjaak. ouderen moeten vooral langer thuisblijven, prima.. maar je bent de sjaak. je wil in een groepje voor jezelf zorgen onder 1 dak.. je bent de sjaak.
  je betaalt je leve lang aow premie maar de partner wordt gekort. de lijst is lang..
  mijn zorgtaak zit erop en heb mijn huis net verkocht. in 4 weken zitten we bij de notaris. en dan gelijk door naar het buitenland.
  dag vogels dag bloemen dag nederland.

 36. argon Zegt:

  Welkom in de diaspora, vergeet niet contact op te nemen met je lokale Nederlandse vereniging, Wij halen de sint binnen en smokkelen dropjes en rauwe haring waar ook ter wereld.

 37. Jo Zegt:

  diaspora

 38. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Omdat die mensen er niet vanuit gingen dat de eigen woning uiteindelijk naar box 3 zou verhuizen.

  He? Eigen woning is nog steeds in box 1.

 39. Voerman Zegt:

  Arjan: He? Eigen woning is nog steeds in box 1.

  Correct!
  Geit haalt soms wat zaken door elkaar.

 40. Jo Zegt:

  Diaspora

 41. Jo Zegt:

  Halleluja ben eindelijk doorgelaten in de blog met mijn Diaspora en wel 2 keer lol.
  Toch wel grappig dat ik ongeveer anderhalf jaar geleden hetzelfde las als wat nu gebeurt.
  Met de extra belasting op huizen wat waarschijnlijk een nieuwe wet wordt, Hoe dan ook ik heb nog steeds niet gekocht ben er ook wel blij mee. Maar ik denk wel dat een afgelost huis van 2 ton altijd nog goedkoper is als huren.

 42. Voerman Zegt:

  Voerman: Correct!
  Geit haalt soms wat zaken door elkaar.

  Hier dus heel simpel en duidelijk beschreven het ontstaan van de HRA en het eigenwoning forfait:

  historischnieuwsbl…heekrenteaftrek.html

 43. Jo Zegt:

  Heb net een grot gekocht in Bulgarije voor 500 ga de diaspora achterna, over 50 jaar kom ik terug als gastarbeider krijg ik meteen een huis sta al 50 jaar ingeschreven!!!!!

 44. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Horrmann

  Twitter van Gerhard Hormann:

  https://twitter.com/gerhardhormann

 45. Arjan Zegt:

  Latida: Vereniging Eigen Huis is niet blij

  En wat is jouw mening hierover? Goede of slechte maatregel die versnelde afbouw van deze aftrekpost?

 46. Voerman Zegt:

  Latida: Vooral niet omdat het voor ouderen momenteel niet of nauwelijks mogelijk is de overwaarde van hun huis te gebruiken als pensioenaanvulling of voor noodzakelijke aanpassingen van het huis.

  Een afgelost huis is sowieso een aanvulling van het pensioen
  alleen al, omdat je geen huurlasten hebt!
  Dat geldt natuurlijk minder, wanneer het huis nog met een hypotheek belast is. Maarja……, dat is een keuze die nu eenmaal bewust – of onbewust gemaakt is.

 47. Latida Zegt:

  Arjan: En wat is jouw mening hierover? Goede of slechte maatregel die versnelde afbouw van deze aftrekpost?

  Het blijft makkelijk roepen als je aan de zijlijn staat natuurlijk.

  Maar ik vind het gerommel in de marge wat geen zoden aan de dijk zet teneinde zo min mogelijk politiek kapitaal te verliezen.

  Kijkt men eigenlijk wel naar hoe dit soort zaken in het buitenland is geregeld of denkt men dat Nederland een eiland is in het midden van de stille oceaan?

  Ik bedoel daarmee, schaf dat het Eigenwoningforfait dan gelijk helemaal af en gebruik dat dan ook ten volle om de HRA zo snel mogelijk helemaal af te bouwen voordat de rentes straks weer omhoog gaan.

  Verder zou je bij gehele afschaffing van HRA ook de WOZ wet en de OGB en de Wet Hillen kunnen samenvoegen met het HWF en dat is dan gewoon je onroerend goed belasting, zodat het hele systeem makkelijker te begrijpen is, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.

  Maar goed, ik wil best geloven dat deze uitkomst politiek het maximaal haalbare is.

  Alleen komt het wel weer over als zo min mogelijk draaien aan de knopjes in de goede richting om te laten zien dat er iets gebeurt, ook als is dat uiteindelijk minimaal. Voor de bühne (IMF, ECB, DNB) is het blijkbaar net aan afdoende, en dat zal het enige zijn dat telt.

  De problemen rondom huisvesting zijn inmiddels echter veel fundamenteler van aard, terwijl de aangereikte maatregelen eerder verdere speculatie stimuleren over wat er in de toekomst nog staat te veranderen.

  Ik durf wel een voorspelling aan dat er in de komende 10 jaar een regeling komt om met je pensioengeld je hypotheek af te lossen, wat nooit de bedoeling geweest kan zijn als een eigen huis bedoeld is als aanvulling op dat pensioen.

  Nederland wordt in snel tempo armer, ouder en zieker, en het inzetten op hogere huizenprijzen is jezelf voor de gek houden.

  Met de huren is het al net zo. Nu wordt voedsel weer 3% duurder gemaakt, en daarboven komen weer huurverhogingen.

  Dat betekent in de praktijk weer meer huurtoeslagen, weer meer afhankelijkheid van het toeslagen circus, en weer een groter percentage van kleine inkomens dat richting primaire levensbehoeften wordt gedirigeerd, waardoor er zonder enige twijfel volgens jaar weer meer gezinnen in de (schuld)problemen komen.

  Verder kun je nog opmerken dat een afbetaald huis belasten er niet toe zal leiden dat een groter percentage werkelijk het eigen huis ooit zal afbetalen.

  Persoonlijk zal ik ten alle tijden de voorkeur geven aan een afbetaald huis, met zo min mogelijk terugkerende vaste kosten. ‘Cost of ownership’ gaat nu in NL dus structureel omhoog op de lange termijn, en dat zal remmend werken op de prijsontwikkeling.

  Nu in Nederland de verplichte ziektekostenverzekering is ingevoerd, en met in de toekomst een belasting op het bezit van je eigen huis, heeft een twee persoons huishoudens straks jaarlijks vele duizenden euro’s betalingsverplichtingen waar men in feite bij leven en welzijn (ie gezond zijn) niets van terugziet.

  Daarmee wordt het steeds aantrekkelijker om de verschillende systemen in verschillende landen naast elkaar te leggen en daaruit een land te kiezen welke het beste bij je past, nu en in de toekomst, gelijk een multinational die voor Nederland kiest omdat daar de belasting op intellectuele eigendomsrechten het minst belast worden.

  Alleen door het stemmen met je voeten kun je als burger nog onder het juk van een steeds verder uit de hand lopend openbaar bestuur ontkomen.

  Vraag het maar eens aan een turk, een pool, een chinees of aan een van de vele geïmmigreerde Nederlanders. De voornaamste reden van het vertrek is vrijwel altijd een gebrek aan toekomstperspectief, overmatige overheidsbemoeienis (regeldruk) in het dagelijkse leven, elders meer kunnen verdienen, minder stress willen ervaren, e.d.

  Emigratie uit Nederland staat op recordniveau, dus tel uit je winst.

  Zonder immigratie is het aantal mensen dat in Nederland woont reeds dalende, en ik durf te stellen dat dit rechtstreeks te maken heeft met decennialange kunstmatig georchestreerde schaarste op de woningmarkt, waardoor men in andere landen vaak van een hogere levensstandaard kan genieten dan in Nederland zelf, vanwege meer en beter betaalbare woonruimte, collectieve (niet geprivatiseerde) zorg, minder files, schoner milieu, etc. etc.

  Vele honderduizenden, zo niet miljoenen, gingen u reeds voor. En terwijl je in een florerend Nederland dat het in alle opzichten voor de wind gaat eerder zou mogen verwachten dat emigratie niet iets is waar veel mensen voor opteren, zie je dat dus bepaald niet terug in de veelvuldig onder de tafel geschoven emigratiecijfers.

  Als ik op dit moment als oudere in Nederland een eigen afbetaald huis zou hebben, zou ik eventueel ook overwegen het te verkopen en te verhuizen naar een land met goede en betaalbare gezondheidszorg en lage belasting op vermogen, en lekker daar in de zon van de oude dag genieten (o wacht…).

  Het zal geen toeval zijn dat er in het buitenland complete Nederlandse enclaves bestaan. We lezen er liever niets over in Nederland, want dat het gras elders groener zou zijn, dat is blijkbaar te confronterend.

  Nogmaals, er is werkelijk geen enkele technische reden dat men in Nederland onvoldoende betaalbare woningen kan bouwen voor haar inwoners en hen daarmee bestaanszekerheid kan bieden. Het is een van bovenaf geregisseerd en gecontroleerd gebeuren, waarbij vrijwel iedere bewoner een leven lang schuldplichtige is voor de primaire levensbehoeften, met alle gevolgen (zoals een groeiende onderklasse, spanningen in de samenleving, etc) van dien.

  De nu aangekondigde beperking van de HRA was reeds voorspelbaar en is enkel tot stand gekomen als gevolg van internationale druk, en niet vanuit een dieper inzicht vanuit het kabinet zelf om het algemene welvaartsniveau van de Nederlandse burger te verbeteren. Het komt over als het krampachtig in stand houden van de huizenprijzen teneinde de banken te beschermen.

  Want wat gaat men doen aan de woningnood zelf? De leegstand van BOG? Het op waarde taxeren van de grond en het OG in bezit van gemeentes, provincies en overheid? Laat me raden: Daar gaan we het niet over hebben.

  In Nederland is men bij uitstek bedreven in het doen ontstaan van fictieve financiele werkelijkheden op papier. Ik vrees echter dat de financiele rapportages steeds verder van de werkelijkheid in de samenleving af komen te staan, waardoor opdoemende problemen niet snel genoeg worden onderkend om ze tijdig aan te pakken.

  Het vrij besteedbaar inkomen wijkt negatief af tegenover andere landen in de EU. De private schulden zijn torenhoog. Nu gaan we straks met de pensioengelden de hypotheekschulden aflossen.

  Dan blijft er dus weinig over van ‘een van de rijkste landen ter wereld’ als er nu al ruim 3 miljoen mensen nog niet eens een inkomen van €1000 kunnen verwerven, en men straks het eigen pensioen moet opeten om te kunnen wonen.

  #justsaying

 48. Latida Zegt:
 49. maff Zegt:

  Energiebelasting ( global warming ? )

  ‘Energienota 200 euro hoger door kabinetsplannen’

  ad.nl/politiek/ene…etsplannen~ada14355/

  Ps 🙂 watch them growing glaciers i0.wp.com/media.ca…01/27/143546_600.jpg

 50. maff Zegt:

  Nico de Geit: Ik heb Horrmann – bekend van zijn afgeloste huis – nog niet gehoord over de jaarlijkse aflosboete.

  Komt ie toch nog 😉 ‘ Toch nog even een paar opmerkingen over die aflosboete’ hypotheekvrij.blog…pmerkingen-over.html

 51. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  argon:
  Welkomindediaspora,vergeetnietcontactoptenemenmetjelokaleNederlandsevereniging,Wijhalendesintbinnenensmokkelendropjesenrauweharingwaarookterwereld.

  argan- misschien wist je het nog niet maar de sint bestaat niet? sowieso sinds de zwarte piet histery in NL is het voorbij.
  drop krijg ik overal en haring lust ik niet.

  netzomin lust ik een nederlandse verening in het buitenland.. vol met gebakken lucht..
  had ik vroeger al niet nodig toen ik het buitenland woonde en straks dus ook niet.
  25 jaar buitenland, kleine 4 jaar terug in Nederland- done my duty, en heb genoeg gezien.

  uiteraard heeft ieder (buiten)land zijn eigen individuele kruis en problemen of iets wat je niet aanstaat.
  Echter- Zelfredzaamheid was altijd al mijn credo, en dat voer ik in alle kategorieen konsekwent door- zo dus kijk ik waar ik de beste omstandigheden voor mijn situatie en mijn persoonlijke voorkeuren krijg ..
  het betreft een individuele keus en zeker geen oproep aan iedereen om het na te doen-
  ik ben dankbaar dat ik het kan doen en dat is niet alleen een kwestie van geld- maareerder verbonden met immateriele dingen.
  het ga jullie goed- en vooral kritisch blijven- en waar mogelijk daar naar handelen.

 52. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Een afgelost huis is sowieso een aanvulling van het pensioen

  Een kruiwagen met geld is dat ook. De vraag is waar je beter mee af bent.

 53. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Een afgelost huis is sowieso een aanvulling van het pensioen

  Een kruiwagen met geld kun je helemaal opmaken. Met een woning is dat wat lastiger. Het kan met een opeethypotheek, maar dat is erg duur. Doe dan toch maar die kruiwagen met geld. Dat geeft ook meer vrijheid.

  Wonen wordt duur, eigen woning bezit wordt duur, omdat de overheid de zittende eenden gaat grijpen. De waarde daalt, en dan ben je als huurder helemaal beter af.

  Verder is Nederland een zinkend schip vol snel voortplantende vluchtelingen uit de derde wereld. Daar moet je niet in willen zitten. Mooie plekjes nog steeds in Nederland, maar die kun je beter huren.

 54. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Een kruiwagen met geld is dat ook. De vraag is waar je beter mee af bent.

  Met een beetje verstand heb je beide! 🙂

 55. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Meteenbeetjeverstandhebjebeide!

  Een betaalde woning op een prettige locatie, een kruiwagen met geld om de rest van je leven alle rekeningen te betalen – en ik bedoel dus zonder AOW, want dat is er straks alleen nog hooguit ‘voor hen die het echt nodig hebben’. En vanuit die kruiwagen moeten dus ook alle belastingen betaald worden. Nee, dat is bijna, of helemaal niet te doen.

 56. Nico de Geit Zegt:

  Een kruiwagen met geld waarop nauwelijks rendement wordt gemaakt, maar waar de overheid wel ieder jaar geld af pakt, die raakt op een gegeven moment leeg. Ook al zou je er zelf niks af pakken.

  De oplossing is dus doorwerken, er in ieder geval voor zorgen dat je inkomsten door blijven lopen. De eigen woning zal een slechte belegging blijken. Je kunt je zelfs afvragen of die kruiwagen met geld/afbetaalde woning veel inspanning waard is.

 57. ps Zegt:

  Maff 🙂

  …huisje, boompje, beestje, wolkje…
  https://pbs.twimg.com/media/DL3D6HfXUAA1Mtw.jpg

 58. maff Zegt:

  psss, lol hij is er nog steeds

  Niet alleen dat NL de hoogste hypo-schuld heeft ter wereld, maar kijk ook eens naar het huisbezit. Iets van 17-20% van de huizen heeft geen hypo. In Griekenland/Italië etc is 80% hypo-vrij.
  Waar de staat rijk is en de bewoners arm vreest men de overheid, en vv.
  Wij denken het goed voor elkaar te hebben, maar zij hebben het veel beter. Daar kan de staat omvallen en het zal ze jeuken, hier breekt acuut de pleuris uit.
  orca

 59. maff Zegt:

  Moet er nog bij

  Gepikt van Ook makelaars zeggen het nu: woningmarkt = OVERVERHIT

  daskapital.nl/2017…eggen_het_nu_wo.html

 60. Eric406 Zegt:

  Latida:
  3miljoenmensen(!)hebbenminderdan€940(1)permaand

  “DetelraamtoppersvanhetCBSkomenhedenochtendmeteenlichtverontrustendbericht.DriemiljoenNederlanderszijnfinancieelkwetsbaar.Hieronderverstaandestatisticiindividuentussende15en64(scholieren,studententellennietmee)diezelfstandigminderdandenettobijstandvaneenalleenstaandeà€940permaandbinnenharken.”

  daskapital.nl/2017…derlanders_zitt.html

  Het is niet zo erg als het lijkt. De financieel broze vrouw (2 miljoen) heeft in 68% van de gevallen een partner, terwijl 46% van de mannen een levensgezel aan zijn zijde weet. De partners van vrouwen verdienen met een persoonlijk inkomen van €49.000 meer dan gemiddelde man (€39k) en meer dan het dubbele van de €21.000 die partners van kwetsbare mannen binnentrekken.
  Mijn vrouw is ook financieel kwetsbaar: ze werkt niet. Maar ik hark genoeg binnen voor beiden.

 61. Eric406 Zegt:

  maff:
  Energiebelasting(globalwarming?)

  ‘Energienota200eurohogerdoorkabinetsplannen’

  ad.nl/politiek/ene…etsplannen~ada14355/

  Pswatchthemgrowingglaciersi0.wp.com/media.ca…01/27/143546_600.jpg

  Dat zijn pas smerige streken.
  Bijna niemand kan zijn woning electrisch verwarmen, maar ondertussen wel de belasting op gas verhogen.

 62. NewKidInTown Zegt:

  Op volle kracht bouwen brengt ineenstorting huizenmarkt dichterbij.

  De hosanna-geluiden over de woningmarkt zijn overal te beluisteren maar wie goed naar de cycli op de woningmarkt kijkt beseft dat als er niets gedaan wordt over een paar jaar de woningmarkt weer in elkaar stort. Dat is de mening van Robert Peels en Rolf Dankers die op basis van een dynamisch model voor de Nederlandse woningmarkt laten zien dat deze zich nog het beste laat karakteriseren als een varkenscyclus. Zij waarschuwen voor het starten van te veel woningbouwprojecten, omdat dit op termijn een nieuwe, diepe crisis in de woningbouw zal veroorzaken, met alle gevolgen van dien voor de rest van de Nederlandse economie.

  Figuur 1: Golven in woningbouwproductie en behoefte

  mejudice.nl/artike…izenmarkt-dichterbij

 63. NewKidInTown Zegt:

  “De Amsterdamse huizenprijs daalt voor het eerst in lange tijd – is de gekte dan eindelijk voorbij?”

  businessinsider.nl…derde-kwartaal-2017/

 64. Latida Zegt:

  Eric406: Hetisnietzoergalshetlijkt.Definancieelbrozevrouw(2miljoen)heeftin68%vandegevalleneenpartner,terwijl46%vandemanneneenlevensgezelaanzijnzijdeweet.Departnersvanvrouwenverdienenmeteenpersoonlijkinkomenvan€49.000meerdangemiddeldeman(€39k)enmeerdanhetdubbelevande€21.000diepartnersvankwetsbaremannenbinnentrekken.
  Mijnvrouwisookfinancieelkwetsbaar:zewerktniet.Maarikharkgenoegbinnenvoorbeiden.

  Daarom hakken de vele scheidingen er ook zo in, net als jongeren die op een gegeven moment gewoon het beste op zichzelf zouden kunnen gaan wonen maar daar de kans niet voor krijgen.

 65. Latida Zegt:

  ““In Amsterdam is het aantal transacties tot 200.000 euro met 67 procent gedaald in een jaar tijd”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Voor mensen met een beperkte financieringsruimte lijkt daarmee geen plaats meer te zijn in de regio Amsterdam.””

  en

  “Bijna een kwart van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht. Nog eens 15 procent wisselt voor de vraagprijs van eigenaar. “Dit zijn ongekend hoge percentages”, aldus Jaarsma, die opmerkt dat naast de ‘reguliere’ woningzoekers ook particuliere beleggers actief zijn op de woningmarkt.”

  en

  ““De voornaamste reden is volgens mij dat veel mensen hun huis niet te koop zetten voor ze een nieuwe woning hebben gevonden. Ze wachten op elkaar”, denkt de NVM-voorzitter.

  Verder belemmert het gebrek aan nieuwbouw de afgelopen jaren de doorstroming. “En voor een deel kunnen het nog huishoudens zijn die wachten tot hun woning ‘boven water’ is, voordat zij tot koop over willen gaan.””

  businessinsider.nl…derde-kwartaal-2017/

 66. Arjan Zegt:

  maff: psss, lol hij is er nog steeds

  Niet alleen dat NL de hoogste hypo-schuld heeft ter wereld, maar kijk ook eens naar het huisbezit. Iets van 17-20% van de huizen heeft geen hypo. In Griekenland/Italië etc is 80% hypo-vrij.
  Waar de staat rijk is en de bewoners arm vreest men de overheid, en vv.
  Wij denken het goed voor elkaar te hebben, maar zij hebben het veel beter. Daar kan de staat omvallen en het zal ze jeuken, hier breekt acuut de pleuris uit.
  orca

  Ik zou zeggen: ga lekker emigreren naar zo’n schatrijk Zuid-Europees land. Ha ha ha…

 67. Arjan Zegt:

  Latida: net als jongeren die op een gegeven moment gewoon het beste op zichzelf zouden kunnen gaan wonen maar daar de kans niet voor krijgen.

  De nieuwe regering wil dit probleem serieus gaan aanpakken. Gewoon weer in het negatieve blijven hangen. Daar kick je blijkbaar op. Jammer!

 68. Steven Zegt:

  Als dat “negatieve” uiteindelijk zorgt voor lagere huizenprijzen zie ik dat ook als positief inderdaad.

  Meer bouwen
  Minder HRA
  Ook bij een afbetaald huis wat huurwaardeforfait betalen. (is dat nou zo erg?)

  Ook een duidelijke mindset verandering van de vereniging eigen huis; dat betaalbare woningen fijn zijn voor starters en niet hogere leningen: want dat vond men vroeger wel. Als de starters meer kunnen lenen is het goed was het devies… maar nu ziet men ook wel in dat dat nergens toe leidt behalve tot hogere schulden.

 69. Steven Zegt:

  al met al wellicht eindelijk weer lagere huizenprijzen lijkt me toch. De trigger heb ik nog niet gezien, maar misschien was het wel de Brexit.
  In londen is de huizenhype al wel een beetje aan het stuklopen hoorde ik vandaag op BNR in de auto.

 70. Nico de Geit Zegt:

  De rente is lager dan ooit, volgend jaar kunnen ze weer meer lenen. 2018 wordt vast een mooi jaar.

 71. Steven Zegt:

  Nico de Geit: 2018 wordt vast een mooi jaar.

  Vind die vergelijking met brommers altijd zo leuk. Tweedehands brommers worden in 2018 fors duurder: iedereen blij.

 72. Jo Zegt:

  Steven,

  Ik wist het wel weer een kans gemist

 73. Steven Zegt:

  Jo: Ik wist het wel weer een kans gemist

  Ik leef lekker zonder schuld en doe wat ik kan. Uiteraard mis ik kansen, maar die mis jij ook.

 74. Steven Zegt:

  wellicht met een dikke schuld?

 75. Jo Zegt:

  Ik leef ook zonder schuld

 76. Steven Zegt:

  ok. 😉

 77. maff Zegt:

  ‘Banken doen niets meer en niets minder dan het faciliteren van hebzucht. ‘

  IJSBERGEN IN RUSTIG WATER
  bnr.nl/podcast/kee…rgen-in-rustig-water

  ps 🙂 keep calm i.pinimg.com/736x/…-thoughts-of-you.jpg

 78. maff Zegt:

  Prijsstijging koopwoningen 19%

  tryout nvm.nl/~/media/fil…;la=nl-NL&w=911

 79. maff Zegt:

  Typisch, en de gemiddelde vraagprijs stijgt nog steeds

  Nog ff en we zijn allemaal vraagprijs miljonairs, in guldens dat dan weer wel ( 3/4 miljoen is de gemiddelde vraagprijs nu )

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

 80. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Tweedehands brommers worden in 2018 fors duurder

  Die brommers staan er momenteel mooi bij, worden uitstekend onderhouden. Er worden bijna geen nieuwe brommers gebouwd. Logisch dat brommers heel duur zijn, er worden giga-hypotheken op verstrekt.

  En brommers worden altijd meer waard.

 81. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Tweedehands brommers worden in 2018 fors duurder

  Dat draagt dus weer bij aan het herstel van de wereldeconomie. Zonder dure oude brommers stort alles in elkaar.

 82. Nico de Geit Zegt:

  Aanbod huizen daalt en er is structureel te weinig nieuwbouw

  Straks is er geen enkel huis meer te koop

  telegraaf.nl/nieuw…el-huis-meer-te-koop

  Achter betaalmuur

 83. Nico de Geit Zegt:

  Appartement kopen in de stad? Vergeet het maar

  Door de toenemende krapte op de huizenmarkt is het voor starters in de grotere steden nagenoeg onmogelijk geworden om een betaalbaar appartement te kopen.

  elsevierweekblad.n…eet-het-maar-549137/

 84. Luisindepels Zegt:

  Latida: Gaat het om een huis van een miljoen waar je nog een jaar of 30 wilt

  Hoeveel zijn dat er in Nederland en hoeveel ken jij er?

  Latida: jaar of 30 wilt wonen heb je het al gauw over 100,000 extra aan belasting wat erin moet.

  100k in 30 jaar, oei, erg als je miljonair bent.

 85. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: 100k in 30 jaar, oei, erg als je miljonair bent.

  Als het aan alle kanten gekort wordt en ook nog belast, dan is die miljoen zo verdampt.

 86. Nico de Geit Zegt:

  2017 – Over het vermogen vanaf € 75.001 tot en met € 975.000 gaat de belastingdienst er vanuit dat je 5,39% rendement maakt. 30% daarvan wordt bijgeteld in box 3. 5,39 * 0,3 = 1,617%

  Het vermogen voor 2017 heeft als peildatum 01-01-2017. Leuker kunnen ze het niet maken.

 87. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: 5,39 * 0,3 = 1,617%

  Klopt niet helemaal, moet zijn 4,6 * 0,3 = 1,38%

  ‘In schijf 2 berekenen wij over 21% van uw vermogen een rendement van 1,63%, en over 79% van uw vermogen een rendement van 5,39%.’

  Het is gewoon roof.

 88. Nico de Geit Zegt:

  Vroeger verkocht de Nederlandse overheid kapersbrieven. Die gaven het recht een ander te beroven.

 89. Nico de Geit Zegt:

  Het percentage van 1,63% is berekend door het gemiddelde te nemen van het landelijke rendement op spaargeld over 5 jaar.

  Het percentage van 5,39% is berekend door het gemiddelde landelijke langetermijnrendement te nemen op aandelen, obligaties en onroerende zaken over 15 jaar.

  Deze percentages worden ieder jaar opnieuw berekend.

  belastingdienst.nl…_vermogen_vanaf_2017

  En nu dus ook de eigen woning richting box 3.

 90. Luisindepels Zegt:

  Latida: Verder belemmert het gebrek aan nieuwbouw de afgelopen jaren de doorstroming.

  Doorstroming is laatste jaren groter dan ooit, zowel in huur als koop… probleem is eerder dat het met teveel mensen te goed gaat, waardoor teveel mensen hun woonsituatie willen upgraden (let op: niet de basisbehoefte wonen, maar luxe consumptie). En iedereen wil nou eenmaal op de mooiste/beste/gunstigste locatie wonen. Et voila. Hollen maar.

 91. Latida Zegt:

  Ik las ergens iets over een lezing van de DNB welke pleitte voor minder bouwen om het risico te beperken op een woningen overschot.

  EChter, als ik in CBS op dit zoekresultaat kijk, dan zie ik dat er toch echt dat er de afgelopen 15 jaar stelselmatig steeds meer immigranten bijkomen, en dat het geboorteoverschot toch echt structureel steeds kleiner wordt.

  De bevolkingsgroei wordt echter tegelijkertijd ook sterk afgeremd door een tevens tegelijkertijd over deze periode gestaag groter wordende groep emigranten. Daardoor was er in de jaren 2003-2007 zelfs sprake van een negatief migratiesaldo.

  Tegelijkertijd groeit het aantal woningen structureel ieder jaar, alleen wel in een steeds lager tempo. In 2016 zijn er per saldo slechts 59000 woningen bijgekomen, een laagterecord, in ieder geval zijn er sinds 1995 niet zo weinig woningen bijgekomen.

  De woningdichtheid in Nederland neemt ieder jaar hoe dan ook toe.

  Er doet zich in Nederland de situatie voor dat er ondanks een steeds lager wordend geboorteoverschot en een continue groeiende hoeveelheid emigratie toch ieder jaar weer bevolkingsgroei te noteren valt.

  Verder valt uit deze cijfers op te maken dat de gemiddelde woningwaarde in 2016 voor heel Nederland nog steeds op het niveau van 2006 stond. 10 jaar hollen om uiteindelijk alsnog stil te staan als huizenkoper.

  Als huisjesmelker echter zijn er door de huurverhogingen en de doelbewust in stand gehouden woningschaarste flinke private winsten op te halen. Mede hierdoor zijn de prijzen gestegen.

  Dat de behoefte aan betaalbare woonruimte steeds groter wordt, valt ook op de maken uit het groeiende aantal 1 persoonshuishouens.

  Hierdoor zal er meer behoefte zijn voor relatief kleine en goedkope woonruimte, welke typisch gevonden werd in de sociale huurwoningenmarkt welke voorraad nu wederom van bovenaf ontoegankelijk gemaakt is voor mensen die er net iets te veel voor verdienen.

  Verder wreekt zicht hier het extra belasten van de woningcorporaties met 2 miljard per jaar. Juist die vanuit de samenleving opgerichte organisaties die de taak hadden zorg te dragen voor voldoende betaalbare woonruimte, worden na de privatisatie door een leger aan incompetente en corrupte lui de goot ingereden om vervolgens te worden uitgebeend middels de verkoop van de deze sociale woningvoorraad aan oa. private en buitenlandse investeerders waardoor de Nederlandse huurpenningen in veel gevallen uiteindelijk buiten de Nederlandse grenzen terechtkomen.

  Verder snap ik de cijfers van het totale aantal uitkeringsontvangers van het CBS niet. Daar staan wat opmerkelijker grote schommelingen in, die wellicht het gevolg zijn van een andere manier van berekenen.

  Maar ik zie daar van 2013-2015 toch echt getallen staan die rondom de 5 miljoen uitkeringsontvangers rapporteren.

  Een schrikbarend hoog aantal met een verdere groei van dit getal in het vooruitzicht.

  statline.cbs.nl/St…;STB=G1,G2&VW=T

  Arjan: De nieuwe regering wil dit probleem serieus gaan aanpakken.

  Leg eens uit met voorbeelden graag.

 92. Latida Zegt:

  Luisindepels: Doorstroming is laatste jaren groter dan ooit, zowel in huur als koop… probleem is eerder dat het met teveel mensen te goed gaat, waardoor teveel mensen hun woonsituatie willen upgraden (let op: niet de basisbehoefte wonen, maar luxe consumptie)

  Dat is een direct gevolg van de lage rente, welke van bovenaf is bepaald. Men kiest er beleidsmatig voor om prijsontwikkeling van huizen te stimuleren. Dat is ze nog gelukt ook.

  Al moet natuurlijk wel gezegd dat zoiets onvoorstelbaars altijd net iets makkelijker gaat als je honderden miljarden zelfgemaakt geld daarvoor mag gebruiken natuurlijk.

  Wat overblijft is de vraag in hoeverre dit een stabiele lange termijnontwikkeling van diezelfde huizenprijzen faciliteert, oftewel , hoe geloofwaardig is het nog om uit te gaan van eeuwig stijgende prijzen en eeuwigdurende lage rente?

  En als ze bij de ECB zouden stoppen met QE wat gebeurt er dan? Dan gaat waarschijnlijk de rente weer omhoog.

 93. Latida Zegt:

  Nico de Geit: Vroeger verkocht de Nederlandse overheid kapersbrieven. Die gaven het recht een ander te beroven.

  Jij bedoelt het huidige vergunningenstelsel welke daaruit is voortgesproten.

 94. Latida Zegt:

  Luisindepels: Doorstroming is laatste jaren groter dan ooit, zowel in huur als koop… probleem is eerder dat het met teveel mensen te goed gaat, waardoor teveel mensen hun woonsituatie willen upgraden (let op: niet de basisbehoefte wonen, maar luxe consumptie). En iedereen wil nou eenmaal op de mooiste/beste/gunstigste locatie wonen. Et voila. Hollen maar.

  En niet te vergeten dankzij MUNT, waardoor er munt geslagen wordt uit de grote pensioenpot door netto pensioenbetalers tegen rente hun eigen inleg te laten teruglenen.

 95. Latida Zegt:

  Luisindepels: Hoeveel zijn dat er in Nederland en hoeveel ken jij er?

  “Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen euro of meer waard. De afgelopen drie jaar is het aantal miljoenenwoningen met 75 procent toegenomen, nu in totaal 48.300.”

  en hoeveel ik er ken gaat je niets aan.

  Toch mooi 48,300 x 100,000 = minstens 48,3 miljoen extra belasting als het eenmaal zo ver is, en het kraantje kan later natuurlijk altijd nog beetje bij beetje iets verder worden opengedraaid.

 96. Latida Zegt:
 97. Arjan Zegt:

  Latida: Leg eens uit met voorbeelden graag.

  Zie regeerakkoord

 98. Latida Zegt:

  “Het merendeel van het vermogen van pensioenfondsen gaat inderdaad naar investeringen over de grens: 85,3% van het totale vermogen. Van de 12,4% dat in Nederland wordt geïnvestereerd gaat het grootste gedeelte (22%) naar vastgoed en een measly 2,2% naar Nederlandse bedrijven in de vorm van aandelenportefeuilles. Wat dat betreft doen lijken verzekeraars veel meer last te hebben van een home bias, met bijvoorbeeld een volledig Nederlandse vastgoedportefeuille.”

  daskapital.nl/2017…sioenfondsen_be.html

 99. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels: En iedereen wil nou eenmaal op de mooiste/beste/gunstigste locatie wonen.

  En die mensen denken vaak echt dat zij de enigen zijn die dat willen. Vaak gaat het om een soort mensen met een hoge eigendunk. Mooi.

 100. Nico de Geit Zegt:

  Latida: kapersbrieven

  ‘Een kaperbrief was een brief die door de overheid of koning werd geschreven, waarmee een schip dat die brieven aan boord had het recht werd gegeven om schepen van vijandelijke mogendheden aan te vallen en leeg te roven.’

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaperbrief

  Je liep dan wel het risico dat je later door je eigen regering vervolgd werd wegens piraterij.

 101. Nico de Geit Zegt:

  Latida: kapersbrieven

  Ik dacht altijd dat zeerovers illegaal bezig waren. Maar dat was dus niet zo. Alvorens een ander te beroven moesten ze dus eerst een kapersbrief kopen. En dat zal niet goedkoop geweest zijn.

 102. Latida Zegt:

  Arjan: Zie regeerakkoord

  Naar een document met 68 pagina’s verwijzen, sterk.

  Dus je kunt je eigen argument niet eens onderbouwen?

  Nou dan ben ik zeer benieuwd wat je inhoudelijk te melden zult hebben als ik er heel snel eventjes doorheen wandel:

  Laten we eens kijken. Hoofdstuk 2.1 gaat over Arbeidsmarkt en sociale zekerheid.

  Ik ben benieuwd wat dit kabinet concreet gaat doen aan het schuldenprobleem. Laten we eens kijken op pagina 27.

  Daar staat:

  “Schuldhulpverlening is en blijft een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Via programmatische afspraken wenst het kabinet met gemeenten tot een vernieuwende schuldenaanpak en een verbeterd schuldhulpverleningstraject te komen.”

  en

  “Ruimte geven aan gemeenten om op lokaal niveau met vernieuwende aanpakken en maatwerk te experimenteren.”

  en

  “De overheid heeft als schuldeiser een bijzondere verantwoordelijkheid om onnodige vergroting van
  schulden te voorkomen. De overheid dient de beslagvrije voet te respecteren. Om escalatie van schulden te voorkomen, wordt meer ingezet op direct contact met schuldenaren. De stapeling van boetes vanwege te laat betalen en bestuursrechtelijke premies wordt gemaximeerd. Mogelijkheden voor betalingsregelingen worden uitgebreid.

   Bij incasso worden misstanden effectiever bestreden. De maximale incassokosten die in rekening mogen worden gebracht, worden gehandhaafd en er wordt bezien of het minimumbedrag omlaag kan. Er komt een incassoregister waarin incassobureaus worden opgenomen, die voldoen aan eisen met betrekking tot oprichting, bedrijfsvoering en opleiding. Indien een incassobureau te vaak de fout ingaat, wordt het beboet en verliest het de registratie.

   Excessen in kredietverlening zullen worden tegengegaan, net als verdienmodellen waarbij hoge rentes mensenindeproblemenbrengenendekostenvanwanbetalingopdesamenleving wordenafgewenteld.

   De juridische afhandeling van schulden wordt verbeterd. Schuldeisers dienen eerst de mogelijkheden van een betalingsregeling te onderzoeken voor een zaak voor de rechter wordt gebracht. Er komt een experiment met een schuldenrechter, die alle zaken van een schuldenaar geconcentreerd behandelt. Gemeenten krijgen een adviesrecht in de gerechtelijke procedure rondom schuldenbewind.

   Met gemeenten en erkende vrijwilligersorganisaties wordt gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligersprojecten gericht op schuldhulp en financiële begeleiding.

   Het kabinet zal extra middelen beschikbaar stellen voor het voorkomen van schulden en de bestrijding van armoede – in het bijzonder onder kinderen.”

  Zo dan. Mooie woorden. En dan nu de hamvraag: Zal het resultaat van deze mooie intenties volgend jaar, en aan het einde van de komende 4 jaar, tot resultaat hebben dat er minder mensen zijn met problematische schulden, met name onder jongeren? Waar is de meer cijfermatige onderbouwing van de analyse van de huidige situatie en wat zijn de concrete cijfermatige doelstellingen die het resultaat van deze intenties, want dat zijn het, op resultaat zouden kunnen afrekenen?

  En wat betekent dit bijvoorbeeld concreet voor het operationele model voor de rigide incasso methodes van organisaties zoals het CJIB en de belastingdienst?

  Waarom wordt er olie op het vuur gegooid door voedselprijzen, huren, zorg, energie prijzen te verhogen en zo het probleem groter te maken?

  (pag 28) – Verdere ondersteuning van oudere werkelozen

  “Voor die oudere werknemers die ondanks inspanningen van werkgevers en werknemers toch werkloos of arbeidsongeschikt worden, wordt de Wet Inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) verlengd met vier jaar, zodat deze werknemers na het aflopen van de WW- of WGA-uitkering niet hun eigen vermogen of dat van hun partner hoeven ‘op te eten’ voordat zij in aanmerking komen voor inkomensondersteuning. ”

  (Pag 29) – Huh wat? Voorkomen dat er op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd? Hoe dan??

  “Een internationaal gelijk speelveld
  o Handhaving in eigen land gaat hand in hand met goede internationale afspraken, bijvoorbeeld door
  aanscherping van de detacheringsrichtlijn. We blijven ons in Europa inzetten voor een internationaal gelijk speelveld voor bedrijven en werknemers om te voorkomen dat op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd tussen werknemers uit verschillende EU-lidstaten. Gelijk werk op dezelfde plaats moet beloond worden met gelijk loon.”

  De Wet Verbeterde Premieregeling – Nog nooit van gehoord.

  “Eerder heeft de SER een verkenning gedaan naar een nieuw pensioencontract met een persoonlijk pensioenvermogen. Hierdoor wordt inzichtelijk wat je als deelnemer hebt opgebouwd en kan de rentegevoeligheid afnemen. Voor een zo stabiel mogelijk pensioen blijft er sprake van een collectieve uitkeringsfase, waarbij in principe wordt aangesloten bij de spelregels van de wet verbeterde premieregeling.”

  Kijk daar staat ie: #DeGrotePensioenRoof

  “Per 1 september 2016 is de Wet verbeterde premieregeling (Stb. 2016, 248) in werking getreden. Met deze wet is het wettelijk kader voor premie- en kapitaalovereenkomsten (premieregelingen) gewijzigd: het kapitaal dat in deze regeling wordt opgebouwd, hoeft niet meer op de pensioendatum in een vaste uitkering omgezet te worden, maar kan ook in de uitkeringsfase (deels) risicodragend worden belegd. Hiervoor is een nieuw pensioentype geïntroduceerd: een variabel pensioen. Doorbeleggen leidt naar verwachting tot een hoger pensioenresultaat dan de bestaande, vaste uitkering, maar geeft tegelijkertijd meer onzekerheid over de hoogte van de uitkering.”

  http://www.toezicht.dnb.nl/2/50-235754.jsp

  Goed, dan komen we bij 3. Het hoofdstuk wonen. (Pag 31)

  “De economische crisis na 2008 heeft grote impact gehad op de woningmarkt, de woningbouw en de capaciteit van de bouwsector. Nu de economie sterk aantrekt, is de vraag naar woningen weer enorm toegenomen. Er zijn meer woningen nodig van goede kwaliteit, passend bij de financiële mogelijkheden en hedendaagse wensen van mensen. We geven prioriteit aan middenhuurwoningen in de vrije sector.”

  Lekker hoge huren = flick cashen voor huisjesmelkers. Goed voor de prijsontwikkeling. Nu kopen dus, markt = opgedroogd. Wat nu?

  ” Voor komende periode is het doel om meer nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen, voldoende koop- en huuraanbod voor specifieke groepen te realiseren en flinke stappen te zetten voor de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad.”

  We gaan lekker bouwen en alles nog maar eens goed renoveren.

  “Met de nieuwe Omgevingswet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden, meer instrumenten en meer vrijheidsgraden in het ruimtelijk beleid en het woonbeleid.”

  Lees: Ze zoeken het maar lekker zelf uit.

  “Dat biedt mogelijkheden tot regionaal en lokaal maatwerk om te sturen op omvang, samenstelling en kwaliteit van de woningbouwproductie.”

  Het is een zootje en iedereen doet maar wat en het is goed zo. Gemeentes hebben zelf volledige controle over de woningbouwproductie. De vraag vanuit de markt doet niet ter zake.

  “Het kabinet zal in overleg met medeoverheden, woningcorporaties en andere stakeholders afspraken maken over het aanjagen van de woningbouwproductie. ”

  Welke afspraken dan?

  “Dat het aanbod van woningen traag reageert op de aantrekkende vraag, is deels inherent aan het bouwproces, maar deels ook het gevolg van onnodig belemmerend overheidsbeleid.”

  Dus de schrijver van het document is zelf het probleem? Mogen we dan niet wat meer zelfreflectie verwachten? Welke fouten zijn er precies gemaakt en wat heeft men daar van geleerd en wat is er gedaan om te voorkomen dat dezelfde fouten weer worden gemaakt?

  “In de afspraken willen we belemmeringen zoveel mogelijk wegnemen.”

  Wat betekent dat concreet?

  “Daarnaast moet regionaal maatwerk mogelijk zijn, zowel in grote steden als regio’s met demografische krimp en leegstand.”

  Dus de landelijke overheid gaat zich nergens tegenaan bemoeien. Als dingen mogelijk moeten zijn, dan verwijst dat naar geen enkele concrete actie.

  “Doelgroepen en differentiatie zijn eveneens onderdeel van de opgave. Het woningaanbod moet meebewegen met de veranderende eisen en wensen. Dat heeft implicaties voor het type woning dat moet passen bij ieders financiële mogelijkheden (zoals sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en koopwoningen) en woningen die zijn toegesneden op doelgroepen als ouderen, alleenstaanden, statushouders, starters, gehandicapten en studenten.”

  Nietzeggende zin. De implicaties die wel worden genoemd worden niet benoemd. Daarmee kunnen die implicaties zowel positief als negatief zijn. We weten het niet.

  “Huurmarkt
   Er moeten meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector komen. ”

  Betekent dat een einde aan de jaarlijkse huurverhogingen en de verhuurdersheffing voor corporaties? Al was het om de voorraad te moderniseren en werkgelegenheid te stimuleren?

  “De mogelijkheden in het gemeentelijk beleid om het aanbod te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen, moeten ten volle worden benut. ”

  Ik lees: Verpatsen aan de hoogste bieder.

  “In de afspraken met mede-overheden betrekken we de aanbevelingen van de Samenwerkingstafel Middenhuur.”

  De Samenwerkingstafel Middenhuur. Even googelen:

  huurregelgeving.nl…ingstafel-middenhuur

  “Meerdere gemeenten hebben behoefte aan middenhuurwoningen, maar vaak verschillen de redenen waarom het middenhuursegment op lokaal niveau niet van de grond komt. Elke gemeente pakt de realisatie van meer middenhuurwoningen anders aan. De Samenwerkingstafel middenhuur, onder leiding van Rob van Gijzel, kan gemeenten hierbij helpen.”

  Wie is Rob van Gijzel, vraagt u?

  “On 9 November 2001 Rob van Gijzel was a guest on the television program Zembla, in an episode regarding the building industry fraud.[2] The program revealed that a cartel of the largest building contractors in The Netherlands had been defrauding the ministry of public works, the Nederlandse Spoorwegen and Schiphol Airport for years; the total damage was between 500 million and one billion guilders. Van Gijzel referred to this in the program as “the largest fraud in the history of The Netherlands”. ”

  Nou dan weten we dat ook weer. Lijkt me een goeie gast.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rob_van_Gijzel

  “Corporaties die investeren in verduurzaming komen in aanmerking voor een korting op de verhuurdersheffing. Het kabinet reserveert hier 100 mìljoen euro per jaar voor.”

  Op twee miljard is dat 5%; een schijntje.

  “De huurtoeslag wordt in de toekomst over een langer inkomenstraject afgebouwd. De eigen bijdrage in de huurtoeslag wordt geïndexeerd met de huurverhoging. Daartoe wordt de zogeheten ‘Kan-bepaling’ in de huurtoeslag geschrapt. Daarnaast voeren we mogelijke vereenvoudigingen van de huurtoeslag door.”

  Wat is nu weer een Kan-bepaling?

  “Een “kan bepaling” geeft het college beleidsvrijheid. Het kan zo zijn dat de gemeente liever een strikt geformuleerde weigeringsgrond heeft in plaats van beleidsvrijheid. Indien de gemeente liever een strikt geformuleerde weigeringsgrond hanteert, kan dat uiteraard. In het ontwerp van de model-ASV wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de Awb. Ook artikel 4:35 ASV is een “kan” ipv een “wordt” bepaling. Het nadeel van de strikt geformuleerde weigeringsgrond “wordt geweigerd” is bovendien dat de gemeente deze dan ook consequent bij iedere aanvraag moet toepassen.”

  vng.nl/onderwerpen…l-een-collegebesluit

  Gooi dat maar in mijn pet. Gaan we verder naar het kopje Koopwoningenmarkt:

  “Koopwoningmarkt
   Om risico’s op de balansen van banken en gezinnen te beperken zijn de hypotheekregels de afgelopen kabinetsperiode aangepast. De maximale hypotheek wordt stapsgewijs afgebouwd tot maximaal de waarde van de woning. ”

  Uh, dat is toch al zo?

  “Daaraan wordt vastgehouden. ”

  Dat dan weer wel. Betekent dat dat dit kabinet de max. LTV niet zal verlagen de komende 4 jaar? Mag je dat hieruit opmaken?

  “De zogenaamde maximale “loan to value” zal niet verder worden verlaagd om de toegang van starters tot de koopwoningmarkt niet onnodig te belemmeren.”

  Aww wat lief. Ze doen het voor de starters.

  Toch is dat de zaak omdraaien. Starters bepalen mede de woningprijs. Als de LTV naar 90% zou verlagen dan zouden de huizenprijzen zich aanpassen, en zouden starters een minder hoge hypotheek nodig hebben, en dus ook minder eigen geld hoeven mee te nemen. Maar goed.

  Het feit blijft staan dat Nederland hiermee met haar 100% LTV nog altijd uit de pas loopt met wat in de internationale (EU) financiele markten gebruikelijk is. Dus verdere daling van die LTV zal dan de komende 4 jaar nog in de lucht blijven hangen totdat het net als de HRA stapje voor stapje wordt teruggebracht totdat zaken internationaal geharmoniseerd zijn.

  “De wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen wordt door de in 2014 ingevoerde aflossingsverplichting onhoudbaar. De regeling wordt in 20 jaar uitgefaseerd.”

  Toch knap dat je over iets dat je onhoudbaar acht nog 20 jaar laat voortbestaan. Maar het is wel een tipping point natuurlijk. Het begin van het einde van de overheidssteun voor eigen woningen.Op de lange termijn een prijsdrukkend effect, met name ook omdat men hiermee een bepaalde richting is ingeslagen en die leidt naar internationale harmonisatie, en dat is veelzeggend.

  “De hervorming van het tweede-pijlerpensioenstelsel leidt in de opbouwfase tot duidelijkere eigendomsrechten ten aanzien van het pensioenvermogen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het eenvoudiger wordt om in de opbouwfase vermogensopbouw in de eigen woning te integreren in de vermogensopbouw in het pensioen. Dit kan aan de orde komen nadat de hervorming van het pensioenstelsel is afgerond.”

  Het tweede-pijlerpensioenstelsel: Je pensioengelden aan je hypotheek uitgeven wordt mogelijk gemaakt.

  Nu pas begrijp ik de openingsparagraaf van het akkoord: “Mogelijkheden voor betalingsregelingen worden uitgebreid.”

  “Aan het eind van de kabinetsperiode zullen nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden. Stapsgewijs zal ook de markt voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad op gang gebracht worden. Naarmate de expertise en ervaring in de bouwsector toenemen, zullen de kosten dalen en kan de verduurzamingsmarkt meer op eigen benen staan. De ambitie is dat aan het eind van de kabinetsperiode circa 50.000 nieuwbouwwoningen per jaar aardgasloos worden opgeleverd. Daarmee is in 2021 een substantieel deel van de jaarlijkse nieuwbouw en de woningvoorraad aardgasvrij.”

  Stookt u nog op aardgas? Dat zal straks een drukkende werking hebben op de prijs van de woning, want het moet worden vervangen.

  “Hiermee wordt een eerste stap gezet op weg naar een verduurzaming van 200.000 huizen per jaar, een tempo dat nodig is om in de 30 jaar tot 2050 de hele voorraad van 6 miljoen woningen te verduurzamen.”

  Of u eventjes de nu noodzakelijk geworden verbouwing wilt afrekenen, bijvoorbeeld door bij te lenen of middels een hogere VVE-bijdrage.

  Geen op gas gestookt huis meer kopen dus.

  “Uitgewerkt zal worden welke vormen van gebouw-gebonden financiering gebruikt zullen worden om besparingsopties aantrekkelijk te maken voor particuliere woningeigenaren. Financiering kan plaatsvinden door pensioenfondsen of banken die een lening verstrekken om te investeren in verduurzaming. Aflossing en rente worden betaald uit de besparing op de energiekosten. Indien de lening kan worden gekoppeld aan de woning, worden grotere investeringen met een langere looptijd aantrekkelijk en blijft het risico voor de woningeigenaar en de financiers beperkt waardoor risico-opslagen ook beperkt blijven. Indien nodig wordt de Wet Financieel Toezicht en bepalingen in het Burgerlijk Wetboek rond de bescherming van de consument bij financiering aangepast.”

  Zo kun je het ook zeggen.

  Kindregelingen

  “Kindregelingen
  o Het kabinet trekt 250 miljoen euro per jaar extra uit voor de kinderopvangtoeslag.
  Ouderparticipatiecrèches behouden hun bestaansrecht.
  o Gezinnen worden daarnaast ondersteund met een verhoging van de kinderbijslag (250 miljoen euro)
  en het kindgebonden budget (bijna 500 miljoen euro extra).
  o Er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel voor een nieuwe financieringssystematiek voor de
  kinderopvang, waarbij sprake is van directe financieringsstroom van het Rijk naar kinderopvanginstellingen, in plaats van via ouders. ”

  De overheid zorgt voor u kinderen zodat u kunt blijven doorwerken.

  Ok, dus nu hebben de Gemeentes essentiele taken gekregen.

  Maar wat staat er verder in het stukje over de vernieuwing van het openbaar bestuur op pagina 7?

  “Veel kleinere gemeenten zijn voor belangrijke taken die de directe levenssfeer van mensen raken in sterke mate afhankelijk geworden van regionale samenwerking op grond van de Wet Gemeenschappelijke regelingen (Wgr), waarbij de democratische controle door gemeenteraden op afstand staat. Op verschillende plaatsen hebben gemeenten daarom in samenspraak met de provincie het initiatief genomen tot gemeentelijke herindeling. Het kabinet ondersteunt die beweging. Blauwdrukken van bovenaf werken hiervoor niet, maar het proces helemaal van onderop laten komen levert ook niet altijd een optimaal resultaat op. Een proces van herindeling is gewenst voor gemeenten die langjarig en in hoge mate afhankelijk zijn van gemeenschappelijke regelingen voor essentiële taken. Het is dan aan de provincie de herindelingsprocedure op basis van de Wet Algemene regels herindeling (Wet Arhi) te starten.”

  We krijgen minder gemeentes. Dat betekent meer centralisatie van gemeentetaken, en minder gemeentes. En wat houdt die Wet ARHI dan wel niet in?

  “Herindeling is een omvangrijk proces en in de Grondwet geregeld. Artikel 123 van de Grondwet regelt dat provincies en gemeenten bij wet kunnen worden opgeheven of ingesteld.

  Dit artikel heeft ook betrekking op de wijziging van provinciale en gemeentelijke grenzen. De twee onderdelen van art. 123 vormen de basis voor de wet Arhi (wet Algemene regels herindeling).

  De kern van de wet Arhi bestaat uit vier delen:

  onderscheid tussen herindeling en grenscorrectie
  processtappen bij initiatie door gemeenten, provincies of minister
  financieel toezicht en financiële consequenties bij herindeling
  overgang van rechten en plichten van de voormalige gemeenten naar de nieuwe gemeente
  Het doel van de wet is om het proces te begeleiden en alle gevolgen te ondervangen.
  De wet Arhi is sinds 1984 niet meer gewijzigd.”

  vng.nl/onderwerpen…herindeling/wet-arhi

  En bovendien:

  Arjan: Latida: net als jongeren die op een gegeven moment gewoon het beste op zichzelf zouden kunnen gaan wonen maar daar de kans niet voor krijgen.

  De nieuwe regering wil dit probleem serieus gaan aanpakken. Gewoon weer in het negatieve blijven hangen. Daar kick je blijkbaar op. Jammer!

  Nou ik heb gezocht, maar ik zie vooralsnog nergens waar je op doelt. Bovendien dien je de mooie woorden te staven met concrete acties en voorbeelden. Zeggen dat je betaalbare woonruimte wilt is een ding, maar als je vervolgens ieder jaar de huren verhoogt en de verhuurdersheffing gewoon in stand houdt, dat is iets heel anders.

  En de LTV op 100% houden op starters te helpen, waarom legt men niet eens uit wat er is gebeurt met al die startersleningen die verstrekt zijn en waarom die ineens als sneeuw voor de zon verdwenen zijn?

  Over jongeren in het kabinetsakkoord: (Pag. 10)

  “Om jongeren in staat te stellen een bijdrage te leveren aan onze samenleving wordt de mogelijkheid van een maatschappelijke diensttijd ingevoerd (van maximaal 6 maanden). Deze dienst kan tegen bescheiden vergoeding vrijwillig worden ingevuld door jongeren. Samen met maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies wordt deze maatschappelijke diensttijd opgezet. Maatschappelijke organisaties kunnen ieder jaar bij mede-overheden projecten voorstellen die voor deze diensttijd in aanmerking komen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is het zoveel mogelijk ontzorgen van deelnemende organisaties. Voor de maatschappelijke diensttijd is budget beschikbaar dat oploopt tot 100 miljoen euro per jaar.

   Het vervullen van de maatschappelijke dienst geeft een diplomasupplement als getuigschrift van maatschappelijke betrokkenheid. Bij een sollicitatie naar een functie bij de overheid geldt het diplomasupplement als een pré. Met het bedrijfsleven worden afspraken gemaakt om hetzelfde te doen.

   Het kabinet zal bezien hoe een meer verplichtende variant van de maatschappelijke diensttijd een rol kan spelen in de verlengde kwalificatieplicht.

   Het kabinet heeft het voornemen de kwalificatieplicht te verhogen naar 21 jaar. Er worden pilots uitgevoerd in de grote steden.”

  Een Maatschappelijke dienstplicht en een Kwalificatieplicht tot 21 jaar. Daar mogen jongeren het mee doen.

  en tenslotte, deze paragraaf uit de inleiding op Pagina 1:

  “Er zijn jongeren en mensen met middeninkomens die moeite hebben om vaste grond onder de voeten te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze als flexwerker moeilijk een hypotheek kunnen afsluiten of geen betaalbare huurwoning kunnen vinden. En voor lang niet iedereen voelt de eigen buurt als een herkenbaar en veilig thuis. Sommigen vervreemden er zelfs van. Mede door gebrekkige integratie van nieuwkomers voelen zij zich niet langer thuis in hun eigen omgeving. Anderen vragen zich weer af of ze wel geaccepteerd worden in onze samenleving. Daarnaast zien we sinds jaar en dag dat heel veel Nederlanders zorgen om de zorg hebben. Ze vragen zich af of zorg beschikbaar en betaalbaar is als zij dat nodig hebben.

  Nog te veel mensen denken: prachtig, al die goede economische cijfers, maar ze gelden niet voor mij. Als veel mensen achterblijven, is uiteindelijk de hele samenleving de dupe. Tegenstellingen worden dan spanningen, die snel kunnen groeien nu internationale instabiliteit en onrust ook effect hebben op het gevoel van onbehagen en vervreemding in ons land. Bijvoorbeeld als de toename van migratie ongecontroleerde vormen lijkt aan te nemen of wanneer buitenlandse spanningen geïmporteerd worden naar Nederlandse straten.

  Politiek moet gaan over Nederland én Nederlanders, minder over cijfers en Den Haag.”

  Dat gaat dan alleen nog maar over de mensen met middeninkomens.

  Daar zit nog een onderklasse onder van miljoenen mensen. 3 miljoen mensen die minder dan €1000 euro verdienen en 5 miljoen mensen die enkel uitkeringen ontvangen. Hoe zouden die zich voelen?

  “We brengen de groep mensen met een (licht) verstandelijke beperking, daklozen en zwerfjongeren beter in beeld en zorgen dat verschillende vormen van zorg en ondersteuning beter op elkaar aansluiten. Daarbij geven we ook aandacht aan de overgang naar volwassenheid.”

  Hoe dan?

  “We verkennen of er voor specifieke voorzieningen een landelijke of bovengemeentelijke regeling moet komen (zoals bij de Kindertelefoon) om specifieke kennis en expertise te behouden.”

  Die was er toch al?

  “Vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie kunnen voortaan een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. We verhogen de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding.”

  Vrijwillig voor geld. Ik zie echter het verband niet tussen om het even welk vrijwilligerswerk en een VOG, dat volgens mij dient na te zien op antecedenten. Worden eventuele antecedenten niet met deze regeling onder het tapijt geveegd?

  “Gemeenten worden verder gestimuleerd met woningcorporaties afspraken te maken over voldoende en passende woonruimte, met bijzondere aandacht voor kleinschalige en innovatieve wooninitiatieven en doorstroom. We komen met een voorstel voor de organisatie en financiering van beschermd wonen op basis van het rapport-Dannenberg.”

  Hoe worden gemeentes gestimuleerd om afspraken te maken?

  “Mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen kunnen meer zelfstandigheid behouden als sneller passende en samenhangende ondersteuning, bescherming en zorg in de thuissituatie geboden wordt. Daarvoor moeten gemeenten met andere partijen onder meer nieuwe betaalbare woningen regelen. Dit stelt de Commissie Toekomst Beschermd Wonen die in opdracht van de VNG is ingesteld in haar advies ‘Van beschermd wonen naar een beschermd thuis.’

  Gemeenten hebben per 1 januari 2015 met andere taken ook de verantwoordelijkheid gekregen voor Beschermd Wonen. In Nederland maken ruim 20.000 mensen hiervan gebruik. Het gaat daarbij om mensen die vanwege niet zelfstandig kunnen wonen en dus toezicht en begeleiding nodig hebben. Gemeenten willen deze taak goed kunnen uitvoeren. Om dit goed te kunnen doen zijn een aantal veranderingen in de organisatie van Beschermd Wonen noodzakelijk stelt de Commissie onder leiding van Erik Dannenberg.”

  en

  “In nauwe samenwerking met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en woningcorporaties moeten gemeenten daarvoor een aantal zaken regelen:

  -Toereikende dagbesteding, vrijwilligerswerk en betaald werk;
  -Optimale ondersteuning van het sociale netwerk;
  -Ondersteuning en zorg moet dichtbij en snel beschikbaar zijn;
  -Geschikte algemene voorzieningen;
  -Nieuwe betaalbare woningen: in sommige regio’s zijn er extra betaalbare woningen nodig.”

  Begeleid wonen is een groeimarkt en dus winstgevend.

  Eigen betalingen in de zorg

  “Gemeenten stellen aan aanbieders veel verschillende voorwaarden als het gaat om contractering, gegevensuitwisseling en verantwoording. Om de administratieve lasten te verminderen worden i-Wmo en i-Jeugd de standaard.

   Met zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars en toezichthouders zetten we met schrapsessies fors in op minder bureaucratie en minder regels. Met gemeenten organiseren we ook een schrapsessie met vrijwilligers en mantelzorgers.”

  Wij beslissen met elkaar welke regels wij aan onze laars lappen.

  Maar wat zijn de i-Wmo en de i-Jeugd standaard?

  “In de wet is vastgelegd dat aanbieders van maatwerkvoorzieningen persoonsgegevens aan gemeenten, CAK, SVB en toezichthoudende ambtenaren mogen verwerken en uitwisselen, voor zover dit noodzakelijk is voor de uitoefening van hun taak. ”

  en

  “In de Wmo staat dat gemeenten bevoegd zijn om de volgende gegevens te verwerken:

  Persoonsgegevens van de cliënt. Hieronder valt informatie over de gezondheid, die is bedoeld om de behoefte aan ondersteuning te kunnen vaststellen en om in kaart te brengen of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening.
  Gegevens van de echtgeno(o)t(e), ouders, inwonende kinderen en huisgenoten, om te kunnen vaststellen welke hulp zij kunnen bieden. Deze informatie maakt ook duidelijk of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening.
  Gegevens van mantelzorgers en andere personen uit een sociaal netwerk (met dezelfde reden en doel als hierboven).
  Met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt: persoonsgegevens van cliënten of gegevens van partners, ouders, inwonende kinderen en huisgenoten. Het college heeft deze gegevens uit de uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet of de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De data kunnen ook verstrekt zijn door een zorgverzekeraar, zorgaanbieder of het indicatieorgaan van de Wlz (CIZ).

  Gemeenten mogen aanbieders van maatwerkvoorzieningen de volgende persoonsgegevens (waaronder informatie over de gezondheid) verstrekken:

  Gegevens uit het onderzoek die uitsluitsel geven of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening.
  Met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt: gegevens die het college heeft verkregen op grond van de uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet of de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De data kunnen ook verstrekt zijn door een zorgverzekeraar, een zorgaanbieder of het CIZ.
  Relevante gegevens van zorgverzekeraars en zorgaanbieders vanuit uitvoering van de Zorgverzekeringswet of van het CIZ, om een passend integraal aanbod te waarborgen.”

  http://www.vgn.nl/artikel/22189

  En dan the jeugdwet, ook die wordt over de schutting gegooid bij de gemeentes, die in sommige gevallen ondertussen ook andere gemeentes zullen inlijven

  “Uitgangspunten
  De jeugdzorg is overgeheveld naar de gemeenten die zich in hun beleid moeten richten op:

  – het inschakelen, herstellen en versterken van het probleemoplossend vermogen van kinderen en jongeren, hun ouders en sociale omgeving;
  -het bevorderen van de opvoedcapaciteiten van de ouders en de sociale omgeving;
  -preventie en vroegsignalering;
  -het tijdig bieden van de juiste hulp op maat;
  -effectieve en efficiënte samenwerking rond gezinnen.”

  Hoe dan?

  “Taken gemeenten
  In de Jeugdwet is de verantwoordelijkheid van de gemeenten uitgebreid met de provinciale (geïndiceerde) jeugdzorg, de gesloten jeugdzorg, geestelijke gezondheidzorg voor kinderen en jongeren (jeugd-ggz), zorg voor jeugd met een lichte verstandelijke beperking (jeugd-lvb), ggz in het kader van het jeugdstrafrecht (forensische zorg), jeugdbescherming en jeugdreclassering. De verantwoordelijkheid van de gemeenten bestaat onder meer uit:

  het versterken van het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken, buurten, scholen en kinderopvang;
  het voorzien in een kwalitatief en kwantitatief toereikend aanbod van jeugdhulp;
  het adviseren over en het bepalen en inzetten van de aangewezen vorm van jeugdhulp;
  het adviseren van professionals met zorgen over een kind;
  het adviseren van kinderen en jongeren met vragen en problemen;
  het doen van een verzoek tot onderzoek bij de Raad voor de Kinderbescherming als een kinderbeschermingsmaatregel nodig is;
  het compenseren van beperkingen in de zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie van kinderen en jongeren;
  het voorzien in een toereikend aanbod van gecertificeerde instellingen;
  het voorzien in maatregelen om kindermishandeling te voorkomen.
  Recht op jeugdzorg?
  Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. In de Jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.”

  Conclusie: Iedere gemeente zal hier een andere uitvoering aan geven.

  Gelukkig is daar dan i-jeugd als de nieuwe standaard voor gegevensuitwisseling:

  “In het Jeugdwet-berichtenverkeer wisselen partijen informatie uit over de producten en diensten die worden geleverd. Hierbij is het uitgangspunt dat gemeenten beleidsvrijheid hebben in de uitvoering van de Jeugdwet. De iJw-standaard is daarvoor een uitstekend ondersteunend instrument.

  Specificaties iJw
  Vanaf 12 juni 2017 werken gemeenten en zorgaanbieders met iJw 2.1. Specificaties van iJw komen tot stand in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit het hele werkveld van zorgaanbieders, gemeenten, softwareleveranciers, CAK, SVB, KING, VNG, Vektis, VWS en Zorginstituut Nederland.

  Informatiemodellen voor iJw
  De specificaties van iJw worden vastgelegd in een informatiemodel. Daarin wordt duidelijk hoe de Jeugdwet-berichten zich door de keten bewegen en welke afspraken, regels en processen daarbij horen. Het Informatiemodel iStandaarden (iJw 2.1) is leidend voor de lopende release. In het Informatiemodel iStandaarden (iJw 2.2) is iJw 2.2 gepubliceerd, de release die in 2018 van kracht wordt.

  Modules en Servicedesk
  Zorginstituut Nederland beheert de iJw-standaard en ondersteunt het werkveld bij het gebruik van iJw. Met vragen, opmerkingen en suggesties – over iJw in het algemeen of releases in het bijzonder – kunt u terecht bij de Servicedesk iStandaarden. Nuttige informatie biedt ook de uitgave ‘Wat u moet weten over iStandaarden’.”

  Het gaat hier dan dus OVER de jeugd.

  “Dit is het Informatiemodel voor jeugdhulp in het kader van de Jeugdwet van Zorginstituut Nederland. U vindt hier de specificaties van de berichtenstandaard iJw 2.1. Deze versie is op 12 juni 2017 in gebruik genomen.

  In dit informatiemodel worden processen, regels en berichten beschreven die worden ingezet voor de informatievoorziening voor jeugdhulp en voor activiteiten in het preventief justitieel kader zoals bedoeld in de Jeugdwet. In de beschrijvingen is dit aangeduid als “jeugdhulp”. ”

  modellen.istandaar…ndex.php/Hoofdpagina

  “De keten van Jeugdwet processen voor jeugdhulp start op het moment dat een cliënt of zijn of haar gezagsdrager een aanvraag doet voor jeugdhulp. Hierop wordt samen met de cliënt en de gezagsdrager(s) bekeken wat de hulpvraag is en wat de beste oplossing is voor de cliënt. Afhankelijk van deze beoordeling wordt vastgesteld of de cliënt toegang heeft tot jeugdhulp. De toegang tot jeugdhulp kan door verschillende partijen bepaald worden:

  – De gemeente, of bijv. een sociaal wijkteam in opdracht van de gemeente, beoordeelt de cliënt en legt in een beschikking de toegang tot jeugdhulp vast.
  – -Een huisarts, jeugdarts of medisch specialist verwijst een cliënt door naar jeugdhulp
  – Een rechter, Raad voor de Kinderbescherming of Officier van Justitie legt de cliënt jeugdhulp op.
  – Een gecertificeerde instelling kan jeugdhulp bepalen in overleg met gemeente. Na overleg met gemeente bepaalt gecertificeerde instelling welke jeugdhulp, die door de gemeente is ingekocht, wordt ingezet. (Zie voor meer informatie over toeleiding door een gecertificeerde instelling de Factsheet Woonplaatsbeginsel [1]).

  Wanneer de toegang is vastgesteld door een andere partij dan de gemeente, is de jeugdhulp rechtstreeks toegankelijk. Er is geen beoordeling door de gemeente nodig, de jeugdhulp aanbieder kan direct starten met leveren. De jeugdhulp aanbieder informeert de gemeente over de (geplande) start van de levering. Hierop legt de gemeente deze gegevens vast in de vorm van een beschikking. Vervolgens stuurt de gemeente nog een officiële opdracht tot levering van de jeugdhulp (Toeleiding).”

  De gemeente gaat er wel over, maar heeft er in de praktijk niets over te zeggen en wordt per decreet een verplichting opgelegd.

  “Wanneer de gemeente een cliënt beoordeelt en de aanvraag toewijst, wordt er een toekenningsbeschikking aangemaakt. In deze beschikking is vastgelegd welke zorg of ondersteuning de cliënt nodig heeft en voor welke periode. De gemeente stuurt vervolgens een opdracht tot levering van deze jeugdhulp naar een aanbieder waar hij de hulp heeft ingekocht (Toeleiding).

  De aanbieder start met het leveren van de jeugdhulp aan de cliënt. Afhankelijk van de lokale afspraken meldt de aanbieder aan de gemeente wanneer de levering gestart wordt en wanneer deze weer beëindigd wordt (Levering). Na afloop van een periode of na afronding van een traject factureert de aanbieder de geleverde ondersteuning bij de gemeente (Financiering).”

  Op geen enkel moment is de ‘client’ in staat om een per decreet opgelegde aanvraag te annuleren en wordt het individu verplicht een relatie aan te gaan met verschillende zorgaanbieders welke tevens worden opgelegd. De ‘client’ heeft dus geen enkele invloed met op met wie hij/zij een langdurige, levensbepalende financiele relatie aan dient te gaan. Dit is dus een vrijheidsbeperkende maatregel in de praktijk, waar ondertussen wel een heleboel mensen financieel afhankelijk van zijn voor hun broodwinning.

  Nergens wordt er gerept om in de eerste plaats te borgen dat een individu recht heeft op zelfstandige woonruimte. Men wordt vaak eerst de straat opgejaagd, om daarna in handen te komen van ‘zorgverleners’ welke in ieder hupbehoefitge de facto een nieuwe ‘client’ zien die in het geprivatiseerde zorgstelsel geld opleveren.

  Dit kan worden opgelegd door verschillende partijen: Een gemeente, een huisarts, een rechter, een officier van justin, of ‘een gecertificeerde instelling’. Welk certificering precies staat er niet bij vermeld.

  Dit lijkt erg op dwang, en niet op ‘Jeugdhulp’.

  Jeugdhulp is vaak in de eerste plaats een veilige haven, oftewel zelfstandige woonruimte en voldoende te eten. Daarmee voorkom je 90% van de problemen, en is het optuigen van honderden individuele ‘Jeugdhulporganisaties’ in iedere Nederlandse gemeente in het licht daarvan een voorbeeld van hoe het nu juist moet.

  Het zou veel beter voor de nederlandse jeugd zijn als ze bijvoorbeeld gratis onderwijs, of gratis lunch op school zouden ontvangen. Daarmee doe je iets concreets waarmee je daadwerkelijk jongeren helpt, en verzand je niet in het optuigen van instanties met vele duizenden mensen die allemaal iedere maand een leuk salaris willen hebben om de hypotheek mee te betalen. Je kunt beter ervoor zorg dragen dat jongeren voldoende inkomen danwel mogelijkheden hebben om wanneer zij dat zelf willen zelfstandig te gaan wonen.

 103. Latida Zegt:
 104. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Alvorens een ander te beroven moesten ze dus eerst een kapersbrief kopen.

  Er zullen wel een aantal parallellen zijn naar het huidige tijdperk.

 105. b Zegt:

  Off-Topic:
  Risico’s hypotheek bij samenwoners groter dan bij anderen
  wijlimburg.nl/nieu…ter-dan-bij-anderen/
  ‘De crux zit hem in het verschil tussen een verblijvensbeding in het samenlevingscontract en testamenten van beide partners.’

  ‘Bij overlijden kan een aflossingsvrije hypotheek niet doorlopen onder de oude fiscale regels.’

 106. Nico de Geit Zegt:

  Eric406: Bijna niemand kan zijn woning electrisch verwarmen

  Ik heb voor de rest van mijn leven gloeilampen ingeslagen, toen het nog kon, dus ik zit er warm en gezellig bij.

 107. maff Zegt:

  Verhaal van een overwaarde zonder waarde

  Woningbezitters klem door onbruikbare overwaarde

  ad.nl/economie/won…overwaarde~a9e5dfa7/

  en die overwaarde gaat straks ook nog veel geld kosten ( Wet Hillen ) typisch, wie snapt dit nog ?

  ps 🙂 home sweet home static.shoplightsp…/home-sweet-home.jpg

 108. maff Zegt:

  De wet Hillen,
  de wet die niemand kende
  totdat hij werd afgeschaft
  lol

  trends.google.nl/t…plore?q=wet%20hillen

 109. Nico de Geit Zegt:

  maff: Woningbezitters klem door onbruikbare overwaarde

  Het is NU al bekend dat de AOW straks onbetaalbaar wordt. Ook zijn er straks geen kopers voor de oude veel te dure woningen van de babyboomers. Als ze het geld vrij willen maken dan zouden ze nu kunnen verkopen.

  Blijkbaar zijn banken niet zo zeker van een hoge verkoopopbrengst van de woning in de (verre) toekomst, anders zouden met graagte lenen.

  (Ongekende) armoede dreigt op de oude dag. Veel mensen zien de bui totaal niet hangen, ze denken dat alles blijft zoals het nu is.

 110. voorheen huurder Zegt:

  Nico de Geit: HetisNUalbekenddatdeAOWstraksonbetaalbaarwordt.Ookzijnerstraksgeenkopersvoordeoudeveeltedurewoningenvandebabyboomers.Alszehetgeldvrijwillenmakendanzoudenzenukunnenverkopen.

  Blijkbaarzijnbankennietzozekervaneenhogeverkoopopbrengstvandewoninginde(verre)toekomst,anderszoudenmetgraagtelenen.

  (Ongekende)armoededreigtopdeoudedag.Veelmensenziendebuitotaalniethangen,zedenkendatallesblijftzoalshetnuis.

  Nico de Geit: HetisNUalbekenddatdeAOWstraksonbetaalbaarwordt.Ookzijnerstraksgeenkopersvoordeoudeveeltedurewoningenvandebabyboomers.Alszehetgeldvrijwillenmakendanzoudenzenukunnenverkopen.

  Blijkbaarzijnbankennietzozekervaneenhogeverkoopopbrengstvandewoninginde(verre)toekomst,anderszoudenmetgraagtelenen.

  (Ongekende)armoededreigtopdeoudedag.Veelmensenziendebuitotaalniethangen,zedenkendatallesblijftzoalshetnuis.

  Nico de Geit: HetisNUalbekenddatdeAOWstraksonbetaalbaarwordt.Ookzijnerstraksgeenkopersvoordeoudeveeltedurewoningenvandebabyboomers.Alszehetgeldvrijwillenmakendanzoudenzenukunnenverkopen.

  Blijkbaarzijnbankennietzozekervaneenhogeverkoopopbrengstvandewoninginde(verre)toekomst,anderszoudenmetgraagtelenen.

  (Ongekende)armoededreigtopdeoudedag.Veelmensenziendebuitotaalniethangen,zedenkendatallesblijftzoalshetnuis.

  Beste Geit, je moest je glazen bol maar eens gaan vervangen, want deze laat je behoorlijk in de steek.
  Het verleden is niet altijd een garantie voor de toekomst.

 111. Latida Zegt:

  “China will “compel” Saudi Arabia to trade oil in yuan and, when this happens, the rest of the oil market will follow suit and abandon the U.S. dollar as the world’s reserve currency, a leading economist told CNBC on Monday.

  Carl Weinberg, chief economist and managing director at High Frequency Economics, said Beijing stands to become the most dominant global player in oil demand since China usurped the U.S. as the “biggest oil importer on the planet.”

  Saudi Arabia has “to pay attention to this because even as much as one or two years from now, Chinese demand will dwarf U.S. demand,” Weinberg said.”

  cnbc.com/2017/10/1…t-the-us-dollar.html

 112. Nico de Geit Zegt:

  Ook weer dat steeds terugkerende riedeltje: ‘Zzp’ers hebben geen pensioen’. Daarmee suggererend dat alle anderen het prima voor elkaar hebben: afbetaalde woning plus een onuitputtelijke kruiwagen met geld om de oude dag volledig te financieren plus alle belastingen en heffingen te betalen. Want ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’.

  media1.shmoop.com/…Boxer_AnimalFarm.png

 113. Latida Zegt:

  maff: Verhaal van een overwaarde zonder waarde

  Woningbezitters klem door onbruikbare overwaarde

  ad.nl/economie/won…overwaarde~a9e5dfa7/

  en die overwaarde gaat straks ook nog veel geld kosten ( Wet Hillen ) typisch, wie snapt dit nog ?

  “De overheid heeft er dus een belang bij dat mensen langer thuis blijven wonen. Het geld van de overwaarde kan gebruikt worden om zorgkosten van te betalen.”

  Alleen in Nederland:

  Met je Hypotheek je eigen Pensioengelden tegen rente teruglenen,

  om vervolgens met je pensioen je hypotheek af te lossen,

  zodat je met de overwaarde je zorgkosten kunt betalen.

 114. svg Zegt:

  Latida post 102 helemaal zelf getypt??????

 115. Nico de Geit Zegt:

  Latida: om vervolgens met je pensioen je hypotheek af te lossen

  Nee. Haar betoog is dus dat de overwaarde geconsumeerd moet worden. De hypotheek wordt binnen dat plan niet afgelost maar blijft gewoon open staan. (nul overwaarde).

  Uiteindelijk zal het huis verkocht moeten worden voor het beoogde bedrag. En daar zit een risico.

  Banken willen natuurlijk niets te maken hebben met ouderen, zieken, zwakkeren, die in de problemen komen. Met jonge, gezonde, werkende muppets is het risico op grote ellende veel kleiner. Hun ellende zoals ziekte, werkloosheid en scheiding wordt maatschappelijk makkelijker geaccepteerd dan de ellende van ouderen die platzak zijn. Zij zijn al snel zielig.

 116. Nico de Geit Zegt:

  Latida: Met je Hypotheek je eigen Pensioengelden tegen rente teruglenen,

  om vervolgens met je pensioen je hypotheek af te lossen,

  zodat je met de overwaarde je zorgkosten kunt betalen.

  Ze willen gewoon een nieuwe hypotheek, zodat ze door kunnen blijven consumeren, hun woning normaal kunnen onderhouden en verwarmen, en de rente over lopende leningen kunnen betalen. Kortom: zoals het ‘altijd’ was (in hun beleving).

 117. Arjan Zegt:

  Latida: Naar een document met 68 pagina’s verwijzen, sterk.

  Dus je kunt je eigen argument niet eens onderbouwen?

  Nou dan ben ik zeer benieuwd wat je inhoudelijk te melden zult hebben als ik er heel snel eventjes doorheen wandel:

  Moet ik dan potjandorie je eigen enorme plaksel gaan citeren?

  “Er moeten meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector komen. ”

  Dat je moeite hebt met lezen was me al bekend, maar je leest zelfs je eigen posts niet! Te triest voor woorden dit…

 118. Latida Zegt:

  De verdwijning van de rechtstaat; Arno Wellens en Sven Hulleman

  https://www.youtube.com/watch?v=T3dk4T9K96k

 119. maff Zegt:

  Aan die Amsterdamse grachten ………….

  morebuzzing.com/wp…/netherlands-min.jpg

 120. Luisindepels Zegt:

  maff: Aan die Amsterdamse grachten ………….

  Tja. Volgens CBS is laatste stand 106, geen 111. En een stuk lager dan 2008-2009. En nu?

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…shoudens-iets-omhoog

 121. Luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Het is NU al bekend dat de AOW straks onbetaalbaar wordt.

  Miljardenmeevallers bij AOW
  Het AOW-fonds puilt uit. Doordat veel meer mensen werken en premie afdragen en doordat anderen later stoppen, bespaart het Rijk dit jaar €1,6 mrd en volgend jaar €2,4 mrd op zijn bijdrage aan de ouderdomsvoorziening.

  In het blad etc.
  fd.nl/economie-pol…enmeevallers-bij-aow

  Gemist? Voorlopig klotst het geld nog tegen de plinten op. Wanneer komt de omslag? Oja, zoals veel mensen (zelfs mensen die wel wat van de materie weten) zit je enigszins verkeerd met je sommetje werkenden / AOW’ers. Betaalbaarheid gaat niet alleen over de werkenden, maar aantal belastingplichtigen. Gepensioneerden betalen ook ib en dat aantal neemt sterk toe komende jaren. En een aanzienlijk aantal betaald ook meer ib over hun pensioentje dan harde werkers zoals jij en Steven aan ib betalen.

 122. Latida Zegt:

  En dit soort mensen waakt over uw welzijn, pensioen en interesses. Niet te filmen.

  “Over de kosten voor de ouderenzorg, zegt @APechtold: „Ik heb nog wel een oplossing: voltooid leven.””

  twitter.com/andrev…s/919265657664999424

 123. Latida Zegt:

  “There are three kinds of “bubbles” – a term often used loosely when asset prices rise a great deal and then fall sharply, without an obvious corresponding shift in “fundamentals“.

  1. – A short-run bubble. Think about 17th century Dutch Tulip Mania: spectacular, probably disruptive, but not a major reason for the decline of the Netherlands as a global power.

  2. – A distorting bubble. In this case, the increase in asset prices contributes to a reallocation of resources across sectors. Think of the Dot-com Bubble: fortunes were made and lost, the collapse was scary to many, and – at the end of the day – you’ve built the Internet and some good companies.

  3. – A political bubble. Here rising asset prices generate resources that can be fed into the political process, through bribes, building politicians’ careers, and lobbying of all kinds. Bubbles in Emerging Markets often generate resources that impact the political process, sometimes in good ways – but most often in bad ways, which eventually contribute to a collapse.”

  baselinescenario.c…arry-summers-bubble/

 124. maff Zegt:

  Voor Latida 🙂

  Beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk

  ‘ Dit raakt niet alleen de zakelijk markt, maar ook middensegment-woningen, waar zo’n grote vraag naar is.’

  bnr.nl/nieuws/fina…minder-aantrekkelijk

 125. BBB Zegt:

  Luisindepels: Tja.VolgensCBSislaatstestand106,geen111.Eneenstuklagerdan2008-2009.Ennu?

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…shoudens-iets-omhoog

  De schuldquote van huishoudens is alleen maar naar beneden gegaan omdat het BBP harder groeide dan de private schuld. De totale schuld is toegenomen.
  We zitten in een “return to normal” die mogelijk gemaakt wordt door extreme lage rentes. Hoe langer deze fase duurt hoe groter de crash zal zijn. Riemen vast, op naar 2030.

 126. Nico de Geit Zegt:

  Latida: “Over de kosten voor de ouderenzorg, zegt @APechtold: „Ik heb nog wel een oplossing: voltooid leven.””

  Soylent green, dat zei ik toch?! ‘De toekomst is groen’.

 127. Tijl Zegt:

  ‘Vastgoedbeleggers vrezen financiële dreun door regeerakkoord’ fd.nl/beurs/122254…n-door-regeerakkoord

  Wat denk jij, minder dividend of hogere huren?
  Ik weet het wel.

 128. Latida Zegt:

  Wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de woningnood?

  ftm.nl/artikelen/w…en-aan-de-woningnood

 129. adamus Zegt:

  Mr. Marty:
  Zekunnenookwoco’ssommerenomteontwikkelen.

  die hebben ze al nodig voor de verhuurdersbelasting -die ook voor de vrije sector ingevoerd gaat worden.

 130. adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  IkhebHorrmann–bekendvanzijnafgelostehuis–nognietgehoordoverdejaarlijkseaflosboete.

  jawel, op zijn blog.

 131. adamus Zegt:
 132. Arjan Zegt:

  adamus,

  Uit zijn artikel: “Datzelfde zou ook kunnen gebeuren met deze maatregel, zeker nu tegenstanders massaal roepen dat het gaat om een “aflosboete”. Dat is een slimme frame die alleen al door de woordkeuze weerstand oproept.”

  Niets aan toe te voegen.

 133. Arjan Zegt:

  adamus: die hebben ze al nodig voor de verhuurdersbelasting -die ook voor de vrije sector ingevoerd gaat worden.

  Duidelijk.

 134. Steven Zegt:

  adamus,

  Bedankt voor de link! Leuk om het van zijn kant te zien.

 135. Arjan Zegt:

  @adamus

  Ook Horrmann ergert zich in dit artikel aan het woord ‘aflosboete’.

 136. maff Zegt:

  ‘Incassobureaus stappen te snel naar de rechter’

  nos.nl/nieuwsuur/a…naar-de-rechter.html

  ps 🙂 images.nrc.nl/Psje…2520schulden_xfm.jpg

 137. maff Zegt:

  ‘ meer dan 1 miljoen keer werd er beslag gelegd op loon, uitkering of bankrekening ‘

  Onderteken dit manifest en maak Nederland #Schuldvrij!

  decorrespondent.nl…45614741693-b6824438

  Jesse for president 🙂

 138. maff Zegt:

  ‘Wensen hebben behoeften verdrongen’

  Leve de vrijheid Tom Hodgkinson

  s.s-bol.com/imgbas…1001004004800415.jpg

 139. maff Zegt:

  Luisindepels,

  No worry, het gaat weer crescendo 😉 van plaats 7 naar plaats 5 in de wereld mapsofworld.com/wo…in-debt-map-2016.jpg

 140. Nico de Geit Zegt:

  Hormann heeft dus hard gewerkt om zijn woning af te lossen. En veel leuke dingen niet gedaan. Zoals lekker en gezond eten, af en toe op vakantie en meer.

  En straks, als hij oud is, gaat zijn woning naar box 3 en krijgt hij geen AOW. Want dat is er dan hooguit alleen nog voor de mensen die het echt nodig hebben. Die dus niet hard werkten, niet spaarzaam waren, enz.

  Sterker: aflossen is/wordt verplicht. Zijn dat de mensen die straks gaan betalen voor anderen?!

 141. BBB Zegt:

  Nico de Geit,

  Je krijgt misschien wel gelijk. Voor mij een reden om nooit meer in te stappen en Nederland voorgoed achter mij te laten.

 142. Latida Zegt:

  Zo zijn we getrouwd:

  “Het regeerakkoord maakt één ding duidelijk: het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is vooral een verstandshuwelijk. Dat zegt politiek commentator Frits Wester: “Over de meest kleine onderwerpen zijn afspraken gemaakt. Het is alsof je in een samenlevingscontract vastlegt wie de bioscoopkaartjes betaalt.””

  rtlnieuws.nl/neder…-duidt-op-wantrouwen

 143. Nico de Geit Zegt:

  Ik hoorde iets over mensen in de VS die in het bos leven, hun eigen voedsel verbouwen, en….. hun bankrekening opzeggen. Het opzeggen van de bankrekening, daar zitten nogal wat consequenties aan.

 144. A.Verlof Zegt:

  Duidelijk mag zijn,dat degenen die zich netjes houden en verantwoordelijk zijn met aflossing,mee moeten betalen voor degenen die aflossingsvrije hypotheken hebben ?
  Ik zie nog steeds heel veel mensen om mij heen in de wijk,die NIETS aflossen,er lekker op los feesten,leuke dingen doen enz. luxe vakanties boten caravans enz. dus wij als nette betalers moeten meer rente betalen straks om hun manier van royaal leven te bekostigen ?
  ben ik nou GEK of zie ik het niet helder wie kan mij een zinnig antwoord geven ??
  graag reactie.

 145. Steven Zegt:

  A.Verlof: Duidelijk mag zijn,dat degenen die zich netjes houden en verantwoordelijk zijn met aflossing,mee moeten betalen voor degenen die aflossingsvrije hypotheken hebben ?

  Ik snap niet precies wat je bedoelt.. (maar ik ben geen koper)
  Hoezo betaal je als aflosser mee aan het soms rare consumptie gedrag van anderen? Jij hebt gewoon minder schuld en dat lijkt me prima. Wel zou het kunnen zijn dat de grote leners straks in de problemen komen en wij ze moeten redden via de schuldsanering of zo, maar het kan ook best dat zij gewoon constant met een hoge schuld zitten en daarmee later het graf in gaan, Is hun keuze.

 146. Nico de Geit Zegt:

  A.Verlof: wie kan mij een zinnig antwoord geven

  Tegenover iedere AOW’er staan nu vier werkenden. Straks staan er tegenover iedere AOW’er twee werkenden, waarvan één van die werkenden uit een derde wereldland komt. De verwachting, herstel de huidige situatie is dat de arbeidsproductiviteit van de mensen uit de derde wereld achterblijft. 1,5 werkende dus? Of erger?

  AOW wordt straks dus te duur, er zal gesneden moeten worden. Daarom is het logisch dat mensen met een riant pensioeninkomen of een enorm saldo op de bank of in hun huis straks geen aanspraak meer kunnen maken op AOW. Of beter: dat ze misschien wel AOW krijgen uitbetaald, maar dat ze dat aan het belastingloket weer terug moeten geven.

  AOW wordt bijstand, of erger. En de bijstand is ook niet meer wat het ooit was.

 147. Steven Zegt:

  Wel is het natuurlijk zo dat een huurder helemaal geen subsidie krijgt en een aflosser steeds minder, maar dat is natuurlijk op te lossen door die HRA gewoon helemaal af te schaffen uiteindelijk.

 148. Steven Zegt:

  Nico de Geit,

  Ik zag jou post niet: was uiteraard aan A. Verlof.

 149. KoophuisXXL Zegt:

  Nico de Geit,

  Wat een gezwets..
  Feitelijk wordt er gewoon een belastingvoordeeltje voor de huizenbezitter terug gedraaid.
  Hypotheek vrij is zonder rente en aflossing, altijd nog goedkoper dan rente en aflossing + eigen woning forfait.

  Zuur jazeker… Ook voor mij met afgeloste woning.
  Ondanks dat is het nog steeds goedkoper dan huur.
  Hormann zal dan ook de vruchten blijven plukken van zijn actie.
  Over 30 jaar pas de volle mep. Althans belooft voor deze kabinets periode door rupsje nooitgenoeg hahaha.

 150. Arjan Zegt:

  A.Verlof: ben ik nou GEK of zie ik het niet helder wie kan mij een zinnig antwoord geven ??
  graag reactie.

  Google even Wet Hillen en je hebt het antwoord.

 151. Arjan Zegt:

  En aflossingsvrije hypotheken moeten in principe ook gedurende de looptijd afgelost worden

 152. Arjan Zegt:

  KoophuisXXL: Wat een gezwets..
  Feitelijk wordt er gewoon een belastingvoordeeltje voor de huizenbezitter terug gedraaid.
  Hypotheek vrij is zonder rente en aflossing, altijd nog goedkoper dan rente en aflossing + eigen woning forfait.

  Zuur jazeker… Ook voor mij met afgeloste woning.
  Ondanks dat is het nog steeds goedkoper dan huur.
  Hormann zal dan ook de vruchten blijven plukken van zijn actie.
  Over 30 jaar pas de volle mep. Althans belooft voor deze kabinets periode door rupsje nooitgenoeg hahaha.

  Ik had een soortgelijke reactie geplaatst, maar blijft weer eens in dat filter hangen. Helemaal eens met je reactie.

 153. Arjan Zegt:

  En Geit bedient zich graag van feitenvrij geblaat

  Steven: dat een huurder helemaal geen subsidie krijgt

  Wat een onzin

 154. Steven Zegt:

  Arjan,

  Als je meer dan 22000 verdient per jaar krijg je geen subsidie. (dat is geen onzin)

  maximaal inkomen van 21.950 euro en 21.330 euro vermogen.

  hoeveelkrijgjij.nl…rtoeslag-en-hoeveel/

  Feiten zijn feiten.

 155. Steven Zegt:

  Beste bewijs is misschien dat ik geen huursubsidie krijg, maar wel meebetaal aan die achterlijke verhuurdersheffing.

  Ik krijg dus negatieve subsidie…: De huren werden o.a daardoor niet verlaagt toen de huizenprijzen daalden, maar verhoogt. Ja het is echt zo.

 156. Arjan Zegt:

  Steven: Als je meer dan 22000 verdient per jaar krijg je geen subsidie. (dat is geen onzin)

  Maar die zin begon met ‘Als…’

 157. Steven Zegt:
 158. Steven Zegt:

  Arjan: Maar die zin begon met ‘Als…’

  Daar heb je wel gelijk in, maar ik ga er vanuit dat de meesten hier niet in de bijstand zitten of zo. Huursubsidie is ook een gedrocht dat niet nodig zou moeten zijn.

 159. Arjan Zegt:

  Steven: Beste bewijs is misschien dat ik geen huursubsidie krijg, maar wel meebetaal aan die achterlijke verhuurdersheffing.

  De hele huursector in NL is achterlijk. Zo hebben we ook een achterlijk grote sociale huursector met gesubsidieerde huurwoningen die tegelijkertijd belast worden. Moet alles beneden de 711 euro sociale huurwoning heten en is er veel te weinig aan huurwoningen gebouwd de afgelopen jaren.

 160. Steven Zegt:

  Ik weet nog toen NHZ steeds op dit blog was dat we al voorspelden dat ze de huren zouden verhogen als de huizenprijzen daalden en ze deden het dus gewoon echt.

 161. Arjan Zegt:

  Steven: Ik weet nog toen NHZ steeds op dit blog was dat we al voorspelden dat ze de huren zouden verhogen als de huizenprijzen daalden en ze deden het dus gewoon echt.

  Als je de statistieken van het CBS erop naslaat lijkt dat zelfs al vaker gebeurd te zijn.

 162. Steven Zegt:

  Arjan: Als je de statistieken van het CBS erop naslaat lijkt dat zelfs al vaker gebeurd te zijn.

  Ja maar niet zo duidelijk vanuit de politiek. Die en die krijgen 4 procent er bovenop en die anderen 2 procent en zo.. Terwijl de onroerendgoed prijzen daalden… Ik stond er bij en keek er naar…

 163. Steven Zegt:

  Mijn poolse kennissen leven ergens met zijn vijven opgehokt in Beverwijk in een appartement en verdienen zich suf en onderhouden hun villa’ s en gezin in Polen en kopen hier uiteraard niets.

 164. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: De hele huursector in NL is achterlijk

  Nee hoor. Met de verhuur van woningen is in principe niets mis. Met sociale huur, daar zijn veel scheve situaties.

  ‘De hele koopsector in NL is achterlijk’ – dat is meer van toepassing. Of beter: scheef door allerlei overheidsregelingen en (te) goedkoop lenen.

 165. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: ‘De hele koopsector in NL is achterlijk’ – dat is meer van toepassing. Of beter: scheef door allerlei overheidsregelingen en (te) goedkoop lenen.

  In tijden van recessie kan de overheid de economie aanjagen door geld te lenen en dit geld in de economie te pompen. Nu is gezkozen voor een systeem waarin mensen die een huis willen kopen enorme bedragen lenen, en met dit geld de economie aanjagen.

  Slim: nu blijft de staatsschuld beperkt en komt de schuld op naam van individuen. Voor de staatsschuld heb je nooit getekend, met een hypotheekschuld ligt dit anders.

  Van een hypotheekschuld kom je in de regel alleen af als je een andere bekwame slaaf vindt die de schuld van je over wil nemen. Hoe het (verplicht) aflossen van de hypotheekschuld in de toekomst zal gaan moet nog blijken.

 166. Nico de Geit Zegt:

  ‘Koopwoning motor achter vermogensongelijkheid’

  Met de liberalisering kregen kopers ruimere financieringsmogelijkheden, waardoor groepen met een lagere sociaal-economische status een woning konden aanschaffen. Zij betalen vaker hun woning niet af en bouwen daarom ook weinig vermogen op. Zeker wanneer de overwaarde van de woning is gebruikt om een relatief laag inkomen aan te vullen.

  Tegelijkertijd heeft de liberalisering de huizenprijzen opgeblazen, waar woningeigenaars die voor de liberalisering hun huis kochten, van profiteren. Zij hebben het woonvermogen het meest zien groeien.

  telegraaf.nl/finan…ermogensongelijkheid

 167. Nico de Geit Zegt:

  Er lopen nogal wat mensen met een verknipt beeld over woningbezit. Vermogen opbouwen kan ook zonder eigen woning. En er zijn genoeg mensen die flink in de schulden terecht zijn gekomen vanwege hun eigen woning.

  Geit: ‘Iemand die meer verdient dan hij uitgeeft bouwt vermogen op’.

  Eigen huis promotors: ‘Iemand die een woning koopt bouwt vermogen op’ . Later toegevoegd: ‘Iemand die een woning koopt en aflost bouwt vermogen op’. Maar zelfs dat hoeft niet zo te zijn. Waardedaling kan sneller gaan dan aflossen.

 168. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Waardedaling kan sneller gaan dan aflossen.

  Wat maakt het nou uit als het sneller gaat dan aflossen?

 169. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Met de verhuur van woningen is in principe niets mis.

  Huursector, niet de verhuur van woningen.

 170. Deutsche Mark Zegt:

  A.Verlof:
  dus wij als nette betalers moeten meer rente betalen straks om hun manier van royaal leven te bekostigen?

  Ja.

 171. Deutsche Mark Zegt:

  A.Verlof:

  ben ik nou GEK ……. wie kan mij een zinnig antwoord geven??

  Nee en nee.

 172. Arjan Zegt:

  Steven: Beste bewijs is misschien dat ik geen huursubsidie krijg, maar wel meebetaal aan die achterlijke verhuurdersheffing.

  Overigens betaal ik ook mee aan die achterlijke huursubsidie. 😉 Werkloze tokkies die lekker een uitkerinkje trekken en hun hele huurwoning uitwonen. Dat wordt ook beloond in Nederland.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.