‘Voorstel AFM zorgt voor instabiliteit’

Een aangepast voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de zogenoemde tophypotheek aan banden te leggen, zou van tafel moeten. Het plan levert instabiliteit van de woningmarkt op en starters zijn er niet mee geholpen.

Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag gezegd. De AFM wil dat huizenkopers vanaf 2011 op enkele uitzonderingen na niet meer kunnen lenen dan 100 procent van de woningwaarde.

,,Dit draagt juist bij aan de instabiliteit van de woningmarkt. Door de nieuwe maatregelen gaan mensen geen huis kopen. Hierdoor klapt de woningmarkt in elkaar. De plannen zijn niet verstandig, zeker omdat de woningmarkt nu al kwetsbaar is”, aldus de zegsman. Hij zei verder dat het ,,ongewenst” is dat het voor starters nog moeilijker wordt een huis te kopen.

Edward (toetsrente) Feitsma,  hypotheekexpert van de NVB

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: ,
24 comments on “‘Voorstel AFM zorgt voor instabiliteit’
 1. John says:

  Verstandige man, waarom zou je met goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt niet een verantwoorde lening aan kunnen gaan. Het voorstel van de AFM is veel te kort door de bocht en zou vele starters fors benadelen.

 2. Dirk says:

  @John,

  Deze regeling is juist in het voordeel van starters. Als de huizen voor hen te duur worden, zullen de prijzen net zo lang dalen tot ze weer betaalbaar zijn.
  Nu bieden starters tegen elkaar op en diegene die het minst voorzichtig is of zijn situatie het slechtste inschat maakt het meeste kans op het kopen van een huis.

 3. A. van der Waal says:

  Hé John, laat me raden: jij hebt zelf een tophypotheek en je ziet de bui al hangen.

  klopt hé? Niet over starters beginnen hé, gewoon met IK 😉

 4. kees says:

  Vanochtend de makelaar van mijn vorige huis nog gesproken; het is klote met de bok in de handel. Hoezo voorwaarden als er geen handel is.

 5. Peter says:

  OMG

  “starters zijn er niet mee geholpen”

  Starters hebben niets dan voordeel bij het eindigen van het spel van alsmaar stijgende prijzen en het doorschuiven van de daarbij behorende lasten.

  Nu moeten deze nog veel te diep in de schulden om een huis te kopen. Dit maakt een paar jaar flink sparen om wat eigen geld mee te brengen gewoon onmogelijk en moet alles worden geleend.

  Als de prijzen onder druk komen door een begrenste crediet verschaffing (lees niet langer alle financiele problemen op de jeugd afwentelen), dan is op een financiele gezonden manier een huis aanshaffen over een paar jaar ineens wel weer mogelijk.

  De banken en huidige huizenbezitters zijn terecht bang om geen jong stelleteje meer te vinden om voor hun luxe te betalen. Wat een schande…

 6. Peter says:

  Ook vreemde benadering van “de markt”.

  Alsof een flinke correctie van de almaar gesteken prijzen een slechte zaak is. Het zal de “markt” niets interesseren. En er zal op een lager niveau uiteindelijk niet minder gekocht/verkocht worden.

  Wat men dus gewoon bedoeld te zeggen is: Blijf van onze koe met de gouden hoorns af!

 7. kees says:

  @6
  soms gaan algemeen- en eigen belang samen, althans zo wil men het verkopen.
  Onze mp jp al gehoord met kordate uitspraken? Ik hoorde zelfs het woord onbeleefd vallen tegenover de reporter.

 8. Victorino says:

  @7: klopt en de AFM doet in het algemene belang wat DNB al lang geleden had moeten doen om nu niet de totale NL hypotheekschuld in twee delen op de balans te hoeven zetten: 600 miljard met kenmerk hypotheek + 180 miljard met kenmerk “overig, tevens hypotheek”. AFM staat ver genoeg buiten de politieke arena en is de enige die dit durft, alles is politiek en poltiek is alles, nou ja bijan alles dus.

 9. Marketobserver de Pijp says:

  ik ook helemaal totaal níet eens met die bankmeneer.
  ooit is de hypotheekrenteaftrek bedacht door een liberaal extraparlementair minderheidskabinet.

  het was ook bedoeld om starters te helpen….het was en werd en is: ‘links lullen, rechts vullen’.
  de overheid heeft nu een andere richting gekozen, ‘geen geld in de woningmarkt’.
  het nieuwe motto voor de zich tot de bezittende klasse wanende groot-hypotheekbezitters luidt: ‘rechts foeteren, links ploeteren’ ; zij moeten gewoon hard gaan werken om die schuld af te lossen; dus een grote groep nieuwe arme arbeiders erbij.
  het beste voor hen is dan ook om massaal flink links te stemmen, dan heeft men nog kans op een sociaal vangnet en loopt de inflatie op. maar ja, wel allemaal die hypotheekrenteaftrek en andere voordeeltjes kwijt waar we toch nog net even lekker van kunnen skieën.

  nederland is ooit rijk geworden door behoedzame kooplieden zag ik vanmorgen in een programma over zaanse molens en voc etc.
  of er nu wel of niet aan de aftrek en hypotheekgrenzen gesleuteld wordt, de volgende groep kopers is een hele voorzichtige, en vergeet ook de grote groep scheefwoners niet, het geld brandt in hun zakken, maar zij zijn de Echte Ouderwetse Behoedzame Koppige Hollanders….NÉÉ, TE DUUR.

  er is nog markt genoeg, maar de prijzen moeten gewoon eventjes lekker inzakken, daarna komt de overheid met z’n steunmaatregelen voor de ergste gevallen, zij laten zich niet in de linkse kaart kijken.
  die bankmeneer murmelt dus maar wat oude praat in de politieke marge en denkt aan de waarde van z’n al lang geleden afbetaalde villa. zo, lekker puh.

 10. Marketobserver de Pijp says:

  …en ik haal nog een duit uit z’n zakje…
  tweeverdieners met zo’n durfhypotheek leiden (of lijden) een druk bestaan, slecht voor het gezinsleven, stress is zelfs slecht voor de vruchtbaarheid…
  het ministerie van jeugd en gezinszaken zal daar ook niet blij mee zijn..
  er zijn vele redenen te bedenken voor dit linkse kabinet ‘om ons te verlossen van de schuld’

 11. Wowly says:

  Ja, en de wereld is blijven steken in 1965……..jé jongens, de wereld draait door. als je niet meedraait dan doe je niet meer mee. NL zal hoe dan ook hun financieele positie moeten zien te behouden, voor alle NL-ers. Dat er zoveel prijsstijging is gekomen heeft vele oorzaken, waarvan de hypotheekrenteaftrek er een is? Verklaar me dan eens waarom de prijzen jarenlang mondjesmaat zijn verhoogd. En pas de laatste jaren exponentieel zijn verhoogd? De hypotheekrenteaftrek is echt niet veranderd in die tijd hoor……

  Zoek de oorzaak ook bij de veranderde financieel markt. En de enorme veranderingen hierin. Je kunt alleen maar volgen hoor……

  En….je hóeft niet te profiteren vande subsidie/HRA…..

  Wowly

 12. kees says:

  @10
  Nog even en je begint over “structurele verandering van de maatschappij”; was een paar decades geleden taal op de sociale academie.

 13. kees says:

  @11
  je moet wel Wowly, je moet wel, anders doet een ander het en bij jij de sukkel.

  Vanochtend weer gehoord dat bij een makelaar -part.og en bog- omgeving Utr. er weer mensen uitgaan. Er moet echt geld naar die business toe hoor voor het te laat is.

 14. M says:

  @13

  Te laat waarvoor?

 15. allerlaatste groet says:

  @13
  ….het Monopoly spel is uit, 1 speler heeft gewonnen, de rest is op hypotheek en de bank is leeg.
  En wat is volgens de economische regels de ‘financiële’ rol van de overheid in dit spelletje Monopoly…..
  ….DE DOOS !….waarin alles netjes wordt opgeborgen en met dezelfde spelregels het er tzt ook weer uitkomt, maar met nieuw geld en pas over lange tijd.
  u mag dan pas weer mee doen wanneer u geld heeft, dus heel hard heeft gewerkt voor ‘nieuw chinees geld’

  @14 Te laat waarvoor? …
  winnen! wanneer u ouderwets wilt winnen moet u de gehele vastgoed en woningsector verlaten, dat gaan de winnaars ook doen, de verliezers kunnen dat niet, die zijn blut. dááááág, zwaai zwaai.

 16. Henri says:

  @15
  Jij hebt duidelijk nooit Monopoly gespeeld. Of nooit succesvol.
  Monopoly winnen kan maar op 1 manier: alles kopen waar je op komt te staan!
  Het is beter om huur te ontvangen van andere spelers (zoals Chantal doet) dan om huur te betalen aan anderen.

 17. Hans2 says:

  @ 16,

  Jammergenoeg is Chantal’s “verhaal” al nagerekend en geclassificeerd als lulkoek.

 18. chantal says:

  @hans2
  Bij u moet ik relativeren, dat weet ik al. Vertel eens?
  Doe jij mijn boekhouding, of ik?
  Of heb ik ergens iets gemist? Want ik zit nu veel minder online

 19. Hans2 says:

  @ 18 Chantal,

  Damn wat ben jij kort cq selectief van geheugen! Je moet echt minderen met de drank 😉

 20. Ludwig von Mises says:

  Hans2

  Hans2 weet alles beter, vanuit zijn huurwoningkje.

 21. Hans2 says:

  Ha Ludwig, fijne verjaardag gehad?

  Ik weet niet alles beter maar dit wel 😉

  Ciao ciao

 22. Hans2 says:

  Over beter weten gesproken Ludwig:
  hoeveel geld hebben jouw klanten verloren door je dramatische tips? Je weet wel die tips over Fortis kopen en geen zorgen over subprime want dat stelt niets voor 😉

 23. Huizenkijker Vathorst says:

  @ Henri, U vergeet de ‘Kans kaartjes’
  Repareer uw huizen: 2500,-/ huis , 10.000/hotel.
  U wordt aangeslagen voor straatgeld: 4000,-/huis, 11.550,-/hotel.
  In het nieuwe nog uit brengen spel van Bos z’n grote spellenfabriek komen daar weer hele andere getalletjes te staan.
  Maar zou het goed zijn wanneer de spelregels zo worden opgesteld dat het spel eindeloos kan duren? Dit zit helaas niet in onze aard, competitie met winnaars is pure noodzaak, anders waren we als soort al lang al uitgestorven.

 24. Ludwig von Mises says:

  Hans2

  ik heb het je al eerder uitlegd, ik ben niet werkzaam bij van lanschot en niet de vogel waarvan jij de linked pagina hebt gevonden.

  Jasper is een top 10 voornaam tegenwoordig. Er zijn er tienduizenden van

  Maar ga gerust door ook in dit opzicht te misinformeren.

  En geloof gerust wat je wil geloven.

  Hoe oud was jij toen je erachter kwam dat sinterklaas niet bestaat?

  15?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*