Niet een tekort aan woningen is het probleem, maar een overschot in de financieringsruimte

Het is hoog tijd dat de heilige huisjes van de woningmarkt worden gesloopt, betoogt Jona van Loenen.

Zo lijnrecht als de politieke partijen tegenover elkaar staan op talloze sociaaleconomische thema’s, zo goed kunnen ze elkaar vinden op de woningmarkt. Alle partijen zien hetzelfde probleem en hebben ook dezelfde oplossing. Huizen zijn te duur. Er is een tekort. Dus de oplossing is simpel. Iedereen, van de VVD tot aan de PvdA, is het erover eens. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dan dalen die prijzen vanzelf.

Maar zo sterk als deze campagneleus klinkt, zo wankel is de fundering van dit beleid. Op deze manier zijn we geen huizen, maar luchtkastelen aan het bouwen. Want voordat de oplossing voor de woningcrisis in de steigers kan worden gezet, moeten eerst de heilige huisjes worden gesloopt. De hoge huizenprijzen komen niet zozeer door een tekort aan woningen, maar door een overschot in de financieringsruimte. De ruime leennormen, de fiscale voordelen, de lage rente: dat zijn de heilige huisjes van de woningmarkt. Maar in plaats van deze te slopen, worden er nog extra verdiepingen bovenop gebouwd.

De eerste etage van de jubelton, het verruimen van de leennormen voor tweeverdieners en het afschaffen van de overdrachtsbelasting, is af. Over de inrichting van de zolderverdieping wordt nog wat gebakkeleid. De PvdA pleit voor een ‘premiewoning’; de VVD voor een verruiming van de hypotheeknormen en de studieschuld minder laten meetellen, en D66 stelt voor het weer gemakkelijker te maken om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

Partijen waarbij het terugdringen van de ongelijkheid hoog op de agenda staat, draaien de belangrijkste knop van de woningmarkt als veroorzaker van die vermogensongelijkheid nog maar eens verder open.

Slachtoffer van succes

De overheid is het slachtoffer geworden van haar eigen succes. De stimuleringsmaatregelen, ingezet in de jaren vijftig ter bevordering van het eigen huizenbezit, blijken zo’n succes dat het een overheidsprobleem is geworden: ze zijn ervan afhankelijk voor de stemmen van hun kiezers. Bestond in 1948 nog 28 procent van de woningvoorraad uit koopwoningen, vandaag de dag heeft bijna 60 procent een eigen ‘plek onder de zon’. En zo regeert niet de wijsheid, maar angst voor het electoraat.

Het probleem van de opbouw van de huizenprijzen kan enkel worden opgelost door een afbouw van de financieringsregelingen. Maar dat zijn de heilige huisjes waaraan niet getornd mag worden. Als een oplossing voor de woningcrisis betekent dat de waarde van onze woning daalt, zijn we plotseling niet thuis.

Dus wordt er niet gekozen voor het versoberen van de financieringsregelingen, maar voor het verder oprekken ervan. Niet een hogere belasting op eigen woningbezit, maar het zwaarder belasten van werk. De aanpak van de woningcrisis is in die zin identiek aan die van de coronacrisis: bescherming van de oudere klasse, ten koste van de jongere generatie.

Wie een huis bouwt weet dat de stenen een draagvlak nodig hebben en legt daarom eerst een fundering. Zonder zal de boel uiteindelijk instorten. Het is een eeuwenoude bouwvakkerswijsheid. Een die de politiek negeert. In plaats van de juiste financieringsruimte als fundering te leggen, is het huizen op zand aan het bouwen. Financieringsregels voor starters worden opgerekt. Met als gevolg dat de huizenprijzen stijgen. Waarna er weer een nieuw fiscaal voordeel moet worden bedacht.

Het is een vicieuze cirkel. Een waarin we geen huizen, maar luchtkastelen aan het bouwen zijn. Een waardoor de vermogensongelijkheid niet af, maar juist verder toeneemt. Een waarbij niet de starter, maar de huizenbezitter in zijn handen wrijft. Zonder groot fiscaal ingrijpen zal de ongelijkheid op de huizenmarkt enkel toenemen. Zonder deze fundering, zal de boel uiteindelijk instorten.

Het is wat de bouwvakkerswijsheid ons leert. Maar in tegenstelling tot een ‘Prins Bernhard’-belasting is dat een standpunt dat je aan de straatstenen kwijtraakt. Als bijna 60 procent van alle huizen in Nederland een koophuis is, dan is het niet alleen de bouwfundering maar ook het kiezersdraagvlak dat ontbreekt.

Maar goed, de eerste steen is gelegd. Het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek wordt langzaam gesloopt. Laten we daar verder op ‘bouwen, bouwen en nog eens bouwen’.

Jona van Loenen is hoofd research bij een fintechonderneming.

Share Button
Tagged with:
690 comments on “Niet een tekort aan woningen is het probleem, maar een overschot in de financieringsruimte
 1. BBB says:

  Het grootste generatieconflict ooit begint vorm te krijgen. Op naar 2030.

 2. maff says:

  ING waarschuwt 50-plussers: overwaarde telt niet mee bij afsluiten of verlengen hypotheek

  https://www.financieelrechtadvocaten.com/nieuws/ing-waarschuwt-overwaarde-telt-niet-mee-bij-afsluiten-of-verlengen-hypotheek

 3. Steven says:

  maff,

  pff. Alsof men na vijftig debiel wordt. De “jongeren” lenen in verhouding nog veel meer en weten mij(vaak) te vertellen dat de prijzen alleen maar up gaan voorlopig.

  Als ik dan vraag waarom?: is het schaarste en rente en zo, maar dat is natuurlijk niet fundamenteel.

  overigens zakken de prijzen in Londen nu echt keihard. Op BNR hoorde ik zelfs boven de 30 procent sinds het corona griepje.

 4. maff says:

  Steven,
  Ik zag het ook, de mensen vluchten de stad uit

  Canary Wharf is nu een ghost town en de huizenprijzen liggen nu 9.6% lager ……

 5. 15 maart 2021

  De huizenprijzen stijgen dit en volgend jaar waarschijnlijk veel harder dan verwacht, vermoeden economen van de Rabobank. Ze hebben hun verwachtingen bijgesteld omdat de economische vooruitzichten voor Nederland zijn verbeterd, het huizentekort groot is en de hypotheekrente nog steeds erg laag is.

  De experts van de bank verwachten dat huizen dit jaar 8 procent duurder worden. Voor 2022 voorzien zij vervolgens een huizenprijsstijging van gemiddeld 4 procent. Eind vorig jaar hield Rabobank het nog op een gemiddelde huizenprijsgroei van respectievelijk 5,5 procent en 2,5 procent.

  (valt er NU op NU.NL te lezen)

 6. Bij de beslissing om te (blijven) huren of te kopen, is het dan financieel verstandig om het huurbedrag te vergelijken met de totale hypotheeklasten (inclusief aflossing) of alleen met het netto rentebedrag ? Dit laatste om dat het aflossingsbedrag je schuld lager maakt en gezien kan worden als VERPLICHT SPAREN.

 7. Stomme Z says:

  Het is weer tijd om te gaan stemmen binnenkort, en een punt wat ik belangrijk vind is de overfinanciering van de woningmarkt. Welke partij neemt daarin de minst slechte houding aan? Ik zie de SP genoemd worden, maar heeft iemand dit misschien goed uitgezocht? Zijn er partijen die de leenruimte willen beperken?

 8. Steven says:

  Stomme Z,

  Het ligt denk ik ook aan de banken. Ze lenen voor een huis tegen veel lagere rente als bijvoorbeeld voor een nieuwe machine in een bedrijf. Een nuttige machine is voor de economie natuurlijk veel beter en is een minder risico dan het te dure onroerend goed. (maar de banken vinden dat dus niet helaas)

 9. frits says:

  het probleem is…..KUDDEGEDRAG , bang om de boot te missen, bang dat het straks helemaal onbetaalbaar blijft.
  van rutte moeten we het niet hebben, zo links mogelijk stemmen.
  Ik heb een koophuis met een belachelijke waarde, ben er niet blij mee, want ik moet ook veel bijbetalen voor een grotere woning en mijn lasten gaan omhoog.
  Weg met die beleggers, links stemmen dus, en alleen koophuizen bouwen voor starters.
  Want wat ik nu veel zie is púúr verhuizen naar een duurder nieuwbouwhuis, als belegging voor later. Daar verdienen die aannemers het meeste aan, niet aan starterswoningen. Dus alleen de politiek kan dit oplossen.

 10. Tim says:

  Steven:
  Stomme Z,

  Het ligt denk ik ook aan de banken. Ze lenen voor een huis tegen veel lagere rente als bijvoorbeeld voor een nieuwe machine in een bedrijf. Een nuttige machine is voor de economie natuurlijk veel beter en is een minder risico dan het te dure onroerend goed. (maar de banken vinden dat dus niet helaas)

  Dit kan ik beamen. Het is voor een bedrijf (zelfs met goede jaarcijfers en prognose) moeilijk om krediet te krijgen om je (verdien)capaciteit uit te breiden. Voor een huis waar je op dit moment absurd meer voor betaald als de reële waarde.. geen probleem. Wat de gek ervoor geeft zeggen ze dan. En de banken werkt hier graag aan mee.

 11. b says:

  Verkiezingen, wat willen partijen met huren? 15 maart 2021:
  Woonbond.
  https://www.woonbond.nl/nieuws/verkiezingen-wat-willen-partijen-huren
  incl woonkieskompas:
  https://woonkieskompas.nl/nl/

 12. b says:

  Achterstallig onderhoud: WOZ daalt 9,8%
  Woonbond 15 maart 2021:
  https://www.woonbond.nl/nieuws/achterstallig-onderhoud-woz-daalt-98

 13. b says:

  b:
  Stomme Z,

  Woonkieskompas is een iniatief van Vereniging Eigenhuis, Aedes en de Woonbond.
  Aan de hand van stellingen kunnen gebruikers zien welke partij het beste past bij hun eigen standpunten over wonen en leefomgeving.

  Gevonden op woonbond.nl
  https://woonkieskompas.nl/nl/

 14. Nico de Geit says:

  maff: ING waarschuwt 50-plussers

  Het idee was in de jaren ’90 dat huizenprijzen ieder jaar met 10-20% zouden stijgen. Ze kochten met geleend geld, aflossingsvrij. Inflatie zou ervoor zorgen dat hun schuld zou verdampen en de waarde van hun woning zou verveelvoudigen – de woning was ook hun pensioenplan. In 2008 kwam er een kink in de kabel, stevige inflatie/loonstijging bleef uit.

  Al die jaren hebben ze lekker geleefd. Te dure woning, te dure auto, te dure vakanties en andere dure bezigheden. Ook het onderhoud van de woning werd met geleend geld betaald. Alles op de pof, overwaarde/leencapaciteit werd steeds opgesoupeerd.

  Nu worden ze ouder, de verdiencapaciteit neemt vaak af. En, de bank wil haar geld terug. De woning moet verkocht, maar waar moeten ze heen? En hoe moet het met hun zelfbeeld? Overwaarde eindigt vaak in restschuld, waarvoor ieder hoofdelijk aansprakelijk is – dus niet 50/50.

 15. Nico de Geit says:

  Stomme Z: Zijn er partijen die de leenruimte willen beperken?

  Het is een piramidespel, het kan geen krimp aan.

 16. Nico de Geit says:

  b: Achterstallig onderhoud: WOZ daalt 9,8%

  Ik ga ook maar eens even bezwaar maken. Een zo laag mogelijke WOZ-waarde is in je voordeel als je misschien ooit wilt kopen.

 17. Stomme Z says:

  Heren, bedankt voor de reacties, ik ga er eens goed naar kijken!

  Nico de Geit: Het is een piramidespel, het kan geen krimp aan.

  Daar heb je denk ik gelijk in, maar al zouden de prijzen op hetzelfde niveau blijven dan is dat al een verbetering. Ik heb een bescheiden huis en blijf daar lekker wonen. Maar voor de jeugd van nu is het allemaal niet meer te doen, of ze moeten veel te veel risico nemen.

 18. maff says:

  ‘We mopperen over de narren van de macht en kiezen vervolgens weer een stel nieuwe narren’ ………

  ps 🙂 Leve de Vrijheid https://www.diekeure.be/cmsfiles/nieuwe_website/nieuws/vrijheid7(1620x1080_6692).jpg

 19. washuurderin2016 says:

  Ik vrees dat de huurders weer vier zware jaren tegemoet gaan door VVD en D66, de winnaars van de verkiezingen.
  Deze twee partijen hebben de laatste vier jaren laten zien geen oog voor de huurders te hebben, ondanks de tijdelijk bevriezing van de huren.

 20. Steven says:

  washuurderin2016: Ik vrees dat de huurders weer vier zware jaren tegemoet gaan door VVD en D66, de winnaars van de verkiezingen.

  nee hoor. Huurtje betalen en edelmeta.al sparen. (rijker worden zonder schuld)

  Als de boel klapt dan koop ik een huisje.

 21. washuurderin2016 says:

  Steven: nee hoor. Huurtje betalen en edelmeta.al sparen. (rijker worden zonder schuld)

  Als de boel klapt dan koop ik een huisje.

  Meerderheid , ruim 60%, van de Nederlandse bevolking heeft een koopwoning.
  Dat is duidelijk te zien in de uitslag.
  De ongelijkheid zal steeds verder toenemen.

 22. Nico de Geit says:

  Ondertussen leiden panters een luxeleventje – strikt verboden in Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=v3mEXhjJGDk

 23. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik ga ook maar eens even bezwaar maken. Een zo laag mogelijke WOZ-waarde is in je voordeel als je misschien ooit wilt kopen.

  Het is niet gelukt. Ik was het met de taxateur eens: de woningen, zelfs die in slechte staat, worden veel te duur verkocht. Maar die verkoopprijs is nu eenmaal leidend bij de WOZ-waarde.

  Nu is het wachten tot 2023, dan loopt het oude energiecertificaat op mijn woning af, reden om verlaging te vragen.

 24. b says:

  washuurderin2016,

  De huren worden bevroren 2022 t\m 2024 staat in het VVD programma.
  Huurtoeslaggrens gaat omlaag naar 630 euro en verhuurdersheffing blijft, maar worden gecompenseerd met verhoging WML.
  De huurders gaan het slechter krijgen? Gebaseerd op wat?

 25. b says:

  washuurderin2016: Meerderheid , ruim 60%, van de Nederlandse bevolking heeft een koopwoning.
  Dat is duidelijk te zien in de uitslag.
  De ongelijkheid zal steeds verder toenemen.

  Ja, nou en?

  Ongelijkheid gaat vervagen d.m.v. 4-5 belastingschijven waarbij de hoogste schijven eerder in een hoger tarief vallen, eigen huis naar box 3, WML gaat omhoog zodat het toeslagencircus niet meer nodig is, extra heffingskortingen voor lage inkomens etc dat is in het voordeel van de lagere inkomens met sociale huur.

  Wat wel tegenzit is de fiscalisering van de AOWW ni stapjes tot 34% in 2032 .:

 26. Steven says:

  washuurderin2016: De ongelijkheid zal steeds verder toenemen.

  Geld geeft vrijheid. Een hypotheek juist niet. Of zie jij dat andersom?

  Ik vind het elke keer weer raadselachtig hoe huizenleners denken.

 27. Steven says:

  https://www.youtube.com/watch?v=piQ30EWWpWM

  ik googlde maar 10 seconde.

 28. Steven says:

  The house does not pay you so it is a bad investment…

  🙂

 29. washuurderin2016 says:

  Steven:
  https://www.youtube.com/watch?v=piQ30EWWpWM

  ik googlde maar 10 seconde.

  wat je wil horen, vind je tegenwoordig snel, maar of het klopt is maar de vraag.

 30. Nico de Geit says:

  Steven:
  https://www.youtube.com/watch?v=piQ30EWWpWM

  ik googlde maar 10 seconde.

  Vermogen van 1,2 miljoen dollar, gaat richting oude dag. Een betaalde woning van 300-400k zou passend zijn. Maar dan woont hij tussen de paupers. Dus huurt hij, waarschijnlijk een pand met een waarde van 2 miljoen of zo.

 31. b says:

  Median net wealth per household (ECB juni 2020)
  https://twitter.com/frans_nijhof/status/1372083931403669505/photo/1
  Nederland bungelt onderaan.
  De meeste Z-EU landen staan hoger in de lijst.

 32. Nico de Geit says:

  De bank laat opeens weten je rekeningen op te heffen, ze zeggen niet waarom en je zag het ook totaal niet aankomen:

  “De-Banking” Is Real!

  https://www.youtube.com/watch?v=jmLtmo4n5Qs

  Vandaag in Australië, morgen hier?

 33. Nico de Geit says:

  b: De huurders gaan het slechter krijgen?

  Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat ze de huur met een paar tientjes per maand omhoog gooien?

  Als ze echt iedereen in willen spuiten met een mrna goedje, dat getest is op dieren, die gingen allemaal dood, dan denk ik dat ik maar een plek op ga zoeken om daaraan te ontsnappen. De huur kan ik zo opzeggen.

  Nederland is een krankzinnigengesticht, zie stembusuitslag. Wanneer je kiest voor wat je schaadt, dan ben je ziek.

 34. Klaas says:

  Jezus dezelfde armoedzaaier Steven is nu 10 jaar later nog aan het lallen (wel of niet onder invloed). De meeste kopers zijn beter af. Je zilver is in 10 jaar ongeveer 13% minder waard geworden. Ik las even mee rond 2012 en heb toen een huisje gekocht voor 152 k, nu ruim 4 ton waard (na zelfuitgevoerde restauratie/renovatie), 150 k hypotheek (geheel aflossingsvrije familiehypotheek) Zilver heb ik ook gekocht in 2012, ligt te verstoffen in een kluis in Zwitserland. Gelukkig niet op 1 paard werd en WEL goed verdiend met crypto.

  Huis kopen was dus slimme zet. Zilver tja, weinig mee opgeschoten. Steven gaat nooit een huis kopen.

 35. b says:

  Mensen onder de 40 jaar bezitten 6% van het vermogen in de USA, bron: Financial accounts of the US, Q# 2020.
  https://twitter.com/jsblokland/status/1373238212353736706/photo/1
  Hoe zou dat hier in NL zijn? In EU?
  Daar moeten al die te dure huizen van betaald worden?

  Overigens de ‘spelletjes’ die makelaars onderling spelen ten koste van verkopers en kopers , 3 artikelen in Trouw vandaag.
  Waarom niet eenvoudig een briefje in de bus doen met de vraag of je je het huis kan kopen met bod met voorwaarden vooraf (bijv. met bouwtechnisch rapport)?
  Een forum oprichten met te koop gevraagd\ aangeboden en alleen de notaris in te schakelen?
  Dan is die tussenlaag van makelaars weg.

 36. maff says:

  ‘A brutal third wave of COVID-19 is sending Europe back indoors.’
  ‘Virus metrics are getting uglier’: Why COVID-ravaged Europe is locking down again https://fortune.com/2021/03/19/europe-covid-lockdowns-2021-coronavirus-quarantine/

  Beware, there’s no place BUT home …… 😉

 37. b says:

  Nico de Geit,

  Geit, in de CPB doorrekeningen van de meeste gekozen partijen staat dat de huur de komende regeerperiode bevroren wordt.
  Komend jaar +regeerperiode= 5 jaar huurbevriezing van huren onder de 750 euro per maand.
  Daar tegenover staat dat de de toeslagen verdwijnen, zoals de huurtoeslaggrens naar 630 euro gaat, dat gaan de mensen die in een uitkering zitten of tot het WML verdienen goed voelen.
  De huren in de vrije sector wordt ook op een max gezet, wie kan het nog betalen?
  Mensen worden enorm ‘geactiveerd’ tot werken, en die mensen alleen krijgen de inkomensstijging (wat de gewone burger betreft).

  De AOW wordt gefiscaliseerd is stapjes(is de planning) zodat het belastingtarief 34% wordt, daar tegenover staat dat de AOW gekoppeld wordt aan de stijging van het WML. Vestzak broekzak.

  Waarom zou je al je geld en je toekomstige verdienvermogen in stenen stoppen (en de makelaarsstand rijk maken)?

 38. b says:

  2 april 2021 gaat het CBS het aantal daklozen in 2020 publiceren:
  https://twitter.com/CodyHochstenB/status/1373288557536763908/photo/1
  Geen krimp?
  Ergens heb ik gelezen dat er officieel 40.000 daklozen in 2020 zijn, aannemelijk meer.
  Dat zou aangepakt moeten worden in een ‘rijk’ land als NL (imo).

  CBS publicatieplanning https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatieplanning

 39. b says:

  Morgenavond zondagavond 22:05 uur op NPO2 TV, @VPROTegenlicht : Cody Hochstenbach spreekt over de Wooncrisis.
  https://twitter.com/CodyHochstenB/status/1373213215048544258

 40. b says:

  We zitten midden in een wooncrisis die vooral jonge mensen treft:
  VPROTegenlicht 20 maart 2021:
  https://twitter.com/VPROTegenlicht/status/1373201916503728128
  Woonplekken of echte woonhuizen?

 41. b says:

  ‘Hoe de superrijken onze samenleving oplichten’. VPROTegenlicht 19 maart 2021:
  https://twitter.com/VPROTegenlicht/status/1372808808825643008
  Uitleg ~5 minuten in filmpje.

  FTM heeft er ook recent over bericht.

  Hoezo huisprijzenzeepbel?

 42. b says:

  Gemeenteraad Utrecht zeer bezorgd over beleggers die massaal woningen opkopen: ‘De wooncrisis wordt met de dag groter’.’
  https://twitter.com/hkregting/status/1373207120972292096
  Hans Kregting. 20 maart 2021.

 43. b says:

  b,

  Is er een pril tegengeluid?
  https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/minimumbelasting-voorstel-oeso-kwetsbaar-door-potentieel-lek/
  10 maart 2021.
  Invoering van 10% belasting wereldwijd voor multinationals.
  Het lek:
  in de verschillen tussen de commerciële winstbepaling en de fiscale winstbepaling. Door handig van die verschillen gebruik te maken, kunnen bedrijven de minimumbelasting omzeilen.”

  En hoeveel belasting betalen wij als burger?

 44. Steven says:

  Bedankt b voor alle info hierboven. Ik ga zeker straks vpro kijken.

 45. b says:

  FTM artikel over armoede in NL, 19 maart 2021:
  https://www.ftm.nl/artikelen/armoede-in-nederland-epiloog?&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=ArmoedeEpiloog

  Armen gaan het steeds moeilijker krijgen in NL.

 46. Nico de Geit says:

  b: Waarom zou je al je geld en je toekomstige verdienvermogen in stenen stoppen

  Als je de euro’s hebt liggen is het een ander verhaal. Plus: dat de buitenlandse verhuurder misschien met spoed van zijn belegging af wil, vanwege belastingheffing in Nederland.

  Een belegger uit Qatar zal nu zo’n 0% belasting betalen op zijn OG-belegging in Nederland, dat kan straks zo maar 45% worden. Op ALLE huurinkomsten. Van die 55% die resteert moet hij alle kosten betalen. Zullen ze niet blij mee zijn.

 47. Nico de Geit says:

  maff: Niet zo somberen Geit

  Het kan twee kanten op: vooralsnog ga ik uit van kicking the can down the road. Nog meer van waar ze al decennia mee bezig zijn. Een deel van het geld komt bij mij terecht. Ik word iedere maand rijker, en ik vind dat prima zo.

  Anderzijds moet je op gaan letten als je steeds berichten krijgt dat je staat ingepland voor de trein naar Auschwitz. Als er mensen naar je toe komen die zeggen: ‘het is verplicht’, en vergelijkbare waanzin.

  Voor mij is Corona het grootste schandaal ooit.

 48. b says:

  Coronacrisis in Nederland: weinig faillissementen, veel stoppers én veel startende bedrijven 18 maart 2021, Mejudice:
  https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/coronacrisis-in-nederland-weinig-faillissementen-veel-stoppers-en-veel-startende-bedrijven

 49. meelezer says:

  Steven:
  https://www.youtube.com/watch?v=piQ30EWWpWM

  ik googlde maar 10 seconde.

  The house does not pay you so it is a bad investment…

  Als je had gekeken naar deze video, had je m zeker niet gepost. Die gast beheerd bijna een miljard aan vastgoed en wordt stinkend rijk van mensen zoals jij; die een huis huren.

  Wat hij predikt is dat je het huis waar je in woont moet huren en het huis wat je bezit moet verhuren. En dan investeert ie alleen maar in appartementblokken. Dat levert m meer op dan een rijtjes huis.

 50. Nico de Geit says:

  meelezer: en wordt stinkend rijk van mensen zoals jij; die een huis huren.

  Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Als het mooi weer is ga ik lekker een ijsje kopen, zelfs als de ijscoman er rijk van wordt.

 51. meelezer says:

  Nico de Geit: Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Als het mooi weer is ga ik lekker een ijsje kopen, zelfs als de ijscoman er rijk van wordt.

  hahaha, zo leest het wel een beetje vreemd. Maar dat heb je natuurlijk als je selectief een zinnetje eruit pikt.

  Maar ik had die videos nog in mijn hoofd van die Grant Cardone. En die gast is stinkend rijk. En dat is ie geworden van huurders. En dat is niet erg, maar Steven post die video om een statement te maken. Dat het dom is om een huis te kopen. Terwijl die Grant 1 miljard aan onroerend goed heeft.

 52. Nico de Geit says:

  Als iemand ergens rijk van wordt is het van vaccinaties. Vraag Bill Gates.

 53. b says:

  Rapport Commissie Draagkracht d.d. 22 maart 2021, Rijksoverheid.
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/03/22/rapport-commissie-draagkracht

  Meer fiscale druk op arbeidsinkomen, en i.v.m. de aankomende vergrijzing: verhoging en fiscalisering van de AOW.
  Incl tabellen.

 54. b says:

  meelezer: Die gast beheerd bijna een miljard aan vastgoed en wordt stinkend rijk van mensen zoals jij; die een huis huren.

  Wat hij predikt is dat je het huis waar je in woont moet huren en het huis wat je bezit moet verhuren. En dan investeert ie alleen maar in appartementblokken. Dat levert m meer op dan een rijtjes huis.

  Die gast wordt rijk ….van huurders + het huis waarin je woont moet je huren (en de rest verhuren) versus het advies geen huis te kopen : is dat niet een beetje een contradictie meelezer?
  Het ligt wat gecompliceerder dan je voorstelt: belangrijk is het jaarlijkse bedrag (cashflow) van woonkosten (huur of hypotheek\eigen bezit minus onderhouds-, verzekeringskosten etc).
  Deze belegger moet huren vragen die boven het rendement van aandelen e.d. zijn, anders is het verliesgevend (na belastingen, onderhoud, verzekeringen etc).

  Waardeverhoging (eigen huis) is ondergeschikt aan de hoogte van de huur (imo).
  En waardeverhoging = inflatie (imo).

  Het nare van deze beleggers (buy-to-let) dat ze zodanig de prijzen van de huizen opdrijven dat starters geen kans maken, huurders te maken krijgen met extra hoge huren, en nog veel erger steeds meer daklozen waarvoor de woonkosten niet meer betaalbaar zijn.
  Dit soort mensen verziekt het voor heel veel (vooral jonge) mensen.

 55. b says:

  b,

  Een oplossingen zouden kunnen zijn: al deze huurinkomsten naar box 1, geen aftrek van schulden (hypotheek etc), geen geschuif in box 2 meer.
  Hogere rente hypotheek (+1% rente= -10% verkoopprijs assets zoals een huis).
  Woonvergunningen uitgeven en buy-to-let verbannen, Makelaars aanpakken. (imo, alles).

 56. b says:

  b,

  Plus alle woningen naar box 3, belasting op waardevermeerdering.
  Wat nog meer?

 57. b says:

  ‘Nederlands woningmarktbeleid werkt stijgende huizenprijzen in de hand’
  Rabo 2021:
  https://www.rabobank.nl/kennis/s011118205-nederlands-woningmarktbeleid-werkt-stijgende-huizenprijzen-in-de-hand

 58. b says:

  Buy-to-let opmars lijkt te stoppen, Rabo 22 maart 2021:
  https://www.rabobank.nl/kennis/s011129747-scheer-niet-alle-beleggers-op-de-woningmarkt-over-een-kam
  Als die buy-to-let maar niet droogkookt \s.

  Build-to-let zou beter zijn?

 59. maff says:

  ps,

  🙂 Ondertussen in Japan
  Banned for humans https://twitter.com/Gabriele_Corno/status/1373911719668555776

 60. ps says:

  maff, 🙂

  …ondertussen op IJsland, not banned for humans yet 😉
  https://twitter.com/ScienceIsNew/status/1374263653369741312

 61. Arjan says:

  Nico de Geit: Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Waarom zeg je dat niet ook tegen b? Die loopt ook steeds te mekkeren dat er een Prins Bernard-belasting moet komen.

  b: Het nare van deze beleggers (buy-to-let) dat ze zodanig de prijzen van de huizen opdrijven dat starters geen kans maken, huurders te maken krijgen met extra hoge huren, en nog veel erger steeds meer daklozen waarvoor de woonkosten niet meer betaalbaar zijn.
  Dit soort mensen verziekt het voor heel veel (vooral jonge) mensen.

  Jij bent tegen particuliere huur, dat weten we. Alles moet sociale huur worden als het aan jou ligt. Gek dat je Geit dan niet een draai om z’n oren geeft:

  Nico de Geit: Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Als het mooi weer is ga ik lekker een ijsje kopen, zelfs als de ijscoman er rijk van wordt.

 62. Nico de Geit says:

  Waar waren we in het draaiboek?

  – Politie wordt kapot gespeeld
  – Chaos en wetteloosheid
  – BLM-achtige clubjes worden ingezet om binnensteden te slopen
  – Ongenoegen tussen bevolkingsgroepen
  – Complete puinzooi
  – Build Back Better koopt alles voordelig op?
  – Iedereen wordt slaaf, zonder bezit, en is happy?

  De mondkap-mensen zijn al aardig op weg. Tussendoor ook nog even de mensen inspuiten om ze ziek te maken, en/of de overbevolking terug te dringen.

 63. Nico de Geit says:

  Ondertussen in de Albert Heijn:

  https://www.youtube.com/watch?v=DQEIG-GuBd8

  Ik blijf gewoon gaan tot ik een winkelverbod krijg.

 64. b says:

  @Geit:
  Wettelijke beperking huurstijgingen in vrije sector
  23 maart 2021 Woonbond:
  https://www.woonbond.nl/nieuws/wettelijke-beperking-huurstijgingen-vrije-sector
  Max 1% boven inflatie , miv april 2021, dus max 2,4% incl inflatie.

 65. Steven says:

  meelezer: Als je had gekeken naar deze video, had je m zeker niet gepost.

  Ik heb het NA posten helemaal afgekeken. Hij heeft onroerend goed gekocht om mee te verdienen. Hij bedoelt ook daarmee dat het geen zin heeft om een kasteel te kopen om zelf in te wonen. (het kost dan alleen maar geld)

 66. Nico de Geit says:

  b: Max 1% boven inflatie , miv april 2021, dus max 2,4% incl inflatie.

  Dat vind ik best veel.

 67. Steven says:

  Nico de Geit: Dat vind ik best veel.

  ik ook. Waarom zou je in zo’ n crisis überhaupt verhogen boven inflatie?

  We gaan het gelukkig allemaal meemaken die dikke tief naar beneden als je een beetje gezond bent.

 68. Nico de Geit says:

  Verhuurd OG, ik heb het over de iets beter renderende panden, geen woningen met al hun gedonder. Je koopt met geld wat je hebt liggen. Je betaalt bij entree overdrachtsbelasting, pas verhoogd naar 10% dacht ik.

  Ga je dood moet zo’n 20% worden afgedragen, tegen die tijd waarschijnlijk meer. Er is al 30% weg dus.

  Komt bij: jaarlijkse heffing via box 3. Mogelijk gedoe met huurders. Een klein beetje overige belastingen, eventueel verzekering en onderhoud. Gezien de demografische ontwikkelingen zie ik geen gouden toekomst, te veel kansarme immigranten, succesvolle mensen nemen te weinig kinderen of vertrekken.

  Mogelijk gaat je OG-belegging helemaal niet renderen. Misschien een beetje negatief of een beetje positief. Er zijn ook andere dingen waar je je geld in kunt stoppen.

  Beleggen met geleend geld is uiterst risicovol. OG kun je niet verplaatsen, dat is een nadeel, een risico. En als je een risico neemt moet daar een vergoeding/rendement tegenover staan, anders moet je het niet doen.

  Onder (jonge) OG-beleggers zitten heel wat mensen die zichzelf rijk wanen. Er was maar één manier om rijk te worden met OG, en dat was op tijd instappen. Jaren ’80 of zo. Of beter: begin jaren ’50. Aan het begin van het piramidespel.

 69. Nico de Geit says:

  Some Thoughts On The Property Market (March 2021)

  https://www.youtube.com/watch?v=5P3yLiXP2F4

  Heldere inzichten van Martin North inzake de huizenmarkt: ‘we zitten niet in een zeepbel maar in een mega-zeepbel’.

 70. Nico de Geit says:

  Steven: Waarom zou je in zo’ n crisis überhaupt verhogen boven inflatie?

  Vanwege de mega-zeepbel, die koste wat kost in stand gehouden moet worden?

 71. Steven says:

  b: Mensen onder de 40 jaar bezitten 6% van het vermogen in de USA, bron: Financial accounts of the US, Q# 2020.

  Er kloppen een hoop dingen niet. Ben je een grootaandeelhouder door een erfenis of zo van bedrijf X dan betaal je slechts 15 procent over het dividend er over (of zoiets)

  Werk je voor bedrijf X dan krijg je geen dividend, maar moet je werken en gewoon 40 procent belasting betalen of zo.

  Daardoor worden de rijken rijker en de werkenden… (armer wil ik niet zeggen, want dat hangt uiteraard van het individu af)

  Maar dat dividend-pakkers minder belasting betalen dan werkenden is natuurlijk scheef. Het zijn beide inkomsten die volgens mij gelijk belast kunnen worden.
  Als ze steeds dividend pakken met lage belasting is het jammer dat ze door het vele geld ook nog eens op hun luie reet de meeste macht hebben.

  https://ei.marketwatch.com/Multimedia/2018/09/27/Photos/ZG/MW-GQ810_Wealth_20180927132320_ZG.jpg?uuid=07a4a5e6-c27a-11e8-a1a5-ac162d7bc1f7

 72. maff says:

  Geld verdienen met huis verhuren ( box 3 gevalletjes ) https://www.iex.nl/Column/715371/Geld-verdienen-met-huis-verhuren.aspx

  Ps 🙂 de mens wikt ….. Gaia beschikt http://tunza.eco-generation.org/file/Mother_Earth.jpg

 73. maff says:

  ‘ Als er een lopende hypotheek is, dan moet de bank toestemming geven voor verhuur. Alle banken in Nederland hebben in hun voorwaarden (kleine lettertjes) staan dat de koopwoning niet verhuurd mag worden ‘

  Dit zoeken we ff op 😉

 74. maff says:

  Dit staat er ‘mag het onderpand niet worden verhuurd, verpacht of in gebruik worden afgestaan en mag in geen geval vooruitbetaling van huur-of pachtpenningen worden bedongen of ontvangen, noch daarover ten behoeve van derden worden beschikt’

  ‘Het door de debiteur aan de bank verschuldigde is, tenminste zij schriftelijk anders is overeengekomen, opeisbaar drie maanden na opzegging door de bank’ Helder, klopt allemaal 🙂

 75. maff says:

  In de UK huizenprijzen naar inkomen …….. https://twitter.com/PoliticsForAlI/status/1374819590048518149

  In de NL
  het nieuwe normaal
  10x modaal

 76. maff says:

  Hmmmmm Fannie and Freddie banned ?
  Nou ja misschien komt het nog

 77. Nico de Geit says:

  maff: Geld verdienen met huis verhuren

  Er wordt alleen over de voordelen gesproken (winst), niet over de nadelen. Te vergelijken met gokverslaafden, die zien ook alleen maar winst.

  Eigenaar zijn van OG is leuk als de prijzen stijgen.

 78. Steven says:

  maff,

  “From around 4 times your annual salary to almost 10 times your annual wages”

  Ja en dan bedoelen ze bruto salarissen. Het blijft ongelooflijk. Een hype/bubble is moeilijk te stoppen. Denk dat toch de rente straks alles weer inelkaar laat donderen naar een normaal niveau. (minimaal halveren dus)

 79. b says:

  Toekomstverkenning Uitvoering werk en inkomen 2030:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/03/25/eindrapport-toekomstverkenning-uitvoering-werk-en-inkomen-dec-2020

  Blz 10 bovenaan:
  ‘Om de betaalbaarheid
  van de AOW te garanderen, zal er bij een afnemende beroepsbevolking en een toenemend aantal AOW’ers
  steeds meer uit de algemene middelen moeten worden bijgedragen; het omslagstelsel is bij een steeds
  verder toenemende grijze druk niet meer toereikend. Dat extra geld kan niet worden besteed aan zaken
  die jongere mensen belangrijk vinden, zoals nieuwe woningen, onderwijs of de energietransitie. De
  eventuele onvrede die volgt uit deze ‘subsidiërende solidariteit’ zet het draagvlak voor het huidige stelsel
  onder spanning.’

  Omslagstelsel (AOW) wordt steeds meer solidariteitstransitie voor jongeren. Wat doet dat met de huizenprijzen ~2030?

 80. Nico de Geit says:

  DNB LEGT BOM ONDER WET VOOR OPKOOPBESCHERMING

  De Nederlandsche Bank (DNB) is zeer kritisch op de wet die starters en mensen met een middeninkomen beter moet beschermen tegen malafide beleggers en projectontwikkelaars. DNB-directeur Olaf Sleijpen vreest zelfs voor een averechts effect

  https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10436579/dnb-legt-bom-onder-wet-voor-opkoopbescherming

 81. b says:

  Meldpunt voor oneerlijke praktijken van makelaars
  30 maart 2021. Meldpunt via Vereniging Eigen Huis:
  https://www.telegraaf.nl/financieel/1132446159/meldpunt-voor-oneerlijke-praktijken-van-makelaars

 82. Nico de Geit says:

  Neil McCoy-Ward over de komende crash op de huizenmarkt: https://www.youtube.com/watch?v=OZDLzRJ9Gzk

  Inclusief berekeningen.

 83. b says:

  EBA Risc Dashboard Q4 2020.
  https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/document_library/Risk%20Analysis%20and%20Data/Risk%20dashboard/Q4%202020/972092/EBA%20Dashboard%20-%20Q4%202020.pdf

  Men onderscheid 3 stages van risco’s bij een bank ivm uitstaande leningen\ bankkredieten.
  (1.Performing 2. underperforming en 3. non-performing ‘oftewel bankrupt’.
  Indien je uitstel van betaling hebt, ga je naar 2, lukt het betalen niet binnen 90 dagen dan ga je naar 3.)

  Blz 29\51 onderaan staat in de landentabel o.a. NL en mortgages maart 2020-dec 2020 van 6,6 naar 6,9% in stage 3.
  Stijgende lijn stage 3.

  Verder Italiaanse uitstaande leningen gaan van 8,0 naar 9,1% van mrt-dec 2020, een stijging van 14%.
  NL daalt met 0,4% tot 7,7% in die periode.
  Dit is tijdens de ECB steun.

 84. b says:

  EBA= European Bank Authority.

 85. b says:

  correctie : blz 29\51 onderaan is niet percentages maar volumes.
  EBA Risc Dashboard Q4 2020.

  Op blz 30\51 staan de percentages van non-performing mortgages NL:
  mrt2020-dec2020 van 7,5% naar8,3%.
  Stijgende lijn van oninbare hypotheken.
  Dit is tijdens de ECB steun.

 86. b says:

  Welvaart per regio. Rabo. 27 mrt 2021.
  https://economie.rabobank.com/publicaties/2021/maart/laat-herstel-brede-welvaart-niet-weer-tien-jaar-duren/
  appendix tabel 2 specifiek per regio (o.a. baanzekerheid etc)..

 87. b says:

  https://www.cbre.nl/nl-nl/real-estate-outlook/2021?utm_source=CBRE&utm_medium=WEB-nieuws&utm_campaign=real-estate-outlook-2021-sidebar
  Beleggers hebben in 2020 17,9 miljard euro belegd, dat is 230 miljoen euro meer dan in 2019.
  CBRE adviseert o.a. beleggers.

 88. b says:

  ‘Op de woningmarkt krijgt het
  oude segment minder gemakkelijk financiering, terwijl het nieuwe
  segment zeer gewild is’
  blz 12\23 CBRE realestate outlook 2020.
  https://www.cbre.nl/-/media/cbre/countrynetherlands/documents/CBRE_Outlook_2020_NL_Rapport_ONLINE.pdf

 89. b says:

  2020-2021 Global costs trend guide
  Data driven insights on global construction trends 2020-2021, dec 2020 CBRE.
  https://www.cbre.com/research-and-reports/Global-Cost-Trends-Guide-2020-2021
  Download reports:
  North America, EMEA (o.a. Europa), Asian Pacific (Australie, Japan) en Latin America.

  Je ziet dat beleggers uitstekende informatie kunnen krijgen om vastgoed te kopen.
  De gewone burger niet.

 90. b says:

  b,

  Beleggers hadden even een dipje van 26% in 2020:
  https://www.cbre.com/research-and-reports/Global-MarketFlash-Global-Investment-Volume-Surged-in-Q4-2020
  In de grafiek zie je dat die dip in Q4 snel aan het verdwijnen is.

 91. b says:

  Real estate capital flows Global deck Q4 2020:
  https://www.cbre.com/research-and-reports/Real-Estate-Capital-Flows—Global-Deck-Q4-2020
  Met report download.
  ‘Germany replaced the U.S. as the top destination for foreign capital in 2020.’

 92. maff says:

  No use ps 🙂 draadje doet het niet

 93. Nico de Geit says:

  Troepenopbouw in en rond De Krim. Waar waren we gebleven? ‘Lviv is een Poolse stad’ aldus Poetin in 2014. Dat vonden/vinden (?) de Polen natuurlijk ook. Historische kaarten die in 2014 op tafel lagen kunnen weer terug op tafel. De Ottomanen blijven in hun hok, en wat moet Amerika dan nog in Oekraïne?

  De Russische Federatie is superieur in die regio. Als het de Amerikanen niet lukt partners te vinden voor die oorlog hebben ze bij voorbaat verloren.

  De Amerikanen hebben vrijwel geen tanden meer, de NAVO is een opblaaspop waar niks van over blijft als er gaten in geschoten worden. Het einde van het Amerikaanse imperialisme, de dollar en de NAVO is in zicht.

  De gevolgen voor de huizenmarkt? De mega-zeepbel is van Amerikaanse makelij. Als het Amerikaanse imperialisme ineenstort breekt een nieuw tijdperk aan.

 94. b says:

  @stommez: partijprogramma’s mbt hypotheekrenteaftrek :
  https://economie.rabobank.com/publicaties/2021/maart/Partijen-langs-de-meetlat-inkomstenbelasting-en-toeslagen/
  d.d. 30 maart 2021.
  onderaan tabel 1,2 en 3.

 95. b says:

  b,

  Meer lenen=hogere huizenprijzen, een ‘doodlopende weg'(imo).
  Het is beter de beleggers aan te pakken.
  In het CBRE rapport staat een voorbeeld: in 2019 is 13% van de koophuizen opgekocht door beleggers dwz een zeepbel-verhoging van huizenprijzen van 13%.
  Was het niet in Amsterdam waar beleggers 40% opkochten en de huizenprijzen enorm stegen?

 96. Nico de Geit says:

  Arno Wellens over de oorzaak van de mega-zeepbel, en hoe het verder gaat: https://www.youtube.com/watch?v=yX-KkF2naw0

 97. Nico de Geit says:

  Volgens cijfers van het CBS telde Nederland op 1 januari 2021 bijna 8 miljoen woningen. Op datzelfde moment telde Nederland bijna 17,5 miljoen inwoners. Getalsmatig zou er dus per ongeveer twee inwoners, één woning moeten zijn. Waarom is dat niet genoeg?

  https://www.annexum.nl/nieuws/waarom-nederland-geen-miljoen-huizen-nodig-heeft/

 98. b says:

  https://now-inzichtelijk.nl/
  waar gaat de NOW naar toe?

 99. b says:

  https://rijksfinancien.nl/bestanden/ombuigings-en-intensiveringslijst/maart2021.pdf
  Ombuigings- en intensiveringslijst. Maart 2021. Rijksfinancien.
  ‘Bezuinigingen’.

 100. b says:

  b,

  @Geit, zie blz 41:

  ’20. Fbi mag niet meer direct in vastgoed beleggen
  Een fiscale beleggingsinstelling (fbi) mag niet meer direct beleggen in Nederlands vastgoed. Een fbi mag nog wel indirect in Nederlands vastgoed beleggen, d.w.z. zij mag nog wel aandelen houden in een regulier belaste dochtervennootschap die belegt in Nederlands vastgoed. Daarnaast blijft direct beleggen in buitenlands vastgoed toegestaan’.
  (Fbi=financiele beleggingsinstelling).

  In de Ombuigings- en intensiveringslijst van maart 2021 staat verder:
  blz 19-23 o.a. huurtoeslag -35% in stapjes in 10 jaar, huurtoeslaggrens mogelijk naar 619 ipv 630 euro.
  AOWers gelijkgesteld met niet-AOWers mbt huurverhogingen naar rato inkomen.
  blz 23 voor koopwoningen, o.a. naar box 3 met vrijstelling 300k. Etc.

  Verderop kostendelersnorm voor AOW (misschien uitzondering voor eerste graads familie), alleenstaanden-AOW misschien gekort en wordt 50% van het WML (dwz alleenstaandentoeslag afschaffen) , afschaffing van de IOAOW.
  Toegang AOW miv 2023-2027 met 1 jaar omhoog, dmv per jaar 3 maanden erbij, en miv 2027 1 maand extra erbij. (Dat stond niet in het pensioenakkoord).

  Ziektewet naar 70% van het WML (minimum jeugdloon), en ook verlaging van WML (-5%) en daarbij verlaging uitkeringen.
  Stress-gerelateerde klachten worden uitgesloten voor de WIA.

  Het zijn ideen voor bezuinigingen, maar in de vorige uitgave (IBO) was er ook al sprake van.

 101. Nico de Geit says:

  b: Fbi mag niet meer direct in vastgoed beleggen

  Het ziet er niet naar uit dat we bij elkaar gaan komen: Ik wil 20 x de jaarhuur betalen, kk. Zij willen (via een makelaar) waarschijnlijk 30-40 x de jaarhuur, kk.

 102. Nico de Geit says:

  Past beleggen niet bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.

  https://www.ing.nl/particulier/sparen/sparen-bij-andere-banken/index.html

 103. Nico de Geit says:

  ‘We zijn niet bang om oud te worden’ Reclame jaren ’70:

  https://i.pinimg.com/originals/81/96/bd/8196bde48fa0f34bb2154d704b49bcd4.jpg

 104. Steven says:

  wat een kleuterpraat weer…

  “Past beleggen niet bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.

  Er zijn vergelijkingssites waar je een overzicht kunt zien wat je mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld Independer of de overzichten op geld.nl of spaarrente.nl.

  Wil je toch hulp bij het maken van een keuze? De Consumentenbond geeft tips waar je rekening mee moet houden. Want je wilt wel veilig blijven sparen.

 105. Nico de Geit says:

  Steven: een andere bestemming voor je spaargeld

  De boodschap is dat ze je geld niet willen.

 106. Nico de Geit says:

  Vroeger hoorde bij een huis ook een huismoeder en huishoudgeld:

  https://www.huisvlijt.com/wp-content/uploads/2009/11/huishoudgeld-1.png

 107. Steven says:

  Nico de Geit: De boodschap is dat ze je geld niet willen.

  ja.. niet te geloven toch? Daarom zit ik al jaren in ed,elmetaal uiteraard. Tastbaar geld lijkt me altijd beter.

 108. Steven says:

  De bank adviseert geld over te boeken naar een andere bank?

  Dan is er iets helemaal mis toch?
  Hier heb je toch geen hoog iq voor nodig? Dit is echt nieuws op het hoogste niveau: haal je geld weg!

 109. Steven says:

  ha ha. sorry. Maar vreemd is het wel.

 110. Nico de Geit says:

  We zitten in een horrorfilm. Your money is no good here:

  https://www.youtube.com/watch?v=AmcnnRv58Z4

  Maar hieraan voorafgaand gaf hij aan zijn ziel te willen ruilen voor een glas bier:

  https://www.youtube.com/watch?v=4WalivEaYtE

 111. Nico de Geit says:

  We zitten in een horrorfilm. Your money is no good here:

  https://www.youtube.com/watch?v=AmcnnRv58Z4

 112. maff says:

  Probeersel Need a Mortgage Loan? Good Luck

 113. Nico de Geit says:

  IMF adviseert overheden belangen te nemen in MKB-bedrijven.

 114. Nico de Geit says:

  Paus Franciscus de gehele Paasviering zonder masker.

  https://pbs.twimg.com/media/CPyXlbSWcAAxXXA.jpg

 115. RockSolid says:

  Steven: nee hoor. Huurtje betalen en edelmeta.al sparen. (rijker worden zonder schuld)

  Als de boel klapt dan koop ik een huisje.

  Geweldig kom na jaren weer eens terug. Snelle blik en wat zie ik Steven die nog steeds wacht op een crash. Edelmetalen kun je ook sparen in je koophuis je hoeft daar niet speciaal huurder te zijn.

  Oh ja en Nico en nog een paar die ook nog steeds huurt want goedkoper?

  Volgens mijn heet dat de boot gemist hebben.

  Al 12 jaar wachtende op de crash.

 116. Nico de Geit says:

  Martin North en John Adams, in een lang gesprek over de doodlopende weg van steeds meer schuld: https://www.youtube.com/watch?v=MvSGytY4EqQ

 117. washuurderin2016 says:

  Ruim 10 jaar later en er is nog weinig veranderd.
  https://www.parool.nl/nieuws/huizenprijs-amsterdam-explodeert~b648958c/

 118. Nico de Geit says:

  Martin North op de radio. North voorspelde eerder een mogelijke daling tot wel 80%. In Nieuw Zeeland stegen de prijzen met 20% en North moest zijn model aanpassen. North wordt bijna uitgelachen om zijn voorspelling tot -80%.

  https://www.youtube.com/watch?v=37a4vnMxC_Q

 119. Nico de Geit says:

  washuurderin2016: Ruim 10 jaar later en er is nog weinig veranderd.

  Klopt. Met het verschil dat er een wurgslang op het toneel is verschenen, (het Beest). Mensen met mega-schulden wurgen, is niet zo heel moeilijk. De rente omhoog vanwege corona? Bestaande contracten openbreken, vanwege corona? Gaan we dat binnenkort zien?

 120. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: North wordt bijna uitgelachen om zijn voorspelling tot -80%.

  Het doel schijnt -100% te zijn: You’ll own nothing. Eerst mensen terroriseren en in de wurggreep nemen, en ze dan hulp aanbieden.

 121. maff says:

  Zóóó blij dat deze post erdoor is, alle posten van hier verdwijnen steeds in ‘Het Grote Niets ‘

  ps 🙂 https://i.ytimg.com/vi/zTck2s1N5Pc/hqdefault.jpg

 122. Steven says:

  https://www.woonbond.nl/system/files_force/bijlages/woonbond%20-%20effecten%20verhuurderheffing.pdf

  Daar staat o.a. in:

  De verhuurderheffing brengt jaarlijkse een fors bedrag op
  voor de Staatskas. In 2017 wordt per sociale huurwoning
  €723,- aan het Rijk betaald. Deze opbrengst komt
  rechtstreeks uit de huur van een woning.
  Omdat er voor vrije sectorhuur en koopwoningen geen
  heffing is (kopers ontvangen juist veel hypotheekrenteaftrek) stelt het coelo (Centrum Onderzoek Economie
  Lagere Overheden) dat deze heffing strijdig is met het
  draagkrachtbeginsel dat de sterkste schouders de
  zwaarste lasten dragen.

  Die nare regelingen krijgt men “cadeau” van een lang vvd kabinet.

 123. Nico de Geit says:

  Je kunt bij het casino gaan staan om gokverslaafden te informeren dat je ook kunt verliezen, maar dat is nogal nutteloos. Mooie dromen moet je niet verstoren.

 124. Dr.t says:

  Vanaf de vorige top gerekend 2008, heeft de markt gemiddeld een paar procent per jaar geplust.
  Niet veel meer dan de inflatie is er sindsdien boven op gekomen .
  Zoveel bijzonders is er nu dus niet aan de hand.

  Wat blijft is dat je het beste vroeg dan laat een huis kan kopen.
  Bereken het verschil tussen de kosten van huren tegen over de koop-kosten van eenzelfde pand , smeer dat over een jaar of 10 uit en het bedrag loopt fors op.
  Daar kan men hier alleen een vermeende daling van huizenprijzen tegenover zetten om mogelijk break even te spelen . Dat noem ik nog eens speculeren.

  Bedenk ook nog eens dat een huurder na 10 jaar huur niets heeft overgehouden van zijn investering.
  Iedereen die kan kiezen koopt daarom een huis in plaats van deze te huren.

  Maar het is natuurlijk wel triest dat niet iedereen de luxe heeft om deze stap te maken.
  Met name de starters gun ik een betere positie.

 125. Nico de Geit says:

  Het is verbluffend hoe accuraat de zeepbelgrafiek is.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

  Vergeet niet te corrigeren voor inflatie, niet te veel, niet te weinig.

 126. Steven says:

  Duidelijke uitleg van Willem Middelkoop

  https://www.youtube.com/watch?v=K-H7Jqm_NNc&t=53s

 127. Arjan says:

  Nico de Geit: Het doel schijnt -100% te zijn

  Jij altijd met je ‘schijnt’. Dat is toch vaag? Wat is je bron?

 128. Arjan says:

  Nico de Geit: Het is verbluffend hoe accuraat de zeepbelgrafiek is.

  Ook zo vaag, als ik je vraag waar we staan in de zeepbel, krijg ik nooit antwoord. En dan noem je het nu ‘accuraat’. Bizar.

 129. huizenhyper says:

  Nico de Geit,

  Mijns inziens zitten we in de MANIA-fase, subfase greed, maar die laatste in minder nauwkeurig in te schatten.

 130. Steven says:

  Hier komt alles weer mooi voorbij:

  bubbles, kudde gedrag, lage rente, Japan, Minsky moment enz.

  https://www.youtube.com/watch?v=Zt7eGbytQN8

 131. Nico de Geit says:

  Steven: Willem Middelkoop

  Willem heeft het steeds over inflatie. Ik kijk liever naar loonstijging, en die verwacht ik niet, gemiddeld. Ik verwacht dat de belastingen omhoog gaan, voedsel en energie duurder worden, en bijgevolg minder overblijft voor wonen.

 132. Nico de Geit says:

  huizenhyper: MANIA-fase

  Misschien wordt die gekheid gedreven door het idee van inflatie. Ze gedragen zich als gokverslaafden die zeker zijn nu te gaan winnen. FOMO – Fear Of Missing Out.

 133. Nico de Geit says:

  huizenhyper: Mijns inziens zitten we in de MANIA-fase

  Misschien wordt de gekheid gedreven door het idee van inflatie, dat de schuld verdampt. Ze gedragen zich als gokverslaafden.

 134. Nico de Geit says:

  huizenhyper: MANIA-fase

  Misschien is hun verstand aangetast door corona.

 135. b says:

  Hypotheek barometer van NL (bron: BKR) t\m 31 dec 2020:
  https://www.bkr.nl/media/1614/hypotheekbarometer.pdf

 136. Nico de Geit says:

  Huis bouwen met een printer: https://www.youtube.com/watch?v=p_ZbTD-2keo

  Huis bouwen traditioneel: https://www.youtube.com/watch?v=qcTrqqoS9cc

 137. Nico de Geit says:

  Ongehoorde FOMO-propaganda. Dat geeft ook een beetje aan wat er echt aan staat te komen, anders zouden ze geen propaganda maken. De babyboomwoningen komen straks echt allemaal vrij.

 138. Nico de Geit says:

  Zie zeepbelgrafiek.

 139. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Zie zeepbelgrafiek.

  FOMO – Het lijkt erop dat ze de grafiek op de kop houden. De lijn gaat straks naar beneden, niet omhoog.

  Het totale onvermogen bij veel mensen om rekening te houden met verandering. Ze denken in lijnen, niet in golfbewegingen.

 140. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Zie zeepbelgrafiek.

  Door de zeepbelgrafiek horizontaal te draaien krijg je iets wat lijkt op een rente-grafiek. En als mijn theorie klopt, dan moet je dus in geld zitten, niet in beleggingen.

 141. b says:

  Nico de Geit: in geld zitten, niet in beleggingen.

  Yep 🙂

 142. b says:

  Kamerbrief over Eindrapport Verkenning Bevolking 2050
  13 april 2021
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/04/13/kamerbrief-eindrapport-verkenning-bevolking-2050

  ‘Minister Koolmees biedt het ‘Eindrapport Verkenning Bevolking 2050. Bevolking 2050 in beeld: opleiding, arbeid, zorg en wonen’ aan. Het rapport gaat over de gevolgen van een veranderende omvang en samenstelling van de Nederlandse bevolking halverwege deze eeuw en de consequenties daarvan (zoals: woningbouw, ruimtelijke ordening, infrastructuur, energievoorziening, sociale zekerheid, zorg, onderwijs)’.

 143. b says:

  We gaan terug naar de 19e eeuw.
  maart 2021 Josse de Voogd:
  https://www.hetgoedeleven.nl/artikelen/josse-de-voogd-we-gaan-terug-naar-de-negentiende-eeuw

  Tweedeling (sociaal economisch) in de maatschappij wordt erger, vooral voor de jongeren.

 144. Nico de Geit says:

  b: Yep

  Dat is het deflatie-scenario, maar daar zit geen garantie op. Het is een gok.

 145. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: deflatie

  Deflatie van beleggingen. De rest zal wel duurder worden. Lonen komen onder druk.

 146. b says:

  Nico de Geit: Dat is het deflatie-scenario,

  Nee, eerder inflatie (imo) waarbij de prijzen van o.a. voedsel, kleding etc flink verhoogd worden, zonder dat daar loonsverhogingen tegenover staan.

 147. Nico de Geit says:

  Bernie Madoff overleden.

 148. Nico de Geit says:

  De familie Madoff in gelukkiger tijden:

  https://s.yimg.com/os/en/blogs/thecutline/madoff-family.jpg

  De oudste zoon, Mark, pleegde zelfmoord in 2010. Bernie’s vrouw Ruth raakte na de arrestatie van haar man niet aan de bedelstaf, maar het scheelde niet veel. Ruth kon de schande die gepaard ging met de ineenstorting van het Madoff-imperium niet goed aan.

 149. Nico de Geit says:

  Grafiek: ‘1000 and 1 days in the life of a thanksgiving turkey’

  https://miro.medium.com/max/1014/1*Z7VEtliclbSB70GpM5kEHQ.png

 150. Nico de Geit says:

  Germany’s highest court rules a policy to freeze rents in Berlin for five years to combat soaring living costs is unlawful.

  https://twitter.com/AFP/status/1382603697096593409

 151. dr.t says:

  test omdat berichten geblokkeerd lijken te worden.

 152. b says:

  @Geit:
  Kapitaal rendeert beter dan arbeid en is ook nog eens lager belast. Bezitten en niets doen is slim, hard werken is dom.

 153. dr.t says:

  admin selecteert binnen gekomen berichten, zometeen hou je alleen Nico over.

 154. Nico de Geit says:

  Mensen die meer dan 150.000 euro op hun bankrekeningen hebben, moeten vanaf juli rente betalen over het geld dat ze bij de bank hebben gestald. Momenteel ligt deze drempel nog op een half miljoen euro.

  De rente van 0,5 procent geldt voor zowel de zakelijke als particuliere klanten van de bank. Voor rekeninghouders die minder dan 150.000 euro op de bank hebben staan, blijft de rente 0 procent.

  https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/negatieve-rente-voor-meer-klanten-van-abn-amro/

 155. Bunk says:

  Anti Zeepbel commentaar wordt blijkbaar niet getolereerd, vandaar ook geen Bunk meer hier. Jammer

 156. Nico de Geit says:

  b: Kapitaal rendeert beter dan arbeid

  Daar valt momenteel wel iets op af te dingen.

 157. meelezer says:

  Nico de Geit: Daar valt momenteel wel iets op af te dingen.

  zoals wat?

 158. Voerman says:

  Voerman ziet na het verstrijken van een paar jaartjes afwezigheid, dat er weinig nieuws is alhier!

 159. dr.t says:

  Ik sluit me aan bij Voernan. Ik had heel betoog opgesteld maar die verdween weer net zo hard als het was geplaatst.

  Beter zo idd.

 160. Nico de Geit says:

  Voerman: weinig nieuws

  Zie kalkoen grafiek: het blijft lekker doorstijgen.

  https://miro.medium.com/max/1014/1*Z7VEtliclbSB70GpM5kEHQ.png

 161. Steven says:

  meelezer: zoals wat?

  Dat staat daar toch ergens boven? Negatieve rente dus.

  Kom op allemaal. Denk eens opbouwend na. Negatieve rente. Veel te dure huizen. Maffe corona regels.

  Jullie zien dat allemaal toch ook wel?

 162. Steven says:

  Een normale rente van 5 procent lost een hoop op. Dan dalen de huizenprijzen een nette 50 procent en heeft sparen weer zin.

  Daar hoor je weinigen over, maar is natuurlijk een goede oplossing om deze warrige tijd te ontkomen.

 163. b says:

  Nico de Geit: Daar valt momenteel wel iets op af te dingen.

  https://insights.abnamro.nl/2021/04/de-week-van-arbeid-en-kapitaal-centrale-banken-en-faillissementen/
  Arbeid verliest het van het kapitaal. Podcast.

 164. Steven says:

  Dat komt uiteraard omdat kopers vol lenen voor een hut. Kunnen ze door een verdubbeling van de rente de helft lenen dan gaan de prijzen voor de schapen dus ook door de helft. (De Geit en ik o.a. kijken slechts toe)

 165. Steven says:

  Proost..ha ha.
  Maar bij een rentestijging..Dan..

 166. Nico de Geit says:

  b: Arbeid verliest het van het kapitaal.

  ABN AMRO zal naar het Angelsaksische model neigen. Ik neig veel meer naar het Rijnlandmodel.

  Het Rijnlandse Model
  Het Rijnlandse Model is het economische systeem zoals dat van oudsher wordt gehanteerd in de landen van de Rijn (Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland) en in de daaraan verwante economieën (de Scandinavische landen, België, Luxemburg en Japan). Het staat voor de overlegcultuur zoals we die in ons land maar al te goed kennen, voor solidariteit, voor waardering voor vakmanschap en voor andere waarden dan alleen geld, zoals kwaliteit en geluk.

  Het Angelsaksische model
  Het Rijnlandse model staat lijnrecht tegenover het Angelsaksische model in zijn meest rauwe vorm (zoals te vinden is in de VS, Groot-Brittannië en Singapore), waarbij geld vaak de enige maatstaf lijkt te zijn, de aandeelhouder de baas is en processen alleen nog maar zo efficiënt en goedkoop mogelijk worden gemanaged.

  https://managementscope.nl/magazine/artikel/681-verschillen-angelsaksisch-rijnlands-model

 167. Hans- says:

  Vroeger hadden we markt werking, nu manipulatie, de Roverheid draait aan de knoppen!

 168. b says:

  Nico de Geit,

  Kapitaal t.b.v. buy-to-let, dat was mijn bedoeling.

 169. b says:

  Europese koepels dringen bij EC aan op verruiming doelgroep voor sociale huisvesting. Aedes 14 april 2021.
  https://www.aedes.nl/artikelen/europese-koepels-dringen-bij-europese-commissie-aan-op-verruiming-doelgroep-voor-sociale-huisvesting.html
  Nu is de toegang voor inkomens van ~40k (huishouden), dat wil men verruimen zodat de doelgroep groter wordt. (Oostenrijk heeft het hoogste inkomen wat toegelaten wordt en dat is 80k, de meeste andere landen zitten rond 50k).
  Midden 2021 verwacht men resultaat vanuit de EC.

  Iedereen heeft recht op een betaalbare woning met schoon water etc…
  Er is jurisprudentie over (2019\2018):
  https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=207808&pageIndex=0&doclang=FR&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=3703586
  Dat europese recht is er al.
  https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2019/2187(INI)

  https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/printficheglobal.pdf?id=709251&l=en
  In de laatste 10 jaar is er 70% meer daklossheid in de 24 EU landen.
  ~38% van de inwoners betalen minstens 40% van hun inkomen aan huur.
  Volgens het Moody’s rapport van 2020 onstaan er door de Covid-19 nasleep veel problemen nav hogere werkloosheid en navenant lager inkomen, zodanig dan ondanks lagere huizenprijzen de huur niet meer betaalbaar is.

  ~Midden 2021 zal de EC bekend maken hoe ze de doelgroep (huurders) groter gaan maken voor toegang tot de sociale huur, dmv een hoger inkomen als toelatingstoets.

 170. b says:

  Europese koepels dringen bij EC aan op verruiming doelgroep voor sociale huisvesting. Aedes 14 april 2021. https://www.aedes.nl/artikelen/europese-koepels-dringen-bij-europese-commissie-aan-op-verruiming-doelgroep-voor-sociale-huisvesting.html Nu is de toegang voor inkomens van ~40k (huishouden), dat wil men verruimen zodat de doelgroep groter wordt. (Oostenrijk heeft het hoogste inkomen wat toegelaten wordt en dat is 80k, de meeste andere landen zitten rond 50k). Midden 2021 verwacht men resultaat vanuit de EC. Iedereen heeft recht op een betaalbare woning met schoon water etc… Er is jurisprudentie over (2019\2018): https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=207808&pageIndex=0&doclang=FR&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=3703586 Dat europese recht is er al. https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2019/2187(INI) https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/printficheglobal.pdf?id=709251&l=en In de laatste 10 jaar is er 70% meer daklossheid in de 24 EU landen. ~38% van de inwoners betalen minstens 40% van hun inkomen aan huur. Volgens het Moody’s rapport van 2020 onstaan er door de Covid-19 nasleep veel problemen nav hogere werkloosheid en navenant lager inkomen, zodanig dan ondanks lagere huizenprijzen de huur niet meer betaalbaar is. ~Midden 2021 zal de EC bekend maken hoe ze de doelgroep (huurders) groter gaan maken voor toegang tot de sociale huur, dmv een hoger inkomen als toelatingstoets.

 171. b says:

  Europese koepels dringen bij EC aan op verruiming doelgroep voor sociale huisvesting. Aedes 14 april 2021. https://www.aedes.nl/artikelen/europese-koepels-dringen-bij-europese-commissie-aan-op-verruiming-doelgroep-voor-sociale-huisvesting.html Nu is de toegang voor inkomens van ~40k (huishouden), dat wil men verruimen zodat de doelgroep groter wordt. (Oostenrijk heeft het hoogste inkomen wat toegelaten wordt en dat is 80k, de meeste andere landen zitten rond 50k). Midden 2021 verwacht men resultaat vanuit de EC.

 172. b says:

  Deel 4
  https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/printficheglobal.pdf?id=709251&l=en

  In de laatste 10 jaar is er 70% meer dakloosheid in de 24 EU landen. ~38% van de inwoners betalen minstens 40% van hun inkomen aan huur. Volgens het Moody’s rapport van 2020 onstaan er door de Covid-19 nasleep veel problemen nav hogere werkloosheid en navenant lager inkomen, zodanig dan ondanks lagere huizenprijzen de huur niet meer betaalbaar is.

 173. b says:

  Deel 4

  In de laatste 10 jaar is er 70% meer dakloosheid in de 24 EU landen. ~38% van de inwoners betalen minstens 40% van hun inkomen aan huur. Volgens het Moody’s rapport van 2020 onstaan er door de Covid-19 nasleep veel problemen nav hogere werkloosheid en navenant lager inkomen, zodanig dan ondanks lagere huizenprijzen de huur niet meer betaalbaar is.

  Dit kan je zien als je het bovenste pdfje opent van het linkje in deel 3.

 174. b says:

  4e deel
  Het bovenste pdf van het linkje (deel 3)
  geeft o.a. weer dat nu al ongeveer 38% van de mensen 40% of meer aan huur betalen,
  de laatste tien jaar er 70% meer daklozen zijn in de hele EU.
  Dat mensen binnenkort -door de nasleep van Covid-19, hogere werkloosheid en lager inkomen- de huren niet meer kunnen betalen ondanks lagere huizenprijzen (Moody’s 2020).

  Zodoende wil de EC de doelgroep grote maken tot toegang voor een sociale woning, wordt vervolgd midden 2021.

 175. b says:

  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/EMPL-PR-653984_EN.pdf
  d.d. juni 2020.

  Men wil dat de huur naar 25% van het besteedbaar inkomen gaat zie punt 11 op blz 7.

  Men probeert beleggers tegen te gaan en koophuizen voor jongeren (lage en middeninkomens) betaalbaar te maken. Punt 15 bz 10.

  EC komt met nieuwe regelgeving ~midden 2021 hiervoor.

 176. b says:

  Wat kost een huis bouwen? maart 2021:
  https://www.verbouwkosten.com/nieuw-huis-bouwen/prijzen/
  tools om het zelf te berekenen.

  ‘Gemiddeld’Huis ~200k de rest is grondprijs ~300k.

  Wie kan dat nog betalen?

 177. Voerman says:

  Steven: Zie kalkoen grafiek: het blijft lekker doorstijgen.

  Ja Nico,
  Alsjij in 1990 een huis had gekocht van omgerekend 80000 euro (je had toen al geld zat naar eigen zeggen), dan was dit huis nu minstens 450000 euro waard geweest.Intussen heb je minstens 250000 euro aan huur betaald! Dus ruwweg (450000-80000)+300000=670000 euro laten liggen! Ik nodig je uit om jouw cijfers in de berekening te zetten.

 178. Steven says:

  Tja. Als je wat jaren geleden bitcoins had gekocht ben je nu rijk. Captain Hindsight.

  https://www.youtube.com/watch?v=gdbjw27QPJQ

 179. Bunk says:

  Idioot veel huur betalen is nog veel erger dan de zogenaamde zeepbel, ik denk dat het wel voordelen kan hebben als je flexible wil zijn, maar de meeste huurders die ik ken zitten al jaren in hetzelfde pand…

 180. Nico de Geit says:

  Voerman: Als jij in 1990 een huis had gekocht

  Als mijn vader koning was was ik nu een prins. Dan woonde ik op een kasteel met dure auto’s voor de deur, en bracht de nachten door met prinsessen.

  Het lot besliste anders.

 181. Nico de Geit says:

  Voerman: Ik nodig je uit om jouw cijfers in de berekening te zetten.

  In de jaren ’90 leed ik een zware schipbreuk. Zie kalkoengrafiek. Opeens alles weg.

 182. Nico de Geit says:

  b: Podcast.

  Gevonden. Met ‘werken’ lijken ze loonslaven te bedoelen. Dat zij een miserabel bestaan lijden weet iedereen. Velen kiezen daarvoor, het is het enige leven dat ze kennen.

  Verder gescrold in de podcast, en ik vang iets op over AOW, dat die er voor iedereen is. Ja, is. Maar niet voor de gen x’ers en millenials.

 183. Nico de Geit says:

  Arjan says:
  December 22, 2020 at 12:08 pm (Quote) (Reply)
  Nico de Geit: Ik ben erg benieuwd waar Arjan nu woont. Huisvesting is DUUR.

  Arjan: Ik heb straks een half miljoen te besteden voor een ander huis.

  Heb je al weer een dak boven je hoofd Arjan?

 184. Nico de Geit says:

  Arjan: Ik heb straks een half miljoen te besteden voor een ander huis.

 185. Nico de Geit says:

  Arjan:
  M’n huis verkocht en in 4 jaar tijd een ton erbij verdiend door waardestijging en aflossing. Kan straks anderhalve ton op m’n rekening bijschrijven. Als ik tenminste nog geen ander huis heb weer gevonden. Hopelijk komt de voorspelling van de banken uit en gaan de prijzen binnenkort omlaag :p Verdien ik nog meer geld. Valse hoop denk ik…

  19 december 2020.

 186. Bart says:

  b:
  Wat kost een huis bouwen? maart 2021:
  https://www.verbouwkosten.com/nieuw-huis-bouwen/prijzen/
  tools om het zelf te berekenen.

  ‘Gemiddeld’Huis ~200k de rest is grondprijs ~300k.

  Wie kan dat nog betalen?

  Totale onzin dit. Zeker als je wat zelf kunt doen komt een normaal nieuwbouwhuis niet in de buurt van die 270.000 euro. In mijn ervaring is het helemaal verbouwen van een oud huis meestal duurder dan iets nieuws neerzetten.

  En 105.000 voor 350 m2 grond vindt je niet op plekken waar mensen wonen of willen wonen.

 187. Nico de Geit says:

  Rusland

  Timika laat haar nieuwe huis zien: zelf gebouwd in negen maanden. Casco € 5.500,–, compleet met keuken, badkamer, meubels etc. : € 16.700,–

  https://www.youtube.com/watch?v=GzEpQize-a4

 188. Nico de Geit says:

  Ivan, erg blij met zijn zelfgebouwde kleine rode huis: https://www.youtube.com/watch?v=d9dtFuFLOcQ

 189. Nico de Geit says:

  Tiny House in klassieke stijl: https://www.youtube.com/watch?v=M7SxiTvgPGQ

 190. b says:

  Bart,

  De gangbare bouwgrondprijs in mijn omgeving is ~316m2, dan moet je nog een huis bouwen met voorafgestelde inhoud m3, dan ben je ~300k kwijt aan grond en minstens ~200k aan het huis te bouwen.
  Dat je zelf veel doet is meegenomen, maar niet iedereen kan dat.
  Dus onzin is het niet.

  De gemeente verkoopt deze bouwgrond wat voorheen weiland was voor 70k per ha. Tel uit je winst.

 191. b says:

  b,

  correctie: de gemeente had weiland gekocht voor 70k per ha (7 euro m2), en weer verkocht voor 316 euro per m2.

  Bart ik ben het met je eens dat de hoge prijzen die betaald moeten worden onzin zijn. Daarom begin ik er niet aan.

 192. Nico de Geit says:
 193. Bart says:

  Hier in de omgeving ligt de prijs van bouwgrond rond de 1000 euro per m2, dus de meeste percelen zijn 300 – 400k. Dit verschilt uiteraard per regio, maar de grond is hier het grootste probleem.

  200k aan bouwkosten is goed mogelijk, maar volgens mij kan dit veel goedkoper (ook wanneer je niets zelf wilt doen). Op de site die je noemde staat geen uitsplitsing van de 270.000 aan bouwkosten, maar dit zal geen standaardwoning zijn.

  In mijn optiek is de grondprijs het enige probleem in Nederland, niet de prijs van bouwmaterialen of arbeid. Een omgebouwde container of geprinte buitenmuren levert niets op, want daar zitten de kosten bij een normale bouwmethode ook niet in.

 194. Nico de Geit says:

  Eenvoudige casco-woning, € 4.400,–. Het idiote is dat die woning uitstekend is geïsoleerd, in tegenstelling tot de krotten waar Nederland mee vol staat.

  https://www.youtube.com/watch?v=IVrismlYhKA

 195. Nico de Geit says:

  Bart: de prijs van bouwgrond

  Niet alleen bouwgrond is het probleem, ook het bouwbesluit, waardoor je gedwongen bent op een bepaalde manier te bouwen. Je kunt ook gewoon iets huren.

 196. Nico de Geit says:

  b: de gemeente had weiland gekocht voor … 7 euro m2, en weer verkocht voor 316 euro per m2.

  Het idee is dat de modelburger dat bedrag leent, zich zijn hele leven rot werkt om van de schuld af te komen, en belasting betaalt over zijn verdiensten. De woning moet natuurlijk aan het energienet worden gekoppeld (ca. 60% belasting). Eén of twee auto’s voor de deur, waarover ook heel veel belasting betaald moet worden.

  De modelburgers zijn gestopt met voortplanten. Overheden proberen dat te compenseren door van immigranten modelburgers te maken. Meer dan de helft van de jeugd in de Nederlandse grote steden heeft een migratie-achtergrond, van hen wordt veel verwacht. Maar gaan ze die hoge verwachtingen ook waarmaken?

 197. maff says:

  @ Bart

  Residuele grondwaarde 😎

  Aan de grond met de grond onder de woning

 198. Nico de Geit says:

  maff: Residuele grondwaarde

  Het Greater Fool idee. Dat er altijd een gek is die er nog meer voor betaalt.

 199. maff says:

  https://www.nu.nl/economie/6128760/banken-sluiten-negatieve-rente-voor-kleinere-spaarders-niet-uit.html

  The party is over. Vanaf 1 juli de nieuwe regeltjes, geldopname’s bij de ABN per jaar kosteloos tot 10k, maar daarboven …….. oh dear, duzzzz je kan tot 1 juli nog gratis bankrunnen 😉

 200. Steven says:

  en natuurlijk leen je geen huis op de top van de markt en koop je je rijk op goedkoop e.elm.taal.

 201. Latida says:

  Oprotmakelaar krijgt subsidie om met ‘verhuisbonus’ oudjes het huis te ontfutselen

  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/doorstroommakelaar-moet-woningmarkt-vlottrekken.16739810.lynkx

 202. b says:

  Latida,

  De oudjes gaan naar een kleinere woning met hogere huurkosten, terwijl de wettelijke verhuisvergoeding ~6k is.
  Deze makelaars geven 2,5k.
  Waar blijft de rest (6000-2500=3500 euro)?

 203. b says:

  Einde stijging huizenprijzen binnen 12-18 maanden in zicht volgens:
  https://www.abc.net.au/news/2021-04-22/real-estate-faces-macroprudential-risks/100084426
  Niet alleen Australia maar ook in vergelijkbare landen.

  Er zijn blijkbaar cyclussen van economische groei of neergang tov huizenprijsstijgingen, zie de grafiekjes in dit artikel van 22 april 2021.
  Zo snel als de huizenprijzen nu stijgen kunnen ze ook dalen volgens dit artikel.

 204. b says:

  https://www.abc.net.au/news/2021-04-21/unloved-apartments-amid-real-estate-boom/100082276
  21 april 2021
  Huren dalen (behoorlijk).
  Appartementen en ‘units’ dalen enorm in prijs op het ogenblik, vooral in gebieden die populair zijn bij immigranten en waar de ‘landlords'(belegger) zelf niet in willen wonen.

 205. b says:

  En kijk huizen te koop voor vanaf 50k AUSD (~33k euro) en bouwgrond.
  https://www.realestate.com.au/buy/in-morawa,+wa+6623/list-1

  Voor nieuwbouw subsidies (10-25K):
  https://www.morawa.wa.gov.au/community/about-your-community/morawa-land-sales-tender.aspx

  Morawa (West Australie) is ~4 uur rijden ten Noorden van Perth, een oase van bloemen.

  Dus het kan allemaal wel voor die prijzen, wat een verschil (imo).

 206. Nico de Geit says:

  b: Zo snel als de huizenprijzen nu stijgen

  De prijsstijging die je nu wereldwijd ziet heeft maar één oorzaak: meer krediet. Gaat de geldkraan dicht dan valt de verkoop stil.

 207. Nico de Geit says:

  Steven: natuurlijk leen je geen huis op de top van de markt

  Ik denk dat ze ‘heel zeker’ zijn van inflatie. En ze denken slim te zijn door de lage rente voor lange tijd vast te zetten, hebben veel vertrouwen in Het Systeem.

  En natuurlijk houden ze vast aan hun dogma (vaststaande, onbetwistbare religieuze overtuiging) ‘Kopen is slim, huren is dom’.

  Zo dom als een kalkoen zullen we maar zeggen. Zie kalkoengrafiek.

  Ze snappen niet dat ze gebruikt worden om de huizenprijzen hoog te houden. Ze worden geofferd.

 208. Steven says:

  Nico de Geit: Ik denk dat ze ‘heel zeker’ zijn van inflatie. En ze denken slim te zijn door de lage rente voor lange tijd vast te zetten, hebben veel vertrouwen in Het Systeem.

  En natuurlijk houden ze vast aan hun dogma (vaststaande, onbetwistbare religieuze overtuiging) ‘Kopen is slim, huren is dom’.

  Dat zijn inderdaad minstens 3 aannames en dan hebben ze met die enorme schuld al helemaal niet rekening gehouden met een scheiding of werkeloosheid. Alles moet kloppen om meerdere tonnen te lenen voor een simpel hutje.

  Laat maar: ik huur nog wel effe

 209. huizenhyper says:

  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, dus bij deze alweer:

  Mensen met een koopwoning denken dat ze goed af zijn als hun woning elk jaar 20k meer “waard word”.
  Wat wordt vergeten is dat er met de “waardestijging” (die de overheid schriftelijk aan u mededeeld) ook EXTRA KOSTEN verbonden zijn.
  De onroerend zaak belasting stijgt.
  De verzekeringskosten stijgen (brand, waterschade etc).
  gemeentelijke lasten stijgen (woningwaarde-gerelateerd).

  En voor wat betreft de toekomst: de vermogensbelasting. eigen huis is eigen vermogen (vast in stenen).

  Een overdreven voorbeeld.
  U heeft een eigen woning, volledig afbetaald, waarde 300.000 euro.
  U wilt gewoon in die woning blijven wonen.
  U betaald elk jaar 2000 euro OZB. ik noem maar een bedrag.

  Morgen krijgt u een brief in de bus.
  Gefeliciteerd, uw woning is door schaarste ineens 900.000 euro waard.
  Een week later krijg je een brief om even 6000 euro af te tikken.

  De woning is niet veranderd in die dag tijd, het enige dat veranderd is is de hoogte van de ozb-aanslag die van 2000 euro naar 6000 euro is gegaan.

  Moet je nu blij zijn?

 210. maff says:

  So sorry ps 🙂 moderation

 211. Nico de Geit says:

  Steven: ik huur nog wel effe

  Ik ga niet meer dan 20 x de jaarhuur betalen voor deze oude hut. Ze zullen wel 40 x de jaarhuur willen, en vinden dat heel normaal.

  Steven: meerdere tonnen te lenen voor een simpel hutje

  Fear of missing out (FOMO), komt er ook bij. Het idee dat als ze nu niet kopen hun kinderen straks onder een brug moeten slapen. Geen enkel inzicht in macro-economie.

  Zij hebben een woning kunnen kopen, met mega-XXXL-lening met extreem lage maandlasten, jouw kinderen moeten straks onder de brug slapen – dat is het idee. Zie dat recente krantenartikel (FOMO-Propaganda).

 212. Nico de Geit says:

  Fear of missing out (FOMO), komt er ook bij. Het idee dat als ze nu niet kopen hun kinderen straks onder een brug moeten slapen. Geen enkel inzicht in macro-economie.

  Zij hebben een woning kunnen kopen, met mega-XXXL-lening met extreem lage maandlasten, jouw kinderen moeten straks onder de brug slapen – dat is het idee. Zie dat recente krantenartikel (FOMO-Propaganda).

 213. Nico de Geit says:

  Ik kan nergens cijfers vinden over de verwachte doden na het covid-vaccin. Mensen gaan dood direct na de prik. Maar welke lange termijn complicaties worden verwacht en hoeveel mensen gaan daar aan dood? Lijkt me belangrijke informatie.

 214. Nico de Geit says:

  Als dat ‘vaccin’ een stoornis aan het immuunsysteem veroorzaakt, dan is je lichaam mogelijk niet in staat om met een oplossing te komen als zich een bedreiging voordoet.

 215. Nico de Geit says:

  De huuraanpassing is binnen: 2,4% erbij. Ik vind dat erg gewaagd, want de lonen stijgen niet met 2,4%.

 216. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: huuraanpassing 2,4% erbij

  Ze zullen erg blij zijn als ik nu weg ga, want dan kunnen ze de woning extreem duur verkopen, vanwege de extreem ruime kredietverstrekking die nu heerst.

  Werken aan de exit, er rekening mee houden, zet een rem op investeringen. Komt er straks een exodus van capabelen en vermogenden? En zo ja, waar gaan ze heen?

 217. Nico de Geit says:

  Deze middenwoning in een nieuwbouwwijk in Bergen uit de jaren ’70 kostte toen 30.000 gulden. Dat is 13.613,41 euro. Nu 525.000 euro. Dat is 1.156.947,75 gulden. Maar verder is er geen sprake van een probleem hoor.

  https://twitter.com/ArnoWellens/status/1385908121059667969

  Hoge huizenprijzen maken nog geen (hyper)inflatie, maar zijn het gevolg van extreem ruime kredietverstrekking en oliedomme leners.

 218. Nico de Geit says:

  Deze middenwoning in een nieuwbouwwijk in Bergen uit de jaren ’70 kostte toen 30.000 gulden. Dat is 13.613,41 euro. Nu 525.000 euro. Dat is 1.156.947,75 gulden. Maar verder is er geen sprake van een probleem hoor.

  https://twitter.com/ArnoWellens/status/1385908121059667969

 219. Steven says:

  Nico de Geit: De huuraanpassing is binnen: 2,4% erbij. Ik vind dat erg gewaagd, want de lonen stijgen niet met 2,4%.

  Elke huurverhoging boven inflatie stinkt aan alle kanten. En.. zelfs bij sociale huur wordt dus dik verdiend gezien de verhuurdersheffing.

  Maar maakt niet uit. Ik word elke maand rijker. Denk dat ze geen rekening houden met intelligente burgers. Corona regels, dure huizen en maffe negatieve rente zijn voor mij simpele hobbeltjes op de weg.

 220. b says:

  Voor de liefhebber:
  Beantwoording nadere kamervragen over wijziging Bijlage 1 Besluit huurprijzen woonruimte. 22-04-201.
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/04/22/beantwoording-nadere-kamervragen-over-wijziging-bijlage-i-besluit-huurprijzen-woonruimte

  Het gaat voornamelijk over de WOZ(cap) versus verhuurprijs woning.

  Er gaan stemmen op om de werkelijke marktwaarde i.p.v de WOZ in de puntentelling te laten meewegen m.b.t. de huurprijzen.

  Box 3 voor verhuurwoningen naar ~4,87%, i.t.t
  vermogen ~5,39%

  Op blz 14 en 23 staat dat de VVD vragen gesteld om compensatie te verkrijgen voor particuliere verhuurders (o.a. om hun pensioen bijelkaar te sprokkelen) indien de huurprijs daalt.
  Hilarisch en dieptreurig (imo).

  Woco’s betalen belasting over 45-85% WOZ van de verhuurde woning, hoe lager de huur hoe lager de WOZ.

 221. b says:

  Voor de liefhebber:
  Beantwoording nadere kamervragen over wijziging Bijlage 1 Besluit huurprijzen woonruimte. 22-04-201.
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/04/22/beantwoording-nadere-kamervragen-over-wijziging-bijlage-i-besluit-huurprijzen-woonruimte

 222. b says:

  Vandaag op rijksoverheid dokumenten d.d. 22 april 2021 een lezenswaardig stuk over beantwoordde kamervragen over wijziging besluit huurprijzen woonruimte.

  Krijg de link er niet door.

  Gaat over de WOZ(cap) en huurprijzen van woningen.

 223. b says:

  Nico de Geit,

  totdat de mensen in opstand komen omdat het niet betaalbaar is. Je moet ergens kunnen wonen.

 224. Steven says:

  Jullie kennen toch ook die club van Klaus Schwab?

  Google er maar op. Ze willen eigenlijk dat men niets bezit. (behalve zij zelf natuurlijk)

 225. b says:

  te st post

 226. Bunk says:

  Niks bezitten is het beste, gewoon blijven huren!

 227. Steven says:

  Bunk: Niks bezitten is het beste, gewoon blijven huren!

  ? Huizen zijn natuurlijk maar een heel klein gedeelte van bezit. Je hebt aandelen, geld, edelmetaal, kunst, bedrijven enz. enz. Het is eigenlijk pas de laatste 30 jaar dat men zich scheel leent voor huisjes. (lenen is altijd risicovol)

 228. b says:

  Gemeenten mogen verkoopprijs sociale koopwoningen bij wijze van experiment verhogen 22 april 2021:
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/04/22/gemeenten-mogen-verkoopprijs-sociale-koopwoningen-bij-wijze-van-experiment-verhogen

  Een inkomen van 70k is dan vereist om te kopen (NHG sneltoets),
  terwijl de max inkomens voor de sociale woningbouw 36-40k zijn.

 229. b says:

  b,

  verhogen van 200k naar 325k……voor een sociale huurwoning.

 230. maff says:

  Blij met aflossingsvrij, en de maandelijkse lasten gaan 50% omlaag ….

  Ps 🙂 http://2.bp.blogspot.com/-Uz1Dvd2Z5Uc/Uvb2Yt7gIFI/AAAAAAABJuA/f7aITuDioss/s1600/10070_774768332551152_1605022837_n.jpg

 231. maff says:

  Typisch, de gemiddelde vraagprijs in het NU is 200% procent hoger dan de gemiddelde WOZ waarde van 2020

  https://www.huizenzoeker.nl/vastgoed-dashboard/

  https://opendata.cbs.nl/statline/?dl=317B2#/CBS/nl/dataset/37610/table

 232. b says:

  “It’s basically saying how much you stand to gain depends on who your parents are and the wealth they have.”
  ‘We are drowning in insecurity’: young people and life after the pandemic
  25 april 2021 FT (Financial Times):
  https://www.ft.com/content/77d586cc-4f3f-4701-a104-d09136c93d44?shareType=nongift

 233. b says:

  Bovenstaand Linkje (FT) is toch leesbaar via deze twitter:
  https://twitter.com/JMK_fan/status/1386394064057143300

 234. b says:

  Beantwoording nadere Kamervragen over wijziging Bijlage I Besluit huurprijzen woonruimte
  22 april 2021
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/04/22/beantwoording-nadere-kamervragen-over-wijziging-bijlage-i-besluit-huurprijzen-woonruimte

  blz 14 en 23 : VVD wil compensatie voor beleggers (buy-to-let tbv hun pensioen) die inkomsten missen doordat de huren lager worden en\of ism huizenprijzen dalen. Afgewezen door Ollongren.

  Het artikel gaat over de WOZ (cap) en de huizen(prijzen), voor de liefhebber.

 235. b says:

  Josse de Voogd (april 2021): We gaan terug naar de 19e eeuw, nog niet iedereen heeft het door:
  https://www.hetgoedeleven.nl/artikelen/josse-de-voogd-we-gaan-terug-naar-de-negentiende-eeuw
  Tweedeling in de maatschappij.

  Dus ook ivm huizenmarkt.

 236. b says:

  https://twitter.com/hgl_nl/status/1365258055110127626
  over de gevolgen van de tweedeling in de maatschappij die volop gaande is.

 237. Nico de Geit says:

  b: VVD wil compensatie voor beleggers

  Bij een belastingheffing van zo’n 45% van de huursom wordt compensatie heel duur. Het doel van belastingheffing is geld binnen halen om de staatskas te vullen.

 238. Nico de Geit says:

  Er zijn nogal wat mensen die min of meer gedwongen zijn hun woning te verkopen. Die boffen nu, met de hoge prijzen. Of boft de bank? Of is het allemaal georganiseerd? Oude muppet eruit, nieuwe erin. De bank heeft haar geld terug met minimale restschuld.

 239. huizenhyper says:

  Nico de Geit: Er zijn nogal wat mensen die min of meer gedwongen zijn hun woning te verkopen. Die boffen nu, met de hoge prijzen. Of boft de bank? Of is het allemaal georganiseerd? Oude muppet eruit, nieuwe erin. De bank heeft haar geld terug met minimale restschuld.

  Een interessante theorie. Zo had ik er nog niet tegenaan gekeken.

  Voor de prijsexplosie (al of niet georkestreerd) zag ik hoge werkloosheid aankomen in Nederland doordat de industrie al vanaf 1990 wegtrekt uit NL/West Europa. Ik heb dat zelf 2 keer ervaren bij een van’s Nederlands (voormalige) grootbedrijven. Van 2500 man naar 0 op een der locaties.

  Hoe dan ook:
  starters, 1-inkomens en lage inkomens staan voorlopig buiten (koop)spel.
  Voor Nederland zit 1 van de grootste risico’s bij het feit dat jonge stellen kinderen uitstellen, doordat ze geen woning kunnen krijgen.
  De gevolgen hiervan zullen in 2030-2040 goed zichtbaar worden. Duitsland achterna? volg de lezingen van Pr. Dr. Hans Werner Sinn (gepensioneerd hoofd IFO).

 240. maff says:

  Een hopeloze huizenjacht Video 25 minuutjes

  https://pointer.kro-ncrv.nl/een-hopeloze-huizenjacht

 241. Nico de Geit says:

  Iedereen een mooie Koningsdag gewenst.

 242. Nico de Geit says:

  maff: hopeloze huizenjacht

  Weer geen woord over de echte reden: wonen moet duur zijn, anders klapt het piramidespel met woningen en de schuld-gedreven-economie in elkaar.

 243. Nico de Geit says:

  Rusland – ‘De beste woning van 2020’ Casco € 15.955,–

  https://www.youtube.com/watch?v=54e-Mazvd_E

 244. Nico de Geit says:

  Ondernemers die van huis uit werken kunnen een deel van de huur fiscaal opvoeren, als ze aan de eisen van de belastingdienst voldoen.

  Dat was al zo met een koopwoning, maar sinds 2016 ook met een huurwoning. In 2017 werd de wet weer aangepast, maar het mag nog steeds, mits je aan de voorwaarden voldoet.

 245. maff says:

  Hoofdeconoom ING: Ongelijke kansen starters op woningmarkt aan te pakken door belasten overwaarde

  https://pointer.kro-ncrv.nl/hoofdeconoom-ing-ongelijke-kansen-starters-op-woningmarkt-aan-te-pakken-door-belasten-overwaarde

 246. Nico de Geit says:

  Martin North – So Where Did Inflation Go?

  https://www.youtube.com/watch?v=9DhJpvOwUgs

  Samenvattend: ‘Waar is de inflatie, waar iedereen het over heeft? Goede kans dat er helemaal geen inflatie gaat komen maar deflatie. Hou dus rekening met dat scenario.’

 247. Hans- says:

  ach, vroeger hadden we markt werking, nu manipulatie. Vroeger kon dat alleen in Rusland.We denken hier nog teveel aan marktwerking!Das waar einmal.

 248. washuurderin2016 says:

  Nico de Geit:
  Martin North – So Where Did Inflation Go?

  https://www.youtube.com/watch?v=9DhJpvOwUgs

  Samenvattend: ‘Waar is de inflatie, waar iedereen het over heeft? Goede kans dat er helemaal geen inflatie gaat komen maar deflatie. Hou dus rekening met dat scenario.’

  In het verleden was Dr. Doom een van je favorieten.

 249. stijn says:

  dag Nico en andere leden op dit forum
  ik geloof dus ook sterk in een deflatiescenario, hoe zot het ook mag klinken met al die peptalk op (gratis) media
  you own nothing etc, in de zin van dat mensen in default in hun hut gaan ‘mogen’ blijven wonen terwijl eigendom in handen is van de bank!

 250. Nico de Geit says:

  washuurderin2016: In het verleden was Dr. Doom een van je favorieten.

  Ik heb mijn vermogen gespreid. Of er inflatie of deflatie komt maakt voor mij niet zoveel uit. Maar met geleend geld gokken op inflatie of deflatie is uiterst riskant.

 251. Nico de Geit says:

  Als er geld in de economie wordt gepompt, prachtig. Doe er je voordeel mee. Komen we in een zeer langdurige neergaande economische spiraal terecht, ga iets leuks doen.

  Maar geld lenen om de economie op te pompen, hoe dom kun je zijn? Maar die mensen zien het anders, zij denken dat ze een woning kopen en dat er inflatie in aantocht is, en dat hun schulden gaan verdampen als sneeuw voor de zon.

 252. Nico de Geit says:

  Alles wordt uit de kast gehaald om te voorkomen dat we in een langdurige neergaande economische spiraal terecht komen. Maar hoe langer ze dat uitstellen, hoe erger de ellende straks. Maar dat het komt is onvermijdelijk.

  De donkere wolken kunnen decennia blijven hangen. Zie zeepbelgrafiek.

 253. Bunk says:

  Aardappelen zaaien, ook andere gewassen zelf verbouwen, huur iets met grote tuin!!!

 254. Nico de Geit says:

  Bunk,

  Dat worden dure aardappelen. Voorraadje inslaan is veel goedkoper. Zeker als je inslaat als er een aanbieding is.

  Aardappelen worden verbouwd op grond van ca. € 7,– per m2, woongrond kost al snel 300 tot 400 € per m2.

 255. Bunk says:

  Nico de Geit,

  Dan iets met een flinke kelder voor opslag Geit..Stel dat het zou gebeuren, maarja : Die kans is ook niet zooo heel groot. NL is nog steeds een land wat veel voedsel produceert en we nogwel een tijdje mee vooruit kunnen.

  Anders duwen we de grote boeren gewoon(uitkopen) de Oost-Duitse grens over, plaats genoeg daar en ze kunnen altijd NL bevoorraden

 256. Bart says:

  Is dat boek van Hans de Geus wat? Of staat het vol met onzin/open deuren?

  Dat beleggers huizen kopen voor de verhuur lijkt mij geen probleem. Uiteindelijk zullen die beleggers veel makkelijker verlies nemen als bijvoorbeeld de rente weer gaat stijgen of de immigratie wegvalt, waardoor de prijzen omlaag gaan. Ook zullen kleine beleggers veel eerder een huurverlaging accepteren dan een grote belegger met vermogen en een monopoliepositie.

  Dat gemeenten vooral grote, dure huizen bouwen lijkt me ook geen probleem. Dit veranderd niets aan de leencapaciteit, dus krijg je uiteindelijk een groter huis voor hetzelfde geld.

  Banken meer vrijheid geven in het verstrekken van hypotheken is wel een probleem omdat grote banken alle risico’s door kunnen schuiven naar de overheid/belastingbetaler.

 257. b says:

  De cijfers: hypotheekaanvragen in het eerste coronajaar per leeftijdsgroep en provincie. Hypotheker 29 april 2021:
  https://www.hypotheker.nl/actueel/nieuwsberichten/2021/hypotheekaanvragen-in-coronajaar-per-leeftijdsgroep-en-provincie/

 258. b says:

  Drie op vijf Nederlanders verwacht dat de ‘huizenbubbel’ in een aantal jaren gaat barsten.Hypotheker 30 april 2021:
  https://www.hypotheker.nl/actueel/persberichten/drie-op-vijf-nederlanders-verwachten-dat-huizenbubbel-in-een-aantal-jaar-gaat-klappen/

 259. Steven says:

  b,

  en daar beginnen ze weer:

  “Profiteer van je overwaarde
  Wil je weten wat jij kunt doen om te profiteren van je overwaarde? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje”

  hiervoor hadden we de DSB: “Lenen met hypothecaire zekerheid”

  Mensen worden denk ik pas wijs na een pak slaag of zo.

 260. huizenhyper says:

  Steven,

  Grappig, dat was mij deze week ook al opgevallen.
  We zijn nu dus aangekomen in het “profiteer van uw overwaarde stadium”.
  Deze periode duurde de vorige keer pakembeet 5 jaar, waarbij menig man diverse financiële producten werden verkocht die dreven op de “overwaarde” van de woning.
  De vorige keer is dat niet goed afgelopen.

  Dit proces valt niet te stoppen.
  Het is van ongekend belang dat je (zeer goed) realiseert in welk stadium van de boom-bust cycle je je bevind.

  Hele grote beleggings-instanties, en topbeleggers weten deze cycles heel goed in te schatten, waarbij zij rekening houden met de normale hebzucht van de doorsnee mens, en het feit dat zij lineair denken, en niet in cycli.

 261. Nico de Geit says:

  maff,

  ‘De kloof tussen de mensen die al een koophuis hebben en de mensen die een eerste eigen huis zoeken wordt steeds groter.’

  Welke kloof? Veel mensen ‘met een eigen huis’ zitten tot hun nek in de schulden. Die zogenaamde kloof is gewoon FOMO-propaganda.

  Een huis kopen boven de vraagprijs, en betalen met geleend geld, dan ben je geen held. Waar is de kloof?!

  ‘Een ruime meerderheid van de Nederlanders (80%) verwacht dat de huizenprijzen de komende tijd verder doorstijgen. Slechts 2% verwacht een prijsdaling.’

  Vrij vertaald: rennen naar die makelaars!

 262. Nico de Geit says:

  Ik heb begrepen dat de hypotheek-geldsluizen wagenwijd openstaan. Mensen kunnen meer lenen dan ooit. Onverantwoord veel. Dat het georganiseerd is lijkt me duidelijk.

  Vanwaar die positieve verwachtingen, mogelijk is de grootste crisis ooit al begonnen. Of verzint de massamedia ze die positieve verwachtingen gewoon? Ik zou vragen: denkt u dat u volgend jaar meer verdient?

  De banken zorgen dat er extreem goedkoop geleend kan worden, vooral voor nieuwe gevallen. De MSM zorgt voor rooskleurige berichten en pro-eigen-woning-propaganda.

 263. b says:

  Nico de Geit:
  maff,

  Vrij vertaald: rennen naar die makelaars!

  En alleen wanneer je je hypotheek afsluit via dezelfde makelaar kun je het huis kopen.

  Bizar(imo).

 264. b says:

  @Geit
  en je hyp, ook afsluiten via die makelaar.
  Maak je meer kans op dat huis, wordt je voorgehouden.
  Raar.

 265. Nico de Geit says:

  Neil Mc Coy Ward over huizenprijzen. Hij meent dat er al te veel inflatie is. En als er te veel inflatie komt gooien ze mogelijk de rente omhoog.

  https://www.youtube.com/watch?v=jXgwBnWqFOw

 266. Nico de Geit says:

  b: Maak je meer kans op dat huis, wordt je voorgehouden.

  Alsof de woningen binnenkort op zijn.

 267. b says:

  Nee het tekort aan woningen zakt spectaculair na 2024, volgens het Promos onderzoek in 2020 samen met ABF-Research:
  https://primos.abfresearch.nl/dashboard/dashboard/woningtekort—-overschot

  zie grafiekje van elke provincie in de landkaart, en tabel links 2019-2049: blijvende terugval vanaf 2024 in woningtekorten.

 268. b says:

  correctie: Promos=Primos.

 269. b says:

  De woning(beleggings)markt in beeld 2021 . Capital Value.
  https://www.capitalvalue.nl/onderzoek/de-woningbeleggingsmarkt-in-beeld

  met samenvatting (gratis) of uitgebreider rapport (niet gratis).

 270. b says:

  De woning(beleggings)markt in beeld 2021 – Capital Value op youtube d.d. 9 feb 2021:
  https://www.youtube.com/watch?v=akfQH3heWJE&ab_channel=CapitalValue
  ~4 minuten.

  ~2:04 minuut Internationale beleggers beleggen (17,3 miljard euro) meer dan het dubbele van institutionele beleggers (lees: o.a. pensioenfondsen), 4 maal zoveel dan particuliere beleggers.
  Voor 17,3 miljard euro kan je heel veel woningen kopen, en de gewone burger (huurder, starter, jongere etc) heeft het nakijken?
  Hier klopt iets rigoreus niet (imo).

  Internationale beleggers top 5: VS, Zweden, Belgie, Duitsland en Singapore. (noot: niet te vergeten Rusland, China en Turkije die veel opkopen in R’dam).

 271. b says:

  ‘Wie draaide er aan de knoppen tijdens de #wooncrisis?’
  https://twitter.com/irPaulusJansen/status/1365282234228441090
  (noot: Paulus Jansen gaf 2 jaar lang leiding aan de Woonbond)

  Comment:
  ‘De grap is, Paulus dat Rutten zei dat ie twee zaken verkeerd had ingeschat en aangepakt, Groningen en de toeslagen. Met het toegeven van die twee, kon hij de wooncrisis verzwijgen, terwijl dit zijn grootste falen is geweest.’

 272. b says:

  @Geit: ‘Alsof de woningen binnenkort op zijn.’

  Nee de makelaars zijn ‘drooggekookt’ (geen woningen meer te koop) en er gaan er failliet.

 273. Nico de Geit says:

  Het zou natuurlijk kunnen dat ze eerst de huizenprijzen flink opstoken, dan opeens gaan roepen dat er hyperinflatie is, en de rente omhoog gooien. Ik roep maar wat.

 274. Nico de Geit says:

  Ieder jaar zo’n 100.000 migranten erbij. Ze moeten allemaal wonen. De vraag is of je er naast wilt wonen. Als je huurt kun je snel verkassen.

 275. Nico de Geit says:

  maff,

  ‘De kloof tussen de mensen die al een koophuis hebben en de mensen die een eerste eigen huis zoeken wordt steeds groter. ‘

  Zijn ze bezig met een FOMO-campagne of zo?

  Ik zie geen kloof. Hooguit een inkomstenkloof. Net alsof je een winnaar bent als je een huis koopt met geleend geld.

 276. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ieder jaar zo’n 100.000 migranten erbij.

  Het zijn de bewoners van morgen. De kopers van morgen. Als je nu belegt in OG dan gaan zij het straks – als je oud bent – van je kopen. Ik heb daar geen hoge verwachtingen van.

 277. Nico de Geit says:

  ‘Steeds vaker lopen mensen vast op de oververhitte woningmarkt.’

  Bedoeld wordt dat ze niet kunnen kopen wat ze hadden willen kopen. Dat er alleen maar rotzooi te koop is voor extreem hoge prijzen. Niks nieuws.

 278. Nico de Geit says:

  Migranten uit de derde wereld erin, capabele bio-Nederlanders met geld eruit? Dan moet je niet je vermogen in Nederlands OG parkeren natuurlijk.

 279. Nico de Geit says:

  Nogal wat mensen denken dat de hoge huizenprijzen of het coronabeleid in Nederland worden bepaald. Dat is niet zo. Het is een internationaal dingetje. Zelfs op Paaseiland zijn de woningen veel te duur en willen ze dat je met een masker gaat lopen.

 280. Nico de Geit says:

  ‘Net op tijd aan de goede kant van de woonkloof’

  https://twitter.com/vetteviscom/status/1388402707728420864/photo/1

  FOMO-campagne, in alle massamedia?

 281. Nico de Geit says:

  Sta jij aan de goede kant van de woonkloof?

  Ja? Dan ben je een held, op weg naar het eeuwige paradijs.
  Nee? Dan ben je een loser, een paria, en komt het nooit meer goed met je.

 282. b says:

  Nico de Geit,

  In een ander artikel (over Hans de G.) lees je dat hij 3 appartementen kocht (buy-to-let) i.p.v. een huis voor zichzelf in Amsterdam.
  Wanneer je 3 appartementen kan kopen heb je al een behoorlijk bedrag bijelkaar in eigen middelen, je zal ~1\3 op tafel moeten leggen bij buy-to-let hypotheken.
  Een huis voor zichzelf heeft hij blijkbaar niet gekocht, dan zal hij wat huren?
  Geld in de stenen moet renderen zal hij gedacht hebben (imo).
  Dat in dit artikel ter sprake komt dat hij zijn kinderen hiermee vermogen wil meegeven als reden van de buy-to-let constructie rammelt (imo).
  De huuropbrengsten zijn weinig belast, misschien betaalt hij zijn eigen huur hiermee en bouwt hiermee nog meer vermogen op?
  Buiten de huizenprijsstijgingen.
  Gezinnen hiermee aftroeven voor een koop-appartement en jezelf afdoen als een salon-socialist dekt de lading niet (imo).
  Hiermee werk je mee aan achterstellen van kinderen van anderen en hun gezinnen (imo).
  Salon-socialist? Ahum.

 283. b says:

  @Geit. deel 1
  Hans had 3 appartementen gekocht op buy-to-let basis ipv een eigen huis (ander artikel).
  Bij buy-to-let moet je ~1\3 van de woningprijs op tafel kunnen leggen, dan heb je al een flink bedrag als eigen vermogen.
  Deze constructie rendeert beter, weinig belastingafdracht, dan betaal je hiermee je huidige huur?

 284. b says:

  Nico de Geit,

  Dit verhaal ‘rammelt’ (imo) , posten hierover lukt niet.

 285. b says:

  Buy-to-let van 3 appartementen zal meer renderen dan 1 huis kopen.
  Bijna geen belasting over de huuropbrengsten, plus prijsstijging woningen, en hiermee je huur betalen en overhouden.
  Anderen geen woning gunnen is het achterstellen van kinderen van anderen, jezelf dan als onschuldige salonsocialist benoemen en denken dat je hiermee wegkomt (imo)?
  Of is het een slimme pr om je boek te verkopen: hoe wordt je sneller rijk (imo)?

 286. b says:

  Wanneer je 3 appartementen buy-to-let kan kopen, ben je dan arm?
  Dan kan je je kinderen al een behoorlijk vermogen doorgeven.

  Hij koopt liever buy-to-let appartementen (3 in een ander artikel) als journalist, dan investeren op de beurs als beursanalyst (zie twitter)?
  Salonsocialist?

  Waarom kopen mensen zo’n boek (imo)?

 287. Nico de Geit says:

  b: Wanneer je 3 appartementen buy-to-let kan kopen, ben je dan arm?

  Vaak gebeurt het met geleend geld. Vraag Willem Middelkoop. Willem ging zich zorgen maken over de extreme hefboomheffing waarmee hij eind jaren ’90 belegde in OG, de bank niet. De bank bleef kredieten verstrekken, zonder onderpand of inkomen dat toereikend zou zijn bij een prijsdaling.

  Dat is dus de mega-zeepbel waar we inzitten. ‘Iedereen doet het’. Ze hebben het zelfs over ‘een kloof’.

 288. Nico de Geit says:

  Wanneer het eeuwige paradijs of hel en verdoemenis erbij gesleept moeten worden inzake wonen, dan hebben we het over geloof, een religie.

  Wonen kost gewoon geld. Als je veel geld te besteden hebt kun je leuk wonen. Heb je minder geld dan is het allemaal wat minder.

  Kopen is niet zaligmakend.

 289. Nico de Geit says:

  Pauzefilm, klein Geitje op de piano:

  https://www.youtube.com/watch?v=3a06kk4dsQY

 290. Steven says:

  Nico de Geit: Willem ging zich zorgen maken over de extreme hefboomheffing waarmee hij eind jaren ’90 belegde in OG

  Dat was wel bij hogere rente. Maar inderdaad: als jong mannetje verbaasde hij zich erover dat hij toen bij banken schuld op schuld kon stapelen zonder problemen. (hypotheek=schuld)

  Hij stapte er precies op het goede moment uit. Anders was het waarschijnlijk ook een drama geworden. Mensen die in Madoff investeerden en op tijd uitstapten maakten ook dik winst. Wat dat betreft is het natuurlijk bij elke investering zo.

 291. Nico de Geit says:

  Pauzefilm

  Een Zweeds meisje komt in een villa in de stad wonen. Cash betaald. Ze betaalt haar rekeningen met goudstukken. Een tante die zich overal mee bemoeit schakelt de politie in:

  https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

  Vol authentieke details.

 292. Nico de Geit says:

  Een Zweeds meisje komt in een villa in de stad wonen. Geen financiering nodig. Ze betaalt haar rekeningen met goudstukken. Een tante die zich overal mee bemoeit schakelt de politie in:

  https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

 293. Nico de Geit says:

  Een Zweeds meisje komt in een villa in de stad wonen. Geen financiering nodig.

  https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

 294. Steven says:

  Als ik op de z!lvermarkt op de top was uitgestapt en op de bodem ingestapt dan was ik enz. enz.

  Wel is het bij mij met eigen geld en niet via een bank. (bedenk dat je een deel van die gebouwen op de zuid-as en personeel betaald als je het leent)

 295. Steven says:

  Nico de Geit: Als je nu belegt in OG dan gaan zij het straks – als je oud bent – van je kopen. Ik heb daar geen hoge verwachtingen van

  https://www.youtube.com/watch?v=bB_Kb6N8dEc

 296. Steven says:

  wat een panieklener die Hans de Geus:

  “Zijn inkomen als beurscommentator en het geld van een erfenis waren niet meer genoeg voor een hypotheek voor een flinke eigen woning in ­Amsterdam. Maar hij kon wel geld ­lenen voor een beleggingswoning in de Bijlmer. Met het terugbetalen moest het wel goedkomen, want de huurprijzen waren al flink gestegen en hij vroeg meteen een vergunning aan voor ­woningdelen. Zet meerdere huurders in de woning en de investering zal nog meer renderen.

  Rare mensen. Ik probeer altijd vanaf de maan te kijken naar dit soort gedrag. En dan weet je eigenlijk zeker dat het weer fout gaat.

 297. Nico de Geit says:

  Eigen woning naar box 3. Maar dat kan ontweken worden. Als te veel mensen dat gaan doen zullen ze waarschijnlijk met iets nieuws komen: Belasting op eigendom, zoals de motorrijtuigenbelasting – die moet je gewoon betalen, ongeacht wat.

 298. Nico de Geit says:

  Bij een woz-waarde van € 350.000,– is de VRH al snel € 400,– tot € 600,– per maand. Tel daar bij op: de kosten koper van ca. 6% en de sterfbelasting van 20% of meer.

 299. Nico de Geit says:

  Het is alleen leuk aan het begin van de fuik.

 300. maff says:

  Kans op stijging hypotheekrente neemt toe, maar geldverstrekkers aarzelen met de eerste stap

  https://www.businessinsider.nl/hypotheekrente-stijging-prognose-2021-grafiek/

 301. Nico de Geit says:

  maff: stijging hypotheekrente

  Eerst moeten alle dwangverkopen passeren, tegen hoge prijzen zodat er minimale restschuld overblijft, daarna gaat de rente omhoog / volgt een nieuw scenario?

 302. maff says:

  ‘CPB: minder aflossen aan hypotheek geeft ruimte voor sparen’

  ‘Ook zou de aflossingseis kunnen worden afgezwakt zodat huizenkopers alleen verplicht zijn bijvoorbeeld de helft van de woning af te lossen’ https://www.trouw.nl/economie/cpb-minder-aflossen-aan-hypotheek-geeft-ruimte-voor-sparen~bfe109a9/

 303. Nico de Geit says:

  De huizenmarkt rollercoaster. Eerst nog een stukje omhoog. En dan heel hard naar beneden?

  Sommigen menen dat de hoge prijzen gewoon inflatie zijn. Anderen zien de lage rente als oorzaak. Waarom trekt de zee voorafgaand aan een tsunami zich terug? Zeespiegeldaling?

  Lineair denken versus circulair denken.

 304. Nico de Geit says:

  Het is waar dat het vele geld een veilige haven zoekt, en de prijzen opstuwt. Maar een flink deel van het geld waarmee geïnvesteerd wordt is geleend, zeker op de huizenmarkt. Gaat de rente door het dak, dan kan het hard gaan. Met alle ‘veilige havens’.

 305. Nico de Geit says:

  Wat kun je doen om je te wapenen tegen de aankomende crisis? – Fiona Zwart met Elmer Hogervorst

  https://www.youtube.com/watch?v=_6sq03ushWA

  Gesprek over kopen, huren, inflatie, deflatie, enz.

 306. papo says:

  maff:
  Kans op stijging hypotheekrente neemt toe, maar geldverstrekkers aarzelen met de eerste stap

  https://www.businessinsider.nl/hypotheekrente-stijging-prognose-2021-grafiek/

  Tegen genoemde trend in heeft ing de rentetarieven wederom verlaagd vandaag!

  Hypotheek rentetarieven lijken zich momenteel niets aan te trekken van kapitaalmarkt/bond-yield tarieven… Wellicht een onderonsje met ECB? Als de banken nu al aankondigen dat vanaf 1 juli negatieve rente gerekend wordt over spaartegoeden, dan gaan ze er vanuit (of weten ze) dat de ECB nog lange tijd alles zal doen de rente laag te houden. Kunnen we dan concluderen dat de prijsstijgingen voorlopig gewoon doorgaan?

 307. Steven says:

  papo: . Kunnen we dan concluderen dat de prijsstijgingen voorlopig gewoon doorgaan?

  Nee dat hoeft helemaal niet. In Japan gingen de huizenprijzen minstens 70 procent naar beneden met lage rente.

  Zie het als met elk ander consumptie goed. Lage rente bepaald de prijs toch niet? (Nederlanders lijken dat nu wel te denken, maar is belachelijk)

 308. Steven says:

  bepaalt niet bepaald. Tjonge ik blijf klooien met d-t

 309. Nico de Geit says:

  Op Mijnoverheid.nl – wonen – woz-gegevens, vind ik de woz-gegevens van mijn huurwoning. Volgens mij is dat nieuw.

  ‘Dit overzicht toont de WOZ-waarden van onroerende zaken waarvoor u volgens de registratie eigenaar of gebruiker bent.’

 310. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ik krijg sinds een jaar of tien of zo dit jaar GEEN huurverhoging.

  Mag ook wel een keer voor een steeds oudere woning.

  Maakt me overigens allemaal niet veel uit hoor. Ik kijk naar de duizendjes.

 311. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Een Zweeds meisje komt in een villa in de stad wonen. Geen financiering nodig.

  https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

  Dat Zweedse meisje met een eigen villa, Pippi, is toch wel problematisch. Gevalletje FIOD en Jeugdzorg. Zou ze echter bij haar tante of oma worden ondergebracht, en zou er maandelijks een (stevig) bedrag voor levensonderhoud worden overgemaakt, dan kraait er geen haan naar. Maar het gaat bij Pippi natuurlijk om het opzij zetten van conventies.

 312. maff says:

  Sociale huurwoning in de uitverkoop: corporaties pieken met verkoop van hun huizen https://www.destentor.nl/regio/sociale-huurwoning-in-de-uitverkoop-corporaties-pieken-met-verkoop-van-hun-huizen~a5640746/

 313. Steven says:

  https://www.youtube.com/watch?v=yGdw0H8ot8M

  Hij gaat er vanuit dat men straks de Arjans (huizenleners) gaat redden.

  Neem er de tijd voor:
  https://www.youtube.com/watch?v=yGdw0H8ot8M

 314. Nico de Geit says:

  Hyperinflation? – Martin North and Tarric Brooker

  https://www.youtube.com/watch?v=ZWWsxErccBc

  Inflatie, deflatie, het kaartenhuis toch maar overeind houden? Pensioenen, enz.

 315. b says:

  Komend jaar huurbevriezing.

  Binnenkort start sociale koopwoningen (nieuwbouw) 200k, alleen tiny houses en tijdelijke kleine tussenwoningen en langs een drukke snelweg. Vooral ‘s nacht veel vrachtverkeer. Praten ze straks weer over ‘fluisterbeton’? LOL.
  Ik krijg de indruk dat men af wil van bepaalde huurders, die ‘teveel verdienen’ en ouderen waarbij de kinderen het huis uit zijn. Dokumenten hierover zijn een half jaar geleden hierover gepost.

 316. b says:

  Huurbevriezing hier komend jaar.

  En start sociale koopwoningen (nieuwbouw) voor 200k, vooral tiny houses en tijdelijke tussenwoningen. Direct langs een drukke snelweg, met ‘s nacht veel vrachtverkeer. Een stille wenk voor zgn scheefhuurders en ouderen?

 317. b says:

  Geen huurverhoging voor het komende jaar.

 318. b says:

  Verkoop van sociale koopwoningen binnenkort, nieuwbouw o.a. tiny houses, 200.000 euro. Pal langs drukke snelweg.

 319. Nico de Geit says:

  Nog meer Martin North. Over de rente en de 80-jarige cyclus. Over muppets die voor 30, 50 of 100 jaar in de schulden zitten. Om te ondernemen kun je geen geld lenen, voor een woning is the sky the limit.

  https://www.youtube.com/watch?v=0VNWmePLjBI

 320. b says:

  https://www.woonbond.nl/nieuws/landelijke-aanpak-huisjesmelkers-nodig
  Landelijke aanpak huisjesmelkers nodig. Woonbond. Mei 2021.

  Wat dacht je van deze:
  https://twitter.com/arjandenboer/status/1389512508197773313
  1000 euro p. m. voor 31 m2 met dag- en nachtwerk gratis leveren.

 321. Nico de Geit says:

  North: ‘Een derde van de huishoudens huurt, een derde heeft lang geleden gekocht en afgelost. De extreem hoge schulden bevinden zich bij een derde van de huishoudens. ‘

 322. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De extreem hoge schulden bevinden zich bij een derde van de huishoudens.

  Een minderheid die zich zeer onverantwoord heeft gedragen. Waarom moet de rest, twee derde, voor hun onverantwoorde gedrag opdraaien?

  Als je je voor 100 jaar in de schulden wilt steken, dat is destructief gedrag, maar niet verboden. Maar kom dan niet aan bij anderen voor hulp, ‘we hebben het samen gedaan’.

  Ze deden het samen met de banken. Zoals junkies en dealers. Aangemoedigd door MSM en de overheid.

 323. Nico de Geit says:

  North over inflatie: ‘Wat bedoel je met inflatie? Dat de lonen gaan stijgen, dat het brood duurder wordt? TV’s zijn in ieder geval een stuk goedkoper geworden’.

 324. Nico de Geit says:

  Moederdag – de moeders zingen een liedje:

  https://www.youtube.com/watch?v=mgEkbki1WS4

 325. Nico de Geit says:

  Neil McCoy Ward verwacht dat de ineenstorting niet ver meer weg is. ‘De FED belooft dat ze de rente niet zullen verhogen tot 2023 maar gaat zich daar mogelijk niet aan houden.

  Als inflatie toeslaat, als wonen en voedsel te duur worden, ontstaat onrust, ellende en geweld. Mogelijk gooien ze dan de rente omhoog, waardoor de aandelenmarkt instort, gevolgd door b!tcoin en de huizenmarkt. Het gaat een enorme ineenstorting worden, en het is niet ver weg meer.’

  Volgens McCoy Ward worden boeren door de overheid betaald om voedsel te vernietigen. Hij heeft het ook over een mogelijke currency reset.

  https://www.youtube.com/watch?v=njJP5SZ8Fg8

 326. Steven says:

  Echt geweldige vent. Hier weer eens duidelijk waarom men huurt:

  https://www.cafeweltschmerz.nl/wat-kun-je-doen-om-je-te-wapenen-tegen-de-aankomende-crisis-fiona-zwart-met-elmer-hogervorst/

  Overigens wel raar dat iemand fiscaal-jurist wil zijn, want dat is toch net zoiets als tandarts. (dat doe je toch alleen voor het geld?)

  https://www.cafeweltschmerz.nl/wat-kun-je-doen-om-je-te-wapenen-tegen-de-aankomende-crisis-fiona-zwart-met-elmer-hogervorst/

 327. Arjan says:

  Steven: Echt geweldige vent. Hier weer eens duidelijk waarom men huurt:

  Stop eens met posten hier. Jij zult toch nooit begrijpen dat bezitters van een koopwoning met veel overwaarde/zonder hypotheek en lage maandlasten toch altijd de winnaars zijn.

 328. Nico de Geit says:

  Arjan: bezitters van een koopwoning met veel overwaarde/zonder hypotheek en lage maandlasten

  Hun woning gaat binnenkort naar box 3. Mogen ze hun woning nog een keer betalen.

  De echte winnaar is de persoon die zich scheel leent en leeft als een koning(in), en nooit één cent terugbetaalt. Zelfs de rente financiert met nieuw krediet. En dat heel normaal vindt en er prima op slaapt zonder ook maar de geringste zorgen.

 329. b says:

  Arjan: lage maandlasten toch altijd de winnaars zijn.

  Lage (maand)lasten: kopen of huren maakt niets uit. Kosten op jaarbasis is belangrijk.
  Je kan met een afbetaald huis toch veel aan (achterstallig) onderhoud betalen.
  Of huren waarbij het onderhoud door de Woco betaald wordt.

 330. b says:

  En vermogen kan je op verschillende manieren opbouwen, je hoeft niet alles vast te zetten in stenen.

 331. Hans- says:

  zolang we in Nederland nog 1,5 meter afstand kunnen houden, is Nederland nog lang niet vol!!

 332. b says:

  Dr Rory Hearne: The Government does not want you to be able to afford to buy a home 5 mei 2021:
  https://www.thejournal.ie/readme/ireland-investment-housing-5428746-May2021/?utm_source=shortlink

 333. b says:

  Waarom zijn huizen zo verrekte duur en nog 9 vragen over wonen in Nederland. De Correspondent. April 2021.
  https://decorrespondent.nl/9771/waarom-zijn-huizen-zo-verrekte-duur-en-nog-9-vragen-en-antwoorden-over-wonen-in-nederland/2010182426637-0bc5a273

  Andere kwaliteit van journalistiek (imo). Idem m.b.t. het vorige artikel.

 334. b says:

  Dr Rory Hearne is assistent professor en auteur van Housing shock:The Irish housing crisis and how to solve it (2020).

  In zijn artikel (hierboven) staat dat buitenlandse investeerders en banken profijt hebben van de stijgende huizenprijzen, gesteund door regeringsbeleid.
  Doordat de REIT’s (aandelen e.d. in vastgoed) minimaal 4% opbrengen moet het fysieke vastgoed dat ook maar doen, vandaar de huizenprijs- en huurprijsstijgingen.
  Banken schonen hun balansen op met de vele hypotheken.
  Buitenlandse investeerders kopen heel veel op, zodanig dat mensen die een huis als thuis-woning willen kopen ernaast happen.
  Indien (rijke) ouders hun kinderen kunnnen helpen met flink wat geld, kunnen deze kinderen een huis kopen, de minder gefortuneerde kinderen moeten thuis blijven wonen of worden vaak dakloos.
  Huren worden onbetaalbaar voor de gewone burger, en het geld gaat naar de rijke bovenlaag (die hoeven al niet meer te werken voor hun geld, en cashen de huur), waarbij dakloosheid op den duur ‘explodeert’.

  Rory komt met voorstellen om diverse belastingen te heffen bij de (buitenlandse) investeerdersclub.

 335. b says:

  Off-topic:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/documenten/kamerstukken/2021/05/11/verkenning-keuzemogelijkheden-bij-aanvullend-pensioen
  11 mei 2021 Rijksoverheid.

  Nieuwe pensioenkeuzes in aantocht (4) : o.a. keuzevrijheid pensioenuitvoerder, bedrag opnemen voor hypotheek etc..

 336. Nico de Geit says:

  The “Bond King” Returns – And The News Is Good!: With Steve Van Metre

  https://www.youtube.com/watch?v=HUgw-RZu-90

  Gesprek van 33 minuten over de zogenaamde inflatie. ‘Wat we zien is (extreme) prijsmanipulatie, geen inflatie’.

 337. Nico de Geit says:

  Gesprek van 33 minuten over de zogenaamde inflatie. Wat we zien is prijsmanipulatie, geen inflatie.

  https://www.youtube.com/watch?v=HUgw-RZu-90

 338. Nico de Geit says:

  We praten verder over inflatie. Was er in de afgelopen 20 jaar deflatie?

  Martin North en Salvatore Babones

  https://www.youtube.com/watch?v=3qmcNIellyM

  Verder: de cijfers kloppen niet, enz.

 339. Steven says:

  Nico de Geit: De echte winnaar is de persoon die zich scheel leent en leeft als een koning(in), en nooit één cent terugbetaalt. Zelfs de rente financiert met nieuw krediet. En dat heel normaal vindt en er prima op slaapt zonder ook maar de geringste zorgen.

  Ik had vroeger eens een schuld van tienduizenden euro’s en vond het verschrikkelijk. Nu heeft men tonnen schuld voor te duur onroerend goed tijdens corona maatregelen en ze staan s’ ochtends fris op met carpe diem. Is het een iq verschil of iets met hormonen?

  Of een: Rutte regelt het wel of zo?

 340. Nico de Geit says:

  Steven: Is het een iq verschil of iets met hormonen?

  Misschien zijn ze naïef, kortzichtig, geen gevoel voor macro-economie, enz. In veel gevallen wil hun vrouw gewoon van alles, en zij doen het dan maar. Of ze denken dat de enorme prijsstijgingen zich gaan herhalen.

  En natuurlijk het schapen-mantra: kopen slim, huren dom. Zonder zelf een rekensom te kunnen of willen maken.

  Rekenen is best moeilijk. Ga maar kijken bij gokverslaafden.

 341. Nico de Geit says:

  Steven: Is het een iq verschil of iets met hormonen?

  Het kan zijn dat ze sterk beïnvloed worden door wat anderen er van vinden. Kopen slim, huren dom. Groepsdieren, die meedoen met de kudde. Veel mannen doen alles wat hun vrouw wil. En vrouwen vinden wat anderen vinden heel belangrijk.

 342. Arjan says:

  Nico de Geit: hun vrouw

  Hoe kom jij aan je trekken? Door te trekken? 🙂

 343. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoe kom jij aan je trekken?

  Ik ben strikt celibatair. Genoeg ellende met vrouwen gehad. De dronkenschap duurt kort, de kater lang. Huis kwijt, alimentatie, allerlei beschuldigingen, geen zin meer in.

 344. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoe kom jij aan je trekken?

  Maar je hebt een punt. Voortplantingsdrang is aangeboren, en de meeste vrouwen gaan alleen met mannen die een territorium weten te veroveren – de eigen woning. En zonder hypotheek is die man ‘niet succesvol’.

  Het eindigt heel vaak in een dikke kater. Na een aantal katers is het mooi geweest. Geen katers meer voor mij.

 345. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoe kom jij aan je trekken? Door te trekken?

  Grappig. Koop een huis voor haar, dan gaat ze je bevredigen – dat is het idee: Zodra het ideaal van de eigen woning is bereikt breekt het paradijs aan.

 346. Nico de Geit says:

  Het idee is dat geldcreatie inflatie veroorzaakt. Maar gaan de lonen ook stijgen? Gaat de televisieboer zijn tv’s duurder verkopen, de boer zijn bloemkolen? Nemen productiekosten toe, of juist af?

  Als consumptie afneemt worden drie bouwmarkten samengevoegd tot één. Om scherper te kunnen concurreren. Door de samenvoeging, het efficiënter werken, nemen de productiekosten af.

  Het gecreëerde geld wordt niet geleend door bedrijven maar door muppets, om een woning te kopen. Want zij verwachten dat woningen duurder worden, door inflatie, want dat stond in de krant of zo?

 347. Nico de Geit says:

  Je kunt wel geld creëren, het moet ook nog in de economie terecht komen. Als dat gebeurt via voordelig lenen met lage maandlasten, waar zit dan het plafond?

  Je moet er niet aan denken dat de rente ooit omhoog gaat. Want dan komt het plafond naar beneden.

 348. Steven says:

  Nico de Geit: Je moet er niet aan denken dat de rente ooit omhoog gaat.

  Natuurlijk gaat ie omhoog. Historisch zat ie zo rond de 5 procent. Ik ga jou toch ook geen geld lenen tegen 0 procent rente?

  https://www.dvhn.nl/economie/Rente-kruipt-omhoog-goed-nieuws-voor-spaarder-en-pensionado-maar-huizenkoper-is-minder-blij-6-vragen-26827935.html

 349. Nico de Geit says:

  Filmpje, Europa door de eeuwen heen, etnische groepen en bevolkingsaantallen: https://www.youtube.com/watch?v=UY9P0QSxlnI

  Momenteel zijn er veel te veel mensen, een enorme overpopulatie. Vaccins zijn hiervoor een oplossing, aldus Bill Gates.

  Sven Hulleman en professor Gorter over de lange termijn effecten van vaccins:

  https://eenoorlogreedsverloren.nl/2021/05/12/het-immuunsysteem-onder-vuur-in-gesprek-met-dr-robert-gorter-1-3-25/

  Als vaccins inderdaad een oplossing zijn voor de overbevolking ziet Nederland er binnen enkele jaren heel anders uit.

 350. Steven says:

  maff: Ps the big escape https://www.banksy.co.uk/

  Echt schitterend maff!

 351. washuurderin2016 says:

  Nico de Geit: Ik ben strikt celibatair. Genoeg ellende met vrouwen gehad. De dronkenschap duurt kort, de kater lang. Huis kwijt, alimentatie, allerlei beschuldigingen, geen zin meer in.

  Eindelijk wordt het duidelijk, waar je frustratie zit.

 352. Steven says:

  washuurderin2016,

  Steven: https://www.cafeweltschmerz.nl/wat-kun-je-doen-om-je-te-wapenen-tegen-de-aankomende-crisis-fiona-zwart-met-elmer-hogervorst/

  Ja maar deze doet het ook. (huren) . Heb je het filmpje helemaal afgekeken of vind je huurders niet om aan te gluren?

 353. Nico de Geit says:

  washuurderin2016: Eindelijk wordt het duidelijk, waar je frustratie zit.

  Ik probeer de frustratie juist buiten de deur te houden. Ik ben niet de enige overigens. Jort Kelder is ook al enige jaren strikt celibatair. Hij had met Georgina Verbaan, en die ging vreemd. Toen had hij met Lauren Verster, en die ging ook vreemd. En nu is hij er klaar mee.

  Keizer Augustus stelde wetten in tegen het celibaat tijdens de neergang van het Romeinse rijk, maar het hielp niet. Als de economische crisis echt toe gaat slaan neemt ook het aantal dieven en bedelaars toe. Dus zet een hek om je woning. En laat niemand binnen, want voor je het weet geeft de overheid je woning aan ‘een zwakkere partij’.

 354. Steven says:

  Dan ga ik ook eens wat persoonlijks laten zien. Die dikke in het midden komt van een rijke familie en heeft zijn masters gehaald in rechten. Die daar rechts van werkt voor Huawei en is ook afgestudeerd. Die dame links studeert nog.

  Ze betalen iets van 2000 huur. ik maar 620 met exact hetzelfde appartement. Achter onze woningen is nog een enorme tuin. (die wel afgescheiden is met een hek)

  https://imgshare.io/image/chinezen.pIuEcw

 355. Steven says:

  k.t mijn post zit weer vast in het maffe spamfilter.

 356. Steven says:

  Het lukt nu wel. We delen een grote voortuin en hebben ook nog een veel grotere achtertuin die wel gescheiden is. Zij betalen 2000 euro per maand en ik 620.

  Die dikke in het midden heeft zijn phd gehaald en die rechtse is ook afgestudeerd en werkt voor Huawei. Het meisje studeert nog en woont vlakbij.

 357. Steven says:

  (dit ter verduidelijking dat ik dus niet in een typische vieze huurflat op drie hoog woon)

 358. Nico de Geit says:

  Jort Kelder even gegoogeld, ik dacht dat hij wel een leuke villa zou hebben. Niet dus. Filmpje vanaf 2 min 44:

  https://www.youtube.com/watch?v=RKlDIQ74xG4

  Gefinancierd vastgoed en een verschrikkelijk lelijke ‘villa’ op Terschelling: https://man-man.nl/jort-kelder-huis-terschelling/

  Pippi heeft het veel beter voor elkaar.

 359. Nico de Geit says:

  Martin North: ‘Als er een kip klem zit in het Suez-kanaal gaat de prijs van kip omhoog. Maar dat is geen inflatie.

  Werkers krijgen geld van de overheid om thuis te blijven waardoor de vraag naar werkers toeneemt en de lonen stijgen. De centrale bankiers krijgen hun zin. Maar hoe duurzaam is dat?’

  Verder: ‘De ‘veilige havens’ laten een lichte daling zien. Als het vertrouwen verdwijnt kunnen ze ver vallen, en snel. Dat kan de centrale banken dwingen meer goedkoop geld los te laten.’

  Saaie video, zoals altijd: https://www.youtube.com/watch?v=GY6IvxYcU-I

 360. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoe kom jij aan je trekken? Door te trekken?

  washuurderin2016: Eindelijk wordt het duidelijk, waar je frustratie zit.

  Ik heb niet het voornemen om op mijn oude dag onder het viaduct te slapen, in mijn auto of op de camping. Ik wil mijn oude dag graag in welstand doorbrengen. Ik doe er alles aan om schipbreuk te vermijden.

  Welstand krijg je niet voor niks, er moet doorgaans decennia voor gewerkt worden. Ik heb me voorgenomen die welstand niet te riskeren voor een of ander gestoord wijf (M/V). Haar problemen moeten niet mijn problemen worden.

  Als je het risico wel neemt betaal je de prijs ervoor. Erger: de overheid staat klaar om haar (M/V) te hulp te snellen en de welvarendste partij te plunderen. Ik wil dat niet riskeren. Als je niks te verliezen hebt maakt het niet uit. Maar ik heb te veel te verliezen.

 361. Nico de Geit says:

  Madonna: ‘Only boys who saved their pennies make my rainy days’.

  Maar ik hou mijn geld liever zelf. Quote, ander liedje: ‘Keep your hand out of my pocket keep your foot out my door’.

  Vroeger zat je je leven lang opgescheept met de vrouw die je tegenkwam toen je 20 was. Dat model is verdwenen. Eenmaal ouder en wijzer geworden, na een paar keer schipbreuk te hebben geleden, gooi ik de handdoek in de ring.

  Scheiding betekent meer huishoudens, grotere schaarste aan woonruimte, en bijgevolg economische groei. Anderzijds zoekt de overheid dringend naar mogelijkheden de welvaart ‘eerlijk’ te verdelen. Dat doen ze door huizen toe te wijzen aan de armste partij, alimentatie, etc.

  Ik moet er niet aan denken dat ik op mijn oude dag mijn villa/welstand verlies waarvoor ik zo’n beetje mijn hele leven gewerkt heb. Maar misschien ben ik naïef. Je moet je sowieso voorbereiden op verlies want dat gaat onherroepelijk komen. Maar dat betekent niet dat je het schip met spoed op de rotsen moet (laten) sturen.

 362. Nico de Geit says:

  Nu we het toch over verlies hebben: het is best mogelijk dat de overheid op enig moment BLM-hooligans (or similar) loslaat op villa’s van oude blanke mannen. Je kunt die villa maar beter huren.

  In de VS was dat al te zien: grote hordes have-nots die villawijken intrekken en alles vernielen. Feitelijk georganiseerd en beveiligd door de overheid. Politie doet niets tegen hooligans, die feitelijk huurlingen zijn. Doe je als bewoner iets om je eigendommen of je leven te beschermen, dan word je opgepakt.

  Toch iets om mee te nemen bij de overweging huren of kopen.

 363. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Madonna: ‘Only boys who saved their pennies make my rainy days’.

  Hoeveel vrouwen hebben dat in hun kop zitten? ‘Als de crisis komt sla ik gewoon een welgestelde man aan de haak’? Ook gewoon het idee dat ze hebben over ‘de crisis’. Alsof het binnen een paar weken voorbij is. Het is een neerwaartse spiraal waarvan de meesten hier het eind niet gaan meemaken. Zie zeepbelgrafiek.

  Die vrouwen zijn dus op zoek, of gaan op zoek als het lot hen daartoe dwingt. En vinden alleen have-nots ‘die aan hun trekken willen komen’. Hoe frustrerend moet dat zijn.

  En nogmaals: tijdens een crisis neemt het aantal dieven en bedelaars toe. Prostituees kan je daar aan toevoegen.

 364. Johannes says:

  Wat een stompzinnige redenaties t.a.v. vrouwen. Alsof alle vrouwen zulke roofdieren zijn. Totaal idioot dit.

 365. Forum voor losers says:

  Over de inhoud van dit forum kan je een sprookjesboek of een comedy schrijven.

 366. washuurderin2016 says:

  Over de inhoud van dit forum van losers kan je een sprookjesboek of een comedy schrijven.

 367. Nico de Geit says:

  Het goede voornemen van het strikte celibaat is alweer mislukt.

 368. b says:

  https://www.ad.nl/wonen/schatrijke-george-soros-verdiende-miljoenen-aan-nederlandse-volksbuurt-kwetsbaren-zijn-de-pineut~a5247f3a/
  Soros koopt 610 sociale huurwoningen op voor 44 miljoen euro, dat is 72.131 euro per woning (2016).
  Met de belofte 20 jaar voor verhuurder te spelen, dat werd 2 jaar.
  Dezelfde huizen zijn verkocht(2018) met 83 miljoen euro winst aan Mandemakers, dwz ~136.000 euro winst per woning.
  Op de vraag waarom de gemeente het eerste recht van koop niet aan de huurders heeft gegeven: ze kunnen de hypotheek niet opbrengen.
  ~72.000 euro hypotheek per woning, hoeveel inkomen zou je in 2016 daarvoor moeten hebben? Minimum jeugdloon van een alleenstaande haalt dit.
  En toch wordt eerste koop niet gegund aan de sociale huurder.
  Hier klopt iets niet.

 369. b says:

  b,

  In 2016 koopt Soros 610 woningen voor 44 miljoen (~72k per stuk), en verkoopt die aan Mandemakers in 2018 met 83 miljoen winst (winst is ~136 k per stuk). Huren zijn inmiddels ~50% gestegen.
  72k in 2016 was door een alleenstaande met minimum jeugdloon wel op te brengen, waarom is recht van eerste koop niet gegund aan de huurders?

 370. b says:

  washuurderin2016,

  Bij de eerstvolgende post van je, wordt inhoud van je verwacht.
  LOL.

 371. Steven says:

  als je wat tijd hebt voor mijn hobby

  https://www.youtube.com/watch?v=ywVFi-UBBwM

 372. Hans- says:

  Stef heeft staan leuren in het buitenland, met onze sociale huur woningen.Het geeft haarfijn aan hoe de overheid denk over de onderdanen, slaven moeten het zijn, en zij strijken de winst op. En, dat een minister in het buitenland, onze sociale woningen verpatst geeft wel te denken (heel zacht uitgedrukt!!)

 373. Hans- says:

  Scheef huren, wanneer staat het volk op, om scheef graaiers eens aan te pakken!

 374. Hans- says:

  Het milieu,waar de overheid steeds op door dramt, wanneer worden de huren verlaagt van woningen met energie label G (van goed mis!) Nee, huren en mogen niet dalen. Het milieu is alleen een verdien model! (als de huren bij matige, tot zeer slechte isolatie daalt, zal er direct ingegrepen worden!)Het verdien model, dat niet iedereen ziet, moet door gaan! (gestolen auto’s die 10 jaar terug massaal werden gejat door het Oostblok, was een verdien model voor de overheid!! (BTW-BPM, bij alle nieuwe vervang auto’s stroomde het geld binnen!!) Dus, grens controle alleen als nieuws gebracht, maar niet uit gevoerd, je gaat je verdien model toch niet tegen werken.

 375. Nico de Geit says:

  De juiste mentaliteit om te pakken wat je hebben wilt, vanaf 45 seconden: https://www.youtube.com/watch?v=hXpOoC2GBvc

  Onder de radar blijven. Uitgebreid observeren, nadenken over mogelijkheden, een plan maken. TOESLAAN – techniek, snelheid, kracht. En snel terug naar een veilige plek.

 376. Nico de Geit says:

  Steven:
  als je wat tijd hebt voor mijn hobby

  https://www.youtube.com/watch?v=ywVFi-UBBwM

  Gizeh en Luxor zijn al eeuwen plaatsen om je tijd door te brengen als je niet hoeft te werken. Daar (een deel van) de winter doorbrengen is niet verkeerd.

 377. Nico de Geit says:

  Hans-: wanneer staat het volk op

  Zet gewoon je masker af. Zelfs daarvoor zijn de meesten te slap.

 378. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Het goede voornemen van het strikte celibaat is alweer mislukt.

  De rit in de roller coaster met een vrouw (m/v) zit er weer op. Zonder kleerscheuren weten te ontsnappen. Ze wilde zich niet voegen naar de huisregels in Villa de Geit. Dan niet, er staat te veel op het spel.

  Geld dat je uitgeeft is weg. Heb je bijvoorbeeld een auto voor de deur staan die 700 euro per maand kost, dat is 8400 euro per jaar. In 30 jaar is dat 252k – zonder eventueel rendement op dat geld.

  Aan het eind van de rit vragen veel mensen zich af: ‘die ander heeft wel geld en ik niet, dat is niet eerlijk’. Zie ook Horman met zijn betaalde woning.

  Goede kans dat je iedere euro straks nodig hebt. Als het geld nog waarde heeft / de waarde van geld kan exploderen door oplopende rente. De één kiest ervoor om te sparen, de ander gokt op inflatie en leent zich suf.

 379. Nico de Geit says:

  Hoe schatrijke George Soros miljoenen verdiende aan een Arnhems volksbuurtje: ‘Kwetsbare mensen zijn de pineut’

  https://www.gelderlander.nl/arnhem/hoe-schatrijke-george-soros-miljoenen-verdiende-aan-een-arnhems-volksbuurtje-kwetsbare-mensen-zijn-de-pineut~a5247f3a/

 380. maff says:

  De NL en het nieuwe klimaat

  Climate change impact on Gulf Stream will have severe consequences for weather in Europe and North America

  https://www.wsws.org/en/articles/2021/05/04/gulf-m04.html

 381. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Hoe schatrijke George Soros miljoenen verdiende aan een Arnhems volksbuurtje: ‘Kwetsbare mensen zijn de pineut’

  Dat komt niet door Soros of Mandemakers maar door de overheid / het ‘kapitalistische’ zeepbel-systeem. De sociale huurwoningen zijn terecht gekomen in het Grote Piramidespel.

  Het kan per direct opgelost worden door bijvoorbeeld de huur te maximaliseren op 15% van het inkomen van de bewoner, peiljaar 2019. En zware sancties voor de verhuurder bij misstanden zoals gebrekkig onderhoud of andere problematiek.

 382. Steven says:

  Bij de huurwoningen in mijn buurt is het heel simpel. Er wordt door de woningbouwvereniging niets aan gedaan behalve het hoogst noodzakelijke. Als een huurder er uit gaat, wordt de hele woning verbouwd met nieuwe vloer, keuken , badkamer enz. enz. en verkocht.

  Daar blijkt al uit dat ze meer verdienen aan een koper (zelfs met al die verbouw kosten) dan aan een huurder(ik).

 383. Nico de Geit says:
 384. Johan says:

  Dit schijnt een ´Nico de Geit´ forum te zijn. Mijn posts, worden nooit geplaatst.

 385. Arjan says:

  Nico de Geit: de waarde van geld kan exploderen door oplopende rente

  Want met een hogere rente krijgen we deflatie?

 386. Hans- says:

  Nico, de pers (propaganda)wil iedereen bang maken voor inflatie, zodat het geld meer gaat rollen. De waarheid is deflatie door de vertraagde omloop snelheid van het geld.(Japan scenario, wat al 30 jaar aan de gang is!)En NEE, Europa is niet anders(wat altijd gesuggereerd wordt).

 387. Steven says:

  Hans-: De waarheid is deflatie door de vertraagde omloop snelheid van het geld.

  Daar heb ik dan weer wat op te zeggen. Want ik denk dat er wel degelijk inflatie zal blijven op fiat geld, maar enorme deflatie op het geld wat al 5000 jaar HET geld is namelijk ed.lmetaal. Daarom spaar ik het dus. Dat er inflatie op fiat geld zal blijven is natuurlijk geen reden om je in de schulden te steken (voor een huisje of zo), want minder dan niks hebben is natuurlijk niet de oplossing.

 388. Steven says:

  Hans-: De waarheid is deflatie door de vertraagde omloop snelheid van het geld.(Japan scenario, wat al 30 jaar aan de gang is!

  Daar heb ik dan weer wat op te zeggen. Want ik denk dat er wel degelijk inflatie zal blijven op fiat geld, maar enorme deflatie op het geld wat al 5000 jaar HET geld is namelijk ed.lmetaal. Daarom spaar ik het dus. Dat er inflatie op fiat geld zal blijven is natuurlijk geen reden om je in de schulden te steken (voor een huisje of zo), want minder dan niks hebben is natuurlijk niet de oplossing.

 389. Fred. says:

  Nico de Geit: Dat komt niet door Soros of Mandemakers maar door de overheid / het ‘kapitalistische’ zeepbel-systeem. De sociale huurwoningen zijn terecht gekomen in het Grote Piramidespel.

  Het kan per direct opgelost worden door bijvoorbeeld de huur te maximaliseren op 15% van het inkomen van de bewoner, peiljaar 2019. En zware sancties voor de verhuurder bij misstanden zoals gebrekkig onderhoud of andere problematiek.

  Ik zie meer in een puntensysteem voor alle huurwoningen en een systeem van huursubsidie via de belastingdienst.

 390. Hans- says:

  eh, huur subsidie via de belastingdienst……Wordt weer werk voor Pieter !!

 391. b says:

  Nibud feb 2021 (in opdracht van Aedes en de Woonbond);
  Ontwikkeling financiele positie kwetsbare huurders.
  Een onderzoek naar de ontwikkeling van inkomsten en uitgaven 2010-2020.
  https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-rapport-Ontwikkeling-financi%C3%ABle-positie-kwetsbare-huurders.pdf

  Blz 10: punt 2. Risicogroepen (noot: voor de huur):o.a. alleenstaanden met een netto inkomen van 1500-2000 euro per maand.
  Op blz 16 staat dat men uitgaat van een huur van 432 euro per maand , excl 199 huursubsidie per maand.
  Ondanks allerlei subsidies en ~2300 netto per maand, behoor je tot de risicogroep als huurder. Als koper ben je helemaal de klos (imo).

  1500-2000 euro netto per maand en toch een woning kopen, ~432 euro p maand, dan ben je als huurder behoor je al tot de risicogroep.
  Woning kopen met dit inkomen?

 392. Bunk says:

  Gewoon huren is het goedkoopste

 393. Hans- says:

  Duitsland: Huurder en verhuurder moeten CO2 speciale belasting heffing gaan betalen, aan einde Merkels kanzerschaft, is het verhuren van privé eigendom in acute gevaar. (Deutsche Wirkschaftsnachrichten)

 394. Steven says:

  leuk toch die bitcoin ? Gaat van een paar centen naar tienduizenden euro’ s en eindigt weer naar een paar centen. (net zoiets als de tulpenbollen vroeger en de eeuwig durende dwaasheid van veel mensen)

 395. Nico de Geit says:

  Saldodipje

  https://www.youtube.com/watch?v=Uj5GT23rIaY

  Reclame voor het lenen van kleine bedragen met korte looptijd.

  https://www.saldodipje.nl/minilening

 396. Nico de Geit says:

  Snel geld lenen met Saldodipje

  https://www.youtube.com/watch?v=Uj5GT23rIaY

 397. Nico de Geit says:
 398. Steven says:

  Nico de Geit: Snel geld lenen met Saldodipje

  ha ha. Ik krijg morgen mijn vakantie geld dus dat wordt weer een extra plusser in mijn goedkope huurwoning.

  Raar dat mensen het voor elkaar krijgen zwaar in de min te staan in zo’ n welvarend land als Nederland. (door te duur onroerend goed?)

 399. Nico de Geit says:

  Saldodipje, klik even op de voorwaarden. Ik kom bij een lening van € 2.500,– uit op een rente van 49% over de eerste 124 dagen, dat is 144% op jaarbasis.

 400. Nico de Geit says:

  Saldodipje, klik even op de voorwaarden.

 401. Steven says:

  De Bitcoin valt door de mand (leuke uitdrukking…: velen zullen naar de klot.n gaan , maar dat is Darwin of zo?)

 402. Steven says:

  Steven: Raar dat mensen het voor elkaar krijgen zwaar in de min te staan in zo’ n welvarend land als Nederland. (door te duur onroerend goed?)

  Ik weet het zeker.

 403. b says:

  https://www.ad.nl/utrecht/marieke-30-wil-huurders-wakker-schudden-idioot-hoge-huizenprijzen-zijn-niet-normaal~afa2cf0a/
  21 maart 2021.

  Huurteam inschakelen wanneer je als huurder vermoedt teveel huur te betalen of andere rare praktijken mee te maken met verhuurders.
  Huurteam is actief in Utrecht, De Bilt, Zeist en Stichtse Vecht.
  Hoge huren zijn niet normaal.

  Waren er maar meer van deze initiatieven elders.

 404. Nico de Geit says:

  b: Huurteam inschakelen wanneer je als huurder vermoedt teveel huur te betalen of andere rare praktijken mee te maken met verhuurders.

  Volgens het artikel zit het probleem bij de pandjesbazen. Die moeten gewoon minder huur vragen. Nogal infantiel.

 405. maff says:

  Dit kan echt niet waar zijn ….. onze hypotheekschulden zijn 305 miljard gestegen in 1 jaar ????? van 501 naar 806 miljard Dit MOET een rekenfoutje zijn 😉

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/20/besparingen-huishoudens-stijgen-meer-dan-in-meeste-andere-eurolanden

 406. meelezer says:

  maff:
  Dit kan echt niet waar zijn….. onze hypotheekschulden zijn 305 miljard gestegen in 1 jaar ?????van 501 naar 806 miljard Dit MOET een rekenfoutje zijn

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/20/besparingen-huishoudens-stijgen-meer-dan-in-meeste-andere-eurolanden

  Inderdaad rekenfoutje … van jou 😉

  Volgens mij is de stijging van uitgaven aan hypotheken van 501 euro naar 806 euro per 1000 inwoners..

  Neem ik 17 mln inwoners.. kom ik uit op een stijging van 5 mld euro meer dan in 2019.

  Of maak ik nu een rekenfout? 🙂

 407. meelezer says:

  maff:
  Dit kan echt niet waar zijn….. onze hypotheekschulden zijn 305 miljard gestegen in 1 jaar ?????van 501 naar 806 miljard Dit MOET een rekenfoutje zijn

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/20/besparingen-huishoudens-stijgen-meer-dan-in-meeste-andere-eurolanden

  Inderdaad rekenfout.. jouw rekenfout 😉

  Mijn berekening wacht op moderatie.. kan antwoord kopieren, maar dan komt ie weer in de moderatie.

 408. meelezer says:

  Steven: ha ha. Ik krijg morgen mijn vakantie geld dus dat wordt weer een extra plusser in mijn goedkope huurwoning.

  Raar dat mensen het voor elkaar krijgen zwaar in de min te staan in zo’ n welvarend land als Nederland. (door te duur onroerend goed?)

  Besteed eens wat geld aan je tuin..

  Als jouw achtertuin er net zo uit ziet als de voortuin (die foto van die bbq-ende buren van je), heb je een mooie bestemming voor je vakantie geld.

 409. Steven says:

  meelezer,

  Dat was de eerste warme dag van het jaar dus gingen we voor een bbq. Dat werk aan de tuin kwam later. 🙂

  Overigens zie je alleen hun helft.

 410. meelezer says:

  Steven:
  meelezer,

  Dat was de eerste warme dag van het jaar dus gingen we voor een bbq. Dat werk aan de tuin kwam later.

  Overigens zie je alleen hun helft.

  Ik weet dat ik alleen hun helft zag .. ik trok mijn eigen conclusie over jouw helft .. 😉
  Maar zit ik er ver naast met jouw helft?

 411. maff says:

  Hoogste stijging huizenprijzen in 20 jaar ‘NOS’

  Maar volgens kadaster gaat er 11% af in één maand, wie het nog snapt mag het zeggen 😉 Kadaster loopt twee maanden achter, dat dan weer wel

  https://www.kadaster.nl/zakelijk/vastgoedinformatie/vastgoedcijfers/vastgoeddashboard/koopsom

 412. Steven says:

  Nee hoor. Er komt overigens in juni een kennis helpen. En dan vooral voor de achtertuin. Daar staat nu een steiger in voor het schilderwerk van het huizenblok.

 413. washuurderin2016 says:

  Voor het geval dat dit bericht over het hoofd is gezien, plaatst ik het even.
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/20/hoogste-prijsstijging-koopwoningen-in-bijna-20-jaar

 414. Steven says:

  meelezer: heb je een mooie bestemming voor je vakantie geld.

  ha ha dat is echt belachelijk. Je weet nou toch wel dat ik tassen met zilveren munten heb.. Of is dat je ontgaan.

  Probeer eens schuldenloos te worden. Het wordt je moeilijk gemaakt door het hele systeem, maar mij is het juist wel gelukt. (of heb je DAT niet eens begrepen???)

  En dat ik nu al dronken ben kan me niets schelen.

 415. Steven says:

  huren is gewoon veel beter dan tonnen in de min staan.

  Stap uit die maffe hypotheken nu het nog kan. De eerste die het doet is de grootste winnaar.

 416. Steven says:

  en proost.. ben weer effe off./

 417. Koemans says:

  Het lijkt erop alsof het hele beleid erop is gericht om mensen uit huurwoningen te roken om de makelaars achterban van de VVD blij te maken. Lonen stijgen elk jaar maar de inkomensafhankelijke huurverhoging getallen stijgen niet mee met de inflatie. Uiteindelijk verdiend iedereen straks teveel. Ik zit zelf in een sociale huurwoning met een inkomen van 35000, bewust te weinig gewerkt de laatste jaren omdat de regering van plan was een inkomensgrens in te voeren van 35.900 voor sociale huurwoningen. Ga als begin 30er echt niet kopen nu, de kans op een crash van 50% is te groot.

  Ik ben trouwens benieuwd hoe het beleid gaat worden als de EU de norm in gaat voeren dat een kwart van je inkomen naar je huur gaat. Dan zou ik van 684 naar 520 gaan. Natuurlijk gaat Nederland dan weer hoog en laag springen om vervolgens dan maar de servicekosten exorbitant te verhogen.

 418. Koemans says:

  Nico de geit, je hebt volledig gelijk mbt trouwen in de moderne tijd. Als je naar een investeringsmaatschappij gaat met een zakje goud en die vertelt tegen je dat je de helft van je shit kwijt kan raken binnen 5-15 jaar, of ik ieder geval je leven zoals je dat gewend bent, zou jij dan erin investeren?

  The juice ain’t worth the squeeze.

 419. Nico de Geit says:

  Contant betalen bij de bouwmaterialenhandel aan banden:

  https://twitter.com/patricksavalle/status/1397156256490590218/photo/1

 420. Nico de Geit says:

  Al decennia proberen de centrale banken inflatie te creëren door geldcreatie. Dat is niet gelukt. En nu hebben nogal wat mensen het erover dat het ditmaal wél gaat lukken.

 421. Arjan says:

  meelezer: Besteed eens wat geld aan je tuin..

  Heb ik wat gemist? Ha ha

 422. Nico de Geit says:

  Stel je eens voor dat die vaccins werkelijk doen wat Bill Gates beoogt, namelijk de overbevolking terugdringen. Dan ziet de wereld er meteen een stuk beter uit.

 423. Nico de Geit says:

  Zodra de bevolking gaat krimpen kunnen/moeten overtollige wijken worden gesloopt.

  Filmpje, heipalen trekken, na sloop: https://www.youtube.com/watch?v=R84nx0M7998

 424. Steven says:

  Nico de Geit: Al decennia proberen de centrale banken inflatie te creëren door geldcreatie. Dat is niet gelukt.

  Het verschil tussen mijn mening en die van jou is dat jij de euro als geld ziet. Ik zie het als een verzonnen onzin muntje. De euro zakt al jaren tegenover goud (dat al duizenden jaren het echte geld is)

  https://th.bing.com/th/id/Rf60607ce6274198a963bfa1bb99daa04?rik=nX%2bJZIKTPWlYCg&riu=http%3a%2f%2fwww.analist.nl%2fimages%2flegacy%2ff60607ce_goudprijs.gif&ehk=nGdHs1BLZgWYBF%2fRRMTj0498Jnm5MFUdarxV8C1bm1s%3d&risl=&pid=ImgRaw

 425. Nico de Geit says:

  Poetin: ‘Verplichte vaccinatie is onpraktisch en onmogelijk’

  https://www.kp.ru/daily/27283/4419287/

  Een aantal Amerikaanse staten doet niet meer mee, Rusland hetzelfde. Dan zal het wel niet zo lang meer duren voordat het corona-circus in elkaar dondert.

 426. Nico de Geit says:

  Poetin: ‘Verplichte vaccinatie is onpraktisch en onmogelijk’

  https://www.kp.ru/daily/27283/4419287/

 427. washuurderin2016 says:
 428. Nico de Geit says:

  washuurderin2016: Edin Mujagic

  Goed, de ketchup. Er is een enorme hoeveelheid geld waar niks mee gebeurt. Dat ligt opgeslagen in geldpakhuizen of zo. Dat geld komt pas vrij als de rente omhoog gaat en mensen wanhopig hun bezit verkopen.

 429. Nico de Geit says:

  Nooit eerder in de geschiedenis waren de geldpakhuizen zo vol als nu:

  https://aadverbaast.files.wordpress.com/2012/11/dagobert_duck_geldpakhuis.jpg?w=640

 430. b says:

  https://www.aedes.nl/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/huurprijsbeleid/eerste-kamer-stemt-in-met-drie-wetsvoorstellen-over-betaalbare-woningen.html
  23 maart 2021 Aedes.
  Eerste Kamer stemt in met 3 wetsvoorstellen over betaalbare woningen.

  Huishoudinkomen van 54.478 (prijspeil 2021) euro krijgen extra huurverhoging van 50 euro per maand. Je kan ook 100 euro per maand extra moeten betalen, dat huishoudinkomen is iets meer.
  Peiljaar inkomen is 2 jaar terug, prijspeil 2019 was 53.126 euro en 55k, prijspeil 2020 (en dat telt in 2022) is verhoogd met de inflatie.

  Huurders wees gewaarschuwd vanaf July 2022.

 431. b says:

  b,

  50 en 100 euro per maand extra, en dat 3 jaar lang is mogelijk.

 432. Steven says:

  en met die bitcoin: het is niets waard en er komen er steeds bij.

  Heeft niets te maken met de blockchain. dat werkt natuurlijk wel.

  (proost)

 433. Nico de Geit says:

  Neil McCoy-Ward’s laatste update over de huizenmarkt: onzekerheid, (centrale) banken die woningen opkopen om te verhuren, enz.

  https://www.youtube.com/watch?v=CP-tMdmoAe8

 434. Hans- says:

  Nico, met de lage rente op de hypotheek kunnen ze geen winst maken, maar met verhuur hebben ze de hoofdprijs.Gesteund door de overheid, met de open grenzen.Kijk naar de Wouwermanstraat, een verdien model voor particuliere beleggers!En, nu de gevolgen, na de brand,tientallen bewoners in een woning, waar de gemeente Den Haag nu hotel kosten voor betaalt, maar dat is de gevolgen van hun eigen wanbeleid!!