Niet een tekort aan woningen is het probleem, maar een overschot in de financieringsruimte

Het is hoog tijd dat de heilige huisjes van de woningmarkt worden gesloopt, betoogt Jona van Loenen.

Zo lijnrecht als de politieke partijen tegenover elkaar staan op talloze sociaaleconomische thema’s, zo goed kunnen ze elkaar vinden op de woningmarkt. Alle partijen zien hetzelfde probleem en hebben ook dezelfde oplossing. Huizen zijn te duur. Er is een tekort. Dus de oplossing is simpel. Iedereen, van de VVD tot aan de PvdA, is het erover eens. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dan dalen die prijzen vanzelf.

Maar zo sterk als deze campagneleus klinkt, zo wankel is de fundering van dit beleid. Op deze manier zijn we geen huizen, maar luchtkastelen aan het bouwen. Want voordat de oplossing voor de woningcrisis in de steigers kan worden gezet, moeten eerst de heilige huisjes worden gesloopt. De hoge huizenprijzen komen niet zozeer door een tekort aan woningen, maar door een overschot in de financieringsruimte. De ruime leennormen, de fiscale voordelen, de lage rente: dat zijn de heilige huisjes van de woningmarkt. Maar in plaats van deze te slopen, worden er nog extra verdiepingen bovenop gebouwd.

De eerste etage van de jubelton, het verruimen van de leennormen voor tweeverdieners en het afschaffen van de overdrachtsbelasting, is af. Over de inrichting van de zolderverdieping wordt nog wat gebakkeleid. De PvdA pleit voor een ‘premiewoning’; de VVD voor een verruiming van de hypotheeknormen en de studieschuld minder laten meetellen, en D66 stelt voor het weer gemakkelijker te maken om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

Partijen waarbij het terugdringen van de ongelijkheid hoog op de agenda staat, draaien de belangrijkste knop van de woningmarkt als veroorzaker van die vermogensongelijkheid nog maar eens verder open.

Slachtoffer van succes

De overheid is het slachtoffer geworden van haar eigen succes. De stimuleringsmaatregelen, ingezet in de jaren vijftig ter bevordering van het eigen huizenbezit, blijken zo’n succes dat het een overheidsprobleem is geworden: ze zijn ervan afhankelijk voor de stemmen van hun kiezers. Bestond in 1948 nog 28 procent van de woningvoorraad uit koopwoningen, vandaag de dag heeft bijna 60 procent een eigen ‘plek onder de zon’. En zo regeert niet de wijsheid, maar angst voor het electoraat.

Het probleem van de opbouw van de huizenprijzen kan enkel worden opgelost door een afbouw van de financieringsregelingen. Maar dat zijn de heilige huisjes waaraan niet getornd mag worden. Als een oplossing voor de woningcrisis betekent dat de waarde van onze woning daalt, zijn we plotseling niet thuis.

Dus wordt er niet gekozen voor het versoberen van de financieringsregelingen, maar voor het verder oprekken ervan. Niet een hogere belasting op eigen woningbezit, maar het zwaarder belasten van werk. De aanpak van de woningcrisis is in die zin identiek aan die van de coronacrisis: bescherming van de oudere klasse, ten koste van de jongere generatie.

Wie een huis bouwt weet dat de stenen een draagvlak nodig hebben en legt daarom eerst een fundering. Zonder zal de boel uiteindelijk instorten. Het is een eeuwenoude bouwvakkerswijsheid. Een die de politiek negeert. In plaats van de juiste financieringsruimte als fundering te leggen, is het huizen op zand aan het bouwen. Financieringsregels voor starters worden opgerekt. Met als gevolg dat de huizenprijzen stijgen. Waarna er weer een nieuw fiscaal voordeel moet worden bedacht.

Het is een vicieuze cirkel. Een waarin we geen huizen, maar luchtkastelen aan het bouwen zijn. Een waardoor de vermogensongelijkheid niet af, maar juist verder toeneemt. Een waarbij niet de starter, maar de huizenbezitter in zijn handen wrijft. Zonder groot fiscaal ingrijpen zal de ongelijkheid op de huizenmarkt enkel toenemen. Zonder deze fundering, zal de boel uiteindelijk instorten.

Het is wat de bouwvakkerswijsheid ons leert. Maar in tegenstelling tot een ‘Prins Bernhard’-belasting is dat een standpunt dat je aan de straatstenen kwijtraakt. Als bijna 60 procent van alle huizen in Nederland een koophuis is, dan is het niet alleen de bouwfundering maar ook het kiezersdraagvlak dat ontbreekt.

Maar goed, de eerste steen is gelegd. Het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek wordt langzaam gesloopt. Laten we daar verder op ‘bouwen, bouwen en nog eens bouwen’.

Jona van Loenen is hoofd research bij een fintechonderneming.

Share Button
Tagged with:
135 comments on “Niet een tekort aan woningen is het probleem, maar een overschot in de financieringsruimte
 1. BBB says:

  Het grootste generatieconflict ooit begint vorm te krijgen. Op naar 2030.

 2. maff says:

  ING waarschuwt 50-plussers: overwaarde telt niet mee bij afsluiten of verlengen hypotheek

  https://www.financieelrechtadvocaten.com/nieuws/ing-waarschuwt-overwaarde-telt-niet-mee-bij-afsluiten-of-verlengen-hypotheek

 3. Steven says:

  maff,

  pff. Alsof men na vijftig debiel wordt. De “jongeren” lenen in verhouding nog veel meer en weten mij(vaak) te vertellen dat de prijzen alleen maar up gaan voorlopig.

  Als ik dan vraag waarom?: is het schaarste en rente en zo, maar dat is natuurlijk niet fundamenteel.

  overigens zakken de prijzen in Londen nu echt keihard. Op BNR hoorde ik zelfs boven de 30 procent sinds het corona griepje.

 4. maff says:

  Steven,
  Ik zag het ook, de mensen vluchten de stad uit

  Canary Wharf is nu een ghost town en de huizenprijzen liggen nu 9.6% lager ……

 5. Stomme Z says:

  Het is weer tijd om te gaan stemmen binnenkort, en een punt wat ik belangrijk vind is de overfinanciering van de woningmarkt. Welke partij neemt daarin de minst slechte houding aan? Ik zie de SP genoemd worden, maar heeft iemand dit misschien goed uitgezocht? Zijn er partijen die de leenruimte willen beperken?

 6. Steven says:

  Stomme Z,

  Het ligt denk ik ook aan de banken. Ze lenen voor een huis tegen veel lagere rente als bijvoorbeeld voor een nieuwe machine in een bedrijf. Een nuttige machine is voor de economie natuurlijk veel beter en is een minder risico dan het te dure onroerend goed. (maar de banken vinden dat dus niet helaas)

 7. b says:

  Verkiezingen, wat willen partijen met huren? 15 maart 2021:
  Woonbond.
  https://www.woonbond.nl/nieuws/verkiezingen-wat-willen-partijen-huren
  incl woonkieskompas:
  https://woonkieskompas.nl/nl/

 8. b says:

  Achterstallig onderhoud: WOZ daalt 9,8%
  Woonbond 15 maart 2021:
  https://www.woonbond.nl/nieuws/achterstallig-onderhoud-woz-daalt-98

 9. b says:

  b:
  Stomme Z,

  Woonkieskompas is een iniatief van Vereniging Eigenhuis, Aedes en de Woonbond.
  Aan de hand van stellingen kunnen gebruikers zien welke partij het beste past bij hun eigen standpunten over wonen en leefomgeving.

  Gevonden op woonbond.nl
  https://woonkieskompas.nl/nl/

 10. Nico de Geit says:

  Stomme Z: Zijn er partijen die de leenruimte willen beperken?

  Het is een piramidespel, het kan geen krimp aan.

 11. Nico de Geit says:

  b: Achterstallig onderhoud: WOZ daalt 9,8%

  Ik ga ook maar eens even bezwaar maken. Een zo laag mogelijke WOZ-waarde is in je voordeel als je misschien ooit wilt kopen.

 12. maff says:

  ‘We mopperen over de narren van de macht en kiezen vervolgens weer een stel nieuwe narren’ ………

  ps 🙂 Leve de Vrijheid https://www.diekeure.be/cmsfiles/nieuwe_website/nieuws/vrijheid7(1620x1080_6692).jpg

 13. washuurderin2016 says:

  Ik vrees dat de huurders weer vier zware jaren tegemoet gaan door VVD en D66, de winnaars van de verkiezingen.
  Deze twee partijen hebben de laatste vier jaren laten zien geen oog voor de huurders te hebben, ondanks de tijdelijk bevriezing van de huren.

 14. Steven says:

  washuurderin2016: Ik vrees dat de huurders weer vier zware jaren tegemoet gaan door VVD en D66, de winnaars van de verkiezingen.

  nee hoor. Huurtje betalen en edelmeta.al sparen. (rijker worden zonder schuld)

  Als de boel klapt dan koop ik een huisje.

 15. washuurderin2016 says:

  Steven: nee hoor. Huurtje betalen en edelmeta.al sparen. (rijker worden zonder schuld)

  Als de boel klapt dan koop ik een huisje.

  Meerderheid , ruim 60%, van de Nederlandse bevolking heeft een koopwoning.
  Dat is duidelijk te zien in de uitslag.
  De ongelijkheid zal steeds verder toenemen.

 16. Nico de Geit says:

  Ondertussen leiden panters een luxeleventje – strikt verboden in Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=v3mEXhjJGDk

 17. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik ga ook maar eens even bezwaar maken. Een zo laag mogelijke WOZ-waarde is in je voordeel als je misschien ooit wilt kopen.

  Het is niet gelukt. Ik was het met de taxateur eens: de woningen, zelfs die in slechte staat, worden veel te duur verkocht. Maar die verkoopprijs is nu eenmaal leidend bij de WOZ-waarde.

  Nu is het wachten tot 2023, dan loopt het oude energiecertificaat op mijn woning af, reden om verlaging te vragen.

 18. b says:

  washuurderin2016,

  De huren worden bevroren 2022 t\m 2024 staat in het VVD programma.
  Huurtoeslaggrens gaat omlaag naar 630 euro en verhuurdersheffing blijft, maar worden gecompenseerd met verhoging WML.
  De huurders gaan het slechter krijgen? Gebaseerd op wat?

 19. b says:

  washuurderin2016: Meerderheid , ruim 60%, van de Nederlandse bevolking heeft een koopwoning.
  Dat is duidelijk te zien in de uitslag.
  De ongelijkheid zal steeds verder toenemen.

  Ja, nou en?

  Ongelijkheid gaat vervagen d.m.v. 4-5 belastingschijven waarbij de hoogste schijven eerder in een hoger tarief vallen, eigen huis naar box 3, WML gaat omhoog zodat het toeslagencircus niet meer nodig is, extra heffingskortingen voor lage inkomens etc dat is in het voordeel van de lagere inkomens met sociale huur.

  Wat wel tegenzit is de fiscalisering van de AOWW ni stapjes tot 34% in 2032 .:

 20. Steven says:

  washuurderin2016: De ongelijkheid zal steeds verder toenemen.

  Geld geeft vrijheid. Een hypotheek juist niet. Of zie jij dat andersom?

  Ik vind het elke keer weer raadselachtig hoe huizenleners denken.

 21. Steven says:

  https://www.youtube.com/watch?v=piQ30EWWpWM

  ik googlde maar 10 seconde.

 22. Steven says:

  The house does not pay you so it is a bad investment…

  🙂

 23. b says:

  Median net wealth per household (ECB juni 2020)
  https://twitter.com/frans_nijhof/status/1372083931403669505/photo/1
  Nederland bungelt onderaan.
  De meeste Z-EU landen staan hoger in de lijst.

 24. Nico de Geit says:

  De bank laat opeens weten je rekeningen op te heffen, ze zeggen niet waarom en je zag het ook totaal niet aankomen:

  “De-Banking” Is Real!

  https://www.youtube.com/watch?v=jmLtmo4n5Qs

  Vandaag in Australië, morgen hier?

 25. Nico de Geit says:

  b: De huurders gaan het slechter krijgen?

  Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat ze de huur met een paar tientjes per maand omhoog gooien?

  Als ze echt iedereen in willen spuiten met een mrna goedje, dat getest is op dieren, die gingen allemaal dood, dan denk ik dat ik maar een plek op ga zoeken om daaraan te ontsnappen. De huur kan ik zo opzeggen.

  Nederland is een krankzinnigengesticht, zie stembusuitslag. Wanneer je kiest voor wat je schaadt, dan ben je ziek.

 26. b says:

  Mensen onder de 40 jaar bezitten 6% van het vermogen in de USA, bron: Financial accounts of the US, Q# 2020.
  https://twitter.com/jsblokland/status/1373238212353736706/photo/1
  Hoe zou dat hier in NL zijn? In EU?
  Daar moeten al die te dure huizen van betaald worden?

  Overigens de ‘spelletjes’ die makelaars onderling spelen ten koste van verkopers en kopers , 3 artikelen in Trouw vandaag.
  Waarom niet eenvoudig een briefje in de bus doen met de vraag of je je het huis kan kopen met bod met voorwaarden vooraf (bijv. met bouwtechnisch rapport)?
  Een forum oprichten met te koop gevraagd\ aangeboden en alleen de notaris in te schakelen?
  Dan is die tussenlaag van makelaars weg.

 27. maff says:

  ‘A brutal third wave of COVID-19 is sending Europe back indoors.’
  ‘Virus metrics are getting uglier’: Why COVID-ravaged Europe is locking down again https://fortune.com/2021/03/19/europe-covid-lockdowns-2021-coronavirus-quarantine/

  Beware, there’s no place BUT home …… 😉

 28. b says:

  Nico de Geit,

  Geit, in de CPB doorrekeningen van de meeste gekozen partijen staat dat de huur de komende regeerperiode bevroren wordt.
  Komend jaar +regeerperiode= 5 jaar huurbevriezing van huren onder de 750 euro per maand.
  Daar tegenover staat dat de de toeslagen verdwijnen, zoals de huurtoeslaggrens naar 630 euro gaat, dat gaan de mensen die in een uitkering zitten of tot het WML verdienen goed voelen.
  De huren in de vrije sector wordt ook op een max gezet, wie kan het nog betalen?
  Mensen worden enorm ‘geactiveerd’ tot werken, en die mensen alleen krijgen de inkomensstijging (wat de gewone burger betreft).

  De AOW wordt gefiscaliseerd is stapjes(is de planning) zodat het belastingtarief 34% wordt, daar tegenover staat dat de AOW gekoppeld wordt aan de stijging van het WML. Vestzak broekzak.

  Waarom zou je al je geld en je toekomstige verdienvermogen in stenen stoppen (en de makelaarsstand rijk maken)?

 29. b says:

  2 april 2021 gaat het CBS het aantal daklozen in 2020 publiceren:
  https://twitter.com/CodyHochstenB/status/1373288557536763908/photo/1
  Geen krimp?
  Ergens heb ik gelezen dat er officieel 40.000 daklozen in 2020 zijn, aannemelijk meer.
  Dat zou aangepakt moeten worden in een ‘rijk’ land als NL (imo).

  CBS publicatieplanning https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatieplanning

 30. b says:

  Morgenavond zondagavond 22:05 uur op NPO2 TV, @VPROTegenlicht : Cody Hochstenbach spreekt over de Wooncrisis.
  https://twitter.com/CodyHochstenB/status/1373213215048544258

 31. b says:

  We zitten midden in een wooncrisis die vooral jonge mensen treft:
  VPROTegenlicht 20 maart 2021:
  https://twitter.com/VPROTegenlicht/status/1373201916503728128
  Woonplekken of echte woonhuizen?

 32. b says:

  ‘Hoe de superrijken onze samenleving oplichten’. VPROTegenlicht 19 maart 2021:
  https://twitter.com/VPROTegenlicht/status/1372808808825643008
  Uitleg ~5 minuten in filmpje.

  FTM heeft er ook recent over bericht.

  Hoezo huisprijzenzeepbel?

 33. b says:

  Gemeenteraad Utrecht zeer bezorgd over beleggers die massaal woningen opkopen: ‘De wooncrisis wordt met de dag groter’.’
  https://twitter.com/hkregting/status/1373207120972292096
  Hans Kregting. 20 maart 2021.

 34. b says:

  b,

  Is er een pril tegengeluid?
  https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/minimumbelasting-voorstel-oeso-kwetsbaar-door-potentieel-lek/
  10 maart 2021.
  Invoering van 10% belasting wereldwijd voor multinationals.
  Het lek:
  in de verschillen tussen de commerciële winstbepaling en de fiscale winstbepaling. Door handig van die verschillen gebruik te maken, kunnen bedrijven de minimumbelasting omzeilen.”

  En hoeveel belasting betalen wij als burger?

 35. Steven says:

  Bedankt b voor alle info hierboven. Ik ga zeker straks vpro kijken.

 36. b says:

  FTM artikel over armoede in NL, 19 maart 2021:
  https://www.ftm.nl/artikelen/armoede-in-nederland-epiloog?&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=ArmoedeEpiloog

  Armen gaan het steeds moeilijker krijgen in NL.

 37. Nico de Geit says:

  b: Waarom zou je al je geld en je toekomstige verdienvermogen in stenen stoppen

  Als je de euro’s hebt liggen is het een ander verhaal. Plus: dat de buitenlandse verhuurder misschien met spoed van zijn belegging af wil, vanwege belastingheffing in Nederland.

  Een belegger uit Qatar zal nu zo’n 0% belasting betalen op zijn OG-belegging in Nederland, dat kan straks zo maar 45% worden. Op ALLE huurinkomsten. Van die 55% die resteert moet hij alle kosten betalen. Zullen ze niet blij mee zijn.

 38. Nico de Geit says:

  maff: Niet zo somberen Geit

  Het kan twee kanten op: vooralsnog ga ik uit van kicking the can down the road. Nog meer van waar ze al decennia mee bezig zijn. Een deel van het geld komt bij mij terecht. Ik word iedere maand rijker, en ik vind dat prima zo.

  Anderzijds moet je op gaan letten als je steeds berichten krijgt dat je staat ingepland voor de trein naar Auschwitz. Als er mensen naar je toe komen die zeggen: ‘het is verplicht’, en vergelijkbare waanzin.

  Voor mij is Corona het grootste schandaal ooit.

 39. b says:

  Coronacrisis in Nederland: weinig faillissementen, veel stoppers én veel startende bedrijven 18 maart 2021, Mejudice:
  https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/coronacrisis-in-nederland-weinig-faillissementen-veel-stoppers-en-veel-startende-bedrijven

 40. meelezer says:

  Steven:
  https://www.youtube.com/watch?v=piQ30EWWpWM

  ik googlde maar 10 seconde.

  The house does not pay you so it is a bad investment…

  Als je had gekeken naar deze video, had je m zeker niet gepost. Die gast beheerd bijna een miljard aan vastgoed en wordt stinkend rijk van mensen zoals jij; die een huis huren.

  Wat hij predikt is dat je het huis waar je in woont moet huren en het huis wat je bezit moet verhuren. En dan investeert ie alleen maar in appartementblokken. Dat levert m meer op dan een rijtjes huis.

 41. Nico de Geit says:

  meelezer: en wordt stinkend rijk van mensen zoals jij; die een huis huren.

  Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Als het mooi weer is ga ik lekker een ijsje kopen, zelfs als de ijscoman er rijk van wordt.

 42. Nico de Geit says:

  Als iemand ergens rijk van wordt is het van vaccinaties. Vraag Bill Gates.

 43. b says:

  Rapport Commissie Draagkracht d.d. 22 maart 2021, Rijksoverheid.
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/03/22/rapport-commissie-draagkracht

  Meer fiscale druk op arbeidsinkomen, en i.v.m. de aankomende vergrijzing: verhoging en fiscalisering van de AOW.
  Incl tabellen.

 44. b says:

  meelezer: Die gast beheerd bijna een miljard aan vastgoed en wordt stinkend rijk van mensen zoals jij; die een huis huren.

  Wat hij predikt is dat je het huis waar je in woont moet huren en het huis wat je bezit moet verhuren. En dan investeert ie alleen maar in appartementblokken. Dat levert m meer op dan een rijtjes huis.

  Die gast wordt rijk ….van huurders + het huis waarin je woont moet je huren (en de rest verhuren) versus het advies geen huis te kopen : is dat niet een beetje een contradictie meelezer?
  Het ligt wat gecompliceerder dan je voorstelt: belangrijk is het jaarlijkse bedrag (cashflow) van woonkosten (huur of hypotheek\eigen bezit minus onderhouds-, verzekeringskosten etc).
  Deze belegger moet huren vragen die boven het rendement van aandelen e.d. zijn, anders is het verliesgevend (na belastingen, onderhoud, verzekeringen etc).

  Waardeverhoging (eigen huis) is ondergeschikt aan de hoogte van de huur (imo).
  En waardeverhoging = inflatie (imo).

  Het nare van deze beleggers (buy-to-let) dat ze zodanig de prijzen van de huizen opdrijven dat starters geen kans maken, huurders te maken krijgen met extra hoge huren, en nog veel erger steeds meer daklozen waarvoor de woonkosten niet meer betaalbaar zijn.
  Dit soort mensen verziekt het voor heel veel (vooral jonge) mensen.

 45. b says:

  b,

  Een oplossingen zouden kunnen zijn: al deze huurinkomsten naar box 1, geen aftrek van schulden (hypotheek etc), geen geschuif in box 2 meer.
  Hogere rente hypotheek (+1% rente= -10% verkoopprijs assets zoals een huis).
  Woonvergunningen uitgeven en buy-to-let verbannen, Makelaars aanpakken. (imo, alles).

 46. b says:

  b,

  Plus alle woningen naar box 3, belasting op waardevermeerdering.
  Wat nog meer?

 47. b says:

  ‘Nederlands woningmarktbeleid werkt stijgende huizenprijzen in de hand’
  Rabo 2021:
  https://www.rabobank.nl/kennis/s011118205-nederlands-woningmarktbeleid-werkt-stijgende-huizenprijzen-in-de-hand

 48. b says:

  Buy-to-let opmars lijkt te stoppen, Rabo 22 maart 2021:
  https://www.rabobank.nl/kennis/s011129747-scheer-niet-alle-beleggers-op-de-woningmarkt-over-een-kam
  Als die buy-to-let maar niet droogkookt \s.

  Build-to-let zou beter zijn?

 49. maff says:

  ps,

  🙂 Ondertussen in Japan
  Banned for humans https://twitter.com/Gabriele_Corno/status/1373911719668555776

 50. ps says:

  maff, 🙂

  …ondertussen op IJsland, not banned for humans yet 😉
  https://twitter.com/ScienceIsNew/status/1374263653369741312

 51. Arjan says:

  Nico de Geit: Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Waarom zeg je dat niet ook tegen b? Die loopt ook steeds te mekkeren dat er een Prins Bernard-belasting moet komen.

  b: Het nare van deze beleggers (buy-to-let) dat ze zodanig de prijzen van de huizen opdrijven dat starters geen kans maken, huurders te maken krijgen met extra hoge huren, en nog veel erger steeds meer daklozen waarvoor de woonkosten niet meer betaalbaar zijn.
  Dit soort mensen verziekt het voor heel veel (vooral jonge) mensen.

  Jij bent tegen particuliere huur, dat weten we. Alles moet sociale huur worden als het aan jou ligt. Gek dat je Geit dan niet een draai om z’n oren geeft:

  Nico de Geit: Wat is dat voor redenering, ‘er wordt iemand rijk van’? Een soort jaloezie/afgunst of zo?

  Als het mooi weer is ga ik lekker een ijsje kopen, zelfs als de ijscoman er rijk van wordt.

 52. Nico de Geit says:

  Waar waren we in het draaiboek?

  – Politie wordt kapot gespeeld
  – Chaos en wetteloosheid
  – BLM-achtige clubjes worden ingezet om binnensteden te slopen
  – Ongenoegen tussen bevolkingsgroepen
  – Complete puinzooi
  – Build Back Better koopt alles voordelig op?
  – Iedereen wordt slaaf, zonder bezit, en is happy?

  De mondkap-mensen zijn al aardig op weg. Tussendoor ook nog even de mensen inspuiten om ze ziek te maken, en/of de overbevolking terug te dringen.

 53. Nico de Geit says:

  Ondertussen in de Albert Heijn:

  https://www.youtube.com/watch?v=DQEIG-GuBd8

  Ik blijf gewoon gaan tot ik een winkelverbod krijg.

 54. b says:

  @Geit:
  Wettelijke beperking huurstijgingen in vrije sector
  23 maart 2021 Woonbond:
  https://www.woonbond.nl/nieuws/wettelijke-beperking-huurstijgingen-vrije-sector
  Max 1% boven inflatie , miv april 2021, dus max 2,4% incl inflatie.

 55. Steven says:

  meelezer: Als je had gekeken naar deze video, had je m zeker niet gepost.

  Ik heb het NA posten helemaal afgekeken. Hij heeft onroerend goed gekocht om mee te verdienen. Hij bedoelt ook daarmee dat het geen zin heeft om een kasteel te kopen om zelf in te wonen. (het kost dan alleen maar geld)

 56. Nico de Geit says:

  b: Max 1% boven inflatie , miv april 2021, dus max 2,4% incl inflatie.

  Dat vind ik best veel.

 57. Steven says:

  Nico de Geit: Dat vind ik best veel.

  ik ook. Waarom zou je in zo’ n crisis überhaupt verhogen boven inflatie?

  We gaan het gelukkig allemaal meemaken die dikke tief naar beneden als je een beetje gezond bent.

 58. Nico de Geit says:

  Some Thoughts On The Property Market (March 2021)

  https://www.youtube.com/watch?v=5P3yLiXP2F4

  Heldere inzichten van Martin North inzake de huizenmarkt: ‘we zitten niet in een zeepbel maar in een mega-zeepbel’.

 59. Nico de Geit says:

  Steven: Waarom zou je in zo’ n crisis überhaupt verhogen boven inflatie?

  Vanwege de mega-zeepbel, die koste wat kost in stand gehouden moet worden?

 60. Steven says:

  b: Mensen onder de 40 jaar bezitten 6% van het vermogen in de USA, bron: Financial accounts of the US, Q# 2020.

  Er kloppen een hoop dingen niet. Ben je een grootaandeelhouder door een erfenis of zo van bedrijf X dan betaal je slechts 15 procent over het dividend er over (of zoiets)

  Werk je voor bedrijf X dan krijg je geen dividend, maar moet je werken en gewoon 40 procent belasting betalen of zo.

  Daardoor worden de rijken rijker en de werkenden… (armer wil ik niet zeggen, want dat hangt uiteraard van het individu af)

  Maar dat dividend-pakkers minder belasting betalen dan werkenden is natuurlijk scheef. Het zijn beide inkomsten die volgens mij gelijk belast kunnen worden.
  Als ze steeds dividend pakken met lage belasting is het jammer dat ze door het vele geld ook nog eens op hun luie reet de meeste macht hebben.

  https://ei.marketwatch.com/Multimedia/2018/09/27/Photos/ZG/MW-GQ810_Wealth_20180927132320_ZG.jpg?uuid=07a4a5e6-c27a-11e8-a1a5-ac162d7bc1f7

 61. maff says:

  Geld verdienen met huis verhuren ( box 3 gevalletjes ) https://www.iex.nl/Column/715371/Geld-verdienen-met-huis-verhuren.aspx

  Ps 🙂 de mens wikt ….. Gaia beschikt http://tunza.eco-generation.org/file/Mother_Earth.jpg

 62. maff says:

  ‘ Als er een lopende hypotheek is, dan moet de bank toestemming geven voor verhuur. Alle banken in Nederland hebben in hun voorwaarden (kleine lettertjes) staan dat de koopwoning niet verhuurd mag worden ‘

  Dit zoeken we ff op 😉

 63. maff says:

  Dit staat er ‘mag het onderpand niet worden verhuurd, verpacht of in gebruik worden afgestaan en mag in geen geval vooruitbetaling van huur-of pachtpenningen worden bedongen of ontvangen, noch daarover ten behoeve van derden worden beschikt’

  ‘Het door de debiteur aan de bank verschuldigde is, tenminste zij schriftelijk anders is overeengekomen, opeisbaar drie maanden na opzegging door de bank’ Helder, klopt allemaal 🙂

 64. maff says:

  In de UK huizenprijzen naar inkomen …….. https://twitter.com/PoliticsForAlI/status/1374819590048518149

  In de NL
  het nieuwe normaal
  10x modaal

 65. maff says:

  Hmmmmm Fannie and Freddie banned ?
  Nou ja misschien komt het nog

 66. Steven says:

  maff,

  “From around 4 times your annual salary to almost 10 times your annual wages”

  Ja en dan bedoelen ze bruto salarissen. Het blijft ongelooflijk. Een hype/bubble is moeilijk te stoppen. Denk dat toch de rente straks alles weer inelkaar laat donderen naar een normaal niveau. (minimaal halveren dus)

 67. b says:

  Toekomstverkenning Uitvoering werk en inkomen 2030:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/03/25/eindrapport-toekomstverkenning-uitvoering-werk-en-inkomen-dec-2020

  Blz 10 bovenaan:
  ‘Om de betaalbaarheid
  van de AOW te garanderen, zal er bij een afnemende beroepsbevolking en een toenemend aantal AOW’ers
  steeds meer uit de algemene middelen moeten worden bijgedragen; het omslagstelsel is bij een steeds
  verder toenemende grijze druk niet meer toereikend. Dat extra geld kan niet worden besteed aan zaken
  die jongere mensen belangrijk vinden, zoals nieuwe woningen, onderwijs of de energietransitie. De
  eventuele onvrede die volgt uit deze ‘subsidiërende solidariteit’ zet het draagvlak voor het huidige stelsel
  onder spanning.’

  Omslagstelsel (AOW) wordt steeds meer solidariteitstransitie voor jongeren. Wat doet dat met de huizenprijzen ~2030?

 68. Nico de Geit says:

  DNB LEGT BOM ONDER WET VOOR OPKOOPBESCHERMING

  De Nederlandsche Bank (DNB) is zeer kritisch op de wet die starters en mensen met een middeninkomen beter moet beschermen tegen malafide beleggers en projectontwikkelaars. DNB-directeur Olaf Sleijpen vreest zelfs voor een averechts effect

  https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10436579/dnb-legt-bom-onder-wet-voor-opkoopbescherming

 69. b says:

  Meldpunt voor oneerlijke praktijken van makelaars
  30 maart 2021. Meldpunt via Vereniging Eigen Huis:
  https://www.telegraaf.nl/financieel/1132446159/meldpunt-voor-oneerlijke-praktijken-van-makelaars

 70. Nico de Geit says:

  Neil McCoy-Ward over de komende crash op de huizenmarkt: https://www.youtube.com/watch?v=OZDLzRJ9Gzk

  Inclusief berekeningen.

 71. b says:

  EBA= European Bank Authority.

 72. b says:

  correctie : blz 29\51 onderaan is niet percentages maar volumes.
  EBA Risc Dashboard Q4 2020.

  Op blz 30\51 staan de percentages van non-performing mortgages NL:
  mrt2020-dec2020 van 7,5% naar8,3%.
  Stijgende lijn van oninbare hypotheken.
  Dit is tijdens de ECB steun.

 73. b says:

  Welvaart per regio. Rabo. 27 mrt 2021.
  https://economie.rabobank.com/publicaties/2021/maart/laat-herstel-brede-welvaart-niet-weer-tien-jaar-duren/
  appendix tabel 2 specifiek per regio (o.a. baanzekerheid etc)..

 74. b says:

  https://www.cbre.nl/nl-nl/real-estate-outlook/2021?utm_source=CBRE&utm_medium=WEB-nieuws&utm_campaign=real-estate-outlook-2021-sidebar
  Beleggers hebben in 2020 17,9 miljard euro belegd, dat is 230 miljoen euro meer dan in 2019.
  CBRE adviseert o.a. beleggers.

 75. b says:

  ‘Op de woningmarkt krijgt het
  oude segment minder gemakkelijk financiering, terwijl het nieuwe
  segment zeer gewild is’
  blz 12\23 CBRE realestate outlook 2020.
  https://www.cbre.nl/-/media/cbre/countrynetherlands/documents/CBRE_Outlook_2020_NL_Rapport_ONLINE.pdf

 76. b says:

  2020-2021 Global costs trend guide
  Data driven insights on global construction trends 2020-2021, dec 2020 CBRE.
  https://www.cbre.com/research-and-reports/Global-Cost-Trends-Guide-2020-2021
  Download reports:
  North America, EMEA (o.a. Europa), Asian Pacific (Australie, Japan) en Latin America.

  Je ziet dat beleggers uitstekende informatie kunnen krijgen om vastgoed te kopen.
  De gewone burger niet.

 77. b says:

  b,

  Beleggers hadden even een dipje van 26% in 2020:
  https://www.cbre.com/research-and-reports/Global-MarketFlash-Global-Investment-Volume-Surged-in-Q4-2020
  In de grafiek zie je dat die dip in Q4 snel aan het verdwijnen is.

 78. b says:

  Real estate capital flows Global deck Q4 2020:
  https://www.cbre.com/research-and-reports/Real-Estate-Capital-Flows—Global-Deck-Q4-2020
  Met report download.
  ‘Germany replaced the U.S. as the top destination for foreign capital in 2020.’

 79. maff says:

  No use ps 🙂 draadje doet het niet

 80. b says:

  @stommez: partijprogramma’s mbt hypotheekrenteaftrek :
  https://economie.rabobank.com/publicaties/2021/maart/Partijen-langs-de-meetlat-inkomstenbelasting-en-toeslagen/
  d.d. 30 maart 2021.
  onderaan tabel 1,2 en 3.

 81. b says:

  b,

  Meer lenen=hogere huizenprijzen, een ‘doodlopende weg'(imo).
  Het is beter de beleggers aan te pakken.
  In het CBRE rapport staat een voorbeeld: in 2019 is 13% van de koophuizen opgekocht door beleggers dwz een zeepbel-verhoging van huizenprijzen van 13%.
  Was het niet in Amsterdam waar beleggers 40% opkochten en de huizenprijzen enorm stegen?

 82. Nico de Geit says:

  Arno Wellens over de oorzaak van de mega-zeepbel, en hoe het verder gaat: https://www.youtube.com/watch?v=yX-KkF2naw0

 83. b says:

  https://now-inzichtelijk.nl/
  waar gaat de NOW naar toe?

 84. b says:

  https://rijksfinancien.nl/bestanden/ombuigings-en-intensiveringslijst/maart2021.pdf
  Ombuigings- en intensiveringslijst. Maart 2021. Rijksfinancien.
  ‘Bezuinigingen’.

 85. b says:

  b,

  @Geit, zie blz 41:

  ’20. Fbi mag niet meer direct in vastgoed beleggen
  Een fiscale beleggingsinstelling (fbi) mag niet meer direct beleggen in Nederlands vastgoed. Een fbi mag nog wel indirect in Nederlands vastgoed beleggen, d.w.z. zij mag nog wel aandelen houden in een regulier belaste dochtervennootschap die belegt in Nederlands vastgoed. Daarnaast blijft direct beleggen in buitenlands vastgoed toegestaan’.
  (Fbi=financiele beleggingsinstelling).

  In de Ombuigings- en intensiveringslijst van maart 2021 staat verder:
  blz 19-23 o.a. huurtoeslag -35% in stapjes in 10 jaar, huurtoeslaggrens mogelijk naar 619 ipv 630 euro.
  AOWers gelijkgesteld met niet-AOWers mbt huurverhogingen naar rato inkomen.
  blz 23 voor koopwoningen, o.a. naar box 3 met vrijstelling 300k. Etc.

  Verderop kostendelersnorm voor AOW (misschien uitzondering voor eerste graads familie), alleenstaanden-AOW misschien gekort en wordt 50% van het WML (dwz alleenstaandentoeslag afschaffen) , afschaffing van de IOAOW.
  Toegang AOW miv 2023-2027 met 1 jaar omhoog, dmv per jaar 3 maanden erbij, en miv 2027 1 maand extra erbij. (Dat stond niet in het pensioenakkoord).

  Ziektewet naar 70% van het WML (minimum jeugdloon), en ook verlaging van WML (-5%) en daarbij verlaging uitkeringen.
  Stress-gerelateerde klachten worden uitgesloten voor de WIA.

  Het zijn ideen voor bezuinigingen, maar in de vorige uitgave (IBO) was er ook al sprake van.

 86. Nico de Geit says:

  b: Fbi mag niet meer direct in vastgoed beleggen

  Het ziet er niet naar uit dat we bij elkaar gaan komen: Ik wil 20 x de jaarhuur betalen, kk. Zij willen (via een makelaar) waarschijnlijk 30-40 x de jaarhuur, kk.

 87. Nico de Geit says:

  Past beleggen niet bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.

  https://www.ing.nl/particulier/sparen/sparen-bij-andere-banken/index.html

 88. Nico de Geit says:

  ‘We zijn niet bang om oud te worden’ Reclame jaren ’70:

  https://i.pinimg.com/originals/81/96/bd/8196bde48fa0f34bb2154d704b49bcd4.jpg

 89. Steven says:

  wat een kleuterpraat weer…

  “Past beleggen niet bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.

  Er zijn vergelijkingssites waar je een overzicht kunt zien wat je mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld Independer of de overzichten op geld.nl of spaarrente.nl.

  Wil je toch hulp bij het maken van een keuze? De Consumentenbond geeft tips waar je rekening mee moet houden. Want je wilt wel veilig blijven sparen.

 90. Nico de Geit says:

  Steven: een andere bestemming voor je spaargeld

  De boodschap is dat ze je geld niet willen.

 91. Nico de Geit says:

  Vroeger hoorde bij een huis ook een huismoeder en huishoudgeld:

  https://www.huisvlijt.com/wp-content/uploads/2009/11/huishoudgeld-1.png

 92. Steven says:

  Nico de Geit: De boodschap is dat ze je geld niet willen.

  ja.. niet te geloven toch? Daarom zit ik al jaren in ed,elmetaal uiteraard. Tastbaar geld lijkt me altijd beter.

 93. Steven says:

  De bank adviseert geld over te boeken naar een andere bank?

  Dan is er iets helemaal mis toch?
  Hier heb je toch geen hoog iq voor nodig? Dit is echt nieuws op het hoogste niveau: haal je geld weg!

 94. Steven says:

  ha ha. sorry. Maar vreemd is het wel.

 95. Nico de Geit says:

  IMF adviseert overheden belangen te nemen in MKB-bedrijven.

 96. Nico de Geit says:

  Paus Franciscus de gehele Paasviering zonder masker.

  https://pbs.twimg.com/media/CPyXlbSWcAAxXXA.jpg

 97. Nico de Geit says:

  Martin North en John Adams, in een lang gesprek over de doodlopende weg van steeds meer schuld: https://www.youtube.com/watch?v=MvSGytY4EqQ

 98. washuurderin2016 says:

  Ruim 10 jaar later en er is nog weinig veranderd.
  https://www.parool.nl/nieuws/huizenprijs-amsterdam-explodeert~b648958c/

 99. Nico de Geit says:

  Martin North op de radio. North voorspelde eerder een mogelijke daling tot wel 80%. In Nieuw Zeeland stegen de prijzen met 20% en North moest zijn model aanpassen. North wordt bijna uitgelachen om zijn voorspelling tot -80%.

  https://www.youtube.com/watch?v=37a4vnMxC_Q

 100. Nico de Geit says:

  washuurderin2016: Ruim 10 jaar later en er is nog weinig veranderd.

  Klopt. Met het verschil dat er een wurgslang op het toneel is verschenen, (het Beest). Mensen met mega-schulden wurgen, is niet zo heel moeilijk. De rente omhoog vanwege corona? Bestaande contracten openbreken, vanwege corona? Gaan we dat binnenkort zien?

 101. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: North wordt bijna uitgelachen om zijn voorspelling tot -80%.

  Het doel schijnt -100% te zijn: You’ll own nothing. Eerst mensen terroriseren en in de wurggreep nemen, en ze dan hulp aanbieden.

 102. maff says:

  Zóóó blij dat deze post erdoor is, alle posten van hier verdwijnen steeds in ‘Het Grote Niets ‘

  ps 🙂 https://i.ytimg.com/vi/zTck2s1N5Pc/hqdefault.jpg

 103. Steven says:

  https://www.woonbond.nl/system/files_force/bijlages/woonbond%20-%20effecten%20verhuurderheffing.pdf

  Daar staat o.a. in:

  De verhuurderheffing brengt jaarlijkse een fors bedrag op
  voor de Staatskas. In 2017 wordt per sociale huurwoning
  €723,- aan het Rijk betaald. Deze opbrengst komt
  rechtstreeks uit de huur van een woning.
  Omdat er voor vrije sectorhuur en koopwoningen geen
  heffing is (kopers ontvangen juist veel hypotheekrenteaftrek) stelt het coelo (Centrum Onderzoek Economie
  Lagere Overheden) dat deze heffing strijdig is met het
  draagkrachtbeginsel dat de sterkste schouders de
  zwaarste lasten dragen.

  Die nare regelingen krijgt men “cadeau” van een lang vvd kabinet.

 104. Nico de Geit says:

  Het is verbluffend hoe accuraat de zeepbelgrafiek is.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

  Vergeet niet te corrigeren voor inflatie, niet te veel, niet te weinig.

 105. Steven says:

  Duidelijke uitleg van Willem Middelkoop

  https://www.youtube.com/watch?v=K-H7Jqm_NNc&t=53s

 106. Arjan says:

  Nico de Geit: Het doel schijnt -100% te zijn

  Jij altijd met je ‘schijnt’. Dat is toch vaag? Wat is je bron?

 107. Arjan says:

  Nico de Geit: Het is verbluffend hoe accuraat de zeepbelgrafiek is.

  Ook zo vaag, als ik je vraag waar we staan in de zeepbel, krijg ik nooit antwoord. En dan noem je het nu ‘accuraat’. Bizar.

 108. huizenhyper says:

  Nico de Geit,

  Mijns inziens zitten we in de MANIA-fase, subfase greed, maar die laatste in minder nauwkeurig in te schatten.

 109. Steven says:

  Hier komt alles weer mooi voorbij:

  bubbles, kudde gedrag, lage rente, Japan, Minsky moment enz.

  https://www.youtube.com/watch?v=Zt7eGbytQN8

 110. Nico de Geit says:

  Steven: Willem Middelkoop

  Willem heeft het steeds over inflatie. Ik kijk liever naar loonstijging, en die verwacht ik niet, gemiddeld. Ik verwacht dat de belastingen omhoog gaan, voedsel en energie duurder worden, en bijgevolg minder overblijft voor wonen.

 111. Nico de Geit says:

  huizenhyper: MANIA-fase

  Misschien is hun verstand aangetast door corona.

 112. b says:

  Hypotheek barometer van NL (bron: BKR) t\m 31 dec 2020:
  https://www.bkr.nl/media/1614/hypotheekbarometer.pdf

 113. Nico de Geit says:

  Huis bouwen met een printer: https://www.youtube.com/watch?v=p_ZbTD-2keo

  Huis bouwen traditioneel: https://www.youtube.com/watch?v=qcTrqqoS9cc

 114. Nico de Geit says:

  Ongehoorde FOMO-propaganda. Dat geeft ook een beetje aan wat er echt aan staat te komen, anders zouden ze geen propaganda maken. De babyboomwoningen komen straks echt allemaal vrij.

 115. Nico de Geit says:

  Zie zeepbelgrafiek.

 116. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Zie zeepbelgrafiek.

  FOMO – Het lijkt erop dat ze de grafiek op de kop houden. De lijn gaat straks naar beneden, niet omhoog.

  Het totale onvermogen bij veel mensen om rekening te houden met verandering. Ze denken in lijnen, niet in golfbewegingen.

 117. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Zie zeepbelgrafiek.

  Door de zeepbelgrafiek horizontaal te draaien krijg je iets wat lijkt op een rente-grafiek. En als mijn theorie klopt, dan moet je dus in geld zitten, niet in beleggingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*