Aantal te koop staande woningen in 1 jaar tijd met 27% gestegen

Het aantal woningen dat op Funda.nl wordt aangeboden is in één jaar tijd met 27% gestegen. Een jaar geleden stonden er nog maar 128000 huizen te koop, nu staan er al 163000 koopwoningen vermeld.

Op 7 september 2007 is Funda begonnen met het tonen van alle te koop staande huizen. Nu is het dus voor het eerst mogelijk om een reël beeld te geven van de sterke groei van het aantal te koop staande huizen.

funda

Dit terwijl de structurele krapte, de hypotheekrenteaftrek, de tweeverdienersregeling, de goede werkgelegenheid en de gedragscode hypotheken er volgens “de kenners” voor zorgen dat er in Nederland nooit problemen op de huizenmarkt zullen ontstaan.

Toch wel vreemd dat in een land waar alles zo goed geregeld is het aantal te koop staande huizen zo snel oploopt, of toch niet?

In Nederland hebben ongeveer 3,3 miljoen huishoudens een hypotheek. Zo’n 80 procent van alle afgesloten hypotheken is een ‘tophypotheek’ en rond de 45 procent bestaat uit aflossingsvrije hypotheken, waarbij de schuld aan het einde van de looptijd nog net zo hoog is als aan het begin.

1,3 miljoen huishoudens krijgen binnen drie jaar te maken met een aflopende rentevaste periode. Hiervan hebben ruim een miljoen huishoudens een tophypotheek en enkele honderdduizenden gevallen is dit ook nog eens een volledig aflossingsvrije hypotheek. Als de rente nog een procent stijgt verdubbelen voor velen de maandlasten.

De banken scherpen hun voorwaarden steeds verder aan, de verkopende partijen willen niet met hun prijs zakken, aspirant kopers weten dat de boel op instorten staat en de rente loopt steeds verder op. Ik vind het niet vreemd dat het aantal te koop staande huizen snel stijgt, en jij?

Share Button
Tagged with: , ,
8 comments on “Aantal te koop staande woningen in 1 jaar tijd met 27% gestegen
 1. Koert J. says:

  Interessante ontwikkeling. Vraag: hoe ben je aan de cijfers gekomen. Zijn die ergens te vinden?

 2. Koert J. says:

  BTW: Funda geeft zelf het aantal van 163.594 koopwoningen aan…

  http://www.funda.nl/WoningAanbod/Koop/

 3. Koert J. says:

  Ehhh, ik zie op de Wayback-site wat betreft 2008 maar 1 opgeslagen pagina: over januari 2008. Waar heb je de cijfers over de maanden daarna dan vandaan?

 4. Niels says:

  Waarschijnlijk, iedere maand even gekeken op de website en in een excel file een getalletje gegooid?

 5. Niels says:

  En ik bedoel hiermee, gekeken op de funda website op de dagen die zijn voorzien van informatie in de grafiek. Deze grafiek doet al langer de ronde overigens.

 6. johan says:

  Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat veel nederlanders gelukkig inmiddels heel voorzichtig zijn geworden en eerst hun huis te koop zetten voor ze iets anders kopen, hierdoor krijgen we een fenomeen dat de hoeveelheid huizen welke te koop staan groter geworden is maar er geen prijsdaling is. Sterker nog er zijn zelfs prijsstijgingen welke ongeveer gelijk zijn aan de inflatie. Alleen een sterk stijgende hypotheekrente of eventueel afschaffen of beperken van de hypotheekrenteaftrek zonder compensatie voor bestaande hypotheken zouden voor dalende huizenprijzen kunnen zorgen.

 7. Jacko says:

  Hum dit getal zegt toch niks, Funda zet sinds sept. 2007 ook meer woningen opde site vanwege:
  Plaatsingen andere websites, meer toegelaten makelaars.

  Overigens denk ik wel dat er meer woningen te koop staan. Het aantal verkochte woningen daalde met 20% (in Flevoland: lees almere met meer dan 30% in augustus 2008.

  Zie kaster.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*