Ewald Engelen: de huizenmarkt is nog steeds een zeepbel

Ewald Engelen: de huizenmarkt is nog steeds een zeepbel

 

bron:  cafeweltschmerz.nl

Share Button
Tagged with: ,
734 comments on “Ewald Engelen: de huizenmarkt is nog steeds een zeepbel
 1. Hans- says:

  De huizenmarkt is een top PONZI SCHEME systeem, en hoe houden we het intact, door de grenzen open te zetten, weinig te bouwen, en Hr Stef Blok met een verhaal over scheef huren, en hiermee de huren te verhogen. Maar opper meester Mario Draghi spant de kroon!!, manipulatie, rente laag, had in 2008 juist omhoog moeten gaan, vanwege risico, maar nee, we regelen het anders. En heel veel mensen denken nog in het oude patroon, schulden moet je hebben, die kan je eeuwig door schuiven!!! Immers we zitten heden ten dagen in het PONZI SCHEME systeem. Heden ten dage is, huren van de bank het goedkoopste, en na mijn dood, de zondvloed! DOORSCHUIVEN!!! En vergeet niet graaien waar je kan. Zo houden we het systeem in stand. En die sukkels die niet mee doen, werken tot ze dood gaan.
  Schulden zijn niet meer op te lossen, door schuiven, als jij het niet doet, anderen doen het ook. De overheid doet al jaren niets anders! Sinds het begin van het aardgas in Nederland is de staatsschuld omhoog gegaan! Ja, precies, … het PONZI SCHEME systeem begin onder leiding van min. Pres. Joop den Uil!!

 2. dr.t says:

  Ewald gelooft graag in sprookjes.
  Een kwart van de woningen in A’dam wordt tegenwoordig cash afgetikt.
  Aflossingsvrije hypotheek was toch al afgeschaft. LTV op of naar 100 . Wat is het probleem.
  Inbreng eigen geld in woning wordt steeds populairder door lage spaarrente.
  Er zijn nauwelijks wanbetalingen op de hypotheek.
  Dat onder water staan lost zichzelf inmiddels ook al aardig op (zolang je maar niet tot de kennissen kring van Nico behoort).
  De economie doet het goed. De overheid heeft de staatschuld onder controle. Export draait als een tierelier. Volgens mij verdient iedereen die wat kan zich scheel.

  Ik zie echt het probleem niet.
  Sommigen lijken gewoon er plezier in te hebben om te denken dat het slecht gaat.

  We leven in een zeer bevoorrechte positie, maar zijn te decadent om dat toe te geven.

  Alleen onze Ewald ziet het niet zitten.

 3. Voerman says:

  Hans-: En die sukkels die niet mee doen, werken tot ze dood gaan.

  Sukkels die wel meedoen ook! 🙂

 4. Koophuis XXL says:

  Vond Engelen in het verleden prettiger om naar te luisteren.. 1 doorratelend monoloog.. doet verhaal geen goed.

 5. Nico de Geit says:

  ‘De stimulering van het eigenwoningbezit is volstrekt uit de hand gelopen. Uiteindelijk moet het huis naar box 3, waarin ook het andere vermogen zit. In heb er begin jaren tachtig al op gewezen dat de hypotheekrenteaftrek niet overeind te houden was. De kosten liepen op tot 14 miljard euro, nu is het weer 7 miljard. De hitsigheid is er vanaf, maar dit komt vooral door de gedaalde rente. Intussen zitten we door alle wijzigingen en veranderingen met een systeem dat niemand meer snapt. Daarom moet het huis naar box 3.’

  http://www.elsevierweekblad.nl/belasting/achtergrond/2017/07/waarom-je-je-bestolen-voelt-door-de-fiscus-520760/

 6. Nico de Geit says:

  Johan Derksen zet pas gekochte huis alweer te koop

  De voetbalanalyticus beschikt voor even over drie huizen.

  Johan had de boerderij onlangs gekocht. Vlak nadat de koop was beklonken zag hij dat zijn droomhuis, ook in Grolloo, op de markt was gekomen. De oud-hoofdredacteur van Voetbal International bedacht zich geen moment en kocht dat pand.

  http://www.telegraaf.nl/prive/28589928/__Johan_Derksen_zet_pas_gekochte_huis_alweer_te_koop__.html

 7. Latida says:

  Het geluid / de microfoon is niet optimaal in deze video, daardoor is Engelen minder goed te verstaan.

  Maar wat hij zegt snijdt volgens mij wel hout.

  Hij heeft het over gefinancieerd kapitalisme, waarbij kapitaal stromen zich losmaken van goederen en diensten, en kapitaal naar zich toetrekt wat in de echte economie terecht zou moeten komen.

  Hij stelt dat dat nu aan de hand is, en noemt de Nederlandse huizenmarkt een financieel waterhoofd.

  En dat in de bancaire-, makelaars-, en notariariele sectoren stijgingen van de huizenprijzen 1 op 1 worden gevierd als zijnde economisch herstel.

  Wat geen goed nieuws is, omdat er schuld tegenover staat.

  En dat de woonlasten in NL in de EU na Grieken land en Denemarken in Nederland het hoogste zijn, en dat het steeds verder stijgen van deze vragen is om ellende.

  Dat zelfs de EU zelf zich zorgen maakt over de huizenzeepbel in Nederland.

  Dat Deutsche bank er niet bepaald goed voor staat.

  Verder zegt hij:

  “We zijn verslaafd geworden aan schuld. Dat heeft alles te maken met dat loonmatigingsbeleid waar ik het over had. We zijn dat zijn compenseren door privehuishoudens in staat te stellen om zich tot over hun oren in de schuld te steken, ten einde het welvaartseffect dat hoort bij stijgende huizenprijzen om te zetten in consumptie, we rekenen ons rijk, en we nemen daarmee een enorm voorschot op de toekomst. Dat doen we nu weer, we hadden verwacht na de crisis dat we van die schuldverslaving af waren, en nu dus allemaal gefinancieerd door de Europese Centrale Bank, die dus eindeloos liquiditeit in met name het europese bancaire stelsel pompt en dat komt alleen maar terecht in reeds bestaande activa, reeds bestaande aandelen, reeds bestaande huizen, er komt eigen lijk geen nieuwe economische activiteit bij. Het is misallocatie op werkelijk schandalige schaal die nu plaatsvindt.”

 8. Latida says:

  “Rente weer omhoog, liquiditeit weer omlaag, en dan heb je weer zo’n zelfde scenario als in 2008”

 9. Latida says:

  Even op ‘Rente hoger’ Googelen geeft vandaag oa- deze resultaten van de afgelopen dagen:

  ING vindt marktreactie op stijgende rente ‘overdreven’
  https://www.fondsnieuws.nl/nieuws/ing-vindt-marktreactie-op-stijgende-rente-overdreven

  Draghi jaagt euro en rente hoger
  http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/beleggen/draghi-jaagt-euro-en-rente-hoger/article-normal-871487.html

  “Einde van goedkoop geld?

  Halen de centrale banken de teugels weer aan? De monetaire specialisten van NN IP, ABN Amro Private Banking en Robeco zijn het opmerkelijk oneens met elkaar.”

  https://www.iexprofs.nl/Feature/268313/ABN-Amro-Private-Banking/Einde-van-goedkoop-geld.aspx

  Rentevrees drukt beurs in het rood
  https://www.rtlz.nl/beurs/rentevrees-drukt-beurs-in-het-rood

 10. Latida says:

  Wat er aan te doen is / wat moet gebeuren volgens Engelen:

  – We moeten onze bancaire sector kleiner maken
  – We moeten naar buffers van 30%, net als andere beursgenoteerde bedrijven
  – We moeten eigenlijk van burgers vragen dat ze 20% meenemen als ze een huis kopen
  – We moeten ‘fuck you’ tegen de EU zeggen en gewoon weer sociale huisvesting voor iedereen gaan maken, er is nu een 30,000 euro grens, we gaan ook gewoon voor de middenklasse huurwoningen maken
  – Eigenlijk moeten we er vanaf dat we mensen stimuleren om een eigen woning te kopen, want mensen kunnen dat niet aan
  – Laat mensen gewoon huren, en dan gewoon 300 euro per huis

  Dan hebben mensen weer geld voor alle immaterieel zaken die het goede leven weer mogelijk maken, dat we weer geld hebben voor een goede kunst- en cultuur sector, goed onderwijs, een goed functionerend zorgstelsel, dat we weer fatsoenlijk met ouderen om gaan. Dat we toch wat minder vlees gaan eten omdat het zo vervuilend is.

  Hij wil verder kleinere klassen, waar kinderen op school eten en ook na schooltijd zich bezig kunnen houden met zaken zoals muziek, sport en toneel.

  Je kan er van vinden wat je wil, maar deze man heeft in ieder geval wel een visie over hoe het in Nederland beter zou kunnen. Ook heeft hij een probleem analyse welke mensen liever niet willen horen.

  Hij noemt makelaars parasitaire functies. Dat de financiele sector enkel parasitair vele percentages van de economie afroomt.

  Of dat laatste waar is weet ik niet, maar zij die ervoor gestudeerd hebben zullen dat diep in hun hart vast beter kunnen beoordelen.

  Alle artikelen die hier op deze site de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen wijzen in ieder geval op grote problemen in en rondom de huisvesting, met grote al dan niet potentiele negatieve gevolgen voor de Nederlandse samenleving op zowel macro- als micro-niveau.

  Men doet er volgens mij goed aan om in ieder geval goed te luisteren naar wat Ewald Engelen te zeggen heeft, de man is verre van dom en lijkt goed opgelet te hebben de afgelopen jaren.

  Het mooiste zou zijn om hem tegenover iemand te zetten die ook daadwerkelijk inhoudelijk met hem in gesprek kan gaan en eventuele andere inhoudelijke argumenten er tegenover kan zetten.

  Zoalng dat niet gebeurt, zolang men niet met hem op argumenten in gesprek gaat, lijkt het er steeds meer op dat hij gelijk heeft en gelijk gaat krijgen.

  Bij Cafe Weltschmertz ging hij in Februari van dit jaar in gesprek met Hans Hillen, deze was sinds 12 juni 2007 namens het Christen-Democratisch Appèl lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

  Eerder was hij twaalf jaar lang lid van de Tweede Kamer. Hillen was tevens actief als columnist voor het opinieweekblad Elsevier en voorzitter van het College voor zorgverzekeringen.

  https://www.youtube.com/watch?v=frXIT_yv-4U

 11. Latida says:

  Hij wil dus in feite dat er gewoon weer meer betaalbare huurwoningen gebouwd gaan worden, een scenario waarbij ook de woningcorporaties weer gaan bouwen.

  Je zou dus bijvoorbeeld die 2 miljard verhuurdersheffing kunnen afschaffen en daar per jaar toch 10,000 huurhuizen huizen van 200K van kunnen bouwen, om te beginnen.

  Het enige wat daarvoor nodig is, is politieke wil.

  Dat marktwerking niet plaatsvindt om aan de bestaande vraag naar woonruimte te voldoen, zou daar toch alleen al voldoende aanleiding toe moeten zijn?

 12. BBB says:

  Dhr. Engelen is een utopist. Ondanks dat hij gelijk heeft wordt hij sinds het uitbrengen van zijn boek niet meer serieus genomen. Het was ook niet handig van hem om namen te vermelden in dit voor de rest goed boek.

  In Nederland hebben de banken de macht overgenomen na WO2. Sinds de jaren 80 zijn politici noets anders dan bankhoeren geweest waarbij de PvdA het meest in het oog springt. Daarvoor zijn deze nepsocialisten dan ook zwaar gestraft bij de laatste verkiezingen.

  De Nederlandse huizenmarkt is en blijft een makkelijk verdienmodel voor banken. Hoe meer schuld hoe beter. Het is aan overheden om dit binnen de perken te houden en dat is sinds de babyboomers aan de politieke macht kwamen niet meer gebeurd. Dat de rekening voor deze schulgedreven “schijnwelvaart” betaald gaat worden door generaties die kwamen na de babyboomers (hun kroost) in de vorm van langer werken, minder loon, minder pensioen en angst voor oorlog maakt de gepensioneerde babyboomer niet uit. Voor deze onnozele en rotte generatie geldt immers. Na mij de zondvloed.

 13. BBB says:

  En voor de duidelijkheid. Voor mij is een babyboomer iemand die geboren is tussen 1940 en 1960 en van een VUT regelng gebruikt heeft gemaakt.

 14. Nico de Geit says:

  Stel: een pensioenfonds wil een woonwijk bouwen. Er is een weiland beschikbaar, landbouwgrond voor vijf euro de meter. Maar hoooo, daar is de overheid, en maakt van die vijf euro driehonderd euro. Voor het ‘bouwrijp’ maken van de grond.

  Het gaat helemaal niet om bouwrijp maken maar om het vullen van de overheidskas. Door dat graaien wordt wonen zo duur dat de woningen gesubsidieerd moeten worden. Was het niet beter geweest om wat terughoudender te zijn als overheid?

  Ooit spaarde je voor je woning, of je leende. Het geld dat je leende kwam van gepensioneerden. Zij ontvingen op die manier rente op hun vermogen en betaalden daarmee hun oude dag.

  Toen kwamen met banken met ‘geld uit het niets’. Dat leenden ze uit tegen rente. Gespaard geld van ouderen werd waardeloos – de rente ging naar nul, netto onder nul.

  Een weg terug is er nauwelijks. Iedere betrokken partij is verslaafd geraakt aan het geld. Een piramidespel heeft nieuwe deelnemers nodig om overeind te blijven. Ze zijn zelfs zo gek om deelnemers te halen uit de derde wereld omdat de autochtone bevolking te weinig kinderen neemt. Ik denk dat dat niet goed af gaat lopen.

  Werk aan je exit, breng je schaapjes op tijd op het droge en red jezelf. Als het systeem ontploft moet het niet mijn probleem worden.

 15. Nico de Geit says:

  Link: Is een huis huren ‘geld weggooien?

  Huren of kopen? De verschillen onder elkaar

  Een huis huren of kopen? Bij het maken van uw keuze wilt u niets over het hoofd zien. Daarom hebben we de belangrijkste verschillen tussen huren en kopen voor u onder elkaar gezet. Ga eens na wat voor u belangrijk is, nu en later.

  https://www.ing.nl/particulier/financieel-fit/artikel/huren-of-kopen-de-verschillen-onder-elkaar.html

 16. robbert says:

  Zometeen professor Nico en professor Steven weer aan het woord.

  Ewald zal zelf ook wel een koophuisje hebben. Niet te duur, misschien zelfs al afbetaald.

 17. Voerman says:

  BBB: deze onnozele en rotte generatie

  Gaan we nog schelden ook?

 18. Nico de Geit says:

  Amsterdammer aangehouden na ruzie met Airbnb-huurster

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28593166/__Airbnb-ruzie_op_A_damse_trap__.html

  Met video, (agressieve blanke man duwt lastige negerin van de trap).

 19. BBB says:

  Voerman: Gaan we nog schelden ook?

  Nee Voerman, slechts een observatie.

 20. Arjan says:

  robbert: Ewald zal zelf ook wel een koophuisje hebben. Niet te duur, misschien zelfs al afbetaald.

  Klopt en gekocht voor een prikkie, zoals ie zelf zegt. Allemaal leuk en aardig wat hij als ideale wereld voor zich ziet, maar wat kunnen we daarmee?

  Wel vreemd dat hij de overheid alle huurhuizen wil laten bouwen. Klinkt als symptoombestrijding.

 21. Arjan says:

  Voerman: Gaan we nog schelden ook?

  Ben je verbaasd? Ben je 60+ dan deug je niet volgens BBB. Vraag me toch echt af wat hij tegen deze generatie heeft.

 22. Arjan says:

  Latida: We moeten ‘fuck you’ tegen de EU zeggen

  Ja, die is ook lekker. Laat ie dan zeggen dat we uit de unie moeten stappen.

 23. Latida says:

  Arjan: Wel vreemd dat hij de overheid alle huurhuizen wil laten bouwen. Klinkt als symptoombestrijding.

  Dat zegt ie helemaal niet. Hij zegt dat woningstichtingen daar een belangrijke rol in zouden moeten spelen. Zo gek is dat niet. Ze zijn ooit met precies dat doel opgericht.

  Arjan: Ja, die is ook lekker. Laat ie dan zeggen dat we uit de unie moeten stappen.

  Dat zegt ie ook al niet. Hij zegt alleen dat NL op het gebied van huisvesting een eigen koers zo kunnen verkiezen te varen.

  Het is niet alsof NL dat altijd al niet gedaan heeft, men loopt nog steeds uit de pas.

  Arjan: Allemaal leuk en aardig wat hij als ideale wereld voor zich ziet, maar wat kunnen we daarmee?

  Allemaal leuk en aardig wat je zegt Arjan, maar wat hebben we eraan?

 24. Latida says:

  “Vorige maand begonnen de onderhandelingen in aanloop naar de brexit, die in principe eind maart 2019 een feit is. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei eerder over het Britse aanbod dat „meer ambitie, duidelijkheid en garanties” nodig zijn.

  Verlenging van de onderhandelingsperiode is „gewoonweg ondenkbaar”, aldus de auteurs, want dat zou betekenen dat in het Verenigd Koninkrijk in mei 2019 Europese verkiezingen zouden worden gehouden. ”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28597669/__Europees_parlement_hekelt_brexitvoorstel_May__.html

  Ik moet eerst nog zien dat het ook echt gebeurt. Ik heb zo mijn twijfels of die hele Brexit ooit gaat plaatsvinden.

 25. Latida says:

  “Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat in heel Nederland gemeenten problemen hebben met tienduizenden mensen die permanent op vakantieparken wonen. Elf gemeenten op de Veluwe luiden nu de noodklok.”

  http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2182315-gemeenten-willen-af-van-permanente-bewoners-vakantieparken.html

  Waar moeten die mensen ander naartoe?

 26. Latida says:

  “Volgens een recente schatting leiden zo’n 200.000 mensen in Nederland, door schulden en andere problemen, een bestaan zonder adres, zonder vaste woon- of verblijfplaats of zelfs zonder identiteit.”

  De middenklasse heeft het zwaar, en 200,000 mensen hebben geen adres.

  Als dit binnen een economie is die het voor de wind gaat, wie repareert dan het dak als de zon schijnt?

  En als iemand dan voorstelt om voldoende betaalbare huurwoningen bij te bouwen is men een utopist?

 27. Latida says:

  Lekker makkelijk

  “De overheid en instanties hebben volgens Lambooij die mensen voor te lange tijd doorverwezen naar de vakantieparken.”

 28. Latida says:

  Er worden in Nederland tegenwoordig blijkbaar gewoon letterlijk honderduizenden mensen op straat geschopt en tienduizenden mensen in de gevangenis gegooid vanwege onbetaalde boetes. 600 voedselbanken. Wees er maar trots op.

 29. BBB says:

  Latida: En als iemand dan voorstelt om voldoende betaalbare huurwoningen bij te bouwen is men een utopist?

  Jij weet donders goed dat betaalbare huurwoningen de bankensector in NL onder druk zal zetten. Gaat de politiek dus niet aan mee werken.

 30. BBB says:

  Sinds WO2 is Nederland langzaam een paradijs geworden voor:

  Banken
  Buitenlandse multinationals
  Criminelen
  Vluchtelingen
  Uitkeringstrekkers
  Nietsnutten
  Zieken

  De rest van de Nederlandse slaven moeten hard werken om de staatsbegroting te sluiten. Bovenstaande kost namelijke heel veel geld.

 31. Arjan says:

  Latida: Dat zegt ie helemaal niet. Hij zegt dat woningstichtingen daar een belangrijke rol in zouden moeten spelen. Zo gek is dat niet. Ze zijn ooit met precies dat doel opgericht.

  Idd, de overheid dus, sociale woningbouw, terwijl er juist veel te veel van is.

 32. Arjan says:

  Latida: Dat zegt ie ook al niet. Hij zegt alleen dat NL op het gebied van huisvesting een eigen koers zo kunnen verkiezen te varen.

  Nee hij zegt laten we ‘fuck you’ tegen de EU zeggen. Dat kan helemaal niet als je er zelf deel van uit maakt.

 33. Latida says:

  Arjan: Idd, de overheid dus, sociale woningbouw, terwijl er juist veel te veel van is.

  Woningbouwverenigingen zijn zelfstandige opererende bedrijven volgens mij. Ze mogen ook winst maken. Dat is dus niet de overheid.

  De overheid heeft die verenigingen zelf in het leven geroepen om oa. voor voldoende betaalbare woonruimte zorg te dragen, een sociaal-maatschappelijke taak waarop de overheid nu zelf kennelijk verzaakt.

  Nu verhoogt de overheid de huren en trekt 2 miljard per jaar extra uit de sector.

  Sociale woningbouw or commerciele woningbouw maakt niet uit wat voor prijskaartje je eraan hangt.

  Je kunt gewoon woningen bouwen en verhuren voor nog geen €500 in de maand en iedereen weet het, maar het mag niet.

  Nu staan er daardoor 200,000 mensen gewoon op straat.

  Over 5 jaar het dubbele?

 34. Latida says:

  Arjan: Nee hij zegt laten we ‘fuck you’ tegen de EU zeggen. Dat kan helemaal niet als je er zelf deel van uit maakt.

  Kan wel. Grappig hoe men er gewoon schijt aan heeft om met europa in de pas te lopen als het om gemiddelde LTV en HRA gaat – daar doet men rustig 20 jaar over om zich aan te passen.

  Desnoods neem je een boete voor lief.

  Maar als er acute woningnood is dan zou je je aan europa gelegen laten of je wel of niet voldoende huizen bouwt voor je bevolking?

  Ik denk niet dat men beseft welke ellende men zich aan de hand haalt met een steeds groter groeiende onderklasse, maar gezelliger zal het er op die manier niet op worden denk ik.

 35. Voerman says:

  Latida: Ik denk niet dat men beseft welke ellende men zich aan de hand haalt met een steeds groter groeiende onderklasse, maar gezelliger zal het er op die manier niet op worden denk ik.

  Eens, kijk maar in Hamburg de laatste dagen.
  Akties van mensen die weinig te verliezen hebben.
  Eenvoudig te mobiliseren met een apje, Facebook of soortgelijk medium.

 36. Latida says:

  Voerman: Eenvoudig te mobiliseren met een apje, Facebook of soortgelijk mediu

  Daar is men op allerlei fronten al druk mee bezig, maar naar mensen met financiele problemen wordt per definitie niet geluisterd. Zeker niet als het geld gaat kosten. Alles ontkennen, en onder het tapijt wegmoffelen is het devies. Als je er niet naar kijkt dan zie je het niet. Maar het probleem blijft.

  http://www.stopderestschuld.nl/probleem.html

 37. Nico de Geit says:

  Voerman: kijk maar in Hamburg de laatste dagen

  Zo ziet het er dus uit als ‘de hooivork uit de schuur komt’.

  Latida: Ik denk niet dat men beseft welke ellende men zich aan de hand haalt met een steeds groter groeiende onderklasse, maar gezelliger zal het er op die manier niet op worden denk ik.

  Het moet niet mijn probleem worden. Niet qua overlast, niet qua hoge belastingen. Vooralsnog lukt mij dat aardig.

  Latida: naar mensen met financiele problemen wordt per definitie niet geluisterd. Zeker niet als het geld gaat kosten

  Nederland zit er vol mee.

  Latida: Alles ontkennen

  Het ontkennen van problemen zelfs verplicht stellen.

 38. Nico de Geit says:

  Latida: steeds groter groeiende onderklasse

  Sommige mensen weten totaal niet waar je het over hebt. Zij denken juist dat het fantastisch gaat. Nemen een kind met iemand uit de onderklasse.

  Dr. t. wil samen doen met de groeiende onderklasse. Mooi. De groeiende onderklasse wil helemaal niks te maken hebben met dr.t. Zeker niet als ze radicaliseren. In mijn beleving is radicalisering een gevolg van kansarmoede.

  Voor kansen zul je kwaliteiten moeten hebben. En met een laag iq gaat het het gewoon niet worden, enkele uitzonderingen daar gelaten.

  Hoge verwachtingen en eisen, in combinatie met achterlijkheid en gebrek aan capaciteiten. En dan willen ze zich ook nog bewijzen met een veel te dure auto. Ik blijf daar ver bij weg.

  Gisteren een rondje gereden met mijn been-aangedreven rijwiel door een 80-90% geïslamiseerd park. Het ging prima. Nog wel.

 39. Nico de Geit says:

  Latida: steeds groter groeiende onderklasse

  Die hou ik erin. ‘Het probleem van de groeiende onderklasse’. Zelfs dat onderwerp kun je beter vermijden, ‘want alles gaat fantastisch’.

  ‘Een groeiende onderklasse’ is ‘Wilders-taal’. Beter doen of je dom bent. En arm. Niet radicaal of krankzinnig.

  Veel mensen lopen weg bij problemen, willen het niet zien. Inclusief politici, blijkbaar.

 40. Nico de Geit says:

  Ik zat recent tegenover iemand die beweerde dat hij graag veel belasting wilde betalen. ‘Want als je veel belasting moet betalen heb je ook veel verdiend’. Net alsof geld uit de lucht komt vallen.

 41. Arjan says:

  Latida: Woningbouwverenigingen zijn zelfstandige opererende bedrijven volgens mij.

  Nee ze krijgen een zak geld van de overheid.

  Maar als ik je goed begrijp zie je liever het overgrote deel van de huurwoningen gebouwd worden door woningbouwverenigingen en niet door particuliere verhuurders.

 42. Arjan says:

  Latida: Kan wel. Grappig hoe men er gewoon schijt aan heeft om met europa in de pas te lopen als het om gemiddelde LTV en HRA gaat – daar doet men rustig 20 jaar over om zich aan te passen.

  LTV wordt al een jaren verlaagd, of het volgende kabinet wel z’n middelvinger opsteekt tegen Europa gaan we zien.

 43. Arjan says:

  Latida: Maar als er acute woningnood is dan zou je je aan europa gelegen laten of je wel of niet voldoende huizen bouwt voor je bevolking?

  Volgens mij heeft dat meer met gemeentes te maken die geen bouwgrond beschikbaar willen stellen voor betaalbare huurwoningen.

  Een Nederlands probleem, geen Europees.

 44. Latida says:

  Voerman,

  Arjan: Maar als ik je goed begrijp zie je liever het overgrote deel van de huurwoningen gebouwd worden door woningbouwverenigingen en niet door particuliere verhuurders.

  Je begrijpt me helemaal niet goed. Het kan mij niet schelen wie er wat bouwt als er maar niet honderdduizenden dakloos op straat zwerven in de hoop dat er nog iets bij Voerman in de afvalbakken ligt dat eetbaar is.

  Bedelaars op de straten, zwervers in het portiek, tienduizenden kinderen die met een lege maag in de klas zitten, miljoenen mensen met geldzorgen, en een overdreven rigide overheid en overheids incasso industrie die de bevolking uitwint kan op lange termijn dramatisch uitpakken.

  Mee eens dat er verwachtingen zijn gewekt, beloftes zijn gemaakt, die niet zijn of zullen worden nagekomen.

  Maar juist daarom ben ik er ook nog lang niet gerust op dat de nederlandse grootbanken reeds in veilig vaarwater zijn aangekomen.

  Het beleid van eigen woningbezit bevorderen om aan kapitaalvorming te doen door burgers is toch gewoon faliekant gefaald?

  Na decennia lang bezit nog geen eens 1 op de 10 kopers het eigen huis!

 45. Latida says:

  Arjan: Volgens mij heeft dat meer met gemeentes te maken die geen bouwgrond beschikbaar willen stellen voor betaalbarehuurwoningen.

  Een Nederlands probleem, geen Europees.

  Maar een probleem is het. Volgens Engelen gaat het erom dat volgens Brussel er bij inkomens boven de 30K niet sociaal mag worden verhuurd. Hij had het erover om die regel aan de laars te lappen.

 46. Latida says:

  Hier een reactie op DK, gaat over internationaal in de pas lopen:

  “Kijk, een Nederlander die hier een bestaan wil opbouwen zit gewoon financieel gevangen. Veel te weinig (goede) woningen. Kartel. Kunstmatige krapte, en dat dient een doel. Een Nederlander moet garant staan met zijn levensinkomen voor een hypothecaire lening. In plaats van dat de bank een woning ZELF als onderpand accepteert, zoals in de VS. Ga er maar vanuit wanneer dat laatste het geval is de LTV-ratio’s in Nederland niet verder gaan reiken dan 70 of 80%. Want dan nemen de banken zelf het risico. Echter, bij 70 tot 80% kan een bank veel minder ander krediet verstrekken omdat de omvang in euro’s van de hypotheken op de bankbalans dan veel lager is. En die vormen, klopt, een loeizeker onderpand voor hierop gebaseerde andere financiële producten. Jouw beleggersperspectief. Buitenlandse beleggers. In de praktijk betekent die echter dat de NL middenklasse volgepompt wordt met veel meer schuld dan dezelfde groep in andere landen. Zij moeten daardoor met diepe wallen onder de ogen doodmoe om 6 uur ‘s-ochtends in de file staan. Du moment dat onze bedrijvigheid krakend tot stilstand komt flikkert het hele kaartenhuis in elkaar. En dan hebben Nederlanders geen bezittingen. Dat is het punt.

  Nu kun je natuurlijk zeggen: doordat bedrijven in NL door deze methodiek kunnen investeren heeft diezelfde middenklasse wèl mooi werk. Dat klopt, maar het inkomen dat daarmee verdiend wordt dient toch vooral om te consumeren. Er kan nauwelijks vermogen worden opgebouwd door Nederlanders. En privé-vermogen is toch echt de basis van duurzame welvaart in een samenleving.”

  http://daskapital.nl/2017/07/rabo_klant_gaat_boeten_voor_st.html

 47. Latida says:

  Moet je voorstellen, ben je de veertig al gepasseerd, heb je je hele leven gestudeerd en gewerkt, en nog heb je geen eigen vermogen, terwijl je misschien al 10 jaar of langer een hypotheek aan het betalen bent, en misschien nog niet of nauwelijks hebt afgelost, en dan mag je nog van geluk spreken als men 10 of 20K aan spaargeld heeft.

  Heb je teveel spaargeld, moet je gaan betalen.

  Maar schenk je om een huis te kopen, dan mag het ineens belastingvrij.

  Dat is toch krom? Dan stimuleert de overheid niet tot kopen maar tot het maken van schulden teneinde huizen duurder te maken, en dat gaat lijnrecht in tegen haar maatschappelijke en sociale taakstelling, de reden waarvoor zij bestaat nota bene.

  Door mensen de meest basale levensbehoeftes te onthouden maakt men zich in principe schuldig aan het schenden van mensen rechten, namelijk dezelfde bed, bad en brood waar zelfs vluchtelingen en economische vluchtelingen recht op hebben.

  Sociale zekerheid anno 2017?

  “U zoekt het maar uit, daar is de camping en daar is de voedselbank. Een prettige dag verder”

 48. Arjan says:

  Latida: Maar een probleem is het. Volgens Engelen gaat het erom dat volgens Brussel er bij inkomens boven de 30K niet sociaal mag worden verhuurd. Hij had het erover om die regel aan de laars te lappen.

  Idd en ik vraag me af of dat geen symptoombestrijding is. Sociale huisvesting hoort toch ook alleen voor de laagste inkomens te zijn? Het echte probleem zijn natuurlijk de hoge huren en dat de vrije huurmarkt geen voet aan de grond krijgt.

 49. Arjan says:

  Latida: Je begrijpt me helemaal niet goed. Het kan mij niet schelen wie er wat bouwt als er maar niet honderdduizenden dakloos op straat zwerven in de hoop dat er nog iets bij Voerman in de afvalbakken ligt dat eetbaar is.

  Ik denk dat dat in dit schatrijke landje wel een beetje meevalt. Huurbeleid moet wel echt op de schop. Ik zie echter nog niet een begin van iets in die richting.
  Probleem is: politieke partijen zijn hersendood waar het gaat om de woningmarkt.

 50. Arjan says:

  Latida: Na decennia lang bezit nog geen eens 1 op de 10 kopers het eigen huis!

  Daar is wel wat aan gedaan met het ‘verplicht’ aflossen.

 51. maff says:

  Gemiddelde vraagprijs in juli is 340k

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

 52. Latida says:

  Arjan: Daar is wel wat aan gedaan met het ‘verplicht’ aflossen.

  Dat is inderdaad een behoorlijke stap vooruit, stel je eens voor zeg wat een innovatie.

  “Vanaf nu doen we het zo dat als je wat leent moet je het ook terugbetalen”

  Het zijn druppels op een gloeiende plaat met wat er nog aan bonnetjes open staat die voldaan moeten worden.

  En schulden die niet betaald kunnen worden, zullen niet betaald worden.

 53. Latida says:

  Binnenkort ook bij u in de gemeente? De bedelaars komen naar u toe deze zomer.

  “Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET gaat groepen professionele bedelaars uit de metro weren met een ov-reisverbod. Reizigers hebben volgens de RET al jaren last van het intimiderende en soms agressieve gedrag van de bedelaars, veelal afkomstig uit Midden- en Oost-Europa”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28600536/__RET_weert_bedelaars_uit_metro__.html

 54. Arjan says:

  Latida: Dat is inderdaad een behoorlijke stap vooruit, stel je eens voor zeg wat een innovatie.

  Had idd wel wat steviger gekund. En had samen met een completer pakket aan maatregelen op de woningmarkt doorgevoerd moeten worden (zoals echt zorgen voor betaalbare huurwoningen). Nu kregen we het ‘slechtste’ van twee werelden, strengere normen van de PvdA en de verhuurdersheffing van de VVD, zonder een alternatief te hebben.

  Maar laten het positief bekijken, het begin is er, het is beter dan helemaal niets. En laten we hopen dat deze lijn verder doorgezet wordt door komende kabinetten.

 55. Arjan says:

  Arjan: En laten we hopen dat deze lijn verder doorgezet wordt door komende kabinetten.

  En gebeurt het niet, dat zorgt een crisis wel weer voor een flinke correctie. Vroeg of laat.

 56. Nico de Geit says:

  Latida: als er maar niet honderdduizenden dakloos op straat zwerven

  Kleve en omgeving schijnt ook steeds beter gevuld te zijn met Nederlanders, nog beter. Je moet toch ergens wonen.

  Om de huizenprijzen hoog te houden in Nederland moet de vraag hoog gehouden worden en het aanbod zo laag mogelijk. Woningen afbreken kan ook nog.

 57. Nico de Geit says:

  Arjan: En gebeurt het niet, dat zorgt een crisis wel weer voor een flinke correctie. Vroeg of laat.

  Ongeveer te vergelijken met de ineenstorting van het Romeinse rijk. Zal een omslag zijn.

 58. Eric406 says:

  Latida: Maar een probleem is het. Volgens Engelen gaat het erom dat volgens Brussel er bij inkomens boven de 30K niet sociaal mag worden verhuurd. Hij had het erover om die regel aan de laars te lappen.

  Ik vraag mij al een tijd af, hoe men er in Brussel op is gekomen dat sociale huur boven de 30k niet mag. Ik durf er mijn hand wel voor in het vuur te steken, dat Blok ze hier fijntjes op gewezen heeft.

 59. Latida says:

  Nico de Geit: Kleve en omgeving schijnt ook steeds beter gevuld te zijn met Nederlanders, nog beter. Je moet toch ergens wonen.

  Om de huizenprijzen hoog te houden in Nederland moet de vraag hoog gehouden worden en het aanbod zo laag mogelijk. Woningen afbreken kan ook nog.

  Slopen wordt ook aangemoedigd met sloopsubsidies was het niet?

  http://nos.nl/artikel/2141104-sloop-duizenden-woningen-rotterdam-is-onbegrijpelijk.html

  “Ook geldt in meer gebieden een sloopsubsidie.”

  https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/4/sloopsubsidie-in-krimpgebieden-101247605

  en

  “Corporaties krijgen daar korting op de verhuurderheffing als zij huurwoningen slopen”

  http://www.sloopgids.nl/algemeen-nieuws/sloopsubsidie-in-krimpgebieden/

  ‘kortom, de schaarste is geen marktwerking, het is een beleidsmatige beslissing, zo lijkt het tenminste wel.

 60. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ongeveer te vergelijken met de ineenstorting van het Romeinse rijk. Zal een omslag zijn.

  Voordat kortzichtige personen mij weer verkeerd begrijpen: de ineenstorting van het Westen gaat niet van vandaag op morgen. Het schijnt al gaande te zijn sinds 1900, het hoogtepunt van het Westen.

 61. ps says:

  ps,

  Maff, missing link!

 62. maff says:

  Aan de grond met de grond

  Utrecht en de onherroepelijke erfpacht 😉

  “Ik zou dan in een keer 133.000 euro moeten ophoesten, dan kan gewoon niet.”

  https://www.duic.nl/algemeen/grote-groep-erfpachters-is-boos-gemeente-speelt-alleen-mooi-weer/

  Ps 🙂 dan maar onder de grond
  http://www.toplineinfo.nl/media/k2/items/cache/ae265ec8d02add74bcb0f72e47ec001b_XL.jpg

 63. BBB says:

  Mensen met een een hypotheek (huis) en erfpacht (grond) zijn zowel slaaf van de bank als van de gemeente. Wat was hun gedachte toen ze zoiets kochten?

  Het nieuwe instapmoment gaat nog even duren. Uitstappen heeft nu de voorkeur maar vluchten naar een ander land is niet voor iedereen weggelegd.

  Nederlanders denken vaak de boot te missen en denken daarom niet goed na. Alles is korte termijn denken. Financieel en politiek. De huidige koers gaat een hoop ellende opleveren. De jaren dertig van deze eeuw worden geen pretje voor velen. Die beginnen al over 13 jaar.

 64. maff says:

  Typisch, we hebben Ierland nu definitief verslagen 😉

  Nou ja, met de huishoudelijke schulden dan, dat dan weer wel

  http://research.euro.savills.co.uk/_images/international-household-debt-to-income-ratios(3).png

  DK zullen we nooit verslaan, die zijn volledig gesecuritiseerd https://www.nsnbc.me/wp-content/uploads/2014/02/HOT_AIR_BALLOON_B%C3%B6hringer-Friedrich.jpg

 65. Latida says:

  “Volgens Van Gog staan in Amsterdam 18.000 woningen en kamers te huur op platforms als Airbnb. In de eerste helft van dit jaar zijn 154 boetes van in totaal 2 miljoen euro uitgedeeld in verband met het onttrekken van woningen aan de woningvoorraad.

  Vanaf 1 oktober wordt het voor Amsterdammers die hun huis verhuren verplicht om dat telkens bij de gemeente te melden. Eigenaren van woningen die langer dan zestig dagen verhuurd worden, kunnen een boete krijgen van 6000 euro.”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28608909/__Airbnb_verder_onder_druk__.html

  AirBnb met extra Air:

  “Groepjes Oost-Europese mannen en sinds kort ook vrouwen ’kamperen’ illegaal in de bosjes van de Bijlmer, met smerige toestanden tot gevolg”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28608918/__Bijlmer_is__kampeer-Roma_s__zat__.html

  Nu zijn het Roma, maar ze zijn niet de enigen

  “Sinds begin deze maand zijn zwervers met tentjes neergestreken op Kijk in de Pot. De gemeente wist ervan en gedoogde dit. Maar toen vorige week de kwestie de publiciteit haalde, besloot de gemeente ineens dat ze weg moesten. Per vandaag. De zwervers kozen voor het Bergse stadspark omdat de vlakbijgelegen opvang aan de Zuid-Oostsingel vol zit. In plaats van ergens op straat te slapen, kiezen ze voor het ‘comfort’ van tenten in het park. Maar zonder enige sanitaire voorziening. Hun behoeften doen ze in het park. Tot ergernis van mensen die er hun honden uitlaten.”

  http://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/cda-bergen-op-zoom-in-de-fout-met-kamperende-zwervers~a4c08aa7/

  ” Max Vos woont bijna een halfjaar in een klein groen tentje in het bos tussen Amerongen en Veenendaal. Tot nu toe heeft hij geen hulp van instanties gehad, maar deze week krijgt hij bezoek van het sociaal dorpsteam van de gemeente Utrechtse Heuvelrug”

  en

  “Het is een slimme en welbespraakte man, Max Vos. Hij begon ooit aan een HBO-opleiding verpleegkunde, maar maakte die niet af. Maar hij is ook boos. Op zijn familie, op de overheid. Op de burgemeester van Stadskanaal en ook wel een beetje op die van Utrechtse Heuvelrug. „Ik zit hier al zes maanden.”

  http://www.gelderlander.nl/utrechtse-heuvelrug/dakloze-max-woont-al-halfjaar-in-het-bos-ik-heb-nog-vijf-liter-perensap~a8115c7d/

  “Veel regels passen hem niet. Daarom leeft Deurnenaar Twan van Schaijk al twee jaar op straat. ’s Nachts is hij in het bos, ook in de winter.”

  http://www.ed.nl/asten/twan-uit-deurne-is-liever-dakloos-en-slaapt-in-het-zandbos~a49c8822/

  “Zijn ontlasting doet hij in de bosjes, slapen moet in een tent. Hellevoeter Marcel van Vliet (49) staat sinds vorige maand op straat en woont nu noodgedwongen in het Bernissegebied bij Zuidland. Agenten gedogen de situatie. De man heeft niemand meer en wacht op de instanties.”

  http://www.ad.nl/voorne-putten/dakloze-hellevoeter-zwerft-legaal-in-natuurgebied~a863a498/

  Dit is nog maar een snelle greep uit de vele zoekresultaten op Google waarbij het in het nieuws kwam dat er mensen op straat slapen.

  Het komt natuurlijk veel vaker voor dan dat het in de krant staat.

 66. maff says:

  De dag dat de Rabo valt

  Rabo: Klant gaat boeten voor strenge kapitaaleisen

  http://daskapital.nl/2017/07/rabo_klant_gaat_boeten_voor_st.html

 67. Latida says:

  3 jaar oud bericht maar heel opmerkelijk:

  “Dakloze Victor bouwt ‘luxe’ bosvilla voor nul euro”

  http://www.ad.nl/binnenland/dakloze-victor-bouwt-luxe-bosvilla-voor-nul-euro~abbd20e8/

 68. Latida says:

  “Deze regels, waarvan niemand weet wanneer, of en hoe ze worden ingevoerd (duurt lang) hangen als een zwaard van Damocles boven de bancaire sector. Aangezien de risicoweging van hypotheken omhoog zal gaan, wordt ook de CET 1-ratio (meer daarover hier) mogelijk beïnvloed. Rabobank richt zich op een CET1-ratio van 14%, maar Basel IV kan roet in het eten gooien. Heel gek: de risico-inschattingen van Bazel liggen hoger dan die van de financiële eindbaas van de Rabo. Toch zeggen Brouwers en Muller dat ook marktanalisten moeten worden opgevoed. Er moet genuanceerder naar de cijfers gekeken worden. De kapitaalpositie neemt toe, ‘terwijl onze onderliggende activiteiten niet opeens risicovoller zijn geworden.’ Ook de politiek mag zich wat meer met de gevolgen van Basel 4 bemoeien, vindt Brouwers.

  ‘De politiek ziet het maatschappelijke gevaar hiervan voor Europa blijkbaar nog niet genoeg in.’ ”

  Dat klinkt niet best.

  Want wat is Basel 4 precies?

  “a proposed standard on capital reserves for banks, to mitigate against the risk of financial crisis. It is expected to follow the third Basel accords (Basel III) , and would require more stringent capital requirements and greater financial disclosure”

  Dus de Rabo man zegt hier feitelijk dat de maatregelen die ontworpen zijn om het risico tegen een volgende crisis te mitigeren, een volgende crisis zullen veroorzaken.

  Dat zou best kunnen, ik zou het niet weten, maar wat zegt dit over de positie van de Rabo zelf?

 69. Latida says:

  “De plek waar het lichaam is gevonden is volgens buren een populaire hang- en slaapplek voor zwervers. Het stoffelijk overschot lag op ongeveer honderd meter van een rij huizen.”

  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1438834/gevonden-lichaam-in-amersfoort-waarschijnlijk-van-zwerver.html

  “Uit onderzoek onder de circa duizend daklozen die de stad Groningen telt,”

  en

  “zijn in Groningen zo’n tachtig hulporganisaties op dit gebied actief. ,,Dit grote aantal brengt met zich mee dat veel dak- en thuislozen door de bomen het bos niet meer zien. ”

  http://www.dvhn.nl/groningen/Rondzwerven-op-straat-én-op-het-internet-22218999.html

  “Inmiddels is op het enorme stuk grond in Westpoort, dat in 1997 is gekraakt, een kunstenaarsdorp ontstaan waar gezinnen met kinderen wonen en festivals worden georganiseerd. Ook zijn er tientallen Oost-Europese zwervers en verslaafden rondom het terrein neergestreken in oude caravans. ”

  http://www.parool.nl/amsterdam/adm-terrein-moet-worden-ontruimd~a4503251/

  “In het oude Vitens-gebouw aan de Arnhemsestraatweg in Velp is een levenloos lichaam gevonden. De politie doet met meerdere eenheden en samen met de vrijwillige brandweer van Velp onderzoek bij het bedrijfspand dat al jaren leeg staat.

  Het pand was regelmatig in het nieuws doordat het veelvuldig ongewenst werd bezocht door jongeren en “zwervers””

  https://rheden.nieuws.nl/nieuws/95968/dode-gevonden-leegstaande-vitens-gebouw-velp/

 70. Latida says:

  Dode zwerver gevonden in kleine bouwvallige hut:

  http://www.klazienaveenlokaal.nl/2017/03/20/lichaam-van-dode-man-aangetroffen-in-buitengebied-klazienaveen/

  Dode zwerver in Delft drinkt slootwater

  “Volgens bewoners van de nabijgelegen wijk Poptahof zou het gaan om een zwerver die zich al langere tijd in de buurt ophoudt. „Hij slaapt in portieken en drinkt water uit de sloot””

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27926203/__Dode_gevonden_in_Delft__.html

  “Nijkerk gedoogt een daklozenkampje van rioolbuizen op een industrieterrein. De zaak ontmantelen leidt volgens de gemeente slechts tot verplaatsing van problemen.”

  http://www.destentor.nl/nijkerk/daklozen-slapen-in-rioolbuizen-nijkerk-grijpt-niet-in~abb1fa76/

  De Politie mag er niet over berichten. Het laat echter wel zien welke beleidslijnen er worden uitgezet in voorkomende gevallen krijgen dakloze mensen boetes opgelegd:

  “Meerdere politieke partijen in Rotterdam willen dat agenten stoppen met het versturen van tweets met foto’s van daklozen. Volgers van de politie krijgen te zien hoe de zwervers worden gevonden en daarna weggestuurd uit parkeergarages of parken.

  “Misselijkmakend en vernederend”, zo noemt Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam de tweets die de politie plaatst over daklozen in de stad.”

  http://nos.nl/artikel/2148540-rotterdamse-politie-zet-daklozen-te-kijk-op-twitter.html

 71. Latida says:

  “Het aantal meldingen van overlast door zwervers is in een jaar tijd explosief gestegen. Vooral in de grote steden klagen steeds meer inwoners over geluidsoverlast, wildplassen, vervuiling en geweld door daklozen.”

  en

  “De politie kreeg vorig jaar 14.212 overlastmeldingen over zwervers, dat is een kwart meer dan in 2015 (toen nog 11.518). Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie. Drie jaar geleden, in 2013, waren er nog 10.712 meldingen.”

  http://www.ad.nl/binnenland/zwervers-zorgen-voor-meer-overlast~a1e3197a/

  Dat zijn alleen nog maar de meldingen!

  Conclusie: Dakloosheid is een levensgroot probleem geworden in Nederland.

  Laten we de huren nog maar eens verhogen, dat zal ze leren.

 72. Latida says:

  “Jan Alferink, de markante ‘zwerver’ van Harderwijk, is zondag overleden. Bekenden en hulpverleners uit het dak- en thuislozencircuit zijn aangeslagen. Want Jan, die had wel een heel moeilijk leven, daarover is iedereen het eens. Ze vinden het erg, dat ze niet méér voor hem konden doen. Dat het onze maatschappij niet lukt, om mensen als Alferink, die vaak verward en soms agressief zijn, passende hulp en zorg te bieden.”

  http://hetkontaktharderwijk.nl/lokaal/markante-zwerver-jan-alferink-overleden-210311

  “De dakloze Jan Alferink, die op zondag 5 februari overleed, heeft voor zijn dood wanhopig tevergeefs medische hulp gezocht. Hij had hartklachten en maakte zich hierover grote zorgen, blijkt uit verschillende verklaringen, waaronder van nachtopvang Iriszorg. ,,Omdat Jan niet in het ziekenhuis terecht kon en er duidelijk slecht aan toe was, mocht hij bij ons in de wachtruimte van Iriszorg”, laat manager Erik Derks weten”

  en

  “Mededaklozen vertelden vrijdags voor zijn overlijden al, dat Jan hartklachten had en ondanks zijn verzoeken, geen medische hulp kreeg. Niet van de huisarts, niet van het ziekenhuis. Ze vertelden boos dat Jan ‘dood lag te gaan’. Op een filmpje,onlangs gemaakt door twee bekenden van Jan, is ook te zien dat hij enkele malen voorover gebogen naar zijn hart grijpt.”

  http://hetkontaktharderwijk.nl/lokaal/zwerver-jan-smeekte-om-medische-hulp-212312

 73. Arjan says:

  Eric406,

  Omdat sociale huur volgens Europa alleen bedoeld is voor zwakkeren en mensen met lage inkomens. Niet zo’n heel vreemde redenering lijkt me.

 74. Jacob says:

  ECB-topman Draghi jaagt hypotheekmarkt op hol :

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/28609585/__ECB-topman_Draghi_jaagt_hypotheekmarkt_op_hol__.html

  Stijgende rente, run op hypotheken, verwachting dat de rente door gaat stijgen. Knapt de zeepbel eindelijk?

 75. Latida says:

  “De makelaars profiteerden optimaal van de aantrekkende woningmarkt.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/28612985/__Meer_omzet_NVM-makelaars__.html

  Verassend?

 76. Arjan says:

  Latida: Verassend?

  Niet bepaald, als je deze nu gepost had:

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/28609585/__ECB-topman_Draghi_jaagt_hypotheekmarkt_op_hol__.html

  Met deze vraag:

  Stijgende huizenprijzen door stijgende rente?

  🙂

 77. BBB says:

  Arjan,

  Lezen blijft moeilijk. Stijgende vraag door een mogelijk stijgende rente. Er wordt niets over stijgende huizenprijzen gemeld.

 78. Arjan says:

  BBB,

  Dat beweer ik ook niet, het was namelijk een vraag. Lezen blijft idd moeilijk…

  Maar hogere vraag leidt doorgaans tot hogere prijzen…

 79. BBB says:

  Arjan,

  Ok. Antwoord op je vraag is nee.

  Een mogelijke stijging van de rente leidt tot meer vraag en misschien hogere huizenprijzen. Een daadwerkelijke stijging van de rente leidt tot lagere huizenprijzen en in Nederland tot een hoop ellende.

 80. Hans- says:

  Regering: we kunnen toch gewoon de HRA aftrek bijstellen om het PONZI SCHEME in stand te houden!!

 81. maff says:

  Jim Rogers: ‘Grootste financiële crisis van onze tijd in aantocht’

  https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/jim-rogers-grootste-financiele-crisis-van-onze-tijd-in-aantocht

  Waarschuwingen genoeg …………. maar luistert er wel iemand ? https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/35/8e/4c/358e4cbd0746fffc55469345bb6b345c.png

 82. maff says:

  Probeersel

  Nieuw in de NL de hypotheekrente stijgt

  https://cdn.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2017/07/hypotheekrente.png

 83. maff says:

  maff,

  Lukt niet, dan maar zo

  28 keer verhoogden banken al hypotheekrentes deze maand: is de kentering daar?

  https://www.businessinsider.nl/28-keer-verhoogden-banken-al-hypotheekrentes-deze-maand-de-kentering-daar/

 84. maff says:

  Mijn buurvrouwtje ( British ) is bang dat ze terug moet na de Brexit

  Koophuis, gescheiden en 2 kids

  Ze is vergeten de NL-se nationaliteit aan te vragen, toen ze nog getrouwd was, ( met een NL-se man ) en nu kan het niet meer ……………

 85. Latida says:

  Artikel met veel spelfouten, maar wel veelzeggend

  “Nederlanders met zware beroepen halen steeds vaker hun pensioen niet. Ze melden zich voortijdig ziek en krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen, meldt de Volkskrant.

  Het pensioenfonds voor de metaal (PMT) ziet een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd in stappen omhoog gaat van 65 naar 67 jaar. Ook bij het pensioenfonds Zorg & Welzijn worden ouderen vaker (plus 20 procent) arbeidsongeschikt verklaard.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/pensioen/28618632/__Pensioen_vaak_niet_haalbaar__.html

  “Maar wie wil weten hoeveel mensen daadwerkelijk de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, moet zelf maar een beetje gaan puzzelen en zich door lastige grafieken en lange lijsten met ‘sterftekansen’ worstelen.”

  http://www.volkskrant.nl/economie/-waarom-vertelt-de-overheid-nooit-dat-een-op-de-vijf-zijn-pensioen-niet-eens-haalt~a3446176/

 86. Latida says:

  “Hoeveel 67-jarigen zijn straks helemaal klachtenvrij en vitaal genoeg voor die langverwachte wereldreis? En hoe groot is de kans dat je dat allebei nog bent? Misschien gaat het dan zelfs maar om 1 op de 2 mensen, want meer dan de helft van alle 65-plussers heeft volgens de statistieken een ‘chronische ziekte’. Waar iedereen op hoopt en van droomt – en misschien ook wel te gemakkelijk op rekent – is voor banken en verzekeraars juist een nadeel en heet daar ‘langlevenrisico’. ”

  http://www.volkskrant.nl/economie/-waarom-vertelt-de-overheid-nooit-dat-een-op-de-vijf-zijn-pensioen-niet-eens-haalt~a3446176/

 87. Nico de Geit says:

  Nu in de verhuur: de woning van GroenLinks-prominent Anita de Horde, waar haar “Gijsje” enkele dagen geleden nog een lastige negerin van de trap gooide. Huurprijs: € 2.250,00 per maand.

  Artikel plus foto’s : http://www.telegraaf.nl/binnenland/28622466/__Kijk_binnen_bij_Airbnb-smijter__.html

 88. Arjan says:

  maff: Jim Rogers: ‘Grootste financiële crisis van onze tijd in aantocht’

  rtlz.nl/algemeen/e…nze-tijd-in-aantocht

  Waarschuwingen genoeg …………. maar luistert er wel iemand ? s-media-cache-ak0.…55469345bb6b345c.png

  Ja Maff, dat zei ie 5 jaar geleden ook al, tegelijkertijd lees ik op RTL-Z dit:

  https://www.rtlz.nl/opinie/die-nieuwe-nederlandse-recessie-die-komt-nog-lang-niet

 89. Steven says:

  https://www.rtlz.nl/sites/default/files/content/images/2017/07/05/huizenprijs_0.png?itok=rqkK6qo7

  Dat past natuurlijk precies in de return to normal grafiek.

  Ook vind ik persoonlijk nog steeds dat je met de klompen in de klei moet staan en moet zeggen: Ik ga geen 500.000 euro lenen voor een tussenwoning op IJburg. Of ik ga zowieso niet lenen als de huizenprijzen te hoog zijn.

  Ja maar zijn ze dan te hoog met die lage rente? Ja. De rente gaat alleen over de rente. de prijs gaat over de prijs en die is historisch vreselijk hoog. Kom op zeg. Zo moeilijk is het allemaal echt niet. proost!

 90. Arjan says:

  Arjan: Ja Maff, dat zei ie 5 jaar geleden ook al, tegelijkertijd lees ik op RTL-Z dit:

  rtlz.nl/opinie/die…e-komt-nog-lang-niet

  Huizenprijzen zitten Volgens Bouwman op het reële niveau van zomer 2000, toen er net een verdubbeling geweest was in 5 jaar tijd van de koopwoningprijzen grotendeels tengevolge van het kunnen lenen op twee inkomens. Naast de lage rente en schaarste, is dit m.i. ook een belangrijke, misschien wel de belangrijkste bodemlegger onder de huidige huizenprijzen.

  Persoonlijk ben ik voor het afschaffen van deze leennorm, desnoods in stapjes, maar het tegenovergestelde gebeurt nu weer. Anticyclisch beleid zoals gebruikelijk. Misschien wordt de volgende crisis een aanleiding om de normen verder aan te scherpen. Beetje afhankelijk van de politieke kleur die op dat moment de scepter zwaait denk ik.

 91. Steven says:

  Arjan: Misschien wordt de volgende crisis een aanleiding om de normen verder aan te scherpen.

  Ik vind het natuurlijk al een crisis dat men op allerlei manieren probeert goedkoop wonen tegen te werken. De ergste is natuurlijk die verhuurdersheffing. Aan de ene kant geeft men huursubsidie en aan de andere kant vraagt men verhuurdersheffing. Ik ben niet voor een wiskundigen kabinet, maar soms denk ik wel eens dat gewoon wat rekenen al veel oplost. (buiten rare belangen om dan natuurlijk)

 92. Arjan says:

  Steven: Aan de ene kant geeft men huursubsidie en aan de andere kant vraagt men verhuurdersheffing.

  Gevolg van het polderen tussen links en rechts en je krijgt het slechtste uit twee werelden. Tel daarbij op een totaal gebrek aan visie bij de politieke partijen. Het moet de PvdA wel nagegeven worden dat ze gezorgd heeft voor het verlagen van de LTV, het verplicht annuïtair aflossen en het afbouwen van de HRA. Je zou toch zeggen dat juist een liberale partij als de VVD juist voor minder inmenging van de overheid in de markt is.

  Verder zijn ze wat betreft de woningmarkt compleet blindgeslagen door lobbyisten heb ik het idee, alleen Europa steekt er godzijdank nog een stokje voor. Ik zou geen partij weten die een compleet plan heeft om de woningmarkt in Nederland weer gezond te maken.

 93. adamus says:

  Koophuis XXL:
  Vond Engelen in het verleden prettiger om naar te luisteren.. 1 doorratelend monoloog.. doet verhaal geen goed.

  Engelen staat op zenden. Heeft hij wel eens op een tweet gereageerd?

 94. svg says:

  Steven,

  Steven: Ik vind het natuurlijk al een crisis dat men op allerlei manieren probeert goedkoop wonen tegen te werken. De ergste is natuurlijk die verhuurdersheffing. Aan de ene kant geeft men huursubsidie en aan de andere kant vraagt men verhuurdersheffing. Ik ben niet voor een wiskundigen kabinet, maar soms denk ik wel eens dat gewoon wat rekenen al veel oplost. (buiten rare belangen om dan natuurlijk)

  O, ik zie het al helemaal voor me hoe Rutte op zoiets reageert: “Nou die verhuurdersheffing is er natuurlijk omdat die huursubsidie er is, logisch toch?” gevolgd door zijn altijd aanwezige “bigsmile”.

 95. adamus says:

  Latida:
  “Hoeveel 67-jarigen zijn straks helemaal klachtenvrij en vitaal genoeg voor die langverwachte wereldreis? En hoe groot is de kans dat je dat allebei nog bent? Misschien gaat het dan zelfs maar om 1 op de 2 mensen, want meer dan de helft van alle 65-plussers heeft volgens de statistieken een ‘chronische ziekte’. Waar iedereen op hoopt en van droomt – en misschien ook wel te gemakkelijk op rekent – is voor banken en verzekeraars juist een nadeel en heet daar ‘langlevenrisico’. ”

  volkskrant.nl/econ…eens-haalt~a3446176/

  ik kom veel ongezonde 40+ tegen.

 96. maff says:

  Ondertussen in de UK

  Grace is 25. Her student debt: £69,000

  With graduates facing a lifetime of debt – at 6.1% interest – pressure is growing for a rethink on tuition fees and maintenance loans. But what should replace them?

  https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/monkey-selfie-macaque-copyright-court-david-slater

  ps 🙂 Think again https://happylists.files.wordpress.com/2008/04/students-loans2.jpg

 97. maff says:

  Testing

 98. adamus says:

  maff:
  Testing

  en we kunnen weer door.

 99. Nico de Geit says:

  Time Travel Test 1

  13-07-2017
  NL 09.54

 100. Nico de Geit says:

  Door tekort blijven prijzen omhoogschieten
  Woningtekort wordt nijpend

  Voor het eerst in 13 jaar stonden er minder dan 100.000 bestaande koopwoningen in Nederland te koop. Door het tekort blijven de woningprijzen omhoogschieten. Als gemeenten niet heel snel vaart maken met nieuwbouw zullen de woningprijzen volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma werkelijk exploderen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/28625350/__Woningtekort_wordt_nijpend__.html

 101. robbert says:

  Huis gekocht in 2012 in haarlem centrum en amsterdam centrum voor prikkie – meesterzet.

 102. robbert says:

  zilver gekocht in 2012 domste zet ooit. 41% verlies.

 103. Nico de Geit says:

  robbert:
  Huis gekocht in 2012 in haarlem centrum en amsterdam centrum voor prikkie – meesterzet.

  Vergeet niet op tijd uit te stappen. Meesterzet.

 104. Arjan says:

  Nico de Geit,

  De NVM die de overheid dicteert meer te bouwen. Het moet niet gekker worden.

  Ze hebben wel gelijk, maar welk belang hebben ze erbij?

 105. Arjan says:

  robbert: Huis gekocht in 2012 in haarlem centrum en amsterdam centrum voor prikkie – meesterzet.

  Je verhuurt die huizen ofzo?

 106. Latida says:

  Nico de Geit:
  Door tekort blijven prijzen omhoogschieten
  Woningtekort wordt nijpend

  Voor het eerst in 13 jaar stonden er minder dan 100.000 bestaande koopwoningen in Nederland te koop. Door het tekort blijven de woningprijzen omhoogschieten. Als gemeenten niet heel snel vaart maken met nieuwbouw zullen de woningprijzen volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma werkelijk exploderen.

  telegraaf.nl/dft/g…wordt_nijpend__.html

  Ik vraag me af hoe het kan dat er op Funda alleen al 144,000 te koop staan

  http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/

 107. svg says:

  Gemiddelde huizenprijs is nu 258 duizend euro
  http://www.volkskrant.nl/economie/huizenprijzen-9-procent-gestegen-in-vergelijking-met-vorig-jaar-grote-groei-is-eruit~a4506026/

  Terwijl alles er op wijst dat het eigenlijk 195 duizend euro moet zijn.
  Conclusie: Ewald heeft gelijk , de huizen markt is een zeepbel!

 108. Latida says:

  “Problematische schulden
  Bijna één op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden (tussen de 1,3 en 1,4 miljoen huishoudens).”

  Het aantal mensen dat dit betreft is daar dus een veelvoud van, afhankelijk van het aantal personen per huishouden.

  “In 2011 bestond een gemiddeld huishouden in Nederland uit 2,2 personen”

  bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2012/27/grote-verschillen-in-gemiddelde-huishoudensgrootte-per-buurt-in-de-vier-grote-steden

  Er leven dus grofweg 3 miljoen mensen in Nederland in een huishouden datgebukt gaat onder problematische schulden.

 109. Latida says:

  Latida:
  “Problematische schulden
  Bijna één op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden (tussen de 1,3 en 1,4 miljoen huishoudens).”

  Het aantal mensen dat dit betreft is daar dus een veelvoud van, afhankelijk van het aantal personen per huishouden.

  “In 2011 bestond een gemiddeld huishouden in Nederland uit 2,2 personen”

  bron: cbs.nl/nl-nl/achte…de-vier-grote-steden

  Er leven dus grofweg 3 miljoen mensen in Nederland in een huishouden datgebukt gaat onder problematische schulden.

  Dat is overigens ongeveer 17,5% van het aantal inwoners van Nederland:

  https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller

  Dat 82,5% in een huishouden woont waarvan het in ieder geval niet bekend is dat er problematische schulden, wil natuurlijk nog niet zeggen dat die er niet zijn. De beste graadmeter daarvoor is om te zien hoe dit getal zich over de komende jaren zal ontwikkelen.

  Ik het het huidige aantal in ieder geval schrikbarend hoog.

 110. Latida says:

  Opvallend: het COA koopt blijkbaar grote Villa’s op om minderjarige asielzoekers in op te vangen

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28631821/__Geen_azc_door_kaap_villa__.html

 111. Latida says:

  “Nibud en PwC verwachten dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Door onder meer een toename aan scheidingen, meer zzp’ers die geen pensioen opbouwen en meer flexibele dienstverbanden verwachten zij dat het inkomen van toekomstig gepensioneerden lager zal zijn dan dat van de huidige generatie.”

  https://www.bnr.nl/nieuws/zorg/10307386/gepensioneerden-in-financiele-problemen

 112. Latida says:

  opvallend:

  “38% van de woningen staat een jaar of langer te koop, 17% zelfs drie jaar of langer”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/7/nvm-voorzitter-nieuwbouw-moet-huizenmarkt-voor-imploderen-behoeden-10199037

 113. Latida says:

  Het lijkt erop dat het vooral appartementen zijn die snel worden verkocht

 114. Latida says:

  “In de laatste tien jaar is het aantal caravans en campers verdubbeld in Nederland. Het zijn er nu samen ruim een half miljoen.”

  https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/hoe-ouder-de-nederlander-des-te-jonger-zijn-camper-of-caravan

 115. Nico de Geit says:

  Latida: minderjarige asielzoekers

  Die zijn dus vaak veel ouder dan ‘minderjarig’. Maar met dat stempel kunnen ze niet worden uitgezet.

  #illegale_immigratie

 116. Nico de Geit says:

  bnr.nl/nieuws/zorg…financiele-problemen

  ‘Vooral mensen die hun woning huren, een aflossingsvrije hypotheek hebben of een nog niet afbetaalde hypotheek, lopen risico. Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten.’

  De mensen die hun woning afbetaald hebben staan er dus het gunstigst voor. De sterke schouders….

 117. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: #illegale_immigratie

  Dat is dus een misdrijf. De overheid doet er zelf ook aan mee. Als je binnen komt drijven zonder geldig verblijfsdocument is dat in principe strafbaar.

  Asiel aanvragen? Zijn ze wel helemaal lekker? Toeristen bevolken Aleppo, zijn ijsjes aan het eten tussen verwoeste gebouwen bij 41 graden Celsius. Markten liggen vol met fruit en allerlei zooi. In Damascus is helemaal niks aan de hand – IS heeft Damascus nooit in handen gehad. Mosul, ook schoongeveegd.

  Het zijn of klaplopers, of IS-terroristen die bang zijn voor Assad wegens gepleegde oorlogsmisdaden. De echte apothekers staan al lang weer in hun apotheek. Ben ik nou de enige die dat ziet?

 118. Nico de Geit says:

  Eigenaar Cees Engel mag niet terugkeren op zijn camping Fort Oranje in Rijsbergen. De rechter in Breda heeft dat donderdag besloten in een kort geding dat Engel had aangespannen tegen een gebiedsverbod dat aan hem is opgelegd.

  Zundert wil de camping binnen een jaar sluiten omdat de situatie er onhoudbaar is geworden: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28636080/__Engel_niet_op_Fort_Oranje__.html

 119. Dr.t says:

  Latida waaron haak jje nou ieder negatief berichtje aan wat je maar kan vinden?
  Dat kun je alleen maar diee als je zelf ietwat ongelukkig voelt.

  Cheer up, zo beroerd gaat het er nou ook weer niet aan toe.
  Wat vaker het journaal overslaan en genieten van de mooie momenten.
  .

 120. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: binnen een jaar

  Een vol jaar?????? Probleemwijken straks ook gesloten?

 121. Nico de Geit says:

  ‘Je (schoon)ouders in huis nemen als ze op leeftijd zijn, of bij ze intrekken. In sommige landen is het niet meer dan gebruikelijk, maar in Nederland is dit idee nog niet echt ingeburgerd.

  Ook Daan (39) nam haar ouders in huis. Lachend: “Nou ja, niet letterlijk. Na zeven jaar kregen we eindelijk een vergunning voor een huisje in onze tuin.’

  http://www.telegraaf.nl/vrouw/28636078/__Daans_ouders_wonen_bij_haar_in_de_tuin___Ik_zie_van_dichtbij_wat_mij_te_wachten_staat___.html

 122. Arjan says:

  Latida: “38% van de woningen staat een jaar of langer te koop, 17% zelfs drie jaar of langer”

  Dat is niet opvallend, lees de voorgaande zin es

 123. Arjan says:

  Arjan: maar welk belang hebben ze erbij?

  Had ik kunnen weten: minder huizen te koop betekent dat er minder geld voor ze te verdienen valt.

 124. Arjan says:

  Latida: Ik vraag me af hoe het kan dat er op Funda alleen al 144,000 te koop staan

  144.000 bedoel je.

  Uit je quote:

  Voor het eerst in 13 jaar stonden er minder dan 100.000 BESTAANDE KOOPWONINGEN in Nederland te koop

 125. Latida says:

  Dr.t: waaron haak jje nou ieder negatief berichtje aan wat je maar kan vinden?

  Als ik er echt naar op zoek zou gaan had ik denk ik wel 1000 keer zoveel hier kunnen posten.

  Ik kom dit gewoon tegen en als je zo op een rijtje zet zijn er inderdaad best wel veel negatieve indicatoren.

  Wat opvallend is, gezien de hosanna verhalen over de economie en de huizenmarkt.

  Ik verzin die berichten niet, het zijn gewoon publiekelijke nieuwsberichten door anderen geschreven waar ik naar verwijs.

  Enkel, als je zo hier en daar verspreid ziet valt het niet op, dat als je ze op een rijtje zet er wel degelijk een patroon in terug te vinden is.

  Verder vreemd dat je de negatieve berichtgeving op mijn gemoedstoestand projecteert, het gaat uitstekend met mij.

  Ik zie gewoon een hoop negatieve indicatoren voorbijkomen voor NL, beter om je daarover zorgen te maken, want het lijkt er toch echt op dat de problemen niet kleiner maar steeds groter worden.

 126. Steven says:

  Latida: want het lijkt er toch echt op dat de problemen niet kleiner maar steeds groter worden.

  Als huizen duurder worden en schulden hoger.. is het inderdaad vrijwel onmogelijk om dat als positief te zien. Toch doet men dat steeds.

 127. Latida says:

  Arjan: 144.000 bedoel je.

  Uit je quote:

  Voor het eerst in 13 jaar stonden er minder dan 100.000 BESTAANDE KOOPWONINGEN in Nederland te koop

  Dat is een goed punt. Dank daarvoor.

  Maar zelfs op bestaande bouw krijg je op Funda alleen al 116,000 resultaten

  http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/bestaande-bouw/

 128. Nico de Geit says:

  Steven: Als huizen duurder worden en schulden hoger.. is het inderdaad vrijwel onmogelijk om dat als positief te zien.

  Als huizen goedkoper worden en schulden maar door blijven stijgen, tja… Dat moet een keer fout.

 129. Nico de Geit says:

  144.000 – 116.000 – minder dan 100.000 – gemiddelde waarde, of beter: gemiddelde verkoopprijs, neem het allemaal maar met een korreltje zout. Om over die enorme waardestijging nog maar te zwijgen.

  Dat verkoopbord staat nog steeds in de tuin van die veel te dure villa. Blijkbaar nog steeds geen koper.

  Zodra ze inzoomen op delen van de huizenmarkt om maar over een stijging te kunnen schrijven, hoe serieus moet je zoiets nemen?

 130. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ik bedoel het puur vanuit de consument kant (ik, jij, wij allemaal). We willen toch liever goedkope huizen en geen schulden?

  Maar zo denkt men dus niet. Het is gewoon een Ponzi scheme. Kan er echt nog steeds niets anders van bakken.

 131. Latida says:

  Arjan: Dat is niet opvallend, lees de voorgaande zin es

  Dit is de hele alinea:

  “Daling aanbod
  Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2017 (de peildatum voor het aanbod) staan er bij NVM-makelaars bijna 73.000 woningen in aanbod (totale markt 97.000). Dat is 35% minder dan een jaar geleden. Ook vergeleken met een kwartaal eerder is er sprake van een daling van het woningaanbod van bijna 8%. De looptijd van het in aanbod staande koopwoningen is in een jaar tijd met ruim 22% gedaald tot 256 dagen. 38% van de woningen staat een jaar of langer te koop, 17% zelfs drie jaar of langer. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal uit zo’n 5 woningen kiezen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. 65% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.”

  Ok dus het aanbod neemt steeds sneller af, 65% is binnen 90 dagen verkocht.

  Maar wat zegt dat over de 38% van de woningen die langer dan een jaar te koop staan? en wat zegt dat over de 17% van de woningen die al langer dan drie jaar te koop staan?

  Of ze zijn te hoog geprijsd, of ze zijn onverkoopbaar. Daar zit dus ‘lucht’ in.

  En dat zijn dan alleen nog maar die woningen die te koop staan.

  Het is niet te hopen dat je die cijfers kunt doortrekken naar de hele koopwoningen voorraad van 5 miljoen woningen, maar als je in deze periode van kunstmatige schaarste en historisch lage rente nog niet eens 3 jaar je huis kunt verkopen heb je dus best wel een probleempje.

 132. Nico de Geit says:

  Steven: geen schulden

  Ik denk dat we te maken hebben met een ingewikkeld psychologisch proces. Mensen meten hun waarde af aan de lening die ze kunnen krijgen. Want alleen dan zijn ze iets waard, dan hebben ze iets bereikt.

  Dat nu ook uitzendkrachten en misschien straks ook vluchtelingen een dikke lening krijgen zullen ze niet leuk vinden.

  Als ze vluchtelingen een lening gaan geven van een half miljoen (gefinancierd uit de goed gevulde pensioenpotten) denk ik maar aan één ding: hoe krijg ik die vluchteling zo gek dat hij een deel van dat geld aan mij geeft? Het houdt de economie draaiende, voorlopig dan.

 133. Arjan says:

  Latida: Maar zelfs op bestaande bouw krijg je op Funda alleen al 116,000 resultaten

  Misschien zijn die 16.000 huizen huurwoningen in de verkoop of huizen op verkocht onder voorbehoud…

 134. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Het houdt de economie draaiende, voorlopig dan.

  De babyboomer die zijn huis verkocht heeft aan een vluchteling voor een half miljoen gaat ook lekker feesten van dat geld. De vluchteling zelf heeft niet zo veel aan de lening, want het geld komt voor het overgrote deel vast te zitten in stenen. Maar de verkoper van het pand, de babyboomer, die kan het geld flink laten rollen.

  Als de vluchteling succesvol is gaat het helemaal goed komen met rente en aflossing. Maar als het succes tegenvalt…. Vul zelf maar in. Het gaat om miljoenen vluchtelingen – wie gunt die mensen nou geen mooie toekomst hier?

  Zo’n mooi groot huis van een babyboomer is natuurlijk wel heel geschikt om kamers te verhuren. Dan kunnen er nog meer vluchtelingen bij. Honderden miljoenen willen deze kant op – naar Nederland. Mooi.

 135. Arjan says:

  Latida: Maar wat zegt dat over de 38% van de woningen die langer dan een jaar te koop staan? en wat zegt dat over de 17% van de woningen die al langer dan drie jaar te koop staan?

  Dat ze nu korter te koop staan, ondanks de toch nog lange verkooptijd. De trend is dalend.

 136. Arjan says:

  Latida: Of ze zijn te hoog geprijsd, of ze zijn onverkoopbaar. Daar zit dus ‘lucht’ in.

  Huizen die niet verkopen zijn altijd te hoog geprijsd. Vaak mensen met een wurghypotheek (aflossingsvrij enzo). Men gokt er misschien op dat de prijsstijgingen verder doorzetten en dat de kopers uiteindelijk wel genoegen neemt met dat mindere huis.

 137. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Kom op Nico, die prijzen kun je gewoon opvragen bij het kadaster. Ga nou niet ontkennen dat die prijzen hard stijgen. Veel te hard zelfs als je ‘t mij vraagt…

 138. Arjan says:

  Steven: We willen toch liever goedkope huizen en geen schulden?

  Je denkt toch niet dat je nooit een schuld hoeft te maken voor een koophuis? Cash een huis kopen is maar voor weinigen weggelegd.

 139. Latida says:

  Arjan: Je denkt toch niet dat je nooit een schuld hoeft te maken voor een koophuis? Cash een huis kopen is maar voor weinigen weggelegd.

  Uhm.. Zo bijzonder is dat nu ook weer niet hoor.. Zelfs in Nederland niet.

  Ruim 25% van de verkochte huizen in Amsterdam wordt zonder hypotheek gekocht.

  “Ruim een kwart van alle te koop staande woningen in Amsterdam wordt sinds 2013 direct betaald, dus zonder dat er eerst een hypotheek wordt afgesloten.”

  https://fd.nl/economie-politiek/1201123/kwart-van-alle-koopwoningen-in-amsterdam-contant-afgetikt

 140. Latida says:

  Zelfs DNB heeft het het liefste alleen maar over de woningmarkt ‘in de grote steden’

  https://www.dnb.nl/binaries/OS%20Huizenmarkt_tcm46-358879.pdf?2017050911

  Zoals:

  “Uit een enquête onder NVM-makelaars blijkt dat in de tweede helft
  van 2016 in Amsterdam 45% van de woningen werd verkocht zonder nancieringsvoorbehoud; in heel Nederland was dit 12%”

  en

  “Ondanks de aanscherping van de inkomensnormen kunnen huishoudens
  nu meer lenen dan voor de crisis, wat de vraag naar woningen versterkt.
  Voor huishoudens die in 2008 een bruto inkomen hadden van 50.000 euro ligt de maximale hypotheeksom op dit moment bijna 4% hoger dan in
  2008 (DNB, 2016). ”

  en

  “De woningmarkt in de grote steden vertoont tekenen van oververhitting, maar er zijn vooralsnog geen sterke aanwijzingen voor een kredietgedreven zeepbel.”

  Wat dus niet wil zeggen dat er geen enkele aanwijzingen zijn. Die zijn er wel. Volgens DNB zijn die aanwijzingen echter ‘niet sterk’.

  en

  “uit belastinggegevens blijkt dat in 2013 en 2014 ruim €10 miljard aan schenkingen is gedaan onder de verruimde schenkingsvrijstelling.”

  Dan zouden er 100,000 keer in 2 jaar tijd geschonken zijn.

  en

  “In de periode 2013-2016 is dan ook in totaal zo’n €55 miljard extra afgelost.”

 141. Latida says:

  Even snel opgeteld:

  – 10 miljard aan extra schenkingen
  – 55 miljard aan extra aflossingen
  – De nodige subsidies middels belastingen en hypotheekaftrek
  – Extra geldverstrekkers in de vorm van schaduwbanken die oa. met pensioengeld en privé beleggers geld uitlenen
  – Flinke huurverhogingen

  en dan ‘het gaat ge-wel-dig- met de economie’.

  Terwijl die 65 miljard ook in de binnenlandse economie terecht had kunnen komen, zitten ze nu voornamelijk in stenen die er toch al stonden.

  Oftewel dat geld is gewoon in een bodemloze put terecht gekomen waar het voor altijd dood kapitaal zal wezen te zijn.

 142. Latida says:

  “Onderzoek door het Kadaster laat daarnaast zien dat het aandeel woningtransacties zonder hypotheekinschrijving in Nederland is verdubbeld van 8% in 2008 naar 16% in 2016.”

 143. maff says:

  MediaMarkt Leeuwarden ontslaat derde van vaste medewerkers

  http://www.lc.nl/economie/MediaMarkt-Leeuwarden-ontslaat-derde-van-vaste-medewerkers-22359300.html

  Personeel heeft al 6% koopkracht ingeleverd, en dat werkt door in de WW

  Typisch ‘koopkracht is alleen voor luxe paardjes’

  Ps 🙂 Mooooooooo https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/04/8b/1c/048b1c28d3f72d9f4ea173f0e68753e6–funny-shit-funny-stuff.jpg

 144. maff says:

  Alle op internet aangesloten apparaten bij de Mediamarkt op de zeepbel zetten, en zo laten staan, kwestie van een paar minuutjes ………… en dan staat er nu

  Ewald Engelen: de huizenmarkt is nog steeds een zeepbel

  https://cdn.reshift.nl/media/media/thumbnails/640×360/20170412170822406098357973127/pcmweb_mediamarkt.jpg

 145. maff says:

  ‘ De gemiddelde prijs ging ten opzichte van een jaar eerder met 9 procent omhoog naar 258.000 euro.’

  dat is dus ruim 10 x modaal netto

  https://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-and-welcome-to-the-mad-house.png

 146. Nico de Geit says:

  maff: De gemiddelde prijs

  Al eens eerder uitgelegd: als er een paar dure objecten doorheen worden gejast gaat de gemiddelde prijs ook stevig omhoog. Beter is het bepaalde objecten te volgen, gemiddelden zijn misleidend.

 147. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Beter is het bepaalde objecten te volgen

  Dat moet je wel zelf doen. Zodra partijen die belang hebben bij een bepaalde prijsontwikkeling het doen wordt er gemanipuleerd.

 148. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Beter is het bepaalde objecten te volgen

  En besef dat de prijs die wordt gerealiseerd een dagprijs is – alleen geldig voor de gedane transactie(s). Wat morgen de prijs is moet je afwachten en wordt door veel zaken beïnvloed. Bijvoorbeeld of vluchtelingen nu eindelijk een woning kunnen kopen.

  Aleppo: heel veel kapot, en er moet heel veel opgebouwd worden. Aldaar wordt door sommigen geklaagd dat ‘de Joden’ alles opkopen. Het is goed om er even bij stil te staan dat Nederlanders ook tot ‘de Joden’ gerekend worden.

  Werk zat dus daar. Waarom zijn die ‘capabele’ jonge mannen hier? Wederopbouw zorgt voor een enorme economische impuls. Mis de boot niet.

 149. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Wederopbouw zorgt voor een enorme economische impuls.

  Je kunt op je vingers natellen dat al dat werk daar gedaan wordt door capabele mensen. Niet zozeer Syriërs maar mensen uit Turkije en andere gastarbeiders.

  Gek dat je daar als toerist gewoon kunt rondlopen terwijl ‘de mannen’ van daar in Nederland ‘een toekomst gaan opbouwen’ – want leven daar ‘kan niet’. Ook niet erg logisch.

  https://images.informatiebord.nl/imgfill/800/800/user/shop/img/generator_345fb6.png

  De Russische tv schetst ook een vertekend beeld: de ene keer staan soldaten voedsel uit te delen (alsof er schaarste is), en een andere keer laten ze een straatbeeld zien met overal kraampjes, vol met fruit en zooi.

  Misschien is het moeilijk te verkroppen dat die mensen geen hulp (meer) nodig hebben? Vrede en veiligheid, de rest regelt zichzelf. Dat jonge gezonde mannen onze hulp nodig zouden hebben, capabele mannen volgens de berichten, dat geloof je toch gewoon niet?! In ieder geval niet als je een rondje Aleppo hebt gedaan.

 150. svg says:

  Over banken, over excessieve schulden en restschulden; Arno Wellens en Sven Hulleman

  https://www.youtube.com/watch?v=vmnoPsz2pfY

 151. Steven says:

  Arjan: Je denkt toch niet dat je nooit een schuld hoeft te maken voor een koophuis? Cash een huis kopen is maar voor weinigen weggelegd.

  We willen toch liever geen schulden typte ik. Laten we er dan zo min mogelijk schulden van maken. Tjonge.. dat taalgezeur…. Het gaat over een enorm deel van de bevolking die vreselijk in de schuld staat voor historisch te hoge huizenprijzen. Dat ging elke keer gewoon fout. Wanneer nu weer weet ik niet, maar het klapt ergens.

 152. Dr.t says:

  Steven: We willen toch liever geen schulden typte ik. Laten we er dan zo min mogelijk schulden van maken. Tjonge.. dat taalgezeur…. Het gaat over een enorm deel van de bevolking die vreselijk in de schuld staat voor historisch te hoge huizenprijzen. Dat ging elke keer gewoon fout. Wanneer nu weer weet ik niet, maar het klapt ergens.

  Eerlijk gezegd vormen de spaargelden een veel groter probleem.
  Bijvoorbeeld het sparen voor een pensioen.
  Al dat geld dat maar opgepot wordt , terwijl het zo heerlijk besteedt had kunnen worden.
  Mensen die sparen remmen de economische groei, zie bijvoorbeeld de katholieke kerk in de middeleeuwen.

 153. Steven says:

  Dr.t: zie bijvoorbeeld de katholieke kerk in de middeleeuwen.

  Maar ze hadden het zelf dus wel goed voorelkaar. De arme horige boer stond in de schuld.
  http://drrichswier.com/wp-content/uploads/GoldVatican-e1434708937566.jpg

 154. Dr.t says:

  Ik vermoed dat een calvinistische moraal, een rol kan spelen bij menig zeepbeller.
  Schuld staat gelijk aan zonde, hel en verdoemenis. Het NOS journaal doet de rest en anders staat onze Ewaldje paraat.

  Het calviisme zou goed ook het almaar weer aanhalen van negatieve verhaaltjes kunnen verklaren.
  Nooit eens een verhaal over, iemand die het gemaakt heeft en happy in zijn pandje aan de prinsengracht vertoeft. Zaterdag lekker een bakkie koffie pakt op de Noordermarkt, of zich op een andere wijze vermaakt en geniet van het leven.

  Tip van de dag, het is echt mogelijk om gelukkig te zijn, gericht aan jezelf werken en dat verzuurde is er zo af, desnoods met online therapie, als je als huurder te lui of te arm bent om je huis uit gaan. Wie weet klap je, voor je het weet weer in je handjes van blijdschap om de nuttige stapjes die je hebt gemaakt.

 155. Steven says:

  Dr.t: Wie weet klap je, voor je het weet weer in je handjes van blijdschap om de nuttige stapjes die je hebt gemaakt.

  De feitjes worden te lastig en dan ga je kinderachtig doen?

 156. Latida says:

  Dr.t:
  Ik vermoed dat een calvinistische moraal, een rol kan spelen bij menig zeepbeller.
  Schuld staat gelijk aanzonde, hel en verdoemenis. Het NOS journaal doet de rest en anders staat onze Ewaldje paraat.

  Het calviisme zou goed ook het almaar weer aanhalen van negatieve verhaaltjes kunnen verklaren.
  Nooit eens een verhaal over, iemand die het gemaakt heeft en happy in zijn pandje aan de prinsengracht vertoeft. Zaterdag lekker een bakkie koffie pakt op de Noordermarkt, of zich op een andere wijze vermaakt en geniet van het leven.

  Tip van de dag, het is echt mogelijk om gelukkig te zijn, gericht aan jezelf werken en dat verzuurde is er zo af, desnoods met online therapie, als je als huurder te lui of te arm bent om je huis uit gaan. Wie weet klap je, voor je het weet weer in je handjesvan blijdschap om de nuttige stapjes die je hebt gemaakt.

  Knap staaltje huis-tuin en keukenpsychologie. Er klopt alleen geen bal van.

  Ga anders even langs bij de Viva of de Prive, dan kom je vast aan je trekken.

  Of beter nog, en ik meen dit serieus, luister eens naar meneer Hormann, die legt het graag nog een keer voor je uit in Jip en Janneke taal zodat je je allicht beter begrijpt waar het op deze blog over gaat.

  Hij staat waarschijnlijk een stuk positiever in het leven dan jijzelf en kan er bovendien fijn over vertellen

  https://twitter.com/gerhardhormann

  Ik heb in de jaren 90 een aantal jaren op de Prinsengracht gewoond. Toen was het nog leuk. Maar ik zou niet meer terug willen nu.

  Het afgelopen jaar van 3 verschillende vrienden in de Jordaan vernomen dat ze hebben verkocht. Blijkbaar een goede tijd om te cashen daar dus.

  Verder houd ik het delen van mijn dagelijkse beslommeringen liever voorbehouden aan mensen die ik om me heen heb als je het niet erg vind.

 157. Latida says:

  svg:
  Over banken, over excessieve schulden en restschulden; Arno Wellens en Sven Hulleman

  https://www.youtube.com/watch?v=vmnoPsz2pfY

  Goed interview de moeite van het beluisteren waard

 158. Latida says:

  Deze man Leo Verhoef is ook altijd maar zo negatief natuurlijk en heeft natuurlijk niet 100% gelijk. Hij heeft het nooit eens over hoe fijn hij in het zonnetje een kopje koffie op de gracht heeft zitten drinken:

  https://www.youtube.com/watch?v=r25Id6ve-hY

 159. Arjan says:

  Latida: Uhm.. Zo bijzonder is dat nu ook weer niet hoor.. Zelfs in NEDERLAND niet.

  Ruim 25% van de verkochte huizen in AMSTERDAM wordt zonder hypotheek gekocht.

  Je haalt A’dam en NL door elkaar. Ik had het over NL. Huizen in A’dam en andere grote steden worden vaak opgekocht door (buitenlandse) investeerders voor verhuur. Lees je het nieuws niet? De starter vist steeds vaker achter het net. Je denkt werkelijk dat Jan Modaal zo even een paar ton kan aftikken voor een huis? Ik dacht dat je in de veronderstelling was dat zoveel mensen in NL hun huis met schuld gefinancierd hadden.

  https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/ouderen-verdrukken-jongeren-op-huizenmarkt-door-cash-af-te-rekenen

  “Starters kopen, niet heel onverwacht, het minst vaak een huis zonder hypotheek. De meeste woningen zonder hypotheek worden gekocht door eigenaars van meerdere huizen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die een tweede huisje kopen, maar nog vaker zijn het beleggers of investeerders, die meerdere panden bezitten en die bijvoorbeeld verhuren.”

 160. Latida says:

  Arjan: Je denkt werkelijk dat Jan Modaal zo even een paar ton kan aftikken voor een huis?

  Starters niet. Zij die wat eerder (80-er en 90-er jaren vorige eeuw) zijn ingestapt soms wel.

 161. Latida says:

  “De Nationale ombudsman start een vervolgonderzoek naar de schuldhulpverlening in tien gemeenten. Zo krijgt de ombudsman signalen dat groepen mensen ‘categoriaal’ worden uitgesloten, bijvoorbeeld omdat zij een koophuis hebben, ZZP-er zijn of in een echtscheidingsprocedure zitten.”

  https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2017/ombudsman-onderzoekt-buitensluiten-van-schuldhulpverlening

 162. maff says:

  maff: Ps Mooooooooo

  So sorry ps, dit was echt niet voor jou bedoeld …..

  Slip of the pen

  …………………

  Dit is het bullshit verhaal …..

  . De werkgevers zeggen doodleuk: koopkracht is een luxe.’’

  Forse ontslagronde MediaMarkt

  http://www.dvhn.nl/economie/Forse-ontslagronde-MediaMarkt-22359234.html

 163. maff says:

  Huizenprijzen sinds 1970 twee keer zo hard gestegen als inkomen

  ‘ Daardoor zijn we nu in een situatie terechtgekomen we niet meer gemakkelijk uit kunnen ontsnappen.’

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/huizenprijzen-sinds-1970-twee-keer-zo-hard-gestegen-als-inkomen/

 164. dr.t says:

  Steven: Maar ze hadden het zelf dus wel goed voorelkaar. De arme horige boer stond in de schuld.
  drrichswier.com/wp…n-e1434708937566.jpg

  Inderdaad, maar waarom dan die eeuwige mantra, schuld is slecht, sparen is goed?
  Wat je daarmee in feite doet is je behoeftebevrediging uitstellen om het later beter te hebben.
  Zo kort door de bocht is het niet om daarin behalve een rationele afwijzing , ook een ideologische afwijzing in een dergelijke stelling. De vraag is dan wat kwam eerst de ideologie of de rationalisatie.
  Het feit dat dit niet expliciet wordt toegegeven en de verbetenheid waarmee voorbeelden worden aangehaald van situaties of personen die het ‘slecht’ hebben, doet vermoeden dat het om een ideologie gaat.
  Ik zette daar inderdaad een even kinderachtig voorbeeldje tegenover.

 165. Latida says:

  Een kleinere, maar meer effectieve overheid? Vergeet het maar.

  “Bij elkaar zijn de 112 gemeenten die meewerkten aan dit onderzoek 869 miljoen euro kwijt aan externe inhuur, 10 procent meer dan vorig jaar en zelfs 23 procent meer dan in 2014. ,,We zien de laatste jaren dat gemeenten het veel drukker hebben gekregen met taken die zijn overgedragen vanuit het rijk”, zegt Annelou van Egmond, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Daar moet menskracht voor worden ingehuurd.”

  Logisch verhaal, nietwaar? Toch is er iets vreemds aan de hand. Het zijn namelijk niet alleen gemeenten die meer extern zijn gaan inhuren, de afgelopen jaren. Ook ministeries, provincies en waterschappen hebben veel meer werk uitbesteed. De laatste groep huurt zelfs bijna 50 procent meer extern in dan in 2014, een explosieve stijging. ”

  http://www.ad.nl/economie/zwabberkoers-overheid-kost-honderden-miljoenen-externe-inhuur-rijst-de-pan-uit~a22b85ac/

 166. Latida says:

  Let bij het kopen van een huis ook de kwaliteit van het drinkwater.

  Nu men getest heeft op een stof genaamd GenX blijkt die er ook in te zitten:

  http://www.ad.nl/binnenland/bizar-gewoon-in-het-drinkwater~a6f26ae1/

  Vraagje: Moet er specifiek op een bepaalde stof getest worden bij het testen vn drinkwater? Indien dat het geval is, kan er nog wel meer inzitten waar niet op getest wordt.

  Vooral in de omgeving van zware, al dan niet chemische industrie zou ik toch even de moeite nemen om het drinkwater desnoods zelf even te laten testen.

  “Hieronder beschrijven we situaties die voor de gezondheid het meest risicovol zijn. Het gaat hierbij om vervuiling met lood (loden leidingen), vluchtige organische stoffen (bodemvervuiling in combinatie met kunststof leidingen), nitraat en legionella. Bovendien wordt er kort ingegaan op genees- en bestrijdingsmiddelen in drinkwater.

  De kwaliteitseisen waaraan het leidingwater moet voldoen, staan in de Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit. Hierin staat voor 57 stoffen beschreven wat de hoeveelheid van deze stoffen in het drinkwater mag of moet zijn en op welke wijze het drinkwater gecontroleerd moet worden.”

  en

  “Er bestaan (nog) geen normen voor de hoeveelheid geneesmiddelen in drinkwater.”

  en

  “Opvallend is het aantal van 28 normoverschrijdingen voor Legionella in het distributiewater. De aantallen waren in de meeste gevallen relatief laag. In één distributiegebied zijn legionellabacteriën regelmatig aangetroffen. Inmiddels is de zuivering op het bijbehorende pompstation aangepast zodat humuszuren beter worden verwijderd. Naar verwachting heeft dit een positief effect. In 2010 is één bestrijdingsmiddel (bromacil) in drinkwater aangetoond.”

  https://www.krnwtr.nl/schoon-drinkwater-in-nederland/

  ” In de onlangs verschenen evaluatie van de Meststoffenwet staat dat Nederland nog ver verwijderd is van het halen van de doelen voor oppervlaktewater, voor grondwater geldt dat de overschrijding van de norm in het zandgebied van Noord-Brabant en Noord Limburg hardnekkig is.”

  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Uitspoeling_nitraat_naar_grondwater_licht_gedaald_bij_graslandbedrijven_met_derogatie

  “Er is reden tot zorg over de effecten van geneesmiddelen op de waterkwaliteit, blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag verschijnt. Geneesmiddelen komen na gebruik via het toilet en de waterzuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater terecht. ”

  en

  “Het is voor het eerst dat het RIVM heeft berekend hoeveel geneesmiddelen er in ons land in het water terechtkomen. In Nederland wordt per jaar naar schatting minstens 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater geloosd. ,,Dit is nog een voorzichtige schatting, mogelijk is het nog veel meer”, voegt Moermond toe. Aan gewasbeschermingsmiddelen komt volgens het RIVM jaarlijks 17 ton in het oppervlaktewater terecht.”

  en

  “Vijf geneesmiddelen zijn in concentraties aangetroffen die de veiligheidsnorm overschrijden. Het gaat om de pijnstiller diclofenac, drie soorten antibiotica en een middel tegen epilepsie. ”

  http://www.ad.nl/binnenland/rivm-medicijnen-maken-het-water-ziek~a89fa38e/

 167. Latida says:
 168. Nico de Geit says:

  Latida: drinkwater

  Beter regenwater opvangen?

 169. Latida says:

  “In Amsterdam is dus iets aan de hand. Uit bevolkingscijfers valt namelijk af te lezen dat gezinnen met jonge kinderen de stad verlaten. Basisscholen merken al dat de aanmeldingen voor de kleutergroepen ineens teruglopen.

  Het is een omwenteling die zich razendsnel voltrekt”

  https://www.parool.nl/amsterdam/gezinnen-met-jonge-kinderen-verlaten-amsterdam~a4506453/

 170. Nico de Geit says:

  Het begon puur uit financiële overwegingen. Ik was net gescheiden en moest de hypotheek ineens alleen ophoesten. Ik dacht: als ik via Airbnb wat kan bijverdienen, houd ik het wellicht net wat langer vol tot ik een nieuwe plek heb gevonden.

  http://www.topics.be/zo-is-het-om-je-huis-via-airbnb-te-verhuren-a7572544ad/04f8b64647edad6fa083506b132a6f799f6733fbee5ef292f938dc506ce3e5c0/?utm_term=ankeiler&referrerBrand=degelderlander&utm_campaign=topics-integratie-niet-ingelogd&utm_medium=referral&utm_source=DG&utm_content=topics

  Heel Nederland straks aan de Airbnb, al dan niet vrijwillig?

 171. Latida says:

  Nico de Geit: Beter regenwater opvangen?

  Misschien wel. Wie zal het zeggen?

  1 van de nadelen van een dichtbevolkt land met een grote veestapel en veel industrie is de relatieve grote mate van vervuiling van zowel de kwaliteit van de lucht als de kwaliteit van het water.

  Gelukkig worden mensen zich daar wel steeds bewuster van, maar als je dan ziet hoeveel milieuontheffingen worden verstrekt aan de zware industrie (onder het mom van goed voor de werkgelegenheid en economie) dan zie je dat het milieu en de gezondheid van de bevolking doorgaans niet op de eerste plaats komt te staan in de belangenafweging.

  De kankerepidemie is hiervan misschien wel het grootste bewijs.

  Sinds 1990 een verdubbeling van het aantal nieuwe tumoren per jaar:

  http://www.cijfersoverkanker.nl/selecties/Dataset_1/img596a2a37492dc

  Wel is de medische wetenschap inmiddels een stuk beter zodat men er minder snel aan zal overlijden, maar dat is niet de verdienste van een schoner milieu getuige de gestegen aantallen nieuw ontdekte tumoren per jaar.

  Oftewel kanker heeft inmiddels epidemische proporties aangenomen, maar dit wordt niet als zodanig onderkend.

  Verder worden omgevingsfactoren als oorzaken voor kanker onderbelicht en gedownplayed, en gedragingen zoals roken, weinig beweging, en genetische oorzaken overbelicht als aan te wijzen oorzaken waarbij een individu zelf aangewezen wordt als voornaamste veroorzaker van kanker, teneinde de aansprakelijkheid voor het grootbedrijf te minimaliseren, zo heb ik de indruk.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/35/kankersterfte-bij-mannen-meer-dan-een-derde-verminderd

 172. Nico de Geit says:

  Latida:

  parool.nl/amsterda…-amsterdam~a4506453/

  ‘Gezinnen met jonge kinderen verlaten Amsterdam’

  Ze bedoelen blanke gezinnen? Genoeg immigrantengezinnen die in Amsterdam willen wonen.

  Eerst Amsterdam, dan de rest van het land?

  Dat er door de omstandigheden veel minder gezinnen gevormd worden wordt niet benoemd. Huizenprijzen zijn daar slechts één van. Kinderen en gezinsvorming wordt uitgesteld, het is iets ‘voor later’.

  Vrouwen zijn op zoek naar de perfecte partner. Hun eieren laten ze invriezen voor 10.000 euro, voor 10 jaar. Voor als de perfecte man voorbij komt, later. Perfecte mannen kiezen uiteraard een jonger exemplaar, met gezonde verse eieren.

  Wanneer gaan ze nou eens tellen naar etniciteit, en de te verwachten gevolgen? Dat gaat ooit (weer) gebeuren. Wat heerlijk toch als je een simpel verstand hebt.

 173. Latida says:

  “In een stevig debat bij Jinek pleit Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck voor een verbod op het verhuren via AirBNB. Er wordt volgens hem een onhoudbare situatie gecreëerd in met name het centrum van Amsterdam.”

  http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/28652208/__Quote-baas_wil_AirBNB_verbod__.html

 174. Nico de Geit says:

  Quote-baas wil AirBNB verbod

  In een stevig debat bij Jinek pleit Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck voor een verbod op het verhuren via AirBNB. Er wordt volgens hem een onhoudbare situatie gecreëerd in met name het centrum van Amsterdam.

  http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/28652208/__Quote-baas_wil_AirBNB_verbod__.html

 175. Latida says:

  “Loyd Hendriks door de VVD uitgeroepen tot maatschappelijk betrokken ondernemer van het jaar 2016.”

  Blijkt dezelfde persoon te zijn van het initiatief:

  “Wanbetalers opzoeken en filmen. Het Flevolandse incassobureau Straetus zet wanbetalers vanaf vrijdag op YouTube.”

  https://twitter.com/jessefrederik/status/885461867795271681

 176. Nico de Geit says:

  Rutte: ‘Brits paspoort aanvragen? Nederlands paspoort inleveren’

  Demissionair premier Mark Rutte (VVD) vindt dat burgers die een tweede paspoort aanvragen, geen recht hebben op de Nederlandse nationaliteit.

  http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/07/rutte-brits-paspoort-aanvragen-nederlands-paspoort-inleveren-523075/

  Zeilmeisje Laura Dekker: ‘Ik was helemaal klaar met Nederland. In mijn woede had ik besloten om er nóóit meer heen te gaan.’

  https://vrouw.nl/artikel/vrouw-magazine/45666/laura-dekker-21-alleen-rond-de-wereld-op-mijn-13de-was-ik-er-klaar-voor

  Nederland is druk capabele mensen weg te jagen en klaplopers binnen te halen.

  In de VS was het vroeger gratis om je paspoort in te leveren. Toen wilden ze een paar honderd dollar, later 2500 dollar. En het aantal mensen dat van hun Amerikaanse paspoort af wil neemt toe.

 177. Latida says:

  Kamertje huren in Amsterdam via AirBnb?

  http://www.dwarshuis.com/various/airbnb/amsterdam/

 178. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: In de VS was het vroeger gratis om je paspoort in te leveren. Toen wilden ze een paar honderd dollar, later 2500 dollar. En het aantal mensen dat van hun Amerikaanse paspoort af wil neemt toe.

  Peter Schiff: ‘Tot 2010 was het inleveren van je Amerikaanse staatsburgerschap gratis. Van 2010 tot 2015 $ 450,-, na 2015 $ 2.350,-. Wie weet wat ze ooit gaan vragen als je van je burgerschap en daarbij behorende belastingplicht af wilt, inclusief verantwoording voor de staatsschuld.’

  https://www.youtube.com/watch?v=L92rESdzhjU

  Het zijn natuurlijk niet de armste mensen die hun westerse paspoort inleveren.

 179. Nico de Geit says:

  Even hardop gedacht: AOW is er straks vrijwel zeker alleen nog voor hen die het echt nodig hebben. Ik krijg dus niks of bijna niks, maar word wel fors aangeslagen in box 3. Sociale verzekeringen heb ik niks aan.

  Wat heeft de Nederlandse staat mij nog te bieden? Ik denk dat ik voor de staat een netto-betaler ben, ze zouden wel wat aardiger mogen zijn.

  De mensen die er het meeste mee te winnen hebben leveren hun paspoort als eerste in. Meestal zal dat gaan om een hoog inkomen, groot vermogen in combinatie met een afnemende band met Nederland.

  Rutte zegt wel zo stoer ‘lever je paspoort in’. Maar mensen die dat deden kregen soms een nare verrassing op Schiphol bij vertrek: de cel in, gegijzeld door de Nederlandse staat zonder aankondiging, want de staat wilde eerst een hoop geld van ze hebben. Meestal gaat het om boeren die hun boerderij verkocht hebben en in een ander land verder willen.

  Rutte, heel stoer: donder op! Tot mensen echt massaal gaan vertrekken. Vieze lucht in Nederland, vies water vol medicijnen van een ander, betaald van je door de staat geroofde geld. Nederland richting derdewereldland. Werk aan je exit, ga op tijd van boord van de Titanic. Heb in ieder geval een escape-plan.

 180. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Heb in ieder geval een escape-plan.

  Daar past een over de top gefinancierde woning niet bij. Bij een zware crisis en toenemende ellende raak je die woning niet kwijt. En nee, de mensen die wel geld hebben willen dat krot in je multiculturele wijk niet kopen. Ook niet voor de helft, zie Detroit.

 181. dr.t says:

  Nico de Geit: ‘Gezinnen met jonge kinderen verlaten Amsterdam’

  Ze bedoelen blanke gezinnen? Genoeg immigrantengezinnen die in Amsterdam willen wonen.

  Eerst Amsterdam, dan de rest van het land?

  Dat er door de omstandigheden veel minder gezinnen gevormd worden wordt niet benoemd. Huizenprijzen zijn daar slechts één van. Kinderen en gezinsvorming wordt uitgesteld, het is iets ‘voor later’.

  Vrouwen zijn op zoek naar de perfecte partner. Hun eieren laten ze invriezen voor 10.000 euro, voor 10 jaar. Voor als de perfecte man voorbij komt, later. Perfecte mannen kiezen uiteraard een jonger exemplaar, met gezonde verse eieren.

  Wanneer gaan ze nou eens tellen naar etniciteit, en de te verwachten gevolgen? Dat gaat ooit (weer) gebeuren. Wat heerlijk toch als je een simpel verstand hebt.

  Nico lees je post zelf nou eens een keer of tien nog eens voor je ons om een reactie vraagt.

 182. dr.t says:

  Latida:
  “In Amsterdam is dus iets aan de hand. Uit bevolkingscijfers valt namelijk af te lezen dat gezinnen met jonge kinderen de stad verlaten. Basisscholen merken al dat de aanmeldingen voor de kleutergroepen ineens teruglopen.

  Het is een omwenteling die zich razendsnel voltrekt”

  parool.nl/amsterda…-amsterdam~a4506453/

  Volgens mij is het van alle tijden, dat zodra kinderen in beeld komen, woonalternatieven buiten de stad aantrekkelijker worden.
  Ik zat zelf drie hoog met een prachtig kindje, in Amsterdam Zuid, Weliswaar mooi te wonen, maar toch het wordt dan toch ietwat krap, hoe leuk het ook is.
  De stap naar elders is dan relatief makkelijk gemaakt, te meer omdat het financiële plaatje niet al te ingewikkeld hoeft te zijn.
  Ons appertement werd gekocht (zonder hypotheek) door een vader voor zijn studerende kinderen. En zo hoort het in een stad, laat daar ruimte zijn voor de high potentials. In Almere of Purmerend is er ruimte genoeg voor de middelmatigen. Genoeg volkswijken beschikbaar toch?

 183. Nico de Geit says:

  De artikel 12-status wordt door het Rijk toegekend aan gemeenten die zo diep in de schulden zitten dat ze er zelf niet meer kunnen uitkomen.

  De gemeente (Vlissingen) heeft zich in het verleden onder meer zwaar vertild aan het stadsvernieuwinggsproject Scheldekwartier, dat voor tientallen miljoenen werd gekocht van scheepsbouwer Damen. Bedoeling was om de gronden voor veel geld door te verkopen aan projectontwikkelaars, die er huizen op zouden bouwen. Maar door de bankencrisis had niemand belangstelling voor de gronden en liepen de schulden van het Scheldekwartier voor de gemeente razendsnel op.

  Daarnaast speelt voor de gemeente ook onder meer, dat ze meer inwoners met een uitkering heeft dan waarvoor ze geld krijgt van de overheid. Het verschil moet de gemeente al jaren zelf voor een deel bijpassen.

  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/87829/Vlissingen-nu-officieel-artikel-12-gemeente

  Artikel is uit 2016.

  Juli 2017:

  ‘Gemeente Vlissingen dreigt in spookstad te veranderen’

  (Achter betaalmuur)

  http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/07/vlissingen-spookstad-97281w/

  Het aantal artikel 12-gemeentes zou wel eens op kunnen gaan lopen. Als de rijksoverheid de eisen om artikel 12-gemeente te worden niet zwaarder maakt.

 184. Nico de Geit says:

  dr.t: Nico lees je post zelf nou eens een keer of tien nog eens voor je ons om een reactie vraagt.

  Misschien zijn geiten te nuchter voor jou.

 185. Nico de Geit says:

  dr.t: Nico lees je post zelf nou eens een keer of tien nog eens voor je ons om een reactie vraagt.

  Ik begrijp jou wel. Jij denkt dat het linkse model werkt. Maar het heeft nog altijd geleid tot een Detroit of Venezuela. Jij wil er ‘samen’ uitkomen, succes.

  Nederland heeft nu eenmaal de koers ingeslagen om derdewereldland te worden door het importeren van veel mensen uit de derde wereld, en als die beweging doorzet, dan gaat dat gewoon gebeuren.

  Heerlijk decline-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=BkTAYzbBIOA

 186. Nico de Geit says:

  Derksen verkoopt woonboerderij binnen week

  Al binnen een paar dagen heeft zich een koper gemeld voor de woonboerderij van Johan Derksen in het Drentse Grolloo. Hij vroeg 450.000 euro voor het optrekje, volgens bekendeburen.nl 10.000 euro meer dan hij voor de woonboerderij betaalde. De koper zou een prijs rond de vraagprijs hebben betaald.

  http://www.telegraaf.nl/prive/28652973/__Derksen_verkoopt_boerderij__.html

 187. Latida says:

  “Den Haag weet dat er een structureel tekort is aan betaalbare woningen (400.000 zelfs) en dat vraag en aanbod in de koopmarkt volledig zoek is. In 1989 heeft men daarom de term scheefwoner bedacht. Men onderscheidt zelfs verschillende types scheefwoners, namelijk;

  – De plakker: deze huurder wil niet verhuizen en is beperkt gevoelig voor verleidende doorstroominstrumenten.
  – De klamper: de huurder wil niet verhuizen uit angst de sociale binding die hij heeft opgebouwd te verliezen.
  – De spaarder: deze huurder woont bewust scheef om geld te kunnen sparen voor de woning die hij op termijn wil kopen.
  – De genieter: deze huurder woont bewust scheef om geld over te houden voor luxe zaken zoals vakanties of auto’s.
  – De zoeker: deze huurder is verhuisgeneigd, maar wil een kwalitatief hoogstaande woning, waardoor hij lang moet zoeken.
  – De wachter: deze huurder wil op termijn verhuizen, maar zit op het moment goed.

  Een goed lezer ziet eigenlijk een opsomming van legitieme redenen om goedkoop te blijven wonen. De laatste jaren heeft minister Stef Blok, ook VVD, echter meerdere proefballonnen opgelaten om scheefwoners extra te belasten en uit hun huurwoning te jagen. Zijn bedoeling was niet om vervolgens deze woningen beschikbaar te stellen voor mensen met een laag inkomen, welnee, het spul werd geprivatiseerd en ging naar zijn VVD vriendjes die de vrije sector in handen hebben. Wonen is inmiddels dan ook één van de grootste posten die maandelijks ons besteedbaar inkomen minimaliseert. Een echte oplossing waardoor de balans tussen vraag en aanbod weer in evenwicht komt, daar hebben Stef en zijn achterban geen belang bij.”

  http://batavirus.nl/2017/06/21/loonstrookpolitiek/#more-8507

 188. Latida says:

  Kijk dat ‘Urgentie’-formulier dan:

  http://batavirus.nl/2017/05/02/urgent

 189. maff says:

  Knot waarschuwt: na 2030 ruim 1 miljoen huishoudens met restschuld …….

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/knot-waarschuwt-na-2030-ruim-1-miljoen-huishoudens-met-restschuld

  Dit is het best bewaarde geheim van Nederland 😉

 190. Arjan says:

  dr.t: En zo hoort het in een stad, laat daar ruimte zijn voor de high potentials. In Almere of Purmerend is er ruimte genoeg voor de middelmatigen. Genoeg volkswijken beschikbaar toch?

  Nico de Geit: Ik begrijp jou wel. Jij denkt dat het linkse model werkt.

  Ik denk niet dat dr. t per se zo links is, zie bovenste quote. Een links iemand zou zeggen dat iedereen in de stad zou moeten kunnen wonen.

 191. Dr.t says:

  Dank je wel Arjan en je hebt gelijk.
  Over migratie, je kan er voor of tegen zijn, maar bovenal je kan het niet tegen houden.
  Je er druk om maken is zoiets als het erg vinden dat het waait of dat het regent.

  Indien de welvaart wat beter verdeeld was, dan was er wat minder reden voor sommigen om de migratieschoenen aan te trekken.

  Maar ook die ongelijke verdeling, ach er valt zoveel van te vinden, maar er iets aan kunnen veranderen? Het lijkt iets van alle tijden.

  Door de mogelijkheden om te reizenen door communicatie is het nu eenmaal makkelijker geworden om van plaats A naar plaats B te geraken. Is het op de ene locatie niet leuk, dan ga je naar een andere. Mensen deden nooit anders.
  Dat lijkt niet voorkomen te kunnen worden.

  Je druk maken over migratie is simpelweg totaal zinloos. Nico ziet daar iets links in, ik zou eerlijk gezegd niet weten, waarom ?

 192. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  Alles goed en wel, maar als deze immigranten mij vervolgens hun levensstijl gaan opdringen, is voor mij de maat vol.
  Ik ben pacifist, maar bovenal overlevingskunstenaar. Dat kan er onder omstandigheden toe leiden, dat ik geweld jegens medemensen zal moeten gebruiken. Ik heb veel angst dat zo’n tijdvak dicht voor mij/ons ligt, en blij ben ik daarmee geenszins. Integendeel.
  Sufferds als jij begrijpen weinig van functionerende samenlevingen, om die reden een gevaar voor de overige bevolking en in hoge mate verantwoordelijk voor de momenteel voorhandene puinhoop in NW-Europa.

 193. Deutsche Mark says:

  dr.t: Volgens mij is het van alle tijden, dat zodra kinderen in beeld komen, woonalternatieven buiten de stad aantrekkelijker worden.

  Van alle tijden???
  Lulkoek. In de geschiedenis der mensheid is het bouwen van slaapsteden buiten de grote stad, om daar vervolgens gezinnen naartoe te lokken, en als ze niet toehappen, naartoe te jagen, nogal een uitzonderlijk regerings/staatsbeleid.
  Normaal hangt de keuze stad/platteland namelijk niet van de gezinssamenstelling, maar van het beroep en werkplek van de gezinskostwinner af. DAT is van alle tijden.

  dr.t:
  En zo hoort het in een stad, laat daar ruimte zijn voor de high potentials. In Almere of Purmerend is er ruimte genoeg voor de middelmatigen. Genoeg volkswijken beschikbaar toch?

  Gentrificatie “hoort” dus in jouw optiek???
  In mijn optiek “hoort” een regering/staatsapparaat voor wetten/regels/beleid te zorgen, waardoor het voor haar bevolking (en niet die van een ander land) mogelijk is, behoorlijk in haar land te leven. (als door immigratie een win-win situatie kan worden gecreerd, is daarover na te denken, anders niet) Die opdracht verzaken regeringen in NW-Europa toenemend, en als gevolg gaan steeds grotere groepen burgers hun regering als tegenstander/vijand zien. Ik begrijp deze tendens zeer goed en zie daarin een groot gevaar voor onze samenleving.

  En je kop voor alles in het zand steken, Doktertje t., is geen verstandig gedrag. Daar breng je buiten jezelf namelijk ook je medeburgers mee in gevaar.
  Tip: beetje meer voor geschiedenis interesseren ipv bakkies drinken op zonnige terrasjes, sufkop.

 194. Deutsche Mark says:

  maff,

  Resultaat van staatscommunisme. Net als vroeger de trabantjes in de DDR, die je meer dan 10 jaar na bestelling een keer geleverd kreeg. Daar had je dan iig nog het voordeel, dat je er niet veel teveel voor betaalde. 🙂

 195. Nico de Geit says:

  maff: Property prices could plummet 70%

  Dat zou dus heel goed kunnen betekenen: een zware crisis zonder uitzicht op betere tijden, totale onleefbaarheid vanwege domme keuzes gemaakt in het verleden. Op zo’n plek wil je niet wonen, ook niet voor ‘heel weinig’ geld.

 196. Deutsche Mark says:

  Dr.t:
  Over migratie, je kan er voor of tegen zijn, maar bovenal je kan het niet tegen houden.

  Blablablabla en nog meer overbodige blablabla van dr.t.

  Is het op de ene locatie niet leuk, dan ga je naar een andere.

  En plotseling komt de oplossing voor het probleem uit z’n eigen toetsenbordje: gewoon van NL/NW-Europa een locatie maken, die de immgranten niet leuk vinden. Dan vertrekken ze heel snel weer naar een ander land. Oosteuropese landen hebben veel succes met deze taktiek. Geef ze geen geld, dan zijn ze snel weg.

 197. Nico de Geit says:

  Dr.t: Over migratie, je kan er voor of tegen zijn, maar bovenal je kan het niet tegen houden.

  Als dat waar is dan komen er nog honderden miljoenen mensen deze kant op. ‘Want je kunt het niet tegenhouden’.

  In Moskou houden ze het toch ook gewoon tegen? Papieren niet in orde en je hebt een serieus probleem. Heel veel mensen willen op ‘rijke’ plaatsen wonen en profiteren van welvaart.

  In Azie schiet de kustwacht bootjes met illegalen gewoon aan flarden. Volgend leven, nieuwe kansen. Misschien word je dan ergens anders geboren, misschien niet.

  Wat is dat nou voor een raar argument, ‘je kunt het niet tegenhouden’?!

 198. Nico de Geit says:

  Dr.t: Indien de welvaart wat beter verdeeld was, dan was er wat minder reden voor sommigen om de migratieschoenen aan te trekken.

  Japan is een kaal rotseiland, zonder grondstoffen. Maar ze zijn rijk en altijd aan het werk, want lui zijn is echt heel erg.

  Afrika zit vol met bodemrijkdommen maar de negers doen het rustig aan – dat is hun manier van leven.

  Als je veel appels wilt moet je veel appelbomen planten, verzorgen en uiteindelijk de appels plukken. Veel gedoe allemaal. En dan ga jij zeiken dat die appels eerlijk verdeeld moeten worden.

 199. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Zoals hier:
  https://www.youtube.com/watch?v=h02ox7oHZj8

  Dolgelukkig met hun 500$ huis.
  Ik zou er nog niet willen wonen als ik 10k$/jaar toe kreeg.
  Zo zie je maar: ieder diertje zijn pleziertje. 🙂

  En als de eerste property-tax rekeningen op de keukentafel liggen, is de lol er bij deze onnozele dames ook wel af…

 200. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit:
  Wat is dat nou voor een raar argument, ‘je kunt het niet tegenhouden’?!

  Is het NW-europese gutmensch argument.
  Levensgevaarlijk gedrag, dat uitgeroeid dient te worden.

 201. ripoff says:

  batavirus.nl/2017/…kpolitiek/#more-8507

  Zo te zien ook een scheef huis

 202. dr.t says:

  Deutsche Mark: Is het NW-europese gutmensch argument.
  Levensgevaarlijk gedrag, dat uitgeroeid dient te worden.

  Goh jullie laten jezelf wel weer kennen.
  Argumenten zijn er blijkbaar niet meer.
  Het lijkt me tamelijk evident wat ik poneerde over migratie.

  Maar misschien moeten ze maar jou en Nico in huren om de vluchtelingenbootjes de andere kant op

 203. dr.t says:

  Te sturen (-:.
  Anders kun je nog altijd in Rusland wonen zo te lezen, al kan ik me voorstellen dat de rechtenloosheid aldaa waar je je hoop zo op heb gevestigd,ook wel eens tegen je kan keren.
  Zo n pretje lijkt het me daar niet.

  Tenslotte kun je je afvragen of de agressie die je etaleert , strookt met het beschavingsniveau die je pretendeert te verdedigen.

 204. Nico de Geit says:

  dr.t: Goh jullie laten jezelf wel weer kennen.
  Argumenten zijn er blijkbaar niet meer.
  Het lijkt me tamelijk evident wat ik poneerde over migratie.

  Maar misschien moeten ze maar jou en Nico in huren om de vluchtelingenbootjes de andere kant op

  dr.t:
  Te sturen (-:.
  Anders kun je nog altijd in Rusland wonen zo te lezen, al kan ik me voorstellen dat de rechtenloosheid aldaa waar je je hoop zo op heb gevestigd,ook wel eens tegen je kan keren.
  Zo n pretje lijkt het me daar niet.

  Tenslotte kun je je afvragen of de agressie die je etaleert , strookt met het beschavingsniveau die je pretendeert te verdedigen.

  Dat zijn dus de gedachten van veel meer Nederlanders. Zeer beperkt, naïef, infantiel, krankzinnig.

  Dit is het apparaat tegen de bootjes, inzake ordehandhaving: https://lospatoslocos.files.wordpress.com/2013/10/1001465_583212668379214_529329724_n.jpg

 205. Arjan says:

  Nico de Geit: Dit is het apparaat tegen de bootjes, inzake ordehandhaving: lospatoslocos.file…9214_529329724_n.jpg

  Heel grappig. Tenminste ik hoop dat je het als een grapje bedoelt.

 206. dr.t says:

  Stevige taal Nico, nu nog je argumenten erbij.

 207. adamus says:

  dr.t:
  Te sturen (-:.
  Anders kun je nog altijd in Rusland wonen zo te lezen, al kan ik me voorstellen dat de rechtenloosheid aldaa waar je je hoop zo op heb gevestigd,ook wel eens tegen je kan keren.
  Zo n pretje lijkt het me daar niet.

  Tenslotte kun je je afvragen of de agressie die je etaleert , strookt met het beschavingsniveau die je pretendeert te verdedigen.

  vraag een visum aan, kom door het sleepnet en een zonnige vakantie.#held

  en zoek ff op Peter Waterdrinker Poubelle

 208. Arjan says:

  Nico de Geit: Het is helemaal niet grappig, maar noodzakelijk.

  Noodzakelijk om mensen af te knallen? Ben je wel goed bij je hoofd?

 209. Deutsche Mark says:

  dr.t:
  Argumenten zijn er blijkbaar niet meer.

  Welke argumenten wil je hebben?
  Deze import voegt, zoals hier al vaker geschreven, niets positiefs toe aan onze samenleving, maar schaaft er door het parasitair karakter veel moois vanaf.
  Te lage geboortecijfers en slecht onderwijs/ slechte opvoeding van het te kleine clubje autochtonen doet de rest.

  Oplossingen zijn er, maar zijn ongewenst.
  Onze leiding is onze vijand.

  dr.t:

  Tenslotte kun je je afvragen of de agressie die je etaleert , strookt met het beschavingsniveau die je pretendeert te verdedigen.

  Agressie is iets anders dan toezien op zelfbehoud.
  Als je dat niet inziet en jezelf gedwee naar de slachtbank laat leiden, dan zul je daar ook maar beter belanden. Echter zonder mij.

 210. Deutsche Mark says:

  …kleine clubje jonge autochtonen…

 211. Deutsche Mark says:

  dr.t,

  Er is totaal geen reden NW-Europa op te geven en naar Oosteuropa te verkassen. Als een schaker, enkele zetten vooruit denken en problemen (h)erkennen voordat ze onbeheersbaar geworden zijn, om vervolgens werkende oplossingen te zoeken en implementeren, is de juiste methode waarmee agressie prima voorkomen kan worden.
  Onze samenleving koerst door zwakke en vijandgezinde leiding echter regelrecht richting confrontatie. Dat is niet mijn keuze, maar wordt juist door jouw fatalisme gevoed.

 212. adamus says:

  maff:
  ‘Over een paar jaar kun je nergens meer een huis kopen’

  parool.nl/amsterda…huis-kopen~a4506093/

  is het geld dan op? Ik zie nog genoeg ‘vitragehuizen’ leegstaan.

 213. adamus says:

  dr.t:
  Stevige taal Nico, nu nog je argumenten erbij.

  je hebt argumenten?

 214. adamus says:

  Arjan:
  Ik denk niet dat dr. t per se zo links is, zie bovenste quote. Een links iemand zou zeggen dat iedereen in de stad zou moeten kunnen wonen.

  misschien heeft drT ook een achtertuin?

 215. Latida says:

  Als regeren vooruitzien is, en je ziet dit niet zien aankomen..

  “cijfers van UWV en een signaal van het Pensioenfonds voor de metaal (PMT), dat het aantal arbeidsongeschikten op alarmerende wijze stijgt sinds de afschaffing van de VUT en het verhogen van de pensioenleeftijd.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/28659230/__Werkgevers__bevries_AOW-leeftijd__.html

 216. Latida says:

  Een stukje Nederlandse geschiedenis in den vreemde:

  https://www.youtube.com/watch?v=DYxrw99uYe0

  Het grappige is dat je als Nederlander in het buitenland ook honderden jaren later Nederlander bent en blijft nadat je Nederland verlaten hebt.

  Toch verwacht Nederland van immigranten dat ze in 1, 2, of uiterlijk 3 generaties later, maar het liefst binnen een paar jaar, zich ook Nederlander voelen.

  https://www.youtube.com/watch?v=DYxrw99uYe0

 217. luisindepels says:

  Latida en Geit moeten meedoen aan de slimste mens van Nederland. Geeft vast mooie tv.

  Verder dooie boel hier. Een stuk of 5, 6 verstokte zeepbellers en een enkele enthousiasteling. De zeepbelbeweging gaat uit als een nachtkaars. De admin heeft ook elk kwartaal problemen met het betalen van de huur, kwestie van tijd of Mangalot haalt definitief de stekker eruit.

 218. Tijl says:

  Kan iemand mij kort en bondig uitleggen waar een veel kleinere sociale sector en een veel grotere vrije sector precies voor gaat zorgen, en of dit gegarandeerd is of slechts een natte droom?

 219. Arjan says:

  Tijl: Kan iemand mij kort en bondig uitleggen waar een veel kleinere sociale sector en een veel grotere vrije sector precies voor gaat zorgen, en of dit gegarandeerd is of slechts een natte droom?

  Een gezondere huurmarkt

 220. Arjan says:

  Arjan: Een gezondere huurmarkt

  Woningmarkt zelfs

 221. Latida says:

  “Ik kan niet zeggen dat ik iets te kort kom.
  Geen idee geen benul wat de smaak van honger is.
  Als ik geen zin heb om te koken
  dan loop ik even naar de markt voor een moot gebakken vis.
  Als ik morgen geen zin heb om te werken
  dan stel ik al het werk tot overmorgen uit.
  En als de kleuren van mn huis me irriteren
  dan vraag ik of de buurman het vandaag nog overspuit.”

  “Een eigen huis. Een plek onder de zon.
  En altijd iemand in de buurt die van me houden kon.
  Toch wou ik dat ik net iets vaker, iets vaker,
  simpel weg gelukkig was.”

  Je kunt wel stellen dat er velen te kort komen.
  Geen idee geen benul wat er mij te wachten staat.
  Hopelijk kan ik in 2030 nog een keertje oversluiten
  vanaf nu af aan is er dus geen aflossing die ik mis.
  Mn vader en mn moeder zijn nog allebei in leven.
  Dank zij hun heb ik straks een fijne erfenis.
  Maar voordat jij en ik dat geld uit kunnen geven
  dan vraagt de bank of ik het vandaag nog overmaak.

  Een eigen huis, toch is er iets niet pluis.
  Want altijd iemand in de buurt zo arm als een luis.
  Toch wou ik dat ik net iets minder, minder vaak
  simpel weg geen jeuk meer had.

 222. Latida says:

  Zijn de banken al uit de gevarenzone?

  “De uitvoering van het Herstelkader voor rentederivaten loopt bij een aantal banken weer vertraging op.”

  https://www.youtube.com/watch?v=Kjk3sbMP-Vs

 223. Latida says:

  Veelzeggende uitzending van Hollandse zaken uit 2014:

  “Vrij plots een coulante houding”

  “Waar komt de waardedaling vandaan?”

  “reputatieschade”

  “verdubbeling kwijtschelding”

  https://www.npo.nl/hollandse-zaken/02-07-2014/POW_00789926

 224. Arjan says:

  Latida,

  Gaan we nu ook al liedjes zingen? Verveling omdat er niets nieuws te melden valt?

 225. Arjan says:

  Latida: Veelzeggende uitzending van Hollandse zaken uit 2014:

  Oud nieuws

 226. Dr.t says:

  adamus: je hebt argumenten?

  </blockquote

  Geestig zo n originele bijdrage, altijd goed om voor je vriendjes op te komen, kon er ook welweer bij.

  Tis niet echt hoogstaand allemaal.

  Andere keer maar weer beter!

 227. Steven says:

  Dr.t,

  Misschien vind je het wel interessant dat de rente al een tijdje stijgt. Dan kan je het fijn vinden als huizenprijzen stijgen, maar ze gaan toch echt weer (gelukkig naar mijn idee dan) dalen door de hogere rente.

  https://www.beursman.nl/beursverwachting-komende-week

 228. Nico de Geit says:

  Latida: Zijn de banken al uit de gevarenzone?

  Ik zou de (prijs)historie wel eens willen weten van dat huis in Gary van $ 500,-.

 229. Deutsche Mark says:

  Arjan: Oud nieuws

  = geschiedenis

 230. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  Geen enkele argumentatie dus. Was ook niet te verwachten.

 231. Latida says:

  Arjan:
  Latida,

  Gaan we nu ook al liedjes zingen? Verveling omdat er niets nieuws te melden valt?

  Niets nieuws inderdaad

  https://www.bnr.nl/nieuws/beurs/10326580/verdachte-aandeelhouders-bij-deutsche-bank

 232. Arjan says:

  Steven: Misschien vind je het wel interessant dat de rente al een tijdje stijgt. Dan kan je het fijn vinden als huizenprijzen stijgen, maar ze gaan toch echt weer (gelukkig naar mijn idee dan) dalen door de hogere rente.

  Tot het niveau van 2013 ofzo?

 233. Latida says:

  Nog meer oud nieuws:

  “Van €128 naar €580 miljard hypotheekschuld

  Door deze financiële innovaties explodeerde de Nederlandse hypotheekschuld in iets meer dan tien jaar tijd van €128 naar €680 miljard, wat betekent dat er ongeveer €550 miljard aan nieuw geld in de economie gepompt werd. Met heel veel geleend geld werd de Nederlandse huizenmarkt gemanipuleerd, waarbij gelijk een heel stelsel van verzekeringen werd opgetuigd om alle risico’s af te dekken. Daardoor betaalde de consument niet alleen veel geld voor de hypotheek, maar ook voor allerlei verzekeringspremies die samen met de hypotheek verkocht werden.

  De hypotheekschulden werden nog eens verder aangejaagd door fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Deze maatregel werd door de politiek werd verkocht als een subsidie op het bezit van een eigen woning, maar in de praktijk bleek deze subsidie vooral tot hogere hypotheekschulden te leiden. Goed nieuws voor de banken, omdat die over een hoger bedrag rente ontvangen.”

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/sven-hulleman-de-huizenmarkt-een-tikkende-tijdbom/

 234. Arjan says:

  Latida: Nog meer oud nieuws:

  “Van €128 naar €580 miljard hypotheekschuld

  Door deze financiële innovaties explodeerde de Nederlandse hypotheekschuld in iets meer dan tien jaar tijd van €128 naar €680 miljard, wat betekent dat er ongeveer €550 miljard aan nieuw geld in de economie gepompt werd. Met heel veel geleend geld werd de Nederlandse huizenmarkt gemanipuleerd, waarbij gelijk een heel stelsel van verzekeringen werd opgetuigd om alle risico’s af te dekken. Daardoor betaalde de consument niet alleen veel geld voor de hypotheek, maar ook voor allerlei verzekeringspremies die samen met de hypotheek verkocht werden.

  De hypotheekschulden werden nog eens verder aangejaagd door fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Deze maatregel werd door de politiek werd verkocht als een subsidie op het bezit van een eigen woning, maar in de praktijk bleek deze subsidie vooral tot hogere hypotheekschulden te leiden. Goed nieuws voor de banken, omdat die over een hoger bedrag rente ontvangen.”

  Ik heb wat nieuw nieuws: de stijging van de hypotheekschulden vlakt af.

 235. Latida says:

  “Go home huizenmarkt, you’re drunk.”

  https://twitter.com/traumabeertje/status/884709406407094273

 236. Steven says:

  Latida,

  en de straat klinkt zo mooi. Sla-tuinen-weg. En dan in Amsterdam-West voor nog geen 500.000 euro. Mijn bod is gedaan. (net boven vraagprijs). 😉

 237. Latida says:

  Arjan: Ik heb wat nieuw nieuws: de stijging van de hypotheekschulden vlakt af.

  “Particuliere belegger
  Vooral het aantal particuliere beleggers in woningen groeit hard. ‘Het is deze groep die de fikse prijsstijgingen op de koopmarkt het eenvoudigst kan bijbenen’, zegt Christian Lennartz, econoom bij de Rabobank. Landelijk zijn ze inmiddels goed voor 6% van het totaal aantal transacties, in Amsterdam voor 12% en in Maastricht zelfs voor 20%.”

  en

  “Krimpende hypotheekmarkt
  Door de opmars van de hypotheekloze koper moeten financiële instellingen zich gaan voorbereiden op een krimpende hypotheekmarkt, zegt Lennartz. ‘Er zullen wel wat meer potentiële kopers bijkomen door de groei van het aantal huishoudens. Maar er is inmiddels veel vermogen opgebouwd in de woningmarkt Dat hoeft niet meer geleend te worden.’ Wel kloppen sommige particuliere beleggers en doorstromers die aanvankelijk zonder hypotheek kopen later alsnog aan voor financiering.”

  en

  “Starters krijgen het door deze ontwikkeling steeds moeilijker op de koopwoningmarkt, signaleert Paul de Vries, van Het Kadaster. ‘Hypotheekloze kopers hebben een veel betere onderhandelingspositie.’ Wie niet langs de bank hoeft om een hypotheek te regelen, kan immers sneller handelen en net iets meer bieden.
  Starters hebben geen tijd gehad om een paar ton eigen vermogen op te bouwen en ook geen huis dat ze met overwaarde kunnen verkopen.”

  https://fd.nl/ondernemen/1208434/de-opmars-van-de-hypotheekloze-koper

  Oftewel het is gelukt om zowel pensioenen als particulieren hun opgespaarde centjes en masse in stenen te stoppen, met dank aan de lage rente.

  Hierdoor neemt het relatieve aandeel van de hypotheekschulden welke banken op de balans hebben staan steeds verder af.

  Zodra de banken weer ‘boven jan’ zijn, zal de rente weer omhoog gaan, wordt de 80 miljard stimulering per maand van de ECB afgebouwd, en blijft de kleine belegger en de particulier met de hete aardappel zitten.

  Met andere woorden, we hebben de ontkenningsfase gehad, dat heeft een jaar of 4 geduurd van 2009 – 2013, vervolgens de fase van ‘return to normal’, ook weer een jaar of 4, en we zitten daar nu zo’n beetje tegen het einde van die fase aan.

  Binnenkort komen we in de ‘angst’-fase terecht, vervolgens capitulatie, wanhoop, en dan pas weer terug naar langjarige gemiddelden.

  Wat er nu aan de hand is, kan simpelweg zowel rekenkundig als beleidsmatig geen stand houden. Wie dat niet wil of kan zien is of te dom of te kwader trouw en enkel uit op het beschermen van de eigen portemonnee, wat verder overigens best te begrijpen is.

  Het maakt alleen argumenten niet meer valide.

 238. Latida says:

  Steven:
  Latida,

  en de straat klinkt zo mooi. Sla-tuinen-weg. En dan in Amsterdam-West voor nog geen 500.000 euro. Mijn bod is gedaan. (net boven vraagprijs).

  Tegen elkaar opbieden dan maar, zo’n koopje kun je niet laten liggen!

 239. Latida says:

  “De steile lijn wordt vooral veroorzaakt door oplopende prijzen in grote steden.”

  en

  “De woninggekte dwingt mensen soms zelfs hun huis blind te kopen. Zonder de bouwkundige staat te onderzoeken of te checken of ze het wel echt kunnen betalen. ”

  en

  “De belangrijkste reden dat de woningmarkt zo aantrekt: de rente.”

  en

  “Bedenk welke vraagprijs jij kan ophoesten”

  en

  “Zit je eenmaal in een mooi huurhuis, dan voelt dat misschien als geld ‘weggooien’. ”

  en

  “Experts verwachten dat de hypotheekrente op een bepaald moment weer zal stijgen, waardoor mensen minder kunnen uitgeven aan een huis. Daardoor neemt de vraag af en dalen de prijzen, denken zij.”

  https://lab.nos.nl/projects/huizenmarkt/index.html

 240. Latida says:

  Nieuwe benoeming DNB

  “Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dinsdag PGGM-bestuursvoorzitter Else Bos voorgedragen als directielid en eerstverantwoordelijke voor het toezichtbeleid van DNB. Bos is bij koninklijk besluit benoemd per 1 juli 2018. Ze wordt de opvolger van Jan Sijbrand en krijgt de portefeuille Toezicht beleid, Toezicht pensioenen en Toezicht verzekeringen. ”

  en

  “Voor haar komst naar pensioenuitvoeringsorganisatie annex pensioenvermogensbeheerder PGGM, in 2002, werkte Bos bij onder meer ABN Amro en NIBCapital.”

  https://www.volkskrant.nl/economie/economieblog-boer-zoekt-parkeerplek-voor-zijn-overtollige-melkkoeien~a4493719/

 241. Latida says:

  “De Amsterdamse woningmarkt als splijtzwam”

  “Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, kondigde deze week aan dat hij niet zal instemmen met de woonplannen het college, waarin notabene vier wethouders van zijn eigen partij zitten.

  Die aankondiging ging gepaard met een persbericht vol verwijten. De woonplannen zijn ‘niet toekomstbestendig’ en hebben ‘te weinig aandacht voor Amsterdammers met een middeninkomen.’ Zulke persberichten sluiten de terugweg af. Dan weet je: dit gaat ploffen.

  En dat gebeurde. ”

  https://www.parool.nl/opinie/de-amsterdamse-woningmarkt-als-splijtzwam~a4506313/

 242. Latida says:

  Makelaars die ‘waarschuwen’ voor stijgende prijzen

  “”De woningmarkt in Zwolle is overspannen. Gevolg is dat de prijzen in de toekomst zullen stijgen. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage (Q2 2017) van Ten Hag Makelaarsgroep.”

  https://www.zwollenu.nl/hoofdzaken/woningmarkt-in-zwolle-is-overspannen/

 243. Steven says:

  Latida: Experts verwachten dat de hypotheekrente op een bepaald moment weer zal stijgen, waardoor mensen minder kunnen uitgeven aan een huis. Daardoor neemt de vraag af en dalen de prijzen, denken zij.

  Daar hoef je geen expert voor te zijn. Eerder GEEN debiel. Maar goed, we hebben al zo veel excessen meegemaakt dat ik ook echt niet zeker weet dat de prijzen gewoon weer gaan dalen, maar het is wel de meest logische weg.

 244. Latida says:

  Steven: Daar hoef je geen expert voor te zijn. Eerder GEEN debiel. Maar goed, we hebben al zo veel excessen meegemaakt dat ik ook echt niet zeker weet dat de prijzen gewoon weer gaan dalen, maar het is wel de meest logische weg.

  Opvallend is dat experts niet bij name worden genoemd.

 245. Steven says:

  ik kan ze zo opnoemen: Willem Middelkoop, Arnoud Boot, Dirk Bezemer, enz enz.

  Ik zeg het ook zo vaak: het is gewoon allemaal niet zo moeilijk als je gewoon erkend dat er een bubble is. Zie je de bubble niet.. ja dan.. snap ik eigenlijk niet wat zo iemand echt bezielt. (dommigheid, eigenbelang, vrees of gewoon een gemis aan wetenschappelijke kennis of zo?)

 246. Steven says:

  en proost. ik maak weer spelfouten en praat wat te slap. Tot morgen of zo.

 247. Latida says:

  Proost, het gras is elders altijd groener, en de gemiddelde nederlander wordt het meeste gemotiveerd door angst, dus we gaan een interessante tijd tegemoet.

  Laten we er nog maar een liedje tegenaan gooien als muzikaal intermezzo 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=kY8ljA2ANJc

 248. Latida says:

  “Het is de nieuwe bouwfraude, riep de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jarenlang. Nu zijn alle handelaren die afspraken maakten bij executieveilingen vrijgesproken. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) trok maandag een streep door de miljoenenboete die 78 handelaren van de toezichthouder hadden gekregen. ”

  en

  “In zeker 215 gevallen hielden de handelaren na de officiële veiling een extra veiling waar de woning met winst werd doorverkocht.

  De toezichthouder zag alle ruim 2.300 veilingen waar afspraken zijn gemaakt als een groot geheel. ‘Wij beschouwden ze allemaal als onderdeel van een kartel, ook als ze niet hebben geleid tot een naveiling.'”

  https://www.volkskrant.nl/economie/van-kartelvorming-verdachte-veilingenhandelaren-vrijgesproken~a4504040/

  “Taakomschrijving CBb
  Het CBb is de hoogste bestuursrechter voor het sociaal-economisch bestuursrecht. Het CBB doet uitspraken over zaken als:

  – mededinging (verboden prijsafspraken);
  – tarieven van medische specialisten;
  – landbouwsubsidies.”

  en

  “Verantwoordelijk

  Ministerie van Veiligheid en Justitie”

  Minister Blok dus, voormalig minister van wonen.

  De organisatie zelf bestaande enkel uit Juristen, in feite advocaten in dienst van de overheid, op de payroll van de burger:

  https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Over-het-College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Organisatie/Paginas/Samenstelling-CBb.aspx

 249. Latida says:

  “Financiële bubbels, dit is waarom ze (niet) barsten”

  “Vaak heeft het te maken met heel veel schuld.”

  Veel schulden, dat klinkt niet goed. Maar dat is niet alles. ,,Het is vaak een combinatie van een sterke prijsstijging van producten, waarbij mensen veel geld gaan lenen om toch te kunnen blijven kopen. Omdat iedereen koopt. Dat is niet houdbaar, want die producten – bijvoorbeeld huizen of aandelen – zijn vaak veel minder waard”, legt Kocken uit.”

  en

  “Kortom, een luchtbel ontstaat als prijzen te hoog worden, en dan vooral in combinatie met schulden. ,,Op dit moment is in Nederland de duidelijkste luchtbel in Amsterdam bij de huizenprijzen te zien. Iedereen weet het, maar zolang iedereen doorgaat met kopen en afbetalen, blijft de bubbel groeien.””

 250. Latida says:

  “Introductie Theo Kocken.

  Kocken ontwikkeld met zijn bedrijf CARDANO economische risicomodellen. Hij kwam er achter dat de bestaande modellen niet kloppen. Kocken wijst er op dat wanneer de bewegelijkheid van de markt afneemt, de risico’s juist toe nemen. Zelfs bij de DNB worden modellen gehanteerd die zich beperken tot een terugblik van 5 jaar, terwijl Kocken adviseert 50 of zelfs tot 100 jaar terug te blikken om iets te kunnen leren over risico. ”

  https://www.youtube.com/watch?v=l8kKsVPQjn8

 251. Nico de Geit says:

  Latida: De woninggekte dwingt mensen soms zelfs hun huis blind te kopen

  Sterk argument.

 252. Steven says:

  Latida,

  Dit zou voor de lezers van deze site verplichte kost moeten zijn voordat ze reageren ..(Theo Kocken)

  https://www.youtube.com/watch?v=l8kKsVPQjn8

 253. Hans- says:

  Nico, maak je niet druk, heel Nederland doet het! We hebben het PONZI SCHEME systeem, en daar borduren we op voort!Het kan niet fout gaan, want dan is heel NEDERLAND FAILLIET!!!!

 254. maff says:

  Hans-,

  Ponzi borrowing in the long run

  http://ochousingnews.g.corvida.com/wp-content/uploads/2016/09/disappointing_sale.jpg

  Maarrrrr, het gaat nog steeds goed tot nu …… 😉 http://mdbriefing.com/Netherlands-credit.png nieuwe update

  Minsky Moment bereikt ?

 255. maff says:

  ps: …Yellen: been there, done that…

  🙂 so far, no man overboard https://anticap.files.wordpress.com/2013/10/138819_600.jpg

 256. Nico de Geit says:

  Steven: dat de prijzen gewoon weer gaan dalen

  Daar is gewoon geen ruimte voor. De lonen MOETEN omhoog. Maar daar is ook al geen ruimte voor. Het ziet er naar uit dat het kartel van politiek/financiële sector op enig moment de controle gaat verliezen. In Nederland blijft de woningeigenaar hoe dan ook in zijn woning, simpelweg omdat er geen muppets zijn met betere betaalmogelijkheden.

 257. Nico de Geit says:

  Latida: Nu zijn alle handelaren die afspraken maakten bij executieveilingen vrijgesproken.

  Ook dat nog. Lijkenpikkers vervolgen. Straks wil niemand nog lijkenpikker zijn. Bijna alle ‘executies’ worden onderhands geregeld, dus… Met geld iets kopen is op zijn minst verdacht, zeker als het blanke mannen zijn.

  Iemand op dit forum, ooit: ‘hoe kan het dat jij wel geld hebt en ik niet? Dan moet je er wel oneerlijk aan gekomen zijn’. Logica. Probeer je maar eens te verdedigen tegen zo’n beschuldiging, tegen een meute kinderloze proletariërs. Vroeger hadden ze ‘slechts’ kinderen, nu ‘slechts’ schulden.

 258. Latida says:

  Oorzaak en gevolg?

  “De belastingaftrek voor onderhoud aan Rijksmonumenten gaat eruit.”

  “In Utrecht en Amersfoort staat een partij van 152 monumentale panden in de verkoop. Woningcorporaties de Alliantie en Mitros verkopen de organisatie Stadsherstel Midden-Nederland, die de panden in het beheer heeft.

  Alle gebouwen worden aan één koper verkocht. De marktwaarde van de panden is 100 miljoen euro.”

  http://nos.nl/artikel/2183740-152-monumentale-panden-in-utrecht-en-amersfoort-in-een-keer-verkocht.html

 259. Nico de Geit says:

  Latida: executieveilingen

  Op de executieveiling komen niet de mooiste gevallen terecht. ‘Normale executies’ worden altijd onderhands geregeld. De rampgevallen gaan naar de veiling. En dan word je dus ook nog aangeklaagd, terwijl de veiling openbaar is en iedereen ‘mijn’ kan roepen.

 260. Nico de Geit says:

  Hans-: Het kan niet fout gaan, want dan is heel NEDERLAND FAILLIET!!!!

  Het kan altijd fout natuurlijk. En dan zijn de mensen vast heel boos op mij.

  Het kan niet fout gaan met de Titanic, want er zijn te weinig reddingsboten.

 261. Nico de Geit says:

  De meeste mensen denken helemaal niet na, zijn daar niet eens toe in staat. Het ontbreekt ze ook aan essentiële informatie. Ze doen gewoon wat anderen doen. Als die anderen het doen, waarom zouden zij het dan niet kunnen doen?

  Van die jonge mensen die allebei (kunnen) werken, en kopen een huis van 200k. Als de bank ze niet constant zou naaien zou kopen inderdaad voordeliger voor ze kunnen zijn.

  Iemand die er vanuit gaat dat de waarde van woningen binnen afzienbare tijd (mogelijk) gaat verdampen wil zijn geld niet in een woning stoppen. Lijkt me logisch. Omdat je toch een dak boven je hoofd wilt hebben huur je iets.

  Veel muppets zien dat heel anders. Ze wanen zich rijk met geleend geld. Zien alleen waardestijging, geen waardedaling. Ze hebben niet eens de mogelijkheid ‘hun geld’ in iets anders te steken, dat mag niet van de bank.

  In de Weimar republiek stegen de prijzen excessief. Eigenlijk hebben we dat nu ook: een half miljoen euro voor een woning die in Gary $ 500,– doet is heel normaal. Drie nullen lucht.

 262. Nico de Geit says:

  Hans-: Het kan niet fout gaan, want dan is heel NEDERLAND FAILLIET!!!!

  Failliet? Denk het niet. Onder water is hetzelfde als failliet. Het gaat gewoon door. Dan staan ze gewoon wat meer onder water, terwijl de kranten voortdurend roepen over herstel, winst en goede tijden. ‘De crisis is voorbij’.

 263. Latida says:

  Ijzersterke column

  https://www.ftm.nl/artikelen/de-middenklasse-ziet-ze-vliegen-klinkt-het-uit-de-ivoren-toren

  Geen moment spijt gehad van mijn abonnement aldaar. Zeer gedegen onderzoeksjournalistiek. Het is te hopen dat de dames en heren politici daar ook meelezen.

 264. Nico de Geit says:

  Zet die oudjes gewoon in een trailer achter je huis:

  http://www.starlinemobielebungalows.nl/mantelzorgwoningen

 265. Arjan says:

  Nico de Geit: Het ziet er naar uit dat het kartel van politiek/financiële sector op enig moment de controle gaat verliezen. In Nederland blijft de woningeigenaar hoe dan ook in zijn woning, simpelweg omdat er geen muppets zijn met betere betaalmogelijkheden.

  Lekker in je peperdure, slecht onderhouden huurkrot blijven zitten, dat is een goed idee. Als je werkloos wordt kun je de huur niet meer betalen! Waar moet je dan heen met een inkomenseis voor de vrije huursector? Wat een domheid.

 266. Nico de Geit says:

  Arjan: Lekker in je peperdure, slecht onderhouden huurkrot blijven zitten, dat is een goed idee. Als je werkloos wordt kun je de huur niet meer betalen! Waar moet je dan heen met een inkomenseis voor de vrije huursector? Wat een domheid.

  Echt de zuivere gedachtegang van een huiseigenaar. Leeft van maand tot maand. Altijd slechts één maandbetaling weg van het faillissement. Denkt dat anderen dat ook hebben.

  Werklozen, zieken, enz. hebben sowieso een probleem. Waar moet een huiseigenaar naartoe als zijn inkomen wegvalt? Zeg het maar. Soylent Green Village?

 267. Arjan says:

  Nico de Geit: Waar moet een huiseigenaar naartoe als zijn inkomen wegvalt?

  Het UWV

 268. Nico de Geit says:

  Arjan: Het UWV

  En verder kijkt de gemiddelde huiseigenaar niet. Waar moet een huiseigenaar naartoe als zijn inkomen wegvalt? Naar het UWV, klaar.

 269. Nico de Geit says:

  Er worden veel te weinig woningen gebouwd om aan de vraag te voldoen. De nood is zo hoog dat het Rijk moet ingrijpen om de woningbouwproductie op te voeren. Bijvoorbeeld door harde afspraken te maken met de grote steden en de Randstadprovincies over nieuwbouw. Dat staat in een noodplan dat de branchevereniging voor ontwikkelaars, Neprom.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28684269/___Meer_actie_voor_nieuwbouw___.html

 270. Nico de Geit says:

  ‘We zouden graag meer woningen bouwen, maar we hebben gewoon te weinig nieuwbouwlocaties”, zegt Neprom-voorzitter Bart van Breukelen’

  Minder mensen dan misschien? ‘Nederland is vol’?

 271. maff says:

  Typisch ….. de waarde van een koopwoning is nu ruim 2.5 keer hoger dan de prijs van een woco-woning 258k tegen 99k

  https://www.wsw.nl/fileadmin/user_upload/Jaarverslag/WSW_Jaarverslag_2016_interactief.pdf

  De Woco pakt de winst, en u bent het haasje 😉

  Ps 🙂 house price https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/50/3d/ab/503daba5a47d828cd01f65d19ffef503.gif

 272. maff says:

  maff,

  wsw.nl/fileadmin/u…2016_interactief.pdf

  Zoek op kerncijfers …… daar staat het 🙂

 273. Nico de Geit says:

  maff:
  Wonen in een piepklein huisje: het wordt steeds populairder

  ad.nl/economie/won…opulairder~a1e18bd0/

  ‘Bestaande regels vormen nu nog een belangrijke hobbel. Het is nu niet toegestaan om huisjes zomaar ergens neer te zetten of permanent te bewonen. Het advies van de Almeerse wethouder aan zijn collega-wethouders is om zones met weinig regels aan te wijzen waar inwoners dan hun eigen wooninitiatieven kunnen ontwikkelen.’

  1. De gemeenten hebben heel veel geld nodig, ‘eenvoudig wonen’ levert geen geld op.

  2. ‘Weinig regels’ betekent al snel ‘Fort Oranje’ met allerlei misstanden.

 274. maff says:

  Rabo ?

  Het platteland stort in

  Tot de nek in de schulden, erfenis wordt geweigerd

  http://www.bd.nl/brabant/het-platteland-stort-in~aed66e70/

 275. Latida says:

  Nico de Geit:
  Er worden veel te weinig woningen gebouwd om aan de vraag te voldoen. De nood is zo hoog dat het Rijk moet ingrijpen om de woningbouwproductie op te voeren. Bijvoorbeeld door harde afspraken te maken met de grote steden en de Randstadprovincies over nieuwbouw. Dat staat in een noodplan dat de branchevereniging voor ontwikkelaars, Neprom.

  telegraaf.nl/binne…or_nieuwbouw___.html

  “Marktwerking”

 276. Nico de Geit says:

  Latida: “Marktwerking”

  Marktwerking betekent in dit geval NIET bouwen, want dan blijft er druk op de ketel, de prijzen hoog en de inkomsten op peil.

 277. Nico de Geit says:

  maff:
  Rabo ?

  Het platteland stort in

  Tot de nek in de schulden, erfenis wordt geweigerd

  bd.nl/brabant/het-…d-stort-in~aed66e70/

  ,,Als een boer overlijdt, zit hij tegenwoordig vaak tot zijn nek in de schulden. Kinderen weigeren de erfenis. Dan moet de gemeente zorgen dat bijvoorbeeld vóór 2024 het asbest opgeruimd is. Want over zeven jaar moet Nederland asbestvrij zijn.”

  De eigenaar is natuurlijk verantwoordelijk. Het kan best zijn dat banken bepaalde panden liever kwijt zijn, ook voor weinig geld, vanwege verplichtingen. En zo kan het gebeuren dat hier straks ook ‘koopjes’ zijn van $ 500,– zoals in Gary.

  Ik vraag me wel af of dat rechtsgeldig is: een zwaar vervuild bedrijf (boerderij) waar voor tonnen gesaneerd moet worden verkopen aan een partij waarvan je weet dat deze de kosten onmogelijk kan betalen.

 278. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik vraag me wel af of dat rechtsgeldig is: een zwaar vervuild bedrijf (boerderij) waar voor tonnen gesaneerd moet worden verkopen aan een partij waarvan je weet dat deze de kosten onmogelijk kan betalen.

  Daar zal ongetwijfeld jurisprudentie over zijn. Veel muppets kunnen totaal niet rekenen. Giertanks, asbest, overal zooi. En moet het afvoeren per kilo betaald worden?

 279. Latida says:

  maff:
  Rabo ?

  Het platteland stort in

  Tot de nek in de schulden, erfenis wordt geweigerd

  bd.nl/brabant/het-…d-stort-in~aed66e70/

  “,,Er gaat de komende jaren veel veranderen in het buitengebied. De uitdaging is zó groot, dat het een actieve rol vraagt van ons als gemeente, de regio, provincie en het rijk.””

 280. Latida says:

  En zo wandelen we helaas stilletjes van de ‘terug naar normaal’-fase naar de ‘angst’ fase van de hypecurve.

  “Onderzoeksbureau Alterra voorspelt dat in 2030 in Noord-Brabant ongeveer negen miljoen vierkante meter staloppervlakte leeg staat. ”

  Tel deze voor het gemak even op bij al het andere leegstaande vastgoed voor kantoren, winkels, autoshowrooms en ander maatschappelijk vastgoed, en dan gaan het al gauw over straks misschien wel 15 miljoen vierkante meter leegstaand vastgoed, als het niet meer is.

  Ondertussen worden er ‘razzia’s’ gehouden op vakantieparken terwijl permanente bewoners nergens anders heen kunnen, blijven gemeentes op hun grote grondportefeuilles zitten, komen er steeds meer mensen met problematische schulden, komen er steeds meer ‘spookburgers’ die nergens meer in het GBA staan ingeschreven, en lijkt het, van een afstandje tenminste, alsof de chaos steeds groter wordt.

  Een dat terwijl het COA tegenwoordig villa’s opkoopt, en er steeds meer economische immigranten en vluchtelingen bijkomen.

  Dat de lage rente in combinatie met winstgevende tijdelijke verhuur in de grote steden samen met jaarlijkse huurverhogingen voor een kleine groep grote winsten oplevert, doet niet af aan het feit dat er al minstens 5 decennialang woningnood is in Nederland.

  Met een beetje goede wil kan 1 kabinet dit in 4 jaar tijd omdraaien. Schaf de verhuurdersheffing af, stop de huurverhogingen, en bouw simpel meer betaalbare huurwoningen om aan de werkelijke vraag tegemoet te komen.

  Maar willen ze dat ook?

  De afgelopen dagen termen gelezen in de media over de ‘huizenmarkt’ zoals ‘droogkoken’, ‘implosie’ en ‘exploderende prijzen’ deze termen worden nu voor het eerst gebruikt.

  Een land is slechts zo welvarend als dat het voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving zorg draag voor tenminste een dak boven het hoofd, dat is een van de kerntaken van de overheid en onderdeel van het sociale contract welke burgers hebben met een overheid.

  “De NVM vindt dat er meer huizen gebouwd moeten worden zodat aan de vraag kan worden voldaan. “Om te voorkomen dat de woningmarkt tot stilstand komt en dat de prijzen exploderen, moeten gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning te bieden”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.”

  http://nos.nl/artikel/2182919-krapte-op-huizenmarkt-te-weinig-te-koop-en-grote-prijsstijgingen.html

 281. Nico de Geit says:

  Latida: De uitdaging is zó groot, dat het een actieve rol vraagt van ons als gemeente, de regio, provincie en het rijk.””

  Die eigenaar moet dat gewoon gaan doen, saneren in veel gevallen. Wie die eigenaar ook mag zijn.

  Ik blijf daar ver bij weg. Muppets bieden altijd meer omdat ze totaal geen zicht hebben op de enorme kosten van sanering. Ze hebben een lekkere positieve roze bril op.

  Voor saneringsbedrijven is het gewoon werk.

  Gaan we daar straks verhalen over lezen? Over muppets die een kat in de zak kochten? Die de saneringskosten niet geheel juist hebben ingeschat? Die zich hebben laten misleiden door de bank, makelaars en adviseurs betaald door de bank?

  Hele boerderij voor € 500,–??

 282. Nico de Geit says:

  ING is eigenaar geworden van het Vestagebouw nadat Westermeijer, een OG-speculant failliet ging. Het Vestagebouw is een rijksmonument. Dat houdt dus in dat de eigenaar, ING, vrijwel zeker gedwongen kan worden het pand te onderhouden.

  Het staat al jaren te koop. Af en toe komt er iemand voorbij met een idee, maar dat gaat dan weer niet door.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Arnhem_-_Vestagebouw_Willemsplein.JPG/405px-Arnhem_-_Vestagebouw_Willemsplein.JPG

  Hoe gaat het verder met de OG-speculanten die nog niet failliet zijn? Als de inkomens (flink) gaan stijgen komt het vast goed. Anders zijn ze failliet en de bank zit met een miljoenenstrop, per geval.

 283. Mrgalak says:

  Nico de Geit:
  Stel: een pensioenfonds wil een woonwijk bouwen. Er is een weiland beschikbaar, landbouwgrond voor vijf euro de meter. Maar hoooo, daar is de overheid, en maakt van die vijf euro driehonderd euro. Voor het ‘bouwrijp’ maken van de grond.

  Het gaat helemaal niet om bouwrijp maken maar om het vullen van de overheidskas. Door dat graaien wordt wonen zo duur dat de woningen gesubsidieerd moeten worden. Was het niet beter geweest om wat terughoudender te zijn als overheid?

  Ooit spaarde je voor je woning, of je leende. Het geld dat je leende kwam van gepensioneerden. Zij ontvingen op die manier rente op hun vermogen en betaalden daarmee hun oude dag.

  Toen kwamen met banken met ‘geld uit het niets’. Dat leenden ze uit tegen rente. Gespaard geld van ouderen werd waardeloos – de rente ging naar nul, netto onder nul.

  Een weg terug is er nauwelijks. Iedere betrokken partij is verslaafd geraakt aan het geld. Een piramidespel heeft nieuwe deelnemers nodig om overeind te blijven. Ze zijn zelfs zo gek om deelnemers te halen uit de derde wereld omdat de autochtonebevolking te weinig kinderen neemt. Ik denk dat dat niet goed af gaat lopen.

  Werk aan je exit, breng je schaapjes op tijd op het droge en red jezelf. Als het systeem ontploft moet het niet mijn probleem worden.

  Dit klinkt goed, maar er valt niet zomaar aan dit systeem te ontsnappen. De meeste mensen moeten wel geld verdienen om te overleven, en ook ergens wonen. Laat dit nu de kluisteren zijn die ons vastgeketend houden.

 284. Maria says:

  Latida: “,,Er gaat de komende jaren veel veranderen in het buitengebied. De uitdaging is zó groot, dat het een actieve rol vraagt van ons als gemeente, de regio, provincie en het rijk.””

  Volgens mij ligt die uitdaging ook bij de Rabobank!!

 285. Latida says:

  Als de overheid echt het eigen woningbezit wil bevorderen, dan zou ze morgen nog een wet kunnen maken dat iedereen die 30 jaar lang huurt de woning kado krijgt van de gigantische wongbouwverenigingen die met belastinggeld zijn ontstaan en grootgegroeid.

 286. Latida says:

  Dat kan immers makkelijk uit de verhuurdersheffing betaald worden.

 287. maff says:

  Ondertussen in Grunn

  ‘In Groningen komt 20 procent van de verkochte woningen in handen van een belegger, ‘

  Gemeenteraad strenger voor huisjesmelkers stad Groningen

  http://www.dvhn.nl/groningen/Gemeenteraad-strenger-voor-huisjesmelkers-stad-Groningen-22372804.html

 288. maff says:

  ‘ Mensen zitten namelijk niet vast in hun woning, ze zitten vast in hun hypotheek ‘

  Voor goed hypotheekadvies moet je meer dan 500 vragen stellen

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/7/voor-een-goed-hypotheekadvies-moet-je-meer-dan-500-vragen-stellen-10199346

 289. maff says:

  Grace is 25. Her student debt: £69,000

  ‘ With graduates facing a lifetime of debt – at 6.1% interest – pressure is growing for a rethink on tuition fees and maintenance loans ‘

  https://www.theguardian.com/education/2017/jul/11/student-debt-graduates-tuition-fees

 290. maff says:

  maff: Grace is 25. Her student debt: £69,000

  En vast zit het draadje, misschien komt het nog

 291. maff says:

  1 Euro =
  0.884070219 British pounds

 292. Arjan says:

  Nico de Geit: En verder kijkt de gemiddelde huiseigenaar niet. Waar moet een huiseigenaar naartoe als zijn inkomen wegvalt? Naar het UWV, klaar.

  Ja, want als je werkloos wordt kom je natuurlijk nooit meer aan het werk. Dan kom je uiteindelijk in de bijstand, moet je je huis verkopen en blijf je met een restschuld zitten. Want dat huis staat vanzelfsprekend onder water, omdat er een volledig aflossingsvrije hypotheek op zit.

  Wat een muppets die huiseigenaren, tjongejongejonge…

 293. Nico de Geit says:

  Arjan: Wat een muppets die huiseigenaren, tjongejongejonge…

  Voorbeelden genoeg.

 294. Arjan says:

  Latida: de gigantische wongbouwverenigingen die met belastinggeld zijn ontstaan en grootgegroeid.

  Oh begrijp ik hieruit dat je voor meer particuliere verhuur bent?

 295. Nico de Geit says:

  ING: Huizenprijzen stijgen met 7 procent
  Koper meer kwijt aan hypotheeklasten

  Terwijl de huizenprijzen naar verwachting met gemiddeld 7% stijgen in 2017, en met 5% in 2018, neemt de betaalbaarheid van woningen af, voorspelt het ING Economisch Bureau.

  Dit betekent dat starters die een woning met een gemiddelde prijs kopen, een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan hypotheeklasten.

  Als de aflossing in de hypotheeklasten (kopers zijn sinds 2013 verplicht af te lossen) niet wordt meegeteld, ontstaat een veel rooskleuriger beeld. Aan rentebetalingen zijn woningeigenaren slechts 9% van hun inkomen kwijt.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/28701746/__Betaalbaarheid_woning_neemt_af__.html

 296. Nico de Geit says:

  De vrouw (de 70-jarige campingbeheerder) wilde een gesprek aangaan met de eigenaars van de rottweiler, een stel dat een chalet huurde op het park. Toen ze op het terrein kwam vloog de hond haar direct aan, zonder dat er een woord gewisseld was.

  http://www.gelderlander.nl/rivierenland/rottweiler-vliegt-beheerder-vakantiepark-naar-de-keel~a6cbcb59/

  Niet in een of ander Amerikaans trailerpark, maar op recreatiepark Het Zwanemeer in Ingen.

  https://images4.persgroep.net/rcs/fp4Uhp871wSalAbAayLqkXKFj-Q/diocontent/108983166/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

 297. Nico de Geit says:

  Gecreëerde schaarste, stijgende huizenprijzen, aso’s op recreatieparken. Nederland 2017.

 298. Dr.t says:

  Nico de Geit:
  Gecreëerde schaarste, stijgende huizenprijzen, aso’s op recreatieparken. Nederland 2017.

  Op deze site zijn ook genoeg aso’s die beginnen de schelden, als ze het even niet meer weten.
  Fijn dat het besef er is, dat aso’s overal te vinden zijn, ook onder de niet gekleurde medemens,op de campings.
  Je zou overigens eens een aantal boeken over white trash of criminele nederlanders moeten lezen.
  De criminele (autochtone) familienamen van 100 jaat geleden doen het in het heden vaak net zo beroerd.

  Het is niet van 2017 en het is niet aan een kleurtje gebonden.
  Zelfs het je afzetten van bevolkingsgroepen of het creëren van een zondebok is van alle
  tijden.
  De mens is over het algemeen onnozel en geeft liever iemand anders de schuld, dan zich te moeten verdiepen in complexere verhoudingen.

 299. Dr.t says:

  Of beter gezegd de mens is weliswaar (DNA) ) voorgeprogrammeerd om strijd tegen anderen te leveren en zichzelf in dualiteit te beleven.
  In zoverre Nico is het heel normaal te denken wat jij denkt.. Het ego is immers gericht op zelfhandhaving (red jezefl).
  Echter op een fundamenteel niveau is er eenheid en stelt het ego niet al te veel voor.
  Het ik besef wordt steeds meer gezien als een noodzakelijke illusie. Het is weliswaar een nuttige bijproduct, maar het blijft letterlijk een hersenspinsel. Een gedachte, zoals alles wat je ziet ruikt, proeft en ervaart een projectie is van het brein.
  99 procent van ons gedrag wordt door onbewuste processen bepaald.
  Op een fundamenteek niveau is er alleen maar eenheid en alles wat er gebeurd geschiedt ook vanuit eenheid: vorming van dna, de moleculen en energievelden waaruit je bestaat, het voedsel dat je tot je neemt, zelfs de gedachten die iniemands hoofd opkomen, zijn spontaan en volkomen zonder controle ,er is niets indivueels aan.
  Het DNA is een soort ponskaartje dar een illusie van afgescheidenheid en bewustzijn doet ontstaan.
  Het ik is een machine die achter alles wat spontaan gebeurd, zegt: dat heb ik gedaan.

  Het leveren van strijd is voorgeprogrammeerd maar leidt alleen maar tot meer ellende (andere gaan jou weer aanvallen).

  Einstein: de werkelijkheid is een hardnekkige illusie.:
  Dat inzien geeft wellicht wat rust en minder reden ‘je’ zo af te zetten.

 300. Arjan says:

  Nico de Geit: Gecreëerde schaarste, stijgende huizenprijzen, aso’s op recreatieparken. Nederland 2017.

  En Geit zit nog steeds in z’n huurhutje te wachten op het volgende ideale instapmoment.

 301. Nico de Geit says:

  Arjan: En Geit zit nog steeds in z’n huurhutje te wachten op het volgende ideale instapmoment.

  Er komt helemaal geen gunstig instapmoment meer. Ik blijf gewoon lekker zitten. Misschien ga ik verkassen, over tien jaar of zo. Misschien ook niet.

  Vandaag weer heel wat te koop borden gezien die er al heel lang stonden. Nog steeds geen koper. 7% erbij dit jaar, 2018 5% erbij (aldus ING). Dan zouden die woningen toch ooit een keer verkocht moeten worden?!

  Al die villa’s van 8 ton plus, het is gewoon lastig.

  Wat moet ik dan? Iets vrijstaands kopen voor 500k, verbouwen voor 150k? Ik moet ook nog een keer met pensioen, en AOW is er vrijwel zeker niet voor mij, wel de eigen woning in box 3. Slechte deal dus.

  Dr.t: genoeg aso’s

  Zijn er grotere schoften denkbaar dan Gutmenschen?

 302. Arjan says:

  Nico de Geit: Wat moet ik dan? Iets vrijstaands kopen voor 500k

  Waarom verhuis je niet naar een krimpregio? Genoeg vrijstaande huizen te koop voor de helft van het geld waar niks meer aan hoeft te gebeuren. Ben je ook verlost van al die allochtonen waar je zo’n last van zegt te hebben.

 303. Nico de Geit says:

  Arjan: Waarom verhuis je niet naar een krimpregio? Genoeg vrijstaande huizen te koop voor de helft van het geld waar niks meer aan hoeft te gebeuren. Ben je ook verlost van al die allochtonen waar je zo’n last van zegt te hebben.

  A. Ik zit hier prima. B. Je snapt ‘de last’ van allochtonen niet.

 304. Dr.t says:

  Ach die hele term ‘aso’ zou ik liever niet willen gebruiken.
  Mensen functioneren binnen een context. Vaak is het de comtext die bepaalt.
  Niemand zit te wachten op een scheiding, ontslag of ziekte.Toch gebeurt het , iedereen kan het overkomen en voor je het weet ben jij dan degene die op een camping is beland.
  Iedereen wil geluk, maar de evolutie is niet op ingericht op het individuele welzijn.

  Als je de dingen geisoleerd opvat, kun je een ander iets aan rekenen.
  Dan helpt als je ergens een ettiketje op kan plakken (Gutmensch Aso),
  Dat houdt het overzichtelijk, maar met begrip of zoeken naar fundamentele waarden heeft het niets te doen.

 305. Latida says:

  “Tussen 2013 en 2016 steeg de betaalbaarheid van woningen omdat kopers de stijgende huizenprijzen konden compenseren met dalende rentes. Aan dat laatste is een eind gekomen terwijl de huizenprijzen nog steeds als een speer omhoog gaan door het almaar dalende aanbod en een stijgende vraag.

  Als de aflossing in de hypotheeklasten (kopers zijn sinds 2013 verplicht af te lossen) niet wordt meegeteld, ontstaat een veel rooskleuriger beeld. ”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/28701746/__Betaalbaarheid_woning_neemt_af__.html

 306. Tijl says:

  Arjan: Oh begrijp ik hieruit dat je voor meer particuliere verhuur bent?

  Ik zou een nieuwe politieke partij beginnen als ik jou was, speciaal voor alle mensen die menen het recht te hebben om grof geld te verdienen aan het feit dat iedereen moet wonen. Pas wel op dat je geen criminele organisatie wordt zoals de VVD.

 307. Tijl says:

  Ik voorspel vanaf begin december 2017 een enorme toename in het aantal verkochte woningen. Vanaf 1 oktober is het namelijk verplicht om je te registreren wanneer je meedoet met AirBNB, tel daar het maximum van 60 dagen bij op.

  De truc gaat natuurlijk worden dat je onderling in je vrienden klupje om de twee maanden je pandje verkoopt en zelf het pandje koopt van iemand anders in de kring. Zorg dat je 5 vrienden hebt die meedoen en je zit het hele jaar gebakken.

 308. Tijl says:

  Vergeten te melden dat dit alles in Amsterdam gaat spelen.

 309. Arjan says:

  Tijl,

  Wat zit je nou te bazelen? Ik stel gewoon een vraag aan Latida. Meer niet.

 310. Arjan says:

  Nico de Geit:

  A. Ik zit hier prima.

  Geloof er niets van.

 311. Tijl says:

  Arjan:
  Tijl,

  Wat zit je nou te bazelen? Ik stel gewoon een vraag aan Latida. Meer niet.

  Jouw positie in het geheel is erg duidelijk. Doe niet net alsof je neus bloed.

 312. dr.t says:

  Tijl: Jouw positie in het geheel is erg duidelijk. Doe niet net alsof je neus bloed.

  Beste Tijl,

  Een cursus begrijpend lezen helpt je wellicht verder Iemand poneert een stelling, je stelt een vraag, of wisselt argumenten uit. Argumenten kun je wegen, nieuwe perspectieven ontstaan. Vervolgens kun je het dan wel of niet met elkaar eens zijn. Dat laatste is nog het minst interessant.
  Je kunt wel je best doen om steeds je eigen belang voor op te stellen en je omgeving naar je hand te zetten, maar dat doen anderen je vrolijk na en bereiken wat je wilt gaat je echt niet lukken.
  Die strijd van je stelt niet zoveel vooren is inhoudelijk niet al te boeiend.
  Daar valt vast iets meer van te maken, dan alleen maar het proberen te winnen en als het níet lukt dan maar op de persoon te spelen.

 313. Steven says:

  Dr.t: Je zou overigens eens een aantal boeken over white trash of criminele nederlanders moeten lezen.

  Ik zou het ook niet leuk vinden als de white trash massaal in Nederland komt vanuit Amerika met al hun vervelende gewoontes. Wapens in huis, grote stinkende pick-up trucks voor de deur ,niet willen werken, maar liever zuipen, drugs gebruiken en zich obese vreten en zo. Het gaat ook niet om het kleurtje, maar om IQ en gedrag wat niet na een generatie opeens weg is.

  Hier weer een voorbeeld van een groep die onverbetelijk is (lijkt het in ieder geval): http://joostniemoller.nl/2014/01/het-roma-probleem-extreem-laag-iq/

 314. Steven says:

  die site overigens zo maar gegoogled. (ik kom daar verder nooit op)

 315. maff says:

  Bill Gross ziet recessiegevaar door stijgende rente

  https://www.fondsnieuws.nl/nieuws/bill-gross-ziet-recessiegevaar-door-stijgende-rente

  ‘ Hij waarschuwt dat het risicovol is om op historische modellen te vertrouwen in een periode van buitengewoon monetair beleid.’

  Ps 🙂 in models we trust https://i.ytimg.com/vi/S8hEixdsZBI/hqdefault.jpg

 316. maff says:

  Gepikt van Tufkaj 🙂

  ONDERZOEK PRIJSVORMING AMSTERDAMSE HUURMARKT

  https://www.vastgoedactueel.nl/particuliere-beleggers#.WXDtdqVQFn4.twitter

 317. maff says:

  Aardwarmtewinning en de schokjes

  Grunn panikeert

  Commentaar: Aardwarmte is riskante parel

  http://www.dvhn.nl/extra/Commentaar-Aardwarmte-is-riskante-parel-22362374.html

 318. maff says:

  Minder dan 40% nieuwe hypotheken gesloten met NHG

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/7/minder-dan-40-nieuwe-hypotheken-gesloten-met-nhg-10199610

  Einde Ponzi modelletje ? 😉

 319. maff says:

  Hiernaast in de twittertjes

  Huizenprijs in de NL is nu 7.3 X MODAAL

  Wie verzint zoiets ?

 320. maff says:

  ps: …agge ma happy bent…

  🙂 timeless http://www.lefthandedtoons.com/toons/drew_wormhole.gif

 321. Steven says:

  maff: Huizenprijs in de NL is nu 7.3 X MODAAL

  7,3 bruto lonen waarschijnlijk. Raar dat ze het nooit over netto lonen hebben.
  Bij netto lonen zit je met een geleend huis al rond de 10 jaarsalarissen in de min of zo. (je moet dat maar willen om jezelf “eigenaar” te kunnen noemen; terwijl je dus zwaar in de schuld staat)

 322. Arjan says:

  dr.t: Beste Tijl,

  Een cursus begrijpend lezen helpt je wellicht verder Iemand poneert een stelling, je stelt een vraag, of wisselt argumenten uit. Argumenten kun je wegen, nieuwe perspectieven ontstaan. Vervolgens kun je het dan wel of niet met elkaar eens zijn. Dat laatste is nog het minst interessant.
  Je kunt wel je best doen om steeds je eigen belang voor op te stellen en je omgeving naar je hand te zetten, maar dat doen anderen je vrolijk na en bereiken wat je wilt gaat je echt niet lukken.
  Die strijd van je stelt niet zoveel vooren is inhoudelijk niet al te boeiend.
  Daar valt vast iets meer van te maken, dan alleen maar het proberen te winnen en als het níet lukt dan maar op de persoon te spelen.

  Ik was oprecht benieuwd naar Latida’s visie op de woningmarkt. In haar posts (die erg breed van onderwerp zijn) gaf ze er dit keer de vetgemeste woningstichtingen ervan langs. Dan vraag ik mij af, wat zit daar achter? Ben je voor kleinere woningstichtingen, voor meer marktwerking in de woningverhuur, iets anders?

  Helaas heeft ze niet het fatsoen op mijn vraag te antwoorden, maar blijft ze stug doorgaan met het aan één stuk door posten van negatief nieuws over de woningmarkt en Nederland in het algemeen. Een land waar menigeen hééél graag zou willen wonen. Een land dat in vele internationale lijsten in de top 3 scoort van beste landen. De zeepbeller blijft echter in het negatieve hangen en is niet in staat nuchter en genuanceerd de situatie te beschouwen, laat staan een inhoudelijk tegenargument in te brengen.

  Ik heb altijd geponeerd dat er echt een gebrek is aan fatsoenlijke, betaalbare huurwoningen. Meer vrijesectorhuur leek mij de oplossing, maar aan de andere kant leidt deregulering ook tot ellende. In Duitsland schijnt het in ieder geval goed te werken.

  Vraag is dan, komt dat door de huidige situatie van schaarste, verstoring van de woningmarkt, het gebrek aan regelgeving? Het zouden interessante onderwerpen zijn om het over te hebben, maar veel zeepbellers zijn helaas niet in staat om op inhoud een discussie te voeren en komen niet verder dan wat gescheld.

 323. Arjan says:

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/29/koopwoningen-8-procent-duurder

  Dat worden straks 2 kratten bier Steven 😉 Eén mag naar het noorden en de ander naar het zuiden van het land.

 324. Steven says:

  Arjan,

  Geen probleem. Kan ik makkelijk betalen. Mijn huurwoning is gelukkig nauwelijks duurder geworden. (arme kopers)

 325. Arjan says:

  Steven: Geen probleem. Kan ik makkelijk betalen. Mijn huurwoning is gelukkig nauwelijks duurder geworden. (arme kopers)

  Top! 🙂

 326. Luisindepels says:

  Steven: 7,3 bruto lonen waarschijnlijk. Raar dat ze het nooit over netto lonen hebben.
  Bij netto lonen zit je met een geleend huis al rond de 10 jaarsalarissen in de min of zo. (je moet dat maar willen om jezelf “eigenaar” te kunnen noemen; terwijl je dus zwaar in de schuld staat)

  Christus, hebbie weer gezopen ofzo? Over deze dommigheden hebben we het afgelopen jaren meerdere keren gehad. Paar maanden geleden heb ik je nog de werkelijke data laten zien en nu kom je weer met deze domme uitspraken. En dat voor iemand met zo’n schrikbarend hoog IQ. Niet te filmen dit, werkelijk waar…

 327. Nico de Geit says:

  Aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag ziet het leven er somber uit voor tennislegende BORIS BECKER. Niet alleen moet hij een onvoorstelbaar vermogen van 160 MILJOEN euro hebben verloren, hij maakte volgens een voormalige zakenpartner ook nog eens tientallen miljoenen schuld.

  http://www.telegraaf.nl/prive/28718578/__Het_leven_is_geen_spel_voor_BORIS_BECKER__.html

 328. Nico de Geit says:

  Oplettende campinggasten in Winterswijk hebben ervoor gezorgd dat een ernstig verwaarloosd jongetje bij zijn ouders is weggehaald.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28720251/__Verwaarloosd_kind_gevonden_op_camping__.html

  Camping als opvang voor mensen met problemen?

 329. james says:

  Zoek een leuk pied-a-terre in Amsterdam Zuid. Deze net verkocht (binnen 4 weken)! Maar die prijs gaat me echt te ver hoor! 74 m2, 799 K

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-49290732-willemsparkweg-50-i/

  Da’s alleen voor zuinige grootverdieners (met een erfenisje toe) als Geit en Steven weggelegd.

 330. dr.t says:

  Arjan 229

  Een oplossing zou het loslaten van de onbeperkte huur bescherming kunnen zijn.
  Bijvoorbeeld door toe te staan om contracten voor bepaalde duur af te sluiten,
  Of srrengere regels bij overlast.
  Dat komt asociaal,over, maar het tegendeel is waar.
  In België geldt zo’n systeem, met als gevolg een groter en goedkoper aanbod van huurwoningen. Dan is het ook niet zo’n probleem om een huurwoning te verlaten.

  Ik vermoed dat de regels om huurders te beschermen averrechts uitpakken.
  De particuliere huursector zou kortom met het schrappen van enkele regels, flink uitgebreid te worden, zodat huurders makkelijker kunnen in- en uitstappen.

 331. Eric406 says:

  dr.t:
  Arjan 229

  Een oplossing zou het loslaten van de onbeperkte huur bescherming kunnen zijn.
  Bijvoorbeeld door toe te staan om contracten voor bepaalde duur af te sluiten,
  Of srrengere regels bij overlast.
  Dat komt asociaal,over, maar het tegendeel is waar.
  In België geldt zo’n systeem, met als gevolg een groter en goedkoper aanbod van huurwoningen. Dan is het ook niet zo’n probleem om een huurwoning te verlaten.

  Ik vermoed dat de regels om huurders te beschermen averrechts uitpakken.
  De particuliere huursector zou kortom met het schrappen van enkele regels, flink uitgebreid te worden, zodat huurders makkelijker kunnen in- en uitstappen.

  Door de huurbescherming is het niet mogelijk om de huurders eruit te gooien als de verhuurder iemand gevonden heeft die een tientje meer wil betalen. Mensen voelen zich ook meer betrokken, als ze weten dat ze ergens jaren kunnen wonen. Er moet nou niet opeens worden gedaan of de huurders de oorzaak van de eeuwigdurende woningcrisis zijn. Er is een vrije keuze tussen huren en kopen, en zolang iemand de huur netjes op tijd betaald, is er geen enkele reden om hem het leven zuur te maken.
  Waar ik wel voorstander van ben, is huursubsidie te beperken als mensen in een te groot huis wonen. Aantal bewoners + 1 = aantal slaapkamers. Voor elke slaapkamer meer, zou de huursubsidie verminderd kunnen worden. Tevens zou hra beperkt moeten worden tot prijs van een gemiddelde woning. Nog beter zou zijn de hra helemaal af te schaffen voor hypotheken met een lage rente. Meer huizen bouwen waar vraag naar is. En minder mensen naar binnen halen.

 332. maff says:

  ps: …als het maar holy is…

  🙂 holy crap http://myhome.iolfree.ie/~lightbulb/Images/Wormhole.gif

 333. maff says:

  Back to the basic 😉 prehistoric hoarder http://spudcomics.com/comics/2011-08-18-hoarder.png

  Banken horten immer mehr Bargeld ( twittertjes )

  ‘ zehn Milliarden Euro in ihren Tresoren zusätzlich gelagert, um Negativzinsen zu entgehen ‘

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/banken-horten-immer-mehr-bargeld-15118962.html?GEPC=s30

 334. Nico de Geit says:

  maff: Banken horten immer mehr Bargeld

  Pakhuizen vol met geld. Je kunt je afvragen wat het geld nog waard is. Als je er een huis mee wilt kopen heb je kruiwagens vol met geld nodig.

 335. adamus says:

  Eric406,

  wat beter is? Hij wajong, zij 4 dagen haarwasser voor min.loon, kind op komst…..kopen huurwoning in Arnhem…..jawel ‘in het goede deel’….enne ‘s ochtends de pretscan en ‘s middags een huis uit 1968….de toekomst is een open boek als je 22 bent!

 336. adamus says:

  Nico de Geit:
  Aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag ziet het leven er somber uit voor tennislegende BORIS BECKER. Niet alleen moet hij een onvoorstelbaar vermogen van 160 MILJOEN euro hebben verloren, hij maakte volgens een voormalige zakenpartner ook nog eens tientallen miljoenen schuld.

  telegraaf.nl/prive…_BORIS_BECKER__.html

  straks woont Boortje ook nog in de bezemkast.

 337. maff says:

  ‘ Het doorsneevermogen in Nederland (eigen woning niet meegerekend) is bijna gehalveerd sinds de crisis en groeit al een paar jaar niet.’

  Financiële fragiliteit
  Schaatsen op dun ijs

  https://www.groene.nl/artikel/schaatsen-op-dun-ijs

 338. maff says:

  En van wie zijn eigenlijk jouw centjes op een spaarrekening ?

  ‘ Spaarrekeningen zijn kredieten aan de bank en
  rekeninghouders kunnen geen aanspraak maken op dat geld.’

  Schmulletje volgt

 339. Latida says:

  maff:
  ‘ Het doorsneevermogen in Nederland (eigen woning niet meegerekend) is bijna gehalveerd sinds de crisis en groeit al een paar jaar niet.’

  Financiële fragiliteit
  Schaatsen op dun ijs

  https://www.groene.nl/artikel/schaatsen-op-dun-ijs

  Goed artikel weer in de Groene, dank

  ” In 2015 rapporteerde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat een vijfde van de Nederlandse huishoudens momenteel geen enkele financiële reserves heeft. Nog eens dertig procent heeft een buffer van minder dan tweeduizend euro. Een ‘modaal salaris’ – ongeveer tweeduizend euro – klinkt geruststellend. Jan Modaal dat is de buurman, de hardwerkende Nederlander die leeft naar wat het loonstrookje toestaat. Tegelijk is ‘modaal’ een bedrag dat de helft van de bevolking niet kan opbrengen als dat inkomen voor een maand zou wegvallen.

  In de wetenschappelijke literatuur bestaat hier een term voor: financiële fragiliteit. Het is als porselein met onzichtbare breuklijntjes: op het oog degelijk, maar het breekt bij het geringste stootje. De maandelijkse kosten kunnen worden voldaan, maar dat is het dan ook. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft één op de drie huishoudens niet genoeg geld om bijvoorbeeld de wasmachine te repareren, versleten meubels te vervangen of elk jaar een weekje op vakantie te gaan. Het Nibud becijferde vorig jaar dat bijna een kwart van de Nederlanders structureel moeite heeft om rond te komen. Al deze verschillende cijfers wijzen erop dat veel Nederlandse gezinnen een fragiel bestaan leiden.”

 340. Voerman says:

  Welwel……..

  Ons speeltje was zomaar onaangekondigd een dagje of vijf uit de lucht.

  Eens…
  Op een dag, misschien heel binnenkort…
  Even onaangekondigd…

  Volgt de grote verdwijntruck, en zien we hem nooit meer terug.

  Een zee van raadsels, vragen en leugens achterlatend.

 341. Nico de Geit says:

  Record. Huizen duurder dan OOIT

  Gefeliciteerd Nederland, we hebben er weer een record bij. De gemiddelde woningprijs is op zijn allerhoogst ever ooit. Voor een huis betaal je op dit moment 260.750 euro. Het oude record (uit 2008, dus net voor de economische/financiële/euro/huizencrisis) was 254.750.

  https://www.geenstijl.nl/5137838/de_provincie_wordt_nog_eens_heel_groot/

 342. Steven says:

  Nico de Geit: De gemiddelde woningprijs is op zijn allerhoogst ever ooit.

  Daarom toch nog maar even huren in plaats van kopen. 🙂

 343. Steven says:

  Als een fiets 5000 euro kost zou ik hem ook huren.

 344. Arjan says:

  Voerman,

  Ja, dit is de tweede keer in korte tijd. Drie keer is scheepsrecht?
  Nico de Geit,

  Dom dat ze altijd over nominale huizenprijzen blaten. Wat heb je daar aan?

 345. maff says:

  VAN DE INKOOPMANAGERS ZAL HET NIET KOMEN Kees de Kort

  https://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/10327091/van-de-inkoopmanagers-zal-het-niet-komen

  UK ‘ De discussie is nu: hoe hoog moeten de schulden zijn, voordat er problemen ontstaan.’

  Is daar ook een modelletje voor ?

 346. ps says:

  maff,
  maff,
  🙂

  …het grote brein van de makelaar heeft een opportunity voor Humpty Dumpty…
  http://www.glasbergen.com/wp-content/gallery/realestate/toon-2059.gif

 347. Dr.t says:

  Nico de Geit:
  Record. Huizen duurder dan OOIT

  Gefeliciteerd Nederland, we hebben er weer een record bij. De gemiddelde woningprijs is op zijn allerhoogst ever ooit. Voor een huis betaal je op dit moment 260.750 euro. Het oude record (uit 2008, dus net voor de economische/financiële/euro/huizencrisis) was 254.750.

  geenstijl.nl/51378…nog_eens_heel_groot/

  Goh Nico dat je het erkent. Nu valt wel je argument, ik ga niets kopen zolang de tendens dalende is weg.
  Wat eigenlijk een raar argument was, want juist als de prijs daalt, kun je het beste instappen..

 348. maff says:

  Filmpje ……….. Sassen on deflation, twittertjes

  https://www.tradeidee.nl/video/glocomnet-deflation/

  Uiteraard hebben we recht op deflatie, maar dat mag niet van de ECB 😉

 349. Nico de Geit says:

  Dr.t: Goh Nico dat je het erkent.

  Op Geenstijl doen ze net alsof we weer op het prijspeil van 2008 zitten. Dat is niet zo, zeker niet in het hogere segment. Misschien in Amsterdam-Centrum en enkele andere specifieke locaties.

  De waarheid is dat we weer op het prijspeil zitten van ongeveer 15 jaar geleden en dat de inkomens maar niet willen stijgen.

  De hele economie draait op het geldinfuus van goedkoop geld. Er moeten burgers gevonden worden die een mega-schuld op hun naam willen zetten. Tonnen. Wie wil zoiets? Burgers zijn alleen tot zo’n slechte deal bereid als ze er een woning voor terug krijgen. ‘Een altijd in waarde stijgende woning, een geldmachine’.

  De Geit blijft daar ver bij weg. Geen mega-schuld op mijn naam. De lange termijn indicatoren voor dit land zijn niet best, te veel ouderen, mensen uit de derde wereld met een laag iq, krankzinnige alleenstaande vrouwen, enz.

  Een enorme last van een groeiende onderklasse terwijl er steeds minder capabele werkers komen. Dat leidt dan tot mobiele wasserettes.

  Als de zon schijnt lijkt het een oase, maar als de zon achter de wolken verdwijnt blijkt het een ellendig moeras. Zalig is hij die dan zijn biezen kan pakken.

 350. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: groeiende onderklasse

  Ik kom eigenlijk nooit iemand tegen die zichzelf daartoe rekent.

 351. BBB says:

  Over een tijdje zullen we inzien welke schade de babyboomgeneratie heeft toegebracht aan de samenleving in Nederland. Gastarbeiders, gasbaten, studiefinanciering, zorg, vut, AOW, eindloonpensioen, de euro, EU. Op de korte termijn heeft de babyboomer van deze zaken kunnen profiteren. De lange termijn ellende die hierdoor is ontstaan is voor hun eigen kroost. Over een tijdje zullen we het inzien. Nederland is een zinkend schip.

 352. BBB says:

  2030

 353. Nico de Geit says:

  maff:
  Gratis mobiele wasserette helpt arme Griek aan schone kleren

  nos.nl/nieuwsuur/a…n-schone-kleren.html

  Het ziet er naar uit dat veel ouderen van de generatie niks in echte armoede terecht komen op hun oude dag. Als je zoiets zegt zijn er altijd wel dik gevoerde babyboomers die menen dat dat hun eigen schuld is, of dat dat niet zo is.

  Wat ik nogal eens tegenkom is dat het probleem van de onbetaalbare AOW gewoon wordt weggewuifd. Inmiddels is de VUT verdwenen en staat de AOW-leeftijd op 67. Vijf jaar pensioen weg binnen tien jaar tijd.

  Dat er straks waarschijnlijk alleen nog AOW is voor hen die het echt nodig hebben, bijstand dus, dat gaat er maar niet in. En die bijstand wordt ook uitgekleed.

  Medewerker: U heeft familie, dus dat is een voorliggende voorziening. Klop daar maar aan. En verder is er de mobiele wasserette. Tegen die tijd op rantsoen.

  En dat terwijl anderen gewoon leuke dingen doen.

 354. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Als je een pakhuis met geld hebt hoef je helemaal geen schuld te maken voor een huis.

 355. Arjan says:

  Nico de Geit:

  De waarheid is dat we weer op het prijspeil zitten van ongeveer 15 jaar geleden en dat de inkomens maar niet willen stijgen.

  Idd de reële prijs ligt nog onder dat niveau. De inkomens stijgen wel. Gemiddeld.

 356. Nico de Geit says:

  Arjan:
  Nico de Geit,

  Als je een pakhuis met geld hebt hoef je helemaal geen schuld te maken voor een huis.

  Ik heb dat geld nodig voor mijn oude dag. Ik ga niet al mijn geld in een woning steken – waar moet ik dan van leven straks?!

  Veel mensen gaan er nog steeds vanuit dat ze straks gewoon AOW krijgen, dat hun pensioen dik voor elkaar is. Naast voortdurend stijgende woningprijzen natuurlijk. Dat kan nog wel eens tegen gaan vallen.

 357. Voerman says:

  BBB: Nederland is een zinkend schip.

  Nederland bestaat niet meer!
  Niet eens een leger om landgrenzen te verdedigen.
  Geld is door politici uitgegeven om vijandige partijen te sponsoren.

 358. ps says:

  Maff, missing link!

 359. Dr.t says:

  Nico ik kan je best volgen, dat je liever op je geld zit dan het uitgeeft, het is een keuze. Het fundament onder het huidige herstel is nu eenmaal niet solide.

  Overigens geloof ik niet, of beter gezegd liever niet, dat NL zo’n beroerd land is om in te wonen.
  Het zou overigens ook best wel een kunnen zijn dat de goedkope arbeidskrachten, waar je /jullie (voerman) nu op afgeven, hard nodig zijn om jullie billen te wassen , wanneer je/jullie in een verzorgingstehuis zijn beland.

 360. Nico de Geit says:

  Dr.t: goedkope arbeidskrachten

  Waar hebben we het over? 800 euro per maand? Bruto? Dan wordt er niet veel belasting betaald. En waar moet iemand wonen die 800 euro per maand verdient? En dan nemen ze ook nog een dozijn kinderen, meestal zeer matig begaafd, met alles wat daaruit voortvloeit.

  Probleem is natuurlijk wel dat ze even verderop voor 400 euro per maand een hele maand werken. Renault zet niet de Marokkanen hier aan het werk maar bouwt gewoon een fabriek in Marokko. In Marokko is 400 euro per maand riant. Het schijnt dat veel mensen het in Noord-Afrika moeten doen met 50 euro per maand.

  Hoe wil Nederland dat gaan doen met die mensen uit de derde wereld? Wat er niet in zit kun je er niet uit halen, ook niet met dure en lange opleidingen.

  Je kunt ze aan het werk zetten, maar als dat massaal moet mag het niet veel kosten. Anders verdwijnt de arbeid van de lagelonenmensen naar lagelonenlanden.

 361. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Je kunt ze aan het werk zetten, maar als dat massaal moet mag het niet veel kosten. Anders verdwijnt de arbeid van de lagelonenmensen naar lagelonenlanden.

  Duur wonen past daar niet bij.

 362. Voerman says:

  Dr.t: je /jullie (voerman)

  ?

 363. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Teveel allochtonen toelaten is idd vragen om problemen, of ze nu slim zijn of niet. Criminaliteit is ook gewoon veel hoger onder deze bevolkingsgroepen. Aan de andere kant worden we massaal bejaard, wordt er geen geld meer uitgegeven (zie lage rente) en is er meer import nodig om de economie en zorg op een hoog peil te houden.

  Vwb. immigranten: selectie aan de poort zie ik als enige mogelijkheid. Iets van vluchtelingenopvang zullen we wel moeten houden.

 364. Arjan says:

  Nico de Geit: Duur wonen past daar niet bij.

  Oplossing zijn lagere grondprijzen. Het beste middel daarvoor is m.i. een daling van de huizenprijzen, dat werkt dan door in alle haarvaten van de woningmarkt. Maar de politieke realiteit is helaas anders…

 365. Nico de Geit says:

  Arjan: Oplossing zijn lagere grondprijzen

  Dat is geen oplossing voor de miljardenschulden van de gemeenten.

 366. Nico de Geit says:

  Arjan: Het beste middel daarvoor is m.i. een daling van de huizenprijzen, dat werkt dan door in alle haarvaten van de woningmarkt.

  Niet alleen de woningmarkt. Goedkoop geld wordt via de huizenmarkt in de economie gepompt. Als dat geldpompen stopt dondert de economie in elkaar.

  Het geldpompen moet hoe dan ook doorgaan. En dat gaat via de huizenmarkt. Hoe krijg je anders mensen zo gek om die mega-schuld op hun naam te zetten?!

 367. svg says:

  Arjan,

  Als ze in 2000 het markermeer hadden ingepolderd dan hadden we nu met 700 vierkante kilometer extra grond gezeten , voldoende voor 350.000 huizen met infrastructuur en andere toepassingen , maar ja : natuur he, ik heb er overigens nog geen bos kunnen ontdekken, laat staan een boompje.
  Als men dan ook nog de rest van het IJsselmeer gaat inpolderen dan verdubbelen de cijfers , maar ja Nederland he, grijze natte natuur,mag niet weg.

 368. Dr.t says:

  Dr.t:
  Nicoikkanjebestvolgen,datjelieveropjegeldzitdanhetuitgeeft,hetiseenkeuze.Hetfundamentonderhethuidigeherstelisnueenmaalnietsolide.

  Overigensgeloofikniet,ofbetergezegdlieverniet,datNLzo’nberoerdlandisomintewonen.
  Hetzouoverigensookbestweleenkunnenzijndatdegoedkopearbeidskrachten,waarje/jullie(voerman)nuopafgeven,hardnodigzijnomjulliebillentewassen,wanneerje/jullieineenverzorgingstehuiszijnbeland.

  https://www.trouw.nl/samenleving/nijpend-personeelstekort-vluchtelingen-ingezet-om-ouderen-te-verzorgen~a1e3b14d/

  Ik word op mijn wenken bediend.

  Er zitten trouwens wel degelijk hoog opgeleide personen onder de vluchtelingen.
  Bijvoorbeeld chirurgen, die in NL schoonmaakwerk doen.
  Bekende problemen zijn, het niet goed functioneren van diplomawaardering, je mag pas onze taal lerennadat je een status hebt gekregen en niet te vergeten discriminatie op de arbeidsmarkt.

 369. Nico de Geit says:

  svg: Als ze in 2000 het markermeer hadden ingepolderd

  Op IJsland is plek zat. Maar ook daar: torenhoge huizenprijzen. Want?! Gewoon, huizen moeten gewoon duur zijn. Ook in Nederland is plek zat.

 370. Nico de Geit says:

  Dr.t: Bijvoorbeeld chirurgen, die in NL schoonmaakwerk doen.

  Zoveel schoonmaakwerk is er nou ook weer niet. Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat zo iemand in een Nederlands ziekenhuis terecht komt, als arts. Er lopen al te veel onbekwame lieden rond in de medische sector. En dat leidt dus tot onnodige doden.

 371. Nico de Geit says:

  Dr.t: trouw.nl/samenlevi…-verzorgen~a1e3b14d/

  Wat een armoede zeg. Die vluchtelingen willen dat helemaal niet, de oudjes ook niet.

 372. maff says:

  Gebrek aan nieuwbouw frustreert woningmarkt

  https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2017/08/gebrek-aan-nieuwbouw-frustreert-woningmarkt-101251393

  En nog steeds aan de grond met de grond

 373. Dr.t says:

  Nico de Geit: Wateenarmoedezeg.Dievluchtelingenwillendathelemaalniet,deoudjesookniet.

  Nico waar woon jij ? Wanneer heb je
  Voor het laatst een verpleeg-of zorghuis bezocht? Ik vrees dat je later verrassing te wachten staat als je ouder wordt. Of dacht je soms dat iedereen daar lelieblank is?
  Jou gedroomde samenlevig bestaat allang niet meer, en komt ook nooit meer terug.

  Van belang lijkt me overigens, niet hoe een verpleger er uit ziet als je zorgafhankelijk bent geworden, maar of er uberhaupt nog genoeg personeel te vinden is in de zorg.

 374. Dr.t says:

  Nico de Geit: Zoveelschoonmaakwerkisernouookweerniet.IkmoeterpersoonlijknietaandenkendatzoiemandineenNederlandsziekenhuisterechtkomt,alsarts.Erlopenalteveelonbekwameliedenrondindemedischesector.Endatleidtdustotonnodigedoden.

  Heb je zelf nou nooit door hoe je meningen spaak lopen?
  Alsof je Bill Gates eerst een inburgeringscusrus laat volgen, voordat hij hier mag werken.

  Focus je eens op wat er mogelijk is. Je gelooft niet , maar mensen hebben kwaliteiten, ongeacht het kleurtje dat er op zit.
  I

 375. Nico de Geit says:

  maff:
  Gebrek aan nieuwbouw frustreert woningmarkt

  cobouw.nl/woningbo…oningmarkt-101251393

  En nog steeds aan de grond met de grond

  Geen woord over de noodzakelijke vervanging van woonhuizen.

 376. Nico de Geit says:

  Dr.t: het kleurtje

  Dat is jouw domme in jezelf gerichte manier van denken. Net alsof de verschillen zich beperken tot huidskleur. Als je zo dom bent houdt het gewoon op.

  Ik zit net te zoeken waarom vluchtelingen/migranten/illegalen zo graag naar Engeland willen. De NOS komt met een artikel waarin ze een redelijk leuke, nette, christelijke vrouw uit Eritrea, die nu een kapperszaak heeft in Londen, als voorbeeld gebruiken.

  Andere nieuwsmedia komen ook al met dezelfde ‘succesvolle’ vrouw aanzetten. Domkoppen die de krant lezen geloven dat soort verzinsels. Die vrouw is een uitzondering, en hoe succesvol ze is zal op termijn blijken. De huur moet wel betaald worden natuurlijk.

  Steeds maar weer aan komen zetten met ‘succesvolle’ vluchtelingen. Een vast patroon in heel veel nieuwsmedia. Succes ermee.

 377. Hans- says:

  In het FD van vandaag:In Ponzi-staat Florida floreert het vastgoed als vanouds. Waar kennen we dat van.Heeft destijds Bil Clinton dat van ons af gekeken, tijdens bezoek aan Holland, onder bewind van Wim Kok?

 378. Nico de Geit says:

  ps:
  maff,

  …totindehemel…
  goleader.com/misc/…artoon-treehouse.jpg

  De ruimte is het probleem niet echt. Hooguit in binnensteden. Maar ook daar: wat zijn winkelpanden waard als mensen hun spullen op internet bestellen? Of erger: door een crisis geven ze minder uit, en bestellen ook nog eens wat ze wel kopen op internet.

  Het kan wel zijn dat beleggers met een overschot aan geld panden in binnensteden kopen voor heel veel geld. En dat terwijl de huurders die erin zitten steeds vaker de huur niet meer kunnen betalen. Om te zwijgen over ondernemers die de huur niet willen betalen omdat er te weinig voor henzelf overblijft.

 379. Hans- says:

  Nico de Geit, lees comment1 er nog eens op na.

 380. Latida says:

  Filmpje van het interview met Ewald nog eens beluisterd, daarin heeft hij het over stijgende rente als grootste dreiging, en het tijdsframe waarin dat zich gaat afspelen.

  In dat kader kwam ik deze reactie tegen op het Fd, waarin ook voor stijgende rentes worden gewaarschuwd:

  “Volgens mij ging de huizenmarkt na 2008 op z’n kont en riepen we toen massaal dat het ook allemaal absurd was, moest er opeens afgelost worden, moest de aftrek beperkt worden en werd het maximaal leenbedrag ingeperkt. Volgens mij vonden weinigen dat prettig, maar was vrijwel iedereen het er over eens dat het nodig was om te voorkomen dat de markt opnieuw zo zou kunnen ontsporen. Onder ontsporen verstonden we toen het onder water staan van de huizen EN, minder vaak besproken maar nog veel belangrijker, het ontstaan van een mega probleem voor met name de Rabobank omdat ze eigenlijk moesten afboeken omdat onderpanden de hypotheken niet meer dekten.

  Toen de maatregelen werden genomen hadden we alleen met één kleinigheidje geen rekening gehouden: het effect van een minimale rente veroorzaakt door een ECB die maar geld blijft strooien en alles wat los en vastzit opkoopt.

  Gevolg: de huizenkoper krijgt opnieuw onverantwoord hoge hypotheken gefinancierd vanwege een onverantwoord lage rent en zoals al decennia lang het geval is: de huizenprijs wordt niet bepaald door de waarde van de woning, de prijs wordt bepaald door wat de koper gefiancierd kan krijgen.
  Er zit alleen een dikke angel verborgen, de maandelijkse last voor nieuwe huizenkopers is door de aflossingsverplichting significant hoger dan onder het aflossingsvrije regime.

  Maar helaas is het rentefeest bijna ten einde. De US ondernemer/president gaat zorgen voor een enorme impuls. Weliswaar gekocht door een verdubbeling van de staatsschuld, maar dat zal de pret niet drukken. Het is een kwestie van tijd voordat de rente hard gaat stijgen veroorzaakt door oplopende inflatie. De US zal geen enkele moeite hebben met een stijgende rente, want Trump roept al tijden dat de risicopremie terug in de kosten van kapitaal moet en gelijk heeft hij. En dan is het gedaan met de huizenmarkt in Nederland. ”

  https://fd.nl/beurs/1183040/de-huizenmarkt-herstelt-schieten-we-meteen-weer-door-naar-een-nieuwe-zeepbel

  “een kwestie van tijd voordat de rente hard gaat stijgen veroorzaakt door oplopende inflatie”

  Dat lijkt mij een realistisch scenario.

  In het filmpje noemt Engelen verder Makelaars en bankiers parasitaire functies die reeds door de technologie en de tijd zijn ingehaald en eigenlijk nutteloos zijn geworden en alleen maar transacties afromen die het probleem van hoge schulden alleen maar erger maken.

  Goed de renteontwikkeling in de gaten houden dus:

  “Ben Broadbent, the Bank’s deputy governor, said “there may be some possibility” for interest rates to move marginally higher, as he stressed that borrowing costs could rise more times than the financial markets expect.”

  http://www.telegraph.co.uk/business/2017/08/04/bank-englands-broadbent-uk-better-placed-interest-rate-rise/

  “Former Federal Reserve Chairman Alan Greenspan issued a bold warning Friday that the bond market is on the cusp of a collapse that also will threaten stock prices.

  In a CNBC interview, the longtime central bank chief said the prolonged period of low interest rates is about to end and, with it, a bull market in fixed income that has lasted more than three decades.

  “The current level of interest rates is abnormally low and there’s only one direction in which they can go, and when they start they will be rather rapid,” Greenspan said on “Squawk Box.””

  https://www.cnbc.com/2017/08/04/greenspan-bond-bubble-about-to-break-because-of-abnormally-low-interest-rates.html

 381. Latida says:

  “he Bank of England yesterday warned that households should prepare for interest rates to rise as it steps up its fight against inflation.
  Governor Mark Carney signalled that the current record low rate of 0.25 per cent could hit 0.5 per cent next summer before reaching 1 per cent or higher by mid-2020 – pushing up the cost of mortgages for millions of families.
  In a blunt message to borrowers, the central bank suggested the era of ultra-cheap money could be about to end. Among those in the firing line are 2.5million first-time buyers who have taken out mortgages since the last rate rise more than a decade ago and have never experienced the rapid rise in repayments they cause.”

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4759362/Bank-England-chief-signals-rates-rise.html

 382. Latida says:

  “The Czech central bank has raised interest rates for the first time since the financial crisis, becoming the first in the EU to start what analysts expect will be a gradual exit from a period of record low borrowing costs.

  At its policy meeting on Thursday the Czech National Bank voted unanimously to lift its main policy rate from 0.05 per cent to 0.25 per cent — the first increase since 2008 and an attempt to dampen inflationary pressure from surging wages and soaring house prices.”

  https://www.ft.com/content/a801cbd6-783e-11e7-90c0-90a9d1bc9691

 383. Latida says:

  “Europe poised for mass interest HIKE: Central Bank could raise rates after Czech bank acts

  EUROPEAN countries are braced for interest rate rises after the Czech Republic’s central bank raised its rate to 0.25 per cent – the first rate rise since February 2008.”

  en

  “But the rate cut is widely seen by policymakers as signalling the end to record low borrowing costs throughout Europe, the FT warns.”

  en

  “In the US, where the economy bounced back sooner, the Federal Reserve started to raise interest rates in 2015.

  The European Central Bank may soon follow suit, as analysts expect interest rates to change, as strong economic growth, low unemployment, high house prices and a rise in wages fuels the economy.”

  http://www.express.co.uk/finance/city/836909/Interest-rates-rise-Europe-European-Central-Bank-Bank-of-England-Czech-Republic

 384. Latida says:

  “Libor interest rate to be phased out after string of scandals”

  https://www.theguardian.com/business/2017/jul/27/libor-interest-rate-phased-out-scandals

 385. Latida says:

  Dus in Engeland, Tsjechië, de VS en zelfs tot Australia aan toe wordt er gewaarschuwd voor stijgende rentes, zo blijkt na een beetje googelen.

  Daarmee blijkt toch wel weer dat Engelen het bij het juiste eind heeft als het gaat om het herkennen van de grootste dreigende risico’s.

  “Turnbull says interest rates more likely to rise and buyers must live within means”

  “The prime minister has also warned that people should not assume asset prices will always go in one direction. He advised home buyers to be prudent and live within their means.

  If home ownership continues to shrink, the retirement system is in trouble

  “We don’t want to be creating a sense of excessive anxiety, I just think it is always prudent to be aware that interest rates are low at the moment,” Turnbull told 3AW. “They are more likely in the future to go up than down.

  “That’s the global trend and that’s why it’s better, if you are buying your own home, not to buy it with an interest only mortgage but make sure you are paying off principal, and that is the sort of common sense financial advice your grandmother would have given you.

  “It is time to be prudent in managing your financial affairs and make sure you do everything you can to live within your means.”

  He said the Reserve Bank had set interest rates low because it was trying to stimulate the economy with inflation at the lower end.

  “They are not saying they are going to [higher rates] tomorrow but they are sending a signal that is probably prudent, which is ‘ladies and gentlemen, just be aware rates are more likely to go up than go down’,” he said. “What everyone should do is not to get over committed.

  “As we all know, it’s not rocket science, you’ve got to be careful about not getting over committed and don’t assume that asset prices are always going to go in one direction.”

 386. Latida says:

  En wat zegt DNB hierover?

  “Consumenten en bedrijven moeten er van op aan kunnen dat prijzen gemiddeld genomen niet of nauwelijks stijgen. De inflatie is dan onder controle. Sterke prijsstijgingen (inflatie) of prijsdalingen (deflatie) leiden tot onzekerheid en schaden de economie. Prijsstabiliteit is daarom een noodzakelijke voorwaarde voor een gezonde economie. Het (monetaire) beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) richt zich daarom op het handhaven van prijsstabiliteit.

  Gevolgen van hoge inflatie

  Snel stijgende prijzen leiden tot verlies van de koopkracht. Mensen zullen hogere lonen eisen. Bedrijven zullen deze hogere lonen op hun beurt doorberekenen in de prijs van hun producten. Dit leidt tot een spiraal waarin lonen en prijzen elkaar opdrijven en de rente zal stijgen.”

  https://www.dnb.nl/rente-en-inflatie/algemeen/index.jsp

 387. Latida says:

  Dus, binnen 1-3 jaar zal er volgens mij al sprake zijn van stijgende rentes en hooguit stabiele prijzen, met een steeds groter risico op verdere dalingen. Die dingen gaan heel geleidelijk in kleine stapjes, bijna zonder dat men het merkt.

  Ook stijgende prijzen vanwege schaarste is geen verhaal dat stand kan blijven houden; prijzen worden nu eenmaal bepaald door financieringsruimte en de behoefte aan betaalbare woningruimte wordt er alleen maar groter door in de samenleving.

  Verder is het nog maar zeer de vraag of het beleid van immigratie om de bevolking van Nederland maar eeuwig te doen blijven groeien een verstandige is.

  Niemand kan de kosten op de lange termijn uitrekenen en bovendien wordt bij dit hele vraagstuk de record-hoge emigratie buiten beschouwing gelaten.

  Al met al vraag ik me af of je wel of niet zou mogen zeggen dat Nederland ‘Sterker uit de crisis is gekomen’.

  Als dat zo is, dan zou ik daar graag wat bewijzen van zien die opwegen tegen de vele vaak blijvend negatieve gevolgen voor grote groepen mensen in Nederland.

  De toegenomen tweedeling in Nederland als direct gevolg van het nastreven van eeuwigdurende bevolkingsgroei resulteert immers wel in grotere groepen dan ooit die het land de rug toekeren, wiens drijfveren grotendeels onbesproken blijven.

 388. Latida says:

  Verder past de dreiging van een rentestijging opvallend goed in de

  ‘boom-bust-hypecycle’

  http://marketpredict.com/articles/images/bubble-lifecycle.gif

  waar na de fase van ‘return-to-normal’ een fase komt van ‘Fear’ oftewel angst, welke onderdeel zou zijn van de ‘Blow-off phase’.

  De definitie daarvan is:

  “A term in technical analysis that refers to a sharp price increase that comes after a long period of price appreciation, and is followed by a fall in the price. A blowoff is seen as a rally’s last breath and is a highly bearish sign.”

  http://www.investopedia.com/terms/b/blowoffs.asp

 389. Latida says:

  Van 2008 – 2013 was er eerst de ontkenning (Denial Phase), en van 2013 – 2017 de ‘Return to Normal’, welke vervolgens overloopt in de Angst-fase.

  Dat het allemaal zo lang duurt is onder andere aan de lage rente te danken, welke wel uitstel maar niet noodzakelijkerwijs afstel heeft veroorzaakt.

  Ook andere genomen maatregelen (oa. belastingvrije schenking, verplichte aflossing, huurverhogingen, immigratie, sloopsubsidie, HRA, Hypotheekverstrekkende pensioenfondsen en schaduwbanken, dubbele hypotheekrenteaftrek voor tweede huizen, etc.) hebben er voor gezorgd dat de prijsontwikkeling een beeld weergeeft van stijgende prijzen en hebben voor meer transacties gezorgd.

  Maar de vraag blijft staan waar het op de middel- tot lange termijn naartoe gaat, wat de onderliggende trends zijn.

  En dan blijkt dat inkomensontwikkelingen toch echt achterblijven bij de stijging van de kosten om te wonen.

  En zoals de Nederlandse Bank het zelf ook zegt:

  “Snel stijgende prijzen leiden tot verlies van de koopkracht. Mensen zullen hogere lonen eisen. Bedrijven zullen deze hogere lonen op hun beurt doorberekenen in de prijs van hun producten. Dit leidt tot een spiraal waarin lonen en prijzen elkaar opdrijven en de rente zal stijgen.””

  Dus stijgende huizenprijzen veroorzaken koopkrachtverlies.

  En stijgende rentes zorgen voor dalende huizenprijzen.

 390. Latida says:

  Dat is trouwens ook de beste manier om de banken te ‘herkapitaliseren’; eerst verstrek je een enorme hoeveelheid leningen tegen een hele lage rente en als je dat eenmaal gedaan hebt schroef je beetje bij beetje de rente weer omhoog zodat de rentewinsten omhoog gaan.

  Zo leg je immers iedereen aan de ketting met maximale verplichtingen, zodat de relevantie van het bankwezen gewaarborgd blijft in het tijdperk van bitcoin en andere elektronische concurrentie van vernieuwende bedrijfsvormen in het betaalwezen.

  Banken zullen immers toch bovenall hun relevantie en onmisbare positie in de samenleving willen behouden en de eigen organisatie zal van nature op zelfbehoud gericht zijn.

  Zoveel mogelijk mensen aan zoveel mogelijk leningen helpen is daarom integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.

  Het jammere daarvan is dat dat niet strookt met de overheidstaak om voor voldoende betaalbare woonruimte te zorgen.

  Sterker nog, het gevolg is dat woonruimte steeds onbetaalbaarder wordt, maar als betaalbaarder en goedkoper wordt aangeprezen, alleen maar vanwege de lage rente.

  Terwijl dat nu net het ene knopje is waar centrale bankiers naar hartelust aan kunnen draaien zo zij wensen.

 391. Nico de Geit says:

  Latida: if you are buying your own home, not to buy it with an interest only mortgage but make sure you are paying off

  Goed advies. Een afbetaald huis en genoeg geld om de rest van je leven van te leven – want AOW is er straks aleen nog voor hen die het echt nodig hebben. En niet te vergeten: genoeg spaargeld om ook de steeds stijgende belastingen te voldoen over je gespaarde vermogen en je afbetaalde woning – ieder jaar opnieuw.

  Ik krijg dat plaatje niet rond, of ik moet het land verlaten en ergens gaan leven waar de kosten veel lager zijn. De oorzaak: te lage lonen alhier.

 392. Nico de Geit says:

  Latida: bovendien wordt bij dit hele vraagstuk de record-hoge emigratie buiten beschouwing gelaten

  Dat is raar. De grondslag daarvoor zal wel gelegen zijn in het idee dat alle mensen gelijk zijn, gelijk geboren worden. Japanner of neger, het is allemaal hetzelfde, mits die neger naar dezelfde school gaat als de Japanner. Dan gaat die neger ook Toyota’s bouwen – dat is het krankzinnige westerse idee.

 393. Nico de Geit says:

  Latida: de lage rente

  Met de lage rente werd het piramidespel nog even overeind gehouden. Probleem is natuurlijk wel dat die lage rente ten koste gaat van de pensioenen.

  Het risico is dat straks het spel ploft en ook de pensioenen weg zijn.

  Een gemiddelde huiseigenaar zal denken dat hij zijn woning voor meer kan verkopen als de rente oploopt. Alsof hij de enige is die met dat probleem zit.

  Of beter: de gemiddelde huiseigenaar kijkt niet zover vooruit, vindt dat belachelijk. Zijn mening: Niemand kan in de toekomst kijken / huizen worden altijd duurder.

 394. Nico de Geit says:

  Ik denk dat ze nu ongeveer 400k voor deze woning vragen. Met 6% kk is dat 424k. Ik betaal € 1.055 per maand huur, dat is € 12.660,– per jaar.

  De vraagprijs is dus nu ca. 33,5 maal de jaarhuur!!!!

  De toekomstige renovatiekosten, minimaal 100k, eerder 150 of 200k.

  Geen interesse om te kopen bij dit plaatje. Nog afgezien van overige risico’s die een eigenaar heeft.

 395. Latida says:

  Het beste bewijs dat de doorsnee nederlander de kleine lettertjes niet leest:

  https://www.plusonline.nl/special-artikelen/nederlanders-nog-steeds-fors-oververzekerd

  En er dus niet op de ‘wisdom of the crowds’ gerekend moet worden als het gaat om de ontwikkeling van de huizenprijzen.

  Het gedrag van de massa lijkt op kuddegedrag, wat wijst op gebrekkige informatie bestaande uit een beperkt aantal gezichtspunten.

 396. Latida says:

  “De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in het tweede kwartaal van 2017 gestegen met 2,1 procentpunt en kwam eind juni uit op 101,9%. Dat is lager dan de minimaal vereiste beleidsdekkingsgraad, meldt De Nederlandsche Bank. Van 37% van de pensioenfondsen ligt de beleidsdekkingsgraad onder het wettelijk vereiste minimum.”

  en

  “Voor de meeste pensioenfondsen ligt de wettelijk vastgestelde vereiste dekkingsgraad rond de 104,2%. Bij de fondsen die dat niet halen, waren eind juni zo’n 3,8 miljoen actieve en 2,2 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten.”

  http://www.amweb.nl/pensioen/nieuws/2017/7/dnb-37-pensioenfondsen-haalt-minimale-dekkingsgraad-nog-niet-10199806

 397. Latida says:

  “Huizenbezitters- en kopers hebben weinig vertrouwen in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars. Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen. Slechts 8% vertrouwt zijn hypotheekadviseur. Het vertrouwen in verzekeraars en makelaars ligt nog lager: 6%. Bankiers zitten er met 7% precies tussenin.

  Daarmee scoren deze beroepsgroepen lager dan bijvoorbeeld politici en autoverkopers (allebei 10%). Alleen bemiddelaars in energiecontracten (5%) en projectontwikkelaars (4%) doen het nog slechter in de ogen van Nederlanders.”

  http://www.amweb.nl/branche/nieuws/2017/7/vereniging-eigen-huis-woningbezitters-vinden-adviseurs-niet-te-vertrouwen-10199995

 398. Luisindepels says:

  Zo, nog even snel de verzamelde domheden van Latida en Geit het net opknallen, voordat Mangalot definitief de trekker overhaalt.

  Manmanman. Vergeleken met 4 jaar terug is er weinig meer over van deze site…

 399. Latida says:

  Kees de Kort: Het grote raadsel

  https://www.bnr.nl/player/audio/10065139/10327200

 400. Latida says:

  Dit zegt genoeg:

  2006:

  “Miljarden

  Met de waarschuwing voor de hoge hypotheekschulden in Nederland verwijst Moody’s naar een bedrag van vele miljarden. Uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat consumenten eind juli ruim 385 miljard euro aan hypotheekschuld hadden uitstaan bij de banken.”

  2017:

  “De gezamenlijke hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is het vorig jaar met € 8,1 mrd gegroeid naar € 664,4 mrd. ”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/3/nationale-hypotheekschuld-nu-6644-miljard-euro-10193802

 401. Arjan says:

  Latida is weer lekker aan het spammen als vanouds…

 402. Voerman says:

  Luisindepels: voordat Mangalot definitief de trekker overhaalt.

  Tja…….

 403. Steven says:

  Waarom noemen jullie logische feitjes spammen?

  Latida: “De gezamenlijke hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is het vorig jaar met € 8,1 mrd gegroeid naar € 664,4 mrd. ”

  Gewoon naar de feiten kijken en zien dat de huizenprijzen nog een heel eind te dalen hebben is geen spam. Ik zou eerder zeggen: wees voorbereid.

 404. Steven says:

  Denk overigens niet dat ik hier zit te verkommeren in mijn huurhuis. Ben nu Peking Eend aan het klaarmaken. Meeste voorbereiding is het drogen van de eend en marineren. (morgen pas klaar)

  Ik heb geen nare hypotheek en heb na de rare stijgingen ook geen enkele behoefte om in Nederland wat te kopen binnen korte termijn.

 405. Latida says:

  Volgens het CBS zijn er ongeveer 4,3 miljoen koopwoningen in Nederland

  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70072ned&D1=89-95&D2=0,4,8,20,91,312,765&D3=20-22&VW=T

  Bij een gezamenlijke schuld van 664,4 miljard is dat gemiddeld dus ruim 150,000€ schuld per woning. f334,000,- omgerekend in guldens.

  Dat lijkt misschien niet veel voor sommigen maar daar zitten wel alle aflossingen en afgeloste huizen bij in.

  Toch vreemd dat als eigen woningbezit wordt gestimuleerd om aan vermogensvorming te doen, dat het resultaat dan is is dat kopers gezamenlijk richting 700 miljard uitstaande schuld toe gaan, en daar ook rente over moeten betalen, terwijl men zogenaamd in het geheel niet ongerust zou hoeven te zijn voor een stijgende rente?

  Terwijl de renteknop toch echt in handen is van dezelfde mensen die de rente zo laag hebben gemaakt.

  Dat wordt weer janken geblazen voor velen straks. Het “Onmogelijk hebben kunnen zien aankomen” zal weer niet van de lucht zijn. Het bijzondere is dat zelfs DNB hier gewoon voor waarschuwt, maar het zijn letterlijk paarlen voor zwijnen, net als de vele duizenden reacties hier op deze website door de jaren heen in de toekomst misschien nog wel eens een keer worden geanalyseerd, voor zover dat nog niet gebeurd is.

  Het bijzondere is natuurlijk dat de betekenis van de uitspraak ‘whatever it takes’ van de ECB baas Draghi in zulke lage rentes heeft geresulteerd, waar niemand rekening mee heeft gehouden in financiele markten.

  Op precies dezelfde manier zal het straks gaan met hogere rentes en dalende prijzen.

  Wie had dat nou kunnen zien aankomen?

 406. Voerman says:

  Steven: Ik heb geen nare hypotheek en heb na de rare stijgingen ook geen enkele behoefte om in Nederland wat te kopen binnen korte termijn.

  Voerman heeft ook geen hypotheek en eet zijn peking eend bij de chinees. 🙂

 407. Steven says:

  Voerman: en eet zijn peking eend bij de chinees.

  ha ha. Dat deed ik ook vaak en vond het een keer tijd het zelf te kunnen maken. Net zoiets als “heel Holland bakt” terwijl er een bakker om de hoek is.

 408. Voerman says:

  Steven: haha.Datdeedikookvaakenvondheteenkeertijdhetzelftekunnenmaken.Netzoietsals“heelHollandbakt”terwijlereenbakkeromdehoekis.

  Voervrouw gaat bij ons over het voedsel.
  Kookt uitstekend, maar niet te moeilijk graag.

 409. Steven says:

  Latida: Wie had dat nou kunnen zien aankomen?

  Ja ongelooflijk toch? Ik had zelf een website die de beurscrash zag aankomen rond 2001. Sommige techaandelen waren zo hoog geprijsd dat het gewoon echt eigenlijk niet kon. Zeg maar 1 miljard voor een beginnend tech bedrijfje met een CEO van 23 jaar en zo. Toch ook toen: “Ja dit hebben we niet zien aankomen” .
  Misschien daarom dat ik me even in het IQ heb verdiept.
  De meeste mensen zijn blijkbaar niet in staat gewoon feiten zelfstandig te beoordelen en de toch wel erg logische uiteindelijke toekomst te zien en daarom krijg je dus de bubbles. (waar helaas het knappen er van niet op een jaar valt te voorspellen)

 410. Steven says:

  Mijn kennis heeft overigens zijn huis op IJburg verkocht voor… 715 duizend euro. Ik nam dat huis altijd als voorbeeld voor een verschrikkelijk overprijsd geval, maar hij (en zij) hebben er toch een ton winst op gemaakt. Je kan natuurlijk in bubbles ook veel winst maken.

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/huis-49259561-jan-vrijmanstraat-187/

  715 duizend euro… Dat is 1575652 guldens. man man, vrouw vrouw… Wat een bedrag voor een vinex…

 411. Arjan says:

  Steven: 715 duizend euro… Dat is 1575652 guldens. man man, vrouw vrouw… Wat een bedrag voor een vinex…

  Ik vind het ook een achterlijk bedrag voor zo’n suffe tussenwoning. En wat een verschrikkelijk uitzicht aan beide kanten! Maar ja het is in Amsterdam he. Vraag is daar zo hoog en schaarste zo groot, dat ik het somber voor je inzie op de koopmarkt aldaar.

 412. Latida says:

  Toen Maartje Martens het had over Buy-To-Let aankopen die een enorme opmars aan het maken waren, had ze trouwens ook gelijk:

  http://www.dw.com/en/airbnb-dominated-by-professional-landlords/a-39972379

  “De Nederlandse woningmarkt wordt overspoeld door een nieuwe groep marktdeelnemers die uitsluitend woningen kopen om weer te verhuren, de zogenaamde buy-to-let. Woningmarktexpert Maartje Martens analyseert deze ontwikkeling en komt tot de conclusie dat die niet zonder gevaren is. Hoewel er geen harde data zijn over de opkomst van buy-to-let moeten beleidsmakers deze ontwikkeling niet veronachtzamen omdat het in potentie onevenwichtigheden op de woningmarkt niet oplost maar kan versterken.”

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/nieuwe-woningmarktbubbel-met-nieuwe-risicos-door-opkomst-buytolet-

 413. Steven says:

  Latida,

  “De grote vraag naar vrije sector huurwoningen zal spoedig leiden tot de bouw van huurcomplexen in en rond de steden. Recente voorbeelden uit een aantal steden in de VS laten zien dat er uiteindelijk zoveel woningen tegelijkertijd op de markt kunnen komen dat huren en woningprijzen dalen.”

  Het staat er weer bijna als iets negatiefs… : Als huren en woningprijzen dalen is het volgens mij prima. Maar dat kwartje valt nog steeds niet bij iedereen.

 414. Latida says:

  nieuw geldsysteem ben benieuwd:

  https://www.youtube.com/watch?v=mMotjhGOM5o

 415. Nico de Geit says:

  Latida: De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen …. kwam eind juni uit op 101,9%

  Het goedkope geld beurt de economie op maar is een ramp voor de pensioenfondsen en spaarders. ‘Het herstel’ van de economie wordt dus betaald door pensioenfondsen en spaarders. Wat de gevolgen op lange termijn zijn is nog ongewis.

 416. Nico de Geit says:

  Latida: hypotheekschulden in Nederland van ruim 385 miljard euro in 2005 naar € 664,4 mrd in 2017.

  Dus 280 miljard euro geleend door Nederlandse muppets om de economie aan te jagen.

 417. dr.t says:

  Voerman: Tja…….

  Tja toen ‘a’ op scheldwoorden getrakteerr werd i.pv. argumenten, was het beste er wel van af op deze site.

 418. Latida says: