Hoe we de huizenprijs kunstmatig hoog houden

Huizen zijn in Nederland ietsje goedkoper geworden. De overheid, banken, projectontwikkelaars en woningcorporaties doen er alles aan om dat zo te houden, schrijft Z24’s Mathijs Bouman.

n Groot-Brittannië werden de huizen de afgelopen jaren ruim 18 procent goedkoper. In Spanje was dat zo’n 20 procent. Amerikaanse woningen daalden sinds de piek in 2006 met gemiddeld 31 procent. En in Ierland zagen huizenbezitters de waarde van hun woning met meer dan 38 procent omlaag gaan.

En in Nederland? Hier daalde de gemiddelde huizenprijs sinds het hoogtepunt in augustus 2008 met slechts 7,6 procent. In Maastricht daalde de huizenprijs in die periode zelfs met niet meer dan 2,7 procent.

Appartementen in Limburg kosten nu slechts een procent minder dan in augustus 2008. Een 2-onder-1-kap in Groningen daalde maar 0,8 procent in prijs.

Waarom doet de Nederlandse huizenprijs het zoveel minder slecht dan in veel andere landen? Het is niet dat bij ons de markt voorafgaande aan de crisis zoveel minder overspannen was. De markt werkt hier wel een stuk slechter, zoals de Oeso onlangs in een rapport schreef. Daardoor kan het prijsmechanisme zijn werk niet goed doen – een meevaller in tijden van neergang.

Maar er is meer aan de hand. De Nederlandse overheid doet er alles aan om de Nederlandse woningmarkt drijvende te houden. En de banken zijn bang om hun verlies te nemen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis grossiert men in maatregelen om de vraag naar woningen kunstmatig op peil te houden.

Een overzicht kunt u vinden op de Z24.nl


Share Button
Tagged with:
123 comments on “Hoe we de huizenprijs kunstmatig hoog houden
 1. John says:

  In Groot-Brittannië zijn de prijzen in Engelse ponden 18% gedaald, maar de Engelse pond heeft ook 1/3 van zijn waarde verloren tegenover de Euro.

  Gewoon lekker op de VVD/CDA stemmen en de Telegraaf/Spits/Elsevier blijven lezen en het komt allemaal goed!!

 2. MikeStrike says:

  @dr.t

  Precies, honderden mensen ontslagen en nu meer winst laten zien. Al die ontslagen mensen gaan heerlijk besteden enzo…..

 3. RealisT says:

  AANPAK SCHEEFWACHTERS

  Nederland, April 2011

  De oppositie in de 2e kamer wil dat het kabinet maatregelen tegen het zogenaamde scheefwachten neemt. Een groeiende groep huiseigenaren blijft tegen beter weten in de hoofdprijs vragen om zo hun dromen te kunnen financieren. Vooral starters worden in ernstige mate gedupeerd doordat scheefwachters de doorstroming op de woningmarkt ernstig verstoren.
  Het voorstel is om scheefwachters 120 Euro per maand extra aan OZB te laten betalen. Per jaar komt daar nog eens 5%bovenop. Dit kan worden gerealiseerd door de woningen via een nieuw puntensysteem te herwaarderen. Door een gewogen systeem vallen de woningen van eigenaren die wel kunnen verkopen maar niet willen zakken in prijs automatisch een hogere tariefgroep. Er hoeven dus geen daadwerkelijke verbeteringen aan een woning plaats te vinden om voor dit hogere tarief in aanmerking te komen.

  Minister Donner voelt echter niets voor de plannen en noemt ze
  ronduit schandalig. ‘Dit moeten we in Nederland niet willen met z’n allen’, aldus een hevig geëmotioneerde Piet Hein Donner.

  Donner voelt meer voor een flinke verhoging van de sociale huurprijzen. ‘Dergelijke maatregelen zijn veel makkelijker door te drukken en hebben bovendien geen effect op het electoraat van het CDA. De voorstellen van de oppositie zouden het herstel van het CDA definitief de nek om draaien. De huiseigenaar is gebaat bij rust en daar is een groot en sterk CDA voor nodig’, aldus Donner.

  De NVM laat in een telefonische reactie weten wel open te staan voor het voorstel. ‘De vastzittende woningmarkt heeft er sinds het begin van de crisis toe geleid dat veel makelaars ondertussen met hun inkomen beneden de grens van 3x modaal zijn gezakt. De situatie in sommige gezinnen is echt schrijnend’ volgens de woordvoerder.

  De Vereniging Geleend Huis (VGH) was niet voor commentaar bereikbaar.

 4. Ralph says:

  Artikel klopt niet. “En in Nederland? Hier daalde de gemiddelde huizenprijs sinds het hoogtepunt in augustus 2008 met slechts 7,6 procent. In Maastricht daalde de huizenprijs in die periode zelfs met niet meer dan 2,7 procent.” -7.6%? Nee hoor, check het kadaster maar. Eerder MINIMAAL -10% EXCLUSIEF inflatie. En dan heb ik het over de echte transacties en niet de vraagprijzen. Dat het op sommige locaties minder of meer is, is natuurlijk pure logica.

 5. Ralph says:

  @4 Wow! Voor het eerst dat ik het met Donner eens ben! Wat een achterlijk communistisch plan is dat zeg.

 6. maarten says:

  de keizer heeft geen kleren meer aan, prachtig hier smul ik van

 7. maarten says:

  dat houden ze niet lang vol, wat ik je brom… om met the great late James Brown the quoten: “money wont change you, but time will take you out.”

 8. marianne says:

  @4
  Dat hele den Haag is aan het doordraaien, paniek all over.
  Maar ja het is nogal niets hè, want als de huizenmarkt gaat, gaat de nederlandse economie.
  We hebben ons hier de afgelopen 20 jaar ook flink voor de gek laten houden.

 9. KariZ says:

  @artikel

  Had er ook bij gekund:

  9. Het verlengen van de termijn voor dubbele HRA (oude huis nog niet verkocht). (zal binnenkort wéér verlengd worden onder druk vd banken –> géén gedwongen verkoop!).

 10. marianne says:

  “Verkopen of ik schiet” had er boven dat voorstel van de oppositie moeten staan.

 11. marianne says:

  @ 10
  Is en blijft allemaal uitstel van executie hoor.

 12. KariZ says:

  ja, net zoals de andere 8.

 13. j says:

  @4 leuk geschreven! De werkelijkheid zal waarschijnlijk alleen zijn dat de dubbele HRA net als alle andere “tijdelijke” maatregelen worden verlengd om “het fragiele herstel op de woningmarkt niet in de kiem te smoren”.

 14. maarten says:

  nou zelfs die hogere beloningen bij financiele dienstverleners komen in een ander daglicht te staan met deze informatie

 15. maarten says:

  waarom belonen we dit beleid?

 16. AVE says:

  @9
  Ik denk toch een beetje dat ze in Den Haag een manier aan het zoeken zijn om de problematiek bij de huiseigenaar neer te gaan leggen zonder dat de banken getroffen worden.
  Stel je voor dat RABO bank ook nog een “bad bank” wordt.

 17. marianne says:

  @17
  Waar men mee bezig is en niet alleen hier maar ook in de States, is de banken wat meer vet op de botten te laten vergaren zodat ze dadelijk zonder om te vallen al die foute hypotheken af kunnen schrijven.

 18. marianne says:

  In amerika heeft de FED een aantal zaken over wie hoeveel miljard gekregen heeft uit de doeken moeten doen.
  Blijkt dat er aardig wat miljarden naar europese banken is gesluisd.
  Wanneer nu de pl….. in de States nog niet uitbreekt dan weet ik het ook niet meer.
  http://www.zerohedge.com/article/excel-breakdown-all-discount-window-users-between-march-2008-2009

 19. Ralph says:

  @19 Niet alleen Europese, zelfs Afrikaanse banken, waaronder in Libië(!).

 20. marianne says:

  @20
  Ach, we wachten gewoon met zn allen met aflossen totdat de dollar op zero staat toch?
  Maar wanneer die amerikaanse belastingbetaler nu nog niet uit z’n hangmat komt dan weet ik echt niet meer wat we met het merendeel van de homo sapiens aanmoeten.

 21. dr.t says:

  3.
  Het bedrijfsleven heeft haar huishoudboekje gewoonweg beter in orde dan de overheid.
  De werkloosheid is overigens internationaal gezien zeer laag in Nederland.
  En economische groei in combinatie met een krapper wordende arbeidsmarkt zal op termijn leiden tot een hogere inkomensgroei voor werkenden.
  Op voorwaarde dat de bezuinigingen doorgaan zal dat ook leiden tot een hoger besteedbaar inkomen voor deze groep.
  Zij zullen hun weg in de woningmarkt wel weer weten te vinden.
  Voor de andere groep bestaan er al 1,1 miljoen sociale huurwoningen. Lijkt me onderhand ook wel genoeg.

 22. beurse beurs says:

  het commentaar van de mensen eronder is ook prachtig!

  “gewoon al het geld van ontwikkelingssamenwerking gebruiken om de hypotheken af te lossen”.

  Afgezien van de vraag of ontwikkelingssamenwerking nou zo effectief is en hoeveel dat mag kosten, mis je dan wel een paar nullen om de hypotheekschuld in NL af te lossen.

 23. Kapotjeplov says:

  @22: de werkelossheidscijfers in Nederland zijn helemaal niet zo laag als altijd wordt beweerd. Nederland houdt nl. de arbeidsongeschikten buiten de statistieken. Dit i.t.t. de ons omringende landen, waar deze mensen als werkeloos staan geregistreerd. Een knap stukje statistiekmanipulatie van Nederland.

  Ik zou wel eens de arbeidsparticipatiecijfers willen zien, en wel in FTE’s (want Nederland is ook nog eens kampioen deeltijdwerken).

 24. ll says:

  Ondertussen in de US, de nieuw geintroduceerde plutocratische blunderbonus 😉

  http://www.cnn.com/2011/BUSINESS/04/03/gulf.spill.bonuses/index.html?hpt=T1#

 25. Goudbelegger says:

  @22 dat ligt wel iets genuanceerder, die opmerking die je maakt over werkloosheid. Hoorde laatst een cijfer van 1.4 mln. uitkeringstrekkers in Nederland ongeveer.. 300.000 werklozen ongeveer dus de werkloosheid is laag. Dit is gewoon een communistisch informatiesysteem van de overheid.. Tel ik de overbodige ambtenaren dan nog niet eens bij die 1.4 mln. op, kom je makkelijk op 2 mln. uitkeringen. Maar ja, ik weet ook niet of het houdbaar of onhoudbaar is..

  Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen: 869.100
  Het aantal WW-ers: 279.000
  Bijstandsuitkeringen: 322.000
  AOW-uitkeringen: 2.576.300
  Anw-uitkeringen: 134.400
  (Algemene Nabestaandenwet)
  AKW-uitkeringen (Kinderbijslag): 1.934.800

  Het aantal WW-, WAO/WIA- en Bijstandsuitkeringen bedraagt 1.470.100
  Lijkt dat een beetje op het getal van 2.500.000 uitkeringen waar Sofie het over heeft? Ik dacht het niet! Het totale aantal uitkeringen bedraagt zelfs 6.115.600!

  —–

  De werkloosheid is overigens internationaal gezien zeer laag in Nederland.

 26. johanna says:

  @4 realist
  De mare gaat dat de regering hoopt de oppositie de wind uit de zeilen te nemen door benoeming van de bekende scheefschrijver dr t tot voorzitter van de belangrijke, nog in te stellen, Commissie ter Verspreiding van de Waarheid omtrent toekomstige Huizenprijzen.

  De onverstoorbare polemist lijkt eerste keus omdat hij zijn gefrusteerde eigenbelang zo knap weet om te zetten in dedain voor mensen zonder hypotheekschuld en verder toch niks om handen heeft.

 27. dalen says:

  @ 27

  inderdaad dr. t. kan zo de politiek in.

  Artikel
  Er komt een nieuwe vorm van financiering om de prijs hoog te houden.

  De zogenaamde “Estate Hypotheek”. Nu nog niet populair omdat banken het niet willen maar er komt een platvorm met een select groepje notarissen om het aan te prijzen.

  De zogenaamde “Estate Hypotheek” is namelijk een win win en nog eens win win situatie.

  Het gaat er om dat alle rijke goedgevulde babyboomers hun kinderen (starters) geld gaan lenen en dmv schenkingen (tot aan het vrijgestelde bedrag voor belasting) allemaal win,win,win,win,win situaties creëren.

  Intussen stijgen uiteraard de prijzen. Goh wat is het leven simpel. Je moet het maar (willen) zien, zei hij met enige cynisme.

 28. A. says:

  @24 Kapotjeplov

  Jazeker, NL werkloosheidscijfers worden mega-gemanipuleerd.

  Niet alleen worden de arbeidsongeschikten (in diverse soorten en maten waaronder WA-jong, WA-oud en wat dies meer zij) uit de cijfers gehouden, maar ook de langdurig werklozen (bijstand), zzp-ers (die maar zzp-er geworden zijn na ontslag), VUT-ers. En dan kan ik nog een heleboel soorten van uitkeringscategoriën niet verzinnen.

  Ik denk dat NL volledig in lijn zit met bijv. Spanje: 25% werkloosheid.

 29. marianne says:

  De EU aan het einde van zijn latiijn.
  FF alle blunders en overtredingen van verdragen op een rijtje.
  http://www.tref.eu/tref-actueel/einde-euro-.html

 30. Adamus says:

  Wao buiten statistieken is misschien wel kenmerkend voor ons sociale hart, ook koren op het molentje van Cohen et al. De socialisten zullen dan ook niet tegen de andere invulling zijn 😉

 31. Adamus says:

  30 pijnlijk, alle duitse banken echt failliet. Wat is die nieuwe DM dan nog waard? Wij willen ook profiteren van die sterke duitse valuta, maar dat zit er dan ook niet in.
  Fed heeft ook geld naar EU banken geschoven, misschien ook wel naar ING(direct). Wie weet staan wij hier wel borg voor. Het zal mij benieuwen wat er nog uit de mouw gaat komen.

  Duitsland niet naar Libië, wij als hielenlikker van VS wel. Duitsland laat ons straks meeprofiteren 🙂

 32. Peter2 says:

  @22: Dr.t,

  De werkloosheid is overigens internationaal gezien zeer laag in Nederland.

  Volgens officiële overheidscijfers, uiteraard waar. Maar het is publiek geheim dat de Nederlandse cijfers totaal onvergelijkbaar zijn met andere landen en structureel laag omdat we zoveel grote groepen er niet in opnemen. En lees dit in de context dat andere landen ook, zij het minder erg hun cijfers vertekenen om er goed uit te zien!

  Maar het **kan** best zijn dat het in Nederland **relatief** goed gaat, maar je kunt dit niet concluderen op basis van onze werkeloosheidscijfers!

  Ga overigens mijn broer maar vertellen dat het best weer goed gaat. Bijna een jaar geen werk gehad, daarna een paar weken echt ongezond/onbeschermd rot werk en nu weer compleet overbodig bevonden en dus werkeloos. Ik denk dat hij de statistieken met warmte zal ontvangen…not!

 33. marianne says:

  Een jaar of 5 geleden heeft één of ander onderzoeksbureau alle europese landen langs dezelfde lat gelegd om de werkeloosheid te bepalen.
  Meen dat de “officiële” werkeloosheid in Nederland toen rond de 5% lag, maar volgens de berekeningen van dit bureau zaten we toen al aan de 12,5%

 34. Dawg says:

  @1 dr t

  ‘t Kan goed gaan of slecht gaan met de Nederlandse economie de Nederlandse woningmarkt zal er niet minder rot door worden.

  Als je iets verder kijkt dan je neus lang is, dan weet je dat deze moeilijkheden en de gestegen prijzen alleen ontstaan zijn door welbewust in stand gehouden schaarste en bewuste prijsopdrijving. Uiteindelijk is iedere burger daarvan de pineut, en nu worden de burgers in hun ellende ook nog eens tegen elkaar uitgespeeld. (de scheefhuurders
  dicussie bijvoorbeeld)

  Hoe eerder aan die situatie een einde komt, des te beter.

 35. Mike says:

  @Dr. T.

  Ik deel je mening grotendeels.
  Dit forum wordt in stand gehouden door ca. 10 ‘onheilsprofeten’ in wisselende samenstelling.
  Met als gezamenlijke hobby ‘azijnspuwen’.

  Het is wel vermakelijk..
  Met een pseudo-wetenschappelijke ondertoon wordt menig mogelijk onheil benadrukt. Veel is al behandeld deflatie, massawerkloosheid, meltdowns, prijsdalingen van 50%-70% etc. etc., goudkoorts. etc. etc.

  Het zou goed zijn als er meer aandacht zou zijn voor de kansen en mogelijkheden die er zijn. Opbouwend realistisch.
  Mensen vorm je eigen mening en trek je niet te veel op aan dit forum.

 36. Marketwatch says:

  Nu ligt het dan toch weer aan de sociale verhuur dan aan de HRA, dat de woningmarkt in NL niet functioneert….

  http://www.z24.nl/analyse/artikel_211353.z24/_Sociale_huur_erger_dan_hypotheekrente-aftrek_.html

  Goh wat toch weer een “verrassende” conclusie van de directeur van het economisch instituut voor de BOUW.

 37. dalen says:

  @ 37

  Dat iedereen voor eigen parochie praat is natuurlijk al jaren zo maar het was vroeger meer sophisticated, terwijl ze nu maar wat (doms) roepen.

  Feit is wel dat des te harder ze roepen dat men niet aan de HRA mag komen des te meer de consument anstig wordt en boven op de rem gaat staan.

  Al dat domme gezwets werkt keihard averechts.

  Als je maar veel roept tegen een kind dat iets niet mag………

 38. johanna says:

  Boven de (opgeklopte)tegenstelling tussen huurders- en kopersbelangen staat de relatie tussen de reële economie en de financiële sector, een sector die van faciliterend tot vooral parasiterend werd en onze economie in gijzeling nam.
  We moeten dan ook oppassen niet te zeer een FIRE-economie te worden.

  Toename van het kredietvolume en het lucratieve inflateren van de huizenprijzen moest voor deze sector dan ook steeds doorgaan. Daarbij moest de overheid risicodrager voor een almaar grotere private schuldenberg worden, terwijl middels de hra ed. een immer grotere geldstroom van overheid naar financiële sector gedirigeerd werd.
  Mensen van het t-type noemen dit graag “goed voor de economie”.

  Een en ander onder aanmoediging van de regering, die ook alle int. kritiek – IMF, OESO, Glaeser -, luchtig wegwuift en met een parade aan ongerijmdheden een verstoorde markt vlot wil trekken met nog meer verstoorders.

  Geen betere cheerleader voor deze parade dan Rutte, “de man zonder ideëen” (waarneming van VVD-huisflapuit Boekestein), met z’n parmantige, ‘heldere’ praatjes ook zonder Janneke de Jip van de Nederlandse politiek.
  Met z’n ‘Rutte put’ wil hij daarbij de effectieve rente laag en de schuld en prijzen hoog houden om, hoe liberaal toch, vermogensbeslissingen te sturen.

  @37
  Winstpunt is dat van Hoek de situatie met de hra in ieder geval als ‘erg’ beschouwt.

 39. Mart says:

  Waarom zakken de prijzen hier niet zo hard:
  De banksters hebben er last van. Als dat niet zo was zouden de prijzen allang fors gedaald zijn. 30 jaar geleden kreeg je officieel een hypotheek van 60% van de executie waarde! Toen daalde de huizenprijs fors, dat kwam geheel voor rekening van de eigenaren. Later kreeg je onbeperkt krediet, tot 112% van de waarde en soms wel meer. Dat is nu erg lastig gebleken voor de banksters. Geloof mij, op het moment dat de elite (banksters en Donner met een forse onder water hypotheek) geen last hebben van de prijsdaling, zullen ze dalen. Dat gebeurt op het moment dat de staat (de belastingbetaler) garant gaat staan voor alle verliezen van de banken. (Dat staan we eigenlijk al, daarom moeten we 30 miljard bezuinigen met dank aan onze PVDA coryfee Bos, tja ook hij wil een leuk baantje en dat kreeg hij) De huiseigenaar wordt dan zelfs dubbel gepakt! Kijk naar Ierland, Griekenland, daar worden burgers uitgewrongen ten gunste van de banken. Ook Nederland komt aan de beurt met een gemiddelde private schuld van ruime €83000 per huishouden, minder dan in Ierland maar meer dan in de VS en Griekenland. (Bronnen CPB en DNB). Nog een truc, de huren zover opjagen dat kopen goedkoper lijkt. Dit is een weblog over slaaf zijn van de banksters, nou ze zijn met dank een die gluiper van Donner op de goede weg.

 40. dr.t says:

  De verstorende werking van subsidies gaat op de sociale huurmarkt veel verder, meent Van Hoek. Mensen krijgen woonkwaliteit toegewezen die niet noodzakelijk overeenstemt met wat ze willen.
  37
  De oplossing :meer sociale huurwoningen voor lagere inkomensgroepen als koopwoning op de markt brengen. “Gemiddeld is de waarde van een corporatiewoning 150 duizend euro. Als je daar 10 procent korting op geeft, kan het onderste segment een huis kopen.”

  Wat deze mijnheer betoogt, is dat sociaal verhuur niet voorziet in de behoefte van de huurder.
  Is nogal evident gezien de schaarste/behoefte op deze markt aan bijv. (relatief ruime) gezinswoningen.
  Men plant er in deze sector top down zonder het vraag-aanbod mechanisme in beschouwing te nemen.
  Kritiek op deze sector hoeft toch niet te betekenen,dat men geen oog heeft op problemen die zich voordoen in de vrije sector?
  Ik begrijp eerlijk gezegd op grond waarvan je betoog gestoeld is.

  Maar op deze site is natuurlijk iedereen het met je eens, want naar sociaal verhuur mag je niet wijzen.
  Termen als vastgoedmaffia bewaren jullie voor anderen.

  Verder werkloosheidcijfers zijn uiteraard slecht te vergelijken tussen landen omdat men het probleem niet op dezelfde manier definieert.
  Maar dan nog kun je zeggen dat de impact van de crisis op de werkloosheid beperkt is gebleven in NL dalende is.

  Maar zodra je hier tracht te poneren, hoe voorzichtig ook, dat het beter zou kunnen worden, gaan alle alarmbellen af.
  Met dezelfde overtuiging zal en moet (glazenbolcomplex?) de prijzen van woningen gaan dalen.

  Er is heel wat mis in NL en een land zonder subsidies in de woningmarkt is de mijne, maar dit wordt hier wel een eenzijdig verhaal.

  Zonder subsidies in de woningmarkt, daarmee wil ik overigens niet zeggen dat personen geen subsidies zouden mogen krijgen.

 41. dr.t says:

  Ga overigens mijn broer maar vertellen dat het best weer goed gaat. Bijna een jaar geen werk gehad, daarna een paar weken echt ongezond/onbeschermd rot werk en nu weer compleet overbodig bevonden en dus werkeloos. Ik denk dat hij de statistieken met warmte zal ontvangen…not!

  Klopt ben ik met je eens.
  Mijn idee zou zijn.
  Voor mensen zonder zicht op werk wegens beperkingen een forse uitkering.
  Voor anderen een basisuitkering, maar onder de conditie dat wat je dan bij verdient niet af gaat van je uitkering.
  Als dan ook nog eens het minimumloon naar beneden wordt bijgesteld, onstaan er een hoop extra banen, in een situatie waarin het voor mensen de moeite waard wordt deze aan te nemen.

  Iedereen die met werklozen/bijstandsgerechtigden werkt, weet daar hierin de oplossing gezocht dient te worden, maar probeer de vakbonden of politiek maar eens zover te krijgen.

 42. BalancedView says:

  @dr.t

  Het 1 sluit het ander niet uit denk ik. De koopmarkt is totaal verziekt, maar ik ben het met je eens dat de huurmarkt (met name de sociale huurmarkt) dat ook is. Desalniettemin is er fundamenteel geen enkele onderbouwing voor een stijging van de prijzen van koopwoningen. Op zijn best blijven ze stabiel (waardoor ze reeel dalen ivm inflatie).

  Wat mij overigens ook erg stoort: in de stadscentra van de grote steden is ontzettend veel sociale huur. Oftewel, relatief gezien zitten kanslozen, werklozen, zieligen, etc. een beetje dure grond te bezetten. Als je nou die hele meuk verhuist naar Flevoland of wherever… Dan normaliseren de woonkosten in de grote stadcentra ook weer een beetje. Lijkt me reeler dat je werkenden vlakbij economische activiteit huisvest dan werklozen.

 43. Dawg says:

  @ 43 Balanced View

  Je wordt op je wenken bedient. As I speak. In eendrachtige samenwerking met de gemeentelijke autoriteiten worden die luizige onrendabelen, meestal zeer tegen hun zin. uit hun oude doch betaalbare, woning gewerkt door de wbv’s. Vervolgens gaat de zaak plat en verrijzen leuke dure huur/koopappartementjes voor dinky’s.

 44. dr.t says:

  Inderdaad. De puntentelling voor sociaal verhuur is nu min of meer omgevingsneutraal.
  Dat terwijl in de vrije woningmarkt de locatie als een voorname bepalende factor wordt gezien voor de prijsbepaling.
  Maar goed daar werkt in de vrije sector heerst nog wel het idee dat je voor een gewilde locatie wat meer mag vragen.

  Een recente voorstel van Donner had betrekking op een verhoging van het puntentellingsysteem.

  Hierdoor dreigt nu 20% van de woningen in A’dam van sociaal verhuur ontrokken te worden.
  Het stadsbestuur reageerde daar zeer heftig op….
  De PVDA zal en moet controle houden over het aandeel woningen dat bestemd is voor de minder bedeelden. Want wie controle heeft over wie gaat wonen in Amsterdam, heeft ook controle over de verdeling van het stemvee.

  Vandaar dat een stadseel in Amsterdam Zuidoost bevolkt wordt met forensen gedurdne kantoortijden en bevolkt wordt door anderen gedurende de rest van de dag.

  Ojaa nog even het kritiekpunt dat ik met dedain reageer: ik word hier genoemd een trol, een vastgoedjongen, een komisch caberetfiguur, etc.
  Kan zijn, valt onder de categorie drogredenering ( want het is makkelijker een persoon aan te vallen dan een argument: hoef namelijk niet meer zelf na te denken), maar om nu zelf het
  verwijt te krijgen dat ik een bevolkingsgroep benadeel, lijkt me wat veel van het goede…

 45. jan says:

  We zijn wereldkampioen hypotheekschuld en dat record kan nog wel wat scherper worden gesteld. Ik stel voor NHG tot
  1000.000 , nooit meer aflossen en iedereen in de polder miljonair . Fransje Weekers zal na zijn politieke loopbaan een adviesburo gaan starten , waar hij leenkneuzen als Donner kan begeleiden naar de financiele afgrond.Geld speelt geen rol

 46. schinnen says:

  Scheefwachter, scheeflener en scheefhuurder.

  Werk genoeg in Nerderland, er dient nog veel rechtgezet te worden.

 47. Ralph says:

  @46 Je vergeet alleen dat we ook wereldkampioen sparen zijn. Lood om oud ijzer dus.

 48. Andries Janszen says:

  ‘Sociale huur erger dan hypotheekrente-aftrek’

  04-04-2011 | Gepubliceerd 11:03
  04-04-2011 | Laatst bijgewerkt 14:11

  De sociale huursector vormt een veel groter probleem op de Nederlandse woningmarkt, dan de hypotheekrente-aftrek, stelt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.
  Handig
  Stuur door Print
  Share |

  De hypotheekrente-aftrek wordt door veel economen gezien als de belangrijkste verstorende factor op de Nederlandse woningmarkt.

  De fiscale rente-aftrek voor koopwoningen verstoort de keuze tussen kopen en huren op de vrije markt. Maar op de koopmarkt zelf gaat het slechts om een algemene ondersteuning van de vraag, stelt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

  Rol corporaties
  De verstorende werking van subsidies gaat op de sociale huurmarkt veel verder, meent Van Hoek. Mensen krijgen woonkwaliteit toegewezen die niet noodzakelijk overeenstemt met wat ze willen.

  De oplossing ligt volgens Van Hoek bij de woniningcorporaties. Die kunnen volgens de EIB-directeur makkelijk meer sociale huurwoningen voor lagere inkomensgroepen als koopwoning op de markt brengen. “Gemiddeld is de waarde van een corporatiewoning 150 duizend euro. Als je daar 10 procent korting op geeft, kan het onderste segment een huis kopen.”

  Tegelijk pleit Van Hoek voor prikkels, in de vorm van inkomenstoetsen en geleidelijke huurverhoging, om mensen te bewegen uit de sociale huur te gaan als ze ook zonder kunnen.

  Bekijk hieronder het interview dat Me Judice, het discussieplatform voor economen, had met EIB-directeur Taco Van Hoek.

 49. Andries Janszen says:

  Bovenstaand artikel overgenomen van Z24

 50. MikeStrike says:

  @Ralph
  Wereldkampioen sparen?
  Denk het niet! Kijk naar de Chinezen en Japanners.

  Ik kan het niet hard maken, maar mijn gevoel is dat Nederlanders (jongere generatie waar ik toe behoor) helemaal niet veel sparen. Tophypotheek moet nog betaald worden elke maand heh!

 51. Adamus says:

  http://www.meinbezirk.at/Urfahr(Umgebung)/bez_93/channel_1-1-16/chsid_1/uid_14542/id_913441

  Wirtschaftsprofessor Hörmann: Wer Bankschulden zurückzahlt, macht einen Fehler

 52. nhz says:

  @2:
  ja, en in goud gemeten zijn de prijzen zelfs in Nederland al veel meer dan 50% gedaald, en zijn de onderlinge verschillen dus peanuts …

  @9:
  en het gaat vooral ook veel mooie baantjes voor geflipte politici kosten; daarom alle hens aan dek om de prijzen hoog te houden!

  @18:
  nee hoor, waar ze in de VS mee bezig zijn is om de schulden volledig op rekening van de belastingbetaler te schuiven. Ze zijn feitelijk al vrijwel geheel weggehaald bij de banken; gaat men hier ook proberen, zeker weten.

  @29:
  inderdaad, Nederland is kampioen creatief tellen. Al denk ik niet dat de werkeloosheid hier net zo erg is als in Spanje, maar ik denk dat we eerder in de achterhoede dan de voorhoede zitten – als je eerlijk telt.

  @39:
  inderdaad, NL heeft een waterhoofd van een ‘finance economy’, die voor een groot deel mogelijk werd mede dankzij de huizenbubble. Hoogste tijd dat we de klok daar weer 25 jaar terug zetten, en nuttige zaken gaan produceren. Helaas zullen er dan veel mensen overbodig blijken, omdat ze totaal nutteloze opleidingen hebben gevolgd.

  @41:
  “Is nogal evident gezien de schaarste/behoefte op deze markt aan bijv. (relatief ruime) gezinswoningen.”

  misschien in Amsterdam, maar zeker niet bij mij in de buurt. Er zijn hier talloze mensen met uitkering die in hun eentje, of bijv. als moeder met 1 jong kind, in een woning met 3-4 slaapkamers zitten.

  @42:
  “Voor mensen zonder zicht op werk wegens beperkingen een forse uitkering.”

  dom, dom, dom: ik ken voorbeelden van dames die na op jonge leeftijd pakweg 2 weken directiesecretaresse te zijn geweest overspannen in de WAO terechtkwamen (baan was toch net iets te zwaar), en levenslang een relatief topinkomen konden incasseren. Of bijv. leraren die op 40-45 jarige leeftijd de WAO in gingen als gevolg van allerlei conflictjes op het werk; iedereen die weg wilde mócht, en het was financieel zo aantrekkelijk dat velen gelijk ja zeiden (en wellicht 10 jaar later nog spijt kregen …). Wajong zelfde verhaal: met 18 worden ze al voorgelicht dat als je je een beetje ADHD-stijl voordat, je levenslang een uitkering krijgt die véél hoger is dan bijstand, zonder enige verlichting. Dat gaan ze nu aanpakken ‘schandalig!!!!’.

  Gewoon iedereen die niet kan werken een bijstandsuitkering, wat mij betreft met wat extra’s voor bijzondere kosten die soms niet gedekt worden. Alles daarboven geeft alleen maar aanleiding tot fraude.

  Als het aan mij lag dan garandeerde de overheid mensen zinvol werk (desnoods vrijwilligerswerk ofzo), en zeker NIET een bovenmodale uitkering ofzo.

  @48:
  wereldkampioen sparen: tot 1990 ofzo. Of misschien als je de pensioenen meetelt, maar dat valt voor mij niet onder sparen (dan kun je ook wel zwart geld van de Grieken of de Belgen gaan meetellen …).

 53. Nico de Geit says:

  Ontploffende kerncentrales, een oorlog in de Middellandse Zee, wie had dat verwacht? Vooralsnog heeft het weinig invloed op de huizenprijzen hier.

  Misschien brengt dit verandering:

  ‘De VS bouwt troepenmacht op in de Zwarte Zee en Polen’

  Staat de Derde Wereldoorlog dan echt voor de deur, of is hij al begonnen?

  http://nicodegeit.wordpress.com/2011/04/04/de-vs-bouwt-troepen-op-in-de-zwarte-zee-en-polen/

  Iemand een idee wat dit betekent voor valuta en aandelen?

 54. Daphne says:

  Helemaal mee eens dat het waanzin is dat veel sociale huurwoningen zich op A locaties bevinden en dat je daar dan niet extra voor betaalt. In die zin dus goed dat er een inkomenslimiet is gesteld aan sociale woningbouw. Hoewel zo’n strakke limiet zoals die nu gesteld is wel rare prikkels geeft: je kunt er je inkomsten door willen beperken (want een euro meer gaan verdienen, kan per saldo een achteruitgang betekenen, omdat je dan niet in zo’n sociale huurwoning mag). In mijn ogen zijn ‘gelijdelijke limieten’ altijd beter. Dus bv.: mensen met een hoger inkomen betalen gewoon meer voor dezelfde sociale huurwoning.

 55. Nico de Geit says:

  @ Daphne

  “mensen met een hoger inkomen betalen gewoon meer voor dezelfde sociale huurwoning”

  Ik heb in zo’n woning gewoond: ik moest 650 E betalen, de buren 240 E. Ik ben snel verhuisd naar een vrije sector woning van een pensioenfonds.

 56. Daphne says:

  @Nico 55: had die vrije sector woning een betere prijs-kwaliteit verhouding dan?

 57. Dow Jones says:

  @1 (dr t)…

  Mooi dat het al weer zo goed gaat in Nederland! Dan is het laatste bezwaar tegen het met onmiddellijke ingang afschaffen van de HRA dus definitief van de baan! Dat was namelijk het verhaaltje dat de afgelopen tijd steeds werd opgehangen; het afschaffen van de HRA was dan wel nodig, maar nu even niet expedient. Volgens u kan het nu dus wel! Bedankt voor uw bijdrage!

  Cheerio,

  Dow Jones

 58. Dow Jones says:

  Uw reactie heeft trouwens ook echt helemaal niets te maken met het onderwerp, dr T. Het is geen interessante link, geen bijdrage aan de discussie en ook geen relevante suggestie voor de administrator. Maar evengoed bedankt, hoor…

  Cheerio,

  Dow Jones

 59. Nico de Geit says:

  @ Daphne 56

  “had die vrije sector woning een betere prijs-kwaliteit verhouding dan?”

  Een veel betere locatie. Ik heb nu geen buren die 240 euro betalen.

 60. MeMyselfAndI says:

  @55:

  ‘Ik heb in zo’n woning gewoond: ik moest 650 E betalen, de buren 240 E. Ik ben snel verhuisd naar een vrije sector woning van een pensioenfonds.’

  En dat is nu precies de bedoeling. Dat velen je mogen volgen.

 61. bigD says:

  @Nico de Geit(59)
  Hoe vind je een vrije sector huurwoning van een pensioenfonds? Is er een website voor? Of gaat dit ook gewoon via de makelaar?

 62. BalancedView says:

  @54 Daphne

  Blij dat u het eens bent. Echter, uw oplossingsrichting (ofwel de oplossingsrichting waar u het mee eens bent) is geen goede oplossing. Door huur te koppelen aan inkomen denivelleer je slechts. Woningen in het stadscentrum zijn dan voor onrendabelen nog steeds goedkoop. Je moet de huurprijs van sociale huurwoningen dus koppelen aan locatie i.p.v. inkomen. Uitkomst zal dan moeten zijn dat onrendabelen financieel geprikkeld worden (voor zover dat mogelijk is) om een goedkopere huurwoning te betrekken buiten de stadcentra. De duurdere woningen kunnen dan inderdaad door “dinky’s” worden ingenomen die wel kunnen betalen.

  Het voorbeeld wat aangehaald wordt (650 euro huur vs. 240 euro voor de buren), herken ik ook. Wij betalen nu netto 540 euro terwijl de onrendabele buurvrouw maar de helft betaalt (in stadscentrum). Dat is al een beetje onrechtvaardig, maar nog te verteren. Echter, als je dan de huur nog eens gaat koppelen aan inkomen (met +5% extra per jaar) betalen wij over een aantal jaar netto 3 keer zoveel huur voor exact dezelfde woning. Belachelijk, volkomen onwenselijk en een economisch drama.

  Overigens kun je op de huurmarkt aanpassen wat je wilt, als je niet parallel ook de woonmarkt aanpakt, blijft het dweilen met de kraan open.

 63. BalancedView says:

  /laatste zin: woonmarkt = koopmarkt

 64. dalen says:

  ter info:

  Vragen van het lid Braakhuis (GroenLinks) aan de minister en de staatssecretaris van Financiën over de onhoudbaarheid van de
  hypotheekaftrek

  Vraag 1
  Heeft u het artikel «Onzekerheid rond hypotheekrente voorkomen» gelezen?

  Vraag 2
  Is het u bekend dat inde week van 28 maart zowel de economen van het IMF als van DNB een dringende omroep deden om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken vanwege de onhoudbare situatie op de Nederlandse woningmarkt
  én de risico’s voor de Nederlandse economie?

  Vraag 3
  Waarom blijft het kabinet ook na deze dringende oproep van twee topinstituten
  zijn kop in het zand steken? Kunt u uitleggen waarom de argumenten van deze twee topinstituten geen hout snijden?

 65. Joachim says:

  @65 Dalen: Vraag 1 en 2 zijn waarschijnlijk te moeilijk voor de minister en staatssecretaris, een antwoord op vraag 3 is ivm. verregaande belangenverstrengeling, zakkenvullerij en persoonlijk voordeel van kabinetsleden bij de HRA-regeling niet wenselijk.
  Welterusten.

 66. dalen says:

  @ 66

  Eens, maar dit werkt door in de Eerste Kamer en daar gaat het kabinet struikelen omdat al eerder gezegd is dat zij voor ieder wetsvoorstel gaan liggen als het kabinet niet meewerkt en/of dit signaal negeert.

  Dom van het kabinet om geen standpunt in te nemen, al was het maar dat er op termijn de HRA afgeschaft wordt maar bestaande gevallen niet worden geraakt.

  Kennelijk gebeurt dit dus wel.

  Onzekerheid is nu zo groot dat niemand nog iets durft te kopen.

 67. Nico de Geit says:

  @ 61 BigD

  “Hoe vind je een vrije sector huurwoning van een pensioenfonds?”

  Dat is heel lastig. Ze willen iemand die veel verdiend, vijfmaal de huur is heel normaal, liefst meer.

  Veel verhuurde huizen worden verkocht als ze vrijkomen.

  Iemand met twee maal modaal+ wordt door het systeem geacht een huis te kopen (en een hypotheek af te sluiten) en niet te gaan huren.

  Mensen met een laag inkomen willen soms huren, maar verdienen te weinig. Wonen kost nu eenmaal geld.

  Veel mensen kunnen niet denken en niet rekenen. Zij nemen hun beslissingen aan de hand van vooroordelen: ‘huizen worden altijd duurder’ – ‘in Spanje schijnt de zon’.

 68. nhz says:

  @56:
  m.i. is dit ook een situatie die zeer ongewenst is. Bij mij in de regio valt me op dat voor mensen met een uitkering een woning die zeg maar 10x beter is, netto misschien 20 euro extra kost per maand. Dus die mensen zitten bijna altijd met maximale subsidie in de duurste woningen, echt van de gekke. Het wordt hoog tijd dat dit verandert, en dat ook mensen met een uitkering extra gaan betalen voor meer woongenot (ik weet het, komt er nooit van want heel PvdA/GL/SP enz. tegen).

  @63:
  en dan ook nog de belastingbetaler, financieel mede-eigenaar maar zonder enige zeggenschap, dat dan weer wel.

  @64:
  eens. In mijn stad is ook een wijk die, tot voor kort in ieder geval, zeer gewild was. De huizen zijn allemaal identiek, op kleine verschillen in luxe van keuken/badkamer na. Mensen met een uitkering betalen daar 280 euro per maand; meestal zijn dit alleen staanden die voor dat bedrag (wat ze feitelijk ook nog gratis krijgen) een heel huis met 3 slaapkamers en riante tuin hebben. Verder wonen er redelijk wat oudere echtparen die al tientallen jaren daar woonden, waarbij de kinderen inmiddels uit huis zijn, zij betalen ongeveer 550-600 euro. Je kunt in deze wijk ook ‘in de vrije sector’ huren, hetzelfde huis van dezelfde WBV, voor 1000 euro per maand. En dan heb je ook nog een contract van een jaar dat steeds opgezegd kan worden.

  De mensen die nu 550-600 euro betalen hebben voor een deel wat meer dan modaal, en die zijn allemaal aangeschreven door de WBV met een dreigbrief dat de huren fors gaan stijgen. Kortom, deze mensen gaan weggepest worden. Wat hier voor in de plaats komt is duidelijk: asielzoekers, BOM-moeders, werkeloze probleemgevallen enz. Mensen die zich niets van de buurt aantrekken en er vaak ook nog een grote puinhoop van maken. De WBV hoopt zo te bereiken dat de hele wijk snel naar de knoppen gaat, want ze willen eigenlijk alles slopen en er luxe villa’s voor in de plaats zetten (goede lokatie met heel veel groen etc.).

  Het huisvestingsbeleid in Nederland ten voeten uit.

  @66:
  dat valt me dan weer mee van GL.

  @69:
  bleek bij mij in de regio ook vrijwel onmogelijk als je geen vast inkomen hebt. Al kan ik moeiteloos een paar van die huizen kopen (of tot ver na mijn dood de huur betalen), ik mag er niet in. Burocratie is daar dus net zo erg als bij de WBV’s. Inderdaad, iemand met een beetje spaargeld of meer dan modaal inkomen wordt geacht te kopen, als je wilt huren wordt dat als zo wereldvreemd gezien dat ze daar de regeltjes echt niet voor gaan aanpassen.

 69. Ralph says:

  @69 gericht aan @64; Daarom moeten de WBV ook volledig opgeschort worden. Dat zijn mafiapraktijken en zouden zo in het handboek van Goldman Sachs kunnen staan. Dat dit gebeurd bij bijv. private beleggers of institutionele beleggers, prima. Maar bij woningen die gebouwd zijn met of gratis geld of heel goedkoop geld voor mensen die geen normale woningen kunnen kopen dan wel huren zou dat verboden moeten zijn.

 70. Nou says:

  @bigd,

  Ik heb ervaring met deze:

  http://amvest.huizendatabase.info/xml/action/index?switchto=huur

  http://www.vbtgroep.nl/Home.aspx

  maar er zijn natuurlijk vele andere

  Inkomen helpt, maar regels zijn niet altijd regels hoor.

 71. racekever says:

  @Nico de Geit
  Wat betreft de onrusten in de wereld heb ik er nog wel eentje voor je; http://www.youtube.com/watch?v=eoU3kZWF4yw in London pikken ze het niet meer en hebben ze het grootste protest sinds de invasie van Irak net gehad. Hoor je in de MSM niks van. Dus de opstanden zijn niet alleen meer voorbehouden aan het midden oosten. The SHTF (shit hits the fan)dus ook al in europa en zoals eerder al is opgemerkt denk ik dat straks de huizendprijzen de minste van onze zorgen zullen zijn.
  Lege supermarkten of een brood voor een dagloon!!!

 72. Claude says:

  Banken verstrekken geen hypotheek bij erfpacht: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/1869418/2011/04/02/Banken-verstrekken-geen-hypotheek-bij-erfpacht.dhtml

  Niets nieuws, ware het niet dat het hier om erfpacht van de gemeente (Amsterdam) gaat. 75% van de huizen in Amsterdam op grond van de gemeente Amsterdam.

  Interessante quote:
  “Een oud-directeur van de Fries- Groningse Hypotheekbank stelt dat banken in het begin van de jaren tachtig, toen de huizenprijzen instortten, ook geen woningen op erfpachtgrond financierden. “Banken en gemeenten hielden dit geheim, maar die huizen waren in het geheel niet meer te financieren.” ”

 73. Claude says:

  Banken verstrekken geen hypotheek bij gemeentelijke erfpacht in specifieke gevallen. Niets nieuws, ware het niet dat het hier om erfpacht van de gemeente (Amsterdam) gaat. 75% van de huizen in Amsterdam op grond van de gemeente Amsterdam.

  Interessante quote:
  “Een oud-directeur van de Fries- Groningse Hypotheekbank stelt dat banken in het begin van de jaren tachtig, toen de huizenprijzen instortten, ook geen woningen op erfpachtgrond financierden. “Banken en gemeenten hielden dit geheim, maar die huizen waren in het geheel niet meer te financieren.” “

  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/1869418/2011/04/02/Banken-verstrekken-geen-hypotheek-bij-erfpacht.dhtml

 74. Peter2 says:

  @42: Dr.t,

  Voor mensen zonder zicht op werk wegens beperkingen een forse uitkering.
  Voor anderen een basisuitkering, maar onder de conditie dat wat je dan bij verdient niet af gaat van je uitkering.
  Als dan ook nog eens het minimumloon naar beneden wordt bijgesteld, onstaan er een hoop extra banen, in een situatie waarin het voor mensen de moeite waard wordt deze aan te nemen.

  Waarom moet iemand die minder kan, meer geld krijgen, en waarom moet iedereen die werkeloos is een basis inkomen hebben dat vrij uitgebreid kan worden door extra te werken?

  Dat is een enorme marktverstoring, die “semi-werkelozen” onevenredig sterk laat concurreren die niet uit zo’n positie opereren.

  Dat van het verlagen van het minimum loon vind ik dan weer wel een goed idee. Dan kunnen mensen die net iets minder kunnen ineens wel prima op ** eigen kracht ** concurreren, namelijk op prijs. Dit is beter dan volgens de werkeloos te moeten zijn en als afval gedumpt te worden of overgeleverd aan de sociale sector die al uitdij van het parasitisme.

  Iedereen die met werklozen/bijstandsgerechtigden werkt, weet daar hierin de oplossing gezocht dient te worden, maar probeer de vakbonden of politiek maar eens zover te krijgen.

  Dat is dus vooral in het belang van die mensen die dit circus begeleiden en niet de rest van Nederland, ongeacht tot welke groep je behoor..

  Hypocrisie en zelfbedrog ten op als je het mij vraagt. Ik heb het al vaker gezien, rationaliteit gaat bij de “sociaal” denkende mens als eerste overboord en meestal ziet men niet dat ze het niet voor anderen doen, maar echt voor henzelf.

 75. nhz says:

  @75:
  ik ken diverse mensen die net zo opgesloten zitten in hun riante uitkering (WAO etc.) als veel huiseigenaars in hun riante huis-met-strophypotheek. Ze hebben gekozen (soms op advies van anderen, pakken wat je pakken kan!!) voor een riante regeling, niet beseffende dat ze zichzelf daarmee op termijn buiten de maatschappij zetten. Als ze weer gaan werken gaan ze er financieel op achteruit, dus dan maar doen of je niets meer kunt. Sommigen gaan dan zwart bijklussen om zich nog nuttig te voelen ofzo, maar het is vaak sociale armoede troef. Werkelozen vaak idem: er wordt ze zo lang de hand boven het hoofd gehouden dat ze geheel afleren om voor zichzelf te zorgen, volledig afhankelijk worden van de overheid. Heel slechte zaak, behalve dan voor al die ambtenaren die zich hier mee bezig mogen houden.

  Dit beleid is alleen prettig voor de echte aso’s, die zo levenslang op vakantie kunnen en vinden dat ze daar het volste recht op hebben. Toen jaren geleden op een dure vakantie ver weg was (mijn eerste in meer dan tien jaar) was ik geschokt te ontdekken hoeveel WAO’ers en andere ‘parasieten’ er op die luxe reizen zitten. Zogenaamd te ziek om te werken, maar wel drie maanden per jaar op allerlei wilde vakanties …

 76. Nico de Geit says:

  @ 71 racekever

  Mooi filmpje, ik heb hem op mijn weblog geplaatst, en bij RT gepost in de reacties.

  Het is idioot: onze democratie werkt niet, en dan gaan we het exporteren.

  Meer: “Britten demonstreren massaal tegen Britse overheid”
  http://nicodegeit.wordpress.com/2011/04/05/britten-demonstreren-massaal-tegen-de-britse-overheid/#comment-30

 77. Adamus says:

  63

  Daar kan de gemeente ook nog een extra tegemoetkoming in de huurkosten geven. Ik dacht in bijv. Amsterdam 50 tot 150 euro?

 78. nhz says:

  @79:
  als ik de toon van de brief goed begrijp zou ik zeggen: nog even doorbijten, dan besluiten ze misschien om allemaal op te rotten naar Wall Street, en kan Nederland eindelijk weer een gezonde economie krijgen. Maar ik vrees dat deze brief net zo leugenachtig is als al het andere wat deze sector de afgelopen generatie geproduceerd heeft.

  Overigens: op Wall Street moet je wel een bepaalde bloedgroep hebben, dus een deel van de NL bankiers komt daar niet eens binnen; laat staan dat ze er meer zouden verdienen.

 79. Adamus says:

  Brief van de man die vond dat zijn functie als c der k van Utrecht niet meer volwaardig zou zijn als het gebied tussen Utrecht en Woerden niet volgebouwd (ontwikkeld!) zou worden. Al jaren de lakei van de NL fin.industrie zou de conclusie kunnen zijn.

 80. Dim says:

  Off topic:
  En maar wéér een artikel op Z24 over de huizenmarkt “De beste en slechtste huizenmarkten”:

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_211533.z24/De_beste_en_slechtste_huizenmarkten.html

  Natuurlijk is dit een zeer oppervlakking en populistisch artikeltje, maar het zet toch de toon dat blijkbaar de beste huizenmarkt die is waar de huizenprijzen het hardste stijgen. Hoe lang zou het nu nog gaan duren voordat het huis zelf en niet de prijs ervan de kwaliteit bepaalt? Het kwartje is nog steeds niet diep genoeg gevallen.

 81. Adamus says:

  http://welingelichtekringen.nl/12202-grappig-de-helft-van-de-deurwaarders-in-financiele-nood.html

  Als de overheid nu het handje iets minder onder de huizenprijzen zou houden ………….

 82. dr.t says:

  Peter2
  ‘Werkelozen vaak idem: er wordt ze zo lang de hand boven het hoofd gehouden dat ze geheel afleren om voor zichzelf te zorgen, volledig afhankelijk worden van de overheid.’

  Ben ik met je eens, vandaar mijn betoog voor een (lagere basisinkomen gekoppeld aan wel mogen bijverdienen en verlaging minimumloon.
  Het idee is dat je nog wel enige bestaanszekerheid hebt, maar dat prikkels en mogelijkheden om te gaan werken
  vergroot worden.

  Er zal wellicht enigzins een marktverstordende werking van uit gaan.
  Maar dat is er nu ook. Bijvoorbeeld veel mensen langs de kant en toenemende tekorten aan personeel (vergrijzing) in de zorg.

  74
  Als je tegenwoordig om medische redenen volledig wordt afgekeurd (IVA), dan is het echt heel beroerd met je gesteld. De normen in de WIA beoordeling zijn scherp naar boven gesteld.

  WAO WIA zijn verschillende regelingen. Vroeger werd (af te vloeien) personeel op basis van onderlinge afspraken tussen vakbonden en werkgevers nog wel eens in de WAO gedumpt.
  Waarschijnlijk doel je met je opmerking op deze categorie personen.

 83. Goudbelegger says:

  @78 schokkend maar precies wat ik verwachtte en Gerald Celente ook. We krijgen weer het vieze tuig uit de jaren ’70 en ’80 die aan de slag gaan om ellende te maken.

  Nu weer op de Dam een zelfmoordenaar, totaal andere orde, dieptriest. Weet niet wat de achtergrond is maar als het een asielzoeker is of iemand uit het buitenland die hier al een aantal jaren woont maar in onzekerheid werd gehouden zou het me niet verbazen. Emigreren is verschrikkelijk moeilijk, als de Nederlandse overheide die het allemaal zo ‘goed bedoelt’ mensen daar een schep onzekerheid bij geeft dan is dat onmenselijk.

  Maar Nederland ‘helpt’ mensen. Laat me niet lachen. Hoe dan ook, dit zal onze cultuur tekenen, net als de auto die richting de Koningin reed, in Nederland gebeurt dat niet..

 84. Buttlight says:

  dr-t van het minimum kun je nu al niet rond kommen hoe moet je daar nog op korten.ok er zijn mensen die er riant van leven maar dat zijn vaak mensen in overgangs regelingen, afkoopregelingen , oude regeling voor mensen voor 1950 geboren of in speciaal projecten. neem noaw gehendicapen socale werkplaat krijgen vaak modaal inkomen. loodgiet, electro boer mbo niveu enz moet het met 70% van modaal inkomen doen.
  het rare is als hbo studie heb gedaan 1 nivau hoger verdien je vaak 1,5x modaal een groot gat.
  het probleem voor de huizen markt is dat de mbo en lager groep de grooste groep is en deze groep kan eigelijk geen huiskopen.

  en zo hoord het ook als je 70% modaal verdien moet je gewoon niet kopen je ben relatief arm.

  ps heb zelf MBO opleiding verdien zelf 50% modaal dus ik kan zeker geen huis kopen.

  als ik een huis zouw kopen kan dat vreemd genoeg genoeg wel. een hypotheek krijgen met nhg moet dan wel. maar de voedelbank om te eten nooit meer 10 jaar niet op vakantie, geen auto, geen kinderen enz.

  dit is waar veel mensen nu achter komen nu de rente en de inflatie stijgen.

  maar er is een oplosing trouwen met een rijke vrouw of je bij ouder je hand op houden voor een voor schot op je ervenis

  dit laaste doen veel mensen al. 50.000 euro scheken bij leven aan je kinder mag. maar als ze er een huis mee kopen gooien ze dat geld eigelijk gelijk weer weg.

  dit soort en ander constucsie maken het mogelijk dat redelijk arme mensen een te duur huis kopen. waardoor de mark de afgelopen jaren zo flink is gestegen. maar het houd een keer op.

  dus nu zitten alle armoe zaaier bij de overheid te klagen help.
  ik heb geen geld voor eten, vakantie en nieuwe kleren voor de kinderen enz. maar ze wonnen wel in een twee onder een kapwonig.

  dus om de mensen in een twee onder een kap of eengezinwoning te helpen moet de mensen met een uitkering of lager dan modaal inkomen hun broekriem schijnbaar weer gaan aantreken.

  ik vind dit een vreemd systeem

  maar waarschijnlijk ben ik gek.

 85. dalen says:

  Ter info

  Vanmiddag is er vergadering mij het ministerie van financien inzake aanscherping van de normen hypothecaire kredietverlening.

  De minister van Financiën is verzocht de vragen bij voorkeur in week 14, doch uiterlijk op maandag 11 april om 12.00 uur te beantwoorden..

  M.a.w het blijft op de agenda staan. Nog geen afschaffing HRA maar wel alles aan banden leggen en na de val van dit kabinet wel afschaffing HRA, hetgeen betekent dat alles weer kompleet doorslaat naar de andere kant.

  Goede reden voor Hukker om nu te roepen “Het is nu de hoogste tijd om te kopen. Koop nu het nog kan”!!

 86. Adamus says:

  Ralph – alcmaria victrix- kom er maar in.

 87. lorenzo says:

  86, als er gestemd moet worden wordt er anders geredeneerd.

 88. spongebob says:

  De huizenkopersstaking in het westen brengt mij op de volgende gedachtengang.

  Als gewone mensen in het westen niet langer bereid zijn zich nog dieper in de schulden te steken of nog harder te werken voor een lager inkomen, dan betekent dit het eind van het kapitalistische systeem.

  In navolging van het oostblok waar de gewone mensen niet langer bereid waren om nog harder te werken voor minder, waardoor het communistische syseem implodeerde zullen binnen afzienbare tijd de bakens in het westen ook omgezet moeten worden.

  De droom van Fukuyama en de kapitalistische conservatieven is op sterven na dood. http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_einde_van_de_geschiedenis_en_de_laatste_mens
  Reanimatie met QE1,2 en 3 zijn zinloos omdat de patient geen wil meer heeft om te overleven.
  Bijzetting v/h kapitalisme in het mausoleum voor uitgestoven ideologieen is nabij.

  Wat er op volgt is onbekend, ik hoop op een nieuw realisme waarin geen onhoudbare schulden instand worden gehouden met (hyper)inflatie.
  Wat mij betreft wordt er een begin gemaakt met aflossing van staatsschulden d.m.v. een flinke belastingverhoging voor veelverdieners en grootkapitalisten. Gecombineerd met afschaffing van alle overbodige ambtenaren en subsidies.

 89. Dirk says:

  @86

  Een motie van wantrouwen tegen Jan Kees de Jager lijkt me nu toch wel gepast.

 90. dr.t says:

  Dit soort pols zijn vaak misleidend.

  Er kan bijvoorbeeld in staan dat HRA/aftrek voor huizen boven de 500.000 bespreekbaar moeten zijn, of voor de hogere inkomens.
  Zodra men zelf aan de beurt is, werkt het anders.

  De AD/lezer is sowieso geen aselecte gezelschap.
  Het AD komt op mij over als een blaadje voor met name de lager opgeleiden.

 91. dalen says:

  @ 92

  “Het AD komt op mij over als een blaadje voor met name de lager opgeleiden.”

  Dat kan je dan wel vinden, waar ik het overigens niet mee eens ben, maar wanneer zij de algemene mening vormen dan moet de regering hier gehoor aan geven, althans rekening mee houden.

  Dat dit kabinet nog verder van het volk afstaat dan alle vorige kabinetten bij elkaar, is genoegzaam bekend.

 92. Dirk says:

  @92, Dr. T

  Ik had toch echt het idee dat jij ook niet al te hoog bent opgeleid en die titel cynisch bedoeld was.

  Of ben je een alfa? Daar willen ze nog wel eens titels uitdelen als je andere alfa’s goed na kan praten.

 93. Goudbelegger says:

  @92 welk kapitalistisch systeem bedoel je? Als je zou zeggen 80% socialistisch, 20% kapitalistisch zou ik me er iets bij kunnen voorstellen.

  GGG.

  —–

  Als gewone mensen in het westen niet langer bereid zijn zich nog dieper in de schulden te steken of nog harder te werken voor een lager inkomen, dan betekent dit het eind van het kapitalistische systeem.

 94. Wilbert says:

  @90
  Een paar duizend woorden in EEn plaatje:

  http://global.nationalreview.com/images/cartoon_040511_A.jpg

 95. dr.t says:

  93
  Maar waarom stemt men dan op de partijen die nu in de regering zitten, als de algemene mening een andere is?
  Zie ook hoe het CDA en de VVD een wedstrijdje aan het spelen waren over wie de kampioen voor HRA behoud was.

  Was het andere coalitie geworden, dan was de HRA er trouwens ook niet aangegaan.
  CDA/VVD laten zich daarvoor niet lenen, omdat ze daarvoor later afgestraft zullen worden.
  En waarom ook eigenlijk om met de PVDA succesvol samen te kunnen werken? Laat me niet lachen!

 96. nhz says:

  @84(dr.t):
  ik had het in #76 bewust over WAO, maar ook bij WIA zit nog een hoop willekeur; al ben ik het er mee eens dat de toegang tot die regeling veel strenger is. Ook van WIA ken ik voorbeelden van mensen die in zo’n regeling zitten en ondertussen jaar in jaar uit feesten. Over Wajong zullen we het maar niet hebben, dat is echt een bezopen regeling die ook nog SUPER populair was de afgelopen jaren; WAO in het kwadraat zullen we maar zeggen.

  @85:
  hoge opleiding is helemaal geen garantie meer voor een hoger inkomen. Ik woonde vroeger in één van de duurste straten van de staat, en verreweg de rijkste bewoner was loodgieter (vermoedelijk met LTS diploma ofzo). Overigens vind ik niet dat opleiding een sterke reden is voor hoger inkomen, behalve dan om het langer studeren en kosten van de studie terug te verdienen (bij bijv. medicijnen is dat wel een factor die meetelt). Volgens mij zijn er trouwens relatief veel laag opgeleide mensen die de afgelopen tien jaar een huis kochten, in plaats van lekker te blijven huren 🙁

  @90:
  het communisme stierf in 1989 (val van de Muur), het kapitalisme blies in 2008 de laatste adem uit. Ik schat dat 2012 het eind van het staatssocialisme (socialisme voor de rijken etc.) wordt.

 97. Ralph says:

  @nhz; Er is een direct verband tussen het gemiddelde inkomen en de opleiding die men heeft genoten. Hoe hoger de opleiding, hoe hoger het inkomen. Stond nog niet zo lang geleden nog een artikel over in de verschillende kranten.

  Het kapitalisme is inderdaad al enige tijd dood, volgens mij al een stuk voor 2008. Er is maar een echte oplossing en dat is het echte, ouderwetse liberalisme met duidelijk regels en straffen tegen misbruik van de samenleving (lees; in dit geval dus wat de vele banken en bankiers hebben gedaan). De beste oplossing is nu eenmaal elkaar controleren, maar dat is jammer genoeg voor veel mensen teveel verantwoordelijkheid.

 98. nhz says:

  @99:
  gemiddeld is er misschien een verband ja, maar dat is nou net het punt. Een academische (of hbo-) opleiding is al lang geen garantie meer voor een goed inkomen; kan ook nauwelijks als zogenaamd een kwart van de bevolking ‘hoger opgeleid’ is (je zou gaan vermoeden dat de jonge generatie die dit papiertje niet heeft heel dom is, of een probleem zoals ADHD heeft).

  Ik ken volop mensen met een academische opleiding, met name van mijn eigen leeftijd (generation-X), die ver beneden modaal verdienen; ik ken ook mensen die de middelbare school niet afgemaakt hebben en een paar ton per jaar binnenhalen bij de overheid, of een half miljoen per jaar in een eigen bedrijf of als manager bij een grote firma.

 99. Willem Nass says:

  @54 Politici en scheefleners als Donner, Opstelten en Vogelaar zouden verplicht moeten worden om tegen extra betaling op zogenaamde a-locaties in de binnenstad te wonen. Dan worden zij, als zij na winkelsluitingstijd buiten komen, zelf ook aangesproken door daklozen die om geld vragen. Misschien draagt dat er toe bij dat zij wat beter gaan begrijpen wat zij aanrichten. Bovendien is het eerlijker dat zij op straat door daklozen worden aangesproken dan gewone burgers die er niets aan kunnen doen. Ook kunnen zij er dan eens over gaan nadenken waar zij in die a-locaties hun auto kunnen laten.

 100. Mark says:

  En de belasting betaler gaat in Brabant het handje onder de woningmarkt betalen.

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/04_april/06/binnenland/Brabant_garantie_woningen_verkoop_regeling_verlies.xml

 101. Willem Nass says:

  @102 De link werkt niet. Zo zou het wel moeten werken: http://tinyurl.com/3bprfuj

 102. nhz says:

  @101:
  nog even en onze elite woont net als de US elite in volledig afgeschermde wijken, waar de gewone burger niets meer te zoeken heeft en waar niets van het tumult van de buitenwereld doordringt; psychologisch zijn ze al lang zover.
  Overigens zie ik Donner op TV altijd per fiets naar zijn werk gaan (rijdt hij auto?).

  @102:
  er is geen land ter wereld waar veelverdieners zo weinig belasting betalen als Nederland; in o.a. de VS betalen ze VEEL meer. Vermogensbelasting boven 10 miljoen ofzo (SIV’s) zelfde verhaal. Waar zouden ze naar toe willen, Vanuatu waar ze helemaal geen belasting heffen, en dan de rest van hun leven mokken over het lage servicenivo van de locale economie (en over 20 jaar verzuipen door Global Warming)?

  Concurrentie met China aangaan: prima, laten we dan beginnen met de huizenprijzen en overheidstarieven concurrerend te maken. En dan niet concurrerend met het financiële district van Sjanghai, maar met gemiddeld China. Dat wordt minstens 90% prijsdaling schat ik. Kijk, als dat lukt dan kunnen de inkomens ver omlaag en houdt iedereen toch nog geld over.

  Ik denk dat het dr.t heel slecht zou bevallen.

  @104:
  ik ben benieuwd hoeveel makelaars en andere vastgoed boefjes zich als eerste in deze veel te riante regeling geschoenlepeld hebben.

 103. Willem Nass says:

  @101 “Ik herinner me nog een interview van een jaar of 15 gelden met Ruding.
  Hij stelde dat in NL de belastingen, belastingheffing en minimumloon drastisch omlaag moest, wilde men de concurrentiestrijd met China kunnen aangaan.”
  Het minimumloon drastisch omlaag? Dan zullen ook de kosten van levensonderhoud drastisch omlaag moeten en dat bereiken wij niet door massaal “sociale” huurwoningen, die met een minimumloon ook al nauwelijks te betalen zijn, te slopen en te vervangen door koopwoningen die met geleend geld betaald moeten worden door burgers die zich daarvoor diep in de schulden moeten steken. Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=HhQrScqS7aA
  Wij kunnen dr. t wel wegzetten als een soort clown, maar laten wij niet vergeten dat hij de ideeen van nagenoeg alle politici, m.u.v. de van de SP verwoordt. Als wij daar rekening mee houden kunnen zijn reacties er misschien toe bijdragen te begrijpen waar het mis gaat.

 104. John says:

  @101

  Dat zou fantastisch zijn, als banken zoals ING nog net op de valreep naar het buitenland gaan voordat de huizenmarkt hier klapt. Mischien iets voor Italië?

 105. dr.t says:

  Het minimumloon drastisch omlaag? Dan zullen ook de kosten van levensonderhoud drastisch omlaag moeten en dat bereiken wij niet door massaal..

  Stijgende lonen leiden tot inflatie en omgekeerd.

  Meer loon betekent niet altijd hetzelfde als een koopkrachtstijging.

  NHZ meen je het serieus dat de belastingdruk in NL heel laag is?

 106. nhz says:

  @113:
  ja, de NETTO belastingdruk voor de hoogste inkomens is in NL ongeveer de laagste ter wereld. En dat heeft alles met HRA te maken. Mensen met een paar keer modaal betalen effectief zo’n 30% IB, en mensen met veel keer modaal minder dan 10%. In de VS betaalt een veelverdiener vlug 45% IB (alleen is knoeien daar wat makkelijker, anderzijds is NL weer een land waar zelfs de grootste witteboordenknoeiers er met een waarschuwing vanaf komen bij de rechter).

  Dit betekent vanzelfsprekend ook dat de belastingdruk voor de rest van de bevolking relatief hoog is (ook al omdat hier een heel groot deel van de bevolking helemaal geen belasting betaalt).

 107. BalancedView says:

  @114

  Over je netto salaris betaal je inderdaad weinig belasting…

 108. AVE says:

  @114
  De meeste VS burgers komen toch niet verder dan het 25% belastingtarief over het inkomen van USD 68001 tot 137300. De hoogste schijf is van toepassing bij een inkomen vanaf USD 373651.

  Knoeien met de belasting in de VS? Een aanvaring met de IRS (Income Revenue Service) is ongeveer het allerlaatste wat een Amerikaan wil.

  Een hoop overschatten de schulden van bijvoorbeeld de VS, GB, Ierland etc. en onderschatten de schulden van landen als Nederland of Duitsland.
  Als de VS de inkomstenbelastingen zou opvoeren naar het Nederlandse niveau dan zouden ze binnen 3 jaar geheel schuldenvrij zijn!

  Wat kan Nederland nog aan belastingen verhogen, verzinnen?

 109. AVE says:

  Vergat te melden dat de hoogste schijf in de VS 35% vanaf USD 373651 (€ 266900) is.
  In Nederland zou je al vanaf € 57.000 over het meerdere 52% belasting betalen (dat is € 109150).
  Maar dat doen we dan weer met genoegen om die Brabantse woningen op te kunnen kopen.

 110. Ralph says:

  @105; Helaas, je hebt het fout. Een academische opleiding staat in de meeste gevallen gelijk aan een hoog salaris. Een goede HBO opleiding staat gelijk aan een hoog startsalaris. Dit zijn gewoon de feiten. Lees zelf maar; http://universonline.nl/2011/03/24/hoogopgeleiden-verdienen-meer/

  @Dr.T; “Het zal niet lang meer duren trouwens voordat beter opgeleide jongeren massaal naar het buitenland vertrekken.” Dit gebeurd al. Ik ga ook vertrekken en met mij nog minimaal 5 ex-klasgenoten.

 111. Ralph says:

  @nhz; De vastgoedmafia heeft wel gemeenschapsgeld verduisterd. Lees ‘De vastgoedfraude’ maar eens. Onder andere mensen van Bouwfonds hebben miljoenen aan pensioengeld weggesluisd. Het erge is nog dat een aantal van die mensen gewoon vrij rondloopt en ook nog eens welkom is op de wat meer prestigieuze vastgoedborrels.

 112. Eduro says:

  @94

  Fout we hebben geen kapitalistisch systeem maar een socialistisch systeem.

  Uw andere conclusie; belastingverhoging voor veelverdienders en grootkapitalisten is ook niet correct maar bevestigd mijn eerste opmerking (dus socialistisch) enige oplossing is dat winsten op kapitaal terug in box 1 worden geplaatst. Waarom? omdat deze winsten effectief slechts 1,4% kosten over de winst op kapitaal.

 113. Eduro says:

  @104 zolang de dood van een konijn in de klas erger is als de dood van mensen in/op de televisie geloof ik niks meer over de uitgesproken waarden en normen.

  het verband over inkomen is duidelijk; kapitalistisch in het inkomen en socialistisch in de bescherming van uw levensstandaard.
  Als iemand slimmer is en 5 jaar langer naar school gaat en zijn inkomen daardoor 10x modaal is wat is dat dan? slimmer? kapitalistisch? socialistisch?

  Het afglijden van alle normen zijn duidelijk je gaat langer naar school vervolgens een luizenbaan bij de overheid, contacten maken, zelfstandig worden Interim manager oid, kapitalistisch inkomen genieten en de opdrachtgever uit de wind houden bij foute beslissingen, 2 winnaars u en uw opdrachtgever, degene die betaald? iedereen
  Shit wat een bedrijf, land, unie. vul de rest maar in.

 114. bigD says:

  Inderdaad, we aanschouwen nu de ondergang van het socalisme en de verzorginsstaat. Als men hier dacht dat kapitalisme is afgeschreven, dan staat je een grote verrassing te wachten. Kapitalisme in haar (relatieve) hardheid staat al om de hoek te wachten. Wat is het alternatief als de overheid geen centen meer heeft? De keuze is: fascisme of kapitalisme.

 115. nhz says:

  @115:
  ik heb het vanzelfsprekend over de effectieve belastingdruk, waarbij de HRA aftrek wordt meegerekend.

  @116:
  je ziet over het hoofd dat in de VS de nationale belasting maar een (soms klein) deel van het totaal is.

 116. Goudbelegger says:

  @121 jij ziet het zeerrrrrr goed.. De moraal is to-taal maar dan ook to-taal weg bij alles en iedereen die wat met de overheid te maken heeft. Het enige waar het nog om draait is geld, geld, geld, hoe of wat doet er niet toe. Totaal lege maatschappij. Mooi als het kapot gaat, goed als het kapot gaat, het kan alleen maar zichzelf kapot maken dit systeem.

  ———–

  Het afglijden van alle normen zijn duidelijk je gaat langer naar school vervolgens een luizenbaan bij de overheid, contacten maken, zelfstandig worden Interim manager oid, kapitalistisch inkomen genieten en de opdrachtgever uit de wind houden bij foute beslissingen, 2 winnaars u en uw opdrachtgever, degene die betaald? iedereen
  Shit wat een bedrijf, land, unie. vul de rest maar in.

 117. spongebob says:

  @100 Goudbelegger
  “@92 welk kapitalistisch systeem bedoel je? Als je zou zeggen 80% socialistisch, 20% kapitalistisch zou ik me er iets bij kunnen voorstellen.”

  Ik bedoel de tegenhanger van het communisme. Dat systeem dat alleen kan bestaan als de schulden alsmaar toenemen. Het systeem dat zijn economisch succes , economische groei , mogelijk maakt met het ongedekt uitgeven van waarde(loosheids)papieren.

  @103 nhz
  “het communisme stierf in 1989 (val van de Muur), het kapitalisme blies in 2008 de laatste adem uit. Ik schat dat 2012 het eind van het staatssocialisme (socialisme voor de rijken etc.) wordt.”

  De kapitalistische patient ligt in coma en krijgt sondevoeding QE1-2-3 enz. Wie durft de stekker er uit te trekken ?
  Het systeem waarin we ons nu bevinden , plutocratie, is naar mijn mening een overgangssysteem.

  @107 dr. t
  Het reaganisme is ook op sterven na dood , zie het pijnlijke voorbeeld v/d USA, je argumenten dat belastingen omlaag moeten om de economie aan te jagen zodat daardoor uiteindelijk de belastinginkomsten weer toenemen , dat is een grote drogreden. Belastingverlaging voor rijken en lastenverhoging voor midden/lagere groepen gecombineerd met met minimumloonverlaging, zoals jij voorstelt , dat is plutocratie in optima forma.
  Ben jij nu echt zo dom dat je die bankjokers gelooft ? Dat ze echt weggaan uit europa ?
  Jij geloofde zeker ook dat als in 2008 de banken geen onbeperkte steun en garanties kregen van de staat dat dan de hele beschaving inelkaar zou storten en dat het daarom gerechtvaardigd was dat alle politici wereldwijd naar de bankierspijpen dansten.

  Ter informatie dr. t : De staatsschulden van o.a. de USA en NL zijn direct na WOII betaald door een hoge inkomstenbelasting van ca. 70%. Dat is de enige wijze waarop je dit soort schulden kunt aflossen.
  Ik zal maar zeggen , een vlaktax van 60% lijkt mij een uitstekend idee voor het hele vrije westen om van de staatsschulden af te komen.
  Tesamen met volledige afschaffing van HRA en alle andere subsidievormen (hoeveel nutteloze ambtenaren houden zich daar mee bezig) zodat er i.p.v. een begrotingstekort een groot begrotingsoverschot ontstaat. Een belastingvrije voetje van ongeveer het minimuminkomen lijkt me ook reeel.

 118. Jeeigendoos says:

  Oei!
  Benk Korthals heeft als oud-minister 350.000 euro wachtgeld ontvangen. De VVD is daar kritisch op. De liberalen pleiten juist al jaren voor versobering van de regeling.

  Grote vraag is wat hij deed nadat hij minister was onder Kok II (Justitie) en Balkenende I (Defensie). Korthals trad af op 12 december 2002, de dag dat het rapport van de enquêtecommissie naar de bouwfraude verscheen. In november 2001 verklaarde hij in de Kamer dat hij niet op de hoogte was van een schikking na fraude met de Schipholtunnel. Uit verhoren van de enquêtecommissie bleek echter dat hij al maanden wist.

  Navraag bij advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals, waar zijn naam nog steeds op de visitekaartjes prijkt, leert dat Korthals daar advieswerk voor doet. ‘Hij is niet meer als advocaat aan ons verbonden, maar als adviseur’, verklaart PR-adviseur Annemiek van Rheenen. ‘Hij spart met het bestuur, Marc in dit geval’, zegt zij doelend op Marc Padberg, die managing partner is bij het 53 advocaten tellende bedrijf met een jaaromzet van ruim 10 miljoen. Padberg zegt via de PR-adviseur dat het ‘een kantoorkwestie’ betreft en dat hij verder ‘geen antwoord wil geven’.
  Lees meer:
  http://www.depers.nl/binnenland/559459/Korthals-int-35-ton-wachtgeld.html

  De Pers.

 119. jeeigendoos says:

  En niemand die opmerkt dat het een tamelijk goed artikel is in een gratis ‘straatkrant’.
  Die gelezen wordt door…Ach…
  (over perceptie gesproken).
  Niks nieuws

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*