european housing review 2011

EU Housing Review

Waar het m.i. op neer komt:

 • Prijzen worden kunstmatig hoog gehouden met garanties en lage rente
 • Rentestijging zal deze consensus bedreigen
 • Hypotheken blijven hoog in vergelijking met woningprijzen (ltv-ratio), het blijft ook hier een wankel evenwicht
 • Hypotheekmarkten zijn verre van gezond
 • Woningbouw is grootste verliezer in zgn economische herstel.

Maw een nette manier om aan te geven dat de problemen nog steeds enorm zijn en het evenwicht zeer wankel…

Huizenprijzen verder omlaag

 

Samenvatting:聽 joinricsineurope.eu
volledig rapport: rics.org

Share Button
Tagged with:
64 comments on “european housing review 2011
 1. Andries Janszen says:

  mijn advies is aan mijn kinderen die zelfstandig gaan wonen : Koop nu geen huis , want je betaald NU 30-50% teveel.
  Ik heb tegen mijn kinderen gezegd,dat zij geen borgsom in deze markt van mij krijgen.—-de huizen-boel stort binnenkort LETTERLIJK als een kaartenhuis in elkaar

 2. Bruce says:

  Storten de huizen-boel straks letterlijk in? Oei! Hoeveel op de schaal van Richter? 馃槈

  – Bruce wacht ook nog ff met kopen

 3. Bruce says:

  storten = stort

 4. Hijdieandersnooitietszegt says:

  Opvallend dat ze 2005 als ijkpunt nemen, want als je een vlakker deel van de grafiek pakt (ver VOOR 2005) ben je volgens mij eerlijker bezig. Toen (zeg, 1995-1998) was alles veel stabieler, of mis ik iets….?
  2005 ligt volgens mij in een prachtig stuk -stijle-pyramidebouw, c.q. luchtfietserij.

 5. nhz says:

  @4:
  ja, je mist heel veel, v贸贸r 2005 was de stijging namelijk veel sterker. In 1991-2000 stegen de prijzen met 10-20% per jaar. Of dat stabiel is … ach, volgens NVM / dr.t opvatting is dat waarschijnlijk ‘normaal’ en is de huidige licht dalende markt de uitzondering op de regel. Volgens mij was 1991-2008 een extreme uitzondering die n贸贸it meer terug komt.

 6. Mieke says:

  Retweet @4@5

 7. Hijdieandersnooitietszegt says:

  @5nhz Kan ik me er nog uit lu**en door te zeggen dat ik 1985-1988 bedoelde, als in onderstaande link???

  http://www.geencommentaar.nl/2008/08/14/heeft-nederland-ook-een-huizenprobleem/

 8. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Huizenmarkt “op slot” is inderdaad ook een “evenwicht” in de woning-“markt”.

  Wat jammer maar weer dat we de commentaren van de heer Mr G. Hukker moeten missen, hoop datti binnenkort weer breed in het nieuws komt.

 9. JoopBraakman says:

  Kogel is door de kerk: geen meerderheid coalitie betekent dat de plannen voor de huizenmarkt niet doorgaan.

 10. Juan Belmonte says:

  @9 Het maakt niet zoveel uit wat de politiek doet of niet doet, iedereen weet wat in het vat zit en houdt er rekening mee.

  Huizen zijn onfinancierbaar duur en hoe langer men met kunstgrepen instandhoudt:
  – k.k afschaffen enkel en alleen voor handelaren die kopen en binnen het jaar weer verkopen
  – dubbele HRA voor mensen met twee woningen
  – starterssubsidies in Amersfoort
  …..
  des te langer de huizenmarkt “op slot” blijft.

  Een uitblijven van een volledige steun in de Eerste Kamer voor VVD CDA PVV, de kamer van reflectie, opent mogelijkheden om realisme te realiseren omtrent HRA. Voor wie wil, want waar een wil is, is een weg.

  HRA uitruilen tegen k.k. eenvoudiger kan niet.

 11. nhz says:

  @7:
  dat maakt het verhaal inderdaad een beetje anders. De NVM grafiekjes beginnen altijd ergens na 1985, als je begint voor 1980 zouden de klanten kunnen schrikken (-40% in 1.5 jaar) dus dat moeten we niet doen.

  1985-1988 was niemandsland denk ik, de huizenmarkt lag onderuit na de grote daling van 1979-1981, gevolgd door jaren met hoge inflatie en hoge rente. Vanaf ongeveer 1988 begonnen de prijzen flink te stijgen, aanvankelijk alleen in Amsterdam (en wellicht een paar andere hotspots), vanaf ongeveer 1991-1992 stegen de prijzen ook elders met vaak double-digit percentages.

  De prijsstijging was wel vele malen groter dan het NVM grafiekje aangeeft (gevolg van allerlei statistische manipulaties), dus ook al daarom niet erg nuttig. Normaal is dat de huizenprijzen ongeveer gelijk op gaan met het BNP resp. met de inflatie. Die situatie hadden we in Nederland van ongeveer 1600 tot 1975 en is m.i. dus ‘normaal’. Gezien de achterliggende 15-20 jaar van zware overwaardering zou het al heel opmerkelijk zijn als de huizenprijzen de komende 20 jaar de inflatie bijhouden.

  Helaas worden inflatiecijfers en BNP sinds +/- 1985 ook zwaar gemanipuleerd, dus het is moeilijk te zeggen wat nu ‘normaal’ zou zijn.

  @8:
  tja, je zou bijna denken dat hij het onder pseudoniem dr.t te druk heeft met de huizen zeepbel op internet 馃槈

 12. Nico de Geit says:

  @ 4 en 5

  Inderdaad erg irritant dat die grafiek begint in 2005 en niet veel verder terug.

  Waar ik me ook aan erger is dat steeds de vergelijking wordt gemaakt met een jaar eerder. Het gaat dan vrijwel altijd om enkele procenten terwijl er hier in de straat sprake is van een min van 30% t.o.v. 2007.

 13. nhz says:

  @11:
  de manier waarop de landelijke huizenprijzen worden berekend (de ‘gewogen mandjes van NVM, nu ook overgenomen door Ministry of Truth) zorgt voor een veel gelijkmatiger beeld dan wat je lokaal ziet. Da’s prettig, dan hoeft er niemand wakker van te liggen.

  Op mindere lokaties zijn de dalingen soms al heel sterk, maar in mijn stad zijn de prijzen nog steeds v茅茅l hoger dan in 2007, en over het algemeen zelfs hoger dan in 2008/2009. There are lies, damned lies and statistics (Mark Twain).

 14. tokkert says:

  24,16 %

  (prijsdaling gemiddeld huis,

  29 maanden;

  het is stil in huizenland,

  de stilte voor de storm).

 15. Ain says:

  @9 “Kogel is door de kerk: geen meerderheid coalitie betekent dat de plannen voor de huizenmarkt niet doorgaan.”

  Welke plannen voor de huizenmarkt hebben ze dan, vooral niets doen…aanpassen eigenwoning forfait >1.000.000?

  Ben trouwens wel benieuwd wat voor een politieke situatie we gaan krijgen. Er zal wel weer veel mogelijk zijn in het Haagse….interessant is het wel…

  @1 mijn oude wijze vader geeft ons hetzelfde advies, hij is van de generatie vlak voor de oorlog en waarschuwt ons al jaren dat dit geen houdbare situatie is…gelukkig hebben we in dit geval goed naar hem geluisterd.

 16. koos says:

  Hier in de straat zijn de duurdere huizen dik 20% omlaag de mindere met erfpacht gaan helemaal niet,Dus die vragen maar wat zielig gezicht hoe ze daarna niet meer te koop staan.Tegen beter weten in blijven hopen op een wonder.

 17. dalen says:

  @ 14

  Dat betekent dat het kabinet het einde van het jaar niet haalt.

  Zoals eerder gezegd; de Eerste Kamer gaat overal dwars voor liggen en een meerderheid wil van de HRA af. Als er hieromtrent niets wordt geregeld is het kabinet het haasje. Dat is ook bijna letterlijk gezegd in de Eerste Kamer . Hier op het forum hebben wij het hier verleden jaar in diverse topics over gehad.

  Zie o.a.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-11-2010/eerste-kamer-hypotheekrenteaftrek-niet-buiten-schot/

  Kan de PDF waarin dit staat niet zo snel vinden.

  dr t. geniet nog een half jaar van je roze wolk. Hierna wordt er echt nagedacht hoe we de problemen “miscchien” kunnen oplossen.

 18. Pieter says:

  37 zetels in de Eerste kamer nu, voor die ene extra stem kun je nu rekenen op de SGP of zelfs de 50+ plus.

  Veel wetsvoorstellen zullen er wel doorheen komen, geen enkel probleem.

  PvdA 14
  SP 8
  Gr L 5
  D66 6

  Samen hebben de linkse partijen 33, ook niet echt een meerderheid. De regering/coalitiepartijen hebben dus met 3 partijen meer zetels dan 4 oppositiepartijen.

 19. Goudbelegger says:

  Net uittreksel register aandeelhouders gevraagd bij een van de duurste notarissenkantoren van Nederland. ‘Nee meneer, kunnen we niet vinden’. Betaal je Euro 2.500 voor wat gekopieerde standaardtroep en zelfs dat doen ze half. Dalen zal wel weten of dit normaal is, ik heb er niet veel ervaring mee. Schandalig vind ik het, het enige wat ze moeten doen is wat op papier zetten en zelfs daar zijn ze te beroerd voor. Je hebt ook alleen maar contact met de secretaresses die alles regelen, de notaris zelf zie je 1 minuut, die zet snel wat onleesbare paraafjes, klotelui.

  En ben niet over alles negatief, de verhalen die ik hoor over onze specialisten in de ziekenhuizen, hoe hard die mensen werken en vooral hoe deskundig ze zijn, dat is echt de wereldtop, alles respect voor.

 20. rick says:

  @dalen

  Het feit dat er bijna niets over de huizenmarkt staat is denk ik juist een teken dat er nog over wordt onderhandeld. Niets doen zien de meeste toch echt niet als oplossing.

 21. dalen says:

  18.Goudbelegger

  Aandeelhoudersregisters liggen vrijwel nooit bij een notariskantoor dus op zich is dat al vreemd. Het is trouwens meestal statutair bepaald dat het aandeelhoudersregister ten kantore van de vennootschap ligt. Het bedrag wat je noemt is ook absurd want dat betaal je bij het duurste kantoor nog niet om een akte te passeren.

  Een aandeelhoudersregister moet je vrijwel altijd bij de vennootschap opvragen en het probleem hierbij is dat het meestal niet is bijgewerkt.

  Hoop dat je hier iets aan heeft.

  Gr.

 22. dalen says:

  heeft = hebt pff

 23. Johanna says:

  @16 Dalen

  Die beperking/afschaffing van de HRA wordt nog een hele kluif.

  Van oprechte mensen binnen de VVD (die zijn er vreemd genoeg ook nog) hoor ik dat de VVD de HRA nooit zal willen afschaffen om de angst hierover politiek te kunnen blijven exploiteren.

  Het wakkere ochtendblad zorgt daarbij wel voor de angst, door in een format, doorgaans bestemd voor grote natuurrampen, beperking van de HRA voor te stellen als een sinister links complot om de hardwerkende H. en I. (zijn die eigenlijk altijd aan het werk?) hun verdiende levensgeluk te ontnemen.

  De gedachte bij de VVD schijnt zo’n beetje te zijn dat men de welvaartsverliezen tgv. de HRA maar voor lief moet nemen omdat deze gecompenseerd worden door de opbrensten van de grotere invloed van de VVD op het economisch beleid.

  Natuurlijk zijn er daar ook wel die weten dat Rutte’s “de HRA is de muur waarop onze welvaart is gebouwd” flauwe kul is.
  Rutte zelf echter lijkt ruim voldoende gebrek aan economische kennis te bezitten om dit zonder te veinzen op z’n vriendelijk parmantige wijze te kunnen uitventen.

  Hoe dan ook, onder de laconieke leiding van montere Mark die met z’n behendige retorische capriolen en irrelevante spitsvondigheden de partij aan de verkiezingsoverwing hielp, zal de HRA niet snel afgeschaft worden.

  Het CDA zal er zich ook niet aan wagen (de mening van vooraanstaande CDA-economen) negerend) en ondergaat met en rondom Brinkman en Blanksma een sterke lobby-invloed.

  En dan tenslotte, het economisch beleid van de geblondeerde gedoger met dat zo kenmerkende keurkorps van hem, nou ja…

 24. nhz says:

  @18:
  mijn ervaring met notarissen (en veel advocaten) is ook dat je alles tien keer moet controleren; het meeste staat vol domme fouten ondanks tarieven van honderden euro’s per uur.

  met specialisten heb ik heel andere ervaringen; de meesten zijn handige jongens en meisjes die een technisch truukje geleerd hebben om hoge rekeningen te kunnen schrijven. Luisteren naar de patient kunnen ze niet, sinds de collegebankjes hebben ze zelden meer wat bijgeleerd en wetenschappelijke analyse van een probleem is helemaal teveel gevraagd. Een ZWAAR overschatte beroepsgroep; ik denk dat je soms beter bij een gewone verpleegkundige terecht kunt.

  @22:
  “Hoe dan ook, onder de laconieke leiding van montere Mark die met z鈥檔 behendige retorische capriolen en irrelevante spitsvondigheden de partij aan de verkiezingsoverwing hielp, zal de HRA niet snel afgeschaft worden.”

  kortom, deze super lichtgewicht premier zal met de HRA ten nonder gaan.

 25. lorenzo says:

  22, waarom een hele kluif , is immers al jaren aan de gang die beperking en wordt stiekum voltooid . Voor de telegraaf lezers hebben we nog HRA . Dat klopt , in Spanje ook.

 26. Adamus says:

  Tja, onze gedrogeerde blonde is nog goed uit de wedstrijd gekomen?

  Nhz, de studie medicijnen is geen wetenschappelijke. Superplus HBO is het volgens de paar medici die ik ken. Leerstof stampen en nog eens stampen.
  Laten we het verder ook niet over de hierarchie in die wereld hebben; coschappers mogen dag en nacht half overspannen paraat staan en het gaat dan ook wel eens mis. Nu moeten we de “patienten” ook niet zo serieus nemen, driekwart komt er om de tijd te verdrijven en dan moet de medicijnman die vaak toch al niet uitermate sociaal begaafd is de echte klachten eruit vissen. Ga er maar aan staan.

 27. Adamus says:

  Dat is zo mooi van de telegraaf; iedere dag vers in Spanje. En in Spanje kunnen we zelfs hollandse kost verkrijgen. Het ideale vakantieland.

 28. dalen says:

  @ 22 Johanna

  Dank voor je altijd goed bijdragen.

  “Rutte zelf echter lijkt ruim voldoende gebrek aan economische kennis te bezitten om dit zonder te veinzen op z鈥檔 vriendelijk parmantige wijze te kunnen uitventen.”

  Inderdaad niet gehinderd door kennis maar wel de ideale schoonzoon roept hij maar wat.

  Toch zal het gesputter in de Eerste Kamer voor het kabinet een handreiking – lees excuus – zijn om toch iets aan de HRA te gaan doen, ook al zal het maar heel voorzichtig zijn. Hetgeen misschien ook weer een opstapje is naar “vlaktaks”.

 29. Goudbelegger says:

  @25 nou, nou, nou, dat is wel heel kort door de bocht Adamus, om over nhz maar te zwijgen. Vriendin loopt nu coschappen, de chirurgen van een ziekenhuis waar ze laatst was beginnen om 7.30 exact, alle pati毛nten doornemen en dan nog nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen uitwisselen middels presentaties tot 9.00 u. en dan aan de slag. Zeerrrrrrr veel respect voor deze mensen, zeer veel respect. En ik ben niet minder kritisch dan jullie twee, dat weet je. Maar als je de verhalen van de ziekenhuizen hoort, vooral hoe ze nieuwe kennis bijhouden, de ontwikkelingen gaan daar razendsnel, dat is onvergelijkbaar met wat notarisjes, advocaatjes en ambtenaartjes doen. Echt een klasse apart deze mensen.

 30. Goudbelegger says:

  @29 ok Dalen, ondertussen hebben ze toch een oud maar fout register van aandeelhouders tevoorschijn getoverd. Wat blijkbaar niet gebruikelijk is volgens jou, goed om te weten, dat ik niet kwaad word op ze om de verkeerde redenen, ik gebruik helaas ook maar de standaard zigeunertrucjes als heel kwaad worden om iets gedaan te krijgen, vooral fouten herstellen.. anders doen veel mensen niks, wil het liever ook niet maar ja..

 31. John says:

  @Hijdieandersnooitietszegt

  Zeer inzichtelijk stuk:
  http://www.geencommentaar.nl/2008/08/14/heeft-nederland-ook-een-huizenprobleem/

  Bedankt voor het doorsturen.
  Belangrijkste boodschap is dat gecorrigeerd voor welvaart prijzen al sinds 2000 constant zijn.

 32. dalen says:

  @ 28 goudbelegger

  “dat is onvergelijkbaar met wat notarisjes, advocaatjes en ambtenaartjes doen.”

  Ik weet niet wat andere kantoren doen maar hier is minimaal ‘verplicht’ 2 uur per week literatuuroverleg en wordt iedere belangrijke uitspraak of wetsontwikkeling besproken.

  Daarnaast moet er ieder jaar minimaal 20 opleidingspunten gehaald worden.

  Ben het met je eens dat sommigen hun literatuur niet bijhouden maar die vallen snel door de mand en blijven een veredeld incasso-bureautje.

 33. nhz says:

  @25:
  inderdaad, medicijnen is g茅茅n wetenschappelijke opleiding, maar vertel dat maar eens aan die alwetende artsen … misschien moeten we wat medicijnmannen ruilen met Afrika?

  @28:
  echt niet, en ik heb op dit punt een zeer gefundeerde mening. ws kennis in de medische sector loopt echt zwaar achter; buiten de academische ziekenhuizen omdat ze niks meer bijleren, en binnen de academische ziekenhuizen omdat ze zich vastklampen aan vaak volstrekt achterhaalde concepten van de paar mannetjes en vrouwtjes die toevallig de dienst uitmaken. Als je geen standaard mechanisch probleem hebt (gebroken botten enzo) dan kun je beter maar niet in een academisch ziekenhuis terecht komen. Ik denk dat Dalen gelijk heeft dat veel professionals minstens evenveel doen aan kennis bijhouden, en in de medische sector geld helaas zeer sterk de wet van de remmende voorsprong (vooral in de ac. ziekenhuizen).

 34. lorenzo says:

  ;;european housing review 2011” was het onderwerp .

 35. marianne says:

  NHZ
  Ik zou het op prijs stellen wanneer jij eens iets minder zuur door het leven zou gaan.
  Dacht dat je door een teek gebeten was en niet door een arts.

 36. nhz says:

  @34:
  ja, ik ben door een teek gebeten en als gevolg daarvan (en omdat ik geen antibiotica kuurtje mocht van de doktoren, antibiotica zijn in NL tenslotte on varkens mee vet te mesten, daar moeten we zuinig op zijn) jaren ernstig ziek geweest. Het duurde twee jaar voordat artsen eindelijk toegaven dat het foute boel was, en toen was het te laat om er nog vanaf te komen. Ik heb in die tijd vele medische specialisten bezocht, de meeste zijn grote knoeiers met een nog groter ego. En helaas ben ik geen uitzondering, maar dit komt jaarlijks honderden zo niet duizenden keren voor. Ik heb met deze beroepsgroep (en de toezichthoudende sukkels bij o.a. het RIVM) nog vele appeltjes te schillen en zal mijn toon in deze zeker niet matigen. ZWAAR overgewaardeerde sector.

 37. nhz says:

  P.S.: ik vind het wel vermakelijk dat GB de medische sector zo hoog heeft zitten, terwijl hij hier voortdurend afgeeft op andere sectoren die vrijwel volledig op overheidssubsidie draaien, en waar steeds meer belastinggeld naar toe moet om steeds minder resultaat te behalen. Zo, zijn we ook weer terug bij de huizenmarkt.

 38. Hein says:

  Het probleem met de medische sector is het gebrek aan echte concurrentie.

  Door de capita selecta en bureaucratie wordt het aantal medisch specialisten kunstmatig beperkt. Gevolg: dure specialisten, die niet hoeven te concurreren om hun patienten.

  En door de hoge lonen gaan specialisten al vrij vroeg met pensioen.
  (De bekende S curve voor vraag-aanbod bij arbeid. Als het uurloon omhoog gaat, gaan mensen meer werken. Blijft het omhoog gaan, dan gaan ze minder werken. Zie bijgevoegde link).

  Vraag en aanbod. Wanneer je een telefonie monopolie hebt, dan krijg je ook minder goede service tegen hogere prijzen.

  De standaard medische handelingen (en dat is 99.9% van het werk. In een wereld van 7 miljard mensen is alles standaard) kunnen in het buitenland veel goedkoper. Even goed opgeleid personeel, maar door de lagere lonen en concurrentie kunnen ze meer tijd en aandacht aan de patient geven voor hetzelfde geld.

  En ik heb het niet alleen over Cuba en de Filipijnen.

  Ook landen als Japan en Singapore hebben even goede, zo niet betere, zorg als Nederland.
  Maar het is daar stukken goedkoper en er zijn geen wachtlijsten.

  Ik heb niks tegen artsen, maar als ik in een vrije markt moet concurreren voor mijn brood, dan mogen zij dat ook doen.

  Nu wordt de markt beschermd. De artsen profiteren, de samenleving betaalt.
  Dat is zeker niet in mijn belang als zorg consument.

 39. dalen says:

  even iets anders.

  Hoorde dat Frieslandbank 2,7% rente geeft terwijl ABN mij met 1,9% afscheept.

  Iemand een idee om ergens nog meer dan 2,7% te krijgen?

  Vandaag begreep ik dat de ECB rente op 1% houdt vandaar.

  http://www.fd.nl/artikel/21568093/ecb-laat-rente-ongemoeid-1

 40. nhz says:

  @37:
  merkwaardig, elders in de polder kunnen ze woningen bouwen die INclusief grond 75-100K euro kosten. Dat wordt weliswaar zwaar gerationeerd om de huizenmarkt niet in gevaar te brengen, maar toch. Dit persbericht suggereert dat een ‘goedkope woning’ minimaal 150-175K euro moet kosten, oftewel 2x zo duur als in omringende landen. Ik denk dat eerst wat grote bouwers zoals Heijmans (en een aantal grote gemeentes) failliet moeten voordat de NL huizenmarkt weer gezond wordt.

  @38:
  het codewoord vandaag is ‘Strong Vigilance’, wat suggereert dat de rente volgende maand 0.25% omhoog kan gaan (eerst zien, dan geloven). De euro schoot gelijk omhoog, want zo kort na de Ierse verkiezingen en het komende debacle van bailouts forever opmerkelijk is. Het moet wel heel erg mis zijn aan de overkant van de plas …

  Ik zit bij AAB en Rabo (gespreid) en heb het opgegeven om meer rente te vragen. Met veel zeuren krijg je 0.1% extra, maar het zet geen zoden aan de dijk. Als je spreid over banken die meer geven, dan moet je meestal ook extra kosten maken (verplichte betaalrekening etc.) die een groot deel van de extra rente weer compenseren.

 41. nhz says:

  P.S. 38/39:
  laatste inflatieverwachting van ECB zegt dat inflatie gaat oplopen tot 2.6% dit jaar; we weten al dat deze verwachtingen steeds te laag blijken. En deze 2.6% berekening is nog van v贸贸r de grote stijging van de olieprijs, dus 3% inflatie in 2011 lijkt me al zo goed als zeker. Ondertussen mag je blij zijn met 1.5-2% rente van de bank, oftewel 0.3-0.8% na aftrek van belasting; maar dat is geen nieuws in de polder, geen consumentenprogramma of politicus die zich er mee bemoeit. En de zielige scheefleners maar klagen dat ze teveel rente betalen, met de huidige tarieven en inflatie betalen de meesten effectief niks (want hun effectieve rente is lager dan de inflatie).

 42. dalen says:

  DNB stuurt al 3 maanden dagelijks alerts voor dit soort functies. Lijkt wel of het personeelsbestand verviervoudigd moet worden. Ze zoeken vooral beleidmakers en compliance officers die mogen adviseren, lees overleggen, met banken wat ze graag willen.

  Zoek eigenlijk een baantje als bestuursvoorzitter van een bank.

  Wil wel eens aan de andere kant zitten. Heb om te beginnen een nieuwe boot op de Hiswa besteld om vrinden uit te nodigen. Gaat uiteindelijk om netwerken.

  Anyway toch bedankt.

 43. Goudbelegger says:

  Vervelend voor je nhz van die medische ervaring. Was zelf blind aan een oog geworden door een ongeval, andere oog ook slecht, dat zou niks meer worden. Vriendelijke chirurg die duizenden mensen geholpen heeft in het oogziekenhuis in Rotterdam, foto’s doornemen, even aan bed, operatie, alles weer goed, vriendelijk, aardig, bescheiden. Echt, Nederlandse specialisten zijn de beste ter wereld.

  En specialist vergelijken met juridisch/ administratieve beroepen.. sorry..

 44. Martijn says:

  DNB stuurt al 3 maanden dagelijks alerts voor dit soort functies. Lijkt wel of het personeelsbestand verviervoudigd moet worden.

  Nepfuncties misschien (spookvacatures)?

  Zo krijg je wel mooi wat statistische ‘krapte’ op de arbeidsmarkt.

 45. ll says:

  Voor Dalen, meer brulkikkers dan mensen, over Meerstad en Blauwe Stad. Groningen wordt groot moeras, met muggen…

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9143077/__Groningen_wordt_een_groot_moeras__.html?sn=binnenland,buitenland

 46. Martijn says:

  @46

  Pikant is dat Henk Bleker in zijn vorige functie als gedeputeerde van Groningen, naast PvdA-collega鈥檚, mede de natuurplannen heeft voorbereid.

  Toch mooi hoe wederom zo’n gluiperd prominent wordt binnen het CDA. Dat mensen nog met zo’n vent praten…

 47. ll says:

  Martijn, maar hijzelf heeft er goed aan verdiend hoor 馃檪

  Ondertussen in Venray

  Deze gemeente heeft teveel bouwgrond in voorraad, en daarom het volgende dictaat.

  http://www.peelenmaasonline.nl/index2.php?pid=12&sub=6&taalkeuze=1&news_id=7676

 48. nhz says:

  @43:
  ik ken ook een paar goede specialisten; maar het systeem is zwaar ziek. En beste ter wereld? echt niet, ga eens naar een commercieel ziekenhuis in een tweede wereld land (bijv. Zuid Amerika): beter op de hoogte, 10x klantvriendelijker en ook nog veel goedkoper.

  @46:
  ach, hier rond Middelburg wilden ze een jaar of tien terug ook een groot gebied onder water zetten – zodat iedereen (inclusief de sociale huurders vermoedelijk …) aan het water, tussen de muggen, kan wonen. Is door geldgebrek gelukkig niet doorgegaan.

  @47:
  tja, een boer die lekker geprofiteerd heeft van natuur subsidies en nu meehelpt om de laatste restje natuurbeleid de nek om te draaien. Als nieuwe voorman van de agrarische maffia gaat hij ook nog over grote delen van volksgezondheid en milieubeleid (RIVM etc.), griezelige ontwikkeling.

 49. dr.t says:

  22
  Helemaal eens met jou visie
  DE HRA zal de komende tien jaar niet ter discussie worden gesteld.
  Het veranderen in positie van CDA en VVD zal gelijk staan aan zelfmoord.
  Zie laatste tweede kamer debat, waarin CDA en VVD elkaar trachten af te troeven t.a.v. de stelling bij wie het handhaven van de HRA het veilgst in handen was.
  Alleen de PVV is wellicht nog voor afschaffing te porren, omdat hun aanhang voor een relatief groot deel uit “sociale” huurders bestaat.
  Aangezien een toekomstige coaltie zonder CDA of VVD ondenkbaar is (tenzij linkse partijen gaan samenwerken met de PVV, ook al zo onmogelijk) is er geen regering denkbaar met voldoende steun voor de afschaffing van de HRA.

  Dat de HRA er vroeg of laat aan zou gaan, ik snap niet dat iemand met enig gevoel voor politieke verhouding dat durft te beweren.

 50. lorenzo says:

  ”De bank heeft zijn sterke AAA-status onder meer te danken aan het omvangrijke eigen vermogen, relatief lage risico鈥檚 bij het uitlenen van geld doordat een belangrijk deel naar hypotheekverschaffing gaat”

  Een compliment ?????
  Ik denk dat de steen even opgetild moet worden en tijd moet worden genomen om u te orienteren .

 51. dr.t says:

  NHZ

  Als de huizenprijzen serieus gaan dalen鈥.

  Met behulp van als condities kun je alles wel naar je toe redeneren.

  Het zou een hoop lucht op deze site laten wegvloeien als men zich houdt aan de feiten die zich in het hier en nu voordoen.

  Voorkomt een overdreven pessimistische insteling en op termijn een bezoek aan een psychiater..

  46
  Ik doe niets anders dan een balans overzicht van de Rabo bank stellen tegenover de vermeende noodzaak tot verscherpte regelgeving.

  Toegegeven liberaal als ik ben heb het niet zo op met instanties die met regeltjes komen aanzetten.

  En let wel de rabobank heeft nooit om staatssteun gevraagd, kan zich prima zelf bedruipen, dus waarom zouden ze ze dan wel met staatsregeltjes geconfronteerd dienen te worden.

  Heeft niet veel met overdreven positivisme te maken lijkt me.

  Nu jij weer.

 52. lorenzo says:

  en ik niet ?

 53. dr.t says:

  54 Ik bedoelde je juist wel, excuses voor het misverstand..

 54. dalen says:

  @ 46

  Die PVVer kan beter roepen dat er goedkope bouwgrond moet komen.

 55. Peter says:

  Theo (dr t) probeer je jouw handel omhoog te lullen?
  http://www.linkedin.com/pub/dir/Theo/Kroon

  Kansloos!

 56. dr.t says:

  Een compliment ?????
  Ik denk dat de steen even opgetild moet worden en tijd moet worden genomen om u te orienteren .

  Dat lijkt wel weer op een als conditie oftewel een glazenbolconstructie.

  麓De huizenprijzen zullen met 50 dalen麓 dat is een niet bewezen vooronderstelling.
  Daardoor zullen de banken onderuit gaan, dat is een niet bewezen vooronderstelling, als het oorgaande al waar is, gezien de hypotheekgarantie.

  De inflatie zal verder oplopen en de rente zal oplopen, wederom speculatie. Rente blijft op 1 procent, er wordt voorzichtig gespeculeerd op een kwart erbij.
  Veel meer is politiek niet haalbaar gezien de precaire obligatiemarkt.

  In de tweede kamer zal vroeg of laat de HRA worden afgeschaft, idem zie voorgaande reactie.

  Deze zeepbelsite doet zijn naam kortom eer aan!

 57. Peter says:

  Plant manager at Flamco

 58. dalen says:

  @ 50 dr t

  Rabobank is niet beursgenoteerd en hoeft dus ook niet aan alle verplichtingen te doen zoals: een transparante risicoverslaggeving en een in control statement et cetera.

  Rabobank is de grootste hypotheeknemer in Nederland hetgeen betekent dat ze een keer behoorlijke afwaardering moeten maken.

  Volgens IFRS regels loopt de Rabobank al tegen een impairment test op haar kapitaal aan bij een redelijke daling van de Nederlandse huizenmarkt. Een daling van 30% betekent dat de huizen bijna 22 miljard minder waard zijn dan de hypotheken.

  Disclaimer: Dit is geen oproep tot een bankrun

 59. nhz says:

  @52:
  klets, de Rabo heeft volop staatssteun; o.a. via NHG. En die daling (zie 58) gaat zeker komen, alleen weet ik niet of het in 1 of 30 jaar gaat plaatsvinden. Ik hoop het eerste, want dat is v茅茅l beter voor de economie en de mensen.

 60. Hugo says:

  @dalen,

  Suggestie;

  Disclaimer; Dit is geen oproep tot een bankrun. Met het market to fantasy model welke banken hanteren, circa 3% dekking van de uitstaande tegoeden plus een garantie van een overheid welke boven de Maastrichtnormen zit kan het niet mis gaan in de financi毛le sector. Nederland is anders.

 61. dr.t says:

  63
  Door volledige winstinhouding steeg het eigen vermogen van de bank met 7% naar 鈧41 mrd en is de tier 1-ratio met bijna 2%-punt gestegen naar 15,7%. De tier-ratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en de naar risicogewogen balansbezittingen.
  //
  Dat lijkt jouw stelling te weerleggen.

 62. Okkie says:

  @51
  De ChristenUnie en 50plus zijn voor aanpassing HRA. Ook de SGP is niet mordicus tegen aanpassing. Dat betekent dat alles afhangt van een gedoogregering zonder meerderheid in de Eerste Kamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*