Lex Hoogduin over de Nederlandse huizenmarkt

Het aantal huizenbezitters in Nederland met een betalingsachterstand van meer dan drie maanden is kleiner dan 1%. Waarom maakt iedereen zich dan zo druk over de stabiliteit van de huizenmarkt?  Er is wel degelijk iets aan de hand met onze huizenmarkt. Maar iets anders dan vaak wordt gedacht.

Voor de financiële crisis van 2007/2008 leek de Nederlandse huizenmarkt gezond. Prijzen en verkochte aantallen stegen.

Nederlanders leenden vaak de gehele waarde van het aangeschafte huis of meer. Aflossingsvrije hypotheken waren aantrekkelijk door het bestaan van hypotheekrenteaftrek. Een relatief groot deel van de balans van de Nederlandse banken bestaat uit hypotheken op Nederlandse huizen. Banken kunnen hun Nederlandse activiteiten niet geheel financieren uit Nederlandse spaargelden. En zijn aangewezen op buitenlandse financiering. Voor de crisis leek dit geen probleem. Buitenlanders kochten graag gebundelde pakketjes hypotheken uit het solide Nederland. Securitisatie noemen we dat.

Na de crisis is alles anders. Securitisatie is uit. Buitenlanders worden zenuwachtig van de relatief hoge hypotheekschuld van Nederlanders. En van de relatief grote omvang van de Nederlandse hypotheekportefeuille van Nederlandse banken. En van het grote aantal aflossingsvrije hypotheken. Met hoge verhoudingen van de waarde van de hypotheek tot de waarde van het huis. Risico’s die voor de crisis onvoldoende waren ingeprijsd.

En inmiddels dalen de huizenprijzen. De bodem lijkt nog niet bereikt. Er heerst nog steeds onzekerheid over het toekomstige belastingregiem voor de huizenmarkt. Het is  logisch dat buitenlanders niet meer staan te springen om Nederlandse hypotheken in portefeuille te nemen. In ieder geval moet de compensatie voor het risico aanmerkelijk hoger zijn dan voor de crisis.

Nederlandse banken zelf hebben vermoedelijk geen grote behoefte aan het uitbreiden van hun Nederlandse hypothekenportefeuille. Die portefeuille moet eerder kleiner dan groter worden.

Dat zijn de problemen van de Nederlandse huizenmarkt. Ondanks dat inderdaad lage cijfer van de betalingsachterstanden.

Bron: lexhoogduin.com

Share Button
Tagged with: ,
166 comments on “Lex Hoogduin over de Nederlandse huizenmarkt
 1. Frans says:

  Niets nieuws, maar toch leuk filmpje!

 2. ll says:

  Frans,

  Wel wat nieuws onder de zon 😉 , de burgertjes zijn alleen maar ‘handelswaar’ voor de Oud Direkteur DNB , en die kunnen stikken met hun Over de Top-hypootjes, want zij worden hier niet genoemd …….

  Helder ……

 3. ll says:

  ll: Over de Top-hypootjes

  Foutje, iets vergeten, moet natuurlijk zijn Over de Top Gesecuritiseerde Hypootjes natuurlijk, proest

  Nu nog de bedragen please ? :-), komt vast ook nog wel, eens ………

 4. ll says:

  Wat ie nou eigenlijk zegt is dat die 347 miljard aan gesecuritiseerde hypootjes nu nergens meer kunnen verkocht, en nu dus off-balance staan bij de banken, wat zal dat nou betekenen ? Nou voorlopig geen hypotheken meer, het Minsky Moment voor de NL-se banken, proest ……

  Revenge of the Minsky Moment …….

 5. decima says:

  Goede invalshoek. Ik had zaterdag zin in koffie en het was open huizen dag, dus een huis van EUR 328k bezichtigd met grote tuin, gunstige ligging. Maar wel 30 jaar niets aangedaan, zal een half jaar klussen betekenen. Van dit soort bezoekjes komen mooie verhalen. De koffie kwam inderdaad op tafel, erfgenaam van het huis leidde me rond, vertelde me dat de makelaar hem verbood te zakken met de prijs. Volgens makelaar was dit het absolute minimum voor de woning. Volgens erfgenaam was dit de tijd om te kopen, prijzen gaan immers volgend jaar weer stijgen. Volgen mij is erfgenaam een verstandig man, maar heeft hij hele slechte voorlichting gekregen van de makelaar, en daarnaast het woningnieuws niet helemaal bijgehouden. Zag op funda dat (ander type) woning in de buurt gekelderd was van EUR 280k naar EUR 209k. Na 3 jaar te koop gestaan te hebben en er laatste 1.5 jaar telkens EUR 15k-EUR20k af te doen.. Voor mijn categorie (starters) is het een must op de hoogte te zijn van de woningmarkt, om niet door een naar achteraf blijkt onverstandige keuze gefrustreerd vast te komen zitten..

 6. Mark says:

  Kijken kijken, NIET kopen mensen !

  Wachten totdat de nieuwe NHG ingeprijst zit. Dit kan zeker een kwartaal duren. In de zomer worden altijd meer huizen verkocht dan in de winter. De media zullen dit weer in alle kranten schrijven. Ook het staatsjournaal zal het weer objectief weten te brengen….

  En wat te denken van September als de nieuwe ronde bezuinigingen duidelijk zijn. Linksom of rechtsom moeten ze weer 500 euro/jaar pp hebben (bovenop die 1500 p.j/pp).

  Heeft denhaag straks toch weer 1 maand van je jaarsalaris te pakken.

  Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

 7. Onderwaarde says:

  Nou perfect …. niks aan de hand, de NEDERLANDER doet gewoon zoals ALTIJD alles GOED! Geef mij een EMMER, IK moet KOTSEN

 8. ll says:

  Past wel bij deze topic 🙂

  ‘Door de bank genomen’ en over sercuritisatie, en over een monetaire implosie ……en nog veel meer ……

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/21690484/__Door_de_bank_genomen__.html

 9. ll says:

  En ja, en nog even complimenten voor Tufkaj, als eerste nu alweer de cijfertjes, feli Tufkaj 🙂

  -14,5 verkoop bestaande woningen y-o-y laatste 3 maanden……..

 10. Nico de Geit says:

  decima: om niet door een naar achteraf blijkt onverstandige keuze gefrustreerd vast te komen zitten

  Dan moet je de woning gewoon contant afrekenen, dan heb je dat probleem niet. Ik ga uit van een blijvende prijsdaling en achteruitgang van de leefbaarheid. De bodem is ver weg.

  Stel je eens voor dat de prijzen blijven dalen en dat de (gemiddelde) bodem op 10% van 2008 zit. Kun je dan nog weg als je het hier niet meer ziet zitten?

 11. Bart says:

  Ondertussen doet het kabinet wanhopig alsof nieuwe bezuinigingen niet nodig zijn. De eerste spins daartoe worden al gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen niet al te zenuwachtig worden in de zomer:

  http://waarheidzoeker.nl/2013/06/28/overschot-overheid-eerste-kwartaal-door-boekhoudkundige-truc/

 12. hj says:

  koop en hoop

  dat de gebraden kippen je de bek binnenvliegen……..

 13. Frans says:

  ll:
  Frans,

  Wel wat nieuws onder de zon , de burgertjes zijn alleen maar ‘handelswaar’ voor de Oud Direkteur DNB , en die kunnen stikken met hun Over de Top-hypootjes, want zij worden hier niet genoemd…….

  Helder ……

  Nog eens gekeken: inderdaad! 🙂 Alleen maar vanuit het perspectief van de banksters gesproken, absoluut psychopatisch, dus stijleigen filmpje, keurig gewoon! 🙂

 14. Frans says:

  Bart: waarheidzoeker.nl/…oekhoudkundige-truc/

  Inderdaad: weer een sterk staaltje van de boel belazeren, maar ach, we zijn niet anders gewend…

 15. Voerman says:

  Toelichting voor Juan nav vorige topic:

  Wie niets heeft kan een vuist maken omdat hij niets te verliezen heeft.
  Wie alles heeft kan een vuist maken omdat hij de macht heeft om niets te verliezen.

  Wie tussen die beide partijen inzit, dat zijn de verliezers.

 16. Lex says:

  Mark: Heeft denhaag straks toch weer 1 maand van je jaarsalaris te pakken.

  O, jij hebt zeker de blauwe envoloppe omtrent vermogensbelasting nog niet gehad (of geen vermogen 😉 ). Dat is wel wat meer dan een maand salaris. Maar zolang de huizenprijzen dalen, is mijn vermogen toch aan het deflateren in plaats van inflateren, dus het zal me een zorg zijn dat de dagelijkse boodschappen ietsjes duurder zijn dan vorig jaar. Peanuts gezien salaris en vermogen.

  Mark: Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

  Inderdaad. Eerst maar eens zien wat die bollebozen in het Haagse weer bedenken voor onzin om de mensen mee bang te maken, en hoe dit uitpakt in de bestedingen. MAar ik kan wel gokken dat de gemiddelde Nederlander niet opeens meer gaat uitgeven. Maar ja, misschien vind er een wonder plaats, en gaan de Kroaten als een gek spenderen 😉

  Nico de Geit: Dan moet je de woning gewoon contant afrekenen, dan heb je dat probleem niet.

  +1

  Nico de Geit: Ik ga uit van een blijvende prijsdaling en achteruitgang van de leefbaarheid. De bodem is ver weg.

  Eens. En toch blijft de grote massa het maar rekken en uitstellen. Als we even flink waren geweest, hra afgeschaft, belastingstelsel hervormd en arbeidsmarkt hervormd in bijvoorbeel 2008-2010, dan was er nu alweer een veel betere situatie. Die uitstel die banken en overheden nu plegen maakt het alleen maar veel erger. Ze verzanden dan in discussies over of er nu wel of geen zeepbel in de huizenmarkt is.

  Onzin allemaal. Modaal inkomen is 30k. Tweeverdiener modaal 60k. En dat kun je 4 keer lenen van de bank. Dus zeg 240k. Iedere makelaar die zegt dat de modale huizenprijs weer gaat stijgen verwacht of een enorme loonstijging voor jan modaal, of heeft boter op zijn hoofd. En als er kinderen komen heeft gezinnetje modaal geen inkomsten om 240k op te hoesten. Simpel toch, maar het wil er verdomme niet in in het Haagse, en bij een groot gedeelte van de bevolking. Want NL is bijzonder, speciaal en anders dan alle andere landen….. Ongeloofelijk.

  Grijs grijs: koop een nieuwe auto, koop een nieuwe TV, koop een nieuwe… Waarom zou je als je oude het nog doet? Bovendien, waar komt al dat spul grotendeels vandaa? Niet uit de EU. Dus als je geld wordt gesluisd naar Azie. Want ja, auto’s komen van Kia, Hyundai etc., want europees spul is toch wat duurder. TV’s komen ook niet meer van Philips, maar van “who knows”. Als Rutte en Samson bouwers in NL zo ver krijgen het hier te maken, dan koop ik graag een nieuwe X. Tot die tijd, doet mijn oude zooi het ook nog wel.

  Bart: Ondertussen doet het kabinet wanhopig alsof nieuwe bezuinigingen niet nodig zijn. De eerste spins daartoe worden al gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen niet al te zenuwachtig worden in de zomer

  Maar dat politici liegen of minstens de feitjes die niet uitkomen achterwegen laten is toch niet nieuw voor je? Althans dat hoop ik, anders zul je nog vaak teleurgesteld worden 😉 En natuurlijk ook logisch, want een grote groep ongeruste burgers tijdens zomer reces is niets voor de kamer. Dan moeten ze zo mogelijk hun vakantie nog afbreken om het gepeupel weer in bedwang te houden (lees in slaap te sussen).

  hj: koop en hoop

  Ja jongens politiek is net als de beleggingstrategie: pay and pray (buy and hold). Werkt af en toe, maar is meer geluk dan wijsheid.

  Frans: Alleen maar vanuit het perspectief van de banksters gesproken

  Wat had je dan verwacht van een (oud) bankier: emphatie of een gemeenschapsgevoel?

  Maar ja, de volgende EU top gaat het allemaal oplossen, Draghi en Bernanke weten hoe ze alle problemen op moeten lossen. Rutte en Samson zijn prima in staat om Nederland te runnen. China groeit zo hard dat het de hele wereld economie redt. Ze hebben daar ook geen inflatie, en hebben het afgelopen jaren de minimumlonen al diverse malen ongeveer 20% verhoogd uit compassie voor de armen. De Japanners hebben opeens een groeiende economie omdat er als een gek gestimuleerd wordt. Quatitative Easing blijft nog eeuwen duren, en de huizenprijzen gaan volgende maand weer stijgen in Nederland. De CO2 uitstoot bleek een rekenfout te zijn van een oude Pentium 60 processor, hoestdrank geneest aids, en met sokken aan wordt je niet zwanger. Het door Jomanda ingestraalde water werkt echt, Elvis leeft nog, net als Tupac en Biggie Smalls. Maurice de hond (sorry Hond) is eigenlijk heel betrouwbaar. Het door Balkenende beloofde zoet begint vanaf vandaag door te breken. De staat gaat dikke winst maken op de beursgang van ABN AMRO en hoeft het daarna niet nogmaals te redden. De verzekering gaat schappelijk doen in hun uitbetalingen en de kleine lettertjes over het hoofd zien om hun klantvriendelijkheid te verbeteren, en de help desks van grote multinationals gaan je echt HELPEN. De zorgpremies gaan omlaag door een enorme efficiency slag in beleid en uitvoering. Studeren gaat binnenkort om inhoud, en niet om de vorm, en is geen business model, maar een ideaal om jonge mensen iets nuttigs te leren in plaats van murm te slaan en klaar te stomen voor een leven lang conformeren. Er komen ook weer kwaliteitsprogramma’s op TV, en programma’s als Idols/Popstar/Jersey Shore worden bij wet verboden. Belasting toegevoegde waarde krijgt een eerlijkere benaming: belasting toegevoegde kosten, want waarde voegen ze toch niet toe? Rundvlees wordt ook weer echt rundvlees. En mensen kunnen weer op vakantie met hun vakantie geld in plaats van er achterstallige rekeningen mee te betalen. De Phyra was achteraf toch een goed idee en gaat lekker soepeltjes lopen vanaf nu. Patenten en copyrights worden flink aangepast zodat iedereen toegang heeft tot nodige zaken ondanks hun sociale status, en belastingregels gaan niet alleen maar rijken mensen helpen. Gescheiden afval wordt ook niet meer in EEN centrale oven gedumpt, maar echt gescheiden verwerkt zoals de mensen al jaren denken dat het gebeurd. De Nederlandse pensioenen blijven op peil door onder andere meer investeringen in Nederlandse hypotheken. Willem II wordt wereldkampioen voetbal. En je gaat echt resultaat zien van door iedereen betaalde belastingen in je eigen woonomgeving. Kees de Kort wordt het summum van positivisme, en gaat Emiel Ratelband en Ad Visser voorbij in de optimisme sector (sorry Kees, kon de verleiding niet weerstaan, geniet toch ook al van je komische cynisme, dus van mij hoeft het niet positiever hoor). Banken hebben hun internet security opeens onder de knie en hebben voortaan betrouwbare systemen, en klantvriendelijke medewerkers, en geen telefoon menus meer. De post wordt echt in de brievenbus gestopt, en blijft er als het regent niet half uitsteken om zeiknat te regenen. Gezondheidszorg wordt resultaat gedreven i.p.v. formulier gedreven. Het journaal brengt nieuws, of zend gewoon niet uit als er niets relevants is gebeurd. Stemmen heeft nut. En lezers van dit forum lezen en schrijven niets in de baas zijn tijd….

  Maar ja, waarschijnlijk heb ik te veel aan de sangria gezetten, want ik zie het allemaal te zonnig in voor mijn normale doen.

 17. De Pessimist says:

  Lex is geen econoom maar een boekhouder met een beperkt e horizon.

 18. Steven says:

  De Pessimist,

  mooi filmpje weer Pessimist (uit dat vorige onderwerp)

  http://www.youtube.com/watch?v=CUyIrej9Qeo

 19. tufkaj says:

  ll:
  En ja, en nog even complimenten voor Tufkaj, als eerste nu alweer de cijfertjes, feli Tufkaj :-)

  -14,5 verkoop bestaande woningen y-o-y laatste 3 maanden……..

  Hangt een beetje af wanneer NVM de teller stilzet met wat voor cijfers zij komen. Ik schat dat dat over tien dagen is en op zo’n -12% uitkomt. Maar opgaande lijn ten opzichte van eergister enzo…

 20. maarten says:

  nu op tv 2: corporate access (zwarte zwanen MAX) laten we het maffia noemen

 21. Steven says:

  Steven,

  Belangrijkste uit dat hele filmpje is (raar dat het zo weinig bekeken is op youtube) dat de huizenprijzen eigenlijk niet zo veel fluctueerden de afgelopen 120 jaar, maar dat er in de jaren negentig dus opeens een ontzettende bubble ontstond: en nu NOG aan het leeglopen is. (ook in Amerika: ondanks dat het effe stijgt)

 22. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  Felicitaties voor de heer Prof Dr Lex Hoogduijn.

  Nederlanders leenden vaak de gehele waarde van het aangeschafte huis of meer. Aflossingsvrije hypotheken waren aantrekkelijk door het bestaan van hypotheekrenteaftrek.

  Hij is aardig op weg om te formuleren dat:

  Nederland gaat vàn
  – gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (100% aflossingsvrij)
  naar>
  – EERST SPAREN
  – dan gewoon lenen en weer terugbetalen.

  Meeleezen wordt zo herkenbaar 🙂

 23. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: Toelichting voor Juan nav vorige topic:

  Wie niets heeft kan een vuist maken omdat hij niets te verliezen heeft.
  Wie alles heeft kan een vuist maken omdat hij de macht heeft om niets te verliezen.

  Wie tussen die beide partijen inzit, dat zijn de verliezers.

  Dank, weer wat geleerd.

  Het is J.i. tegelijkertijd ook een betje zo dat passie
  niet altijd gepaard gaat
  met alles of helemaal niets
  te winnen of te verliezen te hebben.

  Maar het kàn zijn dat Juan
  het ouderwets
  niet helemaal vat.

  buenas
  Juan

 24. Voerman says:

  Juan de Meeleezer: Het is J.i. tegelijkertijd ook een betje zo dat passie
  niet altijd gepaard gaat
  met alles of helemaal niets
  te winnen of te verliezen te hebben.

  Kijk in zuidelijke landen waar mensen meer dan hier gepassioneerd zijn.
  De mensen die niets te verliezen hebben rellen en vernielen in de straten.
  De rijken zitten veilig rijk te blijven in hun beschermde omgeveing.
  Bij de mensen “van het midden” wordt alles door de regering geincasseerd door heffingen, belastingen en bezuinigingen, terwijl hun ruiten ingegooid worden door de rellende massa.
  Niet ouderwets, niet modern maar het beeld bij sociale onrust!

 25. Steven says:

  Voerman: De mensen die niets te verliezen hebben rellen en vernielen in de straten.
  De rijken zitten veilig rijk te blijven in hun beschermde omgeveing.

  mooie Voerman!

 26. Steven says:

  maar goed.. zo ver is het niet. (gelukkig)

 27. De Pessimist says:

  Voerman,

  volgens mij was het de middenklasse in Brasil en turky die aan het rellen waren zeg maar de high potentials . In mijn jaren 80 tijd was het ook niet de onderkant die aan het rellen was er deden niet veel mensen uit de Jordaan mee kan ik me herinneren die hadden andere hobby’s lees de biografie van Holleeder er maar eens op na.

 28. Juan de Meeleezer says:

  Voerman,

  Dank wederom, u had een punt een heeft het punt verduidelijkt.
  En geen gras erover: EENS.

  Toch is ook
  -om in uw voorbeeld te blijven-
  de Franse Revolutie
  méér in het voordeel van de middenklasse geweest dan van de onderkant van de samenleving.

  Die hadden wèl iets te verliezen
  maar namen het risico omdat er nog veel meer te winnen was.

  De Franse Revolutie was een politieke omwenteling aan het eind van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd afgezet en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden teruggedrongen, maar dat was vooral ten gunste van de burgerij. Voor het volk verbeterde er dus weinig.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_Revolutie

  Het principe dat u beschrijft klopt.

  Juan ziet het alleen wat breder.

  Laten we vooral ook
  van mening blijven verschillen
  beste Voerman.

  ZUCHT, Juan ziet tegenwoordig zelfs weledelzeerhooggeleerde heeren
  op herkenbare wijze redereren.

  Straks is de Gratis Cabaret ook nog op. :’-( :'(

  (Gelukkig mag de heer Mr Ger Hukker nog even door en de heer Drs Rob “Aflossen is Onwenselijk” Mulder van de Vereniging Geleased Huys roeptoetert ook onverstoorbaar door, heerlijk :_) )

 29. Steven says:

  We hebben het hier op huizen zeepbel over de… huizenzeepbel. Als je gewoon een beetje werkt en wat huur betaalt (ik) is er niets aan de hand. Zie jij de scheefleners rellen? Denk het niet, want dan wordt door de chaos hun huis nog minder waard. (is maar een gedachten spinsel)

 30. Steven says:

  Een beleggingswijsheid waar ik het helemaal niet mee eens ben is: “Wie geschoren wordt moet stil blijven zitten”

  toch doen de meesten dat (en ik heb me er ook wel eens schuldig aan gemaakt…)

 31. Voerman says:

  De Pessimist: In mijn jaren 80 tijd was het ook niet de onderkant die aan het rellen was er deden niet veel mensen uit de Jordaan mee kan ik me herinneren

  Ik bedoel met de onderkant niet “mensen uit de jordaan” , het waren veelal jonge mensen die nog thuiswoonden, werkloos waren, kraakten en op andere manieren niet materieel gesattled. Voerman weet een beetje waaroer hij praat; heeft de rellen in +/- 1967 in A’dam meegemaakt; de parkeermeters gingen bij de bijenkorf door de ramen. Voerman was toen niet bezig om mee te rellen, integendeel 🙂 , wel een boeiende en leerzame ervaring.

 32. Voerman says:

  Steven: We hebben het hier op huizen zeepbel over de… huizenzeepbel. Als je gewoon een beetje werkt en wat huur betaalt (ik) is er niets aan de hand. Zie jij de scheefleners rellen? Denk het niet, want dan wordt door de chaos hun huis nog minder waard. (is maar een gedachten spinsel)

  Juist en mee eens. Dat zijn namelijk de mensen die ik bedoel met “mensen uit het midden”. Dat zijn de eventuele echte slachtoffers van sociale onrust.

 33. Nico de Geit says:

  Zwarte zwanen – Gokken met uw pensioenpremie

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1353772

 34. snorkel says:

  400 jaar huizenprijzen – plaatje: http://s7.postimg.org/pgvl3mg09/400jaar.jpg

 35. Steven says:

  Voerman,

  Ja denk helaas dat het klopt. Te arm voor enige macht, maar rijk genoeg om in allerlei financiële valkuilen te eindigen.

  welterusten (moet belachelijk vroeg op)

 36. De Pessimist says:

  Voerman: Juist en mee eens. Dat zijn namelijk de mensen die ik bedoel met “mensen uit het midden”. Dat zijn de eventuele echte slachtoffers van sociale onrust.

  Als de mensen uit het midden altijd hadden geregeerd hadden we nu nog in het stenen tijdperk gezeten.

 37. Voerman says:

  De Pessimist: Als de mensen uit het midden altijd hadden geregeerd hadden we nu nog in het stenen tijdperk gezeten.

  Das ook waar maar alles heeft zijn prijs. 🙂

  Truste allemaal en hopen dat wij het rustig houden!

 38. ll says:

  ll: Foutje, iets vergeten, moet natuurlijk zijn Over de Top Gesecuritiseerde Hypootjes natuurlijk,

  Nog een foutje, hoe dom kan je zijn, moet natuurlijk zijn Over de Top Gesecuritiseerde Sub-Prime hypootjes, en hoorde trouwens net dat die Subjes nu allemaal gaan verzamelen ……. om vervolgens in een Bad Bank te worden gestopt, en die Bad Bank heeft een naam, haar naam is Pensioenfonds voor gegarandeerde Sup-prime Hypotheken ………., uiteraard met een klasse AAA GARANTIE ( nieuw woord 😉 ) van onze Staat, die ondertussen héél NL heeft gegarandeerd.

  Zie je wel, alles is nu zó voorspelbaar ……., of meeleesbaar.

  En Zeepbellers, zeg NOOIT meer dat je soms wel gelijk hebt, maar dat je het toch nooit krijgt …………want we hebben allemaal gelijk gekregen.

  Zéér wonderbaarlijk is dat, dat dan weer wel…….. 🙂

  Maar het boek is nog niet uit ……..

 39. ll says:

  En dan nu nog ff rekenen, koopsommenmarkt is 800 miljard, hiervan om als Staat goed te kunnen functioneren mag 60% worden geleend is 480 miljard.

  Prof van den Dongen en BCG rapport.

  We hebben geleend 800 miljard ( gemiddeld, kan nog meer worden als de lijken uit kast gaan rollen ), een leengat van 320 miljard, tot nu ( he, precies de securitisatie, nou ja zo ongeveer dan 😉 )

  Moet dus worden afgeboekt via de pensioenen ‘ het verlies dat nog geleden moet worden ‘ ………., en dit wordt een zéér zware dobber ……….

  Kan het ff niet overzien, wie ?

 40. ll says:

  ll,

  OMG de crisis vreet ons hele pensioen ( lees spaargeld ) op, wat een ellende …….

 41. ll says:

  Verkopen nieuwe auto’s terug naar 1969 …..

  Klein Ierland ?

 42. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Zwarte zwanen – Gokken met uw pensioenpremie

  uitzendinggemist.n…afleveringen/1353772

  Wat een slap programma zeg. Verbazing over de grote sommen geld die er rondgaan, verbazing over waarin wordt belegd. Ik ben gestopt met kijken.

  Mijn ervaring: Alles gaat achteruit: spaargeld, edelmetaal, OG. De aandelenmarkt zal binnenkort ook wel een ‘correctie’ krijgen. De zeepbel loopt leeg.

  Het is heel makkelijk een ander te verwijten dat hij te weinig rendement maakt. Stel je eens voor dat mensen zelf hun pensioengeld zouden moeten beheren, velen zouden beroofd worden op geheel legale wijze.

  Ik vraag me af in hoeverre ik nu beroofd word.

 43. lorenzo says:

  ll: Verkopen nieuwe auto’s terug naar 1969 …..
  Klein Ierland ?

  er was vannacht ook nog ergens een brand (veel vlammem) , een link zou welkom zijn .

 44. lorenzo says:

  ..en hoewel de grootte van mijn ego er eigenlijk niet om vraagt toch het volgende : voor de AD lezers een stukje te lezen van mij (of iemand anders) , blz. 8 en 9 over demonstraties van ollanders ”voor betogen hebben we ‘t te goed”….
  Warempel.

 45. Floor says:

  ll,

  Gewoon de euro tot 15% afwaarderen Il, kom je een heel eind 🙂

 46. ll says:

  Floor,

  Oh Floor, thankxx het is allemaal zo simpel als je maar door hebt. 🙂 Je geest werkt trouwens héél goed, hoe gaat het nu ? Zal ff voor je kijken of er al een nieuw Schmulletje is ……

  Gisteren trouwens wat nieuwe kleren gekocht, voor de kwart van de prijs die je er anders voor zou moeten betalen, hoezo geen deflatie ? 😉

 47. ll says:

  Nog niet gelezen maar daar komt ie.

  Stoelriemen vast

  http://schmullstrategie.nl/2013/07/stoelriemen-vast/

 48. Floor says:

  ll,

  Dat is wel na dat wij uit de euro gestapt zijn hè, alles wordt zo keurig in stelling gebracht de afgelopen jaren, nu die pensioenfondsen weer die de poen terug naar Nederland gaan brengen, past allemaal perfect in het plaatje.

 49. Tsjaa.. says:

  Steven:
  De Pessimist,

  mooi filmpje weer Pessimist (uit dat vorige onderwerp)

  http://www.youtube.com/watch?v=CUyIrej9Qeo

  Jammer van de conclusie, wel een interessant filmpje. Wat er had moeten gebeuren is dat ze banken failliet hadden moeten gaan. Al die rijken hun geld kwijt. Verstandige mensen (of geluksvogels) hadden de failliete boedel kunnen kopen en daarna regelingen kunnen treffen met die hypotheeknemers. Als jij voor 30% van de hypotheeksom een hypotheek kan kopen dan wil best 50% aschrijven en dan maak je dus nog dikke winst. Inkomensongelijkheid ook een stuk lager.

 50. Floor says:

  Floor:
  ll,

  Dat is wel na dat wij uit de euro gestapt zijn hè, alles wordt zo keurig in stelling gebracht de afgelopen jaren, nu die pensioenfondsen weer die de poen terug naar Nederland gaan brengen, past allemaal perfect in het plaatje.

  En aangezien die euro hier niet tegen de destijds Nederlandse koers van 2.20371 ingeruild zal worden, maar hooguit tegen die van de Duitsers á 1.95583 plonzen we sowieso gelijk een procentje of 11.
  Om dus even on topic te blijven, das in één klap 11% down op de woningmarkt zonder dat de Nederlander dat in z’n portemonnee voelt. Zo doe je dat.

 51. Nico de Geit says:

  Zorgelijk dat de pensioenfondsen een garantie willen van de staat voor het geval het mis gaat. Als het heel erg mis gaat heeft de staat helemaal geen geld.

 52. Floor says:

  Nico de Geit,

  Dat is allemaal voor de show Nico, om het volk voorlopig nog ff in de maling te kunnen nemen.

 53. lapje says:

  Floor: En aangezien die euro hier niet tegen de destijds Nederlandse koers van 2.20371 ingeruild zal worden, maar hooguit tegen die van de Duitsers á 1.95583 plonzen we sowieso gelijk een procentje of 11.
  Om dus even on topic te blijven, das in één klap 11% down op de woningmarkt zonder dat de Nederlander dat in z’n portemonnee voelt. Zo doe je dat.

  Een wisselkoers is maar een mathematisch iets. Je kan 1 euro omwisselen in 1000 gulden, maar je wordt er geen cent rijker van. Je kan em ook omwisselen in 0,01 gulden en je wordt er geen cent armer van.

  Je punt snijdt geen hout.

 54. Nico de Geit says:

  lapje: Een wisselkoers is maar een mathematisch iets.

  Het lijkt mij een mooie gelegenheid om spaarders te plukken.

 55. Floor says:

  lapje: Je punt snijdt geen hout.

  Jij ziet duidelijk de grote lijnen niet, gaat in deze om de verhouding Duitsland – Nederland.

 56. Floor says:

  lapje,

  Oh, zie nu dat je er echt helemaal niets van begrijpt.
  Voor een ieder die binnen Nederland zijn centjes verdiend en uitgeeft veranderd er niets, dat is ook de bedoeling.

 57. snorkel says:

  Nico de Geit: Het lijkt mij een mooie gelegenheid om spaarders te plukken.

  Neehoor. Wat lapje zegt klopt (in principe) helemaal.

  Behalve als de burger op moet draaien voor de kosten van het “steeds wisselen” van munt. Tientallen miljarden elke keer als je van munt wisselt… Dan wordt het wél duur.

  De denkfout die velen maken is dat we de “oude gulden” weer terug kunnen invoeren. En daarmee ook de oude gulden prijzen etc terugkrijgen. Daar klopt natuurlijk niks van. De oude gulden is morsdood. Een nieuwe munt (de XXX) kan net zo goed 1 euro-cent waard zijn. Dan kost een biertje op een terrasje ineens 250 XXX ipv €2,50. Maar je salaris is ook ineens 250000 XXX ipv €2500 en je spaargeld ineens 5.000.000 XXX ipv €50.000.

  Het gaat pas vervelend worden als de kosten van de invoering van de XXX worden doorberekend in jouw biertje en/of de uitbater de kans grijpt om de prijzen te verhogen (omdat mensen nog moeite hebben met rekenen in XXX en zich zo lekker rijk voelen nu ze ineens briefjes van 100 XXX in hun knip hebben). Of de rente op jouw spaarrekening keldert omdat niemand in de XXX gelooft. Of als alle importbiertjes ineens heel duur worden omdat de XXX minder waard wordt in het buitenland. Maar dat heeft allemaal niks te maken met de “inwisselkoers” € -> XXX

 58. snorkel says:

  Floor: Voor een ieder die binnen Nederland zijn centjes verdiend en uitgeeft veranderd er niets, dat is ook de bedoeling.

  Precies… En dat is dus… Niemand!

 59. Nico de Geit says:

  snorkel: De denkfout die velen maken is dat we de “oude gulden” weer terug kunnen invoeren. En daarmee ook de oude gulden prijzen etc terugkrijgen.

  Oude gulden prijzen terug, dat kan. Maar dan is de omwisselkoers opnieuw 2,2. Dus voor € 2,20 krijg je een nieuwe gulden. Dat vind ik een goed plan, maar niet andersom want dan gaan mensen gegarandeerd klagen.

 60. Floor says:

  snorkel,

  Niemand?
  Waar verdien jij je centen dan en waar geef je ze uit?

 61. Nico de Geit says:

  Wat is de echte waarde van geld, zoals de euro? Je weet nu wat je met je geld kunt kopen. Wat je er morgen voor kunt kopen hangt van heel veel factoren af. Papiergeld eindigt uiteindelijk altijd op nul.

  Sparen kost geld, edelmetaal gaat naar beneden. OG keldert. De aandelen zullen binnenkort ook wel aan de beurt komen.

  Maar ook: lonen dalen, kostprijzen dalen, dingen worden goedkoper.

  Waarin moet je denken? in euro’s, wat de meeste mensen doen, in dollars, in goud, wat een uur werken kost of oplevert of wat een karretje boodschappen kost?

  Oude modellen werken niet meer, je moet zelf je hersens gebruiken.

  Over een tijdje kan de Nederlandse staat niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Nederland blijft gewoon bestaan, dus tegen die tijd ontkent de overheid gewoon dat ze garant staat.

  Een huis lijkt een mooie belegging. Maar er is een goede kans dat Nederland binnen enkele decennia (of eerder) onleefbaar wordt en er geen donder meer te verdienen valt. Wat is een huis dan nog waard? Als je voordelig een huis wilt kopen moet je in Detroit zijn of op een andere plaats met enorme werkloosheid gecombineerd met onleefbaarheid.

  Een huis kopen met geleend geld is net zoiets als edelmetaal of aandelen kopen met geleend geld. ‘Omdat ze toch alleen maar omhoog kunnen’. Ik zie alles naar beneden gaan maar de schulden blijven staan. Investeren in schulden is theoretisch de mooiste investering momenteel, maar dan moet er wel terugbetaald worden, en daar zit het probleem.

  Geit gaat weer geld verdienen terwijl ik juist geld uit zou moeten geven. Dom dom dom.

 62. Floor says:

  Floor,

  En ja, indien je ze in een PIIGSxx land verdiend of wanneer je pensioen in die landen is belegd en woon je in Nederland, dan heb je een probleem. Ben je in het bezit van een flinke hypotheek in euro’s bij een Engelse bank, dan ben je spekkoper. En zo kan ik nog wel ff doorgaan, maar voor lieden die hier in het land verdienen en uitgeven veranderd er geen moer.

 63. snorkel says:

  Floor,

  Overal. En ik koop er producten voor die overal vandaan komen. Stel dat het lukt om de XXX lekker goedkoop te maken, dan betaal ik dus méér XXX voor mijn kleding uit Italie, elektronica uit Jaoan, plastic spulletjes uit China, groente/fruit uit Spanje, auto uit Duitsland, etc etc. Sommige van die zaken maken we ook in NL (dus dan zou ik kunnen overstappen naar echt Nederlandse sinaasappelen), maar sommige ook niet. En mijn melk/kaas worden niks goedkoper door die XXX.

  Zo’n race to the bottom is leuk voor productielanden (die ook nog eens hun eigen monetair beleid kunnen voeren). Dat zijn wij niet. En dat worden we door onze opleidingsniveaububble ook niet de komende decennia. Zelfs voor een productieland als Japan werkt het slechts zeer beperkt.

 64. snorkel says:

  Nico de Geit: Oude gulden prijzen terug, dat kan. Maar dan is de omwisselkoers opnieuw 2,2. Dus voor € 2,20 krijg je een nieuwe gulden. Dat vind ik een goed plan, maar niet andersom want dan gaan mensen gegarandeerd klagen.

  – Dat inwisselen is de vorige keer nogal duur uitgepakt. Ik zie geen enkele reden waarom dat dit keer goedkoper zou zijn
  – Met dezelfde wisselkoers heb je nog niet dezelfde munt terug. Een belangrijke reden voor het “succes” van de oude gulden was de koppeling aan de D-Mark, én de lekker lopende wereldeconomie (waar een handelsland als NL dus goed aan kan verdienen — vooral met een sterke/stabiele munt). Beide niet aanwezig ditmaal.
  – Als we de toorn van frau Merkel op onze hals willen halen (en daarmee onze belangrijkste zakenpartner kwijt willen raken), dan moeten we vooral de euro laten ploffen 😉

  Nederland is echt een klein onbenullig landje op het wereldtoneel. De rest van de wereld naait ons er zo bij als we gekke dingen gaan doen. Voordeel is wel dat we in één keer van ons predikaat ‘belastingparadijs’ verlost zijn. Want geen enkele mulitnational die nog gaat investeren in Nederland natuurlijk 😉

 65. Floor says:

  snorkel,

  Sorry Snorkel, je begrijpt helemaal niet waar ik het over heb.
  Ik heb het over Duitsland/Nederland etc. uit de euro, al dan niet tijdelijk om al die euroshit op te ruimen.
  Op het moment dat wij (Duitsland) er uit stappen stort die euro in, mag je blij zijn wanneer er 15% van de huidige waarde over blijft, zie posting nr. 49 van mij als antwoord op een vraag van Il.
  Wel inlezen hè.

 66. snorkel says:

  Floor,

  Ok, je bedoelt sámen met Duitsland? Dat zag ik nergens staan (maar misschien lees ik er overheen…)

  Dat zou inderdaad de enige optie zijn, als we dan zo nodig uit de euro moeten. Daarmee help je wel meteen een heel contingent banken om zeep, maar het is inderdaad een mogelijkheid. Ik zie het niet gebeuren, maar áls het dan moet… dan maar sámen met Duitsland en misschien nog een paar anderen.

 67. Floor says:

  snorkel: Ok, je bedoelt sámen met Duitsland?

  Moet dat er nog bij geschreven worden dan?

 68. snorkel says:

  Floor,

  Ja.

 69. Michel says:

  snorkel,

  Resultaten uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst.

 70. Dawg says:

  lapje: Een wisselkoers is maar een mathematisch iets. Je kan 1 euro omwisselen in 1000 gulden, maar je wordt er geen cent rijker van. Je kan em ook omwisselen in 0,01 gulden en je wordt er geen cent armer van.Je punt snijdt geen hout.

  Had het wat uitgemaakt als de gulden destijds naar de euro was omgezet tegen een koers van 1 euro = 2 gulden in plaats van 1 euro = 2,20 gulden? Jie zou geneigd zijn om te denken van niet: bij een koers van 1 euro = 2,00 hadden alle inkomens 10% hoger geweest dan bij de gekozen koers, maar de prijzen waren dan ook 10% hoger geweest. Het lijkt dus niet uit te maken, maar dan zie je over het hooft dat bij een koers van 1 euro = 2,2 gulden buitenlandse goederen voor Nederlanders 10% duurder zijn geworden dan bij een koers van 1 euro = 2 gulden. De gekozen koers betekende dus een flink ruilvoetverlies voor Nederland dat zo’n 50% van z’n bestedingen in het buitenland doet.

  Nog anders wordt het als je naar vermogensposities gaat kijken. Bij een koers van 1 euro = 2,20 gulden zijn naar euro’s omgerekende spaartegoeden en schulden 10% kleiner respectievelijk groter dan bij een koers van 1 euro = 2,00 gulden. Welke koers wordt gekozen maakt m.i. uiteindelijk dus wel wat uit.

 71. snorkel says:

  Michel,

  Keiharde garanties voor de toekomst heb je nooit. Maar resultaten uit het verleden bieden wel perspectief en geven aan dat bepaalde dingen best (weer) KUNNEN gebeuren. En resultaten uit het verleden leggen ook bloot dat uitspraken als “huizenprijzen stijgen altijd”, “huizen zijn nog nooit zo goedkoop geweest” en “tijdelijk dipje” complete nonsense zijn… Lijkt me goed als de Nederlander eens goed wordt voorgelicht, in plaats van consequent opgelicht zoals nu. Zelfs een parlementaire enquetecommissie kijkt gewoon over deze feiten heen.

 72. Voerman says:

  Steven: Voerman

  Dat moment komt naderbij naargelang als gevolg van de cisis de huizenprijzen doorzakken.
  Huizenprijzen worden langzamerhand een waanzinnig zuivere graadmeter voor de snelheid waarmee sociale onrust.
  Voerman roerd natuurlijk een voor dit forum heikel punt aan, maar we zullen zien……….

 73. Voerman says:

  Voerman: Voerman roerd natuurlijk een voor dit forum heikel punt aan, maar we zullen zien……….

  Sorry voor slecht taalgebruik en tiepfouten in deze post! 🙂

 74. Afbetaalde huiseigenaar says:

  Kijk bij de commentaren bij hetzelfde artikel bij de televaag..niemand gelooft het noch..sterker het schijnt ook steeds minder te interesseren..me dunkt dat een paar maanden geleden veel meer commotie was of nu positief of negatief..nu schijnt zelfs de laatste oekel begrepen te hebben dat het met de huizenprijzen echt voorbij is..okay heeft de nhg max een mini stuip teweeggebracht, de richting is duidelijk..

  dus stervende zwaan gezang van de makelaar…

  De Pessimist:
  Wie gaat dit torpederen?
  rtlnieuws.nl/econo…e-tijden#node_284666

 75. snorkel says:

  De Pessimist,

  Hahaha, sterk staaltje makelaarslogica
  – Dalende huizenprijzen = NU KOPEN!!!
  – Stijgende hypotheekrente = NU KOPEN!!!

 76. De Pessimist says:

  snorkel,

  Het sterkst vind ik nog omdat je binnenkort 20% zelf moet meenemen gaan mensen maar gouw kopen ,zodat ze zeker weten dat ze gelijk 20% mogen afschrijven op hun grootste aankoop ooit wanneer de nieuwe maatregel in gaat .De hig potantionals staan in de rij bij de makelaar of zijn het de makelaars zelf, die high potantionals .

 77. snorkel says:

  De Pessimist,

  Ja, ze weten echt alles zo te draaien dat je NU MOET KOPEN! Als de wereld volgende week vergaat dan zouden ze het nog zo verkopen dat je DUS nog even snel een huis moet kopen omdat het nu nog kan. Geeft ook wel een indicatie van de wanhoop in makelaarsland natuurlijk.

  Maar ik vind het toch bijzonder… De huizenverkopers-lobby heeft het gewoon goed voor elkaar. Je ziet bijvoorbeeld niet alle kranten vol staan met berichten van (bv) auto-verkopers. Wel veel nieuws over dat het abominabel slecht gaat met de autoverkopen, maar dan niet met zo’n enorm doorzichtig verkoopverhaal er bij.

 78. snorkel says:

  Nieuwe voorzitter Nederlandse Vereniging Banken (NVB): https://twitter.com/chrisbuijink

 79. De Pessimist says:

  Ik vond weer eens een te gek filmpje. Eigenlijk zijn er nog nooit zulke mooie docu’s geweest als in deze tijd en is het best wel genieten om met een biertje te kijken naar hoe de ellende is ontstaan je kan best genieten van de crisis .
  http://vimeo.com/38500767

  Hier vond ik hem
  https://www.facebook.com/DebtTheGoodTheBadAndTheUgly
  Site waar je waarschijnlijk terecht kan met vragen over Prof Dirks vijn filmpje

 80. Steven says:

  Goed filmpje van die Danijela Piljic. Wat me wel altijd weer verbaasd dat ze op het eind eigenlijk zegt dat de tijd wel voldoende lang moet zijn zodat huiseigenaren niet zo veel pijn hoeven te voelen.. Wie 13 jaar geleden zijn/haar vermogen gestoken in- en geld had geleend voor UPC aandelen is gewoon zijn geld kwijt, maar bij huizenbezitters moet toch altijd weer de pamper er onder gehouden worden.

 81. Frans says:

  snorkel: Hahaha, sterk staaltje makelaarslogica
  – Dalende huizenprijzen = NU KOPEN!!!

  Voorheen was het “Stijgende huizenprijzen = NU KOPEN” haha!

  By the way:
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/megabonus-bestuurders#node_284906

  Was robeco niet van de woekerpolissen?

 82. De Pessimist says:

  room die kut bonus van de Rabo maar weer af met een persoonlijk boete voor het libot .
  Het blijven blinde psychopaten die pas door hebben hoe ze gehaat worden als de de kop van de romp gescheiden zijn .Of zelfs dan niet daar zullen ze ook wel een bonus voor hebben

 83. tufkaj says:

  snorkel:
  400 jaar huizenprijzen – plaatje: http://s7.postimg.org/pgvl3mg09/400jaar.jpg

  Wow, mooi 🙂 Zelf gemaakt? Goed als ik hem post?

 84. tufkaj says:

  Nico de Geit: Oude gulden prijzen terug, dat kan. Maar dan is de omwisselkoers opnieuw 2,2. Dus voor € 2,20 krijg je een nieuwe gulden. Dat vind ik een goed plan, maar niet andersom want dan gaan mensen gegarandeerd klagen.

  Als we nu de gulden zouden krijgen, is de wisselkoers 1. Net als voor de Dmark, de drachme, etc. En daarna gaan de koersen uit elkaar lopen.

 85. tufkaj says:

  Floor,

  Een devaluerende munt is precies waar zuid europa naar snakt, of heb ik iets gemist.

  (drie op een rij, ik laat een kans op een NHZ-je liggen)

 86. snorkel says:

  400 jaar huizenprijzen, 400 jaar bubbles en crashes…

  Infographic (nieuwe versie): http://s12.postimg.org/e1u08alnv/400jaar.jpg

 87. Tsjaa.. says:

  snorkel:
  400 jaar huizenprijzen, 400 jaar bubbles en crashes…

  Infographic (nieuwe versie): http://s12.postimg.org/e1u08alnv/400jaar.jpg

  Mooie grafiek.

 88. Steven says:

  Ja echt mooie grafieken. Dat ie ook onder de 100 komt lijkt me ook logisch. Als voorbeeld tijdens die borrel gaf ik bijv. de Zeedijk in Amsterdam aan. Totaal verloederd en geen hond die er wilde wonen. Terwijl het hartje centrum is en ook nog eens mooie oud-bouw. Zo lang iets stijgt in waarde geeft men het een likje verf, gaat een nieuwe keuken er in zetten enz. Maar zo lang de prijs zakt, dan zet men er een paar huurders in om de kosten te betalen met het uitwoon effect. Dus uiteindelijk ver onder die 100 wordt de prijs wel lager, maar je koopt dan waarschijnlijk ook een krot. Wordt spannend allemaal!

 89. snorkel says:

  Tsjaa..,

  Tnx! Zat nog een (vrij lullig) typefoutje in… Hier gecorrigeerde versie: http://s22.postimg.org/om3h1ofa7/400jaar.jpg

 90. snorkel says:

  Steven,

  Jep… Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dat het MOGELIJK is dat we teruggaan naar het gemiddelde, of daar flink onder duiken voor langere tijd… Dat staat voor mij buiten kijf. Hoeft geen reden te zijn om geen huis te kopen, maar ik vind het wel belangrijk dat “de Nederlander” weet waar hij aan begint en niet de verkooppraatjes van de NVM en VEH gelooft. Voorgelicht, in plaats van opgelicht dus 😉

  Wat mij trouwens ook opviel: Dikke vette crashes (>40%) lijken niet zo zeer veroorzaakt door oorlogen, maar echt door economische depressies. Niet onlogisch als je er over nadenkt (want in een oorlog zijn er natuurlijk nauwelijks transacties), maar het viel me wel op…

 91. Stoelgang says:

  De Pessimist:
  Wie gaat dit torpederen?
  rtlnieuws.nl/econo…e-tijden#node_284666

  Het woord ‘voortkabbelende’ ook weer in relatie tot de huizen’markt’ 😀 Wat schaamteloos. Dankzij dit soort lieden trappen er echter wellicht toch weer een stelletje naïeve kamikazekopers in de val, de fout van hun leven. Als er één kwalificatie niet klopt, dan is het wel dat de NL woning’markt’ voortkabbelt op een stabiel niveau. Het uitblijven van transacties is de voorbode voor substantieel lagere prijzen richting het evenwichtsniveau. Dat duurt naar mijn inschatting echt niet lang (in ieder geval niet tot 2020) wanneer de rente scherp stijgt, wat nu aan het gebeuren is. Een bodem wordt verder NOOIT gevormd in een markt zonder handelsvolume, maar ALTIJD aan de hand van een zeer hoog aantal transacties.

  Wie nu koopt is een kamikazekoper met zijn ogen in zijn zak!

 92. Steven says:

  snorkel: Voorgelicht, in plaats van opgelicht dus

  Ach WIJ doen ons best. 😉

 93. Stoelgang says:

  snorkel:
  De Pessimist,

  Hahaha, sterk staaltje makelaarslogica
  – Dalende huizenprijzen = NU KOPEN!!!
  – Stijgende hypotheekrente = NU KOPEN!!!

  De (uiteindelijke overblijvende gedecimeerde groep) makelleugenaars zal dit overigens blijven roepen. Zij zullen dus net zoals een stilstaande klok ooit gelijk krijgen 😀

  Voor nu: flauw, voorspelbaar, maar wel gratis cabaret 😀

 94. Stoelgang says:

  De Pessimist:
  snorkel,

  Het sterkst vind ik nog omdat je binnenkort 20% zelf moet meenemen gaan mensen maar gouw kopen ,zodat ze zeker weten dat ze gelijk 20% mogen afschrijven op hun grootste aankoop ooit wanneer de nieuwe maatregel in gaat .De hig potantionals staan in de rij bij de makelaar of zijn het de makelaars zelf, die high potantionals .

  Lui die daarin trappen en dusdanig handelen – ze bestaan – zijn in mijn optiek elke binding met de realiteit, de logica en het boerenverstand verloren, als die binding er ooit was en ze verdienen het om door het makelleugenaarsgilde volledig met boter en suiker ingemaakt te worden. Maar het gebeurt echt. Dan geldt toch echt ‘survival of the fittest’.

 95. De Pessimist says:

  Stoelgang,

  Er zal wel een schrik jaar komen een van blinde paniek van 30% daling .Het geld om te wachten met verkoop zal bij iedereen min of meer tegelijk op zijn .zo veel geefrede huisjes op zoek naar een starter .

 96. Steven says:

  Stoelgang,

  Waarom mensen zo’n enorme bult hersenen achter hun ogen hebben is uiteraard niet survival of the fittest, maar survival of the smartest (en dan ook nog eens in groepsverband): dat zit wel goed hier.. 😉

 97. Stoelgang says:

  snorkel:
  De Pessimist,

  Ja, ze weten echt alles zo te draaien dat je NU MOET KOPEN! Als de wereld volgende week vergaat dan zouden ze het nog zo verkopen dat je DUS nog even snel een huis moet kopen omdat het nu nog kan. Geeft ook wel een indicatie van de wanhoop in makelaarsland natuurlijk.

  Maar ik vind het toch bijzonder… De huizenverkopers-lobby heeft het gewoon goed voor elkaar. Je ziet bijvoorbeeld niet alle kranten vol staan met berichten van (bv) auto-verkopers. Wel veel nieuws over dat het abominabel slecht gaat met de autoverkopen, maar dan niet met zo’n enorm doorzichtig verkoopverhaal er bij.

  Snorkel, dat staat in verband met het verstikkende probleem in NL. Je moet voor de grap eens om je heen kijken hoeveel winkels en andere bedrijven er woningmarkt gerelateerd of woningmarktschijnwelvaartconsumptie gerelateerd zijn. Je schrikt je wild. De belangen zijn zo E-NORM groot, dat de paniek er op dit moment vanaf spat. Anders gezegd: we zijn bijna aan het begin van het steile stukje van de glijbaan. Er is nu sprake van relatieve rust, ingegeven door de vakantietijd, maar daarna: berg je!

 98. asd says:

  Hoe je het keert of wendt: je moet in NL helemaal geen huis kopen, ook niet in België of Frankrijk!
  De bezuinigingen en de dalende inkomens in dit land gebieden dit nu eenmaal in de komende tijden. Nog afgezien van het overprijsde kwalitatief slechte NL-woningbestand ook wel genoemd de NL-huizenmarktzeepbel.

  En er is steeds minder zicht op verbetering van de situatie. O jaha? Meer en meer landen in Europa zullen namelijk met hun problematiek toetreden tot de EU, c.q. Eurozone. Dat betekent voor het hoge Noorden voortgaande besparingen, inkomensdalingen en een lagere consumptieniveau’s, hetgeen weer goed is voor de ecologie.

  Neem het corrupte Kroatië, een heerlijk overwegend katholiek land, dat sinds gisteren is toegetreden tot de EU.

  Behalve een geweldig toeristisch gebied verder nul komma nul waard op het gebied van macro earning capacity.

  Een nieuwe reeks maatregelen à la Grèce et Cyprus ligt met dat land dan ook op de loer met alle gevolgen vandien voor de vaderlandse NL-huizenmarkt.

  Nemen we verder recentelijk Letland, dat al wat verder is en als 18e staat zelfs tot het EURO-gebied mag toetreden.

  Eveneens een geweldig land, waar NL cultureel een puntje aan kan zuigen, maar dat ook nog lange tijd een beroep zal doen op de vleespotten van de EU.

  Het lollige is, dat NL met zijn grote buitenland na verloop van tijd deze landen wel eens zou kunnen volgen.

  Geen goed bericht voor de NL-onroerend goedmaffia, banksters en makelmannetjes, om maar niet te spreken van gezinnen, “die onder water staan”.

  Maar ja, “elk nadeel heb z’n voordeel”! Dit is nu eenmaal de prijs, die we moeten betalen om de culturele rijkdom van Europese landen in stand te houden!

  Daar moet je wat voor over hebben, hoewel ik vind, dat politici, EU-ambtenaren concerns, vastgoedmaffia, banksters en andere maffia verplicht moeten worden minstens de helft van hun bezit en inkomen af te staan aan de instandhouding van Europa en niet de rekening voortdurend neer leggen bij de diverse Europese bevolkingen!

  Effe kijken waar het op uitdraait. Ik weet het wel!

 99. Stoelgang says:

  snorkel:
  400 jaar huizenprijzen, 400 jaar bubbles en crashes…

  Infographic (nieuwe versie): http://s12.postimg.org/e1u08alnv/400jaar.jpg

  Sehr schön!

 100. Stoelgang says:

  Steven:
  Ja echt mooie grafieken. Dat ie ook onder de 100 komt lijkt me ook logisch. Als voorbeeld tijdens die borrel gaf ik bijv. de Zeedijk in Amsterdam aan. Totaal verloederd en geen hond die er wilde wonen. Terwijl het hartje centrum is en ook nog eens mooie oud-bouw. Zo lang iets stijgt in waarde geeft men het een likje verf, gaat een nieuwe keuken er in zetten enz. Maar zo lang de prijs zakt, dan zet men er een paar huurders in om de kosten te betalen met het uitwoon effect. Dus uiteindelijk ver onder die 100 wordt de prijs wel lager, maar je koopt dan waarschijnlijk ook een krot. Wordt spannend allemaal!

  Daar komt het wel op neer. Het probleem is dat de situatie aan het einde verliezers en hele grote verliezers kent. NL wordt er in ieder geval niet beter van.

 101. snorkel says:

  snorkel,

  Ok, en dan – na nog wat feedback van deze en gene – hier de definitieve versie wat mij betreft.

  http://s8.postimg.org/nxx7aod9v/400jaar.jpg
  http://postimg.org/image/pcyrzeecx/

  Mag natuurlijk geshared, gemaild. getweet, gekopieerd, etc etc worden.

 102. Stoelgang says:

  De Pessimist:
  Stoelgang,

  Er zal wel een schrik jaar komen een van blinde paniek van 30% daling .Het geld om te wachten met verkoop zal bij iedereen min of meer tegelijk op zijn .zo veel geefrede huisjes op zoek naar een starter .

  Er komt altijd een moment van capitulatie. Daarvoor gaat het nu nog te goed en er zijn nog vele verkopers die menen dat ze goud in handen hebben of geen afstand willen doen van hun pensioenvoorziening in de vorm van een huis. Zodra het besef van de nieuwe werkelijkheid is ingedaald, komt de capitulatie dichterbij. Geduld is een deugd als het om investeren gaat, dus wacht. Wacht geduldig!

 103. Stoelgang says:

  Steven:
  Stoelgang,

  Waarom mensen zo’n enorme bult hersenen achter hun ogen hebben is uiteraard niet survival of the fittest, maar survival of the smartest (en dan ook nog eens in groepsverband): dat zit wel goed hier..

  Dat dacht ik ook. Proud te be a soapbubbler 😀

 104. snorkel says:

  Stoelgang: Snorkel, dat staat in verband met het verstikkende probleem in NL. Je moet voor de grap eens om je heen kijken hoeveel winkels en andere bedrijven er woningmarkt gerelateerd of woningmarktschijnwelvaartconsumptie gerelateerd zijn. Je schrikt je wild. De belangen zijn zo E-NORM groot, dat de paniek er op dit moment vanaf spat. Anders gezegd: we zijn bijna aan het begin van het steile stukje van de glijbaan. Er is nu sprake van relatieve rust, ingegeven door de vakantietijd, maar daarna: berg je!

  Dat is volgens mij een zeer juiste constatering. Hoe je je hele economie op los zand kunt bouwen…

 105. Frans says:

  asd: En er is steeds minder zicht op verbetering van de situatie. O jaha? Meer en meer landen in Europa zullen namelijk met hun problematiek toetreden tot de EU, c.q. Eurozone.

  Ook zonder dit toetreden zal het slechter, en slechter en slechter gaan. Niet dan de schuld geven aan deze landen.

 106. ll says:

  Snork, krijg nikx door, alleen de laatste, kan je de Kondratief golf er ook op los laten ?

  Kijken of ze gelijk lopen ?

 107. De Pessimist says:

  snorkel,

  Dank je wel :)erg mooi gemaakt het zou aan de muur moeten hangen bij elke bank en hypothekeer

 108. Stoelgang says:

  asd:
  Hoe je het keert of wendt: je moet in NL helemaal geen huis kopen, ook niet in België of Frankrijk!
  De bezuinigingen en de dalende inkomens in dit land gebieden dit nu eenmaal in de komende tijden. Nog afgezien van het overprijsde kwalitatief slechte NL-woningbestand ook wel genoemd de NL-huizenmarktzeepbel.

  En er is steeds minder zicht op verbetering van de situatie. O jaha? Meer en meer landen in Europa zullen namelijk met hun problematiek toetreden tot de EU, c.q. Eurozone. Dat betekent voor het hoge Noorden voortgaande besparingen, inkomensdalingen en een lagere consumptieniveau’s, hetgeen weer goed is voor de ecologie.

  Neem het corrupte Kroatië, een heerlijk overwegend katholiek land, dat sinds gisteren is toegetreden tot de EU.

  Behalve een geweldig toeristisch gebied verder nul komma nul waard op het gebied van macro earning capacity.

  Een nieuwe reeks maatregelen à la Grèce et Cyprus ligt met dat land dan ook op de loer met alle gevolgen vandien voor de vaderlandse NL-huizenmarkt.

  Nemen we verder recentelijk Letland, dat al wat verder is en als 18e staat zelfs tot het EURO-gebied mag toetreden.

  Eveneens een geweldig land, waar NL cultureel een puntje aan kan zuigen, maar dat ook nog lange tijd een beroep zal doen op de vleespotten van de EU.

  Het lollige is, dat NL met zijn grote buitenland na verloop van tijd deze landen wel eens zou kunnen volgen.

  Geen goed bericht voor de NL-onroerend goedmaffia, banksters en makelmannetjes, om maar niet te spreken van gezinnen, “die onder water staan”.

  Maar ja, “elk nadeel heb z’n voordeel”! Dit is nu eenmaal de prijs, die we moeten betalen om de culturele rijkdom van Europese landen in stand te houden!

  Daar moet je wat voor over hebben, hoewel ik vind, dat politici, EU-ambtenaren concerns, vastgoedmaffia, banksters en andere maffia verplicht moeten worden minstens de helft van hun bezit en inkomen af te staan aan de instandhouding van Europa en niet de rekening voortdurend neer leggen bij de diverse Europese bevolkingen!

  Effe kijken waar het op uitdraait. Ik weet het wel!

  Eensch, eensch, driewerf eensch! Wie o wie wil er in godsnaam nog een huis kopen in NL in de toekomst. Je kan wachten (zoals ik eerde aangaf) maar wachten wil niet zeggen dat het verstandig is om een huis te kopen. In de nieuwe (!) visie van de Rabobank kan je als je wil straks een sterfhuis kopen in een sterfhuis 😀 Nog nooit vertoond in 400 jaar!

 109. Stoelgang says:

  snorkel:
  snorkel,

  Ok, en dan – na nog wat feedback van deze en gene – hier de definitieve versie wat mij betreft.

  http://s8.postimg.org/nxx7aod9v/400jaar.jpg
  http://postimg.org/image/pcyrzeecx/

  Mag natuurlijk geshared, gemaild. getweet, gekopieerd, etc etc worden.

  Erg mooi, waar heb je dat mee gemaakt (behalve met ‘ne computert)?

 110. snorkel says:

  ll: Snork, krijg nikx door, alleen de laatste, kan je de Kondratief golf er ook op los laten ?

  Kijken of ze gelijk lopen ?

  Had ik in gedachten al even gedaan. Heel ruim gezien klopt het (maar niet mooi genoeg om er in te tekenen vond ik). De toppen/ grote crashes in het laatste grafiekje liggen ± 40, 70, 60, 130 (2x 65), 45 en 35 jaar van elkaar.

 111. Stoelgang says:

  snorkel: Dat is volgens mij een zeer juiste constatering. Hoe je je hele economie op los zand kunt bouwen…

  …los zand, drijfzand, of anders gezegd op speculatie van derden met geleend geld in afschrijvende consumptieobjecten. Hoe krom wil je het hebben? Bananen zijn er niets bij 😀

 112. snorkel says:

  Stoelgang,

  Adobe Illustrator

 113. Stoelgang says:

  Frans: Ook zonder dit toetreden zal het slechter, en slechter en slechter gaan. Niet dan de schuld geven aan deze landen.

  Precies, dat is niet nodig. Hoewel ik niet denk dat de betreffende landen een positieve invloed op het geheel zullen hebben. Er is sinds het begin van de zogenaamde kredietcrisis nog geen CENT staatsschuld afgebouwd. De staatsschulden zijn enkel gegroeid en flink ook! Samen met de werkloosheid en sinds kort de hypotheekrente de enige groeifactoren 😀

 114. asd says:

  Frans: Ook zonder dit toetreden zal het slechter, en slechter en slechter gaan. Niet dan de schuld geven aan deze landen.

  Nog steeds met waardering voor je samenvattende lijst in het voorgaande(?) onderwerp, door Stoelgang aangehaald, vind ik dat je nu een beetje ondoordacht conclusies trekt: ik ben het namelijk met je eens, alhoewel toetredingen van marode Europese staten (Oekraïne wil ook zo graag!) bijdragen aan de verslechterende situatie in het hoge Noorden.

  Zoals ik zei: dat is de prijs, die we betalen voor de instandhouding van een rijk geschakeerde Europese cultuur. Het belang daarvan hoef ik toch verder niet toe te lichten? Maarrrr, er zijn grenzen!

 115. Stoelgang says:

  De Pessimist:
  snorkel,

  Dank je wel erg mooi gemaakt het zou aan de muur moeten hangen bij elke bank en hypothekeer

  Wellicht over 10 jaar 😉 Nu hangen er alleen stijgende grafieken en hukkerfoto’s 😀

 116. Stoelgang says:

  snorkel:
  Stoelgang,

  Adobe Illustrator

  Merci!

 117. ll says:

  Snork, hij is zó mooi, feli 🙂 , en wat een werk zeg …….

 118. asd says:

  Stoelgang: Eensch, eensch, driewerf eensch! Wie o wie wil er in godsnaam nog een huis kopen in NL in de toekomst. Je kan wachten (zoals ik eerde aangaf) maar wachten wil niet zeggen dat het verstandig is om een huis te kopen. In de nieuwe (!) visie van de Rabobank kan je als je wil straks een sterfhuis kopen in een sterfhuis Nog nooit vertoond in 400 jaar!

  Dat vind ik ook ,Stoelgang, kwestie het grote geheel blijvend te overzien en niet te vervallen in NL-geneuzel. En dan nog loop je de kans, dat je er naast zit!

 119. snorkel says:

  ll,

  Hahaha, ja inderdaad! Ik wil ook nog eens iets doen met typische uitspraken van ‘experts’ (NVM, VEH, banken, etc) en daar eens wat uitspraken van goede voorlichters tegenover zetten. Het kost alleen zo veel tijd, en in tegenstelling tot die ‘experts’ krijg ik er niet voor betaald 😉

 120. ll says:

  Jopatee, de beer komt los ……. NL gaat kapot

  http://www.deondernemer.nl/blogs/654347/Nederland-gaat-kapot.html

 121. asd says:

  ll: Jopatee, de beer komt los ……. NL gaat kapotdeondernemer.nl/bl…land-gaat-kapot.html

  Toin Saris: als dat een toonbeeld is van de huidige “NL-adviseur”, dan wordt het voor de nabije toekomst echt lachen geblazen. Wat een nitwit!

 122. snorkel says:

  Kijk, DIT is het soort activiteiten tot waar de VEH zich zou moeten beperken: http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2013/427328-vijf-veranderingen-per-1-juli/

  Niet dat lobby’en voor hogehuizenprijzen van de zittende garde. Gewoon voorlichten van de woonconsument.

 123. Voerman says:

  asd: Zoals ik zei: dat is de prijs, die we betalen voor de instandhouding van een rijk geschakeerde Europese cultuur. Het belang daarvan hoef ik toch verder niet toe te lichten? Maarrrr, er zijn grenzen!

  Welwel, asd.
  We mogen in NL niet discrimineren, geen duidelijke standpunten innemen, we moeten relativeren tot in het onmogelijke, we moeten zaken vanuit zoveel standpunten bekijken, dat we helemaal niet meer weten wat we zien!
  Kortom, we kunnen het beste helemaal zwijgen en in lafheid lijdzaam naar de kloten gaan. Gebroken geweertje! Zelfvernietigingspascifisme. 😐
  Heb jij nog de moed om enig perspectief te zien?
  Wie dan wel?

 124. Steven says:

  asd: En dan nog loop je de kans, dat je er naast zit!

  sorry dat ik het zeg, maar gewoon geen schulden hebben en edelmetaal sparen lijkt me vrij safe (dat doe ik). Als edelmetaal niets meer waard wordt door een enorme meteoriet van puur zilver… ok… maar dan nog heb ik geen schulden: in ieder geval niet voor mijn woning.

  of zeg ik nu iets raars?

  Ook mij kostte het overigens veel moeite om geheel schulden vrij te zijn en dat ging maar om enkele tienduizenden euro’ s, maar wat er de afgelopen 20 jaar geleend is… pfff Good Luck

 125. maarten says:

  wat te denken van Melanie Schulz het beeld van 3 miljoen, Eurlings(IOC) en Broekers ((ex)pro rooklobby)?

 126. Steven says:

  enkele tienduizenden euro’ s? wat zeg ik nou? Ging om 23.000 euro of zo.

  tot morgen!

 127. Tufkaj says:

  snorkel:
  ll,

  Hahaha, ja inderdaad! Ik wil ook nog eens iets doen met typische uitspraken van ‘experts’ (NVM, VEH, banken, etc) en daar eens wat uitspraken van goede voorlichters tegenover zetten. Het kost alleen zo veel tijd, en in tegenstelling tot die ‘experts’ krijg ik er niet voor betaald

  Hoe herkenbaar 😉

  Zat zelf met het idee de pbk grafiek als tijdslijn te gebruiken en bij mouseover wat persberichten of reclames. Interactiever maar minder krachtig dan een infographic.

 128. Animal Crackers says:

  Dit comment bij deze video or transcript for that matter The Paradox of the Creditor Debtor Relationship – Germany the Debtor Nation :
  “Debt” stems from the arbitrary notion that one must pay an interest for something that is merely concocted out of thin air. When you borrow say..$1000 from a bank, they deposit only $1000 into your account, it’s up to you to go and find the interest. They don’t print that for you. But someone else has to borrow that interest at some time later, so that it gets paid back to the bank, via you. This snowballs into debt slavery, which is what we live in now. Borrowers cannot print up the interest out of thin air (or for that matter, the principal either) to pay the bank off. We used to have debt free money in this nation, why not now?

  1,8% rendement op sparen, 3% inflatie, 4% fictief rendement belastingheffing…. Verdamping?

  Doet mij denken aan ‘n gouden banken koets die de schulden van banken distribueert onder belastingbetalers. Maar dan vooral de belastingbetaler die zelf de kar trekt.

  Terwijl Nederland 12e staat op de wereldranglijst met meeste milionairs (OECD).

  Volgens Voerman was er niet zoveel aan de hand in de ’80er jaren, hij verkocht zijn huis en maakte winst bij een nieuwe aquisatie, toch Voerman? Nee, de middenklasse had het zwaar te verduren. Gelukkig kijkt Juan wat breder.

  Brede maatschappelijke discussies daar hebben we nu onze social media voor. Klokkenluiders genieten sympathie omdat ze misstanden aanhangig maken maar wie hangt de klokkenluider als niemand hem of haar adopteert en politiek asiel verleent? Als Snowden of Assange een facebookpagina had kon je ze liken!

  So much for activism. Maar we gaan nog wat meemaken als we in ons navelstaren niet solidariseren met waar de klappen het hardst vallen. Ook hier, wanneer de verzorgingsstaat (voor wie?) wordt afgebroken, want dan kan Opstelten straks met plannetjes komen om hekken te subsidieren voor de enclaves van nette burgers die hun bezit moeten kunnen beschermen. En dat dan bovenop de 6,5 Miljard hra die ze nu al jaarlijks genieten.

  150 jaar slavernij afgeschaft gisteren, ik lach mij een bult! In 1853 kregen alle slavenhouders ter compensatie van de staat 300 NLG voor elke slaaf, het huidige equivalent van 40.000 $ per slaaf. Dan heeft niet alleen Wilders bescherming nodig maar biedt de Nederlandse variant van de Griekse ‘Gouden Dageraad’ uitkomst. Slavernij afgeschaft en excuses, Muhahaaa

 129. asd says:

  Voerman: Welwel, asd.We mogen in NL niet discrimineren, geen duidelijke standpunten innemen, we moeten relativeren tot in het onmogelijke, we moeten zaken vanuit zoveel standpunten bekijken, dat we helemaal niet meer weten wat we zien!Kortom, we kunnen het beste helemaal zwijgen en in lafheid lijdzaam naar de kloten gaan. Gebroken geweertje! Zelfvernietigingspascifisme. Heb jij nog de moed om enig perspectief te zien?Wie dan wel?

  Absoluut Voerman. Is zelfs een plicht van ouwe knarren: goed voorbeeld doet goed volgen. Weet je ook wel.

  Ik ben absoluut vóór het rijk geschakeerde Europa, alleen bevindt zich dat nu op de verkeerde weg, waardoor vroeg of laat de boel in elkaar dondert. Moet je maar opletten.

  Echt een nieuwe opzet met filosofische, culturele,macro-economische, juridische inzet etc. is hard nodig, waarbij – om te beginnen – de opgelopen schade wordt neergelegd bij de veroorzakers, zoals eerder aangegeven en niet bij de diverse bevolkingen.

  Kwestie van frapper toujours, totdat alle boosdoeners daar ziek van worden!

 130. Animal Crackers says:

  Part II of: The Paradox of the Creditor Debtor Relationship – Germany the Creditor Nation
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=10382

  Met Kroatie in onze gelederen zijn de geallieerden groter dan ooit maar stelselmatig ontbreekt de werkelijke grootmoedigheid om schuld te definieren. Hoe zou dat toch komen? Of krijgen de notabelen politici bij de EU straks een leuk commisariaat bij een handelsonderneming als hun werk erop zit? Voorlopig heeft de EU steeds meer geld nodig om haar werk te kunnen doen en voor je het weet zijn donaties van grote bedrijven nodig 😉

 131. Animal Crackers says:

  Het blijft een mooi thema slavernij, zeker nu het, ‘n luttele 10 jaar bestaande, NinSee met opheffen wordt bedreigd. Stel je voor dat Surinamers straks ook grotere verbanden gaan leggen ze maken nu al zo’n belangrijk deel van de samenleving uit!
  Saillant in dit verband de uitspraak die ik hoorde van iemand dat we keti koti (verbreek de ketenen) dan maar op 4 mei moeten gaan vieren omdat er wel 50 instellingen zijn die gelieerd zijn aan de 5 jarige 2e wereldoorlog. Wellicht was het een Surinaamse Palestijn, het zou kunnen.

 132. Stoelgang says:

  ll:
  Jopatee, de beer komt los ……. NL gaat kapot

  deondernemer.nl/bl…land-gaat-kapot.html

  Te laat. NL is allang reddeloos verloren. Kapot gereguleerd, kapot gelobbyd, kapot gegraaid. Nu grossiert NL in een grote slecht of niet opgeleide onderlaag van de bevolking, zieken, vergrijzing, werkloosheid, ambtenaren, regels, ambtenaren, beleid, rapporten, vergaderingen, ambtenaren, beleid, regulering, beleid, bezuinigingen (lees: lastenverzwaringen), kleine “zuinige”subsidieautootjes, ambtenaren, vergunningen, beleid, rapporten, politici, oude huizen, hypotheken, ambtenaren…

  😐

 133. Stoelgang says:

  snorkel:
  Kijk, DIT is het soort activiteiten tot waar de VEH zich zou moeten beperken: eigenhuis.nl/actue…deringen-per-1-juli/

  Niet dat lobby’en voor hogehuizenprijzen van de zittende garde. Gewoon voorlichten van de woonconsument.

  Zo is het maar net. Prima berichtje. Zou dit – heel voorzichtig – misschien ook een omslag kunnen betekenen bij de VEH? Met ‘ook’ doel ik op de eerdere koerswijziging met betrekking tot de woning’markt’ van de Rabobank van afgelopen week. Laten we het hopen…

 134. Animal Crackers says:

  Stoelgang: Te laat. NL is allang reddeloos verloren. Kapot gereguleerd, kapot gelobbyd, kapot gegraaid. Nu grossiert NL in een grote slecht of niet opgeleide onderlaag van de bevolking, zieken, vergrijzing, werkloosheid, ambtenaren, regels, ambtenaren, beleid, rapporten, vergaderingen, ambtenaren, beleid, regulering, beleid, bezuinigingen (lees: lastenverzwaringen), kleine “zuinige”subsidieautootjes, ambtenaren, vergunningen, beleid, rapporten, politici, oude huizen, hypotheken, ambtenaren…

  Coporate Fascism!

 135. Animal Crackers says:

  Het was een typo maar eigenlijk wel mooi, door de ‘cop’ (politiestaat) implicatie en de associatie met ‘cooperative’. Corporate Fascism however, rules big time!
  Slaaf van de bank? Bank laaft zich aan Sufferds. Smart. Subprime. Speculation. Suckers. Stupid. Spending. Slaves!

  En Rutte en Samson betalen extra af op de hypotheek Muhahahaaa

 136. Animal Crackers says:

  Rutte voor de verkiezingen: “Als de hypotheekrenteaftrek niet bestond had ik hem gisteren uitgevonden”. 🙂 🙂 🙂

 137. Animal Crackers says:

  Als ontkennen niet meer werkt ga je doen alsof.
  Doekjes voor het bloeden dweilen met de kraan open!

 138. Animal Crackers says:

  Fulmineren hier. Soms moet dat even.
  Als ik het kan opbrengen.

 139. Animal Crackers says:

  De Pessimist,

  En wanneer je niet op tijd ingrijpt in ‘n conflict als het drama dat zich de afgelopen 2 jaar in Syrie afspeelde ook! Libië was binnen ‘n maand onder controle. Who pays the price? Afgezien van de oenconomen is het vrij duidelijk. Soms is het belang dat gediend is bij chaos om het establishment legitimatie te verlenen voor de opoffering van burgers en soms is het niet nodig al was een despooot in staat om onderwijs en gezondheidszorg gratis te maken en niet te belasten. En zo gaat het al decennia lang. Nations not working in the interest of the people but in the interest of big corporations that have a major seat in global world dominating power institutions that are bigger than ANY nation to fail still needing nations in power.

 140. Animal Crackers says:

  Ik ga ,onrustig, slapen. Dat deed ik nog niet.

 141. Frans says:

  Animal Crackers: Coporate Fascism!

  Hier nog een leuk filmpje! Nigel Farage.
  (Zelfs noemt ie Nederland)
  http://www.youtube.com/watch?v=pEewCS9exzI

 142. Frans says:

  Animal Crackers: Nations not working in the interest of the people but in the interest of big corporations that have a major seat in global world dominating power institutions that are bigger than ANY nation to fail still needing nations in power.

  Dat zeg ik!!! Gamma, uh, ik bedoelt Corporate Fascism!!

 143. Frans says:

  asd: alhoewel toetredingen van marode Europese staten (Oekraïne wil ook zo graag!) bijdragen aan de verslechterende situatie in het hoge Noorden.

  Zie fimlpje Farage!
  Allemaal corruptie, it’s the banksters!!
  En uiteindelijk zijn de banksters het middel, en gaat het uiteindelijk om macht.
  Corporate Fascism begint als term hier te leven, misschien tijd om de term NWO, oftewel New World Order in te voeren??
  Dit is nog een erg grote stap, maar je kunt je bijvoorbeeld afvragen hoe het kan dat alles precies in de verkeerde richting zich ontwikkeld….
  Toeval of zit er een plan achter?
  Het mag duidelijk zijn dat de EUR zone en de EU wordt gebruikt om landen hun souvereiniteit af te nemen, en bezittingen in de handen van de preferente internationale bedrijven te doen belanden.
  http://www.youtube.com/watch?v=pEewCS9exzI

 144. Frans says:

  De Pessimist:
  Animal Crackers,
  Keynes zou zeggen van deze houding komt oorlog
  nu.nl/economie/351…huldverlichting.html

  Politici: allemaal leugenaars!

 145. ll says:

  Delft verlaagt grondprijs. Hoe ? Door de grondprijs niet mee te laten stijgen met de inflatie, proest……

  Prijs nu 2.9% goedkoper duzzzzz

  Hoe verzinnen ze het, gooi je er 50% af, en dan is het staatssteun …….., zo wordt het nooit meer iets, blijft de woningmarkt zo altijd stil staan…

  Gedwongen verkopen met 50% toegenomen via Funda…… Karel Schiffer WEW.

  Funda is nu een gedwongen verkoop site ? 270.000 gedwongen verkopen ? Gaat lekker zo………

 146. ll says:

  Nog steeds geen staatsgarantie voor de BAD BANKS ( lees pensioenfondsen )voor de Over de Top Gesecuritiseerde Sub-Prime Hypootjes.

  Ging toch wel ietsje anders in de States met de Freddie en Fanny, en zit het ABP hier nog in ? Kan ze nergens meer vinden …….. 😉 , goed verstopt, dat dan weer wel ……

  Trouwens als je die 37% achterstallige belasting aftrekt zit er nog 630 miljard in de pensioenpotten ……., ook een mooi bedrag …….. en de staatsschuld is dan ook ( bijna ) weg …….. 🙂

 147. ll says:

  Toch heeft Hoogehuizenprijzenminnend NL ( copyright Juan ) het wel weer goed voor elkaar, als je er ff over na denkt 😉

  Onze pensioenpotten en de Funda site, zijn nu volledig tot hun beschikking ………., tjonge, jonge……..

  Keep them up, them stupid prices ……..

 148. Philippulus says:

  Gedwongen huizenverkopen met helft omhoog

  Het aantal gedwongen huizenverkopen met verlies is in de eerste helft van 2013 opgelopen naar 2.284, een stijging van 48 procent.

  http://www.nuzakelijk.nl/economie/3516579/gedwongen-huizenverkopen-met-helft-omhoog.html

 149. ll says:

  Op de Funda site, ( die van Karel Schiffer van de WEW en de NHG, afdeling gedwongen woning verkopen ) zijn de prijzen 95.000 hoger dan de ‘echte’ verkoopprijzen. Ra, ra hoe kan dat ?

  Een nadenkertje 🙂

 150. Tsjaa.. says:

  Animal Crackers:
  Dit comment bij deze video or transcript for that matter The Paradox of the…y the Debtor Nation :

  1,8% rendement op sparen, 3% inflatie, 4% fictief rendement belastingheffing…. Verdamping?

  Brede maatschappelijke discussies daar hebben we nu onze social media voor. Klokkenluiders genieten sympathie omdat ze misstanden aanhangig maken maar wie hangt de klokkenluider als niemand hem of haar adopteert en politiek asiel verleent? Als Snowden of Assange een facebookpagina had kon je ze liken!

  De vermogensbelasting is 1,2% en je kan een petitie voor asiel van Snowden in Nederland ondertekenen (heb ik al gedaan).

  http://petities.nl/petitie/bescherm-edward-snowden

 151. ll says:

  Zag dat Tufkaj deze ook al had geplaatst.

  NL, doe je best, alleen Griekenland nog ff inhalen, en dan op de allereerste plaats 😉

  http://www.economicvoice.com/global-housing-markets-in-full-scale-boom-q1-2013/50037915#axzz2XxhmT3dq

 152. De Pessimist says:

  ll,

  Dus jij gaat mij vertellen dat de waterschapen misschien onderwater staan? Veel gekker moet het niet worden in waterland

 153. Nico de Geit says:

  ll:
  Jopatee, de beer komt los ……. NL gaat kapot

  deondernemer.nl/bl…land-gaat-kapot.html

  Er zijn ook heel veel bedrijven die wel overeind blijven bij tegenwind. De zwakkeren gaan onderuit, dat is onvermijdelijk.

  Ik hoop op wat leedvermaak maar dat valt tot nu toe erg tegen. Hooguit doen ze een auto weg en gaan minder op vakantie. Ik heb nog geen hongerige mensen aan de deur gehad.

  Ik ken iemand die failliet is. Ze zit nu gehuurd en hangt de hele dag op Facebook. Kopje thee erbij. Geen reden tot leedvermaak.

  Ik ken er nog één….maar die laat niets meer horen. Ze ging bij haar zus wonen of zo. Ook weer opgelost. Het leven gaat gewoon door. Gelukkig maar dat thee niet zo duur is, dan kun je de hele dag thee drinken.

 154. Nico de Geit says:

  Geit bedenkt: De Woonbox

  Kleine slaapkamer, woonkamertje met keukentje, kleine badkamer, alles betaalbaar in een ‘woonbox’. Net zoiets als een garagebox.

  Toen kwam ik erachter dat de ‘woonbox’ al lang bestond, ze noemen het appartementen. Ik weet wat zo’n ‘woonbox’ kost om te maken, maar dat staat in geen verhouding tot de prijs van nieuwe dozen, laat staan van oude vieze dozen.

  Laat die oude troep voor wat het is, het wordt tijd voor de ‘woonbox’. Het zal wel niet mogen van de overheid, zelfs niet als je ze bovenop elkaar stapelt.

  Afbeelding van een eenvoudige ‘woonbox’:

  http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/sleepbox-2.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*