Groeiend aantal huizenbezitters heeft spijt van hoogte hypotheek

Een groeiend aantal huizenbezitters heeft spijt van de hoogte van zijn hypotheek. Gemiddeld zes procent heeft spijt van de leningomvang. Dat percentage verdubbelt in de categorie consumenten die de afgelopen vijf jaar een woning heeft gekocht. Van alle typen krediet is de beleggingshypotheek de gebeten hond.

bron: FD.nl

Share Button

308 Reacties

 1. piet selderie Zegt:

  bheeee zij het schaap, en hij liep vrolijk achter zijn vriendjes aan! Gewoon zelf blijven denken jongens en niet te veel naar TV-makelaar kijken met hun mooie praatjes, laat staan de Hypotheker ect. Achter af hebben ze het weer niet geweten. En nu opeens spijt hebben, 2 jaar geleden waren ze nog blij en vooral trots met de behaalde “winst” dus nu niet janken had je maar beter moeten nadenken en niet blindelinks moeten volgen!!!

 2. Niek Zegt:

  wie geen spijt heeft is voetbalkampioen Dirk, geniet u even mee van de grap van de week (gut, het is toch geen 1 april?):

  Amsterdam, 1 juli. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de DSB Bank een boete gegeven van in totaal 120.000 euro wegens het overtreden van de regels bij het verstrekken van hypotheken.

 3. Huizenzoeker Zegt:

  Ik wil graag zes keer mijn inkomen lenen, gezien mijn toekomstperspectief is dat niet erg (afgestudeerd WO). Helaas is dat nu onmogelijk, en blijf ik dus langer in mijn sociale huurwoning in Amsterdam wonen.

  Een redelijke woning kost 300.000 in Amsterdam, en ik wil niet nu een woning van 200.000 kopen, en na twee-drie jaar weer verhuizen en opnieuw overdrachtsbelasting betalen. Dan maar in mijn huurwoning blijven voor EUR250 per maand.

 4. lorenzo Zegt:

  Een boete van € 120.000 ( met hoger beroep). Dat is niet de issue , het geeft ”gedupeerden” iets in handen voor hun eigen procedure.

 5. Buddy Zegt:

  De spijtoptanten uit dit onderzoek weten hoe hun financiele vlag erbij hangt. Half stok?

  Er is een nog grotere groep die onwetend zijn over hun persoonlijke financiele situatie en/of simpelweg in een onkenningsfase verkeren.

  AFM schatte niet zo lang geleden het aantal hypotheken met een luchtje op > 25%.
  Vermoedelijk een politiek correct getal dat naar buiten gebracht mocht worden van de politieke vrinden.

  Motto:
  Een aflossingsvrije hypotheek hoger dan 80% van de executie waarde is een financieel doodsvonnis voor jongeren en financial suicide voor 40-plussers.

  En stop met het misplaatste argument van hogeropgeleiden met beter carriere perspectief. Tegenwoordig heeft blijkbaar 50% van de NL beroepsbevolking die kwalificatie en is zo’n inktvelletje gereduceerd tot een commodity.

 6. Huizenzoeker Zegt:

  @buddy
  Misplaatst argument? Ik kan slechts voor mijzelf spreken: in mijn huidige functie kan ik nog 30% groeien qua inkomen binnen dezelfde salarisschaal.

 7. Huurder 24 Jaar Zegt:

  @6 Ja joh tuurlijk 🙂

  3 x raden wie er het eerst uit wordt gegooit?

  ik gok degene met een bepaalde tijd contract.. jij ?

  ik had er inmiddels ook al 400-500 bij mogen hebben, helaas is mijn baas zo slim geweest om 1 jaar geleden een loonfreeze in te stellen.

  Ach ja ga ook maar je gang leen maar 6x je bruto jaar salaris dan zien we je snel genoeg bij radar te huilen dat je 100.000 restschuld hebt en dat ze je nooit 6x hadden mogen geven.

  Ga Toch Sparen!

 8. Buddy Zegt:

  @huizenzoeker

  staar je niet blind op functie en salarisschalen.
  Groei is niet meer vanzelfsprekend en waarschijnlijk laat je jezelf nog lekker in de lure leggen door de 3de assistent op de afd. personeelszaken.

  Wil je echt die 30% dan zul je jezelf moeten onderscheiden van de overige tegenwoordig 50%.

  15 – 20 jaar geleden was dat gemakkelijker toen slecht 10 – 12% echt uitzicht hadden op “zekere” salarisgroei met standaard periodiekjes.

  Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ook op het gebied van beloning geld deze regel.

 9. Dutch_renter Zegt:

  @Huizenzoeker,

  Man , jij bent spekkoper. 250 huur in de maand…120 maanden van je huidige huur is de kosten koper van een huis van 3 ton. Lekker blijven zitten en sparen en geduldig wachten tot het kaartenhuis is ingestort.

 10. Okkie Zegt:

  @Huizenzoeker:
  Dit is hopelijk niet serieus bedoeld. Hoe denk je straks de waardedaling van je huis op te vangen met je tophypotheek?

 11. Ludwig von Mises Zegt:

  Academicus voo 250 euro per maand. 250 euro! Blijf nog aan paar jaar zitten is mijn advies. Dar kan je niet voor kopen. Stiffelen wij ondertussen de lange rente rente nog wat omhoog. Met een beetje mazzel koop je staks variabel. Kip ik heb je. Kan ik eerder met pensioen. Verdiend. Analyse is ook werk.

 12. Huizenzoeker Zegt:

  Ik werk bij een grote tent, waarbij de CAO de afgelopen 20 jaar een loonsverhoging liet ziet binnen de functieschaal van minimaal 3%. Kortom, die 30% loonsverhoging gebeurd hoe dan ook… Als ik daar maar lang genoeg blijf 🙂

 13. Huizenzoeker Zegt:

  3% per jaar welteverstaan.

 14. Huizenzoeker Zegt:

  En nog een jaarlijkse stijging om de inlatie te compenseren 🙂 Dus komt neer op effectief minimaal 3% per jaar 🙂

 15. Boefke Zegt:

  Dan zou ik het wel weten man, ik zou nu tot mijn max lenen en volop gaan genieten, want met zo’n dik salaris in het verschiet heb je toch recht op een huis dat daar bij past?

  En 2 auto’s voor de deur ook natuurlijk! Kom nou, laat je niet gek maken hoor door al die zwartkijkers op deze site, er is helemaal nix aan de hand in de wereld! Dus leef als een bezetene want de rest van de wereld is gek……jíj niet!

  MvG

  Boefke

 16. Marco Zegt:

  De meeste nieuwe CAO`s geven niet eens meer een loonstijging dus ik zal niet zo erg rekenen op een ‘zekere’ loondsverhoging.

 17. Ludwig von Mises Zegt:

  Yep, dat wordt afzien de komende 30 jaar.

 18. Hukker for president Zegt:

  @ huizenzoeker:

  De afgelopen 20 jaar zullen anders zijn dan de komende 20 jaar.

  Resultaten uit het verleden…….

 19. Huizenzoeker Zegt:

  Lang leve de salarisgroeimatrix. En dan te bedenken dat er en eze tijden gewoon weer een CAO komt waarin deze wordt opgnomen 🙂 En nog één procent om de inflatie te compenseren dit jaar ook!

 20. Boefke Zegt:

  geweldig man, bofkont 😉

 21. Niek Zegt:

  @Huizenzoeker(3):
  ik zou zeggen, direkt kopen dat huis van 300.000 (of misschien nog wel meer). Dan heb je volgend jaar direkt al 30% waardedaling te pakken, en ben je de verwachte 3% salarisgroei per jaar (never nooit niet …) gelijk al kwijt.

  Academicus, maar niet van een exacte richting vermoed ik …

  Wel mooi natuurlijk dat zo’n huis van 300K nu onder NHG valt, als je dan volgend jaar ineens je baan kwijtraakt draaien andere mensen zoals ik voor die 100.000 euro schuld op.
  Als dan tenminste de NHG nog niet geklapt is, want dat lijkt me binnen een jaar niet uitgesloten.

 22. Hukker for president Zegt:

  In het meest gunstige geval dalen de prijzen met maar 10%. Op een hypotheek van €300.000,- ex kk is dat een behoorlijk bedrag. Knappe jongen als je dat met een start salaris, zoals huizenzoeker heef, bij elkaar weet te sparen.

 23. Huizenzoeker Zegt:

  @Niek
  Daarom wacht ik nog even. Een salarisgroei van 3% per jaar (en ook die 5000 anderen in het bedrijf), en nog eens een dalende huizenprijs.

  Dat wordt een nog groter appartement 🙂

 24. Scheefhuurder Zegt:

  @Huizenzoeker.
  Vraag je liever af waarom je 300k moet neertellen voor een redelijke woning en 200k voor een bouwval. Vraag je ook eens af waarom je 6x moet lenen. Dat is omdat je voorgangers decennium lang bereid waren om maximaal te lenen en de prijs te betalen die ervoor gevraagd werd. Er is veel kritiek op verkopers die nog steeds de hoofdprijs denken te krijgen, maar uiteindelijk zijn het de kopers (in bijzonder de starters/instromers) die op deze prijzen ingaan en daarmee de huizenbel nog verder opblazen. Blijf huren, ga sparen, doe leuke dingen. Koophuis is niet langer een droomobject, eerder een financiele molensteen.

 25. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Hukke for President.

  Ik herinner me jouw advies. Laat de paupers voor wat ze zijn, ik heb er mijn tanden op stukgebeten inmiddels.

  Mises en Jasper kunnen je onderhand verzekeren dat deze lui niet te overtuigen zijn met argumenten. Ze horen je niet laat staan dat ze luisteren.

  Ik denk inmiddels dat het Lot een bedoeling met deze mensen heef. Ze op kantoor, voor de schoolklas, aan het ziekenhuisbed of in een blauw pak op straat houden en wel tot ze 67 zijn.

  So be it, someone’s got to do it I guess. Maak je over hen geen zorgen, ze zullen ook achteraf niet inzien dat ze dom geeest zijn. Wij varen er wel bij. Het is simpelweg rechtvaardig.

 26. Ludwig von Mises Zegt:

  Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je 6 maal je inkomen moet lenen. Zeker deze snuiter niet die op CAO’s vaart.

 27. Spaarvarken Zegt:

  Ze hebben mij destijds, 10 jaar geleden, ook een dergelijk product aan willen smeren en niks DSB gewoon de ING en Rabo !!
  Heb het nooit vertrouwd en ben het toen niet aangegaan. Ik ben zooooo blij dat ik geen spijt heb.

 28. Hukker for president Zegt:

  67? Tegen die tijd mag je er heel wat jaartjes bijtellen. De paupers zullen wel moeten.

 29. snorkel Zegt:

  @huizenzoeker. goed dat je in deze tijden toch een leuke loonsverhoging krijgt! ik zit in een gelijksoortige situatie. ongeveer even oud, woon ook in A’dam en mijn vorige salarisverhogingen waren 11%, 12% en 25, startende met een normaal starterssalaries. ik neem dan ook aan dat je er het zelfde over denkt als ik…

  – Scheefhuurder zei het al: waarom moet een normaal huis in godesnaam 300.000 kosten? driehonderdduizend euro! dat is echt veel te veel geld voor wat je er voor krijgt!

  – nu een huis kopen is letterlijk geld in een zwart gat gooien. zelfs Hans Klok krijgt je geld niet zo snel weggetoverd. al dalen de prijzen maar 10%, dan is dat nog steeds 30.000 euro down the drain. dat betekent dat je een jaar voor de kat z’n viool hebt gewerkt!

  dus ik zou zeggen, laat die paar laatste sukkels nog maar snel een huis kopen. zodra de ‘greater fools’ op zijn, of massaal werkeloos, gaat het hard. en dan zijn wij de lachende derden!

 30. el eli Zegt:

  Hier nog een huizenzoeker. We huren nu tijdelijk een flat en die is toch echt wat klein met 3 kinderen en 3 slaapkamers. Maar nu een huis kopen is ook geen doen. Eigenaren van een duur droomhuis waar we zijn wezen kijken op openhuizendag wil wel praten over verhuur. Goedkoopste koophuisje hier waar we nog net in passen kost 225.000 vraagprijs. Wanneer ik reken met een waardedaling van 10% over 5 jaar zou het ongeveer op 2000 euro per maand gaan kosten wanneer je zowel de waardedaling als de kosten koper over 5 jaar uitsmeert. Zouden we dan niet beter duur droomhuis voor 1500 p mnd kunnen huren?

  Of ben ik nou blond…

 31. Onderwaarde Zegt:

  Vroeger heb je eerst een huis gekocht, daarnaa eventjes wachten op je sofa, en daarnaa een dikke auto gekocht van de overwaarde.

  IK heb nu meteen het dikke auto gekocht met de ONDERWAARDE van het huis wat ik nog niet heb gekocht, nu wacht ik totdat de onderwaarde de huizenprijzen weer aan heeft gepast en DAN ga ik mijn huis kopen.

  Uiteindelijk is er niets verandert, alleen de volgoorde van zaken 😉

 32. chantal Zegt:

  @31
  en tegen dan is je auto versleten 🙂

 33. Woger Zegt:

  @el eli

  En als over 5 jaar de rente op 10% staat, wat ga je dan doen?

 34. Niek Zegt:

  @24:
  ik hoorde gisteren weer zo’n stereotiep verhaal over iemand in de stad die al 1.5 jaar met haar oude huis leurt (nieuw huis al gekocht), maar het nog steeds niet definitief verkocht heeft.

  Het lag niet aan het huis, het was leuk en er was volop belangstelling (6 kijkers in 1.5 jaar). Weliswaar was in deze wat hogere prijsklasse de tuin wat klein voor de beoogde gezinsbewoning, en het was wellicht lastig dat alle fietsen etc. alleen door het huis naar de straat konden.
  Het lag ook niet aan de prijs, want de kopers hadden daar geen moeite mee en waren enthousiast. Het probleem was de banken die de enthousiaste kopers het geld niet wilden lenen, waardoor al diverse malen de koop was afgeketst. Nu zaten ze weer in spanning te wachten op de uitkomst van koper nr. 6, die sinds een maand aan het proberen was de hypotheek rond te krijgen.

  een goede verstaander heeft aan een half woord genoeg …

 35. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Hukker for President. Eens, en zelf mijn koffertjes pakken naar een jurisdictie waar deze communisten niet aan mijn vermogen kunnen komen.

  @ Bespraar je de moeite. Deze mensen komen op deze site om hun impulsen af te reageren en hebben nooit de moeite genomen voorgaande threads te lezen.

  Ze luisteren niet (tenzij je ze beledigd) en ze horen je zeker niet (tenzij je in hun straatje redeneert) Tijd niet gezien gtrouwens, op huizenjacht geweest?

  Smiley

 36. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Woger. Tweede opmerking hierboven was voor jou bedoeld:

  “@ Woger: Bespaar je de moeite. Deze mensen komen op deze site om hun impulsen af te reageren en hebben nooit de moeite genomen voorgaande threads te lezen.

  Ze luisteren niet (tenzij je ze beledigd) en ze horen je zeker niet (tenzij je in hun straatje redeneert) Tijd niet gezien trouwens, op huizenjacht geweest?”

 37. Marktfundamentalist Zegt:

  Een ontwikkelaar in Apeldoorn weet wel wat zijn flatjes in het centrum eigenlijk zouden moeten kosten:

  destentor.nl/regio…en-voor-starters.ece

 38. hans Zegt:

  @37

  Fikse korting.
  Nadeel is dat je er wel lang moet gaan wonen want je deelt wel in het verlies (waarschijnlijk gebaseerd op de eerste woekerprijs).
  Als deze acties gangbaarder worden voor grotere nieuwbouwwoningen krijg ik ook wel interesse.

 39. Get a Life! Zegt:

  Kijk dat begint ergens op te lijken. Dan nog moet je goed opletten of er in het geval van appartementjes geen exorbitante servicekosten gevraagd worden!

  Wel weer interessant: –Bloem noemt zijn oplossing beter dan overhaast meer starterswoningen bouwen in de buitenwijken. ,,Dat zijn vaak te kleine woningen voor mensen die er eigenlijk niet willen wonen. Hiermee bedienen we een doelgroep en maken we de binnenstad levendiger.”

  -Dat zie je nu in vinexwijken als Vathorst gebeuren. Ineens worden nieuwe projecten opgestart die behoorlijk afwijken van de rest. Vooral veel goedkope rijtjeswoningen voor 150k-175k. Ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.

 40. Niek Zegt:

  @37:
  typerend ja, ik denk ook dat we dit meer gaan zien (wel met wat bescheidener korting). De WBV in mijn regio doet hetzelfde met zowel bestaande huurwoningen als nieuwbouw woningen die ze niet verkocht krijgen: 25% korting op de officiele prijs (die ze zelf vaststellen …) en delen in de winst bij verkoop. Als je goed leest ook delen in het verlies; plus gecompliceerde kondities dat je in principe moet terugverkopen aan de WBV.

  Kortom, het is gewoon een andere manier van huren waarbij de ‘koper’ een deel van het neerwaarts risico overneemt. Gelukkig voor die kopers hebben ze meestal niks te makken en zal de NHG = belastingbetaler voor alle verliezen gaan opdraaien. Niet de WBV, die stel de prijzen zo hoog vast dat ze hoe dan ook winst maken.

  Bloem noemt zijn oplossing beter dan overhaast meer starterswoningen bouwen in de buitenwijken. ,,Dat zijn vaak te kleine woningen voor mensen die er eigenlijk niet willen wonen.
  zolang het geld gratis is wil iedereen wel in een kasteel wonen (even afgezien van de rekening voor energie, onderhoud, schoonmaken etc.). De tering naar de nering zetten is in de vastgoed sector duidelijk geen optie, stel je voor …

 41. Niek Zegt:

  @39:
  gezien de onbetaalbaarheid van woningen op het moment, en mijn verwachting dat deze recessie nog lang niet over is, denk ik dat we veel meer goedkope rijtjeswoningen gaan zien en dan eerder van rond de 100K euro. Maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat politiek en vastgoed sector daar – noodgedwongen – de noodzaak van inzien.

 42. kees Zegt:

  @40

  dit leent zich voor een ontzettende creatieve manier van boekhouden en vooral het creëren van boekwinsten.

 43. Niek Zegt:

  @42:
  … en voor het aanboren van enorme hoeveelheden belastinggeld om de eigen verliezen mee af te dekken (startersubsidies, garantieregelingen etc.). Waardoor de salarissen bij de WBV baasjes etc. nog een graadje krankzinniger kunnen.

 44. kipje Zegt:

  @32 Chantal

  Wanneer is een huis versleten dan?

 45. Huurder 24 Jaar Zegt:

  @33

  Ik koop liever over 5 jaar een huis van 100.000 Euro met 10% Rente dan nu hetzelfde huis voor 200.000 Euro met 5% Rente.

  Veel Minder Risico op restschuld

  Veel lagere lening

  Meer aftrek, voor zolang het duurt (maar als dat gefaseerd afgeschaft wordt duurt het wel even voordat ik met 100.000 aan de beurd ben)

  ALS de HRA afgeschaft wordt voor de 5 jaar om zijn, dan zakt de prijs nog verder weg.

  grotere kans dat het huis daarna weer netjes met de inflatie meestijgt in waarde zolang ik het goed onderhouw

  Ok, de maandlasten zullen misschien wat hoger zijn, helemaal als de HRA afgeschaft.

  Extra maandlasten 300 Euro
  Onbezorgd in je huis kunnen leven Onbetaalbaar

 46. Okkie Zegt:

  @Huizenzoeker:
  Bedrijven die loonsverhogingen uitdelen die niet gekoppeld zijn aan enige prestatie zullen uitsterven. Voor jouw salaris kan men wellicht een tiental Chinezen aan het werk zetten. Wat maakt je onvervangbaar?

 47. Spaarvarken Zegt:

  @36

  Over lezen gesproken !!!…….pfff.

 48. Onderwaarde Zegt:

  @32

  die mensen die met hun overwaarde een dikke auto hebben gekocht realiseren juist nu waarschijnlijk ook dat het auto langzaam aan het versleten is, maar hun aflossingvrije tophypotheek incl. overwaarde altijd onversleten zal blijven staan 😉

 49. Niek Zegt:

  @46:
  tja, je zou bijna denken – werken deze mensen bij zo’n door de overheid gesubsidieerde bank als ABN of ING? Want ik geloof er niks van dat normale bedrijven nog doorgaans met deze automatische salarisverhogingen (en helemaal niet van die verhogingen van minstens 10% per jaar, dat is gewoon absurd).

  @48:
  het idee is natuurlijk dat de tophypotheek minstens zo hard slijt dankzij de onvermoeibare drukpersen van de ECB …

 50. chantal Zegt:

  @44
  Wanneer is een huis versleten dan?
  Mits goed onderhoud? Nooit…

  @46
  tiental Chinezen aan het werk zetten. Wat maakt je onvervangbaar?

  Niet alles is vervangbaar door chinezen hoor… en in de toekomst zal dat er niet op beteren, met stijgende transportkosten etc

 51. kees Zegt:

  @50
  Niet alles is vervangbaar door chinezen hoor… en in de toekomst zal dat er niet op beteren, met stijgende transportkosten etc

  ze betalen voor hun eigen vervoer, vooruit betaald.

 52. Buddy Zegt:

  @50

  Goed onderhoud kost circa 2%/jr
  Huis 300k –> Goed onderhoud is dan elk jaar 6k oftewel 500/mnd.

  Voor elke EU-bewoner staan minimaal 3 Chinezen klaar die hetzelfde werk sneller, beter, en zonder klagen afleveren.

  Transportkosten? Zelfs een olieprijs van $ 1000/barrel speelt in de Chinezen hun voordeel.

  Wake up! m’n zoeteke en neem nog een pralinneke.

 53. Arjan Zegt:

  @ 50 Chantal,

  Niet alles is vervangbaar door chinezen hoor… en in de toekomst zal dat er niet op beteren, met stijgende transportkosten etc

  Oh nee wat niet dan? Noem eens een voorbeeld graag? En het gaat hier niet alleen om Chinezen maar ook om andere EU-landen.
  Globalisering zal grote gevolgen voor werkgelegenheid en de hoogte v/d lonen gaan hebben in Nederland. We zijn simpelweg te duur door te hoge arbeidskosten ik zie het in mijn werk regelmatig dat productie wordt verplaatst vanuit Ned naar het buitenland (zelfs nog nr Belgie!!!) Puur door te hoge kostprijs en te hoge lonen

 54. Okkie Zegt:

  @chantal:
  De transportkosten liggen vaak lager dan de arbeidskosten, ik zie hier niet snel een einde aan komen. Alles wat in de dienstverlenende sector gebeurt, kan prima in China zonder transportkosten.

 55. Niek Zegt:

  @50-54
  stel je voor dat de Chinezen serieus werk gaan maken van prefab, dan stort die droom van Chantal cs helemaal in want dan kunnen de huizenprijzen m.i. meer dan 90% omlaag. Als ze in de VS een mooie prefab woning kunnen maken voor $30K, dan kunnen de Chinezen het voor nog veel minder. Een container komt voor bedragen in de orde van $ 1000 van daar naar hier, voor wat meer kun je een prefab huis verschepen.

  China (en diverse andere landen in de regio) is de laatste jaren sterk in opkomst voor architectuur en design; maak je borst maar nat als ze hier werk van gaan maken.

  Natuurlijk gaat onze overheid er alles aan doen om zoiets te frusteren via allerlei (zoveel mogelijk lokale) belachelijke regeltjes in het bouwbesluit, extra hoge bouwleges enz. enz. maar ik denk dat zoiets uiteindelijk niet tegen te houden is. De manier waarop nu huizen gebouwd worden in NL is economisch extreem inefficient.

  “you cannot fight against the future, time is on our side”

 56. Boefke Zegt:

  Ik lust graag chinees dus dit is mooi nieuws 😉

 57. allert Zegt:

  Als wij kunnen prefabriceren kunnen zij dat zeker ook, vergeet niet dat er in India en China meer dan 2 miljard mensen zijn die maar al te graag de helft van ons minimum zouden willen verdienen. En het boeit ze niet als wij daar ons werk door verliezen, geef ze nog eens geen ongelijk wij gebruiken hun minimaal bestaan al jaren voor onze welvaart. Lonen gaan de komende jaren echt hooguit mondjesmaat stijgen.

 58. Ludwig von Mises Zegt:

  Globalisering. Hier is globalisering, beeid je voor op de toekomst:

  “Niek Zegt:

  @6:
  wanneer heb jij voor het laatst krediet gezien dat werd gebruikt om te investeren? Ik zie alleen maar krediet voor (over)consumptie langskomen.

  En volgens mij gaat het bij de ECB wel degelijk om krediet voor (indirekt) stimuleren van consumptie (hypotheken, car loans, creditcards algemeen etc.). Het overgrote deel van de bedrijven die nu moeilijk aan leningen komen die horen gewoon keihard failliet te gaan”

  Niek wil maar 1 ding. Iedereen ontslaan, alle bedrijven liquideren. Een verloren generatie. Niek vergeet dat starters nu met tienduizenden schuld van de universiteit komen terwijl zijn generatie riante studieregelingen had. Niek vergeet dat Greenspan de afgelopen 8 jaar zijn generatie bediende. Niek vergeet de WIR premies jaren 80, de WAO instroom, de VUT regelingen nu. Betaald door de generatie van zijn ouders die er een oorlog voor moesten winnen en op een kamertje in een verzorgingstehuis weg mochten rotten. Waar was Niek toen?

  We mogen werken voor de erfenis: zijn tuin doen en kont afvegen. Zet alle vooruitgang stop, want Niek heeft te weinig van wat er al is. Autos, huizen, consumptie, alles is slecht, iedereen moet dood en de chinezen erken goedkoper. Ik wordt er kots en kots misselijk van.

  Mijn generatie heeft een hele belangrijke competentie nodig: je moet aardig zijn. Je moet kunnen samenwerken. Niemand wil met zo’n hufter op kantoor zitten. Wij gaan geen oorlog voeren voor zijn soort. Wij gaan de sweatshops afschaffen. 30.000 euo voor een prefab huis? Keep on dreaming. Wij gaan een fai loon betalen, ongeacht je huidskleur. Wij gaan verhinderen dat proletariers thaise meisjes verkrachten. Wij maken vrienden met aardige mensen overal ter wereld en gaan samenwerken. Wat heeft niek ooit gedaan aan het onrecht op de wereld? Competition is a sin.

  Het zal me een genoegen zijn de duimschroeven aan te zetten en ik zal barmhartig zijn in mijn leven voor diegenen die het verdienen. Ik reken Niek daar niet toe.

  Generational warfare, wie begint nu eigenlijk? Wij gaan de oorlog beeindigen en de aggressors straffen. Voor mensen als Niek is geen plaats in deze maatschapij, hij is een risico. Geen bijdrage. Ik hoop dat ie zijn kinderen beter heeft opgevoed dan zijn woede, hufterigheid en ziekmakende jalouzie doet vemoeden.

 59. Boefke Zegt:

  @ Ludwig

  Deels ben ik het wel met je eens, echter ook jij schiet door op de manier die jezelf Niek verwijt.

  Niek is soms, redelijk vaak, nogal direct in zijn uitspraken. Hij slaat hierin enkele tussenstappen over. Ik krijg het idee dat hij dit doet omdat hij net als ik een bepaald klimaat ziet ontstaan dat ons beiden enorm tegenstaat.

  Ik bedenk me soms terdege dat je al redenerend tot een slotsom moet komen, maar laat de tussenstappen soms ook voor wat het is.

  Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en ik ben het met je eens als je aangeeft dat we positieve mensen nodig hebben in deze verziekte wereld, alleen dat positivisme kan op verscheidene manieren naar buiten komen.

  Wat dat betreft is Niek soms wat zwartkijkerig en (te) hard in zijn oordeel over mensen. Ik heb hier wel eens een discussie met hem over gevoerd, echter het is zoals het is.

  Over wat er moet gebeuren en waar het fout gaat zitten we wel op 1 lijn, maar de manier om tot een harmonisch geheel te komen is verschillend.

  Denk hierbij aan mensen die DESTRUCTIEF meedenken, en mensen die CONSTRUCTIEF meedenken.

  Mijn voorkeur gaat uit naar dat laatste.

  MvG

  Boefke

 60. Ludwig von Mises Zegt:

  Allert, je bent een goed mens. Laat je niet verzuren door deze mensen. Woger ok.

  Niek is boos. Okkie is bang. Kees is dom. Boefke is irelevant. Je kan werkelijk niets van deze mensen opsteken.

  Chantal, stay the course.

 61. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik heb het gehad met contructief zijn.

 62. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik tril van woede zo onderhand.

 63. Ludwig von Mises Zegt:

  Jullie zijn het zieke klimaat. Boefke jij ziet overal de grap wel van in.

 64. Boefke Zegt:

  irelevant? Wat is dat dan weer? Een nieuwe term uitgevonden door de NVM 😉

  Niet boos worden daar heb je alleen jezelf maar mee…en daar is niemand mee gebaat, jij voorop.

  Maar, iedereen mag toch zeggen wat hij denkt en vindt? Laten we het nog beter stellen, een discussieforum met mensen met alleen maar dezelfde meningen…tsja is geen discussieforum.

  Dat je nu trilt van woede heeft toch stiekem niet te maken met dat je net een huis gekocht hebt, je vrouw er met de buurman vandoor is en jij nu je huis snel moet verkopen?????

  Als dat het geval is snap ik je wel,

  MvG

  Boefke

 65. Ludwig von Mises Zegt:

  Over wat er moet gebeuren en waar het fout gaat zitten we wel op 1 lijn, maar de manier om tot een harmonisch geheel te komen is verschillend.

  In een huuwoning proberen goedkoper uit te zijn, dat is constructief. Jullie gaan verliezen. Punt.

 66. Boefke Zegt:

  sorry ik huur al mijn hele leven.

  Kan slecht tegen mijn verlies, en zeker tegen mensen die over de rooie gaan, theeft geen nut namelijk.

 67. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke,

  Jij lijkt me iemand die wel te genieten is op kantor. Ik heb de liefst vrouw ter wereld. Goddank. Ik ga afkoelen. Begrijp je me? Snap je wat ik zeg?

  Gel interesseert mij geen zier. Ik heb zat. Lees de andere site. Doe ook eens een stap.

 68. Okkie Zegt:

  @Ludwig:
  Wat is er constructief aan het kopen van een woning anders dan het spekken van de bank?

 69. Boefke Zegt:

  ik werk niet op kantoor, niet houdbaar i.v.m. te dominant karakter. Ben altijd onderweg.

  Welke site bedoel je?

  Over geld geen gebrek hier, maar dat staat nog niet eens in de top 3 van dingen die ik belangrijk vind in mijn leven. Het is een middel geen doel 😉

 70. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke, huren mag. Kopen kan, ongeacht wat Niek zegt.

  Niek breekt af, alles wat is opgebouwd en daar ga jij ook de rekening voor betalen. En jouw kinderen en kleinkinderen.

  Neem dat gerust van me aan.

 71. Ludwig von Mises Zegt:

  Zoek en gij zult vinden, in de andere draden. Rond het tijdstip dat ik van deze site gelflikkerd ben omdat ik niet genoeg sloop.

 72. Ludwig von Mises Zegt:

  Okkie, lees wat ik schreef. Alles. Ik heb het meerdere malen opgeschreven. Goedkoop is duurkoop, hebberigheid wordt afgestraft. Jullie komen er niet mee weg. Je hebt nog een kleine tijd om vantwoordelijkheid te nemen en anders wordt het pensioen op je 67e.

 73. Boefke Zegt:

  nou kga een biertje zoeken als je het niet erg vindt, als je nog niet eens een hint wilt geven 😉

  Iedereen mag van mijn kopen zoveel en wat hij maar wilt, daar is Niek het ook wel mee eens vermoed ik.

  Het probleem is echter, dat door en na alle subsidies die je als huiseigenaar ontvangen hebt van de belastingbetaler…..en het plaatje niet klopt aan het eind je wederom de belastingbetaler om hulp vraagt. Dat is moreel gezien niet juist, toch?

  Ik roep niemand om hulp, en van mijn part steken ze mijn kinderbijslag in iets nuttigs, of in mensen die het ECHT nodig hebben. Ik bedoel hiermee geen banken, en/of mensen die door enorme schulden aan te gaan in de problemen komen.

  MvG

  Boefke

 74. Ludwig von Mises Zegt:

  Okkie Zegt:
  2 July 2009 om 9:31 pm
  @Ludwig:
  Wat is er constructief aan het kopen van een woning anders dan het spekken van de bank?

  Wat denk jij dat ik gvd de hele dag zit te doen daar op de bank? Jouw geld op lunchen? Niets doen?

 75. Boefke Zegt:

  En pensioen op mijn 67? AUB zeg, laat mijn lekker aanrommelen tot ik geen zin of kracht meer heb….hele weken en maanden thuis man, alsjeblieft kzal verdrinken in weemoed.

  MvG

  Boefke

 76. M Zegt:

  @Okkie (46)

  De wereld is aan het veranderen.
  Voor jouw salaris kan men wellicht een tiental Chinezen aan het werk zetten. Wat maakt je onvervangbaar?

  Dat was de toekomst van het verleden.
  De toekomst van morgen zal niet meer hetzelfde zijn.

  Dat is waar deze crisis op neerkomt. Herverdeling van macht, herinrichting van systemen.

 77. Ludwig von Mises Zegt:

  Is het jou wel eens opgevallen aan mijn posts dat ik zelfs hier om 12 uur nog bezigb met mijn vak? Huizen en krediet markt? Denk je dat ik hier vor min plezier rondhang? Ik leef, adem, drink economie.

 78. Ludwig von Mises Zegt:

  Aangenaam M.

  Ik zal me proberen jouw wijze adviezen te herinneren en een halfuutje eten. Echt eten. Doe ik ook sons.

 79. M Zegt:

  @Niek

  Natuurlijk gaat onze overheid er alles aan doen om zoiets te frusteren via allerlei (zoveel mogelijk lokale) belachelijke regeltjes in het bouwbesluit, extra hoge bouwleges enz. enz. maar ik denk dat zoiets uiteindelijk niet tegen te houden is. De manier waarop nu huizen gebouwd worden in NL is economisch extreem inefficient.

  Hier gaan geen Chinezen bouwen hoor. Zoveel hoeft er niet eens gebouwd te worden, en wat er is gaat naar regionale (Europa) bedrijven, daar komt geen rijstkorrel tussen.

 80. M Zegt:

  @Ludwig

  Dat klinkt als een goed plan.
  Die ad hominem zijn vaak niet de sterkste verhalen.

 81. Niek Zegt:

  @Ludwig van Beethoven (doof en uiteindelijk krankzinnig, nietwaar …):

  Niek wil maar 1 ding. Iedereen ontslaan, alle bedrijven liquideren.

  leer eerst eens lezen en probeer dan een zinnige reactie in plaats van een preek in het luchtledige te geven. Ja, van mij mogen ze iedereen ontslaan bij bedrijven die geen economisch bestaansrecht hebben. Dat zijn er vele, maar lang niet alles; van mij mogen dan ook nog wat activiteiten zonder economisch bestaansrecht overblijven, maar dan bij de overheid graag. Ik wil dat de gezonde bedrijven overblijven en floreren, daar kunnen dan veel ontslagen mensen even later ook gewoon weer aan de slag en echt wat nuttigs gaan doen. Zo werkt economie normaal en dat is uiteindelijk voor iedereen beter.

  Wat we hier (of in het angelsaksische rijk in het algemeen) doen, en waar Ludwig blijkbaar meer van geporteerd is, is het omgekeerde: de onproduktieve bedrijven (o.a. 90% van de bankensector) aan de praat houden en de produktieve, die wél wat nuttigs doen daarvoor de nek omdraaien. Want het geld om eeuwig nutteloze zaken te kunnen doen tegen een dik inkomen moet ergens vandaan komen …

 82. Niek Zegt:

  @79:
  die Chinezen hoeven hier niks te bouwen, dat is het mooie aan prefab – ze bouwen gewoon in China (of misschien tegen die tijd gewoon in Nederland omdat dat dankzij 10 jaar ongekende subsidiering van de verkeerde activiteiten zoals nutteloos bankieren een ontwikkelingsland geworden is, waarvan de effectieve lonen nog lager zijn dan in China …).

 83. M Zegt:

  @Ludwig

  Op dit moment hebben we in de maatschappij in elk geval 2 groepen:
  1. Een groep die niet zo goed heeft opgelet en nu bang is dingetjes te verliezen. Zij willen vooral dat de overheid ingrijpt om hun te redden, en geloven ook nog dat dat kan.
  2. Een groep mensen die inzien hoe corrumperend een aantal regelingen (HRA) werken, en al geruime tijd hun eigen plan trekken. Zij verwachten dat er door deze crisis eindelijk “gerechtigheid” komt voor al de jaren waarin zij wel verstandig bezig waren, en de rest niet.

  Die laatste groep is vooral hier te vinden.

  Jij ziet volgens mij het probleem in zijn geheel, en bent vooral bezig daar een oplossing voor te zoeken. Vooral op de toekomst gericht dus, met weinig oog voor de ontwikkelingen die ons hier gebracht hebben en de positie van de bezoekers van de site daarbinnen.

  Begrijpelijk, constructieve houding ook. Daarbij ben je alleen het sociale kapitaal (vertrouwen in het systeem, de politiek) wat uit het oog verloren. En daar heeft groep nr. 2 nogal wat problemen mee.

 84. Ludwig von Mises Zegt:

  Ludwig van Beethoven (doof en uiteindelijk krankzinnig, nietwaar …):

  Maar een geniaal componist, alleen geevenaard door Bach. Speel hem graag.

 85. Ludwig von Mises Zegt:

  de onproduktieve bedrijven (o.a. 90% van de bankensector) aan de praat houden en de produktieve

  op de andere site:

  Inflatie is belasting. De schulden waar iedeen over zeurt zijn doorgaans schulden van de volgende generatie aan de vorige. Bindt de boel samen. Maar de boomers waren te gretig in de VS en hebben niet van hun eigen genen geleend. En nog van de armten der wereld ook. Dat is een vergissing.

 86. Ludwig von Mises Zegt:

  Een groep mensen die inzien hoe corrumperend een aantal regelingen (HRA) werken, en al geruime tijd hun eigen plan trekken. Zij verwachten dat er door deze crisis eindelijk “gerechtigheid” komt voor al de jaren waarin zij wel verstandig bezig waren, en de rest niet.

  Mooi ideaal. We pakken dit wel op. Wanneer de tijd rijp is, een duw na gaat er niet komen.

 87. Ludwig von Mises Zegt:

  Jij ziet volgens mij het probleem in zijn geheel, en bent vooral bezig daar een oplossing voor te zoeken. Vooral op de toekomst gericht dus, met weinig oog voor de ontwikkelingen die ons hier gebracht hebben en de positie van de bezoekers van de site daarbinnen.

  Begrijpelijk, constructieve houding ook. Daarbij ben je alleen het sociale kapitaal (vertrouwen in het systeem, de politiek) wat uit het oog verloren. En daar heeft groep nr. 2 nogal wat problemen mee.

  Ik begijp dat ik wat tchnocatisch overkom. Ik begrijp de frustratie uit het verleden. Mer dan jullie denken. Maar ik vind dat de volwassenen hier een minder constuctieev opstelling hebben dan leeftidsgenoten als Allert en Woger. Die begrijpen wat er moet gebeuren voor jullie. Vrij snel.

  Waarom zij wel? Toch niet omdat ze om hun hachje vrezen, ik vraag ze risico te nemen en vertrouwen in de toekomst te hebben.

 88. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke, ik ga er ook eens nemen. Goed idee.

  M. Tx.

 89. Ludwig von Mises Zegt:

  huizenhype.

 90. Ludwig von Mises Zegt:

  De schulden waar iedeen over zeurt zijn doorgaans schulden van de volgende generatie aan de vorige. Bindt de boel samen.

  Met dank aan de banken…………………………………………………………………………

 91. Okkie Zegt:

  @Ludwig nr.72:
  Op de samenleving teren via de HRA zou je ook als hebberig kunnen bestempelen. Als ik een huis wil kopen, ben ik verplicht om nog 30 jaar te werken dankzij dit achterlijk systeem.

 92. huizenhyper Zegt:

  Ik heb het idee dat bepaalde mensen hun dagtaak van hebben gemaakt om dit forum te vullen.
  Worden jullie betaald door Ger?

 93. Okkie Zegt:

  @M nr.83:
  De kans bestaat dat die gerechtigheid ver te zoeken zal zijn en dat wij de prijs gaan betalen van al dat onverstandig handelen.

 94. Ludwig von Mises Zegt:

  Okkie Zegt:
  2 July 2009 om 10:47 pm
  @Ludwig nr.72:
  Op de samenleving teren via de HRA zou je ook als hebberig kunnen bestempelen. Als ik een huis wil kopen, ben ik verplicht om nog 30 jaar te werken dankzij dit achterlijk systeem.

  Eens, okkie, eens. Maar wie heeft het systeem gebouwd? Ik ben van de generatie die zijn eigen HRA gaat afschaffen. Jullie (generatie) willen het schip achter je verbranden. Nu, direct en onmiddelijk. Na er zelf van te hebben genoten en op de top te hebben verkocht en starters in het systeem te hebben gelokt, tot DSB praktijken aan toe.

  Ere die ere toekomt.

 95. Ludwig von Mises Zegt:

  huizenhyper Zegt:
  2 July 2009 om 10:50 pm
  Ik heb het idee dat bepaalde mensen hun dagtaak van hebben gemaakt om dit forum te vullen.
  Worden jullie betaald door Ger?

  Veel te weinig, vriend, veel te weinig.

 96. M Zegt:

  Waarom zij wel? Toch niet omdat ze om hun hachje vrezen, ik vraag ze risico te nemen en vertrouwen in de toekomst te hebben.

  Als men dat in de VS zou doen dan zou men daar op straat staan. Durft men ook niet.

  Overigens zegt dat niet dat wij ook laf moeten zijn.
  Wel verstandig. En dat betekent dat een markt mag corrigeren omdat mensen huren. Ook dat kan je als opbouwend zien: hoe eerder de markt is waar die moet zijn, hoe eerder we verder kunnen.

 97. Boefke Zegt:

  @ M nr 83

  Soms heb je mensen nodig die eenvoudig kunnen bewoorden wat jezelf moeilijk kan uiten 😉

  @ huizenhyper nr 92.

  Ik dacht dat het al aan mij lag, maar had hetzelfde gevoel. Wel enerverend voor de discussie toch?

 98. Ludwig von Mises Zegt:

  Okkie Zegt:
  2 July 2009 om 10:51 pm
  @M nr.83:
  De kans bestaat dat die gerechtigheid ver te zoeken zal zijn en dat wij de prijs gaan betalen van al dat onverstandig handelen.

  Okkie, als je me niet wil begrijpen en alleen wilt zoeken naar fouten in mijn verhaal wordt dit een zekerheid.

 99. M Zegt:

  De schulden waar iedeen over zeurt zijn doorgaans schulden van de volgende generatie aan de vorige. Bindt de boel samen.

  Is het pensioenstelsel niet vanuit zo’n gedachte opgezet?

 100. M Zegt:

  Ik heb het idee dat bepaalde mensen hun dagtaak van hebben gemaakt om dit forum te vullen.
  Worden jullie betaald door Ger?

  Betalen we uit eigen zak, door in huizen te investeren. Geweldige markt, fantastische toekomst. Only way is up.

 101. Ludwig von Mises Zegt:

  Wel verstandig. En dat betekent dat een markt mag corrigeren omdat mensen huren. Ook dat kan je als opbouwend zien: hoe eerder de markt is waar die moet zijn, hoe eerder we verder kunnen.

  Seeld eens. Te weinig geduld vrees ik, ik wil een snelle oplossing en daarvoor moeten we aan beide kanten treken.

  Het helpt niet als we de volgende generatie bangmaken, integendeel.

 102. Okkie Zegt:

  @Ludwig:
  Helaas, ik ben een paar jaar te laat geboren. Toen ik serieus rond keek voor een huis, bleken de prijzen al bijna op het hoogtepunt te staan.

 103. Ludwig von Mises Zegt:

  M Zegt:
  2 July 2009 om 10:58 pm
  Ik heb het idee dat bepaalde mensen hun dagtaak van hebben gemaakt om dit forum te vullen.
  Worden jullie betaald door Ger?

  Betalen we uit eigen zak, door in huizen te investeren. Geweldige markt, fantastische toekomst. Only way is up.

  Je doelt op de bullmarket in huurwoningen?

  Smiley

 104. Ludwig von Mises Zegt:

  Okkie Zegt:
  2 July 2009 om 10:59 pm
  @Ludwig:
  Helaas, ik ben een paar jaar te laat geboren. Toen ik serieus rond keek voor een huis, bleken de prijzen al bijna op het hoogtepunt te staan.

  Okkie. Hoogte punt nominale prijzen, laagtepunt betaalbaarheid. Wonen wordt duurder, veel duurder.

 105. Ludwig von Mises Zegt:

  Okkie. Hoogte punt nominale prijzen, laagtepunt betaalbaarheid. Wonen wordt duurder, veel duurder.

  Voo werkend mensen, niet voor pensionados met een zak geld. We doen het toch voor de werkenden? HRA afschaffen? De tweeverdieners die geen kinderen meer nemen? Hoop ik?

 106. kees Zegt:

  HRA
  Ik heb mijn inmiddels verkochte huis zelf verbouwd, geen hypotheek op verbouwingskosten genomen en kan ook mijn uren nergens declareren.
  Ik heb ook gemerkt dat vanaf 2001 de toen 25/30 jarigen geen interesse meer hadden in mijn verbouwingsexpertise, want ze lieten vloeren, keukens, tuinen, dakkapellen etc. meteen bij de hypotheek voegen. Zelfs de reinigingsmiddelen voor de vloer gingen bij de hypotheek. Hoe slim kun je zijn: 30 jaar sparen voor blik vloerwas en kunstmest voor de rozen.

  Nee ik heb niet geleend van de jongere generatie, eigenlijk hebben ze mij een beetje uitgerangeerd 😉

 107. Ludwig von Mises Zegt:

  M Zegt:
  2 July 2009 om 10:57 pm
  De schulden waar iedeen over zeurt zijn doorgaans schulden van de volgende generatie aan de vorige. Bindt de boel samen.

  Is het pensioenstelsel niet vanuit zo’n gedachte opgezet?

  Pensioengeld is gecreeerd uit wedezijdse geldschepping. De studieleningen van de volgende generatie. Zonder studieleningen, minder pensioengeld. Pensioengeld is gecreeerd door hypotheken. Credicard schulden en telefoonrekeningen en wat nog meer van de jongeren. Donner schopt ze nu aan het werk.

 108. M Zegt:

  @Ludwig

  Je doelt op de bullmarket in huurwoningen?

  Hoor jij hem ook op de deur kloppen? Goede warming-up periode gedraaid, lekkere steigingen gezien. Ik ben overtuigd. Wie nu niet vol instapt bouwt as-we-speak zijn nomadentent. Die kan de gebakken klei wel vergeten.

 109. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Kees.

  Ik heb ook gemerkt dat vanaf 2001 de toen 25/30 jarigen geen interesse meer hadden in mijn verbouwingsexpertise, want ze lieten vloeren, keukens, tuinen, dakkapellen etc. meteen bij de hypotheek voegen.

  Komt opdat er onbeschoft eel werdt uitgeleend aan de jongeren. Niet door jongeren aan jongeren, maar door ouderen aan jongeren.

  De jongelui die toen zo dom waren gaan de rekening betalen in Nederland.

  Het is hie de VS niet. Lat je niet infecteren doo de sociopaten in de VS. Deze crisis is een blessing in disquise voo jullie en een ramp voor de jongelui die te veel hebben geleend.

  Help de verstandigen als Woger en Allert en hou de boel bij elkaar. Probee te begijpen wat er aan de hand is, geef de juiste adviezen en hou op brand te roepen in een vol theater omdat er een blok verder op een woedt.

 110. Ludwig von Mises Zegt:

  M Zegt:
  2 July 2009 om 11:12 pm
  @Ludwig

  Je doelt op de bullmarket in huurwoningen?

  Hoor jij hem ook op de deur kloppen? Goede warming-up periode gedraaid, lekkere steigingen gezien. Ik ben overtuigd. Wie nu niet vol instapt bouwt as-we-speak zijn nomadentent. Die kan de gebakken klei wel vergeten.

  Zoveel als deze arabier van nomadententen houdt, ik trappel me warm, dat wil je niet weten.

  Smiley.

 111. kees Zegt:

  Dan kun je terecht in Almere’s Homeruskwartier op de zandvlakte of op de afdeling “bouwen in je tuin” (max 54m2)

 112. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Niek. Neem het niet persoonlijk. Je bent een goede vent. De nuance die ik qua aanpak nodig heb wens ik jou inhoudelijk toe. Worden we allebei effectiever van.

  @ Kees. Eens. Je kan nu goed onderhandelen daar. 225 naar 175 beiden ze al vanzelf aan om te beginnen. Idee voor starters?

 113. JW Zegt:

  Denk dat voor degenen die de laatste 5-6 jaar een huis heb gekocht, de kans groot is dat de hypotheek te hoog was. Door de lage rente van 3,5% jaren geleden kon je gewoon veel meer lenen.

  zolang de economie niet beter wordt, zullen de huizenprijzen ook niet stijgen.
  Zeker niet als er zoveel huizen te koop staan en banken beter op hun risico’s letten.

  zie hoeveel werklozen elke dag erbij komen op financieel dagblad.
  fd.nl/artikel/1066…ionaal-bedrijfsleven

  vaak wordt nederland economisch en cultuur vergeleken met denemarken.
  in denemarken is ook 18% lager op jaarbasis.
  http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Denmark

 114. kees Zegt:

  @112

  Ik denk dat het zeker een idee voor starters is. Ik heb de daling van de grondprijzen niet gevolgd en ook in de krant heb ik er niets meer van vernomen, helaas. De woontoren(s) die daar moet komen is nog niet zeker is mij dat infoweekeinde verteld, hoewel de betreffende ambtenaar hoopte van wel. Geloof niet dat de terreinen van +300K dat weekeinde al verkocht waren, maar op de goedkopere waren veel opties genomen. Verder niet meer vernomen vanuit het nieuws hoe het daar verder vergaan is. Miisschien stadsblad?
  Voor mij was de leukste optie “bouwen in de tuin”, alleen bleek er ook een v.v.e. opgericht te moeten worden, erfpacht voor de grond en max. 50m2 bebouwen. Niets was nog echt zeker, dus er zal allicht het e.e.a. veranderd zijn. Duivesteijn en zijn interimmers rossen door, de ambtenaren moesten nu ook met pinksteren werken.

 115. chantal Zegt:

  Ik heb een stukje verder gelezen in dit topic, maar nog niet alles.

  Dat we huisjes moeten bouwen van 30000€ is absurd, gaan vergelijken met containers is nog absurder. De laatste jaren worden er meer en meer eisen gesteld aan woningen. Zoals isoleren, spouwmuur, dakisolatie, dubbele beglazing, etc (zo kan ik wel uren doorgaan). En nu zouden we dat allemaal via prefab uit china importeren? Komaan, wat een grap…

  Dat chinezen hier en daar wat elektronische prullen zullen overnemen, kan ik me nog in vinden. Maar vanaf die chinezen hun reserves aan grondstoffen gaan aanspreken, zullen die hun prijzen ook moeten laten stijgen… zo simpel is het.

  Huisjes van 30000€? Daar krijg je een tuinhuis nog niet mee geplaatst, volgens de bouwvoorschriften van tegenwoordig. En gaat Niek in een tuinhuis wonen binnenkort? Als kapitalist? Ik geloof er niets van…

  Volgens mij is niek echt bang van de chinezen….

 116. chantal Zegt:

  Als ik in de toekomst kijk, zou ik er niet van verschieten mochten we binnen 15a20jaar verplicht worden om ons te voorzien van onze eigen energie. Geen idee hoe het zal zijn binnen zoveel jaar, gelijk het er nu voorstaat zullen we tegen dan verplicht worden om zonnepanelen op ons dak te plaatsen, zullen we een windmolen moeten plaatsen. Zullen we onze afvoer van onze toiletten moeten centraliseren zodat we energie kunnen halen uit onze stront. Etc…
  Huisjes goedkoper worden? Forget it… het is pas begonnen…

 117. kees Zegt:

  @115
  maar om even on topic te blijven: hoe zit het met de hypotheek?

  Als ik al mijn werkzaamheden aan mijn huis uit 1920 (erkerwoning, kamer ensuite, beschermd stadsmonument) even bij elkaar optel is het echt niet rendabel geweest om er zo’n leuk huis van te maken.
  Dak geïsoleerd met pavatex, kruipruimte met drowavlokken, isolatieglas (had ik achteraf niet moeten doen i.v.m. condens), warmtewand en leemstuc, etc.
  Over dit alles geen HRA 🙁
  Energierek. is van €160 naar €120 pmnd gezakt, maar ondanks lager verbruik gaat de rek. weer naar €150; er zijn blijkbaar weer wat transportkosten etc. verhoogd.
  Je blijft echter achter de feiten aanlopen bij het aanpassen van bestaande huizen en ik ga nu voor een passiefhuis.
  Ik denk dat je met vuur speelt door in deze tijd je als kleine man/vr. bezig te houden met onroerend goed zoals jij het hier brengt.

 118. chantal Zegt:

  Natuurlijk kees, je rekening stijgt terug naar 150€. Maar naar waar had ze gestegen indien je die ecologische aanpak niet had gedaan? Dan zat je misschien al op 250€… en toekomst gezien zou het nog verder en verder stijgen.

  En de prijs van een pasieve woning is ook niet mals.

  En spelen met onroerend goed moet je nooit doen, met niets trouwens. Als ik een extra huis koop, dan doe ik dat enkel als ik mezelf ‘veilig’ heb gezet of zit. Zodat ik tegenslagen kan opvangen etc…
  Budgetering is voor iedereen belangrijk, zowel voor beginners als voor gevorderden :p

  En een daling op de vastgoedmarkt van prijzen kan ik best wel opvangen. Dat is allemaal mee inberekend in mijn budgetering.

  En waarom wil ik dan toch extra huizen kopen, terwijl ik me bewust ben van een dalende prijs? Omdat ik koop met geld dat ik leen. Aan goede voorwaarden. En omdat nu nieuwbouw stilvalt en oude woningen sneller verkrotten, zal er een groter tekort komen de komende jaren. Prijzen zullen hierop ook reageren, en niet in de richting dat sommige hopen 😉

 119. kees Zegt:

  @114
  Voor China kun ook lezen: Roemenie of iets duurder Tsjechie. Daar worden al houtskelet frames gemaakt en wordt druk geëxperimenteerd met de isolatie (bv. strovulling).

  Vergis je niet dat bouwen een simpele bezigheid is waar de betonmaffia tot de ellebogen in zit. Onze Balkenende zegt dan ook: in september gaan de betonpalen de grond in. Er zijn alleen duurzame manieren van bouwen waarbij het bouwsel maar 1/10 van het gewicht hoeft te zijn van betonbouw. Dan hoeven er geen palen de grond in, maar
  wordt het huis gewoon geplaatst.
  Maar ja, Belgen en bakstenen en beton, ze kunnen niet zonder elkaar.

 120. allert Zegt:

  Hm, wordt ik zomaar een goed mens genoemd.
  @Chantal, Ik ken de situatie in België niet maar die in Duitsland wel en als we in Nederland naar die situatie toe zouden gaan kan ik je verzekeren dat bestaande bouw geen noemenswaardige overwaarde meer opbouwt.
  En wat die chinezen betreft die zijn qua hightech ontwikkeling in veel dingen al verder dan wij dus die prefab woningen is weliswaar onwaarschijnlijk maar dat dachten we van de eerste Japanse TV’s ook en die zijn nu ook heel normaal.
  terug op topic: Ik woon in een gebied waar de bevolking al afneemt als hier de prijzen nu dalen komen ze niet meer op het niveau 2008, simpel omdat er een overschot aan huizen ontstaat.

 121. chantal Zegt:

  Op 6 jaar tijd is hout gestegen met 400% in prijs. Wat gaat er gebeuren als we allen overschakelen op houtskelet bouw? Natuurlijk, dan vliegen prijzen van hout nog drastischer omhoog. Er is niet enkel een beton mafia, maar ook een hout mafia.

  Hier een link wat de houtprijs gedaan heeft in 2006 :
  energie-klimaat.bl…ent-gestegen-in.html

 122. kees Zegt:

  [quote]@94
  Maar wie heeft het systeem gebouwd? Ik ben van de generatie die zijn eigen HRA gaat afschaffen. Jullie (generatie) willen het schip achter je verbranden. Nu, direct en onmiddelijk. Na er zelf van te hebben genoten en op de top te hebben verkocht en starters in het systeem te hebben gelokt, tot DSB praktijken aan toe.[quote]

  ik heb mijn hoogopgeleide kinderen gesmeekt het niet te doen; 275von, 325k hypotheek, levensverzek., var. deel, afloss.vrij deel etc. ze snappen er zelf geen ruk van deze (beta) drs’en
  Laten zich door fin. mannetjes alles uitleggen en bepalen zelf wat het beste voor ze is, denken ze. Ze dachten 2,5 jaar geleden dat het hun laatste kans was om in aanmerking te komen voor een koophuis. Voorlopig kunnen ze bij verandering van baan niet verhuizen, want deze nieuwe huizen zijn nu onverkoopbaar.
  We hadden ze net zo goed kunnen laten zitten met een forse studieschuld 😉

 123. kees Zegt:

  @117

  jij hebt in Belgie nog wel het voordeel dat het verschijnsel “zonevreemd” is ingevoerd door de socialist uit Hasselt als ik me niet vergis.

  Over houtprijzen: je hebt het over hout bij de importeurs en bouwmarkten. Ik ga uit van rondhout prijzen en dat is een verschil van dag en nacht.

  Mijn stelling is dat de overheid helemaal niet mag gaan over hoe een huis er uit moet zien.

 124. kees Zegt:

  @117

  jij hebt in Belgie nog wel het voordeel dat het verschijnsel “zonevreemd” is ingevoerd door de socialist uit Hasselt als ik me niet vergis.

  Over houtprijzen: je hebt het over hout bij de importeurs en bouwmarkten. Ik ga uit van rondhout prijzen en dat is een verschil van dag en nacht.

  Mijn stelling is dat de overheid helemaal niet mag gaan over hoe een huis er uit moet zien.

 125. Niek Zegt:

  @chantal(114):
  nog iemand die slecht leest:

  die ‘huisjes’ van $30K zijn volwaardige prefab woningen van 80m2 (niet groot, maar in NL betaal je daarvoor bijna 10x zoveel). Afwerking en design zijn klasse, VEEL mooier dan wat je hier in NL in de NHG prijsklasse krijgt. Als je wilt kun je ze ook 2x groter krijgen.
  Ik praat dan niet over China, maar gewoon in de VS te koop. Vandaar dat ik denk dat het via China veel goedkoper kan. Natuurlijk, er komt nog grond, bouwleges, aansluitkosten riool enz. enz. bovenop die prijs, maar het verschil blijft stuitend.

  Nee ik ben niet bang voor de Chinezen in tegendeel; dit is een ijverige en slimme natie die binnenkort weer terug is on top of de world, waar ze eigenlijk altijd al waren (behalve de laatste 150 jaar ofzo). Een grote stap vooruit vergeleken met de ellende (wapens, oorlog, kredietcrisis, rassenhaat, milieu vernietiging) die de huidige ‘nr. 1’ van de wereld produceert / exporteert, en waar landen als NL klakkeloos achteraan lopen.

 126. Niek Zegt:

  @kees(116):
  mee eens, een passiefhuis is de beste basis. Ik heb zelf geen bouwervaring, maar wel heel veel gelezen over dit onderwerp (zowel de traditionele passieve techniek als de moderne oplossingen). Natuurlijk kun je een passiefhuis aanvullen met (kleinere) installaties voor bijv. zonnestroom; over een paar jaar hebben we super goedkope thin film collectoren die je gewoon over een raam of muur heenplakt, en die voldoende rendement leveren.

  Ik heb de indruk dat het grootste probleem voor passiefhuizen (en energie/milieu vriendelijk bouwen in het algemeen) is dat je moeilijk met standaard oplossingen kunt werken, stampwerk wat de bouw hier zo graag wil is onmogelijk. Het huis moet worden afgestemd op de omgeving, de bewoners enz. – eigenlijk precies wat vroeger volkomen normaal was. Traditionele huizen (van vóór de industrialisering) zijn vaak veel slimmer en efficienter ontworpen wat betreft klimaatregeling etc. dan wat de bouwsector nu uitbraakt.

 127. Niek Zegt:

  @120:
  kul, in de VS is de prijs van plywood (voornaamste konstruktiemateriaal in de bouw daar) meer dan 90% ingezakt de laatste twee jaar. De prijs- en omzetdaling is zo gigantisch dat een aantal van de allergrootste Canadese logging/houtzagerij firma’s inmiddels failliet zijn.
  Materiaalprijzen zijn net zo’n bubble als de huizenmarkt zelf. En die kan nog verder leeglopen als mensen eindelijk (noodgedwongen) niet meer van die McMansions laten bouwen op kosten van de belasting, maar gewoon een bescheiden woning die ze zelf betalen.

 128. Niek Zegt:

  @allert(119):
  ik weet dat twee Chinese architectuur firma’s ermee bezig zijn, met de bedoeling de prefab huizen te exporteren. Zo is het design al volledig afgestemd op westerse voorkeur (iets wat ze bij bijv. auto’s sinds kort ook leren). Maar ze hebben blijkbaar nog niet iets waar ze echt tevreden mee zijn.

  Ik denk dat we dit soort ontwikkelingen niet moeten onderschatten, er wordt bijv. ook nagedacht over huizen die zelf ‘groeien’. In de bouw is tot nu toe nauwelijks sprake van innovatie, de manier van bouwen is feitelijk weinig anders dan 1000 jaar geleden.

  Het voornaamste probleem bij prefab huizen is niet de transportkosten etc. maar de verschrikkelijke regelgeving die per land en soms per stad/regio allerlei aanpassingen eist – en die vaak uitsluitend bedoeld lijkt om de gevestigde bouwers te beschermen. Iets wat je ook in de auto industrie ziet, en een enorme hindernis is voor de vele firma’s die nu electrische auto’s gaan maken. De meeste daarvan zullen nooit door de regelgevingsbrij heenkomen en dus alleen voor de lokale markt produceren. Jammer, want dit remt innovatie. Helaas kun je van de EG alleen maar meer regelgeving verwachten, gedicteerd door de grootste bedrijven.

 129. Niek Zegt:

  P.S. 126: en het verhaal geldt niet alleen voor hout, maar voor heel veel ruwe bouwmaterialen zoals koperen pijpen, cement, enz. enz. Het heeft alle kenmerken van een bubble, ook al geloof ik wel dat sommige materialen op termijn duurder zullen worden. Dit inzakken van de prijs gaan we in NL en Belgie ook zien, zeker zodra de eindeloze subsidiestroom richting huiseigenaars en bouw stopt (zolang mensen al het geld voor dat materiaal gratis kunnen lenen interesseert het ze nauwelijks wat het kost).

 130. chantal Zegt:

  ooit al in california geweest Niek?

  Daar hebben ze een grotere orkaanbunker dan een huis. En heb je toen ook gekeken naar de kwaliteit van dat huis? Wel dat zijn pannekoeken huisjes. Met muren van 4cm dik. Niets isolatie, want het is daar altijd warm…

  En als er een orkaantje komt, kruipen ze in hun bunker. Na de orkaan is dat huis weg, en zetten ze gewoon een nieuw. In vele gevallen met het puin dat ze vinden van rondvliegende huizen. En de overschot kopen ze natuurlijk.

  En met de opwarming van de aarde, mogen ze daar nog meer orkaantjes verwachten, misschien wij ook wel. En je bent er dan vet mee, met je pannekoeken huisje.

  Zelf kan ik iemand die brandhout verkoopt. Dus eigenlijk afvalhout, want voor constructie is het niet bruikbaar. Voor een kubieke metertje afvalhout betaal je 35€, 15 jaar geleden was dat 7€

 131. Niels Zegt:

  @Chantal,

  Ben jij wel eens in California geweest?!
  Orkanen in de VS komen uit de golf van Mexico en dat ligt een paar 1000 km verderop 😉

  Hou aub maar op want je hebt duidelijk weer eens geen idee waar je het over hebt

 132. kees Zegt:

  chantal als ik brandhout wil hebben is het gratis.
  Gewoon nat essenhout en spalten met de bijl.

  Heleboel mensen zijn vergeten hoe het moet of kan en kopen een netje hout incl. speciale aansteker bij het tuincentrum.

  Net zoals ze zich voor laten lichten door financiele mannetjes en denken dat makelaars garantie geven op de aankoop.

  Ik moet de eerste Belg nog tegenkomen die €35 voor een m3 afvalhout gaat betalen. Meeste afval is ongeschikt om in de haard te proppen.
  Ook is het ontzettend milieuonvriendelijk of ge moet een tegelkachel hebben.

 133. Niek Zegt:

  @129:
  in de war met florida denk ik?

  overigens hoort alles wat daar de laatste twee jaar is neergezet in de kustregio’s orkaanproof te zijn, het waait dus echt niet meer weg (beetje schade zal je altijd wel hebben). Op sommige plaatsen kun je m.i. beter helemaal niet bouwen. En als er daar voortdurend puin rondvliegt snap ik niet dat ze 35€ ($ neem ik aan) voor een kuub brandhout betalen…

  orkaantjes in NL kan vrijwel niet, gezien de manier waarop die ontstaan. Meer wind/waterhozen kan wel, maar dat geeft zelden serieuze schade aan land.

 134. Frouke Zegt:

  Mooie analyses en theorieen lees ik hier. Iedereen redeneert vanuit zijn/haar eigen unieke situatie.
  Hierdoor wordt wel duidelijk dat de huizenmarkt in een flinke chaos is beland.

  In het verleden zijn fouten, ongelijkheden en onrechtvaardigheden enorm toegenomen. Om in de toekomst weer een goede balans te vinden
  zullen we toch andere mensen nodig hebben, dan de huidig zittende, welke deze toestand hebben gecreerd.

  Net als bij falende bankiers, kun je niet rekenen op herstel door mensen die de desastreuze toestand hebben doen ontstaan.

  Wonen mag geen gokspel zijn, maar een stabiele situatie, waarin iedereen kansen heeft, ongeacht inkomen of vermogen.
  Zolang de woningmarkt speculatief blijft, zal er van een “normale” toestand geen sprake zijn en heeft het ook weinig zin om te filosoferen over hoe de “markt” zich verder zou kunnen ontwikkelen.

  Als de overheid steeds weer ingrijpt en bepaalde groepen bevoordeeld t.o.v. anderen,en dus anderen benadeeld, zal er nimmer een stabiele situatie ontstaan.

  Kortom: het roer moet om!
  Openbaar onderzoek en een haarscherpe analyse van de huidige woningmarkt zou wel eens tot verrassende conclusies kunnen leiden.

 135. chantal Zegt:

  paar linkjes over brandhout :
  kapaza.be/Diversen…g_en_brandklaar.html

  kapaza.be/Diversen…_brandhout_BERK.html

  Zoek zelf maar eens naar brandhout. Enja, je kan het zelf kappen, doen wij ook… als we ergens mogen kappen en het hout gratis meekrijgen. Maar dat vind je niet altijd, jammer genoeg.
  En als je het vind, krijg je van de eigenaar verschillende voorwaarden waarvoor je dat hout meekrijgt. Zoals de boom ontwortelen, terrein opkuisen etc… dagen werk dus (alhoewel ik daar geen probleem mee heb). Sta je zelf ook in voor het transport van dat hout (voor ons word dat een camionette huren), ook weer niet gratis…

 136. Ludwig von Mises Zegt:

  Een haarscherpe analyse van de huidige woningmarkt

  Die heb ik keurig voor je opgeschreven , Froukje. Heb je mijn antworden op jou gelezen?

  @ Niek. De Renmibi is met 80% ondergewaardeerd. Hoe denk jij dat China die enorme reserves kon opbouwen. Onderdeel van het terugbrengen van de balans waar jullie allemaal zo naar smachten is dat dat huisje van 30000 een veelvoud gaat kosten

  Beware what you wish for, we zijn het namelijk aan het regelen as you speak. Als het moment daar is ga je er niet blij mee zijn.

  In het verleden zijn fouten, ongelijkheden en onrechtvaardigheden enorm toegenomen

  Yep: we gaan de Chinezen en de Indiers eerlijk betalen.

  Als de overheid steeds weer ingrijpt en bepaalde groepen bevoordeeld t.o.v. anderen,en dus anderen benadeeld

  Welke groepen. Jij en de buurman, of de werkers in de sweatshops? Weest gerust, het sociale stelsel dat we nu nog kennen gaat naar de ratsmodee, eerder dan je wilt. Kleding naaien in Nederland gaat weer winstgevend worden. Let op mijn worden. Jullie willen kapitalisme maar weten niet wat het is. U vraagt, wij draaien.

 137. Ludwig von Mises Zegt:

  ik heb mijn hoogopgeleide kinderen gesmeekt het niet te doen; 275von, 325k hypotheek, levensverzek., var. deel, afloss.vrij deel etc. ze snappen er zelf geen ruk van deze (beta) drs’en

  Kees, ik vind dit vervelend. Als ze twee jaar geleden een huis kochten en nu al willen verhuizen zijn ze verkeerd geadviseerd. Ik hoop dat ze in ieder geval voor zekerheid hebben gekozen en hun rente lang hebben vastgezet. Verder is een dergelijke woning prima betaalbaar voor jonge tweeverdieners met een goede baan.

 138. kees Zegt:

  @Frouke

  Conclusie commissie “Davids” : iedereen boven de 18 is medeplichtig.

  Snap nog steeds niet waarom de bank niet om mocht vallen. Toch gewoon de sleutel bij de curator inleveren, iedereen ontslaan (deeltijd ww!) en solliciteren op eigen baan, bedrijf kan dan gewoon doordraaien. Hadden ze ook meer werk kunnen maken van de bestuurdersaansprakelijkheid; als ik hoor hoe de curatoren dat aanpakken bij kleine ondernemingen moet het geen groot probleem zijn.

 139. Ludwig von Mises Zegt:

  Net als bij falende bankiers, kun je niet rekenen op herstel door mensen die de desastreuze toestand hebben doen ontstaan.

  Er zijn twee groepen die dit vinden: leners die niet willen terugbetalen en spaarders die per direct, onmiddelijk terugetaald willen worden. Ze kunnen allebei de pot op wat deze bankier betreft.

  dAt zegt niet een falende bankier maar een benkier die de puinhoop van jullie geneatie aan het opuimen is. Je moest eens weten hoeveel ik er met een paar maanden salaris er uit heb moeten lazeren. Leuke baan man.

  Niet genoeg voor jou? Bank opheffen? Alles uitverkopen? 30 jaar lang geen huizen mee bouwen?

  Jouw kinderen sparen in een oude sok straks en kopen cash?

 140. Ludwig von Mises Zegt:

  Snap nog steeds niet waarom de bank niet om mocht vallen. Toch gewoon de sleutel bij de curator inleveren, iedereen ontslaan (deeltijd ww!) en solliciteren op eigen baan, bedrijf kan dan gewoon doordraaien.

  Wat wil je doen? Obligatiehouders en aandeelhouders niet meer terugbetalen en de boel aan de Chinezen verkopen? Het is jouw pensioengeld man.

 141. Ludwig von Mises Zegt:

  Iedereen redeneert vanuit zijn/haar eigen unieke situatie.

  Dat is dus het enige dat ik precies niet doe. Lees mijn stukken.

 142. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik woon in een gebied waar de bevolking al afneemt als hier de prijzen nu dalen komen ze niet meer op het niveau 2008, simpel omdat er een overschot aan huizen ontstaat.

  Drie woorden: optimum currecny area. De huizenmarkt verschilt per lokatie. Lees mijn stukken.

 143. M Zegt:

  @ Niek. De Renmibi is met 80% ondergewaardeerd. Hoe denk jij dat China die enorme reserves kon opbouwen. Onderdeel van het terugbrengen van de balans waar jullie allemaal zo naar smachten is dat dat huisje van 30000 een veelvoud gaat kosten.

  Ik zei het laatst ook al: de van vandaag is die van gister niet. De wereld gaat er heel anders uitzien binnen 10 jaar. Deze crisis is er niet omdat een paar bankiers toevallig teveel aandacht aan hun eigen welzijn besteedden en te weinig aan hun werk.

  Niek zei het ook al: Nee ik ben niet bang voor de Chinezen in tegendeel; dit is een ijverige en slimme natie die binnenkort weer terug is on top of de world, waar ze eigenlijk altijd al waren (behalve de laatste 150 jaar ofzo). Een grote stap vooruit vergeleken met de ellende (wapens, oorlog, kredietcrisis, rassenhaat, milieu vernietiging) die de huidige ‘nr. 1′ van de wereld produceert / exporteert, en waar landen als NL klakkeloos achteraan lopen.

  Herorientatie van macht, herinrichting van het systeem.
  Wereldwijd.

 144. Ludwig von Mises Zegt:

  Voor China kun ook lezen: Roemenie of iets duurder Tsjechie.

  Stond net in de supermarkt naast 4 gele hesjes die hier een nieuwe bestrating aanleggen. Polen. Optimum currency area’s. Lees mijn stukken. En die van Jasper, de langere stukken en deze en voige draden.

  Crtl find, half uurtje en je steekt wat op waar je je voordeel me kan doen.

  Anders is wat je straks overkomst geheel aan jezelf te wijten.

 145. M Zegt:

  @141

  …de toekomst van vandaag is die van gister niet…

 146. Ludwig von Mises Zegt:

  Herorientatie van macht, herinrichting van het systeem.
  Wereldwijd.

  Eerlijkheid voor iedereen, niet alleen voor Nederlanders. Iedereen. Tot aan de boordpoolaan toe.

 147. Ludwig von Mises Zegt:

  ik weet dat twee Chinese architectuur firma’s ermee bezig zijn, met de bedoeling de prefab huizen te exporteren.

  Ze gaan natuurlijk nu hun eigen, bijna 1 miljard bevoling in die huizen zetten. Prijzen van hout, metaal cement etc vliegen omhoog nu al en straks nog meer. Wonen wordt onbetaalbaar. Zoek een werkende partner.

  Ik ben ervan overtuigd dat ik over 15 jaar een huis koop vor een lagere prijs dan de matriaalkosten. Zeker weten. 100%

 148. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik ben ervan overtuigd dat ik over 15 jaar een huis koop vor een lagere prijs dan de matriaalkosten. Zeker weten. 100%

  Maar veel, veel, veel meer euro dan dat huis nu doet. Veel meer.

 149. M Zegt:

  Wat wil je doen? Obligatiehouders en aandeelhouders niet meer terugbetalen en de boel aan de Chinezen verkopen? Het is jouw pensioengeld man.

  Hier ligt een belangrijk deel van het probleem. Ik maak het niet te lang, maar het komt er op neer dat een deel van ons spaar- en penioengeld is geinvesteerd in “het systeem” in plaats van bedrijven.
  Als jij je geld op de bank zet denk je dat de bank het investeert in een bedrijf dat er (hopelijk) iets verstandigs mee doet en er meer geld van maakt. Gebeurt ook wel, maar voordat het geld in een nieuwe machine van dat bedrijf zit gaat het een lange weg door een complex system.
  Dat systeem zuigt een deel van het geld op, net als dat er langs een rivier altijd veel planten groeien.
  De bebossing langs de oever van de rivier is op dit moment echter ernstig ziek, en de kans bestaat dat de rivier verlegd zal worden als al die bomen in het water lazeren.
  Het is dan zeer de vraag hoeveel van je spaar- of pensioengeld de weg terug naar oude sok zal vinden. Vandaar dat men probeert de banken overeind te houden.

  Ik zeg niet dat ik het daar mee eens ben, maar wel dat ik de redenatie erachter zie. De huidige manier van ingrijpen parasiteert wel op sociaal kapitaal (vertrouwen in het systeem, stabiliteit etc.) en creeert zelfs moral hazard. Ernstige zaken.

  En belangrijkste punt: er is veel geld in het systeem geinvesteerd dat er misschien niet meer uitkomt.

 150. chantal Zegt:

  @ludwig

  “Maar veel, veel, veel meer euro dan dat huis nu doet. Veel meer.”
  Ik ben totaal mee met deze redenering… uw woorden zijn even wijs als die van Jasper.

  De crisis evalueren is niet hopen dat het word gelijk je graag wil. Ook shit moet je onder de ogen zien.

  Het beste moment om te kopen is voorbij… wie nog snel is, kan een graantje meepikken. En wie daarvoor te laat is, heeft nog recht op een kartonnen doos binnen 20jaar.

  Ik ben alvast blij, dat ik mijn kinderen later kan voorzien van een woonst. Een woonst van betere kwaliteit als een prefab kartondoos.

 151. kees Zegt:

  @137/138

  …….en dat verleent de bank dus die fijne status; het kan niet kapot gaan en daarom hebben de “toppers die in het buitenland meer kunnen verdienen” al die fratsen uitgehaald.

  Komt het ervan dat er alleen nog 1 NL bank bestaat? Van mij mag Zalm daar naartoe werken.
  Denk alleen dat Bos een andere agenda heeft dan Zalm. Wanneer gaat bv interpay genationaliseerd worden of is dit door overheids-steun aan de banken al informeel het geval?

  btw ik heb geen pensioen bij een fonds of zoiets. Sinds ik het woord cashmanagement heb opgevangen uit de mond van iemand die nog verhoord is door de RSV enqueteurs probeer ik aan dat begrip ook wat inhoud te geven. Graaiers bestonden 30 jaar geleden ook al 😉

  Cashmanagement op een nette manier is ook rode bessen in stalletje aan de weg verkopen.
  Sloophout kan natuurlijk ook.

 152. M Zegt:

  uw woorden zijn even wijs als die van Jasper.

  Haha.

 153. M Zegt:

  Het beste moment om te kopen is voorbij… wie nog snel is, kan een graantje meepikken. En wie daarvoor te laat is, heeft nog recht op een kartonnen doos binnen 20jaar.

  Het beste moment om gefinancieerd te kopen bedoel je. De cash bezitter wacht beter nog even.

  Over het algemeen denk ik wel dat de huizenmarkt binnenkort gunstig is. Zoals ze in de racerij bij een crash zeggen: “drive into the smoke”. Bij de financials ook gewerkt.

  Iemand overigens de Riksbank in Zweden gevolgd? Negatieve rentes daar. Wordt spannend. De States gaan over een paar dagen weer gigantische bedragen veilen. Zal niet goed voor de lange rente zijn, in tegenstelling tot de acties van de Riksbank.

 154. Niek Zegt:

  @134:
  die woningen kosten nu $30K in de VS dus ja, ooit (over 10 jaar ofzo) gaan ze wellicht in China ook $ 30K kosten maar voorlopig niet. Volgens mij praat jij trouwens helemaal niet over kapitalisme, maar over cronyism in vermomming.

  Gewoon marktkapitalisme zonder rare fratsen erbij daar ben ik helemaal niet bang voor, en ieder ander die gewoon wil werken voor zijn inkomen hoeft daar ook helemaal niet bang voor te zijn. Het probleem is de overheid die de verhoudingen verziekt (in opdracht van een kleine club superrijke lui aan de top) en zorgt dat de markt niet kan funktioneren.

  @137:
  meer dan 90% van de financiele sector is totaal overbodig; vóór 1980 waren ze er niet, en als we er weer vanaf zijn zal de economie een stuk beter draaien. Roofridders, dat zijn het (in het algemeen, en vooral de investment banks zoals Goldman Sucks met hun gemiddeld salarisnivo van $700K. Al zijn er ongetwijfeld werknemers bij de gewone banken die wél nuttig werk doen).

  @142:
  volgens mij mis jij volledig de culturele dimensie. Chinezen en Oost Europa is een wereld van verschil, je kunt dit niet vergelijken.

  @145:
  nee, ik schreef al dat die woningen evident voor de export ontwikkeld worden, want Chinezen hebben op dat gebied heel andere wensen. Ja, China gaat meer voor de interne markt maken. Maar China gaat ook meer export produkten maken waar goed aan te verdienen valt. Zie de opkomst van de auto- en luchtvaartindustrie daar, andere industrieen gaan volgen. Ze zijn allang geen lowcost sweatshop meer, dat was tien jaar geleden; China wordt zoiets als Japan + VS een generatie geleden (maar dan zonder de bubbel denk ik, want op dat punt opereren ze veel verstandiger).

 155. Niek Zegt:

  @151:
  Zweden is in hoog tempo een failed state aan het worden, kompleet doorgeschoten ‘socialisme’. Ik voorspel dat ze binnenkort bedelen om bij de eurozone te mogen; het begin is er al, met die miljardenleningen van de ECB.

 156. kees Zegt:

  @148
  Ik ben alvast blij, dat ik mijn kinderen later kan voorzien van een woonst. Een woonst van betere kwaliteit als een prefab kartondoos.

  metafoor vor kleine doos:
  Er wonen in A’dam studenten in wooncontainers en zolang ze maar bij hun peergroep zitten vinden ze het fantastisch. Ik ken er een die uit het grote verhuurhuis van pa is gestapt om dichtbij universiteit en vrienden te zitten. Zulke luitjes krijgen ook een ander beeld van wonen en willen straks misschien wel wonen in het formaat van 2 of 3 containers en snappen niet waarom ze voor een huis van een projectontwikkelaar het 10voudige van een container moeten betalen.

 157. KariZ Zegt:

  Ik steek een hoop op hier, ben net een spons.

  Nu we toch zwaar off topic zijn, ff vraagje: wat zijn nu de grootste verschillen tussen de VS en de EU w.b.t. de financieel-economische situatie in, zeg, 1-5 jaar.

  Aan de ene kant hoor je dat we dezelfde kant opgaan (maar dat we hier ca. 1,5 jaar achterlopen), aan de andere kant zouden wij wel eens kunnen gaan profiteren van de ‘val van de dollar’.

  Maar aangezien het economie is, heeft alles ook weer 2 kanten natuurlijk, wat op het eerste gezicht goed lijkt kan desastreus uitpakken, en omgekeerd.

 158. kees Zegt:

  @155
  Amerikanen zijn -denk ik- mentaal flexibel. Daarbij vergeleken zijn de Holleedertjes in onze wereld zelfs vastgeroeste geesten 😉

 159. Woger Zegt:

  @Mises
  Bedankt voor je vertrouwen in mij; ik weet niet waar ik het aan verdiend heb, maar toch bedankt. 😉

  Oh, en even over de USA (in de buurt van Boston). Mijn broertje is daar begin deze eeuw gaan wonen en heeft enkele jaren terug een huis laten bouwen. Eerst zelf een kelder metselen en vervolgens naar de huizenwinkel. Daar behangetje, keuken en open haard uitkiezen en 3 weken later staan er 3 opleggers met huis voor de deur. In 3 uur op elkaar stapelen, lijm er tussen en ze hadden een huis van 240m2 woonoppervlak. Kostprijs $100k! Weliswaar zonder grond. Voor het 11ha bos waarin ie woont moest ie ook nog $30k betalen.

 160. chantal Zegt:

  @kees
  “Er wonen in A’dam studenten in wooncontainers en zolang ze maar bij hun peergroep zitten vinden ze het fantastisch.”

  Mijn halfbroertje is nu student architectuur. De dagen dat die gaat stappen heeft hij geen woonst nodig. Een goot volstaat dan wel 😉 veel verschil merkt hij dan toch niet.

  Maar wacht als hij klaar is voor het gezin met huis, tuin en keukentje. Dan heeft hij niet genoeg meer aan zijn goot 🙂

  En als blijkt, dat 3 containers verwarmen een 4voud vraagt aan energie om het verwarmd te krijgen, dan haken die studenten allemaal af. Want dan betalen ze in de winter meer aan energie, dan aan woonst.

 161. Ludwig von Mises Zegt:

  @Mises
  Bedankt voor je vertrouwen in mij; ik weet niet waar ik het aan verdiend heb, maar toch bedankt.

  Luisteren en nadenken. Thats all. Beslissen doe je dan zelf.

 162. Ludwig von Mises Zegt:

  W Chatal. Jasper is dan ook een goede vriend van mij. Als ie een beetje rustig aandoet ten minste.

  Smiley.

 163. Ludwig von Mises Zegt:

  @142:
  Volgens mij mis jij volledig de culturele dimensie. Chinezen en Oost Europa is een wereld van verschil, je kunt dit niet vergelijken.

  In economische termen, nog heel, heel even.

  Mijn vriendin is Russische. Heeft de val van de roebel meegemaakt. Ik denk dat ik mijn culturen een beetje ken.

 164. Ludwig von Mises Zegt:

  Nu we toch zwaar off topic zijn, ff vraagje: wat zijn nu de grootste verschillen tussen de VS en de EU w.b.t. de financieel-economische situatie in, zeg, 1-5 jaar.

  VS is failliet en Europe een goede middenstander.

 165. Ludwig von Mises Zegt:

  Iets langere termijn echter.

 166. Ludwig von Mises Zegt:

  kees Zegt:
  3 July 2009 om 1:34 pm
  @155
  Amerikanen zijn -denk ik- mentaal flexibel. Daarbij vergeleken zijn de Holleedertjes in onze wereld zelfs vastgeroeste geesten

  Kan ik ook, mentaal flexibel zijn met een creditcard. Studenten daar reizen de hele wereld rond, hebben auto’s. Tuderen tot hun 30ste. Werken niet.

  Ik heb het nu over het klootjesvolk daar, niet over de Ivy League universiteiten.

 167. Ludwig von Mises Zegt:

  @134:
  die woningen kosten nu $30K in de VS dus ja, ooit (over 10 jaar ofzo) gaan ze wellicht in China ook $ 30K kosten maar voorlopig niet. Volgens mij praat jij trouwens helemaal niet over kapitalisme, maar over cronyism in vermomming

  Dat ligt eraan aan welke kant je staat. Als de Chineze machthebbers intern aan conyisme blijven doen, is dat niet voor jou en mij maar voor hun eigen elite. De rekening voor ons wordt hoger, veel hoger.

 168. Niek Zegt:

  @chantal(158):
  je slaat alweer de plank mis, die containers zijn natuurlijk geen kale scheepscontainers. Het zijn containers in de zin van modulaire prefab elementen (oppervlak basisunit 24 of 65 m2). Echt goedkoop is dit trouwens in NL niet, het is vooral interessant omdat zoiets snel gebouwd kan worden en heel flexibel is (aanpassen, verplaatsen etc.).
  Het lijkt me ook nuttig om studenten het principe van simpel beginnen bij te brengen (in mijn tijd was een spartaans huurflatje met fiets normaal, nu eisen ze gelijk een eigen huis met auto voor de deur …).

  Oja, in Mexico is er nu een groep architecten bezig met het opzetten van een huizenfabriek die basiswoningen gaat produceren voor bedragen van een paar duizend euro; zijn ook enkele Nederlanders bij betrokken. Ik denk niet dat een Nederlander of een Belg in zoiets wil wonen, maar ze zijn daar minder verwend en het klimaat is ook overzichtelijker.

  Echt, huizen zijn hier véél te duur.

 169. Ludwig von Mises Zegt:

  Oh, en even over de USA (in de buurt van Boston). Mijn broertje is daar begin deze eeuw gaan wonen en heeft enkele jaren terug een huis laten bouwen. Eerst zelf een kelder metselen en vervolgens naar de huizenwinkel. Daar behangetje, keuken en open haard uitkiezen en 3 weken later staan er 3 opleggers met huis voor de deur. In 3 uur op elkaar stapelen, lijm er tussen en ze hadden een huis van 240m2 woonoppervlak. Kostprijs $100k! Weliswaar zonder grond. Voor het 11ha bos waarin ie woont moest ie ook nog $30k betalen.

  Hebben we in Europa ook. In oost duitsland kan je een kasteel voor dat bedrag kopen. Lees over optimum currency area’s en urbanisatie elders op deze ite.

 170. Ludwig von Mises Zegt:

  Niek Zegt:
  3 July 2009 om 2:46 pm
  @chantal(158):
  je slaat alweer de plank mis

  Chantal heeft in al de weken dat ik hier ben nog nooit de plank misgeslagen.

  Chantal is het levende voorbeeld dat studie voor sommigen niet nodig is sommigen anderen hier bewijzen dat studiefinanciering voor hun een misinvestering was.

 171. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik steek een hoop op hier, ben net een spons.

  Dat is goed, maar wees kritisch, ook op mij en zeker op Jasper. Die praat sneller dan ie denkt, kan nooit goed zijn.

  Smiley.

 172. Niek Zegt:

  @165:
  ook hier negeer je het grote culturele verschil. De Chinezen zijn mercantilisten, ze proberen vooruit te komen door goed te letten op het belang van de ander (daarbij het eigen belang natuurlijk ook goed in de gaten houdend). Dit is altijd zo geweest, en geldt zowel naar het buitenland als binnen het eigen land.

  De Amerikaanse cultuur (en ook steeds meer die in UK/EU) is ikke, ikke, ikke … een wereld van verschil.

  Natuurlijk is er nog van alles fout in China, ze gaan in 1-2 generaties van de Middeleeuwen naar de moderne tijd – dat heeft bij ons tientallen miljoenen doden en eindeloze ellende gekost. De verandering, ook in partijcultuur etc., gaat met reuzensprongen.

 173. Niek Zegt:

  @167:
  je vergelijkt twee totaal onvergelijkbare zaken namelijk nieuwbouw en bestaande bouw in een gebied waar een groot overschot aan huizen (resp. tekort aan werk) is.

  @168:
  alleen al in deze thread diverse duidelijke voorbeelden van de plank misslaan (of de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt).

 174. Ludwig von Mises Zegt:

  De Chinezen zijn mercantilisten

  Leuk, gaan we het over economie hebben?

 175. Ludwig von Mises Zegt:

  Niek Zegt:
  3 July 2009 om 2:55 pm
  @167:
  je vergelijkt twee totaal onvergelijkbare zaken namelijk nieuwbouw en bestaande bouw in een gebied waar een groot overschot aan huizen (resp. tekort aan werk) is.

  Waardoor is een een teort aan rk daar? Ze hebben als goekoop zols je graag wilt. Maar GEEN KREDIET. Lees over optimum currency area, urbanisatie. Doet het nou. Please. Andere draad. Print de langere stukken van Jasper en Mises, vergeet het gescheld en lees en herlees tot je het begrijpt.

  Voor de kids, het is het beste dat je ze mee kan geven: kennis. Hele belangrijke kennis. Kennis is macht.

 176. KariZ Zegt:

  @169. Zal ik doen. Je kijkt om je heen en ‘pakt’ hier en daar iets dat aansluit op jouw situatie.

  In mijn specifieke geval: nog geen huis kopen, omdat we (vriendin en ikzelf) A. behoorlijk wat eigen geld hebben en B. op dit moment wonen in een appartementje van familie (maandlasten incl. ca. 250). En aangezien factor B factor A versterkt…

  Het enige waar ik over zit te dubben is om van een deel van mijn geld Turbo’s gold long te kopen. Maar van mijn vriendin ‘mag’ ik dat niet hehehe. Haar vader heeft nml. een hoop centen verloren toen hij door een bankmedewerker, rond begin 2000, geadviseerd werd in te stappen op de beurs. HAHAHA

 177. Ludwig von Mises Zegt:

  In mijn specifieke geval: nog geen huis kopen, omdat we (vriendin en ikzelf) A. behoorlijk wat eigen geld hebben en B. op dit moment wonen in een appartementje van familie (maandlasten incl. ca. 250). En aangezien factor B factor A versterkt…

  Prima, maar spaar dan wel en wees realitich over hoelang je tevreden blijft in deze woning en hoeveel je kan sparen.

  Het enige waar ik over zit te dubben is om van een deel van mijn geld Turbo’s gold long te kopen. Maar van mijn vriendin ‘mag’ ik dat niet hehehe.

  Blijf weg van margin. Vrouwen zijn zo dom nog niet, goede vrouw mij dunkt. Hebberigheid wordt afgestraf…..

 178. Ludwig von Mises Zegt:

  Maar vanaf die chinezen hun reserves aan grondstoffen gaan aanspreken, zullen die hun prijzen ook moeten laten stijgen… zo simpel is het

  Je ziet het zo goed. Lees jij een krant of zo, Chantal? Welke?

  Smiley?

 179. kees Zegt:

  @167

  jammer van die waardeloze zoekfunctie van dit forum.

 180. Ludwig von Mises Zegt:

  Het lijkt me ook nuttig om studenten het principe van simpel beginnen bij te brengen (in mijn tijd was een spartaans huurflatje met fiets normaal, nu eisen ze gelijk een eigen huis met auto voor de deur …).

  @ Niek. Wat is er mis met vouitgang? Voor de vorige eeuwwisseling woonden mensen in lemen hutjes en werkten ze als turfstekers. Studenten van nu studeren hoe ze oprolbare zonnepanelen moete maken. Zijn over 2 jaar in de handel.

  Zo slecht is Nederland. Hobbelen alleen maar achter de Amerikanan aan. Hie is benzine ten slotte ook 40 cent per liter. Schande. Niet waar?

  Of is het toch zo dat jouw accijnen goed worden besteed aan studiefinanciering zodat jij over 30 jaar betaalbare energie hebt om je 3d televisie tenniswedstrijd in de woonkamer te kijken.

  Het is de jaren vijfig niet, die tijd komt over een jaar of 15, mutatis mutandis als de lange en korte rente hoog is en en ik moet uitleggen dat de bullmarkt in grondstoffen en energie op zijn laatste benen is. Gaat weer niemand luisteren.

  Dan wonen stiudenten, heel armoedig op een appartement ipv een net huis. Dat is voor over 40 jaar.

 181. Ludwig von Mises Zegt:

  kees Zegt:
  3 July 2009 om 3:24 pm
  @167

  jammer van die waardeloze zoekfunctie van dit forum.

  Kees. Als je control links onder op je toetsenbord indrukt en de f toets tegelijkertijd indrukt kan je zoeken op zoektermen. Gebruik Jasper en Mises en je cond de stukken.

 182. chantal Zegt:

  @167 Niek
  “je slaat alweer de plank mis, die containers zijn natuurlijk geen kale scheepscontainers.”

  Ik ben de laatste tijd bezig met dubbele beglazing. Nog prijzen zoeken etc… Ik heb hier 4 offertes liggen voor een schuifraam van 300 op 210cm. Het goedkoopste dat ik heb is 2500€ voor een schuifraam met dubbele beglazing (k1.1 waarde). We gaan ze zelf plaatsen.

  Ik vraag me dus echt wel af, hoe je een prefab in elkaar gaat krijgen met alle nutsvoorzieningen, alle eco-confort, grond, tuin, sanitair, vloeren en plafond voor een schamele 30000€

  Geef mij maar een adresje, dan informeer ik of ze in hun prefab’s ook schuiframen plaatsen.

 183. kees Zegt:

  @172
  klinkt wel erg negatief t.o.v. de Chinezen.
  winnen vs verliezen; ze zullen toch wel beter weten?

 184. Ludwig von Mises Zegt:

  kees Zegt:
  3 July 2009 om 3:27 pm
  @172
  klinkt wel erg negatief t.o.v. de Chinezen.
  winnen vs verliezen; ze zullen toch wel beter weten?

  Samenwerken. Daar zijn ze goed in, heel goed. Als je niet met ze samenwerkt kom je er achter dat ze samen erg sterk zijn. Dat hebben we de afgelopen 30 jaar vergeten.

 185. Niek Zegt:

  @174:
  turbo gold vind ik zelf op zich een goed instrument, mits je op het juiste moment koopt (véél belangrijker dan bij gewone stocks of Gold). Ik zou daar alleen mee werken als je al de nodige ervaring met beleggen heb. Je kunt er ook zomaar in een dag je hele inleg mee kwijtraken…

  Die opmerking van Mises over margin snap ik trouwens niet, want turbo’s hebben juist GEEN margin en zijn daarom veel veiliger dan futures etc. Je kunt nooit meer dan je inleg kwijtraken.

  Ik ben zelf trouwens in 2000 met beleggen gestapt; was mijn duurste opleiding ooit, maar ik heb er uiteindelijk veel van geleerd.

 186. Kassa Zegt:

  Beste Chantalleke,

  Als je bij mij 20 van deze puien besteld kosten ze maar 750,- p/s

 187. Ludwig von Mises Zegt:

  Die opmerking van Mises over margin snap ik trouwens niet, want turbo’s hebben juist GEEN margin en zijn daarom veel veiliger dan futures etc. Je kunt nooit meer dan je inleg kwijtraken.

  Kniesoor die erop let. Je hebt wel gelijk.

  Verschil tussen turbo en futures on margin is dat je positie automatisch geliquideerd wordt en bij futures on margin je nog mag bijstorten als het tegenzit. In beide gevallen wordt je uitgekleed als je niet weet waar je me bezig bent.

  Handelshuizen verdienen aan provisie en margin calls. Als je een turbo hebt met stop loss, zeg 950 en de onderliggende waarde gaat naar 900 is je positie van de bank.

  Kunnen ze hem weer verkopen aan de volgende gokker. Aangezien het klootjes volk doorgaans laag verkoopt en hoog koopt, is de kans groot dat ze hem een maad later voor 950 verkopen. 50 winst, plus 2 keer provisie.

 188. M Zegt:

  @Kariz

  Het enige waar ik over zit te dubben is om van een deel van mijn geld Turbo’s gold long te kopen. Maar van mijn vriendin ‘mag’ ik dat niet hehehe. Haar vader heeft nml. een hoop centen verloren toen hij door een bankmedewerker, rond begin 2000, geadviseerd werd in te stappen op de beurs. HAHAHA

  Zoals Ludwig al zegt is je vriendin nog niet zo stom. Omdat je hier en daar wat babbels over goud voorbij hoort komen een paar turbo’s aanschaffen is niet veel anders dan gokken.

  Als je het overweegt moet je je even inlezen in minstens twee onderwerpen: turbo’s en goud.

  Turbo’s vind ik vrij matig. Je speelt dan deels met geleend geld en je wil niet dat je turbo’s er op ten duur uitknallen. Zou ik niet aan beginnen.

  Goud is een goede investering (vind ik, maar wie ben ik?), maar kan redelijk volatiel zijn. Als je er in gaat moet je lang kunnen blijven zitten. Je wil niet dat je het geld ineens nodig hebt terwijl goud net “laag” staat.

  Als je goud wil kopen, kijk dan eens bij de Hollandse Bank Unie. Daar kan je fysiek goud kopen op rekening. 25k storten en je kan los.

  Ik denk dat het er voor de gemiddelde belegger om gaat de boel droog te houden deze tijd.
  In de huidige dynamiek valt er zeker veel te verdienen, maar je kan er ook hard op achteruit gaan door zomaar de markt in te duiken. Pas dus op, en laat je niet leiden door hebberigheid. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk afgestraft.

  Overigens denk ik wel dat je er verstandig aan doet om niet voor 100% in cash te blijven. Kijk dus rond, koop goud, of landbouwgrond, of defensieve aandelen, maar niet voordat je weet wat je precies koopt en hoe het werkt.

 189. Ludwig von Mises Zegt:

  Kassa Zegt:
  3 July 2009 om 3:50 pm
  Beste Chantalleke,

  Als je bij mij 20 van deze puien besteld kosten ze maar 750,- p/s

  Van puien heb ik geen verstand.

 190. Ludwig von Mises Zegt:

  Als je goud wil kopen, kijk dan eens bij de Hollandse Bank Unie. Daar kan je fysiek goud kopen op rekening. 25k storten en je kan los.

  Is een goed advies. Prima manier, als je goud wilt kopen dan he..

  Overigens denk ik wel dat je er verstandig aan doet om niet voor 100% in cash te blijven. Kijk dus rond, koop goud, of landbouwgrond, of defensieve aandelen, maar niet voordat je weet wat je precies koopt en hoe het werkt.

  Eveneens goed advies. Prima portefeuille heb je dan. En vergeet niet, take the long term interest… Niet gaan handelen, dat moet je aan de handelaren overlaten.

 191. M Zegt:

  Turbo’s…

  Er zit altijd zo’n vieze broker met een veel te ruime spread tussen. Dat kost je de eerste centen.

  Als ie er uit knalt duurt het vaak een paar dagen voordat je weer bij je overgebleven centen kan. Als je dan geen cash on the side hebt kan je niet meer even snel corrigeren.

  De markt is niet heel erg liquide.

  Ik ben er niet van.

  Als ik wil speculeren dan koop ik wel een FTI of FSEX (al kan je daarmee niet op goud).

 192. Niek Zegt:

  @178:
  ik denk dat je de essentie van vooruitgang mist. Vooruitgang is niks mis mee, maar wel moeilijk te realiseren als je op de top begint; zoiets kan alleen maar tot grote ontevredenheid leiden. Als je onderaan begint dan is het relatief simpel om bij toenemende kapaciteit omhoog te stijgen.

  @chantal(180):
  leer nou eindelijk eens lezen … ik heb al twee keer gezegd dat de prijs van die prefab woningen zonder grond, bouwleges, nutsvoorzieningen etc. is. Er zit wel een komplete keuken en badkamer in en de afwerking is top, met mooie materialen. En ze zijn zo goed gebouwd dat het energieverbruik een fraktie is van dat van jouw huis.

  Wat jij volledig mist (net als bij de houtprijzen) is dat er een giga verschil is tussen pure materiaalkosten en wat een eindprodukt in de winkel kost, nadat er ondertussen vele honderden mensen hun portie aan verdiend hebben. En dat is nou precies wat bij prefab heel belangrijk kan zijn, alles in één hand en veel hogere efficiency. Ik heb daar via mijn werk veel meer kijk; dat raam waar jij over praat daar zit vermoedelijk meer dan 90% marge en BTW in de prijs.

  @182:
  dat klinkt nogal als het gescheld op de Chinese activiteiten in Afrika (erg populair bij o.a. ons NVM journaal), waarbij het mercantilistische model heel effectief blijkt. China krijgt daar in 10 jaar voor elkaar wat het Westen in 100 jaar nooit gelukt is, en iedereen profiteert – vooral de armsten.

  Zuur dat al die grote Westerse graaiers er niet meer tussenkomen, en jammer dat ze daar in Afrika nu niet zo’n 100% westers goudeerlijk politiek systeem resp. supersolide banksysteem gaan gebruiken; maar ik kan er niet mee zitten.

 193. M Zegt:

  Eveneens goed advies. Prima portefeuille heb je dan. En vergeet niet, take the long term interest… Niet gaan handelen, dat moet je aan de handelaren overlaten.

  En daarom moet je er goed over nadenken en zorgen dat je het geld een tijdje kan missen. Je zou het maar ineens nodig hebben als de boel net laag staat. Moet je met verlies verkopen.

 194. Ludwig von Mises Zegt:

  Kijk dus rond, koop goud, of landbouwgrond, of defensieve aandelen

  Er bstaat iemand die eet Jim Rogers. Hij heeft een aantal beleggingsfondsen. Ze zijn allemaal goed, hem kan hem vertrouwen, hij heeft veel, veel meer verstand dan mises van economie. En is al rijk, hoeft julie niet op te lichten.

  Een barmhartige samaritaan, dat is ie.

  Smiley.

  Als Rogers spreekt luistert Mises. Je kan ze bij de meeste banken in Nederland kopen. China, Landbouw. Heeft ie allemaal. Goed voor jong en oud. Arm en rijk.

 195. KariZ Zegt:

  @175 1/2 en 2 jaar ben ik weg hier en hoop ik de stap van de gemiddelde starterswoning (80m2, 4 kamers) over te slaan en 1 treedje hoger in te kunnen stappen.

  Wat betreft beleggen, ik ben er misschien te schijterig voor, ook heb ik het gevoel dat ik ‘the big picture’ mis… Wel lees ik me helemaal suf, ik geniet trouwens bij http://www.prudentbear.com

  Ben een trouwe volger van Doug Noland, volg zijn rubriek al ca. 1,5 jaar en ben verbaasd hoe accuraat (zowel inhoudelijk alswel qua timing) zijn artikelen zijn.

 196. Niek Zegt:

  @189:
  op zich mee eens, maar voor wie snapt hoe het werkt en wat de beperkingen zijn is het een prima instrument. Goed op de stop loss letten en als die niet goed zit op basis van de verwachte prijsontwikkeling gewoon niet doen.

  Ik heb er de nodige ervaring mee en gebruik het een paar keer per jaar. De markt is inderdaad niet liquide, je handelt in de praktijk meestal met de marketmaker maar je weet vooraf hoeveel spread dat kost (tenzij die, bij een spike up of down, even uit de markt gaat).

  Futures is in een zwaar gemanipuleerde markt als goud m.i. suicidaal.

 197. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik denk dat je de essentie van vooruitgang mist. Vooruitgang is niks mis mee, maar wel moeilijk te realiseren als je op de top begint.

  Niek, je bent een financiele nitwit. Vooruitgang moet gefinancierd worden. Aangezien we daar hier mee op willen houden, gaat azie langszij komen.

  Wat jij volledig mist (net als bij de houtprijzen) is dat er een giga verschil is tussen pure materiaalkosten en wat een eindprodukt in de winkel kost, nadat er ondertussen vele honderden mensen hun portie aan verdiend hebben.

  Waar denk je dat houthandelaren, groothandels, financiers, houthakkers, van moten leven. Niek, kom jij uit de bouw?

  Zuur dat al die grote Westerse graaiers er niet meer tussenkomen

  Die graaiers, dat zijn jij en ik. Vandaar die lage materiaalkosten. Nog even…..

 198. Ludwig von Mises Zegt:

  @175 1/2 en 2 jaar ben ik weg hier en hoop ik de stap van de gemiddelde starterswoning (80m2, 4 kamers) over te slaan en 1 treedje hoger in te kunnen stappen

  Hou rekening met hogere rente. Financier lang. Niet korter dan 10 jaar en dat vind ik nog riskant. 30 jaar is het beste, marar dat moet je zelf kiezen.

 199. Ludwig von Mises Zegt:

  Futures is in een zwaar gemanipuleerde markt als goud m.i. suicidaal.

  Tenzij je koopt nadat er enige tientallen miljoenen zijn geliquideerd. Als in October vorig jaar.

  Maar ik begrijp dat jij nog even afwacht waar de markt naartoe gaat uit eerdere posts. Pas op dat je de top niet pakt…

 200. Niek Zegt:

  @192:
  Hij heeft een aantal beleggingsfondsen. Ze zijn allemaal goed, hem kan hem vertrouwen, hij heeft veel, veel meer verstand dan mises van economie. En is al rijk, hoeft julie niet op te lichten.

  Ik ben ook Rogers fan en heb diverse van zijn boeken, nog gelezen ook 😉 Maar zijn fondsen deden het de laatste jaren niet best, zoek maar eens de grafiekjes van RICI, RICI-E en RICI-Agri (in pleuros) op. Net zo hard gedaald als veel gewone flauwekul op de beurs.
  Gelukkig heb ik er een beetje mee getrade, anders had ik er dik verlies mee gemaakt.

  Rogers positie in dollars etc. was de afgelopen jaren ook tamelijk desastreus; zijn voordeel is dat hij wel wat kan missen. Rogers belegt fundamenteel, dat betekent dat je een (heel) lange adem moet hebben.

  @193:
  vooral niet gaan beleggen als je nog het idee hebt dat je niet precies weet waar je mee bezig bent, daar komen alleen maar ongelukken van. Blijven lezen, en na verloop van tijd kontroleren of de verwachtingen die je had (of de auteurs van de artikelen hadden) ook echt zijn uitgekomen. En zonee, waarom het anders liep.

  Leren van je fouten is uitermate belangrijk voor suksesvol beleggen; de beurs is tamelijk onvoorspelbaar (behalve voor een kleine club met inside informatie waar je nooit tegenop kunt, zoals het volk van Goldman Sucks).

 201. M Zegt:

  @Niek

  Heb sinds ik afgelopen najaar short goede ritten maakte geen future meer aangeraakt.

  Ga ik niet meer doen ook voorlopig. Liever een robuuste portefeuille opbouwen.

 202. kees Zegt:

  @190 Zuur dat al die grote Westerse graaiers er niet meer tussenkomen, en jammer dat ze daar in Afrika nu niet zo’n 100% westers goudeerlijk politiek systeem resp. supersolide banksysteem gaan gebruiken; maar ik kan er niet mee zitten.

  Zit Fortis daar met zijn steekpenningenclubje van Banque belglaise toch goed.

 203. KariZ Zegt:

  @iedereen die een mening gaf over goud etc. Bedankt, als ik jullie al zo hoor blijf ik lekker aan de zijlijn staan ja. Je hoort idd wel eens dingen over goud etc, alles tegen elkaar afwegend dan denk je ja klinkt toch wel logisch dat de prijs naar boven MOET. Maar wanneer is de vraag, kan ik beter gewoon eens een klompje kopen.

  En ja Rogers is een fuckin’ legend natuurlijk. Hij laat zien dat economie zo simpel kan zijn. Als je al het overbodige gedoe eromheen wegfiltert.

 204. chantal Zegt:

  @niek 191
  En aan prefab komt geen mensenwerk? Of gaan de mensen dat gratis plaatsen?

  Ik zou dus de prijs eens willen weten van die prefab, met wel nutsvoorzieningen, grond, sanitair, electriciteit etc… Dus een gans pakket, gelijk je een huis koopt….

  En mijn buren zijn ook goedkoop aan het prefabben 😀
  Hier een fototje wat mijn buurman gedaan had met mijn dak : http://www.artikeltjes.com/DSCN2606klein.JPG

  Hij begon dus gewoon een muur te bouwen OP mijn dakpannen. Dus niet dakpannetje afnemen, muurtje optrekken, dakpannetjes aanwerken en afwerken met lood. Nee gewoon op mijn dakpan. En toen ik hem ging vragen om alles terug af te breken omdat ik op deze manier mijn dakpannen niet kan vervangen als ze verslijten, dan was ik ‘de gek’ en was ik ongelooflijk ontollerant want ik jaagde hem in kosten. En als ik dan zegde dat hij mijn nieuw dak (2jaar oud) geruineerd had, er bouwpolitie bij te pas kwam etc… dan is hij helemaal tilt gegaan. Goedkoop bouwen… dat wou hij doen. Enkel voor zijn generatie en zeker niet voor langer. Kwaliteit hoefde niet…
  Alé, soit, zijn muurtje (zie foto) is nu afgebroken. Via het vredegerecht zijn ze verplicht geworden om het nu te laten plaatsen door een professional. Kostprijs : 10000€ Voor een muurtje van amper (ik schat) 10m² groot.

  @kassa 185
  Ik moet geen 20 schuiframen, ik moet er maar eentje. Ik ga dus geen 15000€ neerleggen voor 20 schuiframen en dan de overige 19schuiframen in mijn garage stallen.

 205. Ludwig von Mises Zegt:

  Rogers belegt fundamenteel, dat betekent dat je een (heel) lange adem moet hebben.

  Yep, take the longterm interest.

  Rogers heeft geld verdiend, jaar op jaar. Maar hij kan voor zijn klanten een index fonds niet even opheffen als er een intemediate top in de markt is of verhinderen dat ze dan kopen.

  In ieder geval doet ie niet aan margin calls, je kan het uitzitten. Als de markt op de top der toppen is, zal hij zijn fonds opheffen.

  Je hoeft met hem de rit naar beneden als in 2000 niet mee te maken. Hij zorgt goed voor al zijn klanten. Sommige klanten zorgen niet voor zichzelf. Dat is niet tegen te houden. Denk de poolse verpleegster in een van mijn posts.

  Wil je proberen het vertrouwen in deze man niet te ondermijnen?

 206. Niek Zegt:

  @195:
  ben ik het gedeeltelijk mee eens, maar dat overslaan van bepaalde schakels in de keten hoort bij ‘vooruitgang’. Waarom denk je dat een computer tegenwoordig pakweg 100x goedkoper is dan 30 jaar geleden, bij vergelijkbare prestaties? Ze waren vroeger echt niet zo duur omdat er voor 20K gulden aan materiaal in zat hoor …

  Auto’s, fietsen enz. zelfde verhaal. Voedselprijzen zijn al meer dan een eeuw aan het dalen t.o.v. de inkomens (wellicht afgezien van de laatste +/- 10 jaar), heeft ook alles te maken met ‘vooruitgang’. Ik zie niet in waarom huizen deze trend niet zouden volgen, een huis is gewoon een produkt en niet iets magisch dat per definitie vrijwel onbetaalbaar (of onfinancierbaar) moet zijn.

 207. Ludwig von Mises Zegt:

  En ja Rogers is een fuckin’ legend natuurlijk. Hij laat zien dat economie zo simpel kan zijn. Als je al het overbodige gedoe eromheen wegfiltert.

  Yep. Als Rogers spreeekt luistert Mises.

 208. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik zie niet in waarom huizen deze trend niet zouden volgen, een huis is gewoon een produkt en niet iets magisch dat per definitie vrijwel onbetaalbaar (of onfinancierbaar) moet zijn

  Omdat een huis van nu glasvezelkabel, vloerverwarming, dubbel glas en wat nog weer heeft. Een veilige samenleveing met sociale vozieningen. Allemaal in de kostpijs.

  De lemen hut van vroeger had dat niet.

  Rente is de prijs van geld niek. Jouw cash is trash met een rente percetage van 1 of 2%

  Huizen nu zijn uitstekend te financieren. heel goed. Betaalbaarheid is groter dan ooit.

  Nu kunnen we het over hedonistisch inflatie berekenen hebben als je wilt…

 209. Niek Zegt:

  @chantal(202):
  de prijs van een prefab huis incl. alles is inderdaad een veelvoud van die $30K. In de VS scheelt het bijv. flink waar je het neerzet, vanwege grondprijzen, belastingen, transportkosten en ja zelfs grote verschillen in werkloon. Prijsindicatie $100K voor alles bij elkaar (goedkoper als je het zelf monteert), met 500-1000 m2 grond. Maar een groot deel van de bijkomende kosten (vooral de grond) is een bubble, en kan dus VER omlaag.

 210. Ludwig von Mises Zegt:

  ben ik het gedeeltelijk mee eens, maar dat overslaan van bepaalde schakels in de keten hoort bij ‘vooruitgang’. Waarom denk je dat een computer tegenwoordig pakweg 100x goedkoper is dan 30 jaar geleden, bij vergelijkbare prestaties

  Vergelijbare prestaties? Dat moet een typefout zijn. Toch niek?

 211. Ludwig von Mises Zegt:

  @ 208. Vegissing, ik begreep je vekeerd. J

  a, dat is vooruitgang. Wat voor soort prestaties vewacht jij van een woning van 2 ton?

 212. Ludwig von Mises Zegt:

  Auto’s, fietsen enz. zelfde verhaal. Voedselprijzen zijn al meer dan een eeuw aan het dalen t.o.v. de inkomens (wellicht afgezien van de laatste +/- 10 jaar), heeft ook alles te maken met ‘vooruitgang’. Ik zie niet in waarom huizen deze trend niet zouden volgen, een huis is gewoon een produkt en niet iets magisch dat per definitie vrijwel onbetaalbaar (of onfinancierbaar) moet zijn.

  Huizen in Afrika volgen deze trend prima. Maar hier hebben we fietsen, internet, wasmachines, tv etc etc.

 213. Niek Zegt:

  @203:
  wat die margin calls betreft, ik hoop dat je je herinnert dat de Amerikaanse Rogers fondsen vorig jaar (Lehman debacle) bijna pleite waren? Het heeft een haartje gescheeld, en zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

  @206:
  de bulk van die techniek in moderne huizen kost bijna niks; het meeste is ook niet essentieel (en vaak ruim binnen de levensduur van een huis al zwaar verouderd; ben je ook blij met die ISDN aansluiting in je nieuwbouwwoning?). Waar het mij om gaat is dat een vergelijkbaar huis elders op de wereld voor bijv. 1/10 of nog minder gebouwd kan worden, dan weet ik genoeg: bubble.

  Ik krijg trouwens gewoon 3.5% rente (net gisteren weer over gebeld) waar ik voor het moment tevreden mee ben zolang goud (of bijv. de RICI fondsen) nog niet degelijk gebodemd is. En zoals je weet is voor mij de betaalbaarheid lager dan ooit (of wellicht ietsje pietsje beter dan vorig jaar, maar veel scheelt het niet).

 214. Ludwig von Mises Zegt:

  Maar een groot deel van de bijkomende kosten (vooral de grond) is een bubble, en kan dus VER omlaag.

  Over een jaar of 2/3 is de paniek uitgewerkt, koopt get a life aan huis volgens planning, gooit een aantal van jullie de handdoek in de ring en koppt ook wer terug en gaat de multiplier werken. Daar gaat je grondpijs.

  Grond zal duuder worden ivm urbanisatie. In de supermarkt 4 polen de lunch kochten die bestrating in het centum aan het leggen zijn (natuursteen, mooi hoor)

  In de society shop vandaag ook een poolse verkoopster die vloeien russisch sprak met een russische klant. Probeer de nieuwe wereld te begrijpen niek, anders grijpt ie jou.

 215. Niek Zegt:

  @208:
  nee, geen typefout.

  Ik bedoel dat een IBM PC van 20 jaar geleden nu ingehaald wordt door een taiwanese spelcomputer van +/- 50 euro. Vergelijken van onvergelijkbare produkten heeft weinig zin (waarbij ik overigens van mening ben dat moderne computers met Vista in de praktijk, voor de gemiddelde gebruiker, niet essentieel sneller zijn dan computers van 20 jaar geleden; ze hebben nu alleen 100x meer funkties die de meeste mensen nooit gebruiken).

 216. Ludwig von Mises Zegt:

  @203:
  wat die margin calls betreft, ik hoop dat je je herinnert dat de Amerikaanse Rogers fondsen vorig jaar (Lehman debacle) bijna pleite waren? Het heeft een haartje gescheeld, en zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

  Advies voor jou is ga niet beleggen niek. Je begrijpt niets van markten. Je hebt een tekort tijdshorizon.

  Heb je al eens picture gegoogled op dow / gold zoals ik je vroeg? Dan kan je de lange termijn zien. 100 jaar. golven. Vierde begingt over jaar.

  Jij speculeert op golfjes en vergeet de eb en vloed beweging in betrekking te nemen.

 217. Ludwig von Mises Zegt:

  Niek Zegt:
  3 July 2009 om 4:29 pm
  @208:
  nee, geen typefout.

  Ik had mezelf al gecorrigeerd.

 218. Niek Zegt:

  @209:
  dak boven je hoofd, bescherming tegen de elementen (incl. passieve klimaatregeling oid), opslagruimte voor je rommel, basisindeling om te kunnen wonen (woonkamer, enkele slaapkamers etc.) en basis voorzieningen zoals sanitair, keuken, stopkontakten. De rest is facultatief. Dergelijke eisen zijn m.i. te realiseren voor een fraktie van 200K.

 219. Ludwig von Mises Zegt:

  Ze hebben nu alleen 100x meer funkties die de meeste mensen nooit gebruiken

  Ik wel.

 220. Niek Zegt:

  @214:
  ik heb de afgelopen 5 jaar de markt gigantisch verslagen, geen reden om ontevreden te zijn dus.
  ALS goud straks weer omhoog gaat doe ik gewoon mee, ik ben niet benauwd de eerste $20 stijging te missen als we toch naar $1500 of nog veel meer gaan … En als ik $100 lager kan instappen voor de volgende rit omhoog ga ik het niet laten.

 221. Ludwig von Mises Zegt:

  @ 216. Ja. Tuurlijk. En de internet en telefonie en riolering en vuilnisdienst, dat doe je gewoon ook zelf. Gemeente zoet ook niets nuttigs, politiemensen kunnen prima hun eigen huizen bouwen. Onderwijs heb je ook niet meer nodig. Verpleegsters en artsen kunnen het prima af met een dak en muren. En bankiers. Die stppen we in de gevangenis waar ze horen.

  Niek, get real. Als jij je eigen huis kan bouwen voor datgeld. Doe dat dan.

 222. Niek Zegt:

  @217:
  dat kan, maar ik denk dat 90% van de computers 99% van de tijd staat te wachten op de volgende toetsaanslag …

 223. Niek Zegt:

  @219:
  zeker weten dat mensen heel veel zelf kunnen, en soms ook veel beter (en goedkoper) dan de overheid of bepaalde dienstverleners het doen 🙂

 224. Ludwig von Mises Zegt:

  ALS goud straks weer omhoog gaat doe ik gewoon mee, ik ben niet benauwd de eerste $20 stijging te missen als we toch naar $1500 of nog veel meer gaan

  Je hebt het stuk tussen 680 en 940 al gemist. Leuke winst voor een half jaar. Ik heb me helemaal uitgeleefd in de society shop vandaag. Eerlijk verdiend.

  Als jij op de top wordt uitgekleedt, rond 1260 is dat door mij en koop ik nog een paar maatkostuums. Verdiend.

 225. Ludwig von Mises Zegt:

  Niek Zegt:
  3 July 2009 om 4:38 pm
  @219:
  zeker weten dat mensen heel veel zelf kunnen, en soms ook veel beter (en goedkoper) dan de overheid of bepaalde dienstverleners het doen

  Niek, ik ga de stad in. Je luistert niet maar probeet je gelijk te halen. Moet je ergens anders voor zijn. Ik geef aleen gelijk als je het hebt.

 226. Ludwig von Mises Zegt:

  En als ik $100 lager kan instappen voor de volgende rit omhoog ga ik het niet laten

  Als, als, als. Second guessing. Mr Market heeft jou al gepasseerd.

 227. KariZ Zegt:

  Niek: ‘dat kan, maar ik denk dat 90% van de computers 99% van de tijd staat te wachten op de volgende toetsaanslag …’

  Nou niet in dit draajde, kan aan de snelheid waarmee er nu nieuwe berichten worden gepost wel merken dat het vrijdagmiddag is.

  🙂

 228. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Kariz. Ik heb een vrije dag…. Eerste dit jaar. Fijn man

  Smiley.

 229. chantal Zegt:

  Niek, je vind (vooral) de grondprijzen een bubbel. En je wil ook de nieuwe woningen laten bouwen in houtskelletbouw. Waar halen we dat hout? Op grond.
  Hebben we meer hout nodig, dan zullen we daar meer grond voor moeten investeren (tenzij we blijven importeren, maar dat is economisch nooit goed). Meer grond voor hout, minder grond voor huizen. Bouwgrond prijzen omhoog… nog meer een gesukkel.

 230. M Zegt:

  wat die margin calls betreft, ik hoop dat je je herinnert dat de Amerikaanse Rogers fondsen vorig jaar (Lehman debacle) bijna pleite waren? Het heeft een haartje gescheeld, en zou hier ook zomaar kunnen gebeuren.

  Jij speculeert op golfjes en vergeet de eb en vloed beweging in betrekking te nemen.

  Een fonds dat klapt is geen golfje toch?

 231. M Zegt:

  Willem Middelkoop:

  Wat zijn je tips voor mensen om het beste om te gaan met de crisis, op het gebied van werk?
  ‘Allereerst, en dat is niet werkgebonden, maar verkoop je huis. En heel snel. Hetzelfde geldt voor een baan: vind er een, en vind hem nu!

 232. M Zegt:

  De aanstaande Bullmarkt in huizen is bij Middelkoop nog niet doorgedrongen, meen ik te kunnen concluderen…

 233. kees Zegt:

  @228 M

  Nog geen verhuiswagen gesignaleerd in Castricum hoor. Misschien verkocht aan de BV?

 234. M Zegt:

  @Kees

  Middelkoop woont in Castricum?

 235. Mick Zegt:

  @ 224. Ludwig von Mises

  Is goud en zilver niet speculatief? De gebroeders Hunt verloren enorme vermogens aan die speculatie in 1973.

  Wat doet het goud nu en hoeveel is dat per kilo? Het is m.i. verstandig om goud te laten uitleveren.

 236. Ludwig von Mises Zegt:

  Een fonds dat klapt is geen golfje toch?

  Eens, maar mij is niet bekend dat het / een fonds van Rogers is opgedoekt. De hele markt heeft een dreun gehad met het klappen van Lehman.

  Er zijn een paar dingen die je kan voozien in speculatie, maar het opblazen van een systeembank door de voorzitter van de FED niet. Ik kan niet in het hoofd van de directors van de FED kijken. Rogers ook niet.

  Daarom zeg ik, take the longterm interest, koop laag en verkoop hoog.

 237. Ludwig von Mises Zegt:

  M Zegt:
  3 July 2009 om 5:10 pm
  Willem Middelkoop:

  Wat zijn je tips voor mensen om het beste om te gaan met de crisis, op het gebied van werk?
  ‘Allereerst, en dat is niet werkgebonden, maar verkoop je huis. En heel snel. Hetzelfde geldt voor een baan: vind er een, en vind hem nu!

  Middelkoop adviseert een baan te nemen. Toch niet aan werkende starters. Zijn advies is voor ouderen die hun huis niet hebben afbetaald en met de VUT zijn.

  Goed advies voor die mensen. Starter moet zijn huis van 2 ton natuulijk niet verkopen.

 238. Ludwig von Mises Zegt:

  Mick Zegt:
  3 July 2009 om 5:43 pm
  @ 224. Ludwig von Mises

  Is goud en zilver niet speculatief? De gebroeders Hunt verloren enorme vermogens aan die speculatie in 1973.

  Wat doet het goud nu en hoeveel is dat per kilo? Het is m.i. verstandig om goud te laten uitleveren.

  Alle beslisingen zijn speculatief. Als je niet weet waarom je gou moet kopen, moet je wel heel veel vertrouwen in je adviseur hebben. Kijk naar trackrecord.

  Heeft iemand een jaar of 30 gepresteerd? Dan moet je hem isschien geloven.

  Hunt broeders zijn failliet gegaan met geleend geld op de top van de markt, in 1979, niet in 1973.

  DE aviseu waar iknar luister, onder andere, is doo de FEd aangestel om hun positite te liquideren daarna en is miljardai geworden in de bullmarkt van de jaren 70.

  Dat is een trackrecord waar Middelkoop alleen van kan dromen. Rogers is ook in de jaren 70 miljardair geworden tijdens de vorige bullmarket. Naar dat soort mensen kan je luisteren.

  Prijs van goud kan je in de kant lezen. Per ounce en per kilo.

 239. Ludwig von Mises Zegt:

  Lange termijn pijsinformatie over goud vind je op kitco.com

  Uitleveren kan voor 100 ounce baren. Die kosten nu ongeveer 94 duizend dollar.. Niet voor iedereen dus.

 240. Ludwig von Mises Zegt:

  M Zegt:
  3 July 2009 om 5:11 pm
  De aanstaande Bullmarkt in huizen is bij Middelkoop nog niet doorgedrongen, meen ik te kunnen concluderen…

  Antwoord: Middelkoop speculeerde met geleend geld op een stijging van de huizenprijs. Hij woonde er zelf niet in.

  Mijn argument is inmiddels duidelijk mag ik hopen. Zo niet, lees de stukken van Mises en van Jasper in deze en vorige threads.

 241. kees Zegt:

  @238

  En Middelkoop deed het zonder kennis van zaken. Toen hij er enigzins sjoeche van kreeg begon hij hem te knijpen en vertrok uit die handel. Heb ik teminste uit de verhalen begrepen.

 242. Ludwig von Mises Zegt:

  kees Zegt:
  3 July 2009 om 6:21 pm
  @238

  En Middelkoop deed het zonder kennis van zaken. Toen hij er enigzins sjoeche van kreeg begon hij hem te knijpen en vertrok uit die handel. Heb ik teminste uit de verhalen begrepen.

  Kon wel eens kloppen. Omdat ie begreep dat de rente wel eens kon stijgen en dat ie door de bank geliquideerd zou worden als ie de rente niet meer kon betalen.

  Lang financieren kon ie niet meer omdat de huren te laag zijn daarvoor en ie over zijn oren gefinancierd was.

 243. KariZ Zegt:

  ‘@ Kariz. Ik heb een vrije dag…. Eerste dit jaar. Fijn man’

  Mises nou kappen! Geniet van je vrije dag, ga er lekker uit met het vrouwtje! hehehe

  Wij gaan hier een ijsje halen bij mijn favo italiaan. Morgen lekker naar het strand, niets gemerkt van wat voor een onweer dan ook. Groeten uit de residentie 😉

 244. M Zegt:

  Grotendeels ben ik het met je eens, hier verschillen wij van mening.

  Er zijn een paar dingen die je kan voozien in speculatie, maar het opblazen van een systeembank door de voorzitter van de FED niet. Ik kan niet in het hoofd van de directors van de FED kijken. Rogers ook niet.

  Dat je niet in het hoofd van Helikopterman kan kijken beaam ik. Dat er al een tijd lang werd gewaarschuwd voor een ongekende crash zal jij waarschijnlijk ook beamen.
  In dat geval was het niet onlogisch geweest de markt helemaal te verlaten.
  Persoonlijk denk ik bijvoorbeeld niet dat we er al overheen zijn, en ik verwacht nog wel wat meer zaken die we “niet kunnen zien aankomen”.
  Ik houd daarom bewust een relatief groot deel cash aan, gespreid over meerdere banken. Met de rest ben ik erg voorzichtig. Als er straks nogmaals “unprecidented actions¨ genomen worden kijk ik niet vreemd op.

 245. M Zegt:

  Antwoord: Middelkoop speculeerde met geleend geld op een stijging van de huizenprijs. Hij woonde er zelf niet in.

  En Middelkoop deed het zonder kennis van zaken. Toen hij er enigzins sjoeche van kreeg begon hij hem te knijpen en vertrok uit die handel. Heb ik teminste uit de verhalen begrepen.

  Ik heb Middelkoop horen zeggen dat ie eind ’90s in de markt gestapt was omdat hij de m2 prijs in Amsterdam erg laag vond in vergelijking met andere grote steden. Hij kocht toen inderdaad met geleend geld.
  Na het begin van deze eeuw is ie uit de markt gestapt en long goud gegaan.

  Of ie er verstand van had of niet zullen we maar in het midden laten, achteraf gezien heeft het redelijk mooi gedaan. Ik ben benieuwd wie van jullie hem dat kunnen nazeggen.

 246. M Zegt:

  Uitleveren kan voor 100 ounce baren. Die kosten nu ongeveer 94 duizend dollar.. Niet voor iedereen dus.

  Bij de HBU kan je goud vanaf 1gr (!) laten leveren. Das dus andere koek.

 247. kees Zegt:

  @244
  middelkoop laat het gewoon bezorgen met TNT; tot €6000 verzekerd. Kortom formaat zeepblokje zoals hij het liet zien.

 248. M Zegt:

  Dat is een trackrecord waar Middelkoop alleen van kan dromen. Rogers is ook in de jaren 70 miljardair geworden tijdens de vorige bullmarket. Naar dat soort mensen kan je luisteren.

  Komt ie dan: Roger werkte toen voor George Soros (volgens Soros). Rogers kon snel werken en goed securities analyseren, maar heeft het volgens Soros nadat ze uit elkaar waren niet verbazingwekkend goed gedaan.
  Hier is de bron.

  Overigens kwam ik laatst een ander artikel tegen dat inmiddels van het net schijnt te zijn waarin gesteld werd dat Rogers tegenwoordig een beetje van de Amerikaanse televisie geweerd wordt omdat ie te eerlijk/negatief zou zijn.
  Dat pleit dan weer voor hem.

  Al met al denk ik dat Rogers stukken meer inzicht in de markt heeft dan veel mensen (inclusief ondergetekende), maar laten we het niet overdrijven.

 249. Ludwig von Mises Zegt:

  Bij de HBU kan je goud vanaf 1gr (!) laten leveren. Das dus andere koek.

  Klopt Ik dahct dat hij op de Comex doelde. Je kan het gerust bij de HBU laten liggen. Maar neem het mee als je wilt. Pa er dan wel goed op…

 250. Ludwig von Mises Zegt:

  Dat je niet in het hoofd van Helikopterman kan kijken beaam ik. Dat er al een tijd lang werd gewaarschuwd voor een ongekende crash zal jij waarschijnlijk ook beamen.
  In dat geval was het niet onlogisch geweest de markt helemaal te verlaten.
  Persoonlijk denk ik bijvoorbeeld niet dat we er al overheen zijn, en ik verwacht nog wel wat meer zaken die we “niet kunnen zien aankomen”.
  Ik houd daarom bewust een relatief groot deel cash aan, gespreid over meerdere banken. Met de rest ben ik erg voorzichtig. Als er straks nogmaals “unprecidented actions¨ genomen worden kijk ik niet vreemd op.

  Dit ligt eraan hoe je belegd. Al je je beleggingen spreidt en voor de lange termijn belegd, niet zenuwachtig doen, je kan niet alle markten in de gaten houdes.

  Ik had eind 07 de helft cash en ben nu 100% geinversteerd. Koop laag en vekoop hoog is adagium. Ik verkoop doorgaans een derde.

  Maar het is goed om standaard wat cash te hebben anders kan je niet van opportunities profiteren. Als je wilt preiden naar defensieve aandelen, is dat nu zeker aan te bevelen. Er zou nog wel eens een twede klap kunnen koen op de beurze.

 251. Ludwig von Mises Zegt:

  Rogers en Soros.

  Soros doet het nog veel beter, maar Soros is establishment en werkt aleen voor zuichzelf en zijn foundations. Die gaat ons niet vertellen wat er aan de hand is. Net als Buffett.

  Soros is met vakantie gegaan voor een paar jaar nadat ze uit elkaar gingen en heeft een wereldreis gemaakt.

  Rogers is inderdaad niet populair in de mainstream media. Middelkoop ook niet. Dat is op zich geen slecht teken, integendeel.

  Al met al denk ik dat Rogers stukken meer inzicht in de markt heeft dan veel mensen (inclusief ondergetekende), maar laten we het niet overdrijven.

  Ik bedoel aleen te zeggen dat je hem kan vetrouwen en dat je op de lange termijn nooit zal verliezen met zijn fondsen.

 252. Ludwig von Mises Zegt:

  In dat geval was het niet onlogisch geweest de markt helemaal te verlaten.

  je kan zo’n fonds niet even opdoeken voor een jaar of 2. Dan gooi je enome volumes op de markt die je niet mee terug kan kopen tegen de latere lage prijs.

  Daarom is Buffett nu al aandelen aan het kopen, hij moet 50 miljard kwijt. Dat soort aankopen beinvloeden de prijs.

 253. M Zegt:

  In dat geval was het niet onlogisch geweest de markt helemaal te verlaten.
  Ik bedoelde dit voor de particulier die de keuze had in een Jim Rogers of ander fonds te blijven zitten, of cash te gaan.
  Niek stelde dat een aantal Jim Rogers fondsen bijna geklapt waren (kan ik niets over zeggen overigens). Mijn stelling was dat je dat had kunnen verwachten (althans, je had op de markten in het algemeen onverwachtse en ernstige zaken kunnen verwachten) en daarom op voorhad uit de markt had kunnen gaan.
  Maar goed, ieder zijn ding, we dwalen een beetje af heb ik het idee.

 254. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik bedoelde dit voor de particulier die de keuze had in een Jim Rogers of ander fonds te blijven zitten, of cash te gaan.

  Natuurlijk, dat is waar. De vodselrellen in indonesie en mexoico waren een teken aan de wand voor de goede verstaander. Maar daar zijn er onder het gote publiek niet veel van. China ging openlijk verkrappen in 07, hogere kapitaal vereisten. Het was tamelijk evident.

  Niek stelde dat een aantal Jim Rogers fondsen bijna geklapt waren

  Rogers fondes zijn long only. Die kunnen niet klappen maar wel klappen krijgen. Qoud erat demonstrandum.

  Mijn stelling was dat je dat had kunnen verwachten (althans, je had op de markten in het algemeen onverwachtse en ernstige zaken kunnen verwachten) en daarom op voorhad uit de markt had kunnen gaan.

  Eens, om de voorgaande redenen.

  we dwalen een beetje af heb ik het idee.

  Yep, laten we eerst eens wat klaarheid in de huizenmarkt en algemene economie bewerkstelligen. Er wordt te veel gespeculeerd, niet te weinig… En door de verkeerde mensen.

  Ik had me niet moeten laten verleiden tot dit onderwerp.

 255. kees Zegt:

  waar blijven de spijtoptanten?

 256. Buddy Zegt:

  @ 252

  Waarom woont Rogers in Azie?
  Onroerend goed gaat het volgens hem niet goed doen in VS en EU. Longterm.

  Hoeveel is een woning waard in Almere bij de bouwfraude koningin Joritsma?

 257. kees Zegt:

  @254

  zoek filmpje op rtlz over Rogers

  Woning is waard wat de hoogste bieder er voor wil betalen of als je in je huis blijft ken je er zelf waarde aan toe.

  over Jorritsma c.s. is in het programma Zembla het e.e.a. boven water gekomen vanaf 2001. Het interesseert niemand, zowel politiek als burger, hoe de OG wereld werkt. Holleeder is meer onderzoektijd in gestopt dan “bouwfraude”.

 258. Ludwig von Mises Zegt:

  Buddy Zegt:
  3 July 2009 om 11:24 pm
  @ 252

  Waarom woont Rogers in Azie?
  Onroerend goed gaat het volgens hem niet goed doen in VS en EU. Longterm.

  Hoeveel is een woning waard in Almere bij de bouwfraude koningin Joritsma?

  Ja, dat klopt als je miljadair bent en een pand van 100 miljoen hebt in New York. Het wordt nooit mee zoals het geweet is voor de miljardairs. Heel vervelend. Je zou haast zeggen dat de missenklasse er dan op voouit gaat.

  Maaar trek gerust de conclusies wie de wilt trekken hoor. Mijn zegen heb je. Ik denk dat ik zo onderhand mijn best wel heb gedaan.

  Mag ik jullie eens vragen, informeren jullie je ook elders? Of praten jullie elkaar alleen maar na op deze site?

 259. Ludwig von Mises Zegt:

  Ludwig von Mises Zegt:
  4 July 2009 om 9:11 am
  Buddy Zegt:
  3 July 2009 om 11:24 pm
  @ 252

  Waarom woont Rogers in Azie?
  Onroerend goed gaat het volgens hem niet goed doen in VS en EU. Longterm.

  En 1 Verzoek. Stel geen vragen aan mij om ze dan zelf te beantwoorden.

 260. Ludwig von Mises Zegt:

  Hoeveel is een woning waard in Almere bij de bouwfraude koningin Joritsma?

  Almere is een van de weinige plekken waar je value voor money krijgt. Lelystad ook. Biddinghuizen. Dronten. Zeewolde. Heel de Flevopolder.

  En jullie de enige plaatsen waar je niet wordt opgelicht maar afzeiken. Hahaha. Het is om te lachen als het niet zo droevig was.

 261. kees Zegt:

  @258

  gaat krijgen.

  Komt de (voor) kennis van de familie Jorritsma toch goed van pas.

  Toch jammer dat de zuiderzeelijn er niet gekomen is, helaas. Lelystad ben ik 10 jaar geleden al wezen kijken. Ik ben niet kapot van steden die een eindpunt zijn, behalve maastricht natuurlijk.

 262. Ludwig von Mises Zegt:

  Gaat krijgen? Je hebt plannen Kees? Je zal geen spijt krijgen, hier zeuren we niet maar leven we door.

  Lelystad is ook niet voor mij. Maar als je riant wil wonen voor weinig geld en het niet erg vind een uur te reizen is het een prima plaats. Of als je plaatselijk werk hebt.

  Zuiderzeelijn gaat er ook niet komen. Maastricht is leuk, heb er gestudeerd.

  Smiley.

 263. Frouke Zegt:

  Mooi artikel in de Volkskrant vandaag: Lelijke eendje nu Miss World. Hoe saai bankieren een groot succes blijkt te zijn.
  De Canadese overheid houdt niet van schulden. Ze hebben als enige land ter wereld geen last van de kredietcrisis.

  Canada heeft een conservatief hypotheeksysteem. Hypotheekaftrek kent men niet. Canadezen lossen zo snel mogelijk af, omdat er geen fiscale voordelen zijn. Huiseigenaren kwamen er nauwelijks in de problemen toen de huizenprijzen daalden.

  CMHC verzekert alle hypotheken boven 80% van de marktwaarde van het huis. Wie voor meer dan 80% wil lenen, is verplicht een verzekering af te sluiten voor het geval het tot een executieverkoop komt. Canadezen kunnen maximaal 95% van de huiswaarde lenen, want iedereen moet 5% zelf betalen. De looptijd is maximaal 5 jaar.

  Kijk, hier kunnen we wat van leren!

 264. Niek Zegt:

  @222:
  nee, die rit heb ik helemaal niet gemist, maar voor ruim de helft meegemaakt. Van die winst ga ik géén maatcostuums kopen, want dan moet ik verhuizen om ze op te kunnen bergen 😉

  @223:
  het interesseert mij niks als je het niet met me eens bent, maar als jij zaken beweert die gewoon niet kloppen, of iets fout uitlegt dan klim ik graag in de pen. Omgekeerd ben jij hier de hele dag aan het preken, pluimpjes geven voor wie het met je eens is en afkraken van iedereen die jou oneindige wijsheid in twijfel durft te trekken. Dus ja, ga eens de stad in en praat met gewone mensen.

  @227:
  ik heb nergens gezegd dat we nieuwe woningen moeten bouwen in houtskeletbouw. En dat houtgrond ten kosten van bouwgrond gaat is kolder, bouwgrond is wereldwijd ver onder de 1% van het totale areaal. Of dacht je nou echt dat ze die bomen voor ons hout midden in Amsterdam gaan planten?

  @230,239,240:
  Middelkoop was (net als ik) al jaren geleden van mening dat de huizenprijzen veel te groot waren en is kort na 2000 al begonnen zijn vastgoed te verkopen (hij had toen meerdere verhuur appartementen, als ik me goed herinner).

  @233:
  natuurlijk zijn goud en zilver speculatief. Het verlies van de Hunt Brothers kwam echter doordat de FED van de éne op de andere dag de regels van het spel wijzigde, omdat ze klem gezet waren. Dus dit is niet erg maatgevend. Je kunt natuurlijk wel veel geld kwijtraken door hoog instappen en laag uitstappen, maar de strategie van de Hunt Brothers was heel slim en m.i. niet ‘speculatief’.

  @234:
  blijkbaar ben je niet op de hoogte: de Amerikaanse RICI fondsen hebben dagenlang aan een zijden draadje gehangen omdat de fondsbeheerder (gelieerd aan Lehman) in een faillissementsprocedure zat. Handelen was een tijdje niet mogelijk, en als de fondsen geliquideerd waren (waar het aanvankelijk op leek uit te draaien) had een belegger vermoedelijk helemaal niks terug gekregen, omdat er verregaand met futures gewerkt wordt.

  @M(242):
  precies, dat is ook mijn strategie. Wacht tot het rode knipperlicht gedoofd is, er kan nog een trein komen.

  @246:
  Rogers geeft zelf ook toe dat hij vaak heel slechte timing heeft. Als je jaren kunt wachten en veel geld over hebt geen probleem, er van uitgaande dat de fundamentele analyse juist was (wat pas aan het eind van de rit kan blijken). Ik denk dat het voor beginners heel dom is om klakkeloos Rogers na te volgen en zomaar in zijn fondsen te stappen (in die zin dus met Soros eens).

  @252:
  onjuist, de Rogers fondsen kunnen WEL klappen want ze zijn op futures gebaseerd en niet op aandelen of andere vaste waarden. Lees nog maar eens na wat er vorig jaar gebeurde.

  @255:
  driekwart van onze regering zit/zat in de bouw, en anders hebben ze wel een broer, zus of neef die directeur van een grote bouwfirma is/was. Vandaar. Bij mij in de lokale politiek zelfde verhaal, hoe hoger je komt, hoe hoger het percentage vastgoed magnaten.

  @261:
  en wat nog belangrijker is: Canadese banken moeten zich ook strikt houden aan degelijke kapitaaleisen. 300:1 leverage zoals in de VS komt daar dus niet voor. Inderdaad veel goede voorbeelden voor speculatie landjes als Nederland (niet dat ze daar ooit naar gaan luisteren …).

 265. Boefke Zegt:

  Hé Ludwig

  Werk jij bij een bank? Afdeling hypotheek enzo zeker?

  OMdat je de hele week tijd hebt om tijdens werktijd deze site vol te spammen met propaganda.

  Dan zal je het wel niet zo heel druk hebben mijnsinziens

  MvG

  Boefke

 266. Ludwig von Mises Zegt:

  Allright. Jij je zin. Starters, verstop je in een woningbouw woning de komende dertig jaar, wat er is crisis in de economie. De overheid gaat vanaf nu voor je zorgen.

 267. Ludwig von Mises Zegt:

  Mooi artikel in de Volkskrant vandaag: Lelijke eendje nu Miss World. Hoe saai bankieren een groot succes blijkt te zijn.

  Dat noenem wij de drie zes drie regel. Lenen voor drie procent, uitlenen tegen zes procent en om drie uur op de golfbaan staan. Die tijd komt er zachtjes aan weer aan inderdaad.

 268. Ludwig von Mises Zegt:

  @233:
  natuurlijk zijn goud en zilver speculatief. Het verlies van de Hunt Brothers kwam echter doordat de FED van de éne op de andere dag de regels van het spel wijzigde, omdat ze klem gezet waren.

  Kon zomaar weer gebeuren.

 269. Ludwig von Mises Zegt:

  Niek. Vraag voo jou. Wat wil je dat al die mensen die nutteloos in de bouw aan het werk waren gaan doen?

 270. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke Zegt:
  4 July 2009 om 1:17 pm
  Hé Ludwig

  Werk jij bij een bank? Afdeling hypotheek enzo zeker?

  Boefke. Is het jou duidelijk dat Luwig von Mises een alterego van Jasper is. Of heb je zelfs dat niet begrepen? Dan weet je namelijk wat ik voor mijn brood doe, van 8 tot 22 uur.

 271. Ludwig von Mises Zegt:

  Wie voor meer dan 80% wil lenen, is verplicht een verzekering af te sluiten voor het geval het tot een executieverkoop komt

  He, dat lijkt de NHG wel. Moet je verplicht ook nog de helft aflossen over de looptijd… Maar ik dacht dat jullie de NHG willen afschaffen?

 272. Boefke Zegt:

  sorry ik lees je post nooit, val er bij in slaap en zijn er enkel en alleen ter ophemeling van hoe goed en intelligent jij wel niet bent.

  Boeit me simpelweg echt niet.

 273. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke.

  Werk jij niet bij de woningbouw vereniging? Pot en de Ketel?

 274. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke Zegt:
  4 July 2009 om 1:33 pm
  sorry ik lees je post nooit, val er bij in slaap en zijn er enkel en alleen ter ophemeling van hoe goed en intelligent jij wel niet bent.

  Boeit me simpelweg echt niet.

  Nog zo een. Ik denk dat ik me de moeite ga besparen en fulltime jullie ga uitkleden. Sommige mensen vedienen het nu eenmaal.

 275. Ludwig von Mises Zegt:

  @246:
  Rogers geeft zelf ook toe dat hij vaak heel slechte timing heeft.

  Yep. Take the long term interest. Ik begin mezelf een beetje te herhalen. Ales is l tien keer gezegd, maar jullie lezen niet. No wonder dat jullie in de puree zitten.

 276. Boefke Zegt:

  werk ik bij de woningbouw????? HAHAHA laat me niet lachen, ze kosten mij E 400,- in de maand ja!

  En dat voor een tussenwoning met 3 slaapkamers, zolder en tuin van 15 meter diep. Belachelijk, gek dat ze daar zijn!

  Tegenover mij is laatst zo’n huis verkocht vvor 195.000 euro. En nu mag jij bij volledige financiering voor mij uitrekenen wat DAAR de maandlasten zijn (kaal). Dan laten we, om niet te verzandden in ellenlange betogen jouwerzijds de onderhoudskosten en renovatiekosten nog maar hier buiten.

  MvG

  Boefke

 277. Ludwig von Mises Zegt:

  @252:
  onjuist, de Rogers fondsen kunnen WEL klappen want ze zijn op futures gebaseerd en niet op aandelen of andere vaste waarden. Lees nog maar eens na wat er vorig jaar gebeurde.

  Best mogelijk dat ik wat gemist heb. Doe mij eens een link?

 278. Ludwig von Mises Zegt:

  Tegenover mij is laatst zo’n huis verkocht vvor 195.000 euro. En nu mag jij bij volledige financiering voor mij uitrekenen wat DAAR de maandlasten zijn (kaal).

  Ongeveer 750 euro. 30 jaar lang, zonder huuverhoging. En daarna nul.

 279. Ludwig von Mises Zegt:

  Kaal. Je bedoelt variabel zonder aflossing? Stukje minder dan 400 zelfs, als je belasting betaalt.

 280. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke Zegt:
  20 June 2009 om 4:24 pm
  @Jasper 324.

  Ik heb met geld van de woningbouw een huurhuis opgeknapt, volledig MIJN smaak maar met HUN geld. Als tegenprestatie werd mijn huursom drastisch verlaagd……met als doel als het af zou zijn en ik door zou stromen de huur de lucht in kon omdat het een prachtige woning betrof.

  Ik had deze post anders begrepen. Dus je werkt niet voor de woningbouw maar bent een tevreden huurder. Dat mag. Ik hoop dat je over een jaar of tien nog tevreden bent. oprecht.

 281. Boefke Zegt:

  precies VARIABEL ongeveer hetzelfde. Dan ben je wel 30 jaar zelf verantwoordelijk voor al je sores die je nog te wachten staat. Keteltje, keukentje e.d.

  Dan heb je na die 30 jaar gewoon “maar” een schuld van 214.500 euro, en een huis uit het jaar 1965.

  Ahum, dus een huis uit 1965 is volgens jouw een goede investering als je hem dan gaat verkopen in 2040 is hij tenslotte maar 75 jaar oud.

  Vind die koper dan maar eens! Je bent immers ook afhankelijk van wat voor teringbende je buren ervan maken, remember je bent een tussenwoning!

  Als ik de verschillen in volledige aflossing en momenteel huren uitreken, kom ik na gemiddelde huurverhogingen uit op ongeveer 100.000 euro, schoon in het zakkie exclusief renteopbrengsten. GEGARANDEERD!

  Nee, sorry Ludo, je hebt me niet overtuigd dat het een goede investering zou kunnen zijn.

  IK blijf wel lekker risicoloos zitten waar ik nu zit, en wacht wel af tot de eerste gedwongen verkopen zich gaan aandienen in dit najaar.

  MvG

  Boefke

 282. Ludwig von Mises Zegt:

  Wat mij het meest iriteert aan deze site is dat ik meerdere malen de boomers hier hun kan van de zaak heb benadrukt. Als je een zak met geld hebt, moet je wachten.

  Een eerlijk advies voor startende tweeverdieneer hoor ik niet. Het blijft bij iedereen moet verkopen, iedereen die koopt is gek en begrijpt iets niet.

  Enfin. Het zijn jullie kids, waar maak ik me eigenlijk druk om.

 283. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke Zegt:
  4 July 2009 om 1:48 pm
  precies VARIABEL ongeveer hetzelfde. Dan ben je wel 30 jaar zelf verantwoordelijk voor al je sores die je nog te wachten staat. Keteltje, keukentje e.d.

  Boefke Toch eens lezen wat ik opschrijf. Variabel finnancieren is net even dommer dan huren de komende dertig jaar.

  Het is zo lastig discussieren met menen die geen kennis nemen van argumenten.

  Ahum, dus een huis uit 1965 is volgens jouw een goede investering als je hem dan gaat verkopen in 2040 is hij tenslotte maar 75 jaar oud.

  Ook al geschreven. Er zijn waanzinige vraagprijzen in de markt. Je leest GVD niet wat ik schrijf.

  IK blijf wel lekker risicoloos zitten waar ik nu zit, en wacht wel af tot de eerste gedwongen verkopen zich gaan aandienen in dit najaar.

  Veel plezier met andermans ellende. Je hebt het tenslotte verdiend in tegenstelling tot die domme huizenkopers.

 284. Boefke Zegt:

  iedere starter wil wonen! PUNT

  Als hij geconfronteerd wordt met wachtlijsten voor huur, en absurde prijzen voor koopwoningen, kan je zo iemand dan dom noemen als hij hapt?

  NEEN, hij is slachtoffer van machten die dit veroorzaakt hebben!

  Lees, het gehele systeem dient gecorrigeerd te worden.

  Prijzen zullen inklappen en er gaan weer meer BETAALBARE huurwoningen gebouwd gaan worden om die bouwvakkers toch maar aan de gang te houden.

  Dan komen we uiteindelijk weer uit op een meer evenwichtige situatie…..is mijn hoop.

  MvG

  Boefke

 285. Boefke Zegt:

  Quote: Ook al geschreven. Er zijn waanzinige vraagprijzen in de markt. Je leest GVD niet wat ik schrijf.

  Zei ik toch al dat je posts te lang waren en dat ik ze daarom nooit meer lees, maak ze bondiger….ik zie dat je het kan 😉

  MvG

  Boefke

 286. Ludwig von Mises Zegt:

  Prijzen zullen inklappen en er gaan weer meer BETAALBARE huurwoningen gebouwd gaan worden om die bouwvakkers toch maar aan de gang te houden.

  Ja, bouwen doe we vooral als je geen winst kan maken. Man, wat gaan er een woningen genouwd worden de komende jaren. De ene na de ander paal gaat nu de grond al in. Regelt de oveheid allemaal voor ons.

 287. Ludwig von Mises Zegt:

  Zei ik toch al dat je posts te lang waren en dat ik ze daarom nooit meer lees, maak ze bondiger….ik zie dat je het kan

  Jij wilt economie 101 les in 1 alinea. Dat is precies het probleem. Wat is er met he schoolsysteem aan de hand in dit land?

 288. Ludwig von Mises Zegt:

  Boefke Zegt:
  4 July 2009 om 1:52 pm
  iedere starter wil wonen! PUNT

  Ja. Daarom gaar er woningnood komen. Net als de laatste keer dat we zo’n wholesale vergissing maakten. Onder den Uyl.

  Moet ik weer naar Dubai, net als pa, om geld te maken voor een fijn pand op de herengracht.

  L’histoire se repete. En niet zon beetje ook.

 289. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Boefke. Dit lijkt me goed nieuws voor jou. Je mag blijven huren. Gefeliciklapstaart!

  ‘Scheefwoners’ hoeven niet weg
  AMSTERDAM – Het is niet de bedoeling dat mensen die ‘scheefwonen’ gedwongen worden te verhuizen. Dat heeft staatssecretaris Eberhard van derLaan (WWI) gezegd.

  Hij reageerde in TROS Kamerbreed op Amsterdamse plannen om mensen die veel verdienen en in goedkope woningen wonen meer huur te laten betalen. Van der Laan vindt het wel acceptabel dat die groep huurders meer gaat betalen.
  Met dat geld kunnen woningcorporaties de sociale woningbouw blijven financieren, zegt de PvdA-bewindsman.

 290. Ludwig von Mises Zegt:

  (hoop niet dat de tekst te lang is voor je…)

 291. Niek Zegt:

  @268: mee eens

  @269: ik denk dat er redelijk wat werk blijft in de bouw, maar dat er andere woningen gebouwd moeten gaan worden (en wellicht meer aandacht voor opknappen/aanpassen). Maar dat laat ik graag aan de markt over, eerst de bouwers van nu failliet want de meeste kunnen niet funktioneren in een normale markt (zonder stapels subsidie). Er is een nieuw evenwicht nodig in de economie en dat krijg je pas als je al die subsidies afbouwt. Een deel van de werknemers zal moeten omzien naar een andere baan – so what, dat overkant mensen in allerlei bedrijfstakken tegenworodig.

  @271:
  dit lijkt van geen kant op NHG, sterker nog als de NHG volgens de Canadese kondities zou gaan werken dan zou ik bijna er voor stemmen om het te handhaven 😉

  @274:
  uitkleden kunnen de meeste mensen zelf wel hoor, het is tenslotte strandweer momenteel.

  @277:
  ik bewaar mijn linkjes niet maar je kunt er vast op googlen, RICI ETF lockup ofzo.

  @286:
  ga je nu beweren dat er marktwerking is in de bouw?
  te lang in de zon gezeten?

  @288:
  over Dubai gesproken: treffend voorbeeld, ik denk dat je daar straks heel goedkoop luxe villa’s kunt huren (als je dat zou willen tenminste, op een zinkend eiland waar de kakkerlakken uit de kraan komen).

 292. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Niek. Het zonnetje heeft mij mild gestemd vandaag. Laat ik zeggen dat ik het deels eens ben me je punten.

  Ik enk dat d huizenbouw zich op infrstructuur en renovatie zal moeten richten.

  Ik denk dat we uiteindelijk meer marktwerking zullen krijgen, maar dat eerst de markt kapot zal gaan. Woningtekort gaat er zeker komen over een jaar of 15-20.

  NHG is zo slecht nog niet. Er zijn eisen aan de maximale lening en er wordt geeist dt je de helft aflost.

  Het probleem zit IMO niet bij de NGH categorie. Maar bij topfinancieringen en bij mensen die hun overwaarde hebben opgenomen.

 293. Ludwig von Mises Zegt:

  Re Dubai. Ik denk dat ik wat te snel schreef. Saudi is me nog liever maar ook daar ga ik niet heen. Je kent mijn opinie over de Arabische cultuur.

  Denk Singapore (met veel plezier gewerkt daar), Hongkong, Taiwan.

 294. Ludwig von Mises Zegt:

  RE 277. Ik heb inderdaad al gevonden dat ie met futures in de wee was. Teleurstellend dat ie niet beter gehedged heeft. Had misschien Soros toch deels gelijk.

  Maar dan nog, middellange en lange termijn zijn zijn fondsen prima investeringen.

 295. Niek Zegt:

  @292:
  het probleem van NHG is dat het een gratis putopties voor de huiseigenaar is. Dit gaat heel lang goed totdat het gigantisch fout gaat (bij sterk stijgende werkeloosheid en/of rente bijv.), en dan draait de belastingbetaler er voor op. Deze konstruktie is ontoelaatbaar, en geen enkel ander land heeft zulke belachelijk speculatieve kondities. Als de schade volledig verhaald zou worden op de NHG deelnemers, wat er ook gebeurt, dan zou ik er veel minder moeite mee hebben.

  Een ander probleem van NHG is dat ze zeer laks met hun eigen regels omgaan, en dat er allerlei truken gebruikt worden om NHG dekking te krijgen voor zeer speculatieve hypotheken. Dat weten ze al jaren en ze doen (bewust, dus) niks.

  @293:
  Singapore, Hongkong: kunnen we veel van leren inderdaad. Ik ben zelf niet negatief over de Arabische cultuur (bovendien, waar komt onze cultuur en wetenschap vandaan?) maar op het moment funktioneert het daar inderdaad niet zo prettig.

  @294:
  de vraag is of dit wel te hedgen valt; ik heb daar wat discussies over gelezen indertijd en dat maakt me toch voorzichtiger. Met name het risico dat de SEC ofzo besluit om gewoon de commodity futures markten eens een paar maanden op slot te doen, als dat ze zo uitkomt (en daar kun je op wachten …).

  Ik beleg overigens wel in de (euro) RICI fondsen, alleen momenteel even bijna niks, en ik zou er zeker niet meer dan bijv. 5% van mijn geld in stoppen vanwege dit soort risico’s.

 296. Ludwig von Mises Zegt:

  Hmm. Ik denk dat NHG er juist voor zorgt dat mensen niet te duur kopen, niet te hoog financieren en dat mensen afbetalen.

  Eerst maar eens zien of ze moeten uitkeren, vooralsnog valt het erg mee.

  Arabische geschiedenis is een trotse. Jammer dat ze het hebben verleerd. Was geen fijne cultuur voor mijn moeder, mijn vriendin wil er niet heen. Ik ook niet.

 297. Ludwig von Mises Zegt:

  Ik beleg overigens wel in de (euro) RICI fondsen, alleen momenteel even bijna niks, en ik zou er zeker niet meer dan bijv. 5% van mijn geld in stoppen vanwege dit soort risico’s.

  Ik deel je zorg. Ik investeer in de onderliggende waarden, zelf, direct.

 298. Niek Zegt:

  @297:
  leg eens uit, dan kan ik wat opsteken: olietank, vette safe en graanschuur in de achtertuin?

 299. Ludwig von Mises Zegt:

  Nope. Oliemaatschappijen, goudmijn aandelen. Ik investeer niet in voedsel op dit moment.

 300. Ludwig von Mises Zegt:

  Vliegtuig maatschappijen in China, Biotech bedrijven.

  Die manier.

 301. Niek Zegt:

  @299:
  dat vermoedde ik al, maar die stocks gedragen zich vaak HEEL anders dan de onderliggende waarde (bijv. XOI vs. olieprijs).
  Op zich lijken het me wel goede investeringen overigens, als je het goed in de gaten houdt.

 302. M Zegt:

  middelkoop laat het gewoon bezorgen met TNT; tot €6000 verzekerd. Kortom formaat zeepblokje zoals hij het liet zien.

  Klopt. Een kilo goud is ongeveer zo groot als een mobiele telefoon.

 303. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Niek. Voor mij is de onderliggende waarde van de index, de aandelen. En de onderliggende waarde van de aandelen hun productie, zogezegd.

  En dan koop ik aandelen die produceren wat we nodig heben – niet wat we willen – over 15 – 20 jaar.

  Kan zomaar zijn dat ik de volgende crash aandelen in bouwbedrijven koop…

 304. kees Zegt:

  303
  Nooit doen.
  Wat is een bouwbedrijf nou eigenlijk? Over 15 jaar bestaan die niet meer zoals we ze kennen.
  Het is een gruwelijk ouderwetse business van digibese te dikke kerels in te dikke auto’s, te dikke huizen en dat allemaal om de natte dromen van onze bestuurders werkelijkheid te laten worden.

 305. Ludwig von Mises Zegt:

  kees Zegt:
  5 July 2009 om 10:58 am
  303
  Nooit doen.
  Wat is een bouwbedrijf nou eigenlijk? Over 15 jaar bestaan die niet meer zoals we ze kennen.

  Je hebt gelijk. Deels. Gaan we dus studeren op bouwen nieuwe stijl.

  Mijn punt was meer dat de uitkomst van deze crisis zonder enige twijfel een onderproductie van woningen gaat zijn.

 306. kees Zegt:

  @305
  daar hoopt de gevestigde orde ook op; ze hebben nog steeds niet door dat de huizenmarkt een vehikel (tulpebol) is geweest, wel een belangrijke tulpebol, maar toch.

  Het idee van wonen zal drastisch veranderd moeten worden. Huis is in de basis ongeveer 4 palen met een dak erop, een bescherming tegen de elementen, niet meer niet minder. Probleem is dat een huis niet of slecht verplaatsbaar is en daarom kunnen de Heren er “vanalles” aan gaan hangen. Voor een auto geldt dat trouwens ook.Met de flexibele kennis die aanwezig is in deze wereld zijn de woonmogelijkheden echt onbeperkt; we kunnen het echter niet aan de Ger Koopmansen van deze wereld overlaten. Jou generatie moet echt rücksichtloos aan stoelpoten gaan zagen en nooit, echt helemaal nooit voor 50plussers werken. Misschien moet je er zelfs naar streven nooit voor mensen buiten je eigen peergroep te werken. De boomers zijn geweest incl. je ouders, zoals ze je afgeleverd hebben in Maastricht. Hou van ze, maar voor de rest: de pot op.

 307. Ludwig von Mises Zegt:

  @ Kees. Mijn ouders zijn preboomers. Pa zou nu 73 geweest zijn als ie zich niet kapot had gewerkt. Vandaar dat dat ik zo’n voorteffelijke opvoeding gehad heb.

  Smiley.

  Ik heb geleerd veantwoordelijkheid te nemen voor mensen die het zelf niet kunnen. Van mijn generatie verwacht ik niet veel, ze zijn door boomers opgevoed en door verwend.

  Stoelpoten zagen zal niet nodig zijn, diegenen die het verkeerd hebben aangepakt zijn topzwaar en vallen vanzelf om.

  Duw nageven is echt niet nodig. Geduld is een belangrijke eigenschap.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.