De Jager wil huizenbubbel een jaar langer in stand houden

Minister van Financiën Jan Kees de Jager neemt een aantal maatregelen om de woningmarkt een impuls te geven. Zo gaat het btw-tarief voor bijvoorbeeld een verbouwing of herstelwerkzaamheden aan het dak tijdelijk omlaag. Bovendien heeft De Jager in samenspraak met de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Eimert van Middelkoop, besloten de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een jaar te verlengen.

“De huizenprijzen lijken inmiddels redelijk stabiel en de verkoopcijfers stijgen voorzichtig, maar het herstel is broos. De woningmarkt lijdt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis. Met dit pakket aan maatregelen willen we de woningmarkt en daarmee ook de bouwsector een extra impuls geven“, aldus De Jager, die met de stimuleringsmaatregelen tegemoet komt aan een verzoek vanuit de Tweede Kamer.

Concreet bestaat het voorstel uit zes maatregelen:

 • Lager btw-tarief: Voor renovatie en herstel van een woning die minimaal twee jaar oud is, geldt tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 19%). Dit lage btw-tarief is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen.
 • NHG-garantie: Net als de periode tussen juli 2009 en eind 2010 ligt de grens voor een hypotheek met NHG-garantie ook in 2011 op € 350.000. Dat betekent dat kopers een jaar langer kunnen profiteren van de voordelen van de hogere NHG-grens.
 • Dubbele lasten: De periode waarin mensen met dubbele hypotheeklasten (nieuw huis gekocht, oude woning nog niet verkocht) voor beide huizen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek gaat voor alle situaties van twee naar drie jaar. Deze tijdelijke regeling vervalt eind 2012.
 • Hypotheekrenteaftrek na verhuur: De regeling waarbij mensen na een verhuurperiode weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek wordt met één jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.
 • Overdrachtsbelasting: Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar wordt doorverkocht dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Dit is een uitbreiding van de termijn, op dit moment geldt de vrijstelling als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.
 • Woningbouwprojecten: Eerder heeft het kabinet, verdeeld over drie tranches, ongeveer € 350 miljoen beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van woningbouwprojecten die als gevolg van de crisis zijn stilgevallen of niet van start konden gaan. In 2010 is door gemeenten circa € 37 miljoen uit de eerste twee tranches terugbetaald omdat de bouw niet tijdig kon beginnen. Dat geld wordt nu ingezet voor projecten die bij de derde tranche zijn afgevallen omdat het toen beschikbare budget op was.

Het lage btw-tarief geldt exact negen maanden en gaat in op 1 oktober 2010. Dat betekent dat huizenbezitters eventueel ook het spaarloon, dat half september vrij valt, kunnen inzetten voor een verbouwing.

De belastingmaatregelen om de woningmarkt te stimuleren zijn onderdeel van het Belastingplan 2011, dat op Prinsjesdag tegelijk met de Miljoenennota wordt gepresenteerd. Vanwege het belang voor de woningmarkt worden deze plannen nu al aangekondigd.

Jan-Kees de Jager in de laatste reklamespot van Hans Verkerk Keukens…..

bron: Bouwend Nederland

Share Button
80 comments on “De Jager wil huizenbubbel een jaar langer in stand houden
 1. Dalen says:

  Mooie titel. De lobbyisten Bouwend Nederland, MKB-Nederland en VNO-NCW hebben goed werk verricht.

  Jan Kees zegt ook nog dat “deze organisaties gaan zich ervoor inzetten dat hun leden het voordeel doorberekenen aan de klant”.

  Dat kan je aan de bouwjongens wel overlaten.

  Het blijvende tijdelijke maatregelen. De consument gelooft er niet meer in. Hier wordt weer veel aan verdiend maar niet door degene waarvoor het is bedoeld, op een enkeling na die zijn hoofd in een strop legt.

  Jan Kees krijgt in de toekomst ook ergens wel een mooi baantje.

 2. Nou, says:

  Heel Nederland krijgt een lastenverzwaring voor de kiezen, maar de jongens van de bouw krijgen 13% extra. Fijn!

  Ook wordt de subsidie op leegstand en speculatie uitgebreid(Overdrachtsbelasting)

  Ik vraag me af wat de relatie tussen verbouwen en verhuizen is. Mij maak je niet zomaar wijs dat als mensen al goedkoper kunnen verbouwen ze dan eerder een huis gaan kopen. De regeling loopt nog tot half 2011 dus als je hiervan wil profiteren, dan moet je wel binnen een maandje je koopcontract tekenen.

 3. Nou, says:

  O haha!

  Nu zie ik pas dat herstelwerkzaamheden aan het dak specifiek wordt genoemd. Dat komt mooi uit want bij ons in de familie laten we het dak altijd lekken tot de overheid ons komt helpen.

 4. Dalen says:

  Ik heb het volledige bericht gelezen van Jan Kees. Hij heeft verzuimd te zeggen dat dit geldt voor woningen in Nederland. Mijn pandjes in Hongarije hebben ook wel wat opknapwerk voor de bouwjongens.

  Deze maatregelen vragen om misbruik. Moet weer denken aan de WIR-premie. Gouden tijden!

 5. adamus says:

  Mijn pandjes in Hongarije hebben ook wel wat opknapwerk voor de bouwjongens.

  en niet verder voor de Polen. De Jager heeft ter promotie het milieu er niet bij gehaald.
  Oh nee, met PVV gaan we nu over op nucleair uit donker Afrika…….

  Wir. Niks verdienen en toch cash 🙂 Dat had Lubbers toch maar mooi gedaan na al die linkse praatjes over de VAD. Verschil is wel dat WIR voor iedere investering opging en in eerste instantie meteen op de rekening werd gestort en niet verrekend met te betalen btw.

 6. Goudbelegger says:

  @4 the last game in town, zoveel mogelijk bij de overheid weg halen. Contacten..

 7. adamus says:

  Livin’ on free food tickets
  Water in the milk from the hole in the roof
  Where the rain came throug

  What can you do? Ummhum

  dit dus!

 8. adamus says:

  GB dit gaat de zaak niet redden. Wordt een implosie, niemand vertrouwt dit meer. De keizertjes hebben het nog niet door. Kim Holland vanuit de omroepkantine: “laat ze hun g.gang maar gaan”.

 9. adamus says:

  Daarna geen recht meer op slooppremie?

 10. adamus says:

  Ik blijf het niet echt een incentive vinden om geen Polen te gebruiken. Die zijn toch echt meer dan 13% goedkoper. Woningen ouder dan 2 jaar; zijn die zo slecht gebouwd of worden er administratieve grapjes uitgehaald, antedateren van projectjes bijv.?

 11. adamus says:

  studentencontainers moeten na 5 jaar andere bestemming krijgen

  Dit is bepaald in de Wet Ruimtelijke Ordening. Deze wet biedt slechts de mogelijkheid om een bepaalde locatie slechts voor 5 jaar een andere bestemming te geven. De wetgever heeft ervoor gekozen geen verlengingsmogelijkheden aan gemeenten (en stadsdelen) te geven. Na vijf jaar vervalt de tijdelijke woonbestemming in de Houthaven en heeft het weer zijn oorspronkelijk bestemming: haventerrein.

  zomaar ter lering en de vermaak.

  of hoe desperaat men is.

  BTW: de regeling van de Jager stelt echt niets voor. Een huis binnen een jaar verkopen 🙂
  Rotterdam minimaal 8 maanden. Alle plattelandshuizen van mijn familie, en dat waren er 5 de laatste 3 jaar, meer dan een jaar te koop gestaan. Dat gaat niet minder worden.

 12. Goudbelegger says:

  @7 99% zeker. Er komt nog een crisis/ depressie etc. Er is nu nog niks geweest. Dat de idioten het nu al jarenlang over ‘de crisis’ hebben is een symbolische dolksteek in de rug van iedereen die het ooit echt zwaar gehad heeft.

  Crisis, kijk het onderstaande korte filmpje over de vreselijke crisis in Nederland..

  http://www.youtube.com/watch?v=dc-xNTKvr7o

 13. Arno says:

  Tjonge, wat revolutionaire maatregelen zeg! Ik geloof echt niet dat deze maatregelen dat dit ook maar iets gaat uitmaken. Het belangrijkste op de woningmarkt blijft gewoon rente, beschikbaar inkomen en vertrouwen.

 14. adamus says:

  GB

  🙂 Kim Holland nu Mike de Boer. En de dag is nog jong in de kantine.

 15. Kapotjeplov says:

  Het blijft gerommel in de marge.

 16. adamus says:

  Om even door te zieken: ik kwam vorige week op begrafenis in gesprek met een inmiddels 50+ neefje, woont meestal in Thailand, onderhoudt daar een familie van zijn vrouw(tje) en dat kan hij doen van zijn Wajong uitkering 🙂

  en hier gaat iedereen, iedere dag op pad om wat te doen: http://www.raphaelstichting.nl/ al is het maar om een graankorreltje verschuiven, of een kaars in te pakken. Maakt niet uit.

 17. ipopipo says:

  Volgens De Jager lijdt de woningmarkt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis …………………..(*plonk*)

 18. nhz says:

  het bewijst weer waar politici goed voor zijn: geld over de balk gooien. De Jager was de slechtste niet van het clubje, maar wat mij betreft hoort hij nu ook bij het gilde van topcriminelen.

  de enige die hier van profiteren zijn de vrindjes van Elco Brinkman, die nog niks van de crisis gemerkt hebben.

 19. Jolink says:

  Waar moeten de mensen de verbouwing van betalen dan?? Vrij gekomen spaarloon…hahahaaa…kun je nog geen kozijn voor laten maken. Oh hyptheek verhogen….hahahaahaa…de bank ziet je aankomen met je hypotheek die onderwater staat

 20. Patrick says:

  Dit is gewoon window dressing om de tweede kamer gerust te stellen. “we doen er echt alles aan”.

  Het heeft natuurlijk nul komma nul resultaat.

  Het is zoiets als een olietanker proberen om te keren door er héél hard een pingpongbal tegenaan te gooien.

 21. Claude says:

  @18 Zat ik ook al aan te denken toen ik het hoorde. Banken zullen niet feestend de financiering voor een hypotheek optrekken. Voor kozijnen en dergelijke lijkt het me inderdaad een aardig idee. Dat zullen veel mensen nog wel uit hun spaargeld kunnen bekostigen.

  Overigens is de verlaging van het btw-tarief voor verbouwing, zeg maar de belangrijkste item hierboven, niet echt bevorderend voor de woningmarkt. Je had de markt meer geholpen met andere maatregelen, zoals verlaging overdrachtsbelasting voor een jaar naar 1% (en dan heb ik het niet over de doorverkoop-vrijstelling), of als een tombola, de eerste twee maanden 2011 1%, tweede twee maanden 2% etc. Als iets het bovenstaande laat zien, is dat het niets zal bijdragen aan de vastgelopen woningmarkt. Eerder werkt het contra-productief omdat er een incentive vanuit gaat om geen huis te gaan kopen maar om het verblijf in je eigen huis te gaan verlengen. De vraaguitval wordt hierbij weer een ietsiepietsie groter. Goed gedaan JK!

 22. arendsoog says:

  hierbij een al wat oudere maar nog steeds relevante studie: http://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PROD/PROD0000000000254693.pdf

  De (voorzichtige) conclusie: “German houses are likely to be undervalued, while houses in
  France, Italy, the Netherlands, Norway and UK are likely to be
  still overvalued.”

  You don’t say!

 23. nhz says:

  @18:
  oversluiten onder NHG tegen de huidige superlage rente? Ik wed dat een hoop mensen daar nog een flinke verbouwing uit kunnen slepen, een trend die na de verhoging naar 350K al is ingezet. Het is nu of nooit als je nog een flinke pluk belasting wilt besparen.

  @19:
  die verlenging van de HRA aftrek voor te koop staande woningen van 2 naar 3 jaar heeft wel degelijk effect. Die verkopers gaan nog een jaar langer de prijs hoog houden (waardoor de schade straks nóg groter wordt).

 24. Jolink says:

  @22

  Denk dat het juist NU de huizen zijn die rond de 150-200k zitten die verbouwd MOETEN worden en waar een klein belastingvoordeel ook welkom is echter deze mensen hebben waarschijnlijk niets afgelost! Zitten dus met een hypotheek die 10% hoger is dan wat het huis nu nog opbrengt, die verbouwing zit er dan echt niet in…

 25. Starter Zonderhuis says:

  @NHZ

  heel goed gezien. De verhoging van looptijd van de HRA aftrek bij tweede huis van 2 naar 3 jaar is dé bepalende verandering die de huizenprijzen minimaal een jaar op redelijk stabiel niveau houdt. De noodzaak om snel tegen marktconforme prijzen te verkopen verdwijnt. Daarmee blijven de meeste prijzen op pijl.

  Wat een rotnieuws vandaag. Ik had zo gehoopt dat ze de starters de 6% overdrachtsbelasting zouden kwijtschelden. Dan was de markt op gang gekomen, en vooral de rijke starters hadden kunnen profiteren.Dan zou ik kopen, 20 jaar rente vastzetten, en dan heerlijk wonen in mijn droomhuis. Na 20 jaar zien we wel verder.

 26. Buddy says:

  Deze maatregelen werken contra-productief. Het zal de woningmarkt iets langer in een houdgreep houden maar brengen uiteindelijk geen enkel soelaas.
  De verdiencapaciteit van de B.V. NED loopt hollend achteruit en dat gaat zich vertalen in lagere welstand, welzijn en huizenprijzen.

  De politiek probeert dit process te vertragen met alle toelaatbare middelen. Echter het process in onomkeerbaar.

  IMF, OECD, EU, ECB, buitenlandse investeerders zullen zich steeds vaker de vraag stellen hoeveel die “NL gesecuritiseerde hypotheek bundeltjes” werkelijk waard zijn.
  Triple A van de Rabo heet tegenwoordig “hoge rating.”
  Triple A heeft blijkbaar schade opgelopen en dan maar overschakelen op iets wat de gemiddelde NL wel denkt te begrijpen.
  Een voorbeeld van cognitieve dissonantie optima forma.

 27. nhz says:

  @23:
  huizen die verbouwd móeten worden zullen redelijkerwijs zeker 5-10 jaar geleden gekocht zijn (anders hadden ze dat direct bij aankoop wel gedaan, toch?). Daar zit geen maximale hypotheek op; de meeste huizen zijn nu terug op het prijspeil van 2006-2008, bijna iedereen die daarvoor kocht heeft dus overwaarde (die voor een deel al geincasseerd was door oversluiten, maar lang niet altijd – dat bleek heel duidelijk bij de NHG verhoging naar 350K).

  @24:
  als 6% het verschil is tussen wél of geen droomhuis dan ben je niet goed bezig denk ik …
  en ik weet zeker dat die kwijtschelding zich direct zou vertalen in hogere vraagprijs of tenminste minder onderhandelingsruimte voor kopers. Kwijtschelding kk is uiteindelijk een kadootje voor huidige huiseigenaars, NIET voor starters.

  Als je een starter met redelijk wat eigen geld bent moet je nog een jaar of wat wachten, dan krijg je vast meer huis voor je geld.

 28. nhz says:

  @25:
  om de huizenbubble overeind te houden draaien ze de economie van het land de nek om; dit is al jaren aan de gang en wordt steeds gekker. De politiek gelooft blijkbaar nog steeds, van links tot rechts, dat je een economie draaiend kunt houden door elkaar huizen te verkopen tegen steeds hogere prijzen.

  Als er iets is wat nutteloos is in economisch opzicht dan is het wel de woningmarkt en alles daar om heen. Want dat kost veel geld (materiaal) en levert helemaal niks op over de grens. Het zorgt hooguit dat mensen extra comfortabel gaan luieren op kosten van de belasting.

 29. Koen says:

  We zijn ook gewoon Amerika in het klein. Onze woningmarkt is zwak, net als in de VS en indien het herstel hapert en de hulp-kredieten van de overheden worden stopgezet zal de markt verder stagneren. Dus móet er wat aan worden gedaan. Een ‘extra impuls geven’ geeft eigenlijk alleen maar aan dat het geld gewoon op is…

 30. A says:

  Ik moet er een beetje om grinniken. Hoe groter de bubbel, hoe dieper de val…

  Ik wacht nog even 🙂

 31. dalen says:

  Speciaal voor Jan Kees een citaat van President Bush, G.W., Speech to the 2004 Republican national convention, New York

  “Nog een prioriteit voor de komende regeringstermijn is het realiseren van een «samenleving van eigenaars». Want bezit zorgt voor veiligheid, waardigheid en onafhankelijkheid. Dankzij ons beleid is het huizenbezit in Amerika nu groter dan ooit. Vanavond stellen we een nieuw doel: 7 miljoen nieuwe betaalbare huizen in de komende tien jaar, zodat meer Amerikaanse gezinnen de deur open zullen kunnen doen en zeggen: “Welkom in mijn huis.”

  Vervolgens klapten we allemaal onze handen blauw en gingen lenen als de ***

 32. ll says:

  @ ain, erg hoor, je denkt uit de zorgen te zijn, en je verliest de zeggenschap over je huis.

 33. nhz says:

  @31:
  debt-owner society

  @32:
  zolang de banken nog zorgen dat huizen bij executieverkoop voor kunstmatig hoge prijzen van de hand gaan lijkt me dat er weinig te klagen valt, nog even afgezien van het feit dat de schade in de meerderheid van de gevallen toch op NHG verhaald wordt.

 34. Goudbelegger says:

  @16 typisch Nederland. Fascisme zou je kunnen zeggen. Want er is dwang, via de belastingdienst betaal je verplicht aan handige luie mensen met connecties die iets verzinnen ‘om te helpen’.

  —–

  De stichting biedt zorg aan 750 cliënten en heeft 1250 mensen in dienst.

 35. Jesse says:

  Jan Kees De Jager is hard bezig een criminogene omgeving te creëren op de huizenmarkt (een omgeving die criminaliteit uitnodigt). Er zijn grote problemen met de NHG, met name in combinatie met securitisatie. Een complete lak aan controle op NHG hypotheken geeft kredietverstrekkers een prikkel om onverantwoorde leningen te verstrekken, er een NHG stempel op te plakken en deze vervolgens triple A te verkopen aan nietsvermoedende investeerders. Zie dit artikel op mijn site, waarin ik uitleg wat het probleem is met de huidige vorm van de NHG (http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=584).

 36. Okkie says:

  Het risico dat de belastingbetaler draagt via de verhoogde NHG is veel meer dan de genoemde 200 miljoen euro.

 37. Willem says:

  @30
  Juist, deze starter zit ook al 3 jaar in de wacht te huren. En de situatie wordt langzamerhand steeds rooskleuriger. Eendracht maakt macht, alle starters in de wacht.

 38. Okkie says:

  Ik denk dat bouwend Nederland die btw-verlaging in eigen zak steekt. De huiseigenaar heeft hier waarschijnlijk niet veel aan. De leegstand van woningen gaat van 2 jaar naar 3 jaar, maar die huizen zullen dan praktisch onverkoopbaar zijn.

 39. Okkie says:

  @21
  Een belangrijke reden voor de stilstand in de huizenmarkt is het feit dat men de vraagprijs niet wil verlagen. Ik wil eventueel wel instappen (ik betaal nu flink wat huur), maar niet voor een onredelijk hoog bedrag met het risico op daling achteraf. Door de mogelijkheden om een huis langer leeg te laten staan of te verhuren, wordt deze situatie verergerd.

  Ik denk dat het niet helpt als de overheid zo ruiterlijk toegeeft dat de huizenmarkt nog steeds in het slop zit. Het psychologisch effect hiervan zal volgens mij niet positief zijn. Zolang als deze noodmaatregelen voortduren zullen mensen wachten met instappen, omdat ze rekening houden met een prijsdaling.

 40. FT says:

  Onvoorstelbaar. Ze hebben net zolang gezocht tot ze het meest debiele setje maatregelen bij elkaar gezocht hebben.

  Die btw verlaging, van mij mogen ze, alleen zal het geen zoden aan de dijk zetten.
  Zoals Okkie (38) al aangeeft, je ziet nu al dat mensen die een huis verkopen geen onderhoud meer uitvoeren. De eerste 6 maanden gaat het nog wel, maar daarna komt de klad er in. Dus naast de daling in reeele termen komt daar nog eens een verwaarlozings premie bij. Zoek eens een huis in de buurt op waar al een jaartje niemand meer woont, dat zie je op 100 meter afstand al. Dit zal alleen maar erger worden.
  En waar ik het meest verbolgen over ben, is de speculatie premie. Van 6 maand naar 12 maand. Ik denk dat ik maar eens serieus op een veiling ga kijken of er nog een leuk pandje voor de handel tussen zit. In plaats van uitbannen wordt dit nog verder gestimuleerd.

 41. adamus says:

  Het risico dat de belastingbetaler draagt via de verhoogde NHG is veel meer dan de genoemde 200 miljoen euro.

  nee, de economie trekt aan -ooit gedipt?- alleen de bouw blijft iets achter en door een steuntje in de rug kunnen ze volgend jaar weer met losse handjes rijden. Infantilisering, dat een volwassen bedrijfstak zo benaderd wil worden…..

 42. anderhalf keer modaal says:

  Wat een briljante actie. In plaats van afbouw van de hypotheekrenteaftrek – een noodzakelijke aanzet tot sanering van de compleet ontspoorde woningmarkt – bouwen we deze nog een stukje uit.

  Natuurlijk.

  Het is echt menens in Den Haag. Letterlijk alles moet wijken om de status quo te handhaven.

  Het is misschien naïef van mij dat deze verdere HRA expansie mij nog verbaast.

  Het doet me denken aan een scene uit Dumb and Dumber (of iets dat erop lijkt).

  “Just as I thought this administration couldn’t possibly act more stupid, they come up with this measure…and totally redeem themselves!” (not)

  Het moet en het zal kapot is het credo van deze regering. Hopelijk over een maand nieuwe verkiezingen.

  Mijn excuses dat ik zo negatief ben.

 43. adamus says:

  Maar Lubbers staat ook weer in de coulissen.
  Zei ooit “doet U de gordijnen maar dicht”. Doet nu ook opgeld.

 44. nhz says:

  @36:
  ja, 200 miljard komt eerder in de richting. 110 miljard wat nu al in de NHG zit en waarvoor de belastingbetaler garant staat, de berg die daar nog bovenop komt dankzij deze maatregelen en ook nog alle garanties voor banken die aan dit soort subprime hypotheken gekoppeld zijn.

  @42:
  de bouw ziet zichzelf als graag als stoere jongens, maar het zijn hier zielige ambtenaren. Met een vette SUV etc., maar dat heeft een beetje provincie ambtenaar hier ook.

  @43:
  ja, om van een probleem een échte puinhoop te maken heb je politici nodig. Ik wens alle grote partijen toe (want ze zijn allemaal keihard verantwoordelijk, misschien CDA en VVD net ietsje extra) dat ze de instorting van de polderbubble meemaken en er keihard op afgerekend worden. Wij mij betreft mogen alle politici die HRA blijven steunen (90% van de Kamer?) straks persoonlijk financieel uitgekleed worden wegens alle schade die ze de Nederlandse maatschappij berokkend hebben met hun idiote beleid.

 45. nhz says:

  @45:
  ik wacht op de klachten van mensen die net met vergrote NHG hypotheek van 350K hun huis uitgebreid verbouwd hebben, en straks merken dat de uitbreiding 13% minder waard is dan ze er voor betaald hebben 😉

  misschien nog een gat in de markt voor de klagende taxateurs om al die verbouwingkjes op te leuken met een mooi taxatierapportje zodat het meer lijkt dan het is?

 46. FT says:

  Ik hoor net De Jager even zijn zegje doen. “Nu tijdelijk even iets slechter, misschien volgende zomer over. Dus nu tijdelijk even iets extra doen”

  Met andere woorden omdat we weten dat we de komende 10 jaar niet uit deze impasse zijn rekken we de komende 10 jaar de grenzen steeds verder op?

 47. FT says:

  @nhz 46-43,

  De bestuurders (2e kamer) van de “BV Nederland” zijn bij een faillissement toch persoonlijk aansprakelijk 🙂

 48. adamus says:

  Prachtig zoals het nieuws werd gebracht in het halfacht journaal van RTL. We gaan nu over op A.Geesink.

 49. nhz says:

  @49: precies

  @50:
  en gelukkig is er ook nog het NVM-journaal dat dit soort oerstomme maatregelen kan presenteren als de grootst mogelijk zegening, zeg maar als tegenwicht tegen de desinformatie op deze site. De bouw hoeft niet eens meer een reclamecampagne te starten, dat doen ze bij het journaal wel voor ze. Elco Brinkman rolt vast weer rollend van de lach over de vloer, dat ze er zo makkelijk in trappen, die greep in de kas van 6 miljard.

  Wat ik alleen niet snap: deflatie was toch niet goed, dan gaat iedereen toch wachten tot de prijs nog lager wordt? Zouden al die huiseigenaars misschien wachten tot de BTW op verbouwingen volgens jaar (wegens groot succes van de regeling) naar 0% gaat?

 50. Juan Belmonte says:

  Kennelijk is het nodig om maatregelen -die weinig of niets hebben opgelost- te verlengen.

  Sterker nog, er komen er nog een paar bij en ook die nieuwe laten de kern van de NL huizenmarkproblematiek ongemoeid: onbetaalbare huizen door bizar leengedrag, o.a. door kunstmatig lage rentes op meerpersoonshuishoudens die door HRA netto nog lager worden. Aflossingsvrij.
  Gesubsidieerd lenen zonder terugbetalen is de norm.

  En dus wordt briljante maatregel nummer 143 geintroduceerd: naast verlenging van de eerder genomen uitstel-maatregelen, is nu ook de “troostverbouwing” geboren: wie zijn huis niet tegen de huidige prijzen kwijt kan, en verandering/verbetering zoekt, gaat goedkoop wit verbouwen ipv verhuizen….

  Nee, dat gaat de betaalbaarheid van wonen (NL duurste in Europa) verbeteren. Het vertrouwen bij het publiek zal hiermee vast toenemen… of toch niet?

  Voor liefhebbers van gratis cabaret wederom onderdeel van het feest… 🙂

 51. Juan Belmonte says:

  @21 Claude

  Uw idee van een tombola is ludiek, Als men dat zo zou geeft het meteen een hoog carnavalsgehalte….

  Het idee van het huis als melkkoe is met de veranderingen in de wereldverhoudingen mogelijk achterhaald, onze productiviteitsgroei komt de komende jaren (als-i al komt) zeker niet uit stijging van huizenprijzen.

  Schaf HRA af (afbouw-tombola).
  Schaf k.k. af (plotsklaps, géén halve japanse maatregelen die per stapje geen momentum geven).

  Kijk ook eens over de sushi-grens, of ligt daar -net als op de hoogte van die NL hypotheken- ook een taboe op ?

 52. Juan Belmonte says:

  @32 Ain

  Klopt, kennelijk is de rek er bij banken uit om het binnenskamers te regelen.

  http://Www.veilingbiljet.nl komt op 400 objecten, waaronder ook bedrijfspanden en panden die vlak voor geplande veildatum teruggetrokken worden.

  Als er 200 panden per maand geveild worden is er weinig aan de hand, dat is ten opzichte van 4.200.000 woningen ruis.

  Hogehuizenprijsminnend NL doet het gewoon erg goed, Juan verwacht binnenkort weer een peiling van De Hond waaruit blijkt dat de boel weer in de lift zit.

  Mogelijk komt een echte aanpassing in prijzen pas volgend jaar winter, een héél jaar extra gratis cabaret, lekker doorbloggen dus 🙂

 53. adamus says:

  Ik zag op Netwerk dat gemeente Montferland zo haar eigen manier heeft om de huizenmarkt te beïnvloeden. Kregen dat ook de Kafkaprijs van de ombudsman.

  http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-08-31/kafka-de-polder-joost-gerritsen

 54. adamus says:

  de woningmarkt zit in de lift. Nu de bouwmarkt nog volgens de J.

  Jokkebrok??????

 55. adamus says:

  Verkopen vs verbouwen of helemaal niets natuurlijk.

  Iemand met groen of bruin sanitair laat dat de komende 20 jaar ook wel zitten. Alles went.

 56. Juan Belmonte says:

  @55

  Tja, 4 jaar lang zijn allerlei mensen druk geweest met praten.
  Met moderne bouwtechnieken (fertigbau) kan zo’n huis er in 4 weken staan.

  Als grond minder moeilijk bebouwbaar zou zijn (op papier), hadden we dit soort wantoestanden niet gehad.

  Compliment voor de journalisten, eindelijk leggen die merkwaardige machtsverhoudingen bloot. Dit zal vast een exceptie zijn…

 57. alek_a says:

  Is er ooit een juridische zaak geweest waar men stelt dat een HRA op (deels)aflossingvrije hypothekare leningen niet de bedoeling van de HRA regeling is?

  Lijkt me duidelijk dat een lening waar de lener geen intentie heeft de hoofdsom af te losen eigenlijk geen lening is maar een speculatieve contract (een derivaat met onroerend goed als onderpand) tussen twee partijen (lener en crediteur).

  Ze zeggen “maximum belastingtechnish voordel” maar ik zeg “maximum misbruik van de regeling”.

 58. Hukker for president says:

  En dan hopen we dat de markt volgend jaar vanzelf weer aantrekt….

 59. Dow Jones says:

  Volgens het Internationaal Monetair Fonds – toch geen hobbyclub – zijn woningen in Nederland de meest overgewaardeerde ter wereld. Deze eer kwam voorheen Ierland en het Verenigd Koninkrijk toe, maar sinds de huizenmarkten daar ingestort zijn, staat Nederland v.w.b. ongefundeerd hoge huizenprijzen wereldwijd op nummer één. De overwaardering van woningen bedroeg voor aanvang van de financiële crisis ongeveer 30% en zal nu – mede gezien de recente prijsdalingen en het feit dat de crisis nu al zo’n drie jaar duurt – rond de 20% liggen. Het is dus een raadsel waarom De Jager meent deze markt een steuntje in de rug te moeten geven.

  Hoe is deze overwaardering nu precies tot stand gekomen? Dit is vooral het gevolg van het feit dat huizen tegenwoordig worden gezien als gefinancierde belegging en niet meer als bezit. Andere omstandigheden, zoals de hypoptheekrenteaftrek (soms geldt deze fiscale subsidie zelfs voor twee huizen), de Nationale Hypotheekgarantie en (voorheen) gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar krediet hebben nog verder bijgedragen aan de zorgwekkende prijsontwikkeling op de Nederlandse huizenmarkt.

  Waar staat de huizenmarkt nu? Op het moment wordt de Nederlandse woningmarkt precair overeind gehouden door zware overheidssteun (onder andere 10 miljard euro aan hypotheekrenteaftrek per jaar en een volstrekt onverantwoordelijke Nationale Hypotheekgarantie tot 350.000 euro). Deze situatie is vanwege de krapte in de huidige begroting en toekomstige begrotingen echter niet langer houdbaar en zal op termijn onherroepelijk worden afgeschaft. Het is zeer belangrijk dat men zich realiseert dat “de rek er helemaal uit is.” De overheid kan niet meer bijspringen, onze nationale hypotheekschuld (ca. 630 miljard euro) behoort tot de hoogste ter wereld en rentestanden zijn nu extreem laag, maar zullen dat niet eeuwig blijven. De “huizenbubble” was “booming”, maar is nu gewoon gebarsten. Het wordt dus tijd dat we ophouden gemeenschapsgeld te verkwisten om op de pof levende babyboomers uit de wind te houden.

  Wat zal er in de toekomst gebeuren? Ik heb geen glazen bol, maar een ding kan ik hier wel over zeggen. Huizenprijzen zullen bij stabiel monetair beleid (belangrijke voorwaarde) niet meer hard gaan stijgen de komende tien jaar. Als huizenprijzen tien jaar op hetzelfde niveau blijven zal dat ervoor zorgen dat de overwaardering van woningen, het zogenoemde “pricing gap”, vanzelf verdwijnt en huizenprijzen weer hun normale positie in de economie in gaan nemen. Reken dus met een jaarlijks groeirendement van zo’n 1-2% als je nu een huis wilt kopen en laat je niets wijsmaken door handige hypotheekadviseurs.

  Hoe word ik dan toch snel en gemakkelijk rijk? Dat ga ik hier niet uit de doeken doen, maar door een huis te kopen gaat dat in ieder geval zeker niet meer lukken. Die tijd ligt sinds 2007 voorlopig nog wel even achter ons, wat opportunistische politici zoals Jan Kees de Jager ons ook beloven…

 60. alek_a says:

  @61

  Als het jaarlijks rendement (1-2% dus) lager wordt dan de hypotheekrente, verdwijnt de speculatieve komponent in het prijs. Dat betekent dat het rendement nog lager zou zijn: dus instabiele situatie die 10 jaar lang niet vast te houden is. En ik zie de rente boven die 1-2% in de komende periode.

  Volgens mij weten we al de trend voor de komend 10 jaar: hoodfzakelijk negatief (in reele termen). Geen 1-2% groei.

  Waneer de NHG niet meer is (of de regels verzwaarden), dan verliezen onze banken de securitizatie markt. Geen AAA rating meer voor de MBS van Jan Modaal.

  En het wordt echt carnaval (ala Juan) als Fitch de betsaand vooraad MBS met NHG van de AAA lijst haalt.

 61. Risp says:

  Pfff… Dat is dus 13 % korting. Dus als je een dakkapelletje laat inbouwen van een duizend of tien, dan krijg je wel 1300 euries korting.

  Kleuterklaskorting dus. Wat is nu 1300 euro ? Wat denken ze nu, iedereen rent naar de bank voor die lang uitgestelde dakkapel… Ze konden het eerst eigenlijk niet betalen, maar nu je zo’n 1300 euro korting krijgt ineens wel ???

  Der zullen suffertjes zijn die der in trappen, maar veel zal ‘t niet brengen denk ik.

 62. adamus says:

  We krijgen meer dakkapel of badkamer voor ons geld. Gewoon een duurder tegeltje…..maar de korting zit niet op materiaal. Of heb ik het nu verkeerd begrepen?

 63. A says:

  @60

  Beste DowJones, Het zijn niet de babyboomers die op de pof leven. Dat zijn juist degenen die nog, heel degelijk, hypotheken aflosten.
  Onderzoek heeft aangetoond (Z24.nl) dat de huidige generatie 35-45’ers meer belastinggeld terugkrijgen én grotere schulden hebben dan de babyboomers.

  Mijn generatie, dus. Ben zó trots…

 64. John says:

  @60 ,61
  Trend voor komende 10 jaar zal waarschijnlijk gemiddeld op -1,-2% liggen per jaar. (Dat is dan inclusief afbouw hypotheekrente)
  Dat is een gegeven dat je mee moet nemen bij de aanschaf van een nieuwe woning.
  Omdat het schoksgewijs zal gaan, b.v. -6% in een jaar, is de aanschaf van een huis met de intentie om daar minder dan 5 jaar te verblijven financieel gezien zeer onverstandig.
  Eigenlijk is vanaf een jaar of 10 pas te verwachten dat je break-even speelt.

 65. adamus says:

  Jan Kees krijgt in de toekomst ook ergens wel een mooi baantje.

  jij wordt wel erg cynisch Dalen. Tegen die tijd zijn de vriendjes misschien wel niet meer in business.
  Ik gok op een grote schoonmaak.

 66. adamus says:

  Huizenprijzen gaan niet snel meer in prijs dalen. Ze worden gewoon heel erg slecht verkocht.
  Familie met leuk huis van 2 jaar oud: na een maand in verkoop 0,0 kijkers! en dat in de randstad. Welke prijs moeten verkoper vragen als er ook geen bod komt? De vr.pr. is overigens 10% onder de von nieuwbouwprijs. Ik verbaas mij erover dat er nog duizenden woningen verkocht worden.

 67. nhz says:

  @61:
  “En het wordt echt carnaval (ala Juan) als Fitch de betsaand vooraad MBS met NHG van de AAA lijst haalt.”

  dus reken maar op volle steun van Nederland als Amerika of Israel straks Iran gaat bombarderen, of als de oorlog in Pakistan weer eens wordt uitgebreid. Voor wat hoort wat.

  @64:
  dat onderzoek rammelt aan alle kanten. Ik denk dat het klopt voor de huidige generatie van 35-45 als ze tweeverdiener met tophypotheek en met kinderen zijn; dan profiteer je aan alle kanten. Maar er is ook een groeiende groep waarvoor dat niet geldt, net zoals er bij de boomers vermoedelijk sterk uiteenlopende situaties zijn. Bovendien kun je pas aan het eind van de rit de balans opmaken, hoe tel je een aflossingsvrije hypotheek mee die nooit afgelost kan worden?

  @65:
  ik denk eerder -2% ofzo zonder afbouw HRA. Met afbouw HRA zal het een stuk hoger zijn en gaan we écht 30-70% dalen in 5-10 jaar tijd, gecorrigeerd voor inflatie. Als de inflatie straks uit de hand gaat lopen wordt het verloop moeilijk voorspelbaar (euro crash?).

 68. adamus says:

  Mijn generatie, dus. Ben zó trots…

  zoals Mises zegt: proud as a monkey with the key to the banana plantation. Toch mooi een generatie die toegang heeft tot alle fijne dingen van het leven. Profiteer ervan, los af als een speer en je hebt straks ook een boomers oude dag.

  Overigens maar de vraag of die boomers op hun 78ste nog zo goed in de slappe was zitten. Ik zie in mijn omgeving dat de centjes rap kunnen gaan als de zorgkosten niet meer vergoed gaan worden.

 69. adamus says:

  Als de inflatie straks uit de hand gaat lopen wordt het verloop moeilijk voorspelbaar (euro crash?).

  zou er niet op rekenen. China is aan het spelen met de USD/treasuries.

 70. adamus says:

  Er zal ook meer arbeidsmobiliteit moeten komen, ook bij ambtenaren. Ik zie het er nog wel van komen dat ze via een intern uitzendbureau aan het werk moeten en dat gaat zich niet beperken tot dezelfde regio. Ik schat in dat vooral de categorie 35/45 schaal 13/14 daardoor getroffen gaat worden, die van 60/80K p.jr.. Dus de club met koophuis van 250/400K. en de leuke dingen doen met 30K inkomen van partner.

 71. nhz says:

  @69:
  en dan hebben we het nog niet gehad over de komende kaalslag bij de pensioenen. Maar datzelfde geldt nog meer voor generatie 35-45 denk ik, al kunnen die als het ze meezit misschien net nog van de volgende boom profiteren voordat ze de kist in gaan.

  @70:
  euro crash tov goud/commodites; vergeleken met andere currencies is het hooguit een race naar de bodem dus zegt weinig. Had je ook gelezen dat de chef van de Chinese centrale bank kwijt is? Wat zou er in Nederland gebeuren als Ome Nout ineens kwijt is?

 72. Get a Life! says:

  Erg leuk die BTW korting op arbeidsloon. Maar meneer de calculator zal nu natuurlijk de prijs van materiaal verder opschoeven zodat de opdrachtgever in principe geen euro bespaart! Het graaien zal niet verdwijnen..

 73. adamus says:

  Had je ook gelezen dat de chef van de Chinese centrale bank kwijt is? Wat zou er in Nederland gebeuren als Ome Nout ineens kwijt is?

  broodje aap verhaal. Hij was “on the way to Japan”.

  Nout is ook wel eens ” op weg” ; BIS Bazel.

 74. nhz says:

  @74:
  jammer, het was zo’n spannend gerucht. Weer eens wat anders dan de zoveelste rechter die in opdracht van hogerhand meneer Assange van Wiwileaks onderuit probeert te halen.

  ondertussen zeuren ze bij RTL-Z verder over de Chinese huizenbubbel, altijd goed om de aandacht af te leiden.

  De onderzoekers schrijven: “Uit onze cijfers blijkt dat we serieus moeten twijfelen aan de houdbaarheid van de huizenprijzen in China”. Huren zijn veel minder snel gestegen dan die prijzen. En ook het inkomen van de Chinese huiseigenaar is er bij achter gebleven. Er zit veel speculatieve lucht in de huisprijzen.

  gelukkig geldt dat allemaal niet voor Nederland …

 75. adamus says:

  gelukkig wonen wij in het wilde westen, we zijn geen Mongolen.

 76. nhz says:

  @78:
  het wilde westen waar huizenbubbels nooit instorten, zoals bij de ‘Mongolen’.

 77. ll says:

  Charles Nenner 25 augustus 2010, living in circles.

  http://www.bloomberg.com/video/62419728/

 78. adamus says:

  charles nenner: op 8 februari 2010 crasht goud.

  heeft ook 2x per dag gelijk.

 79. De maatregel voor de overdrachtsbelasting wordt vooral goed ontvangen door de veilinghandelaren. Zij hebben hier het grootste voordeel van. Eerst 13% goedkoper opknappen en vervolgens langer de tijd om binnen de overdrachtsbelastingtermijn te verkopen.

  Hoera voor de handel in o.g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*