Prijzen van woningen zakken tot 20 procent

prof. dr. E.F. Nozeman - bijzonder hoogleraar Economische GeografieDe Nederlandse woningmarkt stevent af op een regelrechte crisis. De huizenprijzen zullen het komende jaar met 15 tot 20 procent dalen als het consumentenvertrouwen niet herstelt. In het Noorden zal de prijsdaling nog enigszins meevallen, maar ook hier moeten woningeigenaren er rekening mee houden dat ze bij verkoop minder voor hun huis krijgen dan een jaar geleden. Die voorspelling doet de Groninger hoogleraar vastgoedontwikkeling prof. dr. Ed Nozeman.

Nozeman is, op basis van signalen uit de markt, veel pessimistischer dan de makelaarsvereniging NVM. Die organisatie gaat ervan uit dat de huizenprijzen dit jaar met slechts vijf procent dalen. Volgens de hoogleraar is er momenteel op de huizenmarkt sprake van een kopersstaking. “De financiële crisis brengt veel onzekerheid en dat heeft tot gevolg dat de kopers een afwachtende houding aannemen. Dat is funest voor de prijsontwikkeling.”

In de visie van prof. Nozeman zal het goedkope segment koopwoningen voorlopig nog gespaard blijven. Het gaat dan om huizen die tussen de 150.000 tot 235.000 euro moeten opbrengen. “In dat deel van de markt gaat het nu nog redelijk goed.”

De geringere prijsval in de drie noordelijke provincies is volgens de hoogleraar een gevolg van het feit dat de werkloosheid in het Noorden het komende jaar minder sterk zal stijgen dan in de rest van het land. “Veel mensen werken in dit gebied bij (semi-)overheidsinstellingen zoals in het onderwijs en de zorg. Zij hoeven minder te vrezen voor hun baan. Het vertrouwen dat dit geeft heeft een positief effect op de woningmarkt.”

Prof. Nozeman vreest dat de huizenprijzen nog zeker twee jaar een dalende tendens zullen laten zien. Of de prijzen nog verder wegzakken zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw toen prijsdalingen van 35 tot 40 procent werden genoteerd, is volgens hem nog onduidelijk. “Dat is afhankelijk van het vertrouwen”

bron: Dagblad van het Noorden

Share Button
Tagged with:
16 comments on “Prijzen van woningen zakken tot 20 procent
 1. Doorloper says:

  Hoogleraren met dit soort uitspraken zul je nooit op het staatsjournaal (NOS) zien, ze laten alleen maar de “het valt wel mee” geluiden horen.

 2. Inge says:

  Je ziet: het valt wel mee voor de ambtenaren in het noorden. Voor ALLE ambtenaren geldt: blijf zitten waar je zit en verroer je niet, hou je adem in en stik niet. Massa ontslagen maar niet voor ambtenaren. Iedereen zou wel ambtenaar willen zijn in deze crisis, geen centje pijn. Anders dan de rest van WERKEND Nederland.

 3. Lex says:

  Het is natuurlijk wel een opvallend verschijnsel dat terwijl kabinet na kabinet als doelstelling heeft het aantal ambtenaren te verminderen het jaar na jaar er steeds meer worden.

 4. martin says:

  Ik heb geen prof. voor mijn naam staan, dat is ook niet nodig voor zo’n voorzichtige voorspelling waar je alle kanten mee op kunt zolang het resulataat is tussen -10 en -40%.
  Hier is mijn prognose:
  In de VS lopen ze altijd 1, 1.5 jaartje voor op ons.
  In California daalt de markt sinds een maand of 15 met gemiddeld 3% per maand (gemiddeld in de VS is het rond 2% per maand).
  Mijn prognose voor Nederland is: -2.5%, minimaal 15 maanden lang, er volledig op gebaseerd dat wij al vele jaren achter de VS aanlopen, en dat sinds een paar maanden de actuele prijsdaling is begonnen die in de VS in juni 2007 begonnen is.

 5. Nico says:

  Ik dacht dat de man bedoelde dat de huizenprijzen zouden dalen tot 20% van de topwaarde. Bij de aandelen hebben we dat gezien: de AEX kent een dal van 218 en een top van boven de 700 punten. Als je op de top van de AEX zei dat er binnen afzienbare tijd een dal zou zijn van 20% van de waarde werd je voor gek verklaard.

  De huizenmarkt is veel trager dan de beurs, maar 20% van de topwaarde is voor mij denkbaar.

 6. mark says:

  Er is wel een manier om je huis kwijt te raken. In Duitsland en Oostenrijk zijn er al een paar huis loterijen geweest. Voor bijvoorbeeld 100 euro koop je een lot, en de winnaar heeft een huis voor 100 euro.
  Op die manier krijgt de eigenaar genoeg geld (voor een rijtjeshuis hoef je dus maar ongeveer 2500 lootjes te verkopen.
  Mah goed, dat is natuurlijk een kansspel, en dat mag niet natuurlijk 🙁

 7. Caroliene says:

  De huizenmarkt is flink ingestort. Mijn partner is makelaar en gelukkig realistisch

  Rekenvoorbeeld prognose door partner én collega-makelaar(s)

  april 2009
  Een huis van 275.000
  uiterste verkoopprijs 242.000
  (b.v. A’dam, Utrecht etc.)
  In andere woongebieden nog eens 10% minder(veroorzaakt door werkeloosheid)

  nov/dec 2009
  Een huis van 275.000
  uiterste verkoopprijs 232.000
  (b.v. A’dam, Utrecht etc.)

  April 2010
  Een huis van 275.000
  uiterste verkoopprijs 212.000
  (b.v. A’dam, Utrecht etc.)
  Door werkeloosheid/peroons-faillisement, WSNP 10% van alle huizen verkoop via executieverkoop tot max 170.000
  (huis kán 105.000 minder worden)

  Alsnog een ongunstige huizenprijs voor starters)/studenten/jongeren/
  jonge gezinnen. Doordat er géén top-hypotheek meer mag worden aangeboden, is een bodemprijs tussen 170.000 – 200.000 nog te hoog, omdat dat deze prijs niet in verhouding met salaris én contract zekerheid werkgever/werknemer staat.

  Een halvering van de huizenprijzen t.o.v. het jaar 2008 275.000 naar 140.000 binnen 5 jaren is een officiele juiste verhouding tussen het inkomen en de prijsverhouding aankoopkosten van een woning.

  Er komen veel huizen de komende 3 jaar vrij, waar het daarna weer stabiel wordt, ondanks dat de daling(zoals jaren 80) blijft inzetten. Naar verwachting kopen mensen weer om te wonen én niet voor de winst en de luxe. Wonen op Maat, naar besteedbaar inkomen, zal pas over 10 jaren weer goed op de rails staan

 8. M says:

  @Mark (6)

  Een kleine sudoku als selectiecriterium is zo in elkaar gedraaid hoor.

 9. M says:

  @ (2) & (3)

  Tja, de enige oplossing voor dit probleem is een hoge, op belastingontduiking lijkende mate van belastingontwijking.

  Het is eigenlijk van de zotten dat de overheid meer dan 50% van het BNP ontvangt (en uitgeeft).

 10. Niek says:

  @Caroliene(7):
  “Een halvering van de huizenprijzen t.o.v. het jaar 2008 275.000 naar 140.000 binnen 5 jaren is een officiele juiste verhouding tussen het inkomen en de prijsverhouding aankoopkosten van een woning.”
  lijkt me ook, en daarna schaffen we de HRA en andere flauwekul af en kan de tweede tranche van de korrektie beginnen 🙂

 11. Niek says:

  @Caroliene(7):
  “Wonen op Maat, naar besteedbaar inkomen, zal pas over 10 jaren weer goed op de rails staan”

  Dat lijkt me een optimistische schatting; met de huidige opstelling van de politiek (kostte was kost proberen tegen de markt en het gezond verstand in te gaan) gaat de daling zeker 5 jaar duren. Zolang er zelfs hier nog mensen durven praten over huizen als investering is de daling nog niet eens serieus begonnen.
  De ervaring leert dat na alle bubbles van epische proporties de betreffende markt zeker 10 jaar dood is, dus ik verwacht (afgezien van nominale stijgingen door hyperinflatie enzo) het eerste degelijke herstel niet voor 2025.

 12. Okkie says:

  @M nr.9:
  Dat doe je al wanneer je een huis koopt. De belastingdruk kan omlaag als de HRA wordt afgeschaft.

 13. Niek says:

  @Okkie(12):
  met de nadruk op ‘KAN’ (er is al eens uitgerekend dat de inkomsten belasting zonder HRA terug kan naar 21-24%). Want in deze tijd van financiele problemen zullen de kleptocraten dat belastinggeld graag houden, zodat ze gewoon door kunnen gaan met geld smijten alsof er niets aan de hand is.

 14. Atlas says:

  Grappig om dit bijna 2 jaar later terug te lezen. Alle doemscenario’s blijken nogal onzin te zijn…De partner van Caroliene zal nogal snel failliet gaan denk ik?

 15. dudokweide says:

  Koop een woning in Leidsche rijn 😉

 16. Lint says:

  Nieuwbouw woning in Utrecht…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*