Aflossingsvrije hypotheek mogelijk verleden tijd

De aflossingsvrije hypotheek is binnenkort mogelijk verleden tijd. PvdA en ChristenUnie willen het belastingvoordeel van zo’n aflossingsvrije hypotheek mogelijk beperken.

Definitief
Bij verreweg het grootste gedeelte van de hypotheken wordt de lening niet afgelost tijdens de looptijd. Hierdoor wordt maximaal gebruik gemaakt van hypotheekrenteaftrek. Nu het kabinet 35 miljard euro wil bezuinigen, moet ook gekeken worden naar de hypotheekrenteaftrek. Volgens ChristenUnie voorman Slob is de aflossingsvrije hypotheek dan het eerste aan de beurt. Hij benadrukt wel dat er nog geen definitieve conclusies zijn getrokken.

Volgens DNB zijn dit de meest voorkomende hypotheken van de huishoudens met eigen huis in 2008:

 • 47% Volledig aflossingsvrij
 • 21% Spaarhypotheek
 • 10% Beleggingshypotheek
 • 9% gekoppeld aan levensverzekering
 • 5% annuiteit
 • 3% lineair

NB: telt niet op tot 100 omdat niet iedereen met een huis ook een hypotheek heeft en sommige huishoudens meerdere hypotheken hebben.

bron: RTLZ.nl

Volgens DNB zijn dit de meest voorkomende hypotheken van de huishoudens met eigen huis in 2008:

47% Volledig aflossingsvrij
21% Spaarhypotheek
10% Beleggingshypotheek
9% gekoppeld aan levensverzekering
5% annuiteit
3% lineair

NB: telt niet op tot 100 omdat niet iedereen met een huis ook een hypotheek heeft en sommige huishoudens meerdere hypotheken hebben.

Share Button
Tagged with: ,
22 comments on “Aflossingsvrije hypotheek mogelijk verleden tijd
 1. kabouter plop says:

  Gewoon HRA in zijn geheel afschaffen door middel van een overgangsregeling maar wel tegelijk de inkomstenbelasting laten dalen, want anders is het weer een verhoging van de belastingdruk

 2. Goudbelegger says:

  Dat is toch een ramp als je je huis wil verkopen. De maandlasten worden zo toch wel snel een paar honderd Euro hoger per maand. Verkoopprijs een paar tienduizend naar beneden.

  Die overheid….. altijd maken ze alles kapot. Laat de mensen toch vrij.

 3. salsa says:

  @kabouter plop: Belastingdruk gaat in dit land doorgaans maar één kant op…

 4. Jasper says:

  Mensen.. niet klagen als het even iets minder gaat..

 5. Jeroen says:

  @1:
  maar wel tegelijk de inkomstenbelasting laten dalen
  En wat schieten we daar mee op? Nul komma nul… HRA geleidelijk afschaffen en géén belastingverlaging. Toenemende belastingdruk door afschaffing HRA langzaam laten vereffenen met inflatie. Dan dwing je een prijsdaling op de woningmarkt af, en daar komen uiteindelijk de broodnodige besparingen uit.

 6. Ludwig von Mises says:

  “Zowel bij de PvdA als bij de ChristenUnie gaan stemmen op om de aflossingsvrije hypotheek aan te pakken. Bij deze hypotheekvorm blijft de schuld dertig jaar in stand om de renteaftrek zo hoog mogelijk te houden. ‘De belastingaftrek stimuleert mensen hun schuld hoog te houden’, vindt fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie. ‘Het lijkt me heel rechtvaardig om huizenbezitters te vragen hun schuld zo snel mogelijk af te lossen.’ Het is volgens hem ‘het eerste waarnaar we moeten kijken’.”

  Dit impliceert dat vooralsnog de HRA overeind blijft. Immers, als je de HRA zelfs maar gefaseerd over 30 jaar afschaft, hoeft deze maatregel niet te worden genomen.

  M.a.w. mensen die een woning gekocht hebben met het idee af te lossen in 30 jaar hebben dan geen enkel probleem.

 7. Joop says:

  @ 6 LvM

  Ik ken persoonlijk niemand die in de afgelopen 10 jaar een hypotheek heeft afgesloten die volledig 100% aflost na 30 jaar. Ik weet niet of hier cijfers over zijn maar ik vermoed dat er maar een heel klein gedeelte van de mensen (<15%) die dit wel doet/kan.

 8. Ludwig von Mises says:

  Joop

  1 Alle hypotheken worden afgelost na 30 jaar. Het gaat er hier om of de hypotheek tijdens de looptijd al wordt teuggebracht.

  2 Hypotheken met hypotheekgarantie worden voor de helft verplicht tijdens de looptijd afgelost. Dat is het leeuwendeel.

  3 Laat ons wel wezen, mensen die in het verleden hun hypotheek niet aflosten en dachten dat de inflatie voor ze zou zorgen zijn de oorzaak van deze crisis.

  4 Daardoor kunnen starters nu veelal alleen aflossingsvrij veroorloven.

 9. Dalen says:

  @allen

  “Daardoor kunnen starters nu veelal alleen aflossingsvrij veroorloven”

  Als dit zo is dan is het in en in triest dat we dit met z’n allen laten gebeuren. De hoogste tijd dat er iemand opstaat en eindelijk eens voor de burger opkomt.

 10. kabouter plop says:

  @5
  Zeg niet dat de belastingdaling 1 op 1 moet zijn.
  Wel moet er een soort van belastingdaling aan gekoppeld zijn.
  De tekorten van de overheid zijn trouwens niet de oorzaak van te weinig geld innen maar van te veel geld uitgeven. Veel belastinggeld wordt niet juist en verstandig besteed. Als we nou ministers enzo hadden die allen het boek GOOD TO GREAT van JIM COLLINS zouden lezen en dit zouden toepassen zouden we een hoop geld overhouden in dit land.

 11. Goudbelegger says:

  @10.

  Ik heb bij de overheid gewerkt. De burger telt voor 0%. Het gaat alleen om ook leaseauto’s proberen te krijgen, een soort winstdeling, veel vakantie, vakantiereizen, onzincursussen, uitjes, vergaderingen met andere overheid, congressen.

  75% van de overheid kan morgen weg. Zo’n boek van jou interesseert ze niet, wel gratis leven op kosten van anderen.

  Ontwikkelingshulp, 1900 vage instanties, provincies, het kan allemaal zo weg. Belastingdienst kan 90% weg met een flattax. Maar daar gaat het dus niet om, het gaat om walgelijk kutvolk die niet zelf hun geld kunnen verdienen aan de slag te houden en ze daarna nog een fantastisch pensioen te bezorgen.

 12. Boefke says:

  @11

  Amen, Pim zei het jaren geleden al….

 13. Ludwig von Mises says:

  11 12

  Jelui bent op het goede spoor. Spaar goud en vergeet niet meer salaris te vragen.

  Overheidssalarissen zullen geindexeerd worden adv hun eigen cijfers.

  Zo lost het probleem zich wel op het komende decennium.

 14. kabouter plop says:

  @11
  En dat zegt het boek ook. We hebben G5 leiders nodig en die zie je niet bij de overheid. Het blijven allemaal ego’s die goede dingen aan zichzelf linken en slechte prestatie heel snel naar buiten wijzen om een excuses te zoeken dat niet bij hun ligt.

 15. Goudbelegger says:

  Het doet met goed dat er nog mensen zoals jullie met hersens zijn.

  Hoe dan ook, dit is niet houdbaar.

  Kijk ook eens op geraldcelente.tk, voor 90% zegt hij wat ik ook denk. Een beetje naar beneden kun je z’n laatste interview horen als je op het plaatje klikt.

  2010, breekpunt, omslagpunt. Twee woorden, fascisme en oorlog.. eerst het een, hebben we eigenlijk al, daarna het ander.

  Daarna doen we het als mensheid hopelijk beter. Mijn oplossing, 1 belasting van 10% van het inkomen, verder niks, geen grote overheid meer, geen oorlog, geen onderdrukking. De overheid is best goed om overbevissing te voorkomen en dat soort dingen maar dan houdt het ook snel op.

 16. Ludwig von Mises says:

  Ik ben bekend met Celente, aanrader.

 17. Dalen says:

  @11

  Ben het met je eens. Roep dit ook al jaren maar helaas ziet de grote massa het anders.

  Het volk wordt dom gehouden met vinex wijken en kleine op elkaar gestapelde rothuizen omdat er zogenaamd geen ruimte is terwijl hier en daar mooie (mogelijke) bouwgrond onder water wordt gezet.

  Lees deze reportage maar eens.

  http://www.zuidoord.nl/persberichten/lto-reportage2

  Verleden week was er een hele delegatie uit Den Haag om te kijken om welk stuk het nu ging en wat denk je……………?

  Ze doen wat ze willen……laat het volk maar tobben.

 18. rene says:

  @6

  Vandaag in RTLZ: 47% van alle hypotheken zijn aflossingsvrij.

  De 100% aflossingsvrije hypotheek was de afgelopen jaren meer regel dan uitzondering.

 19. Boefke says:

  En dan nog de artikelen die wel de mensen bereiken die interesse tonen, maar niet de meute.

  Las net een artikel van een verslag van een develloppers meeting in Amerika. Daar werd omomwonden gezegd, dat je beter nu kunt omscholen dan in deze business blijven, de komende 3 tot 5 jaar valt er niks te develloppen want er is een overschot aan woningen in de VS en dat gaat voorlopig nog niet veranderen.

  Sterker nog, men was er over eens dat Amerika niet deze crisis KAN oplossen en ook zeker niet meer de leading economie zal zijn als van voor.

  Vervolgens loopt men naar buiten en doet men alsof alles beter gaat en nu het moment van kopen is. Waar ken ik dat van?

 20. Goudbelegger says:

  Dat is niet leuk voor die boer zeg. Provincie heeft weer iets bedacht.

  Totale onzin allemaal. De mensen zijn gek aan het worden, er wordt maar wat gedaan.

  Geld is van de overheid, als mensen daar vertrouwen in hebben dan is het wat waard, als er geen vertrouwen meer is dan heeft geld geen waarde meer. Goud heeft altijd waarde, goud heeft niks te maken met de overheid. Langzaam zal dat bij de massa ook steeds duidelijker

 21. Rob Heusdens says:

  De consumptie verslaafde huizenbezitters in één keer, zonder enige vorm van compensatie, aflaten kicken van de hypotheekrente aftrek post.
  Gewoon ‘cold turkey’.
  Dat werkt denk ik het best en het makkelijkst.

 22. kees says:

  21

  fam. Bos wil ook nog met de kinderen het ijs op hoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*